NL193456C - Continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaalchlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem. - Google Patents

Continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaalchlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem. Download PDF

Info

Publication number
NL193456C
NL193456C NL8501014A NL8501014A NL193456C NL 193456 C NL193456 C NL 193456C NL 8501014 A NL8501014 A NL 8501014A NL 8501014 A NL8501014 A NL 8501014A NL 193456 C NL193456 C NL 193456C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
reactor
chlorine
circulation
reaction
chlorinated alkane
Prior art date
Application number
NL8501014A
Other languages
English (en)
Other versions
NL193456B (nl
NL8501014A (nl
Original Assignee
Atochem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Atochem filed Critical Atochem
Publication of NL8501014A publication Critical patent/NL8501014A/nl
Publication of NL193456B publication Critical patent/NL193456B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL193456C publication Critical patent/NL193456C/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C17/00Preparation of halogenated hydrocarbons
    • C07C17/093Preparation of halogenated hydrocarbons by replacement by halogens
    • C07C17/10Preparation of halogenated hydrocarbons by replacement by halogens of hydrogen atoms

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

1 193456
Continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaaichlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem 5 De onderhavige aanvrage betreft een continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaaichlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem, waarbij continu een lager gechloreerd alkaan en chloor aan het in omloop gebrachte reactiemengsel worden toegevoerd en waarbij een waterstofchloride houdend gas en het gevormde, hoger gechloreerde alkaan van het reactiemengsel worden afgescheiden en 10 worden afgevoerd.
Een dergelijke werkwijze is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift 3.019.175. Deze literatuurplaats beschrijft een werkwijze voor de bereiding van 1,1,1-trichloorethaan door omzetting van vloeibaar 1,1-dichloorethaan en gasvormig chloor, in een vloeibaar oplosmiddel (een ’’directive chlorination solvent” genaamd) zoals een aromatische koolwaterstof, koolwaterstofsulfide en een anorganisch sulfide, bijvoor-15 beeld koolstofdisulfide en benzeen, bij een temperatuur van -10°C tot 100°C en onder toepassing van actinische straling. De gewenste reactieproducten worden vervolgens in een nageschakelde destillatietrap afgescheiden. De volgens dit octrooischrift toegepaste parameters van druk, temperatuur, molverhouding chloor/lager gechloreerd alkaan verschillen niet wezenlijk van de bij de onderhavige werkwijze toegepaste omstandigheden.
20 Bij deze bekende werkwijze wordt een mengsel van het oplosmiddel en het vloeibare lager gechloreerde alkaan in neerwaartse richting door een reactiezone in een reactor geleid, waar het in contact komt met een chloorgasstroom, die in opwaartse richting door de reactor (op)stijgt. Er is hierbij derhalve sprake van een tegenstroomproces, waarbij het chloor als gas in de reactiezone wordt geleid.
Verder is het algemeen bekend om voor exotherme gas-vloeistof-reacties een kringloopreactor toe te 25 passen; dergelijke bekende omloopreactoren worden bijvoorbeeld beschreven in Ullmanns Encyklopadie der technischen Chemie 3 (1973), 372-375. In deze omloopreactoren wordt circulatie van de reactorinhoud opgewekt door een ’’externe” drijvende kracht, bijvoorbeeld door middel van een pomp, een gaslift-effect (waarbij een extern gas wordt ingeleid, welk gas een reactant kan zijn, of door middel van een drijfstraal-effect. Het gebruik van dergelijke "externe” drijvende krachten valt buiten het kader van de onderhavige 30 uitvinding.
Voorts wordt nog opgemaakt dat de Europese octrooiaanvrage 0.003.555 betrekking heeft op een werkwijze voor de bereiding van alkanen met meer dan vijf koolstofatomen, die door chlooratomen of sulfochloridegroepen zijn gesubstitueerd. Hierbij worden de gasvormige uitgangsstoffen, d.w.z. een of meer alkanen, het chloor en/of het zwaveldioxide, in opwaartse richting door een reactor geleid, waarvan de 35 lengteas onder een hoek van 1,5 tot 70° staat en waarbij de uitgangsstoffen worden bestraald: in een eerste trap met licht met een golflengte van 500-700 nm en in een tweede trap met licht met een golflengte van 200-500 nm.
Gevonden is nu een eenvoudige continue werkwijze voor de bereiding van hogere chlooralkanen in een omloopreactor, waarbij de reactiecomponenten aan de onderzijde van een van de verticale benen van de 40 omloopreactor worden toegevoerd, en waarbij circulatie van het reactiemengsel wordt verkregen zonder gebruik van een pomp, gaslift-effect (zoals hierboven gedefinieerd) of drijfstraal-effect. Verder wordt deze circulatie bij de werkwijze volgens de uitvinding in wezen verkregen zonder dat de toevoer van de reactiecomponenten een relevante bijdrage levert aan de vloeistofcirculatie, zoals bij het bekende drijfstraal-principe.
45 De onderhavige uitvinding is gebaseerd op het inzicht dat het tijdens de reactie gevormde gasvormige waterstofchloride, desgewenst bevorderd door de bij de vorming daarvan optredende temperatuurstijging, als enige drijvende kracht voor de circulatie van het reactiemengsel in de omloopreactor kan dienen. Noch het aan de reactor toegevoerde vloeibare chloor noch de toevoer van het vloeibare lager gechloreerde alkaan levert daarbij een bijdrage aan de tijdens de reactie heersende verschillen in hydrostatische druk in 50 de omloopreactor.
De uitvinding betreft derhalve een werkwijze van het in de aanhef beschreven type, met het kenmerk, dat het lager gechloreerde alkaan en het chloor in vloeibare vorm en in een verhouding van 3:1 tot 0,3:1 worden toegevoerd aan een omloopreactor, waarin een druk van 1-50.105 Pa en een temperatuur van het circulerende reactiemengsel van 20-120°C worden aangehouden, en waarbij een turbulente stroming van 55 het circulerende reactiemengsel met een omloopsnelheid van 0,05 tot 1,5 m/s in de omloopreactor wordt bewerkstelligd door verschillen in hydrostatische druk, die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend berusten op de vorming van waterstofchloride, en desgewenst worden bevorderd door de bij deze waterstofchloridevorming 193456 2 optredende stijging van de temperatuur. Voor het bereiken van de turbulente stroming in de omloopreactor wordt bij de werkwijze volgens de uitvinding derhalve geen gebruik gemaakt van een pomp, toegevoegd gas en/of een drijfstraal-effect.
De hiervoor vermelde verschillen in hydrostatische druk zijn in het bijzonder het gevolg van het ontstaan 5 van gasvormige waterstofchloride al naar gelang de reactie vordert en de daarmee gepaard gaande temperatuursverhoging. Deze verschijnselen zijn van zichzelf voldoende om de circulatie van het reactie-milieu teweeg te brengen. Het zal echter duidelijk zijn, dat men niet buiten het kader van de uitvinding treedt door de circulatie aan het begin van de reactie te beginnen met behulp van een pomp en/of onder toepassing van deze pomp tijdens de reactie, mits deze maar geen wezenlijke bijdrage levert aan de 10 drijvende kracht voor de circulatie van het reactiemengsel.
De werkwijze van de uitvinding wordt uitgevoerd in de vloeistoffase in een verticaal opgestelde omloopreactor, zodanig dat men - bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem continu chloor en de (tenminste een) lagere chlooralkaan in het circulerend reactiemengsel brengt, waarbij het ingebrachte chloor in het medium oplost; 15 - een molverhouding van chloor tot de lagere chlooralkaan in het traject van 0,3:1 tot 3:1 en een omloopsnelheid van het circulerende medium van 0,05 tot 1,5 m/s aanhoudt; en - de temperatuur van het circulerende reactiemengsel op een waarde van 20-120°C regelt; waarbij men vervolgens een gasfase en de gevormde hogere chlooralkaan/alkanen van het circulerende mengsel afscheidt.
20 De werkwijze volgens de uitvinding kan met een chemische initiëring of een fotochemische initiëring worden uitgevoerd. In het geval van een chemische initiëring zal men voor de chloreringsreacties bekende initieermiddelen kunnen gebruiken. Zuiver en alleen ter aanduiding worden de diazoverbindingen zoals 2,2'-azo-bis-isobutyronitril of 2,2'-azo-bis-2,3-dimethylvaleronitril ofwel peroxideverbindingen, zoals lauroylperoxide en benzoylperoxide vermeld. In algemene zin kunnen de verbindingen als zodanig of in de 25 vorm van een oplossing, in het bijzonder in een chlooralkaan of hoger chlooralkaan toegepast worden.
Men kan bij de werkwijze volgens de uitvinding een chlooromzettingsgehalte verkrijgen van meer dan 99%, en zelfs meer dan 99,5% met een hoeveelheid initieermiddel, die in het algemeen gelegen is tussen 10'2 en 2.10'6 en bij voorkeur tussen 5.10'3 en 10'5 mol initieermiddel per mol chloor, voor de initieermiddelen met dissociatieconstante in tolueen gelegen tussen 5.10'7 en 5.10'3 sec.'1 en bij voorkeur tussen 30 10"6 en 2.1 O’4 sec.'1.
Bij gebruik van een fotochemisch initieermiddel kan men een chlooromzettingsgehalte groter dan 99%, zelfs groter dan 99,5% verkrijgen voor een luminantie, die gelegen is tussen 0,02 en 2 W/cm2 (totaal elektrisch vermogen van het emitteermiddel betrokken op het uitwendige oppervlak van het omhulsel overeenkomende met de lengte van de elektrische boog van luminescerende stof) en een elektrisch 35 verbruik, dat overeenkomt met de foto-elektrische emissie gelegen tussen 0,1 en 20 W.h/mol en meer in het bijzonder tussen 0,5 en 10 W.h/mol van het toegepaste chloor.
Bij de werkwijze volgens de uitvinding wordt het chloor in vloeibare toestand toegevoerd.
Afhankelijk van de aard van het (de) chlooralkaan (alkanen) en de aard van het (de) gewenste hogere chlooralkaan (alkanen), varieert de molverhouding chloor/chlooralkaan tussen 0,3/l en 3/I.
40 De circulatiesnelheid van het reactiemengsel, beginfase uitgesloten, is tussen 0,05 en 1,5 m/sec en meer in het bijzonder tussen 0,10 en 1 m/sec.
De uitvoeringsomstandigheden zijn aan verschillende factoren gebonden, waaronder het gekozen initiëringstype, de lengte van de hoofdreactiepijp, de temperatuur en de druk. Men kiest de aard van de koelvloeistof en de dimensies van de koelinrichting zodanig dat de temperatuur van het reactiemengsel 45 tussen 20 en 120°C en meer in het bijzonder tussen 30 en 90°C gelegen is (meting uitgevoerd onder in de reactiebuis) waarbij de aanbevolen lagere waarden worden toegepast bij een fotochemische initiëring. De druk, die in de kringloopinrichting heerst is in het algemeen tussen 1 en 50 bar (1-50.105 Pa), en meer in het bijzonder tussen 2 en 30 bar (2-30.105 Pa), gelegen.
50 De werkwijze kan worden uitgevoerd met een inrichting, zoals schematisch in de bijgevoegde tekening voorgesteld.
Deze inrichting bestaat uit een hoofdreactiepijp (1), die in het algemeen cilindervormig is en verticaal is opgesteld, en een kringloopcirculatie (2), welke reactiepijp aan de onderzijde gevoed wordt met het reactiemengsel (3), het vloeibare chloor (4), het vloeibare chlooralkaan (5) en eventueel met een initieer-55 middel in het geval van een chemische initiëring (18).
Het chloor, het chlooralkaan en eventueel het initieermiddel kunnen gescheiden aan de onderzijde van de pijp (1) worden toegevoegd of zijn partieel vooraf gemengd (chlooralkaan, initieermiddel, reactiemilieu) (19).
3 193456
In het geval van een chemische initiëring kan men de toevoeging van initieermiddel langs de reactiepijp (6 en/of 7) aanvullen, rekening houdende met de lengte van de pijp (1) en de lengte/diameterverhouding van deze pijp. Een aanvulling van de reagentia kan eveneens worden toegevoegd over de lengte van de 5 reactiepijp (6), (7).
Onder aan de reactiepijp (8) kan men, indien noodzakelijk voor het vergemakkelijken van de start van de reactie, waterstofchloride of een inert gas (bijvoorbeeld stikstof) toevoegen.
De reactie kan ook langs fotochemische weg geïnitieerd worden.
Tot dit doel stelt men een of meer fotochemische emitteermiddelen (17) in de reactiepijp op.
10 De inrichting, die bij de uitvoering van de werkwijze volgens de uitvinding wordt toegepast, bevat na de hoofdreactiebuis, een inrichting (9) die de scheiding van de gasfase (10) in hoofdzaak bestaande uit HCI, alkylchloride en niet-omgezet chloor, van de vloeistoffase, die de hogere chlooralkanen bevat, mogelijk maakt en een koelingssysteem (12), (13), (14). In het algemeen is de terugwinningsinrichting (11) van deze vloeibare fase opgesteld in de buurt van de uitgang van de reactiepijp in het geval van een fotochemische 15 initiëring en bij voorkeur beneden de koelingszone (12) in het geval van een radicaal initiëring (15). De hiervoor vermelde inrichtingen worden aanbevolen rekening houdende met de omvangrijke variaties van de reactiezone afhankelijk van het gebruikte type initieermiddel.
De eigenschappen van de hoofdreactiepijp (1) zijn in hoofdzaak gebonden aan het gekozen type initiëring.
20 In het geval van een chemische initiëring en rekening houdende met het feit dat in dat geval de reactie volkomen homogeen is, is het bijzonder voordelig te beschikken over een hoofdreactiepijp, die een lange verblijftijd in de pijp toelaat. Men zal dus bij voorkeur een pijp kiezen, waarvan de lengte/diameterverhouding groot is, bijvoorbeeld gelegen tussen 25 en 1000, welke verhouding bij voorkeur tussen 50 en 250 gelegen is. Enkel en alleen ter aanduiding kan de lengte variëren tussen 1 en 20 m en meer in het bijzonder tussen 25 2 en 15 m.
In het geval van een initiëring langs fotochemische weg en rekening houdende met het feit dat de reactie in hoofdzaak plaats heeft in de buurt van de UV-emitteerinrichtingen, dat wil zeggen, dat de reactie niet meer homogeen is, wordt aanbevolen het aantal emitteerinrichtingen van UV-stralen te vermeerderen, hetgeen met zich meebrengt, om de circulatie van de vloeistoffen mogelijk te maken, dat de diameter van 30 de reactiepijp dient te worden vergroot. De plaatsing van emitteerinrichtingen binnen een buis met zeer grote lengte heeft verschillende technische problemen tot gevolg. Het is daarom voordelig met dit type initieermiddel een lengte/diameterverhouding (voor de hoofdreactiepijp) gelegen tussen 5 en 100 en meer in het bijzonder tussen 10 en 50 in overweging te nemen. De lengte van de hoofdreactiepijp kan daarbij gelegen zijn tussen 0,1 en 15 m en meer in het bijzonder tussen 2 en 10 m. Het is voordelig de emitteer-35 inrichtingen in een zodanig aantal te gebruiken, dat de afstand emitteerinrichting/emitteerinrichting of emitteerinrichting/wand van de reactiepijp (voor een loodrechte doorsnede bij de beschrijvende lijn van de cilinder) tussen 10 en 250 mm en meer in het bijzonder tussen 50 en 200 mm gelegen is.
De andere inrichtingen, die gebruikt worden voor de uitvoering van de werkwijze volgens de uitvinding (inrichtingen voor de toevoeging van reagentia, scheiding van gasvormige en vloeistoffasen, koeling) zijn 40 aan de deskundigen bekend.
In het voorafgaande en om redenen van vereenvoudiging wordt verwezen naar een enkele hoofdreactiepijp. Het is duidelijk, dat verscheidene reactiepijpen, die hun voedingssystemen (3), (4), (5) en eventueel (18), (6), (7), (8) bevatten, onderling evenwijdig opgesteld, samengevoegd kunnen worden tot hetzelfde systeem van circulatie (2), scheiding (9), (15) en koeling (12).
45 Deze werkwijze is zeer in het bijzonder van toepassing op de bereiding van hogere chloomnethanen, dat wil zeggen CH2CI2, CHCI3 en CCI4 uit methylchloride of mengsels daarvan met chloormethanen, die ten minste één chlooratoom minder bevatten dan het (de) gewenste chloormethaan(methanen).
Deze werkwijze kan ook worden toegepast op chloorethanen.
De werkwijze volgens de uitvinding maakt het mogelijk het gasgehalte in de reactiebuis aanzienlijk te 50 verminderen, het chloorgehalte van de vloeibare fase te verminderen en aldus de reactie in de vloeistoffase uit te voeren. De aanzienlijke recirculatiesnelheid maakt het mogelijk een goede dooreenmenging van de vloeistof in circulatie te verkrijgen. Dit vergemakkelijkt het mengen van de vloeibare reagentia en de toevoegsels. Dit verbetert de thermische uitwisselingen, zowel op het vlak van de homogenisering van de temperatuur van het reactiemengsel als op het vlak van de verwijdering van de reactiewarmte.
55 In het geval van een fotochemische initiëring tenslotte heeft de stroming van de vloeistof voordelig evenwijdig aan de as van de emitteerinrichtingen over het grootste deel daarvan plaats. Gegeven zijnde dat voor de overblijvende delen de invalshoek gering is en dat de stroming over een deel van de emitteer- 193456 4 inrichting zeer dicht bij het fixatiepunt plaats heeft, zijn de spanningen veroorzaakt door het milieu op de emitteerinrichting zeer gering. Bovendien wordt de afvoer van de elektrische energie van een emitteer-inrichting vergemakkelijkt door de inwendige recirculatie van de reactor, hetgeen aanzienlijk de breukrisico’s aan de wand zelf met de emitteerinrichtingen met groot vermogen (10 kW of zelfs meer) vermindert: het is 5 in feite bekend, dat een te hoge temperatuur van de wand tot de ontleding van de chlooralkanen kan leiden met vorming van afzettingen op de emitteerinrichting en belemmering van de fotolumineuze emissie.
Tenslotte vereist de werkwijze volgens de uitvinding niet de toepassing van enig bewegelijk mechanisch orgaan, hetgeen het geheel bijzonder eenvoudig toe te passen maakt en aanzienlijke onderhoudskosten en lekrisico’s van de reagentia of de reactieproducten naar het uitwendige beperkt.
10 De volgende voorbeelden lichten de uitvinding toe.
Voorbeeld I
1. De apparatuur is die getoond in de tekening met de volgende kenmerken: afmetingen van de reactiepijp (1) 15 lengte: 1.800 mm inwendige diameter: 85 mm fotochemische initiëring: een UV-emitteerinrichting met een booglengte van 1500 mm en een diameter van 38 mm (17), verticaal opgesteld in de reactiepijp, vermogen 65 W, 20 gescheiden toegangen van de reagentia (4) en (5) onder in de pijp, uitgang van de vloeistoffase bij (11), uitgang van de gasvormige fase bij (10) en afkoeling door water in een buisvormige uitwisselaar (12).
2. Door het inwendige van de kringloop (2) circuleert een mengsel dat betrokken op gewicht bestaat uit: 25 CCI4 : 69% CHCIg : 31% sporen HCI sporen chloor.
30 De temperatuur in de reactiepijp is 60°C.
De druk is 4.105 Pa effectief.
Men voegt 4,38 kg/h vloeibaar chloor (18) en 11,52 kg/h chloroform toe.
De recirculatie heeft een snelheid van 0,16 m/sec.
Boven in de reactor (9) verkrijgt men gas- en vloeistoffasen met de volgende capaciteiten en samenstel-35 lingen: gasfase: 2,7 kg/h van een mengsel bestaande uit: HCI : 82,95%
Cl2: 1,71% CCI4 + CHCI3: 15,34% 40 vloeistoffase: 13,29 kg/h van het mengsel CCI4: 69 gew.% CHCI3: 31 gew.%
Het omzettingsgehalte van het chloor is 99%.
45 Het omzettingsgehalte van CHCI3 in CCI4 is 64%.
Voorbeeld II
1. De apparatuur heeft de volgende kenmerken: afmetingen van de reactiepijp (1) 50 lengte: 6.000 mm inwendige diameter: 600 mm fotochemische initieermiddel: 7 UV-emitteerinrichtingen (17) aan elk uiteinde van de reactiebuis. Lengte van de boog van elke emitteerinrichting: 1500 mm.
55 Diameter: 56,8 mm, eenheidsvermogen: 3 kW, gescheiden ingangen van de reagentia (4) en (5) onder in de reactiepijp,

Claims (4)

5 193456 uitgang van de vloeistoffase bij (11), \ uitgang van de gasvormige fase bij (10) J b°ven in het aPParaat koeling met water (buisvormige uitwisselaar) (12).
1. Continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaalchlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem, waarbij continu een lager gechloreerd alkaan en chloor aan het in omloop gebrachte 40 reactiemengsel worden toegevoerd en waarbij een waterstof chloride houdend gas en het gevormde, hoger gechloreerde alkaan van het reactiemengsel worden afgescheiden en worden afgevoerd, met het kenmerk, dat het lager gechloreerde alkaan en het chloor in vloeibare vorm en in een verhouding van 3:1 tot 0.3:1 worden toegevoerd aan een omloopreactor, waarin een druk van 1-50.105 Pa en een temperatuur van het circulerende reactiemengsel van 20-120°C worden aangehouden, en waarbij een turbulente stroming van 45 het circulerende reactiemengsel met een omloopsnelheid van 0,05 tot 1,5 m/s in de omloopreactor wordt bewerkstelligd door verschillen in hydrostatische druk, die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend berusten op de vorming van waterstofchloride, en desgewenst worden bevorderd door de bij deze waterstofchloridevorming optredende stijging van de temperatuur.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat men een omloopsnelheid van het reactiemengsel 50 van 0,1 tot 1 m/s aanhoudt.
2. Door het inwendige van de kringloop (3) circuleert een mengsel dat betrokken op gewicht bevat:
5 Cl2: sporen HCI: 1% CHgCI: 9% CH2CI2: 40% CHCI3: 40%
10 CCI4: 10% De temperatuur onder in de reactiepijp is 44°C. De druk is 4,1.105 Pa effectief. Onder aan de reactiepijp voegt men toe: 15 2985 kg/h vloeibaar chloor 2928 kg/h CH3CI 934 kg/h CH2CI2. De recirculatiesnelheid is 0,41 m/sec. Boven in de reactor (9) verkrijgt men de gasvormige en vloeibare fasen met de volgende capaciteiten en 20 samenstellingen: gasfase: 4160 kg/h van een mengsel bestaande uit (betrokken op gewicht): Cl2: sporen HCI: 36% CHgCI: 33,5%
25 CH2CI2: 20% CHCI3: 9% CCI4: 1,5% Vloeistoffase: blijft 2687 kg/h van het hiervoor aangegeven mengsel (mengsel in circulatie).
30 Omzettingsgehalte van het chloor: 99,8%. Benaderde productie per uur: 2751 kg/h met de gewichtsverdeling: 35% CH2CI2, 54% CHCI3 en 11% CCI4.
35 Conclusies
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij men als initiatorsysteem een chemisch initieermiddel gebruikt, met het kenmerk, dat de verhouding lengte/diameter van de buisvormige omloopreactor tussen 25 en 1000 ligt. 193456 6
4. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, waarbij men als initiatorsysteem een fotochemisch actieve stralings-bron gebruikt, met het kenmerk, dat de verhouding lengte/diameter van de buisvormige omloopreactor ligt tussen 5 en 100. Hierbij 1 blad tekening
NL8501014A 1984-04-27 1985-04-04 Continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaalchlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem. NL193456C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8406635 1984-04-27
FR8406635A FR2568872B1 (fr) 1984-04-27 1984-04-27 Procede continu de chloration radicalaire de chloroalkanes

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8501014A NL8501014A (nl) 1985-11-18
NL193456B NL193456B (nl) 1999-07-01
NL193456C true NL193456C (nl) 1999-11-02

Family

ID=9303550

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8501014A NL193456C (nl) 1984-04-27 1985-04-04 Continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaalchlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4689130A (nl)
JP (1) JPS60243033A (nl)
BE (1) BE902298A (nl)
CA (1) CA1251472A (nl)
DE (1) DE3515029A1 (nl)
ES (1) ES8603368A1 (nl)
FR (1) FR2568872B1 (nl)
GB (1) GB2158067B (nl)
IT (1) IT1185548B (nl)
NL (1) NL193456C (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2619729B1 (fr) * 1987-08-27 1991-06-21 Atochem Procede d'elimination du chlore
FR2624947B1 (fr) * 1987-12-17 1990-03-09 Atochem Dispositif pour fixation de tubes traversant une paroi
US6033328A (en) * 1996-11-04 2000-03-07 Sport Maska Inc. Hockey stick shaft
US9334205B2 (en) * 2011-12-13 2016-05-10 Blue Cube Ip Llc Process for the production of chlorinated propanes and propenes
CN104011000A (zh) * 2011-12-22 2014-08-27 陶氏环球技术有限责任公司 生产四氯甲烷的方法
CN109415281B (zh) * 2016-07-05 2022-04-26 西方化学股份有限公司 氯仿光氯化为四氯化碳
CZ309472B6 (cs) * 2016-09-02 2023-02-08 Spolek Pro Chemickou A Hutní Výrobu, Akciová Společnost Způsob výroby tetrachlormethanu

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US872588A (en) * 1905-08-23 1907-12-03 John Christopher Stead Apparatus for the manufacture of carbon dioxid.
US3019175A (en) * 1959-12-31 1962-01-30 Ethyl Corp Manufacture of 1, 1, 1-trichloroethane
NL296962A (nl) * 1962-08-30
NL129195C (nl) * 1963-07-10
US3528900A (en) * 1966-05-31 1970-09-15 Hooker Chemical Corp Photochlorination process
US3474018A (en) * 1967-07-21 1969-10-21 Ugine Kuhlmann Method of manufacturing 1,1,1-trichloroethane
DE2805441A1 (de) * 1978-02-09 1979-08-23 Basf Ag Verfahren zur herstellung von durch chloratome und/oder sulfochloridgruppen substituierten alkanen

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0251531B2 (nl) 1990-11-07
US4689130A (en) 1987-08-25
DE3515029C2 (nl) 1989-04-27
IT8520311A0 (it) 1985-04-12
IT1185548B (it) 1987-11-12
GB2158067B (en) 1987-11-18
ES542623A0 (es) 1985-12-16
BE902298A (fr) 1985-10-28
JPS60243033A (ja) 1985-12-03
NL193456B (nl) 1999-07-01
DE3515029A1 (de) 1985-10-31
FR2568872B1 (fr) 1986-11-28
CA1251472A (fr) 1989-03-21
GB8510638D0 (en) 1985-06-05
NL8501014A (nl) 1985-11-18
GB2158067A (en) 1985-11-06
FR2568872A1 (fr) 1986-02-14
ES8603368A1 (es) 1985-12-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Fischer Industrial applications of photochemical syntheses
NL193456C (nl) Continue werkwijze voor de bereiding van een hoger gechloreerd alkaan met 1 of 2 koolstofatomen door radicaalchlorering in een chloreringsreactor in de vloeistoffase bij aanwezigheid van een (foto)chemisch initiatorsysteem.
US12054444B2 (en) Photochlorination of chloroform to carbon tetrachloride
JP3049409B2 (ja) アルキル芳香族化合物の光塩素化法
JP2006089472A (ja) 有機ペルオキシドの製造方法
US3845317A (en) Apparatus for chlorinating saturated hydrocarbons
US4242187A (en) Preparation of alkanes substituted by chlorine atoms and/or sulfochloride groups
US2378104A (en) Preparation of chlorhydrins and polyhydric alcohols from olefins
US3654107A (en) Process for chlorination of saturated hydrocarbons
US3494844A (en) Continuous photohalogenation of hydrocarbons
US3405046A (en) Process for the manufacture of 2, 2, 3-trichlorobutane
CN110818557A (zh) 一种邻氯甲基苯甲酰氯的合成方法
US5527975A (en) Process for the preparation of bromochloro-alkanes
JP3059717B2 (ja) モノおよび/またはビス(モノおよび/またはジおよび/またはトリクロロメチル)ベンゼンの連続製造方法
US3911004A (en) Production of substituted alkanes
SK132794A3 (en) Method of production of high chlorinated parafines
US11780792B2 (en) Photochlorination of partially-chlorinated chloromethanes to carbon tetrachloride
US2462730A (en) Preparation of polysulfonyl chlorides
JP3638790B2 (ja) ビストリフルオロメチルベンゼンの製造方法
KR19990083343A (ko) 기체상알칸의광화학적설포클로로화방법
KR20030069165A (ko) 알칸술포닐 클로라이드의 제조 방법
US3505193A (en) Process of preparing chlorinated ethanes
US3651157A (en) Process for the manufacture of carbontetrachloride
NL8200276A (nl) Werkwijze voor de continue vorming van een zuurfluoride uit koolstofmonoxyde, watervrije waterstoffluoride en een alkeen.
US3419486A (en) Photochemical production of beta-chloroethane sulfochloride

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BT A notification was added to the application dossier and made available to the public
BB A search report has been drawn up
BT A notification was added to the application dossier and made available to the public
BC A request for examination has been filed
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Effective date: 20050404