NL8202414A - Microfoon/luidsprekerstructuur voor eindvuring. - Google Patents

Microfoon/luidsprekerstructuur voor eindvuring. Download PDF

Info

Publication number
NL8202414A
NL8202414A NL8202414A NL8202414A NL8202414A NL 8202414 A NL8202414 A NL 8202414A NL 8202414 A NL8202414 A NL 8202414A NL 8202414 A NL8202414 A NL 8202414A NL 8202414 A NL8202414 A NL 8202414A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tube
centerline
equipment according
pairs
column
Prior art date
Application number
NL8202414A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Western Electric Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Western Electric Co filed Critical Western Electric Co
Publication of NL8202414A publication Critical patent/NL8202414A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R1/00Details of transducers, loudspeakers or microphones
    • H04R1/20Arrangements for obtaining desired frequency or directional characteristics
    • H04R1/32Arrangements for obtaining desired frequency or directional characteristics for obtaining desired directional characteristic only
    • H04R1/34Arrangements for obtaining desired frequency or directional characteristics for obtaining desired directional characteristic only by using a single transducer with sound reflecting, diffracting, directing or guiding means

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Circuit For Audible Band Transducer (AREA)
  • Obtaining Desirable Characteristics In Audible-Bandwidth Transducers (AREA)

Description

* · 4 SW--- .yv
VO 3k2T
Betr.: Microfoon/luidsprekerstructuur voor eindvuring..
De uitvinding beeft .betrekking op akoestiscbe zuilen, en meer • in bet bijzonder op microfoon- of luidspreker zuilen voor eindvuring.
Het is venselijk. gebleken om voor een "breed gebied van frequent ies, • zoals vorden aangetroffen bij de t-ransmissie van spraak of muziek, de res-. 5 ponsie-eigenscbappen te verbeteren. Bij een voor dit doel dienende in- ricbting verd gebruik gemaakt van een impedantie-inriebting met een daar-van deel uitmakend aantal buizen met in boofdzaak.gelijke diameters en gelijkmatig varierende lengten, velke buizen tot een bundel varen samen-gevqegd. Bij een andere inriehting verd gebruik gemaakt van een enkele tO. buis, vaarin met onderling gelijke afstanden openingen varen aangebracht , van in boofdzaak- dezelfde afmetingen. In bet algemeen vorden dergelijke • impedantde-inricbtingen gekoppeld met een microfoon of een luidspreker t en dit staat bekend als akoestiscbe zuilen voor eindvuring.
. Bij elk van de in bet voorafgaande beschreven inricbtingen cravat . .-15- bet. responsiepatroon een hoofdlus en een aantal geleideLijk afnemende kleinere zijlussen- Deze zijlussen.betekenen ongevenste responsies met betrekking tot signalen, die vanaf andere dan een gevenste ricbting binnen-kcmen.
Bij een voor de onderhavige. uitvinding illustratieve uitvoerings-20 vorm vordt de vanaf een bron uitgezonden energie naar een transducent over-gedragen via een aantal koppelbanen, vaarbij bet verband tussen de kop-pelbanen niet-lineair is, en bet met deze koppelbanen samenbangende responsiepatroon een boofdlus en een aantal zijlussen gelijk aan, of kleiner dan een gevenste drempelvaarde, cravat.
25 Bij een uitvoeringsvorm omvatten de koppelbanen een buis met een aantal in boofdzaak identieke, langs een recbte lijn gelegen openingen.
De openingen zijn paarsgewijs gerangscbikt, zodat geconjugeerde exempla-ren met betrekking tot een centrale lijn, die loodrecbt verloopt op de lengte-afmeting van de buis, equidistant en ter veerszijden van deze den-30 terlijn zijn gelegen. De relatie van de afstanden tussen de paren van openingen, is niet-lineair en vordt vastgesteld volgens een methode, vaarbij rekening vordt gebouden met de meest steile daling. De afstanden tussen de openingen zijn zodanig,. dat bet responsiepatroon een boofdlus en een aantal zijlussen cravat, die in boofdzaak gelijk zijn aan, of kleiner 35 zijn dan de gevenste dr empelvaarde.
Bij een andere uitvoeringsvorm cmvatten de koppelbanen een aantal 8202414 —" • - 2 - < *L* buizen met in hoofdzaak identieke diameters, velke buizen zijn samen-gevoegd tot een bundel, zodat een uiteinde ran elke buis is gekoppeld met een gemeenschappelijke transducent. Vender bezitten de buizen ver-schillende lengten, zodat. voor elke buis, waarvan het vrije tiiteinde zich 5 bevindt achter een centerlijn,. die loodrecht verloopt op de lengte-afme-tingvan de inrichting,, een buis bestaat, die met eenzelfde bedrag zich tot voor deze centerlijn nitstrekt, zodat een symmetrische configuratie is verkregen. De relatie tussen de lengte-afmetingen van de buizen is boven-dien vastgesteld door de in het voorafgaande genoemde methode, vaarbij '10 wordt gerekend met de meest steile daling, zodat de responsie van de in-. . richting. een hoofdlus en een aantal- zijlussen omvat, die in hoofdzsak ge-lijk zijn aan, of kleiner zijn dan een gevenste drempelwaarde.
- De uitvinding zaL in het onderstaande nader worden toegelicht met vervij zing naar de tekening,. waarin : 15- fig* 1 een schema geeft van een breedzijdige akoestische-zuil; fig. 2 een responsiepatroon veergeeft voor de breedzijdige zuil volgens fig. .1 en vaarbijde elementen met uniforme onderlinge afstanden zijn aangebracht; fig. 3 een schema geeft van een akoestische zuil voor eindvuring; 20 £igg,;k een responsiepatroon weergeeft voor de eindvuringszuil voir gens fig. 3 en waarbij element en met. uniforme onderlinge afstanden zijn aangebracht; fig. 5 een schema geeft van een akoestische impedantie-inrich-ting, waarvan deel uitmaakt een aanta-i buizen met gelijkmatig. varierende . 25 lengten. en een eindvuringszuil vormend; fig. 6 een dvarsdoorsnede veergeeft volgens het vlak VI-VI van fig. 5; ' fig. 7 een akoestische impedantie-inrichting weergeeft met een enkele buis, voorzien van een aantal. met onderling gelijke afstanden aan-30 gebrachte openingen en een eindvurings zuilwormend; fig. 8 een responsiepatroon veergeeft van de structuur volgens fig- T; fig.. 9 een blokschema veergeeft van een akoestisch systeem; fig. 10. een koppelinrichting weergeeft van een eindvuringsreeks, 35 voorzien van een aantal buizen met niet-gelijkmatig varierende lengten, een en ander volgens de onderhavige uitvinding; . .
fig. 11 een schema veergeeft van een akoestische eindvuringszuil, di®. een buis met een aantal van openingen, die volgens een niet- 8202414 I^·""------ - 3 - •u>*> ^ . laneaire relatie op afstand van elkaar zijn aangebracht, een en ander : volgens de uitvindiugj fig. 12. bet responsiepatroon veergeeft van een eindvuringsmi- crofoonzuil of een eindvuringsluidsprekerzui-l, waarin de structuur van ’ 5 ofwel' fig. 10', ofwel fig. 11 is gebruikt; en fig. 13', 1'b en '15 responsiepatronen veergeven voor de eindvuur— zuil volgens fig. 11,..wanneer de maat van de openingen wordt gevarieerd.
In fig. 1 is een breedzijdige zuil. 10 veergegeven met een aan-; tal paren van als mierofoon of luidspreker fungerende elemental 12, 22; 1k, 20 ' ίο. 20; 16,. 18'; waarbij de telkens een paar vormende element en equidistant zijn ten opzichte van een centerlijn 2U.
De lengfce van de zuil is gedefinieerd als de afstand tussen de een paar vormende element en, die zich het verst van de centerlijn 2k verwi jderd bevinden. Indien aldus voor de lengte van de zuil een waarde 15; is gekozen, die correspondeert met acbt golflengten en indien de presta-tie optimaal moet zijn bij bijvo.orbeeld 3521 Hz, kan met toepassing van natuurkundige principes worden berekend, dat de lengte van de zuil is gegeven door 3^381/3521 x 8 = 78,12 cm,, waarin de waarde 3^-381 de snel-heid van geluid in lucht'. van 21°' C voorstelt, uitgedrukt in cm/s.
20 Indien een bron 26 voldoende ver van de zuil 10' vendjderd is,, kan: worden aangenamen, dat door de bron 26 uitgezonden geluid de zuil 10 volgens een vlak 28 treft. Aldus zal het vlak 28 het element 1¾ bereiken, vpor'lzt voordat het geconjugeerde element 20 van het desbetreffend paar 1^, 22 erdoor wordt bereikt, waarbij elk element zich op een afstand van D^ 25 golflengten van de centerlijn 2k verwijderd bevindt.
Indien van de elementen uitgaande uitgangssignalen gelijkfazig . moeten zijn, is het noodzakelijk dat het uitgangssignaal vanaf het element 1k. wordt vertraagd met een factor e~j2 Tn^SinS faze van‘ke-fc
uitgangssignaal vanaf het element 20 moet vooruit -worden geschoven met 12 V D.SinS
30 een factor e" i . Het uitgangssignaal van alle ander e element en zal op soortgelijke wijze eveneens moeten worden ingesteld. Aangezien de elementen, ofwel microfoons, ofwel luidsprekers kunnen zijn, kan gebruik worden gemaakt van elektrische vertragingen. Aangezien het verder niet mogelijk is am voor de zich onder de centerlijn 2k bevindende elementen 35 negatieve vertragingen te introduceren, is het noodzakelijk om voor alle elementen ten opzichte van het element 22 vertragingen te introduceren. iz ' Het is dan mogelijk om met behulp van ingebouwde vertragingen een zuil te 8202414 ............
r-— ..... * ...... ......~ -- _ " i \ « w . construeren, vaarvanhet prestatiegedrag optimaal is, wanneer een geluids-; vlak onder een hoek' S ten opzichte van de eenterlijn 24 van de zuil 10 invalt, ! ' m.a.v. is het mogelijk am de hoofdlus van de responsieikarakteristiek met hetrekking tot de hoek S te regelen.
5 Fanneer geluid op een dergelijke zuil onder een andere hoek Θ invalt, zal. de responsie geldend voor de hovenste elementen vorden hein-vloed door een factor D-Sin©^ Evgneeng geldt, dat de. responsie . voor de onderste elementen zal vorden helnvloed door een factor I^i^. D.V.z.'de responsie zal vorden heinvloed door : ; ' 10 ·. · a) vat de hovenste elementen hetreft door +j2/TD.(sin©-SinS) v ®· i · · » » * · ) en · . h) vat de onderste elementen hetreft door : 1J g-j2 //Ώ^(sinO-SinS) ^
De uitdrukkingen (1) en (2) kunnen vorden gecomhineerd teneinde een factor te verkrijgen, vaarmede hij de responsie van een paar van elementen rekening moet vorden gehouden, d.i.
2 Cos j^/D^SinO-SinS)] .....(3) 20 Indien er IT-paren van elementen zijn,. d.i. 2N-elementen, zal de genorma- liseerde response van de zuil 10 zijn gegeven door : 2 ,£ cos f 2 JD. (SinO-Sing)"]
i-1 L
R = —-- .....(4)
2K
Aangezien de zuil 10 een hreedzijdige zuil is, geldt dat S=0 en de vergelijking (4) vordt IT
2 Σ Coste^D.SinO) iil 1 25 R = _ _______(5)
2H
De: responsie voor een hreedzijdige zuil, vaarvoor de elementen met onderling gelijke afstanden zijn aangehracht, is veergegeven in fig. 2.
Indien de zuil 10 vordt ingesteld op 90° d.i. S = //12 radialen, vordt de vergelijking (4)
ir r V
2 Z Cos I 2 ^D.(Sine-1 ) J i-1 1 30 R - - ------(6)
2U
820 2 4 1 4 “ " Ία plaats.van de geteuilrte-teeedzijdige zuil, die is ingesteld op 90°, is het mogelijk am dezelfde responsie .te verier 13gen .door gebruik te makenvaneen akoestisehe zuil voor eindvuring» Zoals uit fig. 3 blijkb, cravat een akoestisehe zuil: ko voor eindvuring paren van. in hoofdzaak : 5 identiek gedimensioneerde openingen ^2,: 52; 50; U6, ^8..........die zijn aangebracht in een buis van gelijkblijvende diameter, vaarbij de element en van elk paar met betrekking tot een eenterlijn 2h equidistant en ter veerszijden daarvan zijn gelegen, vaarbij de afstanden tussen nabu-rige openingen gelijk zijn. -Aan-het ene uiteinde van de zuil is een 10'. akoestisehe straling-absorberende prop 32 aangebracht en aan het andere uit-eindee’ bevindt zich een afsluitqrgaan 3^, dat ofvel een microfoon, ofvel . een luidspreker kan zijn. Tervijl bij de breedzijdige zuil daarvan deel uitmakende element en microfoons of luidsprekers varen, kunnen bij, de eindvuringszuil element en vorden gevormd door openingen. Voor de akoes-15-. tisehe eindvuringszuil Uo geldt dat. de met elke opening eorresponderende vertraging is te definigren als de tijd- die geluid nodig heeft om zich door de buis 1*0 te verplaatsen tussen de desbetreffende opening en de • afsluiting 3^. Geluid dat via een aantal openingen binnenkomt, zal alleen, / , . dan in. faze' zijn ter plaatse- van de afsluiting 3^,. vanneer het geluid, .. 20 uitgaande van een richting van 90° binnenkomt, d.i. afkomstig is van een bron evenvijdig aan de lengte van de zuil. Voor hoeken dieafvijken . van 90° zullen de signalen niet in faze bij de afsluiting aankomen, • hetgeen aanleiding geeft tot zijlussen met een verlaagd niveau.
De responsie, geldend voor een eindvuringszuil, vaarvan de 25 elementen met onderling gelijke afstanden zijn aangebracht, is veerge-geven in fig. k.. De hoofdlus is ingesteld op 90° ofvel ^/2 radialen.
In de buurt van 3/^/2 radialen, ofvel 270° verschijnen tvee sterke, on-gevenste zijlussen. Gebleken is, dat door de ontverp-frequentie met een factor 2 te vergroten, de tvee sterke zijlussen kunnen vorden geelimineerd.
30 M.a.v. vorden de tvee sterke zijlussen geelimineerd, indien uitgaande van een ontverp-frequentie van 3521 Hz, de zuil vordt gedimensioneerd voor een verking bij J0k2 Hz. D.v.z. door de factor D^ in de vergelijking (6) met een factor 2 te vermenigvuldigen, kunnen de tvee sterke zijlussen vorden geelimineerd. Aldus vordt de vergelijking (8] voor de eindvuringszuilen 35 gegeven door : n r — 1 2 Σ Cos I k Ji D. (SinQ-T )j H = ——--- ------(T) 82 0 2 4 1 4 25 " .........
_-.... -------- .... Μ . .......— , Μ· ' ................... ............ —----—------ 1 ** 6ψ* 1 . _ Fig·. 5 geeft'een schema van een.impedantie~inriehting, vaarvan deel uitmaakt een aantal buizen vaarvan de lengten’ progressief en met gelijkmatige stappen veranderen. Een. dergelijke inrichting is bekend uithet Amerxkaanse octrooischrift T-795-87¾* Door een. dergeli jke impedantie— 5 inrichting kan een responsiepatroon in vergelijking met bekende inrich-tingen op dit gebied aanzienlijk warden verbeterd.
Pig* 6 geeft een dvarsdoorsnede volgens bet vlak VT-VX van de impedantie-inriehting, die is veergegeven in fig. 5-
In fig. T is een buis veergegeven, vaarin een aantal zich op ; 10' onderlingegelijke afstanden bevindende openingen is aangebracht. Aan bet ene niteinde is de buis afgesloten door een akoestische geluidstraling absorberende prop 72 en'aan bet andere uiteinde is de buis gekoppeld met e een transducent 7^- Een dergelijke inrichting is bescbreven in een boek "Microphones"· van A. E. Robert son r tveede uitgave, Hayden, 1963* Een 1'5 dergelijke inrichting kan worden gebruikt om de responsie te verbeteren en vordt toegepast. in de amroeptechniek en op bet gebied van amusement.
Zeals in bet voorgaande· in verband" met fig.. 4 verd opgemerkt, ' bestaab tvee sterke zijlussen in de. buurt van de hoek θ = 3 Tf/2 radia-.len. Teneinde -de tvee zijlussen te elimineren, verd in de berekeningen 20 voor de afstand, volgens vergelijking (j) een factor 2 geintroduceerd.
In fig.. 8 is bet resulterende responsiepatroon veergegeven, dat kan vorden verkregen met bebulp van eindvuringszuilen van de soort , zoals * i veergegeven, ofvel in fig. 5, ofvel in fig. 7, met element en en een lengte, corresponderende met acht golflengten. Zoals uit fig. 8 blijkt, 25 zijn de tvee zijlussen verdvenen vanneer een factor 2 vordt gebruikt.
Alhoevel de tvee sterke zijlussen zijn. geelimineerd, hebben de resteren-de zijlussen. verschillende sterkten, vormen een storing voor de ge-trouvheid en zijn aldus ongevenst.
De invloed van de ongevenste zijlussen kan in sterke mate vorden 30 verminderd door onder toepassing van de metbode, vaarbij rekening vordt gehouden met de stexiste daling, de afstand tussen de openingen in de buis volgens fig- 1T of de lengten van de buizen volgens fig. 5» in te stellen.
Pig. 9 geeft een blokschema voor een transmissiestelsel als een 35 uitvoeringsvorm van de onderhavige uitvinding. Een geluidsbron 80 is via ' een leiding 81 verbonden met een koppelbaaa 82. De koppelbaan 82 is via ..... een leiding 83 verbonden met een afsluiting 8¾. In een bepaalde toepassing 8202 4 14 " —“ ------------------------------ mr — * ♦ * ( ‘ -T - * - lean &e bron80 een luidspreker zijn, terwijl de leiding 81: de atmosfeer, •. de koppelbanen, 82 fysische middelen kunnen zijn, die rechtstreeks zijn verbonden met de afsluiting 84, die kan bestaan uit een telefoonmicrofoon , di ' · · die is verbonden met een tele-cemmunieatiestelsel teneinde spraaksig-5: nalen over te dragen.' In een andere uitvoeringsvorm kan. de bron 80 zijn gegeven als geluidstraling afkomstig van een luidspreker, die rechtstreeks is verbonden met de koppelbanen 82, waarbij de leiding 83 de atmosfeer is;, en afsluiter 84 een luisteraar is.
- In fig.10 is een uitvoeringsvoim weergegeven van de koppelbaan . : 10 82 volgens fig. 9. Deze koppelbaan omvat een aantal buizen 90, die paarsgevijs zijn aangebracht en. vel zodahig, dat van elk paar de ene • buis evenveel onder als de bijbeborende andere buis van bet paar boven een centerlijn 91 eindigt, vaarbij de relatie van de verschillen tussen de lengten tussen de paren niet-lineair· varieert volgens de metbode van de 15 meest stexle daling.
De buizen. 9.0 zijn samengevoegd tot een bundel, zodat bet ene uiteinde van. elke' buis is gekoppeld met een transducent 92. Het andere uiteinde van. elke buis is open. Waaneer de transducent 92 een microfoon · is en de microfoonstructuur verkzaam is in de riebting van, een geluids-; 20 bron, zal dit. geluid worden opgenomen, vaarbij door de structuur ten aanzien van ruis vordt gediscrimineerd, d.i. er vindt een discriminatie plants ten aanzien van geluidstraling, die afkomstig is van bronnen anders dan de doelbron.
In fig. tT is een andere uitvoeringsvorm. van de koppelbaan 82 25 volgens fig. 9 veergegeven. De koppelbaan omvat een bolle buis 100, waarvan het ene uiteinde is voorzien van een kap met een akoestisch ge-luid-absorberende prop 104 en bet andere uiteinde van deze buis is ge-. - koppeld met een transducent 106. De buis *100 is voorzien van een aantal langs een reebte lijn gelegen openingen, die paarsgevijs zijn gerangsehikt 30 110, 111; 112, 113; 114, 115» .......... » zodat de telkens een paar vormende openingen equidistant zijn met betrekking tot een centerlijn 102, die loodrecht verloopt op de lengfc e-afineting van de buis 100. Verder geldt volgens de uitvinding dat de afstand tussen de paren varieert op basis van de metbode van de meest steile daling.
35 De responsie van de eindvuringszuil volgens fig. 11, die is in- gesteld voor een hoek van Ti/2 radialen, of 90°, is veergegeven in fig.
- 12. Zoals uit deze figuur blijkt, is er een hoofdlus 140 bij 90° «1 een 8202414 " ' - 8 - ι aantal. aanzienlijk zvakkere zi'jlussen, een en ander volgens de doelstel-• ling Tan. de onderhavige uitrinding·. Een dergelijk' responsiepatroon kan.
. : eveneens wordenverkregen met behulp van de in fig. 10 weergegeven structuur.
De richtingskarakteristiek van een akoestisehe eindvurings— . 5 zuil, zoals weergegeven inde figuren TO of 11, is 3 dB beter dan een • breedzijdige zail volgens fig., 1 , die is ingesteld op 90°. Zulks be-tekent, dat een eindvurings zuil met een lengte van 91,¾ cm vat bet ver-minderen van ongewenste ruis betreft, even effectief is als een breedzijdige • zuil met een lengte van 182,8 cm. . . j * - 10 ’ - De onderstaande tabel 1 geeft. de afstandsmaten voor een uit U8 elementen samengestelde zuil met een lengte corresponderende met acht golflengten en. die is ontworpen voor een optimale prestatie bij 3521 Hz.
• Tabel 1
Elementnummers Afstanden ten opzicbte van centerlijn T5 · In golf lengte In centimeters • 110,111' . 0,0566 0,55¾ 112,113.- 0,1703 1,66¾ 11k,T15 0,2851 . 2,78¾ 116,117 · 0^012 3,919 20 118,119 0,518¾ 5,062 120,121 0,6362 ¢,213 122,123 QJ5bT 7,3 69 ,12¾. 125 0^7 8,5¾2 126,127 0,9973 9,738 25 128,129 1.1236 10,970 130,131 ’ 1,2537 12 ^3 132,133 1,3875 13^8 13¾ »135 1,5251 1M92 136,137 1,6672 16,279 30 138,139 ' 1,815¾ 17,727 iUo»iUi . 1,9722 19,258 ^2,^3 2,1399 20,897 1¾¾^ ' 2,3206 22,659 ^6,m 2,5159 2^567 35 148,1^9 2,7296 26,652 150,151- 2,9720 29,020 -- 152,153 3,2668 31,900 '8202 4 1 4" t ί-: ----- — : j “ | ; . -9 - vervolg tabel 1.
..- 15^,155 3,6390 35,532 156,157 ^,0000 39,058.
. Alhoewel de afstanden tussen de elementen zijn vastgelegd op 5 basis van. kriteria betreffende de verre-veldresponsie,. kunnen de struc-. turen volgens· de figuren 10 ea 1T evenzo goed vorden gebruikt in situa-ties betreffende nabije velden, zonder dat de afstanden behoeven te vor-.. - . · den veranderd. ' ' _ - -·.;£·,. · · ! , ..Met betrekking tot de eindvuringszuil 1.00 volgens fig. 11 TO vordt opgemerkt, dat, wanneer de transducent 106 een luidspreker is, \ bet daardoor· uitgestraalde signaal naarmate dit zicb voortplaat via de .... . bnis 100, puogressief zal worden verzvakt vegens de door de openingen ΤΤ5».157, 113,- 11 T.^~56 gaande straling^ Baarmate de ' openingea groter zijn, zal de straling groter zijn. De bij elke opening 15" gemeten straling is gegeven door de aldaar aanvezige druk of. excitatie.
Wanneer de openingea betrekkelijk klein zijn, zal- de bij elke opening bestaande excitatie in boofdzaak dezelfde zijn,. betgeen in. fig..
13 is -aangegeven door 130. Verier is in fig.. 13 aangegeven de gevenste responsie voor de eindvuringszuil volgens. fig. 11. Qpgemerkt vordt, dat.
• 20 zoals in bet voorafgaande verd vermeld, alle openingea van de structunr volgens fig. 11 dezelfde maat- bebben.
Wanneer de openingen bij de structunr volgens fig. 11 vat bun maat betreft uniform vorden vergroot, zal de excitatie bij de opening, die zicb. bet dicbtst bij de luidspreker 106 bevindt, d.i. de opening 157, 25' groter· zijn dan de excitatie die bestaat bij de opening, die zicb het verst verwijderd bevindt van de luidspreker 106, d.i. de opening 156. In fig. tU zijn veergegeven de responsie voor ien uitvoeringsvorm van de eindvuringszuil volgens fig. 11 en de excitatie ikk. De bij de opening 157 bestaande excitatie 1^6 is tveemaal zo sterk als de excitatie 1U8, die 30 bij de opening . 156 bestaat. De ombnllende van de zijlussen in de respon— ' sie, is even gering als die velke in fig. 13 is veergegeven. Bovendien is er geen verslechtering van bet ricbtingsresponsiepatroon, uitgezonderd een geringe verbreding van de boofdlus.
Wanneer de openingen van de structuur volgens fig. 11 zo groot 35 zijn gemaakt, dat bij de opening 156, die zich bet verst verwijderd van de luidspreker 106 bevindt, geen excitatie bestaat, bestaat een excita-tiepatroon, zoals aangeduid door 15^ in fig. 15. Ook bier geldt, dat de o-J’uIiercLe vr. _ _________________ , 82 0 2 4 1 4 7 ' r i : I . » .
! ; . 10 - : • ombullende van de zijlussen in de responsiekarakteristiek even gering = zal zijn als die van de figuren 13 en 14 en dat geen verslecbtering van bet? riebtingsresponsiepatroon bestaat, met uitzondering van een ge-ringe verbreding van de- hoofdlus.
5 Aldus blijkfe,.dat variatie in de excitatie bij de openingen* als gevolg van een. vergroting van de maat daarvan, geen enkele verslechtering . van bet responsiepatroon tot- gevolg beeft* vooropgesteld > dat de excitatie lineair afneemt- gaande vanaf bet ene tiiteinde van de buis naar bet andere --. uiteinde daarvan. De relatie tussen de afstandswaarden tussen de openingen r.10 is eehter niet-uniform, ofwel niet-lineair, 'zoals in bet voorafgaande verd gedefinieerd. Aldus vordt een aanzienlijk gedeelte van het door de luidspreker 106 van de configurable volgens fig. 11 teveeg gebraebte geluid, vi via de openingen uitgestraald zonder dat bet responsiepatroon van de luid-• spreker wordt verslecbterd.
1J.
‘ 8202414 T

Claims (7)

  1. 2. Cos I hit D-(Sin0—1 )J a= —-s- waarin ·. R = de responsie van de apparatuur 15 2ΪΓ = het aantal buizen, D. = de af stand tussen het uiteinde van de ie-buis en de centerlijn (13T)', Θ ' = de invalshoek, die een geluidsgodffront insluit. met de centerlijn, voorstellen.
  2. 3. Apparatuur vodgens eonclusie 2 met het kenmerk, dat de buizen in . 20 hoofdzaak. dezelfde diameters bezitten. k. Apparatuur volgens eonclusie 2 of 3 met het kenmerk, dat de verbruiksmiddelen bestaan uit een luidspreker, die is gekoppeld met het ene uiteinde van de buizen.
  3. 5. Apparatuur volgens een van de voorafgaande conclusies 2 t/m- U • 25 met het kenmerk, dat de bron een microfoon is, die is gekoppeld met het ene uiteinde van de buizen.
  4. 6. Apparatuur volgens eonclusie 1 met het kenmerk, dat de koppelbanen verder omvatten een buis (fig. 11' (100), vaarvan deel uitmaken een akoestisch absorberend orgaan (10¾), dat is bevestigd aan. een eerste 30 uiteinde van de buis en een. aantal paren van openingen (110,. 111; 112, 113½.. .156» 157)» vaarbij de openingen in elk van de paren met betrekking tot een centerlijn (102) van de buis equidistant en aan weers-zijden daarvan zijn gelegen,. -waarbij de relatie tussen de paren varieert 82 02 4 1 4 --------- ------------------------- ' . * \ * 1 * » = '-12-volgens de recursieve formule : I Γ ^ 1
  5. 2. Cos t D.(Sin«-0 B * -----: 2K - waarin : - R. * de responsie van. de apparatuur 5 & * de invalshoek, die een geluidsgolffront insluit met de centerlijn, : 2R * het aantal openingen. en ' ‘ i · ‘ ' « · I D. * de afstand tussen het uiteinde van.het-' i -paar en de centerlijn . 1 * · i voorstellen. ' T· Apparatuur volgens conclusie 6 met het kenmerk, dat de ope- 10 ningen in hoofdzaak dezelfde maat bezitten.
  6. 8. Apparatuur volgens conclusie T of' 8 met: het keumerk,. dat. de verbruiksmiddelen hestaan uit- een luidspreker, die is gekoppeld met een ’: tveede uiteinde van de buis. 9- - Apparatuur volgens een van de voorafgaande conclusies 6 t/m 8 15 met- het kenmerk.,. dat de hron een microfoon is, die is gekoppeld met het tveede uiteinde van de buis- '
  7. 10- Apparatuur volgens conclusie 1 met het kenmerk,. dat de koppel-baan een buis (100) omvat.met een.aantal paarsgewijs gerangsehikte element en (T10Y 111; 112,. 113; ..........156, 157), waarbij de telkens een 20 paar vormende element en met betrekking. tot een centerlijn (102) equidistant en aan weerszijden daarvan zijn gelegen, waarbij genoemde in golf-lengten Uitgedrukfce afstanden zijn gedefinieerd als ± 0,0566, + 0,1T03, ± 0,2851, + 0,^012, + 0,518^, + 0,6362., + 0,75^7» ± 0,87^T, + 0,9973, + 1,1236, 25 + 1,2537, ± 1,3875, + 1,5251, + 1,6672, + 1,815^, ± 1,972, + 2,1399, + 2,3206, + 2,5159, + 2,7296, ± 2,9720,.+'3,2668, + 3,6390, to-+ ^,0000. ' 8202414 ~~ -'3 - VEREENIGDE OCTROOIBUREAUX ο.β.,ηο. 82.02414 ‘ - -s^iuvenhace (hollano) belL. bij sclirijven dd. 30 September 1982. Sm/654 Yerbetering(sa) van erratna( &) in de besciiri jving, beborende hij octrooiaanvrage.no, 82.02414 voorgesteld door aanvrager{ster) onder datum 30 September-1982. -coo— Biz. 12, regel 11: de zinsnede "7 of 8" vervangen door "6 of 7". ' * 8202414
NL8202414A 1981-06-15 1982-06-14 Microfoon/luidsprekerstructuur voor eindvuring. NL8202414A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/273,734 US4421957A (en) 1981-06-15 1981-06-15 End-fire microphone and loudspeaker structures
US27373481 1981-06-15

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8202414A true NL8202414A (nl) 1983-01-03

Family

ID=23045183

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8202414A NL8202414A (nl) 1981-06-15 1982-06-14 Microfoon/luidsprekerstructuur voor eindvuring.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4421957A (nl)
JP (1) JPS57212897A (nl)
AT (1) AT378888B (nl)
CA (1) CA1177574A (nl)
DE (1) DE3222061A1 (nl)
FR (1) FR2507849B1 (nl)
GB (1) GB2100551B (nl)
NL (1) NL8202414A (nl)
SE (1) SE447861B (nl)

Families Citing this family (33)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5939198A (ja) * 1982-08-27 1984-03-03 Victor Co Of Japan Ltd マイクロホン装置
US4747132A (en) * 1984-04-09 1988-05-24 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Howling canceller
US4800983A (en) * 1987-01-13 1989-01-31 Geren David K Energized acoustic labyrinth
US4862507A (en) * 1987-01-16 1989-08-29 Shure Brothers, Inc. Microphone acoustical polar pattern converter
US4811309A (en) * 1987-09-04 1989-03-07 Nelson Industries Inc. Microphone probe for acoustic measurement in turbulent flow
US5137110A (en) * 1990-08-30 1992-08-11 University Of Colorado Foundation, Inc. Highly directional sound projector and receiver apparatus
US5689573A (en) * 1992-01-07 1997-11-18 Boston Acoustics, Inc. Frequency-dependent amplitude modification devices for acoustic sources
EP0589515B1 (en) * 1992-09-23 1999-01-27 Koninklijke Philips Electronics N.V. Loudspeaker system comprising a plurality of tubes
US5657393A (en) * 1993-07-30 1997-08-12 Crow; Robert P. Beamed linear array microphone system
JP3795915B2 (ja) * 1994-03-24 2006-07-12 コーニンクレッカ フィリップス エレクトロニクス エヌ ヴィ 音声−映像装置及びこのような装置が用いられたシステム
CN1089540C (zh) * 1995-02-10 2002-08-21 索尼公司 传声装置
WO1996025018A1 (fr) * 1995-02-10 1996-08-15 Sony Corporation Dispositif a microphones
US5552569A (en) * 1995-03-08 1996-09-03 Sapkowski; Mechislao Exponential multi-ported acoustic enclosure
FR2742960B1 (fr) * 1995-12-22 1998-02-20 Mahieux Yannick Antenne acoustique pour station de travail informatique
DE19703311A1 (de) * 1997-01-30 1998-08-06 Sennheiser Electronic Grenzflächenmikrofon
US6788791B2 (en) * 2002-08-09 2004-09-07 Shure Incorporated Delay network microphones with harmonic nesting
US7526094B2 (en) * 2003-03-25 2009-04-28 Robert Hickling Normalization and calibration of microphones in sound-intensity probes
GB0410962D0 (en) * 2004-05-17 2004-06-16 Mordaunt Short Ltd Loudspeaker
JP4532305B2 (ja) * 2005-02-18 2010-08-25 株式会社オーディオテクニカ 狭指向性マイクロホン
US7646876B2 (en) * 2005-03-30 2010-01-12 Polycom, Inc. System and method for stereo operation of microphones for video conferencing system
US8130977B2 (en) * 2005-12-27 2012-03-06 Polycom, Inc. Cluster of first-order microphones and method of operation for stereo input of videoconferencing system
JP4867379B2 (ja) * 2006-02-09 2012-02-01 ソニー株式会社 スピーカ装置
US8615097B2 (en) 2008-02-21 2013-12-24 Bose Corportion Waveguide electroacoustical transducing
US8009838B2 (en) * 2008-02-22 2011-08-30 National Taiwan University Electrostatic loudspeaker array
US8320580B2 (en) * 2008-03-07 2012-11-27 Disney Enterprises, Inc. System and method for directional sound transmission with a linear array of exponentially spaced loudspeakers
US8351630B2 (en) * 2008-05-02 2013-01-08 Bose Corporation Passive directional acoustical radiating
US8553894B2 (en) 2010-08-12 2013-10-08 Bose Corporation Active and passive directional acoustic radiating
USD766211S1 (en) * 2014-12-31 2016-09-13 Samsung Electronics Co., Ltd. Speaker
GB2535790A (en) * 2015-02-27 2016-08-31 Pss Belgium Nv Speaker unit
US10057701B2 (en) 2015-03-31 2018-08-21 Bose Corporation Method of manufacturing a loudspeaker
US9451355B1 (en) 2015-03-31 2016-09-20 Bose Corporation Directional acoustic device
KR102560990B1 (ko) * 2016-12-09 2023-08-01 삼성전자주식회사 지향성 스피커 및 이를 갖는 디스플레이 장치
KR20220041432A (ko) * 2020-09-25 2022-04-01 삼성전자주식회사 음향 신호를 이용한 거리 측정 시스템 및 방법

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1876466A (en) * 1932-09-06 Assichx
US1475769A (en) * 1922-08-14 1923-11-27 Meyer Eugene Resonance horn
US1795874A (en) * 1927-09-22 1931-03-10 Bell Telephone Labor Inc Impedance element
US1847283A (en) * 1929-02-18 1932-03-01 Murray T Quigg Sound resonating device
US1847284A (en) * 1929-11-02 1932-03-01 Murray T Quigg Resonating, modulating, and projecting of sound animated by electrical means
US1825166A (en) * 1930-01-03 1931-09-29 Sullivan Joseph Patrick Sound amplifier
GB479328A (en) * 1936-06-18 1938-02-03 Electrical Res Prod Inc Improvements in or relating to sound translating devices
US2228886A (en) * 1938-10-31 1941-01-14 Rca Corp Electroacoustical apparatus
FR883707A (fr) * 1941-07-02 1943-07-13 Klangfilm Gmbh Appareils sonores à effet directeur
DE867969C (de) * 1941-07-03 1953-02-23 Klangfilm Gmbh Schallgeraete mit Richtwirkung
DE1094803B (de) * 1959-01-16 1960-12-15 Sennheiser Electronic Rohrfoermiges Richtelement
AT284927B (de) * 1969-03-04 1970-10-12 Eumig Rohrrichtmikrophon
NL7001421A (nl) * 1970-01-31 1971-08-03
FR2459599A1 (fr) * 1979-06-14 1981-01-09 Lagarrigue Jacques Enceinte acoustique de salon a tuyaux

Also Published As

Publication number Publication date
AT378888B (de) 1985-10-10
ATA229882A (de) 1985-02-15
FR2507849A1 (fr) 1982-12-17
US4421957A (en) 1983-12-20
FR2507849B1 (fr) 1985-12-13
GB2100551A (en) 1982-12-22
DE3222061A1 (de) 1983-01-05
SE447861B (sv) 1986-12-15
CA1177574A (en) 1984-11-06
SE8203429L (sv) 1982-12-16
GB2100551B (en) 1985-07-03
JPS57212897A (en) 1982-12-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8202414A (nl) Microfoon/luidsprekerstructuur voor eindvuring.
US3657490A (en) Tubular directional microphone
US4485484A (en) Directable microphone system
CA1088871A (en) Noise cancellation apparatus
US2293181A (en) Sound absorbing apparatus
US4168761A (en) Symmetrical air friction enclosure for speakers
US20070025576A1 (en) Telescope style microphone with dual effects for enhancing physical acoutsic volume and acquiring uni-directional acoustic source
US2789651A (en) Acoustic device
US5619020A (en) Muffler
KR20040004552A (ko) 빔형성 어레이를 위한 입체각 누화 제거
EP0453230A2 (en) Speaker system
EP0742678A2 (en) Noise canceling gradient microphone assembly
WO2022228306A1 (zh) 电子设备
WO2017169886A1 (ja) 音響管および音響再生装置
US1936706A (en) Directionally selective sound receiver
KR101446611B1 (ko) 투웨이 커널형 이어폰
US2124575A (en) Acoustic device
US6700984B1 (en) Non-linearly tapering transmission line speakers
US1832763A (en) Acoustic chamber
EP0778399B1 (en) Resonator
US2406391A (en) Compressional wave directional, prismatic, and focusing system
US4188609A (en) Low frequency hydrophone
US272866A (en) Speaking-trumpet for receiving-telephones
US2912061A (en) Apparatus for utilization of higher order acoustic waves
US2190466A (en) Telephone substation apparatus

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed