NL8204687A - Klokgestuurde filterinrichting. - Google Patents

Klokgestuurde filterinrichting. Download PDF

Info

Publication number
NL8204687A
NL8204687A NL8204687A NL8204687A NL8204687A NL 8204687 A NL8204687 A NL 8204687A NL 8204687 A NL8204687 A NL 8204687A NL 8204687 A NL8204687 A NL 8204687A NL 8204687 A NL8204687 A NL 8204687A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
clock
frequency
filter
discrete
Prior art date
Application number
NL8204687A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8204687A priority Critical patent/NL8204687A/nl
Priority to US06/553,909 priority patent/US4569072A/en
Priority to EP83201677A priority patent/EP0110477A1/en
Priority to JP58227120A priority patent/JPS59112718A/ja
Publication of NL8204687A publication Critical patent/NL8204687A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03DDEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
    • H03D1/00Demodulation of amplitude-modulated oscillations
    • H03D1/22Homodyne or synchrodyne circuits
    • H03D1/2209Decoders for simultaneous demodulation and decoding of signals composed of a sum-signal and a suppressed carrier, amplitude modulated by a difference signal, e.g. stereocoders
    • H03D1/2236Decoders for simultaneous demodulation and decoding of signals composed of a sum-signal and a suppressed carrier, amplitude modulated by a difference signal, e.g. stereocoders using a phase locked loop
    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03HIMPEDANCE NETWORKS, e.g. RESONANT CIRCUITS; RESONATORS
    • H03H19/00Networks using time-varying elements, e.g. N-path filters
    • H03H19/004Switched capacitor networks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Filters That Use Time-Delay Elements (AREA)
  • Stereo-Broadcasting Methods (AREA)
  • Optical Recording Or Reproduction (AREA)

Description

*'* w ’ % * ;
PHN 10.505 V
N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
"Klokgestuurde filterinrichting."
De uitvinding betreft een klokgestuurde f il ter inrichting voor het onderdrukken van een aantal, aan een klokfrequentie gerelateerde stoorfrequenties, bevattende een in een tegenkcppellus cpgenamen tijd-discreet karafilter voor een selectieve tegenkqppeling van de genoemde 5 stoorfrequenties, welk tijddiscreet kamfilter is verbonden met een uitgang van een klokgenerator voor het regelen van de frequentieligging van de doorlaatgebieden van het kamf ilter.
Een dergelijke f ilter inrichting is bekend uit de tervisie-gelegde Nederlandse octrooiaanvrage nr. 7 901 721.
10 De bekende f ilter inrichting functioneert als servo-regellus en wordt gebruikt voor de regeling van de positie van een stelorgaan in een optische uitleesinrichting voor schijfvormige registratiedragers. Derqelijke registratiedragers bevatten optisch detekteerbare video en/of audio-informatie, welke in een, veelal spiraalvormig, informatiespoor 15 is opgetékend. Het stelorgaan bepaalt de plaats van aftasting. Voor een juiste detektie, dient deze plaats van aftasting het informatiespoor tijdens het uitlezen nauwkeurig te volgen. Door f ai ten, zoals bijvoorbeeld excentriciteit of cnvlakheden van de registratiedrager, kan de plaats van aftasting periodiek gaan afwijken van het informatie-20 spoor. Hierdoor ontstaan stoorfrequenties in het gedetekteerde signaal, welke gerelateerd zijn aan de anwentelingsfrequentie van de registratiedrager en/of hogere harmcnischen daarvan. Door deze stoorfrequenties met behulp van het kamf ilter te selecteren en daarmee via een electro-mechanische omzetter de positie van het stelorgaan te regelen, wordt 25 een storingstegenkoppeling bereikt, waarbij de plaats van aftasting het informatiespoor blijft volgen, ondanks het optreden van de genoemde fouten. Daardoor worden de stoorfrequenties in het gedetekteerde signaal onderdrukt.
Essentieel voor een effektieve tegenkqppeling is een juiste 30 selectie van de te onderdrukken stoorfrequenties. Hiertoe bevat het kanfilter van de bekende filterinrichting een, als vertragingslijn functionerend digitaal schuifregister, welke wordt gestuurd door middel van een aan de omwentelingsfrequentie van de registratiedrager ge- 8204687 I » PHN 10.505 2 relateerde klokfrequentie. Deze klokfrequentie wordt geleverd door een in de klokgenerator opgenomen tachogenerator, welke gekoppeld is aan de rotatie-as van de aandrijf inrichting van de uitleesinrichting. De door-laatgebieden van het kamfilter zijn op deze wijze frequentiegekoppeld 5 aan de te selecteren stoorfrequenties, zodat ook bij variaties in de omwentelingsfrequentie van de registratiedrager een juiste selectie kan worden gehandhaafd.
De toepassing van een digitaal schuifregister als vertragings-lijn introduceert ongewenste kwantiseringsruis, waardoor de signaal-10 ruisverhouding vermindert. Bovendien absorbeert een dergelijk digitaal schuifregister betrekkelijk veel vermogen en zijn additionele schakelingen nodig zoals bijvoorbeeld AD- en DA-omzetters. Bij integratie beslaat de bekende filterinrichting daardoor een relatief groot substraat-oppervlak.
15 Bij toepassing van een analoog in plaats van een digitaal schuifregister wordt weliswaar het optreden van kwantiseringsruis vermeden, maar treedt tijdens het doorschuiven van het signaal in het schuifregister een foutencumulatie qp, waardoor een verstoring in de frequen-tiekoppeling tussen de selectieve doorlaatgebieden van het kamfilter en 20 de stoorfrequenties ontstaat. Deze verstoring is dermate groot, dat een filterinrichting van de in de aanhef vermelde soort, waarvan het kamfilter een analoog schuifregister als vertragingslijn bevat, niet naar behoren kan functioneren.
De uitvinding beoogt een filterinrichting van de in de aanhef 25 vermelde soort aan te geven, met een stabiele frequentie-koppeling tussen de selectieve doorlaatgebieden van het kamfilter enerzijds en de te onderdrukken stoorfrequenties anderzijds, welke bovendien eenvoudig te realiseren is zander additionele schakelingen en welke minder vermogen nodig heeft dan de bekende filterinrichting.
30 Een filterinrichting volgens de uitvinding, vertoont daartoe het kenmerk, dat het tijddiscrete kamfilter van het geschakelde capaciteit N-pad filtertype is.
Op zichzelf is een kamfilter van het genoemd type bekend uit het artikel "A switched capacitor N-path filter" van D.J. Allstot en 35 K.S, Tan, gepubliceerd in "Proceedings of the 1981 I.E.E.E., International Symposium on Circuits and Systems" p. 313-316. Dit kamfilter heeft als eigenschappen enerzijds een analoge signaalverwerking en een eenvoudige 8204687 PHN 10.505 3 * k ,> regeling en instelling van respektievelijk de ligging en bandbreedte van de doarlaatgebieden en anderzijds een ongelijke, zeer moeilijk te uniformeren anplitude van de doorlaatgebieden. Door toepassing in een tegenkoppellus wordt voorkanen, dat de laatstgenoemde eigenschap een cn-5 gelijke onderdrukking van stoorfrequenties tot gevolg heeft.
Bij toepassing van dit kamfilter in een filterinrichting van de in de aanhef vermelde soort, wordt in de filterinrichting een geheel analoge signaalverwerking verkregen. Daardoor wordt enerzijds kwantiseringsruis vermeden en anderzijds een eenvoudige realisering moge-10 lijk, zonder verdere additionele schakelingen. Daardoor kan het opge-ncmen vermogen en het benodigd substraatoppervlak bij integratie ten opzichte van dat van de bekende filterinrichting bijzonder gering zijn.
Bovendien vindt de selectie van stoorfrequenties in het laatstgenoemd kamfilter in tegenstelling tot de sequentiële signaalbewerking bij de 15 vertraging in een analoog scbuifregister plaats, door middel van parallelle signaalbewerkingen. Als gevolg daarvan is een cumulatie van fouten in de tegenkoppellus van de filterinrichting volgens de uitvinding uitgesloten. Daardoor wordt een bijzonder stabiele frequentiékop-peling tussen de resanantiefrequenties van het kamfilter en de te onder-20 drukken stoorfrequenties verkregen.
Ben voorkeursuitvoering van een dergelijke filterinrichting, vertoont het kenmerk, dat deze is opgencmen in een decodeerschakeling voor stereoRiiltiplexsignalen, welke decodeerschakeling tevens een tijd-discrete vermenigvuldigschakeling bevat, welke tijddiscrete vermenig-25 vuldigschakeling vanuit dezelfde klokgenerator gestuurd is als het tijddiscrete kamfilter. “
Deze maatregel berust op het inzicht, dat de filterinrichting volgens de uitvinding niet alleen geschikt is voor de onderdrukking van stoorfrequenties in een servoregellus, maar dat deze in het algemeen 30 bij uitstek geschikt is voor de onderdrukking van aan een klokfrequentie gerelateerde zeer smalbandige stoorfrequenties in tijddiscrete signalen.
Dergelijke stoorfrequenties kunnen bijvoorbeeld inherent zijn aan een bepaald signaal, bijvoorbeeld de 19 KHz stereopiloot in een sterecmulti-plexsignaal of ontstaan door klokoverspraak of door een fasejitter bij 35 onder meer een schakelende vermenigvuldiging van dergelijke tijddiscrete signalen, zoals bijvoorbeeld kan optreden in de stereodecoder, welke beschreven is in het Amerikaans octrooischrift nr. 3962551 . Bij toepassing 8204687 4 · PHN 10.505 4
V
van de laatstgenoemde maatregel fungeert de filterinrichting als geheel als sperfilter met piekvomige spergebieden welke via de klokgenerator frequentiegekcppeld zijn aan de sterecpilootfrequentie en harmonischen van de stereppilootfrequentie.
5 Volgens een verdere voorkeursuitvoering van een dergelijke filterinrichting bevat de klokgenerator een fasegesleutelde lus waaraan een pilootfrequentie, bijvoorbeeld de 19 KHz stereopiloot of de 57 KHz verkeerspiloot, is toegevoerd.
De uitvinding zal nader worden toegelicht aan de hand van 10 de in de tekening weergegeven figuren.
Hierin toont:
Fig. 1A een toepassing van een filter inrichting volgens de uitvinding in een FM-stereo-ontvanger ;
Fig. 1B het verloop van een tijddiscreet 3-nivo mengsignaal 15 ten behoeve van de decodering van een sterecmultiplexsignaal;
Fig. 1C het frequentiespektrum van het laatstgenoemd mengsignaal?
Fig. 1D de frequentiekarakteristiek van de filter inrichting volgens de uitvinding; 20 Fig. 2A een praktische uitvoering van een filterinrichting volgens de uitvinding in combinatie met een klokgestuurde vermenig-vuldigschakeling;
Fig. 2B het verloop van een tijddiscreet 5-nivo mengsignaal; Fig. 2C het frequentiespektrum van dit tijddiscreet 5-nivo 25 mengsignaal;
Fig. 2D het frequentiespektrum van de filterinrichting van de voorgaande fig. 2A;
Fig. 3 een toepassing van een filterinrichting volgens de uitvinding in een servoregellus van een uitleesinrichting voor schijf-30 vormige registratiedragers.
Fig. 1A toont een toepassing van filterinrichtingen 12-15 volgens de uitvinding in een FM-stereo-ontvanger 1-11, welke op zichzelf bekend is uit bijvoorbeeld het Amerikaans octrooischrift nr. 3.962.551. De signaalverwerking in deze bekende FM-stereo-ontvanger verloopt in 35 hoofdzaak als volgt: een gewenste HF-FM stereo-cntvangsts ignaal wordt in een ingangs/afstem-deel 1 en een FM-detektor 2 geselekteerd en gedemoduleerd naar de basis- 8204687 β . : 1 · * ΡΗΝ 10.505 5 frequentieband. Het aldus verkregen sterecmultiplexsignaal wordt enerzijds toegevoerd aan een stereodecoder 5-7 en anderzijds aan een fase-gesleutelde lus 3. In deze fasegesleutelde lus 3 wordt een 228 KHz klok-signaal geregenereerd, welke fasegekoppeld is aan een piloot bijvoorbeeld 5 de 19 KHz stereqpiloot van het stereomultiplexsignaal of de 57 KHz ver-keerspiloot, welke in het Duitse ARi-systeem wordt gebruikt voor de indicatie van een verkeerszender. Dit 228 KHz kloksignaal wordt toegevoerd aan een funktiegenerator 4, waarin op een in het genoemd Amerikaans oc-trooischrift nr. 3.962.551 uitvoerig beschreven wijze, een 38 KHz tijd-10 discreet 3-nivo mengsignaal wordt gevormd. Het ideale verloop van dit mengsignaal is in fig. 1B en het ideale frequentiespektrum in fig. 1C met getrokken lijnen weergegeven. In het ideale frequentiespektrum ontbreken niet alleen alle even harmonischen maar ook de 3e, 6e, 9e, ....
harmonischen van de 38 KHz grondgolf. Dit laatste als gevolg van de sin x 15 —-— functie, welke net de gestippelde krcnne a is aangegeven en welke ··» in de laatstgenoemde harmonische frequenties zijn nulpunten heeft.
Een vermenigvuldiging van dit ideale mengsignaal met het sterecmultiplexsignaal in een met de funktiegenerator 4 en de EM-detektor verbonden mengtrap 5, voorkant dat stcwrcanpcnenten in het sterecmultiplexsignaal 20 rond deze harmonischen naar de basisband worden geconverteerd en het ge-demoduleerde stereoverschilsignaal aan de uitgang verstoren. De mengtrap 5 is gebalanceerd uitgevoerd en levert het gedemoduleerde stereoverschilsignaal in onderling tegengestelde fasen aan respektievelijke optelscha-kelingen 6 en 7. In deze qptelschakelingen 6 en 7 wordt het stereover-25 schilsignaal met het stereoscmsignaal van het sterecmultiplexsignaal op-geteld, zodat de gedecodeerde stereosignalen L en R aan de uitgangen van de cptelschakelingen 6 en 7 ter beschikking kanen, welke na versterking in audioversterkers 8 en 9 met luidsprekers 10 en 11 weergegeven worden.
30 In de praktijk echter ontstaat door temperatuurverlocp en/of veroudering van de ccroponenten van de funktiegenerator 4 een fasejitter, welke de ideale vorm van het 38 KHz mengsignaal verstoort. In fig. 1B is met gestippelde lijnen aangegeven binnen welk fase-interval de flanken van het mengsignaal als gevolg van de genoemde fasejitter kan variëren.
35 De fasejitter introduceert piëkvormige stoorccmpcnenten qp of nabij hogere harmonischen van de 38 KHz grondgolf van het mengsignaal, welke door (veelal capacitieve) overspraak in het uitgangssignaal van de mengtrap 5 terechtkomen en deze hinderlijk kunnen storen. Deze piekvormige stoor- 8204687 4 « PHN 10.505 6 componenten zijn via het mengsignaal nauwkeurig frequentiegekoppeld met het 228 KHz kloksignaal, dat wil zeggen bij een frequentievariatie van het kloksignaal varieert ook de frequentieligging van de stoorcarponenten. Soortgelijke stoorcarponenten kannen ontstaan/ doordat bij de vermenig-5 vuldiging van het tijddiscrete mengsignaal met het stereonultiplexsig-naal in de mengtrap 5 gebruik gemaakt is van klokgestuurde schakelaars.
De kloksignalen waarmee deze schakelaars gestuurd worden kunnen door overspraak eveneens^uitgangssignaal van de mengtrap 5 verstoren. Bovendien bevat het aan de mengtrap 5 toegevoerd s tereanul tiplexs ignaal een 10 19 KHz stereopiloot/ welke zelf/ evenals de eventuele, door niet- lineariteiten in de mengtrap 5 veroorzaakte hogere harmonischen daarvan, ongewenst is in het uitgangssignaal van de mengtrap 5. De onderdrukking vah /deze genoemde stoorcarponenten vindt plaats in de filter inrichtingen 12, 13 en 14, 15, welke respektievelijk geschakeld zijn tussen de optel-15 schakelingen 6 en 7 enerzijds en de audioversterkers 8 en 9 anderzijds.
De filterinrichting 12, 13 bevat een verschilvormer 12, waarvan een eerste ingang met een uitgang van de qptelschakeling 6 is verbonden en waarvan een uitgang via een kamfilter 13 is tegengekqppeld naar een tweede ingang van de verschilvormer 12. Het kamfilter 13 is van het 20 geschakelde capaciteit N-pad filtertype met smalle piekvormige doorlaat-frequentiegebieden en een grote sign aal versterking binnen deze doorlaat-frequentiegebieden. De doorlaatfrequentiegebieden zijn gelegen bij dj^ frequentie 0 (DC) en in het gegeven geval bij de 19 KHz stereopiloot / een aantal harmonischen daarvan. Het kamfilter 13 is daartoe klokgestuurd 25 vanuit de fasegesleutelde lus 3. Een nadere beschrijving ontrent de werking van dit kamfilter volgt onder de beschrijving van figuur 2.
De stoorcarponenten in het uitgangssignaal van de optelschake-ling 6 binnen de genoemde doorlaatfrequentiegebieden worden door een sterke tegenkoppeling via het kamfilter 13 in de verschilvormer 12 onder-30 drukt. Cmdat het kloksignaal van de fasegesleutelde lus 3 bepalend is voor de frequentieligging van zowel de stoorcoipcnenten als de doorlaatfrequentiegebieden van het kamfilter 14 zijn deze stoorcarponenten frequentiegekoppeld met de genoemde doorlaatfrequentiegebieden. Een juiste selectie van stoorcarponenten is daardoor, ook bij een variërende klok-35 frequentie, gewaarborgd.
Het onderdrukken van de stoorcarponenten door middel van tegenkoppeling heeft ten opzichte van het onderdrukken door middel van een voorwaartsregeling, het·voordeel dat voor een adequate storingsonder- 8204687 ' f» · PHN 10.505 7 drukking de versterking in de tegenkoppellus niet nauwkeurig bepaald, maar slechts voldoende groot hoeft te zijn. Hierdoor wordt de toepassing mogelijk van een kamfilter van het laatstgenoemde type.
Eenzelfde storingsonderdrukking vindt plaats in de filter-5 inrichting 14, 15, welke door een tegenkqppeling via een kamfilter 15 in een verschilvormer 14 gerealiseerd wordt. Het kamfilter 15 is van hetzelfde type als het kamfilter 13 en wordt eveneens vanuit de fase-gesleutelde lus 3 klckgestuurd.
In fig. 1D is de frequentiekarakteristiek van de beide filter- * 10 inrichtingen 12, 13 en 14, 15 weergegeven. De gelijkstrocmoaiponent alsmede de componenten ter plaatse van de hogere harmonischen van de 19 KHz stereopiloot (^) worden daarin scherp onderdrukt.
Fig. 2A toont een realisering van een filter inrichting volgens de uitvinding in combinatie roet een klokgestuurde vermenigvuldigschake- 15 ling, welke bij zender geschikt is voor integratie. In tegenstelling tot de uitvoering van de voorgaande figuur wordt hier het te demoduleren sterecmultiplexsignaal gewogen bemonsterd met een bemonsteringsfrequentie van 304 KHz, in plaats van vermenigvuldigd met een tijddiscreet meng- signaal. Voor een nadere beschrijving van deze signaalbewerking wordt 20 verwezen naar de nog niet gepubliceerde Nederlandse octrooiaanvrage nr. 8.104.668. _ daaruit
Zoals/bekend wordt de gewogen bemonstering in de weergegeven vermenigvuldigschakeling 5' gerealiseerd door het sterecmultiplexingangs-signaal in de bemonsteringsfrequentie van 304 KHz via een sequentiële 25 doorschakeling van een achttal parallelle condensatoren C^-Cg tijddiscreet aan een negatieve ingang van een operationele versterker v1 toe te voeren. Hiertoe worden schakelparen , Sq1 - SiQ, sequentieel, ieder in een 38 KHz schakelfrequentie kortstondig (bij voorkeur <( 1/304 msec.) gesloten. De operationele versterker V1 is van een uitgang naar 30 de negatieve ingang overbrugd via een parallelschakeling van een vaste condensator C1Q en een schakelbare condensator . De schakelbare condensator C11 wordt geschakeld met een 304 KHz schakelsignaal en dient uitsluitend voor de DC-spanningsinstelling aan de negatieve ingang van de operationele versterker V1 De capaciteitswaarde van 1 is daartoe 35 zeer klein ( z 0,04 pF)
De wsegfaktoren bij de sequentiële signaalbemonsteringen worden in hoofdzaak bepaald door de verhouding van de capaciteitswaarden van elk der condensatoren C^-Cg enerzijds en die van de condensator 8204687 PHN 10.505 8 ’ l.
é * anderzijds. Deze weegfaktoren zijn zodanig gekozen, dat het resultaat van de genoemde bemonstering overeenkomt met dat van een vermenigvuldiging van het sterecmultiplexingangssignaal met een tijddiscreet 5-nivo 38 KHz-mengsignaal, zoals met getrokken lijnen aangegeven in fig. 2B.
5 Met een dergelijke vermenigvuldiging warden de funkties van de mengtrap 5 en één der cptelschakelingen 6 of 7 van de voorgaande figuur 1A tegelijkertijd uitgevoerd. De gestippelde krcmme b geeft het verloop van de funk tie 1+2 sin 2 7If t weer, met f = 38 KHz. De nivo's van het tiid-discrete 5-nivo mengsignaal worden bepaald door de waarden van de laatst-10 genoemde funktie ten tijde, waarvan 2JCf^ = K .^4 met K = 0, 1, 2, 3,... Deze waarden bedragen respektievelijk 1, 1+12, 3, 1+\2, 1-V2, -1, 1—\2, 1 .... etc. De hiervoor genoemde weegfak toren worden door een juiste keuze van de capaciteitswaarden van C^-Cg en hiermee in overeenstemming gebracht. Teneinde negatieve weegfaktoren met behulp van con-15 densatoren Cg-Cg te realiseren, wordt aan deze condensatoren Cg-Cg via de schakelaars S^g-S^ tijddiscreet het tegengesteld gepolariseerd sterecmultiplexsignaal Vj- toegevoerd. Hiertoe dient het stereanultiplex-ingangssignaal in gebalanceerde toestand beschikbaar te zijn.
Het frequentiespéktrum van het genoemd tijddiscreet 5-nivo 20 mengsignaal is met getrokken lijnen weergegeven in fig. 2c. Hierin konen, behalve een DC-canponent en de 38 KHz grondgolf slechts hogere orde componenten voor cp (8K+1).f met K = 1, 2, 3 ......In fig. 2C is met gestrippelde krcxrme e het verloop van de funktie sin 2 t m 25 weergegeven, waarvan de nulpunten, als gevolg van de gekozen pulsbreedte (27ZTfmt =1c/4) gelegen zijn op 8K . fm met K = 1, 2, 3 .....Op deze nulpunten kunnen geen hogere orde stoorccmponenten optreden, zodat, in en het ideale geval, slechts stoorccmponenten op frequenties fm^(8K + 1)f met K = 1, 2, 3 .....kunnen optreden, welke inherent zijn aan het 3Q gekozen discrete 5 nivo mengsignaal of aan de gekozen wijze van bemonsteren.
In de praktijk ontstaan stoorccmponenten op de overige har-monischen van fm en op (19 KHz) als gevolg van bijvoorbeeld tijdfouten in de van een pilootgestuurde klokgenerator 3' afkomstige 35 schakelstuursignalen en capacitieve overspraak van deze schakelstuursig-nalen of van de 19 KHz sterecpiloot in het sterecmultiplexingangssignaal via de betreffende schakelaars. Zowel de laatstgenoemde stoorccmponenten (als de eerder genoemde stoorccmponenten, welke inherent zijn aan het 8204687 r , . Γ ' * ♦ · \ PHN 10.505 9 gekozen wijze van bemonsteren zijn frequentiegekcppeld met de klokfrequentie, waarmee het schakelen bestuurd wordt en daarmee gekoppeld aan de sterecpiloot, welke de klokgenerator 3' bestuurt.
Teneinde in deze praktijksituatie een effektieve storings-5 onderdrukking te bewerkstelligen worden de genoemde stoorcarponenten in het uitgangssignaal VD via een tegenkcppellus, voorzien van een in-versieschakeling 16, een kamfilter 13' en een qptelschakeling 12' sterk tegengekqppeld. De inversiesdiakeling 16 en de qptelschakeling 12' vervangen daarbij de verschiltrap 12 respektievfelijk 14 van de voorgaande 10 figuur 1A. Het is evenwel zeer goed mogelijk door een voor de vakman eenvoudige wijziging in het kamfilter 13' of de qptelschakeling 12' een signaalinversie te realiseren, waardoor de inversieschakeling 16 kan worden vermeden.
In de gegeven uitvoering voert de inversieschakeling 16 het 15 uitgangssignaal V0 na een signaalinversie toe aan het kamfilter 13'.
Dit kamfilter 13' is op zichzelf bekend uit het reeds genoemd artikel van Allstot en Tan en bevat een geschakelde capaciteit C12, welke tijd-discreet in een door de klokgenerator 3' geleverde schakelfrequentie van 304 KHz de inversieschakeling 16 met een negatieve ingang van een 20 operationele versterker V2 verbindt.
De operationele versterker V2 is via een 16-tal gelijke, parallelle, schakelbare condensatoren van een uitgang naar de genoemde negatieve ingang overbrugd. De condensatoren C13-C28 worden ieder, sequentieel via respektievelijk schakelaarparen S^, SQg - Si24, 25 So24 kortstondig {bij voorkeur^ 1/304 msec.) in een 19 KHz schakelfrequentie, welke door de klokgenerator 3' geleverd wordt, doorgeschakeld.
Zoals bekend resulteert een dergelijke signaalbewerking in scherpe sig- naalcpslingeringen, op frequenties K.f met K = 0, 1, 2, ____15 en met f = 19 KHz. De bandbreedte van de opslinger- of doorlaatgebieden worden Γ 30 daarbij in hoofdzaak bepaald door de capaciteitsverhouding tussen elk der condensatoren 3-C2g enerzi3ds en de condensator anderzijds en de versterking in deze gebieden door de open lusversterking van de operationele versterker V2· De frequentieligging van deze gebieden wordt bepaald door de klokfrequentie en is via deze frequentiegekcppeld aan 35 de te onderdrukken stoorcarponenten. Hierdoor wordt een stabiele selectie van stoorccrrpcnenten gewaarborgd.
Deze geselecteerde stoorcarponenten, welke vanwege de signaalinversie in de inversieschakeling 16 een ten opzichte van de stooroon- 8204687 PHN 10.505 10 ponenten in het uitgangssignaal VQ tegengestelde polariteit hebben, compenseren de laatstgenoemde stoorcanponenten in de optel trap 12'. De -paar opteltrap 12' bevat daartoe een capaciteit C^, welke via een schakelaar^/ Sg, in een schakelfrequentie van 304 KHz de uitgang van het kam-5 filter 13* verbindt net de negatieve ingang van de operationele versterker V1, waar de genoemde compensatie van stoorcanponenten plaatsvindt. Deze operationele versterker maakt daarbij tevens deel uit van de opteltrap 12'.
In een praktische uitvoering bedroegen de waarden van de capa-10 citeiten en C‘\2~C28' 1 PF' de v311 de capaciteit en C^q respektievelijk 0,04 pF en 14,4 pF en waren de waarden van de condensatoren C^-Cq gekozen in overeenstemming met de hiervoorgenoemde gewenste weegfaktoren. , gedeeltelijk
Fig. 2D toontje frequentiekarakteristiek van de totale fil- 15 terinrichting. Deze vertoont scherpe sperpieken bij 0 Hz (DC), bij de aantal 19 KHz stereopilootfrequentie en bij een^ harmonischen daarvan.
Fig. 3 toont een servoregellus in een uitleesinrichting voor schijf vormige registratiedragers bevattende een registratiedrager 18, een aandrijfmotor 19, voorzien van tachcmeterschijf 20, welke samenwerkt 20 met een opnemer 3". De opnemer 3" levert als kloksignaal een pulsreeks, welke in relatie staat met de cmwentelingssnelheid van de registratiedrager 18 en daar bijvoorbeeld een veelvoud van kan zijn. De registratiedrager 18 wordt uitgelezen met behulp van een stralenbundel A, die door een stralingsbron 21 wordt uitgezonden en via een halfdoorlatende 25 spiegel 22, een spiegel 23 en een lenzenstelsel 24 qp het informatievlak van de registratiedrager 1 gericht wordt. Dit informatievlak is als reflektievlak uitgevoerd, zodat de stralenbundel A gereflekteerd wordt en via het lenzenstelsel 24, de spiegel 23 en de halfdoorlatende spiegel 22 een detektie-inrichting 25 bereikt. Deze detektie-inrichting 30 25 zet de in de stralenbundel A aanwezige informatie, bijvoorbeeld video- informatie, cm in een elektrisch signaal, dat voor een verdere, niet weergegeven, signaalverwerking ter beschikking komt aan een uitgang 27.
Cm de door de stralenbundel A veroorzaakte aftastvlek nauwkeurig op het informatievlak gefocusseerd te houden, ongeacht vertikale 35 bewegingen van dit informatievlak is een focusseringsservoregellus aanwezig. Deze focusseringsservoregellus bevat een stelorgaan 26, waarmee het lenzenstelsel 24 in de richting x verplaatst kan worden ter regeling van de focussering, alsmede een foutendetektiestelsel voor het leveren 8204687 EHN 10.505 11 . -:ï£ 1 Λ van een foutsignaal, dat een maat is voor de afwijking in de focussering.
De tot dusver beschreven uitleesinrichting is op zichzelf bekend uit de Nederlandse tervisiegelegde octrooiaanvrage (PHN 9374).
In de gegeven uitvoering wordt het genoemd fcutendetektie-5 stelsel gevormd door een kamfilter 13", welke van het geschakelde capaciteit N-pad filtertype is. Dit kamfilter 13" selecteert stoarccm-ponenten in bet uitgangssignaal van de detektie-inrichting 25 en voert deze in een zodanige fase aan het stelorgaan 26 toe dat de afwijking in de focussering wordt gecorrigeerd door een adequate verplaatsing 10 van het lenzenstelsel 6. De op deze wijze verkregen stcringstegenkoppe-ling in de servoregellus resulteert in een onderdrukking van de stoor-componenten in het signaal aan de uitgang 27.
Teneinde ook bij een variërende draaisnelheid een juiste selectie van stoorccmponenten te handhaven is het kamfilter 13" klok-15 gestuurd vanuit de opnemer 3". In tegenstelling tot de uitleesinrichting van de hiervoorgenoemde Nederlandse tervisiegelegde octrooiaanvrage (PHN 9374) waarin gebruik wordt gemaakt van een digitaal kamfilter zijn hier enerzijds geen dure A/D en D/A cmzetters nodig, terwijl anderzijds evenals bij de bekende uitleesinrichting foutencumulatie niet kan optre-20 den.
25 30 35 8204687

Claims (3)

1. Klokgestuurde filterinrichting voor het onderdrukken van een aantal, aan een klokfrequentie gerelateerde stoorfrequenties, bevattende een in een tegenkoopellus opgencmen tijddiscreet kamfilter voor een seléktieve tegenkoppeling van de genoemde stoorfrequenties, welk tijd- 5 discreet kamfilter is verbonden met een uitgang van een klokgenerator voor het regelen van de frequentieligging van de doorlaatgebieden van het kamfilter, met het kenmerk, dat het tijddiscrete kamfilter van het geschakelde capaciteit N-pad filtertype is.
2. Klokgestuurde filterinrichting volgens conclusie 1, met het 10 kenmerk, dat deze is opgenomen in een decodeerschakeling voor stereo- multiplexsignalen, welke decodeerschakeling tevens een tijddiscrete ver-menigvuldigschakeling bevat, welke tijddiscrete vermenigvuldigschake-ling vanuit dezelfde klokgenerator gestuurd is als het tijddiscrete kamfilter. 15
3. Klokgestuurde filterinrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de klokgenerator een fasegesleutelde lus bevat waaraan een pilootfrequentie is toegevoerd. 20 25 30 35 8204687
NL8204687A 1982-12-03 1982-12-03 Klokgestuurde filterinrichting. NL8204687A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8204687A NL8204687A (nl) 1982-12-03 1982-12-03 Klokgestuurde filterinrichting.
US06/553,909 US4569072A (en) 1982-12-03 1983-11-21 Clock-controlled filtering arrangement
EP83201677A EP0110477A1 (en) 1982-12-03 1983-11-29 Clock-controlled filtering arrangement
JP58227120A JPS59112718A (ja) 1982-12-03 1983-12-02 クロツク制御フイルタリング装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8204687A NL8204687A (nl) 1982-12-03 1982-12-03 Klokgestuurde filterinrichting.
NL8204687 1982-12-03

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8204687A true NL8204687A (nl) 1984-07-02

Family

ID=19840685

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8204687A NL8204687A (nl) 1982-12-03 1982-12-03 Klokgestuurde filterinrichting.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4569072A (nl)
EP (1) EP0110477A1 (nl)
JP (1) JPS59112718A (nl)
NL (1) NL8204687A (nl)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6031308A (ja) * 1983-07-30 1985-02-18 Pioneer Electronic Corp 低域濾波回路
US4818989A (en) * 1984-03-27 1989-04-04 Rockwell International Corporation Selective calling decoder
US4630299A (en) * 1985-02-22 1986-12-16 General Electric Company Digital circuit for decoding digitized, demodulated FM stereo signals
SE444750B (sv) * 1985-06-04 1986-04-28 Lars Gustaf Liljeryd Metod for att pa elektronisk veg astadkomma fortydligande av ljud- eller bildinformation jemte anordning for utforande av metoden
NL8502071A (nl) * 1985-07-18 1987-02-16 Philips Nv Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type.
US4727333A (en) * 1986-06-30 1988-02-23 Rca Corporation Circuitry for multiplying a PCM signal by a sinusoid
NL8603249A (nl) * 1986-12-22 1988-07-18 Philips Nv Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal.
US4747140A (en) * 1986-12-24 1988-05-24 Rca Corporation Low distortion filters for separating frequency or phase modulated signals from composite signals
US4928315A (en) * 1987-12-21 1990-05-22 Hughes Aircraft Company Chirped backscatter filter
US4947361A (en) * 1988-09-28 1990-08-07 Unisys Corporation Narrowband parameter estimator
US4933974A (en) * 1989-08-14 1990-06-12 Delco Electronics Corporation Switched capacitor pilot phase and magnitude detector
US4932058A (en) * 1989-08-14 1990-06-05 Delco Electronics Corporation Pilot cancellation circuit
IT1249299B (it) * 1991-04-30 1995-02-22 Sgs Thomson Microelectronics Circuito integrato con componenti passivi trimmabili
US5550880A (en) * 1995-08-30 1996-08-27 General Electric Company Motor current signal processor using analog substraction of an estimated largest sine wave component
JPH1013260A (ja) * 1996-06-25 1998-01-16 Matsushita Electric Ind Co Ltd 信号処理回路
US6611150B1 (en) 1999-03-31 2003-08-26 Sadelco, Inc. Leakage detector for use in combination with a signal level meter
SE0203429D0 (sv) * 2002-11-20 2002-11-20 Siemens Elema Ab Elektrodynamisk aktuator
DE60321226D1 (nl) * 2002-12-18 2008-07-03 Koninkl Philips Electronics Nv
JP4840070B2 (ja) * 2006-10-12 2011-12-21 アイコム株式会社 収納箱
US10914583B2 (en) * 2018-02-20 2021-02-09 Analog Devices, Inc. Sense amplifiers for gyroscopes and related systems and methods

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1497087A (fr) * 1965-10-23 1967-10-06 Aerojet General Co Circuit intégrateur perfectionné
GB1450533A (en) * 1972-11-08 1976-09-22 Ferrograph Co Ltd Stereo sound reproducing apparatus
US3962551A (en) * 1974-03-28 1976-06-08 Motorola, Inc. Methods and systems for providing stereo decoding signals
NL7416480A (nl) * 1974-12-18 1976-06-22 Philips Nv Inrichting bevattende een integrerende digitale signaalbewerkingsinrichting.
JPS54122004A (en) * 1978-03-15 1979-09-21 Pioneer Electronic Corp Fm receiver
JPS5566152A (en) * 1978-11-14 1980-05-19 Sansui Electric Co Multi-channel feedback amplifier with crosstalk component negated
NL7901721A (nl) * 1979-03-05 1980-09-09 Philips Nv Regelsysteem.
CA1144081A (en) * 1979-04-27 1983-04-05 Sadao Kondo Noise removing apparatus
JPS6041895B2 (ja) * 1979-08-15 1985-09-19 クラリオン株式会社 雑音低減装置
JPS57121345A (en) * 1981-01-20 1982-07-28 Sanyo Electric Co Ltd Pulse noise eliminating circuit
US4420815A (en) * 1981-05-18 1983-12-13 International Business Machines Corporation Apparatus and method for removal of sinusoidal noise from a sampled signal
US4392068A (en) * 1981-07-17 1983-07-05 General Electric Company Capacitive commutating filter
US4456990A (en) * 1982-02-10 1984-06-26 Fisher Charles B Periodic wave elimination by negative feedback

Also Published As

Publication number Publication date
EP0110477A1 (en) 1984-06-13
JPS59112718A (ja) 1984-06-29
US4569072A (en) 1986-02-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8204687A (nl) Klokgestuurde filterinrichting.
US4691308A (en) Apparatus for reproducing information from magnetooptical recording medium
NL8302482A (nl) Bandsperfilter van het geschakelde capaciteiten type.
KR960005484A (ko) 포커스 제어 방법 및 장치
NL8302591A (nl) Vermenigvuldigschakeling met geschakelde capaciteiten circuits.
DE2453364C3 (de) Automatische Fokussiervorrichtung
FR2529411A1 (fr) Amplificateur de courant a circuit integre avec amelioration de la linearite et la precision du coefficient de multiplication du circuit
NL8105346A (nl)
NL8105347A (nl) Inrichting voor het optisch aftasten van een schijfvormige registratiedrager.
EP0056712B1 (en) Information read apparatus with tracking control system
FR2713861A1 (fr) Oscillateur commandé, par exemple pour détecteur vidéo synchrone.
US4123780A (en) Signal noise filtration for laser beam recording system
US5914924A (en) Reproducing or recording device for reproducing, or recording on, an optical recording medium
NL8502071A (nl) Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type.
NL8603249A (nl) Inrichting voor het decoderen van een stereomultiplexsignaal.
DE3324861A1 (de) Lesevorrichtung zum optischen abtasten von auf einem bewegten plattenfoermigen traeger aufgezeichneten informationen
JP3323194B2 (ja) 自動利得制御回路装置
EP0028549B1 (fr) Filtres accordés par commutation et utilisation dans un égaliseur d&#39;enregistreur magnétique
GB2210997A (en) Linear motor drive for pickup
US20050270919A1 (en) Tracking error detector
JP2930715B2 (ja) 焦点調整回路
CN1020010C (zh) 循迹控制电路
JPS58161144A (ja) 情報再生装置
JPH01279428A (ja) 電流電圧変換回路
JPH0520707A (ja) トラツキング制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BC A request for examination has been filed
BI The patent application has been withdrawn