FI94143B - Menetelmä peruspainovärin ja syväpainovärin valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä peruspainovärin ja syväpainovärin valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI94143B
FI94143B FI892142A FI892142A FI94143B FI 94143 B FI94143 B FI 94143B FI 892142 A FI892142 A FI 892142A FI 892142 A FI892142 A FI 892142A FI 94143 B FI94143 B FI 94143B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pigment
ink
solvent
metal
spheres
Prior art date
Application number
FI892142A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI94143C (fi
FI892142A (fi
FI892142A0 (fi
Inventor
Chi K Dien
Daniel J Carlick
Original Assignee
Sun Chemical Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sun Chemical Corp filed Critical Sun Chemical Corp
Publication of FI892142A0 publication Critical patent/FI892142A0/fi
Publication of FI892142A publication Critical patent/FI892142A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI94143B publication Critical patent/FI94143B/fi
Publication of FI94143C publication Critical patent/FI94143C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09DCOATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
    • C09D11/00Inks
    • C09D11/02Printing inks
    • C09D11/08Printing inks based on natural resins
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09BORGANIC DYES OR CLOSELY-RELATED COMPOUNDS FOR PRODUCING DYES, e.g. PIGMENTS; MORDANTS; LAKES
    • C09B67/00Influencing the physical, e.g. the dyeing or printing properties of dyestuffs without chemical reactions, e.g. by treating with solvents grinding or grinding assistants, coating of pigments or dyes; Process features in the making of dyestuff preparations; Dyestuff preparations of a special physical nature, e.g. tablets, films
    • C09B67/0001Post-treatment of organic pigments or dyes
    • C09B67/0021Flushing of pigments

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Inks, Pencil-Leads, Or Crayons (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)

Description

94143
Menetelmä peruspainovärin ja syväpainovärin valmistamiseksi Förfarande för framställning av bastryckfärg och djuptryck-f ärg 5 Tämä keksintö koskee menetelmää syväpainoon sopivan peruspainovärin sekä syväpainovärin valmistamiseksi. Keksinnön mukaisessa menetelmässä pigmenttisuspensio huuhdellaan suoraan väriväliaineeseen, joka käsittää metalliresinaat-tien orgaanisen liuoksen.
10
Kaupallisia painovärejä valmistettaessa käytetään pigmenttejä joukossa erilaisia muotoja. Aikaisemmin käytettiin yksinomaan kuivia pigmenttejä, ja ne ovat edelleen käytössä määrättyjä painovärejä valmistettaessa, kuten syväpainoon 15 käytettyjä. Kuivat pigmentit valmistetaan yleensä suodattamalla pigmentti vedestä tai liuottimesta, jonka jälkeen seuraa pesu, kuivaus ja jauhatus halutun hienojakoisuuden omaavan tai jauhemaisen kuivan pigmentin saamiseksi. Tällaiset hienojakoiset tai jauhemaiset kuivat pigmentit ovat 20 kuitenkin jonkin verran vaikeita uudelleendispergoitavia painoväriväliaineisiin.
Vaikkakin märkiä suodatinkakkuja tai vesidispersioita on käytetty kaupallisesti painovärien valmistukseen, ovat 25 tällaiset syöttömateriaalit rajoittuneet vesijärjestelmiin. Niin kutsuttua "huuhtelu"-menetelmää on käytetty laajalti usean vuoden ajan. Yleensä huuhtelupigmentit valmistetaan siirtämällä pigmenttihiukkasia suodatinkakuista tai vesi-faasista orgaaniseen väliaineeseen kuten poolittomaan 30 öljyyn tai hartsifaasiin. Vaikka huuhtelulla on se etu, että vältetään kuivien pigmenttien valmistuksessa tarvitta-vat kalliit ja aikaa vaativat kuivaustyövaiheet, on sillä edelleen haittana se, että tarvitaan erityistä suodatus- ja sekoituslaitteistoa, kuten myös tällaisten laitteiden 35 käyttöön liittyvät ongelmat.
2 94143 Äskettäin julkaistu patenttijulkaisu US-4.634.471 esittää pigmentti/vesisuspension sekoituksen vettä, emulgaattorin, ja orgaanisista hartseista, orgaanisista liuottimista ja näiden seoksista valittua orgaanista nestettä sisältävän 5 emulsion kanssa, jonka jälkeen näin muodostunut seos huuhdellaan hydrofobisella orgaanisella väliaineella. Seosta on kuitenkin sekoitusvaiheen jälkeen ja ennen huuhtomista käsiteltävä "konsentrointialueella", joka on edullisesti suodatin, kuten levy- tai kehyssuodatinpuristin. Täten tämä 10 patentoitu menetelmä vaatii erityisensuodatusvaiheen veden poistamiseksi.
On myös esitetty offsetvärien valmistaminen muuttamalla pigmentti suoraan vesisuspensiosta valmiiksi painoväriksi. 15 Tällainen menetelmä vaatii kuitenkin suurileikkauksisen suuritehosekoittimen, kuten myös muuta erikoislaitteistoa.
Nykyisin huuhdottuja pigmenttejä ei ole saatavissa syväpai-noväreihin, ja tämän vuoksi käytetään edelleen kuivapig-20 menttejä. Syväpainolla tarkoitetaan tässä keksinnössä valokaiverrusjulkaisupainoa. Syväpainoväreissä on tavanomaista käyttää lakkakomponenttina metalliresinaatteja.
Nämä metalliresinaatit toimivat tavanomaisen huuhtelun aikana emulgaattoreina, ja sen mukaisesti tämä tekee tar-25 peellisen vedenerotusvaiheen hyvin vaikeaksi, ellei epäkäy-·' tännölliseksi kaupallisten työtapojen kannalta.
Tämän keksinnön mukaisesti on nyt havaittu, että uutta ja suoraa huuhtelutyötapaa voidaan käyttää tehokkaasti teke-30 mään värit sopiviksi syväpainoa varten. Erityisemmin havaittiin, että tällaiset painovärit voidaan valmistaa ’* suoraan pigmentin vesisuspensiosta huuhtelemalla metallire- sinaattiliuoksella, jossa on säädetty määrä liuotinta. Liuotin/metalliresinaatti-painosuhteen on oltava ainakin 35 40:60. Edelleen on havaittu olennaiseksi, että läsnä on pienempi määrä vähintään 8 hiiliatomia rasva-amiinia tai li 94143 3 vastaavaa kvatemääristä ammoniumyhdistettä auttamaan huuhtelukäsittelyä.
Tämän keksinnön menetelmän suorituksella ei saada ainoastaan erittäin haluttua syväpainoväriä, vaan myös huomatta-5 via säästöjä, koska vältetään tavanomaiset suodatus, kuivaus ja jauhatusvaiheet. Edelleen, tämä menetelmä voidaan suorittaa tavallisessa reaktorissa tai säiliössä pienitehoisella sekoittimella paremminkin kuin tekniikan tason esittämällä kalliilla ja erikoisella, paljon energiaa 10 vaativalla laitteistolla.
Tämän keksinnön toteutuksessa lähtöaineet käsittävät pigmentin vesisuspension, metalliresinaattien liuoksen orgaanisessa liuottimessa ja rasva-amiinin tai vastaavan 15 kvaternäärisen ammoniumyhdisteen. Jälkimmäinen voidaan lisätä järjestelmään joko alussa, esimerkiksi vesisuspensioon, kuten myös erilaisten työvaiheiden aikana tai välissä.
Tässä menetelmässä voidaan käyttää kaikkia painoväreissä 20 käyttökelpoisia tavanomaisia pigmenttejä, eikä erikoispig-menttien käyttö kuulu tämän keksinnön olemukseen. Esimerkinomaisia pigmenttejä ovat Pigment Yellow 12 (vihreä sävy ja punainen sävy), Pigment Red 49=1, Pigment Red 57=1.
25 Pigmenttisuspensio muodostetaan aromaattisen amiinin diat-·'. sotoimisella tai tetratsotoimisella hapossa ja vedessä natriumnitraatilla; diatsonium- tai tetratsoniumsuola lisätään liittäjäkomponentin vesiliuokseen muodostamaan värin. Tapauksissa, joissa käytetään pigmenttiä Red 49=1 30 tai Red 57=1, on metallisointi välttämätön lopullisen liukenemattoman pigmentin valmistamiseksi. Nämä pigmentti suspensiot valmistetaan ammattimiehen hyvin tuntemin tavanomaisin menetelmin. Yleensä vesisuspensio sisältää noin 2-10 paino-% pigmenttiä lopun ollessa vettä tai epäorgaa-35 nisiä suoloja. Kuten edellä mainittiin, saattaa suspensio sisältää valinnaisesti vähäisen määrän rasva-amiinia, joka toimii huuhteluapuaineena.
4 94143
Metalliresinaattien liuos muodostetaan pelkästään sekoittamalla resinaatit orgaanisen liuottimen kanssa. Resinaattien metallisubstituentit voidaan valita ryhmästä kalsium, sinkki, magnesium ja näiden seokset. Erityiset käytetyt metal-5 lit eivät ole kriittisiä. On mahdollista käyttää kaupallisesti saatavia lakkoja kuten St. John:in MR-522, MR-509 ja MR-516; kuten myös Union Camp:in Unirez 1061, 1062 ja 1059. Näiden lakkojen tiedetään koostuvan metalli- tai metalli-seosresinaateista. Ymmärretään kuitenkin, että metalliresi-10 naatit saattavat olla erityisesti keksinnön menetelmässä käytettäviksi valmistettuja.
Metalliresinaattien liuoksen muodostamiseen voidaan käyttää erilaisia orgaanisia liuottimia. Jälleen, erityisen liuot-15 timen valinta ei ole tämän keksinnön kannalta olennaista. Vaikka useita liuottimia on saatavilla, käsittävät jotkin edulliset liuottimet tolueenin ja laktolispriin; jälkimmäinen on kaupallinen nimi alifaattisille hiilivetyliuottimil-le, joiden kiehumispiste on 97 - 107°C.
20 Tämän keksinnön kannalta on olennaista, että liuotin/metal-liresinaatti-painosuhteen on oltava 40:60 tai korkeampi. Erityisemmin on havaittu, että tämän suhteen on oltava ainakin 40:60 jotta huuhtelutyömenetelmä olisi tehokas 25 valmistamaan syväpainovärejä, joissa on metalliresir.aatteja sisältäviä väliaineita. Tämän suhteen säilyttäminen on niin tärkeää, että ylimääräisiä liuottimia, kuten tolueenia ja laktolispriitä, saatetaan lisätä käsittelyn aikana.
30 Toinen oleellinen tämän keksinnön ominaispiirre on rasva-amiinin tai vastaavan kvaternäärisen ammoniumyhdisteen käyttö järjestelmässä huuhteluapuaineena. Kuvailtua tuotetta ei saada ilman rasva-amiinia. Kuten edellä mainittiin, tämä lisäaine saatetaan lisätä alussa ja/tai työtavan 35 suorituksen aikana. Parhaimman tuloksen saavuttamiseksi rasva-amiini tai kvaternäärinen ammoniumyhdiste käsittää ainakin 8 hiiliatomia ja jopa 24 hiiliatomia tai yli mole- li 94143 5 kyyliä kohden. Valmiiden kaupallisten tuotteiden saatavuus on ensisijainen rajoitin. Yleisesti on käytettävä vain pienempiä määriä rasva-amiineja, eli riittävä määrä auttamaan huuhtelutoimenpiteessä. Määrät, jotka vaihtelevat 5 välillä 2 - 30 %, edullisesti 5-10 pigmenttisiä. Esimerkinomaiset rasva-amiinit käsittävät sellaiset kaupallisesti saatavat materiaalit kuten "Duomeen T" "Triamine T" ja "Kemamine Q-6502C", joita valmistavat Akzo Chemical America ja Humko Chemival. "Duomeen T" on N-tali-l,3-diaminopro-10 pääni; kun taas "Triamine T" on N-tali-1,3'-diaminobispro-pyyliamiini. Muut käyttökelpoiset rasva-amiinit käsittävät, muttei rajoittavasti, seuraavat: "Duomeen C" = N-kookos-1,3-diaminopropaani "Duomeen 0" = N-oleyyli-1,3-diaminopropaani 15 "Triamine C" = N-kookos-3,3'-diaminobispropyyliamiini Dimetyylidikookosammoniukloridi Dimetyylidioktyyliammoniumkloridi Dimetyylidilauryyliammoniumkloridi.
20 Huuhteluvaihe suoritetaan yleensä lämpötiloissa välillä 5 - 95°C, edullisesti 20 - 50°C, ja pH:ssa alueella 4-10, edullisesti 5-8.
Kun vesisuspensio on yhdistetty metalliresinaattien liuok-25 seen orgaanisessa liuottimessa, saatua seosta sekoitetaan.
·' Ennen sekoittamisen aloittamista tai sekoituksen alkuvaiheessa seos saatetaan säätää oikean liuotin/metalliresi-naatti-suhteen varmistamiseksi, että rasva-amiinia on läsnä riittävästi, ja että pH on määrätyllä alueella. On mahdol-30 lista esimerkiksi lisätä rasva-amiinia tai vastaavaa kva-ternääistä ammoniumsuolaa ja ylimääräinen liuotin lyhyen sekoitusvaiheen jälkeen. Mikä hyvänsä tarpeellinen pH:n säätö voidaan suorittaa samaan aikaan.
35 Sekoitus voidaan suorittaa tehokkaasti tavanomaisessa reaktorissa tai tankissa, jossa on pienitehoinen sekoitin. Tässä voidaan käyttää mitä tavanomaisimpia sekoittimia, 6 94143 jotka antavat tehokkaan sekoituksen. Esimerkiksi yksilapai-nen melatyyppinen sekoitin tai 2-4 lavan juoksupyöräse-koitin tai turbiinipotkurisekoitin antavat myös tyydyttävät tulokset. Suhteellisen alhaiset nopeudet 20 - 500 r/min 5 ovat riittäviä tähän toimintaan. Suurinopeussekoittimia voidaan myös käyttää, mutta ne eivät ole välttämättömiä näihin tarkoituksiin.
Sekoitusta suoritetaan riittävä aika tuottamaan pigmentti-10 palloille haluttu koko, tavallisesti 1-5 mm. Useampiin tarkoituksiin vaadittava sekoitus suoritetaan loppuun ajassa, joka vaihtelee välillä 0,25 - 3 tuntia, ja edullisesti 0,5-1 tuntia. Ymmärretään kuitenkin, ette täsmällinen sekoitusaika ole kriittinen ja että pallojen koko saat-15 taa vaihdella huomattavasti. Suoritettaessa tämän keksinnön menetelmää hallituissa olosuhteissa pigmentit siirtyvät pehmeästi suspensiosta lakkaan tai metalliresinaattien liuokseen orgaanisessa liuottimessa. Aluksi on pieniä hiekkamaisia hiukkasia, jotka kasvavat sekoitettaessa suurem-20 miksi palloiksi ja mahdollisesti suureksi möhkäleeksi.
Yleensä sekoitus lopetetaan suurien pallojen muodostuessa, mikä helpottaa massan erottamista vedestä muilla fysikaalisilla menetelmillä kuin suodatuksella tai tekniikan tasolla kuvaillulla konsentrointivyöhykkeellä.
25 !’ Massavesi voidaan poistaa yksinkertaisesti joko dekantoi-malla tai lapolla. Loppu materiaali siirretään sitten sekoittimeen. Sekoittaminen työntää pallot yhteen muodostamaan suuria pehmeitä möhkäleitä tai magmaa ja pusertaa ulos '30 enemmän vettä, joka voidaan erottaa magmasta. Sitä pestään vedellä, kunnes pesuveden johtavuus on 0,05 - 0,06 mmho/cm ” tai alle. Tämä takaa että kaikki pigmenttivalmistusproses- sissa muodostuneet epäorgaaniset suolat ja vesiliuokset orgaaniset materiaalit poistetaan valmiista painoväristä.
35 Voidaan käyttää useampia vesieriä varmistamaan riittävä pesu. Sekoitin varustetaan pieninopeuksisella sekoitinlait-teella, kuten Baker-Perkins kaksoisvarsisekoittimella, li 94143 7
Nauter-sekoittimella tai millä hyvänsä muulla sekoittimel-la, joka pystyy käsittelemään pastamaisia materiaaleja ja jossa saattaa olla kuumennus- ja tyhjiöjärjestelmät jään-nösveden poistoon.
5
Pesty materiaali kuumennetaan sitten lämpötilaan noin 50 - 110°C, edullisesti 80 - 90°, tyhjössä saamaan aikaan atseotrooppisen tislauksen. Tislauslaitteisto järjestetään edullisesti erottamaan vesi atseotrooppisesta seoksesta 10 sallien orgaanisen liuottimen kierrätyksen sekoittimeen.
Keksinnön menetelmän joustavuus mahdollistaa lisän metalli-resinaattiliuoksen lisäyksen orgaanisessa liuottimessa pesuvaiheen jälkeen ja/tai sekoitettaessa materiaalia kuumennuksen aikana tislauslämpötiloihin.
15
Keksinnön toisen näkökohdan mukaan lämpötilaa nostetaan hieman tislauksen lopussa, se on, noin 100°C:een, kideveden poistamiseksi pigmenttimolekyyleistä.
20 Tuoteseos atseotrooppisen tislauksen jälkeen jäähdytetään sekoittimessa ympäristön lämpötilassa. Tarvittaessa voidaan lisätä enemmän metalliresinaatteja, orgaanista liuotinta tai muita painovärin lisäaineita. Sekoittimesta saatuun tuotteeseen viitataan tässä peruspainovärinä, ja sen pig-25 menttipitoisuus on yleensä noin 20 - 25 paino-%, ja sisäl-tää alle 1 paino-% kosteutta.
Peruspainoväreillä on suurempi pigmenttipitoisuus kuin valmiilta syväpainoväriltä vaadittu. Ne ovat raskaita mutta 30 pumpattavia dispersioita. Nykyisin peruspainovärit valmistetaan jauhamalla lakan ja liuottimen kanssa. Ne valmiste-" taan tavallisesti keskeisesti ja kuljetetaan eri kohteisiin valmiiksi painoväriksi muuttamista varten. Kaupallisilla syväpainoväreillä on useita erilaisia valmisteita riippuen 35 värin tyypistä paperin tyypistä ja painon laadusta jne.
erilaisten painatusvaatimusten täyttämiseksi. Ne tehdään tavallisesti peruspainoväristä yksinkertaista sekoituslait- 8 94143 teistoa käyttäen lakan, liuottimen, saven, vahan ja muiden painovärin lisäaineiden lisäyksellä. Haluttaessa valmis painoväri voidaan valmistaa suoraan sekoittimessa olevasta massasta lisäämällä lisää lakkaa, liuotinta ja muita paino-5 värin valmistusaineita ja ohittaa peruspainovärin erotukset .
Keksintö tulee seuraavien erityisen sovellutusmuotojen valossa paremmin ymmärretyksi.
10
Esimerkki 1 14500 ml:aan suspensiota, jossa oli 585 g "Pigment Yellow 12"-väriä ja 65 g Duomeen, ja jonka pH oli 5,9, lisättiin 15 liuos, jossa oli 864 g "St. John's MR-522"-lakkaa 60 ml:ssa (52 ml) tolueenia vastaten 518 g kalsium- ja sinkkiresi-naatteja 398 g:ssa tolueenia.
Saatua seosta sekoitettiin 5 minuuttia, jonka jälkeen 20 lisättiin edelleen 26 g tolueenia sekoittaen. Sekoitusta jatkettiin yhteensä tunnin ajan käyttäen tavanomaista laboratoriosekoitinta. Käytettiin nelilapaista siipisekoi-tinta, vaikka sekoitus saattaa onnistua myös itsetehdyllä kaksilapaisella melasekoittimellä. Pigmenttipalloja alkoi 25 muodostua 10 - 15 minuutin kuluttua ylimääräisen tolueenin "·' lisäyksestä, ja pallot asettuivat nopeasti reaktioastian pohjalle sekoituksen loppuessa. Kirkas vesiliuos astian pinnalta dekantoitiin, kun taas jäljelle jäävä materiaali, joka käsitti olennaisesti raskaita pigmenttipalloja ja 30 jäännösvettä, siirrettiin Sigma lapakaksoisvarsisekoitti-meen pesua ja vedenpoistoa varten.
Sekoittimessa oleva aines pestiin neljästi 1200 ml :11a vettä, kunnes veden johtavuus oli 0,05 - 0,06 mmho/cm 35 tai alle. Lisättiin hitaasti liuos, jossa oli 262 g "St. John's MR-522"-lakkaa ja 100 ml tolueenia. Sekoitettiin 30 minuuttia ja lisättiin liuos, jossa oli 224 g
II
94143 9 "St. John's MR-522"-lakkaa ja 224 ml tolueenia. Sekoitusta jatkettiin 1-2 tuntia tasaisen seoksen muodostamiseksi, jota kuumennettiin 80 - 90°C:ssa tyhjiössä käyttäen sekoit-timessa tiivistyslaitteistoa niin, että vesi erottui atseo-5 trooppisesta seoksesta samalla kun tolueeni palautettiin tai kierrätettiin sekoittimeen. Tislaus keskeytettiin kun veden erottuminen atseotrooppisesta seoksesta hidastui. Suunnilleen 100 ml vettä tislattiin pois. Tolueeni/metalli-resinaatti-suhde oli ainakin tai yli 40:60.
10 Näin käsiteltyyn ainekseen saatettaisiin lisätä jäähdytyksen jälkeen lisää lakkaa, liuotinta ja muita lisäyksiä antamaan yhteensä 2600 g peruspainoväriä; sillä ehdolla, että lopullinen tolueeni/metalliresinaatti-suhde on ainakin 15 40:60.
Saatu peruspainoväri muutettiin syväpainoväriksi seuraavien valmistusten mukaisesti: 20 (A) Keltainen painoväri päällystetylle paperille 65 osaa "St. John's MR-522"-lakkaa 27 osaa tätä keltaista peruspainoväriä 6.5 osaa etyylihydroksietyyliselluloosadispersiota 1.5 osaa vahadispersiota 25 : Tämä painoväri valmistettiin yksinkertaisemmassa sekoitus- laitteessa ja laimennettiin ennen käyttöä 100 ml :11a liuotinta 18 sekunnin viskositeettiin No. 2 vaippa-astiassa.
30 (B) Keltainen painoväri päällystämättömälle paperille 9 osaa "St. John's MR-522"-lakkaa 27.5 osaa tätä keltaista peruspainoväriä 24.5 osaa saviperustaa 30.5 osaa etyylihydroksietyyliselluloosadispersiota 35 7,2 osaa polyamidilakkaa 10 94143 Tämä painoväri valmistettiin myös sekoittaen ja laimennettiin ennen käyttöä 50 ml :11a liuotinta 18 sekunnin viskositeettiin No. 2 vaippa-astiassa.
5 Syväpainoväri oli testattaessa suorituskyvyltään ainakin samanveroinen tavanomaiseen, kuivasta pigmentistä valmistettuun syväpainoväriin verrattuna.
Esimerkki 2 10
Toistettiin esimerkki 1, mutta ilman "Duomeen T":n lisäystä ja käyttäen "St. John's MR-522"-lakkaa (jossa tolueenin suhde metalliresinaattiin oli 40:60) ilman ylimääräisen tolueenin lisäystä. Pigmenttipallojen muodostusta ei tapah-15 tunut; ei myöskään havaittu merkkejä huuhtoutumisesta 2 tunnin sekoituksen jälkeen.
Esimerkki 3 20 14400 g:n "Pigment Red 49=1" (Lithol Red)-suspension, joka sisälsi 540 g pigmenttiä, pH säädettiin arvoon 6,0 etikka-hapolla. Liuos, jossa oli 720 g "St. John's MR-522"-lakkaa, joka sisälsi 60 % metalliresinaatteja ja 150 ml tolueenia, lisättiin punaisen pigmentin suspensioon. 5 minuutin sekoi-25 tuksen jälkeen samassa laitteessa, kuin esimerkissä 1 : käytetty, lisättiin vielä 30 ml tolueenia. 27 g:n emulsio "Duomeen T":tä 270 ml:ssa vettä lisättiin 55°C:ssa 10 minuutin sekoituksen jälkeen. Säädettiin pH uudelleen arvoon 6,0 etikkahapolla.
30
Pigmenttipallot muodostuivat hitaasti ja kasvoivat sekoitettaessa suuremmiksi. Saatua seosta sekoitettiin yhteensä 90 minuuttia. Tämän jälkeen vesi poistettiin lapolla. Jäljelle jäävä aines pestiin, jonka jälkeen jäännösvesi 35 poistettiin tislaamalla esimerkin 1 tavalla. Näin saatu tuote muutettiin perusväriksi kuten esimerkissä 1. Saatiin yhteensä 2250 g peruspainoväriä, jonka pigmenttipitoisuus
II
lx 94143 oli 24 %. Testattaessa tämä tuote oli suoritukseltaan parempi kuin "Lithol Red"-peruspainoväri, joka sisälsi 26 % kuivaa pigmenttiä.
5 Tämä peruspainoväri voidaan muuttaa syväpainoväriksi seu-raavilla valmistuksilla: (A) Punainen painoväri päällystetylle paperille 55,2 osaa "St. John's MR-522"-lakkaa 10 37,8 osaa tätä punaista peruspainoväriä 6,0 osaa vahadispersiota (B) Punainen painoväri päällystämättömälle paperille 44 osaa "St. John's MR-522"-lakkaa 15 49 osaa tätä punaista peruspainoväriä 4 osaa saviperustaa 2 osaa liuotinta 1 osaa etyylihydroksietyyliselluloosadispersiota 20 Molemmat painovärit valmistettiin yksinkertaisessa sekoi-tuslaitteessa ja laimennettiin ennen käyttöä 60 ml :11a liuotinta 18 sekunnin viskositeettiin No. 2 vaippa-astiassa .
25 Vertailuesimerkki 4 « «
Ajo 3 toistettiin mutta ilman "Duomeen T":n lisäystä. 3 tunnin sekoituksen jälkeen ei havaittu pallonmuodostusta eikä huuhtoutumista.
30
Esimerkki 5
Esimerkin 3 ajo toistettiin paitsi, että "Duomeen T" korvattiin 25 g:11a "Triamine T":tä. Pallonmuodostusta tapah-35 tui, ja suspensiosta tehtiin suoraan samanlainen peruspainoväri kuin esimerkissä 3.
12 94143
Esimerkki 6 "Pigment Red 57-1":n suspensio (Lithol Rubine), joka sisälsi 400 g pigmenttiä ja 25 g "Duomeen T":tä, muutettiin 5 suoraan peruspainoväriksi käyttäen esimerkin 1 työmenetelmää. Sekoittimen vaipan loppulämpötilan annettiin kohota 100°C:een lähellä atseotrooppisen tislauksen loppua kide-veden poistamiseksi pigmenttimolekyyleistä. Valmis painoväri oli verrattavissa samantyyppiseen kuivasta pigmentistä 10 valmistettuun painoväriin.
Esimerkki 7
Esimerkin 1 ajo toistettiin muuten, mutta "St. John's MR-15 522"-lakan sijasta käytettiin Union Camp Corp.-yhtiön "Unirez 1061”-lakkaa, joka sisältää kalsium-, sinkki- ja magnesiumresinaatteja. Suspensiona oleva pigmentti muutettiin suoraan peruspainoväriksi, joka oli verrattavissa kuivapigmentistä valmistetun perusvärin kanssa.
20
Esimerkki 8
Esimerkki 1 toistettiin paitsi, että "St. John's MR-522"-lakka korvattiin laktolispriipohjaisella lakalla, nimittäin 25 "St. John'n MR-509"-lakalla. Laktolisprii oli prosessin ·' liuottimena. Kuten esimerkissä 1, tehtiin suspensiosta suoraan peruspainoväri.
Ymmärretään, että yllä kuvailtuun keksintöön voidaan tehdä 30 muutoksia ja muunnelmia poikkeamatta keksinnön suoja-alasta. Siten on esimerkiksi mahdollista käyttää tämän keksin-·· nön menetelmää syväpainovärien kuten myös muidenkin paino-värivälineiden valmistukseen.
li

Claims (10)

94143
1. Menetelmä pigmenttiä sisältävän peruspainovärin valmistamiseksi, joka soveltuu syväpainovärien valmistukseen, 5 tunnettu siitä, että se käsittää seuraavat jaksoittaiset vaiheet: (a) sekoitetaan pigmentti/vesi-suspensio metalliresinaat-tien orgaanisen liuoksen kanssa, tulokseksi saatavan seoksen liuotin/metalliresinaatit-painosuhteen ollessa ainakin 10 40:60, pH:n ollessa välillä 4 - 10, ja seoksen sisältäessä pienemmän määrän vähintään 8 hiiliatomista rasva-amiinia tai vastaavaa kvaternääristä ammoniumyhdistettä; (b) sekoitetaan saatua seosta sekoittimessa lämpötilassa noin 5 - 95°C riittävän ajan suurten pigmenttipallojen 15 muodostamiseen; (c) sekoitus keskeytetään ja suurten pigmenttipallojen annetaan erottua; (d) suurista pigmenttipalloista poistetaan vesi muilla fysikaalisilla tavoilla kuin suodatus; 20 (e) suuresta pigmenttilakkamassasta poistetaan jäännösvesi atseotrooppisella tislauksella; ja (f) saatu olennaisen vedetön massa jäähdytetään ympäristön lämpötilaan ja lisätään lisää lakkaa tai liuotinta ja muita painovärin lisäaineita halutuksi peruspainoväriksi; tai 25 painovärikoostumukseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet -t u siitä, että mainittu rasvaamiini lisätään pigmentti /vesisuspensioon . 30
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet -t u siitä, että rasvaamiini lisätään pigmentin vesisuspension ja metalliresinaattien orgaanisen liuoksen seokseen.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet - t u siitä, että mainitut metalliresinaatit sisältävät 94145 ainakin yhden metallin, joka on valittu ryhmästä kalsium, sinkki, magnesium ja näiden seokset.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet -5 t u siitä, että mainittuun seokseen lisätään lisää liuotinta ennen olennaista sekoitusta.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet -t u siitä, että liuotin on valittu ryhmästä tolueeni, 10 laktolisprii ja muut aromaattiset tai alifaattiset hiilive-tyliuottimet.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet -t u siitä, että rasvaamiini on N-tali-1,3-diaminopropaani. 15
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet -t u siitä, että sekoitus vaiheessa (b) suoritetaan ajan, joka on välillä 15 - 180 minuuttia.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet - t u siitä, että suoritetaan lämpötilassa välillä 10 -7 0°C.
10. Menetelmä syväpäinovärin valmistamiseksi, t u n -25 n e t t u siitä, että (a) sekoitetaan pigmentti/vesi-suspensio metalliresinaat-tien orgaanisen liuoksen kanssa, tulokseksi saatavan seoksen liuotin/metalliresinaatit-painosuhteen ollessa ainakin 40:60, pH:n ollessa välillä 4 - 10, ja seoksen sisältäessä 30 pienemmän määrän vähintään 8 hiiliatomista rasva-amiinia tai vastaavaa kvaternääristä ammoniumyhdistettä; (b) sekoitetaan saatua seosta sekoittimessa lämpötilassa noin 5 - 95°C riittävän ajan suurten pigmenttipallojen muodostamiseen; 35 (c) sekoitus keskeytetään ja suurten pigmenttipallojen annetaan erottua; 94143 (d) suurista pigmenttipalloista poistetaan vesi muilla fysikaalisilla tavoilla kuin suodatus; (e) suuresta pigmenttilakkamassasta poistetaan jäännösvesi atseotrooppisella tislauksella; 5 (f) saatu olennaisen vedetön massa jäähdytetään ympäristön lämpötilaan ja lisätään lisää lakkaa tai liuotinta ja muita painovärin lisäaineita halutuksi peruspainoväriksi; tai painovärikoostumukseksi; ja (g) saatu peruspainoväri muutetaan syväpainoväriksi sekoitit) tamalla lisää lakkaa, liuotinta ja muita painovärin lisäaineita . 94143
FI892142A 1988-05-05 1989-05-04 Menetelmä peruspainovärin ja syväpainovärin valmistamiseksi FI94143C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US19056988A 1988-05-05 1988-05-05
US19056988 1988-05-05

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI892142A0 FI892142A0 (fi) 1989-05-04
FI892142A FI892142A (fi) 1989-11-06
FI94143B true FI94143B (fi) 1995-04-13
FI94143C FI94143C (fi) 1995-07-25

Family

ID=22701878

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI892142A FI94143C (fi) 1988-05-05 1989-05-04 Menetelmä peruspainovärin ja syväpainovärin valmistamiseksi

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0341054B1 (fi)
JP (1) JPH02311574A (fi)
AT (1) ATE86280T1 (fi)
CA (1) CA1334600C (fi)
DE (1) DE68905068T2 (fi)
DK (1) DK168711B1 (fi)
ES (1) ES2053987T3 (fi)
FI (1) FI94143C (fi)
MX (1) MX172834B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5085699A (en) * 1991-04-08 1992-02-04 Westvaco Corporation Amniopolyester resins as dilution extenders for zinc-containing metal resinate inks
DE10057327A1 (de) * 2000-11-17 2002-05-23 Buehler Ag Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Druckfarben
EP2325265B1 (en) 2004-08-17 2013-12-04 Flint Group Incorporated Twin-Screw Extruder
JP5520480B2 (ja) * 2005-05-27 2014-06-11 サン ケミカル コーポレイション 印刷用インクの調製方法
KR101681046B1 (ko) * 2009-11-26 2016-11-30 주식회사 동진쎄미켐 입자를 형성하지 않는 전도성 잉크 조성물 및 이의 제조방법

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2921238C3 (de) * 1979-05-25 1982-02-04 Degussa Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung von leichtdispergierbaren Pigmentpräparationen
US4747882A (en) * 1985-03-13 1988-05-31 Sun Chemical Corporation Process for the direct production of printing inks

Also Published As

Publication number Publication date
DK222789D0 (da) 1989-05-05
EP0341054B1 (en) 1993-03-03
FI94143C (fi) 1995-07-25
ATE86280T1 (de) 1993-03-15
DK168711B1 (da) 1994-05-24
ES2053987T3 (es) 1994-08-01
FI892142A (fi) 1989-11-06
MX172834B (es) 1994-01-17
DK222789A (da) 1989-11-06
FI892142A0 (fi) 1989-05-04
DE68905068T2 (de) 1993-09-16
EP0341054A1 (en) 1989-11-08
JPH02311574A (ja) 1990-12-27
CA1334600C (en) 1995-02-28
DE68905068D1 (de) 1993-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0189385B1 (en) Polyesteramide dispersing agent
EP0194355A1 (en) Aqueous printing ink
JPH0335346B2 (fi)
US4747882A (en) Process for the direct production of printing inks
FI94143B (fi) Menetelmä peruspainovärin ja syväpainovärin valmistamiseksi
KR100229151B1 (ko) 안료 조성물의 제조방법
US4990187A (en) Process for preparing gravure base ink
JPS6232223B2 (fi)
DK168993B1 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af et organisk pigmentpræparat, et sådant pigmentpræparat samt anvendelse heraf
KR0121757B1 (ko) 안료 조성물의 제조방법
US5190585A (en) Production of pigment compositions
EP0848047B1 (en) Pigment compositions
EP0285713B1 (en) Direct process for the production of printing inks
EP0117452A1 (en) Aqueous printing ink
SU1359286A1 (ru) Печатна краска
CA1291297C (en) Direct process for the production of printing inks
JPH0322910B2 (fi)
JP3236804B2 (ja) アゾレーキ顔料組成物、その製造方法及び顔料分散体
JPH0657805B2 (ja) 顔料分散剤
JPH0645761B2 (ja) 易分散性顔料の製造方法
SU1423569A1 (ru) Печатна краска
RU1839173C (ru) Пигментный препарат дл полиграфических красок
JPS63251485A (ja) 直接法による印刷インキの製法
JPS63363A (ja) 顔料分散剤
JPH0235786B2 (ja) Ganryososeibutsu

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SUN CHEMICAL CORPORATION