NL8006500A - Eenzijdig bevestigingselement. - Google Patents

Eenzijdig bevestigingselement. Download PDF

Info

Publication number
NL8006500A
NL8006500A NL8006500A NL8006500A NL8006500A NL 8006500 A NL8006500 A NL 8006500A NL 8006500 A NL8006500 A NL 8006500A NL 8006500 A NL8006500 A NL 8006500A NL 8006500 A NL8006500 A NL 8006500A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
bolt
ring
welding
plates
metal
Prior art date
Application number
NL8006500A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Alusuisse
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alusuisse filed Critical Alusuisse
Publication of NL8006500A publication Critical patent/NL8006500A/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23KSOLDERING OR UNSOLDERING; WELDING; CLADDING OR PLATING BY SOLDERING OR WELDING; CUTTING BY APPLYING HEAT LOCALLY, e.g. FLAME CUTTING; WORKING BY LASER BEAM
    • B23K35/00Rods, electrodes, materials, or media, for use in soldering, welding, or cutting
    • B23K35/02Rods, electrodes, materials, or media, for use in soldering, welding, or cutting characterised by mechanical features, e.g. shape
    • B23K35/0255Rods, electrodes, materials, or media, for use in soldering, welding, or cutting characterised by mechanical features, e.g. shape for use in welding
    • B23K35/0288Welding studs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Connection Of Plates (AREA)
  • Insertion Pins And Rivets (AREA)

Description

-1-
V
VO 1197 Eénzijdig bevestigingselement
De uitvinding betreft een bevestigingselement voor het éénzijdig bevestigen van metalen platen, in het bijzonder samengestelde platen.
Samengestelde platen, in'.het bijzonder wanneer deze uit een kern en twee metalen deklagen bestaan, worden dikwijls éénzijdig bevestigd.
5 Speciaal bij toepassing als voorgehangen gevelelementen moet ertegen gewaakt worden aan de decoratieve, in het zicht komende buitenzijde als gevolg van bevestigingselementen aan de tegenovergelegen, achterste zijde, blijvende vervormingen of zigtekening te weeg brengen, welke speciaal bij schuine lichtinval tot ongewenste, aan de esthetische indruk afbreuk 10 doende effekten, zoals bij voorbeeld schaduwen of puntstructuur leiden.
Ook bij de toepassing van samengestelde platen, die ruimten onderverdelen of tussenwanden vormen, d.w.z. waarbij aan elk van de beide zijden éénzijdig aangebrachte bevestigingselementen toegepast worden, is het ongewenst, dat door bevestigingselementen op enigerlei wijze aan 15 bet aanzien van de metalen deklaag aan de tegenovergelegen zijde afbreuk wordt gedaan.
De toepassing van éénzijdige bevestigingselementen bij dekplaten van allerlei soort verdient in de meeste gevallen juist de voorkeur in die gevallen, waar de in het zicht komende zijde door het bevestigings-20 element op geen enkele wijze beïnvloed mag worden.
Er zijn reeds éénzijdig aangebrachte bevestigingselementen voor samengestelde platen bekend. Deze hebben echter het nadeel, geen feilloze in het zicht komende zijde te waarborgen of slechts met in economisch opzicht onverantwoord hoge vervaardigingskosten aan de samengestelde plaat 25 aangebracht te kunnen worden of tot onvoldoende mechanische sterkte van de bevestiging te leiden.
Zo moet bij voorbeeld bij toepassing van een spreidklauw volgens het DE-GM 7^-.^2.107 of van een wrijvingslaswerkwijze volgens het Zwitserse octrooischrift 503.833 eerst een gat in de deklaag geboord 30 worden, hetgeen de mechanische belastbaarheid van verbinding en plaat sterk vermindert en de vervaardiging duurder maakt.
Het heeft ook niet ontbroken aan pogingen om tot een bevestigings-inrichting voor samengestelde platen te komen door het oplassen van schroefbouten door middel van condensatorontladingstoestellen. Deze werkwijze 800 6 50 0 -2- bleef tot dusverre echter voor bovengenoemd toepassingsdoel zonder succes, omdat de sterkte, speciaal wanneer de verbinding op torsie belast wordt, bij toepassing van de gebruikelijke bouten met concentrisch., flauw-conisch contactvlak met centrische doorn als ontstekingspunt te wensen over liet.
5 Eerst bij dekplaatdiktes vanaf ongeveer 1 mm konden ten dele bruikbare resultaten worden bereikt. Gewoonlijk worden echter dekplaten toegepast met dikten die geringer zijn dan 1 mm. Met de condensatorontladingslas-verkwijze noch enige andere werkwijze is tot dusverre een bevredigende bevestigingsmogelijkheid voor de bij voorkeur in de handel verkrijgbare, 10 samengestelde platen beschikbaar gekomen.
Doel van de uitvinding is derhalve, voor het éénzijdig bevestigen van metalen platen, in het bijzonder van samengestelde platen uit kernmateriaal - bij voorbeeld een thermoplastische kunststofkern - en metalen dekplaten een bevestigingselement te ontwikkelen, dat de in het voor-15 gaande genoemde bezwaren ondervangt.
Om dit doel te bereiken wordt volgens de uitvinding uitgegaan van het inzicht, dat bij bouten, welke aan de dekplaat vastgelast zijn, de dekplaatvervorming in hoofdzaak afhangt van de mechanische belasting van de bouten. Door het aanhalen van moeren geeft bij schroefverbindingen het 20 aanhaalmoment - waarbij tegelijkertijd trek en torsie werkzaam worden -de doorslag. In gemonteerde toestand, bij voorbeeld als gevelbekleding, treden er aanvullend nog schuifbelastingen op, die naar gelang van het gewicht resp. de grootte van de samengestelde plaat en het aantal dragende bouten variëren. Voorts zijn thermische spanningen, veroorzaakt 25 door weersinvloeden, op de lasverbinding werkzaam. Uit het voorgaande volgt derhalve, dat de wijze van inleiden van krachten en de plaats waar spanningspieken optreden voor de bevestiging van.doorslaggevende betekenis zijn.
Het volgens de uitvinding gestelde doel wordt bereikt, doordat met 30 toepassing van de werkwijze van het boutlassen door condensatorontlading een op een bijzonder wijze uitgevoerd bevestigingselement met de metalen deklaag verbonden wordt.
Verrassenderwijs is gebleken dat bij verandering van de geometrische vorm van de tot dusverre voor dit doel gebruikelijke bevestigings-35 elementen alle in het voorgaande genoemde tekortkomingen ondervangen kunnen worden.
De uitvinding zal thans, onder verwijzing naar de schematische 800 6 50 0 -3- tekening nog nader worden toegelicht.
De fig. 1-5 zijn zijaanzichten van verschillende uitvoeringsvormen van een volgens de uitvinding voorgestelde bout; de fig. 6-9 zijn bovenaanzichten van diverse boutuitvoeringsvormen.
5 Het volgens de uitvinding voorgestelde bevestigingselement wordt gevormd door een metalen bout, welke blijkens de fig. 1-5 bestaat uit een schacht 10 en een aan één eindzijde daarvan aangebracht kop 20. De schacht 10 kan, op een op zichzelf bekende wijze, voor verdere bevestiging zijn voorzien van een buiten- of binnenschroefdraad of een andere bevestigings-10 voorziening. De kop 20 is, in tegenstelling met de tot dusverre gebruikelijke kop van een kegelpuntvormig lasvlak met een hoek die 180° nadert en een centraal ontstekingspunt voorzien van een lasvlak 26, dat ringvormig is en waarvan de begrenzing aan binnen- en buitenzijde wordt gekenmerkt door een gesloten kegelsnedefiguur. Op het lasvlak 26 van de uitge-.15 vonden bout bevindt zich een ontstekingsring 28.
De potachtige uitvoering van de kop vormt een eenvoudige uitvoeringsvorm volgens de uitvinding. Deze, als voorbeeld gekozen,, uitvoeringsvorm zal thans, onder verwijzing naar fig. 1, nog nader worden toegelicht. De kop 20 van de bout bestaat uit een cirkelvormige bodem 22, waarop 20 een hol-cilindervormige ring 2k aangebracht is. Als lasvlak 26 kcmt. een cirkelring beschikbaar, waarvan het vlak ongeveer loodrecht op de langs-hartlijn van de schacht 10 staat. Als contactmakend element wordt, voor het opwekken van de lasstroom een op het cirkelvormige lasvlak 26 ongeveer in het midden aangebrachte, bij voorkeur tot een cirkel toelopende 25 ontstekingsring 28 toegepast.
Deze uitvoering biedt het voordeel, dat zich de laswerkgang niet, zoals bij de tot dusverre toegepaste bouten, éénzijdig radiaal doch tevens binnenwaarts naar kleinere diameters en naar't buiten naar grotere diameters voortplant.
30 Bij nadere uitwerking van de uitvinding is gebleken, dat de ring 2k niet beslist cilindervormig behoeft te zijn. Zo kunnen bij voorbeeld ook afgeknot kegelvormige of afgeronde uitvoeringsvormen, blijkens de fig. 2 en 3, goed voldoen. Bij ellipsringvormig lasvlak 26 is het doelmatig, wanneer de verhouding van de ellipsassen niet groter is, dan ongeveer drie. Gewoon-35 lijk ligt die verhouding nabij één. Voorts is gebleken, dat de bodem 22 geheel kan komen te vervallen en de ring 2k - zoals bij voorbeeld in fig Λ weergegeven - in de schacht 10 uitmondt.
800 6 50 0 -i+-
Zoals in fig. 5 bij wijze van voorbeeld afgebeeld, kan de wijziging in de uitvoering van de bout ζδ ver gaan, dat een buisvormige bout 1+0 ontstaat, waarbij kop 20 en schacht 10 êên eenheid-vormen, d.w.z. niet meer apart aangeduid kunnen worden, en een door de volle lengte van de 5 bout heen gaande boring de binnenbegrenzing van het lasvlak 26 vormt.
Ook bij een dergelijk bouttype kan voor Verdere bevestiging bij voorbeeld een buitenste of binnenste schroefdraad dienst doen. Zoals weergegeven in de fig. 8 en 9 kunnen, volgens een speciale uitvoeringsvorm van de uitgevonden bout, het lasvlak 26 resp. de ring 2l+ en/of de ontstekings-10 ring 28 ongeveer evenwijdig aan de schachtas van êên of een aantal sleuven 30 voorzien zijn.
Bij een speciale uitvoeringsvorm van de bevestigingsbout zijn bodem 22 en ring 2l+ cirkelvormig en hebben aan hun contactvlak een even grote buitendiameter, waarbij deze êên tctviermaal, bij voorkeur twee 15 tot vier maal zo groot is, als de diameter van de schacht 10. Bij voorkeur bedraagt voorts de dikte van de bodem 22 ongeveer êên tot twee maal de wanddikte van de ring 2l+ en is de hoogte van de ring 2l+ ongeveer even groot als de dikte van de bodem 20. De ontstekingsring 28 heeft bij voorkeur een diameter, welke de helft bedraagt van de som van buiten- en binnen-20 diameter van de ring 2l+, gemeten ter plaatse van het lasvlak 26, en vormt in dwarsdoorsnede een gelijkbenige tot gelijkzijdige driehoek, waarbij de kortste zijde in het vlak van het lasvlak 26 ligt en de hoogte ongeveer êên tiende van de diameter van de schacht 10 bedraagt.
Met de uitgevonden boutvorm kunnen, ten opzichte van de tot dus-25 verre hiervoor-gebruikte bouten, duidelijk grotere sterkten worden bereikt, hetgeen bij wijze van voorbeeld in de hieronder volgende vergelijking duidelijk tot uitdrukking komt.
Scheuring, resp. breuk bij verschillende bouttypen onder inwerking van verschillende krachten.
30 Bouttype Schuifkracht Trekkracht Torsiemoment a 766 N 1+55 N 27 cm/kp b 11+55 N 1028 N 57,5 cm/kp
De hierboven vermelde waarden zijn gemiddelden uit telkens een tiental proefnemingen. Als plaat werd een in de handel verkrijgbare, samenge-35 stelde plaat met een totale dikte van 1+ mm toegepast, bestaande uit een polyetheenkern van 3 mm dikte en met aan weerszijden een metalen bekleding van telkens 0,5 mm dikte uit de legering AlMgl, 1/1+ hard. De dekplaat- 800 6 50 0 -5- sterkte bedroeg 15 kp/mm^. Beide bouten bestonden uit een legering AlMg3 en hadden een s chachtdi amet er van 6 ram. Het bouttype a representeert de gebruikelijke bout met een diameter van het las-cirkelvlak van 8 mm. Het bouttype b vormt de uitgevonden bout, overeenkomstig een voor-5 keursuitvoeringsvorm: een holcilindervormige ring 2b met een buitendiameter van 12 mm en een hoogte van 3 mm, waarbij de wanddikte van de ring 2b zodanig bemeten was, dat het oppervlak van de cirkelring van het lasvlak 26 nauwkeurig overeenkwam met het oppervlak van het lascirkelvlak van het bouttype a. Het dwarsprofiel van de ontstekingsring 28 was een 10 gelijkbenig driehoek met een tophoek van ^0° en een hoogte van 0,6 mm.
Bij het bouttype a plant zich, uitgaande van een centraal ont-stekingspunt - ter plaatse waarvan de eerste aluminium!egeringssmelt ontstaat - de laswerkgang naar buiten toe voort. Bij deze uitvoering zijn verbindingen met 75 tot 85% gelast totaal oppervlak mogelijk. Zodra de 15 ontstekingsring 28 van het bouttype b in aanraking komt met de dekplaat van de samengestelde plaat, wordt deze opgesmolten, en plant zich de laswerkgang, in tegenstelling met het bouttype a, naar weerszijden van de ontstekingsring 28 radiaal voort. Daarbij ontstaat een homogeen lasver-binding met 100$ mogelijk gelast totaal oppervlak.
20 De grote sterkte van de lasverbinding met de uitgevonden bout vindt vermoedelijk zijn oorzaak hierin, dat tijdens het lassen, als gevolg van de korte voortplantingswegen bij het uitgevonden lasoppervlak 26, de laslakken en andere verontreinigingen radiaal naar binnen en buiten tot volledig buiten het lasbereik migreren kunnen, waardoor een lasverbinding 25 zonder slakken- en/of verontreinigingsinvloeden ontstaat.
Met het uitgevonden bouttype worden de tot dusverre ondervonden nadelen van geringe aanhaaldraaimomenten alsmede blijvende dekplaatver-vormingen aan de in het zicht komende zijde overwonnen.
Een aanvullend voordeel bestaat hierin dat de plaatselijke ver-30 warming beter over een groter plaatbereik verdeeld wordt, hetgeen bij samengestelde platen het plaatselijk ten dele loslaten van de dekplaat van de kern - als gevolg van de puntvormige geconcentreerde verwarming bij toepassing van de tot dusverre gebruikelijke bouten - verhindert.
8006500

Claims (4)

1. Bout als éénzijdig bevestigingselement voor metalen platen en samengestelde platen met metalen dekplaten, in het bijzonder voor samengestelde platen met een kunststofkern en met dekplaten uit aluminium of uit aluminiumlegeringen, onder toepassing van de werkwijze van boutlassen 5 door condensator ontlading, met het kenmerk, dat de metalen bout bestaat uit een op een zichzelf bekende wijze uitgevoerde schacht (10) en uit een kop (20), welke een ringvormig, binnen en buiten door een gesloten kegel-snedefiguur begrensd lasvlak (26) bevat, waarop zich een ringvormige ont-stekingsring (28) bevindt.
2. Bevestigingsbout volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de verhouding van de assen van'de kegelsnedefiguur tussen één-en drie, bij voorkeur bij één ligt.
3. Bevestigingsbout volgens conclusies 1 en 2, met het kenmerk, dat de bout bestaat uit een buis (^0).
15 Bevestigingsbout volgens ten minste één der voorgaande conclusies, met het kenmerk, dat het lasvlak (26) resp. dé ring (2U) en/of de ont-stekingsring (28) is voorzièn van ten minste één sleuf (30). 8 00 6 50 0
NL8006500A 1979-11-29 1980-11-28 Eenzijdig bevestigingselement. NL8006500A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH1060879 1979-11-29
CH1060879A CH646744A5 (de) 1979-11-29 1979-11-29 Befestigungsbolzen zum einseitigen befestigen an metallplatten.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8006500A true NL8006500A (nl) 1981-07-01

Family

ID=4365006

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8006500A NL8006500A (nl) 1979-11-29 1980-11-28 Eenzijdig bevestigingselement.

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS56134612A (nl)
AT (1) AT369823B (nl)
BR (1) BR8007778A (nl)
CA (1) CA1162252A (nl)
CH (1) CH646744A5 (nl)
DE (1) DE3000834C2 (nl)
FR (1) FR2470890B1 (nl)
GB (1) GB2065011B (nl)
IT (1) IT1133792B (nl)
NL (1) NL8006500A (nl)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3536084A1 (de) * 1985-10-09 1987-04-09 Trw Nelson Bolzenschweiss Tech T-bolzen zur anwendung beim bolzenschweissen
GB2191968B (en) * 1986-06-28 1990-01-31 Glynwed Eng Shelf structure and method of making same
JPH0353799Y2 (nl) * 1986-10-06 1991-11-26
JPS63101178U (nl) * 1986-12-20 1988-07-01
JPS63106582U (nl) * 1986-12-26 1988-07-09
JPH0596375A (ja) * 1991-10-01 1993-04-20 Kajima Corp 異形棒鋼のスタツド溶接法
DE4222664C2 (de) * 1992-07-10 1994-04-28 Bolzenschweistechnik Heinz Soy Verbindungselement zur Verwendung beim Bolzenschweißen
DE4335166A1 (de) * 1993-10-15 1995-04-20 Eberhard Koch Verbundelement
US5565116A (en) * 1995-01-18 1996-10-15 David D. Barton Stud welding
DE19531792C2 (de) * 1995-08-30 1999-09-09 Moos Kleinteil zum Verschweißen mit einem Werkstück sowie Verfahren zum elektrischen Verschweißen der zwei Metallteile
DE19611711A1 (de) * 1996-03-25 1997-10-02 Emhart Inc Verfahren zum Lichtbogenschweißen und zugehöriger Bolzen mit einem sich verjüngenden ringförmigen Schweißrand
DE19838392A1 (de) * 1998-08-24 2000-03-02 Trw Nelson Bolzenschweisstechn Schweißbolzen mit umlaufender Schweißwulst
DE10230846A1 (de) * 2002-07-04 2004-01-29 Newfrey Llc, Newark Verfahren und Vorrichtung zum Lichtbogenschweißen von Elementen auf beschichtete Bauteile
WO2004033923A2 (en) 2002-10-07 2004-04-22 Newfrey Llc Break away fastening system
JP5193063B2 (ja) * 2006-02-12 2013-05-08 ウルト インターナショナル アーゲー ブラインドリベット、およびブラインドリベット用の装置
JP2009150497A (ja) * 2007-12-21 2009-07-09 Nippon Pop Rivets & Fasteners Ltd 溶接スタッド
US20100154214A1 (en) * 2008-12-18 2010-06-24 Nelson Stud Welding, Inc. Turbine wheel and shaft joining processes
JP5326167B2 (ja) * 2008-12-19 2013-10-30 ポップリベット・ファスナー株式会社 アーク溶接方法及びアーク溶接装置
JP5802040B2 (ja) * 2011-04-01 2015-10-28 Art−Hikari株式会社 スタッド構造
DE102011053596A1 (de) 2011-09-14 2013-03-14 Newfrey Llc Schweißbolzen und Fügeanordnung zum ausgerichteten Fügen von Bauteilen
US20130081913A1 (en) * 2011-10-04 2013-04-04 Tenneco Automotive Operating Company Inc. Welding of transfer ring on round tube
DE102012008969A1 (de) * 2012-05-03 2013-11-07 Marko Buxbaumer Glas-Metall Fassadenverbundplatte
JP6639790B2 (ja) * 2015-02-27 2020-02-05 曙機械株式会社 積層複合板への接合に用いるスタッドピン接合装置、及びスタッドピン接合方法
CN108591217A (zh) * 2018-06-21 2018-09-28 中国五冶集团有限公司 专用于连接钢结构和液压提升设备的销轴结构

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE7442107U (de) * 1975-05-15 Aluminium Walzwerke Singen Gmbh Einseitige Befestigung für Verbundplatten
FR1172429A (fr) * 1957-02-27 1959-02-10 Perfectionnements à la soudure électrique de tiges, poignées ou autres pièces sur des tôles métalliques
US2968713A (en) * 1958-10-20 1961-01-17 Gen Motors Corp Weld assembly
FR1294362A (fr) * 1961-05-10 1962-05-26 Procédé de soudure par résistance de pièces usinées notamment sur tôles isolées ou vernies sur la face opposée
US3598952A (en) * 1964-12-23 1971-08-10 Owens Corning Fiberglass Corp Method and apparatus for producing a stream feeder
US3435871A (en) * 1967-07-12 1969-04-01 Screw & Bolt Corp Of America Weld element
FR2029605A1 (nl) * 1969-01-29 1970-10-23 Welding Research Inc
US3508028A (en) * 1969-03-03 1970-04-21 Charles C Pease Spud welding apparatus
US3671710A (en) * 1970-06-17 1972-06-20 John A Stephens Welding stud and method
CH583833A5 (nl) * 1974-11-20 1977-01-14 Alusuisse

Also Published As

Publication number Publication date
GB2065011B (en) 1984-04-26
FR2470890A1 (fr) 1981-06-12
IT8025886A0 (it) 1980-11-11
JPS56134612A (en) 1981-10-21
GB2065011A (en) 1981-06-24
CA1162252A (en) 1984-02-14
CH646744A5 (de) 1984-12-14
FR2470890B1 (fr) 1985-08-30
ATA582980A (de) 1982-06-15
DE3000834C2 (de) 1982-12-09
BR8007778A (pt) 1981-06-16
DE3000834A1 (de) 1981-06-04
AT369823B (de) 1983-02-10
IT1133792B (it) 1986-07-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8006500A (nl) Eenzijdig bevestigingselement.
US4904108A (en) Geo hub
US4083641A (en) T-Shaped structural joint
US4983085A (en) Threaded lockable fastener with swaged collar
RU2215914C2 (ru) Крепежная система с гайкой со свободным до достижения закручивающего момента ходом
US4752168A (en) Expansion dowel assembly
ES2017009B3 (es) Remache ciego para perno rompible.
US3856113A (en) Framework construction
US4624090A (en) Node element and framework bar for tridimensional frameworks
FR2669714A1 (fr) Poutrelle profilee creuse.
US3065983A (en) Self-locking threaded connecting member
US20020127053A1 (en) Connection assembly
US4653951A (en) Zero free-play joint for deployable space structures
US5033904A (en) Tubular dowel system
US1896530A (en) Derrick construction
US2789812A (en) Torsion spring devices
US3757630A (en) Fixed force level bolt
US5269230A (en) Joint-and-beam platform
US3009384A (en) Hollow rivet for honeycomb sandwich panel
CA1259467A (en) Tubular bars in latticed trusses
JP3888484B2 (ja) 鉄骨柱脚の固定構造
JPH0452259Y2 (nl)
GB2223289A (en) A joint system
JP2683190B2 (ja) 立体トラスの球継手と杆材との接合方法
RU2001124489A (ru) Способ изготовления равнотолщинных листовых изделий

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed