FI90833B - Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI90833B
FI90833B FI891611A FI891611A FI90833B FI 90833 B FI90833 B FI 90833B FI 891611 A FI891611 A FI 891611A FI 891611 A FI891611 A FI 891611A FI 90833 B FI90833 B FI 90833B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
concrete
reinforcement
winding
stock
shaft
Prior art date
Application number
FI891611A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI891611A0 (fi
FI891611A (fi
FI90833C (fi
Inventor
Osmo Muro
Original Assignee
Partek Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Partek Ab filed Critical Partek Ab
Priority to FI891611A priority Critical patent/FI90833C/fi
Publication of FI891611A0 publication Critical patent/FI891611A0/fi
Publication of FI891611A publication Critical patent/FI891611A/fi
Publication of FI90833B publication Critical patent/FI90833B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90833C publication Critical patent/FI90833C/fi

Links

Landscapes

  • Wire Processing (AREA)
  • Reinforcement Elements For Buildings (AREA)

Description

90833
Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä betoniraudoitteiden valmistamiseksi, jossa menetelmässä raudoitteen pituus-5 suuntaiset betoniteräkset asetetaan raudoitteen vaatimaan muotoon ja niiden ympärille kierretään olennaisesti valmistettavan raudoitteen pituudelle spiraalimaisesti hakas-lanka, joka kiinnitetään hitsaamalla betoniteräksiin niiden risteämiskohdilta.
10 Edelleen keksinnön kohteena on laite menetelmän toteuttamiseksi, jossa laitteessa on ohjausväline betoni-terästen ohjaamiseksi raudoitteen mukaiseen asentoon, kiertovälineet hakaslangan kiertämiseksi spiraalimaisesti betoniterästen ympärille ja hitsausvälineet hakaslangan 15 hitsaamiseksi betoniteräksiin niiden risteämiskohdilta.
Valmistettaessa betoniraudoitteita erilaisiin pila-reihin, teräsbetonipalkkeihin ja paaluihin ne erityisesti teollisessa betonielementtituotannossa valmistetaan ja kootaan tarvittavan muotoisiksi valmiiksi raudoitteiksi, 20 jonka jälkeen ne siirretään varsinaiseen valuvaiheeseen betonin valamiseksi tuotteeseen. Raudoitteiden valmistaminen käsin ja käsityönä on raskasta ja hidasta sekä työvoimakustannuksiltaan kallista. Tämän vuoksi raudoitteiden valmistusta on pyritty mekanisoimaan.
25 PCT-hakemuksessa V085/05053 on esitetty ratkaisu, jossa betoniteräkset syötetään keloilta teräkset tiettyyn raudoitteen poikkileikkauksen mukaiseen järjestykseen asettavan ohjaimen läpi. Hakaslanka, jolla betoniteräkset kytketään yhteen, muotoillaan erillisessä muotissa ennalta 30 määrätyn muotoiseksi, katkaistaan ja hitsataan päistään kiinteäksi kehräksi. Tämän jälkeen automaattinen siirto-laite siirtää muodostetun kehän betoniterästen väliin, jonka jälkeen se hitsataan niihin kiinni. Esitetyn laitteiston hankaluutena on, että valmistettavan raudoitteen 35 muoto on tiukasti sidottu syöttölaitteesta ohjaimeen vai- 2 miiksi tehtyihin reikiin ja sitä voidaan mitoiltaan muuttaa vain yhdessä suunnassa. Edelleen raudoitteen muotoa rajoittaa se, että valmiiksi kehä täytyy kyetä siirtämään betonirautojen välistä paikalleen oikeassa asennossaan, 5 joten myös jokaiselta sivultaan betoniraudoilla varustettu raudoite ei ole mahdollinen kyseisessä ratkaisussa.
DE-hakemusjulkaisussa 3221671 puolestaan on esitetty ratkaisu, jossa päistään erilliseen tukielementtiin kiinnitetyt betoniraudat vedetään ohjaimen läpi ja hakas-10 lanka kierretään niiden ympärille samalla, kun se hitsataan aina kohdalle tulevaan betonirautaan. Tässä ratkaisussa betoniraudat kiinnittyvät niiden ympäri spiraalimai-sesti kiertävällä hakaslangalla haluttuun muotoon. Julkaisussa esitetyssä ratkaisussa täytyy jokainen betonirauta 15 ensiksikin kiinnittää tukielementtiin, jotta ne voitaisiin vetää samanaikaisesti eteenpäin. Edelleen ratkaisussa täytyy hitsauslaitteistoon kuuluvaa rumpua pyörittää koko ajan muodostuvan raudoitteen ympäri, jotta hakaslanka saataisiin hitsatuksi siihen kiinni, mikä tekee rakenteen 20 monimutkaiseksi. Edelleen kyseisellä rakenteella täytyy kutakin raudotemallia varten muodostaa erillinen muotti ja vetotuki, jotta niiden valmistus olisi mahdollista. Lisäksi kyseisessä ratkaisussa ei ole mahdollista valmistaa esimerkiksi nelikulmaisia betoniraudoitteita, vaan rakenne 25 rajoittuu pelkästään pyörämuotoisiin raudoitteisiin.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sellainen menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi, jolla valmistaminen on yksinkertaista ja nopeaa ja jossa samalla laitteella voidaan valmistaa useita eri muo-30 toisia, pituisia ja eri tavalla raudoitettuja raudoittei-ta. Tämä saadaan keksinnön mukaisella menetelmällä aikaan siten, että betoniteräkset asetetaan ensin ainakin olennaisesti niiden mittaisen kierrätystukin ulkopinnalle kierrätystukissa oleviin kiinnittimiin betoniterästen pi-35 tämiseksi paikallaan ennen hakaslangan kiertämistä valmis- il 90833 3 tettavan raudoitteen poikkileikkauksen mukaiseen asentoon, että hakaslanka kiinnitetään yhteen betoniteräkseen ja että hakaslanka kierretään betoniterästen ympärille spiraalimaiseen muotoon pyörittämällä kierrätystukkia pituus-5 akselinsa ympäri ja siirtämällä samanaikaisesti hakaslan-kaa kierrätystukin suhteen sen pituussuunnassa, jonka jälkeen valmis raudoite poistetaan kierrätystukin päältä sen pituussuuntaan siirtämällä.
Keksinnön mukaiselle laitteelle on ominaista, että 10 ohjausväline on ainakin olennaisesti betoniterästen mittainen kierrätystukki, jonka ulkopinnalle betoniteräkset asetetaan, ja että kiertovälineisiin kuuluu kierrätysko-neisto kierrätystukin pyörittämiseksi pituussuuntaisen akselinsa ympäri ja siirtovälineet hakaslangan siirtämi-15 seksi kierrätystukin suhteen sen pituussuunnassa.
Keksinnön olennaisena ajatuksena on, että betoniteräkset kiinnitetään raudoituksen valmistamista varten suunnilleen niiden pituiseen tai pitempään tukeen eli kierrätystukkiin, jossa teräksen ovat valmista raudoitetta 20 vastaavassa asemassa, jonka jälkeen niihin on helppo kiinnittää teräkset lopullisesti paikallaan pitävä ja valmista tuotetta poikittaissuunnassa tukeva hakaslanka pyörittämällä kierrätystukkia pituusakselinsa ympäri ja syöttämällä hakaslankaa terästen ympärille spiraalimaisesti sekä 25 hitsaamalla ne terästen ja hakaslangan risteämiskohdissa kiinni toisiinsa. Menetelmän ja laitteen avulla betonirau-doitteiden valmistus on helppo toteuttaa erilaisille rau-doitemalleille ilman raskasta käsityötä ja samanlaisia raudoitteita on helppo tehdä nopeasti samoinkuin raudoite-30 mallin vaihtaminen on helppo tehdä. Edelleen keksinnön etuna on, että valmistus on helppo automatisoida ja toteuttaa se tuotantolinjamuodossa, mikä vielä tehostaa valmistusta.
Keksintöä selostetaan lähemmin oheisissa piirustuk- 35 sissa, joissa 4 kuvio 1 esittää keksinnön mukaista laitetta päältä katsottuna, kuvio 2 esittää keksinnön mukaista laitetta kierrä-tystukin päästä katsottuna, 5 kuvio 3 esittää keksinnön mukaista kierrätystukkia sivusta katsottuna, kuvio 4 esittää kuvion 3 mukaisen kierrätystukin poikkileikkausta, kuvio 5 esittää kuvioiden 3 ja 4 mukaisen kierrä-10 tystukin avulla aikaansaatavia raudoitemalleja, kuvio 6 esittää poikkileikkauksena erästä vaihtoehtoista versiota kierrätystukista ympyränmuotoiselle kier-rätystukille sovitettuna, kuvio 7 esittää kuvion 6 mukaisen kierrätystukin 15 avulla saatavia raudoitemalleja, kuviot 8a ja 8b esittävät erästä kierrätystukkeihin sovellettavissa olevaa betoniterästangon pidikettä tangon suunnassa ja tangon sivulta katsottuina ja kuvio 9 esittää yksityiskohtaisemmin kuvioiden 8a ja 8b mukaisen pidikkeen 20 ja betoniraudan sekä hakasteräksen sijaintia kierrätystu-kissa.
Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty keksinnön mukainen laitteisto betoniraudoitteen valmistamiseksi, joissa on alusta 1 valmiiksi määrämittaansa katkottuja betoniteräk-25 siä 2 varten. Alustaan kuuluu siirtokoneisto 3, jolla betoniteräkset 2 siirtyvät kokoonpanovaihetta kohden. Edelleen laitteistoon kuuluu terästen siirtoa varten siirto-laite 4, jossa on siirtovarsi 4a, jolla laite tarttuu yhteen betoniteräkseen 2 kerrallaan ja siirtää sen kokoon-30 panoa varten eteenpäin. Edelleen laitteeseen kuuluu kier-rätystukki 5, jonka toisessa päässä on kierrätyskoneisto 6 ja toisessa päässä tukilaakeri 7, jonka varassa kierrätys-tukkia 5 voidaan pyörittää. Kierrätystukki 5 on pituudeltaan ainakin olennaisesti raudoitteen eli betoniterästen 35 mittainen eli se voi olla hiukan valmistettavaa raudoitet- n 90833 5 ta lyhyempi tai jopa useita kertoja raudoitteen mittainen, koska laitteistolla on mahdollista valmistaa sekä kierrä-tystukin mittaisia tai sitä hiukan pidempiä että sitä lyhyempiä raudoitteita. Laitteistoon kuuluu edelleen kierrä-5 tystukin 5 alla oleva rullapöytä 8, jolla valmiit betoni-raudoitteet siirretään pois ja kiskojen 9 varassa kierrä-tystukin 5 ja rullapöydän 8 suuntaisesti liikkuva ohjaus-vaunu 10. Ohjausvaunussa 10 on ohjaaja 11 ja sen takaosassa hakaslangan 12 muodostama kela. Ohjausvaunussa 10 on 10 edelleen hakaslangan ohjain 13, jonka avulla hakaslanka 12 ohjautuu oikeaan paikkaan kierrätystukilla 5 oleviin beto-nirautojen 2 suhteen sekä hitsauspää 14, joka hitsaa hakaslangan 12 kiinni betonirautoihin 2. Ohjausvaunussa 10 on edelleen hakaslankaa 12 varten ohjaus- ja oikaisurullat 15 15, joilla vyyhdellä oleva hakaslanka 12 oikeaa suoraksi.
Betoniraudoitetta valmistaessa valmiiksi katkotet-tuja betoniteräksiä 2 siirretään siirtolaitteella 4 kier-rätystukille 5 siinä oleviin kuvioiden 3-9 yhteydessä tarkemmin selostettaviin pitimiin, jonka jälkeen hakaslan-20 ka 12 hitsataan kiinni ensimmäiseen betoniteräkseen 2 ja kierrätystukkia 5 aletaan pyörittää samalla, kun ohjaus-vaunua 10 siirretään kierrätystukin 5 pituussuunnassa. Hakaslangan 12 tullessa betoniteräksen 2 kohdalle se hitsataan kiinni hitsauspään 14 avulla, jolloin lopputuloksena 25 on tukevasti kokoonpantu betoniraudoite-elementti. Raudoitteen tultua tehdyksi valmiiksi hakaslanka 12 katkaistaan, tukilaakeri 7, joka on korkeussuunnassa paikalleen nostettavissa ja alaslaskettaessa lasketaan ala-asentoon ja valmis raudoite siirretään rullapöytää 8 pitkin pois 30 kierrätystukin ympäriltä, jonka jälkeen sama työvaihe toistetaan uudelleen. Hakaslankaa 12 voidaan kiertää rau-doitteeseen koko sen pituudelle tai esimerkiksi pätkittäin eri kohtiin, kunhan sen määrä ja sijainti vastaa raudoit-teelle asetettuja lujuus- ja jäykkyysvaatimuksia.
35 Kuvioissa 3 ja 4 on yksityiskohtaisemmin esitetty 6 eräs kierrätystukin 5 sovellutusmuoto, joka on tarkoitettu poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoiselle betonirau-doitteelle. Kierrätystukin 5 muodostaa vaipan 16 muodostama palkkimainen kotelo, jonka keskellä on pyöritysakseli 5 17, jonka ympäri kierrätystukkia 5 pyöritetään pyöritys- koneiston 6 avulla. Edelleen kierrätystukkiin kuuluu akselin 17 ympärillä oleva holkkimainen akseli 18, johon on kiinnitetty keskiölaippoja 19. Edelleen kierrätystukissa 5 on ohjainputkia 20, joiden läpi kulkevasti on keskiölaip-10 poihin 19 kiinnitetty tukivarsia 21. Tukivarsien 21 päissä on betoniteräksiä 2 varten kotelon vaipan 16 suhteen liikkuvia betoniteräsuran 22 muodostavia tukielimiä, joihin valinnan mukaan asetetaan betoniteräksiä 2. Edelleen kierrätystukissa 5 on sopivin välein asennettu tarkemmin kuvi-15 oiden 8a ja 8b yhteydessä selostettavia kiinnityselimiä 23, jotka pitävät betoniteräkset 2 paikallaan silloin, kun ne vielä eivät ole hakaslangan 12 tukemia.
Ryhdyttäessä valmistamaan raudoitetta holkkiakselia 18 pyöritetään akselin 17 ympäri niin, että keskiölevyt 19 20 työntävät tukivarsia 21 ulospäin ja siten betoniterästen kiinnitysurat saadaan ulospäin akselista 18 valmistettavan betoniraudoitteen mitoituksen mukaisesti. Siirrettäessä betonirauta 2 telineeltä 1 kierrätystukille se lasketaan kiinnitysuran 22 kohdalle, jonka jälkeen se kiinnitetään 25 paikalleen esimerkiksi myöhemmin esitettävällä tavalla, kierrätystukki 5 käännetään eteenpäin niin, että seuraava betoniteräksen kiinnitysura 22 on kohdallaan ja uusi betoniteräs siirretään siihen ja näin jatketaan, kunnes kaikki tarvittavat betoniteräkset 2 ovat paikallaan. Kun 30 betoniraudoite on hakaslangan kiinnityksen jälkeen valmis, pyöritetään holkkimaista akselia 18 vastakkaiseen suuntaan, jolloin se vetää kiinnitysuraelimet sisäänpäin, jolloin kiinnitysurien ja raudoitteen välille syntyy välys. Rullapöytä 8, joka on sinänsä tunnetulla tavalla nostetta-35 vissa ja laskettavissa korkeussuunnassa, nostetaan ylös, h 90833 7 kunnes se kannattaa kierrätystukin ja raudoitteen, jonka jälkeen laakeri 7 lasketaan alas ja betoniraudoite voidaan vetää kierrätystukin 5 päältä rullapöytää 8 pitkin pois. Tämän jälkeen laakeri 7 nostetaan takaisin kannattamaan 5 kierrätystukkia 5, rullapöytä 8 lasketaan ala-asentoonsa ja toiminta toistuu.
Kuviossa 5 on esitetty erilaisia raudoitemalleja, joita voidaan valmistaa kuvioiden 3 ja 4 esittämän kierrätystukin 5 avulla. Raudoitemalleissa on olennaisena erona 10 betoniterästen määrä, joka riippuu raudoitteen käyttötarkoituksesta.
Kuviossa 6 on poikkileikkauksena esitetty eräs toinen kierrätystukin sovellutusmuoto, jossa kierrätystukki 5 on muodostettu erillisistä vaipallisista lohkoista 16a -15 16d. Kussakin lohkossa on erilaisia raudoitteita varten yksi tai useampi kiinnitysura betoniteräksiä varten ja tällöin itse lohko toimii kiinnitysuraelimenä. Tässä tapauksessa pyöritettäessä holkkiakselia 18 akselin 17 ympäri liikkuvat lohkot kokonaan ulospäin akselista 17 ja vas-20 taavasti sisäänpäin. Esitetyssä mallissa voidaan terästen lukumäärä ja sijainti valita eri tavoin esimerkiksi kuvion 7 esittämällä tavalla.
Kuvioissa 8a ja 8b on esitetty eräs sovellutusmuoto betoniterästen pitimeksi 23, jolla betoniteräkset saadaan 25 pysymään paikoillaan kierrätystukin 5 pyörimisestä huolimatta silloin, kun hakaslanka 12 ei vielä sido niitä toisiinsa. Kuviossa 8a on betoniteräksen 2 suunnassa katsottuna kahdella leualla 24a ja 24b varustettu pihti. Leuat 24a ja 24b kääntyvät pidinakselin 25 ympäri ja niiden toi-30 sessa päässä on leukoja aukivetävä jousi 26. Leukojen kiinnittämiseksi sen betoniteräksestä 2 poispäin olevien haarojen välissä on epäkeskokappale, jota pyöritetään lu-kitusakselilla 28. Käännettäessä epäkeskokappaletta akselin 28 avulla, se pakottaa pihdin 23 haarat auki, jolloin 35 vastaavasti betoniteräksen 2 puolella olevat leuat painu- 8 vat betoniteräkseen kiinni pitäen sen paikallaan. Pihtejä on asennettu kierrätystukkiin riittävin välein, jotka voidaan tukkia 5 valmistettaessa mitoittaa tarvittavan tuen-nan mukaan. Kaikkia samaan rautaan vaikuttavia pitimiä 23 5 käytetään yhteisen lukitusakselin 28 avulla, jolloin kukin paikalleen asennettu rauta saadaan kerrallaan kiinni.
Kuviossa 9 on esitetty muodostettavan raudoitteen betoniteräs 2 kiinnitysurassaan pihtien 23 kiinnipitämänä ja hakaslanka paikalleen käärittynä. Kuvion 9 mukaisesti 10 on pitimellä 23 kierrätystukin vaipassa ja pidinurassa kolo, josta se pääsee kierrätystukin ulkopuolelle ulottumaan betoniteräkseen 2. Kun hakaslanka on kierretty ja hitsattu koko betoniraudoitteen pituudelle, aukaistaan kaikki pitimet 23 ja raudoite voidaan sen jälkeen siirtää 15 pois kierrätystukilta.
Raudoituksen valmistus voidaan saada automaattiseksi kytkemällä betoniterästen 2 siirto, hakaslangan kierto sekä ohjausvaunun 10 liike ja hakaslangan hitsaus betoni-teräksiin tietokoneen hoidettavaksi. Tällöin voidaan esi-20 merkiksi tietty raudoitemalli ensimmäisen kerran valmistaa käsiohjauksella samalla, kun se siirretään tietokoneen muistiin, jonka jälkeen loput samalla tavalla valmistettavat raudoitteet voidaan valmistaa automaattisesti tietokoneen ohjaamana. Keksinnön mukaisella menetelmällä ja lait-25 teistolla saadaan yksinkertaisesti ja tehokkaasti valmis tetuksi muodoltaan erilaisia raudoituksia pelkästään valmistamalla betoniterästen lukumäärä tai tarvittaessa vaihtamalla kierrätystukki poikkileikkaukseltaan toisenlaiseen. Menetelmällä ja laitteistolla voidaan valmistaa niin 30 neliömäisiä, kuin suorakaiteen tai muun monikulmion muotoisia raudoitteita sekä pyöreitä raudoitteita. Menetelmällä ja laitteella saadaan raskas ja hankala työ nopeaksi ja yksinkertaiseksi sekä pääosin automaattiseksi, jolloin ohjaajaa tarvitaan lähinnä valvomaan toimintaa sekä var-35 mistamaan raaka-aineen riittävyys ja vaihtamaan mallia 11 90833 9 raudoitteen mallien muuttuessa. Keksintö ei millään tavalla ole sidottu edellä esitettyihin esimerkinomaisiin so-vellutusmuotoihin, vaan sitä voidaan soveltaa useilla eri tavoin. Betoniterästen kiinnitysurat voidaan rakentaa eri 5 tavoin joko erillisinä siirrettävinä uraeliminä tai siirrettävinä lohkoina tai lohkonosina. Siirtomekanismi voidaan toteuttaa eri tavoin esimerkiksi epäkeskojen tai muiden vastaavien rakenteiden avulla. Betoniteräksen pitimet voidaan konstruoida useilla eri tavoin ja mekaanisten pi-10 timien sijasta voidaan käyttää myös magneettisia, pneumaattisia tai muita käyttötarkoitukseen sopivia pidinrat-kaisuja. Mekaaniset pitimet voidaan toteuttaa useilla eri tavoin esimerkiksi käyttämällä jousiratkaisuja tai jotain muuta vastaavaa. Keksinnön mukaisella menetelmällä ja 15 laitteella voidaan tietysti valmistaa raudoitteita myös siten, että kierrätystukkiin asetetaan lopullisesti tarvittavaa raudoitetta pidempiä kuten esimerkiksi kaksi kertaa valmistettavan raudoituksen pituisia teräksiä ja valmistetaan yksi raudoite, joka sitten katkaistaan erikseen 20 halutun pituiseksi. Myös tämä tai muu vastaava toteutus-muoto, jossa raudoitteen pituutta muutetaan valmistamisen jälkeen, sisältyy keksinnön suojapiiriin, koska valmistusvaiheen jälkeen joka tapauksessa on olennaisesti sellaisenaan käyttökelpoinen valmis raudoite.

Claims (8)

10
1. Menetelmä betoniraudoitteiden valmistamiseksi, jossa menetelmässä raudoitteen pituussuuntaiset betonite- 5 räkset (2) asetetaan raudoitteen vaatimaan muotoon ja niiden ympärille kierretään olennaisesti valmistettavan raudoitteen pituudelle spiraalimaisesti hakaslanka (12), joka kiinnitetään hitsaamalla betoniteräksiin (2) niiden ris-teämiskohdilta, tunnettu siitä, että betoniteräk-10 set (2) asetetaan ensin ainakin olennaisesti niiden mittaisen kierrätystukin (5) ulkopinnalle (16) kierrätystu-kissa (5) oleviin kiinnittimiin (23) betoniterästen (2) pitämiseksi paikallaan ennen hakaslangan (12) kiertämistä valmistettavan raudoitteen poikkileikkauksen mukaiseen 15 asentoon, että hakaslanka (12) kiinnitetään yhteen betoniteräkseen (2) ja että hakaslanka (12) kierretään betoniterästen (2) ympärille spiraalimaiseen muotoon pyörittämällä kierrätystukkia (5) pituusakselinsa (17) ympäri ja siirtämällä samanaikaisesti hakaslankaa (12) kier-20 rätystukin (5) suhteen sen pituussuunnassa, jonka jälkeen valmis raudoite poistetaan kierrätystukin (5) päältä sen pituussuuntaan siirtämällä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valmiin raudoitteen poistamista 25 varten kierrätystukin (5) betoniteräksiä (2) tukevia pin-nanosia (22) siirretään kierrätystukin (5) akseliin (17) päin välyksen aikaan saamiseksi kierrätystukin (5) ja betoniterästen (2) välille.
3. Laite patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän 30 toteuttamiseksi, jossa laitteessa on ohjausväline (5) betoniterästen (2) ohjaamiseksi raudoitteen mukaiseen asentoon, kiertovälineet (6, 10) hakaslangan (12) kiertämiseksi spiraalimaisesti betoniterästen (2) ympärille ja hit-sausvälineet (14) hakaslangan (12) hitsaamiseksi betonite- 35 räksiin (2) niiden risteämiskohdilta, tunnettu 90833 11 siitä, että ohjausväline (5) on ainakin olennaisesti betoniterästen (2) mittainen kierrätystukki (5), jonka ulkopinnalle betoniteräkset (2) asetetaan, ja että kiertoväli-neisiin (6, 10) kuuluu kierrätyskoneisto (6) kierrätystu-5 kin (5) pyörittämiseksi pituussuuntaisen akselinsa (17) ympäri ja siirtovälineet (10) hakaslangan (12) siirtämiseksi kierrätystukin (5) suhteen sen pituussuunnassa.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että siirtovälineisiin (10) kuuluu kier- 10 rätystukin (5) pituussuunnassa liikkuva ohjausvaunu (10) hakaslangan (12) ohjaamiseksi betoniterästen (2) ympärille spiraalimaiseen asentoon.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että kierrätystukissa (5) on kiin- 15 nittimet (23) betoniterästen (2) kiinnittämiseksi paikalleen ennen hakaslangan (12) kiertämistä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 3-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että kierrätystukissa (5) on sen akselia (17) vastaan poikittaisessa suunnassa liiku- 20 tettavia tukielimiä, jotka raudoitetta valmistettaessa on siirretty akselista (17) ulospäin ja valmista raudoitetta poistettaessa on siirretty akseliin (17) päin.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että tukielimet ovat erillisiä kierrä- 25 tystukin (5) vaippaan (16) nähden siirrettävissä olevia betoniteräksiä (2) varten uralla (22) varustettuja elimiä.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että tukielimet ovat kierrätystukin (5) 30 vaipan muodostavia toisistaan erillisiä betoniteräksiä (2) varten ainakin yhdellä uralla (22) varustettuja vaippaloh-koja (16a - 16d), jotka ovat siirrettävissä akselin (17) suhteen tukin (5) poikkisuunnassa. 12
FI891611A 1989-04-04 1989-04-04 Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi FI90833C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI891611A FI90833C (fi) 1989-04-04 1989-04-04 Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI891611 1989-04-04
FI891611A FI90833C (fi) 1989-04-04 1989-04-04 Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI891611A0 FI891611A0 (fi) 1989-04-04
FI891611A FI891611A (fi) 1990-10-05
FI90833B true FI90833B (fi) 1993-12-31
FI90833C FI90833C (fi) 1994-04-11

Family

ID=8528178

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI891611A FI90833C (fi) 1989-04-04 1989-04-04 Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI90833C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI891611A0 (fi) 1989-04-04
FI891611A (fi) 1990-10-05
FI90833C (fi) 1994-04-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20110120048A1 (en) Rebar installation system and method of securing rebar
EP2726230B1 (de) Verfahren und einrichtung zur kontinuierlichen herstellung eines gitterträgers
US3592243A (en) Method of fabricating pc concrete pipe reinforcing
EP1364726A2 (en) Reinforcement cage making apparatus
CN115889636A (zh) 一种钢筋笼焊接装置及其焊接方法
EP0482842B1 (en) Method and equipment for automatic production of reinforcing steels for concrete elements
FI90833B (fi) Menetelmä ja laite betoniraudoitteiden valmistamiseksi
EP0947257A2 (de) Vorrichtung zur Herstellung von Bewehrungskörben für Rechteckrohre aus Beton
US3726461A (en) Apparatus for forming pc concrete pipe reinforcing
EP0432121B1 (en) Method for producing reinforcement for concrete members, preferably concrete piles, reinforcement and a strut member incorporated therein
WO2002070169A1 (en) Cage making apparatus
JP3276199B2 (ja) 金網材の折曲装置
EP2246499B1 (de) Bewehrungselement
JPH06210460A (ja) 杭頭補強材溶接機
JP2005188064A (ja) 鉄筋格子の自動結束設備
EP0860218B1 (de) Methode und Vorrichtung zur Produktion von kontinuierlichen Spiralen mit beliebigen geschlossenen polygonalen konstanten Windungsformen aus Draht, Betonstahl oder einem metallischen Rohr
CN114054648A (zh) 一种建筑工程小桩径钢筋笼的加工流水线及其加工方法
DE2805984A1 (de) Zur herstellung eines stahlbetonbalkens vorgesehener bewehrungskorb sowie verfahren zur herstellung dieses bewehrungskorbes
SU1097466A1 (ru) Способ изготовлени пространственных арматурных каркасов
CN218425347U (zh) 一种钢筋笼焊接装置
CN221269522U (en) Steel bar butt welding hoop bending machine production line
CN221158942U (zh) 一种混泥土管桩的钢筋笼焊接装置
JP2788003B2 (ja) 鉄筋プレファブ自動組立装置
CN117245039B (en) Net weaving equipment
CN216634848U (zh) 一种预制边纵梁的钢筋笼绑扎胎具

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: OY PARTEK AB