DK168711B1 - Fremgangsmåde til fremstilling af en pigmentholdig basisfarve samt anvendelse heraf - Google Patents

Fremgangsmåde til fremstilling af en pigmentholdig basisfarve samt anvendelse heraf Download PDF

Info

Publication number
DK168711B1
DK168711B1 DK222789A DK222789A DK168711B1 DK 168711 B1 DK168711 B1 DK 168711B1 DK 222789 A DK222789 A DK 222789A DK 222789 A DK222789 A DK 222789A DK 168711 B1 DK168711 B1 DK 168711B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
pigment
fatty acid
process according
stirring
solvent
Prior art date
Application number
DK222789A
Other languages
English (en)
Other versions
DK222789D0 (da
DK222789A (da
Inventor
Chi K Dien
Daniel J Carlick
Original Assignee
Sun Chemical Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sun Chemical Corp filed Critical Sun Chemical Corp
Publication of DK222789D0 publication Critical patent/DK222789D0/da
Publication of DK222789A publication Critical patent/DK222789A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK168711B1 publication Critical patent/DK168711B1/da

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09DCOATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
    • C09D11/00Inks
    • C09D11/02Printing inks
    • C09D11/08Printing inks based on natural resins
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09BORGANIC DYES OR CLOSELY-RELATED COMPOUNDS FOR PRODUCING DYES, e.g. PIGMENTS; MORDANTS; LAKES
    • C09B67/00Influencing the physical, e.g. the dyeing or printing properties of dyestuffs without chemical reactions, e.g. by treating with solvents grinding or grinding assistants, coating of pigments or dyes; Process features in the making of dyestuff preparations; Dyestuff preparations of a special physical nature, e.g. tablets, films
    • C09B67/0001Post-treatment of organic pigments or dyes
    • C09B67/0021Flushing of pigments

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Inks, Pencil-Leads, Or Crayons (AREA)
  • Pigments, Carbon Blacks, Or Wood Stains (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)

Description

i DK 168711 B1
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til fremstilling af en pigmentholdig basisfarve som egner sig til fremstilling af trykfarver til fotogravuretryk (gra-vuretryk; dybtryk). Opfindelsen angår endvidere anvendelsen 5 af en således fremstillet pigmentholdig basisfarve, ved hvilken man omdanner basisfarven til en fotogravuretrykfarve ved at blande den med yderligere fernis, opløsningsmiddel og andre farveadditiver. Ved fremgangsmåden ifølge opfindelsen skylles en pigmentopslæmning direkte ind i farve-bindemidler 10 som indeholder en organisk opløsning af metalresinater.
Når man fremstiller kommercielle trykfarver bruger man pigmenter i forskellige former. Tidligere brugte man u-delukkende tørre pigmenter og der bruges stadig tørre pigmenter til fremstilling af visse trykfarver såsom de tryk-15 farver der bruges til fotogravuretryk (dybtryk). Tørre pigmenter fremstilles som regel ved at man filtrerer pigmentet fra et vandigt medium eller opløsningsmedium efterfulgt af vask, tørring og pulverisering til frembringelse af det tørre pigment i den ønskede findelte eller pulveriserede form.
20 Det er imidlertid ret vanskeligt at gendispergere sådanne findelte eller pulveriserede tørre pigmenter i bindemidler eller kornmasser til trykfarver.
Der har været brugt våde pressekager eller vandige dispersioner, kommercielt ved fremstilling af trykfarver, 25 men sådanne fødematerialer er begrænset til vandige systemer. Den såkaldte "sky11eproces" (flushing) har været anvendt i udstrakt grad i mange år. I almindelighed fremstilles skyllede pigmenter ved at man overfører pigmentpartikler fra våde pressekager eller fra en vandig fase til et orga-30 nisk bæremateriale såsom en ikke-polær oliefase eller harpiksfase. Skylleprocessen har den fordel at man undgår de kostbare og tidsrøvende tørreprocesser der er nødvendige til fremstilling af tørre pigmenter, men denne teknik har på den anden side den ulempe at den stadig fordrer særligt filtre-35 ringsudstyr og blandeudstyr samt at overvinde de problemer der ledsager anvendelse af sådanne udstyr.
Det for nylig udkomne US patentskrift nr. 4.634.471 DK 168711 B1 2 beskriver sammenblanding af en vandig pigmentopslæmning med en emulsion indeholdende vand, et emulgeringsmiddel og en organisk væske udvalgt blandt organiske harpikser, organiske opløsningsmidler og blandinger deraf, efterfulgt af indskyl-5 ning af den således dannede blanding i et hydrofobt organisk bindemiddel. Blandingen må imidlertid efter blandetrinnet og før indskylningen behandles i en "koncentreringszone" som fortrinsvis er et filter såsom en filterpresse med plade og ramme. Denne patenterede proces fordrer således et særligt 10 filtreringstrin til fjernelse af vand.
Der er også fremkommet forslag til fremstilling af offset-trykfarver ved direkte omdannelse af pigmentet fra en vandig opslæmning til en færdig farve. En sådan proces fordrer imidlertid høje forskydningskræfter, et blandeapparat 15 med høje kraftydelser og andet særligt udstyr.
På nuværende tidspunkt findes der ikke skyllede pigmenter til rådighed til fotogravure-trykfarver og der bruges derfor stadig tørre pigmenter. Ved gravuretrykning menes der i forbindelse med den foreliggende opfindelse trykning af 20 publikationer ved fotogravure (dybtryk). Det er sædvanligt at man i gravure-trykfarver bruger metalresinater som ferniskomponenten. Disse metalresinater opfører sig som e-mulgeringsmidler under den konventionelle skylleproces og følgelig gør dette det nødvendige vandfraskillelsestrin me-25 get vanskeligt eller endog uigennemførligt i kommerciel drift.
I henhold til den foreliggende opfindelse har det nu vist sig at en ny og direkte skylleproces (flushing procedure) kan udnyttes effektivt til at gøre farver egnede til fo-30 togravuretryk. Det har nærmere betegnet vist sig at pigment-holdige basisfarver til trykfarver kan fremstilles som angivet i den kendetegnende del af krav 1.
Ved udøvelse af fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse opnås der ikke blot en fotogravure-trykfarve 35 med højst ønskelige egenskaber, men der opnås også betydelige besparelser fordi den konventionelle filtrering, tørring og formalingsproces undgås. Desuden kan den foreliggende DK 168711 B1 3 fremgangsmåde udføres i en almindelig reaktor eller tank forsynet med et lavenergi-omrøringsorgan i stedet for det kostbare og specielle højenergiudstyr der er kendt på området for denne teknik.
5 Ved udøvelse af fremgangsmåden ifølge den foreliggen de opfindelse indgår der i udgangsmaterialerne en vandig opslæmning af pigmentet, en opløsning i et organisk opløsningsmiddel af metalresinater og en fedtsyreamin eller et kvaternært fedtsyre-ammoniumsalt. Sidstnævnte kan sættes til 10 systemet enten fra begyndelsen, dvs. i den vandige opløsning, eller under de forskellige behandlingstrin eller mellem dem.
Ved udøvelse af den foreliggende fremgangsmåde kan man bruge alle de konventionelle pigmenter som er nyttige 15 til trykfarver, og anvendelse af specielle pigmenter udgør ikke noget træk ved opfindelsen. Eksempler på pigmenter er Pigment Yellow 12 (grøn nuance og rød nuance), Pigment Red 49=1, Pigment Red 57=1.
Pigmentopslæmningen dannes ved diazotering eller te-20 trazotering af en aromatisk amin i syre og vand med natriumnitrat; diazoniumsaltet eller tetrazoniumsaltet indføres i en vandig koblingskomponent til dannelse af farven. I tilfælde af Red 49=1 og Red 57=1 er metallisering nødvendig til dannelse af det færdige uopløselige pigment. Disse pigment-25 opslæmninger fremstilles ved konventionel behandling som er velkendt for de sagkyndige på trykfarveområdet. I almindelighed indeholder den vandige opslæmning fra ca. 2 til 10 vægt% pigment mens resten er vand og uorganiske salte. Som nævnt ovenfor kan opslæmningen eventuelt indeholde en mindre 30 mængde fedtsyreamin, der virker som skylle-hjælpestof (flushing aid).
Opløsningen af metalresinater dannes simpelt hen ved at man blander metalresinaterne med et organisk opløsningsmiddel. Metalsubstituenter på resinaterne kan være udvalgt 35 blandt kalcium, zink, magnesium og blandinger deraf. Det eller de anvendte særlige materialer udgør ikke noget kritisk træk ved opfindelsen. Det er muligt at anvende i handelen DK 168711 B1 4 gående fernisser såsom St. John's "MR-522", "MR-509" og "MR-516"; såvel som Union Camp's "Unirez 1061", "1062" og "1059". Disse fernisser vides at være sammensat af metaleller blandede metalresinater. Det vil imidlertid forstås at 5 metalresinaterne også kan være specielt fremstillet til anvendelse i den foreliggende fremgangsmåde.
Der kan bruges forskellige organiske opløsningsmidler til dannelse af opløsningen af metalresinaterne. Også i dette tilfælde gælder det at valg af noget specielt opløsnings-10 middel ikke vedrører opfindelsens kerne. Om end mange opløsningsmidler står til rådighed, er nogle af de foretrukne opløsningsmidler toluen og laktolblanding (lactol spirits); sidstnævnte er handelsbetegnelse for alifatiske kulbrinteblandinger med kogepunktsområde 97-107°C.
15 Hvad der er det væsentlige i den foreliggende frem gangsmåde er at vægtforholdet mellem opløsningsmiddel på den ene side og metalresinater på den anden side skal være 40:60 eller højere. Nærmere betegnet viste det sig at dette forhold må være mindst 40:60 for at skylleprocessen (sammen-20 blandingsprocessen) kan udnyttes effektivt til fremstilling af fotogravure-trykfarver med bindemidler som indeholder metalresinater. Det er så vigtigt at opretholde det nævnte mængdeforhold, at der kan tilsættes ekstra opløsningsmiddel såsom toluen eller laktolblanding under behandlingen.
25 Et andet afgørende træk ved opfindelsen er anvendelse af en fedtsyreamin eller et kvaternært fedtsyre-ammoniumsalt i systemet til understøttelse af indskyldningsprocessen (blandingsprocessen). Uden fedtsyreaminen vil man ikke opnå det beskrevne produkt. Som nævnt foran kan dette additiv 30 tilsættes fra begyndelsen og/eller under behandlingen.
Til opnåelse af de bedste resultater indeholder fedt-syreaminen eller det kvaternære ammoniumsalt mindst 8 kulstofatomer og op til 24 kulstofatomer eller flere i molekylet. Den primære begrænsning for disse forbindelser er i 35 hvilket omfang de er let tilgængelige i handelen. I almindelighed behøver man kun at bruge små mængder af fedtsyreami-nerne, dvs. en mængde som er tilstrækkelig til at understøt- DK 168711 B1 5 te indskylnings- eller blandingsoperationen. Mængder på 2-30%, fortrinsvis 5-10% regnet på pigmentindholdet er nyttige, men ikke kritiske. Eksempler på fedtsyreaminer der kan bruges er sådanne i handelen gående materialer som "Duo-5 meen"^ T, "Triamine" T og "Kemamine" Q-6502C, fremstillet af Arzo Chemical America og Humko Chemical. "Duomeen"^ T er N-talg-1,3-diaminopropan og "Triamine" T er N-talg-3,31-diaminobispropylamin. Andre nyttige fedtsyreaminer indbefatter, men er ikke begrænset til de følgende: 10 "Duomeen"^ C (N-coco-1,3-diaminopropan) "Duomeen"^ o (N-oleyl-1,3-diaminopropan) "Triamine" C (N-coco-1,3'-diaminopropan) Dimetyldicocoammoniumklorid D imetyldiokty1 ammoniumk1or id 15 Dimetyldilaurylammoniumklorid I almindelighed vil indskylningsprocessen blive udført ved temperaturer i området 5-95°C, fortrinsvis ved 20-50°C og ved en pH-værdi i området 4-10, fortrinsvis 5-8.
Efter sammenblanding af den vandige opløsning med op-20 løsningen af metalresinater i det organiske opløsningsmiddel underkastes den resulterende blanding omrøring. Forud for omrøringen eller under det indledende trin af omrøringen kan blandingen reguleres for at sikre at den indeholder det rigtige mængdeforhold mellem opløsningsmiddel og metalresina-25 ter, at der er tilstrækkelig meget fedtsyreamin til stede og at pH-værdien ligger inden for det foreskrevne område. Det er fx muligt at tilsætte fedtsyreaminen eller det kvaternære ammoniumsalt og ekstra opløsningsmiddel efter kort tids omrøring. En eventuelt nødvendig pH-regulering kan foretages 30 på samme tidspunkt.
Omrøringen kan udføres effektivt i en konventionel reaktor eller tank forsynet med lavhastigheds-omrøringsorga-ner. De fleste konventionelle omrøringsapparater som giver effektiv sammenblanding kan bruges ved udøvelse af den fore-35 liggende fremgangsmåde. Fx kan der opnås tilfredsstillende resultater med et omrøringsapparat af skovltype med simpelt blad eller skovlhjul-omrøringsapparat med 2-4 blade eller et DK 168711 B1 6 omrøringsapparat af turbinepropeltype. Forholdsvis små hastigheder på 20-500 opm er tilstrækkelige til denne operation. Der kan også bruges højhastigheds-omrøringsapparater men de er ikke væsentlige for det her foreliggende formål.
5 Omrøringen udføres gennem et tidsrum som er tilstræk kelig til at frembringe den ønskede størrelse af pigmentklumper (pigment beads), sædvanligvis på 1-5 mm. Til de fleste formål vil den nødvendige omrøring være fuldført i løbet af en periode på 0,25-3 timer, fortrinsvis 0,5-1 time.
10 Det vil imidlertid forstås at den præcise omrøringstid ikke er kritisk og at størrelsen af pigmentklumperne kan variere inden for vide grænser. Når man gennemfører fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse under de kontrollerede betingelser, overføres pigmenterne glat fra opslæmningen til 15 fernissen eller opløsningen af metalresinaterne i det organiske opløsningsmiddel. I begyndelsen dannes der små sandag-tige partikler, der vokser til større klumper under omrøringen og til sidst til en stor klump. I almindelighed standses omrøringen når der er blevet dannet store klumpstørrelse 20 (bead sizes), der letter fraskillelse af hovedparten af vandet derfra ved hjælp af andre fysiske behandlinger end filtrering eller den type koncentreringszone som anvendes i en del af den kendte teknik på området.
Hovedparten af vand kan fjernes på simpel måde ved 25 dekantering eller ved hjælp af en hævert. Det resterende materiale overføres derefter til en blander. Blandevirkningen bringer klumperne sammen til dannelse af store, bløde masser eller "magma" og presser mere vand ud, som kan skilles fra "magmaen". Den vaskes med vand indtil vaskevandets lednings-30 evne er 0,05-0,06 milli-mhos/cm eller derunder. Dette sikrer at alle de uorganiske salte og de vandopløselige organiske materialer der er dannet ved pigmentfremstillingsprocessen fjernes så de ikke indgår i den færdige farve. Der kan bruges flere portioner vand for at sikre tilstrækkelig vask.
35 Blandeapparatet er forsynet med lavhastigheds-blandeorganer.
Et Baker-Perkins toarmet blandeapparat, et "Nauta"^ blan-deapparat eller et hvilket som helst andet blandeapparat som DK 168711 B1 7 kan behandle pastaformigt materiale og som har varme- og vakuumsystemer til fjernelse af residualvandet kan bruges i denne operation.
Det vaskede materiale opvarmes derefter til en tempe-5 ratur på fra ca. 50°C til 110°C, fortrinsvis 80-90°C og under vakuum for at bevirke azeotrop destillation. Fortrinsvis er destillationsudstyret indrettet til at skille vand fra den azeotrope blanding samtidig med at det muliggør recirkulering af det organiske opløsningsmiddel til blandeappara-10 tet. Fleksibiliteten ved den foreliggende fremgangsmåde gør det muligt at tilsætte yderligere mængder metalresinatopløs-ning i det organiske opløsningsmiddel efter vasketrinnet og/eller under sammenblanding af materialerne under opvarmning til destillationstemperaturerne.
15 Ifølge en særlig udførelsesform for fremgangsmåden ifølge opfindelsen kan man hæve temperaturen noget ved afslutning af destillationen, fx op til ca. 100°C, for at fjerne krystalvand fra pigmentmolekylerne.
Den produktblanding der foreligger efter den azeotro-20 pe destillation afkøles i blandeapparatet til omgivelsernes temperatur. Om nødvendigt kan der tilsættes yderligere me-talresinater, organisk opløsningsmiddel eller andre farve-additiver. Det produkt der kommer ud fra blandeapparatet omtales i nærværende beskrivelse som basisfarve og vil i al-25 mindelighed have et pigmentindhold på omkring 20-25 vægt% og indeholde under 1 vægt% vand.
Basisfarverne har højere pigmentindhold end der behøves i de færdige fotogravure-farver. De er tunge, men pumpbare dispersioner. For tiden fremstiles basisfarver ud 30 fra tørt pigment ved formaling med fernis og opløsningsmiddel. De fremstilles i almindelighed på et centralt sted og transporteres til forskellige andre steder for at blive omdannet til de færdige trykfarver. De i handelen gående fo-togravure-trykfarver kan have mange forskellige sammensæt-35 ninger i afhængighed af bl.a. farvetypen, papirtypen og den ønskede trykkvalitet for at tilfredsstille forskellige trykkebehov. De fremstilles i almindelighed under anvendelse af DK 168711 B1 8 simpelt omrøringsudstyr ud fra basisfarver ved hjælp af y-derligere fernis, opløsningsmiddel, ler, voks og andre far-veadditiver. Eventuelt kan de færdige fotogravure-trykfarver fremstilles direkte ud fra massen i blandeapparatet ved til-5 sætning af yderligere mængder fernis, opløsningsmidler og andre farvebestanddele så at man undgår at isolere basisfarven.
Fremgangsmåden ifølge opfindelsen skal i det følgende beskrives mere udførligt under henvisning til nogle eksem-10 pier.
Eksempel 1
Til 14500 ml opslæmning af Pigment Yellow 12, som in-15 deholdt 585 g farve og 65 g "Duomeen" ^ og havde en pH-vær-di på 5,9, sattes der en opløsning dannet af 864 g St.
John's "MR—522" fernis i 60 ml (52 g) toluen, svarende til 518 g kalcium- og zinkresinater i 398 g toluen.
Den resulterende blanding blev omrørt i 5 minutter og 20 derefter tilsattes der yderligere 26 g toluen under omrøring. Omrøringen fortsattes i ialt 1 time under anvendelse af et konventionelt laboratorie-omrøringsapparat. Der blev brugt et firbladet propel-omrøringsapparat, men der kan også med held bruges et hjemmelavet skovl-røreapparat med to bla-25 de. Der begynder at danne sig pigmentklumper (pigment beads) i løbet af 10-15 minutter efter tilsætningen af den ekstra mængde toluen og klumperne satte sig hurtigt på bunden af reaktionsbeholderen efter at omrøringen var hørt op. Den klare vandopløsning foroven i beholderen blev bortdekanteret 30 mens det resterende materiale, der i det væsentlige bestod af tunge pigmentklumper og residualvand, blev overført til et toarmet blandeapparat med Sigma-blad med henblik på vask og fjernelse af vand.
Materialet i blandeapparatet blev vasket med 1200 ml 35 vand fire gange indtil vaskevandets ledningsevne var 0,05-0,06 milli-mhos/cm eller derunder. Der tilsattes langsomt en opløsning af 262 g St. John's "MR-522" fernis og 100 ml to- DK 168711 B1 9 luen. Blandeoperationen gennemførtes i 30 minutter hvorefter der tilsattes en opløsning af 224 g St. John's "MR-522" og "224” ml toluen. Blandeoperationen fortsattes i 1-2 timer til frembringelse af en homogen blanding og den opvarmedes 5 til 80-90°C under vakuum og under anvendelse af kondensationsudstyr i blandeapparatet så at vand blev skilt fra den azeotrope blanding samtidig med at toluen blev returneret eller recirkuleret til blandeapparatet. Destilleringsprocessen standsedes da vandudskillelsen fra den azeotrope blan-10 ding sagtnede. Der afdestilleredes ca. 100 ml vand. Mængdeforholdet mellem toluen og metalresinater var mindst 40:60 eller højere.
Yderligere fernis, opløsningsmiddel og andre additiver kunne sættes til det således behandlede materiale efter 15 afkøling til frembringelse af ialt 2600 g basisfarve, forudsat at slutforholdet mellem toluen og metalresinater var mindst 40:60.
Den resulterende basisfarve blev omdannet til dyb-tryks-trykfarve i overensstemmelse med nedenstående opskrif-2 0 ter.
(A) Gul farve til coated papir 65 dele St. John's "MR-522" fernis 27 dele af den beskrevne gule basisfarve 6,5 dele dispersion af ætylhydroxyætylcellulose 25 1,5 dele dispersion af voks
Denne farve fremstilles i et simplere omrørings- udstyr og fortyndes med 100 ml opløsningsmiddel til en viskositet på 18 sekunder i skalkop nr. 2 før anvendelsen.
(B) Gul farve til ucoated papir 30 9 dele St. John's "MR-522" fernis 27.5 dele af den beskevne gule basisfarve 24.5 dele ler 30.5 dele dispersion af ætylhydroxyætylcellulose 7,2 dele polyamid-fernis 35 Denne farve fremstilles også ved omrøring og fortyn des med 50 ml opløsningsmiddel til en viskositet på 18 sekunder i en skalkop nr. 2 før anvendelsen.
DK 168711 B1 10
Da dybtryks-trykfarven blev afprøvet gav den mindst lige så gode resultater som konventionelle dybtryks-trykfar-ver fremstillet ud fra tørt pigment.
5 Sammenligningseksempel 1
Eksempel 1 blev gentaget med den forskel at der ikke skete tilsætning af "Duomeen" ^ T, og under anvendelse af St. John's "MR-522" fernis (dvs. at forholdet mellem toluen 10 og metalresinat var 40:60) uden tilsætning af ekstra toluen. Der indtrådte ikke nogen dannelse af pigmentklumper og der var heller ikke noget tegn på indskylning efter 2 timers omrøring.
15 Eksempel 2
En opslæmning af 14400 g Pigment Red 49=1 (Lithol Red) indeholdende 540 g pigment blev reguleret til pH 6,0 med eddikesyre. Til den røde pigmentopslæmning blev der sat 20 en opløsning af 720 g St. John's "MR-522" fernis indeholdende 60% metalresinater og 150 ml toluen. Efter at være blevet omrørt i 5 minutter i samme udstyr som anvendtes i eksempel 1 blev der tilsat yderligere 30 ml toluen. Der tilsattes en emulsion af 27 g "Duomeen"^ T i 270 ml vand ved 55°C efter 25 omrøring i 10 minutter. Derefter blev pH-værdien på ny reguleret til 6,0 med eddikesyre.
Der dannede sig langsomt pigmentklumper (pigment beads) og de voksede sig større under omrøringen. Den resulterende blanding omrørtes i ialt 90 minutter. Derefter blev 30 vand fjernet med en hævert. Det tilbageværende materiale vaskedes efter fjernelse af residualvand ved destillering som i eksempel 1. Det på denne måde vundne produkt blev omdannet til en basisfarve, ligeledes som beskrevet i eksempel 1. Der vandtes ialt 2250 g basisfarve med et pigmentindhold på 24%. 35 Ved afprøvning gav dette produkt gunstige resultater i sammenligning med en basisfarve af Lithol Red indeholdende 26% tør pigment.
DK 168711 B1 11
Denne basisfarve kan omdannes til dybtryks-trykfarve i henhold til nedenstående opskrifter.
(A) Rod farve til coated papir 55,2 dele St. John's "MR-522" fernis 5 37,8 dele af den beskrevne røde basisfarve 6,2 dele dispersion af voks (B) Rød farve til ucoated papir 44 dele St. John's "MR-522" fernis 10 49 dele af den beskrevne røde basisfarve 4 dele ler 2 dele opløsningsmiddel 1 del dispersion af ætylhydroxyætylcellulose
Begge disse farver fremstilles i simpelt omrøringsud-15 styr og fortyndes med 60 ml opløsningsmiddel til en viskositet på 18 sekunder i en skalkop nr. 2 før anvendelsen.
Sammenligningseksempel 2 20 Forsøget i eksempel 2 blev gentaget med den forskel at der ikke blev tilsat noget "Duomeen"^ T. Der skete ikke nogen pigmentklumpdannelse eller indskylning i løbet af 3 timers omrøring.
25 Eksempel 3
Forsøget ifølge eksempel 2 blev gentaget med den forskel at der blev anvendt 25 g "Triamine" T i stedet for "Duomeen"^ T. Der indtrådte klumpdannelse og der blev 30 fremstillet en tilsvarende basisfarve direkte fra opslæmningen som beskrevet i eksempel 2.
DK 168711 B1 12
Eksempel 4
En opslæmning af Pigment Red 57-1 (Lithod Rubine) indeholdende 400 g pigment og 25 g "Duomeen"^ T blev omdan-5 net direkte til en basisfarve ved den fremgangsmåde der er beskrevet i eksempel 1. Sluttemperaturen i blandeapparatets kappe fik lov til at blive 100°C tæt ved slutningen af den azeotrope destillation for at fjerne krystalvand fra pigmentudbyttet. Den færdige farve var sammenlignelig med en 10 tilsvarende farve fremstillet ud fra tør pigment.
Eksempel 5
Forsøget i eksempel 1 blev gentaget med den forskel 15 at der i stedet for St. John's "MR-522" fernis blev anvendt Union Camp Corp.'s "Unirez" 1061 fernis indholdende kalcium-, zink- og magnesiumresinater. Pigmentet i opslæmningen blev direkte omdannet til en basisfarve som var sammenlignelig med en basisfarve fremstillet ud fra et tørt pigment.
20
Eksempel 6
Eksempel 1 blev gentaget med den forskel at St.
John's "MR-522" fernis blev udskiftet med en fernis på basis 25 af laktolblanding, nemlig St. John's "MR-509" fernis. Opløsningsmidlet i denne proces var laktolblandingen. Som i eksempel 1 blev der fremstillet en basisk farve direkte ud fra opslæmningen.
30

Claims (9)

1. Fremgangsmåde til fremstilling af en pigmentholdig basis-farve som egner sig til fremstilling af trykfarver til 5 fotogravuretryk, ved hvilken man: (a) blander en vandig opslæmning af et pigment med en opløsning af metalresinater i et organisk opløsningsmiddel, kendetegnet ved, at man anvender resinater af kalcium, zink eller magnesium og således at den resulterende 10 blanding har et vægtforhold mellem opløsningsmiddel og metalresinater på mindst 40:60 og en pH-værdi i området 4-10, hvilken blanding tillige indeholder 2-30 vægt%, beregnet på pigmentindholdet, af en fedtsyreamin eller et kvaternært fedtsyre-ammoniumsalt indeholdende 8-24 kulstofatomer i mo- 15 lekylet, hvorefter man (b) omrører den resulterende blanding i et blandeap-parat ved en temperatur på 5°C til 95°C i tilstrækkelig lang tid til at der dannes store pigmentklumper, (c) standser omrøringen og lader de store pigment- 20 klumper udskille sig, (d) fjerner vand fra de store pigmentklumper ved en anden fysisk behandling end filtrering, (e) fjerner tilbageværende vand fra pigmentklumperne ved azeotrop destillation, og 25 (f) afkøler den resulterende, i det væsentlige vand fri masse til omgivelsernes temperatur, idet man eventuelt tilsætter yderligere trykfarveadditiver.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved at man sætter fedtsyreaminen til den vandige pigmentop- 30 slæmning.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved at man sætter fedtsyreaminen til blandingen af den vandige pigmentopslæmning og den organiske opløsning af metal-resinaterne.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved at man sætter yderligere opløsningsmiddel til blandingen før man foretager væsentlig omrøring. DK 168711 B1
5. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved at man anvender et opløsningsmiddel udvalgt blandt toluen, laktolblanding og andre aromatiske eller alifatiske kulbrinte-opløsningsmidler.
6. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved at man som fedtsyreamin anvender N-talg-l,3-diaminopro-pan.
7. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved at man gennemfører omrøringen i trin (b) i en periode på 10 15-180 minutter.
8. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved at man foretager omrøringen ved en temperatur på 10-70°C.
9. Anvendelse af en pigmentholdig basis-farve fremstil-15 let ved fremgangsmåden ifølge krav 1 til fremstilling af en fotogravure-trykfarve ved at blande basisfarven med yderligere fernis, opløsningsmiddel og andre farveadditiver.
DK222789A 1988-05-05 1989-05-05 Fremgangsmåde til fremstilling af en pigmentholdig basisfarve samt anvendelse heraf DK168711B1 (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US19056988A 1988-05-05 1988-05-05
US19056988 1988-05-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK222789D0 DK222789D0 (da) 1989-05-05
DK222789A DK222789A (da) 1989-11-06
DK168711B1 true DK168711B1 (da) 1994-05-24

Family

ID=22701878

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK222789A DK168711B1 (da) 1988-05-05 1989-05-05 Fremgangsmåde til fremstilling af en pigmentholdig basisfarve samt anvendelse heraf

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0341054B1 (da)
JP (1) JPH02311574A (da)
AT (1) ATE86280T1 (da)
CA (1) CA1334600C (da)
DE (1) DE68905068T2 (da)
DK (1) DK168711B1 (da)
ES (1) ES2053987T3 (da)
FI (1) FI94143C (da)
MX (1) MX172834B (da)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5085699A (en) * 1991-04-08 1992-02-04 Westvaco Corporation Amniopolyester resins as dilution extenders for zinc-containing metal resinate inks
DE10057327A1 (de) * 2000-11-17 2002-05-23 Buehler Ag Verfahren und Vorrichtung zum Herstellen von Druckfarben
EP2325265B1 (en) 2004-08-17 2013-12-04 Flint Group Incorporated Twin-Screw Extruder
JP5520480B2 (ja) * 2005-05-27 2014-06-11 サン ケミカル コーポレイション 印刷用インクの調製方法
KR101681046B1 (ko) * 2009-11-26 2016-11-30 주식회사 동진쎄미켐 입자를 형성하지 않는 전도성 잉크 조성물 및 이의 제조방법

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2921238C3 (de) * 1979-05-25 1982-02-04 Degussa Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung von leichtdispergierbaren Pigmentpräparationen
US4747882A (en) * 1985-03-13 1988-05-31 Sun Chemical Corporation Process for the direct production of printing inks

Also Published As

Publication number Publication date
DK222789D0 (da) 1989-05-05
EP0341054B1 (en) 1993-03-03
FI94143C (fi) 1995-07-25
ATE86280T1 (de) 1993-03-15
ES2053987T3 (es) 1994-08-01
FI892142A (fi) 1989-11-06
MX172834B (es) 1994-01-17
DK222789A (da) 1989-11-06
FI892142A0 (fi) 1989-05-04
DE68905068T2 (de) 1993-09-16
EP0341054A1 (en) 1989-11-08
JPH02311574A (ja) 1990-12-27
CA1334600C (en) 1995-02-28
FI94143B (fi) 1995-04-13
DE68905068D1 (de) 1993-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4664710A (en) Direct process for the production of printing inks
EP2025719A1 (en) Process for production of azo compound
US4747882A (en) Process for the direct production of printing inks
DK168711B1 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af en pigmentholdig basisfarve samt anvendelse heraf
US2062845A (en) Prepared resin
KR100229151B1 (ko) 안료 조성물의 제조방법
US2305379A (en) Pigment powder and process of preparing the same
JP5578727B2 (ja) ジオキサジンベースの顔料調合物
US4990187A (en) Process for preparing gravure base ink
EP1073695A1 (en) Production process of copper phthalocyanine in the beta modification
DK168993B1 (da) Fremgangsmåde til fremstilling af et organisk pigmentpræparat, et sådant pigmentpræparat samt anvendelse heraf
KR0121757B1 (ko) 안료 조성물의 제조방법
JPS6259146B2 (da)
US4239549A (en) Easily water-dispersed formulations of finely divided phthalocyanines
US2268144A (en) Recovering pigments
EP0285713B1 (en) Direct process for the production of printing inks
US5190585A (en) Production of pigment compositions
EP0452258B1 (de) Herstellung von beta-Kupferphthalocyanin in Pigmentform
EP0848047B1 (en) Pigment compositions
CN101283057A (zh) 制备印刷油墨的方法
GB1575562A (en) Pigment composition
JP4161238B2 (ja) 顔料組成物及び顔料分散体
US2250098A (en) Process of preparing water-containing dyestuff preparations of high concentration
EP0117452A1 (en) Aqueous printing ink
CA1291297C (en) Direct process for the production of printing inks

Legal Events

Date Code Title Description
B1 Patent granted (law 1993)
PBP Patent lapsed