NL8020408A - - Google Patents

Download PDF

Info

Publication number
NL8020408A
NL8020408A NL8020408A NL8020408A NL8020408A NL 8020408 A NL8020408 A NL 8020408A NL 8020408 A NL8020408 A NL 8020408A NL 8020408 A NL8020408 A NL 8020408A NL 8020408 A NL8020408 A NL 8020408A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
transducer
bending
head assembly
magnetic
mounting
Prior art date
Application number
NL8020408A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Nortronics Company, Inc. Te Minneapolis, Minnesota, Ver.St.V.Am.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nortronics Company, Inc. Te Minneapolis, Minnesota, Ver.St.V.Am. filed Critical Nortronics Company, Inc. Te Minneapolis, Minnesota, Ver.St.V.Am.
Publication of NL8020408A publication Critical patent/NL8020408A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B5/00Recording by magnetisation or demagnetisation of a record carrier; Reproducing by magnetic means; Record carriers therefor
    • G11B5/48Disposition or mounting of heads or head supports relative to record carriers ; arrangements of heads, e.g. for scanning the record carrier to increase the relative speed
    • G11B5/58Disposition or mounting of heads or head supports relative to record carriers ; arrangements of heads, e.g. for scanning the record carrier to increase the relative speed with provision for moving the head for the purpose of maintaining alignment of the head relative to the record carrier during transducing operation, e.g. to compensate for surface irregularities of the latter or for track following

Landscapes

  • Supporting Of Heads In Record-Carrier Devices (AREA)

Description

”......................................;........ ......................... ..............8 ö 2 0 4 0 8 VO 1988
Titel : Ophangingsinrichting met_buiging volgens de_Z-as,
Deze uitvinding heeft in het algemeen betrekking op magnetische registratie-inrichtingen en meer in het bijzonder op een verbeterde draagconstructie voor elektro-magnetische transductoren van een soort, die in het bijzonder bruikbaar is bij een gegevensopslagstelsel met een 5 magnetische schijf voor het overdragen van gegevens tussen de transductor en een buigzame, magnetische schijf.
Voor alle magnetische gegevensopslagstelsels zijn een magnetisch gegevensregistratiemedium voor het opslaan van gegevens in magnetische vorm en een elektro-magnetische transductor nodig, voorzien van een of 10 meer "koppen" voor het uitvoeren .van het "lezen" en/of "schrijven" van 'gegevens in magnetische vorm respectievelijk uit of op het registratiemedium. Hoewel dergelijke magnetische gegevensopslagstelsels gebruik hebben gemaakt van gegevensregistratiemedia van verschillende uitvoeringen, (zoals linten, stijve schijven en trommels), heeft het z.g. "floppy disk" 15 medium recentelijk ruime toepassing gevonden in niet alleen programma-opslag- en invoertoepassingen, maar ook in een aantal verschillende gegevensinvoer-, -opslag- en -regeltoepassingen. Het "floppy disk" medium is een dunne, in het algemeen vlakke, buigzame of plooibare magnetische schijf, voorzien van magnetisch gevoelige oppervlakken en. thans draaibaar 20 met snelheden van ongeveer 36O omwentelingen per minuut in een beschermende omhulling of mantelomhulsel. Gegevensoverdracht naar en vanaf de "floppy disk" wordt bereikt door een of meer elektro-magnetische koppen, aangebracht in en gezamenlijk vormende een transductor. De transductor (of transductoren) staan in verbinding met een van de of beide oppervlakken 25 van de "floppy disk" door vensteropeningen in de beschermende omhulling.
Een aantal verschillende transductorconstructies, nuttig voor verbinding met "floppy disks" zijn verschenen in de stand van de techniek. In het algemeen hebben de gedeelten van deze transductoren, welke gedeelten verantwoordelijk zijn voor de elektro-magnetische overdracht van gege-30 vens naar en vanaf de "floppy disk" voor wat betreft'hun samenstellende grondstukken niet sterk van elkaar verschillen.Elk dezer transductoren omvat in beginsel een aantal magnetische kerndelen, vooraf opgesteld ten opzichte van elkaar, aan elkaar vastgezet en verbonden met een of meer spoelen voor het bepalen van een werkzame, elektro-magnetische transduc-35 tor. "Voor het merendeel hebben deze transductorconstructies, zoals gebruikt in samenhang met gegevensoverdracht naar en vanaf een "floppy disk" 8020408 - 2 - een lees/schrijfkop met een enkel kanaal omvat, en kunnen zij gewoonlijk tevens een wiskop "bevatten. De wiskop omvat in het algemeen een aantal wiskernen voor het trimmen van een informatie-"spoor", geschreven op het oppervlak van de "floppy disk", en voor het uitwissen van een paar be- .....5 schermingsbandgebieden aan weerszijden van het getrimde spoor. Ten behoe- ve van deze uitvinding zijn de bijzondere constructieve details en de onderlinge plaatsing van de elektro-magnetische onderdelen, die samen de verschillende kopgedeelten uitmaken van een elektro-magnetische trans-ductor, op zichzelf niet belangrijk, omdat deze uitvinding even goed 10 geldt voor elke elektro-magnetisch werkzame "soort" vasn dergelijke trans-ductor en samenstellende kopconstructies daarvan, ongeacht of dit veelvoudige of enkelvoudige, wis-, lees-, schrijf- of samengestelde lees/ schrijfkoppen zijn.
De onderhavige uitvinding geldt even goed voor zowel "enkelzijdige" 15 als voor "dubbelzijdige""floppy disk"-gegevensoverdrachtsstelsels. In een enkelvoudig stelsel, is elektro-magnetische gegevensoverdracht tussen de transductor en de "floppy disk" per keer slechts mogelijk aan een zijde van de "floppy disk". De doeltreffendheid wordt aanzienlijk verbeterd met een dubbelzijdig stelsel. In een dergelijk stelsel is gegevensoverdracht 20 aan weerszijden van de "floppy disk" te zelfder tijd mogelijk. Dit is mogelijk gemaakt door het gebruik van een paar in het algemeen tegenover elkaar liggende transductoren, werkzaam opgesteld voor het daartussen insluiten van de "floppy disk", waardoor dus beide oppervlakken van de "floppy disk" gelijktijdig worden aangegrepen.
25 "Floppy disk"-stelsels van de stand van de techniek, zowel enkel- als dubbelzijdig, hebben gewoonlijk hun betreffende transductor -"samenstellen" gemonteerd aan een beweegbare wagenconstructie, die radiaal wordt verplaatst met betrekking .tot een "floppy disk".met een onder de omstandigheden vaste stand. Beweging van de wagenconstructie maakt het 30 de 'daardoor gedragen transductor of transductoren mogelijk toegang te verkrijgen tot verschillende, gewenste omtreks-"sporen" op het magnetiseer-bare oppervlak of de magnetiseerbare oppervlakken.van de "floppy disk".
Voor het vergemakkelijken van de beschrijving en verwijzing in de gehele aanvrage zal het nuttig zijn verschillende hierin gebruikte 35 uitdrukkingen te definiëren. De uitdrukking "klantenvergelijkingsvlak" (afgekort als CKP] wordt bepaald als een vlak, dat door voorafbepaalde gedeelten gaat van de beweegbare wagenconstructie van een "floppy disk"- 8020408 -3-; stelsel. Fabrikanten vein de beweegbare wagenconstructie specificeren gewoonlijk de CRP in verhouding tot bepaalde gedeelten van hun bepaalde wagenconstructie, en specificeren de parameters van de constructie en de werking in verhouding tot de transductor- en "floppy disk"-beweging onder 5 verwijzing naar de gedefinieerde CRP. Ten behoeve van de verdere bespreking hierin, wordt de uitdrukking "nominale schijfvlak" gedefinieerd als het vlak,, waarin een oppervlak van een "floppy disk" nominaal, ligt gedurende het werkzaam draaien van de schijf. Omdat een "floppy disk" twee gegevens-overdrachtoppervlakken heeft,· die worden gescheiden door de dikte van de 10 "floppy disk", zal deze twee nominale schijfvlakken hebben, in het algemeen aangeduid als "bovenste" en "onderste" nominale schijfvlakken. In een stelsel met een enkelzijdige "floppy disk" zal slechts een nominaal schijfvlak van belang zijn voor gegevensoverdrachtwerkingen, omdat gegevens per keer slechts worden overgedragen naar een zijde van de schijf.
1-5 In een stelsel met een dubbelzijdige "floppy disk", waarbij gegevensoverdracht tegelijkertijd mogelijk is aan weerszijden van de schijf, zijn zowel het bovenste als het onderste nominale schijfvlak van belang. Gewoonlijk ligt het nominale schijfvlak in een vlak evenwijdig op afstand aan de CRP. In een optimaal werkzaam stelsel is het wenselijk, dat de 20 twee gegevensoverdrachtoppervlakken van de "floppy disk" met uitzondering van het gedeelte dat wordt aangegrepen door de transductor of transduc-toren, volkomen vlak liggen in respectievelijk de bovenste en onderste nominale schijfvlakken zonder onvolkomenheden daarin, zoals slingeren of · vervorming, bijvoorbeeld veroorzaakt door onvolkomenheden, in de schijf zelf, 25 door de buigzame aard van de schijf of door op de schijf overgebrachte beweging door de inrichting, die de schijf draait.
Bekende gegevensoverdrachtstelsels met een "floppy disk" hebben verschilt in hun ontwerpen van de transductordraagconstructie, die zijn gemonteerd aan de beweegbare wagen. In vroegere enkelzijdige "floppy disk"-30 stelsels, had de transductor in het algemeen een gebogen oppervlak voor werkzame aangrijping van de "floppy disk" en voor het doordringen in en voorbij het nominale schijfvlak van het aangegrepen gegevensoverdrachtoppervlak. De transductor was in het algemeen vast gemonteerd aan de beweegbare wagen. Een scharnierbare arm, die een drukkussen droeg, was draaibaar ge-35 monteerd aan de wagen voor het mogelijk maken van het inzetten van de schijf. De arm stond onder veerbelasting, zodat het daardoor, gedragen drukkussen in aangrijping was- met de schijf op een plaats, direkt tegenover de / - 4 - transductorkop, en een "bekende kracht op de schijf uitoefende, waardoor de plooibare schijf tot in innige aangrijping werd aangepast aan de gebogen transductorkop. Dit vroegere, enkelzijdige stelsel verschafte een beperkt vermogen in gegevensoverdracht, omdat per keer slechts gegevensoverdracht 5 aan êên zijde van de schijf kon worden bereikt, en was dus betrekkelijk langzaam.
Vereisten van een groter vermogen en een snellere gegevenstoeganke-lijkheid en -overdracht hebben geresulteerd in tweezijdige gegevensover-dracht.stelsels met een "floppy disk", voorzien van de mogelijkheid van het 10 tegelijkertijd overdragen van gegevens aan weerszijden van de "floppy disk".
_ Zoals hiervoor gesteld, hebben dergelijke stelsels in.het algemeen een paar transduetoren, gemonteerd voor het werkzaam aangrijpen van tegenover elkaar . liggende oppervlakken(of zijden) van de "floppy disk", in het algemeen volgens een tegenover elkaar liggend verband. De tegenover elkaar lig-15 gende transduetoren zijn in het algemeen zodanig geplaatst, dat hun betreffende kop-"spleten" onderling enigszins radiaal verspringend zijn voor het tot een minimum beperken van magnetische onderlinge fluxinwer-king tussen de transduetoren.
In deze bekende dubbelzijdige gegevensoverdrachtstelsels met een 20 "floppy disk", kunnen de bovenste en onderste registratie-oppervlakte-gebieden van de "floppy disk" met tussenpozen, uit hun. betreffende bovenste en onderste nominale schijfvlakken bewegen. Deze afwijkingen zouden bijvoorbeeld kunnen worden veroorzaakt door verstoorde schijven of boven- matige schijfslingering, (d.w.z. verstoringen in de schijfoppervlakken 25 wanneer de schijf draait). Het is derhalve wenselijk geacht, dat de tegenover elkaar opgestelde transductorkoppen ten opzichte van elkaar beweegbaar van elkaar zouden zijn gemonteerd, zodat de transductorkoppen de feitelijke baan zouden kunnen volgen, van de "floppy disk"-registratie-oppervlakken, die daartussendoor gaan, wanneer deze zouden afwijken van 30 de bovenste en onderste nominale schijfvlakken. Dienovereenkomstig zijn verschillende transductormonteerinrichtingen ontworpen in de stand van de techniek voor aanpassing aan dergelijke afwijkingen in de werkzame beweging van een "floppy disk".
Een dergelijke monteringsuitvoering, beschreven in het Ameri-35 kaanse reissue octrooi 29.380, opnieuw verleend op 30 augustus 1977» illustreert een werkwijze voor het monteren van een paar transductor-schuifkoppen volgens een tegenover elkaar liggend verband aan een paar 8020408 -5-.
raste draagarmen, "beweegbaar door solenoïdewerking naar en vanaf elkaar voor schijflaadwerkingen. De draagarmen grijpen aanslagdelen aan een wagen aan voor het beperken van de sluitafstand daartussen tot een vaste, voorafbepaalde waarde. De tegenover elkaar liggende transductorkoppen 5 worden tot in krachtige aangrijping gedrukt met de schijf door een paar schroefveren, welke veren onder de transductorkoppen liggen voor het daartussen insluiten van de "floppy disk". Een dergelijke constructie . heeft in het algemeen niet de gevoeligheid in beweging verschaft, vereist voor dè,; transductorkoppen teneinde afwijkingen te volgen van de 10 "floppy disk" vanuit de nominale schijfvlakken gedurende een blijvende toestand. Gemeend wordt, dat een dergelijke constructie tevens gevoelig is voor het invoeren van gegevensoverdrachtfouten, veroorzaakt door het "verschuiven" van de transductorkopoppervlakken ten opzichte van de . registratiesporen van de schijf wanneer de transductorkoppen !,kantelen" 15 voor aanpassing:aan verstoringen in de schijfbeweging·vanuit de nominale schijfvlakken. De constructie sluit een langzame dernpingsaansprekmg volgende op een laadwerking uit, (d.w.z. het aangrijpen van. de tegenover elkaar liggende transductoren op de draaiende schijf). Met deze constructie is de innigheid van de aanraking tussen de transductorkoppen 20 en de registratie-oppervlakken van de "floppy disk" verkleind.
Een andere variatie van een tweeledige transductormonterings-uitvoering, bestemd voor het verbeteren van de transductorbewegingsaan-sprekingstijd gedurende een gelijkblijvende toestand en voor het vergroten van de innigheid van de aanraking tussen de transductoren en de re-25 gistratie-oppervlakken van de "floppy disk" is beschreven in het Amerikaanse octrooi' Η.089.029, verleend op 9 mei 1978. In deze constructie wordt een paar transductoren, gemonteerd aan lange, vrijdragende draagarmen, mechanisch onder veerdruk naar elkaar gedrukt, waarbij elk der tegenover elkaar liggende transductoren, die daardoor wordt gedragen, on-30 afhankelijk is gemonteerd aan een kompasbeugelconstructie, die een universele Graalbeweging toelaat van de betreffende transductorkopsamenstellen. De schijfaangrijpende oppervlakken van de transductorkoppen zijn in het algemeen vlak. De draaibare transductordraagarmen zijn onderling zodanig gegrendeld, dat een beweging van een van deze armen, neigende 35 tot het omhoog bewegen van een van de transductoren vanuit aangrijping met het oppervlak van de schijf, ook de tweede arm beweegt voor het zodoende bewegen van de tweede transductor vanaf het tegenover liggende 8020408 - 6 - oppervlak van de schijf voor het laden en lossen van de schijf in en uit de werkzame stand. Elke arm wordt met een voorafbepaalde kracht tegen zijn bijbehorende zijde van de schijf gedrukt, neigende tot het handhaven van innige handhaving tussen de door die arm gedragen transductor en zijn 5 betreffende aangegrepen schijfoppervlak. De samengestelde constructie sluit de "floppy disk" in tussen de tegenover elkaar liggende transduc-toren met een betrekkelijk zwakke laadkracht van 6-7 gram, hetgeen neigt tot het aanleiding geven tot instabiliteit. Hoewel de tweevoudige kompasbeugelconstructie is uitgevoerd voor het mogelijk maken van een 10 snelle aanspreekbeweging van de transductorkoppen voor aanpassing aan verstoringen in de schijfbeweging vanuit de nominale schijfvlakken, geven dergelijke transductorvolgbeweging tevens aanleiding tot schuif- of ver-. schuivingsfouten. Wanneer de transductorkop beweegt aan de universele kompasbeugelconstructie voor het volgen van een schijfoppervlak, dat het 15 nominale schijfvlak heeft verlaten, "verschuiven" de betreffende oppervlakken van de transductorkop en het bijbehorende schijfspoor * dat daardoor wordt bewaakt, ten opzichte van elkaar zodanig, dat de lees/schrijfspleet van de transductorkop kan worden misplaatst met betrekking tot het verplaatste registratiespoor op het schijf oppervlak, waardoor dus zijn ge-20 gevensoverdraeht met het spoor wordt verminderd of benadeeld. De richting van een dergelijke verschuiving is afhankelijk van de richting van de verstorende beweging van de schijf. Een dergelijke verschuiving kan in een raaklijnriehting zijn met betrekking tot het registratiespoor, aanleiding gevende tot het misplaatsen van de lees/schrijfspleet met be-25 trekking tot de bitpositie van gegevens in het registratiespoor, verder in een radiale richting met betrekking tot het registratiespoor, aanleiding gevende tot het radiaal misplaatsen van de lees-schrijfspleet met betrekking tot de fysische plaats van het registratiespoor op het schijf-oppervlak of in de richting van een of andere daartussen liggende, sa-30 mengestelde hoek. Transductor/registratiespoor-misplaatsingsfouten worden eveneens ingevoerd door de universele beweging van de tweeledige kompas-beugeleonstructie door een torsie- of draaibeweging van de transductorkoppen rond een as, die loodrecht staat op het nominale schijfvlak en door een zijdelings, door wrijving veroorzaakt "verschuiyen" yan de trans-35 duetorkopoppervlakken.in het nominale schijfvlak zelf. Dergelijke zijdelingse versehuivings- en draaiverspringingsfouten yan de hiervoor vermelde soort zullen verder in deze aanvrage gedetailleerder worden beschreven .8 0 2 0 4 0 ® - 7 - met betrekking tot een bepaald coördinatenvergelijkingsst elsel met X-, Y- en Z-assen. Dergelijke verspringings- en verschuivingsfouten veroorzaken een misplaatsing van de bitpositie op de schijf radiaal en volgens de omtrek gedurende inschrijfwerkingen, en geven een verminderde ampli-5 tude in uitleeswerkingen als een gevolg van azimuthfouten. (samengestelde hoek) en vermindering in waargenomen registratiespoorbreedte. Een tijd- instelfout van de uitgelezen bits wordt eveneens opgelopen. Dit soort stelsel is tevens zeer ingewikkeld en kostbaar in constructie en vervaardiging.
10 Een betrekkelijk recente uitvoering van een tweezijdig gegevens overdracht stelsel met een "floppy disk" is geopenbaard in het Amerikaanse octrooi U.15’1.573, verleend op 2k april 1979· Deze constructie is uitgevoerd voor het verbeteren van de innigheid van de aanraking tussen de transductorschijfoppervlakken en voor het verkleinen van bepaalde van de 15 nadelen, van de bekende tweezijdige kampasbeugeltransductordraagconstructie. Deze constructie maakt gebruik van een asymmetrische transduCtordraagcon-structie, voorzien van een eerste of onderste transductor met een vlak transductorkernoppervlak, dat onbeweeglijk is bevestigd ( zoals in vroegere, enkelzijdige gegevensoverdrachtstelsels). Een tweede (bovenste) trans-20 ductor is gemonteerd aan een universeel beweegbare kompasbeugelconstruc-tie en is draaibaar beweegbaar door een onder veerspanning staande arm, doch in werkzame nabijheid van de vaste onderste transductorkop voor het zodoende daartussen met een voorafbepaalde kracht insluiten'van de "floppy disk". De onderste transductorkopconstructie is naar verhouding 25 groter bemeten (in oppervlaktegebied) dan de bovenste transductorkop om zich zodoende aanzienlijk buiten de omtreksafmetingen van de bovenste kerntransductor uit te strekken. Het kernoppervlak van de onderste transductor is gemonteerd voor het zodoende bovenmatig doordringen in het nominale sehijfvlak van een geladen "floppy disk", en de bovenste transduc-30 tor, gedragen door de van een kompasbeugel voorziene draagconstructie is werkzaam als een drukkussen voor de onderste, vaste transductorkop. Omgekeerd is de onderste, vaste transductorkop werkzaam als een drukkussen voor de bovenste transductorkern. Hoewel deze constructie sommige van de verschuivings- en verspringingsvolgfoutên, inherent aan de tweezijdige 35 kompasbeugelconstructie, vermindert, ondervindt deze constructie toch enige misplaatsing van de transductor ten opzichte van het registratie-spoor van het onderste oppervlak van de "floppy disk" als gevolg van de *020408 . - 8 - vaste aard van de onderste transduetorkop. Belangrijker is echter, dat als gevolg van het "hard" landen van de bovenste transduetorkop op de vaste onderste transduetorkop gedurende het "laden” van een stelsel (d.w.z. aangrijping van de transductorkoppen op de tegenover elkaar lig-5 gende registratie-oppervlakken van de "floppy disk"), slijtage op de "floppy disk" bovenmatig is, zoals dit ook het geval is met de tweeledige kompasbeugelconstructie.
De onderhavige uitvinding heft het merendeel yan.de voornoemde tekortkomingen van de bekende transductordraagconstructies op en is ge-10 schikt voor toepassing in zowel enkel- als dubbelzijdige gegevensoverdracht in "floppy disk"-stelsels. De onderhavige uitvinding verschaft een trans-ductordraagconstructie, die fysische slijtage op de "floppy disk" tot een minimum beperkt, in het bijzonder gedurende het "laden" van een stelsel.
De onderhavige uitvinding verbetert de innigheid van de aanraking tussen 15 de transductor of transductoren en beide schijfoppervlakken gedurende een blijvende toestand, waardoor dus gegevensoverdracht wordt verbeterd en bitverliezen worden verminderd als gevolg van een. verbeterde innigheid van de aanraking, in het bijzonder wanneer de gegevensoverdracht met hogere overdracht frequenties, wordt ui'tgevoerd.
20 De onderhavige uitvinding realiseert deze verbeterde resultaten ap de eerste plaats door toepassing van een draagconstructie voor een transductor, welke constructie een beperkte bewegingsvrijheid mogelijk maakt van die transduetorkop in een richting loodrecht op de CRP onder handhaving van het oppervlak van de transduetorkop in hoofdzaak evenwij-25 dig aan de CRP. Deze constructie verschaft een aanzienlijk verbeterde dempingswerking gedurende een laadwerking, vermindert de zettijd tot evenwicht en- verschaft een goede innigheid van de aanraking tussen de trans-duetor en de schijf (en tussen beide transductoren en de schijf in tweezijdige stelsels), hetgeen een nauwkeurige overdracht van gegevens moge-30 lijk maakt, zelfs voordat een "fysisch" evenwicht na het laden is bereikt.
De constructie van deze uitvinding beperkt volgfouten als gevolg van zijdelingse transductor/schijfverschuivingen wanneer de transductor een schijf-oppervlak volgt, dat afwijkt van zijn nominale schijfvlak, tot een minimum. De constructie van deze uitvinding voorkomt tevens volgfouten, veroorzaakt 35 door, door wrijving veroorzaakte zijdelingse verschuivingen van het trans-duetorkopoppervlak in het nominale schijfvlak. De constructie van deze uitvinding voorkomt verder volgfouten als gevolg van een draaibeweging van 8020408 ~ 9 - het transduetorkopoppervlak in het nominale schijfvlak en rond een as, loodrecht op de CRP.
De onderhavige uitvinding omvat een bijzondere draagconstructie voor· een magnetisch transductorkopsamenstel, dat in het bijzonder ge-. 5 schikt is voor toepassing in gegevensoverdrachtstelsels van de soort, waarbij gebruik wordt gemaakt van niet-stijve, vlakke,, draaiende magnetische registratiemedia, zoals, hoewel niet noodzakelijkerwijze beperkt tot de "floppy disk" magnetische registratiemedia. De uitvinding geldt niet alleen dé draagconstructie zelf met Z-asbuiging, maar ook zijn werk-10 zame toepassing in samenhang met een tweede, daartegenover opgestelde en gedragen transductor of drukkussen in respectievelijk dubbelzijdige en enkelzijdige magnetische gegevensoverdrachtstelsels. De uityinding geldt tevens voor een'bijzonder kopsaméhstel voor magnetische registratiecon-structies, voorzien van tegenover elkaar gedragen schuifdelen, waarbij 15 beide schuifdelen zijn gemonteerd1 voor een onafhankelijke.beweging, maar op zodanig wijze, dat de schuifdelen bewegingsverschilovereenkomst vertonen ten opzichte van elkaar.
Een magnetisch, transductorkopsamenstel, waarin deze uitvinding is verwezenlijkt, bevat een transductor, voorzien van een gegevensover-20 drachtoppervlak, dat geschikt is voor een schuifaangrijping van het oppervlak van een vlak, draaiend, niet^stijf, magnetisch registratiemedium, en een transductordraagconstructie, die de transductor draagt voor een beweging op een bijzondere wijze. De transductordraagconstructie is uitgevoerd voor het dragen van de transductor voor een veerkrachtige beweging 25 in een Z-asriehting onder het in hoofdzaak voorkomen van een beweging van het algemene vlak van het gegevensoverdraageindylak van de gedragen transductor in alle andere richtingen. De transductordraagconstructie voorkomt derhalve in hoofdzaak een beweging van de transductor, die een nadelige, zijdelingse "verschuivings"-beweging zou geven aan het gegevens-30 overdrachtoppervlak, welke beweging aanleiding zou geven tot gegevens-overdraehtfouten. Dergelijke zijdelingse "yerschuivings"-fouten bevatten zowel de verschuivingen van het transductoreindvlak, welke verschuivingen een component vertegenwoordigen in het nominale X-Y-vlak van de verplaatsing als gevolg van de draaibeweging van de transductorkern rond 35 de X- of Y-ascoördinaten (hierna gedetailleerder beschreven) alsmede de door wrijving veroorzaakte zijdelingse verschuivingen.die het gevolg zijn van een schuifwrijvi'ngsaangrijping tussen het registratiemedium- 8 0 2 0 k 0 i - 10 - / oppervlak en het gegevensoverdrachtoppervlak van de transductor. Dé trans-ductordraagconstructie maakt een zeer beperkte mate van draaibeweging mogelijk van het gedragen transductorgegevensoverdrachtoppervlak rond de X- en Y-ascoördinaten teneinde het, het gegevensoverdrachteindvlak van 5 de transductor mogelijk te maken verstoringen in de werkzame blijvende toestandsbeweging van het registratiemedium te "volgen", welke toegelaten draaibewegingen echter zodanig zijn beperkt, dat- zij geen aanleiding geven tot verschuivingsfouten in gegevensoverdracht. De transductordraag-constructie voorkomt ook in hoofdzaak verschuivingen of bewegingen van 10 het gegevensoverdraagoppervlak van de gedragen transductor in het X-Y- vlak, veroorzaakt door een draaibeveging van de transductor rond een Z-as-coordinaat.
Het werkzame resultaat van de transductordraagconstructie is, dat het algemene vlak van het gegevensoverdrachtoppervlak van de transduc-15 tor beweegt in een vlak loodrecht op de Z-asrichting zonder enige gegevensoverdracht fout-veroorzakende zijdelingse of draaiverschuiving van het gegevensoverdrachtoppervlak, zelfs niet in zijn algemene vlak. De Z-as wordt bij bepaling met betrekking tot de transductordraagconstructie bepaald als een as, die loodrecht staat op het algemene vlak van het gegevens-20 overdrachtoppervlak van de transductor, die daardoor wordt gedragen, wanneer de transductor is gemonteerd aan de draagconstructie zonder dat uitwendige krachten worden uitgeoefend op de transductor.
De transductordraagconstructie van deze uitvinding omvat bij voorkeur een huis, dat geschikt is voor aangrijping aan een draagoppervlak, 25 zoals aan een beweegbare wagen van een gegevensoverdrachtstelsel met een "floppy disk", en een buigdraagmiddel, gemonteerd aan het huis voor het ondersteunend dragen van de transductor op de hiervoor beschreven wijze voor een veerkrachtige beweging in in hoofdzaak alleen de Z-asrichting.
Ih een voorkeursuitvoering van de transductordraagconstructie, omvat het 30 buisdraagmiddel een transductormonteerdeel, waaraan de transductor vast is gemonteerd, en een veerkrachtig buigmiddel, dat zich uitstrekt vanaf het transductormonteerdeel en is vastgezet aan het huis voor het veerkrachtig dragen van het transductormonteerdeel voor een beweging in in hoofdzaak alleen de Z-asrichting. Het zal duidelijk zijn, dat de gedaante 35 van het gegevensoverdrachtoppervlak van de gedragen transductor vlak zou kunnen zijn, bolvormig of in.een andere passende gedaante, en dat deze uitvinding evengoed geldt voor al dergelijke gedaanten.
8020408 ', * *, n w
Eet' veerkrachtige huigmiddel.' kan . een willekeurige uityoering hebben, die werkzaam samengaat met het transductormonteerdeel voor het verschaffen van de gewenste draagfunctie in de Z-asrichting. In de voorkeur suitvoeringsvorm, omvat dit buigmiddel een aantal bladvormige buig- 5 asdelén, welke delen zich uitstrekken tussen de omtrek van het transductormonteerdeel en het huis, waardoor het transductormonteerdeel is opgehangen door en tussen'de buigasdelen. In de voorkeursdraagconstructie hangen de buigasdelen het transductormonteerdeel en de daaraan gemonteerde transductor'op in het middengedeelte van het huis, zodat het ge-10 geyensoverdrachtoppervlak van de transductor zich uitstrekt in de Z-as-riehting iets· boven het algemene vlak van het bovenste gedeelte van het huis·.
Ehnneer het buigdraagmiddel een aantal buigasdelen bevat, kan dit een willekeurig aantal van dergelijke buigasdelen hebben, welke de-1'5 len in een willekeurige gedaante en vorm kunnen zijn uitgevoerd voor het tot stand brengen van de gewenste Z-asdraagbeweging voor de transductor. Buigasdelen zijn samenwerkend uitgevoerd met een veerkracht, die voldoende is voor het stabiel dragen van de transductor gedurende zowel tijdelijke laadwerkihgen als blijvende toestandwerkingen, zoals bepaald 20 door het bepaalde gegevensoverdrachtstelsel, waarin de transductordraag-constructie moet worden opgenomen. Een betrekkelijk stijve buigveerkracht verdient de voorkeur voor het verminderen van de fysische zettijd tot evenwicht onder het verschaffen van doeltreffende schokabsorptie-eigen-sehappen voor stootkrachten, uitgeoefend op de transductor gedurende 25 tijdelijke laadwerkingen. De buigveerkracht is ontworpen voor een evenwicht tussen de gewenste stijfheid voor tijdelijke laadwerkingen, enige veerkracht'in de Z-asrichting voor het absorberen van krachten in de Z-asrichting, uitgeoefend op de transductor door verstoringen in de beweging van het aangegrepen gegevensoverdrachtmedium gedurende blijvende 30 toestandwerking en aanpassing aan een minimaal beperkte draai-afwijking rond de X- en Y-ascoördinaten, zodat het gegevensoverdrachteindvlak van een gedragen transductor de neiging heeft aan te spreken op verstoringen in de beweging van een aangegrepen draaiend registratiemedium vanuit zijn nominale draaivlak. In de voorkeursbuigconstructie hebben de buig-35 asdelen breedte-afmetingen die aanzienlijk groter zijn dan hun dikte-af- ' i · metingen, en zijn zij volgens een boogvormige wijze gebogen in de bewegingsrichting vanaf het transductormonteerdeel naar de einden van de buig- 8020408 - 12 - asdelen, welke zijn vastgezet aan het huis .In de voorkeursconstructie hangen de boogvormige buigasdelen het transductormonteerdeel op in een vlak op afstand in de Z-asrichting vanaf het algemene vlak van de einden van de buigasdelen, welke zijn vastgezet aan het huis.
5 In een voorkeursuitvoering van de veerkrachtige buigmiddelen strekt het aantal buigasdelen zich naar buiten uit vanaf het transductor-. monteerdeel op een vrijdragende wijze., en zijn' hun. naar buiten uitstekende einden vastgezet in een betrekkelijk stijf omtreksdraagraam. Het omtreksdraagraam is vastgezet aan het huis door passende middelen, zoals 10 door inzetstukvormtechnieken of door het. direkt binden aan zittinggebie-den, voorgevormd in het huismateriaal.
Indien toegepast samen met een gegevensoverdrachtstelsel, kan de transductordraagconstructie van deze uitvinding worden gebruikt voor . . het dragen van het eerste of van het tweede schuifdeel, welke delen werk- 15 zaam tegenover elkaar liggende oppervlakken aangrijpen van een niet-stijf, vlak, draaiend magnetisch registratiemedium. Een van deze schuifdelen omvat een magnetische transductor, die gegevens kan overdragen door zijn gegevensoverdrachtoppervlak naar het bijbehorende registratie-oppervlak . van het registratiemedium. Algemeen, gesteld omvat de uitvinding, zoals 20 toegepast op een kopsamenstel voor magnetische registratieconstructies van de soort, waarbij gebruik wordt gemaakt van een niet-stijf, vlak, draaiend, magnetisch registratiemedium: (a) eerste en tweede schuifdelen, elk voorzien van althans êén oppervlak, dat geschikt is voor een schuifaangrijping van de vlakke regis-25 tratie-oppervlakken. van het draaiende, niet-stijve, magnetische registratiemedium, waarbij althans een van de schuifdelen een magnetische transductor omvat, die gegevens kan overdragen door zijn bedoelde ene oppervlak, naar het bijbehorende registratie-oppervlak van het registratiemedium, 30 (b) middelen voor het monteren van elk der eerste en tweede schuifdelen voor een onafhankelijke beweging op zodanige wijze, dat de bedoelde ene oppervlakken van de eerste en tweede schuifdelen een onderlinge bewe-gingsverschilovereenkomst vertonen, (e) plaatsingsmiddelen voor het dragen van de monteermiddelen en de 35 schuifdelen op een in het algemeen tegenover elkaar liggende wijze, zodat de bedoelde ene oppervlakken van de schuifdelen werkzaam de tegenover elkaar liggende registratie-oppervlakken aangrijpen van het registratie- 8020408 - 13 - medium, en (d) middelen die werkzaam zijn verbonden met de plaatsingsmiddelen voor het met een vaste voorafbepaalde kracht naar elkaar drukken van de schuif-delen, waardoor het draaiende registratiemedium werkzaam wordt ingesloten . 5 tussen de bedoelde ene oppervlakken van de tegenover elkaar liggende schuifdelen.
In een voorkeursuitvoering van de beschreven transductordraag-construetie, omvatten de monteermiddelen een eerste monteerconstructie, die werkzaam het eerste schuifdeel draagt op een wijze, waardoor het be-10 doelde ene oppervlak van het eerste schuifdeel in aanzienlijke mate wordt tegengehouden van beweging in richtingen, behalve in een Z-asrich-ting, die loodrecht staat op het nominale vlak van het aangegrepen re-gistratiemediumoppervlak. De eerste monteerconstructie laat wel een minimaal beperkte draaibeweging toe van het eerste schuifdeel rond de 15 X- en Y-ascoordinaten. De eerste monteerconstructie laat veerkrachtig een dergelijke beweging in de Z-asrichting toe, zodat het algemene vlak van het bedoelde ene oppervlak van het eerste schuifdeel in hoofdzaak evenwijdig blijft aan het algemene vlak van het registratiemediumopper-vlak gedurende beweging van het bedoelde ene oppervlak in de Z-asrich-20 ting.
De onderlinge bewegingsverschilovereenkomst tussen de oppervlakken van de eerste en tweede schuifdelén, in aangrijping met het magnetische registratiemedium, vermindert slijtage op de aangegrepen oppervlakken van het registratiemedium, in het bijzonder gedurende tijdelijke 25 laadwerkingen, door het verminderen van de gevolgen van de overigens "harde" stootaangrijping van de eerste en tweede' schuifkoppen met het registratiemediumoppervlak gedurende een laadwerking. De onderlinge bewegingsverschilovereenkomst wordt in een voorkeursconstructie bereikt door gebruik van het hiervoor beschreven draagsamenstel met Z-asbuiging 30 voor êên van de tegenover elkaar liggende schuifdelen, en door gebruik van een kompasbeugelmonteerconstructie voor het tweede schuifdeel, waarbij de kompasbeugelmonteerconstructie een universele beweging mogelijk maakt van het aangrijpende oppervlak van het tweede schuifdeel rond een vast draaipunt, maar beweging van dat ene oppervlak in de Z-asrichting bij 35 het vaste draaipunt voorkomt. In een voorkeursuitvoering van het tweevoudige schuifdeel-gegevensoverdrachtstelsel, bevatten de .plaatsingsmiddelen althans een draaibaar beweegbare draagarm voor het bewegen van althans een 8020408 - 1U - .
van de eerste en tweede schuifdelen, ten opzichte.van .het andere schuif-deel, zodat de twee" schuifdelen' samenwerkend bewegen naar en vanaf tegenover elkaar liggende insluitende aangrijping met het registratieme- dium voor respectievelijk laad- en ontlaadwerkingen„ 5 Zoals toegepast op een tweezijdig gegevensoverdrachtstelsel, voorzien van een kopsamenstel voor het in werkzaam verhand houden van . een paar magnetische transductoren met heide oppervlakken van een niet-.stijf, vlak,'draaiend, magnetisch registratiemedium, omvat de uitvinding : 10 (a} een eerste transduetor, voorzien van een in het algemeen . Vlak gegevensoverdrachteindvlak en geschikt voor het overdragen van gegevens in magnetische vorm naar een eerste zijde van een niet-stijf, vlak, magnetisch registratiemedium, (h) eerste monteermiddelen voor het monteren van de eerste transduetor 15 in een gegevensoverdrachtstand ten opzichte van de eerste zijde van het registratiemedium op zodanige wijze, dat beweging van de eerste transduc-tor ten opzichte van de monteermiddelen in hoofdzaak in alle richtingen, behalve de Z-asrichting loodrecht op het algemene vlak van het medium wordt voorkomen, ongeacht beweging van de transduetor en de monteer-20 middelen naar andere standen volgens het algemene vlak van het medium, (c) een tweede transduetor, voorzien van een gegevensoyerdrachteindvlak en geschikt voor het overdragen van gegevens in magnetische vorm naar een tweede zijde van het magnetische registratiemedium, (d) tweede monteermiddelen voor het monteren van de tweede transduetor 25 in een gegevensoverdrachtstand ten opzichte van de tweede zijde van het registratiemedium op zodanige wijze, dat het gegevensoverdrachteindvlak van de tweede transduetor betrekkelijk vrij is om te bewegen op een kompasbeugelvormige wijze' rond een draaipunt, dat vastligt met betrekking tot de tweede monteermiddelen, maar waarbij beweging van het eind-30 vlak wordt voorkomen in de Z-asrichting op het draaipunt, (e) draagmiddelen die werkzaam de eerste en tweede monteermiddelen op een in het algemeen tegenover elkaar liggende wijze ten opzichte van het registratiemedium dragen, zodat de overdrachteindvlakken van de eerste en tweede transductoren schuivend op tegenover elkaar liggende wijze 35 de eerste en tweede registratie-oppervlakken aangrijpen van het registratiemedium, dat daartussen wordt ingesloten, (f) drukmiddelen die werkzaam zijn verbonden met de draagmiddelen voor 8020408 - 15 - het met een vaste, voorafbepaalde kracht naar elkaar drukken van de ge-gevensoverdrachteihdvlakken van de eerste en tweede transductorén, welke kracht voldoende is Voor het handhaven van een werkzame schuifaangrijping tussen de gegevensoverdrachteindvlakken en de tegenover elkaar liggende 5 oppervlakken van het registratiemedium ondanks afwijkingen gedurende de draaibeweging van de èerste en tweede registratie-oppervlakken vanuit hun nominale vlakken.
ïh een dergelijke dubbelzijdige gegevensoverdrachtstelseltoe-passing, bevatten de eerste transduetormonteermiddelen, middelen voor 10' bet veerkrachtig dragen van de eerste transductor voor beweging in de Z-asriehting en voor het toelaten van een minimaal beperkte draaibeweging van de eerste transductor rond X- en Y-ascoërdinaten teneinde het, het gegevensoverdrachtoppervlak van de eerste transductor mogelijk te maken verstoringen, te volgen in de beweging van het magnetische registra-15 tiemediumoppervlak vanuit zijn nominale werkzame vlak. In een dergelijke constructie zijn de I-r en Y-ascoördinaten onder een rechte hoek geplaatst op een Z-aseoördinaat, die door het geometrische middelpunt gaat van het gegevensoverdrachtoppervlak van de eerste transductor. Het zal duide-.lijk zijn, dat de beginselen van deze uitvinding gelden voor het dragen 20 van transductorén met een willekeurige gedaante van gladde, schuivende gegevensoverdrachtoppervlakken ongeacht of deze oppervlakken vlak, bolvormig of van een andere gedaante zijn.
Hoewel de onderhavige uitvinding zal worden beschreven met betrekking tot een voorkeursuitvoeringsvorm daarvan, die voorkeursconstruc-25 ties en uitvoeringen illustreert van verschillende gedeelten daarvan, zal het duidelijk zijn, dat vele variaties van de grondbegrippen en -regels, geopenbaard in de voorkeursuitvoeringsvorm, met de strekking en het brede kader van deze uitvinding kunnen worden uitgevoerd. Hoewel de voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding zal worden geopenbaard met 30 betrekking tot zijn toepasbaar gebruik met een dubbelzijdig gegevensover-drachtstelsel met een "floppy disk", zal het in het bijzonder duidelijk zijn, dat de uitvinding evengoed geldt voor andere uitvoeringen van gegevensoverdracht stelsels met magnetische transductorén. Hoewel de uitvinding zal worden beschreven met betrekking tot een bepaalde uityoering 35' van een buigdraagconstructie, zal het duidelijk zijn, dat ook een aantal andere uitvoeringen van dit buigsamenstel binnen het kader van deze uitvinding kan worden uitgevoerd. Deze variaties, aanvullende variaties, die 8020408 - 16 - zijn beschreven in de gehele aanvrage en andere variaties, die kunnen worden uitgevoerd door deskundigen op dit gebied, zijn alle vervat in het brede kader van deze uitvinding, zoals alleen beperkt door de omvang van de begeleidende conclusies.
5 Kórte 'beschrijving van dé 'tekening.
Verwijzende naar de tekening, waarin gelijke verwijzingscijfers gelijke onderdelen vertegenwoordigen in alle aanzichten : is fig. 1 een ruimtelijk aanzicht, gedeeltelijk opengebroken, van een veelledige transductorkop- en draaginrichting, waarin de onder-, 10 havige uitvinding is verwezenlijkt, afgebeeld als gemonteerd aan een beweegbare wagen, zoals gebruikt in een transductorstelsel, dat in verbinding staat met beide zijden van een buigzaam medium, waarbij het mechanisme voor het verkrijgen van toegang en de bijbehorende onderdelen van het stelsel eenvoudigheidshalve zijn weggelaten, 15 is fig. 2 een vergroot gedeeltelijk zij-aanzicht van een ge deelte van de transductorstelselinrichting, weergegeven in fig. 1, is fig. 3 een vergroot ruimtelijk aanzicht van het onderste transduetorsamenstel van de inrichting, weergegeven in de fig. 1 en 2, zoals in zijn algemeenheid van boven gezien, waarbij de montering is 20 afgebeeld van de onderste transductor in het onderste transductorsamen-stel, is fig. Veen vergroot ruimtelijk aanzicht van het in fig. 3 weergegeven 'onderste transduetorsamenstel, zoals in zijn algemeenheid van onder gezien, waarbij de inrichting is afgebeeld van de verschil-25 lende magnetische kernelementen van de onderste transductor en elektrische verbinding daarvan met bedradingsaansluitingen, is fig. 5 een vergroot aanzicht in het bovenvlak van een buig-draaguitvoering, toepasbaar in het onderste transduetorsamenstel, weergegeven in fig. 3 en'U, waarbij met onderbroken lijnen een daarin geplaat-30 ste transductorkern is afgebeeld, is fig. 6 een doorsnede van de in fig. 5 afgeheelde buigdrager, in het algemeen volgens de lijn VI-VI, is fig. 7 een vergroot aanzicht in bovenvlak van het onderste, in de fig. 3 en k afgeheelde transduetorsamenstel, waarbij het transduc-35 torkerngedeelte daarvan is verwijderd, en de algemeen gemonteerde in lijn ligging is afgebeeld van de buigdrager van fig. 5 in het huisge-deê'lte van het onderste transduetorsamenstel, 8020408 - 17 - is fig. 8 een doorsnede van het onderste transductorsamenstel, weergegeven in fig. 7, in zijn algemeenheid volgens de lijn VIII-VIII, is fig. 7 een aanzicht in ondervlak van het onderste, in de fig. 7 en 8 afgebeelde transductorsamenstel, 5 is fig. 10' een vergroot aanzicht,. dat het gebogen buigasgedeelte ‘· illustreert van de in fig. 6 weergegeven buigdrager, is fig. 1T een vooraanzicht van het in fig. 7 afgebeelde trans-ductorkopsamenstel, waarbij de stand van de transductorkern met een onderbroken lijn is afgeheeld, 10 is fig. 12 een aanzicht in bovenvlak van een alternatieve uit voeringsvorm van een draagraam of huisgedeelte van het in fig» 7 afgebeelde onderste transductorsamenstel, waarbij een uitgespaard kanaal wordt getoond voor het opnemen van het buitenraam van de buigdraagconstructie van fig. h en voorafgaande aan het daarin zetten van de buigdraagcon-15 structie, is fig. 13 een aanzicht in bodemvlak van het in fig. 12 weergegeven draagraam, is fig. 1^ een doorsnede van het in fig. 13 weergegeven draagraam, in zijn algemeenheid volgens de lijn XIV-XIV, 20 is fig. 15 een doorsnede van het in fig. 12 weergegeven draag raam, in zijn algemeenheid volgens de lijn XV-XV, is fig. 16 een vergroot zij-aanzicht, dat de onderlinge hoek-plaatsing illustreert van het. bovenste schuine vlakgedeelte van het in fig. 3 weergegeven transductorkopsamenstelhuis, met betrekking tot de 25 rand van de daarin gemonteerde transductorkern, is fig. 17 een vooraanzieht van het magnetische kernsamenstelge-deelte van het in de fig. 3 en H weergegeven transductorsamenstel, is fig. 18 een bovenaanzicht van het in fig. 17 weergegeven magnetische kernsamenstel, 30 is fig. 19 een zij-aanzicht van het in fig» 17 weergegeven mag netische kernsamenstel, is fig. 20 een aanzicht van een gedeelte van de in fig. 2 afgebeelde, veelledige transductorkop- en draaginriehting, waarbij de draag-armconstruetie van de bovenste transductor in doorsnede is geïllustreerd 35 en de draagconstructie van de onderste transductor met onderbroken lijnen , is fig. 21 een vergroot bovenaanzicht van het kompasbeugelbuig- 8020408 - 18. - draagdeel· voor de bovenste transductor, weergegeven in fig. 20, en is fig." 22 een grafische voorstelling die een zijdelingse schuif-toestand illustreert van een transductorkop als gevolg van het draaien van de transductor rond een Y-ascoördinaat.
5 . . ' 'Gedetailleerde beschrijving van 'dé 'uitvinding.
'Verwijzende naar de figuren is in zijn algemeenheid bij 20 een .. 'tweezijdige draagconstructie weergegeven voor een transductorkop (hierna ‘ tevens aangeduid als elektro-magnetische kop), welke constructie geschikt is voor toepassing in'gegevensoverdrachtstelsels met een "floppy disk", : · 1.0·· waarbij'gegevens worden overgedragen naar en vanaf beide zijden van een '(floppy disk". Hoewel de uitvinding zal worden beschreven in samenhang . met zijn voorkeursuitvoeringsvormtoepassing voor gebruik met een gegevens-overdraehtstelsel met een "floppy disk", zal het duidelijk zijn, dat de beginselen van de uitvinding evengoed gelden voor gebruik in andere ge-.
15 geyensoverdraehtstelsels met een elektro-magnetische transductor. Hoewel de voorkeursüitvoeringsvorm van de uitvinding zal worden beschreven met betrekking tot een tweezijdig gegevensoverdrachtstelsel-met een "floppy disk", zal het verder duidelijk zijn, dat de beginselen van deze uitvinding evengoed gelden voor enkelzijdige gegevensoverdrachtstelsels.
20 Verwijzende naar fig. 1 is bij 22 een gedeelte afgebeeld van een in het algemeen vlak, buigzaam, magnetisch, registratiemedium in de vorm, die in de industrie gewoonlijk wordt aangeduid ais een "floppy disk". De "floppy disk" 22 omvat in het algemeen een draaibaar, plooibaar of buigzaam schijfgedeelte 22a, opgenomen in een buitenste bescher-25 mende mantel of omhulling 22b. Eenvoudigheidshalve is slechts een gedeelte van de "floppy disk" 22 afgebeeld, waarbij het duidelijk is, dat de "floppy disk" in het algemeen een naafgedeelte in het midden bevat (niet afgebeeld),dat werkzaam wordt aangegrepen door een draaibare spil (eveneens niet afgebeeld) voor het draaien van het binnenste, buigzame 30 schijfgedeelte 22a, thans met snelheden van ongeveer 360 omwentelingen per minuut in de beschermende omhulling 22b. Het zal echter duidelijk zijn, dat de uitvinding ook geldt voor andere schijfdraaisnelheden. Het beweegbare schijfelement 22a is geconstrueerd van een dun, buigzaam materiaal, zoals polyetheenterefthalaat met een dikte van ongeveer 76,2 yum, 35 en heeft een magnetiseerbare bekleding op zijn registratie-oppervlakken, zoals een niet-geöriënteerd ^ FegO^. Tijdens bedrijf worden gegevens in magnetische vorm op de magnetische oppervlakken geschreven van de schijf.
8020408 r - 19 -
Deze. gegevens- worden· ingeschreven in de vorm van op onderlinge afstanden liggende concentrische s-poren'op de schijf,22a, waarvan er êê'n schematisch is aangeduid hij t in fig. 1,' welke sporen geschikt zijn voor het ontvangen en overdragen van elektro-magnetische gegevens vanaf én naar 5 respectievelijk de elektromagnetische transductoren, die hierna gedetailleerder worden Beschreven. De Beschermende omhulling 22b van de "floppy disk" 22 heeft tegenover elkaar’geplaatste en radiaal in lijn liggende sleuven in zijn bovenste en onderste beschermende lagen voor het blootleggen van de magnetische sporen (t) van de draaibare schijf 10 22a voor lees- en schrijfwerkingen door de magnetische transductorkop- pen. Een vollediger beschrijving van een gebruikelijke "floppy-disk"-eonstruetie en -werking kan worden gevonden in vele literatuurplaatsen en octrooien, zoals- in het’Amerikaanse octrooi 3.668.658, verleend op 6 juni 1979.' ' 15 Een beweegbare wagen, waarvan een gebruikelijke uitvoering in deze "floppy disk"-stelsels kan worden gebruikt, is in.zijn algemeenheid afgeheeld bij 2b. De wagen 2b is radiaal beweegbaar met betrekking tot de "floppy disk" 22 door. een inrichting (niet afgeheeld) voor het naar keuze plaatsen van de transductorkopsamenstellen, gedragen door de 20 wagen 2b op voorafgekozen radiale plaatsen langs het gegevensregistratie-medium 22a van de "floppy disk" voor het zodoende kiezen van gewenste magnetische sporen (t) van de schijf 22a. Ten behoeve van deze uitvinding is de bijzondere wagenconstructie 2b en zijn verplaatsingsaandrijfhiecha-nisme van belang met betrekking tot het beschrijven van de transductor-25 kopdraagconstructie in hoofdzaak in de mate, dat de wagen 2b een monteer-basis verschaft voor de transductordraagconstructies, die hierna worden beschreven. De wagen 2b is ook in zijn algemeenheid van belang voor het definiëren van een klantenvergelijkingsvlak (CEP), zoals hiervoor beschreven. De verdere beschrijving van de uitvinding vooronderstelt, dat een 30 passende wagen 2b en passende wagenaandrijfmiddelen (niet afgebeeld) aanwezig zijn voor het werkzaam in lijn plaatsen van de transductorkoppen, gedragen door de wagen 2^, tot in werkzame in.lijn ligging met een spoor (t) van de schijf 22a.
Een onderste transduetorkopsamenstel, in zijn algemeenheid aan-35 geduid bij 30, is gemonteerd aan het voorste of "vrije" einde van de wagen 2b. De buitengedaante van het onderste transduetorkopsamenstel 30 is-in de voorkeursuitvoeringsvorm gevormd in de gedaante van een achthoe- 8020408 -. 20 - kige moeruityoering, die tn.' de 'industrie gewoonlijk is aangeduid als een "knopkop” uitvoering, Deze "bepaalde uitwendige gedaante van het onderste transduetorkopsamenstel 30 is gebruikt in de voorkeursuitvoeringsyorm yoor zijn constructieve verenigbaarheid met bestaande "floppy disk"-5 wagenstelsels, zodat' het onderste transductorkopsamenstel 30 van deze uitvinding kan werden'gebruikt voor het direkt vervangen yan deze bestaande "knopkopl'-c onstruct ies.
Het onderste transductorsamenstel 30 omvat in het algemeen een buitenste draagraam of huis 31, in de voorkeursuitvoeringsyorm in een 10 vorm gevormd van een. kunststofmateriaal. Verwijzende naar de fig. 3 en 4 , heeft het bovenste oppervlak yan het draaghuis 31 een naar boyen schotel- .vormig buitenringgedeelte 31a, dat eindigt bij een in het. algemeen plat, cirkelyermig platformig gebied 31b. Het onderste buitengedeelte van het huis 31 bepaalt-een'cilindrische kraag,; in zijn algemeenheid aangeduid 15 bij 31c, waarvan een andere, onderste rand. een veldgebied vormt, dat geschikt is voor het binden aan de wagen 2b. Bij het binden yan het huis 31 aan de wagen 2k, rust het onderste veldgebied yan de kraag 31c feitelijk. niet direkt op de wagen 2i+, maar drijft het in een plakmiddelbind-materiaal, teneinde een nauwkeurig plaatsen en richten mogelijk te maken 20 van het transductorsamenstel 30 aan de wagen 2b.
Het huis 31 bepaalt verder een inwendig opligrandgedeelte 32 (zie fig. b). Draadleistijlen 33 'steken naar hoven uit vanaf het inwendige opligrandgedeelte 32, waarbij de opligrand 32. een aantal draaggaten bepaalt voor elektrische aansluitingen, in hun algemeenheid aangeduid 25 hij 3^. in de fig. 8 en 9. Een aantal elektrische aansluitingen 35 is vastgezet in de draaggaten 3^·, zoals af geheeld in fig. Het bovenste eindvlak of veldgebied 31b van het huis 31 heeft een uitsnijding, in zijn algemeenheid aangeduid hij 36, (fig. 7], voor het opnemen yan een magnetisch kernsamenstel UO en gedeelten van een buigdraagconstructie, die 30 hierna gedetailleerder wordt beschreven.
Het magnetische, kop- of kernsamenstel, in zijn algemeenheid aangeduid bij ^0, kan een willekeurige uitvoering omvatten yan keramische afstandsstukken en magnetische kerndelen, die hij het gezamenlijk aan elkaar zijn gebonden in zijn algemeenheid een lees- en/of schrijftransduc-35 torkopconstruetie bepalen. Een dergelijke uitvoering voor het magnetische kernsamenstel Uo, welke uitvoering kan worden gebruikt, met de onderhavige uitvinding, is- geopenbaard in het Amerikaanse octrooi 152.7^2, verleend 8020408 - 21 - op 1 mei 1979. Een gedetailleerder ‘beschrijving van het magnetische kernsamenstel Ho, zoals toepasbaar met betrekking, tot de aard van zijn montering in het onderste transductorkopsamenstel 30, zal hierna gedetailleerder worden beschreven.
5 Het magnetische kernsamenstel ^0 is gemonteerd aan een buigdraag- constructie 50, gedetailleerder afgebeeld in de fig. 5 en 6. lèrwijzende naar de fig. 5 en 6 omvat de buigdraagconstructie 50 in de voorkeursuitvoeringsvorm een in het algemeen "kruisvormig" primair buigdeel 51 en een buitenste omtreksdraagring- of raamconstructie 52. Voor een ge-10 makkelijke verwijzing kan, verwijzende naar de fig. 5 en 6, de buigdraagconstructie 50 in constructie en werking beter worden beschreven met betrekking tot een X-Y-Z-rechthoekig coördinatenstelsel, waarbij de X- en Y^ascoördinaten loodrecht op elkaar staan, waarbij het algemene vlak van het· middengedeelte van het primaire buisdeel 51 in het X-Y-vlak ligt, 15 en waarbij.de Z-aseoördinaat loodrecht staat op de X-Y-ascoördinaten, waarvan het snijpunt daarmede de oorsprong vormt van het coördinatenstelsel.
Het primaire buigdeel 51 bevat een in het algemeen rechthoekig, vlak, middenveldgedeelte 51a, dat een monteeroppervlak vormt voor het 20 magnetische kernsamenstel ^0, waarvan de monteerstand op het veldgebied 51a met onderbroken lijnen is afgebeeld in fig. 5· Het middenveldgedeelte 51a van het primaire buigdeel 51 is veerkrachtig gemonteerd aan de buitenste omtreksdraagring- of raamconstructie 52 door middel van een aantal buigassen 51b, welke assen zich zijdelings uitstrekken vanaf het 25 middenveldgedeelte 51a op een vrij dragende bladwijze in de X- en Y- asrichtingen. De buitenste aansluitingen van de buigassen 51b zijn ingesloten tussen en stevig gebonden aan een paar achthoekige raamdelen, die de buitenste omtreksdraagring- of raamconstructie 52 vormen. In de voorkeur suitvoeringsvorm zijn de buitenste aansluitingen van de buigassen 30 51b gepuntlast aan het paar raamdelen, dat de buitenste omtreksdraagring- constructie 52 vormt, hoewel andere passende 'bindingstechnieken zouden kunnen worden gebruikt. Aanvullend materiaal, in zijn algemeenheid aangeduid bij 51c, is toegevoegd aan het verbindingspunt van de buigassen 51b in de Y-richting met het middenveldgebied 51a voor het versterken van de 35 buigassen, die zich uitstrekken in de Y-richting. Dit maakt het tevens mogelijk het magnetische kernsamenstel h-0 dichter bij de zijdelingse randgebieden te plaatsen in de Y-richting van het middenveldgebied 51a van het 8020408 - 22 - primaire tuig samenstel 51. Dit ontwerp beperkt de zijdelingse afstand tussen de zijwand van het magnetische kernsamenstel Uo en.de schuine huis-oppervlakken, hierna gedetailleerder beschreven, tot een minimum. Een aantal openingen, in zijn algemeenheid aangeduid bij 5*+» is gevormd door 5 het middenveldgedeelte 51a, van het primaire buigdeel 51 en maakt het de naar beneden zich uitstrekkende magnetische kerndelen, die samen het magnetische kernsamenstel 1+0 vormen, mogelijk daardoorheen naar beneden uit te steken, zoals aangegeven in fig. h. De randen van het aantal openingen 5I+ worden ook gebruikt voor het nauwkeurig richten van het mag-10 netische kernsamenstel 1+0'in een voorafbepaalde stand op het middenveldgedeelte 51a van de buigdraagconstructie 50.
In de voorkeursuitvoeringsvorm is het primaire buigdeel 51 ruw gevormd'uit een voor een kwart hard berylliumkoper,.dat vervolgens na het vormen wordt gehard, en heeft het bij voorkeur, een dikte van 76,2 ^um . 15 tot 101,6 ^um. Het zal duidelijk zijn, dat andere materialen evengoed zouden kunnen worden gebruikt voor het construeren van het primaire buigdeel 51. De ring-r of raamdelen, die de buitenste omtreksdraagringcon-structie 52 vormen, zijn van aanzienlijk dikker materiaal (elk ongeveer 0,3 mm dik in de voorkeursuitvoeringsvorm) voor het zodoende verschaffen 20 van een stijve ondersteuning voor het binnenste, primaire buigdeel 51, dat daaraan is vastgezet. De omtreksgedaante van de buitenste draagring-construetie 52 kan van een willekeurige uitvoering zijn voor aanpassing aan de bepaalde constructie van het draaghuis 31, waaraan de draagring-construetie 52 zal worden gemonteerd. In de voorkeursuitvoeringsvorm is 25 een in het algemeen achthoekig gevormde uitvoering in het bijzonder geschikt gebleken voor het samenwerkend monteren in de achthoekig gevormde draaghuisconstructie 31. Hoewel een "kruisvormige" draaguitvoering, die de vier buigassen 51b omvat, is afgebeeld voor het dragen van het middenveldgebied 51a, is verder een aantal andere uitvoeringen, welke 30 meer of minder buigassen bevatten, mogelijk.
Een magnetisch kernsamenstel UO is stevig gebonden aan -het middenveldgedeelte 51a van het primaire buigdeel 51,· en is in lijn daarmede geplaatst voor het zodoende bedekken van het gedeelte daarvan, dat in zijn algemeenheid in fig. 5 met onderbroken lijnen is aangegeven. Qmtreks-35 aanduidingen van het magnetische kernsamenstel U0, gebruikt in de voorkeur suitvoeringsvorm, zijn afgebeeld in de fig. 17 - 19« Het bovenoppervlak van het magnetische kernsamenstel is in zijn algemeenheid aange- 8 0 2 0 4 0 8 - 23 - duid "bij l+Oa. Koevel een in het algemeen vlak kerneindylak 1+0a is af geheeld, zal het duidelijk zijn, dat de beginselen yan deze uitvinding evengoed gelden voor gebruik met transductoren, voorzien van gebogen kerneindvlakken, en voor bolvormige kerneindvlakken«,.
5 De lees/schrijf-,,poot'' van bet kernsamenstel is aangeduid bij 1+0b (fig. 17') en de vis-,Tpoot!' van bet kernsamenstel is aangeduid bij 1+0c. In fig. 18 is de lees/schrijfspleet in zijn algemeenheid aangeduid door de lijn bij 1+0d, en zijn de visspleten aangeduid bij 1+0e. Bij het op juiste vijze geplaatst zijn in lijn op het veldgebied 51a van de 10 buigdraagconstructie, is de rand van de lees/schrijfpoot 1+0b van het kernsamenstel, aangeduid bij 1+0hb (fig. 17) in aangrijping met de rand van de openingen 5^ in het veldgebied 51a, aangeduid bij 5^aa in fig. 5.
Zoals reeds aangegevên, gaan de naar beneden uitstekende magnetische kerngedeelten, die samen het magnetische kernsamenstel 1+0 uitma-15 ken, door de openingen 5*+, gevormd in het middenveldgedeelte 51a van het primaire buigdeel 51. In de voorkeursuitvoeringsvorm zijn de gedeelten van het magnetische kernsamenstel, welke gedeelten deze kernstukken, die zich uitstrekken door openingen 5^s overbruggen, bij voorkeur vervaardigd door gebruik van de vasthoudveerklemtechniek, geopenbaard in 20 het Amerikaanse octrooi 1+. 152.71+2, verleend op 1 mei 19795 en hierin door verwijzing met betrekking tot zijn van belang zijnde kernconstructie- en samenstelleer, opgenomen. Dergelijke vasthoudveerklemmen zijn in hun algemeenheid aangeduid bij 55 in fig. 1+. Op soortgelijke wijze zijn de bijpassende lees/sehrijf- en wisspoelen, in hun algemeenheid aangeduid hij 25 56 in fig. 1+, aan hun bijbehorende, naar* beneden uitstekende kern-Spoten" 1+0b en UOe respectievelijk gemonteerd nadat het magnetische kernsamenstel 1+0 is gebonden aan het middenveldgedeelte 51a van het primaire buigdeel 51.
Wanneer het magnetische kernsamenstel 1+0 stevig is gebonden aan het middenveldgedeelte 51a van het primaire buigdeel. 51, zal het mid-30 denveldgedeelte 51a yan de buigconstructie in het algemeen stijf en onbuigzaam zijn. Het bladmateriaal echter,' dat de buigassen 51b vormt, verschaft bewegingsvrijdom voor het gehele middenveldgedeelte 51a in de Z-asriehting (zie de fig. 5 en 6) onder het tot een τηΐηϊτηιιτη beperken van een draaïbeweging van het middenveldgedeelte 51a en de daaraan bevestigde 35 magnetische kern 1+0 rond de X- of de Y-ascoördinaat. Als geyolg van de stijfheid en de betreffende breedten van de buigassen. 51b,. yoorkomen deze — tevens een draaibeweging van het middenveldgebied 51a rond de Z-ascoördi- 8020408 - 2k - naat en een door •wrijving veroorzaakt zijdelings verschuiven van het mid-denveldgedeelte 51a in het X-Y-vlak, zoals· hierna gedetailleerder beschreven.
¥anneer in de voorkeursuitvoeringsvorm de buigdraagconstructie .. ,5 50 is gemonteerd 'in het onderste transductorsamenstel. 30 aan de wagen 2l+, zal' het middenveldgebiedgedeelte 51a van de buigconstructie 50, dat in het X-^Y-vlak. ligt, in hoofdzaak evenwijdig liggen aan de CRP. De Z-aseoör-dinaat is derhalve loodrecht op de CRP, en is op deze wijze gedefinieerd voor een samengesteld stelsel. Het elektro-magnetische kernsamenstel 1+0 10 is gemonteerd aan de buigconstructie 50, zodat het algemene vlak van het bovenste oppervlak 1+0a van de transductorkop in een X1-Y1-vlak ligt, dat evenwijdig is aan de CRP en loodrecht staat op.de Z-ascoördinaat. Ten behoeve van de beschrijving van onderlinge bewegingen van de verschillende gedeelten van dit samenstel, zijn de f?oorsprongen” van de X-Y- en de X1-15 Y1-asco8rdinaten'respectievelijk gekozen om te liggen op de geometrische middelpunten van respectievelijk het middenveldgedeelte 51a en het bovenste oppervlak 1+0a van de transductorkop 1+0 (zie de fig. 5, 6, 17, 18 en 22). De Z-aseoördinaat gaat derhalve door de "oorsprongen” van de X-Y-en de X1-Y1-assen. Onderscheid moet hierbij worden gemaakt tussen ver-20 wijzing naar beweging rond de Z-ascoördinaat, die door de XYZ-coördina-tenoorsprong gaat, en beweging in de Z-richting of Z-asrichting (hetgeen verwijst naar beweging in algemene richting loodrecht op de CRP).
In de voorkeursuitvoeringsvorm draait de "floppy disk", toegepast met deze transduetordraaginrichting, werkzaam op een zodanige wijze, 25 dat zijnnominale schijfvlakken optimaal evenwijdig liggen aan de CRP, en derhalve ook evenwijdig aan de X-Y- en X1-Y1-vlakken. Indien werkzaam gemonteerd in de onderste transductordraagconstructie 30, bepaalt het bovenste oppervlak 1+0a van de kern derhalve een vergelijkingsvlak voor de ’’floppy disk" en voor het bovenste transductoreindvlak (hierna te be-30 schrijven), dat in hoofdzaak evenwijdig blijft aan, de CRP maar welk vlak vrij kan bewegen in de Z-asrichting. Het onderste transductorsamenstel 30 is gemonteerd aan de wagen 2l+ ten opzichte van de werkzame stand van de "floppy disk", zodat het bovenste oppervlak 1+0a van de transductorkern 1+0 (d.w. z. het X1-Y1-vlak enigszins dringt door, d.w.z. enigszins in de 35 (+) Z-asrichting ligt boven) het onderste nominale schijfylak van de "floppy disk" voor het verzekeren van de innigheid van de aanraking tussen het oppervlak van de "floppy disk" en het transductorkernoppervlak 8020408 - 25' - UOa. In de voorkeursuitvoeringsvorm is deze doordringing in de Z-asrichting ongeveer 0,2 mm.
De aard van de buigdraagconstructie-ophanging 50 is zodanig, dat deze een zeer kleine draaibeweging toelaat van het middenveldgebiedge-5 deelte 51a van het huigsamenstel rond de X- en de Y-ascoördinaten. Deze "kleine” draaiing maakt een verbeterde innigheid van aanraking mogelijk tussen het transductorkerneindvlak 1*0a en het onderste oppervlak 22a van de "floppy disk" gedurende verstoringen in de beweging van het oppervlak van de "floppy disk" vanuit zijn nominale schijfvlak. De buigassen ,10 51b zijn echter voldoende bemeten en "stijf" gevormd, zodat zij geen draaibeweging rond de X- of Y-ascoördinaten toelaten, die aanleiding zou geven tot een bovenmatig zijdelings verschuiven, hetgeen gegevensfouten kan produceren in. het stelsel als gevolg van misplaatsing van het transductorkerneindvlak 1*0a (d.w.z. de lees/schrijfspleet daarvan) met het 15 registratiespoor (t). Dit bovenmatig zijdelings verschuiven van het transductorkerneindvlak UOa is feitelijk een component in het nominale X-Y-vlak. van de verplaatsing als gevolg van de draaibeweging van de transduc-torkern rond de X- of Y-ascoördinaten (zie fig. 22). Deze zijdelingse verschuivingscomponent is gelijk aan (sinus cK ) (D), waarin ^ de 20 draaiboek is van de kern en D de draai-arm, die de loodrechte afstand omvat vanaf het bovenste oppervlak van het middenveldgedeelte 51a tot het bovenste kernoppervlak UOa. Door het tot een minimum beperken van deze draaibeweging rond de X- en Y-ascoördinaten, wordt een nauwkeuriger gegevensoverdracht bereikt tussen de transductorkern en de "floppy disk".
25 De stijfheid en uitvoering van de buigdraagconstruetie-ophanging 50 heft praktisch door wrijving veroorzaakte zijdelingse verschuivingen op van het transductorkerneindvlak 1*0a in het nominale X1-Y1-vlak. Deze zijdelingse verschuivingen kunnen zijn veroorzaakt door wrijvingssleep-krachten op het transductorkerneindvlak kOa. als gevolg van een schuif-30 wrijvingsaangrijping tussen het schijfoppervlak 22a en het transductorkerneindvlak 1+0a. De stijfheid en uitvoering van de buigdraagophanging 50 heft tevens praktisch de draaibeweging op van het transductorkerneindvlak ij-Oa rond de Z-ascoördinaat in het X1-Y1-vlak en voorkomt dus mis-plaatsingsverspringingsfouten tussen de transductorkern 1*0 en het registra-35 tiespoor t van de "floppy disk", waardoor gegevensoverdracht dus wordt verbeterd. De bewegingsvrijheid van de buigdraagconstructie in de Z-as- richting en zijn gedragen onderste transductorkern gedurende een blijvende 8020408 - 26 - toestandswerking en onder het evenwijdig "blijven aan de CRP, verbetert de innigheid van de aanraking met de schijf onder het handhaven van de kern Uo en het spoor (t) in lijn, en neigt tot het uitvlakken van op-pervlakte-onregelmatigheden van de schijf, hetgeen weer een verbeterde 5 gegevensoverdracht tot gevolg heeft.
In de voorkeursuitvoeringsvorm zijn de buigassen 51b in een voorafbepaalde gebogen gedaante gevormd (zoals gezien in doorsnede, zoals in fig. 6). De gedaante van de kromming is gedetailleerder afgebeeld in het vergrote aanzicht van fig. 10. In de voorkeursuitvoeringsvorm 10 is het wenselijk gebleken de buigassen 51b te buigen op een wijze, voor het verplaatsen van het algemene vlak van het veldgedeelte 51a vanuit het algemene vlak van de buitenste draagring- of raamconstructie 52 over een voorafbepaalde afstand, die wordt aangeduid als " A Z" in fig. 10, en wordt bepaald als (i^-h^), waarbij de h^- en h2-afmetingen zijn afge-15 beeld in fig. 10. In de voorkeursuitvoeringsvorm is een "A Z"-afmeting van ongeveer (-)0,15 mm in samenhang met de afgebeelde en beschreven buigconstructie, aanvaardbaar gebleken voor het mogelijk maken van een buigbeweging van het middenveldgedeelte 51a in de Z-asrichting van 50,8-76,2 yum. in aanspreking op de gemiddelde stoorkraehten gedurende een 20 laadwerking zonder enig nadelig draaien van het middenveldgedeelte 51a rond de X- of de Y-ascoördinaat. Zoals te zien in fig. 10, is de linkerzijde van de figuur het deel van de buigas 51 "b > dat is verbonden met het middenveldgebiedgedeelte 51a van het buigsamenstel,. en is de rechterzijde van de buigas 51b gebonden aan de omtreksdraagring 52 van de buig-25 constructie. Gebleken is, dat een "II Z" van nul en bij voorkeur negatief (d.w.z. waarbij het met het veldgedeelte verbonden einde van de buigas in de Z-asriehting naar verhouding lager ligt dan het met de draagring verbonden gedeelte daarvan ) wenselijk is voor het vergroten van de stabiliteit van de buigdraagconstructie. Wanneer onder deze omstandigheden 30 een neerwaartse kracht (in de minus Z-asrichting) door de transductorkern bo wordt overgebracht op het middenveldgebied 51a, zullen de buigassen 51b bewegen in een richting voor het "verwijderen" van baanlengte vanaf de buigassen in plaats van toe te voegen of op te tellen bij de baanlengte van de buigassen, zoals het geval zou zijn indien een "positieve" 35 " Δ Z"-toestand bestond. Deze neerwaartse krachten vinden bijvoorbeeld plaats als gevolg van krachten, uitgeoefend op de onderste kern Ao door het bovenste arm- en kernsamenstel (hierna gedetailleerder te beschrij- 8020408 - 27 - ven) gedurende een laadwerking of door schijfverstoringen.
In de vöorkeursuitvoeringsvorm van de in de figuren afgebeelde constructie, zijn de gedaanten en afmetingen van het aantal buigzame assen 51b in het algemeen gelijk, waarbij deze echter niet gelijk behoeven 5 te zijn om te voldoen aan de strekking en bedoeling van deze uitvinding.
De breedten van de buigassen 51b zijn in de voorkeursuitvoeringsvorm elk ongeveer 1,9 mm, waarbij hun werkzame lengte (L van fig. 10', die gelijk . is aan de afstand van de buigas 51b tussen het middenveldgedeelte 51a en de inwendige rand van de omtreksbeschenningsring of -raam 52) ongeveer 10 1,7 mm is. De bepaalde gebogen gedaante van de buigasbogen is een zaak van ontwerpkeuze. In de voorkeursuitvoeringsvorm (verwijzende naar fig.
10), omvat het middengedeelte van een buigasdeel 51b concentrische, cirkelvormige bogen met stralen, afgebeeld bij R1 en R2, waarbij de hoek tussen ongeveer 62 en 65° ligt. De buigdeelkrcmming in de eerste over-15 gangszone T1, omvat concentrische, cirkelvormige bogen met betrekkelijk scherphoekige stralen, afgebeeld bij R3 en RU. De buigdeelkromming in de· tweede overgangszone T2, omvat concentrische, cirkelvormige bogen met betrekkelijk scherphoekige stralen, afgebeeld bij R5 en Ró. In de voorkeur suitvoeringsvorm is de gezamenlijke lengte van de overgangszones (T1 20 + T2) gelijk aan 0,^0 mm. Het primaire belang van het buigen van de buig assen in een dergelijke boogvormige uitvoering is, dat, wanneer het buig-deel met een dergelijke uitvoering wordt uitgebogen in de minus Z-asrich-ting, de betreffende beschouwingen met betrekking tot de buigassen te maken hebben met buigmomenten van het buigassenmateriaal in het elastische 25 gebied van het materiaal in plaats van met het strekken of blijvend vervormen van het materiaal.
Hoewel een bepaalde uitvoeringsvorm van een buigdraagconstructie 50 is afgebeeld, zal het duidelijk zijn, dat andere variaties van een dergelijk buigsamenstel zijn te verwezenlijken binnen de brede strekking en 30 het brede kader van deze uitvinding. Hoewel bijvoorbeeld een constructie met vier buigassen is afgebeeld, kunnen andere constructies, waarbij meer of minder buigassen worden gebruikt, worden geconstrueerd. Het is ook mogelijk, dat een transductordraagbuigconstructie met een doorlopend buig-segment, dat een middenveldgedeelte verbindt met een omtreksdraagconstruc-35 tie, in plaats van een aantal buigassen, zou kunnen worden ontworpen.
Een grondeigenschap, die door een dergelijke buigconstructie moet worden behouden, is, dat beweging van het middenveldgedeelte van het 8020408 τ- 28 - buigdeel veerkrachtig alleen wordt toegelaten in de Z-asrichting, waarbij het draaien rond de X- of de Y-ascoördinaat praktisch wordt opgeheven, behalve voor een minimale beweging rond de X- en Y-ascoordinaten voor het handhaven van de innige aanraking van het gegevensoverdracht-5 oppervlak van een daardoor gedragen transductorkop met het oppervlak; van een draaiende ."floppy disk1'. Onder blijvend geladen werkomstandigheden (hierna gedetailleerder besproken}, is een dergelijke minimale draaibe-weging rond de X- of Y-ascoördinaat bij voorkeur slechts een hoekuitbuiging in de orde van 5 - 10'minuten. Onder deze blijvende toestandsom-10 standighedên, is de zijdelingse verschuivingscomponent van het transduc-torkerneindvlak ^0a in het nominale X1 - Y1-vlak (d.w.z. de hiervoor met betrekking tot fig. 22 besproken zijdelingse verschuivingscomponent van (sinus oCKDjJ, als gevolg van deze draaibeweging,. minimaal en geeft deze niet gauw aanleiding tot gegevensoverdrachtfouten. Voor een gebruike-15 lijke D-afmeting van 1,9 mm, is deze zijdelingse verschuivingscomponent gelijk aan 2,5 - 5»1 ^um voor een hoekafbuiging van 5-10 minuten. Een andere te behouden eigenschap voor de buigconstructie is, dat deze constructie zijdelings verschuiven van het middenveldgebied in het X-Y-vlak als gevolg van door wrijving veroorzaakte dergelijke zijdelingse ver-20 schuivingen en ook als gevolg van dergelijke zijdelingse verschuivingen ' van het transductoreindvlak, veroorzaakt door het draaien van de transducer rond de Z-ascoördinaat, praktisch opheft.
De buigdraagconstructie 50 kan zijn vastgezet aan het transduc-tordraagraam of -huis 31 door middel van een inzetstukvormtechniek of door 25 een direkte binding. De in de fig. 3, 7» 8 en 9 afgebeelde uitvoe ring van het huis 1 toont een draagconstructie, zoals deze zou blijken, indien het buigsamenstel als inzetstuk zou zijn gevormd in het huis 31.
Een voorgevormde hiisuitvoering 31', waaraan het buigsamenstel is gebonden door vormtechnieken zonder inzetstuk, is afgebeeld in fig.
30 12 - 15. Hiernaar verwijzende (waarbij overeenkomstige gedeelten van het huis 31' met die van het huis 31 zijn aangegeven door een accentaandui-ding), is een groef of draagkanaal 37» in het algemeen uitgevoerd in dezelfde omtreksgedaanteals de omtreksdraagringconstructie 52 van de buigdraagconstructie 50, gevormd om de uitsnijding 36? van het huis 31’.
35 Het onderste oppervlak van de omtreksgroef 37 vormt een bindingszitting voor de buitenste omtreksdraagring of -raam 52 van de buigdraagconstructie 50. Fanneer het huis 31' wordt gebruikt, is de buigdraagconstructie 8020408 . - 29 - ' 50 aan het huis 31’ gebonden door een passend plakmiddel!indingsmateriaal, zoals kunststof of epoxy, dat in de groef 37 is aangebracht. In een dergelijk- samenvoegen, worden de transductorkerndelen 4-0 bij voorkeur bevestigd aan de buigdraagconstructie, nadat de buigdraagconstructie is 5 gebonden aan het huis'voor het vergemakkelen van het uitlijnen. Als alternatief kunnen de kerndelen ^0 aan de buigdraagconstructie 50 worden gebonden, voorafgaande aan het binden vair de buigdraagconstructie 50 aan het huis 31'.
Op te merken.is,. dat de uitvoering,, gezien in bovenvlak (fig.
10 7) van de uitsnijding 36 in gedaante in het algemeen overeenkomt met de buitenomtreksgedaante van het primaire buigdeel 51» maar iets groter is dan die van het primaire buigdeel 51. Hoewel niet afgeheeld geldt dit Ook voor de afmeting van de uitsnijding 36’ voor de huisuitvoering 31’ (fig. 12 - 15), teneinde het zodoende mogelijk te maken de buigdraag-15 constructie 50 van boven in de omtreksmonteergroef 37 en bijbehorende ' uitsnijdingsgedeelten te.kunnen laten vallen. Wanneer de buigdraag constructie op juiste wijze is vastgezet in het huis 31 (of huis 31'), zal beweging van het primaire buigdeel 51 in de Z-asrichting en het daaraan gemonteerde transductorkernsamenstel U0 niet worden belemmerd door 20 aangrijping met het huis 30 (of 30’). Omdat de buigassen 51b niet zullen worden bedekt door het huis 31 (of 31f) of door enig bindingsmateriaal, zullen zij tevens vrij zijn te bewegen voor het zodoende mogelijk maken dat het middenveldgedeelte 51a van het primaire buigdeel 51 kan bewegen in de Z-asrichting en evenwijdig aan de CRP, zoals hiervoor beschreven.
25 Het zal duidelijk zijn, dat ten behoeve van de beschrijving en het afbeelden van de stand van de buigdraagconstructie 50 in het huis 31, het magnetische kernsamenstel U0 uit de fig. 7 - 9 is weggelaten»
Wanneer de buigdraagconstructie 50 eenmaal is gebonden aan (of door het vormen met een inzetstuk in.) het huis.31’ (of 31) en het 30 magnetische kernsamenstel is daaraan gemonteerd, wordt een magnetische afschermring 57 (zie fig. k) vastgezet in het bodemuitsparingsgedeelte van het huis 31 en worden de draden van de spoelen 56 gebonden aan de passende elektrische aansluitingen 35»
Het bovenste oppervlak van het huis 31 is uitgevoerd voor het 35 vormen van een paar vorkvormige schuine vlakken 38a en 38b, aangebracht direkt naast de uitsnijding 36 voor het begrenzen van de buigassen 51b in de Y-asriehting. De schuine vlakken 38a en 38b verschaffen een gelijk- 8020408 - 30 - matig ononderbroken lei-oppervlak, dat omhoog loopt vanaf het cirkelvor-. mige veldgebied 31b van het huis 31 voor het leiden van de "floppy disk" 22 tot in de juiste werkstand over het magnetische kernsamenstel Uo heen gedurende het in het stelsel "zetten" van een "floppy disk". Een 5 vergroot aanzicht van het schuine vlak 38a met betrekking tot zijn plaatsing ten opzichte van het naburige kernsamenstel Uo is gedetailleerder afgebeeld in fig.. 16. Hiernaar verwijzende is op te merken, dat de top van het schuine vlak 38a iets boven het bovenste einde ligt van het zijwandgedeelte van de kern Uo, zodat een voorwerp, zoals een "floppy 10 disk" (met onderbroken lijnen weergegeven bij 22) geleidelijk over het oppervlak van het schuine vlak 38a loopt tot in regelmatige schuif-aangrijping met het bovenste oppervlak UOa van het magnetische kernsamenstel Uo. Ook is in fig. 16 op te merken, dat in de voorkeursuitvoeringsvorm van deze constructie het kernsamenstel HO bij voorkeur ook een af-15 geschuinde rand heeft (afgebeeld bij ItOaa) en bij voorkeur ook afgeronde hoeken (niet afgebeeld) voor het verder vergemakkelijken van het inzetten van de schijf. Deze beschouwingen gelden evenzeer voor de constructie van het huis 31'.
Het ,zal duidelijk zijn, .dat de hiervoor beschreven buigdraagcon-20 struetie van de onderste transductor kan worden gebruikt met enkelzijdi-ge "floppy disk"-stelsel, alsmede met dubbelzijdige gegevensoverdracht-stelsels. Overwegingen bij het ontwerp van de verschillende parameters van de buigdraagconstructie 50 zullen ten dele afhankelijk zijn van het bepaalde stelsel, waarmede de transductorconstructie 30 moet worden ge-25 bruikt. In het geval van het gebruik met een dubbelzijdig "floppy disk"-stelsel, moeten deze ontverpoyerwegingen de werkzame "laad"-en ’’blijvende toestand"-parameters bevatten, samenhangende met de bovenste transductor-draagconstructie.
Verwijzende naar de fig. 1, 2 en 20, is het magnetische gegèvens-30 overdrachtstelsel 20 van de voorkeursuitvoeringsvorm voor een dubbelzijdige gegevensoverdracht voltooid door een bovenste transductordraagcon-structie. Een bovenste, elektro-magnetische kernconstructie, aangeduid bij 1+0T 9 in het algemeen van een soortgelijke kernsamenstellingseonstruc-tie als die van het onderste kernsamenstel 40, is gemonteerd aan een bo-35 venste draagarm 61.' Zoals afgebeeld in fig. 2 is de bovenste transductor-kern ilO in het algemeen tegenoverliggend opgesteld met betrekking tot de richting van zijn elektro-magnetische kernelementen ten opzichte van de- 8020408 - 31 - zelfde elementen van het onderste kernsamenstel 40 voor het tot een minimum beperken van gegevensoverdrachtstoring tussen "werkingen, uitge-voerd door respectievelijk de bovenste en onderste transductoren. Ook is te zien in de fig. 2 en. 20, dat zowel de bovenste als de onderste 5 transductorkern respectievelijk 40’ en 40 kanaalgebieden 40g’ en 40g heeft, gevormd in het bovenste oppervlak en in het algemeen lopende in de Z-asrichting. Dit kanaal is gedetailleerder afgebeeld bij 40g, fig.
19. Deze kanalen kunnen al of niet aanwezig zijn in transductorkernont-werpen. Indien aanwezig, zoals in de voorkeursuitvoeringsvorm, is ge-.10 bleken, dat het kanaal een "partiële" of lagere dan atmosferische druk-toestand voorkomt tussen het transductorkerneindvlak en het sehijfopper-vlak, welke toestand anders (als gevolg van het beginsel, van Bernoulli) de neiging heeft aanwezig te zijn wanneer de schijf draait. Het kernka-, naai. is werkzaam als een "stromingsverstoorder"-sleuf in het transductor-15 kerneindvlak voor het voorkomen van het" naar elkaar zuigen van de schijf- en transductoreindvlakken. gedurende de werking van het stelsel.
In de voorkeursuitvoeringsvorm is het bovenste transductorkernsamenstel 40’ buigzaam gemonteerd door een bijpassende, van een kompasbeugel voorziene draagconstructie, gedetaileerder afgebeeld in de fig.
20 20 en 21. Het kernsamenstel 40’ is direkt verbonden aan: een kompasbeugel- buigdeel 62, afgebeeld in "boven"-aanzicht in fig. 21. Het kompasbeugel-buigdeel omvat in de voorkeursuitvoeringsvorm een dun, plaatmetalen materiaal, voorzien van een aantal uitgesneden gedeelten, in hun algemeenheid aangeduid bij 62a, welke gedeelten volgens de omtrek een middenveld-25 gebied 62b omgeven, aan welk gebied het kernsamenstel 40' is gebonden.
Een aantal brugdelên, in hun algemeenheid aangeduid bij 62c, overspant de uitgesneden gedeelten 62a en verbindt het middenveldgebied 62b met het begrenzende raammateriaal. van het kompasbeugelbuigdeel 62. Deze constructie geeft het middenveldgebied 62b bewegingsvrijheid op de wijze 30 van een kompasbeugel. Een aantal uitgesneden gedeelten 64, gevormd in het middenveldgebied 62b maakt het mogelijk, dat de kern-"poot"-verlengingen van de lees/schrijf-40b> en wiskoppen 40c! daardoorheen gaan (soortgelijk aan de uitsnijdingsgedeelten 54 van het onderste, buigsamen-stel 50}» 35 Het algenene vlak van het kompasbeugelbuigdeel 62 is in fig. 21 aangeduid door het vlak van de X2-Y2-assen. De oorsprong van de X2-Y2-ascoördinaten wordt het "draaipunt" genoemd en bevindt zich in het alge- 8020408 -32-.
, meen nabij het middelpunt van de opstellingonderdelen, die het actieve kerngedeelte UO' omvat, gemonteerd aan het huigdeel 62. Wanneer het kom-pasbeugelhuigdeel is gemonteerd aan de bovenste arm 61 en in werkzame blijvende toestand geplaatst, zoals afgebeeld in fig, 2 en 20, ligt het 5 X2-Y2-vlak optimaal evenwijdig aan de CRP en aan het bovenste, nominale schijfvlak van de "floppy disk". Indien gemonteerd aan het bovenste arm-samenstel 61 grijpt een stijve stijl 65 het bovenste oppervlak aan van het kompasbeugelbuigdeel 62 bij het "draaipunt". De .stijl 65 voorkomt beweging van het bovenste buigdeel in de (+) Z-asrichting in het draai-10' punt, maar maakt een universele "vrije" kompasbeugeldraaibeweging van het middenveldgebied 62b mogelijk in alle andere richtingen rond het draaipunt. In de aangegeven voorkeursuitvoeringsvorm van het kompasbeugelbuigdeel, zijn hoekafbuigingen, oplopende tot ongeveer 15° vanaf een Z-as, die door het draaipunt· gaat, mogelijk. De kompasbeugelbeweging van 15 de bovenste transductor maakt het de bovenste transduetor mogelijk om in samenwerking· met de onderste transductor innige aanraking te handhaven met de oppervlakken van de "floppy disk", zelfs bij verstoringen in de schijfoppervlaktebeweging, welke verstoringen de betreffende schijfopper-vlakken uit het nominale schijfvlak brengen.
20 De bovenste draagarm 61 wordt op vrijdragende wijze gedragen door een bladscharnier 70 (zie de fig. 1 en 2). Een bladveer 71 oefent een vaste, neerwaartse kracht uit in de (-) Z-asrichting op de bovenste transductor 10?, welke kracht wordt uitgeoefend op de "floppy disk" en door de "floppy disk" op de onderste transductor. In de voorkeurs-25 uitvoeringsvorm oefent.de bladveer 71 onder toestanden van blijvende werking een kracht uit op de bovenste arm, welke kracht een kracht produceert van ongeveer·15 gram tussen de transduetorkoppen, voor het verzekeren van innigheid van aanraking tussen de transductoren en de "floppy disk". Zoals werkzaam gedragen door het bovenste armsamenstel is het 30 bovenste transductorkerneindvlak Ij-Oa' ontworpen om beweegbaar te zijn ten opzichte van het onderste transductorkerneindvlak 1+0a, zodat de twee kerngegevensoverdrachteindvlakken altijd evenwijdig aan elkaar zijn, waarbij de afstand tussen de kerneindvlakken gelijk is aan de momentele dikte van de draaiende "floppy disk".Deze toestand verzekert innigheid van aan-35 raking tussen de tegenover elkaar, liggende transductorkerneindvlakken en de aangegrepen oppervlakken van de "floppy disk", zelfs indien verstoringen in de beweging van de oppervlakken van. de "floppy disk" yanuit hun 8020408 - 33' - nominale schijfvlakken plaatsvinden. De onder veerspanning staande draagconstructie voor de bovenste draagarm 61, afgebeeld in de fig. 1 en 2, maakt het de bovenste draagarm 61 eveneens mogelijk draaibaar te bewegen rond zijn vaste einde voor het wegzwaaien van de bovenste transductor 5 LO’ vanaf de onderste transductor kO bij het in het stelsel zetten en daaruit verwijderen van een schijf. Een gedetailleerdere beschrijving van het bovenste draagarmsamènstel van de hierin geopenbaarde soort, kan worden gevonden in de samenhangende octrooiaanvrage, getiteld ’’Transducer Supporting Assembly for Double Sided Floppy Disk” door de uitvinders 10 Leonard E. Kronfeld en Ricky Madsen, serienummer 82.237» ingediend op 5 oktober 1979. In de mate dat de onthullingen van de samenhangende octrooiaanvrage van belang zijn voor een beschrijving van een bovenste armsamenstel, bruikbaar met deze uitvinding, zijn zij hierin als verwijzing opgenomen.
15 Wanneer de onderhavige uitvinding is opgenomen in een enkel- of tweezijdig gegevensoverdrachtstelsel met een buigzame schijf, verschaft hij een verbeterde werking boven bekende constructies gedurende zowel de tijdelijke "laad”-werking en de daarop volgende ’’blijvende toestand’’-werking. "Laden”, zoals de uitdrukking in zijn algemeenheid geldt 20 op dit gebied, is de werking, waarbij tegenover elkaar liggende opper-. . vlakken van een draaiende ’’floppy disk" ter voorbereiding van gegevens overdracht aangrijpend worden ingesloten tussen een transductorkop en een drukkussen (voor enkelzijdige gegevensoverdracht) of tussen een paar tegenover elkaar liggende transduetorkoppen (voor tweezijdige gegevensover-25 dracht).
Ter vereenvoudiging van de volgende besprekingen, wordt een transduetorkopdraagconstructie,, die de buigdraagbeginselen omvat van de onderhavige uitvinding (zoals omhuld bij 50 in de voorkeursuitvoeringsvorm) eenvoudig aangeduid als de Z-asbuigconstructie. Hoewel de volgen-30 de besprekingen zullen verwijzen naar de bepaalde buigdraagconstructie (50), beschreven in de tekening en de beschrijving, zal het duidelijk zijn, dat deze Z-asbuigconstructie-aanduiding niet is bedoeld de omvang van de uitvinding te beperken tot de constructie van de voorkeursuitvoeringsvorm, maar dat. alle variaties daarvan, zoals alleen beperkt door de con-35 clusies, worden omvat. Ter verdere vereenvoudiging, maar niet met de bedoeling de omvang van deze uitvinding te beperken, zal bij beschrijvingen van een dergelijk gegevensoverdrachtstelsel worden aangenomen, dat de J8 0 2 0 4 0 8 -3^- : Z-asbuigeonstruetie wordt toegepast voor het monteren, yan een transduc-torkop of -kern in het "onderste" of "bodem"-kopsamenstel van een dergelijk stelsel,
De Z-asbuigconstructie yan deze uitvinding is werkzaam als een 5 veerkrachtig schok-absorberend orgaan gedurende een laadwerking. Gedurende een laadwerking grijpt het bovenste, kracht-uitoefenende schuif-deel (drukkussen of bovenste'transduetorkop) met kracht de "floppy disk" aan met een betrekkelijk grote stootkracht, en wordt de "floppy disk" ingesloten tussen het bovenste kracht-uitoefenende deel en de onderste 10 transductorschuifkop, die wordt gedragen door de Z-asbuigconstructie.
De richting van de laadstootkracht is primair in de (~) Z-asrichting (onder verwijzing naar de assen,, bepaald in de tekening hiervan), De. stoomkracht wordt door de "floppy disk" en de onderste transduetorkop overgebraeht naar de Z-astuigeonstructie. Bij de eerste ontvangst van 15 een dergelijke laadstootkraeht, zal de Z-asbuigconstructie aanspreken . door het de daardoor gedragen onderste transductor in eerste instantie laten bewegen in de (-) Z-asriehting. Zoals samenhangende met de yoor-keursuitvoeringsvorm, zal het veldgebied 51a van het buigdeel bewegen in de (-) Z-asrichting op een wijze, die in het algemeen evenwijdig is 20 aan de CRP, zoals geleid door het aantal buigassen 51b. Bij het op deze wijze bewegen zal de Z-asbuigconstructie een deel absorberen van de kinetische energie, daarop overgebracht door de versnellende massa van de bovenste kop of het bovenste drukkussen, en zal hij dit omzetten in potentiële energie met als gevolg een dempwerking. Nadat de Z-25 asbuigeonstructi'e zijn maximale uitbuiging in de (-) Z-asrichting heeft bereikt, zal hij een deel van zijn potentiële energie vrijmaken door het omkeren van zijn bewegingsrichting en door het bewegen in de (+) Z-as-riehting. De demping (d.w.z. fyfisehe "zet"-tijd) zal doorgaan totdat een toestand van "gemiddeld evenwicht" is bereikt.
30 Bij "gemiddeld evenwicht" zal de "geladen" onderste Z-asbuig constructie enige afbuiging hebben in de (-) Z-asrichting, zoals weerspiegelt door de "stijfheid" -van zijn buigassen in de Z-asrichting, en de laadkraeht, uitgeoefend op. het buigsamenstel door het bovenste drukkussen of de bovenste kop. In de voorkeursuitvoeringsvormconstructie 35 van de hiervoor geopenbaarde.Z-asbuigconstructie, hebben de buigassen 51b voldoende stijfheid, zodat de kracht van 15 gram, uitgeoefend door de bladveer 71 door de bovenste transductor ^0’ slechts een minimale 8020408 - 35 - "geladen" uitbuiging produceert van bet middenveldgedeelte 51a in de (-) Z-asrichting van ongeveer 2,5 ^um.
De eerste laadstootkracht zal veranderlijk zijn in afhankelijkheid van vele factoren, zoals de hoogte van de "val" van het drukkussen 5 of de bovenste transductor en de voorbelastingskracht van de bladveer 71. In de voorkeursuitvoeringsvormgedaante van de Z-asbuigconstructie zijn bij gebruik daarvan met de hierin geopenbaarde tweezijdige gegevensover-drachtconstruct.ie, piekuitbuigingen van het buigzame middengedeelte 51a van minder dan 76,2 ^um in de (-) Z-asrichting gewenst voor gemiddelde .10 bovenste armvalhoogten gedurende laadomstandigheden.
De schok-absorberende- en mechanische dempeigenschappen van de Z-asbuigconstructie gedurende laadwerkingen verzacht, de transudctor-aangrijping met de "floppy disk" in vergelijking met stijve transductor-: draagconstructies, en verschaft dus een verlengde schijflevensduur. De 15 verbeterde dempeigenschap kan het ook de aandrijvingsfabrikanten mogelijk maken kostbare elektrische netwerken weg te laten, die thans worden gebruikt voor het regelen van laad/ontlaad-solenoïden. Bij toepassing in een tweezijdig stelsel, zoals hierin geopenbaard, zullen de bovenste en onderste transductoren tevens, indien de parameters van de Z-asbuig-20 constructie worden gekozen in samenwerking met de bewegingsaanspreektijd van de bovenste armveerdrukconstructie, zodat de bovenste armaanspre-kingstijd voldoende snel is voor het "volgen" van de dempbewegingen van de Z-asbuigconstructie, voldoende innige aanraking bereiken met beide oppervlakken van de "floppy disk" voor het zodoende mogelijk maken van . ' 25 een werkzame gegevensoverdracht met de schijf gedurende tijdelijke toe standen, zelfs "voordat" de faze van het fysische of gemiddelde evenwicht is bereikt. Met de Z-asbuigconstructïe van de voorkeursuitvoeringsvorm is een verminderde zettijd tot aan werkzame gegevensoverdracht van ongeveer 10 ms vanaf het moment van aanraking tussen de bovenste transduc-30 tor en het schijfoppervlak, bereikt. Het is tevens duidelijk, dat het mogelijk is het bovenste laadarmsamenstel zodanig te ontwerpen, dat de op de onderste Z-asbuigconstructie gedurende het laden uitgeoefende stootkracht, minimaal is.
Omdat de buigassen 51b van. de Znasbuigconstructie zijn uitge-35 voerd voor het in hoofdzaak voorkomen van een draaibeweging van het buigzame middenveldgedeelte 51a rond de X- of Y-ascoördinaat, mogen zelfs onder aanzienlijke bewegingen in de Z-asrichting, zoals ondervonden in 8020408 - 36 - een laadwerking als tijdelijke toestand, de dempbewegingen van de Z-asbuigconstruct ie gedurende de fysische zettijd volgende op de laadstoot, ook geen gegevensfouten invoeren als gevolg van het zijdelings verschuiven van het onderste transductorkernoppervlak. in de X- of Y-asrichting . 5 ten opzichte van het gekozen registratiespoor', (zoals hiervoor besproken).
Wanneer’ "gemiddeld evenwicht" eenmaal is bereikt volgende op ' een laadwerking, zullen de bovenste en onderste transductoren en de "floppy disk" zijn geplaatst in hun werkzame "blijvende toestand"-standen. Zoals hiervoor gezegd is in. de voorkeursuitvoeringsvorm.van de geopenbaarde • 10 constructie, de "nominale" stand van. de onderste transductor h-0, gedragen door de Z-asbuigconstructie, wanneer deze zich in zijn geladen toestand j bevindt, vooraf zodanig gesteld, dat het schijvaangrijpoppervlak (d.w.z. het schijfoppervlak in het X1-Y1-vlak) van de onderste transductorkopkern enigszins doordringt in het onderste nominale schijfvlak van de "floppy disk" 15 teneinde innigheid van'aanraking te verzekeren gedurende een blijvende toestandswerking. Door het toelaten van enige beweging onder werkzame blijvende toestandsomstandigheden in de Z-asrichting en een zeer kleine draaibeweging rond de X- en Y-ascoördinaten, zoals hiervoor beschreven, verbetert de onderhavige uitvinding gegevensoverdracht en beperkt hij tot 20 een minimum gegevensfouten, die eigen zijn aan bekende tweezijdige kom-pasbeugelconstructies als gevolg van transductormisplaatsingsverschui-vingen ten opzichte van de geregistreerde spoorgegevens. Zoals hiervoor gezegd, zal de "floppy disk" tijdens het draaien enige verstoringen ondervinden in beweging vanuit zijn nominale schijfvlakken, bijvoorbeeld als 25 gevolg van schommelen en oppervlakte-onvolkomenheden. Deze verstoringen zullen kraehten produceren, primair met vectorcomponenten in de Z-asrichting, die kinetische energie zullen geven aan zowel het bovenste als het onderste kopsamenstel. Met de constructie van de voorkeursuitvoeringsvorm spreken "zowel" de onder veerspanning staande, door een kompasbeugel 30 gedragen bovenste transductor "als" de onderste Z-asbuigconstructie aan op deze krachten. De betrekkelijke manieren van aanspreken van de bovenste kompasbeugeldraagconstructie en de Z-asbuigconstructie zullen echter verschillen (d.w.z. dat zij bij vergelijking met elkaar een onderling verschillende bewegingsaanpassing zullen vertonen aan dergelijke krachten).
35 De bovenste kompasbeugeldraagconstructie kan vrij bewegen op een universele wijze in alle richtingen rond zijn vaste draaipunt met uitzondering van de (+) Z-asriehting. In tegenstelling hiermede wordt het bewegen 8020406 - 37 - van de Z-asbuigconstructie in alle richtingen (zoals hiervoor beschreven) met uitzondering van de Z-asrichting, in hoofdzaak voorkomen, en zal deze een betrekkelijk stijve aanspreekbeweging vertonen. Derhalve zal hij werken als een stabiliserende invloed om te helpen bij het gladstrij— 5 ken van de verstoringen. Het feit echter, dat de Z-asbuigconstructie primair kan aanspreken met een Z-asuitbuiging en met enige draai-afwijking rond de X- en Y-ascoördinaten in samenhang met de draaibeugelbeweging van de bovenste kop, maakt een verbeterde gegevensoverdrachtaanraking mogelijk tussen de schijf en de transductor bij zeer'lage kosten van 10 X- en Y-plaat s ing sf out en. Deze fouten of zijdelingse verschuivingen zijn. in aanzienlijke mate verminderd in vergelijking met bekende verschuivingen, eigen aan de tweezijdige kompasbeugeltransductordraag-constructies.
Haast.de hiervoor vermelde voordelen.van de Z-asbuigconstructie ;15 boven bekende constructies, verschaft de onderhavige uitvinding ook een verbeterde "blijvende toestand"-werking in vergelijking met bekende tweezijdige kompasbeugelorganen door het verschaffen van een verbeterde weerstand tegen zijdelingse schuifkracht en in het X-Y-ylak, veroorzaakt door wrijvingskrachten, uitgeoefend op de onderste transduetorkop door de 20 draaiende "floppy- disk". Wanneer de ?!floppy disk" draait met zijn oppervlak in schuifwrijvingsaangrijping met de onderste, transduetorkop, geeft hij zijdelingse schuifkrachten door de onderste transduetorkop aan het buigveldgebied 51a, hetgeen wordt vertaald als vectorkrachten in het X-Y-vlak van het buigveldgebied 51a. Deze zijdelingse schuif" of ver-25 springingskrachten kunnen aanleiden geven tot gegeyensfouten in tweezijdige kompasbeugelconstrueties, waarbij de beweging van het kompasbeugel-buigdraagoppervlak betrekkelijk "zacht" is in het vergelijkbare X-Y-vlak, maar worden tot een minimum beperkt door de Z-asbuigconstructie van deze uitvinding. In de voorkeursuitvoeringsvormgedaante van de Z-30 asbuigconstruetie, hebben de buigassen 51b voldoende breedte voor het zodoende doeltreffend voorkomen van deze zijdelingse verplaatsing. De buigassen 51b, gericht in de Υτ-asrichting zullen neigen tot het voorkomen van een transductorverplaatsing, veroorzaakt door vectorkrachten in de X"asriehting, en de buigassen 51b, gericht in de X-asrichtïng, zullen 35 neigen tot het voorkomen van transductorverplaatsing, veroorzaakt door veetorkraehten in de Y-asrichting. Derhalve verschaft· de Z-asbuigcon-strueti'e van deze uitvinding verbeterde werkresultaten bij niet alleen zijn 8020408 - 38 - schok-absorberende dempeigenschappen gedurende tijdelijke laadwerkingen, maar ook bij zijn verbeterde innigheid van aanraking en verminderde draai- en schuifbeweging gedurende blijvende toestandwerkingen van gegevensoverdracht.
5 Naast de hiervoor vermelde eigenschappen en voordelen van de onderhavige uitvinding boven bekende constructies, is de constructie van de onderhavige uitvinding veel eenvoudiger en minder kostbaar te construeren en in stand te houden dan de tweezijdige kompasbeugelconstructie. Verder maakt de robuustere constructie van de onderste transductordraag-10 constructie het de onderhavige uitvinding mogelijk grotere uitgeoefende krachten te gebruiken tussen de bovenste en de onderste transductoren in vergelijking met tweezijdige kompasbeugelconstructies en in vergelijking met vaste, onderste kopconstructies.
Het zal worden onderkend, dat de ontwerpparameters voor de ver-15 schillende gedeelten van de onderste transductordraagconstructie, in het bijzonder de ontwerpkriteria voor de buigdraagconstructie 50, noodzakelijkerwijze samenhangen met de neerwaartse kracht, uitgeoefend op het onderste magnetische kernsamenstel ^0 binnen het bepaalde gebruikte gegevensoverdrachtstelsel, door een bovenste drukkussen in een enkel-20 zijdig stelsel of door de bovenste transductor en de bijbehorende onder veerspanning staande draagarmconstruetie in een tweezijdig stelsel. Dienovereenkomstig zal het worden onderkend, dat niet alleen de basisuitvoering en gedaante van de buigdraagconstructie 50 zelf kan worden veranderd binnen de omvang van deze uitvinding, maar dat er ook een aan-25 zienlijke ontwerpsoepelheid is voor het veranderen van.de grondparameters van êên bepaalde uitvoering van de buigdraagconstructie. Alleen bij wijze van voorbeeld met betrekking tot de voorkeursuitvoeringsvorm van de buigdraagconstructie 50, kunnen de dikte en de soort buigmateriaal worden veranderd, welke verandering gelijkmatig kan zijn of naar keuze met be-30 trekking tot verschillende gedeelten van het buigsamenstel. De afmeting (d.w.z. lengte, breedte en dikte) van de buigassen kan worden veranderd onafhankelijk van de afmetingen van de rest van de buigconstructie. De geometrische dwarsdoorsnede vormen en gedaanten van de buigassen kunnen worden veranderd, alsmede het aantal en de plaatsing van de buigassen 35 ten opzichte van het middendraagveldgedeelte 51a van het buigsamenstel.
Het zal duidelijk zijn, dat de waarde van " & Z" eveneens kan worden veranderd. De vorm en gedaante van het middenveldgebied 51a. ten opzichte van 8020408 - 39 - de buigassen 51b kan worden veranderd. De vorm en de gedaante van de buitenste omtreksdraagring of gestelgedeelte 52 van de buigdrager kan worden veranderd en zelfs volledig worden weggelaten ten gunste van andere werkwijzen voor het vastzetten van de buigassen of het middenveldgedeelte 5 van het buigsamenstel. aan het dragende huis 31. Andere veranderingen, vervat, in het kader van deze uitvinding, zullen eveneens duidelijk zijn voor deskundigen op dit gebied.
Uit de voorgaande beschrijving zal het duidelijk zijn, dat de .· onderhavige uitvinding vele van; de moeilijkheden of tekortkomingen op-10 lost, samenhangende met bekende elektro-magnetische transductordraag-constructies. Het zal duidelijk zijn, dat hoewel een bepaalde toepassing voor de onderhavige uitvinding, zoals gebruikt in samenhang met twee- .
.zijdige overdracht, van gegevens naar een "floppy disk"-registratiemedium, is geopenbaard, de uitvinding ook toepasbaar is op andere soorten gege-15 vensregistratietoepassingen. Hoewel een bepaalde uitvoering van een huis en een. bepaalde gedaante en vorm van een buigdraagconstructie zijn afge-beeld met betrekking tot de beschrijving van de voorkeursuitvoeringsvorm van deze uitvinding, zal het tevens duidelijk zijn, dat vele andere veranderingen van het huis en de buigdraagconstructie mogelijk zijn binnen 20 de strekking en.het brede kader van deze uitvinding. Andere wijzigingen van de uitvinding zullen duidelijk zijn voor deskundigen op dit gebied in het licht van de voorgaande beschrijving. Deze beschrijving is bedoeld voor het verschaffen van bepaalde voorbeelden van afzonderlijke uitvoeringsvormen, die duidelijk zijn geopenbaard in de onderhavige uitvinding. 25 Dienovereenkomstig is de uitvinding niet beperkt tot de beschreven uitvoeringsvormen of tot het gebruik van bepaalde elementen daarin. Alle mogelijke wijzigingen en veranderingen van de onderhavige uitvinding, die binnen de strekking en het brede kader van de bijgevoegde conclusies vallen, worden gedekt.
30 8020408

Claims (28)

1. Kopsamenstel voor magnetische registratieeonstructies van de soort, waarbij gebruik wordt gemaakt van een niet-stijf, vlak, draaiend, .....magnetisch registratiemedium, gekenmerkt door (a) eerste en tweede schuifdelên, elk voorzien van althans êên oppervlak, dat geschikt is 5 voor een sehuifaangrijping van de vlakke registratie-oppervlakken van •een draaiend, niet-stijf, magnetisch registratiemedium, waarbij althans een van deze schuifdelen een magnetische transductor omvat,, die gegevens kan overdragen door zijn'bedoelde ene oppervlak naar het betreffende re-gistratie-oppervlak. van, het registratiemedium, verder door (b) middelen 10 voor het monteren van elk der eerste en tweede schuifdelen voor een on-, afhankelijke beweging, zodat de bedoelde ene oppervlakken van de eerste en tweede schuifdelen een verschillende onderlinge bewegingsaanpassing vertonen in aanspreking’op daarop uitgeoefende, krachten voor de tijdelijke laad- en blijvende t©estandwerkingen,,. door. (c) plaatsingsmiddelen 15 voor het dragen van.de monteermiddelen en de schuifdelen op een in het . algemeen tegenover elkaar liggende·wij ze, zodat de bedoelde ene oppervlakken van de schuifdelen.werkzaam de tegenover elkaar liggende registratie-oppervlakken aangrijpen van het registratiemedium, en door (d) middelen die-werkzaam zijn verbonden-met de plaatsingsmiddelen voor het naar el-20 kaar drukken van de schuifdelen met een vaste, voorafbepaalde kracht, waardoor het draaiende -registratiemedium werkzaam wordt ingesloten tussen bedoelde ene oppervlakken, van de tegenover elkaar liggende schuifdelen.
2. Kopsamenstel voor magnetische registratieeonstructies, zoals omschreven in conclusie 1,met het kenmerk, dat de monteermiddelen verder 25 een eerste, monteerconstruetie omvatten, die werkzaam het eerste schuifdeel draagt op zodanige wijze, dat het bedoelde ene oppervlak van het eerste schuifdeel in hoofdzaak wordt tegengehouden in een beweging in alle richtingen met uitzondering· van de. Z-asrichting, loodrecht op het algemene vlak van het aangegrepen registratiemediumoppervlak, zodat het algemene 30 vlak van het bedoelde ene oppervlak van het eerste schuifdeel in hoofdzaak. evenwijdig blijft aan het algemene vlak van het registratiemediumoppervlak gedurende een beweging van het bedoelde ene oppervlak in de Z-asrichting.
3. Kopsamenstel voor magnetische registratieeonstructies, zoals 35 omschreven in conclusie 2, met het kenmerk, dat de eerste monteerconstruc- 8020408 - Ui - tie middelen "bevat voor het veerkrachtig dragen van het eerste schuif-deel voor een beweging in de Z-asrichting en voor het mogelijk maken van een beperkte draaibeweging van het eerste schuifdeel rond X- en Y-as-coordinaten, onder een rechte hoek geplaatst ten opzichte van een Z-5 ascoordinaat, die in het algemeen door het geometrische middelpunt gaat van het bedoelde ene oppervlak van het eerste schuifdeel. U» Kopsamenstel voor magnetische registratieconstructies, zoals omschreven in conclusie 2, met het kenmerk, dat de eerste monteercon-structie verder buigmiddelen bevat voor het veerkrachtig dragen van het 10 eerste schuifdeel, welke buigdraagmiddelen beweegbaar zijn in aanspreking op krachtvectoren. in de Z-asrichting, daarop overgedragen door het eerste schuifdeel, maar in hoofdzaak onbeweegbaar zijn in aanspreking op krachtvectoren, daarop uitgeoefend vanuit andere richtingen dan in de Z-asrichting.
5. Kopsamenstel voor magnetische registratieconstructies, zoals om- schreven in conclusie'U, met het kenmerk, dat de plaatsingsmiddelen althans êên draaibaar beweegbare draagarm bevatten voor het bewegen van althans êên van de eerste en tweede schuifdelen ten opzichte van het andere schuifdeel, zodat de schuifdelen samenwerkend naar en vanaf tegen-20 over elkaar liggende insluitende aangrijping bewegen met het registratiemedium gedurende respectievelijk laad- en ontlaadwerkingen, waardoor de buigmiddelen stootkrachten.absorberen in de Z-asrichting, welke krachten daarop worden overgebracht vanaf het tweede schuifdeel gedurende de laadaangrijping van de eerste en tweede schuifdelen met het registratie-25 medium.
6. Kopsamenstel voor magnetische registratieconstructies, zoals omschreven in conclusie 2 met het kenmerk, dat de monteermiddelen verder . een tweede monteerconstructie bevatten, die werkzaam het tweede schuifdeel draagt op een wijze, waardoor het bedoelde ene oppervlak van het 30 tweede schuifdeel universeel beweegbaar is rond een vast draaipunt, maar wordt tegengehouden in het bewegen in de Z-asrichting in het vaste draaipunt .
7. Kopsamenstel voor magnetische registratieconstructies, zoals om-sehreven in conclusie 6, met het kenmerk, dat de tweede monteerconstruc- 35 tie een kompasbeugelbuigdeel omvat en een vast stijldeel, dat werkzaam het kompasbeugelbuigdeel aangrijpt op een plaats, die het vaste draaipunt bepaalt, voor het voorkomen van een beweging van het draaipunt in de Z- 8020408 - b2 - . asrichting.
8. Kopsamenstel voor magnetische registratieconstructies, zoals omschreven in conclusie 6, met het kenmerk, dat de plaatsingsmiddelen veerdrukmiddelen bevatten, die werkzaam zijn verbonden met de tweede 5 monteerconstructie voor het' meegeefbaar mogelijk maken dat de tweede mon-teerconstructie beweegt' in de Z-asrichting in aanspreking op daarop uitgeoefende krachten.
9· Kopsamenstel voor magnetische registratieconstructies, zoals omschreven in conclusie 8 met het kenmerk, dat de plaatsingsmiddelen 10 verder althans êên draaibaar beweegbare draagarm bevatten voor het bewegen van.althans êên van de eerste en tweede schuifdelen ten opzichte van het andere schuifdeel, zodat de schuifdelen samenwêrkerid bewegen naar en vanaf tegenover elkaar liggende insluitende aangrijping met het registratiemedium gedurende respectievelijk laad- en ontlaadwerkingen, -15 waarbij de buigmiddelen stootkrachten absorberen in de Z-asrichting, welke krachten daarop zijn overgebracht vanaf het tweede schuifdeel gedurende laadaangrijping' van de eerste en tweede schuifdelen met het registratiemedium.
10. Kopsamenstel voor het in werkzaam verband met beide oppervlakken 20 van een niet-stijf, vlak, draaiend, magnetisch registratiemedium houden van een paar magnetische transduetoren, gekenmerkt.door (a) een eerste transductor, voorzien van een in het algemeen vlak gegevensoverdrachteind-vlak en geschikt voor het overdragen van gegevens in magnetische vorm naar een eerste zijde van een ni'et-stijf, vlak, magnetisch registratiemedium, 25 verder door (b) eerste monteermiddelen voor het monteren van de eerste transductor in een gegevensoverdrachtstand ten opzichte van de eerste zijde van het registratiemedium op zodanige wijze, dat beweging van de eerste transductor ten opzichte van de monteermiddelen in alle richtingen behalve in een Z-asrichting loodrecht op het algemene vlak. van het medium 30 wordt voorkomen, ongeacht beweging van de transductor en de monteermiddelen naar verschillende standen volgens het algemene vlak van het medium, door (e} een tweede transductor, voorzien van een gegevensoverdracht eindvlak en geschikt voor het overdragen van gegevens in magnetische vorm naar een tweede zijde van het magnetische registratiemedium, door 35 (d) tweede monteermiddelen voor het. monteren van de tweede transductor in een gegevensoverdrachtstand ten opzichte van de tweede zijde van het registratiemedium op zodanige wijze, dat het gegevensoverdrachteindvlak k \ 8020408 r-.k3- . van de tweede transductor betrekkelijk vrij is in het bewegen op een kom-pasbeugelaehtige -wijze rond een draaipunt, dat vast is met betrekking tot de tweede monteermiddelén, maar waarbij beweging van het eindvlak in de Z-asrichting in het draaipunt·wordt voorkomen, door (e) draagmiddelen 5 die werkzaam de eerste en tweede monteermiddelen dragen volgens een in het algemeen'tegenover elkaar liggend verband ten opzichte van het registratiemedium, zodat de gegevensoverdrachteindvlakken van de eerste en tweede transductoren verschuifbaar op een tegenover elkaar liggende wijze de eerste en tweede registratie-oppervlakken aangrijpen van het . TO registratiemedium, waarbij het' registratiemedium daartussen- wordt ingesleten, door (f) veerdrukmiddelen die werkzaam zijn verbonden met de draagmiddelen voor het met een vaste, voorafbepaalde kracht naar elkaar drukken van de gegevensoverdrachteindvlakken van de eerste en tweede transductoren, welke kracht voldoende is voor het handhaven van een 15 werkzame schuifaangrijping tussen de gegevensoverdrachteindvlakken en de tegenover elkaar liggende oppervlakken van het registratiemedium ongeacht afwijkingen gedurende de draaibeweging van de eerste en tweede registratie-oppervlakken vanuit hun nominale vlakken.
11. Kopsamenstel zoals omschreven in conclusie 10 met het kenmerk, 20 dat de eerste monteermiddelen, middelen bevatten voor het veerkrachtig dragen'van de eerste transductor voor een beweging in de Z-asrichting en voor het toelaten van een beperkte draaibeweging"van de eerste trans-duetor rond K- en Y-asc o ördinat en, onder een rechte hoek geplaatst op een Z-ascoördinaat, die in het algemeen door het geometrische middel-25 punt gaat van het gegevensoverdrachteindvlak van de eerste transductor.
12. Kopsamenstel zoals· omschreven in conclusie 10 met het kenmerk, dat de eerste monteermiddelen, buigmiddelen bevatten voor het veerkrachtig dragen van de eerste transductor voor een beweging in de Z-asrichting, zodat het gegevensoverdrachtoppervlak van de eerste transductor in hoofd- 30 zaak evenwijdig wordt gehouden aan het algemene vlak van het registratiemedium gedurende een beweging van de eerste transductor in de Z-asrichting.
13. Kopsamenstel zoals omschreven in conclusie 12 met het kenmerk, dat de buigmiddelen veerkracht hebben voor krachten, die daarop in de Z- 35 asrichting worden overgedragén, welke veerkracht voldoende is voor het doeltreffend absorberen en dempen van grote tijdelijke stootkrachten met behoud van aanspreking· op kleinere blijvende toestandkrachten, 8020408 τη Ml· - 1¼. Kopsamenstel zoals omsehreven in conclusie 12 met het kenmerk, dat de draagmi'ddelèn,: mi'ddelèn bevatten die -werkzaam zijn verkonden met de tweede monteermiddelen .voor ïiet meegevend mogelijk maken dat de tweede monteermiddelen bewegen in de Z-asrichting in aanspreking op krachten, 5 ui'tgeoefend in de Z-asrichting op het gegevensoverdrachteindvlak van de tweede transduetor gedurende een draaiende, blijvende toestandwerking van het magnetische registratiemedium.
15· Kopsamenstel zoals omschreven in conclusie 10 met het kenmerk, . . dat de draagmiddelen een draaibare draagarm bevatten, waarbij de tweede . .. TO; monteermiddelen en de tweede transduetor draaibaar worden gedragen door deze draagarm en beweegbaar' zijn naar en vanuit tegenover elkaar liggend v ... . verband met de eerste monteermiddelen en. de eerste transduetor gedurende respectievelijk laad-.en ontlaadwerkingen van het kopsamenstel, 16. 'Magnetischs transduet or kopsamenstel, in het bijzonder geschikt 15 voor toepassing in gegevensoverdraehtstelsels van de soort, waarbij gebruik wordt gemaakt van niet-stijve, vlakke, draaiende magnetische registratiemedia, gekenmerkt door (a) een transduetor, voorzien van een gegevensoverdracht oppervlak, dat gesehikt is voor het verschuifbaar aangrijpen van een oppervlak van een vlak, draaiend, magnetisch registratie-20 medium, en door (b) een transductordraagconstructie, die de transduetor draagt voor een veerkrachtige beweging in een Z-asriehting onder het in hoofdzaak voorkomen van een beweging van het algemene vlak van het gegevensoverdracht eindvlak van de transduetor in alle andere richtingen, welke Z-as is bepaald als een as, die loodrecht staat op het algemene 25 vlak van het gegevensoverdracht oppervlak van de transduetor wanneer deze is gemonteerd aan de draagconstructie zonder dat uitwendige krachten op de transduetor worden uit geoefend.
17. Magnetisch transductorkopsamenstel, zoals omschreven in con clusie l6,met het kenmerk, dat de transductordraagconstructie een be-30 perkte draaibeweging toelaat van de transduetor rond X- en Y-ascoordina-ten, onder een rechte hoek geplaatst op een Z-ascoordinaat, die door het geometrische middelpunt gaat van het gegevensoverdrachtoppervlak van de transduetor.
18. Magnetisch, transductorkopsamenstel zoals omschreven in conclu- 35 sie 16 met het kenmerk, dat de transductordraagconstructie is voorzien van (a.) een huis, ingericht voor het aangrijpen op een draagopperylak, en van (b) buigdraagmiddelen,gemonteerd aan het huis voor het onder- 8020408 - U5-T· steunend dragen'van de transduetor voor de veerkrachtige beweging in hoofdzaak in alleen de Z-asrichting.
19. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclusie 18, met het kenmerk, dat de buigdraagmiddelen volgens de omtrek op een 5 ophangingswijze zijn gemonteerd aan het huis.
20. Magnetisch, transduetor kopsamenst el zoals omschreven in conclusie l8 met het kenmerk, dat de buigdraagdelen zijn voorzien van (a) een transduetormonteerdeél·,. waaraan de transduetor vast is gemonteerd, en van (b) veerkrachtige buigmiddelen, die zich uitstrekken vanaf het . 10 transductormonteerdeel en zijn vastgezet aan het huis voor het veerkrachtig dragen van het transductormonteerdeel voor de beweging in hoofdzaak in de Z-asrichting. ... 21. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals ©inschreven in conclu sie 20 met. het kenmerk,, dat de veerkrachtige buigmiddelen volgens de 15 omtrek het transductormonteerdeel op een vrij-dragende, bladvormige wijze in het huis- dragen, waarbij het transductormonteerdeel in het algemeen in het midden van. het huis is geplaatst.
22. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclusie 20 met het kenmerk, dat het huis verder een bovenste veldgedeelte om- 20 vat, dat zich volgens de omtrek uitstrekt om de gedragen transductor, waarbij het gegevensoverdrachtóppervlak van de transductor zich uitstrekt in de Z-asrichting boven het algemene vlak van het bovenste veldgedeelte van het huis.
23. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreyen in conclu-25 sie 2o met het kenmerk, dat de veerkrachtige.buigmiddelen een aantal bladvormige bui'gasdelen omvatten, welke delen zich uitstrekken tussen de omtrek van het transductormonteerdeel en het huis, waardoor het transductormonteerdeel is opgehangen door en tussen de buigasdelen. 2k, ' Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreyen in conclu-30 sie 23 met het kenmerk, dat de bui'gasdelen dunne, metalen delen omvatten, voorzien van breedte-afmetingen die aanzienlijk groter zijn dan hun diepte-afmetimgen, gemeten in de Z-asrichting.
25. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclusie 23 met het kenmerk, dat de buigasdelen althans twee buigasdelen bevatten, 35 die zijn.gericht volgens rechthoekige X-r en Y-asriehtingen, welke X- en Y-asriehtingen elk loodrecht staan op de Z-asrichting.
26. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreyen in conclusie 8020408 - k6 ~ 23, met het kenmerk, dat althans bepaalde huigasdelen zijn gebogen in de bewegingsrichting vanaf het transductörmonteerdeel naar het einde van de buigasdelên, dat is vastgezet aan het huis,
27. Magnetisch'transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclu-5 sie 26 met het kenmerk, dat de buiging in het algemeen boogvormig is in de Z-asriehting. 28. ' Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclu- - sie 23 met het kenmerk, dat de huigasdelen zodanig zijn gevormd, dat het algemene vlak van het transductörmonteerdeel in de Zr-asrichting op af-10 stand ligt van. het algemene vlak van de einden van de buigasdelên, die zijn vastgezet aan het huis·.
29. Magnétisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclusie 20 met het kenmerk, dat de veerkrachtige buigmiddelen in de Z-asriehting zodanig zijn gevormd, dat het algemene vlak van het transduc- 15 tormonteerdeel' inde Z-asrichting op afstand ligt van het algemene vlak van het gedeelte van de veerkrachtige buigmiddelen dat is vastgezet aan het huis.
30. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclusie 18 met het kenmerk, dat de buigdraagmiddelen zijn voorzien van (a) 20 een transductörmonteerdeel, waaraan de transductor vast is gemonteerd, verder van (b) een aantal veerkrachtige buigmiddelen, in het algemeen gemonteerd aan de omtrek van het transductörmonteerdeel en zich vandaar naar buiten op vrijdragende wijze uitstrekkende, en van (e) omtreksdraagraam-middelén, die werkzaam zijn verbonden met de naar buiten uitstekende ein-25 den van de draagmiddelen voor het stijf vastzetten van de naar buiten uitstekende einden, waarbij het kopsamenstel verder middelen bevat voor het vastzetten van de omtreksdraagraammiddelen aan het huis, waardoor het transductörmonteerdeel is opgehangen aan de omtreksdraagraammiddelen door het aantal buigmiddelen.
31. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreyen in conclu sie 30 met het.kenmerk, dat het huis een zittinggedeelte bevat, voorzien van een oppervlaktegebièd, dat is bemeten voor het samenpassend opnemen van het omtreksdraagraam, waarbij het omtreksdraagraam stevig wordt gebonden aan het zittinggedeelte van het huis.
32. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclu sie 30 met het kenmerk, dat het huis een bovenste oppervlak heeft, waarbij het zittinggedeelte in het huis is yoorzien van een kanaal, zodat het al- 8020408 gemene vlak. ran het opperylaktegebjed yan het zittinggedeelte in de Z-asrichting op afstand onder het; algemene vlak ligt van het bovenste gedeelte van .het huis.
33. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclu- 5 sie 20 met het kenmerk, dat de veerkrachtige buigmiddelen zich doorlopend uitstrekken vanaf het transductormonteerdeel. 3^·. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclusie 33 met het kenmerk, dat de transductormonteermiddelen en de veerkrachtige buigmiddelen zijn gevormd uit een enkel 'stuk dun, veerkrachtig .10 materiaal, waarbij het transductormonteergedeelte van het materiaal in het algemeen onbuigzaam is wanneer de transductor daaraan is gebonden.
35. Magnetisch transduetorkopsamenstel in het bijzonder geschikt voor toepassing in gegevensoverdraehtstelsels van de soort, waarbij gebruik wordt gemaakt van niet-stijve, vlakke, draaiende, magnetische re-15 gistratiemedia, gekenmerkt door (a) een transductor, voorzien van een in het algemeen bolvormig gegevensoverdrachtoppervlak, geschikt voor het Verschuifbaar aangrijpen van êê'n oppervlak van een vlak, draaiend, magnetisch registratiemedium, en door (b) een transductordraagconstructie, die de transductor draagt voor een veerkrachtige beweging in een Z-asrichting 20 onder het in hoofdzaak voorkomen van een beweging van het gegevensoverdracht eindvlak van de transductor in alle andere richtingen, welke Z-as is bepaald als een as, die samenvalt met een straal van het gege-vensoverdrachtóppervlak en loodrecht staat op een vlak, dat volgens een raaklijn loopt aan het gegevensoverdrachtoppervlak aan zijn hoogste 25 werkzame punt wanneer de transduetor is gemonteerd aan de draagconstructie zonder dat uitwendige krachten worden uitgeoefend op de transductor. 3.6. Magnetisch transduetorkopsamenstel zoals omschreven in conclusie 35 met het kenmerk.,, dat de transductordraagconstructie een beperkte draai-bewegi'ng toelaat van de transductor rond X- en Y-ascoördinaten, onder 30 een rechte hoek geplaatst ten opzichte van de Z-as. 8020408
NL8020408A 1979-10-05 1980-09-15 NL8020408A (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US8200979A 1979-10-05 1979-10-05
US8200979 1979-10-05
US8001187 1980-09-15
PCT/US1980/001187 WO1981001071A1 (en) 1979-10-05 1980-09-15 Z-axis flexure suspension apparatus

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8020408A true NL8020408A (nl) 1981-08-03

Family

ID=22168103

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8020408A NL8020408A (nl) 1979-10-05 1980-09-15

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS56501303A (nl)
AU (1) AU6481280A (nl)
BE (1) BE885537A (nl)
DE (1) DE3049954A1 (nl)
FR (1) FR2466827A1 (nl)
GB (1) GB2071394A (nl)
IT (1) IT1133651B (nl)
NL (1) NL8020408A (nl)
PL (1) PL227119A1 (nl)
WO (1) WO1981001071A1 (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4379316A (en) * 1981-06-11 1983-04-05 Siemens Corporation Read/write head carriage assembly for a floppy disk drive
US4647998A (en) * 1982-07-21 1987-03-03 Canon Denshi Kabushiki Kaisha Transducer head assembly
JPS6025050A (ja) * 1983-07-20 1985-02-07 Citizen Watch Co Ltd フロツピデイスクドライブのヘツド機構
JPS6083255A (ja) * 1983-10-12 1985-05-11 Hitachi Ltd 磁気記録装置の磁気ヘツド取付機構
JPS60119606A (ja) * 1983-12-02 1985-06-27 Alps Electric Co Ltd 磁気ヘツド
JPH0423735Y2 (nl) * 1984-09-26 1992-06-03
US4791501A (en) * 1985-07-03 1988-12-13 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Magnetic head support apparatus for a two-sided floppy disk drive
EP0267749B1 (en) * 1986-11-12 1994-01-26 Seiko Epson Corporation Magnetic head supporting apparatus
JPS63273265A (ja) * 1987-04-30 1988-11-10 Toshiba Corp 磁気記録再生装置の磁気ヘツド支持機構
JP2767130B2 (ja) * 1989-07-07 1998-06-18 旭光学工業株式会社 パッド支持装置

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3489381A (en) * 1968-02-01 1970-01-13 Singer Co Magnetic head mount apparatus
DE1774362A1 (de) * 1968-05-31 1971-12-30 Ibm Deutschland Taumellager fuer einen Plattenspeicher-Signalkopf
GB1236765A (en) * 1968-07-09 1971-06-23 Int Computers Ltd Improvements in or relating to magnetic head mounting arrangements
US3581298A (en) * 1969-04-17 1971-05-25 Burroughs Corp Support device for magnetic head
BE758641A (fr) * 1969-11-07 1971-05-06 Philips Nv Support de tete de magnetophone a autoreglage
US3896495A (en) * 1974-02-25 1975-07-22 Control Data Corp Mechanically isolated transducer head with spring loaded arm for flying
US3946439A (en) * 1975-01-31 1976-03-23 International Business Machines Corporation Recording apparatus for magnetic disks using both sides of the disk
USRE29380E (en) * 1975-01-31 1977-08-30 International Business Machines Corporation Recording apparatus for magnetic disks using both sides of the disk
FR2309012A1 (fr) * 1975-04-21 1976-11-19 Ibm Memoire a disque magnetique flexible
US4058843A (en) * 1975-07-03 1977-11-15 Burroughs Corporation Head and gimbal assembly
SU536520A1 (ru) * 1975-09-26 1976-11-25 Предприятие П/Я А-3593 Устройство дл записи на магнитном диске
US4071864A (en) * 1976-01-16 1978-01-31 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Flexible recording head mounting assembly
SU621011A1 (ru) * 1977-04-01 1978-08-25 Предприятие П/Я А-3103 Держатель плавающей магнитной головки
US4151573A (en) * 1977-06-13 1979-04-24 Tandon Magnetics Corp. Magnetic recording device for double sided media
US4167766A (en) * 1978-06-05 1979-09-11 Ex-Cell-O Corporation Flexible disk transducer loading and unloading system
US4191980A (en) * 1978-12-29 1980-03-04 International Business Machines Corporation Transducers with tapered edge profiles and assembly thereof

Also Published As

Publication number Publication date
IT1133651B (it) 1986-07-09
IT8025064A0 (it) 1980-10-01
JPS56501303A (nl) 1981-09-10
BE885537A (fr) 1981-04-03
GB2071394A (en) 1981-09-16
AU6481280A (en) 1981-04-28
WO1981001071A1 (en) 1981-04-16
PL227119A1 (nl) 1981-07-10
DE3049954A1 (de) 1982-03-18
FR2466827A1 (fr) 1981-04-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4853811A (en) Magnetic disk drive with low profile head-suspension system
US5208712A (en) Data head load beam for height compacted, low power fixed head and disk assembly
US6032352A (en) Method of manufacturing rigid disk drive with dynamic head loading apparatus
EP0556302B1 (en) Multiple actuator disk drive
US5027241A (en) Data head load beam for height compacted, low power fixed head and disk assembly
EP0494033A1 (en) Rotary actuator for disk drive assemblies
US6236531B1 (en) Flex support snubber
US4992898A (en) Magnetic head slider suspension assembly having inverted load rails
US6765759B2 (en) Resonance four piece suspension
US4807070A (en) Supporting structure for dual magnetic head
NL8020408A (nl)
US5081553A (en) Combination of elongated load arm and microminimonolithic head slider
US4740854A (en) Flexure seat for a transducer head of a magnetic disk apparatus
US4811140A (en) Magnetic data transfer apparatus having improved transducer coil arrangement
US5057953A (en) Head slider suspension assembly load beam having a fundamental mode vibration characteristic in the range of about 2000 hertz to about 4000 hertz
JPH0536035A (ja) 磁気デイスク装置の磁気ヘツド支持装置
JPH0485771A (ja) 磁気記録装置
US5124865A (en) Microminimonolithic magnetic head slider having vertically extending slots to reduce flux leakage losses
KR0144856B1 (ko) 헤드장착 구조체
JPS63155457A (ja) 磁気ヘツド支持機構
US6970401B2 (en) Fringing field focus motor and mechanism for optical disk drive
US5870259A (en) Disk drive load beam structure having lift rod and head mounted on same side thereof
US6442002B1 (en) Stackable, interlocking mounting supports for data storage actuator arm
US20060007599A1 (en) System, method, and apparatus for high performance, four-piece suspension with extended hinge plate
CN101164114A (zh) 头支承装置以及具备该装置的盘装置