NL8603164A - Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem. - Google Patents

Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL8603164A
NL8603164A NL8603164A NL8603164A NL8603164A NL 8603164 A NL8603164 A NL 8603164A NL 8603164 A NL8603164 A NL 8603164A NL 8603164 A NL8603164 A NL 8603164A NL 8603164 A NL8603164 A NL 8603164A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
bit
words
group
information
code
Prior art date
Application number
NL8603164A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Optical Storage Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Optical Storage Int filed Critical Optical Storage Int
Priority to NL8603164A priority Critical patent/NL8603164A/nl
Priority to US07/119,463 priority patent/US4855742A/en
Priority to EP87202465A priority patent/EP0275585A1/en
Priority to JP62309755A priority patent/JPS63164623A/ja
Publication of NL8603164A publication Critical patent/NL8603164A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03MCODING; DECODING; CODE CONVERSION IN GENERAL
    • H03M5/00Conversion of the form of the representation of individual digits
    • H03M5/02Conversion to or from representation by pulses
    • H03M5/04Conversion to or from representation by pulses the pulses having two levels
    • H03M5/14Code representation, e.g. transition, for a given bit cell depending on the information in one or more adjacent bit cells, e.g. delay modulation code, double density code
    • H03M5/145Conversion to or from block codes or representations thereof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Dc Digital Transmission (AREA)
  • Compression, Expansion, Code Conversion, And Decoders (AREA)

Description

i PHQ 86.028 1 m
Optical Storage International-Holland.
Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatie-overdrachtsysteen voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden omvattende een kodeerstap, waarin n-bit informatiewoorden worden omgevormd tot m-bit kodewoorden met m groter dan n, een overdrachtstap voor het overdragen van de m-bit 5 kodewoorden alsmede een dekodeerstap waarin de overgedragen m-bit kodewoorden terug worden omgevormd in n-bit informatiewoorden.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, omvattende 10 een kodeerinrichting welke is ingericht voor het ontvangen van n-bit informatiewoorden en het omzetten van de ontvangen n-bit informatiewoorden in m-bit kodewoorden, een dekodeerinrichting welke is ingericht voor het ontvangen van de n-bit kodewoorden en het terugomzetten van de ontvangen kodewoorden in n-15 bit informatiewoorden.
De uitvinding heeft voorts betrekking op een kodeer- en dekodeerinrichting voor toepassing in het overdrachtsysteem.
Een werkwijze, een overdrachtsysteem, een kodeerinrichting en een dekodeerinrichting zoals in de aanhef beschreven 20 zijn onder andere bekend uit de Europese octrooiaanvrage EP 0.150.082 (PHN 11.117).
De bovengenoemde werkwijze wordt vaak toegepast om de kwaliteit van de informatieoverdracht te verbeteren. Daarbij wordt door toepassing van kodewoorden met een groter aantal bits dan de 25 informatiewoorden bereikt, dat het aantal mogelijk te gebruiken kodewoorden groter is dan het aantal verschillende informatiewoorden.
Voor de overdracht worden dan die kodewoorden geselekteerd die volgens een voorafbepaald kriterium het meest geschikt zijn voor de informatieoverdracht.
30 In de bovengenoemde aanvrage wordt vermeld dat n-bit informatiewoorden kunnen worden omgezet in m-bit kodewoorden met behulp van een opzoektabel waarin voor elk n-bit informatiewoord een m-bit 8603164 1» l * ί PHQ 86.028 2 kodewoord is opgeslagen. Op gelijksoortige wijze worden na de overdracht de overgedragen m-bit kodewoorden omgezet in n-bit informatiewoorden.
Het bezwaar hierbij is dat voor de kodeerinrichting en dekodeerinrichting het aantal benodigde komponenten groot is. Zo is 5 bijvoorbeeld in het geval dat een geheugen wordt toegepast voor het opslaan van de opzoektabel het aantal benodigde geheugenplaatsen gelijk aan 2nxm, Ook in het geval dat de kodes met behulp van poortschakelingen worden omgezet is het aantal benodigde poorten aanzienlijk groot.
10 De uitvinding stelt zich ten doel een werkwijze volgens de aanhef te verschaffen die het mogelijk maakt om de informatieoverdracht uit te voeren met minder uitgebreide schakelingen. Dit doel wordt volgens de uitvinding bereikt doordat voor elk over te dragen n-bit informatiewoorden uit een eerste groep van de m-bit 15 informatiewoorden een voorafbepaald eerste deel bestaande uit p informatiebits worden omgezet in een deel van het m-bit kodewoord bestaande uit een eerste voorafbepaalde groep van q kodebits, terwijl een voorafbepaalde tweede deel bestaande uit r informatiebits wordt omgezet in een deel van het kodewoord bestaande uit een voorafbepaalde 20 groep van s kodebits en waarbij voor elk over te dragen n-bit informatiewoord uit een tweede groep van n-bit informatiewoorden het eerste deel wordt omgezet in een deel van het m-bit kodewoord bestaande uit een tweede voorafbepaalde groep van q kodebits en het tweede deel wordt omgezet in een deel van het m-bit kodewoord, bestaande uit een 25 tweede voorafbepaalde groep van s kodebits.
Doordat bij de uitvinding het n-bit informatiewoord in twee afzonderlijke delen is gesplitst die ieder afzonderlijk worden omgezet in een ander deel van het m-bit kodewoord kan voor de kodering worden volstaan met twee relatief eenvoudige kodeomvorraers. Doordat 30 bovendien de bitposities waarop het eerste en tweede deel van het n-bit informatiewoord worden afgebeeld voor de eerste en tweede groep van informatiewoorden verschillend zijn is het aantal ra-bit kodewoorden dat met deze twee relatief eenvoudige kodeomvormers kan worden gevormd aanzienlijk vergroot, zodat de eerste en tweede groep van n-bit 35 informatiewoorden met schakelingen met relatief weinig komponenten kunnen worden omgezet.
Een uitvoeringsvorm van de werkwijze wordt gekenmerkt j$ T £ l W1 *·' *·- λ* I V 's v » * PHQ 86.028 3 doordat p groter is dan r en dat q groter is dan s, waarbij de eerste groep n-bit informatiewoorden tenminste een eerste en tweede subgroep van n-bit informatiewoorden omvat, en waarbij de tweede groep n-bit informatiewoorden ten minste een derde en vierde subgroep van n-bit 5 informatiewoorden omvat, waarbij bij de omvorming van n-bit informatiewoorden uit eerste en tweede groep het eerste deel van de n-bit informatiewoorden volgens een eerste omzettingsregel wordt omgezet in een q-bit subkodewoord, waarbij bij de omvorming van n-bit informatiewoorden uit de eerste en derde subgroep het tweede deel van de 1Ö n-bit informatiewoorden volgens een omzettingsregel worden omgezet in s-bit subkodewoorden, waarbij bij de omvorming van n-bit informatiewoorden uit de tweede en vierde subgroep van n-bit informatiewoorden uit de tweede en vierde subgroep het tweede deel van de n-bit informatiewoorden volgens een derde omzettingsregel worden omgezet in s-bit 15 subkodewoorden, en waarbij bij de omzetting van n-bit informatiewoorden uit respektievelijk de eerste en tweede groep de q-bit subkodewoorden en de s-bit subkodewoorden op respektievelijk een eerste en tweede wijze worden samengevoegd. Hierdoor wordt bereikt dat de omzetting van de overgedragen m-bit kodewoorden in n-bit informatiewoorden eveneens met 20 behulp van twee eenvoudige kodeomzetters die ieder een deel van het m-bit kodewoord omzetten in een deel van het n-bit informatiewoord.
Een overdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding wordt gekenmerkt doordat de kodeerinrichting is voorzien van 25 middelen die uit het ontvangen kodewoord een eerste stuursignaal afleiden dat aangeeft tot welke van de eerste of tweede groep van n-bit informatiewoorden het ontvangen kodewoord behoort, middelen voor het omzetten van het eerste deel van het informatiewoord in een eerste q-bit subkodewoord, middelen voor het omzetten van het 30 tweede deel van een informatiekodewoord in een s-bit subkodewoord, en middelen voor het samenvoegen van de kodebits van de q-bits en s-bits subkodewoorden tot een m-bit kodewoord in afhankelijkheid van het stuursignaal, zodanig dat bij een eerste logische niveau de kodebits van het q-bit subkodewoord en het s-bit kodewoord overeenkomen met de 35 kodebits van het te vormen m-bit kodewoord op respektievelijk de eerste groep van q kodebit posities en de eerste groep van s kodebit posities en dat bij een tweede logische niveau de kodebits van de q-bits en s- PHQ 86.028 4 f bits subkodewoorden overeenkomen met de kodebits van het te vormen m-bit kodewoord op respektievelijk de tweede groep van q kodebit posities en de tweede groep van s kodebit posities van een tweede groep n-bit kodewoorden. Het aantal benodigde komponenten voor de 5 koderingsinrichting is bij dit overdrachtsysteem gering.
Een uitvoeringsvorm van het overdrachtsysteem wordt gekenmerkt doordat de dekodeerinrichting is voorzien van middelen voor het afleiden van een tweede logisch stuursignaal uit elk ontvangen m-bit kodewoord, van welk signaal de logische waarde aangeeft 10 tot welke van de eerste of tweede groep n-bit kodewoorden het ontvangen m-bit kodewoord behoort, middelen voor het in afhankelijkheid van de logische waarde van het tweede stuursignaal, omvormen van de kodebits op de eerste groep van kodebit posities dan wel de kodebits van de tweede groep van q kodebit 15 posities in een p-bit subinformatiewoord dat het eerste deel van het n-bit informatiewoord vertegenwoordigt, middelen voor het in afhankelijkheid van het logische niveau van het tweede stuursignaal omvormen van de kodebits op de eerste groep van s dan wel de kodebits op de tweede groep van s kodebit posities in een r-20 bit subinformatiewoord, dat het tweede deel van het terug te vormen n-bit informatiewoord vertegenwoordigt.
Dit overdrachtsysteem heeft het voordeel dat het aantal benodigde komponenten voor de dekodeerinrichting gering is.
Uitvoeringsvormen van de uitvinding alsmede verdere 25 voordelen hiervan zullen hierna in detail beschreven worden onder verwijzing naar de volgende figuren 1 tot en met 5, waarin figuur 1 een informatieoverdrachtsysteem toont voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, figuur 2 een uitvoeringsvorm van een kodeerschakeling 30 volgens de uitvinding toont voor toepassing in het in figuur 1 getoonde informatieoverdrachtsysteem, figuren 3a en 3b de relaties tussen de ingangs- en uitgangssignalen van de in de kodeerschakeling toegepaste kodeomvormers tonen, 35 figuur 4 een uitvoeringsvorm van een dekodeerschakeling volgens de uitvinding toont voor toepassing in het in figuur 1 getoonde informatieoverdrachtsysteem,
V ü ilH
PHQ 86.028 5 figuren 5a, 5b en 5c de relaties tussen de ingangs- en uitgangssignalen van de in de dekodeerschakeling toegepaste kodeomvormers tonen.
Figuur 1 toont een overdrachtsysteem 1 voor het 5 overdragen van 8-bit informatiewoorden. Het overdrachtsysteem 1 omvat een 8-bits ingangsbus 2 voor parallelontvangst van 8-bits informatiewoorden. De ingangsbus 2 is aangesloten op de parallelingangen van een kodeerschakeling 3 die voor ieder informatiewoord volgens in de kodeerinrichting 3 vastgelegde omzettingsregels een 11-bits kodewoord 10 genereert. Via een 11-bits bus 4 worden de gegenereerde kodewoorden aan een parallelserieomzetter 5 overgedragen. De parallelserieomzetter 5 zet de kodewoorden om in een seriële datareeks, die bijvoorbeeld met een optische recorder 6 op een optisch uitleesbare registratiedrager wordt opgetekend. Het een en ander wordt op een gebruikelijke wijze 15 gesynchroniseerd met behulp van kloksignalen. Daar deze synchronisatie geen onderdeel vormt van de onderhavige uitvinding zal deze niet nader beschreven worden. Voor wat betreft het dekoderen kan in principe eenzelfde schakeling in omgekeerde volgorde doorlopen worden. Het signaal dat met behulp van de optische recorder 6 van de optisch 20 uitleesbare registratiedrager wordt afgelezen wordt met een serie-naar-parallel-omzetter 7 in 11-bits kodewoorden gegroepeerd. Deze kodewoorden worden via een bus 4a toegevoerd aan een dekodeerschakeling 8, die ze volgens omzettingsregels, welke complementair zijn aan de omzettingsregels die bij de kodering gelden, met een dekodeerschakeling 25 8 terug omgezet in 8-bits informatiewoorden. De aldus verkregen informatiewoorden worden via een uitgangsbus 9 afgegeven. Het een en ander wordt wederom gesynchroniseerd met behulp van kloksignalen, welke uit het van recorder 6 afkomstige signaal worden afgeleid. Deze synchronisatie vormt eveneens geen onderdeel van de onderhavige 30 uitvinding en zal derhalve niet nader beschreven worden.
Figuur 2 toont bij wijze van voorbeeld een uitvoeringsvorm van kodeerschakeling 3 volgens de uitvinding voor het omzetten van 8-bits informatiewoorden in 11-bits kodewoorden met elk vier bits met een logische waarde gelijk aan "1". De kodeerschakeling 3 35 omvat een eerste kodeomvormer 14, waaraan via signaallijnen 15, ..., 19 van de bus 2 signalen D7, ..., D3 worden toegevoerd, welke signalen de vijf meest significante bits van de ontvangen informatiewoorden 8 fi C ? 1 6 4 PHQ 86.028 6 r
V
vertegenwoordigen. De signalen D7, ..., D3 worden door kodeomvormer 11 omgezet in een zestal signalen S5, ..., SO volgens een omzettingsregel, welke in de kodeomvormer is vastgelegd. Een dergelijke kodeomvormer 14 kan bijvoorbeeld bestaan uit een uitsluitend leesbaar geheugen (ROM) 5 waarin de omzettingsregel in de vorm van een opzoektabel is opgeslagen. Ook kan een dergelijke kodeomvormer worden gevormd door een poortschakeling. De relatie f1 tussen de signalen D7, ..., D3 en de signalen S5, ..., SO is in tabelvorm weergegeven in figuur 3a. De groep van gebruikte kombinaties van de signalen S5, .... SO bestaat uit alle 10 mogelijke kombinaties met één logische "1" of twee logische "1N-en.
Dit aantal gebruikte kombinaties S5, ..., SO is kleiner dan het aantal mogelijke kombinaties van de signalen D7, ..., D3, zodat een aantal kombinaties van S5, ..., SO elk met een tweetal verschillende kombinaties van D7, ..., D3 overeenkomen. Teneinde de afzonderlijke 15 kombinaties van een dergelijk tweetal te kunnen onderscheiden wordt door kodeomvormer een stuursignaal R1 opgewekt. Verder wordt door de kodeomvormer 14 nog een stuursignaal R2 opgewekt dat aangeeft of de kombinatie van S5, ..., SO één logische "1" dan wel twee logische "Γ-en bevat.
20 De signalen D2, D1 en DO, die de 3 minst significante bits van het via bus 2 toegevoerde informatie vertegenwoordigen, worden via signaallijnen 12, 11 en 10 naar een tweede kodeomvormer 13 toegevoerd. De signalen D2, D1 en DO worden door de kodeomvormer 14 omgezet in een vijftal signalen S'4, ..., S'0. Behalve de signalen D2, 25 D1 en DO wordt ook besturingssignaal R2 toegevoerd aan kodeomvormer 13. Afhankelijk van de logische waarde van besturingssignaal R2 worden de signalen D2, D1 en DO volgens een tweede omzettingsregel of een derde omzettingsregel omgevormd. De relatie tussen de signalen S'4, ..., S'0 enerzijds en de signalen D2, D1, DO en R2 anderzijds is in tabelvorm 30 weergegeven in figuur 3b. Deze relatie is zodanig gekozen dat in het geval de logische waarde van stuursignaal R2 gelijk is aan "0" de omvormer 13 een kombinatie van S'4, ..., S'0 met drie logische woorden gelijk aan T genereert en dat in het geval de logische waarde van stuursignaal R2 gelijk is aan T de kodeomvormer een kombinatie van 35 S'4, ..., S'0 met twee logische waarden gelijk aan "1" genereert. De uitgangssignalen S'4, ..., S'0 van kodeomvormer 13 worden toegevoerd aan respektievelijk de ingangen A4, ..., A1 van een eerste kanaal A van een ‘fi t' ü 0 i ü Η PHQ 86.028 7 ! twee kanaalsmultiplexschakeling 20. De uitgangssignalen S'4, ..., S'0 van kodeomvormer 13 worden verder nog aan respektievelijk de ingangen B10, , B6 van het tweede kanaal B van de aultiplexschakeling 20 toegevoerd. De uitgangssignalen S5, ..., SO van de kodeomvormer 14 5 worden zowel aan de ingangen A10, ..., A5 van kanaal A van de aultiplexschakeling 20 als aan de ingangen B5, ..., B0 van kanaal B van de aultiplexschakeling 20 toegevoerd. Het stuursignaal R1 fungeert als stuursignaal voor de aultiplexschakeling R1. Multiplexschakeling 20 is er een van een soort die de uitgangen T10, ..., T0 verbindt met ingangen 10 A10, ..., AO in het geval dat het stuursignaal R1 gelijk aan "0* is, en die deze uitgangen verbindt met de ingangen B10, ..., BO in het geval het stuursignaal R1 gelijk is aan "1".
De signalen C10, ..., CO op de uitgangen T10, ..., TO van aultiplexschakeling vertegenwoordigen de door de kodeerschakeling 3 15 gegenereerde 11-bits kodewoorden. Dus in het geval dat via de ingangsbus 2 een 8-bit inforaatiewoord aangeboden wordt dat behoort tot de groep waarvoor een stuursignaal R1 gelijk aan "0" wordt opgewekt worden de 6 signalen C10, ..., C5, die de 6 meest significante bits van het gegenereerde 11-bits kodewoord vertegenwoordigen bepaald door de 20 signalen D7, ..., D3 die de vijf meest significante bits van het aangeboden inforaatiewoord vertegenwoordigen. In dat geval worden de signalen C4, ..., CO die de vijf minst significante bits van het gegenereerde 11-bits kodewoord vertegenwoordigen bepaald door de signalen D2, ..., DO die de drie Binst significante bits van het 25 inforaatiewoord vertegenwoordigen. Daarbij is de omzettingsregel die voor het oazetten van de signalen D2, ..., DO in de signalen C4, ..., CO wordt gebruikt afhankelijk van de logische waarde van stuursignaal R2.
In het geval dat het aangeboden inforaatiewoord behoort tot de groep waarbij een stuursignaal R1 gelijk aan *1" wordt opgewekt bepalen de 30 drie minst significante bits van de aangeboden 8-bits informatiewoorden de vijf meest significante bits van het gegenereerde kodewoord. De vijf meest significante bits van het aangeboden informatiewoord bepalen dan de zes minst significante bits van het gegenereerd kodewoord.
Op de hiervoor beschreven wijze wordt bereikt dat met een 35 kodeerschakeling met zeer weinig komponenten een 8-bit informatiewoord omzet in een 11-bit kodewoord met 4 bits met de logische waarde "1". Zo is bijvoorbeeld in het geval dat kodeomvormers 13 en 14 uit uitsluitend ECO 3 1 Ci
A
'V
PHQ 86.028 8 leesbare geheugens bestaan het aantal benodigde geheugenplaatsen voor kodeomvormer 14 gelijk aan 2^x8 = 256 en voor kodeomvormer 13 gelijk aan 2^x5 = 80. Vergeleken met een kodeerschakeling waarbij de kodeerschakeling bestaat uit één opzoektabel voor alle 8-bit
O
5 mformatiewoorden, en dus 2 x11 = 2816 geheugenplaatsen bevat, is de besparing in komponenten aanzienlijk. Het spreekt voor zich dat in het geval de kodeomvormer 13 en 14 evenals de multiplexschakeling uit poortschakelingen is opgebouwd de besparing van komponenten eveneens aanzienlijk is.
10 In figuur 4 wordt bij wijze van voorbeeld een uitvoeringsvorm van de dekodeerschakeling volgens de onderhavige uitvinding getoond, waarmee 11-bits kodewoorden terug worden omgezet in 8-bits informatiewoorden. De signalen C'10, ..., C'0 vertegenwoordigen de 11-bits kodewoorden die door de dekodeerschakeling 8 via de bus 4a 15 worden ontvangen, en welke kodewoorden op de hiervoor beschreven koderingswijze zijn verkregen.
De signalen C'5, ..., C'0 die de zes minst significante bits van het ontvangen kodewoord vertegenwoordigen worden toegevoerd aan de ingangen van een kodeomvormer 30. De signalen C'10, ..., C'5, die de 20 zes meest significante bits van het ontvangen kodewoord vertegenwoordigen worden toegevoerd aan een kodeomvormer 31. De signalen C'4, C'0 die de vijf minst significante bits van het ontvangen kodewoord vertegenwoordigen worden aangeboden aan de ingangen van een eerste kanaal van een tweekanaals-multiplexschakeling 32, terwijl de 25 signalen C'10, ..., C'6 die de vijf meest significante bits van het ontvangen kodewoord vertegenwoordigen aan de ingangen van het tweede kanaal van de tweekanaals-multiplexschakeling 32 worden toegevoerd. Kodeomvormer 30 zet signalen C'5, ..., C'0 om in een vijftal signalen D'7, ..., D'3 volgens een omzettingsregel die komplementair is aan de 30 door deeltabel t1 in figuur 3a weergegeven omzettingsregel. De relatie tussen de signalen C'5, ..., C'0 en de signalen D'7, ..., D'3 is in tabelvorm weergegeven in figuur 5a.
Kodeomvormer 31 zet de signalen C'10, ..., C'5 om in een vijftal signalen D"7, ..., D"3 volgens een omzettingsregel die 35 komplementair is aan de door deeltabel t2 in figuur 3a weergegeven omzettingsregel. De relatie tussen de signalen C'10, ..., C'5 en de signalen D“7, ..., D"3 is in tabelvorm weergegeven in figuur 5b.
p- - ii t i p A
‘sr* V' ν’ ί L>* * PHQ 86.028 9
Kodeomvormer 31 wekt behalve de signalen D"7, ..., D"3 nog een stuursignaal R3 op. Stuursignaal R3 heeft een logische waarde “1" voor elke in figuur 5b weergegeven kombinatie van de signalen C'10, ..., C'5, terwijl voor elke koabinatie van deze signalen die niet is 5 weergegeven in figuur 5b het stuursignaal de logische waarde *0* aanneeat.
De uitgangssignalen D“7, ..., D“3 van kodeomvormer 31 worden toegevoerd aan de ingangen van een eerste kanaal van een tweekanaals-aultiplexschakeling 33, terwijl de uitgangssignalen D'7, 10 ..., D'3 van kodeomvormer 30 worden toegevoerd aan de ingangen van het tweede kanaal van de aultiplexschakeling 33. Multiplexschakeling 33 wordt gestuurd door stuursignaal R3, zodanig dat in het geval de logische waarde van het stuursignaal gelijk aan "1" is de uitgangssignalen D*7, ..., D*3 van de aultiplexschakeling 33 15 overeenkoaen Bet de signalen D"7, ..., D"3 op de ingangen van het tweede kanaal en dat in het geval dat de logische waarde van het stuursignaal R3 gelijk aan "0" is de uitgangssignalen D*7, ..., D*3 overeenkomen met de signalen D'7, ..., D'3 op de ingangen van het eerste kanaal. De uitgangssignalen D*7, ..., D*3 vertegenwoordigen de vijf meest 20 significante bits van het teruggevormde 8-bit informatiewoord dat via uitgangsbus 9 wordt afgegeven.
Multiplexschakeling 32 wordt eveneens door stuursignaal R3 bestuurd, en wel zodanig dat in het geval de logische waarde van stuursignaal R3 gelijk aan "1" is de uitgangssignalen E4, ..., EO van 25 aultiplexschakeling 32 overeenkoaen met de signalen C'4, C'0 en dat in het geval deze logische waarde gelijk aan "0" is de uitgangssignalen E4, ..., EO overeenkoaen met de signalen C'10, ..., C'6. De uitgangssignalen E4, ..., EO worden toegevoerd aan een kodeomvormer 34, de signalen E4, ..., EO omzet in een drietal uitgangssignalen D*2, ..., 30 D*Q volgens een omzettingsregel die komplementair is aan de door de tabel in figuur 3b weergegeven omzettingsregel. De relatie tussen de signalen E4, ...» EO is in tabelvorm weergegeven in figuur 5c. De uitgangssignalen D*2, ..., D*0 vertegenwoordigen de 3 minst significante bits van het terug omgevormde 8-bits informatiewoord dat via de bus 9 35 wordt afgegeven.
Bij de hiervoor beschreven dekodeerschakeling 8 wordt dus in het geval dat het ontvangen kodewoord behoort tot de groep waarbij >: v' / | f) 4 ίΓ> PHQ 86.028 10 een stuursignaal R3 met een logische waarde T wordt opgewekt de 5 meest significante bits van het terug omgevormde informatiewoord bepaald door de zes meest significante bits van het ontvangen kodewoord, De 3 minst significante bits van de terug omgevormde informatiewoorden worden 5 bepaald door de vijf minst significante bits van het ontvangen kodewoord.
Echter in het geval dat het ontvangen kodewoord behoort tot een groep waarbij een stuursignaal R3 met een logische waarde "0" wordt opgewekt, dan worden de vijf meest significante bits van het terug 10 omgevormde informatiewoord bepaald door de zes minst significante bits van het ontvangen kodewoord en de drie minst significante bits van het terug omgevormde informatiewoord worden dan bepaald door de vijf meest significante bits van het ontvangen kodewoord. Het zal duidelijk zijn dat het aantal benodigde komponenten voor de dekodeerschakeling eveneens 15 zeer klein is.
f’ Λ "3- A A f ΐ::; ^ (5 ! b 4

Claims (9)

1. Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden oivattende een kodeerstap, waarin n-bit informatiewoorden worden omgevorad tot m-bit kodewoorden met m groter dan n, een overdrachtstap voor het overdragen van de a-bit kodewoorden alsmede een dekodeerstap 5 waarin de overgedragen m-bit kodewoorden terug worden omgevormd in n-bit informatiewoorden, met het kenmerk, dat voor elk over te dragen n-bit informatiewoorden uit een eerste groep van de m-bit informatiewoorden een voorafbepaald eerste deel bestaande uit p informatiebits worden omgezet in een deel van het m-bit kodewoord bestaande uit een eerste 10 voorafbepaalde groep van q kodebits, terwijl een voorafbepaalde tweede deel van het n-bit informatiewoord bestaande uit r informatiebits wordt omgezet in een deel van het kodewoord bestaande uit een voorafbepaalde groep van s kodebits en waarbij voor elk over te dragen n-bit informatiewoord uit een tweede groep van n-bit informatiewoorden het 15 eerste deel wordt omgezet in een deel van het m-bit kodewoord bestaande uit een tweede voorafbepaalde groep van q kodebits en het tweede deel wordt omgezet in een deel van het m-bit kodewoord, bestaande uit een tweede voorafbepaalde groep van s kodebits.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat voor 20 elk overgedragen m-bit kodewoord uit een eerste groep van m-bit kodewoorden, welke de eerste groep van n-bit informatiewoorden vertegenwoordigen het deel bestaande uit de eerste groep van q kodebits wordt omgezet in het eerste deel van het terug te vormen n-bit informatiewoord en het deel bestaande uit de eerste groep van s kodebits 25 worden omgezet in het tweede deel van het terug te vormen informatiewoord, waarbij voor elk overgedragen m-bit kodewoord uit een tweede groep van m-bit kodewoorden, welke de tweeede groep van n-bit informatiewoorden vertegenwoordigen, het deel bestaande uit de tweede groep van q kodebits wordt omgezet in het eerste deel van het terug te 30 vormen informatiewoord en het deel bestaande uit de tweede groep van s kodebits wordt omgezet in het tweede deel van het terug te vormen n-bit informatiewoord.
3. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat p groter is dan r en dat q groter is dan s, waarbij de 35 eerste groep n-bit informatiewoorden tenminste een eerste en tweede subgroep van n-bit informatiewoorden omvat, en waarbij de tweede groep n-bit informatiewoorden ten minste een derde en vierde subgroep van n-bit Λ. ··= *1 *. <> w ' / PHQ 86.028 12 informatiewoorden omvat, waarbij bij de omvorming van n-bit informatiewoorden uit eerste en tweede groep het eerste deel van de n-bit informatiewoorden volgens een eerste omzettingsregel wordt omgezet in een q-bit subkodewoord, waarbij bij de omvorming van n-bit 5 informatiewoorden uit de eerste en derde subgroep het tweede deel van de n-bit informatiewoorden volgens een omzettingsregel worden omgezet in s-bit subkodewoorden, waarbij bij de omvorming van n-bit informatiewoorden uit de tweede en vierde subgroep van n-bit informatiewoorden uit de tweede en vierde subgroep het tweede deel van de n-bit informatiewoorden 10 volgens een derde omzettingsregel worden omgezet in s-bit subkodewoorden, en waarbij bij de omzetting van n-bit informatiewoorden uit respektievelijk de eerste en tweede groep de q-bit subkodewoorden en de s-bit subkodewoorden op respektievelijk een eerste en tweede wijze worden samengevoegd.
4. Werkwijze volgens conclusie 3, waarbij n gelijk is aan 8 en waarbij m gelijk is aan 11 en waarbij de m-bit kodewoorden elk 4 kodebits van een eerste logische waarde bevatten, met het kenmerk, dat p gelijk is aan 5, r gelijk is aan 3, q gelijk is aan 6 en s gelijk is aan 5, waarbij bij de omzetting van n-bit informatiewoorden uit de eerste en 20 derde subgroep het eerste en het tweede deel van de n-bit informatiewoorden worden omgezet in respektievelijk q-bit subkodewoorden met 1 kodebit met de eerste logische waarde en s-bit subkodewoorden met 3 kodebits met de eerste logische waarde, en waarbij bij de omzetting van n-bit informatiewoorden uit de tweede en derde subgroep het eerste 25 deel en tweede deel worden omgezet in respektievelijk q-bit subkodewoorden en s-bit kodewoorden met elk twee kodebits met de eerste logische waarde.
5. Informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze volgens conclusie 1, omvattende 30 een kodeerinrichting welke is ingericht voor het ontvangen van n-bit informatiewoorden en het ontzetten van de ontvangen n-bit informatiewoorden in m-bit kodewoorden, een dekodeerinrichting welke is ingericht voor het ontvangen van de n-bit kodewoorden en het terugomzetten van de ontvangen kodewoorden in n-35 bit informatiewoorden, met het kenmerk, dat de kodeerinrichting is voorzien van middelen die uit het ontvangen kodewoord een eerste stuursignaal H ··: · ? ·5 ·ξ & V t·· 5-' V i i> PHQ 86.028 13 afleiden dat aangeeft tot welke van de eerste of tweede groep van n-bit informatiewoorden het ontvangen kodewoord behoort, iddelen voor het omzetten van het eerste deel van het informatiewoord in een eerste q-bit subkodewoord, middelen voor het omzetten van het 5 tweede deel van een infornatiekodewoord in een s-bit subkodewoord, en middelen voor het samenvoegen van de kodebits van de q-bits en s-bits subkodewoorden tot een m-bit kodewoord in afhankelijkheid van het stuursignaal, zodanig dat bij een eerste logische niveau de kodebits van het q-bit subkodewoord en het s-bit kodewoord overeenkomen met de 10 kodebits van het te vormen m-bit kodewoord op respektievelijk de eerste groep van q kodebit posities en de eerste groep van s kodebit posities en dat bij een tweede logische niveau de kodebits van de q-bits en s-bits subkodewoorden overeenkomen met de kodebits van het te vormen m-bit kodewoord op respektievelijk de tweede groep van q kodebit posities en 15 de tweede groep van s kodebit posities van een tweede groep n-bit kodewoorden.
6. Informatieoverdrachtsysteem volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de dekodeerinrichting is voorzien van middelen voor het afleiden van een tweede logisch stuursignaal uit elk 20 ontvangen m-bit kodewoord, van welk signaal de logische waarde aangeeft tot welke van de eerste of tweede groep n-bit kodewoorden het ontvangen m-bit kodewoord behoort, middelen voor het in afhankelijkheid van de logische waarde van het tweede stuursignaal, omvormen van de kodebits op de eerste groep van 25 kodebit posities dan wel de kodebits van de tweede groep van q kodebit posities in een p-bit subinformatiewoord dat het eerste deel van het n-bit informatiewoord vertegenwoordigt, middelen voor het in afhankelijkheid van het logische niveau van het tweede stuursignaal omvormen van de kodebits op de eerste groep van s 30 dan wel de kodebits op de tweede groep van s kodebit posities in een r-bit subinformatiewoord, dat het tweede deel van het terug te vormen n-bit informatiewoord vertegenwoordigt.
7. Informatieoverdrachtsysteem volgens conclusie 5 of 6, met het kenmerk, dat de kodeerinrichting is voorzien van middelen voor het 35 afleiden van een derde stuursignaal uit elk ontvangen n-bit informatiewoord, welke derde stuursignaal aangeeft of het ontvangen n-bit informatiewoord tot een van de eerste en derde subgroep dan wel tot 8? 0 3 16 <·’ Ί PHQ 86.028 14 een van de tweede en derde subgroep behoort en waarbij de middelen voor het omzetten van het tweede deel van het n-bit informatiewoord zijn ingericht voor het in afhankelijkheid van het derde stuursignaal omzetten van het n-bit informatiewoord volgens een eerste 5 omzettingsrelatie dan wel volgens een tweede omzettingsrelatie.
8. Kodeerinrichting voor toepassing in een informatieoverdrachtsysteem volgens conclusie 5 of 7.
9. Dekodeerinrichting voor toepassing in een informatieoverdrachtsysteem volgens conclusie 6. a ft o ~ i $ &.
NL8603164A 1986-12-12 1986-12-12 Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem. NL8603164A (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8603164A NL8603164A (nl) 1986-12-12 1986-12-12 Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem.
US07/119,463 US4855742A (en) 1986-12-12 1987-11-09 Method of transmitting n-bit information words, information transmission system for carrying out the method, and encoding device and decoding device for use in the information-transmission system
EP87202465A EP0275585A1 (en) 1986-12-12 1987-12-09 Method of transmitting n-bit information words, information transmission system for carrying out the method, and encoding device and decoding device for use in the information-transmission system
JP62309755A JPS63164623A (ja) 1986-12-12 1987-12-09 nビット情報語伝送方法とこの方法を実行する情報伝送システム、およびその符号化装置と復号装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8603164A NL8603164A (nl) 1986-12-12 1986-12-12 Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem.
NL8603164 1986-12-12

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8603164A true NL8603164A (nl) 1988-07-01

Family

ID=19848989

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8603164A NL8603164A (nl) 1986-12-12 1986-12-12 Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4855742A (nl)
EP (1) EP0275585A1 (nl)
JP (1) JPS63164623A (nl)
NL (1) NL8603164A (nl)

Families Citing this family (36)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6490621A (en) * 1987-09-30 1989-04-07 Nec Corp Decoder
US5164724A (en) * 1988-05-04 1992-11-17 General Electric Company Data format converters for use with digit-serial signals
US5016258A (en) * 1988-06-10 1991-05-14 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Digital modulator and demodulator
NL8901142A (nl) * 1989-05-08 1990-12-03 Philips Nv Inrichting voor het uitlezen van een op een registratiedrager aangebracht informatiepatroon, alsmede een signaalverwerkingsschakeling voor toepassing in een dergelijke inrichting.
GB8912471D0 (en) * 1989-05-31 1989-07-19 Int Computers Ltd Data transmission code
US4972187A (en) * 1989-06-27 1990-11-20 Digital Equipment Corporation Numeric encoding method and apparatus for neural networks
JPH0362621A (ja) * 1989-07-31 1991-03-18 Ricoh Co Ltd データ変調方式
JP2805096B2 (ja) * 1989-10-31 1998-09-30 ソニー株式会社 ディジタル変調方法及び復調方法
US5293453A (en) * 1990-06-07 1994-03-08 Texas Instruments Incorporated Error control codeword generating system and method based on a neural network
US5293165A (en) * 1990-11-09 1994-03-08 Fujitsu Limited 5B6B coding rule inverse conversion circuit for digital transmission
NL9002839A (nl) * 1990-12-21 1992-07-16 Philips Nv Inrichting voor het optekenen van "clock run-in" kodewoorden aan het begin van een spoor op een magnetische registratiedrager.
US5142167A (en) * 1991-05-01 1992-08-25 International Business Machines Corporation Encoding for simultaneous switching output noise reduction
EP0533253B1 (fr) * 1991-09-20 1996-07-10 Philips Composants Et Semiconducteurs Procédé de transcodage de données d'un code thermométrique, décodeur et convertisseur appliquant ce procédé
FR2681740A1 (fr) * 1991-09-20 1993-03-26 Philips Composants Code numerique et son procede de transformation.
DE69118891T2 (de) * 1991-10-14 1996-10-24 Ibm Flexibles Kodierungs-Verfahren und Architektur für Hochgeschwindigkeits-Datenübertragung und Aufzeichnung
JP3334810B2 (ja) * 1992-02-14 2002-10-15 ソニー株式会社 符号化方法、再生方法、および、再生装置
US5304996A (en) * 1992-02-21 1994-04-19 Advanced Micro Devices, Inc. 8B/10B encoder providing one of pair of noncomplementary, opposite disparity codes responsive to running disparity and selected commands
US5367299A (en) * 1993-06-01 1994-11-22 Apple Computer, Inc. Method for 5-bit chunk encoding of bit serial data by a data processor handling data in 8-bit byte segments
US5504929A (en) * 1993-11-17 1996-04-02 Adobe Systems Incorporated Method and apparatus for encoding byte sequence for self-clocked high speed data transfer from a parallel port
CA2183355C (en) * 1994-02-15 2006-05-30 Kornelis Antonie Schouhamer Immink Method of converting a series of m-bit information words to a modulated signal, method of producing a record carrier, coding device, decoding device, recording device, reading device, signal, as well as a record carrier
US5784387A (en) * 1994-10-31 1998-07-21 International Business Machines Corporation Method for detecting start-of-frame, end of frame and idle words in a data stream
JP3074248B2 (ja) * 1995-08-07 2000-08-07 株式会社日立製作所 磁気記録再生装置
JPH09135172A (ja) * 1995-11-08 1997-05-20 Sony Corp 符号変換方法
JPH11266158A (ja) * 1998-03-17 1999-09-28 Hitachi Ltd 信号伝送回路および信号伝送方法
US6301264B1 (en) * 1998-06-02 2001-10-09 Lsi Logic Corporation Asynchronous data conversion circuit
KR100406806B1 (ko) * 1998-06-24 2003-11-21 시게이트 테크놀로지 엘엘씨 짧게 인터리브된 제한 조건을 갖는 효과적인 런 길이 제한코드
US6480125B2 (en) 2000-06-09 2002-11-12 Seagate Technology Llc Method and apparatus for efficient encoding of large data words at high code rates
US7142612B2 (en) * 2001-11-16 2006-11-28 Rambus, Inc. Method and apparatus for multi-level signaling
US7113550B2 (en) * 2002-12-10 2006-09-26 Rambus Inc. Technique for improving the quality of digital signals in a multi-level signaling system
US7302631B2 (en) * 2004-07-16 2007-11-27 Rambus Inc. Low overhead coding techniques
US6914545B1 (en) * 2004-10-13 2005-07-05 Seiko Epson Corporation Circuitry and methods for reducing run-length of encoded data
US20060126751A1 (en) * 2004-12-10 2006-06-15 Anthony Bessios Technique for disparity bounding coding in a multi-level signaling system
US7656321B2 (en) * 2005-06-02 2010-02-02 Rambus Inc. Signaling system
US7158057B1 (en) 2005-09-07 2007-01-02 Seiko Epson Corporation Circuitry and methods for high speed data encoding
GB2523566B (en) * 2014-02-27 2017-10-04 Canon Kk Method of shaping the spectrum of an input bitstream
US9306597B1 (en) * 2015-03-30 2016-04-05 Microsoft Technology Licensing, Llc Data compression

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5665313A (en) * 1979-10-29 1981-06-03 Sony Corp Data converting circuit
GB2109200B (en) * 1981-09-15 1985-07-03 British Broadcasting Corp Digital data encoding
US4486739A (en) * 1982-06-30 1984-12-04 International Business Machines Corporation Byte oriented DC balanced (0,4) 8B/10B partitioned block transmission code
JPH0714145B2 (ja) * 1983-04-26 1995-02-15 ソニー株式会社 情報変換方法

Also Published As

Publication number Publication date
JPS63164623A (ja) 1988-07-08
EP0275585A1 (en) 1988-07-27
US4855742A (en) 1989-08-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8603164A (nl) Werkwijze voor het overdragen van n-bit informatiewoorden, informatieoverdrachtsysteem voor het uitvoeren van de werkwijze, alsmede een kodeerinrichting en dekodeerinrichting voor toepassing in het informatieoverdrachtsysteem.
JP2531479B2 (ja) 読取装置
JP3892020B2 (ja) mビット情報語の系列を変調信号に変換する方法、記録担体を製造する方法、符号化装置、復号装置及び変調信号をmビット情報語の系列に変換する方法
US4593267A (en) Digital data code conversion circuit for variable-word-length data code
EP0178813B1 (en) Method and apparatus for encoding binary data
HU221391B1 (en) Method of converting a series of m-bit information words to a modulated signal, method of producing a record carrier, coding device, device, recording device, signal, as well as a record carrier
NL8002390A (nl) Werkwijze en inrichting voor modulatie en demodulatie van data.
US7592931B2 (en) Method and apparatus for coding information, method and apparatus for decoding coded information, method of fabricating a recording medium, the recording medium and modulated signal
JP2000502545A (ja) mビット情報ワードのシーケンスから変調信号への変換
KR100529807B1 (ko) m비트정보워드들의시퀀스를변조신호로변환하는방법,레코드캐리어생성방법,코딩장치,디코딩장치,기록장치,판독장치,신호및레코드캐리어
JP3848163B2 (ja) 情報をコーディングする装置及びその方法、そのコーディングされせた情報をデコーディングする装置及びその方法、記録媒体への変調信号の記録方法、記録媒体並びに変調信号の変換方法
JPH03143028A (ja) 可変長符号の復号回路
JPS58170280A (ja) Mh符号解読方式
JPS641988B2 (nl)
JPS60163548A (ja) 同期パタ−ン選定方法
US6985094B2 (en) Method for coding a data stream
KR100575658B1 (ko) 정보 코딩을 위한 장치 및 방법
JPH0340986B2 (nl)
KR100575638B1 (ko) 정보 코딩을 위한 장치 및 방법과, 그 코딩된 정보를디코딩하기 위한 장치 및 방법과, 변조 신호 및 기록 매체제조방법
JPH0123016B2 (nl)
JPS6243269B2 (nl)
JPH01221918A (ja) 可変長符号変換装置
JPH05505711A (ja) Nrz2進入力信号評価回路および方法
JPS60246155A (ja) 符号変換方法
MXPA00008158A (en) Device for encoding n-bit source words into corresponding m-bit channel words and decoding m-bit channel words into corresponding n-bit source words

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed