FI91237B - Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, menetelmä säiliön valmistamiseksi ja säiliön käyttö - Google Patents
Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, menetelmä säiliön valmistamiseksi ja säiliön käyttö Download PDFInfo
- Publication number
- FI91237B FI91237B FI881407A FI881407A FI91237B FI 91237 B FI91237 B FI 91237B FI 881407 A FI881407 A FI 881407A FI 881407 A FI881407 A FI 881407A FI 91237 B FI91237 B FI 91237B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- container
- outer casing
- opening
- space
- compartment
- Prior art date
Links
Landscapes
- Detergent Compositions (AREA)
Description
91237 Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, menetelmä säiliön valmistamiseksi ja säilin käyttö 5 Tämä keksintö kuuluu pakkaussektoriin ja liittyy tarkemmin sanottuna säiliöön, johon pakataan aineita, joiden yhteensopivuus yhteen saatettuina ei ole tyydyttävä. Sellaisilla säiliöillä on paljon sovellutusmahdollisuuksia monilla tekniikan aloilla, esimerkiksi mitä erilaisimpien 10 tuotteiden pesussa, puhdistuksessa tai huuhtelussa. Keksinnön eräs erittäin suosittu suoritusmuoto liittyy liinavaatteiden konepesuun. Lisäksi on keksinnön kohteena menetelmä tällaisen säiliön valmistamiseksi ja säiliön käyttö.
On olemassa kasvava teknologinen tarve pakkausväli-15 neistä, jotka voivat sovittaa yhteen aineita, joiden yhteensopivuus aiheuttaa vaikeuksia kun aineet saatetaan kosketukseen. Tämä pitää erityisesti paikkansa nestemäisiin tuotteisiin, kuten pesun apuaineisiin nähden. Vaikka onkin mahdollista pakata jauhemaisen pesuapuaineen aine-20 osat samaan säiliöön, ei käytännössä voida muodostaa nestemäisiä pesuapuaineita etukäteen, kun niiden seokset sisältävät, samanaikaisesti kuin muita aktiivisia aineosia, aineosia, jotka voivat vapauttaa aktiivista happea tai klooria, esimerkiksi peroksidiaineosia, kuten perboraatte-25 ja tai muita epäorgaanisia tai orgaanisia peroksidisuolo-ja. On kuitenkin tunnettua, että aktiivisen hapen tai kloorin läsnäolo on varsin toivottavaa, jos halutaan saavuttaa paras mahdollinen pesuteho. Kun kysymyksessä ovat nestemäiset pesuapuaineet, yritetään sen vuoksi saada ai-30 kaan seoksia, jotka sisältävät samoja perusyhdistelmiä kuin rakeiset tai jauhemaiset pesuaineet, mutta silloin ovat esteenä käytännön mahdottomuudet, koska on tunnettua, että kun perinteiset aktiiviset komponentit ja perkloora-tut tai peroksidiset komponentit yhdistetään nestemäisessä 35 pesuapuaineessa, menettävät nämä komponentit nopeasti te- 2 hoansa. Sen vuoksi on todettu, että noin kahden viikon varastointi jakson jälkeen näiden peroksidiseosten aktiivinen happi on käytännöllisesti katsoen kokonaan vapautunut eikä se ole käytettävillä pestäessä.
5 Tällaiset formulaatiot ja pakkausongelmat ovat spe sialisteille hyvin tunnettuja. Tekniikan tilaa valaisevana viitteenä voidaan mainita numerolla 0 132 726 julkaistu EP-patenttihakemus, joka selittää erästä ainetta sisältävän, pussin muodossa olevan pakkauksen sekä toisen, pie-10 nemmän, erästä toista, ensimmäisen aineen kanssa yhteenso-pimatonta ainetta sisältävän pussin, käytön. Materiaali, josta ulkopussi on tehty on vettä läpäisevää, kuten on myös sisäpussin materiaali, mutta materiaalit on valittu siten, että ne päästävät sisältämänsä aineet leviämään eri 15 lämpötiloissa, mikä mahdollistaa pakkauksen sovittamisen käytännön tarpeisiin, esimerkiksi pesuun. Tämän aikaisemman asiakirjan opetus sisältää sen vuoksi sen, että samaan pakkaukseen sijoitetaan erilliset pussit, jotka voivat sisältää nestemäisiä aineita ja valitaan pussit siten, 20 että ne vapauttavat sisältämänsä aineet eri lämpötiloissa. Sellaiset pakkaussäiliöt ovat kertakäyttöisiä ja käsittävät useita osastoja, perusajatuksen ollessa tulos sovellutuksesta, jossa aineita pidetään kussakin erillisessä pussissa, jotka ovat välttämättä ajoituksellisesti toisistaan 25 erillään. Lisäksi on olennaista, että pussit liukenevat veteen tai että niillä on erityisiä ominaisuuksia, jotta vesi pääsee läpäisemään ne jossain nimenomaisessa lämpötilassa. Tämän vuoksi on ulkopussi tehty avohuokoisesta po-lyuretaanivaahtokalvosta, kun taas sisäpussi muodostuu 30 polyvinyylialkoholista.
Tämän keksinnön kohteena on moniosastoinen säiliö, joka mahdollistaa kunkin osaston sisällön päästämisen samanaikaisesti käyttöaikana, mikä tapahtuu ympäristön lämpötilasta riippumatta. Samalla tavoin eivät materiaalit, 35 joissa osastojen seinät on tehty, ole kriittisesti tärkei- 91237 3 tä ja vastoin edellä mainitun EP-patenttihakemuksen 0 132 726 opetusta eivät nämä seinät läpäise vettä, jolloin kunkin osaston sisältö tyhjennetään etukäteen tehtyjen aukkojen kautta.
5 Muistettakoon myös, että liinavaatteiden konepesu- sektorilla on hakijayhtiö jo useiden patenttihakemusten omistaja tai haltija, jotka hakemukset voivat mainita viitemateriaalina valaisemaan tekniikan tilaa.
18.4.1984 jätetty hakemus FR 84/06,151 "Process for 10 washing linen in a machine with liquid detergent and device for its application" (Prosessi liinavaatteiden konepe-semiseksi nestemäisellä pesuaineella sekä laite prosessin soveltamiseksi) liittyy erityisesti laitteeseen, joka on yleensä uudelleen täytettävä ja joka täytetään ensin nes- 15 temäisellä pesuaineella ja sijoitetaan sitten koneen rumpuun yhdessä pestävien liinavaatteiden kanssa. Laitteen sisältämä pesuaine leviää vähitellen pesuaineeseen sekä koneeseen sijoitettuihin liinavaatteisiin. Eräässä suoritusmuodossa laite käsittää täyttöaukon ja reiät nesteen 20 päästämiseksi vähitellen liinavaatteisiin pesuoperaation aikana.
24.8.1984 jätetty patenttihakemus FR 84/13,210 "Device for washing in a machine with a detergent liquid and process employing the said device" (Laite konepesemiseksi 25 nestemäisellä pesuaineella sekä prosessi, jossa mainittua laitetta käytetään) liittyy edellä mainitun tyyppiseen laitteeseen, joka on tarkemmin sanottuna tunnettu siitä, että se on muodoltaan olennaisesti pallomainen. Määrätty määrä aukkoja päästää nesteen leviämään.
30 Jatkaessaan työtään on hakijayhtiö nyt kehittänyt säiliön, joka on toisaalta kertakäyttöinen ja tarjoaa toisaalta ratkaisun edellä lyhyesti mainittuun tekniseen ongelmaan pakata aineita, jotka yhteen saatettuina eivät ole riittävän yhteensopivia. Keksinnön mukaisen säiliön eräs 35 erityisen edullinen sovellutus on peroksidiaineosia, toi- 4 8in sanoen aktiivista happea pesun aikana vapauttavia aineosia sisältävien nestemäisten pesuaineseosten pakkaaminen.
Keksinnön kohteena on sen vuoksi yhteensaatettuina 5 epätyydyttävästä yhteen sopivien aineiden pakkaamista varten tarkoitettu säiliö, joka käsittää useita osastoja, jotka vastaavasti on varattu näille aineille, joka säiliö on tunnettu siitä, että se käsittää (a) ulkokuoren, joka on yleensä kiertokappaleen, 10 erityisesti pallon, muotoinen ja varustettu tasaisella pohjalla ja pyöreällä aukolla, joka on asetettu pohjaa vastapäätä, jolloin tätä aukkoa ympäröi rengasmainen pinta, joka ulottuu pääasiassa pohjan tason suuntaisessa tasossa, 15 (b) sisäosaston, joka sijaitsee täysin ulkokuoren sisällä, tämän osaston ollessa laajennettavissa ja varustettuna kiinteällä kaularenkaalla, joka tukeutuu rengasmaiseen pintaan kuoren ja osaston saattamiseksi kiinteään yhteyteen toistensa kanssa, sanotun kaularenkaan ollessa 20 varustettuna raoilla ja myös pyöreällä keskiaukolla, jonka läpimitta on pienempi kuin aukon läpimitta, (c) yhden irrotettavan kannen, joka sulkee tai avaa kaikki reiät ja aukon, jolloin ensimmäinen aine tai aine-seos voidaan asettaa paikoilleen osastoon ja toinen aine 25 tai aineseos, jolla ei ole riittävää yhteensopivuutta ensimmäisen aineen tai aineseoksen kanssa, osastoon, joka ulottuu ulkokuoren ja sisäosaston välissä, näiden aineiden voidessa vuotaa vastaavasti ja samanaikaisesti aukon ja reikien kautta irrotettavan kannen ollessa nostettuna 30 pois, täynnä olevan sisäosaston poikittaisen läpimitan ollessa aukon läpimittaa suurempi.
Tässä selityksessä käytettynä ei ilmaisua "yleisesti pallomainen muoto”, jota käytetään määrittelemään säiliön ulkokuorta, tule ymmärtää kuvaamaan pelkästään palloa 35 tai näennäistä palloa. Ilmaisuun kuuluu muitakin ovoidi- 91237 5 tyyppisiä pyörähdyspintoja, joiden kaarevuudet ovat sellaiset, että säiliö ei vahingoita liinavaatteita konepesu-operaatiossa, jonka aikana säiliö on sijoitettu rumpuun.
Sisäsäiliötä voi osaltaan rajoittaa minkä tahansa 5 muotoinen seinä, joka on yleensä pallomaisen tai ovoidin tyyppinen pyörähdyspinta, pitäen kuitenkin mielessä sen valmistuksessa käytetty menetelmä, joka tämän jälkeen tässä selitetään.
On edullista, jos ulkokuoressa on muovialalla tun-10 nettuja, jäykästi tarkoitettuja poimutuksia, erityisesti kun ulkokuori on valmistettu puhallusmenetelmällä.
Erään muun suositun ominaisuuden mukaan on s isä-osastossa palkeita, jotka saavat sen näyttämään eräänlaiselta melonilta.
15 Ulkokuori ja sisäosasto voidaan tehdä samasta tai eri materiaalista. Nämä materiaalit valitaan mieluummin siten, että ulkokuoren ja sisäosaston jäykkyydet ovat erilaiset, esimerkiksi niin, että sisäosasto tehdään jäykem-mästä materiaalista kuin ulkokuori tai kääntäen. Vaikka 20 kumpaankin komponenttiin valitut materiaalit kuuluvatkin samaan muoviryhmään, on edullista, että näiden komponenttien materiaalien jäykkyys on erilainen.
Muovit, joita voidaan käyttää, ovat niitä, joita voidaan käsitellä käyttämällä puhallus- tai ruiskupuhal-25 lusvalutekniikkaa, mutta ottaen huomioon, että säiliö on suunniteltu kertakäyttöiseksi, tulisi ulkokuoren ja sisäosaston muodostavat seinät tehdä mahdollisimman ohuiksi, niin että myös säiliön kokonaispaino olisi mahdollisimman pieni. Luokkaa 0,3-1,0 mm olevat seinänpaksuudet ovat so-30 pivia. Suositetut materiaalit valitaan polypropyleeneistä, polykarbonaateista ja polyeteeneistä tai näiden materiaalien yhdistelmistä lisäaineineen tai ilman.
Eräästä toisesta näkökohdasta on keksinnön toisena kohteena menetelmä edellä määritellyn kaltaisen säiliön 35 valmistamiseksi yleisellä muovin puhallus- tai ruiskupu- 6 hallusvalutekniikalla, joka on tunnettu siitä, että se käsittää seuraavan vaihesarjan: (a) ulkokuoren muodostamisen pyöreine aukkoineen ja tasaisine pohjineen puhallus- tai ruiskuvalupuhallustek- 5 niikan avulla; (b) tämän ulkokuoren täyttämisen halutulla määrällä ensimmäistä ainetta; (c) muovitupella varustetun sovitteen asettamisen kulkemaan aukon läpi, niin että tämän tupen rengasmainen 10 yläosa tukeutuu kuoren aukon reunoihin; (d) säiliön sisäosaston muodostamisen tupesta lähtien puhallus- tai ruiskupuhallusvalutekniikan avulla; (e) reikien lävistämisen sisäosaston yläosassa olevalle rengasmaiselle vyöhykkeelle; 15 (f) sisäosaston täyttämisen halutulla määrällä toista ainetta; (g) säiliön yläosan varustamisen kannella;
Edellä selitetty menetelmä voi käsittää lukuisia vaihtoehtoisia muotoja, joiden jotkin vaiheet poikkeavat 20 mainituista vaiheista.
Sen vuoksi on ensimmäisen vaihtoehtoisen muodon mukaan keksinnön muuna kohteena edellä määriteltyjen säiliöiden valmistusta varten tarkoitettu menetelmä, joka käsittää vaihesarjan, jossa vaiheet (c), (d) ja (e) toteute-25 taan vaiheen (a) jälkeen siten, että ulkokuoren (1) täyt-tövaihe (b) toteutetaan mainitun vaihe järjestyksen jälkeen ja ennen vaihetta (f).
Edellä mainitussa ensimmäisessä vaihtoehtoisessa muodossa on selvää, että kuori ja sisäosasto voidaan täyt-30 tää päinvastaisessa järjestyksessä.
Toisessa vaihtoehtoisessa muodossa vaihe (b) toteutetaan vaiheen (f) jälkeen.
Kuten ensimmäisessä vaihtoehtoisessa muodossa, voidaan myös tässä toisessa kuori ja sisäosasto täyttää missä 35 tahansa järjestyksessä.
7
Riippumatta keksinnön menetelmän toteuttamistavasta voidaan sisäosasto muodostaa usealla tavalla.
Ensimmäisen tavan mukaan työnnetään siseen sisään-työntövaiheessa sisään sise, joka on varustettu taipuisas-5 ta muovista tehdyllä tupella, jonka sisuksesta on poistettu ilma tupen kutistamiseksi, niin että se mahtuu helposti ulkokuoren valmistusvaiheessa ulkokuoreen tehdyn pyöreän aukon läpi, minkä jälkeen tupen sisällä oleva tyhjö katkaistaan kun tupen yläosa nojaa mainitun aukon reunoihin 10 ja tuppea käytetään muodostamaan sisäosasto käyttämällä puhallus- (tai ruiskupuhallusmuovaus-) tekniikkaa.
Toisen tavan mukaan työnnetään siseen sisääntyön-tövaiheessa sisään sise, joka on varustettu muovitupella, jonka jäykkyys ja poikittainen koko sallivat sen kulkea 15 ulkokuoren valmistusvaiheessa ulkokuoreen tehdyn pyöreän aukon läpi, minkä jälkeen tuppea käytetään muodostamaan sisäosasto suoraan käyttämällä puhallus- (tai ruiskupuhallusmuovaus-) tekniikkaa. Tämä toinen tapa on edullinen, koska se tekee mahdolliseksi poistaa tupen tyhjennysvaihe 20 ja sen jälkeinen alipaineen katkaisuvaihe ennen puhallus-vaihetta.
Keksinnön mukainen menetelmä ja sen vaihtoehtoiset muodot tekevät mahdolliseksi valmistaa kertakäyttösäiliö, joka on esitäytetty aineilla, jotka eivät ole keskenään 2 5 yhteensopivia.
Käytännössä menetelmä toteutetaan automaattisesti aloittamalla muovilevyistä, jolloin voidaan yhdessä vaiheessa tehdä monta, esimerkiksi kuusi, ulkokuorta, jotka on jaettu symmetrisesti keskiakselin ympärille. Tällöin 30 paranee yksikön mekaaninen lujuus ja käsittelyvaiheet ovat helpompia sen ansiosta, että kaikki ulkokuoret liittyvät yhtenäisrakenteisesti levyyn, joka pysyy kokonaisuudessaan levyn muotoisena.
Jos käytetään useita ulkokuoria, on ilmeistä, että 35 on käytettävä vastaavaa määrää siseitä ja tuppia sisäosas- 8 tojen muodostamiseksi puhaltamalla.
Kuten aikaisemmin mainittiin, käytetään puhallus-vaiheissa mieluummin aallotettuja muotteja, jotta ulkokuorista tulisi jäykempiä. On myös edullista, että muovitup-5 pi, josta on tarkoitus muodostaa sisäosasto, käsittää poimuja tai palkeita, jolloin sisäosaston tilavuus kasvaa.
Edellä mainitun tyyppinen säiliö tai juuri selitetyllä menetelmällä valmistettu säiliö tekee mahdolliseksi pakata yhteen aineita, jotka eivät ole keskenään riittävän 10 yhteensopivia, jotta ne voitaisiin varastoida käytännön tarpeita vastaaviin olosuhteisiin. Esimerkkinä voidaan nestemäisen pesuapuaineen herkkä aineosa, erityisesti aineosa, joka pystyy vapauttamaan aktiivista klooria tai happea, esimerkiksi peroksidiseosperäinen lisäaine, sijoi-15 tetaan sisäosastoon ja loppu pesuapuaineseoksesta, joka on mieluummin nestemäistä, sijoitetaan tämän sisäosaston ulkopuolelle.
Edellä oleva selitys liittyy olennaisesti kaksiosastoisen säiliön konstruktioon, mutta sanomattakin on 20 selvää, että samaa valmistustekniikkaa voidaan käyttää valmistettaessa peräkkäisiä sisäosastoja. On vain käytettävä sopivaa määrää siseitä muovikalvoineen kunkin osaston valmistamiseksi. Kaikille näille osastoille yhteinen ominaisuus on, että niissä on reikiä, jotka on järjestetty 25 siten, että kun säiliötä kokonaisuudessa peittävä kansi poistetaan, voi näiden osastojen kuhunkin kuuluva sisältö virrata vapaasti.
Asioiden yksinkertaistamiseksi ei edellä selitetyssä prosessissa ole viitattu seuraaviin vaiheisiin, jotka 30 saattavat tulla tarpeellisiksi, jos käytetään levyjä, jotka tekevät useiden säiliöiden samanaikaisen valmistuksen mahdolliseksi. On itse asiassa sanomattakin selvää, että sen jälkeen kun yksittäiset säiliöt on suljettu kannellaan, on säiliö erotettava kannatuslevystään, esimerkiksi 35 meistämällä, ja tällöin voi olla tarpeellista poistaa säi- 91237 9 liöiden ulkoseinään yhtenäisrakenteisesti kiinnittyneet leikatun levyn osat. Tällainen operaatio voidaan suorittaa käyttämällä liekkiä. Lopuksi voidaan säiliötä ryhmittää yhteen niiden pakkaamiseksi pahvilaatikoihin.
5 Alan ammattimies ymmärtää, että keksinnön mukaisil le säiliöille löytyy kaikenlaisia sovellutuksia, joissa edellytetään käytettävän aineita, jotka sopivat yhteen huonosti tai eivät lainkaan ja jotka on päästettävä yhtäaikaisesti pesu-, huuhtelu-, puhdistus- tai vastaavissa 10 operaatioissa. Eräs erityisen edullinen sovellutus sisältää sellaisten säiliöiden käytön liinavaatteiden konepesu-prosessissa, joka on selitetty edellämainituissa 18.4.1984 jätetyssä FR-patenttihakemuksessa 84/06,161 ja 24.8.1984 jätetyssä FR-patenttihakemuksessa 84/13,210. Keksinnön mu-15 kaista säiliöä voidaan edullisesti käyttää jakelulaitteena käyttöä koskevien patenttihakemusten opetuksen mukaan. Esimerkiksi säiliössä, jossa on kaksi osastoa, sisältää sisäosasto peroksidiseosperäistä lisäainetta, kun taas toinen osasto sisältää lopun nestemäisestä pesuaineseok-20 sesta. Sen jälkeen kun säiliötä peittävä kansi on poistettu, sijoitetaan säiliö koneen rumpuun pestävien liinavaatteiden mukana. Pesuaine ja siinä pidetty aktiivinen aineosa leviävät vähitellen pesuvällaineeseen sekä koneeseen sijoitettuihin liinavaatteisiin, ja tämä tapahtuu pesuai-25 neen ja tämän aineosan asteittaisen ulosvirtauksen ansiosta samanaikaisesti. Siten saavutetaan parhaat tulokset liinavaatteita pestäessä.
Ottaen huomioon keksinnön mukaisen säiliön mahdollisen kertakäyttöisyyden, jolloin säiliötä ei yleensä voi-30 da käyttää uudelleen, ja erityisesti konepesukierron lopussa, sen jälkeen kun tuotteet (pesuaineseos ja lisäaine) ovat kokonaan poistuneet kummallekin kuuluvista osastoista, muuttaa koko säiliö muotoaan, mutta sen osat pysyvät kuitenkin yhtenäisrakenteisesti kiinni toisistaan, ja tämä 35 tekee mahdolliseksi toisaalta olla vahingoittamatta liina- 10 vaatteita ja toisaalta välttää muodostamasta paloja, jotka voisivat tukkia putkiston. Sen vuoksi kun liinavaatteiden pesu on päättynyt, otetaan säiliö koneen rummusta yleensä kokoonpainuneessa muodossa.
5 Keksintöä valaistaan edelleen, sitä millään tapaa rajoittamatta, seuraavassa selityksessä, joka esitetään esimerkkinä moniosastoisen kertakäyttösäiliön käytöstä viitaten oheisiin piirustuksiin.
Kuvio 1 esittää edestä nähtynä ja osittain leikat-10 tuna keksinnön mukaista säiliötä.
Kuvio 2 on aksiaalileikkaus kuvion 1 säiliöstä.
Kuvio 3 on ylätasokuva kuvion 1 säiliöstä.
Kuvio 4 on kuvion 1 säiliön leikkaus pitkin viivan IV-IV tasoa suojakannen ollessa poistettuna.
15 Kuvio 5 esittää suojakannen aksiaalileikkausta.
Kuvio 6 on kuvion 1 säiliön sisäosaston ylätaso- kuva.
Kuviot 7-12 valaisevat keksinnön prosessissa käytettävän kertakäyttösäiliön valmistusta.
20 Selityksen helpottamiseksi esitetään säiliö kuvi oissa 1-6 ensinnäkin viittaamatta sen sisältämiin aineisiin. Täydellisen säiliön valmistus esitetään kuviossa 7-12, joista kuvio 12 esittää nimenomaan kertakäyttösäiliö-tä, jossa on kaksi osastoa ja josta suojakansi on poistet-25 tu.
Kuten kuvioissa 1-6 esitetään, käsittää säiliö 1 yleisesti pallomaisen ulkokuoren 1, jossa on tasainen pohja 3, jota vastapäätä diametrisesti on ympyrän muotoinen aukko 2. Tätä ympyrän muotoista aukkoa 2 reunustaa rengas-30 mainen pinta 2a, joka on olennaisesti pohjan 3 suuntaisessa tasossa. Tämän reunuksen paksuus voi olla esimerkiksi 0,5 mm ja se voi olla tehty polyeteenistä, polypropylee-nistä, polykarbonaatista tai sellaisten polymeerien seoksesta lisäaineineen tai ilman niitä. Jotta seinä 1 tulisi 35 riittävän jäykäksi, on sen ulkokehässä poimutuksia la, 91237 11 jotka voidaan nähdä kuvion 1 vasemmassa puoliskossa sekä kuviossa 3.
Säiliö käsittää myös yleisesti viitenumerolla 4 merkityn sisäosaaton, joka sijaitsee kokonaisuudessaan 5 ulkokuoren 1 sisällä. Tämä osasto esitetään kuvion 1 oikeassa puoliskossa sekä kuviossa 2-4 ja 6. Siinä on seinän muodostavat palkeet 12 (kuvio 6). Sisäosaston 4 yläosaan on sijoitettu kuvioissa näkyvä sylinterimäinen seinä 5, joka ulottuu ensin pystysuoraan ja sitten vaakasuoraan 10 kantaakseen (laippa 5a) vasten ulkokuoren 1 aukon 2 rengasmaista reunaa 2a. Sisäosasto 4 on siten avoin yläpään lähellä poikkileikkaukseltaan pyöreän aukon 11 kautta. Samalla tavoin on aukot 7 (esitetyssä esimerkissä on näitä aukkoja kuusi) jaettu tasavälein keskiaukon 11 ympärille.
15 Säiliön sulkee suojakansi, joka esitetään kuviossa 1-3 sekä 5. Tässä kannessa on sylinterimäinen ulkonema 10, joka sopii sisäosaston 4 aukkoon 11. Tämä ulkonema 10 liittyy seinään 8, joka sopii rengasmaiseen laippaan 5a sulkeakseen tähän tehdyt reiät 7. Lopuksi päättyy kansi 20 pieneen kielekkeeseen 9, josta sitä voidaan käsitellä.
Materiaalit, joista sisäosasto 4 on tehty, valitaan samoista polymeereistä, joista ulkokuori 1 on tehty, mutta niiden jäykkyysominaisuuksien tulisi mieluummin olla erilaiset ulkokuoreen verrattuina.
25 Säiliön ollessa tyhjä on sen keskimääräinen paino luokkaa 8-15 g.
Viitaten kuvioihin 7-12 selitetään nyt keksinnön mukaan järjestetyn kertakäyttösäiliön valmistus.
Jotta vältettäisiin viitenumeroiden lukumäärän kas-30 vu ei prosessin kaikkia vaiheita ole esitetty piirustuksissa. Esimerkiksi kuvio 7 esittää ulkokuoren runkoa 1, joka on valmistettu puhaltamalla tai ruiskupuhallusvala-malla, jonka yläaukkoa 2 ympäröi rengasmainen vanne 2a ja jonka pohja 3 on tasainen. Sama kuvio 7 esittää nesteniäi-35 sen tuotteen 15, joka on kaadettu kuoreen 1 sen jälkeen 12 kun tämä on valmistettu. Tuote 15 on esimerkiksi nestemäinen pesuaineseos, joka ei sisällä peroksiidiyhdisteiden tyyppisiä lisäaineita. Kuoren 1 tilavuus ja nestetuotteen 15 määrä lasketaan toistensa suhteen pitämällä mielessä, 5 että säiliö on suunniteltu ottamaan vastaan yhden annoksen liinavaatteita pestäviksi. Sen vuoksi on nesteen 15 määrän oltava riittävä varmistamaan tämä toiminto kuoren 1 ollessa mitoitettu siten, että se mahdollistaa muiden vaiheiden tapahtumisen peräkkäin, kuten tullaan selittämään. Tällai-10 set päätelmät ovat spesialistin ulottuvilla eikä niitä tarvitse yksityiskohtaisemmin selittää.
Kuvio 8 esittää muovituppea 13 kannattavan siseen asennuksen alkua. Tupen 13 poikkileikkaus on pienempi kuin aukon 2 halkaisija, jotta asennus olisi mahdollinen, ja 15 tupen 13 sisään voidaan johtaa tai olla johtamatta alipaine yläaukon 11 kautta. Tuppi 13 käsittää mieluummin palje-rakenteen 12. Tuppi 13 liittyy yläpäässään sylinterimäi-seen osaan 5, johon on kiinnitetty seinä 5a, joka muodostaa laipan, jonka keskellä on aukko 11.
20 Kuvio 9 esittää tupen 13 asennuksen kulkua kuoreen 1. Voidaan nähdä, että laippa 5a on mitoitettu siten, että se peittää käytännöllisesti katsoen kokonaan aukon 2, kunnes päästään kuviossa 10 esitettyyn järjestelyyn, jossa voidaan nähdä, että laippa 5a tulee nojaamaan kuoren 1 25 rengasmaiseen vanteeseen 2a. Kun tämä tilanne saavutetaan, poistetaan alipaine, joka voi olla yhdistetty tupen 13 sisään. Tämä imun keskeyttäminen voi tapahtua kun laippa 5a todella nojaa rengasmaiseen reunaan 21, mutta kuten kuvioissa 9 ja 10 esitetään, voidaan imu keskeyttää heti 30 kun sylinterimäinen osa 5 on kulkenut ulkokuoressa 1 olevan aukon 2 ohi, niin että puhallusoperaatio voi alkaa tupen 13 sisällä heti kun on saavutettu kuviossa 10 esitetty tilanne.
Tämä johtaa kuviossa 11 esitettyyn tilanteeseen, 35 jossa tuppi 13 on muodostunut sisäosastoksi 4 sen lopulli- 91237 13 sessa muodossa. Tämä sama.kuvio 11 esittää seuraavan vaiheen, jonka muodostaa sisäosaston 4 täyttäminen nesteellä 16, joka syötetään aukon 11 kautta. Siinä tapauksessa että käytetään liinavaatteiden konepesuun tarkoitettua neste-5 mäistä pesuainetta voi tämä tuote 16 olla peroksiidityyp-pistä lisäainetta.
Kuviossa 12 esitetyssä operaatiossa lävistetään sisäosaston 4 yläosassa olevan laipan 5 reiät 7. Esimerkiksi kuusi reikää 7 lävistetään, jotta saadaan aikaan 10 kuviossa 6 esitetty sisäosasto.
Lopuksi peitetään säiliön yläosa kuviossa 5 esitetyn tyyppisellä kannella.
Siten on lopullinen tuote kertakäyttösäiliö, jossa on kaksi osastoa, sisäosasto 4, jossa on peroksiidityyp-15 pistä lisäainetta, sekä ulko-osasto 1, jota pidetään ulkokuoressa 1 ja joka sisältää nestemäistä pesuainetta.
Ennen kuin koneessa pestään liinavaatteita, poistetaan kansi, niin että säiliö on käytettävissä kuviossa 12 esitetyssä muodossa. Säiliö sijoitetaan sellaisenaan 20 liinavaatepesukoneen rumpuun. Nestemäinen pesuaine 15 leviää reikien 7 kautta, samalla kun sisäosaston 4 sisältö kulkee aukon 11 läpi. Esitetty tekninen ongelma ratkaistaan siten pesuprosessilla, jossa käytetään samanaikaisesti kahta tuotetta, jotka on pakattu erilleen, jotta väl-25 tettäisiin haitallinen keskinäinen vaikutus, jos kyseessä olevat tuotteet eivät sovi riittävän hyvin yhteen, kuten on laita peroksiidilisäaineiden ja nestemäisten pesuaineiden suhteen.
Edellinen selitys on annettu pelkästään valaisuna.
30 On selvää, että säiliöitä, joissa on enemmän kuin kaksi osastoa, voidaan käyttää tämän keksinnön prosessia. Silloin riittää kun asennetaan muut osastot sisäosaston 4 sisään käyttämällä samaa menetelmää kuin kuvioissa 7-12 esitetty.
35 Samalla tavoin on piirustuksissa esitetty yleismuo- 14 doltaan pallomaiset säiliöt, koska tämä muoto sopii parhaiten käytettäväksi liinavaatepesukoneiden rummuissa. On kuitenkin täysin mahdollista, että säiliö on muodoltaan muu, esimerkiksi avoidi, joka on pyörähdyemuoto, ottaen 5 huomioon puhallusprosessin. Joka tapauksessa ovat seinät, jotka rajoittavat eri osastoja, vesipitoista ainetta ja pesuun, puhdistukseen tai huuhteluun tavallisesti käytettyjä aineita läpäisemättömiä. Itse asiassa perustuu keksinnön mukaisessa prosessissa käytetyn säiliön idea suo-10 ralle leviämiselle aukoista, joita kussakin osastossa on.
On myös merkittävää, että kuvioissa 7-12 esitetyn säiliön valmistusprosessia voidaan muuttaa aikaisemmin mainittujen vaihtoehtoisten muotojen mukaan. Säiliön täyttö voidaan esimerkiksi suorittaa heti sen jälkeen kun si-15 säosasto on valmistettu. Lisäksi voidaan reiät 7 tehdä etukäteen muovikalvon 13 ylälaippaan 5a.
On niinikään merkittävää, että sisäkuori voidaan puhaltamisen sijasta muodostaa mekaanisesti. Tuppi 13 suunnitellaan silloin palkeilla varustetuksi komponentik-20 si, joka on riittävän jäykkä työnnettäväksi ulkokuoressa 1 olevan aukon 2 läpi. Sisäosasto muodostetaan silloin työntämällä tuppeen 13 työkalu, joka on esimerkiksi tulppaanin muotoinen ja jota voidaan käyttää muodostamaan laajennetut osat, jotka voivat työntää tupen takaisin, jolloin tämä 25 asettuu lopulliseen muotoonsa palkeiden ansiosta.
Claims (15)
1. Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, tunnettu sii- 5 tä, että tämä säiliö käsittää: (a) ulkokuoren (1), joka on yleensä kiertokappa-leen, erityisesti pallon, muotoinen ja varustettu tasaisella pohjalla (3) ja pyöreällä aukolla (2), joka on asetettu pohjaa (3) vastapäätä, jolloin tätä aukkoa (2) ym- 10 päröi rengasmainen pinta (2a), joka ulottuu pääasiassa pohjan (3) tason suuntaisessa tasossa, (b) sisäosaston (4), joka sijaitsee täysin ulkokuoren (1) sisällä, tämän osaston (4) ollessa laajennettavissa ja varustettuna kiinteällä kaularenkaalla (5a), joka 15 tukeutuu rengasmaiseen pintaan (2a) kuoren (1) ja osaston (4) saattamiseksi kiinteään yhteyteen toistensa kanssa, sanotun kaularenkaan (5a) ollessa varustettuna raoilla ja myös pyöreällä keskiaukolla (11), jonka läpimitta on pienempi kuin aukon (2) läpimitta, 20 (c) yhden irrotettavan kannen (8), joka sulkee tai avaa kaikki reiät (7) ja aukon (11), jolloin ensimmäinen aine tai aineseos voidaan asettaa paikoilleen osastoon (4) ja toinen aine tai aineseos, jolla ei ole riittävää yhteensopivuutta ensimmäisen aineen tai aineseoksen kanssa, 25 osastoon, joka ulottuu ulkokuoren (1) ja sisäosaston (4) välissä, näiden aineiden voidessa vuotaa vastaavasti ja samanaikaisesti aukon (11) ja reikien (7) kautta irrotettavan kannen (8) ollessa nostettuna pois, täynnä olevan sisäosaston (4) poikittaisen läpimitan ollessa aukon (2) 30 läpimittaa suurempi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen säiliö, tunnettu siitä, että ulkokuori (1) on varustettu poimu-tuksilla (la), jotka jäykistävät sitä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen säiliö, 35 tunnettu siitä, että sisäosasto (4) käsittää pal- keet (12).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen säiliö, tunnettu siitä, että materiaalit, joista ulkokuori (1) ja sisäosasto (4) on tehty, ovat identtisiä tai eri- 5 laisia ja valittu puhallus- tai ruiskupuhallustekniikalla muovattavista muoveista, kuten polyetyleeneistä, polypro-pyleeneistä, polykarbonaateista tai näiden polymeerien yhdistelmistä lisäaineineen tai ilman niitä.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen säiliö, 10 tunnettu siitä, että ulkokuoren (1) ja sisäosaston (4) jäykkyydet ovat erilaisia.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen säiliö, tunnettu siitä, että ulkokuoren (1) ja sisäosaston (4) seinäpaksuudet ovat suuruusluokkaa 0,3-1 mm.
7. Menetelmä minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-6 mukaisen säiliön valmistamiseksi, tunnettu siitä, että tämä menetelmä käsittää seuraavan vaihesarjan: (a) ulkokuoren (1) muodostamisen pyöreine aukkoi-neen (2) ja tasaisine pohjineen (3) puhallus- tai ruisku- 20 valupuhallustekniikan avulla; (b) tämän ulkokuoren (1) täyttämisen halutulla määrällä (15) ensimmäistä ainetta; (c) muovitupella (13) varustetun sovitteen asettamisen kulkemaan aukon (2) läpi, niin että tämän tupen ren- 25 gasmainen yläosa (5a) tukeutuu kuoren (1) aukon (2) reunoihin (2a); (d) säiliön sisäosaston (4) muodostamisen tupesta (13) lähtien puhallus- tai ruiskupuhallusvalutekniikan avulla; 30 (e) reikien (7) lävistämisen sisäosaston (4) ylä osassa olevalle rengasmaiselle vyöhykkeelle; (f) sisäosaston (4) täyttämisen halutulla määrällä (16) toista ainetta; (g) säiliön yläosan varustamisen kannella (8); 91237
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaiheet (c), (d) ja (e) toteutetaan vaiheen (a) jälkeen siten, että ulkokuoren (1) täyttövaihe (b) toteutetaan mainitun vaihejärjestyksen jälkeen ja en- 5 nen vaihetta (f).
9. Patenttivaatimuksien 7 ja 8 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että vaihe (b) toteutetaan vaiheen (f) jälkeen.
9. Patenttivaatimuksien 7 ja 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaihe (b) toteutetaan vaiheen (f) jälkeen.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 7, 8 tai 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tätä menetelmää on muunnettu siten, että vaiheen (e) rengasmaisen vyöhykkeen 15 (5a) reijät (7) tehdään ennakolta ennen sisäosaston (4) muodostamista.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 7-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sisäosaston (4) muodostamiseksi ulkokuoren (1) pyöreän aukon (2) läpi asete- 20 taan kulkemaan sovite varustettuna pehmeästä muovimateriaalista tehdyllä tupella (13), jonka sisälle muodostetaan tyhjö sen kutistamiseksi, minkä jälkeen tyhjö poistetaan tupen sisältä, kun tupen yläosa (5a) tukeutuu aukon (2) reunoihin (2a), ja sisäosasto (4) muodostetaan tupesta 25 (13) lähtien puhallus- tai ruiskupuhallusvalutekniikan avulla.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 7-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sisäosaston (4) muodostamiseksi ulkokuoren (1) pyöreän aukon (2) läpi asete- 30 taan kulkemaan sovite varustettuna pehmeästä muovimateriaalista tehdyllä tupella (13), jonka jäykkyys ja poikittainen mitta sallii sen asettamisen kulkemaan pyöreän aukon (2) läpi, minkä jälkeen sisäosasto (4) muodostetaan suoraan tupesta (13) lähtien puhallus- tai ruiskupuhallus-35 valutekniikan avulla.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukaisen tai minkä tahansa patenttivaatimuksen 7-12 mukaisesti valmistetun säiliön käyttö hieman tai ei ollenkaan yhteensopivien nesteiden pakkaamiseen, jotka on tarkoitettu pyykin- 5 pesua, puhdistukseen, huuhtelua tai muita käyttötarkoituksia varten, joiden yhteydessä nämä nesteet ovat samanaikaisesti käytettävissä.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen käyttö koneellista pyykinpesua varten, tunnettu siitä, että 10 kannen (8) ollessa nostettuna pois säiliö asetetaan pesukoneen rumpuun yhdessä pestävien liinavaatteiden kanssa, jolloin säiliön sisältämät nesteet hajaantuvat asteittai-sesti ja samanaikaisesti pesun aikana pestävään pyykkiin.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen käyttö, t u n -15 n e t t u siitä, että sisäosastoa (4) käytetään peroksi- dilisäaineen pakkaamiseen ja toista osastoa muun nestemäisen pesuaineen pakkaamiseen. 91237
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI881407A FI91237C (fi) | 1988-03-24 | 1988-03-24 | Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, menetelmä säiliön valmistamiseksi ja säiliön käyttö |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI881407 | 1988-03-24 | ||
FI881407A FI91237C (fi) | 1988-03-24 | 1988-03-24 | Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, menetelmä säiliön valmistamiseksi ja säiliön käyttö |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI881407A0 FI881407A0 (fi) | 1988-03-24 |
FI881407A FI881407A (fi) | 1989-09-25 |
FI91237B true FI91237B (fi) | 1994-02-28 |
FI91237C FI91237C (fi) | 1994-06-10 |
Family
ID=8526147
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI881407A FI91237C (fi) | 1988-03-24 | 1988-03-24 | Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, menetelmä säiliön valmistamiseksi ja säiliön käyttö |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI91237C (fi) |
-
1988
- 1988-03-24 FI FI881407A patent/FI91237C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI881407A (fi) | 1989-09-25 |
FI881407A0 (fi) | 1988-03-24 |
FI91237C (fi) | 1994-06-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4835804A (en) | Multiple compartment container laundering method | |
US4874107A (en) | Multiple compartment container | |
US6910594B2 (en) | Method and apparatus for storing milk | |
FI87662B (fi) | Foerfarande foer maskintvaettning av smutstvaett medelst en partikelformig produkt och anordning foer utnyttjande av processen | |
PL197779B1 (pl) | Sztywny, rozpuszczalny w wodzie pojemnik, kapsułka zawierająca samonośny zbiornik oraz zamknięcie, matryca kapsułek piorących, sposób wytwarzania matrycy kapsułek piorących, formowany wtryskowo pojemnik kapsułkowy oraz sposób prania artykułów z wykorzystaniem pojemnika lub kapsułki piorącej | |
EP2567898B1 (en) | Multi-compartment pouch and method for making it | |
US5893452A (en) | Monopiece body for the separate packaging and mixing of at least two products | |
US20100200025A1 (en) | Detergent Dosing Device | |
WO1995004260A1 (en) | Detergent doser | |
AR015207A1 (es) | Envase de multiples compartimientos, metodo para fabricar el envase, metodo para usar el envase, y disposicion de descontaminacion. | |
FI84161B (fi) | Distributions- och blandningsanordning, som kan infogas i en behaollare, speciellt en vaetskebehaollare. | |
FI91237B (fi) | Säiliö pyykinpesun yhteydessä käytettyjen erilaisten aineiden pakkaamista varten, menetelmä säiliön valmistamiseksi ja säiliön käyttö | |
DK164226B (da) | Fremgangsmaade til maskinvask af lingeri og beholder til udfoerelse deraf | |
JP6848122B2 (ja) | 血液バッグシステム | |
FI89080C (fi) | Process foer tvaettning av linne samt behaollare foer utfoerande av processen | |
JPH01249899A (ja) | 1回使用多区画容器、その製法および特にリネンを洗浄するための応用 | |
EP3074323B1 (en) | Product packaging for a solid product block | |
JP7376351B2 (ja) | 二重容器 | |
JP6841851B2 (ja) | 消費財製品を製造するためのプロセス | |
JP6942418B2 (ja) | 注出容器 | |
FR2866010A1 (fr) | Recipient avec poche interieure deformable multicouche et son procede d'obtention associe | |
JP7009184B2 (ja) | 計量キャップ | |
JPH01249900A (ja) | リネンの洗浄法およびそれを実施するための容器 | |
JP2023020458A (ja) | 液体容器 | |
JP2023045029A (ja) | 取出し具付き容器 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: THE PROCTER & GAMBLE COMPANY |