FI98955C - Upokastyyppinen öljypoltin - Google Patents
Upokastyyppinen öljypoltin Download PDFInfo
- Publication number
- FI98955C FI98955C FI925410A FI925410A FI98955C FI 98955 C FI98955 C FI 98955C FI 925410 A FI925410 A FI 925410A FI 925410 A FI925410 A FI 925410A FI 98955 C FI98955 C FI 98955C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- signal
- generating
- crucible
- circuit
- fuel
- Prior art date
Links
Classifications
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N1/00—Regulating fuel supply
- F23N1/002—Regulating fuel supply using electronic means
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N2223/00—Signal processing; Details thereof
- F23N2223/08—Microprocessor; Microcomputer
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N2227/00—Ignition or checking
- F23N2227/20—Calibrating devices
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N2235/00—Valves, nozzles or pumps
- F23N2235/30—Pumps
-
- F—MECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
- F23—COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
- F23N—REGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
- F23N2237/00—Controlling
- F23N2237/14—Controlling burners with gasification or vaporizer elements
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Feeding And Controlling Fuel (AREA)
- Regulation And Control Of Combustion (AREA)
Description
98955
Upokastyyppinen öljypoltin Tämä keksintö koskee upokastyyppistä öljypoltinta ja aivan 5 erityisesti sellaista upokastyyppistä öljypoltinta, joka kykenee polttamaan valinnan mukaan mitä tahansa haluttua kahta tai useampaa, viskositeetiltaan erilaista polttoainetta, kuten esimerkiksi jotain haluttua kerosiinin, kevyen polttoöljyn ja jäteöljyn yhdistelmää, kerosiinin ja kevyen 10 polttoöljyn yhdistelmää, kerosiinin ja jäteöljyn yhdistelmää sekä muita vastaavia.
Yleisesti jokin upokastyyppinen öljypoltin käsittää tavallisesti upokkaan asennettuna ilmakanavaan, joka on rajattu 15 polttimen runkoon, syötettynä polttoilmalla ja soveltuen suorittamaan polttoaineen höyrystyksen, höyrystetyn polttoaineen ja ilman sekoittamisen seokseksi sekä seoksen polttamisen; sähkömagneettisen pumpun, joka soveltuu syöttämään polttoaineen polttoainesäiliöstä polttoaineen syöttöputken 20 kautta upokkaaseen sekä pumpun ohjauslaitteen, joka käsittää päällekytkentäsignaalin tuottavan elimen päällekytkentäsig-naalin aikaansaamiseksi halutulla taajuudella sekä kytkentä-piirin liitettynä sähkömagneettisen pumpun johonkin herätys-käämiin ja sovitettuna toistamaan päällekytkentäsignaalista 25 riippuvaisen kytkentätoiminnon herätyskäämin syöttämiseksi herätinvirralla. Pumpun ohjauslaite käsittää myös elimen päällekytkentäsignaalin taajuuden muuttamista varten ja palamismäärä säädellään vaihtelemalla päällekytkentäsignaa-lin taajuutta polttimen ohjaimen avulla sekä säätelemällä 30 upokkaaseen syötetyn polttoaineen määrää sähkömagneettisen pumpun avulla. Näin suunniteltu upokastyyppinen öljypoltin mahdollistaa viskositeetiltaan erilaisten polttoaineiden selektiivisen polttamisen. Edelleen tämä poltin mahdollistaa kerosiinin käytön alussa syttymisen aikaansaamiseksi 35 ja palamisen stabiloinniksi sekä kerosiinin korvaamisen sen jälkeen kevyellä polttoöljyllä palamisen jatkamista varten.
2 98955
Kerosiini, kevyt polttoöljy ja jäteöljy eroavat toisistaan viskositeettinsa puolesta. Tämän vuoksi jopa silloin, kun upokkaaseen syötettävän öljymäärän säätämiseen tarkoitettu öljynsäädin asetetaan tietylle tasolle, palamismäärä vaih-5 telee käytetyn öljytyypin mukaan. Siten polttimen käyttämiseen tottumattoman käyttäessä upokastyyppistä öljypoltinta on tuloksena usein epätäydellinen palaminen, mikä aiheuttaa vaaratilanteita. Tällainen haitta pyrkii ilmaantumaan sen jälkeen, kun on suoritettu viskositeetiltaan erilaisten 10 polttoaineiden vaihto tai kun kahta tai useampaa viskositeetiltaan erilaista polttoainetta käytetään rinnakkain. Tällaisen ongelman välttämiseksi edellytetään, että käyttäjä säätää palamismäärän samalla kun tarkastaa palamisen joka kerta vaihdon tapahtuessa. Tavanomaista tyyppiä oleva öljy-15 poltin on siten vaarallinen ja erittäin hankala käytössä.
Yleisesti tunnettu upokastyyppinen öljypoltin suunnitellaan usein sellaiseksi, että se mahdollistaa palamismäärän tai polttoaineen syöttönopeuden automaattisäädön. Tätä varten 20 pumpun ohjauslaitteen päällekytkentäsignaalin taajuutta vaihdellaan automaattisesti ohjaustietojen mukaisesti, jotka on asetettu nimenomaisen käytetyn polttoaineen suhteen. Valitettavasti tämä edellyttää käytetyn polttoaineen sekä polttoaineiden aiottujen yhdistelmien viskositeetin mukais-25 ten ohjaustietojen valmistusta, minkä johdosta pumpun säätölaite on erittäin monimutkainen.
Esillä oleva keksintö on tehty edellä mainitut tekniikan tason haitat huomioon ottaen.
30
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on niin muodoin esittää : upokastyyppinen öljypoltin, joka kykenee poistamaan yllä kuvatut tekniikan tason haitat samalla kun se varmistaa palamismäärän valvonnan ja siis polttoaineen syöttönopeuden 35 olennaisesti samalla tavalla kuin tekniikan taso.
Esillä olevan keksinnön toisena tavoitteena on esittää upokastyyppinen poltin, joka kykenee automaattisesti valvomaan palamismäärää tai polttoaineen syöttönopeutta vähemmällä 3 98955 määrällä ohjaustietoja käytetyn polttoaineen tyyppiin ja/tai sen viskositeettiin katsomatta.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on edelleen esittää 5 upokastyyppinen öljypoltin, joka kykenee täyttämään edellä ’ esitetyn tavoitteen samalla kun estetään polttimen muodos tuminen monimutkaiseksi.
Esillä olevan keksinnön mukaan varustetaan upokastyyppinen 10 öljypoltin, joka käsittää yleisesti polttimen rungon varustettuna ilmakanavalla, upokkaan asennettuna ilmakanavaan höyrystyksen toteuttamiseksi, siihen syötetyn polttoaineen sekoittamiksi ja polttamiseksi, polttoainesäiliön, polttoaineen syöttöputken asennettuna upokkaan ja polttoainesäiliön 15 väliin, sähkömagneettisen pumpun polttoaineen syöttämiseksi polttoainesäiliöstä polttoaineen syöttöputken läpi upokkaaseen, joka sähkömagneettinen pumppu käsittää herätyskäämin, ja pumpun valvontalaitteen käsittäessä päällekytkentäsignaa-lin tuottavan elimen päällekytkentäsignaaIin aikaansaamisek-20 si halutulla taajuudella sekä kytkentäpiirin liitettynä he-rätyskäämiin ja sovitettuna toistamaan päällekytkentäsignaa-lista riippuvainen kytkentätoiminto herätyskäämin syöttämiseksi herätysvirralla.
25 Upokastyyppisessä öljypolttimessa, joka on rakennettu yleisesti yllä kuvatulla tavalla, päällekytkentäsignaalin tuottava elin käsittää säätöelimen säädettynä polttoaineen viskositeetin mukaan. Päällekytkentäsignaalin tuottava elin suunnitellan siten, että kun säätöelin säädetään käytetyn 30 polttoaineen viskositeetin mukaisesti, päällekytkentäsignaal in signaalipituus vaihtelee tarkoituksenmukaisesti viskositeettia vastaten.
’ Polttoaineen poisto sähkömagneettisen pumpun sylinterin läpi 35 on vaikeaa nostettaessa käytetyn polttoaineen viskositeettia. Tämän vuoksi kun käytetään korkeaviskoosista polttoainetta, herätysvirran kulku läpi herätyskäämin saman ajanjakson kuluessa kuin matalaviskoosista polttoainetta käytettäessä ei riitä poistamaan kaikkea polttoainetta sähkömagneet- 4 98955 tisen pumpun sylinteristä. Tämän ongelman suhteen esillä olevaan keksintöön suunniteltu säätö säätöelementin, kuten esimerkiksi kytkimen tai vastaavan avulla mahdollistaa päällekytkentäsignaalin signaalipituuden vaihtelun käytetyn 5 polttoainetyypin ja/tai sen viskositeetin mukaan. Tällainen suunnittelu mahdollistaa saman polttoainemäärän jatkuvan syötön upokkaaseen käytetystä polttoaineesta riippumatta, varmistaen siten varman palamisen palamisen säädöllä, joka toteutetaan olennaisesti samalla tavoin kuin tekniikan 10 tasossa. Samoin upokastyyppinen öljypoltin rakennetaan usein sellaiseksi, että se mahdollistaa palamismäärän tai polttoaineen syöttönopeuden automaattisen valvonnan. Esillä oleva keksintö koskee myös sellaista polttimen rakennetta; koska esillä oleva keksintö mahdollistaa saman polttoainemäärän 15 syötön upokkaaseen riippumatta käytetystä polttoaineesta, se siten mahdollistaa samojen ohjaustietojen käytön polttoaineesta riippumatta, mikä mahdollistaa automaattisäädön. Niin muodoin esillä oleva keksintö vähentää tarvittavien ohjaustietojen määrää yksinkertaistaen siten pumpun ohjaus-20 laitetta.
Pumpun ohjauslaitteen päällekytkentäsignaalin tuottava elin voidaan toteuttaa joko laitteistolla tai ohjelmistolla. Kun päällekytkentäsignaalin tuottava elin toteutetaan laitteis-25 tolia, se voi käsittää oskillaattorin valitun taajuuden omaavan värähtelysignaalin tuottamiseksi sekä päällekytkentäsignaal iin tuottavan piirin, jota syötetään värähtely-signaalilla, ja joka tuottaa päällekytkentäsignaalin, joka on tahdistettu siihen syötetyn värähtelysignaalin kanssa, 30 missä päällekytkentäsignaalin tuottava piiri käsittää signaal ipituuden määräävän piirin päällekytkentäsignaalin signaal ipituuden määräämiseksi, ja säätöelementti yhdistetään signaalipituuden määräävään piiriin signaalipituuden määräävän piirin aikavakion säätämistä varten. Oskillaattorin taa-35 juus säädetään polttimen ohjaimella. Kun se säädetään automaattisesti, ohjaustiedot asetetaan polttimen ohjaimeen, jolloin taajuus säädetään automaattisesti ohjaustietojen mukaan. Ohjaustiedot asetetaan esimerkiksi siten, että taajuus kasvaa, kun palamismäärä on matalalla tasolla kuten sytytyk- 5 98955 sessä ja laskee, kun määrä on korkealla tasolla kuten palamisessa. Ohjaustiedot voivat käsittää tietoja siirtoehdoista sytytysvaiheesta palamisvaiheeseen, tietoja vakiolämpötilan säilyttämiseksi sekä muita vastaavia.
5 Päällekytkentäsignaalin tuottava piiri voi käsittää yksi-asentoisen multivibraattorin, joka kykenee säätämään päällekytkentäsignaal in signaalipituuden, missä säätöelementti käsittää käsikäyttöisen kytkimen, joka asennetaan yksiasentoi-10 sen multivibraattorin signaalipituuden määräävään virtapiiriin signaalipituuden määräävän piirin impedanssin säätämistä varten. Yksiasentoinen multivibraattori soveltuu käytettäväksi päällekytkentäsignaalin tuottavaan piiriin, koska se on halpa ja säätää nopeasti päällekytkentäsignaalin sig-15 naalipituuden.
Kun päällekytkentäsignaalin tuottava elin toteutetaan ohjelmistolla, se voi käsittää mikrotietokoneen, jota käytetään jonkin ennalta määrätyn ohjelman mukaan, missä säätöelement-20 ti sisältää jonkin ehtoja asettavan kytkimen ohjelman alkuperäisten ehtojen muuttamiseksi. Ennalta määrätty ohjelma voi käsittää vertaussignaalin tuottamisrutiinin vertaussig-naalin tuottavan elimen toteuttamiseksi vertaussignaalin tuottamiseksi joka kerta, kun jokin ennalta määrätty lukema 25 vertailukellopulsseja lasketaan ja päällekytkentäsignaalin tuottamisrutiinin sellaisen signaalin tuottamiseksi, joka jatkuu vertaussignaalin tuottamisesta vertailukellopulssien ennalta määrätyn lukeman laskemiseen kytkentäpiirin syöttämiseksi jatkuvalla signaalilla päällekytkentäsignaalina, 30 jolloin ehdot asettava kytkin saattaa päällekytkentäsignaa-lin tuottamisrutiinin ennakolta määrätyn lukeman muuttumaan. Käytetyn polttoaineen viskositeetista riippuen säätöelimenä toimiva, ehdot asettava kytkin muuttaa päällekytkentäsignaa-lin tuottamisrutiinin ennalta määrätyn lukeman.
35
Vaihtoehtoisesti ennalta määrätty ohjelma voi käsittää vertaussignaal in tuottamisrutiinin vertailusignaalin tuottamis-elimen toteuttamiseksi, joka rutiini tuottaa vertailusignaa-lin, kun jokin ennalta määrätty lukema vertailukellopulsseja 6 98955 lasketaan sen jälkeen kun palautussignaali syötetään siihen ja päällekytkentäsignaalin tuottamisrutiinin sellaisen signaalin tuottamiseksi, joka jatkuu vertaussignaalin tuottamisesta vertailukellopulssien ennakolta määrätyn lukeman las-5 kemiseen kytkentäpiirin syöttämiseksi jatkuvalla signaalilla päällekytkentäsignaalina, ja tuottaen sen jälkeen palautus-signaalin, kun ennakolta määrätty vertailukellopulssien lukema lasketaan, jolloin ehdot asettava kytkin saattaa pääl-lekytkentäsignaalin tuottamisrutiinin ennakolta määrätyn 10 lukeman muuttumaan. Samalla tavoin, riippuen käytetyn polttoaineen viskositeetista, säätöelementtinä toimiva, ehdot asettava kytkin muuttaa rutiinin tuottavan kytkentäsignaa-lin ennakolta määrätyn lukeman. Ohjelma saa vertaussignaalin taajuuden vaihtelemaan jonkin verran, ohjelma itsessään on 15 kuitenkin yksinkertainen. Vertaussignaalin taajuuden vähäinen vaihtelu ei vahingoita olennaisesti esillä olevan keksinnön etuja.
Nämä ja muut esillä olevan keksinnön tavoitteet sekä niistä 20 seuraavat edut voidaan helposti arvioida, kun ne ymmärretään paremmin seuraavan yksityiskohtaisen selityksen avulla, jota tarkastellaan yhdessä oheisten piirrosten kanssa, joissa kuvio 1 on kaaviomainen, pystysuora osakuva esittäen esillä 25 olevan keksinnön mukaisen upokastyyppisen öljypolttimen erään suoritusmuodon, kuvio 2 on kaaviomainen graafinen kuva, joka esittää pumpun ohjauslaitteen yhdistettynä kuviossa 1 esitettyyn upokas-30 tyyppiseen öljypolttimeen, ja kuvio 3 on kytkentäkaavio, joka esittää erään esimerkin virtapiiristä, joka on tarkoitettu kuviossa 2 esitettyä pumpun ohjauslaitetta varten.
Esillä olevan keksinnön mukainen upokastyyppinen öljypoltin selitetään nyt alla viitaten oheisiin piirroksiin.
35 7 98955
Ensiksi esitetään kuviossa 1 yleisrakenne esillä olevan keksinnön mukaisen upokastyyppisen öljypolttimen eräästä suoritusmuodosta. Havainnollistetun suoritusmuodon upokastyyppi-nen öljypoltin voidaan rakentaa olennaisesti samalla tavalla 5 kuin tavanomainen upokastyyppinen öljypoltin lukuun ottamatta pumpun ohjauslaitetta, joka selitetään yksityiskohtaisesti tuonnempana. Havainnollistetun suoritusmuodon upokastyyppinen öljypoltin käsittää lieriömäisen upokkaan 10, jonka sivuseinämä 12 järjestetääm omaamaan jokin määrä pieniä lä-10 pivientiaukkoja 14. Lieriömäinen upokas 10 asennetaan ilma-kanavaan 16, joka on rajattu polttimen runkoon 18 siten, että väylä 16 ympäröi upokkaan 10 sivuseinämää 12 ja sen pohjaseinää. Ilmakanava 16 on yhteydessä ilmanpuhaltimeen 12, joka soveltuu syöttämään voimakkaasti polttoilman ilma-15 kanavan 16 läpi upokkaaseen 10. Upokastyyppinen öljypoltin käsittää myös öljysäiliön 22 asennettuna polttimen rungon 18 päälle sekä sähkömagneettisen pumpun 24 asennettuna öljysäiliön 22 päälle siten, että ne ovat yhteydessä toisiinsa. Sähkömagneettisen pumpun 24 ja upokkaan 10 väliin järjeste-20 tään polttoaineen syöttöputki 26 niin, että sähkömagneettinen pumppu 24 ja upokas 10 ovat yhteydessä toisiinsa sen kautta, jolloin sähkömagneettisen pumpun 24 liikkeellepaneva voima mahdollistaa polttoöljyn voimakkaan syötön öljysäiliöstä 22 läpi polttoaineen syöttöputken 26 upokkaaseen 10.
25 Havainnollistetussa suoritusmuodossa polttoaineen syöttöputki 26 asennetaan siten, että se työntyy yhdestä päästään öljysäiliöön 22 ja toisesta päästään upokkaaseen 10, jolloin sähkömagneettinen pumppu 24 asennetaan polttoaineen syöttö-putken 26 erääseen väliosuuteen.
30
Havainnollistetun suoritusmuodon upokastyyppinen öljypoltin käsittää edelleen esikuumentavan ja sytyttävän kuumentimen 28 asennettuna upokkaaseen 10 siten, että se sijaitsee lähellä upokkaan 10 pohjaseinää. Upokas 10 varustetaan myös 35 polttoelimellä 30 sijoitettuna kuumentimen 28 yläpuolelle. Polttoelin 30 toimii sekoittaen lähellä upokkaan 10 pohjaa höyrystyvän polttokaasun täydellisesti ilman kanssa, joka on syötetty ilmakanavasta 16 pienten läpivientiaukkojen 14 kautta upokkaaseen polttokaasun muodostamiseksi, ja mahdol- 8 98955 listaa siten polttokaasun saattamisen täydelliseen palamiseen tulipesässä 32, joka on rajattu upokkaan 10 yläpuolelle polttimen runkoon 18.
5 Kuviossa 2 esitetään kaaviomainen esimerkki sähkömagneettiseen pumppuun 24 tarkoitetusta ohjauslaitteesta toteutettuna laitteiston avulla. Pumpun ohjauslaite käsittää polttimen ohjaimen 101, jonka muodostavat ajastinelementti, useat anturit, mikrotietokone ohjaukseen ja vastaavaan sekä toimin-10 not palamismääräsignaalin tuottamiseksi palamismäärän tai polttoaineen syöttönopeuden määräämiseksi operaattorin ohjaaman toimenpiteen mukaisesti. Polttimen ohjain 101 muuttaa palamismääräsignaalia ohjausnupin käyttömäärän mukaan käsikäyttöisessä säädössä, sen sijaan automaattisäätöä käytettä-15 essä polttimen ohjain 101 muuttaa automaattisesti palamismääräsignaal ia asetettujen ohjaustietojen mukaan. Viitenumero 102 tarkoittaa oskillaattoria, jonka värähtelytaajuus vaihtelee palamismääräsignaalin mukaan. Oskillaattori 102 tuottaa värähtelysignaalin, joka syötetään sen jälkeen yk-20 siasentoisen multivibraattorin 103 syöttönapaan, jota käytetään päällekytkentäsignaalin tuottavana virtapiirinä.
Yksiasentoinen multivibraattori 103 käsittää signaalipituu-den määräävän piirin päällekytkentäsignaalin signaalipituu-25 den määräämiseksi, joka on yksiasentoisen multivibraattorin 103 tuottama signaali, ja siihen liitetyn kytkimen 104 signaal ipituuden määräävän piirin aikavakion säätämiseksi pääl-lekytkentäsignaalin signaalipituuden säätämiseksi. Esimerkiksi silloin, kun kytkintä 104 vaihtokytketään kolmen eri 30 asennon välillä kuten kuviossa 2, asennot voidaan kohdentaa vastaavasti kerosiiniin, kevyeeseen polttoöljyyn ja jäteöljyyn. Vaihtoehtoisesti asennot voidaan määrätä käytetyn polttoaineen viskositeettiasteiden mukaan, jotka ovat kaikissa erilaiset, esimerkiksi vastaavasti matalan, keskita-35 soisen ja korkean viskositeettikertoimen mukaan. Kaikissa tapauksissa kytkimen 104 vaihtokytkentävaiheiden kohdistus toteutetaan siten, että päällekytkentäsignaalin signaalipi-tuutta voidaan lisätä käytetyn polttoaineen viskositeetin lisääntyessä. Upokastyyppinen öljypoltin voidaan sovittaa 9 98955 käyttämään ainoastaan yhdentyyppistä polttoainetta kussakin palamistoiminnossa. Tässä tapauksessa toteutetaan polttoaineen vaihtamisesta johtuen kytkimen 104 vaihtokytkentä öljysäiliöön 22 viimeksi viedyn polttoaineen viskositeetin 5 mukaan. Kun poltin on muokattu käyttämään vaihdettavasti tai valinnaisesti jotakin kahdesta tai useammanlaatuisesta, samanaikaisesti polttimeen lasketusta polttoaineesta, kytkimen 104 vaihtokytkentä suoritetaan polttoaineiden vaihtamisen yhteydessä. Kun polttoaineiden vaihtaminen toteute-10 taan automaattisesti, kytkimen 104 vaihtokytkentä tapahtuu automaattisesti automaattivaihdon yhteydessä.
Yksiasentoisella multivibraattori1 la 103 tuotettu päällekytkentäsignaal i syötetään sitten kykentäpiiriin 105, joka si-15 sältää ohjauspiirin käsittäen vastukset Rl ja R2 sekä transistorin TRI, joka on eräänlainen puolijohdekytkentäelement-ti. Transistorin TRI emitteri-kollektoripiiri kytketään sarjaan sähkömagneettisen pumpun 24 herätyskäämin kanssa, jolloin herätinvirta kulkee sähkömagneettisen pumpun 24 herä-20 tyskäämin läpi sen ajanjakson ajan, jonka kuluessa transistori TRI pidetään johtavana. Tämän ajanjakson kuluessa sähkömagneettisen pumpun 24 mäntä pidetään pakolla asennossa, joka mahdollistaa polttoaineen poistumisen. Kytkettynä rinnan sähkömagneettisen pumpun 24 herätyskäämin kanssa on 25 diodi DI, joka käsittää flywheel-diodin.
Havainnollistetussa suoritusmuodossa oskillaattori 102 ja yksiasentoinen multivibraattori 103 ovat keskenään yhteistoiminnallisia muodostaen päällekytkentäsignaalin tuottavan 30 elimen.
Edellytetään, että kytkin 104 on asetettuna asentoon, jossa kerosiinia voidaan käyttää polttimen polttoaineena; kun halutaan käyttää polttoaineena kevyttä polttoöljyä, kytkin 35 104 asetetaan kevyen polttoöljyn käytön mahdollistavaan asentoon. Tämä johtaa siihen, että yksiasentoisen multivib-raattorin 103 tuottaman päällekytkentäsignaalin signaalipi-tuus kasvaa polttoaineen viskositeetin kasvua vastaavasti johtuen kevyen polttoöljyn valinnasta, jolloin sähkömag- 10 98955 neettinen pumppu 24 voi täydellisesti purkaa polttoaineen tai kevyen polttoöljyn sylinterin kautta viskositeetin lisääntymisestä riippumatta. Niin muodoin jopa silloin, kun oskillaattorin 102 taajuus asetetaan samaksi kuin käytet-5 täessä polttoaineena kerosiinia, saadaan olennaisesti sama palamismäärä kuin kerosiinissa. Kun kerosiinia käytetään sytytykseen ja kevyttä polttoöljyä käytetään ainoastaan polttamiseen, saadaan samalla tavoin tarkoituksenmukainen palamismäärä pelkästään kytkimen 104 vaihtokytkennällä 10 polttoaineiden vaihtamisen yhteydessä.
Kuviossa 3 esitetään eräs esimerkki kuviossa 2 esitettyä pumpun ohjauslaitetta varten tarkoitetusta piirikuviosta. Samat viitenumerot, joita on käytetty kuvioissa 2 ja 3 15 tarkoittavat samoja osia ja osat, jotka on esitetty kuvion 2 yhteydessä poistetaan olennaisesti seuraavasta selityksestä kuvion 3 yhteydessä selityksen lyhentämiseksi. Siten kuviossa 3 esitetystä piiristä poistetaan polttimen ohjain 101, kytkin 104 sovitetaan suorittamaan vaihtokytkentä yh-20 dessä ainoassa asteessa ja kytkentäpiiri 105 käsittää kaksi transistoria TRI ja TR2 kytkettyinä yhteen Dar1ington-kyt-kennällä. Vastus R3 ja zenerdiodi ZDI ovat keskenään yhteistoiminnallisia ja muodostavat vakiojännitepiirin.
25 Oskillaattorin 102 toimintatapa selitetään nyt viitaten kuvioon 3. Kun kondensaattorin Cl yli vaikuttava jännite, joka on kytketty integroidun piirin käsittävän komparaattorin CP1 negatiiviseen syöttönapaan, on pieni verrattuna komparaattorin CP1 positiiviseen syöttönapaan syötettyyn 30 jännitteeseen, komparaattorin CP1 lähtö saatetaan korkeaksi ja komparaattorin CP1 näin kasvanut lähtö saa aikaan kondensaattorin Cl varaamisen diodin D2 ja vastuksen R7 kautta. Kun kondensaattorin Cl yli vaikuttava jännite kasvaa tasolle, joka on komparaattorin CP1 positiiviseen syöttöna-35 paan syötetyn jännitteen yläpuolella, komparaattorin CP1 lähtö saatetaan matalaksi niin, että kondensaattorin Cl purkaminen toteutetaan vastusten R8 ja R9 kautta. Tällainen toimenpide toistetaan sitten niin, että värähtelysig-naali voidaan syöttää oskillaattorista 102 yksiasentoisen 11 98955 multivibraattorin 103 syöttönapaan. Vastuksen R9 molempiin päihin kytketään rinnan jokin polttimen ohjaimen 101 anto (säädettävä impedanssi), niin että polttimen ohjaimen 101 lähdön impedanssin vaihtelu aikaansaa kondensaattorin Cl 5 purkauspiirin impedanssin vaihtelun ja johtaa värähtely-taajuuden vaihteluun.
Nyt selitetään myös yksiasentoisen multivibraattorin 103 toimintatapa. Kun oskillaattorin 102 lähtö pidetään matala-10 na, kondensaattori C3 varataan vastuksen R12 sekä säädettävän vastuksen VR1 kautta. Kondensaattorin C3 yli vaikuttavaa jännitettä rajoittaa zenerdiodin ZD2 läpi lyöntijännite. Kun oskillaattorin 102 lähtö saatetaan korkeaksi, oskillaattorin 102 värähtelysignaalin differentiaalisignaali, joka on dif-15 ferentioitu vastuksen RIO, kondensaattorin C2 sekä vastuksen Rll käsittävällä derivoivalla piirillä, syötetään transistorin TR2 kannalle, jolloin transistori TR2 saatetaan hetkellisesti johtavaksi, mikä johtaa kondensaattorin C3 purkaukseen. Kondensaattorin C3 yli vaikuttava jännite kytketään 20 komparaattorin CP2 negatiiviseen syöttönapaan. Komparaattorin CP2 positiiviseen syöttönapaan syötetään vastukset R14 ja R15 käsittävän jakajapiirin jakojännite. Jakajapiiri käsittää vastukset R14, R15 ja R16 kytkimen 104 ollessa suljettu. Komparaattorin CP2 lähtö pidetään korkeana siihen 25 asti että transistori TR2 saadaan ei-johtavaksi kondensaattorin C3 varaamisen alkuun saattamiseksi, niin että kondensaattorin C3 yli vaikuttava jännite saavuttaa komparaattorin CP2 positiiviseen syöttönapaan kytketyn jännitteen tason. Kun kondensaattorin C3 yli vaikuttava jännite ylittää 30 komparattorin CP2 positiiviseen syöttönapaan kytketyn jännitteen, komparaattorin CP2 lähtö saatetaan matalaksi, jonka jälkeen se pidetään matalana kunnes transistori TR2 saatetaan jälleen johtavaksi. Komparaattorin CP2 positiiviseen ‘ syöttönapaan kytketyn jännitteen vaihtelu mahdollistaa yksi- 35 asentoisen multivibraattorin 103 tuottaman päällekytkentä-signaalin signaalipituuden vaihtelun. Kuviossa 3 esitetyssä esimerkissä kytkimen 104 ollessa suljettu vastus R16 kytketään rinnan vastukseen R15. Tämä aiheuttaa komparaattorin CP2 syöttönapaan kytketyn jännitteen supistumisen, pienen- 12 98955 täen näin pääl lekytkentäsignaal in signaal ipituutta. Kytkimen 104 sulkemiseksi päällekytkentäsignaalin signaalipituuden lisäämistä varten edellytetään ainoastaan vastuksen R16 ja kytkimen 104 muodostaman sarjapiirin kytkemistä rinnan vas-5 tuksen R14 kanssa. Samaten silloin, kun kytkin 104 suunnitellaan kolmenasteista vaihtokytkentää varten, kuten kuviossa 2 esitetyssä suoritusmuodossa, kytketään kaksi sarjapii-riä, kummankin käsittäessä vastuksen ja kytkimen, rinnakkain vastuksen R14 tai R15 kanssa. Havainnollistetussa suoritus-10 muodossa vastukset R14, Rl5 ja R16 sekä kytkin 104 ovat yhteistoiminnallisia ja muodostavat signaalipituuden määräävän piirin, ja vastus R16 sekä kytkin 104 muodostavat säätö-elementin päällekytkentäsignaalin signaalipituuden säätämistä varten. Vastuksen Rl6 ja kytkimen 104 muodostama sarja-15 piiri voidaan korvata piirillä, joka sisältää jonkin impedanssin vaihteluun kykenevän elementin, kuten esimerkiksi säädettävän vastuksen tai vastaavan.
Havainnollistetussa suoritusmuodossa suurimman osan pumpun 20 ohjauslaitteesta muodostaa laitteisto. Vaihtoehtoisesti oskillaattorin 102 ja yksiasentoisen multivibraattorin 103 muodostama päällekytkentäsignaalin tuottava elin voidaan toteuttaa ohjelmistolla mikrotietokonetta hyväksi käyttäen. Ohjelma, jota käytetään päällekytkentäsignaalin tuottavan 25 elimen toteuttamiseen mikrotietokoneen avulla voi käsittää esimerkiksi vertaussignaalin tuottamisrutiinin vertaussig-naalin tuottavan elimen toteuttamiseksi, joka tuottaa vertaussignaal in joka kerta, kun jokin ennakolta määrätty lukumäärä vertailukellopulsseja lasketaan ja päällekytkentäsig-30 naalin tuottavan rutiinin kytkentäpiirin 105 syöttämiseksi signaalilla, joka jatkuu vertaussignaalin tuottamisesta vertai lukellopulssien ennakolta määrätyn lukeman laskemiseen päällekytkentäsignaalina. Näin valmistetun ohjelman mukaan on mahdollista muuttaa päällekytkentäsignaalin tuottavan 35 rutiinin ennakolta määrättyä lukemaa käyttäen ehdollistavaa kytkintä ja säätää sillä tavoin päällekytkentäsignaalin pituus. Ohjelma voidaan valmistaa yksinkertaisemmalla tavalla. Tätä varten vertaussignaalin tuottava elin, joka on toteutettu vertaussignaalin tuottavalla rutiinilla, laaditaan 13 98955 niin, että se tuottaa vertaussignaalin, kun ennakolta määrätty lukema vertailukellopulsseja on laskettu kun jokin palautussignaali syötetään siihen, ja päällekytkentäsignaa-lin tuottava rutiini laaditaan siten, että syötetään kyt-5 kentäpiiriä 105 signaalilla, joka jatkuu kunnes ennakolta määrätty lukema vertailuke1lopulsseja on laskettu sen jälkeen kun vertaussignaali on tuotettu päällekytkentäsignaali-na ja tuottaa niin muodoin palautussignaalin, kun ennakolta määrätty lukema vertailukellopulsseja on laskettu. Tässä 10 tapauksessa päällekytkentäsignaalin signaalipituus voidaan säätää muuttamalla ennakolta määrättyä lukemaa ehdollistavalla kytkimellä.
Käytetty ohjelma, joka toteuttaa päällekytkentäsignaalin 15 tuottavan elimen mikrotietokoneen avulla ei rajoitu edellä mainittuun.
Vaikka keksinnön eräs edullinen suoritusmuoto on selitetty jokseenkin yksityiskohtaisesti piirroksiin viitaten, ilmei-20 siä muunnoksia ja vaihteluja on mahdollista suorittaa ylläolevan periaatteen valossa. Tämän vuoksi on selvää, että oheisten patenttivaatimusten suojapiirin rajoissa keksintöä voidaan soveltaa muulla tavalla kuin tässä erityisesti kuvatu11a.
Claims (7)
1. Upokastyyppinen öljypoltin, joka käsittää polttimen rungon (18) varustettuna ilmakanavalla (16); upokkaan (10) asennettuna ilmakanavaan siihen syötetyn 5 polttoaineen höyrystyksen, sekoittamisen ja polttamisen toimeenpanoa varten; polttoainesäiliön (22); polttoaineen syöttöputken (26) asennettuna upokkaan ja polttoainesäiliön väliin; 10 sähkömagneettisen pumpun (24) polttoaineen syöttämiseksi polttoainesäiliöstä polttoaineen syöttöputken kautta upokkaaseen, sähkömagneettisen pumpun käsittäessä herätyskää-min; sekä pumpun ohjauslaitteen käsittäen päällekytkentäsignaalin 15 tuottavan elimen (102, 103) päällekytkentäsignaalin tuottamiseksi valitulla taajuudella sekä kytkentäpiirin (105) kytkettynä herätyskäämiin ja sovitettuna toistamaan kytken-tätoiminto päällekytkentäsignaalin mukaan mainitun herätys-käämin syöttämiseksi herätinvirralla, 20 tunnettu siitä, että päällekytkentäsignaalin tuottava elin käsittää säätöelemen-tin (104) säädettynä käytetyn polttoaineen viskositeetin mukaan, j a päällekytkentäsignaalin tuottava elin laaditaan siten, että 25 kun säätöelementti (104) säädetään käytetyn polttoaineen ' viskositeetin mukaan, päällekytkentäsignaalin signaalipi- tuus vaihtelee tarkoituksenmukaisesti vastaten viskositeettia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen upokastyyppinen öljy- poltin, tunnettu siitä, että päällekytkentäsignaalin tuot-:· tava elin käsittää: oskillaattorin (102) halutun taajuuden omaavan värähtely-signaalin tuottamiseksi, ja 35 päällekytkentäsignaalin tuottavan piirin (103), jota syötetään värähtelysignaalilla ja joka tuottaa päällekytkentäsignaalin tahdistetusti siihen syötetyn värähtelysignaa-lin kanssa; 98955 15 päällekytkentäsignaalin tuottavan piirin käsittäessä sig-naalipituuden määräävän piirin (R15, R16) päällekytkentäsignaalin signaalipituuden määräämistä varten; säätöelementin (104) ollessa sisällytetty signaalipituuden 5 määräävään piiriin tarkoituksena säätää signaalipituuden määräävän piirin aikavakio.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen upokastyyppinen öljy-poltin, tunnettu siitä, että päällekytkentäsignaalin tuot- 10 tava piiri käsittää yksiasentoisen multivibraattorin, joka kykenee säätämään päällekytkentäsignaalin signaalipituuden; säätöelementti käsittää käsikäyttöisen kytkimen, joka asennetaan yksiasentoisen multivibraattorin signaalipituuden määräävään piiriin signaalipituuden määräävän piirin impe-15 danssin säätämiseksi.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen upokastyyppinen öljy-poltin, tunnettu siitä, että päällekytkentäsignaalin tuottava elin käsittää mikrotietokoneen, jota käytetään enna- 20 koita määrätyn ohjelman mukaisesti ja säätöelementti käsittää ehdollistavan kytkimen ohjelman alkuperäisehtojen muuttamiseksi .
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen upokastyyppinen öljy-25 poltin, tunnettu siitä, että ennakolta määrätty ohjelma käsittää: vertaussignaalin tuottavan rutiinin vertaussignaalin tuottavan elimen toteuttamiseksi vertaussignaalin tuottamiseksi joka kerta, kun jokin ennakolta määrätty lukema vertailu-30 kellopulsseja lasketaan; ja päällekytkentäsignaalin tuottavan rutiinin sellaisen sig-:* naalin tuottamiseksi, joka jatkuu vertaussignaalin tuotta misesta ennakolta määrätyn vertailukellopulssien lukeman laskemiseen, kytkentäpiirin syöttämiseksi jatkuvalla sig-35 naalilla päällekytkentäsignaalina; jolloin ehdollistava kytkin saattaa päällekytkentäsignaalin tuottavan rutiinin ennakolta määrätyn lukeman muuttumaan. 16 98955
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen upokastyyppinen öljypoltin, tunnettu siitä, että ennakolta määrätty ohjelma käsittää: vertaussignaalin tuottavan rutiinin vertaussignaalin tuot-5 tavan elimen toteuttamiseksi, joka tuottaa vertaussignaalin, kun jokin ennakolta määrätty lukema vertailukellopuls-seja lasketaan sen jälkeen kun palautussignaali syötetään siihen; päällekytkentäsignaalin tuottavan rutiinin sellaisen sig-10 naalin tuottamiseksi, joka jatkuu vertaussignaalin tuottamisesta ennakolta määrätyn vertailukellopulssien lukeman laskemiseen, kytkentäpiirin syöttämiseksi jatkuvalla signaalilla päällekytkentäsignaalina ja sen jälkeen tuottaen palautussignaalin, kun ennakolta määrätty vertailukello-15 pulssien lukema on laskettu; jolloin mainittu ehdollistava kytkin saattaa päällekytkentäsignaalin tuottavan rutiinin ennakolta määrätyn lukeman muuttumaan.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen upokastyyppinen öljypol tin, tunnettu siitä, että pumpun ohjauslaite käsittää edelleen ohjaimen (101), jonka tehtävänä on muuttaa automaattisesti päällekytkentäsignaalin taajuus palamismäärän auto-maattisäätöä varten. 25
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
JP1991106552U JP2568569Y2 (ja) | 1991-11-29 | 1991-11-29 | 異種燃料燃焼器 |
JP10655291 | 1991-11-29 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI925410A0 FI925410A0 (fi) | 1992-11-27 |
FI925410A FI925410A (fi) | 1993-05-30 |
FI98955B FI98955B (fi) | 1997-05-30 |
FI98955C true FI98955C (fi) | 1997-09-10 |
Family
ID=14436511
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI925410A FI98955C (fi) | 1991-11-29 | 1992-11-27 | Upokastyyppinen öljypoltin |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
JP (1) | JP2568569Y2 (fi) |
DE (1) | DE4239652B4 (fi) |
FI (1) | FI98955C (fi) |
GB (1) | GB2261965B (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE19859319A1 (de) * | 1998-12-22 | 2000-06-29 | Eberspaecher J Gmbh & Co | Brennstoffdosierpumpe eines Heizgeräts, insbesondere Wasser- oder Luft-Heizgeräts eines Kraftfahrzeuges, mit Steuergerät |
US6733279B2 (en) * | 2001-04-05 | 2004-05-11 | Harold D. Thigpen | Remote microcontrolled laser oil lamp |
EP2444728B1 (en) * | 2009-12-17 | 2015-08-12 | Tifell Electro Solar Sintens, S.A. | Modulating burner for liquid fuels |
Family Cites Families (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CH395410A (de) * | 1962-07-24 | 1965-07-15 | Muench Walter | Thermostatisch regulierter Verdampfungsölbrenner |
JPS54159232U (fi) * | 1978-04-27 | 1979-11-07 | ||
JPS5552631A (en) * | 1978-10-13 | 1980-04-17 | Mitsubishi Electric Corp | Multivibrator |
DE3102835A1 (de) * | 1981-01-29 | 1982-08-26 | Fa. J. Eberspächer, 7300 Esslingen | "verbrennungseinrichtung fuer fluessigen brennstoff" |
JPS58137260U (ja) * | 1982-03-11 | 1983-09-14 | 三菱電機株式会社 | 燃焼制御装置 |
JPS58208510A (ja) * | 1982-05-28 | 1983-12-05 | Toyotomi Kogyo Co Ltd | 石油燃焼器の点火装置 |
DE3238722C2 (de) * | 1982-10-19 | 1985-08-08 | Progress-Werk Oberkirch Ag, 7602 Oberkirch | Verdampfungsölbrenner für Feldkochherde |
JPH0648087B2 (ja) * | 1989-12-11 | 1994-06-22 | サンデン株式会社 | 暖房機の燃焼用空燃比制御装置 |
-
1991
- 1991-11-29 JP JP1991106552U patent/JP2568569Y2/ja not_active Expired - Lifetime
-
1992
- 1992-11-25 GB GB9224681A patent/GB2261965B/en not_active Expired - Lifetime
- 1992-11-26 DE DE4239652A patent/DE4239652B4/de not_active Expired - Lifetime
- 1992-11-27 FI FI925410A patent/FI98955C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI925410A0 (fi) | 1992-11-27 |
GB9224681D0 (en) | 1993-01-13 |
DE4239652A1 (de) | 1993-06-03 |
JP2568569Y2 (ja) | 1998-04-15 |
GB2261965B (en) | 1995-03-29 |
JPH0552534U (ja) | 1993-07-13 |
FI98955B (fi) | 1997-05-30 |
DE4239652B4 (de) | 2005-09-01 |
GB2261965A (en) | 1993-06-02 |
FI925410A (fi) | 1993-05-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI98955C (fi) | Upokastyyppinen öljypoltin | |
US5470223A (en) | Microprocessor controlled fuel and ignition control for a fuel burning device | |
US3964859A (en) | Vaporizing type liquid fuel combustion apparatus | |
KR920009304B1 (ko) | 급탕기 | |
JPH0244122A (ja) | 燃焼制御装置 | |
CA1114040A (en) | Flame signal stabilization circuit | |
HU210434B (en) | Burner control system and method | |
KR100208118B1 (ko) | 연소장치 | |
JPH0682038A (ja) | 気化器のヒータ制御方法及びその装置 | |
KR930001779Y1 (ko) | 가브보일러의 배기팬 속도조절장치 | |
KR930007451B1 (ko) | 불꽃방전식 점화장치의 작동검지장치 | |
KR930001245Y1 (ko) | 액체연료수 첨가 연소장치의 일정수온 유지회로 | |
KR950012570B1 (ko) | 기화식 연소기의 제어장치 | |
KR920010739B1 (ko) | 가열장치의 온도제어장치 | |
KR930007833Y1 (ko) | 전동기의 제어장치 | |
JPS589069Y2 (ja) | 液体燃料燃焼装置 | |
KR0159612B1 (ko) | 온풍난방기의 제어장치 및 방법 | |
JPH0146763B2 (fi) | ||
KR940004181B1 (ko) | 급탕기의 연소제어 방법 | |
JPH0311593A (ja) | 放電灯点灯装置 | |
KR920007259Y1 (ko) | 석유보일러의 정유량 제어장치 | |
KR0182532B1 (ko) | 연소기기의 음이온발생장치 | |
KR0170837B1 (ko) | 온풍난방기의 연소제어장치 및 제어방법 | |
KR0168171B1 (ko) | 냉난방기의 연소제어장치 및 그 방법 | |
JP2568460B2 (ja) | ガス燃焼装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MA | Patent expired |