NL8502071A - Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type. - Google Patents

Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type. Download PDF

Info

Publication number
NL8502071A
NL8502071A NL8502071A NL8502071A NL8502071A NL 8502071 A NL8502071 A NL 8502071A NL 8502071 A NL8502071 A NL 8502071A NL 8502071 A NL8502071 A NL 8502071A NL 8502071 A NL8502071 A NL 8502071A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
signal
circuit
multiplier circuit
carrier signal
multiplier
Prior art date
Application number
NL8502071A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8502071A priority Critical patent/NL8502071A/nl
Priority to US06/878,940 priority patent/US4716375A/en
Priority to JP61164841A priority patent/JPS6221317A/ja
Priority to EP86201242A priority patent/EP0209948B1/en
Priority to DE8686201242T priority patent/DE3670737D1/de
Publication of NL8502071A publication Critical patent/NL8502071A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03DDEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
    • H03D1/00Demodulation of amplitude-modulated oscillations
    • H03D1/22Homodyne or synchrodyne circuits

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Amplitude Modulation (AREA)
  • Stereo-Broadcasting Methods (AREA)
  • Stabilization Of Oscillater, Synchronisation, Frequency Synthesizers (AREA)
  • Filters That Use Time-Delay Elements (AREA)

Description

. - * ........ * PHN 11.454 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type.
A, .Aghtgrar.Qnd..van,.dg-uitviadiaq A (I). J?efried van .¾..uitvinding
De uitvinding heeft betrekking op een vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteitentype (switched 5 capacitor multiplier circuit) voor het vermenigvuldigen van een informatiesignaal x(t) met een periodiek bipolair draaggolfsignaal d(t). Een dergelijke vermenigvuldigschakeling is bijvoorbeeld te gebruiken als amplitudedemodulator in een stereodecoder (zie bijvoorbeeld referentie 1), maar ook als fasedetector in een fase-10 vergrendelde lus (phase locked loop) (zie bijvoorbeeld referentie 3).
A(2) Beschrijving van de standvan de_techniek
Oergelijke vermenigvuldigschakelingen zijn uitvoerig beschreven in bijvoorbeeld de referenties 1, 2 en 3. In het algemeen 15 omvatten zij een verdeeld vermenigvuldigcircuit (distributed multiplier circuit) en een stuurpulsschakeling. Laatstgenoemde levert met bijvoorbeeld een snelheid fs stuurpulsen. Het verdeelde vermenigvuldigcircuit wordt gevormd door een aantal signaalkanalen die elk het informatiesignaal x(t) ontvangen en voorzien zijn van een cascadeschake-20 ling van een schakelcircuit en een weegnetwerk dat een bepaalde positieve of negatieve weegfaktor heeft. Deze schakelcircuits worden in een voorafbepaalde volgorde bestuurd door de opeenvolgende stuurpulsen, waardoor althans gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld de duur van een stuurpuls) het informatiesignaal aan het weegnetwerk wordt 25 toegevoerd. Op deze wijze levert elk signaalkanaal een uitgangssignaal en al deze uitgangssignalen worden in een optelinrichting bij elkaar opgeteld.
De benodigde weegfaktoren worden verkregen door het draaggolf signaal d(t) te bemonsteren met de eerder genoemde frequentie fg 30 die zodanig zal moeten worden gekozen dat een reeks van N periodiek terugkerende draaggolfsignaalmonsters d-j, d3, ..., dN wordt verkregen. Het aantal signaalkanalen (inclusief die met een weegfaktor c “ ·'. -*· -y *’ C V 1 jL 'j i * PHN 11.454 2 die eventueel gelijk aan nul is) wordt nu in principe gelijk aan N genomen. Wordt het k-de draaggolfsignaalmonster aangeduid met dk (waarin k=1, 2, 3, ..., N) dan is de weegfaktor in het k-de signaal-kanaal gelijk aan dk.
5 Omdat deze vermenigvuldigschakeling van het geschakelde
capaciteitentype is, omvat elk weegnetwerk een condensator en wordt de optelinrichting gevormd door een operationele versterker die is overbrugd door een condensator met capaciteit C. De capaciteit van de condensator in het k-de signaalkanaal zal worden aangeduid met C(k) en 10 hiervoor geldt in principe C(k) = |dk|.C
Hierin stelt |dk| de absolute waarde voor van het draaggolfsignaalmonster dk.
Indien de reeks draaggolfsignaalmonsters uitsluitend uit 15 positieve draaggolfsignaalmonsters bestaat (definiet positief), volgt de implementatie van de vermenigvuldigschakeling direct uit het voorgaande. Zijn verscheidene draaggolfsignaalmonsters uit de reeks echter negatief, zodat ook negatieve weegfaktoren moeten worden gerealiseerd, dan zullen een aantal verdere maatregelen moeten worden 20 genomen. De meest eenvoudige is die waarbij in elk signaalkanaal waarin een negatieve weegfaktor moet worden gerealiseerd het informatiesignaal via een polariteitsomkeerschakeling aan het schakelcircuit wordt toegevoerd, (zie bijvoorbeeld figuur 5 in referentie 3). Een andere mogelijkheid is om het verdeelde vermenigvul-digcircuit verder te 25 voorzien van een chopperschakeling via welk het informatiesignaal aan de signaalkanalen wordt toegevoerd. Door deze chopperschakeling wordt het informatiesignaal onveranderd toegevoerd aan de signaalkanalen indien de momentele waarde van het informatiesignaal moet worden vermenigvuldigd met een positief draaggolfsignaalmonster. Indien deze vermenigvuldiging 30 echter moet plaatshebben met een negatief draaggolfsignaalmonster, wordt het informatiesignaal door de chopperschakeling in polariteit geïnverteerd. Kenmerkend voor alle hier bovengenoemde gevallen is, dat aan de uitgang van de optelinrichting een produktsignaal wordt verkregen dat gelijk is aan het produkt van het informatiesignaal x(t) en het 35 periodieke bipolaire draaggolfsignaal d(t).Uit het voorgaande blijkt dat het draaggolfsignaal d(t) nu niet in expliciet tijd-continue vorm aanwezig is. In het hierna volgde zal dit tot uitdrukking worden : ^
- ' V
* « PHH 11.454 3 gebracht door de zegswijze "net het verdeelde vemenigvuldigcircuit is een bepaald vernenigvuldigsignaal geassocieerd; in de voorgaand beschreven gevallen het draaggolfsignaal d(t).
De op deze wijze uitgevoerde vermenigvuldigschakelingen 5 van het geschakelde capaciteitentype vertonen aan de uitgang van de optelinrichting vaak een ongewenste offsetspanning die door het verdeelde vemenigvuldigcircuit zelf opgewekt wordt. Zij is doorgaans opgebouwd uit twee componenten. De eerste component wordt geleverd door de operationele versterker in de optelinrichting; de op-amp offset. De 10 tweede component wordt geleverd door de schakelcircuits en wel meer in het bijzonder door de paracitaire capaciteiten in deze schakelcircuits en wordt gewoonlijk klokdoorspraak genoemd. Beide componenten ontstaan onafhankelijk van elkaar, maar zijn vaak ontoelaatbaar groot. Bij toepassing van deze vermeingvuldig-schakeling in bijvoorbeeld een 15 stereodecodeerschakeling moet deze offsetspanning minder zijn dan 2 mV om een kanaalscheiding van meer dan 50 dB te kunnen bereiken. Zonder bijzondere maatregelen blijkt dit in de praktijk niet realiseerbaar te zijn.
20 B Doelstelling en samenvatting van de uitvinding
De uitvinding beoogt op eenvoudige wijze in een vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteitentype zoals boven omschreven en waarin een informatiesignaal x(t) wordt vermenigvuldigd net een periodiek bipolair draaggolfsignaal d(t) de 25 genoemde offsetspanning aanzienlijk te reduceren.
Overeenkomstig de uitvinding is daartoe het vernenigvuldigsignaal dat is geassocieerd met het verdeelde vemenigvuldigcircuit, een dubbelzijdig gelijkgerichte versie van het genoemde bipolaire draaggolfsignaal en is uitsluitend op de uitgang van 30 het verdeelde vemenigvuldigcircuit een hulpvermenigvuldigschakeling aangesloten voor het vermenigvuldigen van het uitgangssignaal van het verdeelde vemenigvuldigcircuit met een eerste faktor tijdens de positieve periode van het draaggolfsignaal en met een tweede faktor tijdens de negatieve periode van het draaggolfsignaal, waarbij genoemde 35 faktoren in polariteit tegengesteld zijn.
? 5 r. 5 7 'j it ' PHN 11.454 4 G Referenties 1. Vermenigvuldigschakeling voor stereodecoders; Nederlandse octrooiaanvrage nr. 8104668 (PHN 10.168) in het bijzonder figuur 18 en figuur 19.
5 2. Vermenigvuldigschakeling met geschakelde capaciteiten circuits j Nederlandse octrooiaanvrage nr. 8302591 (PHN 10.740) in het bijzonder figuur 5.
3. Fasevergrendelde lus met omschakelbare fasedetektor,
Nederlandse octrooiaanvrage nr. 8401277 (PHN 11.010) in het bijzonder 10 figuur 6 en figuur 7.
D Korte beschrijving van de figuren
Figuur 1 toont schematisch de algemene opbouw van een fasedetektor voor toepassing in een fasevergrendelde lus; 15 figuur 2 toont schematisch de algemene opbouw van de vermenigvuldigschakeling voor toepassing in de fasedetektor van figuur 1? figuur 3 toont enige tijddiagrammen ter toelichting van de werking van de in figuur 2 aangegeven vermenigvuldigschakeling; 20 figuur 4 toont een bekende praktische uitvoeringsvorm van deze vermenigvuldigschakeling, namelijk die van het geschakelde capaciteitentype; figuur 5 toont een stuurgenerator voor het opwekken van de diverse reeksen stuurpulsen die in de in figuur 4 aangegeven 25 vermenigvuldigschakeling nodig zijn,* figuur 6 toont de vermenigvuldigschakeling volgens de uitvinding; figuur 7 toont een uitvoeringsvoorbeeld van de hulpvermenigvuldigschakeling zoals die in figuur 6 wordt toegepast; 30 figuren 8 en 9 tonen enige theoretsiche schema's ter toelichting van de werking van de vermenigvuldigschakeling volgens de uitvinding, en voor dat zelfde doel toont figuur 10 enige f requenties peetra.
35 E Beschrijving van de uitvoerinasvoorbeelden
In deze paragraaf zal een uitvoeringsvoorbeeld worden beschreven van een vermenigvuldigschakeling voor toepassing in een
- --· > 7 Λ “7 J
* > J * A
----- v' V w - £ PHN 11.454 5 fasedetektor voor een fasevergrendelde lus. Zoals in figuur 1 is aangegeven, omvat een dergelijke fasedetektor in het algemeen een pre-modulatiefilter 1 een vermenigvuldigschakeling 2 en eventueel een post-modulatiefliter 3. Aan het pre-modulatiefilter 1 wordt een ontvangen 5 signaal xr(t) toegevoerd, dat door dit filter wordt omgezet in een gewenst informatiesignaal x(t), bijvoorbeeld een banbegrensd signaal net een pilootsignaal. In de vermenigvuldigschakeling 2 wordt x(t) vermenigvuldigd met een of ander bipolair draaggolfsignaal d(t) waardoor een produktsignaal y(t) wordt verkregen. In het post-modulatiefilter 10 wordt y(t) ontdaan van ongewenste frequentiecomponenten, waardoor het “zuivere* produktsignaal z(t) ontstaat.
De vermenigvuldigschakeling 2 omvat een verdeeld vermenigvuldigcircuit 20 waarvan de opbouw schematisch in figuur 2 is aangegeven. Het draaggolfsignaal d(t) wordt daarbij verondersteld te 15 worden toegevoerd aan een vermenigvuldiger 200 via een bemonsterinrichting 201 die wordt bestuurd door benonsterpulsen g(t) die met een snelheid fs worden geleverd door een klokgenerator 202.
Veronderstel dat het draaggolfsignaal d(t) dat een periodiek signaal is, de vorm heeft die bij λ in figuur 3 is aangegeven en dat de 20 benonsterpulsen g(t) optreden op de tijdstippen t=tQ+nT zoals is aangegeven bij B in figuur 3. Hierbij is tQ een constante, T=1/fg en n een geheel getal gelegen tussen - co en dat het rangnummer aangeeft van de bemonsterpuls. De bemonsterinrichting 201 levert nu het signaal d(t) dat is aangegeven bij C in figuur 3 en waarvoor geldt: 25 o» d(t) = ^ d(t) S(t-t0-nT) n=-</5
Hierin stel S(1) de deltafunktie voor. Die waarden die d(t) aanneemt op de tijdstippen tQ+nT worden draaggolfsignaalmonsters genoemd en 30 deze zullen worden aangeduid met dn, zodat geldt: = d(tQ+nT).
De bemonsterfrequentie fg wordt nu zodanig gekozen dat de reeks draaggolfsignaalmonsters dn periodiek is en dat elke periode N van dergelijke draaggolfsignaalmonsters bevat, zodat d^ = dn.
35 Praktische uitvoeringsvormen van een dergelijk verdeeld vermenigvuldigcircuit zijn reeds beschreven in de referenties 1 en 3 en volledigheidshalve is er één weergegeven in figuur 4. Daarbij is N=8 - c. * « * PHN 11.454 6 gekozen. Dit verdeelde vermenigvuldigcircuit 20 omvat 8 signaalkanalen 203(.) waarin het informatiesignaal met de respektievelijke draaggolfsignaalmonsters dQ, ... d7 wordt vermenigvuldigd. Elk signaalkanaal bevat een schakelcircuit bestaande uit twee schakelaars 5 205(., 1) en 205(., 2). Daartussen is een condensator 206(.) aangebracht met capaciteit C(.). Samen met de beide schakelaars vormt deze condensator een zogenaamd geschakelde capaciteit (switched capacitor). Alle signaalkanalen zijn aangesloten op de ingang van een 10 operationele versterker 207 die door een parallelschakeling van een condensator 208 met capaciteit c en een schakelcircuit 209 is overbrugd. De schakelcircuits 205(., 1) en 205(., 2) worden bestuurd door stuurpulsen g(., t) en r(t), terwijl het schakelcircuit 209 wordt bestuurd door stuurpulsen g(t) en r(t). Meer in het bijzonder worden 15 door het optreden van een stuurpuls g(k, t) in het k-de signaalkanaal de betreffende schakelcircuits 205(k, 1) en 205(k, 2) geleidend, waardoor de bijbehorende condensator 206(k) wordt opgeladen tot een spanning die gelijk is aan de waarde x[g(k, t)] die het informatiesignaal x(t) heeft op het tijdstip dat deze stuurpuls g(k, t) optreedt. Omdat deze 20 condensator 206(k) in serie staat met condensator 208, levert bij geopend schakelcircuit 209 de operationele versterker een uitgangs-spanning ter grootte - -£-x[g(k, t)]. Na het optreden van de stuurpuls g(k, i) en de daarmede samenvallende stuurpuls g(t) en voordat een stuurpuls g(k+1, t) aan het k+1-de signaalkanaal wordt 25 toegevoerd, treedt een resetpuls r(t) op waardoor zowel condensator 206(k) als condensator 208 wordt ontladen. Het quotient C(k)/C stelt een voor het betreffende signaalkanaal karakteristieke weegfaktor voor die gelijk zou moeten zijn aan het signaalmonster dk. In ieder geval is dit quotient gelijk aan de absolute waarde |dk| van het signaalmonster 30 dk omdat de capaciteiten slechts positief kunnen zijn. Speciale maatregelen zullen er genomen moeten worden als in bepaalde signaalkanalen een negatieve weegfaktor gerealiseerd moet worden. In het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld wordt daartoe het informatiesignaal x(t) via een polariteitsomkeertrap 204 aan dergelijke signaalkanalen 35 toegevoerd.
Opgemerkt zij nog dat de genoemde stuurpulsen g(., t) op bekende wijze (zie bijvoorbeeld referentie 2) kunnen worden afgeleid van ~ - ' ’ / λ ? i i Jm ^ W i m * PHtï 11.454 7 de klokgenerator 202. In figuur 5 is dit volledigheidshalve nognaals aangegeven. Daarbij wordt gebruik genaakt van een pulsverdelerschakeling 210.
Ondat in dit uitvoeringsvoorbeeld zowel positieve als 5 negatieve weegfaktoren zijn gerealiseerd, is net dit verdeelde vemenigvuldigcircuit een bipolair draaggolfsignaal geassocieerd en levert dit circuit aldus het gewenste uitgangssignaal y(t).
Zoals reeds verneld, wordt het uitgangssignaal y(t) van het in figuur 4 aangegeven verdeelde vernenigvuldigcircuit 20 ongunstig 10 beïnvloed door enerzijds de offsetspanning die door de operationele versterker wordt geïntroduceerd, anderzijds door de zogenaande klokdoorspraak van de schakelcircuits 205(., 1) en 205(., 2).
Een uitvoeringsvoorbeeld van een geschakelde capaciteiten-vernenigvuldigschakeling waarin de invloed van deze offsetspanningen 15 verregaand is geëliaieerd, is weergegeven in figuur 6. De aldaar weergegeven vernenigvuldigschakeling onderscheid zich van die weergegeven in figuur 3 daarin dat de polariteitsonkeerschakelingen 204 via welke het signaal x(t) bij het in figuur 4 weergegeven . uitvoeringsvoorbeeld werd toegevoerd aan de signaalkanalen waarin een 20 'negatieve weegfaktor noest worden gerealiseerd, nu is vervangen door een hulpvernenigvuldigschakeling 4 die is aangesloten op de uitgang van de operationele verterker 207. Hij vermenigvuldigt het uitgangssignaal van het verdeelde vernenigvuldigcircuit net een eerste faktor bijvoorbeeld net +1 zolang het draaggolfsignaal d(t) positief is en net een tweede 25 faktor bijvoorbeeld -1 zolang het draaggolfsignaal d(t) negatief is. De uitgang van deze hulpvernenigvuldigschakeling is in dit uitvoeringsvoorbeeld aangesloten op een laagdoorlaatfilter 5 waarvan de grensfrequentie lager is dan de grondfrequentie van het draaggolfsignaal d(t).
30 Een praktisch uitvoeringsvoorbeeld van deze hulpvernenigvuldigschakeling is aangegeven in figuur 7. Hij is voorzien van een ingang 40 en van een uitgang 41. Door middel van een, in de figuur slechts symbolisch weergegeven, schakelaar 42 is de uitgang 41 direkt, of via een polariteitsomkeerversterker 43 aansluitbaar op de 35 ingang 40. Schakelaar 42 wordt na elke halve periode van het draaggolfsignaal d(t) van stand veranderd. Daartoe wordt deze schakelaar 42 gestuurd door het uitgangssignaal van een R-S-flip-flop 44 waarvan de -w· w .
* PHN 11.454 8 S-ingang via een OF-poort 45 de reeksen stuurpulsen g{0, t), g(1, t), g(6, t), g{7, t) ontvangt. De R-ingang ontvangt via een OF-poort 46 de overige reeksen stuurpulsen g(2, t), g(3, t), g(4, t), g(5, t).
Doordat het verdeelde vermenigvuldigcircuit 20 nu geen 5 polariteitsomkeerschakeling meer bevat en de weegfaktor C(k)/C in het k-de signaalkanaal gelijk is aan Id^l, is met dit verdeelde vermenigvuldigcircuit een draaggolfsignaal geassocieerd dat een dubbelzijdig gelijkgerichte versie voorstelt van het oorspronkelijke bipolaire draaggolfsignaal d(t).
10 De funktie van de polariteitsomkeerschakelingen 204 zoals die in figuur 4 aanwezig zijn, wordt in figuur 6 vervuld door de hulpvermenigvuldigschakeling 4. Dit kan als volgt worden ingezien. Het draaggolfsignaal d(t) kan worden geschreven als: d(t) - |d(t)| sign (d(t)) (1) 15 sign (d(t)> = +1 als d(t)>0 (2) = -1 als d(t)£0 zodat overeenkomstig figuur 1 geldt y(t) = x(t).d(t) = x(t)|d(t)| sign <d(t)> (3) en overeenkomstig figuur 2 20 y(t) = x(t).d(t) = x(t)|d(t)| sign (d(t)H4)
Omdat in het uitvoeringsvoorbeeld dat in figuur 4 is aangegeven één van de schakelcircuits in de signaalkanalen 203(0), 203(1), 203(6), 203(7) gesloten is als d(t)>0 en een van de schakelcircuit 203(2)-203(5) als d(t)l0, kan worden gesteld dat x(t) wordt 25 vermenigvuldigd met sign (d(t)} = +1 als d(t)>0 en vervolgens met de betreffende |d(t)| en met sign (d(t)} = -1 als d(t)10. Kortom de werking van dit uitvoeringsvoorbeeld kan worden geïnterpreteerd zoals schematisch is aangegeven in figuur 8. Dat wil zeggen; eerst wordt x(t) vermenigvuldigd met het signaal sign (d(t)>. Daardoor ontstaat het 30 signaal y(t) = x(t) sign {d(t)> wat op zijn beurt weer wordt vermenigvuldigd met de bemonsterde versie |d(t)| van het signaal |d(t)| zodat het uitgangssignaal y(t) inderdaad voldoet aan uitdrukking (4).
In het uitvoeringsvoorbeeld dat in figuur 6 is 35 aangegeven, wordt het informatiesignaal x(t) eerst vermenigvuldigd met de bemonsterde versie |d(t)| van |d(t)| waardoor het produktsignaal ^(t) = x(t)|d(t)| wordt verkregen. Op zijn beurt wordt dit in de •*\ —» ·' .J> S fc·* ^
‘ / I
PHN 11.454 9 hupvermenigvuldigschakeling 4 vermenigvuldigd met sign id(t)} waardoor wederom het gewenste produktsignaal y(t) ontstaat. Deze situatie is eveneens schematisch weergegeven in figuur 9.
De offsetspanning die door het verdeelde 5 vermenigvuldigcircuit zelf wordt geïntroduceerd mag worden gezien als een gelijkspanning die 'door een gelijkspanningsbron wordt geleverd en die bij het uitgangssignaal van de operationele versterker 207 wordt opgeteld. In de figuren 6, 8 en 9 is deze situatie schematisch weergegeven door de opteller 6 en de gelijkspanningsbron 7.
10 Dat door toepassing van de hulpvermenigvuldigschakeling 4 deze offsetspanning kan worden geëlimineerd zonder dat het gewenste signaal daardoor wordt beïnvloed, zal nader worden toegelicht aan de hand van de frequentiediagrammen van figuur 10. (In deze figuur is de amplituderelatie tussen de verschillende spektra onderling eenvoudig- * 15 heidshalve niet aangegeven, daar deze hier niet terzake doende is). Daarbij is uitgegaan van de situatie dat de vermenigvuldigschakeling wordt toegepast in een fasedetektor die een gelijkspanningsuitgangsignaal levert waarvan de grootte afhankelijk is van het faseverschil tussen x(t) en d(t) terwijl z(t) en d(t) dezelfde frequentie hebben. Stel dat 20 geldt: x(t) = cos{2rfpt+ p,). Het amplitudespectrumlX(f)! van dit signaal is schematisch weergegeven bij A in figuur 10. Stel dat verder geldt dat d(t) = cos (2ïffpt+^2) en dus v» 25 d(t) cos{2brïp(t0+nT)+^2> S(t-t0-nT).
n=-w»
Het amplitudespectrum |D(f)| van dit signaal is bij B in figuur 10 weergegeven. Doordat met het verdeelde vermenigvuldigcircuit 20 nu niet het signaal d(t), maar een dubbelzijdig gelijkgerichte versie daarvan 30 wordt gebruikt, wordt x(t) vermenigvuldigd met een signaal |d(t)| dat is opgebouwd uit een superpositie van een aantal hulpsignalen waarvan de frequenties gelijk zijn aan q2JÏ2fp waarin q=0, 1, 2, ... De frequentie fp wordt grondfrequentie genoemd. Van de eerste drie van deze hulpsignalen zijn de bijbehorende amplitudespectrajD^(f)} 35 schematisch aangegeven bij C in figuur 10. Door vermenigvuldiging van het signaal x(t) met het signaal |d(t)| wordt het signaal y2(t) verkregen waarvan het amplitudefrequentiespectrumfY2(f)| schematisch is ' ‘ - ί — y - ΐ PHN 11.454 10 aangegeven bij D in figuur 10. Bij dit signaal wordt nu het offset signaal opgeteld dat het bij E in figuur 10 aangegeven amplitudespectrum |0(f){ heeft, waardoor het signaal y3(t) ontstaat met het bij F in figuur 10 aangegeven amplitudespectrum |Y3(f)|. In de hulpvermenigvul-5 digschakeling wordt Y3(t) vermenigvuldigd met signid(t)} dat een blokvormig signaal is en kan worden beschouwd als te zijn opgebouwd uit een superpositie van oneindig veel in frequentie afnemende frequentiecomponenten met frequenties n.27r"fp. Van de eerste drie van deze frequentiecomponenten zijn de bijbehorende amplitudespectra 10 |D'(f)l weergegeven bij G in figuur 10. Het uitgangssignaal y(t) van deze hulpvermenigvuldiger heeft dan het bij H in figuur 10 aangegeven frequentiespectrum |Y(f)|. Indien gewenst kan nu met behulp van een laagdoorlaatfilter waarvan de grensfrequentie lager is dan fp alle frequentiecomponenten die boven deze grensfrequentie liggen worden 15 onderdrukt en zodoende ook frequentiecomponenten die het gevolg zijn van de naar hogere frequentie getransponeerde offsetspanning.
: * > λ 7 >·! \) ’ )

Claims (1)

  1. PHN 11.454 11 F Conclusie : Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteitentype voor het vermenigvuldigen van een inforaatiesignaal x(t) met een periodiek bipolair draaggolfsignaal d(t), bevattende een verdeeld vermenigvuldigcircuit (distributed multiplier circuit) waarmee 5 een vermenigvuldig signaal is geassocieerd, met het kenmerk, dat het genoemde vermenigvuldigsignaal overeenkomt met de dubbelzijdig gelijkgerichte versie van het genoemde bipolaire draaggolfsignaal, dat uitsluitend op de uitgang van het verdeelde vermenigvuldigcircuit een hulpvermenigvuldigschakeling is aangesloten voor het vermenigvuldigen - 10 van het uitgangssignaal van het verdeelde vermenigvuldigcircuit met een tweewaardig signaal waarvan de waarde indicatief is voor de momentane polariteit van het bipolaire draaggolfsignaal. •fc -» ·* . > Λ *.
NL8502071A 1985-07-18 1985-07-18 Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type. NL8502071A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8502071A NL8502071A (nl) 1985-07-18 1985-07-18 Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type.
US06/878,940 US4716375A (en) 1985-07-18 1986-06-26 Switched-capacitor multiplier circuit
JP61164841A JPS6221317A (ja) 1985-07-18 1986-07-15 スイツチドキヤパシタ乗算回路
EP86201242A EP0209948B1 (en) 1985-07-18 1986-07-15 Switched-capacitor multiplier circuit
DE8686201242T DE3670737D1 (de) 1985-07-18 1986-07-15 Multipliziererschaltung mit geschalteten kapazitaeten.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8502071A NL8502071A (nl) 1985-07-18 1985-07-18 Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type.
NL8502071 1985-07-18

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8502071A true NL8502071A (nl) 1987-02-16

Family

ID=19846336

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8502071A NL8502071A (nl) 1985-07-18 1985-07-18 Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4716375A (nl)
EP (1) EP0209948B1 (nl)
JP (1) JPS6221317A (nl)
DE (1) DE3670737D1 (nl)
NL (1) NL8502071A (nl)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1989002192A1 (en) * 1987-08-28 1989-03-09 The University Of Melbourne Switched capacitor circuit
US5182521A (en) * 1987-08-28 1993-01-26 The University Of Melbourne Time-multiplexed switched capacitor circuit having reduced capacitance
WO1989006069A1 (en) * 1987-12-24 1989-06-29 The University Of Melbourne Switched capacitor circuits
US5604458A (en) * 1993-02-05 1997-02-18 Yozan Inc. Scaler circuit
JP3023434B2 (ja) * 1993-02-05 2000-03-21 株式会社鷹山 スケーラ回路
US5666080A (en) * 1993-06-17 1997-09-09 Yozan, Inc. Computational circuit
US5617053A (en) * 1993-06-17 1997-04-01 Yozan, Inc. Computational circuit
CN1109404C (zh) * 1993-09-20 2003-05-21 株式会社鹰山 计算电路
DE69611768T2 (de) * 1995-04-26 2001-05-31 Yozan Inc Multiplizierschaltung
US6452424B1 (en) 1999-09-28 2002-09-17 Conexant Systems, Inc. Method and apparatus for multiple channel signal processing
EP1959562B1 (en) 2007-02-15 2010-12-08 STMicroelectronics Srl Fully differential demodulator with variable gain and method for demodulating a signal
JP2010199822A (ja) * 2009-02-24 2010-09-09 Panasonic Corp 検波回路、物理量センサ装置
US10111173B2 (en) * 2015-06-19 2018-10-23 Intel Corporation Fully integrated wake-up receiver

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8104668A (nl) * 1981-10-14 1983-05-02 Philips Nv Vermenigvuldigschakeling voor stereo-decoders.
US4439693A (en) * 1981-10-30 1984-03-27 Hughes Aircraft Co. Sample and hold circuit with improved offset compensation
NL8204687A (nl) * 1982-12-03 1984-07-02 Philips Nv Klokgestuurde filterinrichting.
NL8302591A (nl) * 1983-07-20 1985-02-18 Philips Nv Vermenigvuldigschakeling met geschakelde capaciteiten circuits.
US4531106A (en) * 1983-10-04 1985-07-23 At&T Technologies, Inc. Switched capacitor circuits
NL8401277A (nl) * 1984-04-19 1985-11-18 Philips Nv Fasevergrendelde lus met omschakelbare fasedetektor.

Also Published As

Publication number Publication date
JPS6221317A (ja) 1987-01-29
US4716375A (en) 1987-12-29
EP0209948B1 (en) 1990-04-25
EP0209948A1 (en) 1987-01-28
DE3670737D1 (de) 1990-05-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8502071A (nl) Vermenigvuldigschakeling van het geschakelde capaciteiten type.
US4843339A (en) Isolation amplifier including precision voltage-to-duty-cycle converter and low ripple, high bandwidth charge balance demodulator
NL8400073A (nl) Interpolerende filterinrichting met niet-rationale verhouding tussen de ingangs- en uitgangsbemonsterfrequentie.
NL8003948A (nl) Digitaal-analoog omzetter.
EP0132885A1 (en) Multiplying circuit comprising switched-capacitor circuits
US5680072A (en) Differential interpolating switched capacitor filter and method
US5650951A (en) Programmable data acquisition system with a microprocessor for correcting magnitude and phase of quantized signals while providing a substantially linear phase response
US4329599A (en) Switched-capacitor cosine filter
US5122718A (en) Gain/phase compensation circuit for use in servo control system of optical disk device
US5168179A (en) Balanced modulator for auto zero networks
US4295105A (en) Switched-capacitor modulator
US6727749B1 (en) Switched capacitor summing system and method
US4200810A (en) Method and apparatus for averaging and stretching periodic signals
RU2134929C1 (ru) Способ и устройство для объединения совокупности входных сигналов
JP3465951B2 (ja) 反転遅延回路
JP3212721B2 (ja) 積分効果を有する位相判別整流器構成及びそれを利用した電圧制御発振器を有するpll
US6529926B1 (en) Analog discrete-time FIR filter
KR20060073484A (ko) 3-채널 상태-가변 압축기 회로
US3909717A (en) Circuit for enhancing resolution in tachometer signals
GB2247123A (en) Analog to duty-cycle modulation
US4950923A (en) Analog multiplier based sample and hold network
US7518439B1 (en) High precision gain amplifier without precision passive components
YONEDA et al. Switched-capacitor DFT and IDFT circuit
NL8401277A (nl) Fasevergrendelde lus met omschakelbare fasedetektor.
EP0638991B1 (en) Method and apparatus for sampling of electrical signals

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed