FI95626C - Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa - Google Patents

Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa Download PDF

Info

Publication number
FI95626C
FI95626C FI934267A FI934267A FI95626C FI 95626 C FI95626 C FI 95626C FI 934267 A FI934267 A FI 934267A FI 934267 A FI934267 A FI 934267A FI 95626 C FI95626 C FI 95626C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sensor
cover
humidity
temperature
heating
Prior art date
Application number
FI934267A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI934267A (fi
FI95626B (fi
FI934267A0 (fi
Inventor
Ari Paukkunen
Original Assignee
Vaisala Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaisala Oy filed Critical Vaisala Oy
Priority to FI934267A priority Critical patent/FI95626C/fi
Publication of FI934267A0 publication Critical patent/FI934267A0/fi
Priority to DE69425211T priority patent/DE69425211T2/de
Priority to EP94850151A priority patent/EP0645620B1/en
Priority to US08/313,017 priority patent/US5511417A/en
Priority to JP25944494A priority patent/JP3442503B2/ja
Publication of FI934267A publication Critical patent/FI934267A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95626B publication Critical patent/FI95626B/fi
Publication of FI95626C publication Critical patent/FI95626C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01WMETEOROLOGY
    • G01W1/00Meteorology
    • G01W1/08Adaptations of balloons, missiles, or aircraft for meteorological purposes; Radiosondes
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N25/00Investigating or analyzing materials by the use of thermal means
    • G01N25/56Investigating or analyzing materials by the use of thermal means by investigating moisture content

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Atmospheric Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials Using Thermal Means (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Fluid Adsorption Or Reactions (AREA)

Description

95626
Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa Förfarande och arrangemang vid mätning av fuktighet speciellt i radiosonder
Keksinnön kohteena on menetelmä suhteellisen kosteuden mittaamiseksi kosteusanturia hyväksikäyttäen, etenkin radiosondeissa, jossa kos-teusanturissa käytetään aktiivista materiaalia, jonka sähköiset ominaisuudet ovat sen absorboiman vesimäärän funktio, jossa menetelmässä mainittua anturia lämmitetään sen pinnalle ja/tai ympäristöön kertyneen jään, huurteen tai tiivistyneen kosteuden poistamiseksi, jossa menetelmässä kosteusanturin lämpötilaa ja/tai ulkolämpötilaa havaitaan ja tätä/näitä suureita käytetään hyväksi kosteusmittausarvojen laskemisessa ja jossa menetelmässä kosteusanturia suojataan sen ympärille järjestetyllä mekaanisella suojarakenteella.
Lisäksi keksinnön kohteena on anturijärjestely, etenkin radiosondeihin, ympäristön suhteellisen kosteuden mittaamiseksi, joka anturijärjestely käsittää kosteusmittausanturin ja sen lämpötilan mittausanturin sekä mainittuja antureita ympäröivän suojuksen, johon anturijärjestelyyn kuuluu lämmitysvastus, johon syötetään sähkövirtaa, jolla lämmitetään kosteusanturia ja sen ympäristöä ja johon järjestelyyn lisäksi kuuluu ulkoisen lämpötilan mittausanturi.
Ennestään tunnetaan useita erilaisia sähköisesti ilmaistuja lämpötila-ja kosteusantureita, joiden impedanssi muuttuu mitattavan suureen funktiona. Tällaisia kosteusantureita tunnetaan esim. US-patenteista n:ot 3168829 ja 3350941 sekä hakijan FI-patentista n:o 48229.
Esillä olevan keksinnön tekniikan tasoon osaltaan liittyy FI-patentti n:o 48229, jossa on esitetty kapasitiivinen kosteusanturi, jossa die-lektrisena eristeaineena on polymeerikalvo, jonka permittiivisyys on polymerikalvon absorboiman vesimäärän funktio.
Ennestään tunnetusti käytetään myös lämpötilan mittaamiseen kapasitii-visia antureita, jotka perustuvat yleensä siihen, että kondensaattori- 2 95626 levyjen välisen eristeaineen permittiivisyys on lämpötilasta riippuva, jolloin myös anturin navoista havaittu kapasitanssi riippuu lämpötilasta.
Edellä esitetyissä ja muissakin impedanssin muutokseen perustuvissa antureissa esiintyy ei-toivottuja ilmiöitä, joita ovat mm. antureiden jäätyminen ja kastuminen, säteilyvirhe, antureiden hitaus ja hyste-reesis.
Hakijan FI-patenttihakemuksessa 58402 on esitetty menetelmä sähköisen, impedanssin muutokseen perustuvan, kosteusanturin palautuvien muutosten aiheuttamien ei-haluttujen ominaisuuksien pienentämiseksi, etenkin kapasitiivisessa kosteusanturissa, jonka kosteudelle herkkänä materiaalina on orgaaninen polymeeri, jota lämmitetään, ainakin suuremmilla suhteellisilla kosteuksilla, kosteusanturin ympäristön lämpötilaa suurempaan lämpötilaan. Anturin lämmitystehoa voidaan tarvittaessa säätää mitattavan kosteuden funktiona. Mainitussa FI-patentissa mitataan kosteusanturin lämpötila ja/tai ulkolämpötila ja tätä tai näitä apusuurei-ta käytetään hyväksi kosteusmittausarvojen laskemisessa.
Tekniikan tason osalta lisäksi viitataan hakijan FI-patenttiin 58 403 (vastaava GB-patentti 2 047 431), jossa on esitetty säätölaite kosteus-anturissa, joka käsittää siltakytkennän tai vastaavan, joka sisältää lämpötilasta riippuvaisia vastuselementtejä, joiden avulla havaitaan anturin ulkoinen lämpötila ja itse anturin lämpötila Ts ja jonka siltakytkennän erojännitettä käytetään takaisinkytkentäsignaalina, jolla säädetään anturia lämmittävää sähkötehoa.
Esillä olevaan keksintöön liittyvän tekniikan tason osalta lisäksi viitataan hakijan FI-patenttiin 85 770 (vastaava US-patentti 5156045), jossa on esitetty menetelmä radiosondien impedanssiantureiden yhteydessä, jossa menetelmässä mitataan anturin tai antureiden lämpötilaa ter-moparilla, jonka termoelementtien toisen haaran liitos sijoitetaan mitattavan anturin yhteyteen tai tuntumaan ja jonka termoparin toisen haaran liitos sijoitetaan anturia ympäröivään atmosfääriin ja jossa menetelmässä mainitulla termoparilla havaitaan anturin yhteydessä vai-
II
95626 3 litsevan lämpötilan ja ympäröivän atmosfäärin lämpötilan eroa, jota edustavalla sähkösignaalilla vaikutetaan radiosondin mittauskytkennän lähtösignaaliin, joka sisältää tiedon anturilla tai antureilla mitattavasta meteorologisesta suureesta tai suureista.
Esillä olevan keksinnön yleistarkoituksena on kehittää edelleen ennestään tunnettua suhteellisen kosteuden mittaustekniikkaa etenkin radio-sondisovellutuksissa siten, että myöhemmin tarkemmin selostettavat epäkohdat vältetään.
Keksinnön eräänä tarkoituksena on aikaansaada uudet mittausmenetelmät ja anturit, etenkin radiosondikäyttöön, jossa kapasitiivinen kosteus-anturi joutuu niin suureen kosteuteen, että anturitoiminta huononee ja vettä, huurretta ja/tai jäätä kerääntyy ja kondensoituu anturin aktiiviselle pinnalle tai sen ympäristön rakenteisiin. Kun tällainen häiriötilanne on ohi, kestää kauan ennen kuin vesi tai jää ovat haihtuneet, minkä ajan anturi antaa tietenkin väärän, liian suurta kosteutta ilmoittavan viestin. Edellä mainitussa FI-patentissa 58402 esitetty ka-pasitiivisen kosteusanturin lämmityksellä voidaan edellä mainittuja epäkohtia välttää, mutta tyydyttävästi ratkaisemattomana ongelmana jää edelleen se, että riittävän tarkan kosteusmittauksen aikaansaamiseksi kosteusanturin lämpötilakin on tunnettava hyvin tarkkaan. Suhteellisen kosteuden - 1-2 %:n mittaustarkkuuden aikaansaamiseksi on anturin lämpötila saatava mitatuksi - 0,l°C:n tarkkuudella. Lämpötilan mittauksessa voi olla enemmän absoluuttista virhettä, mutta lämpötilaero ympäristöön nähden on tunnettava mainitulla tarkkuudella. Keksinnön päätarkoituksena onkin aikaansaada sellainen kosteusanturi, jota käyttäen voidaan välttää kosteusanturin pinnalle ja/tai sen ympäristön rakenteisiin veden tiivistymisen ja jäätymisen aiheuttamat epäkohdat, esimerkiksi silloin, kun radiosondi lentää alijäähtyneessä pilvessä.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen mittausmenetelmä ja anturit, jossa suhteellinen kosteus voidaan mitata ainakin edellä mainitulla tarkkuudella - 1-2 %. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen mittausmenetelmä ja anturit, jotka soveltuvat erityisen hyvin kertakäyttöisiin radiosondeihin niin, että keksinnön mene- 4 95626 telmää ja antureita käyttäen anturijärjestely saadaan yksinkertaiseksi, kevytrakenteiseksi ja suurivolyymituotannossa muutenkin taloudelliseksi.
Edellä kosketeltuja ongelmia on yritetty ratkaista myös käyttämällä mekaanisia suojuksia sateen esteenä. Täysin tyydyttävästi toimivia ratkaisuja edellä käsiteltyjen ongelmien poistamiseksi ei ole toistaiseksi esitetty. Yleisesti tunnetuissa tavoissa ongelma ei ole poistunut tai vielä tavallisemmin saavutettu kosteusmittauksen tarkkuus ei ole riittävä. Mainitut suojarakenteet itsessään ovat kodensoitumiskeskuksia ja aiheuttavat kosteusmittausongelmia.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on kehittää edelleen edellä selostettua tekniikan tasoa, etenkin radiosondisovellusten osalta. Kuitenkin korostettakoon jo tässä yhteydessä, että keksinnön mukaista menetelmää voidaan käyttää muuallakin kuin radiosondeissa, esim. maanpinnalla tapahtuvia kosteusmittauslaitteissa, kuten ympäristömittauk-sissa tai teollisuudessa.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uusi menetelmä ja laite, jossa voidaan edellä kosketellut ongelmat pääasiallisesti ratkaista ja epäkohdat eliminoida.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnön menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että mainittua suojarakennetta lämmitetään ympäristöään korkeampaan lämpötilaan siten, että pääasiassa muuten kuin johtumalla siirtyneellä lämmöllä nostetaan kosteusanturin ja sen läheisyydessä olevien rakenteiden lämpötilaa niin, ettei niihin kosteuden olennaista tiivistymistä eikä jäätymistä tapahdu.
Keksinnön mukaisella laitteelle on puolestaan pääasiallisesti tunnusomaista se, että mainittu lämmitysvastus on järjestetty mainitun suojuksen yhteyteen lämmittämään kosteusanturia ja sen ympäristöä mainitun suojuksen ja/tai siihen kuuluvan osan välityksellä siten, että lämpöenergia siirtyy kosteusanturin ja suojuksen ympäristöön pääasiassa muuten kuin johtumalla.
Il 95626 5
Keksinnöllisenä ajatuksena on se, että lämmitetään suojarakennetta, jolloin se ja anturi ympäristöineen ja rakenteineen kaikkineen lämpiää, samoin mitattava ilma. Tällöin mittausta haittaava ilmiö poistuu, tiivistymistä ei tapahdu pintoihin, jotka ovat ympäristöä korkeammassa lämpötilassa. Oleellista on siis, että lämmitys tapahtuu anturisuojuk-sen yhteydessä olevalla lämmitysjärjestelyllä, josta lämpö siirtyy pääasiassa muuten kuin johtumalla ympäristöön (ilma ja anturi ympäristöineen ja tukirakenteineen). Haittaava jää tai yleensä kosteus voi olla myös itse anturin kosteutta mittaavan alueen ulkopuolella ja aiheuttaa haihtuessaan mittausta vääristävän paikallisen mikroilmaston. Oleellista on myös, että itse suojus lämpiää, koska siihen saattaa kertyä ja jäädä haittaavaa kosteutta.
Koska keksinnön yhteydessä kosteusanturia lämmitetään ja sillä tällöin mitataan kosteutta, täytyy kosteusanturin lämpötila mitata. Kun tiedetään lämmittämättömän ilman lämpötila ja anturin lämpötila, voidaan anturilla mitattu suhteellinen kosteus korjata esim. kylläisen höyryn-paineen suhteella oikeaksi kosteudeksi. Mukaan voidaan ottaa myös muita korjaustermejä. Anturin lämmitystä voidaan säätää eri tavoin. Yksinkertaisin tapa on kytkeä lämmitysvastuksen kanssa lämpötilasta riippuva vastus siten, että tropopaussin tasolla (-50...-80°C) lämmitys on jo melkein kokonaan pois, jolloin turha ja mittausta vaikeuttava lämmitys jää pois.
Keksintöä sovellettaessa kosteusanturin muodolla ja koolla ei sinänsä ole merkitystä, jos pysytään kohtuudessa, mutta suhteellisen pieni massaisuus ja pieni koko ovat eduksi. Kosteusanturin lämpötila voidaan mitata joko siihen mekaanisesti liitetyllä lämpötila-anturilla tai integroimalla lämpötilamittaus osaksi kosteusanturia. Kolmas tapa mitata kosteusanturin lämpötila on käyttää mahdollisimman ohuiden ja pitkien johtimien päässä olevaa pientä lämpötila-anturia. Anturi on tällöin ilmassa suojarakenteen sisäpuolella. Muilla tavoilla lämmönsiirto on häiriöalttiimpaa ilmavirtauksien vaiheteluille, joita tapahtuu huomattavasti esimerkiksi sondikäytössä. Lämpötila- ja kosteusmittauksella tulee olla lähes sama aikavakio, koska muutoin molempien virheet summautuvat erilaisilla aikavakioilla mitattuun ja laskettuun kosteusar- 95626 6 voon. Anturitoteutuksen tulee olla etenkin radiosondisovelluksissa massatuotantoon hyvin soveltuva.
Huomioon otettavia tekijöitä ovat ainakin sateen estäminen, säteilyläm-mön keräämisen minimointi, hyvä ilmavirtaus anturille ja kosteuden sekä jään keräämisen minimointi. Anturisuojuksen materiaalin sinänsä ei tarvitse olla hyvä lämmönjohde, jos muulla sen rakenneosalla esim. me-tallikalvolla tarvittaessa lisätään lämmönjohtavuutta. Lämmittävän rakenteen liittäminen anturisuojaukseen voi tapahtua hyvin erilaisilla tavoilla. Samoin lämmittävä rakenne on toteutettavissa monella eri tavalla. Lämmitysvastus on esim. vastuslankaa, joka on liitetty antu-risuojukseen eri tavoilla taitettuna tai kierrettynä ja kiinnitetty esim. liimaamalla tai suojusmateriaalin sisässä. Lämmitysvastuksena saattaa toimia myös suojuksen pinnalla oleva esim. höyrystetty tai liimattu vastuskalvo, joka voi olla myös anturisuojuksen rakenteiden välissä.
Lämmitys voi tapahtua jatkuvana, eri tavoin jaksotettuna tai muuten säädetysti. Lämmityksen säätö tarvittaessa voi tapahtua useilla eri tavoilla ohjattuna esim. lämpötilan mittaukseen perustuen tai aikasää-dettynä. Yksinkertaisimmillaan säätö on toteutettavissa lämpötilasta riipuvalla lämmitysvastuksen kanssa sarjaan tai rinnakkain kytketyllä vastuksella. Säädön tarkoituksena on toisaalta lämmittää sopivassa määrin ja toisaalta lopettaa lämmitys, kun se ei ole enää tarpeen, vaan pikemminkin haitaksi.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovellusympäristöihin ja -esimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole rajoitettu.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti keksinnön sovellusympäristönä toimivaa radiosondia.
Kuvio 2 on yleiskuva keksinnön mukaisesta anturijärjestelystä ja sen tukirakenteesta.
95626 7
Kuvio 3 esittää aksonometrisesti keksinnön mukaisen anturijärjestelyn yleiskuvaa.
Kuvio 4 esittää keskeistä aksiaalileikkausta kuvion 3 mukaisesta antu-rijärj estelystä.
Kuvio 5 havainnollistaa keskeisenä aksiaalileikkauksena keksinnön mukaisen anturijärjestelyn toimintaa.
Kuvio 6 esittää anturijärjestelyn sähköistä kytkentää.
Kuvio 7 esittää lohkokaaviona radiosondin mittausjärjestelmäää, johon keksinnön mukainen anturijärjestely osana kuuluu.
Kuvio 8 esittää testattua radiosondijärjestelmää, johon keksinnön mukainen anturijärjesly osana kuuluu.
Kuviot 9A-9G esittävät keksinnön mukaisen lämmitetyn anturisuojuksen erilaisia rakennevariaatioita aksonometrisesti tai keskeisinä aksiaali-leikkauksina.
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön sovellusympäristöksi radiosondi 100, joka nousee langan 101 yläpäähän kiinnitetyn sondipallon (ei esitetty) varassa yläilmoihin. Radiosondin 100 toisesta sivusta ulkonee keksinnön mukainen anturilaite, josta kuviossa 1 näkyy anturisuojus 10, piirilevy 12, anturin johdinkuviot 11 sekä ulkoilman lämpötila-anturi 13, joka on piirilevyn 12 yläpäässä olevan aukon 13a yhteydessä.
Kuviossa 2 on esitetty tarkemmin anturijärjestely tukirakenteineen, johon kuuluvan piirilevyn 12 yhteyteen on kiinnitetty kosteusanturi 14 ja sen lämpötila-anturi 17. Anturit 14 ja 17 on sijoitettu lieriömäisen anturisuojuksen 10 sisälle. Antureista 14 ja 17 lähtevät johtimet 15 ja 16 piirilevyn 12 johdinkuvioille 11, jotka välittävät anturien 14 ja 17 mittaussignaalit liitosten 18 välityksellä radiosondin 100 mittaus -elektroniikkaan.
8 95626
Kuvioissa 3 ja 4 on esitetty tarkemmin anturijärjestelyn ja sen antu-risuojuksen 10 rakenne. Suojuksena 10 on ulkopinnaltaan aluminoitu 10a muovisuojus, jonka avoimen alapään ulkoreunassa on lämmitysvastuslanka 20 eristeliiman 21 sisällä. Suojuksen 10 ulkopinnan metallointi lisää lämmönjohtumista sähkövastuksesta 20 ja toimii myös säteilysuojana, joka heijastaa auringonsäteilyä suojuksesta 10. Kuvion 4 mukaisesti antureista 14 ja 17 sekä lämmitysvastuksesta 20 lähtevät johtimet 15,16,19 piirilevyn 12 johdinkuvioille 11. Suojuksen 10 sisähalkaisija D on tyypillisesti D = 5 mm ja suojuksen korkeus H tyypillisesti H s 10 mm. Kosteusanturin 14 mitat ovat tyypillisesti 4 x 4 x 0,4 mm. Piirilevyn 12 mitat ovat tyypillisesti 10 mm x 130 mm. Muut edulliset mitat ovat pääteltävissä esim. kuviosta 2 em. mittoihin suhteutettuna.
Kuviossa 5 on havainnollistettu keksinnön mukaisen anturijärjestelyn toiminnan periaatetta. Suojuksen 10 ulkopinnalla oleva sähkövastus 20 lämmittää suojusta 10 ja siitä säteilee lämpöä, nuolten Hin suunnassa suojuksen 10 sisällepäin lämmittäen antureita 14 ja 17 ja niiden ympäristöä. Vastuksesta 20 ja suojuksesta 10 säteilee lämpöä myös suojuksen 10 ulkopuolelle nuolten Hout suunnassa, mikä säteily lämmittää suojuksen 10 ulkopuolisen ympäristön ilmaa ja tukirakenteita 12 ja muita ympäristön rakenteita. Oleellista on, että lämpö siirtyy vastuksesta 20 ja suojuksesta 10 ympäristöön pääasiassa muuten kuin johtumalla. Näin ollen saadaan anturit 14 ja 17, suojus 10 ja sen ympäristön ilma- ja muut rakenteet lämmitetyksi niin, että haitallista kosteuden tiivistymistä ja jäätymistä ei esiinny antureissa 14;17 ja niiden läheisyydessä olevissa rakenteissa.
Kuviossa 6 on esitetty keksinnön mukaisen anturikokonaisuuden sähköinen kytkentä, johon kuuluu suojuksen 10 lämmitysvastus 20, jonka resistanssia R voidaan tarvittaessa säätää myöhemmin tarkemmin selviävällä tavalla. Lisäksi kytkentään kuuluu kosteusanturin 14 lämpötilan T mittausanturi 17 sekä itse kosteusanturi 14, joka mittaa ympäristönsä suhteellista kosteutta U. Anturit 14 ja 17 voivat olla joko resistiivi-siä tai kapasitiivisia kosteus- ja lämpötila-antureita.
il 95626 9
Kuviossa 7 on esitetty keksintöä soveltavan mittausjärjestelmän periaate pääasiallisesti lohkokaaviona. Suojuksen 10 sisällä olevan kosteus-anturin 14 mittaussignaali U siirretään johtimin 15 mittauselektronii-kalle 31, johon tulee lämpötilasignaali Ta myös ympäristön lämpötila-anturilta 13. Kosteusanturin 14 lämpötila-anturi 17 antaa mittaustietonsa T johtimien 16 kautta säätö- ja säädön mittauselektroniikalle 30, joka ohjaa suojuksen 10 yhteydessä olevan lämmitysvastuksen 20 lämmi-tysvirtaa IH. Elektroniikkayksikölle 30 voidaan tuoda myös erillinen säätösignaali kuten anturi- tai aikasignaali, mitä kuvaa katkoviivoin piirretty yksikkö 35. Tehoyksikkö 32 syöttää sekä säätöelektroniikkayk-sikköä 30 että mittauselektroniikkayksikköä 31. Mittauselektroniikkayk-siköltä 31 samoin kuin säätöelektroniikkayksiköltä 30 viedään signaalit korjaus- ja kompensointilaskentayksikölle, joka mm. kompensoi ja anturin anturin lämpötilasignaalin T perusteella kosteusanturin 14 mittaussignaalia U. Lopullinen kosteuslukema näytetään ja/tai käsitellään edelleen yksikössä 34.
Kuviossa 8 on esitetty keksinnön anturijärjestelyä soveltava radiosondi telemetrijärjestelmineen, jota on käytännössä kokeiltu myöhemmin selostettavin koetuloksin. Järjestelmä on anturijärjestelmän osalta olennaisesti edellä selostetun kaltainen, ja suojuksen 10 sisällä oleva kos-teusanturi 14 ja sen lämpötila-anturi 17 antavat mittaussignaalinsa U ja T anturien mittausoskillaattorille 40. Mittausoskillaattorille 40 johdetaan myös sondin ulkopuolisen lämpötilan Ta mittaustieto anturilta 13 sekä ulkoilman paineen P mittaustieto anturilta 36. Yksikkö 42 säätää suojuksen 30 lämmitysvastuksen 20 lämmitystä tehonsäätöyksikön 43 välityksellä. Yksikön 43 aktiivisena säätöelementtinä on esim. NTC-vas-tus. Mittausoskillaattori 40 ohjaa mittaustiedon maahanlähetysyksikköä 41, joka lähettää sinänsä tunnetusti telemetriyhteyden TM välityksellä mittaustiedot sondista 100 maahan, jossa ne vastaanotetaan vastaanotto-yksiköllä 44. Vastaanottoyksikköön 44 tulee myös aikasignaali t ulkopuoliselta kellolta 37. Yksikkö 44 antaa mittaustiedot yksikölle 45, jossa suoritetaan korjaus- ja muu laskenta kosteus- ja muille mittaus-tiedoille. Lopullinen kosteuslukema ja muut mittaustiedot näytetään ja/tai käsitellään edelleen yksikössä 46. Yksiköt 44, 45 ja 46 kuuluvat meteorologisen havaintoaseman maajärjestelmiin 110.
10 95626
Kuvioissa 9A-9C on esitetty kaaviollisesti anturisuojuksen 10 yhteyteen sovitetun lämmitysvastuksen 20 erilaisia toteutusmuotoja. Suojus 10 on varustettu ulkopuolelta heijastavalla eriste- ja johdekerroksella 10a. Tämä kerros 10a toimii lämmönjohtumisen tehosteena sekä ulkopuolisen säteilyn heijastimena. Muutoin suojaus 10 on sopivimmin muovirakenteinen.
Kuvion 9A mukaisesti suojauksen 10 avoimen puolen alareunan yhteyteen on kierretty vastuslankaa 20A, joka on kiinnitetty ja eristetty esim. liimakerroksen 21 sisään.
Kuvion 9B mukaisesti lämmitysvastus 20B muodostuu sik-sak-muotoon taivutellusta vastuslangasta, joka on kiinnitetty esim. liimakiinnityksel-lä.
Kuvion 9C mukaisesti suojauksen 10 alareunaan on kiinnitetty sylinteri-mäinen eristekappale 22, jonka uraan 23 on käämitty lämmitysvastus 20C. Kappaleessa 22 on suojuksen 10 sisälle avautuva keskeinen pyöreä aukko 24. Kappale 22 on kiinnitetty suojauksen 10 aukon alaosan yhteyteen esim. liimalla tai ura-uloke-kiinnityksellä.
Kuviossa 9D on esitetty sellainen toteutus, jossa kierretty tai sik-sak-vastuslanka on valettu muovia olevan suojuksen 10 alareunan sisälle niin, että vastuksen 20D johdot 19 ulottuvat suojuksen 10 ulkopuolelle .
Kuviossa 9E on esitetty sellainen rakenne, jossa suojuksen 10 sisälle olennaisesti koko sen aksiaaliselle pituudelle on järjestetty kelarun-gon tapainen sisekappale 26, jossa olevaan uratilaan 29 on käämitty vastuslanka 20E. Kappaleen 26 keskeinen aksiaalinen aukko 24 rajoittaa pääasiallisesti suojuksen 10 sisätilan.
Kuviossa 9F on esitetty sellainen keksinnön toteutus, jossa suojuksen 10 ulkopinnalle sen avoimen pään reunan puolelle on kiinnitetty lämmi-tysvastukseksi 20F vastuskalvo 27 tai vastaava sähkövastus on tehty suoraan höyrystämällä suojauksen 10 ulkopinnalle.
Il 95626 11
Kuviossa 9G on esitetty kuvion 9E mukaisen rakenteen modifikaatio, jossa on sylinterimäinen sisekappale 28, jonka ulkopinnalle on kiinnitetty kalvovastus 20G, joka kiinnitetään suojauksen 10 sisäpintaa vasten.
Kaikille kuvioissa 3,4,5 ja 9A-9G esitetyille sovellusmuodoille on yhteisenä piirteenä se, että käytetään kupumaista suojausta, jonka toinen pää on suljettu ja toinen avoin ja avoimelle puolelle on järjestetty suojauksen koko kehän ympäri ulottuva lämmitysvastus 20,20A,20B,20C, 20D.20F. Kuviot 9E ja 9G esittävät sellaiset toteutusmuodot, jossa lämmitysvastukset 20A je 20G ulottuvat suojauksen 20 aksiaalisuunnassa olennaisesti koko sen korkeudelle H.
Keksintöä testattiin kuvion 8 mukaisessa radiosondisovelluksessa, jolloin käytettiin pitkien johtimien päässä olevaa pientä (halkaisija alle 2 mm, pituus n. 2 mm) kapasitiivista anturia 17 lämpötilamittaukseen, joka anturi 17 oli ilmassa suojauksen 10 sisällä kosteusanturin 14 (mitat: 4 x 4 x 0,4 mm) yläpuolella. Anturilämpötilan T mittaus onnistui hyvin ainakin tällä rakenteella ja laskennallinen korjaus oli yksinkertainen. Suojuksen 10 lämmitys on kokeissa toteutettu kiertämällä sen alareunaan muovisuojuksen 10 päälle vastuslankaa 20A (n. 900 ohm). Vastuslangan 20A päällä oli eristeliima 21 ja koko suojus 10 oli päällystetty normaalisti alumiinihöyrystyksellä. Lämmitysvastuksen 20A johtimet 19 jatkuivat piirilevyn 12 kontaktipisteisiin asti.
Em. kytkennästä saatin maksimissaan PH ~ 440 mW:n lämmitysteho. Testeissä riittävä lämmitysteho todettiin olevan jo alueella PH » 250...100 mW. Joissakin testeissä käytettiin sarjassa lämmitysvastuksen kanssa myös lämpötilariippuvaista NTC-vastusta siten, että lämmitys väheni voimakkaasti oltaessa tropopausin yläpuolessa stratosfäärissä. Kuvio 4 on rakennekuva testatusta anturi/lämmitys- systeemistä. Tämä anturivaihto-ehto on massatuotannollisesti toteutettavissa ja perusidea on riippumaton anturin tukirakenteiden ja suojuksen rakenteista. Muutoin radio-sondi oli periaatteiltaan ja mittaustekniikaltaan normaali hakijan radiosondi.
95626 12
Keksinnössä vastukseen 20-20G syötettävän sähkötehon PH voidaan arvio.ida olevan yleensä alueella PH » 1 mW . . . 10 W ja sondisovelluksissa edullisimmin PH = 1 mW ... 1 W. Kosteusanturin 14 lämpötila-anturin 17 lämpötilan T mittausvirheen on edullisimmin oltava rajoissa 0,1...0,2°C.
5 Massaltaan kosteus- ja lämpötila-anturit 14,17 ovat edullisimmin samaa suuruusluokkaa tai ainakin aikavakioltaan samaa luokkaa.
Kosteusanturin 14 lämmittämistä ei ole syytä tehdä liian suurella teholla lisääntyvien mittausepätarkkuuksien vuoksi. Edullisinta on, että 10 lämmitettäessä kosteusanturin 14 lukema muuttuu korkeintaan n. 50 %, edullisimmin vain n. 5...30 %.
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaih-15 della ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetystä.

Claims (11)

95626
1. Menetelmä suhteellisen kosteuden mittaamiseksi kosteusanturia (14) hyväksikäyttäen, etenkin radiosondeissa (100), jossa kosteusanturissa (14) käytetään aktiivista materiaalia, jonka sähköiset ominaisuudet ovat sen absorboiman vesimäärän funktio, jossa menetelmässä mainittua anturia (14) lämmitetään sen pinnalle ja/tai ympäristöön kertyneen jään, huurteen tai tiivistyneen kosteuden poistamiseksi, jossa menetelmässä kosteusanturin (14) lämpötilaa (T) ja/tai ulkolämpötilaa (Ta) havaitaan ja tätä/näitä suureita käytetään hyväksi kosteusmittausarvojen (U) laskemisessa ja jossa menetelmässä kosteusanturia (14) suojataan sen ympärille järjestetyllä mekaanisella suojarakenteella (10), tunnettu siitä, että mainittua suojarakennetta (10) lämmitetään ympäristöään korkeampaan lämpötilaan siten, että pääasiassa muuten kuin johtumalla siirtyneellä lämmöllä nostetaan kosteusanturin (14) ja sen läheisyydessä olevien rakenteiden lämpötilaa niin, ettei niihin kosteuden olennaista tiivistymistä eikä jäätymistä tapahdu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua suojarakennetta (10) lämmitetään sähköisesti sen yhteydessä olevalla sähkölämmitysvastuksella (20-20G).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suojarakenteen (10) yhteydessä olevaan sähkövastukseen (20) syötettävän sähkövirran (IH) voimakkuus järjestetään säädettäväksi lämmi-tystarpeen mukaisesti.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu säätö suoritetaan ulkoisen lämpötilan (Ta) perusteella, radiosondisovellutuksissa sopivimmin siten, että tropopaussin tasolla (Ta « -50...-80°C) lämmitys tulee olennaisesti poiskytketyksi.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että anturin (14) suojusrakenteen lämmityksen sähköteho PH on valittu alueelta PH « 1 mW...10 W, radiosondisovelluksissa sopivimmin PH = 1 mW ... 1 W. 95626
6. Anturijärjestely, etenkin radiosondeihin, ympäristön suhteellisen kosteuden (U) mittaamiseksi, joka anturijärjestely käsittää kosteusmit-tausanturin (14) ja sen lämpötilan (T) mittausanturin (17) sekä mainittuja antureita (14,17) ympäröivän suojuksen (10), johon anturijärjes-telyyn kuuluu lämmitysvastus (20-20G), johon syötetään sähkövirtaa (IH) , jolla lämmitetään kosteusanturia (14) ja sen ympäristöä ja johon järjestelyyn lisäksi kuuluu ulkoisen lämpötilan mittausanturi (13), tunnettu siitä, että mainittu lämmitysvastus (20-20G) on järjestetty mainitun suojuksen (10) yhteyteen lämmittämään kosteusanturia (14) ja sen ympäristöä mainitun suojuksen (10) ja/tai siihen kuuluvan osan (22;26;28) välityksellä siten, että lämpöenergia siirtyy kosteus-anturin (14) ja suojuksen (10) ympäristöön pääasiassa muuten kuin johtumalla.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen anturijärjestely, jossa suojuksena on kuppimainen toisesta päästään ainakin osittain avoin suojus (20-20G), jonka sisään mainittu kosteusanturi (14) ja sen lämpötila-anturi (17) on sijoitettu, tunnettu siitä, että mainitun suojuksen (10) yhteyteen ainakin sen avoimen puolen osalle on järjestetty sähkövastus (20;20A;20B;20C;20D;20F), johon on syötettävissä lämmitysvirta (IH) .
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen anturijärjestely, tunnettu siitä, että mainitun sähkövastuksen muodostaa suojuksen (10) avoimen puolen reunaan kiedottu vastuslanka (20A), sik-sak-muotoon taivuteltu vastuslanka (20B), suojuksen eristemateriaalin sisälle upotettu vastuslanka (20D) ja/tai suojuksen ulkopinnalle suoraan höyrys-tetty tai liimattu vastuskalvo (20F).
9. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen anturijärjestely, tunnettu siitä, että suojuksen (10) sisälle on kiinnitetty eristekap-pale (22; 26), jossa olevaan uratilaan tai vastaavaan on käämitty vas-tuslankaa (20C;20D).
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen anturijärjestely, tunnettu siitä, että suojuksen (10) sisälle on järjestetty sen olennaiselle aksiaaliselle pituudelle (H) ulottuva sisekappale (26;28), jonka ympärille suojuksen (10) sisäpintaa vasten on järjestetty vastus- it 95626 langasta (20E) ja/tai kalvovastuksesta (20G) muodostuva suojuksen (10) lämmitysvastus (kuviot 9E ja 9G).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 6-10 mukainen anturijärjestely, t u n -5 n e t t u siitä, että anturijärjestelyyn kuuluu mittauselektroniikka-yksikkö (31) , johon on kytketty kosteusanturi (14) ja ulkoisen lämpötilan (Ta) mittausanturi (13), että anturijärjestelyyn kuuluu säätö-ja/tai säädön mittauselektroniikkayksikkö (30), johon on kytketty kos-teusanturin (14) lämpötilan (T) mittausanturi (17) ja joka yksikkö (30) 10 on järjestetty säätämään suojukseen (20) syötettävää sähkövirtaa (IH) ja että mainitut yksiköt (30,31) on liitetty korjaus- ja kompensointilas-kentayksikköön (33), josta on saatavissa lämpötilakompensoitu kosteus-lukema (kuvio 7). 95626
FI934267A 1993-09-29 1993-09-29 Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa FI95626C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI934267A FI95626C (fi) 1993-09-29 1993-09-29 Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa
DE69425211T DE69425211T2 (de) 1993-09-29 1994-09-05 Verfahren und Vorrichtung zur Messung der Feuchtigkeit, insbesondere in Radiosonden
EP94850151A EP0645620B1 (en) 1993-09-29 1994-09-05 Method and arrangement in measurement of humidity, in particular in radiosondes
US08/313,017 US5511417A (en) 1993-09-29 1994-09-27 Method and arrangement in measurement of humidity, in particular in radiosondes
JP25944494A JP3442503B2 (ja) 1993-09-29 1994-09-29 ラジオゾンデ気象観測などにおける湿度測定方法と湿度測定構造

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI934267 1993-09-29
FI934267A FI95626C (fi) 1993-09-29 1993-09-29 Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI934267A0 FI934267A0 (fi) 1993-09-29
FI934267A FI934267A (fi) 1995-03-30
FI95626B FI95626B (fi) 1995-11-15
FI95626C true FI95626C (fi) 1996-02-26

Family

ID=8538687

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI934267A FI95626C (fi) 1993-09-29 1993-09-29 Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5511417A (fi)
EP (1) EP0645620B1 (fi)
JP (1) JP3442503B2 (fi)
DE (1) DE69425211T2 (fi)
FI (1) FI95626C (fi)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI99164C (fi) * 1994-04-15 1997-10-10 Vaisala Oy Menetelmä kastepisteen tai kaasupitoisuuden mittaamiseksi sekä laitteisto jäätymisen ennakoimista varten
DE19711371C1 (de) * 1997-03-19 1998-08-27 Tekmar Elektronik Gmbh & Co Einrichtung und Verfahren zur Schnee- und Eismeldung
DE10019551A1 (de) * 2000-04-20 2001-10-25 Elk Ges Fuer Erstellung Layout Verfahren und Vorrichtung zur Ermittlung der relativen Feuchte in Luft-/Gasgemischen
US20020110337A1 (en) * 2000-05-13 2002-08-15 Stefan Loeffelholz Electro-optical component
DE10033620A1 (de) * 2000-07-11 2002-01-31 Testo Gmbh & Co Kg Vorrichtung und Verfahren zur Ermittlung der Feuchte in Gasen
US6422062B1 (en) * 2000-08-29 2002-07-23 Delphi Technologies, Inc. Integrated glass fog sensor unit
US6470696B1 (en) * 2001-09-18 2002-10-29 Valerie Palfy Devices and methods for sensing condensation conditions and for removing condensation from surfaces
FI118162B (fi) 2003-11-18 2007-07-31 Vaisala Oyj Radiosondin kosteusmittaustulosten korjaaminen
KR101400749B1 (ko) * 2012-01-05 2014-05-29 부경대학교 산학협력단 기후변화재현장치 및 그 방법
WO2014128348A1 (en) * 2013-02-22 2014-08-28 Vaisala Oyj A radiosonde and a method for atmospheric measurements performed at an elevated temperature
KR101508558B1 (ko) * 2014-07-18 2015-04-16 한국표준과학연구원 라디오존데의 습도센서를 보호하는 이중 캡
US10401314B2 (en) 2015-01-08 2019-09-03 Hitachi Automotive Systems, Ltd. Humidity measuring device
KR101787189B1 (ko) * 2015-06-29 2017-11-16 한국표준과학연구원 복수의 온도센서가 구비된 라디오존데와 이를 이용한 온도 측정 방법 및 그 보정 시스템과 보정 방법
DE102016218300A1 (de) 2016-09-23 2018-03-29 Robert Bosch Gmbh Verfahren zur Bestimmung der relativen Feuchte und Sensorsystem zur Bestimmung einer relativen Feuchte
FI127193B (fi) * 2016-12-22 2018-01-31 Vaisala Oyj Menetelmä liittyen radiosondiin ja järjestelmä
US10816498B2 (en) 2017-05-30 2020-10-27 Raymond Hoheisel Humidity sensor and related methods
DE102017210064A1 (de) * 2017-06-14 2018-12-20 E + E Elektronik Ges.M.B.H. Verfahren zum Betrieb einer Sensoranordnung und hierzu geeignete Sensoranordnung
EP3454027B1 (de) * 2017-09-07 2019-10-02 E+E Elektronik Ges.M.B.H. Messaufnehmer zum ermitteln der feuchtigkeit
TWM569412U (zh) * 2018-08-07 2018-11-01 捷騰光電股份有限公司 溫濕度感測模組之烘乾裝置
KR101980075B1 (ko) * 2018-08-21 2019-05-20 에스제이엠앤씨 주식회사 습도센서 보호캡부를 갖는 라디오존데
KR101975545B1 (ko) * 2018-08-29 2019-06-27 에스제이엠앤씨 주식회사 솔라 패널을 갖는 라디오존데
KR102006934B1 (ko) * 2018-08-29 2019-08-02 에스제이엠앤씨 주식회사 차광부를 갖는 라디오존데

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3168829A (en) * 1961-10-05 1965-02-09 Honeywell Inc Control apparatus
US3350941A (en) * 1965-05-20 1967-11-07 Johnson Service Co Humidity sensing element
US3599862A (en) * 1969-04-17 1971-08-17 Fairchild Hiller Corp Apparatus for controlling temperature relative to humidity
FI48229C (fi) * 1972-10-12 1974-07-10 Vaisala Oy Kapasitiivinen kosteusanturi ja sen valmistumenetelmä.
US4035644A (en) * 1975-07-01 1977-07-12 Ciemochowski Michael F Atmospheric condition detecting and indicating apparatus and method
FI58402C (fi) * 1977-12-02 1981-01-12 Vaisala Oy Foerfarande foer nedsaettning av icke oenskvaerda egenskaper hos en elektrisk fuktighetsgivare
FI58403C (fi) * 1979-03-29 1981-01-12 Vaisala Oy Regleranordning i fuktighetsgivare
JPS58165048A (ja) * 1982-03-25 1983-09-30 Meisei Electric Co Ltd 湿度センサ
KR880004363A (ko) * 1986-09-17 1988-06-03 케네쓰 제이 캄머라드 응축방지장치
US4915816A (en) * 1988-09-06 1990-04-10 Parthasarathy Shakkottai Polymer hygrometer for harsh environments
KR900010358A (ko) * 1988-12-12 1990-07-07 시끼 모리야 스위칭제어형 열식 유량센서
FI85770C (fi) * 1990-02-21 1992-05-25 Vaisala Oy Foerfarande i samband med impedansgivare i radiosonder.
JPH05172776A (ja) * 1991-12-24 1993-07-09 Murata Mfg Co Ltd 湿度検出装置
US5365784A (en) * 1992-04-30 1994-11-22 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Humidity sensing apparatus and method

Also Published As

Publication number Publication date
FI934267A (fi) 1995-03-30
EP0645620A3 (en) 1995-09-13
EP0645620B1 (en) 2000-07-12
EP0645620A2 (en) 1995-03-29
DE69425211D1 (de) 2000-08-17
DE69425211T2 (de) 2000-11-23
JPH07174721A (ja) 1995-07-14
FI95626B (fi) 1995-11-15
US5511417A (en) 1996-04-30
FI934267A0 (fi) 1993-09-29
JP3442503B2 (ja) 2003-09-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI95626C (fi) Menetelmä ja järjestely kosteuden mittauksessa, etenkin radiosondeissa
FI96640B (fi) Menetelmä suhteellisen kosteuden mittaamiseksi, etenkin radiosondeissa
US5050434A (en) Capacitive humidity sensor
US4862088A (en) Remote locating of a structure and remote measurement of conditions therein
US2526636A (en) Moisture measuring instrument
US20100156663A1 (en) Radiosonde having hydrophobic filter comprising humidity sensor
US6276202B1 (en) Device and method for detecting snow and ice
FI58403B (fi) Regleranordning i fuktighetsgivare
KR20070061560A (ko) 수분 검출기, 수분 검출 시스템 및 수분 검출 방법
GB2288465A (en) Method of measuring dewpoint or gas concentration and apparatus for prediction of icing
US20100301877A1 (en) Flexible sheet sensor inserted in tube
US20100321162A1 (en) Wireless Backscatter Interrogation of Passive, Resonant Sensor-LC-Tags
US4305280A (en) Rainfall intensity sensor
FI85770B (fi) Foerfarande i samband med impedansgivare i radiosonder.
Chavanne et al. Monitoring soil water content and its salinity with high-precision and low-cost in-situ sensors
JPS62215194A (ja) 断熱板及びその検査方法
FI100739B (fi) Menetelmä suhteellisen kosteuden mittaamiseksi, etenkin radiosondeissa sekä menetelmää soveltava kosteusanturi
CN215910385U (zh) 一种电容电极结构、电容电极及土壤湿度传感器
CN219870037U (zh) 铠装热电阻及具有它的温度检测装置
KR20040092270A (ko) 박막형 습도센서
IL298652B2 (en) Capacitive precipitation gauge
FI74141B (fi) Hypsometer.
SU1755235A1 (ru) Устройство дл предотвращени конденсации вод ного пара из парогазовой среды
JPH03237324A (ja) 温度センサ
JPS62106360A (ja) 培地用水分センサ及び培地用水分測定器

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: VAISALA OY

BB Publication of examined application