NL8204209A - Elektronisch afstembare radio-ontvanger. - Google Patents

Elektronisch afstembare radio-ontvanger. Download PDF

Info

Publication number
NL8204209A
NL8204209A NL8204209A NL8204209A NL8204209A NL 8204209 A NL8204209 A NL 8204209A NL 8204209 A NL8204209 A NL 8204209A NL 8204209 A NL8204209 A NL 8204209A NL 8204209 A NL8204209 A NL 8204209A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
frequency
received
field strength
electric field
received frequency
Prior art date
Application number
NL8204209A
Other languages
English (en)
Other versions
NL191473B (nl
NL191473C (nl
Original Assignee
Fujitsu Ten Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fujitsu Ten Ltd filed Critical Fujitsu Ten Ltd
Publication of NL8204209A publication Critical patent/NL8204209A/nl
Publication of NL191473B publication Critical patent/NL191473B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL191473C publication Critical patent/NL191473C/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H03ELECTRONIC CIRCUITRY
    • H03JTUNING RESONANT CIRCUITS; SELECTING RESONANT CIRCUITS
    • H03J7/00Automatic frequency control; Automatic scanning over a band of frequencies
    • H03J7/18Automatic scanning over a band of frequencies
    • H03J7/32Automatic scanning over a band of frequencies with simultaneous display of received frequencies, e.g. panoramic receivers

Landscapes

  • Circuits Of Receivers In General (AREA)
  • Channel Selection Circuits, Automatic Tuning Circuits (AREA)

Description

t ί ί Ν.Ο. 31.466 1 ν ·
Elektronisch afetembare radio-ontvanger.
De uitvlading heeft betrekking op een radio-ontvanger, in het bij-zonder op verbeteringen van de weergeefmiddelen voor de ontvangen elek-5 trische veldsterkte.
Tot op heden wordt de elektrische veldsterkte van omroepdraaggolven die door een antenne van een radio-ontvanger worden opgenomen aangewezen door een naald van een signaalmeter of door het oplichten van LEDs of overeenkomstige weergeefelementen. Met een dergelijke methode is echter 10 alleen de elektrische veldsterkte van de ontvangen frequentie bekend, terwijl de verdeling van de elektrische veldsterkte in de ontvangen fre-quentieband onbekend blijft. Indien met een voertuig bijvoorbeeld tussen bergen wordt gereden, waar de radio-ontvangst slecht is, is het aantal omroepstations met goede ontvangst klein en bestaat de wens het station 15 te ontvangen, dat het meest duidelijk kan worden ontvangen en wel met de konventionele radio-ontvangers van het bovengenoemde type. De signaal-keuze is echter problematisch en is bovendien voor het veilig besturen van het voertuig ongewenst.
Een van de doeleinden van de onderhavige uitvinding is daarom het 20 verschaffen van een radio-ontvanger met elektronische afstemming, waar-mee snelle selektieve ontvangst van een omroepstation met de beste ontvangst mogelijk is.
Nog een doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een radio-ontvanger met elektronische afstemming, die zodanig is aange-25 past, dat de verdeling van de ontvangen elektrische veldsterkte in de ontvangen frequentieband met een oogopslag kan worden waargenomen.
Een verder doel van de onderhavige uitvinding is het verschaffen van een radio-ontvanger met elektronische afstemming, die ontworpen is voor het weergeven van de ontvangen frequentie en de verdeling van de 30 elektrische veldsterkte, alsmede de naam van een omroepstation dat met de ontvangen frequentie overeenkomt, aangegeven door een cursor.
Kort samengevat is de elektronisch afstemmende radio-ontvanger vol-gens de onderhavige uitvinding voorzien van een analoog/digitaal-omzet-ter voor het omzetten van een analoog signaal dat de elektrische veld-35 sterkte aangeeft uit detektiemlddelen voor de elektrische veldsterkte, in een digitale grootheid. Bij toevoer van voorafbepaalde toetsinforma-tie met toetsingangsmiddelen wordt de informatie die de ontvangen frequentie aanwijst achtereenvolgens veranderd teneinde de ontvangen frequentie te veranderen, terwijl frequentiezwaaimlddelen, die de op dat 40 moment ontvangen frequentie leveren worden bediend voor het achtereen- 8204209 ν 2 ί ΐ
V
volgens veranderen van de te ontvangen frequentie, waarbij het uitgangs-signaal van de analoog/digitaal-omzetter, dat varieert met het uitgangs-signaal van de frequentiezwaaimiddelen wordt uitgelezen. Op basis van deze waarde en het uitgangssignaal met de ontvangen frequentie van de 5 frequentiezwaaimiddelen wordt de ontvangen frequentie versus de verde-ling van de elektrische velds terkte geleverd door mlddelen die de ontvangen frequentie versus de verdeling van de elektrische veldsterkte le-veren. De aldus verkregen ontvangen frequentie versus verdeling van de elektrische veldsterkte wordt opgeborgen en met behulp van weergeefmid-10 delen weergegeven.
De frequentiezwaaimiddelen bezitten de funktie van het achtereen-volgens aftasten van de toewijsinformatie voor de ontvangen frequentie met een vooraf bepaalde snelheid in responsie op een automatisch zwaai-kommando. De middelen die de ontvangen frequentie versus de verdeling 15 van de elektrische veldsterkte leveren reageren op de toevoer van vooraf .bepaalde toetsinformatie van toetsingangsmiddelen voor het verschaffen van het automatische zwaaikommando aan de frequentiezwaaimiddelen, die de ontvangen frequentie versus de verdeling van de elektrische veldsterkte leveren, waaruit de elektrische veldsterkteverdeling voor elke 20 frequentie bekend kan zijn.
De radio-ontvanger volgens de onderhavige uitvinding is verder voorzien van opbergmiddelen voor namen van omroepstations, waarin vooraf de namen van de omroepstations kunnen worden opgeborgen, die overeen-komen met de ontvangen frequenties in de AM- en de FM-frequentiebanden, 25 alsmede cursorweergeefmiddelen voor het weergeven van een cursor in een overlappend verband met de ontvangen frequentie versus de verdeling van de elektrische veldsterkte weergegeven op de weergeefmiddelen, welke cursor kan worden verplaatst door bediening van een toets met de toetsingangsmiddelen, weergeefmiddelen voor de naam van het omroepstation 30 voor het vergelijken van de ontvangen frequentie op de plaats van de cursor met elke ontvangen frequentie die vooraf in de opbergmiddelen voor de naam van het omroepstation zijn opgeborgen, die in geval van overeenkomst de ontvangen frequentie weergeven alsmede de naam van het bijbehorende omroepstation. Als de frequentiezwaaimiddelen zijn voorzien 35 van middelen voor het opbergen van gegeven aanwijsinformatie voor ontvangen frequenties, die overeenkomen met de kanaalgetallen en middelen die reageren op de toevoer daaraan van een kanaalgetal voor het wijzigen van de ontvangen frequentie naar een frequentie van'de overeenkomende frequentie-aanwijsinformatie, zijn er identifikatiemiddelen voor het 40 identificeren van de ontvangen frequentie van de frequentiezwaaimiddelen 8204209 « < « 3 die vooraf zijn ingesteld overeenkomstig elk kanaalgetal, indien vooraf bepaalde toetsinformatie wordt ingevoerd met behulp van de toetsingangs-middelen en opbergmiddelen voor het vooraf opbergen van de namen van de omroepstations die overeenkcnen met de te ontvangen frequenties in de 5 AM- en FM-frequentiebanden, waardoor het kanaalgetal, dat overeenkomt met de naaa van het omroepatation eveneens kan worden weergegeven. Ook kunnen de middelen die de ontvangen frequentie versus de verdeling van de elektrische veldsterkte leveren zodanig worden uitgevoerd, dat als daaraan vooraf bepaalde toetsinformatie wordt toegevoerd, deze achter-10 eenvolgens de kanaalgetallen leveren aan de frequentiezwaaimiddelen, waardoor de verdeling van de elektrische veldsterkte voor elk kanaalgetal wordt gedetekteerd. In dit geval kan de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkte worden weergegeven, waarvan alleen de verdeling van de elektrische veldsterkte voor elk kanaalgetal bekend is. Ook 15 kan in dit geval een zodanige uitvoering worden gekozen, dat de ontvangen frequentie, het kanaalgetal en de naam van het omroepstation over-eenkomen met de ontvangen frequentie op de positie van de cursor.
De uitvinding zal thane nader worden toegelicht aan de hand van de tekeningen, waarop uitvoeringsvoorbeelden zijn weergegeven.
20 De fig. 1(A) en (B) tonen blokschema's van het voornaamste onder- deel van een uitvoeringsvorm van een radio-ontvanger volgens de onder-havige uitvinding; fig. 2(A) en (B) tonen blokschema's van het voornaamste onderdeel van een elektronisch afstemmende radio-ontvanger, waarin gebruik wordt 25 gemaakt van een vier-bits micro computer; fig. 3 en 4 tonen tijddiagrammen ter toelichting van de werking van de radio-ontvanger volgens fig. 2; fig. 5 en 6 tonen blokschema's van de detektiemiddelen voor de elektrische veldsterkte voor een ontvanger volgens de onderhavige uit-30 vinding; fig. 7 toont een tijddiagram ter toelichting van de werking van de radio-ontvanger volgens fig. 1; fig. 8(A) en (B) tonen stromingsdiagrammen ter toelichting van de invoerwerking van een elektrisch matrixschakelsignaal, toegepast bij een 35 microprocessor 20 met acht bits; fig. 9 toont een stromingsdiagram voor de invoerbewerking voor fre-quentiegegevens bij de acht-bits microprocessor 20; fig. 10 toont in een diagram de konfiguratie van een ROM voor het opnemen van gegevens omtrent ontvangen frequenties; 40 fig. 11 toont in een diagram schematisch een voorbeeld van een 8204209
ί V
4 weergeefinrichting met een spektrum-analysator; fig. 12 toont een stroomdiagram ter toelichting van de zoekwerking voor een omroepstation.
De fig. 1(A) en (B) tonen in blokvorm het voornaamste deel van een 5 radio-ontvanger volgens de onderhavige uitvinding, die voor de weergeef-funktie een spektrum-analysator gebruikt. Het verwijzingscijfer 10 duidt op een antenne, 11 een hoogfrequentversterker, 12 een mixer, 13 een mid-denfrequentversterker, 14 een detektor, 15 een vermogensversterker, 16 een luidspreker, 17 een interne oscillator, 18 een IC met een fasever-10 grendellusfunktie (PLL), 19 een vier-bits micro computer (hierna aange-duid met 4-bit MPU) voor het sturen van een radio-afstemeenheid (bij-voorbeeld voor het sturen van de PLL synthesizer), 20 duidt op een acht-bits microprocessor, 21 t/m 24 duiden op invoer/uitvoerhulpschakelingen, bijvoorbeeld perifere hulpaanpasmiddelen (hierna aangeduid als I/O-poor-15 ten), 25 duidt op stuurtoetsen, 26 een RAM databuffer of dergelijke, 27 een ROM voor een kaart met namen van omroepstations, 28 een routine ROM, waarin een programme is opgenomen voor het sturen van de acht-bits microprocessor 20, programma's voor de werking van de I/O-poorten 21 t/m 24 en andere noodzakelijke programma's, 29 is een ROM voor het opwekken 20 van gebruikte leestekens, 30 is een RAM voor het maken van een spektrum-analysatorlijst, 31 een AM-video RAM, 32 een FM-video RAM, 33 is een weergeefinrichting in de vorm van een kathodestraalbuis, 34 een synchro-nisatiesignaalgenerator, 35 een tweekanaals analoog/digitaal-omzetter, 36 is een EN-schakeling, 37 is een omkeerschakeling, 38 is een data, 25 adres en stuurbus van de acht-bits microprocessor 20.
De antenne 10, de hoogfrequentversterker 11, de mixer 12, de mid-denfrequentversterker 13, de detektor 14, de vermogensversterker 15, de luidspreker 16, de interne oscillator 17, de PLL IC 18 en de vier-bits MPU 19 zijn onderdelen van de gebruikelijke, bekende elektronisch af-30 stemmende radio-ontvangers en zijn meestal geschakeld op de wijze zoals in de fig. 2(A) en (B) is weergegeven. In deze fig. 2(A) en (B) zijn de onderdelen die overeenkomen met dezelfde onderdelen in de fig. 1(A) en (B) met dezelfde verwijzingscijfers aangegeven. Het verwijzingscijfer 50 duidt op een weergeefinrichting, 51 duidt op een elektrische veldsterk-35 temeter (S meter), 52 duidt op een groep stuurtoetsen. Deze eenheid wordt bij een dergelijke radio-ontvanger toegepast, zodat hiervan een toelichting zal worden gegeven.
In fig. 2 worden de afstemfrequentie van de hoogfrequentversterker 11 en de oscillatiefrequentie Fo van de interne oscillator gestuurd 40 door een stuurspanning er> die geleverd wordt door de PLL IC 18. De 8204209 5
i V
elektrische draaggolven van een gewenst omroepstation worden ontvangen, uitgekozen en verwerkt door een middenfrequentversterker, waarna zij via de detektor 14 en de vermogensversterker 15 worden geleverd aan de luid-spreker 16. De vier-bits MPU 19 bevat een kanaalkiesfunktie die reageert 5 op de werking van de stuurtoetsgroep (52) en levert gewenste frequentie-deelverhoudiaggegevens (N waarde) aan de PLL IC 18, terwijl tegelijker-tijd frequentiegegevens en kanaalgetalgegevens worden geleverd aan de weergeefinrichting 50 voor het met behulp daarvan weergeven van de ontvangen frequentie en van een kanaalgetal. De vier-bits MPU 19 kan bij-10 voorbeeld bestaan uit de TC9124P (C-HOS) van Tokyop Shibaura Denki K.K. in Japan of MB8851 (C-MDS) geleverd door Fujitsu Limited in Japan, terwijl de PLL IG 18 bijvoorbeeld kan bestaan uit de C-MOS LSI TC9123P voor de PLL, vervaardigd door Tokyo Shibaura Denki K.K.
De vier-bits MPU 19 werkt synchroon met tijdsignalen Τχ tot T4, 15 die daarin onafhankelijk worden opgewekt, terwijl de ingangsklemmen 1¾ tot ins en de uitgangsklemmen uit^ tot uit4 worden gebruikt voor andere doeleinden voor elk van de tijdsignalen tot T4. Dat wil zeggen, toetsen van dezelfde rij in de stuurtoetsgroep 15 zijn ver-bonden met dezelfde ingangsklem en hun uitgangetljdfunkties worden be-20 stuurd dour de tijdsignalen T]_ tot T4 voor gebruik bij kolomkeuze.
Als, zoals bijvoorbeeld in fig. 3 is weergegeven, het tijdsignaal IN is, wordt alleen informatie van de toetsen k^ tot k5 toegevoerd aan de ingangsklemmen 1¾ tot inj. Op dezelfde wijze als elk van de andere tijdsignalen T2 tot T4 IN zijn, wordt alleen informatie van 25 toetsen van de bijbehorende kolom aan de ingangsklemmen inj tot in5 geleverd. De vier-bits MPU 19 leest voor elk tijdsignaal de ingangs-informatie uit van de ingangsklemmen in^ tot 1¾ voor het verkrijgen van informatie van alle toetsen kj tot k20. Voor het leveren van de frequentiegegevens wordt de vier-bits MPU 19 zodanig ingesteld, dat bij-30 voorbeeld uitgangsinformatie ten tijde ontvangen frequentie-infor-matie voorstelt van de positie met de laagste betekenis en dat uitgangsinformatie ten tijde T2 tot T4 ontvangen frequentiegegevens voorstelt met posities van hogere betekenis in een gewenste volgorde. Indien bijvoorbeeld in de FM-band 82,5 MHz wordt aangegeven, bezitten de uit-35 gangssignalen in de uitgangsklemmen uit^ tot uit4 en de tijdsignalen Ίΐ tot T4 een onderling verband, dat in fig. 4 is weergegeven. De kanaalkeuze kan 00k direkt worden uitgevoerd door slechts het indrukken van een gewenste voorinsteltoets van de stuurtoetsgroep 52, terwijl ver-der wat genoemd wordt een automatische frequentiezwaaifunktie wordt uit-40 gevoerd, waardoor zolang een zwaaltoets ”op” of "neer" wordt ingehouden, 8204209 i v 6 de ontvangen frequentie kontinu kan worden gewljzigd met stappen van 9 tot 10 kHz bij AM en stappen van 100 tot 200 kHz blj FM. De elektrische veldsterkte S^, die overeenkomt met een ontvangen AM-frequentie en de elektrische veldsterkte Spjj, die overeenkomt met een ontvangen 5 FM-frequentie, worden afgenomen uit de middenfrequentversterker 13 en hun waarden worden aangegeven door een elektrische veldsterktemeter 51. Bovengenoemde schakelingen en hun werking zijn algemeen bekend.
Volgens de weergegeven uitvoerlngsvorm van de onderhavige uitvin-ding is in een dergelijke elektronisch afstemmende radio-ontvanger, zo-10 als hierboven is omschreven, de kathodestraalbuisweergeefinrichting 33 voor het weergeven van de verdeling van de elektrische veldsterkte in elke band aanwezig, in plaats van een elektrische veldsterktemeter 51, terwijl een gastmicrocomputerstelsel voor het sturen van de weergave van de elektrische veldsterkteverdeling enz. wordt gevormd door een acht-15 bits microprocessor 20 of dergelijke, zoals in fig. 1 is weergegeven.
In fig. 1 zijn de vier-bits MPU 19 en de acht-bits microprocessor 20 direkt met elkaar verbonden via Ι/0-poorten 22 tot 24. Dat wil zeggen de uitgangssignalen van de uitgangsklemmen uit^ tot uit4 die de fre-quentiegegevens leveren en de uitgangsklemmen tot T4 die tijdsig-20 nalen leveren van de vier-bits MPU 19, worden toegevoerd aan een register 222 van de l/0-poort 22. Uitgangssignalen van de kanaalnummeruit-gangsklemmen uit5 tot uitg van de vier-bits MPU 19 worden toegevoerd aan de Ι/0-poort 23. De uitgang van de Ι/0-poort 24 is verbonden met in-gangsklemmen in^ tot 105 voor toetsinformatie van de vier-bits MPU 25 19. Verder wordt een EN-schakeling 36 toegepast, die de tijdsignalen tot T4 ontvangt en zijn uitgangssignalen als een onderbroken sig-naal toevoert aan de stuurinrichting 224 van de Ι/0-poort 22. Ook is een tweekanaalsanaloog/digitaal-omzetter 35 aanwezig voor het omzetten van de elektrische veldsterkte behorende bij de ontvangen AM-fre- 30 quentie en de elektrische veldsterkte Spjj behorende bij de ontvangen FM-frequentie, geleverd door de middenfrequentversterker, in digitale vorm, terwijl hij het digitale uitgangssignaal levert aan een register 221 van de Ι/0-poort 22. De uitgangssignalen van de registers 221 en 222 worden toegevoerd aan een gegevenskiezer 223 en elk hiervan wordt geko-35 zen door de stuurschakeling 224 en geleverd aan de slgnaalbus 38. Het kanaalschakelen van de analoog/digitaal-omzetter 35 wordt uitgevoerd door de stuurschakeling 224.
Opmerking verdient, dat de elektrische veldsterkten en
Sfm worden gedetekteerd in de vorm van gelijkstroom door toepassing 40 van een gelijkrichter 53 in de middenfrequenttrap in het geval van AM, 8204209 7
* V
zoals weergegeven la fig. 5, terwijl in het geval van FM deze veldsterk-te wordt gedetekteerd in de vorm van gelijkstroom door gelijkrichting van het uitgangssignaal van de middenfrequenttrap, maar in dit geval, omdat een begrenzer wordt toegepast, wordt de uitgangsgelijkspanning 5 verkregen onder kompensatie zoals in fig. 6 is weergegeven. In de fig. 5 en 6 duidt het verwijzingscijfer 54 op versterkertrappen, 55 op niveau-detektoren, 56 op een uitgangsklem voor de elektrische veldsterkte en 57 op een orthogonale demodulator.
De vier-bits MPU 19 kan onafhankelijk werken voor het sturen van 10 een PLL synthesizer en werkt synchroon met de tijdsignalen tot T4, die onafhankelijk van elkaar op de bovenbeschreven wijze worden opgewekt. Ook de acht-bits MPU 20 is een gastcomputer, die de sturing voor zijn rekening neeat van de vier-bits MPU en bijvoorbeeld ook voor het synchroon sturen van een niet weergegeven stuurmicrocomputer voor 15 een cassettedeck, die eigen tijdsignalen levert. Het is noodzakelijk dat de vier-bits MPU 19 en de acht-bits MPU 20 met elkaar worden gesynchro-niseerd. Volgens de onderhavige uitvinding wordt deze synchronisatie verkregen door programmamanlpulaties van de acht-bits MPU 20, wat op de volgende wijze geschiedt: 20 Als bijvoorbeeld de tijdsignalen van de vier-bits MPU 19 worden uitgeschakeld, zelfs voor een zeer korte periode, zoals is aangegeven met At^ en At£ in fig. 7, wordt de uitgangskrommevorm van de EN-schakeling 36 zoals bijvoorbeeld in fig. 7 is weergegeven en zijn achterflank valt samen met de voorflank van een nieuw tijdsignaal. Door 25 het onderbreken van de acht-bits MPU 20 bij de achterflank van het uitgangssignaal van de EN-schakeling 36 is het dan mogelijk om aan de acht-bits MPU 20 mede te delen, dat de tijdsignalen tot T4 gewijzigd zijn. Gedurende de onderbreeksturing van de acht-bits MPU 20 worden dan de tijdsignalen T]_ tot T4 van de vier-bits MPU 19 ingevoerd voor het 30 detekteren van de tijd waarin deze werkzaam is, terwijl in de periode waarin de frequentiegegevens van de uitgangsklemmen uit]^ tot uit4 voor frequentiegegevens van de vier-bits MPU .19 worden gevormd, de ge-gevens worden uitgelezen via de Ι/0-poort 22 en sleutelinformatie, die overeenkomt met de tijdfunktie wordt ingevoerd vanuit de I/O-poort 24 35 naar de toetsinformatie-ingangsklemmen ln^ tot in4 van de vier-bits MPU 19, waardoor de vier-bits MPU 19 en de acht-bits MPU 20 met elkaar kunnen worden gesynchroniseerd. Op dezelfde wijze wordt het uitgangssignaal met het kanaalnummer van de kanaalnummeruitgangsklemmen uit5 tot uitg van de vier-bits MPU 19 uitgelezen. In het geval dat de periode 40 Ati van het ti jdsignaal, weergegeven in fig. 7, nul wordt, wordt de 8204209
ί V
8 EN-schakeling 36 vervangen door een differentieerschakeling, die de achterflank van elk van de tijdsignalen Τχ tot T4 detekteert.
Voor de bovenbesproken werking is het noodzakelijk, dat de acht-bits MPU 20 de sleutelinformatie, die behoort bij elke tijdfunktie van 5 de vier-bits MPU 19 ontvangt in elk van zijn ingangs klemmen in^ tot in5 voor de toetsinformatie. Dit betekent dat bijvoorbeeld in het ge-val waar de vier-bits MPU 19 de volgende informatie vraagt voor elk van de ingangsklemmen in^ tot inj op elk van de tijdstippen tot T5, als bijvoorbeeld het tijdstip wordt gedetekteerd, als gevolg 10 van de beslissing van het tijdsighaal de uitgangstoetsinformatie van de toetsen k^ tot k5 door de acht-bits MPU 20 moet worden geleverd.
TABEL 1
Tijd ingangs- ingangs- ingangs- ingangs- ingangs- klem in^ klem i^ kletn in^ klem in^ klem in,.
T, toets k. toets k„ toets k_ toets k. toets k- 1 1 2 3 4 5
T2 toets kg toets k^ toets kg toets k^ toets k^Q
Tg toets k^ toets k^ toets k^ toets k^ toets k^
toets k^g toets k^^ toets k^g toets k^^ toets k2Q
0m dit tot stand te brengen leest de acht-bits MPU 20 de toestand van de 20 toetsen van de stuurtoetsengroep 25, Volgens een vaste periode, en kiest deze slechts de informatie van de toetsen k^ tot k20 die nodig is voor de vier-bits MPU 19 en wordt deze toestandinformatie opgeborgen in RAM 26, in een volgorde die in tabel 1 is weergegeven, overeenkomstig de tijdstippen tot T4. Met andere woorden wordt in RAM 26 een tabel 25 van matrixschakelsignalen voor de vier-bits MPU 19 voorbereid en na beslissing van het tijdsignaal, wordt de korresponderende toetsinformatie uit de tabel gelezen voor toevoer aan de vier-bits MPU 19. Het lezen van elke toetsinformatie van de stuurtoetsgroep 25 wordt bijvoorbeeld uitge-voerd door het achtereenvolgens kiezen van kolommen van de stuurtoets-30 groep 25 met de tijdsignalen tot T4 en het uitlezen van de toetsinformatie van de gekozen kolommen via de I/O-poort 21.
Fig. 8(A) en (B) tonen een stromingsdiagram van de werking van het elektrische uitgangsmatrixschakelsignaal, uitgevoerd door de acht-bits MPU 20. De stappen, weergegeven binnen de onderbroken getekende lijn 8204209
. V
9 worden uitgevoerd door de onderbreeksturing (interrupt handling).
Fig. 9 toont een stromingsdiagram van de invoerwerking voor frequentiegegevens aet de acht-bits MPU 20. De beslissing van het tijdsig-naal geschiedt aet vier enen van hogere orde van de acht ingangsbits, 5 onder het maekeren van de vier bits van lagere orde. Voor het laden van de besloten ontvangen frequentiegegevens in de HAH 26 worden alleen de vier bits van lagere orde gebruikt en de nullen worden tussengevoegd in de vier bits van hogere orde. Er wordt namelijk een vier-bytes geheugen-gebied gebruikt, 2oals in fig. 10 is weergegeven.
10 Op de bovenbeschreven wijze worden de frequentiegegevens en het kanaalgetal door de acht-bits MPU 20 uit de vier-bits MPU 19 gelezen en de toetsinformatie wordt ingevoerd van de acht-bits MPU 20 in de vier-bits MPU 19. De acht-bits MPU 20 leest onder soortgelijke werking de digitale informatie omtrent de elektrische veldsterkte afkomstig van de 15 analoog/digitaal-omzetter 35 en levert op de hierna nog te beschrijven wijze een weergave van de spektrum-analysator.
Als een toets voor de weergave van de spektrum-analysator in de stuurtoetsengroep 25 wordt ingedrukt, stuurt de acht-bits MPU 20 de vier-bits MPU 19 door middel van de bovenvermelde werking van het elek-20 trische matrixuitgangsschakelsignaal zodanig, dat automatisch over de ontvangen frequentie wordt gezwaaid. Dit wordt bijvoorbeeld uitgevoerd door de kontinue toevoer van handkanaalkiesinformatie met de "op”-toets aan de vier-bits MPU 19. Als de toets voor de weergave van de spektrum-analysator wordt ingedrukt, sal de vier-bits MPU 19 geleidelijk van de 25 ontvangen band de frequentiedeelverhouding gegevens, toegevoerd aan de PLL IC 18 laten toenemen van een minimum waarde naar een maximum waarde. Gedurende deze tijd leest de acht-bits MPU 20 de elektrische veldsterkte, die vereenkomt met de steeds veranderende ontvangen frequentie en wordt in RAM 26 een spektrum-analysatorlijst gevormd, zoals hier beneden 30 is weergegeven.
8204209
J V
10 TABEL 2
Ontvangen frequentie Grootheid S
• · • · 5 80.6 80 80.7 125 80.7 70 • · · • ·
Op dezelfde wijze wordt ook een lijst gevormd van de ontvangen frequen-10 tie versus de grootheid S, wat betreft de niet ontvangen band, bijvoor-beeld de AM-band in geval een FM-omroepstation wordt ontvangen.
De acht-bits MPU leest achtereenvolgens door de lijst van de groot-heden S, die op de besehreven wijze is verkregen en levert een grafiek voor het weergeven van de ontvangen frequentie ten opzichte van de 15 grootheid S in zowel de AM video RAM 31 als de FM video RAM 32. Na de frequentiezwaai wordt de ontvangst teruggevoerd naar de toestand onmid-dellijk voor het indrukken van de toets voor de weergave van de spek-trum-analysator.
De kathodestraalweergeefinrichting 33 moet de inhoud weergeven van 20 de video RAM’s 31 en 32, synchroon met de horizontale en vertikale syn-chronisatiesignalen H en V van de synchrouisatiesignaalgenerator 34 en deze inhoud wordt bijvoorbeeld weergegeven zoals fig. 11 toont. De kodr-dinaatassen en de eenheid die nodig is voor de weergave zijn vooraf als vaste patronen opgeborgen. Door middel van een dergelijke weergave kan 25 de gebruiker zeer snel het omroepstation met de beste ontvangst kiezen.
In fig. 11 wordt ook een cursor weergegeven en de ontvangen frequentie die wordt aangegeven met de cursor 60 en de naam van het bijbe-horende omroepstation worden weergegeven, wat de kanaalkeuze nog meer vergemakkelijkt. Dit geschiedt op de volgende wijze: 30 Bij het indrukken van een vooraf ingestelde lijstweergeeftoets van de stuurtoetsgroep 25 schakelt de acht-bits MPU 20, door de bovengenoem-de werking van het elektrisch matrixschakeluitgangssignaal, de vooraf ingestelde toetsen volgens een bepaalde volgorde in, beginnend met het kleinste getal, voor het uitlezen van alle vooraf ingestelde informatie 8204209
J V
11 (ontvangen frequenties en hun kanaalgetallen) voor de vier-bits MPU 19 en wordt deze lijst getekend op de manier zoals in tabel 3 is weerge-geven.
TABEL 3
Kanaal Frequentie 0 80.7 1 81.8 2 82.5 • · • · • · 9
In ROM 27 zijn vooraf namen ran omroepstations opgeborgen, die overeen-komen met de ontvangende frequenties in de FM- en AM-frequentiebanden, zoals in de volgende tabel is weergegeven. De namen van de omroepstations kunnen bijvoorbeeld in de JlS-code zijn weergegeven. In het ge-val van FM NHK is dit opgeborgen als 46, 4D, 4E, 48 en 4B.
8204209 * * 12 TABEE 4 FM frequentieband AM frequentieband
Ontvan- Naam Frequen- Ontvan- Naam Frequen- gen fee- Omroep gen fre- Omroep quentie Station ver- quentie Station ver- MHz h0udln8 MHz h0uding 80.0 FM Tokyo 800 558 Radio Kansai 558 80.3 Dtsunomiya 803 594 NHK Dai 1 594 80.7 FM Aiehi 807 666 NHK Dai 1 666 81.5 Toyama 815 693 NHK Dai 2 693 81.6 Maebashi 816 729 NHK Dai 1 726 81.8 Tsu 818 828 NHK Dai 2 828 81.9 Yokohama 819 909 NHK Dai 2 909 82.2 Kanazawa ' 822 954 Tokyo Hoso 954 82.5 Nagoya 825 1008 Asahi Hoso 1008 82.8 Kyoto 828 1053 Chubu Nippor 1054 83.2 Mito 832 1134 Bunka Hoso 1134 83.4 Fukui 834 1143 Kinki Hoso 1143 83.6 Gifu 836 1179 Mainichi Hose 1179 84.0 Ohtsu 840 1242 Nippon Hoso 1242 84.2 Himeji 842 1314 Osaka Hoso 1314 85.1 FM Osaka 851 1332 Tokai Hoso 1332 85.6 Kofu 856 1422 Radio Kanto 1422 88.1 Osaka 881 Andere (spatie) niet vast 88.8 Shizuoka 888
Andere (spatie) niet vast
De acht-bits MPU 20 stelt de ontvangen frequentie in in een indexregis-ter en vergelijkt de inhoud hiervan met elk van de frequentiegegevens die zijn opgeborgen in ROM 27, zoals is weergegeven in het stromingsdia-gram volgens fig. 12. Bij gelijkheid wordt de naamkode van het korres-ponderende omroepstation uitgelezen en overgedragen naar een opbergge-bied voor de naam van dit omroepstation in RAM 26, van waaruit het voor-adres van de karaktergenerator ROM 29 wordt geTndexeerd, teneinde een leesteken voor weergave te verkrijgen, dat wordt overgedragen naar de video RAM's 31 en 32. Als gevolg hiervan worden de frequentie en de naam van het omroepstation overeenkomstig fig. 11 weergegeven. Verder wordt 8204209 13 ook verwezen naar da voorinstellijst volgens tabel 3, en als de korres-ponderende ontvangende frequentie vooraf is ingesteld wordt zijn kanaal-nummer eveneens weergegeven.
Terwijl in de voorgaande uitvoeringsvorm de grootheid S voor elke 5 konstante frequentie grafisch wordt weergegeven, is ook een grafische weergave mogelijk van alleen de grootheid S van het vooraf ingestelde omroepstation op de kathodestraalweergeefbuis, onder in achtname van de vooraf ingestelde inhoud. Ook in dit geval kan de naam van het omroep-station en zijn vooraf ingesteld getal of nummer worden ingesteld over-10 eenkomstig de positie van de cursor, op dezelfde wijze als hierboven be-schreven is. De RAM 30 voor het tekenen van de spektrum-analysatorlijst in fig. 1 is een RAM voor het opbergen van de grootheden S, overeenkom-stig de namen van de omroepstations.
Uit de bovenstaande beschrijving zal het duidelijk zijn dat een ge-15 bruiker van de ontvanger volgens de uitvinding zeer snel met een hoge graad van nauwkeurigheid een station kan kiezen, omdat de verdeling van de elektrische veldsterkte op de kathodestraalbuis of op een andere overeenkomstige inrichting wordt weergegeven. De ontvanger volgens de uitvinding is derhalve bijzonder van nut bij toepassing in autoradio's 20 of dergelijke.
Vanzelfsprekend zijn vele wijzigingen en aanvullingen mogelijk zon-der buiten het kader van de uitvinding te treden.
8204209

Claims (6)

1. Radio-ontvanger met elektronische afstemming en met spektrum-analy-serende weergeeffunktie, voorzien van frequentiezwaaimiddelen voor het achtereenvolgens veranderen van de informatie die de ontvangfrequentie 5 aanwijst, teneinde een ontvangen frequentie te wijzigen en de ontvangen frequentie naar buiten te voeren; detektiemiddelen voor de elektrische veldsterkte voor het detekteren van de elektrische veldsterkte van de ontvangen draaggolven, g'ekeiimerkt' door een analoog/digitaalomzetter voor het omzetten van een analoog signaal dat de elektrische veldsterkte aan-10 geeft en afkomstig is van de detektiemiddelen voor de elektrische veldsterkte in een digitale grootheid; toetsingangsmiddelen; middelen die de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling leveren voor het bedienen van de frequentiezwaaimiddelen teneinde achtereenvolgens de ontvangen frequenties te veranderen tijdens het invoeren van 15 voorafbepaalde toetsinformatie afkomstig van de toetsingangsmiddelen en het achtereenvolgens uitlezen van het uitgangssignaal van de analoog/di-gitaal-omzetter gedurende de werking van de frequentiezwaaimiddelen teneinde een ontvangen frequentie versus elektrische veldsterkteverdeling te verkrijgen op basis van de ontvangen frequentie beschikbaar uit de 20 frequentiezwaaimiddelen; opbergmiddelen voor het opbergen van de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling; weergeefmid-delen voor het weergeven van de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling op basis van de opgeborgen inhoud van de opbergmiddelen.
2. Radio-ontvanger volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de frequentiezwaaimiddelen zijn voorzien van middelen die reageren op een automatisch zwaaikommando voor het achtereenvolgens veranderen van de ontvangfrequentie-informatie volgens een vooraf bepaalde verhouding en voor het leveren van de op dat moment ontvangen frequentie, terwijl de 30 middelen die de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling leveren reageren op de toevoer van vooraf bepaalde toetsinformatie van de toetsingangsmiddelen voor het toevoeren van het automati-sche zwaaikommando aan de frequentiezwaaimiddelen, waardoor de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling wordt geleverd, 35 die voor elke vooraf bepaalde frequentie de elektrische veldsterkteverdeling aangeeft.
3. Radio-ontvanger volgens conclusie 2, gekenmerkt door opbergmiddelen voor de namen van omroepstations waarin vooraf namen van omroep-stations kunnen worden opgeborgen overeenkomstig de ontvangen frequenr 40 ties in de AM- en FM-frequentiebanden; cursorweergeefmiddelen voor het 8204209 weergeven van een cursor in een overlappend verband met de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling weergegeven op de weergeefmiddelen, waarbij de cursor kan worden verplaatst door toetswer-k±ng van de toetsingangsmiddelen; weergeefmiddelen voor de naam van om- 5 roepstations, die de ontvangen frequentie op de plaats van de cursor vergelijken met elke ontvangen frequentie opgeborgen in de opbergmidde-len voor de namen van de omroepstations, waarbij in geval van kolnciden-tie de ontvangen frequentie en de naam van bet bijbehorende omroepsta-tion op de weergeefmiddelen wordt weergegeven.
4. Radio-ontvanger volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de frequentiezwaaimiddelen zijn voorzien van middelen voor het opbergen van gegeven informatie voor het aanwijzen van ontvangen frequenties overeen-komstlg een kanaalnummer; middelen die reageren op de toevoer van het kanaalnummer teneinde de ontvangen frequentie te wijzigen in die van de 15 aanwijsinformatie voor de ontvangen frequentie; identifikatiemiddelen voor het identificeren van de ontvangen frequentie afkomstig van de frequentiezwaaimiddelen, ingesteld overeenkomstig elk kanaalnummer als voorafbepaalde toetsinformatie wordt ingevoerd vanaf de toetsinvoermid-delen; opbergmiddelen voor de namen van omroepstations waarin vooraf de 20 namen van omroepstations kunnen worden opgeborgen die overeenkomen met de te ontvangen frequentie in een AM- en FM-frequentieband; cursorweer-geefmiddelen voor het weergeven van een cursor in een overlappend verband met de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling weergegeven op de weergeefmiddelen, waarbij de cursor kan worden 25 verplaatst door toetsbediening van de toetsingangsmiddelen; weergeefmiddelen vo'or de namen van omroepstations, die de ontvangen frequentie ter plaatse van de cursor vergelijken met elk van de ontvangen frequenties die zijn opgeborgen in de opbergmiddelen voor de namen van de omroepstations en in geval van kolncidentie de ontvangen frequentie het kanaal-30 nunnner en de naam van het bijbehorende omroepstation op de weergeefmiddelen weergeven.
5. Radio-ontvanger volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de frequentiezwaaimiddelen zijn voorzien van middelen voor het opbergen van informatie voor het aanwijzen van ontvangen frequenties overeenkomstig 35 een kanaalnummer en middelen die reageren op de toevoer van het kanaal.-nummer teneinde de ontvangen frequentie te wijzigen in de frequentie die overeenkomt met de informatie die de ontvangen frequentie aanwijst en waarbij de middelen, die de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling leveren reageren op de toevoer van voorafbepaalde 40 toetsinformatie uit de toetsingangsmiddelen teneinde achtereenvolgens 8204209 & ' 16 kanaalnummers aan de frequentiezwaaimiddelen toe te voeren, waardoor de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling wordt geleverd, die alleen voor elk kanaalnummer de elektrische veldsterkte aangeeft.
6. Radio-ontvanger volgens conclusie 4, gekenmerkt door identifika- tiemiddelen voor het identificeren van de ontvangen frequentie van de frequentiezwaaimiddelen ingesteld overeenkomstig elk kanaalnummer als voorafbepaalde toetsinformatie wordt ingevoerd vanaf de toetsinvoermid-delen; opbergmiddelen voor de namen van omroepstations teneinde deze 10 namen op te bergen overeenkomstig de te ontvangen frequenties in de AM-en FM-frequentiebanden; cursorweergeefmiddelen voor het weergeven van een cursor in overlappend verband met de ontvangen frequentie versus de elektrische veldsterkteverdeling, weergegeven op de weergeefmiddelen, waarbij de cursor kan worden verplaatst door toetsbediening van de 15 toetsinvoermiddelen; weergeefmiddelen voor de naam van een omroepstation voor het vergelijken van de ontvangen frequentie ter plaatse van de cursor met elk van de ontvangfrequenties, opgeborgen in de opbergmiddelen voor de namen van de omroepstations, waarbij in geval van gelijkheid op de weergeefmiddelen de ontvangen frequentie, het kanaalnummer en de naam 20 van het bijbehorende omroepstation wordt weergegeven. ***** 8204209
NL8204209A 1981-10-29 1982-10-29 Radio-ontvanger met elektronische afstemming. NL191473C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP17358381 1981-10-29
JP56173583A JPS5875331A (ja) 1981-10-29 1981-10-29 スペクトルアナライザ表示機能を備えたラジオ受信機

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8204209A true NL8204209A (nl) 1983-05-16
NL191473B NL191473B (nl) 1995-03-16
NL191473C NL191473C (nl) 1995-07-18

Family

ID=15963262

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8204209A NL191473C (nl) 1981-10-29 1982-10-29 Radio-ontvanger met elektronische afstemming.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4476579A (nl)
JP (1) JPS5875331A (nl)
AU (1) AU538549B2 (nl)
CA (1) CA1181879A (nl)
DE (1) DE3240055A1 (nl)
NL (1) NL191473C (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3941627A1 (de) * 1989-12-15 1991-06-20 Bosch Siemens Hausgeraete Fernsehempfangsgeraet mit einer einrichtung zum sendersuchlauf und zum abspeichern fernsehsenderindividueller informationen
US5262957A (en) * 1990-11-09 1993-11-16 Global Communications, Inc. Inexpensive portable RF spectrum analyzer with calibration features
US5842119A (en) * 1993-02-05 1998-11-24 Emerson; Harry Edwin Radio scanner and display system
JP2717616B2 (ja) * 1993-02-26 1998-02-18 八重洲無線 株式会社 無線通信機
US5613232A (en) * 1993-03-12 1997-03-18 Alinco Incorporated Receiver apparatus comprising display means for displaying signal strengths of signals having a plurality of frequencies, and display apparatus for use in receiver apparatus
US5550747A (en) * 1994-03-07 1996-08-27 Hewlett-Packard Company Unbounded marker for spectrum analysis
JPH11103263A (ja) * 1997-09-26 1999-04-13 Dowa Mining Co Ltd 簡易入力装置付き通信機及び測定機
DE19840461A1 (de) * 1998-05-26 1999-12-02 Volkswagen Ag Verfahren und Einrichtung zum Betrieb eines Rundfunkgerätes in einem Kraftfahrzeug
US9110120B2 (en) * 2004-12-23 2015-08-18 Power Survey Llc Apparatus and method for monitoring and controlling detection of stray voltage anomalies
JP2006279689A (ja) * 2005-03-30 2006-10-12 Denso Corp 放送受信装置

Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2335095A1 (fr) * 1975-12-10 1977-07-08 Siemens Ag Montage pour realiser l'exploitation, selective du point de vue de la frequence, des amplitudes d'un ou de plusieurs signaux
JPS54117611A (en) * 1978-03-03 1979-09-12 Toshiba Corp Frequency sweep receiver
DE2850392A1 (de) * 1978-11-21 1980-05-29 Wega Radio Gmbh Hoerfunkempfaenger bzw. empfangsteil eines hoerfunkempfaengers
US4244024A (en) * 1978-08-10 1981-01-06 Hewlett-Packard Company Spectrum analyzer having enterable offsets and automatic display zoom
JPS5646341A (en) * 1979-09-25 1981-04-27 Trio Kenwood Corp Receiver

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1029059B (de) * 1953-11-09 1958-04-30 Werner Schmalenberg Dr Ing Panorama-Empfaenger
JPS4724015U (nl) * 1971-04-08 1972-11-17
US3876946A (en) * 1973-10-31 1975-04-08 Singer Co Radio frequency digital fourier analyzer
JPS5148204A (en) * 1974-10-24 1976-04-24 Nippon Technical Rajiojushinkino daiyaruhyojisochi
JPS5230302A (en) * 1975-09-04 1977-03-08 Matsushita Electric Ind Co Ltd Radio receiver
US4118666A (en) * 1977-03-04 1978-10-03 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Automatic communication signal monitoring system
DE2813727A1 (de) * 1978-03-30 1979-10-11 Lenco Ag Empfangsanlage mit anzeige der senderkennung
DE2850866C2 (de) * 1978-11-24 1985-01-10 Adam Opel AG, 6090 Rüsselsheim Verfahren zum Auffinden des empfangsstärksten Senders bei einem mobilen Rundfunk- oder Fernsehempfangsgerät und Gerät zur Ausführung des Verfahrens
US4238727A (en) * 1978-12-22 1980-12-09 Systron-Donner Corporation Digitally programmable apparatus for generating a substantially linear ramp signal
JPS5923648B2 (ja) * 1979-03-20 1984-06-04 松下電器産業株式会社 信号表示装置

Patent Citations (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2335095A1 (fr) * 1975-12-10 1977-07-08 Siemens Ag Montage pour realiser l'exploitation, selective du point de vue de la frequence, des amplitudes d'un ou de plusieurs signaux
JPS54117611A (en) * 1978-03-03 1979-09-12 Toshiba Corp Frequency sweep receiver
US4244024A (en) * 1978-08-10 1981-01-06 Hewlett-Packard Company Spectrum analyzer having enterable offsets and automatic display zoom
DE2850392A1 (de) * 1978-11-21 1980-05-29 Wega Radio Gmbh Hoerfunkempfaenger bzw. empfangsteil eines hoerfunkempfaengers
JPS5646341A (en) * 1979-09-25 1981-04-27 Trio Kenwood Corp Receiver

Non-Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
PATENTS ABSTRACTS OF JAPAN, vol. 3, no. 139 (E-152), 1979, & JP-A-54 117 611 (TOKYO SHIBAURA DENKI K.K.)(12-09-1979). *
PATENTS ABSTRACTS OF JAPAN, vol. 5, no. 103 (E-64)(775), 3 juli 1981, & JP-A-56 046 341 (TRIO K.K.)(27-04-1981). *

Also Published As

Publication number Publication date
JPS5875331A (ja) 1983-05-07
CA1181879A (en) 1985-01-29
NL191473B (nl) 1995-03-16
AU8986082A (en) 1983-05-05
NL191473C (nl) 1995-07-18
JPS6354257B2 (nl) 1988-10-27
DE3240055A1 (de) 1983-05-19
DE3240055C2 (nl) 1988-01-28
US4476579A (en) 1984-10-09
AU538549B2 (en) 1984-08-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3053192B2 (ja) 信号選択システム
US5161023A (en) Previous channel feature in a television receiver having multiple rf inputs
PL118258B1 (en) Digital indicator to simplify setting of tuning systemastrojjki
US4123724A (en) Communication equipment
US4521915A (en) Processor controlled, scanning radio receiver having tabular storage of service band frequency codes
EP0068422B1 (en) Equipment for the reproduction of alphanumerical data
US5734973A (en) Radio receiver for selectively receiving signals at frequencies of previously stored broadcast stations
NL8204209A (nl) Elektronisch afstembare radio-ontvanger.
CA1154098A (en) Search type tuning system with direct address channel selection apparatus
GB1567052A (en) Tuning circuits for communications receiving apparatus
US4164711A (en) Tuning system including a memory for storing tuning information with user controls arranged to facilitate its programming
GB1521608A (en) Channel selection apparatus for use in tv or radio receivers
US4409688A (en) Processor controlled, scanning radio receiver including future code developing means
JPH024516Y2 (nl)
US4298851A (en) Presettable tuning apparatus
US4158816A (en) Memory type tuning system with provisions for skipping nonpreferred tuning positions
JPS6017271B2 (ja) 選局装置
US4156198A (en) Keyboard channel selection for television receivers
US4348771A (en) Digital tuning system for a radio receiver
US4194159A (en) Electronic tuning system
US4222120A (en) Tuning position display system
EP0009617B1 (en) Circuit for controlling a receiving frequency and a channel display in a superheterodyne receiver
JPS62236219A (ja) 車両用ラジオ受信機の放送局名表示装置
JPH0113769B2 (nl)
JPH0590909A (ja) 放送受信装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
A85 Still pending on 85-01-01
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20010501