NL2028579B1 - Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg - Google Patents

Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg Download PDF

Info

Publication number
NL2028579B1
NL2028579B1 NL2028579A NL2028579A NL2028579B1 NL 2028579 B1 NL2028579 B1 NL 2028579B1 NL 2028579 A NL2028579 A NL 2028579A NL 2028579 A NL2028579 A NL 2028579A NL 2028579 B1 NL2028579 B1 NL 2028579B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
road
groove
paved
road surface
covering
Prior art date
Application number
NL2028579A
Other languages
English (en)
Inventor
Gerhard Nicolaas Schotanus Jacobus
Original Assignee
Biobound B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Biobound B V filed Critical Biobound B V
Priority to NL2028579A priority Critical patent/NL2028579B1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2028579B1 publication Critical patent/NL2028579B1/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01CCONSTRUCTION OF, OR SURFACES FOR, ROADS, SPORTS GROUNDS, OR THE LIKE; MACHINES OR AUXILIARY TOOLS FOR CONSTRUCTION OR REPAIR
    • E01C5/00Pavings made of prefabricated single units
    • E01C5/005Individual couplings or spacer elements for joining the prefabricated units

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)

Abstract

Beschreven wordt een verharde weg (1) met een wegrichting en opgebouwd uit in de wegrichting elkaar opvolgende wegdekplaten (2, 3) en tussen elkaar opvolgende wegdekplaten Iiggende kunststof profielen (4), waarbij de twee elkaar opvolgende wegdekplaten bij hun tegenoverliggende einden (5, 6) zijn voorzien van een respectievelijke groef (7), en waarbij het kunststof profiel zich uitstrekt in de respectievelijke groeven voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding (8), welke verbinding twee elkaar opvolgende wegdekplaten koppelt voor het vormen van de verharde weg, waarbij de verbinding ten minste twee afzonderlijke kunststof profielen omvat, waarbij de gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding overeenkomt met 50 - 85% van de gehele breedte van de verharde weg. voorts wordt een werkwijze beschreven voor het leggen en het onderhoud van een dergelijke verharde weg.

Description

Vernarde weg en werkwijze voor helt leggen van sen verharde weg
TECHNISCH GEBIED VAN DE UITVINDING De uitvinding heeft betrekking op een verharde weg met een wegrichting en opgebouwd uitin de wegrichting elkaar opvolgende wegdekplaten en tussen elkaar opvolgende wegdekplaten liggende kunststof profielen, waarbij de twee elkaar opvolgende wegdekplaten bij hun tegenoverliggende einden zijn voorzien van een respectievelijke groef, en waarbij het kunststof profiel zich uitstrekt in de respectievelijke groeven voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding, welke verbinding twee elkaar opvolgende wegdekplaten koppelt voor het vormen van de verharde weg. Een verharde weg volgens de uitvinding heeft sen wegrichting en is opgebouwd zijn uil in de wegrichting sikaar opvolgende wegdekpiaten. in het bijzonder heeft de uivinding betrekking op een fietspad of eon voeipad. De uiivinding heel verder betrekking op sen werkwijze voor hel leggen van een verharde weg en op een werkwijze voor het onderhoud van een dergelijke verharde weg.
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING Een verharde weg van de bovengenoemde soort is bekend uit NLZ00B405. Volgens NL2008405 vormt de messing en groefvormigs verbinding een verbinding over in hoofdzaak de gehele bresdie van de verharde weg. De Dreedie van de verharde weg wordt hierbij gedsïnieerd door de breedis van de wegdekplalen.
Het nadeel van een dergelijke verharde weg is dat bij vervangen van een of meer wegdekplaten het volledige profiel dan wel zijdelings uil de groeven dient ts worden getrokken of gesiagen, dan wel over de gehele engte van de verharde weg dient te worden doorgezsegd. Bij het terugpiaalsen van sen wegdekpaat word! het profiel zijdeling vanaf san kant over de gehele brssdts van de wegdekplast weer in de groeven geslagen om zo de verbinding [ussen de wegdekplaten le herstellen.
Dit terugplaatsen is problematisch. Men moet het profiel over de gehsle breedie van de wegdekplaatl in de groeven drijven, hetgeen al naar gelang het profiel meer in de groeven reikt steeds meer weersiand zal veroorzaken, Voorts hesft men vanwege de geringe buigzaamheid van het profiel veel ruimte naast de verharde weg nodig om het profiel te kunnen plaatsen,
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING De uivinding beoogt bovengenoemd probleem op is heffen en wordt daartos gekenmerkt doordat dat de verbinding ten minste twee afzonderlijke kunststof profielen omvat, waarbij de gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding overeenkomt met 50 - 85% van de gehele breedte van de verharde weg. Hierdoor wordt niet alleen materiaal bespaard, maar wordt ook het plaatsen en het onderhoud van de verharde weg aanzienlijk vereenvoudigd. Bij het plaatsen hoeft men niet heel precies. de lengte van. het profiel op de breedte van de wegdekelementen af te stemmen, maar kan men volstaan met het plaatsen van ten minste twee afzonderlijke profielen. door de geringere lengte ervan zijn deze veel handzamer en kunnen deze met aanzienlijk minder moeite in de groef van een wegdekplaat worden geplaatst.
Het voordeel wordt nog groter bij het onderhoud. In plaats van een profiel met volledige lengte vanaf een zijde zijdelings in de groeven van tegen elkaar aan liggende wegdekplaten te drijven wordt er bij het indrijven van afzonderlijke profielen van een geringere lengte veel minder weerstand ondervonden en kan men desgewenst vanaf twee kanten tegelijk de verbinding tussen de wegdekplaten herstellen, hetgeen een aanzienlijke besparing in tijd en energie met zich meebrengt.
De verbinding volgens de uitvinding vormt een verbinding over 50 - 85% van de gehele breedte van de verharde weg. Bij voorkeur is dit 80 - 75%. hel is gebleken dat de verbinding voldoende stevig is, ook bij hoge belasting van het wegdek, terwijl onderhoud en plaatsen zoals reeds besproken veel eenvoudiger verloopt.
In een voordelige uitvoeringsvorm strekken de ten minste twee kunststof profielen zich op afstand van elkaar in de groeven uit. Het is namelijk niet nodig gebleken om de profielen op elkaar aan te laten sluiten. Het is weliswaar wel mogelijk om de profielen bijvoorbeeld bij vervangen van een wegdekplaat vanaf een enkele zijde achtereenvolgens in de groeven aan te brengen, waarbij een later ingebracht profiel het eerder ingebrachte profiel bij inbrengen verder door de groeven duwt. De profielen zullen in dit geval echter niet tot de rand van de wegdekelementen worden gedreven, maar zullen doorgaans tot op een afstand van de rand worden geplaatst die 7,5 — 25% van de totale breedte van het wegdekelement bedraagt. Met voordeel worden de ten minste twee profielen echter vanaf beide zijden in de groeven gedreven, zodanig, dat de profielen. zich op afstand van elkaar in de groeven bevinden.
De afstand tussen de ten minste twee kunststof profielen bedraagt bij voorkeur 15 - 50 cm.
De ten minste twee profielen hebben bij voorkeur eenzelfde lengte, die bij voorkeur een meter bedraagt. Een dergelijke lengte is van voordeel gebleken, omdat de wegdekelementen doorgaans 3 — 5 meter breed zijn. Voor een verbinding van een wegdek met een breedte van drie meter zijn dan twee profielen van een meter nodig, die dan bij voorkeur op 30 - 40 cm van de beide randen van de wegdekelementen en van elkaar worden geplaatst. Bij een wegdekbreedte van 5 meter worden met voor 4 profielen van een meter toegepast, waarbij de afstand tussen de profielen onderling en tot de rand van de wegdekelementen 15 — 25 cm bedraagt. Bij het vervangen van de platen en het vanaf beide zijden indrijven van de profielen zullen de afstanden tot de randen van de wegdekelementen met voordeel 25 — 40 cm bedragen, waarbij er twee profielen paarsgewijs tegen elkaar aanliggen, en waarbij de afstand tot het profielpaar dat vanaf de andere zijde in de groeven is gedreven dan 20 — 50 cm bedraagt.
Doordat de messing in de groef Dijf liggen onder alle normale bedrijfsomslandigheden kunnen opeenvolgende platen niet in verticals richting ten opzichte van elkaar bewegen. Bij gebruik van bijvoorbeeld beton heeft deze verbinding tevens als voordeel dat deze steviger is dan een pen en gat verbinding die bijvoorbeeld san beide zijden van het wegdek zijn aangsbracht Verder kan het Kunstsiofprofiel een geïntegreerde dilalalievoeg voor hel opvangen van krimp en uitzetling van de wegdekpiaten in de wegrichting vormen. Bovendien vorm het kunststoiprofiel een barrière voor onkruidzaden onder en boven het kunsistofprofisl, Doordat wegdekplalen bij hun legenoveriiggende einden zijn voorzien van een respectievelijke groef is er maar òón type wegdekplast nodig om een hoeveelheid wegdekplaten opeenvolgend tes leggen. Bovendien is de orénlats van sen wegdekplaat in de wegriching tijdens het leggen niel van belang.
De verharde weg omyvat een wegdekzijde en een onderzijde gelegen tegenover de wegdekzijde waarbij in een uiivoerngsvorn de groef zodanig is gerangschikt tussen de wagdekziide en de onderzijde dat sen eerste groefvormends rand bij de onderzijde eerder bezwijkt dan een tweede groefvormende rand bij de wegdekzijde. Dit biedt het voordeel dat bij overbelasting van hel wegdek, met name op afstand van de verbindingen tussen de wegdekplalen, altijd de groefvormende rand bij de onderzijde bezwijki. Di voorkomt dat een rand of richel onistast aan de wegdekzijde wal ongemak oplevert voor gebruikers of zells lol cnvelige situaties leidt Opgemerkt dient echter te worden dat Di de keuze van hat materiaal voor de wegdekplaten veelal gekozen wordt voor een stijf materiaal en dat de sfmelingen van de wegdekplaten dusdarig zijn dat bij overbelasting van het wegdek de platen doorgaans op een andere plaats den bij de verbinding zichtbaar doorbreekt Men dient de ondergrond derhalve goed voor te bereiden om ook bestand te zijn legen overbelasting.
In sen uitvoeringsvorm van de verharde weg is de afstand van de groef iol de wegdekzijde groter is dan de afsland van de gros tol de onderzijde. Dit borgt verder dat de eerste groefvormende rand bij de onderzijde eerder bezwijkt dan de twesde groefvormende rand hij de wegdekzijde.
In een uiivoeringsvorm van de verharde weg heeft de verbinding lussen twee opeenvolgende wegdekplaten van een zijkant van de verharde weg naar de tegenovergelegen zijkant van de verharde weg de vorm van een cirkelboog. Dit maakt hei leggen van ean bocht in de weg des te eenvoudiger, In een uitvoering is de eerste zijkant langs de wegdekzijdes bolrond en de legenovergelegen zijkant langs de wegdekzijdse holrond is. Hat kunststof profiel heeft bi voorkeur een zodanige flexibiliied dat deze de vorm van de cirkelboog kan aannemer.
In sen uitvoeringsvorm van de verharde weg is de messing en groef vormige verbinding haïrond. De halfronds vorm staat een Iich! onderling scheefstand los van wegdekplaten ten cozichte van de weg.
In een uiivoeringsvorm van de verharde weg heeft san dwarsdoorsnede van het kunsistof profiel in de wegrichting gen van de eerste zijkant gekeerde zijde die halfrond is.
In sen uiivoeringsvorm van de verharde weg, heeft sen dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichling sen van de earste zijkant gekeerde zijde die trapeziumvormig is. De versmalling zorgt ervoor dal de messing sneller gedeeltelijk in de groef gepositioneerd kan worden om vervolgens met het bredere gedeelte cok in de groef geschoven te worde In een tilvoeringsvorm van de verharde weg, heeft een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de eersts zijkant gekeerde zijde die driehoekig is.
In sen uilvoeringsvorm van de verharde weg heeft de gros? een vorm die overeenstemt meat het kunstsiof profiel.
In een volgende uitvoeringsvorm omvat het profiel een zich over de lengte van het profie! uitstrekkende vleugel die zich wanneer het profiel in een grost van een wegdekplaat is geplaatst zich naar boven of naar beneden toe tot voorbij de groef uilstskt zen dergelijke vleugel fungeert zodoende als afstandhouder lussen de twee wegdekplasten, Bij voorkeur omvalt een profiel twee tegenover elkaar Iggende zich over de lengle van het profiel uitsirekkende vieugeis die zich wanneer het profiel in een groef van sen wegdekplaal is geplaalst zich naar boven en naar beneden toe tot voorbij de groef ulistrekken, De wegdekplaat van de verharde weg is bij voorkeur voorzien van tegenoverliggende einden met een respectievelijke groef, geschikt voor ten minste twee kunststof profielen, om zich in de respectievelijke groef uit te strekken om een messing en groef vormige verbinding te vormen over 50 — 85% van de gehele breedte van de verharde weg, waarbij de wegdekplaat een wegdekzijde en een onderzijde omvat, gelegen tegenover de wegdekzijde, waarbij de groef is gerangschikt tussen de wegdekzijde en de onderzijde, waarbij de afstand van de groef tot de wegdekzijde groter is dan de afstand van de groef tot de onderzijde, zodat een eerste groefvormende rand bij de onderzijde eerder bezwijkt dan een tweede groefvormende rand bij de wegdekzijde. Zoals hierboven reeds is aangegeven blijft net oppervlak van het wegdek onder omstandigheden van overbelasting dan intact, terwijl een breuk in de tweede groefvormige rand optreedt.
De uitvinding heeft verder betrekking op sen werkwijze voor hel leggen van sen verharde weg omvattende de stappen van {a} verschaffen van wegdekplaten omvattende een of meer van de hierboven vermelde technische kenmerken van een wegdekplaat; {b} het leggen van een eerste wegdekplaat; {¢} het aanbrengen van ten minste twee kunststof profielen in de groef van de eerste wegdekplaat welk profiel een messing vormt voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding, waarbij de lengte van de ten minste twee kunststof profielen overeenkomt met 50 - 85% van de gehele breedte van de verharde weg, {£} het leggen van een tweede wegdekplaat naast de eerste wegdekplaat in messing en groef vormige verbinding met de eerste plaat.
De profielen kunnen in stap (c) in de groeven gedrukt alvorens de platen met elkaar worden verbonden. Zo kunnen de profielen in de groef van de vrije zijde van een reeds geplaatste wegdekplaat worden geplaatst, waarna een volgende wegdekplaat tegen genoemde eerdere plaat wordt geschoven, waarbij de verbinding tussen de platen wordt bewerkstelligd 5 doordat het profiel passend in de groef van de nieuw geplaatste plaat wordt opgenomen. De profielen worden bij voorkeur op afstand van elkaar en van de zijkanten van het wegdek in de platen geplaatst. het is ook mogelijk dat de profielen na het plaatsen van de platen zijdelings in de groeven worden gedreven om zodoende de verbinding tussen te wegdekplaten te vormen.
De uitvinding heeft verder betrekking op een werkwijze voor onderhoud van een verharde weg volgens de uitvinding, omvattende de stappen: (a) het verbreken van de verbinding tussen twee met elkaar verbonden wegdekplaten door het langs. de naad tussen de twee wegdekplaten doorzagen van de ten minste twee kunststof profielen, (D) opheffen van ten minste een van de wegdekplaten van stap (a), (c) het uit de groeven van de twee wegdekplaten verwijderen van de in stap (b) doorgezaagde kunststof profielen (d) terugplaatsen van de wegdekplaat, dan wel van een vervangende wegdekplaat, (e) zijdelings vanaf ten minste een zijde van de wegdekplaten indrijven van de ten minste twee tussenliggende kunststof profielen in de groef van de wegdekplaat, waarbij de totale lengte van de kunststof profielen overeenkomt met 50 — 85% van de breedte van de verharde wegdekplaten.
Onderhoud aan de verharde weg is volgens deze werkwijze meer senvoudig en kostengunstg omdat geen breekwerk nodig is en daarmee oak de kans vermindert dat naastliggende wegdekplaten ook beschadigd worden.
In stap (e) worden de verschillende profiglen bij voorkeur vanaf beide zijden in de groeven van de wegdekpisten gedreven, zoals hierboven reeds is uiteengezet.
KORTE BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van de volgende figuren, waarbij dezelfde referentiecijfers dezelfde of vergelijkbars delen aanduiden, en waar: Figuur 1 schematisch sen zijaanzicht van sen eerste uiivoeringsvorm van sen verharde weg volgens de uiivinding toord; Figuur 2 schematisch sen deel toont van de uitvoering ult figuur 1; Figuur 3 is een bovenaanzicht de uilvoering ult figuur 1 zonder afstandhouder,
BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN
Figuur 1 loont schematisch een zijaanzicht in doorsnede van een serste uilvoeringsvorm van een verharde weg 1 volgens de uitvinding. Figuur 2 loont schematisch sen deel van de uitvoering uit figuur 1. In de onderstaande beschrijving wordt verwezen naar de figuren 1-2.
Getoond is een verharde weg 1 met een wegrichting. De verharde weg is opgebouwd ult inde wegrichiing sikaar opvolgende wegdekplaten 2, 2. De verharde weg 1 kan zijn sen fistspad of voelpad, maar de verharde weg volgend de uitvinding is niet beperkt tol deze soorten wegen. Ds verharde weg 1 bestaat uit opeenvaigende afzonderlijk wegdskplaten 2. & De wegdekplalen 2.3 zijn bij voorkeur gemaakt van beton maar kunnen § ook gemaakt worden van andere materialen die geschikt zijn voor het vervaardigen van een wegdekplaal 2, 2.
Tussen sikaar opvolgende wegdekplaten 2, 3 liggen twee kunststof profielen 4 voor het verbinden van naastliggende wegdekplaten 4. Vanwege net zijaanzicht is maar een van de profielen in deze figuur zichtbaar. De kunststof profielen vangen dilatatie op en voorkomen ondering verzakken van de wegdekpiaten 2,3 De kunsistof profielen 4 strekken zich gezamenlijk uit over twee derds van de gehsie breedte van de verharde weg 1. De twee elkaar opvolgende wegdekplaten 2, 3, zijn bij hun tegenoverliggende einden 5, § voorzien zijn van een respectievelijke groef 7 voor het daarin deels opnemen van de kunstslof profielen 4. De kunsatstof profielen 4 strekken zich uit in de respectievelijke groeven 7 voor het vormen van een 10 messing en groef vormige verbinding 8. Deze verbinding S koppelt twee elkaar opvolgende wegdekplalen 2, 3 voor het vormen van de verharde weg 1.
De verharde weg heeft een wegdekzijde 9 on sen onderzijde 10 gelegen tegenover de wegdekzijde 3. De gros? 7 is zodanig gerangschikt tussen de wegdekzijde D en de onderzijde 10 dat bij overbelasting van hel wegdek een eerste groefvormende rand 12 bij de onderzijde 10 eerder bezwijkt dan een tweede gresfvormends rend 11 bij de wegdekzijide 3. Daarloe is hier de afstand van de groef 7 tot de wegdekzijde © groter dan de afstand van de groef 7 {ot de onderzijde 10.
Het is denkbaar dat de verbinding 8 tussen twee opeenvolgende wegdekpiaten 2, 3 van de zijkant 5 van de wegdekpiaat 2, naar de tegenovergelegen zijkant 6 van de wegdekplaat 3 de vorm heeft van sen cirkelboog. Mogelijk is een zijkant & langs de wegdekzijde bolrond en is de tegenovergelegen zijkant 6 langs de wegdekzijde holrond, Voor hel koppelen van deze wegdskplaten met een cirkelboog is de messing en groef 25 vormige verbinding 2 halfrond.
Des kunststof profielen 4 hebben een dwarsdoorsnedesopperviak in de wegriching sen van de persie zijkant gekeerde zijde heeft die frapeziumvormig is. Deze trapsziumyorm vergemakkelijkt het wegzwerken van de wagdekplaat 2 om de kunststof profielen 4. De dwarsdoorsnede van de kunststof profielen 4 stemmen overeen mel die van wes tegenoverliggends groeven 7 voor het vormen van de messing en groef vormige verbinding 8. Andere vormen dan trapeziumvormig zijn overigens denkbaar, zoals halfrond en driehoekig. Van belang is dat de groef 7 sen vorm heeft die oversenstemt met die van de kunststof profielen 4 zodanig dat de wegdekplaten 2, 3 zijn verbonden voor hel vormen van een wegdek,
De afstand van de groef 7 lot de wegdekzijde 3 is in hel geloonde geval groter dan de afstand van de groef 7 tot de onderzijde 10. Hierdoor is het dest 11 van de groefkant boven de groef 7 dikker dan het deel 12 van de grostkant onder de groef 7. Bij te grote spanningen tussen opeenvolgende platen zal normaal gesproken eerst deel 12 van de onderste grogfkant afweken en Dijf de wegdekzijde 2 onbeschadigd.
In een uitvoeringsvorm heeft het deel 11 een hoogie van minmaal 2,5 om en desi 12 san hoogte van 1,5 cm, in een andere ultvoerningsvonm heeft deel 11 een hoogte van 5 cm en deel 12 een hoogise van 2.5 om.
Tijdens het leggen van de wegdekpiaten 2, 3 is hel van belang dal de beiden zijkanten 5, 8 niel botsen om schade te voorkomen, Hiertoe is een afstandhouder 13 voorzien ussen de beside zijkanten 5, 6, hier bij de wegdekzijds van de wegdekpiaten, Om schade des te mear te voorkomen Is aan de zijkanten 5, 8 bij de onderzijde 10 van de 15 wagdekplaten 2, 3 een afschuining 14 aangebracht om contact tussen de beiden wegdekplaten 2, 3 des te meer le voorkomen.
De afstandhouder 13 heef hier een dusdanige breedte, bijvoorbeeld 2 mm, dat hel mogelijk is de kunststof profielen 4 door midden te zagen helgeen sen extra mogelijkheid biedt om een wagdekplaat 2 is verwijderen mede in combinatie met het feit dat de kunststof profielen 4 afzonderlijk delen zijn.
Werdekplalen 2, 3 voor een fietspad kunnen sen breedte hebben van bijvoorbeeld 2, 3, 4 of 5 meter an een lengle van 3 - 4 meter of meer, In figuur 3 word! sen bovenaanzicht getoond van twee met sikaar verbonden wegdekdelen 2, 2. Omdat er geen afzonderiijke afstandhouder is geplaats! zijn de onderscheidenlijke profielen 4 zichtbaar, Het is uiteraard mogelijk om een dergelijke afstandhouder zoals geloond In figuur 1 te plaatsten, welke afstandhouder zich over in hoofdzaak de volledige breedte B van de wegdekpialen kan uitstrekken, om zoals reeds gencemd te naad lussen de wegdekplaten te dichten en zo te voorkomen dat onkruid lussen de platen omhoog schiet, Breedie B van hel wegdekelemen! kom! oversen mel de breedte van de verharde weg.
Lijn X - A toont de plaats waar de dwarsdoorsnede van fg 1 is genomen, Hat is duidelijk zichtbaar dat de profielen op afstand van elkaar in de groeven van de wegdekpiaten zijn geplaatst, waarbij het weergegeven geval al naar gelang de gehanteerde schaal kan duiden op een verharde weg met een breedte B van 3 meter dan wel S meter, In hel geval van een breedte van 3 meter zijn er twee profislen van lelkens 1 meter op afstand van elkaar geplaatst, waarkij de afstand tol elkaar en tol de rand van de wegdekplaten 30 - 40 cm beraadt.
Het weergegeven geval kan ook duiden op cen verharde weg met een hresdis B van 5 meter, waaraan onderhoud is uitgevoerd, Van beide zijden zijn telkens twee profielen van 1 meter paarsgewijs in de groeven 7 gecreven, waarbij de profielen in een paar tegen elkaar aan liggen, en daarmee in dit geval sen lengle van 2 meter bestrijken, De afstand lussen de profisiparen en van de profelparen tol de rand van de wegdekslementen bedraagt in hel weergegeven geval wederom 30 - 40 cm.
Bij een nieuwe aanisg van een 5 meter brede verharde weg verdient hat de voorkeur om de profielen op regeimatige afstand van elkaar te plaaisen, van bijvoorbeeld 20 cm, en eveneens sen dergelijke afstand tot de randen van de wegdekelemenien aan ie houden.
Tijdens het uitvosren van de werkwijzen voor het isggen van een verharde weg 1 worden de volgende slappen uitgevoerd: verschaffen van de wegdekplaten 2, 3; het leggen van een eerste wegdekplaat 2; het aanbrengen van de kunststof profielen 4 in de groef 7 van de eerste wagdekplast 2 welke profislen 4 sen messing vormen voor het vormen van een messing en groef vorige verbinding 8; het leggen van cen tweede wegdekpiaal 3 naast de eerste wegdekplaat 2 in messing en groef vormige verbinding met de serste wegdekplaat 2.
Tijdens onderhoud aan de verharde weg 1 worden de volgende stappen uitgevoerd: (a) het verbreken van de verbinding tussen twee met elkaar verbonden wegdekplaten 2, 3 door het langs de naad tussen de twee wegdekplaten doorzagen van de ten minste twee kunststof profielen 4, {I:} hat opheffen van ten minste een van de wegdekplaten 2, 3 van stap (a) met bijvoorbeeld een kraan of een heftruck, {¢} het uit de groeven 7 van de twee wegdekplaten 2, 3 verwijderen van de in stap (b) doorgezaagde kunststof profielen 4, en {d} het terugplaatsen van de wegdekplaat 2, 3, dan wel van een vervangende wegdekplaat, an vervolgens {s} zijdelings vanaf ten minste een zijde van de wegdekplaten indrijven van de ten minste twee tussenliggende kunststof profielen 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3 waarbij de totale lengte van de kunststof profielen overeenkomt met 50 — 85% van de breedte van de verharde wegdekplaten, waarbij stap (e) bij voorkeur het zijdelings vanaf beide zijden van de wegdekplaten telkens indrijven van ten minste een tussenliggend kunststof profiel 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3 behelst.
De hierboven beschreven maatregelen voor het uilvoeren van een verharde weg volgens de uitvinding kunnen vanzelfsprekend afzonderlijk of parallel of in sen anders combinatie of syeriuesl door verdere maatregelen aangevuld worden gerealiseerd, de uitvoering zal daarbij wezenlijk van het loepassingsgebied van de verharde weg en hel gebruikie materiaal afhangen. De uitvinding is niet beperkt tot de weergegeven uilvoerngsvormen. Wijzigingen kunnen worden aangebracht zonder de uiivindingsgedachte ie verlaten.

Claims (18)

1. Verharde weg (1) met een wegrichting en opgebouwd uit in de wegrichting elkaar opvolgende wegdekplaten (2, 3) en tussen elkaar opvolgende wegdekplaten liggende kunststof profielen (4), waarbij de twee elkaar opvolgende wegdekplaten bij hun tegenoverliggende einden (5, 6) zijn voorzien van een respectievelijke groef (7), en waarbij het kunststof profiel zich uitstrekt in de respectievelijke groeven voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding (8), welke verbinding twee elkaar opvolgende wegdekplaten koppelt voor het vormen van de verharde weg, met het kenmerk dat de verbinding ten minste twee afzonderlijke kunststof profielen omvat, waarbij de gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding overeenkomt met 50 - 85% van de gehele breedte van de verharde weg.
2. Verharde weg volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de ten minste twee kunststof profielen (4) zich op afstand van elkaar in de groeven uitstrekken.
3. Verharde weg volgens conclusie 2, met het kenmerk dat de afstand tussen de ten minste twee kunststof profielen (4) 15 - 50 cm bedraagt.
4. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de ten minste twee kunststof profielen (4) eenzelfde lengte hebben.
5. Verharde weg volgens conclusie 4, met het kenmerk dat de lengte van de ten minste twee kunststof profielen (4) een meter bedraagt.
6. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, omvattende een wegdekzijde (9) en een onderzijde (10) gelegen tegenover de wegdekzijde met het kenmerk dat groef zodanig is gerangschikt tussen de wegdekzijde en de onderzijde dat een eerste groefvormende rand (12) bij de onderzijde eerder bezwijkt dan een tweede groefvormende rand (11) bij de wegdekzijde.
7. Verharde weg volgens conclusie 6, waarbij de afstand van de groef tot de wegdekzijde groter is dan de afstand van de groef tot de onderzijde.
8. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de verbinding tussen twee opeenvolgende wegdekplaten van een zijkant (5) van de verharde weg naar de tegenovergelegen zijkant (6) van de verharde weg de vorm heeft van een cirkelboog.
9. Verharde weg volgens conclusie 8, met het kenmerk dat de eerste zijkant langs de wegdekzijde bolrond is en de tegenovergelegen zijkant langs de wegdekzijde holrond is.
10. Verharde weg volgens willekeurig welke van de conclusies 8 - 9, met het kenmerk dat de messing en groef vormige verbinding halfrond is.
11. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de eerste zijkant gekeerde zijde heeft die halfrond is.
12. Verharde weg volgens willekeurig welke van de conclusies 1 - 10, met het kenmerk dat een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de eerste zijkant gekeerde zijde heeft die trapeziumvormig is.
13. Verharde weg volgens willekeurig welke van de conclusie 1 - 10, met het kenmerk dat een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de eerste zijkant gekeerde zijde heeft die driehoekig is.
14. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de groef een vorm heeft die overeenstemt met het kunststof profiel.
15. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de wegdekplaat is voorzien van tegenoverliggende einden (5, 6) met een respectievelijke groef (7), geschikt voor ten minste twee kunststof profielen, om zich in de respectievelijke groef uit te strekken om een messing en groef vormige verbinding (8) te vormen over 50 — 85% van de gehele breedte van de verharde weg, waarbij de wegdekplaat een wegdekzijde (9) en een onderzijde (10) omvat, gelegen tegenover de wegdekzijde, waarbij de groef is gerangschikt tussen de wegdekzijde en de onderzijde, waarbij de afstand van de groef tot de wegdekzijde groter is dan de afstand van de groef tot de onderzijde, zodat een eerste groefvormende rand (12) bij de onderzijde eerder bezwijkt dan een tweede groefvormende rand (11) bij de wegdekzijde.
16. Werkwijze voor het leggen van een verharde weg omvattende de stappen van: a. verschaffen van wegdekplaten omvattende de in willekeurig welke van de conclusies 1 - 15 vermelde technische kenmerken van een wegdekplaat;
b. het leggen van een eerste wegdekplaat; C. het aanbrengen van ten minste twee kunststof profielen in de groef van de eerste wegdekplaat welk profiel een messing vormt voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding, waarbij de lengte van de ten minste twee kunststof profielen overeenkomt met 50 - 85% van de gehele breedte van de verharde weg, d. het leggen van een tweede wegdekplaat naast de eerste wegdekplaat in messing en groef vormige verbinding met de eerste plaat.
17. Werkwijze voor onderhoud van een verharde weg volgens willekeurig welke van conclusies 1-15, omvattende de stappen: a. het verbreken van de verbinding tussen twee met elkaar verbonden wegdekplaten 2, 3 door het langs de naad tussen de twee wegdekplaten doorzagen van de ten minste twee kunststof profielen 4, b. opheffen van ten minste een van de wegdekplaten 2, 3 van stap (a), c. het uit de groeven 7 van de twee wegdekplaten 2, 3 verwijderen van de in stap (b) doorgezaagde kunststof profielen 4, d. terugplaatsen van de wegdekplaat 2, 3, dan wel van een vervangende wegdekplaat, e. zijdelings vanaf ten minste een zijde van de wegdekplaten indrijven van de ten minste twee tussenliggende kunststof profielen 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3 waarbij de totale lengte van de kunststof profielen overeenkomt met 50 — 85% van de breedte van de verharde wegdekplaten.
18. Werkwijze volgens conclusie 17, waarbij stap (e) omvat: het zijdelings vanaf beide zijden van de wegdekplaten telkens indrijven van ten minste een tussenliggend kunststof profiel 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3.
NL2028579A 2021-06-29 2021-06-29 Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg NL2028579B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2028579A NL2028579B1 (nl) 2021-06-29 2021-06-29 Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2028579A NL2028579B1 (nl) 2021-06-29 2021-06-29 Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2028579B1 true NL2028579B1 (nl) 2023-01-09

Family

ID=77627476

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2028579A NL2028579B1 (nl) 2021-06-29 2021-06-29 Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2028579B1 (nl)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0408479A1 (fr) * 1989-07-13 1991-01-16 Technologies Speciales Ingenierie - T.S.I. (S.A.) Piste de roulement d'urgence et son procédé de mise en oeuvre
NL2008405C2 (nl) 2012-03-05 2013-09-09 Easypath B V Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg.

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0408479A1 (fr) * 1989-07-13 1991-01-16 Technologies Speciales Ingenierie - T.S.I. (S.A.) Piste de roulement d'urgence et son procédé de mise en oeuvre
NL2008405C2 (nl) 2012-03-05 2013-09-09 Easypath B V Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg.
EP2636793A2 (en) * 2012-03-05 2013-09-11 Easypath B.V. Metalled road, road covering slab and method for laying a metalled road

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7425106B2 (en) Concrete pavers positioned in a herringbone pattern
AU2012307124B2 (en) Movement joint
NL2028579B1 (nl) Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg
US11692347B2 (en) Concrete slab load transfer and connection apparatus and method of employing same
FR2801328A1 (fr) Tablier de pont metallique et procede de construction d'un pont comportant un tel tablier
NL2008405C2 (nl) Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg.
NL2029065B1 (nl) Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg
BE1008774A3 (nl) Rotonde en betonplaten daarvoor.
NL8203303A (nl) Begrenzingselement.
NL1028441C2 (nl) Wegbermbekleding.
US4387882A (en) Cattle guard construction and method
US2227614A (en) Expansion joint
NL2029064B1 (nl) Gasdoorlatende verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen ervan
US20080145144A1 (en) Precast Curb System and Method of Installation thereof
BE1018273A5 (nl) Element voor het vormen van een vangrail, geleiderail, afsluiting of dergelijke, en vangrail, geleiderail of afsluiting samengesteld uit zulke elementen.
SE459589B (sv) Barriaer med avbaerarbalk
BE1025460B1 (nl) Blokvormige straatsteen
NL7908742A (nl) Werkwijze voor het tot stand brengen van een belastingoverdracht tussen de aan elkaar grenzende tegels of platen van betonoppervlakken, en middel voor toepassing bij deze werkwijze.
KR102169385B1 (ko) 조립식 보도 낮춤턱 설치방법 및 조립식 보도 낮춤턱
US619934A (en) Wooden-block pavement
EP0309516A1 (en) A barrier
AU679495B2 (en) Improved culverts
NL1016098C2 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een asfaltwegdek alsmede asfaltplaat.
USRE1583E (en) Improvement in wooden pavements
BE1011120A3 (nl) Boordsteen en bestrating uitgevoerd bij middel van een dergelijke boordsteen.