FI96228C - Paperikonehuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi - Google Patents

Paperikonehuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI96228C
FI96228C FI923768A FI923768A FI96228C FI 96228 C FI96228 C FI 96228C FI 923768 A FI923768 A FI 923768A FI 923768 A FI923768 A FI 923768A FI 96228 C FI96228 C FI 96228C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
polyamide
fibers
paper machine
curled
dimensionally
Prior art date
Application number
FI923768A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI96228B (fi
FI923768A (fi
FI923768A0 (fi
Inventor
Juergen Spindler
Original Assignee
Inventa Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventa Ag filed Critical Inventa Ag
Publication of FI923768A0 publication Critical patent/FI923768A0/fi
Publication of FI923768A publication Critical patent/FI923768A/fi
Publication of FI96228B publication Critical patent/FI96228B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96228C publication Critical patent/FI96228C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F7/00Other details of machines for making continuous webs of paper
    • D21F7/08Felts
    • D21F7/083Multi-layer felts

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Nonwoven Fabrics (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
  • Printing Plates And Materials Therefor (AREA)
  • Multicomponent Fibers (AREA)

Description

96228
Paperikonehuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi. - Papper-maskinfilt och förfarande för dess framställning.
Keksintö koskee patenttivaatimuksissa esitettyä kohdetta.
Keksintö koskee erityisesti parannettuja paperikonehuopia, joissa on vähintään yksi kudotun pintarakenteen päälle neulattu kuitumatto, joka muodostuu kokonaisuudessaan tai osittain 3-dimensionaalisesti kiharretuista synteettisistä kuiduista, ja lisäksi keksintö koskee menetelmää paperikonehuopien valmistamiseksi ja tällaisten kuitumattojen käyttämistä paperikone-huopiin# Tällaisilla huovilla on parannettu hankauskestävyys ja ne mahdollistavat sileän pinnan omaavan paperin valmistamisen.
Paperikonehuovat valmistetaan tavallisesti peruskudoksesta neu-laamalla kiharretut kuidut kuitumatoiksi. Tällaisia paperikone-huopia käytetään paperikoneiden puristusosassa veden poistamiseksi paperirainasta. Tätä varten huovat on yhdessä paperimassan kanssa johdettava puristustelojen lävitse. Tällöin huopaan ja paperiin kohdistuu erittäin suuria mekaanisia, mutta myös kemiallisia ja mahdollisesti termisiä rasituksia. Erityisesti • kuidut muovautuvat suurten nopeuksien ja puristuspaineiden vuoksi lyhyellä syklivälillä erittäin voimakkaasti.
Tekniikan tason mukaan tällaisia kuituja voidaan suojata stabilisaattoreilla termisten ja kemiallisten vahinkojen suhteen.
Paperin pinnanlaadun parantan.-seksi on tekniikan tason mukaista valmistaa huovan ylin päälikerros mahdollisimman hienotiitteri-sistä kuiduista. Hienotiitteristen kuitujen vähäinen hankaus-kestävyys on kuitenkin tätä toivetta vastaan.
Paperikonehuopiin käytettävien kuitujen yksi tärkeimmistä 2 96228 ominaisuuksista on hankauskestävyys, joka voidaan saada yksit-täiskuitujen osalta suhteellisen helposti ns. 1ankahankausko-keen avulla.
Tässä kokeessa ilmastoituja kuituja kuormitetaan esijännitys-kuormalla 0,44 cN/dtex (0,5 g/den) ja ennalta määrätyssä kulmassa tarkasti määritetyn langan päälle ripustettuna.
Kuituja liikutetaan tällöin edestakaisin määrätty matka pitkin kuituakselia siten, että ne hankautuvat vasten lankaa. Hankaus-kestävyyden mittana saadaan hankaus1iikkeiden lukumäärä lankaa vasten (hankausliikkeet, Drahtscheuertouren "DST"), joka tarvitaan, kunnes kuitu katkeaa.
Tätä koetta varten käytetään julkaisun Griinewald, K.H., Lenzinger Berichte 26. (1968) S 90-109 vähintään 44 yksittäis-arvoa keskiarvon muodostamiseksi.
Käytännössä käytettävät paperikonehuovat valmistetaan nykyään pääasiallisesti Polyamidi 6- tai Polyamidi 6.6-kuiduista. Kirjallisuudessa esitetään kuitenkin myös muita kuitutyyppejä tätä käyttötarkoitusta varten Siten julkaisussa EP-A 0 287 297 esitetään analogisella tavalla Polyamidi 12-kuidut ja julkaisussa EP-A 372 769 Polyamidi 11-kuidut.
Julkaisussa DE-OS 17 61 531 kuvataan paperikonehuopia, joilla on erityisesti tiivistetty pinta, joka on aikaansaatu käyttämällä kuitumattoja, jotka on muodostettu vanutus- tai kutis-tuskykyisten lankojen ja kuitujen seoksista, joilla on erilaiset kuitupaksuudet, (denier) kiharuus- ja polymeerirakenne.
Silloisen tekniikan tason mukaan paperikonehuopiin käytettävät kuidut valmistetaan teollisesti kokoonpuristuskammiomenetel-mällä (Stauchkammerverfahren) kaksidimensionaalisesti kihartamalla. Tämä kova mekaaninen nurjahdusrasitus johtaa kuiten-
II
3 96228 kin kuiturakenteen vahingoittumiseen, mikä ilmenee selvästi heikentyneinä mekaanisina ominaisuuksina, erityisesti heikentyneenä hankauskestävyytenä verrattuna kihartamattomiin, mutta siten käyttökelvottomiin kuituihin.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että kuitupolymeerien molekyyli-paino kokoonpuristuskiharruksen yhteydessä laskee nurjahduskoh-dissa mekaanisen vahingoittumisen seurauksena.
Käsiteltävänä olevan keksinnön pohjana oleva tehtävä pohjautuu teollisessa käytössä olevien paperikonehuopien yhä vielä epätyydyttävään kestoaikaan, joka on seurausta yhä vielä epätyydyttävästä hankauskestävyydestä. Keksinnön tehtävänä on parannettujen huopien lisäksi aikaansaada menetelmä niiden valmistamiseksi .
Tämän tehtävän ratkaisemiseksi ehdotetaan paperikonehuopia, jotka on muodostettu 3-dimensionaalisesti kiharretuista synteettisistä kuiduista valmistetuista kuitumatoista patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosan tunnusmerkkien mukaisesti tai menetelmää paperikonehuopien valmistamiseksi patenttivaatimuksen 11 tunnusmerkkiosan tunnusmerkkien mukaisesti sekä kuitu-mattojen käyttöä.
Aiivaatimukset sisältävät keksinnön edel1eenkehitelmiä.
Ennen kaikkea filamenttien valmistuksessa ovat eräät menetelmät tunnettuja, joissa muodostetaan 3-dimensionaalinen kiharrus. Nämä menetelmät sopeutuvat kuitenkin periaatteessa myös tapuli-kuituvalmistukseen.
Esimerkinomaisesti esitetään tässä seuraavat menetelmät: 1. Kaksikomponenttikuitujen valmistus komponenttien ollessa ei-samankeskisesti jakautuneina - esim. sivu vasten sivua.
4 96228
Molempien komponenttien erilaisista fysikaalisista ominaisuuksista (1 aajenemiskerroin, kutistuskäyttäytyminen, veden vastaanotto) johtuen pakotetaan kuiduille 3-dimensionaalinen kiharrus. Tällaisten kuitujen valmistus on jo kauan ollut tekniikan tasoa (esim. Koch, P.A.; Chemiefasern/
Textilind. (1979), 431 - 438).
On edullista, jos molemmat polymeerikomponentit ovat kemialliselta rakenteeltaan mahdollisimman samankaltaisia ja siten keskenään yhteensopivia, koska muuten on vaarana liittäminen. Erityisen suositeltavaa on yhden ja saman polymeerin erilaisten viskositeettien käyttäminen tai saman polymeerin käyttäminen molempiin komponentteihin, jolloin toinen komponentti on modifioitu lisäaineella.
2. Kuitujen epäsymmetrinen jäädytys sulakehräyksen yhteydessä. Tämä voidaan saavuttaa nesteen, terävän ilmavirran tai myös kiinteiden jäähdytettyjen osien avulla, jotka yhdeltä puolelta tulevat kosketuksiin kuumien kuitujen kanssa. Epäsymmetrisellä jäähdytyksellä vaikutetaan polymeerin rakenteeseen. Tämä johtaa siihen, että polymeerin fysikaaliset ominaisuudet filamentin sisällä, samoinkuin kaksikomponentti-kuiduissa, ovat erilaisia.
3. Ilmasuihku- tai höyrysuihkuteksturointi.
Julkaisun H. Schellenberg; 3. Reutlinger Texturier-Kolloquium (1984) mukaan kiharruksen muodostus ilma (höyry) suihkumenetelmässä voidaan kuvata seuraavasti:
Lanka menee lähellä pehmenemispistettä olevassa lämpötilassa tapahtuvan venytyksen jälkeen tekstuurisuuttimeen. Siellä sitä lämmitetään vielä paineenalaisena olevan lämmityskaasu-suihkun avulla ja johdetaan padotusosaan. Siinä olemassa oleva paine purkautuu kuormituksenpoistoaukkojen avulla enemmän tai vähemmän iskumaisesti siten, että fibrilliliitos avautuu ja muodostuu tulppa. Koska paine ei kuitenkaan täy— 11 5 96228 sin voi purkautua, työntyy tulppa vähitellen padotusosan lävitse. Padotuksen ja tulpan siirtymisen intensiteettiä voidaan ohjata paineenpudotuksen tavan avulla.
Yllättävällä tavalla osoittautui, että 3-dimensionaalisesti kiharretut synteettiset kuidut omaavat huomattavasti paremman hankauskestävyyden kuin kaksidimensionaalisesti kiharretut kuidut samasta lähtömateriaalista. Kiharrus on kuitujen työstämiseksi kuitumatoiksi välttämätöntä ja antaa huovalle veden-siirtoa varten edullisen tilavuuden.
Sellaisien paperikonehuopien edut, jotka on kokonaan tai osittain valmistettu 3-dimensionaalisistä kiharretuista synteettisistä kuiduista, ovat pidemmässä kestoiässä ja mahdollisuudessa hienompiin kuitutiittereihin kuin tavanomaisesti käytetyissä kaksidimensionaalisissä, kokoonpuristuskammiomenetelmällä valmistetuissa kuiduissa. Siten voidaan edullisesti käyttää myös kuitutiittereitä alle 10 dtex ja erityisesti edullisesti välillä 4,5 - 6,5 dtex.
Keksinnön mukaiset paperikonehuovat valmistetaan kokonaisuudessaan tai osittain neulaamalla 3-dimensionaalisesti kiharrettuja synteettisiä kuituja keksinnön mukaisen menetelmän mukaisesti sinänsä tunnetulla tavalla.
Periaatteessa keksintöä ei ole rajattu määrätyn polymeerityypin tai määrätyn polymeerikombinaation kuituihin vaan sillä voidaan edullisesti vaikuttaa kaikkien polymeerityyppien, joita käytetään paperikonekudoksissa, ominaisuuksiin.
Edullisesti 3-dimensionaalisesti kiharretut synteettiset kuidut ovat polyamideista. Tällöin ovat erityisen edullisia PA 6, PA 11, PA 12, PA 4.6, PA 6.6, PA 6,10, PA 6,12. PA 10,T, PA 12,T, PA 12.12 tai kopolyamidi alifaattisista monomeereistä, joissa on 4 - 12 C-atomia ja/tai aromaattista monomeereistä, joissa on 6 96228 6-12 C-atomia. Suositeltavia monomeerejä tällaisia kopolyami-deihin ovat kaprolaktaami, lauriini1aktaami, tereftaalihappo ja lineaarinen Q,Q-diamiini, jossa on 4-12 C-atomia.
Keksinnön mukaisesti 3-dimensionaalisesti kiharrettuja synteettisiä kuituja voidaan edullisesti käyttää neulattujen kuitumat-tojen valmistukseen, jotka kuitumatot ovat sovellettavissa paperikonehuopiin, koska niillä on verrattuna tekniikan tasoon selvästi parempi hankauskestävyys.
Esimerkki 1:
Ilmasuihkuteksturoidut kuidut valmistettiin sopivalla kehräys-menetelmällä käyttämällä kuivattua PA 6-granulaattia, johon kierteitettiin 0,7 % Irganox 1098. Granulaati11 a oli suhteellinen viskositeetti (mitattuna 96-prosenttisessa rikkihapossa (23°C), 1 g/100 ml) eta rel. = 3,65. Granulaatti sulatettiin ekstruuderissa ja sen jälkeen kehrättiin. Kehräyssuuttimessa oli 48 reikää halkaisijaltaan 0,6 mm. Kokonaisläpimeno oli 154 g/min. kehräysnopeudella 600 m/min. Kuitukimppu jäädytettiin kehräyssuuttimen jälkeen puhaltamalla ilmalla, minkä jälkeen se käsiteltiin ja sen jälkeen kelattiin.
Kehrätty aines venytettiin, teksturoitiin ja sen jälkeen kelattiin nopeudella 1670 m/min. Rieter'in ilmasuihkuteksturointiko-neella J 0/10. Tämän jälkeen filamentit purettiin kelalta, kiinnitettiin jännityksettömästi lämpötilassa 165°C ja leikattiin. Kuiduilla on vähintään 100 % suurempi hankauskestävyys (DST-arvo) kuin vastaavasta polymeeristä olevilla kokoonpuris-. tuskammiomenetelmällä valmistetuilla kuiduilla.
Kuiduista valmistettiin kuitumatto, jonka neliöpaino on 500 g/m2 ja joka neulattiin peruskudoksen päälle. Tällaiset koehuo-vat omasivat vähintään 30 % pidemmän kestoiän verrattuna vastaaviin huopiin, jotka oli valmistettu kokoonpuristuskammiome-
II
7 96228 netelmällä (vertailuesimerkki 1), kun kuidut saatettiin paperikoneen olosuhteita vastaavaan kokeeseen.
Esimerkki 2:
Analogisesti esimerkin 1 kanssa valmistettiin kuituja ja työstettiin ne huoviksi, jolloin kuitenkin kuidut kehrävenytettiin. Näillä kuiduilla on samoin erittäin hyvä hankauskestävyys (DST-arvo). Huopien kestoikä oli noin 30 % suurempi kuin vertailu-esimerkissä 1 kuvatuilla kokoonpuristuskammiomenetelmän kui-duilla.
Esimerkki 3:
Analogisesti esimerkin 1 kanssa valmistettiin kuidut PA 12:sta ja työstettiin huoviksi. Hankauskestävyys ja huovan kestoikä olivat oleellisesti parempia kuin vastaavilla kokoonpuristus-kammiomenetelmällä valmistetuilla vertailukuiduilla (vertailu-esimerkki 2).
Esimerkki 4:
Analogisesti esimerkin 1 kanssa valmistettiin kuituja PA 6,6:sta (eta rel. granulaatti 3.4) ja tutkittiin.
Esimerkki 5:
Kaksikomponenttikuidut valmistettiin sopivalla kehruulaitteel1 a käyttämällä kuivattua PA 6-granulaattia, joka kierteitettiin 0,7 %:lla Irganox 1098. Granulaatit poikkesivat suhteellisen viskositeetin osalta (mitattuna 96-prosenttisessa rikkihapossa (23°C), 1 g/ml). Granulaatti A: eta rel. = 3.4 ja granulaatti B: eta rel. = 3.,65. Granulaatit suojattiin kahdessa erillisessä ekstruuderissa ja sen jälkeen kehrättiin kehruupaketilla, jossa molemmat sulavirrat vasta vähän ennen kehruusuuttimesta 8 96228 poistumista yhdistettiin siten, että seurauksena oli molempien komponenttien sivu-vasten-sivu-järjestely. Kehruusuuttimessa on 200 reikää halkaisijaltaan 0,4 mm. Kokonaisläpimeno oli 550 g/min. kehruunopeudella 770 m/min. Kuitukimppu jäähdytettiin kehruusuuttimen jälkeen puhaltamalla ilmaa, tämän jälkeen se käsiteltiin ja sen jälkeen kelattiin astiaan. Kehrätty aines venytettiin tavanomaista rakennetta olevassa venytysradassa vetotelalämpötiloissa 60 - 65°C, pehmitettiin, kuivattiin ja leikattiin. Kuitujen ominaisuudet on esitetty taulukossa 1. Kuiduilla on vähintään 100 % suurempi hankauskestävyys (DST-arvo) kuin vastaavista polymeereistä olevilla kokoonpuristus-kammiomenetelmän kuiduilla.
Kuiduista valmistettiin kuitumatto neliöpainoltaan 500 g/m2, joka neulattiin peruskudoksen päälle. Tällaisilla koehuovilla oli vähintään 30 % pidempi kestoikä verrattuna vastaaviin huopiin (vertailuesimerkki 1), jotka oli valmistettu kokoonpuris-tuskammiomenetelmällä, kun ne saatettiin paperikonetta vastaaviin koeolosuhteisiin.
Esimerkki 6:
Analogisesti esimerkin 5 kanssa valmistettiin kuituja PA 12-granulaatista erilaisilla viskositeeteillä (eta rel. 2.0 ja 2.2 mitattuna m-kresolissa, 25°C, 0,5 g/100 ml) ja työstettiin huoviksi. Näillä kuiduilla oli samoin erittäin hyvä hankauskestävyys (DST-arvo). Huopien kestoikä oli 25 % suurempi kuin kohdassa 2. kuvatuilla vertailukuiduilla.
Esimerkki 7:
Analogisesti esimerkin 1 kanssa valmistettiin kuituja PA 6:sta ja kopolyamidista kaprolaktaami/lauriinilaktaami-pohjalla ja työstettiin huoviksi.
Il 9 96228
Esimerkki 8:
Analogisesti esimerkin i kanssa valmistettiin kuituja PA 6-granulaatista (eta rel. 3.4) ja PA 66-granulaatista (eta rel.
3.4) ja työstettiin huoviksi.
Vertailuesimerkki 1:
Kokoonpuristuskammiomenetelmällä valmistetut polyamidi 6-kuidut tutkittiin vertai 1uvariantteina. Koetulokset on esitetty taulukossa 1.
Vertailuesimerkki 2:
Kokoonpuristuskammiomenetelmällä valmistetut polyamidi 12-kuidut tutkittiin vertailuvariantteina.
Esimerkkien kuiduista mitatut tunnusarvot on koottu taulukkoon 1.
* I» 10 96228
Variantti Esim.l Esim. 2 Esim. 3 Esim. 4 Esim. 5 Esim. 6 Vrt. Vrt.
esim. esim.
1 2 PÄ 6 PA 12
Tiitteri 20,9 21,3 22,0 21,1 21,4 22,1 22,0 22,1 [dtex]
Venymä 108 100 110 87 99 112 89 105 [%]
Lujuus 41 40 45 39 46 53 51 52 [cN/Tex]
Kaariluku 11 12 11 12 12 10 14 10 [B/cm] # DST 188000 180000 240000 50000 196000 250000 57000 100000 eta rel. 3.9 3.9 2.20** 3.4 3.7 2.17** 4.0 2.19**
Viskosit.
* Määrätty käyttäen Zweigle Kräuselwaage s. 160 (koeohje kts. laiteselostus) ** Mitattu m-kresolissa # 3-dimensionaalisesti kiharrettujen kuitujen yhteydessä kukin kuitujen käännepiste lasketaan kaarena (jännityk-settömässä tilassa), kun taas 2-dimensionaalisesti kiharretuissa kuiduissa kukin nurjahduskohta lasketaan kaarena.
Taulukko 1 osoittaa selvästi, että kolmidimensionaalisesti kiharretut synteettiset kuidut verrattuna vastaaviin kaksidi-. mensionaalisesti kiharrettuihin kuituihin ovat oleellisesti hankauskestävämpiä.
Esimerkissä 4 viitataan siihen, että julkaisusta Merkblatt "Grilon" on tunnettua, että PA 6.6:n hankauskestävyys on ainoastaan noin 60 - 70 % PA 6:n hankauskestävyydestä.
Il

Claims (21)

  1. 96228
  2. 1. Paperikonehuovat, joissa on - peruskudos ja - vähintään yksi kerros kuitumattoa, joka on muodostettu termoplastisista sulakehrätyistä polymeerikuiduista, joka kerros on neulattu peruskudoksen päälle, tunnettu siitä, että kuitumatto on muodostettu kokonaan tai osittain kolmidimensionaalisesti kiharretuista kuiduista.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että kolmidimensionaalisesti kiharretut kuidut ovat kaksikomponenttikuituja.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että kolmidimensionaalisesti kiharretut kuidut ovat epäsymmetrisesti jäähdytettyjä polymeerikuituja.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että kolmidimensionaalisesti kiharretut kuidut on kiharrettu ilmasuihkumenetelmän avulla.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että kolmidimensionaalisesti kiharretut . kuidut on kiharrettu höyrysuihkumenetelmän avulla.
  7. 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että kolmidimensionaalisesti kiharretut kuidut on muodostettu vähintään yhdestä polyamidikomponentista. • 7. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että kolmidimensionaalisesti kiharretut kuidut on muodostettu vähintään kahdesta polyamidikomponentista, joilla on erilaiset ominaisuudet. 96228
  8. 8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että polyamidikomponentti on polyamidi, joka on valittu ryhmästä Polyamidi 6, Polyamidi 11, Polyamidi 12, Polyamidi 4,6, Polyamidi 6,6, Polyamidi 6,10, Polyamidi 6,12, Polyamidi 10,T, Polyamidi 12,T, Polyamidi 12,12 ja kopolyamidi ai ifaattisista monomeereistä, joilla on 4 - 12 C-atomia, ja/tai aromaattisista monomeereistä, joilla on 6 - 12 C-atomia.
  9. 9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että vähintään yksi polyamidikomponenteista on polyamidi, joka on valittu ryhmästä Polyamidi 6, Polyamidi 11, Polyamidi 12, Polyamidi 4,6, Polyamidi 6,6, Polyamidi 6,10, Polyamidi 6,12, Polyamidi 10,T, Polyamidi 12,T, Polyamidi 12,12 ja kopolyamidi ai ifaattisista monomeereistä, joilla on 4 - 12 C-atomia, ja/tai aromaattisista monomeereistä, joilla on 6 - 12 C-atomia.
  10. 10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen paperikonehuopa, tunnettu siitä, että kopolyamidi on muodostettu monomeereistä, jotka on valittu ryhmästä kaprolaktaami, lauriinilaktaami, tereftaalihappo ja lineaarinen a,Q-diamiini, joilla on 4 - 12 C-atomia.
  11. 11. Menetelmä neulatun paperikonehuovan valmistamiseksi sinänsä : tunnetulla tavalla peruskudoksesta ja vähintään yhdestä kerrok sesta kuitumattoa, joka on valmistettu termoplastisista sula-kehrätyistä polymeerikuiduista, joka kerros neulataan Derusku-doksen päälle, tunnettu siitä, että huopa valmistetaan kokonaisuudessaan tai osittain neulaamalla 3-dimensionaalisesti kiharretut kuidut.
  12. 12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 3-dimensionaalisina kiharrettuina kuituina käytetään kaksikomponenttikuituja. Il 96228
  13. 13. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 3-dimensionaalisi-na kiharrettuina kuituina käytetään epäsymmetrisesti jäähdytettyjä polymeerikuituja.
  14. 14. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 3-dimensionaalisinä kiharrettuina kuituina käytetään ilmasuihkumenetelmällä kiharrettuja kuituja.
  15. 15. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 3-dimensionaalisina kiharrettuina kuituina käytetään höyrysuihkumenetelmällä kiharrettuja kuituja.
  16. 16. Jonkin patenttivaatimuksen 11 - 15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 3-dimensionaaliset kiharretut kuidut muodostuvat polyamidikomponenteista.
  17. 17. Jonkin patenttivaatimuksen 11 - 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 3-dimensionaalisesti kiharretut kuidut muodostuvat useista polyamidikomponenteista, joilla on erilaiset ominaisuudet.
  18. 18. Patenttivaatimuksen 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polyamidikomponentti on polyamidi, joka on valittu ryhmästä Polyamidi 6, Polyamidi 11, Polyamidi 12, Polyamidi 4,6, Polyamidi 6,6, Polyamidi 6,10, Polyamidi 6,12, Polyamidi 10,T, Polyamidi 12,T, Polyamidi 12,12 ja kopolyamidi alifaat-tisista monomeereistä, joilla on 4 - 12 C-atomia, ja/tai aromaattisista monomeereistä, joilla on 6 - 12 C-atomia.
  19. 19. Patenttivaatimuksen 17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vähintään yksi polyamidikomponentti on polyamidi, joka on valittu ryhmästä Polyamidi 6, Polyamidi 11, Polyamidi 12, Polyamidi 4,6, Polyamidi 6,6, Polyamidi 6,10, Polyamidi 6,12, Polyamidi 10,T, Polyamidi 12,T, Polyamidi 12,12 ja kopolyamidi alifaattisista monomeereistä, joilla on 4 - 12 C- 96228 atomia, ja/tai aromaattisista monomeereistä, joilla on 6 - 12 C-atomia.
  20. 20. Patenttivaatimuksen 18 tai 19 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kopolyamidi on muodostettu monomeereistä, jotka on valittu ryhmästä kaprolaktaami, 1auriini1aktaami, tereftaalihappo ja lineaarinen a,2-diamiini, joilla on 4 - 12 C-atomia.
  21. 21. Kuitumattojen käyttö, jotka kuitumatot muodostuvat vähintään osittain termoplastisista sulakehrätyistä 3-dimensionaa-lisesti kiharretuista polymeerikuiduista, jotka on valittu ryhmästä kaksikomponenttikuidut, epäsymmetrisesti jäähdytetyt kuidut, ilmasuihkukiharretut kuidut ja höyrysuihkukiharretut kuidut, paperikonehuopien valmistamiseksi. Il 96228
FI923768A 1991-08-23 1992-08-21 Paperikonehuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi FI96228C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4127948 1991-08-23
DE4127948 1991-08-23
DE4226592 1992-08-11
DE4226592A DE4226592A1 (de) 1991-08-23 1992-08-11 Papiermaschinenfilze und verfahren zur herstellung derselben

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI923768A0 FI923768A0 (fi) 1992-08-21
FI923768A FI923768A (fi) 1993-02-24
FI96228B FI96228B (fi) 1996-02-15
FI96228C true FI96228C (fi) 1996-05-27

Family

ID=25906635

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI923768A FI96228C (fi) 1991-08-23 1992-08-21 Paperikonehuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0529506B1 (fi)
JP (1) JPH05214694A (fi)
AT (1) ATE130644T1 (fi)
AU (1) AU656792B2 (fi)
BR (1) BR9203280A (fi)
CA (1) CA2076726C (fi)
DE (2) DE4226592A1 (fi)
ES (1) ES2038963T3 (fi)
FI (1) FI96228C (fi)
MX (1) MX9204839A (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5236652A (en) 1992-02-11 1993-08-17 E. I. Du Pont De Nemours And Company Process for making polyamide fiber useful as staple for papermaking machine felt
EP0685008B1 (de) * 1993-12-16 1998-05-20 Ems-Inventa Ag Papiermaschinenfilz
DE4404507A1 (de) * 1994-02-12 1995-08-17 F & W Tech Faeden Gmbh Pressenfilz für die Papierindustrie
GB9407462D0 (en) * 1994-04-15 1994-06-08 Scapa Group Plc Papermachine clothing
US5549967A (en) 1995-05-04 1996-08-27 Huyck Licensco, Inc. Papermakers' press fabric with increased contact area
GB9622302D0 (en) 1996-10-26 1996-12-18 Scapa Group Plc Expandable pintle wires
DE19731019A1 (de) * 1997-07-18 1999-01-21 Voith Sulzer Papiermasch Gmbh Pressband
DE19803493C1 (de) * 1998-01-29 1999-04-29 Inventa Ag Papiermaschinenfilz
FR2779746B1 (fr) 1998-06-11 2000-07-21 Novalis Fibres Utilisation de fibres a frisure tridimensionnelle pour la fabrication de tissu ou toile de renfort, et tissu de renfort obtenu
DE19854732C1 (de) 1998-11-26 2000-09-14 Inventa Ag Kern-Mantel Bikomponentenfaser und deren Verwendung
DE19915891A1 (de) * 1999-04-08 2000-10-12 Huyck Austria Transferband
AT410682B (de) * 1999-09-01 2003-06-25 Huyck Austria Textilmaschinenfilz
DE10144307A1 (de) * 2001-09-10 2003-03-27 Bayer Faser Gmbh Trägergewebe für Papiermaschinenbespannungen
JP4454408B2 (ja) * 2004-06-25 2010-04-21 イチカワ株式会社 抄紙用フェルト
DE102014203143A1 (de) * 2014-02-21 2015-04-09 Voith Patent Gmbh Bespannung, insbesondere Pressfilz, und Verfahren zur Herstellung

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US787900A (en) * 1902-01-14 1905-04-25 Western Electric Co Plug and spring-jack switch.
NL189176B (nl) * 1956-07-13 1900-01-01 Hisamitsu Pharmaceutical Co Pleister op basis van een synthetische rubber.
US3063127A (en) * 1959-08-13 1962-11-13 Hindle Thomas Woven fabric useful as a paper-machine felt and method of making the same
DE1635472A1 (de) * 1966-05-27 1972-02-24 Breveteam Sa Verfahren zur Herstellung eines aus wenigstens einer Oberschicht und einer Grundschicht bestehenden textilen Flaechengebildes durch Vernadelung der Schichten sowie nach dem Verfahren hergestelltes textiles Flaechengebilde
US4521484A (en) * 1984-06-07 1985-06-04 E. I. Du Pont De Nemours And Company Self-crimping polyamide filaments
GB9018987D0 (en) * 1990-08-31 1990-10-17 Albany Research Uk Peek hot press felts and fabrics

Also Published As

Publication number Publication date
FI96228B (fi) 1996-02-15
AU656792B2 (en) 1995-02-16
JPH05214694A (ja) 1993-08-24
EP0529506A1 (de) 1993-03-03
FI923768A (fi) 1993-02-24
MX9204839A (es) 1993-04-30
BR9203280A (pt) 1993-03-30
ATE130644T1 (de) 1995-12-15
CA2076726C (en) 1996-05-21
DE59204415D1 (de) 1996-01-04
CA2076726A1 (en) 1993-02-24
AU2119992A (en) 1993-02-25
ES2038963T1 (es) 1993-08-16
ES2038963T3 (es) 1996-01-16
EP0529506B1 (de) 1995-11-22
DE4226592A1 (de) 1993-03-04
FI923768A0 (fi) 1992-08-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96228C (fi) Paperikonehuopa ja menetelmä sen valmistamiseksi
RU2514760C2 (ru) Нейлоновое штапельное волокно, подходящее для применения в устойчивых к абразивному истиранию, высокопрочных найлоновых смешанных пряжах и материалах
CN109477250B (zh) 聚酰胺复丝和使用它的花边针织物、长筒袜
CN111630216B (zh) 聚酰胺复丝及使用其的花边针织物
US6828261B2 (en) Polymer alloys including two or more components with differing melting points, filaments made thereof, and fabrics made therefrom
WO2011056467A2 (en) Nylon -- cotton fabric having high durability and breathability
EP0460135B1 (en) Paper machine felts
FI92943B (fi) Paperikoneen huovat
JP5228983B2 (ja) 熱接着用ポリアミドマルチフィラメント
KR102574620B1 (ko) 고온 염색 가능한 폴리아미드 섬유
JP6213693B2 (ja) 吸湿性、防皺性に優れた芯鞘複合断面繊維
KR100761640B1 (ko) 이형 횡단면을 갖는 중합체 필라멘트
JPH09268431A (ja) 抄紙フェルト用ポリアミド繊維及びその製造方法
WO2022209813A1 (ja) ポリアミドマルチフィラメント
CA2119678A1 (en) Monofilament made from a blend of a polyester having a polyhydric alcohol component of 1,4-cyclohexanedimethanol, and a polyamide
KR20060132985A (ko) 개선된 특성을 지니는 폴리프로필렌 모노필라멘트
US20230272556A1 (en) High tenacity or high load bearing nylon fibers and yarns and fabrics thereof
JP4669942B2 (ja) 工業織物用ポリアミドモノフィラメント、その製造方法および工業織物
CN116981803A (zh) 聚酰胺卷缩纱、假捻加工纱及布帛
KR100786775B1 (ko) 중공단면을 갖는 폴리트리메틸렌테레프탈레이트 벌키 연속필라멘트
JPH01118637A (ja) 嵩高加工糸
JPS61119737A (ja) ポリアミド絡合マルチフイラメント
MXPA99003969A (en) Monofilaments and their use in producing technical textile articles

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: EMS-INVENTA AG

BB Publication of examined application