NL8401985A - Ontvanginrichting met een voor acoustische oppervlakte golven dienende versterker. - Google Patents
Ontvanginrichting met een voor acoustische oppervlakte golven dienende versterker. Download PDFInfo
- Publication number
- NL8401985A NL8401985A NL8401985A NL8401985A NL8401985A NL 8401985 A NL8401985 A NL 8401985A NL 8401985 A NL8401985 A NL 8401985A NL 8401985 A NL8401985 A NL 8401985A NL 8401985 A NL8401985 A NL 8401985A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- frequency
- output
- phase
- output signal
- amplifier
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04B—TRANSMISSION
- H04B1/00—Details of transmission systems, not covered by a single one of groups H04B3/00 - H04B13/00; Details of transmission systems not characterised by the medium used for transmission
- H04B1/06—Receivers
- H04B1/16—Circuits
- H04B1/26—Circuits for superheterodyne receivers
-
- H—ELECTRICITY
- H03—ELECTRONIC CIRCUITRY
- H03D—DEMODULATION OR TRANSFERENCE OF MODULATION FROM ONE CARRIER TO ANOTHER
- H03D3/00—Demodulation of angle-, frequency- or phase- modulated oscillations
- H03D3/001—Details of arrangements applicable to more than one type of frequency demodulator
- H03D3/003—Arrangements for reducing frequency deviation, e.g. by negative frequency feedback
- H03D3/004—Arrangements for reducing frequency deviation, e.g. by negative frequency feedback wherein the demodulated signal is used for controlling an oscillator, e.g. the local oscillator
-
- H—ELECTRICITY
- H03—ELECTRONIC CIRCUITRY
- H03F—AMPLIFIERS
- H03F13/00—Amplifiers using amplifying element consisting of two mechanically- or acoustically-coupled transducers, e.g. telephone-microphone amplifier
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Power Engineering (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Superheterodyne Receivers (AREA)
- Amplifiers (AREA)
- Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
Description
% * ».
TO 6423
Titel: ontvanginrichting met een voor acoustische oppervlaktegolven dienende versterker.
De uitvinding heeft betrekking op een ontvanger voorzien van een voor acoustische oppervlaktegolven bestemde versterker (hierna een "SAW1'-versterker genoemd) van een parametrisch versterkingstvpe, welke aanwezig is in een hocgfrequentie-versterkingsketen.
5 In de Japanse octrooiaanvrage no. 90649/1981 is vermeld, dat een ontvanger met een dergelijke SAW-versterker bijzonder goed is wat betreft de gevoeligheid en de ruisonderdrukking omdat een dergeli-jke :versterker als een naloopfilter met smalle band ook bijvoorbeeld voor de ontvangst van een stereofone FM-uitzending met een frequentieband, welke veel groter 10 is de doorlaatband van de SAW-versterker.dient.
De schakeling, welke men in de bovengenoemde octrooiaanvrage vindt, heeft evenwel de volgende bezwaren.
(1) Aangezien de SAW-versterker smalle-bandversterkingskarakteris-tieken heeft, is de groepvertraging groot en varieert deze sterk met de 13 frequentie. Tengevolge hiervan neemt de signaalvervorming toe naarmate de frequentiedèviatie van de ontvangen FM-golf toeneemt en wanneer de modu-latiefrequentie van de golf hoger wordt, waardoor het nalopen en ontvangen van het signaal in het slechtste· geval wordt beëindigd.
(2) Tengevolge van de grote groepvertraging wordt de signaalschei-20 ding op een bijzonder sterke wijze verslechterd.
(3) Aangezien twee uitgangssignalen van de SAW-versterker, welke afkomstig zijn uit acoustische golven, die zich in tegengestelde richtingen voortplanten, worden gebruikt, moeten twee ketenlijnen, respectievelijk met frequentieomzetters en IF-versterkers aanwezig zijn, waardoor de 25 schakelingen gecompliceerd worden en de vervaardigingskosten toenemen.
De bovengenoemde bezwaren (1) en (2) zullen optreden indien een gesloten nalooplus, zoals in de bovengenoemde octrooiaanvrage is beschreven, een SAW-inrichting omvat, die karakteristieken heeft, als aangegeven in fig. 1. De figuur toont de versterkingsverhouding (getrokken lijn) en 3G de groepvertraging (stippellijn) van de SAW-versterker tan opzichte van de frequentie. Wanneer de doorlaatbanöbreedte bij -3dB 10 kHz is, is de groepvertraging 40 ^tsec bij de centerfrequentie en wordt deze kleiner 8 4 0 1 S 8 5 ? ί / - 2 - naarmate men zich van de centerfrequentie verwijdert. Buiten de doorlaat-band heeft de groepvertraging een constante waarde (enige ^isec), welke wordt bepaald door de voortplantingssnelheid en de afstand van de acousti-sche oppervlaktegolven. Derhalve varieert de groepsnelheid in sterke mate 5 met de frequentie.
De uitvinding beoogt derhalve te voorzien in een ontvanger met een geringere vervorming, een groter naloopgebied en een bijzonder goede signaalscheiding onder gebruik van slechts één van de uitgangssignalen van de SAW-versterker.
10 Om dit doel te bereiken omvat de ontvanger volgens de uitvinding een acoustische oppervlaktegolfversterker, die in de hoogfrequentie-versterkingstrap aanwezig is en wordt één van de uitgangssignalen van de SAW-versterker, overeenkomende met acoustische golven, die zich in tegengestelde richtingen voortplanten, zodanig gebruikt, dat het gekozen uit-15 gangssignaal van de SAW-versterker wordt gedemoduleerd door een demodulator met fasevergrendelde lus of een frequentiediscriminator. Het gedemo-duleerde uitgangssignaal van de demodulator met fasevergrendelde lus of uit de f requentiediscriminator bestuurt een spanningsbesturingsoscillator, en in frequentie gemoduleerde componenten van het uitgangssignaal van de 20 oscillator worden gebruikt, voor het verschaffen van in frequentie gemoduleerde componenten van pompenergie voor de SAW-versterker.
Bij een voorkeursuitvoeringsvorm volgens de uitvinding, wordt een gekozen uitgangssignaal van de uitgangssignalen van de SAW-versterker door het uitgangssignaal van de spanningsbesturingsoscillator in frequen-25 tie gemoduleerd en wordt het in frequentie gemoduleerde uitgangssignaal toegevoerd aan een eerste egalisatieketen met overdrachtskarakteristieken, welke verschillen van de statische overdrachtskarakteristieken van de SAW-versterker, zowel wat amplitude als fase betreft, zodat het uitgangssignaal van de egalisatieketen als een ingangssignaal voor de demodulator 30 met fasevergrendelde lus of de frequentiediscriminator wordt gebruikt.
De ontvanger volgens de uitvinding omvat voorts een tweede egalisa-tor, welke aangebracht is tussen een fasevergelijkingsinrichting van de demodulator met fasevergrendelde lus en een spanningsbesturingsoscillator, of tussen de frequentiediscriminator en de spanningsbesturingsoscillator.
35 De tweede egalisatieinrichting heeft een ingang, welke wordt gesplitst over twee ketenlijnen, waarvan er één direkt met een optelinrichting is 8401985 C Λ - 3 - verbonden, en waarvan de andere via een hoogfrequentiefilter met de optel-inrichting is verbonden, zodat de optelinrichting de beide ingangssignalen bij elkaar optelt. Bij de voorkeursuitvoeringsvorm is de eerste egalisator een invangketen om ongewenste frequenties te elimineren. De eerste egali-5 sator omvat namelijk een ingang, welke wordt gesplitst over twee lijnen, twee seriecondensatoren, welke in één van de lijnen aanwezig zijn, een resonantiefceten, die het punt tussen de condensatoren met aardeverbindt, een serieweerstand, die in de andere lijn aanwezig is, een uitgang, welke de twee .lijnen met elkaar verenigt, en een parallelcondensator, die met 10 de uitgang parallel aan de twee lijnen is verbonden om hoogfrequente componenten te shunten.
De uitvinding zal onderstaand nader worden toegelicht onder verwijzing naar de tekening. Daarbij toont: fig. 1 een schema ter illustratie van onderling^ relaties tussen 15 de versterkingsverhouding of groepvertraging en de frequentie van een acoustische oppervlaktegolf versterker? fig. 2 een blokschema van een ontvanger volgens de uitvinding; fig. 3 een blokschema, dat overeenkomt met doch meer in het algemeen is gerangschikt dan het blokschema volgens fig. 2; 20 fig. 4 een blokschemvan een essentiële FM-demodulator van een PLL-type; fig. 5 een schakeling van een IF-egaiisator; fig.- δ een diagram ter toelichting van variaties van de versterkingsverhouding en groepvertraging met de frequentie; 25 fig. 7 een blokschema van een AF-egalisator; fig. 8 een schakeling van de AF-egalisator? fig. 9 een diagram ter toelichting van variaties van de versterkingsverhouding en fase bij de frequentie, welke door de keten volgens fig. 3 wordt gegeven? en 30 fig. 10 een blokschema van een andere ontvanger volgens de uit vinding.
Fig. 2 toont een blokschema van een ontvanger volgens de uitvinding. Met 1 is een antenne aangegeven, 2, 4 en 13 hebben betrekking op aanpas-singsketens, 3 betreft een parametrische acoustische oppervlaktegolfver-35 sterker, 3-1 en 3-3 hebben betrekking op ingangs- en uitgangselektroden, 8401985 - 4 - * * / / 3-2 heeft betrekking op een pompelektrode, 5, 7-2, 7-3, 7-6 en 15 hebben betrekking op frequentieomzetters, 6 heeft betrekking op een eerste locale oscillator, 7-1 heeft betrekking op een tweede locale oscillator, 7 op een naloopegalisator, 7-4 op een IF-egalisator, 7-5 op een versterker 5 van af gestemd type, 3 op een banddoorlaatfilter, 9 op een begrenzer, die ook als een versterker kan werken, 10 op een fasevergelijkingsinrichting, 11. op een lusfilter, 12 op een AF-egalisator, 13 op een spanningsbestu-ringsoscillator (VCO), 14 en 16 op frequentieverdubbelaars, 17 op een pompenergieversterker, 19 op een gelijkspanningsbron, 21 op een uitgang, 10 CH op een smoorspoel, en C op een condensator.
Onder verwijzing naar fig. 2 zullen statische frequenties bij verschillende ketenelementen ten aanzien van een ingangsfrequentie eerst worden toegelicht. Wanneer een ingangssignaal met een frequentie f^ door de antenne 1 wordt ontvangen, worden in de SAW-versterker 3 twee uitgangs-15 signalen opgewekt, die zich in tegengestelderrichtingen voortplanten.
Een van de uitgangssignalen wordt bij de uitgangselektrode 3-3 opgevangen. De frequentie van het gekozen uitgangssignaal is onafhankelijk van de pompfrequentie. De frequentieomzetter 5 levertreen uitgangssignaal met een frequentie, welke het verschil is tussen de genoemde frequentie f^ 20 en een frequentie f . van de eerste locale oscillator 6, namelijk
LI
fm * fi ' £li !1>
De eerste oscillatorfrequentie f ^ is zoals bij een normale meng- ontvanger variabel, teneinde de genoemde f . constant te maken. Wanneer
XJ? X
f^ bijvoorbeeld 83 MHz is, is f 72,3 MHz en 10,7 MHz.
25 De VCO 13 levert uitgangssignalen met een centerfrequentie gelijk aan en. één van de uitgangssignalen wordt gemengd met een frequentie LF1 f _ van de tweede locale oscillator 7-1 en wel door de frequentieomzetter
JjZ
7-2, welke als resultaat een uitgangssignaal levert waarvan de frequentie gelijk is aan het verschil tussen de genoemde frequenties f^^ en f^ > 30 namelijk fL3 = fIFl " fL2 (2)
Bij wijze van voorbeeld is f 1 MHz en f _ 9,7 MHz.
L 2 Lo 8401985 € 4 - 5 -
De frequentieomzetter 7-3 levert een uitgangssignaal met een frequentie, welke gelijk is aan het verschil tussen de frequenties van de uitgangssignalen van de frequentieomzetters 7-2 en 5, namelijk fIF2 = fL3 " fIFl (3) 5 Bij de afgebeelde uitvoeringsvorm is f gelijk aan 1 MHz. Dit uitgangssignaal wordt in de frequentieomzetter 7-6 opnieuw in frequentie omgezet tot het frequentieverschil ten opzichte van de frequentie fL3 van de omzetter 7-2, namelijk fIFl = fL3 ‘ flF2 (4) 10 Derhalve worden aan de fasevergelijkingsinrichting 10 ingangs signalen met dezelfde frequentie f toegevoerd.
Anderzijds wordt het uitgangssignaal van de VCO 13 door de ver-dubbelaar 14 verdubbeld tot 2f en door de frequentieomzetter 15 gemengd met 2f , welke wordt verkregen uit het uitgangssignaal van de eerste
ÏiX
15 locale oscillator 6 door de verdubbelaar 16, namelijk £p 2fu * 2fn - 2(ïLt + fm> = 2fA tS)
Het uitgangssignaal 2f^ uit de frequentieomzetter 15 wordt door 20 de pompenergieversterker 17 in energie versterkt en via de aanpassings- keten 13 aan de pompelektrode 3-2 toegevoerd. Aangezien een SAW-versterker in het algemeen de maximale versterking van het ingangssignaal veroorzaakt door pompen met een frequentie, welke tweemaal de ingangsfrequentie is, verdienen de genoemde fraquentierelaties de voorkeur.
25 De hiernavolgende toelichting betreft naast de dynamische frequen- tierelaties de naloopwerking en de egalisatiewerkingen van de IF-egalisa-tor 7-4 en de AF-egalisator 12, welke het onderwerp van de uitvinding vormen. Hier wordt de hoekfrequentie ω gebruikt om frequenties aan te geven.
8401985 V * - 6 -
Verondersteld wordt, dat de spanning van een door de antenne 1 ontvangen FM-signaal wordt gegeven door v, = e x p[j{di,t + 8, (t)}] (6) i ii waarbij 5 ω : ingangs c ente rf requenti e <t) = /Awy(t)dt u(t) : bronsignaal Δω : frequentiedeviatie (7)
Het ontvangen signaal met de spanning v^ wordt via de aanpassings-10 keten 2 aan de ingangselektrode 3-1 toegevoerd. De uitgangselektrode 3-3 levert een versterkt uitgangssignaal. Ten aanzien van de relatie tussen het uitgangssignaal van de elektrode 3-3 en de instantane frequentie van een aan de pompelektrode 3-2 toegevoerd signaal wordt het volgende opgemerkt. Aangezien de instantane frequentie ω (t) gelijk is aan
IS
15 ω. (t) - ω. + Aioy(t) (8) is x is de beste pompfrequentie ω (t) tweemaal zo groot als de instantane frequentie, namelijk ω (t) =* 2{ü). = -hAwy(t)} (9) ps 1
Indien deze relatie wordt onderhouden wordt het uitgangssignaal, 20 dat op de uitgangselektrode 3-3 optreedt, niet beïnvloed door de groep-vertraging wanneer deze een waarde heeft van bijvoorbeeld 40 ysec volgens fig. 1 doch wel beïnvloed door een groepvertraging van enige ysec, bepaald door de snelheid en de afstand van een acoustische oppervlaktegolf- voortplanting. Indien de pompfrequentie ω (t) wordt afgeleid uit de ps 25 waarde van vergelijking (9) , is het uitgangssignaal van de elektrode 3-3 in fase vervormd en heeft dit een slechte invloed op de naloopwerking.
Voor een beter begrip vertoont fig. 3 meer in het algemeen gegroepeerde ketenelementen van fig. 2.
In fig. 3 geschiedt de naloopwerking door de spanningen v_ en v 30 in de fasevergelijkingsinrichting 10 te vergelijken en de VCO 13 met het 84 0 1 9 8 5 <r % - 7 - resulterende vergelijkingsuitgangssignaal te besturen. Deze werkingris gelijk aan die van de FM-demodulator, waarbij gebruik wordt gemaakt van de fasevergrendelde lus volgens fig. 4.
Voor een juiste werking van het stelsel volgens fig. 3 moeten de 5 in fase gemoduleerde componenten (FM-gemoduleerde componenten) van v^ gelijk zijn aan v^. Indien de relaties niet voldoen aan de vergelijkingen (8) en (9) veroorzaakt de SAW-versterker 3 een fasevervorming. Indien het uitgangssignaal met fasevervorming uit de SAW-versterker 3 aan de fase-vergelijkingsinrichting 10 wordt toegevoerd, treden de vervormingscompo-10 nenten ook op in v^3 en derhalve in v^, zodat het stelsel een positieve terugkoppellus vormt, welke de vervorming vergroot, en waardoor tenslotte de ontvangst ónmogelijk wordt.
De naloopegalisator 7 is in dit verband nodig. De naloopegalisator 7 heeft een frequentiekarakteristiek, tegengesteld aan die van de SAW-15 versterker 3, zowel wat betreft amplitude als wat betreft fase (groep-vertraging), teneinde de vervormingscomponenten v^ te elimineren. De naloopegalisator 7 omvat in het algemeen twee frequentieomzetters 7-3 en 7-6 en de iF-egalisator 7-4. De IF-egalisator 7-4 kan bestaan uit een keepfilter volgens fig. 5. In fig. 5 hebben de condensatoren Cl en C2 een 20 kleine capaciteit van bijvoorbeeld 33pF. De keepfrequentie en de Q worden bepaald door een zelfinductie L, de condensator C3 en de weerstand RQ.
De condensator C4 belemmert amplitudetoenamen in het hoogfrequentiegebied.
Een weerstand Rf belet, dat de amplitude van de keepcenterfrequentie bijzonder gering wordt. Zoals aangegeven in fig. 6, zijn de karakteris-25 tieken in hoofdzaak tegengesteld aan die van fig. 1, zowel in amplitude met een getrokken lijn als in groepvertraging met een stippellijn. Cm de IF-egalisator met een frequentie van v^3 aan te drijven, warden de frequentieomzetters 7-3 en 7-6 gecombineerd. Thans wordt aangenomen, dat de instantane frequentie van v 0 wordt gegeven door iw 30 ou (t) = 2{ω. *· Δωυ (t) + cu (t)} (10) ps i e in plaats van vergelijking ('9), de centerfrequentie tu (t) van de SAW-versterker 3 gelijk is aan ω (t) = ω. + Auu(t) + ca (t) (11) o i e 84 0 1 S 8 5
4 V
- 8 - welke ω (t) hoger ligt dan de instantane ingangsfrequentie.
Vervolgens wordt aangenomen, dat aan de frequentieomzetter 5 wordt toegevoerd. Wanneer de frequentie van de eerste locale oscillator 6 gelijk is aan ω . , wordt de instantane frequentie ω (t) van het uit-5 gangssignaal v^ uit de frequentieomzetter 5 gegeven door ü>IFi(t) «üh - + Δωμ (t) = ωιρ1 + Δωμ(t) (12)
De instantane frequentie (t) van het uitgangssignaal van de VCO 13 wordt gegeven door üj^t) = ωιρ1 + hmu(t) + we(t) (13) 10 en de instantane frequentie van het uitgangssignaal van de frequentieomzetter 7-2 wordt gegeven door to7_2(t) = ω ^ - mL2 + Amu(t) + tujt) (14) waarbij de uitgangsfrequentie van de tweede locale oscillator 7-1 gelijk is aan ω__. Derhalve wordt de instantane frequentie ω_ (t)
LiZ /"“J
15 van het uitgangssignaal van de frequentieomzetter 7-3 gegeven door ω7_3 ~ ω7-2 = <*L0 - ω (t) (15) L2 e
Aangezien de centerfrequentie van de IF-egalisator 7-4 gelijk is aan ω__, is de instantane ingangsfrequentie van de IF-egalisator 7-4 mQ(t) lager dan de centerfrequentie. Dit is hetzelfde als in het geval 20 van de SAW-versterker. Aangezien de relaties tussen de centerfrequenties en de instantane ingangsfrequenties gelijk zijn en de frequentiekarak-i teristieken tegengesteld zijn, hebben verdere in amplitude en fase gemoduleerde componenten van de SAW-versterker 3 en de gemoduleerde componenten van-de IF-egalisator 7-4 eenzelfde grootte en een tegengestelde 25 polariteit. Het uitgangssignaal v^ van de SAW-versterker is namelijk v = Α(ω) e x p[j{m.t + Θ. (t) + U»(ai (t)) }] (16) l i i e 84 0 1 S 8 5 * * - 9 - waarbij ψ(ω (t)) de extra in fase gemoduleerde comconenten voorstelt, e overeenkomende met de fout x^Ct). Het uitgangssignaal v^ uit de IF-egalisator wordt gegeven door V7-4 = β X " /ae(t)dt “ ’Hwe(t))>] (17) 5 en het uitgangssignaal v? wordt opnieuw tezamen met het uitgangssignaal v?_2 door de frequentieomzetter 7-6 in frequentie verwerkt in het uitgangssignaal v?_6 van de omzetter 7-6 als uitgedrukt door V7-6 = X pCj{wIPl(t) + Si(t) ' ^(aJe(t))}] (18)
Opgemerkt wordt, dat de in amplitude gemoduleerde componenten van 10 de vergelijkingen (16) en (18) inverse getallen zijn en de extra in fase gemoduleerde componenten φ(ω (t)) tegengestelde polariteiten hebben.
ö
Door het gebruik van overdrachtsfuncties, worden de overdrachtsfunctie Η1(ω, t) van de SAW-versterker 3 en de overdrachtsfunctie Η2(ω, t) van de naloopegalisator 7 uitgedrukt door 15 H1(oa - wi, t) * (ω - ω^, t) (19)
Aangezien het uitgangssignaal van de SAW-versterker 3 door de frequentieomzetter 5 in de centerfrequentie ω wordt omgezet, wordt het uitgangssignaal v_ (ω, t) met v. (ω, t) van fig. 3 uitgedrukt door
/‘•ο X
v_ -(ω - ω__., t) = v (ω - ω., t) (20) 7-6 IP1 i 1 20 Hieruit blijkt, dat v^ ^ uitsluitend in centerfrequentie van v^ tot v^^ wordt omgezet doch geen extra in amplitude of fase gemoduleerde componenten omvat, hetgeen derhalve tot een gunstige naloopwerking leidt.
Bij de bovenstaande toelichting is geen rekening gehouden met de versterkingsverhouding van de versterker 7-5 van het afgestemde type.
25 Ongemerkt wordt, dat v_ c derhalve in werkelijkheid een grotere amplitude heeft dan v..
x
De AP-egalisator 12 zal hierna worden toegeiicht. Zoals aangegeven in de fig. 7 en 8 is de AF-egalisator 12 bestemd om het ingangssignaal van de eerste lijn voor alle banddoorlaten en het ingangssignaal van de 30 tweede filterlijn bij elkaar op te tellen en het resulterende uitgangs- 8401985 Ψ - 10 - signaal te leveren. In de figuren hebben 12-1 en 12-3 betrekking op bufferversterkers, 12-2 heeft betrekking op een hoogdoorlaatfilter en 12-4 heeft betrekking op een optelinrichting. Met deze schakeling wordt beoogd een negatieve groepvertraging in het FM-gemoduleerde frequentie-5 gebied te verkrijgen. De groepvertraging wordt uitgedrukt door τ= -ir1 (21) waarbij <j?(cu) de fase is. Uit fig. 9 blijkt derhalve, dat de groepvertraging tot bij benadering 53 kHz negatief is. In deze figuur stelt de getrokken lijn de versterkingsverhoudingsvariatie voor en stelt de stippellijn de 10 fasevariatie voor. De negatieve groepvertraging compenseert de constante vertragingstijd van de SAW-versterker en de vertragingstijden van de andere ketenelementen, waardoor de naloopkarakteristieken worden verbeterd.
Fig. 10 toont een·blokschema van een andere ontvanger volgens de 15 uitvinding, waarin dezelfde verwijzingen als die in fig. 2 betrekking hebben op dezelfde ketenelementen, behalve de verwijzing 20, welke betrekking heeft op een frequentiediscriminator♦ Het stelsel volgens fig. 10 verschilt van dat volgens fig. 2 in het volgende: (1) De naloopegalisator 7 omvat aan de uitgangszijde geen fre-20 quentieomzetter.
(2) De frequentiediscriminator 20 neemt de plaats in van de f asever gelij kings inrichting 10.
Tengevolge van het verschil til„is de;centerfrequentie van de eenheid, bestaande uit het banddoorlaatfilter 8, de begrenzer/versterker 9 25 en de frecruentiediscriminator 20 f__. doch niet f .
IF2 IF1
De naloopwerking van hetcstelsel-volgens fig. 10 is als volgt.
Het uitgangssignaal v^ van de IF-egalisator 7-4 wordt gegeven door v?_4 = e x pCjicu^t - /me(t)}] (22) 30 Dat wil zeggen, dat de instantane frequentie ω_, ^ (t) van het uit gangssignaal v^ wordt gegeven door “7-4(t) = “x.2 - “e(t) <23) 8401985 - 11 -
Aangezien bij ^(t) -1 O een gunstige naloping wordt verkregen, kan de ω (t) -component als de foutspanning· voor het besturen van de VCO 13 worden gebruikt. De (t)-component wordt door de frequentie-discriminator 20 afgenomen.
5 Het stelsel volgens fig. 10 heeft het voerdeel, dat het eenvoudig is vergeleken met het stelsel volgens fig. 2.
Zoals boven is toegelicht, worden volgens de uitvinding twee ega-lisatieketens gebruikt voor het compenseren van groepvertragingskarak-teristièken van de SAW-versterker, waardoor de naloopkarakteristieken 10 worden verbeterd, de vervorming wordt verminderd en het naloopgebied wordt vergroot. Verder kan aangezien slechts één van de ingangssignalen van de SAW-versterker wordt gebruikt, de schakeling worden vereenvoudigd.
8401985
Claims (6)
1. Ontvanger gekenmerkt door een acoustische oppervlaktegolfversterker, welke is opgenomen in een hoogfrequentieversterkertrap voor het opwekken van twee uitgangssignalen, overeenkomende met acoustische golven, die zich bij de acoustische oppervlaktegolfversterker in tegengestelde 5 richtingen voortplanten, een demodulator met een^fasevergrendelingslus of een frequentiediscriminator voor het demoduleren van één van de genoemde uitgangssignalen van de acoustische oppervlaktegolfversterker, een span-ningsbesturingsoscillator, welke door een uitgangssignaal van de demodulator met fasevergrendelingslus of de frequentiediscriminator wordt 10 bestuurd, waarbij frequentiegemoduleerde componenten, welke aanwezig zijn in een uitgangssignaal van de spanningsbesturingsoscillator worden gebruikt voor het opwekken van in frequentie· gemoduleerde componenten van pomp-energie voor de acoustische oppervlaktegolfversterker.
2. Ontvanger volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat één uitgangs-15 signaal van de acoustische oppervlaktegolfversterker door het uitgangssignaal van de spanningsbesturingsoscillator in frequentie wordt omgezet, het in frequentie omgezette uitgangssignaal wordt toegevoerd aan een egalisatieketen, welke overdrachtskarakteristieken bezit, die tegengesteld zijn aan die van de acoustische oppervlaktegolfversterker, zowel in ampli- 20 tude als in fase, waarbij een uitgangssignaal van de egalisatieketen als het ingangssignaal voor de demodulator met fasevergrendelingslus wordt gebruikt.
3. Ontvanger volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat het genoemde ene uitgangssignaal van de acoustische oppervlaktegolfversterker door het 25 uitgangssignaal van de spanningsbesturingsoscillator in frequentie wordt omgezet, het in frequentie omgezette uitgangssignaal wordt toegevoerd aan een egalisatieketen, welke overdrachtskarakteristieken heeft, die tegengesteld zijn aan die van de acoustische oppervlaktegolfversterker, zowel in amplitude als in fase, en het uitgangssignaal van de egalisatie-30 keten als het ingangssignaal voor de. frequentiediscriminator wordt gebruikt.
4. Ontvanger volgens conclusie 2 of 3 met het kenmerk, dat de egalisatieketen een invangketen is om bepaalde frequenties te elimineren. - 13 -
5. Ontvanger volgens conclusie 4 met het kenmerk, dat de invangketen is voorzien van een ingang, welke is gesplitst in twee aftakketens, waarvan er één leidt naar een uitgang via twee condensatoren, welke in serie zijn verbonden, en een parallelresonantieketen, welke een punt tussen de 5 twee condensatoren met aarde verbindt, en waarvan de andere naar de uitgang leidt via een weerstand, welke in serie is verbonden, waarbij de invangketen is voorzien van een parallelcondensator in de uitgangstrap om hoogfrequente componenten te shunten.
6. Ontvanger volgens conclusie 1, 2 of 3 met het kenmerk, dat tussen 10 een fasevergelijkingsinrichting van de demodulator met fasevergrendelings- lus en de spanningsbesturingsoscillator of tussen de frequentiediscrimina-tor en de spanningsbesturingsoscillator een tweede egalisatieketen aanwezig is, welke tweede egalisatieketen is voorzien van een ingang, welke zich splitst naar twee aftakketens, waarvan er één direkt naar een optel-15 inrichting leidt en waarvan de andere via een hoogdoorlaatfilter naar de optelinrichting leidt, waarbij de optelinrichting signalen uit de twee aftakketens bij elkaar optelt en een resulterend uitgangssignaal opwekt. 8401985
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
JP58113324A JPS604335A (ja) | 1983-06-23 | 1983-06-23 | 受信機 |
JP11332483 | 1983-06-23 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL8401985A true NL8401985A (nl) | 1985-01-16 |
Family
ID=14609345
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL8401985A NL8401985A (nl) | 1983-06-23 | 1984-06-22 | Ontvanginrichting met een voor acoustische oppervlakte golven dienende versterker. |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4610031A (nl) |
JP (1) | JPS604335A (nl) |
DE (1) | DE3423402A1 (nl) |
FR (1) | FR2549313B1 (nl) |
GB (1) | GB2144939B (nl) |
NL (1) | NL8401985A (nl) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5949472A (en) * | 1996-12-10 | 1999-09-07 | Intel Corporation | Method and apparatus for tuning channels for CATV and television applications |
US6298376B1 (en) * | 1997-03-07 | 2001-10-02 | General Electric Company | Fault tolerant communication monitor for a master/slave system |
US6869460B1 (en) * | 2003-09-22 | 2005-03-22 | Valenite, Llc | Cemented carbide article having binder gradient and process for producing the same |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3217259A (en) * | 1959-07-06 | 1965-11-09 | Kenneth L Kotzebue | Receiver utilizing phase-locked parametric amplifier |
GB1342958A (en) * | 1970-07-23 | 1974-01-10 | Licentia Gmbh | Phase coherent receivers |
DE2854128C3 (de) * | 1978-12-15 | 1982-02-18 | Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt | Empfängerschaltung mit Verbesserung des Signal-Rauschabstandes |
US4426737A (en) * | 1981-02-06 | 1984-01-17 | Clarion Co., Ltd. | Circuit for generating a pumping signal for a surface elastic wave parametric device in a receiver |
JPS57204643A (en) * | 1981-06-11 | 1982-12-15 | Clarion Co Ltd | Receiver |
-
1983
- 1983-06-23 JP JP58113324A patent/JPS604335A/ja active Pending
-
1984
- 1984-06-22 NL NL8401985A patent/NL8401985A/nl not_active Application Discontinuation
- 1984-06-22 US US06/623,808 patent/US4610031A/en not_active Expired - Fee Related
- 1984-06-22 GB GB08415997A patent/GB2144939B/en not_active Expired
- 1984-06-22 FR FR848409918A patent/FR2549313B1/fr not_active Expired
- 1984-06-25 DE DE19843423402 patent/DE3423402A1/de not_active Withdrawn
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FR2549313B1 (fr) | 1989-08-25 |
DE3423402A1 (de) | 1985-01-03 |
JPS604335A (ja) | 1985-01-10 |
FR2549313A1 (fr) | 1985-01-18 |
US4610031A (en) | 1986-09-02 |
GB8415997D0 (en) | 1984-07-25 |
GB2144939A (en) | 1985-03-13 |
GB2144939B (en) | 1986-12-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5212827A (en) | Zero intermediate frequency noise blanker | |
JP3245042B2 (ja) | 同調発振回路 | |
EP0883242A2 (en) | Radio receiver and method of operation | |
US4405835A (en) | Receiver for AM stereo signals having a circuit for reducing distortion due to overmodulation | |
GB2059702A (en) | Muting a radio receiver which includes a frequency-locked loop tuning circuit | |
US10868574B2 (en) | Signal cancellation of amplitude/angle modulation noise using feedforward and feedback topologies | |
JPS61133729A (ja) | フエーズロツクドループ及びそれを用いる直接混合同期am受信機 | |
JPS6035856B2 (ja) | 受信機 | |
US4426732A (en) | Receiver having a surface elastic wave high frequency amplifier with a frequency-controlled pump oscillator | |
US5966400A (en) | Receiver | |
EP0883237A1 (en) | Radio receiver and method of operation | |
JPH0787387B2 (ja) | 無線受信機 | |
NL8401985A (nl) | Ontvanginrichting met een voor acoustische oppervlakte golven dienende versterker. | |
US4991226A (en) | FM detector with deviation manipulation | |
US7227912B2 (en) | Receiver with mirror frequency suppression | |
EP1061654A1 (en) | Detection of noise in a frequency demodulated fm audio broadcast signal | |
JP2774776B2 (ja) | 受信機 | |
JPH0359617B2 (nl) | ||
JP2964525B2 (ja) | 衛星放送受信装置のfm復調回路 | |
JPH07177051A (ja) | Fm無線電話装置 | |
JPS6351406B2 (nl) | ||
JP2000091932A (ja) | パルス性ノイズキャンセラ | |
JPH027556B2 (nl) | ||
JPS5836095A (ja) | 高感度fm復調方式 | |
JPH0352308A (ja) | 衛星放送受信機 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BV | The patent application has lapsed |