NL8600201A - Besturingsinrichting voor electromechanische vibrator. - Google Patents

Besturingsinrichting voor electromechanische vibrator. Download PDF

Info

Publication number
NL8600201A
NL8600201A NL8600201A NL8600201A NL8600201A NL 8600201 A NL8600201 A NL 8600201A NL 8600201 A NL8600201 A NL 8600201A NL 8600201 A NL8600201 A NL 8600201A NL 8600201 A NL8600201 A NL 8600201A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
vibrator
control device
electromechanical vibrator
noise level
electromechanical
Prior art date
Application number
NL8600201A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Sanden Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sanden Corp filed Critical Sanden Corp
Publication of NL8600201A publication Critical patent/NL8600201A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03GCONTROL OF AMPLIFICATION
    • H03G3/00Gain control in amplifiers or frequency changers
    • H03G3/20Automatic control
    • H03G3/22Automatic control in amplifiers having discharge tubes
    • H03G3/24Control dependent upon ambient noise level or sound level
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61HPHYSICAL THERAPY APPARATUS, e.g. DEVICES FOR LOCATING OR STIMULATING REFLEX POINTS IN THE BODY; ARTIFICIAL RESPIRATION; MASSAGE; BATHING DEVICES FOR SPECIAL THERAPEUTIC OR HYGIENIC PURPOSES OR SPECIFIC PARTS OF THE BODY
    • A61H23/00Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms
    • A61H23/02Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive
    • A61H23/0218Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive with alternating magnetic fields producing a translating or oscillating movement
    • A61H23/0236Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive with alternating magnetic fields producing a translating or oscillating movement using sonic waves, e.g. using loudspeakers
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R3/00Circuits for transducers, loudspeakers or microphones
    • H04R3/002Damping circuit arrangements for transducers, e.g. motional feedback circuits

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Rehabilitation Therapy (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Pain & Pain Management (AREA)
  • Physical Education & Sports Medicine (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)
  • Soundproofing, Sound Blocking, And Sound Damping (AREA)
  • Circuit For Audible Band Transducer (AREA)
  • Details Of Audible-Bandwidth Transducers (AREA)
  • Apparatuses For Generation Of Mechanical Vibrations (AREA)
  • Control Of Amplification And Gain Control (AREA)

Description

\ - «s * * Λ
Besturingsinrichting voor electromechanische vibrator
Deze uitvinding heeft betrekking op electromechanische vibratorinrichtingen, en in het bi jzonder op eeainrichting voor het besturen van een electromechanische vibrator.
Teneinde de huid en/of spieren van het menselijk lichaam 5 te prikkelen is in de bekende techniek een electromechanische vibrator gebruikt. De vibrator wordt gewoonlijk bestuurd door het toepassen van een electrische wisselstroom met een constante frequentie.
Een geluidsweergavestelsel is bekend in de bekende techniek, zoals vermeld in bijvoorbeeld het Amerikaanse octrooischrift 10 4 064 376, dat uit een electrisch signaal niet alleen geluid weergeeft, waargenomen door het gehoor, maar ook mechanische trillingen van bij voorkeur ondertonen beneden 150 Hz, direct bij een lichaam. Een dergelijk stelsel bezit een electromechanische vibrator voor het weergeven van de mechanische trilling naast geluidsboksen voor liet 15 weergeven van geluid. Een audiosignaal wordt niet alleen naar de geluidsboksen geleid maar eveneens naar de vibrator, die gemonteerd wordt aan een stoel. Het audiosignaal wordt bij voorkeur door een filter gevoerd om een component met frequentie hoger dan 150 Hz te verwijderen, en daarna wordt het naar de vibrator gevoerd. Een persoon 20 op de stoel ontvangt ritmische prikkels bij zijn lichaam bij het genieten van muziek uit de geluidsboksen via het gehoor.
Verder wordt deze electromagnetische vibrator op geschikte wijze gebruikt in een geluidstelsel in een auto. De passagiersruimte in een auto is verre van ideaal als omgeving voor het luisteren naar 25 muziek vanwege zijn grootte bouw en lawaai bij het rijden. Daarom ligt de gehoordrempel in het gebied van lage frequenties hoger dan in het gebied van hoge frequenties en het is normaliter moeilijk om het geluid in het gebied van lage frequenties weer te geven met voldoende betrouwbaarheid. Derhalve is het gebruik van een vibrator 30 als medium van geluidswaameming in het gebied van lage frequenties voorgesteld, gebaseerd op de overtuiging dat mensen een gewaarwording van geluid bezitten niet alleen door het gehoor maar ook door het trillen over het hele lichaam.
>* ;·' . V s 'i i - 2 -
Onder verwijzing naax fig. 1 zal een bekende besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator vermeld worden. Zoals duidelijk getoond is in fig. 1 wordt de besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator verbonden met een geluidinstallatie A in 5 een auto, die een cassetteafspeelinrichting of geluidsbron 1, een vooringesteld versterkerorgaan 2, een volumebesturingsorgaan 3, besturingsorgaan 4 en geluidsboksen 5 omvat. Het audiosignaal uit het volumebesturingsorgaan 3 wordt ingevoerd in trillingsbesturingsorgaan 6 van de besturingsinrichting voor de electromechanische vibrator, 10 en een geluidsignaal, ingevoerd in de besturingsinrichting, bestuurt uiteindelijk de electromechanische vibrator 9 nadat het door een onderdoorgangsfilter 7 en besturingsorgaan 8 gegaan is. Zo wordt het volume van de geluidsboksen 5 en de sterkte van het trillen van vibrator 9 bij voorkeur bestuurd door het bedienen van de besturings-15 organen 3 en 6. Aan de andere kant zou de sterkte van het trillen bepaald kunnen worden in overeenstemming met het aanvoelen van elke persoon, en ook de uitwerking van de verbetering van het volume bij lage frequenties wordt op duidelijke wijze vergroot, wanneer de weer-geefeigenschappen van het laag-frequente gebied slechter worden of 20 wanneer het lawaai tijdens het rijden van de auto heviger wordt. Daarom zouden besturingsorganen bestuurd moeten worden afhankelijk van de omgevingsomstandigheden om de beste condities voor de vibrator te bepalen.
Het is een eerste doel van deze uitvinding een verbeterde 25 besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator te verschaffen, die gebruikt kan worden in elke omstandigheid van geluidsapparatuur zonder bijregelen met de hand.
Het is een ander doel van deze uitvinding een besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator te verschaffen, die 30 een automatisch regelmechanisme bezit om het audiosignaalniveau in het laag-frequente gebied te besturen.
Een besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator in overeenstemming met deze uitvinding omvat een orgaan voor het opwekken van audiosignalen, een orgaan voor het maken van geluid 35 uit audiosignalen en een orgaan voor het weergegeven van mechanisch i « '3? <3 - 3 - trillen uit de audiosignalen. Het orgaan voor het weergeven van het trillen omvat een lawaaidetectieorgaan en een orgaan voor het automatisch compenseren van het geluidsniveau in het gebied van lage frequenties in overeenstemming met het detectieniveau uit het lawaai-5 detectieorgaan.
Verdere doeleinden, kenmerken en andere aspecten zullen begrepen worden uit de volgende gedetailleerde beschrijving van uit-voeringsvoorbeelden die de voorkeur hebben onder verwijzing naar de begeleidende tekeningen.
10 Fig. 1 is een blokschema van een bekende besturingsinrich ting voor een electromechanische vibrator.
Fig. 2 is een blokschema van een besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator in overeenstemming met deze uitvinding.
Onder verwijzing naar fig. 2 wordt een besturingsinrichting 15 D voor het besturen van een electromechanische vibrator 10, die bijvoorbeeld gemonteerd is op een stoel (S) van een auto toegevoegd aan geluidsapparatuur A van een auto. De geluidsapparatuur A in een auto omvat een cassetteafspeelinrichting of geluidsbron 11, een vooringesteld versterkerorgaan 12, een volumebesturingsorgaan 13, een 20 spanningsbesturingsorgaan 14 en geluidsboken 15.
Besturingsorgaan D wordt verbonden met de uitgang van volumebesturingsorgaan 13 van geluidsapparatuur A en omvat een trillingsbesturingsorgaan 20, een versterkerorgaan 21, een onder-doorgangsfilter 22, een spanningsbesturingsorgaan 23 en een lawaai-25 detectieorgaan 24. Lawaardetectieorgaan 24 wordt verbonden met versterkerorgaan 21 en omvat een microfoon 241, een onderdoorgangsfilter 242, een spanningsversterkingsorgaan 243 en een gelijkrichter-/ integratieschakeling 244.
Normaliter wordt het audiosignaal uit volumebësturings-30 orgaan 13 toegevoerd aan onderdoorgangsfilter 22 teneinde een hoogfrequente component te verwijderen en wordt de spanning versterkt bij spanningsversterkerorgaan 23. Het in spanning versterkte signaal wordt toegevoerd aan vibrator 10. Aldus wordt vibrator 10 bestuurd om een ritmische trilling in overeenstemming met het audiosignaal uit 35 de geluidsapparatuur A op te wekken. Het trillingsbesturingsorgaan 20 “ *· λ λ η λ 4 -J» »« V ν* «%·»· 1 £ -5 3 - 4 - bestaat uit bijvoorbeeld een volumeorgaan of een variabele weerstand om de trillingssterkte van vibrator 10 te regelen. Zo geniet de persoon in de stoel van het geluid met het gehoor en met het lichaam in overeenstemming met de besturing van de besturingsorganen 13 en 5 20. Aan de andere kant wordt het lawaai bij het rijden van de auto mobiel gedetecteerd door microfoon 241. Het detectiesignaal uit microfoon 241 wordt toegevoerd aan het spanningsversterkerorgaan 243 waarbij de hoogfrequente component door onderdoorgangsfilter 242 verwijderd wordt, en het versterkte spanningssignaal wordt geli jk -10 gericht en afgevlakt door gelijkrichter-/integratieschakeling 244 en omgezet in een gelijkstroombesturingssignaal. Dit gelijkstroom-besturingssignaal wordt ingevoerd in het spanningsbesturingsversterker-orgaan 21. Het bereik van het spanningsbesturingsversterkerorgaan 21 wordt veranderd in overeenstemming met de verandering van invoer van 15 het gelijkstroombesturingssignaal. Derhalve wordt de trillingssterkte van vibrator 10, die in het begin bepaald wordt door besturings-orgaan 20, automatisch gecorrigeerd in overeenstemming met de verandering van het lawaai van het rijden van de auto. De persoon in de stoel van de automobiel geniet zo van de muziek waargenomen door het 20 gehoor en door het lichaam zonder ingewikkeld besturen van het geluidssysteem.
Zoals boven vermeld wordt de trillingssterkte van de vibrator, die in het begin bepaald wordt door de voorkeur van de persoon, automatisch gecompenseerd door het lawaainiveau van het 25 rijden door het detectieorgaan voor het lawaai bij het rijden. Derhalve zal het feit, dat het niet te vermijden is dat het lawaai van het rijden het geluid met lage frequenties in de ruimte van de auto verhult, opgelost worden.
Deze uitvinding is in detail beschreven in samenhang met 30 het uitvoeringsvoorbeeld dat de voorkeur heeft, maar dit is slechts één voorbeeld en de uitvinding is hiertoe niet beperkt. Deskundigen zullen gemakkelijk begrijpen dat veranderingen en wijzigingen gemakkelijk aangebracht kunnen worden binnen het kader van deze uitvinding, die bepaald wordt door de bijgevoegde conclusies.
Γ· 3 3 ΰ 2 0 1

Claims (4)

1. Besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator, omvattende een orgaan voor het opwekken van audiosignalen, een orgaan voor het maken van geluid uit audiosignalen en een orgaan voor het weergeven van mechanisch trillen uit de audiosignalen, 5 gekenmerkt, doordat het orgaan voor het weergeven van het trillen een lawaaidetectieorgaan en een orgaan voor het automatisch compenseren van het geluidsniveau in het gebied met lage frequenties in overeenstemming met het detecteren van het lawaainiveau omvat.
2. Besturingsinrichting voor een electromechanische 10 vibrator volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het orgaan voor het weergeven van het trillen een trillingsbesturingsorgaan, een onderdoorgangsfilter, een spanningsversterkerorgaan en een vibrator omvat, en dat het orgaan voor het compenseren van het geluidsniveau aangebracht wordt tussen het vibratorbesturingsorgaan en het onder- 15 doorgangsfilter.
3. Besturingsinrichting voor een electromechanische vibrator volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het orgaan voor het compenseren van het geluidsniveau een spanningsbesturingsversterker-orgaan is. 20
4. Besturingsinrichting voor een electromechanische vibra tor volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat het lawaaidetectieorgaan verbonden wordt met het orgaan voor het compenseren van het geluidsniveau en dat het een microfoon, een onderdoorgangsfilter, een spanningsversterker, en een gelijkrichting-/ integratieschakeling 25 omvat.
NL8600201A 1985-02-01 1986-01-29 Besturingsinrichting voor electromechanische vibrator. NL8600201A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP1201785U JPS61131189U (nl) 1985-02-01 1985-02-01
JP1201785 1985-02-01

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8600201A true NL8600201A (nl) 1986-09-01

Family

ID=11793827

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8600201A NL8600201A (nl) 1985-02-01 1986-01-29 Besturingsinrichting voor electromechanische vibrator.

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPS61131189U (nl)
AU (1) AU584667B2 (nl)
DK (1) DK49186A (nl)
GB (1) GB2170666A (nl)
NL (1) NL8600201A (nl)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2627693B1 (fr) * 1988-02-26 1991-06-28 Romain Michel Appareil electromagnetique pour traitements medicaux par stimulations vibratoires locales
JPH0389706A (ja) * 1989-09-01 1991-04-15 Pioneer Electron Corp 自動音量調整装置
GB2257317A (en) * 1991-06-26 1993-01-06 Damian Rupert Lindley Automatic volume control for car stereo
US7064655B2 (en) * 2003-12-31 2006-06-20 Sony Ericsson Mobile Communications Ab Variable-eccentricity tactile generator
US8175302B2 (en) 2005-11-10 2012-05-08 Koninklijke Philips Electronics N.V. Device for and method of generating a vibration source-driving-signal
DE102016007272A1 (de) 2016-06-15 2017-12-21 Daimler Ag Verfahren zum Betreiben eines Kraftfahrzeugs sowie Kraftfahrzeug
CN106859943A (zh) * 2017-01-20 2017-06-20 广州市隆山骏河健康科技有限公司 基于音源驱动的被动式微运动控制方法
CN110913311A (zh) * 2019-05-23 2020-03-24 奥佳华智能健康科技集团股份有限公司 一种电竞椅椅垫和电竞椅

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1530688A (en) * 1975-04-08 1978-11-01 Bodysonic Kk Sound reproduction system
CH644974A5 (de) * 1979-02-09 1984-08-31 Blaupunkt Werke Gmbh Schaltungsanordnung zum selbsttaetigen anpassen der lautstaerke mindestens eines lautsprechers an einen am lautsprecherort herrschenden stoergeraeuschpegel fuer rundfunkempfaenger.
JPS55147015A (en) * 1979-05-07 1980-11-15 Hitachi Ltd Audio unit mounting on car
GB2084783B (en) * 1980-10-02 1985-06-19 Production Eng Res Audio system

Also Published As

Publication number Publication date
AU5285786A (en) 1986-08-07
DK49186A (da) 1986-08-02
DK49186D0 (da) 1986-01-31
GB2170666A (en) 1986-08-06
JPS61131189U (nl) 1986-08-16
GB8602322D0 (en) 1986-03-05
AU584667B2 (en) 1989-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100729471B1 (ko) 진동 센서를 가진 차량용 오디오 제어기
JPH034611A (ja) 車載用自動音量調整装置
US8000480B2 (en) Automotive audio system adapted for roadway conditions
EP0742641A3 (en) On-vehicle sound control apparatus
NL8600201A (nl) Besturingsinrichting voor electromechanische vibrator.
US5355419A (en) On-vehicle audio system reproducing bodily-sensible sounds
US5181251A (en) Amplifier unit
KR20210047674A (ko) 스피커를 이용한 차량용 진동 시트 및 그 제어 방법
JP2926679B2 (ja) 車載音響装置
JPH05241581A (ja) アクチブ雑音消去システム
US20230391240A1 (en) Method for positioning a shaker and use of the shaker for vibration control
US7127073B2 (en) Audio noise cancellation system for a sensor in an automotive vehicle
JPH0139278B2 (nl)
JP2000190785A (ja) 車載用音響装置
JPH0787586A (ja) 自動車用音響装置の音量制御装置
JPH018069Y2 (nl)
JPH0767198B2 (ja) 音響機器の騒音補償装置
US4501015A (en) Apparatus for electroacoustic energy conversion
JPS6278998A (ja) 体感音響振動装置
JPH0145192Y2 (nl)
JP3278172B2 (ja) 車両用騒音制御装置
JP3475909B2 (ja) 音響再生システム
JPH08328570A (ja) キャブオーバ車のキャブ内の騒音低減装置
JPS62194799A (ja) 自動車用音響装置
JP2592001Y2 (ja) 車載音響再生機器

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed