NL1012959C2 - Werkwijze voor het transporteren van objecten. - Google Patents

Werkwijze voor het transporteren van objecten. Download PDF

Info

Publication number
NL1012959C2
NL1012959C2 NL1012959A NL1012959A NL1012959C2 NL 1012959 C2 NL1012959 C2 NL 1012959C2 NL 1012959 A NL1012959 A NL 1012959A NL 1012959 A NL1012959 A NL 1012959A NL 1012959 C2 NL1012959 C2 NL 1012959C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
orders
address
addresses
carrier
delivery
Prior art date
Application number
NL1012959A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendrikus Willem Johanne Oomen
Original Assignee
Eno B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eno B V filed Critical Eno B V
Priority to NL1012959A priority Critical patent/NL1012959C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1012959C2 publication Critical patent/NL1012959C2/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q10/00Administration; Management
    • G06Q10/04Forecasting or optimisation specially adapted for administrative or management purposes, e.g. linear programming or "cutting stock problem"
    • G06Q10/047Optimisation of routes or paths, e.g. travelling salesman problem

Description

*
WERKWIJZE VOOR HET TRANSPORTEREN VAN OBJECTEN
De uitvinding betreft een werkwijze voor het transporteren van objecten tussen één of meer ophaaladressen en één of meer afhaaladressen en één of meer afleveradressen.
5 Een dergelijke werkwijze is bekend en wordt bijvoorbeeld toegepast door koeriersdiensten. Wanneer een klant een object, zoals een pakket, van het ene adres naar het andere adres getransporteerd wil hebben, dan moet deze een centraal telefoonnummer van de 10 koeriersdienst bellen om de opdracht door te geven.
Vervolgens wordt door de koeriersdienst de opdracht in een route van een koeriersauto gepland. Vervolgens rijd de koeriersauto deze route en werkt de toegewezen opdrachten af. Wanneer ondertussen nieuwe opdrachten 15 binnenkomen, dan worden deze opdrachten voor een andere koeriersauto verwerkt, zodat het voorkomt dat verschillende malen per dag dezelfde koeriersauto langs hetzelfde adres komt.
Verder zijn er een groot aantal bedrijven, die 20 hun eigen bezorgdienst hebben. Deze hebben gewoonlijk in verhouding weinig objecten af te leveren op een relatief groot gebied. Hierdoor zijn de vervoerskosten relatief hoog.
Het is een doel van de uitvinding de 25 bovengenoemde nadelen te voorkomen.
Het is verder een doel van de uitvinding om een werkwijze te verschaffen waarbij voor het opgeven van opdrachten en het plannen van de routes weinig tot geen menselijke tussenkomst vereist is. Daarnaast is het een 30 doel om een zo flexibel mogelijke werkwijze te verschaffen, waardoor het mogelijk wordt om direct op onverwachte gebeurtenissen, zoals een wegblokkade, in te spelen.
T0 1 29 59 2
Het bovengenoemde doel wordt bereikt met een werkwijze volgens de uitvinding, welke werkwijze de stappen omvat: (a) het verzamelen van opdrachten, waarbij elke 5 opdracht ten minste één ophaaladres en ten minste één bijbehorend afleveradres omvat; (b) het door ten minste één vervoerder uitvoeren van ten minste een aantal verzamelde opdrachten, omvattende de stappen: 10 (bl) het afhankelijk van het adres, waar de vervoerder zich bevindt, op basis van vooraf te kiezen randvoorwaarden berekenen van een route langs bestemmingsadressen, die zijn gevormd door de ophaaladressen en de bijbehorende afleveradressen; 15 (b2) het door de vervoerder kiezen van een bestemmingsadres van de route; (b3) het eventueel afwijken van de berekende route door het kiezen van een alternatief bestemmingsadres; en 20 (b4) het reizen naar het bestemmingsadres, alwaar een object opgehaald en/of afgeleverd wordt; (c) het simultaan herhalen van stap (a) en stap (b) .
Daar de route elke keer opnieuw berekend wordt 25 wanneer een vervoerder een bestemmingsadres heeft bereikt, wordt een zeer efficiënte route verkregen, die rekening houdt met alle tot op dat moment ingevoerde opdrachten, het is ook mogelijk dat een vervoerder tijdens zijn rit van het ene adres naar het andere de 30 route opnieuw laat berekenen om de nieuwste opdrachten daar in te verwerken. Mocht het zo zijn dat naar de mening van de vervoerder een andere route optimaler is, bijvoorbeeld doordat er een file staat of doordat er een weg is opgebroken, dan kan de vervoerder hiervan afwijken 35 en wanneer de vervoerder dan het alternatieve bestemmingsadres bereikt, kan vanaf dat adres een nieuwe route berekend worden.
101 2959 3
In een geprefereerde uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding voeren ten minste twee vervoerders opdrachten uit, waarbij de werkwijze de stap omvat dat doordat elke vervoerder een aantal door de 5 vervoerder uit te voeren opdrachten gekozen wordt. Zo kan een vervoerder naar eigen inzicht en naar eigen wensen zijn eigen bestemmingsadressen kiezen en hierdoor een voor hem aantrekkelijke route samenstellen.
Bij voorkeur omvat de werkwijze volgens de 10 uitvinding de stap van het, naar het door de vervoerder bereiken van het bestemmingsadres, in de verzameling opdrachten markeren van het bestemmingsadres.
Door dit markeren wordt in de verzameling opdrachten aangegeven welke opdracht uitgevoerd is en 15 tevens kan hiermee rekening gehouden worden bij het berekenen van een nieuwe route. Tevens kan de opdrachtgever hieraan zien of zijn opdracht is uitgevoerd.
In een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens 20 de uitvinding omvatten de randvoorwaarden voorwaarden met betrekking tot de aflevertijd van het object op het afleveradres en voorwaarden met betrekking tot afstanden tussen de bestemmingsadressen onderling en de afstand tot het adres waar de vervoerder zich bevindt.
25 Aan de hand van dergelijke randvoorwaarden kan gezien de huidige toestand een optimale route berekend worden. Hiervoor kunnen de hierboven genoemde randvoorwaarden gebruikt worden, maar ook andere voorwaarden kunnen gebruikt worden voor het berekenen van 30 een optimale route.
De uitvinding omvat verder een systeem voor het transporteren van objecten tussen één of meer ophaaladressen en één of meer afleveradressen volgens de werkwijze volgens de uitvinding, welk systeem omvat: 35 - een aantal transportvoertuigen voor het transporteren van de objecten; - een elektronisch netwerk; 101 2959 4 - een met het netwerk verbonden centraal computersysteem voor de opslag van de opdrachten en voor het berekenen van de route voor een respectief transportvoertuig; 5 - middelen voor het extern verbinding maken met het netwerk, ten einde opdrachten in te kunnen geven; en - in de transportvoertuigen aangebrachte computersystemen; en - in de transportvoertuigen aangebrachte 10 middelen voor het draadloos verbinding leggen tussen het in het transportvoertuig aangebrachte computersysteem en het elektronische netwerk.
In een voorkeursuitvoeringsvorm van het systeem volgens de uitvinding is het elektronisch netwerk het 15 internet. Aangezien een groot aantal bedrijven en privé personen reeds toegang tot het internet heeft kunnen zij op eenvoudige wijze opdrachten in het systeem ingeven. Verder is het voordelig dat de netwerkstructuur reeds grotendeels aanwezig is, waardoor de kosten relatief laag 20 gehouden kunnen worden. In een andere uitvoeringsvorm van het systeem volgens de uitvinding omvatten de middelen voor het extern verbinding maken een telefoonmodem, zodanig dat met een tweede computersysteem via een telefoonverbinding verbinding gemaakt kan worden met het 25 netwerk. Zo kunnen gebruikers met bekende middelen op eenvoudige wijze toegang verschaffen tot het netwerk. Indien het elektronisch netwerk niet het internet is, dan zou voor een gebruiker de verbinding toch op gelijke wijze als met het internet gemaakt kunnen worden. Bij 30 voorkeur draait het centrale computersysteem een toepassingsprogramma dat de opdrachten verzamelt en de routes berekent.
In een voorkeursuitvoeringsvorm van het systeem volgens de uitvinding genereert het toepassingsprogramma 35 ten minste één HTML-pagina voor het verzamelen van de opdrachten en weergeven van de routes. Door het gebruik van HTML- (Hyper Text Markup Language) pagina's kunnen gebruikers wederom met algemeen verkrijgbare en reeds 101 29 59 5 bekende programma's de opdrachten in het systeem invoeren en voor de vervoerders de routes op bekende wijze opvragen.
Een voordeel van een systeem volgens de 5 uitvinding is dat de opdrachtgever zijn opdracht direct doorgeeft aan de vervoerder, zonder menselijke tussenkomst, waardoor de mogelijkheid tot fouten zou kunnen toenemen
Deze en andere kenmerken volgens de uitvinding 10 blijken uit de onderstaande figuur.
In de figuur wordt schematisch een voorkeursuitvoeringsvorm van het systeem volgens de uitvinding getoond. Met het netwerk 1 zijn een groot aantal computers 2, 3, 4 direct verbonden. Met het 15 netwerk 1 is verder een telefoonmodem 5 verbonden, zodanig dat via een telefoonlijn 6 en een tweede telefoonmodem 7 een computer 8 toegang kan verkrijgen tot het netwerk 1. Met het netwerk is bovendien een inrichting 9 verbonden, die via een zender ontvanger 10 20 de mogelijkheid verschaft om draadloos een verbinding te maken met het netwerk 1.
In de figuur is verder een schematische weergave van een aantal bestemmingsadressen 11 t/m 16 getoond en de mogelijke verbindingen 17 t/m 25 25 daartussen. Verder is schematisch een voertuig 26 getoond, dat langs een verbinding 18 rijdt en is voorzien van een antenne, zodanig dat verbinding gemaakt kan worden via de antenne 10 met het netwerk 1.
Tijdens de werking van het systeem zal een 30 voertuig 26 zijn route langs de bestemmingsadressen 11 t/m 16 rijden en daar objecten ophalen en/of afleveren. Zodra hij een bestemmingsadres 11 t/m 16 heeft bereikt, zal hij draadloos contact maken via antenne 10 en inrichting 9 met het netwerk 1. Via dit netwerk 1 kan hij 35 informatie in of uit de computer 4 met opslag 27 brengen respectievelijk halen. Zo zal de vervoerder in de opslag 27 informatie inbrengen met betrekking tot het afwerken van het bestemmingsadres en aangeven dat een object is
101 29 5 S
6 afgeleverd of opgehaald. Bovendien geeft hij hetzij handmatig, hetzij door middel van een Global Positioning System zijn locatie door. Tevens zal de vervoerder door middel van een toepassingsprogramma dat op de computer 4 5 draait een bijgewerkte route van bestemmingsadressen uit de opslag 27 laten berekenen.
Tijdens het afwerken van de route en het ophalen en/of afleveren van objecten bij ophaaladressen en afleveradressen, kan tegelijkertijd een gebruiker 10 opdrachten ingeven. De gebruiker maakt hiertoe door middel van bijvoorbeeld computer 8 en modem 7 via de telefoonlijn 6 en modem 5 verbinding met het netwerk 1.
Zo kan de gebruiker een HTML-pagina opvragen uit de computer 4, waarmee de gebruiker zijn opdracht kan 15 ingeven. De informatie wordt dan vervolgens weer van computer 8 naar computer 4 gestuurd en opgeslagen in de opslag 27. Voordat de informatie wordt opgeslagen, zal deze gecontroleerd worden door het toepassings-programma dat op de computer 4 draait. De informatie die de 20 gebruiker ingeeft kan bijvoorbeeld het ophaaladres, het afleveradres, het gewicht van het pakket en de gewenste afleversnelheid zijn. De uitwisseling van informatie tussen de computer 8 en de computer 4 vindt aldus plaats door middel van zogenaamde HTML-pagina1s. Deze pagina's 25 kunnen op de computer 8 door middel van een standaard internet browser weergegeven worden.
Wanneer de vervoerder 26 het volgende bestemmingsadres heeft bereikt, dan zal hij opnieuw contact maken met de computer 4 en een bijgewerkte route 30 laten berekenen. Aangezien er in de opslag 27 een nieuwe opdracht is ingevoerd zal tijdens de berekening van de route hiermee rekening worden gehouden.
Wanneer de vervoerder tijdens het rijden van zijn route onverwachte gebeurtenissen tegenkomt, zoals 35 een file of een wegopstopping, dan kan de vervoerder naar eigen inzicht de route wijzigen. Stel bijvoorbeeld dat de vervoerder van bestemmingsadres 14 naar bestemmingsadres 13 dient te rijden en vervolgens naar bestemmingsadres ί 01 29 53 7 16, dan kan hij ervoor kiezen om vanaf bestemmingsadres 14 direct naar bestemmingsadres 16 te rijden via de verbinding 22. Zodra hij weer contact maakt met de computer 4 zal hij ingeven dat hij zich op 5 bestemmingsadres 16 bevindt en daar een object aflevert of ophaalt. Aangezien de route vervolgens weer opnieuw berekend wordt, zal de vervoerder een nieuwe optimale route krijgen, waarin de bestemmingsadressen die nog bezocht moeten worden zijn verwerkt.
10 In het voertuig 26 is bij voorkeur een computersysteem aangebracht met een draadloze telefoonverbinding, zoals een GSM. Het is echter ook mogelijk om speciale apparatuur te ontwikkelen, die via een radiofrequentie verbinding kan maken met het netwerk 15 1.
Aangezien de vervoerder bij het bereiken van een bestemmingsadres telkens aangeeft dat hij dit bestemmingsadres heeft bereikt, is het voor een gebruiker mogelijk om na te gaan in hoeverre zijn opdracht is 20 uitgevoerd.
Wanneer er meer dan één vervoerder is, dan is het mogelijk om elke vervoerder voor zich uit de nieuwe opdrachten te laten kiezen welke opdrachten hij wenst uit te voeren. Hieraan zou bijvoorbeeld een soort 25 beloningssysteem gehangen kunnen worden, waardoor er een soort wilde vaart systeem ontstaat.
TQ1 29 5··

Claims (10)

1. Werkwijze voor het transporteren van objecten tussen één of meer ophaaladressen en één of meer afleveradressen, welke werkwijze de stappen omvat: (a) het verzamelen van opdrachten, waarbij elke 5 opdracht ten minste één ophaaladres en ten minste één bijbehorend afleveradres omvat; (b) het door ten minste één vervoerder uitvoeren van ten minste een aantal verzamelde opdrachten, omvattende de stappen: 10 (bl) het afhankelijk van het adres, waar de vervoerder zich bevindt, op basis van vooraf te kiezen randvoorwaarden berekenen van een route langs bestemmingsadressen, die zijn gevormd door de ophaaladressen en de bijbehorende afleveradressen; 15 (b2) het door de vervoerder kiezen van een bestemmingsadres van de route; (b3) het eventueel afwijken van de berekende route door het kiezen van een alternatief bestemmingsadres; en 20 (b4) het reizen naar het bestemmingsadres, alwaar een object opgehaald en/of afgeleverd wordt; (c) het simultaan herhalen van stap (a) en stap (b) .
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij ten 25 minste twee vervoerders opdrachten uitvoeren, welke werkwijze de stap omvat: (b5) het door elke vervoerder kiezen van een aantal door de vervoerder uit te voeren opdrachten.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, omvattende de 30 stap: (b6) het, na het door de vervoerder bereiken van het bestemmingsadres, in de verzameling opdrachten markeren van het bestemmingsadres. 101 29 59 • 9
4. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij de randvoorwaarden voorwaarden met betrekking tot de aflevertijd van het object op het afleveradres en voorwaarden met betrekking tot afstanden tussen de 5 bestemmingsadressen onderling en de afstand tot het adres, waar de vervoerder zich bevindt, omvatten.
5. Systeem voor het transporteren van objecten tussen één of meer ophaaladressen en één of meer afleveradressen volgens de werkwijze volgens conclusie 1, 10 welk systeem omvat: - een aantal transportvoertuigen voor het transporteren van de objecten; - een elektronisch netwerk; - een met het netwerk verbonden centraal 15 computersysteem voor de opslag van de opdrachten en voor het berekenen van de route voor een respectief transportvoertuig; - middelen voor het extern verbinding maken met het netwerk, ten einde opdrachten in te kunnen geven; en 20. in de transportvoertuigen aangebrachte computersystemen; en - in de transportvoertuigen aangebrachte middelen voor het draadloos verbinding leggen tussen het in het transportvoertuig aangebrachte computersysteem en 25 het elektronische netwerk.
6. Systeem volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat het elektronische netwerk het internet is.
7. Systeem volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de middelen voor het extern verbinding maken 30 een telefoonmodem omvatten, zodanig dat met een tweede computersysteem via een telefoonverbinding verbinding gemaakt kan worden met het netwerk.
8. Systeem volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat het centrale computersysteem een 35 toepassingsprogramma draait, dat de opdrachten verzamelt en de routes berekent.
9. Systeem volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat het toepassingsprogramma ten minste één HTML 101 29 59
’ 10 Λ pagina genereert voor het verzamelen van de opdrachten en weergeven van de routes. 10129 59
NL1012959A 1999-09-02 1999-09-02 Werkwijze voor het transporteren van objecten. NL1012959C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1012959A NL1012959C2 (nl) 1999-09-02 1999-09-02 Werkwijze voor het transporteren van objecten.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1012959 1999-09-02
NL1012959A NL1012959C2 (nl) 1999-09-02 1999-09-02 Werkwijze voor het transporteren van objecten.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1012959C2 true NL1012959C2 (nl) 2001-03-05

Family

ID=19769817

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1012959A NL1012959C2 (nl) 1999-09-02 1999-09-02 Werkwijze voor het transporteren van objecten.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1012959C2 (nl)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0859346A1 (en) * 1994-07-25 1998-08-19 Lucent Technologies Inc. System and method for coordinating personal transportation
WO1998040837A1 (en) * 1997-03-10 1998-09-17 Global Research Systems, Inc. Advanced notification systems and methods utilizing a computer network

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0859346A1 (en) * 1994-07-25 1998-08-19 Lucent Technologies Inc. System and method for coordinating personal transportation
WO1998040837A1 (en) * 1997-03-10 1998-09-17 Global Research Systems, Inc. Advanced notification systems and methods utilizing a computer network

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20210035064A1 (en) Information providing method and information providing system
US9293048B2 (en) Method for efficient dynamic allocation of vehicles to independent passengers
NL1007568C2 (nl) Geautomatiseerd bagagevolgsysteem en werkwijze voor gebruik in een bagagetransportsysteem.
US11790290B1 (en) System and method for optimizing waste / recycling collection and delivery routes for service vehicles
JPWO2018230676A1 (ja) ライドシェア管理装置、ライドシェア管理方法、およびプログラム
US20140074757A1 (en) Estimating taxi fare
CN102472625A (zh) 路径向导系统、路径向导服务器、路径向导中介服务器及路径向导方法
WO2012052495A1 (de) Verfahren und vorrichtung zur tourenplanung
JP2007271283A (ja) ナビゲーションシステム、経路探索サーバ、端末装置および広告表示方法
JP2013075742A (ja) 荷物配送システムおよびナビゲーション装置
JP3781013B2 (ja) 営業区域を考慮した移動車両配車プログラム、移動車両配車方法
CN110832562B (zh) 用于提供成本分担运输服务的系统和方法
JP3148747B1 (ja) 地図情報入力装置及び該装置を用いた物流支援装置並びにこれらの制御プログラムを記録した記憶媒体
JPH09190595A (ja) 交通情報処理装置および交通情報処理方法
JP2024028528A (ja) 運転計画管理装置
JP7215257B2 (ja) 情報処理装置、情報処理方法、及び情報処理プログラム
US20150248638A1 (en) Methods and arrangement for freight transportation management
NL1012959C2 (nl) Werkwijze voor het transporteren van objecten.
US20210390479A1 (en) Vehicle allocation plan device, vehicle allocation plan system, and vehicle allocation plan program
JP3516606B2 (ja) 輸送計画作成方法及びシステム
WO2021137045A1 (en) Method for planning the handling path of an object in an urban area and computer program suited to implement said method
JP3992175B2 (ja) 物流支援方法および装置並びにシステム
JP2020142923A (ja) 運送管理装置、運送管理方法および運送管理システム
KR100627755B1 (ko) 대중교통수단의 최적 환승 정보 제공 시스템 및 그 방법
JP2020170224A (ja) 運行管理システム

Legal Events

Date Code Title Description
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20100401