FI93791B - Menetelmä jäätelön muodossa olevan ravinnelisän valmistamiseksi sairaanhoidollisiin tarkoituksiin - Google Patents

Menetelmä jäätelön muodossa olevan ravinnelisän valmistamiseksi sairaanhoidollisiin tarkoituksiin Download PDF

Info

Publication number
FI93791B
FI93791B FI890820A FI890820A FI93791B FI 93791 B FI93791 B FI 93791B FI 890820 A FI890820 A FI 890820A FI 890820 A FI890820 A FI 890820A FI 93791 B FI93791 B FI 93791B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
product
added
proteins
ice cream
content
Prior art date
Application number
FI890820A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI890820A (fi
FI93791C (fi
FI890820A0 (fi
Inventor
Olof Strinning
Original Assignee
Semper Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Semper Ab filed Critical Semper Ab
Publication of FI890820A0 publication Critical patent/FI890820A0/fi
Publication of FI890820A publication Critical patent/FI890820A/fi
Publication of FI93791B publication Critical patent/FI93791B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93791C publication Critical patent/FI93791C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/0012Galenical forms characterised by the site of application
    • A61K9/0053Mouth and digestive tract, i.e. intraoral and peroral administration
    • A61K9/0056Mouth soluble or dispersible forms; Suckable, eatable, chewable coherent forms; Forms rapidly disintegrating in the mouth; Lozenges; Lollipops; Bite capsules; Baked products; Baits or other oral forms for animals

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Physiology (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Confectionery (AREA)
  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)

Description

93791
Menetelmä jäätelön muodossa olevan ravinnelisän valmistamiseksi sairaanhoidollisiin tarkoituksiin Förfarande för framställning av kosttillägg i glassform för sjukvärdsändamäl 5
Keksinnön kohteena on menetelmä ravinto- ja energiapitoisen emulsion valmistamiseksi, joka emulsio soveltuu käytettäväksi jäätelön muodossa 10 olevana ravinnelisänä sairaanhoidossa ja jonka emulsion rasvapitoisuus on 0,5-9 % ja proteiinipitoisuus 5-10 % ja hiilihydraattipitoisuus 15-25 %, kaikki laskettuna painoprosenteissa valmiista emulsiosta, sekä suhteellisen pieni mineraalisuola- sekä vitamiinipitoisuus, sekä mahdollisia makuaineita, kuituja, bakteereita ja konsistenssin muokkausai-15 neita.
Tässä hakemuksessa "suolalla" tarkoitetaan kaikentyyppisiä mineraali-suoloja, mukaanlukien ruokasuola (NaCl).
20 Tämä keksintö liittyy yleisesti ottaen ravinnelisään, joka on tarkoi-' tettu käytettäväksi terapeuttisesti tai profylaktisesti sairaanhoito- alalla, ja tarkemmin sanottuna keksintö liittyy jäätelön muodossa olevaan ravinto- ja energiapitoiseen emulsioon.
25 Tiettyjen sairauksien yhteydessä potilaat laihtuvat huolimatta siitä, . . että he saavat riittävän määrän ravintoa. Toisissa tapauksissa poti laiden on vaikeata käyttää hyväkseen saamaansa ravintoa, eli elimistö ei hyväksy saatua ravintoa. Potilaat voivat olla lisäksi haluttomia syömään normaalia ruokaa, tai se on heille vastenmielistä. Esimerkiksi 30 lapsia voi olla erityisen vaikeata saada sairaina syömään sopivaa ruokaa sopivassa määrin. Joskus voi olla myös toivottavaa valmistaa poti-·· las ravinnollisesti ja energiallisesti sopivaksi ennen tulevaa käsitte lyä, esim. ennen kirurgista toimenpidettä. Kaikissa näissä tapauksissa on toivottavaa saada potilas syömään ruokaa, joka on ravinto- ja ener-35 giapitoista ja samanaikaisesti vatsalle sopivaa ja jonka elimistö hyväksyy .
2 93791
Markkinoilla on useita erilaisia, nun. jauheiden, nestemäisten tuotteiden ja vanukkaiden muodossa olevia ravinnelisiä, joilla saavutetaan tietyissä tapauksissa hyviä tuloksia, mutta jotka eivät toisaalta saa aikaan toivottua vaikutusta. Tiettyjen potilaiden voi olla vaikeata 5 sietää tällaisia ravinnelisiä osittain siksi, että niissä voi olla potilaalle outo tai ehkä epämiellyttävä maku tai tiiviys, ja niillä voi olla tietyissä tapauksissa niin korkea osmoottinen paine, että ne imevät lyhyessä ajassa veden kehosta ja voivat aiheuttaa pahoinvointia vatsan limakalvojen ärsyyntymisen vuoksi.
10
Tiedetään, että monet potilaat hyväksyvät jäätelön helpommin kuin tavallisen lämpimän ruoan, ja tämän vuoksi keksinnön tavoitteena on saada aikaan jäätelön muodossa oleva ravinnelisä, joka on energia- ja ravin-topitoisempi kuin normaali jäätelö ja jolla on suositeltavasti alhai-15 sempi rasvapitoisuus ja korkeampi proteiini-, kivennäis-, mineraali-suola- ja vitamiinipitoisuus kuin tavallisella jäätelöllä. Jäätelön rasvapitoisuus on normaalisti 9-13%, jota pidetään monissa tapauksissa ja erityisesti sairaanhoidon alueella aivan liian korkeana. Tavallinen jäätelö sisältää lisäksi aivan liian vähän sellaisia ravintoaineita ja 20 kivennäisiä, joita sairaanhoidossa edellytetään hyväksyttävältä ravin-nelisältä. On myös todennäköistä, että elimistö voi sietää jäätelötuot-teessa korkeamman osmoottisen paineen kuin vastaavassa nestemäisessä tuotteessa. Tämä johtuu siitä, että ruumiinnesteet saavat jäätelöä nautittaessa tietyn ajan sulavan jäätelön laimentamiseen ja tätä myötä 25 osmoottisen paineen alentamiseen, jolloin riski potilaan pahoinvointi-seksi tulemisesta pienenee.
Jäätelön rasvapitoisuutta on yritetty pienentää ja sen ravinto- ja energiapitoisuutta lisätä, mutta tuloksena on ollut kokonaan epäonnis-30 tunut tuote. Ei ole joko onnistuttu saamaan aikaan stabiilia emulsiota tai tuotteen tiiviys tai maku on ollut epätavallinen tai vähemmän miellyttävä, ja tuote voidaan käsittää vetiseksi tai jäiseksi. Se voi samoin tuntua nieltäessä raskaalta tai sitkeältä, koska tällaisessa jäätelössä ei esiinny sellaista ilman sekoittumisesta johtuvaa 35 tilavuuden lisääntymistä kuin tavallisessa jäätelössä. Usein voi myös li 3 93791 olla välttämätöntä jäädyttää jäätelö erikoisella tavalla, koska se vähentää mainittuja haittapuolia.
Usein voi olla myös mahdollista, että jäätelöön lisätyt mineraalisuolat 5 ja kivennäiset annostellaan liukenemattomassa muodossa, kuten fostaat-teina, siten, että tuotteen rakenteesta tulee rakeinen tai hiekkamainen. Tietyillä kivennäisillä, ennen kaikkea kaksi* tai kolmiarvoisilla kationeilla, kuten kalsiumilla ja magnesiumilla, on suuri taipumus destabiloida proteiinit, mikä johtaa proteiinien saostumiseen tai pak-10 suuntumiseen. Tämä on erityisen selvää lämpökäsittelyn, kuten pastöroinnin tai steriloinnin, yhteydessä. Kivennäiset voidaan myös annostella erityisesti lämpökäsittelyn yhteydessä sellaisessa muodossa, että niistä tulee kokonaan liukenemattomia, eivätkä ne pääse elimistöön.
15 Ravinnelisän tulee myös olla lämpökäsitelty osittain siksi, että kaikki ajateltavissa olevat vahingolliset bakteerit kuolevat ja osittain siksi, että tuote on mikrobiologisesti stabiili tuotetta häiritsevien bakteereiden ollessa kuolleita tai vahingoittuneita. Lämpökäsittely voidaan suorittaa esimerkiksi pastöroimalla tai steriloimalla tuote 20 ennen jäädyttämistä. Ruotsin lain mukaan kaiken myytävän jäätelön tulee olla lämpökäsiteltyä vähintään pastörointilämpötilaan.
Keksinnön pohjana on tämän vuoksi ollut ongelma saada aikaan erityisesti jäätelön muodossa oleva ravinnelisä, . 25 jolla on suhteellisen alhainen rasvapitoisuus jolla on korkea mineraalisuola- ja kivennäispitoisuus jolla on korkea ravinnepitoisten proteiinien pitoisuus jolla on monien erilaisten vitamiinien korkea pitoisuus 30 - jolla on lääketieteelliset vaatimukset täyttävä ominaiskoostumus jolla on suhteellisen alhainen osmoottinen paine joka voidaan valmistaa ilman, että mineraalisuolat ja kivennäiset saostuvat liukenemattomiksi epäpuhtauksiksi joka voidaan valmistaa suhteellisen alhaisin kustannuksin 4 93791 joka voidaan lämpökäsitellä esim. pastöroimalla tai steriloimalla (autoklaavisterilointi, UHT-sterilointi, jne.) ilman, että proteiinit selvästi destabiloituvat joka voidaan jäädyttää tavanomaisella jäädytystekniikalla taval-5 lisissä jäädytyslaitteissa jolla on miellyttävä tiiviys ja maku, suositeltavasti sama tiiviys ja maku kuin tavallisessa jäätelössä.
Nyt on yllättävästi osoittautunut, että on mahdollista täyttää kaikki 10 ylläesitetyt vaatimukset hyvässä jäätelötuotteessa, joka soveltuu hyvin ravinnelisäksi sairaanhoidon alalla.
Keksinnön mukainen menetelmä on pääasiassa tunnettu siitä, 15 - että erityyppisiä mineraalisuoloja liuotetaan veteen, että vesiliuoksessa olevia fosfaatteja lisätään tämän jälkeen, että sitraatteja ja proteiineja lisätään nopeasti hämmentäen suolaliuokseen, että tämän jälkeen lisätään tärkkelys ja muut hiilihydraatit 20 sekä vitamiinit, että mukaan sekoitetaan rasvafaasi sekä jonkin verran emulgaat-toria, että seos lämpökäsitellään esim. pastöroimalla tai steriloimalla, I 25 - minkä jälkeen muodostunut seos homogenoidaan, jäähdytetään, mahdollisesti välivarastoidaan ja jäädytetään jäätelön muotoon.
Keksinnön mukainen tuote on ravinto- ja energiapitoinen ja sisältää viisi erilaista pääainesosaa, nimittäin rasvat, proteiinit, kivennäi-30 set, hiilihydraatit ja vitamiinit, sekä tämän lisäksi vähäisiä määriä * makuaineita, tiivistimiä, mahdollisen emulgaattorin, hyväksyttyjä väri aineita, jne.
5 93791
Rasvat:
Tuotteen rasvapitoisuus on alhaisempi kuin tavallisessa jäätelössä, kuten 0,5-9 %, suositeltavasti 4-7 %. Rasvatyyppi voi vaihdella riip-5 puen potilasryhmän erityisistä puutteista ja tarpeista, ja rasvat voivat olla sinänsä tunnettuja eläinrasvoja, maitorasvaa tai kasvisrasvoja. Useimmiten on olennaista, että rasvaosuus käsittää tunnetulla tavalla suuren osan monityydyttämättömiä rasvoja.
10 Proteiinit:
Proteiinipitoisuuden tulee olla 5-10 %, ja proteiinit voivat muodostua tunnetuista ja hyväksytyistä elintarvikeproteiineista, sekä maitoproteiineista, soijaproteiineista ja muista legumiiniproteiineista, pe-15 runaproteiinista, gluteenista, rapsiproteiinista, lihaproteiineista, veriplasmasta, munaproteiinista, jne. Alle 5 %:in proteiinipitoisuus katsotaan liian alhaiseksi lääketieteellisiä käyttötarkoituksia ajatellen. Proteiinipitoisuuden ylittäessä 10 % tuotteesta tulee liian paksusti juokseva tai geelimäinen, ja tämän vuoksi yli 10 %:in prote-20 iinipitoisuudet ovat lääketieteellisesti harvoin tarkoituksenmukaisia.
Kivennäiset (mineraalisuolat):
On erittäin tärkeätä, että ravinnelisällä on sopiva mineraalisuola- ja • 25 kivennäistasapaino ja tavanomaiseen jäätelöön verrattuna suhteellisen korkea kivennäispitoisuus, noin 1 % tuotteen painosta, ja että tuote täyttää tältä osin esim. valtion elintarvikelaitoksessa toimivan ESS-ryhmän (Expertgruppen för Samordning av Sjukhuskosten; suomeksi Sairaalaruoan erityistyöryhmä) asettamat vaatimukset. Kivennäisten 30 tyypin ja määrän tulee olla seuraava tai ne voidaan erityisolosuhteista riippuen valita seuraavista:
Kalsium 0,05-0,20 %
Fosfori 0,05-0,20 % 35 Natrium 0,02-0,15 %
Kalium 0,10-0,50 % 6 93791
Magnesium 0,005-0,10 %
Rauta 0,001-0,003 %
Erityyppiset kloridit 0,05-0,20 %, sekä vähäisiä määriä kuparia, 5 jodia ja sinkkiä.
Voidaan havaita, että kaksiarvoisia kationeja muodostavat kivennäiset muodostavat suuren osan kivennäisistä. On myös olennaista, että mine-raalisuolat ovat elimistöön helposti imeytyviä, kuten rauta, joka imey-10 tyy helposti siten, että se ei saostu liekenemattomaksi rautafostaatik-si. On myös tärkeätä, että mineraalisuolat ovat sellaisessa muodossa, että proteiinit eivät saostu valmistusprosessin aikana, mikä voi johtaa tuotteen paksuuntumiseen tai siihen, että se tuntuu rakeiselta tai hiekkamaiselta. Potilas ei ehkä tämän vuoksi hyväksy tuotetta.
15
Hiilihydraatit:
Hiilihydraatit muodostavat tärkeän osan tuotteesta, ja niiden pitoisuus on noin 15-25 % valmiista tuotteesta. Hiilihydraattien pääosan muodos-20 tavat sokerilajit. Hiilihydraatit muodostavat tuotteen tärkeän ravintoja energialähteen. 15 %:a alhaisempi hiilihydraatin määrä on lääketieteelliseltä kannalta liian alhainen tuotteen energiasisältöä ajatellen, kun taas 25 %:a suuremmat määrät voivat toisaalta nostaa hiilihydraat-tipitoisuuden liian korkeaksi. Tuotteen osmolaliteetin säätämiseksi * 25 siihen lisätään hydrolisoitua tärkkelystä (kutsutaan myös glukoosipoly- meeriksi), jolle on luonteenomaista alhainen makeusaste ja sokerilajei-hin verrattuna alhainen osmoottinen paine. Jos potilaat sietävät korkean osmolaliteetin esim. tavanomaisessa jäätelössä, glukoosipolymeeriä ei luonnollisestikaan tarvitse lisätä.
30 • ^
Vitamiinit:
Vitamiinipitoisuus voi olla max. noin 0,5 %, ja se voi käsittää seu-raavat määrät vitamiineja laskettuna per 100 ml tuotetta: 35 7 93791 A-vitamiini (retinoli) max. 0,10 mg D-vitamiini max. 0,001 mg
Vitamiini max. 2,0 mg
Tiamiini max. 0,15 mg 5 Riboflaviini max. 0,15 mg
Bg-vitamiini max. 0,15 mg
Niasiini max. 1,5 mg
Folihappo max. 0,03 mg
Pantoteenihappo max. 0,20 mg 10 C-vitamiini max. 50 mg
Yleista:
Nimettyjen viiden pääainesosan lisäksi lisätään suositeltavasti makuai-15 neita, kuten hedelmähappoja, elimistölle hyödyllisiä kuituja erilaisissa muodoissa, bakteeriväkevöitettä, lähtöviljelmiä, konsistenssin muokkaajia kuten guarkumia, alginaattia, lokust-papukumia, karragenaania tai vastaavaa. Tuotteen kuiva-ainepitoisuus pidetään mielellään 30-40 %:ssa. Korkea kivennäispitoisuus, lähinnä kaksiarvoisia kationeja muo-20 dostavia kivennäisiä, yhdessä korkean proteiinipitoisuuden kanssa voi tuottaa ongelmia korkean viskositeetin yhteydessä, mikä voi johtaa jäähdytys- ja pumppausongelmiin. Viskositeettiongelma, joka esiintyy ennen kaikkea lämpökäsittelyn yhteydessä, vältetään, jos noudatetaan tarkoin patenttihakemuksen mukaista menetelmää. Myös muita menetelmiä 25 voidaan käyttää vaikuttamatta silti itse perusideaan, eli jäätelön muodossa olevaan ravinnelisään.
Bakteereiden tai bakteeriväkevöitteiden, kuten asidofiiliviljelmän, lisääminen on suoritettava tuotteen lämpökäsittelyn ja jäädyttämisen 30 välisessä vaiheessa asidofiilibakteereiden kuolemisen välttämiseksi.
»
Tuotteen valmistaminen tapahtuu sekoittamalla ja liuottamalla mineraa-lisuolat veteen siten, että mineraalisuolat voidaan sitoa kolloidisessa muodossa lähinnä fosfaattiin, sitraattiin ja proteiineihin. Mineraali-35 suolojen sekoittaminen voi tapahtua joko alhaisessa tai korkeassa pH-arvossa riippuen siitä, millä pH-alueella varsinaiset suolat ovat liu- 8 93791 kenevia ja mitä tuotetyyppiä tai makua toivotaan. pH-alue voidaan valita väliltä pH 12 ja pH 3. Tämän jälkeen lisätään proteiinit, hiilihydraatit ja vitamiinit nopeasti sekoittaen, ja välittömästi tämän jälkeen tai tässä yhteydessä pH-arvo säädetään toivotulle tasolle. On mahdol-5 lista työskennellä yhdellä aikavälillä alueella pH 3,5-8. Tähän mennessä on havaittu tiettyjä ongelmia hyvän tuotteen saavuttamisessa, jos pH on 4,5-6, mikä johtuu siitä, että useimpien käyttökelpoisten kaupallisten elintarvikeproteiinien isoelektrinen piste sijaitsee tällä pH-alu-eella, ja ne ovat tämän vuoksi erittäin herkkiä lämpödenaturoinnille.
10 Tämän vuoksi on suositeltavaa työskennellä alueella pH 4,5-5 ja pH 6-8. pH-väli valitaan riippuen siitä, mitä proteiineja tuotteeseen sisältyy varsinaisten proteiinien parhaaseen liukenevuuteen ja vähäisimpään saostumistaipumukseen nähden. Mineraalisuolat annostellaan osittain liuenneina ja kolloidisessa muodossa fosfaatteihin, sitraatteihin ja 15 proteiineihin sitouneina. Valmis seos homogenoidaan, lämpökäsitellään ja jäähdytetään. Lämpökäsittely suoritetaan sinänsä tunnetulla tavalla pastöroimalla tai steriloimalla, mielellään UHT-steriloinnilla. Tämän jälkeen voidaan haluttaessa sekoittaa mukaan sopiva bakteeriviljelmä tai bakteeriväkevöite. Valmis emulsio jäädytetään tavanomaisella taval-20 la tavallisessa jäädytyslaitteessa. Voidaan havaita, että tuotteessa on hyvä tiiviys ja maku, että sillä on hyvin vähän taipumusta muodostua jäiseksi, että se tuntuu miellyttävältä, että sillä on oikea notkeus suussa ja että sillä on alhainen osmoottinen paine ja että sen hyväksyvät erittäin helposti myös herkät ihmiset.
25 i ESIMERKKI 1 (perustuote ilman lisämakua) 1
II
g kalsiumhydroksidia, 2 g magnesiumkloridia ja 5 g kaliumhydroksidia 30 liuotettiin 6,5 litraan kylmää vettä. 16 g hapanta kalsiumdivetyfos-faattia lisättiin liuotettuna 0,5 litraan vettä, jonka jälkeen 0,4 kg » soijaproteiini-isolaattia ja 0,50 kg heraproteiinijauhetta (65 % proteiinia) sekoitettiin mukaan nopean prosessin aikana. Noin 5 minuutin hämmentämisen jälkeen lisättiin 2 g natriumsitraattia ja 10 g kalium-35 sitraattia liuotettuina 0,5 litraan vettä. Seoksen pH-arvoksi mitattiin 7,5. Tämän jälkeen lisättiin 1,5 kg glukoosisiirappia (DE 40) sekä 200 9 93791 g hydrolisoiCua maissitärkkelysta, 20 g guarkumia ja 3 g natriumal-glnaattia.
Valmis seos lämmitettiin noin 70eC:en, ja siihen sekoitettiin 0,4 kg 5 rasvafaasia, joka käsitti 0,35 kg palmuöljyä ja 0,05 kg soijaöljyä ja 30 g kaupallista monoglyseridiemulgaattoria (sulamispiste 65eC), Koko rasvaseoksen sulamispiste oli noin 35°C. Sekoittamisen jälkeen valmis seos homogenoitiin laboratoriotyyppisessä painehomogenisaattorissa 250 barin paineessa ja jäähdytettiin tämän jälkeen 8°C:en. Kun seos oli 10 ollut vuorokauden jääkaapissa, se jäädytettiin pehmytjäätelökoneessa. Tällöin saatiin tasainen tuote, jonka ilmapitoisuus oli noin 50 %. Haku oli puhdas, ja sitä pidettiin erittäin sopivana pohjana erilaisten makujen lisäämiseen.
15 Tuotteen analyysi osoitti seuraavaa: rasvaa 4,2 %, proteiinia 6,2 %, hiilihydraattia 16,6 % ja vettä 71,6 %.
ESIMERKKI 2 (lisämaulla varustettu tuote) 20 10 g CA(0H)2, 2,5 g Mg(0H)2 ja 6 g KOH liuotettiin 6 litraan kylmää vettä, jonka jälkeen 20 g Ca(H2P04)2H20 liuotettuna 100 ml:an vettä lisättiin hämmentämisen aikana. Välittömästi tämän jälkeen mukaan sekoitettiin nopeasti 0,6 kg kuivattua kuoritusta maidosta valmistettua 25 proteiiniväkevöitettä ja 0,4 kg heraproteiinijauhetta, ja mukaan sekoi-tettin lisäksi 15 g Na-sitraattia, 2 g sitruunahappoa, 0,3 g ZnS04, 1 g FeS04.7H20 ja 8 g KC1 liutettuina 0,5 litraan vettä. Tämän jälkeen lisättiin 1,6 kg glukoosisiirappia, 0,3 kg fruktoosia, 0,5 g guarkumia sekä 1 g natriumalginaattia voimakkaasti hämmentäen, sekä lopuksi vita-30 miiniseos, jonka jälkeen seos lämmitettiin ja esimerkin 1 mukaisella > koostumuksella varustettu rasvafaasi lisättiin. pH:n arvoksi mitattiin tässä tapauksessa 7,0. Emulsio jäädytettiin, ja tuotteen oltua jäätyneenä 1 vuorokauden ajan se koemaistettiin, ja todettiin, että sillä 011 hyvin puhdas kerman maku sekä tasainen, helposti sulava tiiviys, 35 eikä sillä ollut taipumusta muodostua hiekkamaiseksi tai kiteiseksi.
Havaittiin lisäksi, että koska tuotteessa ei ollut sivumakuja, siihen 10 93791 voitiin lisätä helposti erilaisia kaupallisia makuaromeja. Lisätyn vitamiiniseoksen lopulliseksi pitoisuudeksi laskettiin 100 grammaa kohti seuraava: 5 mg C-vitamiinia, 0,02 mg A-vitamiinia, 3 g E-vitamii-nia, 0,02 mg B1-vitamiinia, 0,1 mg B2-vitamiinia, 0,06 mg B6-vitamiinia, 5 0,4 mg niasiinia ja 0,2 mg pantoteenihappoa.
Vitamiinipitoisuudet olivat analyysissä odotetun mukaisia. Kuuden kuukauden jäädytyksen jälkeen vitamiinipitoisuudet todettiin muuttumattomiksi lukuunottamatta pientä C-vitamiinipitoisuuden laskua 3 mg:an.
10 Tuotteen ilmapitoisuus oli noin 30 tilavuusprosenttia.
Analyysi osoitti seuraavaa: rasvaa 4,4 %, proteiinia 7,0 %, hiilihydraattia 19 %.
15 ESIMERKKI 3
Toistettiin sama menetelmä kuin esimerkissä 2 sillä poikkeuksella, että maitoproteiiniväkevöite sekoitettiin kuivana fosfaatin kanssa ja lisättiin jatkuvasti hydroksidiliuoksen virtaukseen ja pumpattiin jatkuvasti 20 sekoittimen läpi. Tuotteella oli identtisesti samat ominaisuudet, maku ja tiiviys kuin esimerkin 2 tuotteella.
ESIMERKKI 4 • r : : 25 Toistettiin sama menetelmä kuin esimerkissä 3 sillä poikkeuksella, että maitoproteiinit vaihdettiin soijaproteiini-isolaatiksi. Saatiin miedolla soijanmaulla varustettu tuote, joka osoittautui erittäin sopivaksi maustettavaksi kaakao- ja/tai kahviaromilla.
30 ESIMERKKI 5 • · < • i ,
Toistettiin sama prosessi kuin esimerkissä 2 sillä poikkeuksella, että rasvafaasi muodostui 0,6 kg:sta rasvasekoitusta, joka käsitti 60 % palmuöljyä, 20 % soijaöljyä ja 20 % kookosöljyä, sekä 25 g:sta kaupal-35 lista monoglyseridiä, jonka sulamispiste oli 60“C. Tulos vastasi esimerkin 2 tulosta, mutta maku havaittiin hieman kermamaisemmaksi.
11 93791 ESIMERKKI 6
Toistettiin sama prosessi kuin esimerkissä 2, mutta tässä tapauksessa lisättiin viimeisenä vaiheena ennen jäädyttämistä 200 g eläviä asido-5 fiilibakteereita sisältävä väkevöite. Tuotteella oli tasainen tiiviys ja miellyttävä maku. Tuote koestettiin kolmen kuukauden jäädytyksen jälkeen, jolloin sen maku ja tiiviys osoittautuivat muuttumattomiksi ja sen todettiin sisältävän edelleen suuria määriä eläviä bakteereita. Se soveltuu tämän vuoksi vatsavaivaisten potilaiden parantamiseen, joita 10 vatsavaivoja esiintyy usein laajavaikutteisten antibioottien käytön yhteydessä.
ESIMERKKI 7 15 Tässä esimerkissä sekoitettiin 2,8 kg appelsiinimehutiivistettä, 100 g sitruunahappoa, 10 g MgCl2.6H20, 30 g Ca(H2P0A)2H20 ja 20 g C1C12 12 litraan kulmää vettä. Tähän sekoitettiin 2 kg heraproteiiniväkevöi-tejauhetta (65 % proteiinia), joka oli kuivasekoitettu seuraavien kanssa: 100 g natriumsitraattia, 100 g pektiiniä j 20 g guarkumia. pH sää-20 dettiin arvoon 4,0 1 ml:11a NaOH-liuosta. Lisättiin 2,5 kg glukoosisii-rappia, ja seos lämmitettiin 69eC:en, jonka jälkeen lisättiin esimerkin 1 mukainen rasvaseos. Seos homogenoitiin 70 barissa, jonka jälkeen valmis seos jäähdytettiin 8°C:en ja vietiin kylmätilaan yön ajaksi.
Seos jäädytettiin tämän jälkeen tavanomaisessa jäätelöjäädyttimessä, : 25 jonka ilmapitoisuus oli 30 %. Saatiin sorbettimainen tasainen jäätelö, jossa oli pirteä appelsiinin maku. Mitään merkkejä hiekkamaisuudesta tai flokuloinnista ei havaittu.
ESIMERKKI 8 30 • · * Toistettiin sama menetelmä kuin esimerkissä 7 sillä poikkeuksella, että suolat lisättiin proteiinien jälkeen. Havaittiin, että tuotteesta tuli raemainen, paksu ja epästabiili ja että tuotetta oli vaikeata jäädyttää.
35 ♦ · 12 93791 ESIMERKKI 9
Toistettiin sama prosessi kuin esimerkissä 7, mutta välittömästi ennen jäädyttämistä sekoitettiin 400 g eläviä asidofiilibakteereita sisältävä 5 väkevöite, jonka jälkeen emulsio jäädytettiin. Bakteerit olivat pysyneet hyvin elossa jäädytyksen aikana, joten tuotteella voidaan ajatella olevan suurta terapeuttista merkitystä, koska sillä voidaan parantaa potilaiden vatsahäiriöitä ja antaa heille samanaikaisesti ylimääräistä ravintoa ja energiaa.
10 ESIMERKKI 10
Valmistettiin esimerkin 1 koostumuksella varustettu tuote, mutta tässä tapauksessa proteiini lisättiin ennen mineraalisuolan liukenemista.
15 Saatiin raemainen ja ei-hyväksyttävä tuote, joka tuntui suussa hiekkamaiselta jäädyttämisen jälkeen. Tämän vuoksi voitiin todeta, että proteiini on lisättävä nopeasti sekoittamalla mineraalisuolojen liukenemisen jälkeen.
20 ESIMERKKI 11
Toteutettiin useita esimerkkejä rasvapitoisuuksien vaihdellessa välillä 0,5 % ja 9 % lopulliselle emulsiolle laskettuna. Osoittautui, että oli mahdollista valmistaa tuote varustettuna niinkin alhaisilla rasvapitoi- · 25 suuksilla kuin 0,5 %. Tämä tuote todettiin kuitenkin ohueksi, vetiseksi ja jonkin verran jäiseksi, ja täysin hyvälaatuinen tuote saavutettiin vasta rasvapitoisuuden ollessa noin 4 %. Lääketieteellisyistä syistä rasvapitoisuusraja määritetään max. 9 %:ksi ja mielellään alle 7 %:ksi.
30 ESIMERKKI 12 » ·« • «
Tehtiin vastaavasti useita yrityksiä tuotteilla, joiden proteiinipitoisuus oli 7-15 %. Osoittautui, että noin 10 % ylittävä proteiinipitoisuus tuotti paksusti virtaavan tai geelimäisen tuotteen, jota ei voitu 35 käsitellä teknisesti, ja voitiin todeta, että noin 10 %:n proteiinipitoisuus muodostaa teknisistä syistä ylärajan keksinnön mu-• kaiselle tuotteelle.

Claims (5)

  1. 93791
  2. 1. Menetelmä ravinto- ja energiapitoisen emulsion valmistamiseksi, joka emulsio soveltuu käytettäväksi jäätelön muodossa olevana ravinnelisänä 5 sairaanhoidossa ja jonka emulsion rasvapitoisuus on 0,5-9 % ja proteiinipitoisuus 5-10 % ja hiilihydraattipitoisuus 15-25 %, kaikki laskettuna painoprosenteissa valmiista emulsiosta, sekä suhteellisen suuri mineraalisuola- sekä vitamiinipitoisuus, sekä mahdollisia makuaineita, kuituja, bakteereita ja konsistenssin muokkaajia, tunnettu 10 siitä, että erityyppisiä mineraalisuoloja liuotetaan veteen, että vesiliuoksessa olevia fosfaatteja lisätään tämän jälkeen, että sitraatteja ja proteiineja lisätään nopeasti hämmentäen 15 suolaliuokseen, että tämän jälkeen lisätään tärkkelystä ja muita hiilihydraatteja sekä vitamiineja, että mukaan sekoitetaan rasvafaasi sekä jonkin verran emulgaat- .. toria, 20. että seos lämpökäsitellään esim. pastöroimalla tai steriloimal la, minkä jälkeen muodostunut seos homogenoidaan, jäähdytetään, mahdollisesti välivarastoidaan ja jäädytetään jäätelön muotoon. Ϊ : 25 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mineraalisuolat valitaan ryhmästä kalsium, fosfori, natrium, kalium, magnesium, rauta ja erityyppiset kloridit ja esiintyvät pitoisuudessa max. 1 % tuotteen painosta, että proteiinit valitaan maito-proteiineista, eläinproteiineista, kasvisproteiineista ja näiden sekoi-30 tukeista ja että rasva lisätään juoksevassa muodossa pitoisuudessa • suositeltavasti 4-7 %. 1 Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mineraalisuolat valitaan suurelta osin kaksiarvoisia kationeja 35 muodostavien kivennäisten joukosta, jotka sidotaan pääasiassa kolloi- 93791 disessa ja helposti imeytyvässä muodossa tuotteen fosfaatteihin, sit-raatteihin ja proteiineihin.
  3. 4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu 5 siitä, että viskositeettia säädetään lisäämällä tärkkelyksen hydrolyy-sillä valmistettua glukoosipolymeeriä.
  4. 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että glukoosipolymeeriä lisätään pitoisuudessa 0,5 % tuotteen 10 osmolaliteetin ohjaamiseksi.
  5. 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lääketieteellisesti arvokkaita mikro-organismeja lisätään lämpökäsittelyn jälkeen ennen tuotteen lopullista jäädyttämistä erityi- 15 sesti gram-positiivisia, ei-itiöitä muodostavia bakteereita, suositeltavasta lajeja Bifidobacterium, Lactobacillus ja Streptococcus. » · • · t! 95791
FI890820A 1988-02-24 1989-02-21 Menetelmä jäätelön muodossa olevan ravinnelisän valmistamiseksi sairaanhoidollisiin tarkoituksiin FI93791C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8800634A SE461497B (sv) 1988-02-24 1988-02-24 Kosttillaegg i glassform foer sjukvaardsaendamaal samt foerfarande foer framstaellning av saadant
SE8800634 1988-02-24

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI890820A0 FI890820A0 (fi) 1989-02-21
FI890820A FI890820A (fi) 1989-08-25
FI93791B true FI93791B (fi) 1995-02-28
FI93791C FI93791C (fi) 1995-06-12

Family

ID=20371475

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890820A FI93791C (fi) 1988-02-24 1989-02-21 Menetelmä jäätelön muodossa olevan ravinnelisän valmistamiseksi sairaanhoidollisiin tarkoituksiin

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI93791C (fi)
SE (1) SE461497B (fi)

Cited By (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1597975A1 (en) 2004-05-21 2005-11-23 Nestec S.A. Use of polyol esters of fatty acids in aerated frozen confection with improved nutritional attributes
EP1597976A1 (en) * 2004-05-21 2005-11-23 Nestec S.A. Use of polyol esters of fatty acids in aerated frozen confection with improved nutritional attributes
US7727573B2 (en) 1999-07-21 2010-06-01 Nestec S.A. Aerated frozen products

Cited By (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7727573B2 (en) 1999-07-21 2010-06-01 Nestec S.A. Aerated frozen products
US8425967B2 (en) 1999-07-21 2013-04-23 Nestec S.A. Aerated frozen products
EP1597975A1 (en) 2004-05-21 2005-11-23 Nestec S.A. Use of polyol esters of fatty acids in aerated frozen confection with improved nutritional attributes
EP1597976A1 (en) * 2004-05-21 2005-11-23 Nestec S.A. Use of polyol esters of fatty acids in aerated frozen confection with improved nutritional attributes
WO2005112656A1 (en) * 2004-05-21 2005-12-01 Nestec S.A. Use of polyol esters of fatty acids in aerated frozen confection with improved nutritional attributes

Also Published As

Publication number Publication date
SE461497B (sv) 1990-02-26
FI890820A (fi) 1989-08-25
SE8800634L (sv) 1989-08-25
SE8800634D0 (sv) 1988-02-24
FI93791C (fi) 1995-06-12
FI890820A0 (fi) 1989-02-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU754277B2 (en) Gelled foods and process for producing the same
JP4636015B2 (ja) ミネラル含有酸性たん白飲食品
ES2261983T3 (es) Composicion de bebida en forma de gel.
JP4344943B2 (ja) 蛋白質及びカルシウム補給用ゲル状組成物
EP2651249B1 (en) Method for making whey protein composition with a reduced astringency
RU2529158C2 (ru) Жидкая энтеральная пищевая композиция с низким содержанием одновалентных ионов металлов
JP5373227B1 (ja) 栄養組成物の製造方法
TWI741975B (zh) 肌肉合成促進劑
WO2009072869A1 (en) High energy liquid enteral nutritional composition
CN105076425A (zh) 一种牦牛羊三合一复合婴幼儿配方奶粉
FI93791B (fi) Menetelmä jäätelön muodossa olevan ravinnelisän valmistamiseksi sairaanhoidollisiin tarkoituksiin
JP2006514550A (ja) 栄養補助組成物及び方法
CN107373009A (zh) 一种奶酪冰淇淋
JP6330263B2 (ja) 酸性液状食品組成物
JPH07222571A (ja) 運動選手用飲食品
US20050153021A1 (en) Calcium-fortified protein-based beverage containing calcium (lactate) gluconate citrate
JP2542515B2 (ja) 治療用食品
JP4850714B2 (ja) (乳酸)グルコン酸クエン酸カルシウムを含む、カルシウム強化されたタンパク質系の飲料
Wang Modern milk processing technology
JPH01240169A (ja) 濃厚流動食
CN106107984A (zh) 一种肿瘤患者全营养配方食品
AU2002312973A1 (en) Calorically dense liquid oral supplement

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: SEMPER AB