NL8201188A - Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisie-overdracht. - Google Patents

Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisie-overdracht. Download PDF

Info

Publication number
NL8201188A
NL8201188A NL8201188A NL8201188A NL8201188A NL 8201188 A NL8201188 A NL 8201188A NL 8201188 A NL8201188 A NL 8201188A NL 8201188 A NL8201188 A NL 8201188A NL 8201188 A NL8201188 A NL 8201188A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
frequency
signal
line
quiescent
time
Prior art date
Application number
NL8201188A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL8201188A priority Critical patent/NL8201188A/nl
Priority to US06/469,543 priority patent/US4577217A/en
Priority to JP58045346A priority patent/JPS58171189A/ja
Priority to EP83200385A priority patent/EP0089728B1/en
Priority to AT83200385T priority patent/ATE17625T1/de
Priority to DE8383200385T priority patent/DE3361892D1/de
Priority to DD83249097A priority patent/DD210512A5/de
Publication of NL8201188A publication Critical patent/NL8201188A/nl
Priority to HK759/86A priority patent/HK75986A/xx

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N11/00Colour television systems
    • H04N11/06Transmission systems characterised by the manner in which the individual colour picture signal components are combined
    • H04N11/18Transmission systems characterised by the manner in which the individual colour picture signal components are combined using simultaneous and sequential signals, e.g. SECAM-system
    • H04N11/183Encoding means therefor

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Processing Of Color Television Signals (AREA)
  • Color Television Systems (AREA)

Description

' * Ï A
PHN 10.306 1 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
Kodeerschakeling voor een SBCM-kleurentelevisie~overdracht.
De uitvinding heeft betrekking op een kodeerschakeling voor een SECSM-kleurentelevisie-overdracht, voorzien van een in frekwentie moduleerbare oscillator voor het cmzetten van een modulerend signaal dat twee elkaar lijnsequentieel opvolgende kleurverschilsignalen bevat 5 in een frekwentiegamoduleerd signaal, dat een eerste rustfrèkwentie heeft als het eerste kleurverschilsignaal nul is en een tweede rust-frekwentie heeft als het tweede kleurverschilsignaal nul is, en van een regellus voor het nagenoeg gelijk maken van de eerste rustfre-kwentie aan de frekwentie van een eerste referentiesignaalgenerator 10 en van de tweede rustfrèkwentie aan de frekwentie van een tweede referentiesignaalgenerator, welke regellus een door een impulsgenerator bediende multiplexer bevat voor het in een vooraf bepaalde volgorde sequentieel toevoeren van het frèkwentiegemoduleerde signaal en van het eerste en het tweede referentiesignaal aan een frekwentiedemodulator 15 waarop een eerste regelweg voor het opwekken van een eerste regelinfor-matie ten behoeve van de. oscillator en een tweede regelweg voor het opwekken van een tweede regel informatie ten behoeve van de oscillator zijn aangesloten, welke eerste en tweede regelweg elk gedurende vooraf bepaalde meetintervallen waarin het door de multiplexer doorgegeven sig-20 naai de referentie- respéktievelijk de rustfrèkwentie heeft, werkzaam zijn voor het vergelijken van de genoemde frèkwenties.
Een dergelijke kodeerschakeling is uit het Franse octrooi-schrift 2.283.611 bekend. Door de werking van de regellus in deze békende schakeling wordt er voor gezorgd dat de frekwentie van het frekwentiege- f 25 moduleerde signaal gelijk is aan de frekwentie van de betreffende referentiesignaalgenerator gedurende een tijdsinterval waarin het modulerende kleurverschilsignaal nul is. Dit vindt lijnsequentieel plaats, dat wil zeggen het signaal neemt voor de ene lijn de waarde van de rode referentie fQR = 4,40625 MHz en voor de daarop volgende lijn de waarde 30 van de blauwe referentiefrekwentie f-, = 4,250 MHz aan. Qidat het fre-kwentiegemoduleerde signaal tijdens het lijnonderdrukkingssinterval de referentiefrekwentie moet hebben vrordt dit signaal gedurende een in dit interval gelegen korte tijd gedemoduleerd en de verkregen informatie o 8201188 I fc , » PHN 10.306 2 . wordt vergeleken met de informatie die wordt verkregen na demodulatie van het referentiesignaal gedurende de daarop volgende lijnslagtijd.
Het op deze wijze verkregen foutsignaal bevat de benodige regelinf ormatie. Hiervoor is de regellus van twee afzonderlijke regelwegen voorzien, te g weten een voor rood en een voor blauw.
In de bekende schakeling krijgt de frekwentiedemodulator zijn ingangssignalen via de multiplexer in een vooraf bepaalde volgorde toegevoerd. Gedurende een lijnonderdrukkingsinterval wordt het door de oscillator opgewekte frëkwentiegemoduleerde signaal met de frekwentie f„ 10 en gedurende de daarop volgende lijnslagtijd wordt het signaal met de frekwentie fQR doorgegeven. Gedurende het daarop volgende onderdrukkings-interval wordt het frékwentiegemoduleerde signaal fR en gedurende de daarop volgende lijnslagtijd wordt frekwentie fQB toegevoerd, waarna de sequentie zich herhaalt. Dit is dus een sequentie van twee lijnen, 15 waarbij de te meten signalen elkaar na een korte tijd opvolgen.
Een nadeel van deze sequentie is het volgende. In de kodeerschakeling is op verschillende plaatsen een blokvormig schakelsignaal met de halve lijnfrekwentie werkzaam, en wel voor het onschakelen van de informatie van een blauwe naar de informatie van een rode lijn en 20 omgekeerd. Deze omschakeling vindt doorgaans tijdens het lijnonderdrukkingsinterval plaats, dit is op een tijdstip waarop geen kleursignalen worden opgewekt. Dit houdt voor de bekende kodeerschakeling in dat de omschakeling een zeer korte tijd, namelijk enkele mikrosekonden, vóór de meting van de frekwenties fR en plaatsvindt. Bij de omschakeling 25 treedt echter een zeer snelle verandering van de frekwentie op, welke verandering voor de frekwentiedemodulator een grote fazesprong veroorzaakt. Op het meettijdstip kan het zijn dat deze sprong nog een invloed heeft op het te meten niveau, wat een fout in de aan de oscillator toegevoerde regelinformatie introduceert.
30 Het is duidelijk dat de geschetste verstoring van de fre- kwentiemeting vermeden kan worden indien het schakelsignaal met de halve lijnfrekwentie zodanig is dat de flank hiervan voldoende lang vóór het tijdstip waarop de frekwentie wordt genet en, optreedt. Omdat het schakelsignaal ook op andere plaatsen in de kodeerschakeling werk-35 zaam is zodat de positie van de flank daar anders gelegen moet zijn, houdt dit in dat het voor de regeling van de rustfrekwenties benodigde schakelsignaal een bepaalde vertraging moet ondergaan ten opzichte van het soortgelijke signaal dat elders wordt gebruikt. Dit vergt een 8201188 , t * HJN 10.306 3 aantal vertragingselementen.
Met de uitvinding wordt beoogd een kodeeerschakeling van de bovengenoemde soort te verschaffen, waarbij een groot gedeelte van de schakeling als geïntegreerde schakeling uitgevoerd kan worden. Voor een 5 dergelijke uitvoering zou de genoemde vertraging ongunstig zijn vanwege de benodigde vertragingselementen met bijbehorende aansluitklenmen, gezien het feit dat het aantal aansluitklenmen beperkt is. De kodeer-schakeling volgens de uitvinding heeft een dergelijke vertraging niet nodig en vertoont het kenmerk, dat de door de impulsgenerator opgewekte 10 schakelsignalen voor het bepalen van de volgorde van de door de multiplexer doorgegeven signalen en van de tijdspositie van de meetinter-vallen gedurende bepaalde intervallen optreden, zodanig dat tussen het rustfrekvrentie-meetinterval en het referentiefrekwentie-neetinter-val ten minste een wezenlijk deel van een lijntijd gelegen is.
15 Doordat de meetintervallen in de tijd voldoende ver van elkaar liggen kan de daar tussenin optredende overgang van een rode naar een blauwe lijn of van een blauwe naar een rode lijn geen merkbare invloed hebben op de opgewekte regelinformaties.
In een uitvoering vertoont de kodeerschakeling het kenmerk, 20 dat elke regelweg een eerste en een tweede bemonster- en -houdschakeling bevat, waarbij de eerste bemonster- en -houdschakeling gedurende een wezenlijk deel van een lijntijd en de tweede bemonster- en -houdschakeling in het aan het eind van de daarop volgende lijntijd optredende lijn-onderdrukkingsinterval werkzaam is.
25 Bij voorkeur vertoont de kodeerschakeling het kenmerk, dat tussen de tijd waarin de tweede bemonster- en -houdschakeling van de eerste regelweg werkzaam is en de tijd waarin de eerste bemonster- en -houdschakeling van de tweede regelweg werkzaam is ten minste een wezenlijk deel van een lijntijd gelegen is en het kenmerk, dat de multiplexer 30 de Ingangssignalen hiervan volgens de volgende sequentie doorgeeft: twee lijntijden met het eerste referentiesignaal, een lijntijd met het frekwentiegemoduleerde signaal dat de eerste rustfrekwentie aanneemt wanneer het modulerende signaal nul is, twee lijntijden met het tweede referentiesignaal, een lijntijd met het frekwentiegemoduleerde signaal 35 dat de tweede rustfrekwentie aanneemt wanneer het modulerende signaal nul is, enzovoort.
De uitvinding zal aan de hand van de bijgaande figuren bij wijze van voorbeeld nader worden verklaard, waarin 8201188 EHN 10.306 4 * i
1 I
fig. 1 een blokschema toont van een gedeelte van een kcdeer-schakeling volgens de uitvinding, fig. 2 golf vormen toont die daarin optreden en fig. 3 een meer gedetailleerd schema toont van de multiplexer 5 van fig. 1.
In fig. 1 stelt een opteltrap voor. Hieraan wordt een kleur-verschilsignaal voor rood toegevoerd, terwijl het kleurverschil-signaal voor blauw aan een opteltrap 2 toegevoerd wordt. Optel trappen 1 en 2 krijgen ook gelijkspanningen toegevoerd die op nog te verklaren 10 wijze worden opgewekt. Door middel van een begrenzer 3 worden de signalen van trappen 1 en 2 begrensd en de verkregen signalen worden toegevoerd aan een anschakelaar 4 die door een schakelsignaal A met de halve lijn-frëkwentie wordt bediend. Signaal A, dat in fig. 2a is uitgezet als funktie van de tijd, wordt evenals de andere, in de schakeling van 15 fig. 1 werkzame schakelsignalen door een impulsgenerator 5 opgewekt. Generator 5 krijgt een signaal met de lijnfrékwentie f.. alsmede een π signaal met de rasterfrékwentie fv toegevoerd. Qmschakelaar 4 levert een lijnsequentieel signaal aan een modulatiesignaalingangsklem van een oscillator 6, dit is het (begrensde) rode signaal wanneer signaal 20 A hoog is en het (begrensde) blauwe signaal D' wanneer signaal A laag is.
43
Oscillator 6 krijgt van generator 5 een schakelsignaal toegevoerd voor het elke lijn op bekende wijze bepalen van de beginfaze van het door oscillator 6 opgewekte signaal. Bovendien wordt de faze elke derde lijn en elke tweede raster omgekeerd. Oscillator 6 wekt 25 een frekwentiegemoduleerd signaal op dat qp bekende wijze verder wordt verwerkt. Vóór de genoemde fazebewerkingen wordt het ook toegevoerd aan een ingangsklem 8 van een multiplexer 7.
Aan een andere ingangsklem 9 van multiplexer 7 wordt een signaal met de referentiefrékwentie voor rood fQR = 4,40625 MHz toege-30 voerd en aan een ingangsklem 10 van multiplexer 7 wordt een signaal met de referentiefrékwentie voor blauw fQB = 4,250 MHz toegevoerd.
Deze signalen worden door een referentie-oscillator 11, respektieve-lijk een referentie-oscillator 12 opgewekt, waarbij beide oscillatoren qp bekende wijze met frekwentie f^ vergrendeld zijn. Door de werking 35 van multiplexer 7 wordt er voor gezorgd dat de signalen van oscillatoren 6, 11 en 12 in een bepaalde volgorde aan de uitgangsklem 13 van multiplexer 7 optreden. Hiervoor worden aan drie ingangsklerrmen 14, 15 en 16 820 1 1 88 ' 1 * IHN 10.306 5 hiervan schakelsignalen B, F, respektievelijk E toegevoerd die door im- pulsgenerator 5 worden opgewekt.. Met klem 13 is een frekwentiedeel- schakeling 17 verbonden. Het uitgangssignaal hiervan wordt aan een vermenigvuldigingstrap 18 en aan een banddoorlaatfilter 19 toegevoerd.
5 Het signaal aan de uitgang van filter 19 wordt toegevoerd aan trap 18.
Trap 18 en filter 19 vormen een synchrone frëkventiedemodulator waarvan het uitgangssignaal door middel van een laagdoorlaatfilter 20 in fre- kwentie wordt begrensd. Schakeling 17 deelt de frekwentie door twee.
Hierdoor wordt verkregen dat signalen met dezelfde frekwentie en die wel met ig of niet dezelfde vorm hebben in signalende halve frekwentie worden omgezet die gelijkvormig zijn. Na demodulatie ontstaat een gelijkspanning waarvan de waarde vanwege de in filter 19 optredende frekwentie-afhanke-lijke fazedraaiing uitsluitend van de frefcwentie-afwijking afhangt.
Via een huffertrap 21 wordt het frékwentiegemoduleerde signaal toege-15 voerd aan een schakelaar 22, aan een schakelaar 28, aan de niet-ankeren-de ingangsklem van een verschilversterker - 24 alsmede aan de niet-cm-kerende Ingangsklem van een verschilversterker 30.
Schakelaar 22 is anderzijds verbonden met een kondensator 23 en met de ankerende ingangsklem van versterker 24 waarvan de uitgangs-2Q klem met een schakelaar 25 verbonden is. Schakelaar 25 is anderzijds met een kondensator 26 verbonden. De andere aansluiting van kondensator 23 respektievelijk 26 ligt aan massa. De over kondensator 26 aanwezige spanning wordt via een buffertrap 27 aan opteltrap 1 toegevoerd. Schakelaar 22 wordt door een schakelsignaal H bediend terwijl schakelaar 25 25 door een schakelsignaal D wordt bediend, waarbij beide schakelsignalen door generator 5 worden opgewekt.
Op soortgelijke wijze wordt schakelaar 28 door een schakelsignaal G bediend. Schakelaar 28 is verbonden met een kondensator 29 en met de ankerende ingangsklem van versterker 30 waarvan de uitgangsklem 3Q met een schakelaar 31 verbonden is. Schakelaar 31 wordt bediend door een schakelsignaal C en is anderzijds met een kondensator 32 verbonden.
De andere aansluiting van kondensator 29 respektievelijk 32 ligt aan massa. De over kondensator 32 aanwezige spanning wordt via een buffertrap 33 aan opteltrap 2 toegevoerd. Beide schakelsignalen G en C 35 worden door impulsgenerator 5 opgewekt.
De aan multiplexer 7 toegevoerde schakelsignalen B, F en E zijn in fig. 2 onder b, f, respektievelijk e uitgezet. Signaal B heeft 820 1 1 88 EHN 10.306 6 een herhalingsfrékwsntie die een derde is van de lij nf rekwentie. Gedurende een lijn is signaal B laag en gedurende de daarop volgende twee lijnen is het hoog. De herhalingsfrekwentie van signalen F en E is gelijk aan een'zesde van de lijnfrekwentie, waarbij deze signalen gedurende twee 5 lijnen laag en gedurende de daarop volgende vier lijnen hoog zijn. üit fig. 2 blijkt dat de volgorde van signalen B, F en E zodanig is gekozen dat gedurende een bepaalde blauwe lijn (signaal A laag), die met het cijfer 1 aangeduid is, signaal B laag is terwijl signalen F en E hoog zijn. Gedurende lijnen 2 en 3 zijn signalen B en E hoog terwijl signaal 10 F laag is. Lijn 4 is een rode lijn (signaal A hoog): nu is signaal B laag terwijl signalen F en E hoog zijn. Gedurende lijnen 5 en 6, ten slotte, zijn signalen B en F hoog terwijl signaal E laag is, waarna de gedurende lijn 1 heersende situatie zich gedurende lijn 7 herhaalt.
Multiplexer 7 is qp zodanige wijze uitgevoerd dat een bepaald 15 ingangssignaal hiervan aan uitgangsklem 13 doorgegeven wordt wanneer een bepaald toegevoerd schakelsignaal laag is. Voor het ingangssignaal aan klem 8, dit is het door oscillator 6 opgewekte frekwentiegemoduleer-de signaal, geldt dat het doorgegeven wordt wanneer signaal B laag is. Tijdens de beschouwde sequentie van 6 lijnen gebeurt dit gedurende lijnen 20 1 en 4, waarbij gedurende lijn 1 het door signaal D' gemoduleerde sig-
O
' naai en gedurende lijn 4 het door signaal gemoduleerde signaal op treedt. Op gelijksoortige wijze wordt het ingangssignaal fQR aan klem 9 doorgegeven wanneer signaal F laag is, dit is gedurende lijnen 2 en 3, terwijl het ingangssignaal fQB aan klem 10 doorgegeven wordt wanneer 25 signaal E laag is, dit is gedurende lijnen 5 en 6. Aan klem 13 treden dus de volgende signalen opr twee lijnen met fQR, een lijn met het rode EM-s ignaal, twee lijnen met fQB, een lijn met het blauwe FM-signaal, enzovoort.
Fig. 2c toont het verloop van schakels ignaal C. Op dezelfde 30 wijze tonen fig. 2d, g en h het verloop van schakelsignalen D, G, res-pektivelijk H. Signaal H treedt op gedurende lijn 3 of althans een groot gedeelte hiervan, in welke tijd schakelaar 22 geleidend is. De hierdoor doorgegeven spanning is het resultaat van de demodulatie van signaal fQR, dit is een gelijkspanning, indien schakelaar 22 voldoende 35 lang geleidend is, die over kandensator 23 aanwezig is en die nagenoeg konstant blijft als schakelaar 22 weer geopend wordt en wel totdat signaal H opnieuw, te veten gedurende lijn 9, optreedt. Schakelaar 22 en 820 1 1 88 * * EHN 10.306 7 kondensator 23 vormen dus een bemonster- en -houdschakeling. Door middel van verschilversterker 24 wordt de over kondensator 23 verkregen spanning vergeleken met het signaal van trap 21, dit is het resultaat van de demodulatie van het sequentieel signaal dat aan klem 13 aanwezig is.
5 Schakelaar 25 en kondensator 26 vormen een bemonster- en -houdschakeling die gedurende het optreden van^impuls D werkzaam is. Impuls D treedt qp gedurende een gedeelte van^tussen lijn 4 en 5 gelegen lijnonderdruk-kingsinterval dat zich in lijn 4 bevindt. Hiervoor treedt de achterflank van impuls D qp een korte tijd vóór de overgangsflank van signaal 10 A tussen lijnen 4 en 5. Fig. 2i toont ter vergelijking het lijnonder-drukkingssignaal I dat onder andere gebruikt wordt voor het onderdrukken van de aan trappen 1 en 2 toegevoer<fe kleurinformatie en dat aan generator 5 toegevoerd wordt. Onder deze omstandigheden is de over kondensator 26 aanwezige spanning een maat voor het verschil tussen de frekwen-15 tie van het door oscillator 6 gedurende de onderdrukking aan het eind van een rode lijn opgewekte signaal, de zogenaamde rustfrékwentie voor rood, en de streefwaarde hiervan, dat wil zeggen frekwentie f .
Signaal G sluit schakelaar 28 gedurende lijn 6 of althans een groot gedeelte hiervan en de door middel van bemonster- en -houd-20 schakeling 28, 29 verkregen spanning is het resultaat van de demodulatie van signaal f^ dat gedurende lijnen 5 en 6, respektievelijk dé twee lijnen die voorafgaan aan lijn 1, aanwezig is aan kien 13. Inpuls C sluit schakelaar 31 gedurende een gedeelte van het tussen lijnen 1 en 2, respektivelijk 7 en 8, gelegen lijnanderdrukkingsipterval dat zich in 25 lijn 1, respektievelijk 7, bevindt. De achterflank van inpuls C treedt op een korte tijd vóór de overgangsflank van signaal A tussen lijnen 1 en 2, respektievelijk 7 en 8. De over kondensator 32 aanwezige spanning is een maat voor het verschil tussen de frekwentie van het door oscillator 6 gedurende de onderdrukking aan het eind van een blauwe 30 lijn opgewekte, signaal, de zogenaamde rustfrekwentie voor blauw, en de streefwaarde hiervan, dat wil zeggen frekwentie fQB. De spanningen over kondensatoren 26 en 32 bepalen mede de gelijkspanningskorrponent van de kleurverschilsignalen die aan oscillator 6 worden toegevoerd.
Uit het voorgaande blijkt dat de schakeling van fig. 1 een regellus 35 bevat met twee regelwegen, te weten de weg met elementen 22 tot en mat 27 en de weg mat elementen 28 tot en met 33. Door de werking van deze regellus, die ook elementen 7 en 17 tot en met 21 bevat,wordt oscillator 820 1 1 88 EHN 10.306 8 6 qp zodanige wijze bijgeregeld dat beide rustfrekwenties de streefwaarden hiervan nagenoeg hebben. Dit houdt in dat de frekwentie van het opgewekte frekwentiegancduleerde signaal gelijk is aan fQR gedurende de rode lijnen in tijdsintervallen, in het bijzonder de lijnonderdruk-5 kingsintervallen, waarin het rode kleurverschilsignaal nul is en aan fgg gedurende de blauws lijnen in tijdsintervallen, in het bijzonder de lijnorderdrukkingsintervallen, waarin het blauwe kleurverschilsignaal nul is.
üit het voorgaande blijkt dat in de schakeling van fig. 1 de 10 rode referentiefrèkwsntie gedurende lijn 3 en de rode rustfrekwentie aan het eind van lijn 4 gemeten wordt, terwijl de blauwe referentiefre-kwentie gedurende lijn 6 en de blauwe rustfrekwentie aan het eind van lijn 7 gemeten wordt. Vanwege de betrekkelijk lange tussentijd heeft de omschakeling tussen een blauws en een rode lijn, respektievelijk 15 tussen een rode en een blauwe lijn, welke omschakeling gelijktijdig met een flank van signaal A optreedt en een grote fazesprong in demodulator 18, 19 veroorzaakt, geen merkbare invloed op het resultaat van deze metingen. Hierbij moet het gedemoduleerde referentieniveau telkens gedurende een groot gedeeelte van een lijntijd warden bewaard.
20 Deze opslagtijd is voldoende lang cm te waarborgen dat een dergelijke, nadelige invloed zich niet manifesteert.
In de schakeling van fig. 1 wordt van een sequentie van 6 lijnen gebruik gemaakt. Hierbij is de frekwentie van de benodigde schakelsignalen en van de bemonsteringsimpulsen een derde, respektieve-25 lijk een zesde van de lijnfrekwentie. Een sequentie van 4 lijnen, waarbij de genoemde frekwentie gelijk is aan de. helft, respektievelijk een kwart van de lijnfrekwentie, is evenwel denkbaar. De volgende signalen treden dan bijvoorbeeld op: een lijn met f ,. een lijn met fQR, een lijn met het rode FM-signaal, een lijn met het blauwe FM-signaal, 30 enzovoort. De metingen voor rood worden gedurende de tweede en de derde lijn uitgevoerd, terwijl de metingen voor blauw gedurende de eerste en de vierde lijn uitgevoerd warden. De opslagtijden zijn dus verschillend, waardoor fouten kunnen ontstaan. Dit nadeel wordt vermeden door de volgende keuze: een lijn met fQR, een lijn met fQR, een lijn met 35 het rode FM-signaal, een lijn met het blauwe EM-signaal, enzovoort. Hierbij zijn de opslagtijden voor beide kanalen gelijk, aangezien de metingen voor rood gedurende de eerste en de derde lijn en de metingen 8201188 . ·*- ' ΓΗΝ 10.306 9 voor blauw gedurende de tweede en de vierde lijn worden uitgevoerd. Wel zijn deze qpslagtijden bijna twee lijnen lang. Een dergelijke sequentie is wel bruikbaar, maar omdat het opslaan van de informatie in kondensa-toren 23 en 29 zo kort mogelijk moet duren cm een zo klein mogelijke 5 fout te krijgen, moet aan de sequentie van 6 lijnen de voorkeur worden gegeven.
In fig. 3 wordt een schema gegeven van een mogelijke uitvoering van multiplexer 7. Tussen ingangsklem 10 en uitgangsklem 13 is een schakelaar 41 qpgencmen. Op gelijke wijze is tussen ingangsklem 9 en klem 13 ©en schakelaar 42 en tussen ingangsklem 8 en kien 13 is een schakelaar 43 opgencmen. Schakelaar 41 wordt bediend door het signaal aan klem 16. Op gelijke wijze wordt schakelaar 42 door het signaal aan klem 15 en schakelaar 43 door het signaal aan klem 14 bediend.
Zoals uit fig. 2b, 2e en 2f blijkt, zijn de schakelsignalen aan klem-15 men 14, 15 en 16 niet gelijktijdig laag voor het sluiten van de betreffende schakelaar. De ingangssignalen aan klaimen 8, 9 en 10 worden derhalve in een door de schakelsignalen bepaalde volgorde aan uitgangsklem 13 doorgegeven.
20 25 30 35 8201188

Claims (7)

1. Kodeerschakeling voor een SECAM-kleurentelevis ie-overdracht, voorzien van een in frékwentie moduleerbare oscillator voor het anzet- ten van een modulerend signaal dat twee elkaar lijnsequentieel opvolgen- • de kleurverschilsignalen bevat in een frekwentiegemoduleerd signaal, 5 dat een eerste rustfrekwentie heeft als het eerste kleurverschilsignaal nul is en een tweede rustfrekwentie heeft als het tweede kleurverschilsignaal nul is, en van een regellus voor het nagenoeg gelijk maken van de eerste rustfrekwentie aan de frékwentie van een eerste referen-tiesignaalgenerator en van de tweede rustfrekwentie aan de frekwentie 10 van een tweede ref erentiesignaalgenerator, welke regellus een door een impulsgenerator bediende multiplexer bevat voor het in een vooraf bepaalde volgorde sequentieel toevoeren van het frekwentiegemoduleerde signaal en van het eerste en het tweede referentiesignaal aan een fre-kwentiederaodulator waarop een eerste regelweg voor het opwekken van een 15 eerste regelinformatie ten behoeve van de oscillator en een tweede regelweg voor het opwekken van een tweede regelinformatie ten behoeve van de oscillator zijn aangesloten, walke eerste en tweede regelweg elk gedurende vooraf bepaalde meetintervallen waarin het door de multiplexer doorgegeven signaal de referentie- respektievelijk de rust-20 frékwentie heeft, werkzaam zijn voor het vergelijken van de genoemde frékwenties, met het kenmerk, dat de door de impulsgenerator opgewekte schakelsignalen voor het bepalen van de volgorde van de door de multiplexer doorgegeven signalen en van de tijdspositie van de meetintervallen gedurende bepaalde intervallen optreden, zodanig dat tussen het 25 rustfrekwentie-meetinterval en het referentiefrékwentie-msetinterval ten minste een wezenlijk deel van een lijntijd gelegen is.
2. Kodeerschakeling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat elke regelweg een eerste en een tweede bemonster- en -houdschakeling bevat, waarbij de eerste bemonster- en -houdschakeling gedurende een 30 wezenlijk deel van een lijntijd en de tweede bemonster- en -houdschakeling in het aan het eind van de daarop volgende lijntijd optredende lijnonderdrukkingsinterval werkzaam is.
3. Kodeerschakeling volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat tussen de tijd waarin de tweede bemonster- en -houdschakeling van de 35 eerste regelweg werkzaam is en de tijd waarin de eerste bemonster- en -houdschakeling van de tweede regelweg werkzaam is ten minste een wezenlijk deel van een lijntijd gelegen is. 8201188 ·*»· -*· EHN 10.306 11
4. Kodeerschakeling volgens conclusie 2, net het-kenmerk, dat tussen de eerste en de tweede bemonster- en -hcudschakeling een verge-lijklngstrap opgenanen is voor het vergelijken van het signaal van de frekwentiedemodulator en het signaal van de eerste bemonster- en -houd- 5 schakeling.
5. Kodeerschakeling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de multiplexer de ingangssignalen hiervan volgens de volgende sequentie doorgeeft: een lijntijd met het eerste referentiesignaal, een lijntijd met het tweede referentiesignaal, een lijntijd met het frekwentie- 10 gemoduleerde signaal dat de eerste rustfrekwentie aanneemt wanneer het modulerende signaal nul is, een lijntijd met het frëkwentiegemodu-leerde dat de tweede rustfrekwentie aanneemt wanneer het modulerende signaal nul is, enzovoort.
6. Kodeerschakeling volgens conclusie 1,- met het kenmerk, dat 15 de multiplexer de ingangssignalen hiervan volgens de volgende sequentie doorgeeft: twee lijntijden met het eerste referentiesignaal, een lijn-. tijd met het frékwentiegemoduleerde signaal dat de eerste rustfrekwentie aanneemt wanneer het modulerende signaal nul is, twee lijntijden net het tweede referentiesignaal, een lijntijd met het frekwentiegemodu-2o leerde signaal dat de tweede rustfrekwentie aanneemt wanneer het modulerende signaal nul is, enzovoort.
7. Kodeerschakeling volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat tussen de multiplexer en de frekwentiedemodulator een frekwentiedeel-schakeling voor het delen van de frekwentie door twee opgenanen is. 25 30 35 82 0 1 1 88
NL8201188A 1982-03-23 1982-03-23 Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisie-overdracht. NL8201188A (nl)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8201188A NL8201188A (nl) 1982-03-23 1982-03-23 Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisie-overdracht.
US06/469,543 US4577217A (en) 1982-03-23 1983-02-25 Encoding circuit for a SECAM color television transmission
JP58045346A JPS58171189A (ja) 1982-03-23 1983-03-19 Secam方式カラ−テレビジヨン用エンコ−ダ
EP83200385A EP0089728B1 (en) 1982-03-23 1983-03-22 Encoding circuit for a secam colour television transmission
AT83200385T ATE17625T1 (de) 1982-03-23 1983-03-22 Kodierschaltung fuer secam-farbfernsehuebertragung.
DE8383200385T DE3361892D1 (en) 1982-03-23 1983-03-22 Encoding circuit for a secam colour television transmission
DD83249097A DD210512A5 (de) 1982-03-23 1983-03-23 Kodierschaltung fuer eine secam-farbfernsehuebertragung
HK759/86A HK75986A (en) 1982-03-23 1986-10-09 Encoding circuit for a secam colour television transmission

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8201188 1982-03-23
NL8201188A NL8201188A (nl) 1982-03-23 1982-03-23 Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisie-overdracht.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8201188A true NL8201188A (nl) 1983-10-17

Family

ID=19839457

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8201188A NL8201188A (nl) 1982-03-23 1982-03-23 Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisie-overdracht.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4577217A (nl)
EP (1) EP0089728B1 (nl)
JP (1) JPS58171189A (nl)
AT (1) ATE17625T1 (nl)
DD (1) DD210512A5 (nl)
DE (1) DE3361892D1 (nl)
HK (1) HK75986A (nl)
NL (1) NL8201188A (nl)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8401115A (nl) * 1984-04-09 1985-11-01 Philips Nv Werkwijze voor het in een secam-kodeerschakeling opwekken van een modulerend signaal en schakeling voor het toepassen van de werkwijze.
JP2017500424A (ja) 2013-12-23 2017-01-05 アランセオ・シンガポール・プライヴェート・リミテッド ゴム工業のための新規な抗凝集剤
US10584195B2 (en) 2013-12-23 2020-03-10 Arlanxeo Singapore Pte. Ltd. Ultra pure rubber
CN106232711B (zh) 2013-12-23 2020-08-04 阿朗新科新加坡私人有限公司 高纯度的卤化橡胶
CA2934728C (en) 2013-12-23 2023-09-12 Arlanxeo Singapore Pte. Ltd. Anti-agglomerants for elastomeric ethylene/.alpha.-olefin copolymers
EP3161068A4 (en) 2014-06-30 2018-01-17 Arlanxeo Singapore Pte. Ltd. Novel anti-agglomerants for the rubber industry

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1458292A (fr) * 1965-07-30 1966-03-04 Cft Comp Fse Television Perfectionnements au système secam
FR2260221B1 (nl) * 1974-02-04 1980-01-11 Matra
FR2283611A1 (fr) * 1974-08-30 1976-03-26 Thomson Csf Dispositif d'asservissement de la frequence de repos d'une sous-porteuse de television en couleur et codeurs correspondants pour le systeme secam
US4145711A (en) * 1976-11-15 1979-03-20 Rca Corporation SECAM modulator
NL7904985A (nl) * 1979-06-27 1980-12-30 Philips Nv Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisiezender.

Also Published As

Publication number Publication date
DE3361892D1 (en) 1986-03-06
EP0089728A1 (en) 1983-09-28
HK75986A (en) 1986-10-17
JPS6310636B2 (nl) 1988-03-08
ATE17625T1 (de) 1986-02-15
US4577217A (en) 1986-03-18
EP0089728B1 (en) 1986-01-22
JPS58171189A (ja) 1983-10-07
DD210512A5 (de) 1984-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5465071A (en) Information signal processing apparatus
JPS62130092A (ja) 色輪郭の精細度増大用回路配置
KR960002699B1 (ko) 동기 신호를 포함하는 영상 신호를 클램프하는 클램프 회로
NL8201188A (nl) Kodeerschakeling voor een secam-kleurentelevisie-overdracht.
NL192811C (nl) Inrichting voor het elimineren van tijdbasisfouten in een informatiesignaal.
US4343017A (en) Decoding composite PAL television signals
US4209800A (en) Magnetic color video recording and reproducing system with color killer circuit
US4358736A (en) Phase comparison circuit
JPH0557798B2 (nl)
EP0088464A1 (en) Digital colour television signal processing circuit
CA1054687A (en) Device for compensating for signal dropouts in an angle-modulation signal
EP0199602B1 (en) Signal processing circuit
SU1105132A3 (ru) Система обработки цветового телевизионного сигнала
KR920001064B1 (ko) 자기 기록 재생 장치
US4745493A (en) Circuit arrangement for a color image recording and reproduction instrument or a color television receiver
US5831680A (en) Color signal processing circuit capable of processing PAL/NTSC color television signals which prevents image deteriorization caused by chromatization
US4258390A (en) Video signal processing circuit
JPS61251395A (ja) 信号処理装置
EP0395056B1 (en) A color signal processing circuit
JPS59183380A (ja) デイジタル位相検出器
JPS63144686A (ja) テレビジヨンシステムにおける分解能をコンパチブルに高める方法
JP3157382B2 (ja) Vtrの再生モード判別回路
US4910587A (en) Information signal processing apparatus
KR840001467B1 (ko) 진폭 변조회로
JPS59198054A (ja) 自動周波数制御方式

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed