NL2029065B1 - Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg - Google Patents
Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg Download PDFInfo
- Publication number
- NL2029065B1 NL2029065B1 NL2029065A NL2029065A NL2029065B1 NL 2029065 B1 NL2029065 B1 NL 2029065B1 NL 2029065 A NL2029065 A NL 2029065A NL 2029065 A NL2029065 A NL 2029065A NL 2029065 B1 NL2029065 B1 NL 2029065B1
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- road
- groove
- road surface
- paved
- covering
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E01—CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
- E01C—CONSTRUCTION OF, OR SURFACES FOR, ROADS, SPORTS GROUNDS, OR THE LIKE; MACHINES OR AUXILIARY TOOLS FOR CONSTRUCTION OR REPAIR
- E01C5/00—Pavings made of prefabricated single units
- E01C5/005—Individual couplings or spacer elements for joining the prefabricated units
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E01—CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
- E01C—CONSTRUCTION OF, OR SURFACES FOR, ROADS, SPORTS GROUNDS, OR THE LIKE; MACHINES OR AUXILIARY TOOLS FOR CONSTRUCTION OR REPAIR
- E01C5/00—Pavings made of prefabricated single units
- E01C5/005—Individual couplings or spacer elements for joining the prefabricated units
- E01C5/006—Individual spacer elements
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Road Paving Structures (AREA)
Abstract
Beschreven wordt een verharde weg (1) met een wegrichting en opgebouwd uit in de wegrichting elkaar opvolgende wegdekplaten (2, 3) en tussen elkaar opvolgende wegdekplaten Iiggende kunststof profielen (4), waarbij de twee elkaar opvolgende wegdekplaten bij hun tegenoverliggende einden (5, 6) zijn voorzien van ten minste een respectievelijke groef (7), en waarbij het kunststof profiel zich uitstrekt in de respectievelijke groeven voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding (8), welke verbinding twee elkaar opvolgende wegdekplaten koppelt voor het vormen van de verharde weg, welke verharde weg een wegdekzijde (9) en een onderzijde (10) gelegen tegenover de wegdekzijde omvat, met het kenmerk dat de groef zodanig is gerangschikt tussen de wegdekzijde en de onderzijde dat een tweede groefvormende rand (11) bij de wegdekzijde eerder bezwijkt dan een eerste groefvormende rand (12) bij de onderzijde. Voorts wordt een wegdekplaat en een werkwijze beschreven voor het leggen en het onderhoud van een dergelijke verharde weg.
Description
Yerharde weg, wegdskplaat en werkwijze voor het lsggen van een verharde weg
TECHNISCH GEBIED VAN DE UITVINDING
De uitvinding heeft betrekking op een verharde weg met een wegrichting en opgebouwd uitin de wegrichting elkaar opvolgende wegdekplaten en tussen elkaar opvolgende wegdekplaten liggende kunststof profielen, waarbij de twee elkaar opvolgende wegdekplaten bij hun tegenoverliggende einden zijn voorzien van een respectievelijke groef, en waarbij het kunststof profiel zich uitstrekt in de respectievelijke groeven voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding, welke verbinding twee elkaar opvolgende wegdekplaten koppelt voor het vormen van de verharde weg. Een verharde weg volgens de uitvinding heeft sen wegrichtng en is opgebouwd zijn ull in de wegrichting sikaar opvolgende wegdekpiaten. in het bijzonder heeft de uivinding betrekking op een fietspad of eon voeipad. De uiivinding heel verder betrekking op een wegdekplaat en op werkwijze voor het leggen van sen verharde weg, alsmede op een werkwijze voor hel onderhoud van sen dergelijke verharde weg.
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
Een verharde weg van de bovengenoemde soort is bekend ult NLZ008405, De verharde weg omvat een wegdekzijde en een onderzijde gelsgen tegenover de wegdekzijde waarbij in sen voordelige uiivoeringsvorm de groef zodenig is gerangschikt lussen de wegdekzijde en de onderzijde dal een eerste grostvarmende rand bij de onderzijde eerder bezwijkt dan sen tweede groefvormende rand bij de wegdekzijde. De afstand van de groef tol de wegdekzijde is hiertoe groter dan de afstand van de groef tot de onderzijde. Dit borg! verder dat de eerste groefvormende rand bij de onderzijde eerder bezwijkt dan de iweede groefvormende rand bij de weddekzijde. Di zou het voordeel bieden dat bij overbelasting van hel weddek, met name op afstand van de verbindingen tussen de wegdekplaten, alijjd de groefvormende rand bij de onderzijde bezwijkt Dit zou voorkomen dat een rand of richel ontstaat aan de wegdekzijde wat ongemak oplevert voor gebruikers of zelfs tot onveilige situaties leidt Gebleken is ochter dal ar bij breuk van de onderrand evengoed randen en richels ontstaan. Wanneer wegdekplaten van een dergelijke verharde weg worden overbelast dan breekt! door de neerwaartse kracht die op de betreffende wegdekplaat wordt uitgeostend de onderrand van de naburige wegdekplaal, met als gevoig dal de belaste plaat vrij in de ondergrond kan worden gedrukt waardoor er gen richel tussen heide platen zal ontstaan.
Er is echter gen grater probleem bi sen dergelijke verharde weg. Door namelijk de onderrand zwakker uit te voeren dan de bovenrand, zal de onderrand preferentieel breken, met als gevolg dat met de schade niet kan waarnemen; het wegdek blijft ogenschijnlijk onbeschadigd. Daardoor kunnen gevaarlijke en ongewenste situaties ontstaan. Het is belangrijk om mogelijke schade aan het wegdek door bijvoorbeeld overbelasting van boven af meteen waar te nemen. In het bovenbeschreven geval zijn dergelijke schades niet zichtbaar; dat levert weliswaar een visueel beter beeld op, maar zorgt ook de onzekerheid of er schade aan de weg is, omdat de gebreken onopgemerkt blijven.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
De uitvinding beoogt bovengenoemd probleem op te lossen en wordt daartoe gekenmerkt doordat de groef zodanig is gerangschikt tussen de wegdekzijde en de onderzijde dat een tweede groefvormende rand bij de wegdekzijde eerder bezwijkt dan een eerste groefvormende rand bij de onderzijde.
In deze uitvoeringsvorm zullen de bovenranden bij belasting eerder bezwijken dan de niet zichtbare onderranden. Bovendien zullen de verbindingen juist minder snel bezwijken wanneer door wortelgroei onder de wegdekplaten de platen plaatselijk naar boven worden gedrukt. In plaats van het breken van de verbinding, blijven de platen met elkaar verbonden en zullen gezamenlijk naar boven worden bewogen. De wegbeheerder kan dan snel een oordeel vellen omtrent de omvang van de worteldruk en kunnen bepalen of herplaatsen van de platen nodig is, of dat men een hobbel in de weg voor lief neemt. in ieder geval blijven de platen in dit geval heel. Voorts is het veel eenvoudiger om een schade vast te stellen en tijdig adequate actie te nemen.
In sen uiivoeringsvorm van de verharde weg heeft de verbinding {ussen lwes cpeenvolgende wegdekpiaien van een zijkant! van de verharde weg naar de tegenovergelegen zijkant van de verharde weg de vorm van een cirkelboog. Dit maakt het leggen van sen bocht in de weg des te eenvoudiger In sen uiivoering is de sersts zijkant langs de wegdekzijde bolrond en de tegenovergsiegen zijkant langs de wegdekzijde holrond is. Het kunststof profiel heeft bij voorkeur sen zodanige Hexibiiieit dat deze de vorm van de cirkelboog kan aannemen.
In sen uilvoeringsvorm van de verharde weg is de messing en groef vormige verbinding halfrond. De halfronde vorm staat een licht onderling scheefstand toe van wegdekplalen ten opzichte van de weg.
In sen uiivoeringsvorm van de verharde weg heeft een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de verste zijkant gekeerde zijde dis halfrond is.
In een uivoeringsvorm van de verharde weg, heeft sen dwarsdoorsnede van hel kunststof profiel in de wegrichtng een van de eerste zijkant gekeerde zijde die rapeziumvormig is. De versmalijng zorgt ervoor dat de messing sneller gedeelteijk in de groef gepositioneerd kan worden om vervolgens met het bradere gedeelte ook In de groet geschoven te worde
In een uiivoeringsvorm van de verharde wag, heeft sen dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting sen van de eerste zijkant gekeerde zijde die driehoekig is.
In sen uiivoeringsvorm van de verharde weg heeft de groef sen vorm dis oversenstent met het kunststof profiel.
In een volgends uivoeringsvorm omvat het profiel eon zich over de iengie van hat profiel
Uiistrekkende vleugel dis zich wanneer het profiel in zen groef van sen wegdekplaat is geplaatst zich naar boven of naar beneden tog tot voorbij de groef uistrekt Een dergelijke vleugel fungeert zodoende als afstandhouder lussen de twee wegdekplaten, Bij voorkeur omvat sen profiel twee tegenover elkaar Hggende zich over de lengie van het profiel uitstrekkande vieugeis die zich wanneer het profiel in sen groef van een wegdekplaal is geplaatst zich naar boven an naar beneden tos tot voorbij de groef uitstrekken. [Le gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding komt bij voorkeur overeen met 50 - 100% van de gehele breedte van de verharde weg, met meer voorkeur 50 — 85% of zelfs
GG - 75%, Het is gebleken dat een dergelijks verbinding voldoende slevig is, ook bij hoge belasting van het wegdek.
Er wordt bovendien niet alleen materiaal bespaard, maar wordt ook het plaatsen en het onderhoud van de verharde weg aanzienlijk vereenvoudigd. Bij het plaatsen hoeft men niet heel precies de lengte van het profiel op de breedte van de wegdekelementen af te stemmen, maar kan men volstaan met het plaatsen van ten minste twee afzonderlijke profielen. door de geringere lengte ervan zijn deze veel handzamer en kunnen deze met aanzienlijk minder moeite in de groef van een wegdekplaat worden geplaatst.
Het voordeel wordt nog groter bij het onderhoud. In plaats van een profiel met volledige lengte vanaf een zijde zijdelings in de groeven van tegen elkaar aan liggende wegdekplaten te drijven wordt er bij het indrijven van afzonderlijke profielen van een geringere lengte veel minder weerstand ondervonden en kan men desgewenst vanaf twee kanten tegelijk de verbinding tussen de wegdekplaten herstellen, hetgeen een aanzienlijke besparing in tijd en energie met zich meebrengt.
In een voordeiige uilvoeringsvorm strekken de ten minste twee kunststof profielen zich op afstand van elkaar in de groeven uit. Het is namelijk niet nodig gebleken om de profielen op elkaar aan te laten sluiten. Het is weliswaar wel mogelijk om de profielen bijvoorbeeld bij vervangen van een wegdekplaat vanaf een enkele zijde achtereenvolgens in de groeven aan te brengen, waarbij een later ingebracht profiel het eerder ingebrachte profiel bij inbrengen verder door de groeven duwt. De profielen zullen in dit geval echter niet tot de rand van de wegdekelementen worden gedreven, maar zullen doorgaans tot op een afstand van de rand worden geplaatst die 7,5 — 25% van de totale breedte van het wegdekelement bedraagt. Met voordeel worden de ten minste twee profielen echter vanaf beide zijden in de groeven gedreven, zodanig, dat de profielen. zich op afstand van elkaar in de groeven bevinden.
De afstand tussen de ten minste twee kunststof profielen bedraagt bij voorkeur 15 - 50 cm.
De ten minste twee profielen hebben bij voorkeur eenzelfde lengte, die bij voorkeur een meter bedraagt. Een dergelijke lengte is van voordeel gebleken, omdat de wegdekelementen doorgaans 3 — 5 meter breed zijn. Voor een verbinding van een wegdek met een breedte van drie meter zijn dan twee profielen van een meter nodig, die dan bij voorkeur op 30 - 40 cm van de beide randen van de wegdekelementen en van elkaar worden geplaatst. Bij een wegdekbreedte van 5 meter worden met voor 4 profielen van een meter toegepast, waarbij de afstand tussen de profielen onderling en tot de rand van de wegdekelementen 15 — 25 cm bedraagt. Bij het vervangen van de platen en het vanaf beide zijden indrijven van de profielen zullen de afstanden tot de randen van de wegdekelementen met voordeel 25 — 40 cm bedragen, waarbij er twee profielen paarsgewijs tegen elkaar aanliggen, en waarbij de afstand tot het profielpaar dat vanaf de andere zijde in de groeven is gedreven dan 20 — 50 cm bedraagt.
Doordat de messing in de groef bijft liggen onder alle normale bedrijfsomslandigheden kunnen opeenvaigends platen niet In verticals richting ten opzichte van elkaar bewegen. Bi gebruik van bijvoorbeeld beton heeft deze verbinding tevens als voordeel dal deze steviger is dan een pen en gat verbinding die bijvoorbeeld aan beide zijden van hel wegdek zijn aangebracht Verder kan het kunststolprofiel een geïntegreerde dinlatievoeg voor het opvangen van krimp en uitzeting van de wegdekplaten in de wegrichting vormen. Bovendien vormt het kunststofprofied sen barrière voor onkruidzaden onder en boven het kunststofprofel.
Doordat wegdekpiaten bij hun tsgeroveriggende einden zijn voorzien van sen respectievelijke groef is er maar één type wegdekplaat nodig om een hoeveelheid wegdekplalen opeenvolgend ts leggen. Bovendien is de oriëntatie van een wegdekplaal In de wegrichting tijdens het leggen niet van belang.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een wegdekplaat die geschikt is voor een verharde weg zoals hierboven beschreven, in het bijzonder een fietspad, waarbij de wegdekplaat aan tegenoverliggende liggende uiteinden is voorzien van ten minste een respectievelijke groef geschikt voor een kunststof profiel om zich in de betreffende groef uit te strekken tot een messing en groefverbinding waarbij de wegdekplaat een wegdekzijde en een onderzijde omvat tegenover de wegdekzijde, waarbij de groef tussen de wegdekzijde en de onderzijde is aangebracht, met het kenmerk dat de afstand van de groef tot de wegdekzijde kleiner is dan de afstand van de groef tot de onderzijde zodat een tweede groefvormende rand in de wegdekzijde eerder bezwijkt dan een tweede groefvormende rand in de onderzijde.
De ton minste ene groef strekt zich bij voorkeur uit over 50 -100%, met meer voorkeur
Over 50 — 85% van de gehele breedte van de wegdekplaat uit.
De uitvinding beoogt bovengenoemd probleem op te heffen en wordt daartoe gekenmerkt doordat dat de verbinding ten minste twee afzonderlijke kunststof profielen omvat, waarbij de gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding overeenkomt met 50 - 85% van de gehele breedte van de verharde weg.
De verharde weg omvat sen wegdekzijde en zen onderzijde gelegen tegenover de wegdekzijde waarbij in een uijvoeringsvorm de grosf zodanig is gerangschikt lussen de wegdekzijde en de onderzijde dat sen eerste grosfvormende rand bij de onderzijde eerder bezwijki dan eon weeds groefvormende rand bij de wegdekzijds. Dit biedt het voordeel dat bij overbelasting van het wegdek, met name op afstand van de verbindingen lussen de wegdekplalen, altijd de groefvormende rand bij de onderzijde bezwijkt. Dit voorkomt dat een rand of richel ontstaat aan de wegdekzijde wat ongemak oplevert voor gebruikers of zelfs ict onvetige situaties leidt Opgemerkt dient echter te worden dat bij de keuze van het materiaal voor de wegdekpisten veelal gekozen wordt voor een stijf materiaal en dal de afmelingen van 5 de wegdekplaten dusdanig zijn dat bij overbelasting van hel wegdek de platen doorgaans op gen andere plaats dan bij de verbinding zichthaar doorbreekt. Men dient de ondergrond derhalve goed voor te bereiden om cok bestand te zijn legen overbelasting.
In een uilvoeringsvorm van de verharde wag is de afstand van de groef tot de wegdekzide groter is dan de afstand van de groef tof de onderzijde. Dit borgt verder dat de eerste groefvormende rand bij de onderzijde serder bezwijkt dan de weeds groefvormende rand bij de wegdekzijde.
De uitvinding heeft verder betrekking op een werkwijze voor het leggen van ean verharde weg omvallende de stappen van: {a} verschaffen van wegdekplaten zoals hierboven beschreven; {5} het leggen van een eerste wegdekplaat; {z} het aanbrengen van ten minste twee kunststof profielen in de groef van de eerste wegdekplaat welk profiel een messing vormt voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding, {£} het leggen van een tweede wegdekplaat naast de eerste wegdekplaat in messing en groef vormige verbinding met de eerste plaat.
De profielen kunnen in stap {c) in de groeven gedrukt alvorens de platen met elkaar worden verbonden. Zo kunnen de profielen in de groef van de vrije zijde van een reeds geplaatste wegdekplaat worden geplaatst, waarna een volgende wegdekplaat tegen genoemde eerdere plaat wordt geschoven, waarbij de verbinding tussen de platen wordt bewerkstelligd doordat het profiel passend in de groef van de nieuw geplaatste plaat wordt opgenomen. De profielen worden bij voorkeur op afstand van elkaar en van de zijkanten van het wegdek in de platen geplaatst. het is ook mogelijk dat de profielen na het plaatsen van de platen zijdelings in de groeven worden gedreven om zodoende de verbinding tussen te wegdekplaten te vormen.
De gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding komt bij voorkeur overeen met 50 - 100%, met meer voorkeur met 50 — 85% van de gehele breedte van de verharde weg.
De uitvinding heeft verder betrekking op sen werkwijze voor onderhoud van sen verharde weg volgens de uiivinding, omvattende de stappen: (a) het verbreken van de verbinding tussen twee met elkaar verbonden wegdekplaten door het langs de naad tussen de twee wegdekplaten doorzagen van de ten minste twee kunststof profielen, (b) opheffen van ten minste een van de wegdekplaten van stap (a), (c) het uit de groeven van de twee wegdekplaten verwijderen van de in stap (b) doorgezaagde kunststof profielen
(d) terugplaatsen van de wegdekplaat, dan wel van een vervangende wegdekplaat, (e) zijdelings vanaf ten minste een zijde van de wegdekplaten indrijven van de ten minste twee tussenliggende kunststof profielen in de groef van de wegdekplaat, waarbij de totale lengte van de kunststof profielen overeenkomt met 50 — 100% van de breedte van de verharde wegdekplaten.
Onderhoud aan de verharde weg is volgens deze werkwijze mear senvoudig en kostengunstg omdat geen breekwerk nodig is en daarmee ook de kans vermindert dat naastliggende wegdekplaten ook beschadigd worden.
In stap {&) worden de verschillende profisten bij voorkeur vanaf belde zijden in de groeven van de wegdekplaten gedreven, zoals hierboven reads is uiteengezet.
KORTE BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN
De uitvinding zal nu nader worden toegelicht aan de hand van de volgende figuren, waarbij dezelfde referentieciifers dezelfde of vergelijkbare delen aanduiden, en waarin:
Figuur 1 schematisch sen zijaanzicht van sen verharde weg uil de stand van de techniek toont;
Figuur 2 schematisch een deal toont van de uitvoermg uit figuur 1;
Figuur 3 schematisch een zijaanzicht van sen verharde weg volgens de uitvinding toont,
Figuur 4 is son bovenaanzicht van een uitvoering van figuur 3.
BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN
Figuur 1 toont schematisch een zijaanzicht in doorsnede van een verharde weg uit de stand van de tachniek, serste uiivoeringsvorm van een verharde weg 1 volgens de uivinding.
Figuur 2 toont schematisch een dest van de uitvosring uli figus 1, Figuur 3 toont een wegdek volgens de uitvinding, waarbij dezelfde verwijzingscifer zijn gebruikt als in figuren Ten 2.
Geloond is sen verharde weg 1 met een wegrichting. De verharde weg is opgebouwd uil in de wegrichting elkaar orwoigende wegdekplalen 2, 3. De varharde weg 1 kan zijn een fietspad of voelpad, maar de verharde weg volgend de uivinding is niel beperkt tot deze soorten wegen. De verharde weg 1 bestast uid opeenvolgende slzonderijk wagdekplaten 2, 3
De wegdekplaten 2,3 zijn bij voorkeur gemaakt van beton maar kunnen 8 ook gemaakt worden van andere materialen die geschikt zijn voor het vervaardigen van sen weagdekpdaat 2, 3. Ook kan ar biologisch materiaal aan net wegdekmateriaal worden toegevoegd, zoals miscanthus of delen daarvan,
Tussen elkaar opvolgende wegdekplaten 2, 3 liggen een of meer kunststof profielen 4 voor het verbinden van naasiliggends wegdekplaten 4. De kunststof profieien vangen dilatatie cp en voorkomen onderling verzakken van de wegdekplaten 2.3. De kunststof profielen 4 strekken zich gezamesnijk Ui over de gehele breedie van de verharde weg 1 ull, of over sen vedeele daarvan, De twee elkaar opvolgende wegdekplaten 2, 3, zijn bij hun tecenoverliggende einden 5, § voorzien zijn van ean respectievelijke groef 7 voor hel daarin cpnemen van de kunststof profielen 4. De kunststof profslen 4 strekken zich uit in de respectievelijke groeven 7 voor het vormen van een 10 messing en groef vormige verbinding 3.
Deze verbinding 8 koppeit twee eikaar opvolgende wegdekplaten 2, 3 voor het vormen van de verharde weg 1.
Des verharde weg heef een wegdekzijde © en een onderzijde 10 gelegen tegenover de wegdeksijde ©. In figuren 1 en 2 is de groef 7 is zodanig gerangschikt tussen de wegdekzijde © en de onderzijde 10 dat bij overbelasting van het wegdek ssn eerste groefvormende rand 12 bij de onderzijde 10 eerder bezwijkt den sen lweede groefvormende rand 11 bij de wegdekzijde 9. Daartos is hier de afstand van de groet 7 tol de wegdekzijde S groter dan de afstand van de groef 7 tot de onderzijde 10. In het wegdek volgens de uitvinding daerentegen is de groef 7 zodanig gerangschikt lussen de wegdekzijde © en de onderzijde 10 dat bij overbelasing van nel wegdek ean tweede groefvormende rand 11 bij de wegdskziide 10 eerder bezwijkt dan een eerste groehvormende rend 12 bij de onderzijde 8. Daartos is de afstand van de groef 7 tot de wegdekzijde 9 keiner dan de afstand van de grost 7 tot de onderzijde 10.
Hel is denkbaar dat de verbinding 8 tussen twee opeenvolgende wegdekpiaten 2, 3 van de zijkant 5 van de wegdekpiaat Z, naar de tegenovergelegen zijkant 8 van de wegdekplaat 3 de vorm heeft van een cirkelboog. Mogelijk is een zijkant § langs de wegdekzijde bolrond en is de tegenovergelegen zijkant S langs de wegdekzijde holrond. Voor het koppelen van deze wegdekplaten met een cirkelboog is de messing en groef 25 vormige verbinding S halfrond.
De kunststof profielen 4 hebben een dwarsdoorsnedeopperviak in de wegriching sen van de eerste zijkant gekeerde zijde heef die trapeziumvormig is. Deze rapeziumvorm vargemakkeliki het wegzwenken van de wegdekplaal 2 om de kunststof profislen 4. De dwarsdoorsnede van de kunststol profieien 4 stemmen oversen met die van wee tegenoveriggende groeven 7 voor hel vormen van de messing en groef vormge verbinding 8.
Andere vormen dan trapeziumvormig zijn overigens denkbaar, zoals halfrond en driehoekig.
Van belang is dat de groef 7 sen vorm heeft die oversenstem! met die van de kunststof profielen 4 zodanig dat de wegdekplaten 2, 3 zijn verbonden voor het vormen van sen wegdek,
De afstand van de groef 7 tot de wegdekzijde 9 is in de verharde weg volgers de uitvinding kleiner dan de afstand van de groef 7 tol de onderzijde 10. Hierdoor is het deel 11 van de groefkant boven de groet 7 dunner dan hel deal 12 van de groefkant onder de groef 7.
Bij te grote spanningen lussen opeenvolgende platen zal normaal gesproken eerst dest 11 van de bovenste groefkant zsibreken en is daarmee ondubbelzinnig zichtbaar In sen uitvoeringsvorm heef het deel 11 gen hoogle van minimaal 1,5 cm en deet 12 een hoogte van 2.5 om. neen andere uitvosringsvorm heeft deel 11 sen hoogte van 2,5 om en dest 12 sen hoogte van & cm,
Tijdens het leggen van de wegdekpialen 2, 3 is het van belang dat de belden zijkanten 5, & riet botsen om schade te voorkomen, Hiertoe is kan een afstandhouder 13 zijn voorzien tussen de belde zijkanten §, 8, hier bi de wegdekzijde van de wegdekpiaten uit de stand van de technisk weergegeven, Om schade des te meer te voorkomen is aan de zijkanten 5, 6 bij de onderzijde 10 van de 15 wegdekplaten 2, 3 een afschuining 14 aangebracht om contact ussen de beiden wegdekplaten 2, 3 des le meer te voorkomen, De afstandhouder 13 heeft hier een dusdanige breedte, bijvoorbeeld 3 mm, dat hel mogelijk is de kunststof profielen 4 door midden te zagen helgesn sen extra mogelijkheid biedt om een wegdekplaatl 2 te verwijderen mede in combinatie met het feit dat de kunststof profielen 4 afzonderlijk delen zijn, in de in figuur 3 getoonde uiivoerngsvorm volgens de uitvinding omvat het kunststof profiel twee zich over de lengte van nel profiel uilstrekkende vleugels 44 die zich naar boven en naar beneden {oe tol voorbij de groef uitstrekken. Deze vleugels werken als afstandhouders tussen de wegdekplaten 2, 3. De sfstandhouders hebben bij voorkeur sen dusdanige breedte, bijvoorbeeld 3 mm, dat het mogelijk is de kunststof profielen 4 door midden te zagen.
Weadekplaten 2, 2 voor gen fietspad kunnen een breedie nebben van bijvoorbseld 2, 3, 4 of & meter en een lengte van 3 - 4 meter of meer.
In figuur 4 wordt een hovenaanzichi getoond van twee met elkaar verbonden wegdekdelen 2, 3. Omdat er geen afzonderlijke afstandhouder is geplaats! zijn de onderscheidenlijke profisien 4 zichtbaar. Het is uiteraard mogelijk om een dergelijke afstandhouder zoals getoond In figuur 1 ie plaatsten, welke afstandhouder zich over in hoofdzaak de volledige readies B van de wegdekpiaten kan ulisirekken, om zoals reeds genoemd ie naad tussen de wegdskplaten ie dichten en zo te voorkomen dat onkruid tussen de platen omhoog schiet. Breedte B van hat wegdekelement komt overeen met de breedte van de verharde weg. Lijn X - X toont de plaats waar de dwarsdoorsnede van figuur 11e genomen, Het is duidelijk zichtbaar dat de profielen op afstand van elkaar in de groeven van de wegdekpialen zijn vepiaatst, waarbij hel weergegeven geval al naar gelang de gehanteerde schaal kan duiden opeen verharde wag med een breedte B van 3 meter dan wel 5 meler, In hat geval van een breedte van 3 meter zijn er twee profielen van telkens 1 meter op afstand van elkaar geplaast, waarbij de afstand tot eikaar en lot de rand van de wegdekplaten 30-40 om bedraagt. Het weergegeven geval kan ook duiden op een verharde weg mel sen broedie B van 5 mater, waaraan onderhoud is uilgevoerd. Van beide zijden zijn telkens twee vprofelen van 1 meter paarsgewijs in de groeven 7 gedreven, waarbij de profielen in een paar tegen elkaar aan liggen, en daarmee in dit geval een lengie van < meter bestrijken, De afstand tussen de profisiparen en van de profisiparen tot de rand van de wegdekelementen bedraagt in hei weergegeven geval wederom 30 — 40 om. Bij een nieuwe aanleg van sen 5 meter brede verharde weg verdient hel de voorkeur om de profielen op regelmatige afstand van elkaar te plaatsen, van bijvoorbeeld 20 cm, en eveneens cen dergelijke afstand tot de randen van de wegdekelemenien aan ie houden.
Tijdens het uitvoeren van de werkwijzen voor het eggen van een verharde weg 1 worden de volgende stappen uilgevoerd: verschaffen van de wegdskplaten 2, 3; hel leggen van gen earste wegdekplaat 2; het aanbrengen van de kunststof profielen 4 In de groef 7 van de eerste wegdekplaat 2 welke profielen 4 sen messing vormen voor hef vormen van een messing en groef vormige verbinding 8; het leggen van sen twesde wegdekpiaat 3 naast de sersie wegdekplaal 2 in messing en groef vormige verbinding met de eerste wegdekpiaal 2.
Tijdens onderhoud gan de verharde weg 1 worden de volgende stappen uigevoerd: (a) het verbreken van de verbinding tussen twee met elkaar verbonden wegdekplaten 2, 3 door het langs de naad tussen de twee wegdekplaten doorzagen van de ten minste twee kunststof profielen 4, {b} het opheffen van ten minste een van de wegdekplaten 2, 3 van stap (a) met bijvoorbeeld een kraan of een heftruck, {x} het uit de groeven 7 van de twee wegdekplaten 2, 3 verwijderen van de in stap (b) doorgezaagde kunststof profielen 4, en {cf} het terugplaatsen van de wegdekplaat 2, 3, dan wel van een vervangende wegdekplaat, en vervolgens ís) zijdelings vanaf ten minste een zijde van de wegdekplaten indrijven van de ten minste twee tussenliggende kunststof profielen 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3 waarbij de totale lengte van de kunststof profielen bij voorkeur overeenkomt met 50 — 85% van de breedte van de verharde wegdekplaten, waarbij stap {e) bij voorkeur het zijdelings vanaf beide zijden van de wegdekplaten telkens indrijven van ten minste een tussenliggend kunststof profiel 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3 behelst.
De hierboven beschreven maatregelen voor hel uivoeren van een verharde weg volgens de uitvinding kunnen vanzelfsprekend afzonderiijk of parallel of in een andere combinatie of evariuest door verdere mastregslen aangevuld worden gerealiseerd, de uiivoering zal daarbij wezenlijk van het toepassingsgebied van de verharde weg en het gebruikte materiaal afhangen,
De uitvinding is niet beperkt tol de weergegeven uiivoerngsvormen, Wijzigingen kunnen worden aangebracht zonder de uitvindingsgedachie te verlaten.
Claims (17)
1. Verharde weg (1) met een wegrichting en opgebouwd uit in de wegrichting elkaar opvolgende wegdekplaten (2, 3) en tussen elkaar opvolgende wegdekplaten liggende kunststof profielen (4), waarbij de twee elkaar opvolgende wegdekplaten bij hun tegenoverliggende einden (5, 6) zijn voorzien van ten minste een respectievelijke groef (7), en waarbij het kunststof profiel zich uitstrekt in de respectievelijke groeven voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding (8), welke verbinding twee elkaar opvolgende wegdekplaten koppelt voor het vormen van de verharde weg, welke verharde weg een wegdekzijde (9) en een onderzijde (10) gelegen tegenover de wegdekzijde omvat, met het kenmerk dat de groef zodanig is gerangschikt tussen de wegdekzijde en de onderzijde dat een tweede groefvormende rand (11) bij de wegdekzijde eerder bezwijkt dan een eerste groefvormende rand (12) bij de onderzijde.
2. Verharde weg volgens conclusie 1, waarbij de afstand van de groef tot de wegdekzijde kleiner is dan de afstand van de groef tot de onderzijde.
3. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de verbinding tussen twee opeenvolgende wegdekplaten van een zijkant (5) van de verharde weg naar de tegenovergelegen zijkant (6) van de verharde weg de vorm heeft van een cirkelboog.
4. Verharde weg volgens conclusie 3, met het kenmerk dat de eerste zijkant langs de wegdekzijde bolrond is en de tegenovergelegen zijkant langs de wegdekzijde holrond is.
5. Verharde weg volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk dat de messing en groef vormige verbinding halfrond is.
6. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de eerste zijkant gekeerde zijde heeft die halfrond is.
7. Verharde weg volgens willekeurig welke van de conclusies 1 - 5, met het kenmerk dat een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de eerste zijkant gekeerde zijde heeft die trapeziumvormig is.
8. Verharde weg volgens willekeurig welke van de conclusies 1 - 5, met het kenmerk dat een dwarsdoorsnede van het kunststof profiel in de wegrichting een van de eerste zijkant gekeerde zijde heeft die driehoekig is.
9. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de groef een vorm heeft die overeenstemt met het kunststof profiel.
10. Verharde weg volgens willekeurig welke van de voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding overeenkomt met 50 - 100% van de gehele breedte van de verharde weg.
11. Wegdekplaat die alle in willekeurig welke van conclusies 1 — 9 vermelde technische kenmerken van een wegdekplaat.
12. Wegdekplaat die geschikt is voor een verharde weg volgens willekeurig welke van conclusies 1 -10, in het bijzonder een fietspad, waarbij de wegdekplaat aan tegenoverliggende liggende uiteinden (5, 6) is voorzien van ten minste een respectievelijke groef (7) geschikt voor een kunststof profiel om zich in de betreffende groef uit te strekken tot een messing en groefverbinding (8) waarbij de wegdekplaat een wegdekzijde (9) en een onderzijde (10) omvat tegenover de wegdekzijde, waarbij de groef tussen de wegdekzijde en de onderzijde is aangebracht, met het kenmerk dat de afstand van de groef tot de wegdekzijde kleiner is dan de afstand van de groef tot de onderzijde zodat een tweede groefvormende rand (11) in de wegdekzijde eerder bezwijkt dan een tweede groefvormende rand (12) in de onderzijde.
13. Wegdekplaat volgens conclusie 11 of 12, met het kenmerk dat de ten minste ene groef zich uitstrekt over 50 — 100% van de breedte van de wegdekplaat.
14. Werkwijze voor het leggen van een verharde weg omvattende de stappen van:
a. verschaffen van wegdekplaten volgens willekeurig welk van conclusies 11 - 13;
b. het leggen van een eerste wegdekplaat;
C. het aanbrengen van een of meer kunststof profielen in de een of meer groeven van de eerste wegdekplaat welk profiel een messing vormt voor het vormen van een messing en groef vormige verbinding,
d. het leggen van een tweede wegdekplaat naast de eerste wegdekplaat in messing en groef vormige verbinding met de eerste plaat.
15. Werkwijze volgens conclusie 14, waarbij gezamenlijke lengte van de profielen van de verbinding overeenkomt met 50 - 100% van de gehele breedte van de verharde weg.
16. Werkwijze voor onderhoud van een verharde weg volgens willekeurig welke van conclusies 1-10, omvattende de stappen:
a. het verbreken van de verbinding tussen twee met elkaar verbonden wegdekplaten 2, 3 door het langs de naad tussen de twee wegdekplaten doorzagen van de ten minste twee kunststof profielen 4,
b. opheffen van ten minste een van de wegdekplaten 2, 3 van stap (a),
c. het uit de groeven 7 van de twee wegdekplaten 2, 3 verwijderen van de in stap {b) doorgezaagde kunststof profielen 4,
d. terugplaatsen van de wegdekplaat 2, 3, dan wel van een vervangende wegdekplaat,
e. zijdelings vanaf ten minste een zijde van de wegdekplaten indrijven van de ten minste twee tussenliggende kunststof profielen 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3 waarbij de totale lengte van de kunststof profielen overeenkomt met 50 — 100% van de breedte van de verharde wegdekplaten.
17. Werkwijze volgens conclusie 16, waarbij stap ({e) omvat: het zijdelings vanaf beide zijden van de wegdekplaten telkens indrijven van ten minste een tussenliggend kunststof profiel 4 in de groef 7 van de wegdekplaat 2, 3.
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL2029065A NL2029065B1 (nl) | 2021-08-27 | 2021-08-27 | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg |
BE20225682A BE1029598B1 (nl) | 2021-08-27 | 2022-08-29 | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg |
DE202022104878.9U DE202022104878U1 (de) | 2021-08-27 | 2022-08-29 | Befestigte Straße und Straßendeckplatte |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL2029065A NL2029065B1 (nl) | 2021-08-27 | 2021-08-27 | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL2029065B1 true NL2029065B1 (nl) | 2023-03-15 |
Family
ID=78771106
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL2029065A NL2029065B1 (nl) | 2021-08-27 | 2021-08-27 | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
BE (1) | BE1029598B1 (nl) |
DE (1) | DE202022104878U1 (nl) |
NL (1) | NL2029065B1 (nl) |
Citations (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB135233A (en) * | 1918-12-13 | 1919-12-18 | Horward Smith William Joseph | Improvements in concrete blocks for roadway paving and the like |
NL2003976C2 (nl) * | 2009-12-18 | 2011-06-21 | Nedabo B V | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg. |
NL2008405C2 (nl) | 2012-03-05 | 2013-09-09 | Easypath B V | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg. |
-
2021
- 2021-08-27 NL NL2029065A patent/NL2029065B1/nl active
-
2022
- 2022-08-29 DE DE202022104878.9U patent/DE202022104878U1/de active Active
- 2022-08-29 BE BE20225682A patent/BE1029598B1/nl active IP Right Grant
Patent Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB135233A (en) * | 1918-12-13 | 1919-12-18 | Horward Smith William Joseph | Improvements in concrete blocks for roadway paving and the like |
NL2003976C2 (nl) * | 2009-12-18 | 2011-06-21 | Nedabo B V | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg. |
NL2008405C2 (nl) | 2012-03-05 | 2013-09-09 | Easypath B V | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg. |
EP2636793A2 (en) * | 2012-03-05 | 2013-09-11 | Easypath B.V. | Metalled road, road covering slab and method for laying a metalled road |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
BE1029598B1 (nl) | 2023-02-09 |
DE202022104878U1 (de) | 2023-02-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US9765485B2 (en) | Movement joint | |
NL2029065B1 (nl) | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg | |
CA2841760A1 (en) | Landscape edging system | |
CA3046688A1 (en) | Precast concrete panel patch system for repair of continuously reinforced concrete | |
EP2636793B1 (en) | Metalled road, road covering slab and method for laying a metalled road and method of maintaining such road | |
NL2028579B1 (nl) | Verharde weg en werkwijze voor het leggen van een verharde weg | |
US7607645B2 (en) | Interlocking highway structure | |
KR101721603B1 (ko) | 콘크리트 슬래브 타설용 데크 | |
US20080145144A1 (en) | Precast Curb System and Method of Installation thereof | |
NL1028441C2 (nl) | Wegbermbekleding. | |
NL2029064B1 (nl) | Gasdoorlatende verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen ervan | |
JP2021183790A (ja) | 路肩用防草ブロック | |
BE1018273A5 (nl) | Element voor het vormen van een vangrail, geleiderail, afsluiting of dergelijke, en vangrail, geleiderail of afsluiting samengesteld uit zulke elementen. | |
BE1028557A1 (nl) | Betonnen prefab-element voor construeren van een keerwand | |
NL2034016B1 (nl) | Gasdoorlatende verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen ervan | |
US5987832A (en) | Surface expansion device | |
US19592A (en) | Improvement in iron pavements | |
US9499945B2 (en) | Methods for the construction and repair of concrete pavements | |
NL2003976C2 (nl) | Verharde weg, wegdekplaat en werkwijze voor het leggen van een verharde weg. | |
NL2011598C2 (en) | Metalled road, and method for laying a metalled road. | |
US20120068135A1 (en) | Grate wall | |
CN110886183A (zh) | 桥梁拼宽基础沉降控制方法 | |
BE1025460B1 (nl) | Blokvormige straatsteen | |
US20210254288A1 (en) | Edge restraint with mechanism for restricted horizontal movement | |
KR101199902B1 (ko) | 도로경계석의 연결구 |