NL8601413A - Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definieren. - Google Patents

Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definieren. Download PDF

Info

Publication number
NL8601413A
NL8601413A NL8601413A NL8601413A NL8601413A NL 8601413 A NL8601413 A NL 8601413A NL 8601413 A NL8601413 A NL 8601413A NL 8601413 A NL8601413 A NL 8601413A NL 8601413 A NL8601413 A NL 8601413A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
switching time
free
switching
time slots
wire communication
Prior art date
Application number
NL8601413A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8601413A priority Critical patent/NL8601413A/nl
Priority to EP87200984A priority patent/EP0248475A1/en
Priority to CA000538190A priority patent/CA1270930A/en
Priority to US07/055,657 priority patent/US4845705A/en
Priority to JP62137825A priority patent/JPS62292097A/ja
Publication of NL8601413A publication Critical patent/NL8601413A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q11/00Selecting arrangements for multiplex systems
    • H04Q11/04Selecting arrangements for multiplex systems for time-division multiplexing
    • H04Q11/06Time-space-time switching

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Use Of Switch Circuits For Exchanges And Methods Of Control Of Multiplex Exchanges (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)

Description

i * PHN.11.764 .1.
N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken, Eindhoven
Systeem voor bet zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definiëren.
De uitvinding heeft in het algemeen betrekking op een op basis van tijdverdeling en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk van de soort waarbij schakelacties in het tijddomein door tijdschakelaars aan de ingang 5 en de uitgang van het netwerk, en schakelacties in het ruimtedomein tussen deze tijdschakelaars in worden uitgevoerd. Aan een dergelijk schakelnetwerk zijn o.m. toegevoegd een aantal adresregisters die elk zijn ingericht voor het adresbestuurd uitlezen van de aan de desbetref-10 fende adresregisters toegevoegde tijdschakelaars. Voor het besturen en coördineren van de benodigde schakelacties dient een besturingsinrichting, die o.m. is ingericht om door middel van een administratiegeheugen waarin voor elke tijdschakelaar een lopende registratie wordt 15 bijgehouden van de vrij-bezettoestand van schakeltijdsloten onder het regime waarvan de aan de desbetreffende adresregisters toegevoerde tijdschakelaars worden uitgelezen, vrije schakeltijdsloten die voor een gevraagde vierdraadscommunicatieverbinding kunnen worden gebruikt, 20 op te zoeken. Een schakeltijdslot is te beschouwen als een tijdsinterval gedurende hetwelk een desbetreffende tijdschakelaar op een aangewezen adrespositie wordt uitgelezen, en het aldus uitgelezen spraakmonster vanaf een zendzijde naar een ontvangzijde van een desbetreffende 25 vierdraadscommunicatieverbinding wordt getransporteerd.
Als regel is aan elke verzamelgroep bestaande uit verscheidene groepen van tijdkanalen, toegevoegd een ingangstijdschakelaar voor verkeer dat bij het schakelnetwerk moet binnenkomen, en een uitgangstijdschakelaar 30 voor verkeer dat van het schakelnetwerk moet worden afgevoerd. Daarbij is het schakelnetwerk zodanig geconfi- S 6 014 13 H3N.11.764 ‘2' * " ‘5 < gureerd en op de verzamelgroepen van tijdkanalen aangesloten, dat zowel tussen tijdkanalen die deel uitmaken van een en dezelfde verzamelgroep, alswel tussen tijdkanalen die deel uitmaken van verschillende verzamelgroepen 5 van tijdkanalen, een vierdraadscommunicatieverbinding kan worden gevormd. Bij aanbod van nominale verkeersbelasting aan een schakelnetwerk van de in het voorafgaande omschreven soort, zal zonder verdere maatregelen de blokkeringskans voor gevraagde intra-verzamelgroepsverbin-10 dingen, d.w.z. communicatieverbindingen tussen tijdkanalen van een en dezelfde verzamelgroep, onaanvaardbaar hoger zijn dan die voor inter-verzamelgroepsverbindingen, d.w.z. communicatieverbindingen tussen tijdkanalen van verschillende verzamelgroepen. Teneinde aan zulk bezwaar 15 tegemoet te komen, zou het totaal aantal tijdkanalen dat door het schakelnetwerk wordt bediend, lager kunnen worden gekozen dan het aantal waarvoor het schakelnetwerk in eerste aanleg is ontworpen. Een dergelijke keuze is echter onaanvaardbaar aangezien de beschikbare "hardware" 20 niet optimaal wordt gebruikt.
Met de uitvinding is beoogd een systeem van de in de aanhef omschreven soort zodanig in te richten dat de blokkeringskans voor beide bovengenoemde soorten van communicatieverbindingen ongeveer eenzelfde waarde 25 heeft, terwijl het mogelijk is om de beschikbare middelen optimaal te benutten.
De uitvinding steunt op het inzicht dat bij de procedure voor het opzoeken van vrije schakeltijdsloten voor het vormen van een gevraagde vierdraadscommunicatie-30 verbinding, die schakeltijdsloten die in aanmerking komen voor een eventuele intra-verzamelgroepsverbinding, onnodig in beslag kunnen worden genomen bij het opzoeken van vrije schakeltijdsloten voor een gevraagde inter-ver-35 zamelgroepsverbinding.
Uitgaande van deze gedachte is een systeem volgens de uitvinding daardoor gekenmerkt dat tijdens het zoeken £ s η i i 1 3 PHN.11.764 -3- * .
naar vrije schakeltijdsloten voor een vierdraadscommunicatieverbinding die via afzonderlijke tijdschakelaars aan de ingang van het netwerk verloopt (interverzamelgroeps-verbinding), ten minste één paar vrije posities in het 5 administratiegeheugen, die in aanmerking kunnen komen voor een vierdraadscommunicatieverbinding die over een en dezelfde van deze tijdschakelaars verloopt (intra-ver-zamelgroepsverbinding), wordt overgeslagen en gereserveerd, alvorens een stel van vrije posities in het admini-10 stratiegeheugen die representatief zijn voor de gezochte schakeltijdsloten voor genoemde vierdraadscommunica-tieverbinding die via afzonderlijke tijdschakelaars verloopt, in beslag worden genomen.
Een voorkeursuitvoeringsvorm van een systeem 15 volgens de uitvinding is daardoor gekenmerkt dat tijdens het zoeken naar vrije schakeltijdsloten voor een vierdraads-.communicatieverbinding die over afzonderlijke tijd-schakelaars aan de ingang van het netwerk verloopt, het administratiegeheugen wordt afgezocht volgens r' = r+1, 20 waarin r een administratiegeheugenpositïe voorstelt die representatief is voor een even genummerd schakeltijd-slot voor de ene tijdschakelaar, en r' een administratie-geheugenpositie voorstelt die representatief is voor een oneven genummerd schakeltijdslot voor de andere 25 tijdschakelaar; en volgens r' s r-1, waarbij r een admini-stratiegeheugenpositie voorstelt die representatief is voor een oneven genummerd schakeltijdslot voor de ene tijdschakelaar en r* een administratiegeheugenpositïe voorstelt die representatief is voor een even genummerd 30 schakeltijdslot voor de andere tijdschakelaar.
Nader uitgewerkt is een systeem volgens de uitvinding daardoor gekenmerkt dat een paar van vrije administra-tiegeheugenposities die representatief zijn voor schakel-tijdsloten die in aanmerking komen voor een (interverzamel-35 groeps)-vierdraadscommunicatieverbinding die over afzonderlijke tijdschakelaars aan de ingang van het netwerk verloopt, wordt overgeslagen en gereserveerd, indien 85 0 1 i 1 3 PHN.11.764 -4- I* • v een meest naburige administratiegeheugenpositie die representatief is voor een schakeltijdslot dat voor de alternatieve (interverzamelgroeps)-vierdraadscommunica-tieverbinding nodig is, vrij is; en twee paren van vrije 5 administratiegeheugenposities worden overgeslagen en gereserveerd indien deze posities representatief zijn voor de schakeltijdsloten die in aanmerking komen voor de twee alternatieve (interverzamelgroeps)-vierdraadscommu-nicatieverbindingen.
10 Illustratief'voor een systeem volgen-s de uitvinding is dat het opzoeken van vrije schakeltijdsloten verloopt volgens het stroomdiagram zoals weergegeven in de fign.
5 en 6.
De uitvinding zal in het onderstaande nader worden 15 toegelicht met verwijzing naar de tekening. In de tekening toont: fig. 1 een vereenvoudigd schema van een uitvoerings-voorbeeld van een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk waarin de uitvinding kan worden 20 toegepast; fig. 2 een schema ter illustratie van het principe volgens hetwelk het administratiegeheugen wordt afgezocht in het geval waarin een inter-verzamelgroepsverbinding wordt gevraagd; 25 fig. 3 een schema ter illustratie van het principe volgens hetwelk het administratiegeheugen wordt afgezocht in het geval waarin een intra-verzamelgroepsverbinding wordt gevraagd; fig. 4 een schema waarin een nadere uitwerking 30 is gegeven van het schema volgens fig. 2; fig. 5 een stroomdiagram ter illustratie van een implementatie van het systeem volgens de uitvinding; en fig. 6 een stroomdiagram' ter verdere illustratie 35 van de implementatie van het systeem volgens de uitvinding.
Het in fig. 1 weergegeven uitvoeringsvoorbeeld is illustratief voor een op basis van tijd- en ruimtever- 8601413 ΓΗΝ.11.764 -5- ί % deling werkend schakelnetwerk met een capaciteit van 16 verzamelgroepen VZ-[0-15/VZu0-15 van tijdkanalen.
Elk zulk een verzamelgroep bevat bij het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld 512 tijdkanalen die zijn verdeeld 5 over vier transmissielijnen 0, 1, 2, 3 die op hun beurt elk accommodatie bieden aan 128 tijdkanalen. Elk van deze tijdkanalen is voor te stellen door HXyTz met x = 0,...,15; y * 0,.,,,3 en z s 0,...,127. De monsters van de tijdkanalen van zulk een verzamelgroep kunnen onder het bestuur 10 van een bijbehorende teller CTi(0-15) cyclisch worden ingelezen in een aan de desbetreffende verzamelgroep toegevoegde ingangstijdschakelaar TSIj(0-15). De inhoud van elk tijdkanaal wordt aldaar ingeschreven en geregistreerd in de vorm van een 16-bits bevattend woord. Elk van 15 deze tijdschakelaars bezit aldus 512 adresposities waarbij op elke positie een tijdkanaalmonster kan worden opgeslagen. Aan elk van deze tijdschakelaars TSÏ£(0-15) is toegevoegd een adresregister/generator ARGi(0-15). De in de volgorde 'HqoTo» HqiTo, Hq2T0» H03T0, HooTl»···Ηθ3τ127» 20 cyclisch ingelezen tijdkanaalmonsters kunnen onder het bestuur van zulk een adresregister/generator acyclisch ofwel adresbestuurd worden uitgelezen. Elke adresregister/ generator heeft een capaciteit van 512 posities in elk waarvan een 9-bits bevattend adreswoord kan worden opge-25 slagen. Door zulk een adresregister/generator wordt een relatie vastgelegd tussen enerzijds een tijdkanaalmonster in de desbetreffende tijdschakelaar, anderzijds een tussenschalm en schakeltijdslot via welke dit tijdka-naalmonster wordt getransporteerd naar de op basis van 30 ruimteverdeling werkende schakeltrap, die in het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld 4, 16 x 16 schakeleenheden SS(0-3) omvat. Bij het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld is voor elke verzamelgroep van tijdkanalen beschikbaar een aantal van 512 schakeltijdsloten die over vier tussen-35 schalmen IS(0-3) verdeeld een verbinding kunnen vormen met de op basis van ruimteverdeling werkzame schakeltrap.
Deze schakeltijdsloten zijn aan te duiden a ls SUVTW, met u = 0,...,15; v * 0,...,3; en w = 0,—,127. Elke 860 1 413 Λ, . ·> ΡΗΝ.11.764 -6- adresregister/generator is ingericht om de daarin opgeslagen adressen uit te geven in de volgorde SooTQ”So3Ti27 (deze volgorde geldt in het bijzonder voor de adresregis-ters/generator die is toegevoegd aan de verzamelgroep 5 VZ^O). Elke voor een verzamelgroep beschikbare tussenschalm biedt accommodatie aan 128 schakeltijdsloten waarbij deze tussenschalmen toegang geven tot de desbetreffende rijen van de schakeleenheden SS(0—3).
Elk van deze schakeleenheden staat onder het 10 bestuur van (niet weergegeven) twee adresgeneratorgroepen die elk het bestuur uitoefenen over acht kolommen van de desbetreffende schakeleenheid. Op zijn beurt omvat elk van deze adresgeneratorgroepen 8 x 127 schakeladresge-neratoren. Elke schakeladresgenerator is rechtstreeks 15 toegevoegd aan een kolom en bevat de adressen van de rij die gedurende een bepaald schakeltijdslotinterval moet worden doorgeschakeld. Elke rij van een schakeleenheid kan met een bepaalde kolom worden verbonden voor de duur van een schakeltijdslot. Elke kolom van een schakel-20 eenheid is via een desbetreffende tussenschalm gekoppeld met een desbetreffende van een aantal van 16 uitgangstijd-schakelaars TSU(0-15). De vanaf een desbetreffende schakeleenheid afkomstige monsters kunnen onder het bestuur van een teller CTU(0-15) cyclisch worden ingelezen in 25 de desbetreffende van de uitgangstijdschakelaars TSU(0-15). Deze uitgangstijdschakelaars zijn op soortgelijke wijze ingericht als de ingangstijdschakelaars. Aldus heeft elk van deze uitgangstijdschakelaars een capaciteit voor het opslaan van 512 tijdkanaalmonsters die zijn 30 opgeslagen in de vorm van 16-bits bevattende woorden.
Evenals bij de ingangstijdschakelaars het geval is kan elk van deze uitgangstijdschakelaars TSU(0-15) adresbestuurd worden uitgelezen onder het bestuur van een daaraan toegevóegde adresregister/generator ARGU(0-15). Elk 35 van deze adresregister/generators heeft een capaciteit van 512, 9-bits bevattende adreswoorden voor het aanwijzen van de posities waar de toegevoegde uitgangsschakelaar TSU moet worden uitgelezen.
Bij een schakelnetwerkconfiguratie van de in 8801413 «r ί EHN.11.764 -7- het voorafgaande beschreven soort worden de schakelacties in het tijddomein uitgevoerd door de ingangstijdschakelaars en de uitgangstijdschakelaars, terwijl de schakelacties in het ruimtedomein worden uitgevoerd door de zich daartus-5 sen bevindende op basis van ruimteverdeling werkende schakelaars. Aldus kan tussen elk willekeurig paar van tijdkanalen HXyTz en Hx'y«Tz» een vierdraadscommunicatie-verbinding tot stand worden gebracht. Voor een dergelijke verbinding tussen tijdkanalen van verschillende verzamel-10 groepen zoals b.v. de verzamelgroepen VG^O en VGj[15 kan gebruik worden gemaakt van de ingangstijdschakelaar TSjO de schakeleenheid SSO, de uitgangstijdschakelaar TSU15 (voor de heenweg) en de ingangstijdschakelaar TSjl5 de schakeleenheid SSO en de uitgangstijdschakelaar 15 TSu0 (voor de terugweg). Een dergelijke verbinding zal in het onderstaande verder worden aangeduid als een inter-verzamelgroepsverbinding. Voor een verbinding tussen twee tijdkanalen van een en dezelfde verzamelgroep zoals b.v. VGjQ kan gebruik worden gemaakt van de ingangs-20 tijdschakelaar TSjO, de schakeleenheid SSO en de uitgangsti jdschakelaar TSu0. Een dergelijke verbinding zal in het onderstaande worden aangeduid als een intra-verzamel-groepsverbinding. Bij het uitvoeringsvoorbeeld volgens fig. 1 zijn voor elk tijdkanaal HXyTz vier verschillende 25 tussenschalmen IS(0-3)en vier verschillende schakeleenheden SS(0-3) beschikbaar om van de ingangszijde ofwel zendzijde van het netwerk naar de uitgangszijde ofwel ontvangzijde van het netwerk te worden gesluisd. Elk van deze tussenschalmen biedt accommodatie aan 128 schakeltijdsloten 30 SUVTW met u = 0,___,15; v = 0,...,3; en w = 0,...,127.
Aldus is voor elk van de verzamelgroepen VGx(0-15) beschikbaar een aantal van 4 x 128 schakeltijdsloten voor het transport van de ingangszijde naar de uitgangszijde van het netwerk.
35 Voor een gevraagde vierdraadscommunicatieverbinding tussen twee tijdkanalen HXyTz en Hx*y»Tz' dient een schakeltijdslot voor de heenweg en een schakeltijdslot voor de terugweg te worden toegewezen aan deze twee tijdkanalen. Wanneer een inter-verzamelgroepsverbinding 8601413 • PHN.11.764 -8- wordt gevraagd b.v. tussen een tijdkanaal van de verzamel-groep 0 en een tijdkanaal van de verzamelgroep 15 dient een vrij schakeltijdslot van de groep So(0-3)T()-127 en een schakeltijdslot uit de groep 5^5(0-3)^0-127 te 5 worden gezocht en aangewezen.
Daartoe is de centrale waarvan het schakelnetwerk deel uitmaakt voorzien van een administratiegeheugen.
Hierin wordt een lopende registratie bijgehouden van de bezet-vrijtoestand van de schakeltijdsloten. Meer 10 in het bijzonder is aan elk van de tussenschalmen die accommodatie biedt aan 128 schakeltijdsloten die beschikbaar zijn om een tijdkanaalmonster vanaf de ingangszijde naar de uitgangszijde van het schakelnetwerk te transporteren, een administratiegeheugenveld toegevoegd. Ter 15 vereenvoudiging van de zoekprocedure verdient het de voorkeur om die geheugenvelden die corresponderen met schakeltijdsloten die over een en dezelfde van de schakel-eenheden SS(0-3) worden geleid, op volgorde te groeperen. Een uitvoeringsvoorbeeld van de wijze waarop het admini-20 stratiegeheugen aldus is ingedeeld is schematisch weergegeven in fig. 2. Elk geheugenveld zoals b.v. 0,0 bevat 128 posities. Elk van deze posities is representatief voor een schakeltijdslot. Wanneer zulk een schakeltijdslot bezet resp. vrij is is de desbetreffende positie "0" 25 resp. "1M. De 16 geheugenvelden zoals b.v. 0,0...15,0 zijn representatief voor 16 x 128 schakeltijdsloten die voor 16 verschillende verzamelgroepen beschikbaar zijn en die over een en dezelfde schakeleenheid SS0 worden geleid. Op soortgelijke wijze zijn de 16 geheugen-30 velden zoals b.v. 0,2...15,2 representatief voor 16 x 128 schakeltijdsloten die beschikbaar zijn voor 16 verschillende verzamelgroepen en die over een en dezelfde schakeleenheid SS2 worden geleid.
Teneinde een verzoek om een inter-verzamelgroepsver-35 binding b.v. tussen een tijdkanaal van de verzamelgroep 0 en een tijdkanaal van de verzamelgroep 15 te honoreren, 8001413 PEN. 11.764 -9- · dient in de adresgeheugenvelden 0,0 en 15,0 te worden gezocht naar een paar van vrije schakeltijdsloten. Meer in het bijzonder wordt in het administratiegeheugenveld 0,0 gezocht naar een vrij schakeltijdslot r voor transport 5 vanaf de ingangstijdschakelaar TSjO naar de uitgangstijd-schakelaar TSU15, terwijl in het geheugenveld 15,0 wordt gezocht naar een schakeltijdslot r' voor transport vanaf de ingangstijdschakelaar TSjlS naar de uitgangstijdschakelaar TSu0. In het algemeen wordt hierbij uitgegaan van 10 een vaste relatie tuSsen zulk een paar van s-chakeltijdsloten. B.v. is deze relatie gegeven door r' - r+1, wanneer r een geheugenpositie voorstelt representatief voor een even genummerd schakeltijdslot en r' r-1 wanneer r een geheugenpositie is die representatief is voor 15 een oneven genummerd schakeltijdslot. Dit zoekprincipe is in fig. 2 geïllustreerd voor de administratiegeheugen-velden 0,0 en 15,0. Daardoor wordt tot uitdrukking gebracht dat elk paar van geheugenposities die door een van een stel elkaar snijdende lijnen met elkaar is verbonden, 20 in aanmerking kan komen voor een gevraagde inter-verzamel-groepsverbinding. Door elk stel elkaar snijdende lijnen is tevens aangegeven dat voor elke gevraagde inter-verzamel-groepsverbinding in principe twee mogelijkheden bestaan.
B.v. is het paar schakeltijdsloten corresponderende 25 met de posities Q,0;0 en 15,0;1 wel beschikbaar voor een gevraagde inter-verzamelgroepsverbinding (vierdraads) terwijl het andere paar voorgesteld door de posities 0,0;1 en 15,0;0 niet beschikbaar is voor deze gevraagde verbinding. Tevens is aangegeven dat b.v. de paren 0,0;2-15,0;3 30 en 0,0;3 en 15,0;2 beide beschikbaar zijn voor een gevraagde inter-verzamelgroepsverbinding. De paren 0,0;4—15,0?5 en 0,0;5-15,0;4 zijn verder illustratief voor het geval waarin de beide mogelijkheden voor een gevraagde inter-verzamelgroepsverbinding niet beschikbaar zijn. Hetzelfde 35 geldt voor de paren 0,0,-6-15,0;7 en 0,0;7-15,0;6. Het zal verder duidelijk zijn dat voor het weergegeven uitvoe- 8 6 0 1 '> "
* V
ΡΗΝ.11.764 -ιο ί· ings voorbeeld waarbij een inter-verzamelgroepsverbinding is gevraagd voor tijdkanalen in de verzamelgroepen 0 en 15, de administratiegeheugenveldparen 0,0-15,0; 0,1-15,1; 0,2-15,2; en 0,3-15,3 op de bovenbeschreven wijze moeten 5 worden afgezocht teneinde al de beschikbare (512) mogelijkheden op de bovenbeschreven wijze te onderzoeken.
De situatie is anders wanneer een intra-verzamel-groepsverbinding wordt gevraagd. Wanneer b.v. tussen twee tijdkanalen die behoren tot een en dezelfde verzamel-10 groep, b.v. de verzamelgroep 0 een vierdraadscommunicatie-verbinding tot stand moet worden gebracht zijn daarvoor bij het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld beschikbaar de tijdschakelaars TS^O, TSu0, en de schakeleenheden SS(0-3). In deze situatie dient telkens in een en hetzelfde 15 administratiegeheugenveld te worden gezocht naar een paar van vrije schakeltijdsloten die voor een dergelijke intra-verbinding in aanmerking komen. Elk van de geheugen-velden 0,0; 0,1; 0,2; en 0,3 kan een paar van vrije schakeltijdsloten bevatten die voor een dergelijke gevraagde 20 intra-verbinding in aanmerking komen. In fig. 3 is het zoekproces geïllustreerd voor het administratiegeheugenveld 0,0. Teneinde het verschil tussen deze situatie en die welke in fig. 2 is geïllustreerd duidelijk te maken, is in fig. 3 hetzelfde geheugenveld tweemaal getekend.
25 Ook hierbij is weer uitgegaan van de vaste relatie r' = r+1 en r' = r-1. Aangezien hierbij r' in feite identiek is met r is het aantal paren van vrije schakeltijdsloten dat in aanmerking komt voor een dergelijke intra-verzamel-groepsverbinding de helft van het aantal paren van vrije 30 schakelsloten dat voor een inter-verzamelgroepsverbinding in aanmerking komt. M.a.w. wordt door elk stel elkaar snijdende lijnen in fig. 3 één mogelijk paar van schakel-tijdsloten aangegeven. Bij het in fig. 3 geschetste uitvoeringsvoorbeeld is slechts het paar 0,0;6-0,0;7 35 beschikbaar voor een gevraagde intra-verzamelgroepsverbin-ding tussen tijdsloten van de verzamelgroep 0. Door 8601413 PHN.11.764 -11- fig. 3 wordt aldus geïllustreerd dat voor een dergelijke intra-verzamelgroepsverbinding slechts paren van vrije "naburige" posities een dergelijke verbinding kunnen vormen. Uit vergelijking tussen de fign. 2 en 3 blijkt 5 tevens dat zonder verdere maatregelen de blokkeringskans voor intra-verzamelgroepsverbindingen aanzienlijk groter kan zijn dan die voor inter-verzamelgroepsverbindingen.
De uitvinding berust op het inzicht dat de blokke-ringskansen voor deze beide soorten van verbindingen 10 meer in evenwicht met elkaar kunnen worden gebracht, wanneer dergelijke paren van vrije "naburige" schakeltijd-sloten die voor een intra-verzamelgroepsverbinding in aanmerking kunnen komen, worden ontzien bij het zoeken naar vrije schakeltijdsloten voor een gevraagde inter-ver-15 zamelgroepsverbinding. Zulks betekent dat volgens de uitvinding het proces voor het zoeken en toewijzen van schakeltijdsloten voor tijdkanalen die tot verschillende verzamelgroepen behoren, zodanig is georganiseerd dat ten minste een paar van dergelijke vrije posities in 20 ofwel het ene geheugenveld, ofwel het andere geheugen-veld, ofwel in beide, wordt overgeslagen en gereserveerd voor een eventuele intra-verzamelgroepsverbinding. Wanneer hierna alle mogelijkheden voor de gevraagde inter-verzamel-groepsverbinding zijn onderzocht zonder dat een paar 25 van vrije schakeltijdsloten is gevonden, wordt vanzelfsprekend uit de gemaakte reservering een paar van vrije voor die verbinding bruikbare schakeltijdsloten gekozen. Verder is gebleken dat slechts een paar van vrije geheugen-posities behoeft te worden overgeslagen alvorens het 30 eerstvolgende paar van vrije posities die voor de gevraagde inter-verzamelgroepsverbinding in aanmerking komen, in beslag wordt genomen.
Meer in het bijzonder is het systeem volgens de uitvinding zodanig ingericht dat tijdens een zoekproces 35 naar vrije schakeltijdsloten voor een gevraagde interverza- » Λ 4 * ή t «i S A ; J .1 t v ; ** W - ' PHN.11.764 -12- melgroepsverbinding, een of meer paren van vrije schakel-tijdsloten die voor zulk een verbinding in aanmerking komen worden overgeslagen en in reserve gehouden, wanneer van het complementaire paar, d.w.z. het paar van schakel-5 tijdsloten via welke de alternatieve interverzamelgroeps-verbinding kan worden gevormd, een of beide schakeltijdslo-ten vrij zijn.
Bij de in fig. 2 geschetste situatie is dit voor de geheugenvelden 0,0 en 15,0 het geval voor het paar 10 (0,0,-0-15,0; 1) en de paren (0,0;2-15,0;3) en (0,0;3-15,0;2).
Door het eerst genoemde paar (0,0;0-15,0;l) over te slaan wordt de mogelijkheid opengehouden voor een intra-ver-zamelgroepsverbinding via de twee schakeltijdsloten die zijn toegevoegd aan de administratiegeheugenposities 15 0,0;0 en 0,0;1. Door de laatste twee genoemde paren (0,0;2-15,0;3) en (0,0;3-15,0;2) over te slaan, wordt de mogelijkheid opengehouden voor twee intra-verzamelgroeps-verbindingen nl. de ene via de schakeltijdsloten toegevoegd aan de posities 0,0,2 en 0,0;3; en de andere via de 20 schakeltijdsloten toegevoegd aan de posities 15,0;2 en 15,0,-3.
Fig. 4 is illustratief voor de wijze waarop twee administratiegeheugenvelden, zoals b.v. 0,0 en 15,0, die eenvoudigheidshalve verder zijn aangeduid door A 25 en B, worden afgezocht. Daartoe is elk van deze administratiegeheugenvelden verdeeld in twee gelijke delen. Het ene deel bevat bij het weergegeven uitvoeringsvoorbeeld 64 posities i, met i = 0,1,...,63, die elk een even genummerd schakeltijdslot voorstellen. Het andere deel 30 bevat eveneens 64 posities i', met i' = i+constante = i+64, welke posities elk een oneven genummerd schakeltijdslot voorstellen. Bij elke zoekslag wordt telkens een viertal geheugenposities (kwartet) Ai, Bi', Ai', Bi onderzocht.
Dit naar overeenstemming met de in het voorafgaande 35 aangegeven strategie r' = r+1 en r' = r-1. In fig, 4 bovenste gedeelte, zijn volledigheidshalve twee van 8801412 FHN.11.764 -13- dergelijke kwartetten aangegeven nl. de posities A0-B64; A64-B0 en A3-B67; A67-B3. Voor elk zulk een kwartet zijn 16 verschillende configuraties mogelijk zoals in fig. 4 onderste gedeelte is weergegeven. Indien een 5 configuratie van de soort I wordt gedetecteerd kan een volgend kwartet worden onderzocht. Indien een configuratie van de soort II wordt gedetecteerd wordt het desbetreffende vrije paar van geheugenveldposities bezet verklaard en de daaraan toegevoegde schakeltijdsloten worden toegewe-10 zen voor de desbetreffende gevraagde interverzamelgroeps-verbinding. Indien een configuratie van de soort III wordt gedetecteerd wordt het desbetreffende paar van vrije posities gereserveerd en een of meer volgende kwartetten worden onderzocht waarbij het eerstvolgende 15 vrije paar van posities bezet wordt verklaard en de daaraan toegevoegde schakeltijdsloten worden toegewezen aan de gevraagde interverzamelgroepsverbinding. Indien een configuratie van de soort III' wordt gedetecteerd worden de beide paren van vrije posities gereserveerd 20 en een of meer volgende kwartetten worden onderzocht waarbij het eerstvolgende paar van vrije posities bezet wordt verklaard en de daaraan toegevoegde schakeltijdsloten worden toegewezen aan de gevraagde interverzamelgroepsverbinding. Indien b.v. de in fig. 4 meest rechts getekende 25 configuratie wordt gedetecteerd, wordt het vrije paar van posities Ai'-Bi gereserveerd en het eerstvolgende vrije paar van posities van een ander kwartet wordt bezet verklaard waarbij de daaraan toegevoegde schakeltijd-sloten worden toegewezen aan de gevraagde interverzamel-30 groepsverbinding. Wanneer na een zoekslag waarin een reservering is gemaakt, geen vrij paar van posities is gevonden, wordt het gereserveerde paar van posities bezet verklaard en de daaraan toegevoegde schakeltijdsloten worden toegewezen aan de gevraagde interverzamelgroepsver-35 binding. Indien na doorlopen van al de beschikbare mogelijkheden geen paar van vrije posities is gevonden, wordt 8601413 PHN.11.764 r _ een indicatie gegeven dat de gevraagde interverzamelgroeps-verbinding niet tot stand kan worden gebracht.
De in de fign. 5 en 6 weergegeven stromingsdiagrammen beschouwd in samenhang met de bijbehorende tabellen 5 met legendes zijn illustratief voor een mogelijke implementatie van een zoeksysteem volgens de uitvinding.
Na een binnengekomen oproep is de bron-bestemmings-relatie die bestaat tussen een oproepend tijdkanaal en een opgeroepen tijdkanaal bekend. Uit deze gegevens 10 zijn af te leiden de identiteiten van de tijdschakelaars waarover de desbetreffende gevraagde verbinding moet verlopen, alsook de identiteiten van de administratiegeheu-genvelden die moeten worden onderzocht op vrije posities.
In eerste aanleg wordt aldus vastgesteld of een binnengeko-15 men oproep een vierdraadscommunicatieverbinding vraagt tussen tijdkanalen van een en dezelfde verzamelgroep (intra-verbinding), of een vierdraadscommunicatieverbinding gevraagd tussen tijdkanalen van verschillende verzamelgroe-pen (interverbinding). Het stromingsdiagram volgens 20 fig, 5 is illustratief voor het opzoeken van geheugenveld-posities met bijbehorende vrije schakeltijdsloten voor een intra-verzamelgroepsverbinding. Daartoe worden geheugen-veldposities van geheugenvelden die aan eenzelfde tijdscha-kelaar zijn toegevoegd, paarsgewijs afgezocht. Voor 25de in fig. 4 geschetste situatie betekent dit b.v. voor de geheugenvelden A dat wordt gezocht volgens Ai-Ai'.
Door de inhouden van zulk een tweetal posities volgens een EN-functie met elkaar te combineren kan worden vastgesteld of het onderzochte paar representatief is voor 30 een paar schakeltijdsloten dat wel of niet voor de gevraagde intra-verbinding beschikbaar is. Indien zulk een EN-func-tie-operatie als resultaat "true" oplevert wordt het desbetreffende paar van geheugenveldposities bezet verklaard en de daaraan toegevoegde schakeltijdsloten worden toegewe-35 zen aan de gevraagde intra-verzamelgroepsverbinding.
Indien zulk een EN-functie-operatie als resultaat "false" 8601413 EHN.11.764 -15- oplevert wordt het volgende paar onderzocht. Dit wordt voortgezet totdat een vrij paar van posities is gevonden. Indien na onderzoek van al de beschikbare mogelijkheden geen resultaat "true1' is gevonden, wordt een indicatie 5 gegeven dat de gevraagde intra-verzamelgroepsverbinding niet tot stand kan worden gebracht.
Nadat is vastgesteld dat een binnengekomen oproep een inter-verzamelgroepsverbinding vraagt wordt het stromingsdiagram volgens fig. 6 doorlopen. Daarbij wordt 10 voor elk onderzocht kwartet van administratiegeheugenveld-posities vastgesteld of de aanwezige configuratie tot één van de in verband met fig. 4 beschreven categorieën behoort. In afhankelijkheid van de gevonden soort van configuratie wordt het zoekproces vervolgd of afgebroken.
15 Wanneer het aantal malen dat via "to next quartet" naar het begin van het stromingsdiagram is teruggekeerd een vooraf vastgestelde grenswaarde heeft bereikt, wordt een indicatie gegeven dat de gevraagde inter-verzamelgroepsverbinding niet tot stand kan worden gebracht.
20 De uitvinding is niet beperkt tot de beschreven uitvoeringsvoorbeelden. B.v. is de uitvinding ook toepasbaar voor een schakelnetwerkconfiguratie van de als TSSST aangeduide soort. Daarbij is een capaciteit van 65536 duplexpoorten mogelijk.
25 In het algemeen is de blokkeringskans hierbij kleiner dan 1()5 bij verkeersaanbod van 0,8 Erlang per poort.
860 1 a·’’

Claims (9)

1. Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijdverdeling en ruimteverdeling schakel-baar netwerk definiëren, welk netwerk van de soort is 5 waarbij schakelacties in het tijddomein door tijdschakelaars aan de ingang en de uitgang van het netwerk, en schakelacties in het ruimtedomein tussen deze tijdschakelaars in worden uitgevoerd, omvattende een aantal adresregisters die elk zijn ingericht voor het adresbestuurd uitlezen 10 van de aan de desbetreffende adresregisters toegevoegde tijd schakelaars; en een voor het besturen en coördineren van benodigde schakelacties dienende besturingsinrichting die o.m. is ingericht om door middel van een administratie-geheugen waarin voor elke tijdschakelaar een lopende 15 registratie wordt bijgehouden van de vrij-bezettoestand van schakeltijdsloten onder het regime waarvan de aan de desbetreffende adresregisters toegevoegde tijdschakelaars worden uitgelezen, vrije schakeltijdsloten die voor een gevraagde vierdraadscommunicatieverbinding kunnen 20 worden gebruikt, op te zoeken, met het kenmerk, dat tijdens het zoeken naar vrije schakeltijdsloten voor een vierdraadscommunicatieverbinding die via afzonderlijke tijdschakelaars aan de ingang van het netwerk verloopt, ten minste één paar vrije1 posities in het administratiege-25 heugen, die in aanmerking kunnen komen voor een vierdraads-communicatieverbinding die over een en dezelfde van deze tijdschakelaars verloopt, wordt overgeslagen en gereserveerd, alvorens een stel van vrije posities in het administratiegeheugen die representatief zijn voor 30 de gezochte schakeltijdsloten voor genoemde vierdraadscom-municatieverbinding die via afzonderlijke tijdschakelaars verloopt, in beslag worden genomen.
2. Systeem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat tijdens het zoeken naar vrije schakeltijdsloten 8 δ 01413 ψτ ESN. 11.764 -17- voor een vierdraadscommunicatieverbinding die over afzonderlijke tijdschakelaars aan de ingang van het netwerk verloopt, het administratiegeheugen wordt afgezocht volgens r' * r+1, waarin r een administratiegeheugen-5 positie voorstelt die representatief is voor een even genummerd schakeltijdslot voor de ene tijdschakelaar, en r' een administratiegeheugenpositie voorstelt die representatief is voor een oneven genummerd schakeltijd-slot voor de andere tijdschakelaar; en volgens rT - r-1, 10 waarbij r een administratiegeheugenpositie voorstelt die representatief is voor een oneven genummerd schakelti jdslot voor de ene tijdschakelaar en r* een administratiegeheugenpositie voorstelt die representatief is voor een even genummerd schakeltijdslot voor de andere tijdscha-15 kelaar.
3. Systeem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat een paar van vrije administratiegeheugenposities die representatief zijn voor schakeltijdsloten die in aanmerking komen voor een (interverzamelgroeps)-vierdraads- 20 communicatieverbinding die over afzonderlijke tijdschake-laars aan de ingang van het netwerk verloopt, wordt overgeslagen en gereserveerd, indien een meest naburige administratiegeheugenpositie die representatief is voor een schakeltijdslot dat voor de alternatieve (interverzamel-25 groep)-vierdraadscommunicatieverbinding nodig is, vrij is; en twee paren van vrije administratiegeheugenposities worden overgeslagen en gereserveerd indien deze posities representatief zijn voor de schakeltijdsloten die in aanmerking komen voor de twee alternatieve (interverzamel-30 groep)-vierdraadscommunicatieverbindingen.
4. Systeem volgens de conclusies 2 of 3, met het kenmerk, dat naar vrije schakeltijdsloten wordt gezocht volgens het stroomdiagram zoals weergegeven in de fign. 5 en 6. f> g n 1 i < z PHN.11.764 -Ί8~ APPENDIX 1. Legenda bii fig. 5 1. bron Ηχ^Τζ roept bestemming Hx,y,Tz, op. 2. behoren bron en bestemming tot verschillende verzamelgroepen x,x' ? 3. ga naar zoekproces voor interverbinding (fig. 6) 4. ga naar zoekproces voor intraverbinding 5. start zoekproces intraverbinding
6. EN-functie op Ai en Ai' 7. is aantal returns ,< max. waarde ? 8. verzoek om verbinding niet gehonoreerd 9. maak vrij paar AiAi' bezet 10. wijs schakeltijdsloten aan voor gevraagde verbinding 11. einde zoekproces. 8601413 PHN.11.764 APPENDIX 2. Legenda bii fier. 6 1. start zoekproces voor inter-verzamelgroepsverbinding 2. is aantal "enen" in quartet > 2?
3. EN-functie op AiBi' en sla uitkomst op in buffer 1 EN-functie op Ai'Bi en sla uitkomst op in buffer 2
4. EXOF-functie op buffers 1 en 2 5. is inhoud buffer 1 gelijk aan “een"? 6. reserveer paar AiBi' 7. reserveer paar Ai'Bi 8. reserveer paar AiBi' en Ai'Bi 9. ga naar volgend quartet
10. EN-functie op AiBi'
11. EN-functie op Ai'Bi 12. maak vrij paar AiBi' bezet 13. wijs schakeltijdsloten aan voor gevraagde verbinding 14. maak gereserveerd paar bezet en wijs schakeltijdsloten voor gevraagde verbinding 15. einde zoekproces 16. ga naar subroutine "seize". 8601413
NL8601413A 1986-06-02 1986-06-02 Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definieren. NL8601413A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8601413A NL8601413A (nl) 1986-06-02 1986-06-02 Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definieren.
EP87200984A EP0248475A1 (en) 1986-06-02 1987-05-26 System for searching idle switching time slots defining a selected fourwire communication connection through a switching network working on the basis of time and space-division
CA000538190A CA1270930A (en) 1986-06-02 1987-05-27 System for searching idle switching time slots defining a selected four-wire communication connection through a switching network working on the basis of time and space-division
US07/055,657 US4845705A (en) 1986-06-02 1987-05-28 System for searching idle switching time slots defining a selected four-wire communication connection through a switching network working on the basis of time and space-division
JP62137825A JPS62292097A (ja) 1986-06-02 1987-06-02 アイドル・スイッチング・タイム・スロット探索システム

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8601413 1986-06-02
NL8601413A NL8601413A (nl) 1986-06-02 1986-06-02 Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definieren.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8601413A true NL8601413A (nl) 1988-01-04

Family

ID=19848104

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8601413A NL8601413A (nl) 1986-06-02 1986-06-02 Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definieren.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4845705A (nl)
EP (1) EP0248475A1 (nl)
JP (1) JPS62292097A (nl)
CA (1) CA1270930A (nl)
NL (1) NL8601413A (nl)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH08111895A (ja) * 1994-10-11 1996-04-30 Fujitsu Ltd タイムスロットインターチェンジ
JPH11168473A (ja) * 1997-12-04 1999-06-22 Matsushita Electric Ind Co Ltd シリアルバス管理装置
US6751232B1 (en) * 1997-12-22 2004-06-15 Nortel Networks Limited Method and apparatus for communicating data between first and second pairs of transceivers communicating on a common communications link
JP3429666B2 (ja) * 1998-03-20 2003-07-22 富士通株式会社 タイムスロット・アサインメント回路

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2224961B1 (nl) * 1973-04-06 1977-04-29 Voyer Paul
US4038497A (en) * 1975-05-12 1977-07-26 Collins Arthur A Hardwired marker for time folded tst switch with distributed control logic and automatic path finding, set up and release
US4131762A (en) * 1977-05-16 1978-12-26 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Buffer storage assignment arrangement for time-division switching systems
CA1097782A (en) * 1978-06-05 1981-03-17 John J. Den Otter Modular time division switching system
GB2125254B (en) * 1982-07-30 1985-10-23 Plessey Company The Telecommunications digital switchblock
NL189591C (nl) * 1984-02-24 1993-05-17 Nederland Ptt Digitaal schakelnetwerk voor het doorschakelen van tijdmultiplexkanalen die per kanaal van bitsnelheid kunnen verschillen.
EP0211245B1 (de) * 1985-08-09 1990-10-24 Siemens Aktiengesellschaft Schaltungsanordnung für Fernmeldevermittlungsanlagen, insbesondere Fernsprechvermittlungsanlagen, mit Koppelfeldern für Ein- und Mehrkanalverbindungen
US4701907C1 (en) * 1986-02-03 2002-08-27 Collins Mary Dynamically reconfigurable time-space-time digital switch and network

Also Published As

Publication number Publication date
US4845705A (en) 1989-07-04
EP0248475A1 (en) 1987-12-09
JPS62292097A (ja) 1987-12-18
CA1270930A (en) 1990-06-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4893304A (en) Broadband packet switch with combined queuing
US4866701A (en) Packet switch with dynamic allocation of inputs
JP3602184B2 (ja) Atmスイッチ装置の回線接続装置のための回路装置
US7684389B2 (en) Multi-dimensional lattice network
US5751454A (en) Wavelength bypassed ring networks
US6882799B1 (en) Multi-grained network
EP0569172B1 (en) Improved controller for input-queued packet switch
EP0668681A2 (en) Self-routing switching system
NL8201678A (nl) Overdrachtsketen.
US4035584A (en) Space division network for time-division switching systems
NL8400588A (nl) Digitaal schakelnetwerk voor het schakelen van signalen van verschillende bitsnelheden.
KR0181718B1 (ko) 중재 제어가 필요없는 네트워크 시스템, 이 네트워크 시스템에서 사용되는 노드 디바이스, 및 노드 디바이스용 송신 제어 방법
NL8104358A (nl) Werkwijze en inrichting voor het besturen van een schakelnetwerk.
US5216668A (en) Modulated nonblocking parallel banyan network
JPH08307432A (ja) 通信方法
NL8601413A (nl) Systeem voor het zoeken van vrije schakeltijdsloten die een gekozen vierdraadscommunicatieverbinding door een op basis van tijd- en ruimteverdeling werkend schakelnetwerk definieren.
Wu et al. Comparison of OXC node architectures for WDM and flex-grid optical networks
CA2022503C (en) Fast packet and frequency switch
JP2795257B2 (ja) トラフィックシェーパのセル出力競合制御方式
JPS6145920B2 (nl)
JPH10229404A (ja) セルスイッチ
Wang et al. A construction of 1-to-2 shared optical buffer queue with switched delay lines
JP2578946B2 (ja) 光atm交換方式
JPS6238698A (ja) 通信交換機用回路装置
Alspector et al. Proceedings of the International Workshop on Applications of Neural Networks to Telecommunications

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed