FI90245B - Vahvistetun rakenteen omaavia lateksiosasia sisältävä kosketusliima - Google Patents

Vahvistetun rakenteen omaavia lateksiosasia sisältävä kosketusliima Download PDF

Info

Publication number
FI90245B
FI90245B FI863060A FI863060A FI90245B FI 90245 B FI90245 B FI 90245B FI 863060 A FI863060 A FI 863060A FI 863060 A FI863060 A FI 863060A FI 90245 B FI90245 B FI 90245B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
monomer
latex
parts
monomer feed
contact
Prior art date
Application number
FI863060A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI90245C (fi
FI863060A0 (fi
FI863060A (fi
Inventor
Do Ik Lee
Ashok C Makati
Mezzie L Ash
Original Assignee
Dow Chemical Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Dow Chemical Co filed Critical Dow Chemical Co
Publication of FI863060A0 publication Critical patent/FI863060A0/fi
Publication of FI863060A publication Critical patent/FI863060A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90245B publication Critical patent/FI90245B/fi
Publication of FI90245C publication Critical patent/FI90245C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F285/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to preformed graft polymers
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F279/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of monomers having two or more carbon-to-carbon double bonds as defined in group C08F36/00
    • C08F279/02Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of monomers having two or more carbon-to-carbon double bonds as defined in group C08F36/00 on to polymers of conjugated dienes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09JADHESIVES; NON-MECHANICAL ASPECTS OF ADHESIVE PROCESSES IN GENERAL; ADHESIVE PROCESSES NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE; USE OF MATERIALS AS ADHESIVES
    • C09J151/00Adhesives based on graft polymers in which the grafted component is obtained by reactions only involving carbon-to-carbon unsaturated bonds; Adhesives based on derivatives of such polymers
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S525/00Synthetic resins or natural rubbers -- part of the class 520 series
    • Y10S525/902Core-shell

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Reinforced Plastic Materials (AREA)
  • Shaping By String And By Release Of Stress In Plastics And The Like (AREA)

Description

1 90245
Vahvistetun rakenteen omaavia lateksiosasia sisältävä kos-ketusliima
Esillä olevan keksinnön kohteena on kosketusliima, 5 joka sisältää lateksia, jolla on suuri vetolujuus ja jonka venymässä ei tapahdu häviötä. Tämä parannus fysikaalisissa ominaisuuksissa tuottaa lateksin, joka sopii liimaksi, jolla on hyvä leikkaustarttuvuus ilman häviötä kuoriutu-mistarttuvuudessa.
10 Liimateollisuudessa on suuri kysyntä liimoista, joiden leikkaus- ja kuoriutumistarttuvuus ovat tasapainossa. Valitettavasti leikkaustarttuvuuteen myötävaikuttaa lateksikalvon vetolujuus ja kuoriutumistarttuvuuteen la-teksikalvon venymä. Vetolujuus ja venymä ovat vastakkaisia 15 ominaisuuksia ja sen vuoksi toisen suurentaminen pyrkii pienentämään toista. Tämän ongelman ratkaisemiseksi on yritetty erilaisia lateksien valmistusmenetelmiä.
Eräs ja ehkä yleisin menetelmä on kopolymeroida eri monomeerejä hyödyn saamiseksi yksittäisiltä monomeerikom-20 ponenteilta. Toinen polymerointimenetelmä on vaiheistaa monomeerien lisäys strukturoidun lateksihiukkasen muodostamiseksi, jolla on erilaisia ominaisuuksia. Vaikkakin kummallakin menetelmällä on tuotettu latekseja, joilla on liimoihin, erityisesti kosketusliimoihin hyväksyttäviä 25 ominaisuuksia, on kuitenkin vielä toivottavaa parantaa joko leikkaus- tai kuoriutumistarttuvuutta toista huonontamatta .
Esillä oleva keksintö koskee kosketusliimaa, jolle on tunnusomaista, että se sisältää 30 (i) vahvistetun rakenteen omaavaa lateksiosasta, jolla on parantuneet veto- ja venymäominaisuudet ja joka on valmistettu emulsiopolymeroinnilla siten, että (a) ensimmäinen monomeerisyöttö polymeroidaan ydinalueen muodostamiseksi, 35 (b) toinen monomeerisyöttö polymeroidaan (a):n läs- 2 90245 näollessa, jonka toisen monomeerisyötön polymeerin lasit-tumislämpötila (T ) on suurempi kuin (a):n T ja jota on lateksiosasessa 5-30 osaa 100 monomeeriosaa kohden, ja (c) kolmas monomeerisyöttö polymeroidaan (a):n ja 5 (b):n läsnäollessa kuorialueen muodostamiseksi, jonka kol mannen monomeerisyötön polymeerin Tg on pienempi kuin (b) :n Tg; ja (ii) tahmeuttavaa ainetta.
Monomeerisyötöstä (b) muodostetun polymeerin Tg:n 10 on oltava yleensä vähintään 25 °C. Eräässä suoritusmuodossa monomeerisyötöistä (a) ja (c) muodostetuilla polymeereillä on sama Tg tai ne voivat itse asiassa olla sama koostumus. Tyypillinen monomeerisyöttö vaiheissa (a) ja (c) on styreenin ja butadieenin seos.
15 Eräässä toisessa menetelmän suoritusmuodossa mono meerisyötön (b) määrä osasessa voi olla 15 - 25 osaa 100 monomeeriosaa kohti. Monomeerisyöttö (b) voi olla styreeniä tai sen seosta, jonka polymeerin Tg on suurempi kuin 25 °C. Monomeeri syöttöjä (a) , (b) ja (c) voidaan lisätä 20 jatkuvana syöttönä.
Tavallisesti tahmeuttava aine muodostaa 1-90 painoprosenttia kosketusliimakoostumuksen kuiva-aineesta.
Esillä olevan keksinnön mukaisen kosketusliiman sisältämällä lateksiosalla on parantunut vetolujuus ilman, 25 että sen venymäominaisuudet ovat vastaavasti huonontuneet.
Edullisesti kyseisen vahvistetun rakenteen omaavan latek-siosasen veto- ja venymäominaisuudet tekevät mahdolliseksi kosketusliiman valmistuksen, jolla on halutut leikkaus- ja kuoriutumistarttuvuuslujuudet.
30 Kuvio 1 kuvaa graafisesti vahvistetun rakenteen omaavan lateksikalvon ja vertailuna käytettävän homogeenisen lateksikalvon jännitys-venymäkäyrän.
Keksinnön mukaisesti käytetyt lateksit valmistetaan kolmivaiheisella polymerointimenetelmällä, jolla aikaan-35 saadaan hyvät veto-ominaisuudet ilman, että venymäominai- 3 90245 suudet vastaavasti huononevat. Liimoilla tämä ominaisuus tuottaa erinomaiset leikkaus- ja kuoriutumislujuudet. Kolme kerrosta käsittävä lateksi sopii myös käytettäväksi kosketus1i imana.
5 Kolmivaiheisen menetelmän on tarkoitus kuvata poly- merointimenetelmää, jossa ensimmäinen monomeerisyöttö, jolla on yksi lasittumislämpötila (Tg), syötetään reaktoriin, mitä seuraa toinen monomeerisyöttö, jolla on korkeampi Tg, ja lopuksi polymerointisysteemiin lisätään kol-10 mas monomeerisyöttö, joka on samanlainen kuin ensimmäinen monomeerisyöttö. Polymerointiprosessi voi olla joko vaiheittainen prosessi, so. kukin monomeerisyöttö lisätään yksitellen ja polymeroidaan ennen seuraavan monomeerisyö-tön lisäystä, tai jatkuvasyöttöinen prosessi. Jatkuva 15 syöttöprosessi käsittää kunkin monomeerisyötön kasvavan lisäyksen siten, että yhden monomeerisyötön pienentyessä seuraavaa monomeerisyöttöä lisätään tasaisen siirtymän aikaansaamiseksi eri monomeerisyöttöjen välille.
Keksinnön mukaisesti käytettyjen vahvistetun raken-20 teen omaavien lateksiosasten vahvistavan osan tuottaa mainitun kolmivaiheisen polymeroinnin toinen monomeerisyöttö. Toista monomeerisyöttöä, jotka Tg korkeampi kuin ensimmäisen ja kolmannen monomeerisyötön Tg pidetään tavallisesti kovana monomeerinä. Tavallisesti kovan monomeerin Tg on 25 korkeampi kuin se lämpötila, jossa lateksi on tarkoitettu käytettäväksi. Sen vuoksi kosketusliimassa (tämän jälkeen PSA) kovan monomeerisyötön Tg:n tulisi olla korkeampi kuin 25 °C.
Toinen monomeerisyöttö, eli lateksiosasen kovan mo-30 nomeerin osuus, vahvistaa ensimmäisen monomeerin osuutta ja kolmannen monomeerin osuutta saaden aikaan uuden tasapainon veto- ja venymäominaisuuksien välille. Ensimmäisen ja kolmannen vaiheen monomeerien vahvistuminen huomataan, kun toinen monomeerisyöttö on 5 - 30 osaa 100 osaa kohti 35 lateksiosasen monomeerien kokonaismäärästä; ts. 5-30 4 90245 phr. Edullisemmin toinen monomeerisyöttö, eli kova mono-meeri käsittää 10-25 phr.
Tyypillisiä ehdokkaita toiseksi monomeerisyötöksi, eli kovaksi monomeeriksi, ovat vinyyliaromaattiset mono-5 meerit, joiden polymeerien Tg on suurempi kuin 25 °C kuten styreeni ja sen kopolymeerit. Kuitenkin sopivia ovat homo-polymeerit tai kopolymeerit, joiden Tg on korkeampi kuin ensimmäisen ja kolmannen vaiheen monomeerisyöttöjen Tg ja korkeampi kuin lämpötila, jossa lateksia on tarkoitus 10 käyttää. Muita sopivia kovia polymeerejä ovat styreeni/bu-tadieenikopolymeerit, styreeni/isopreenikopolymeerit, me-tyylimetakrylaatti, metyylimetakrylaatin kopolymeerit tai terpolymeerit etyyliakrylaatin, butyyliakrylaatin , 2-ety-yliheksyyliakrylaatin, sek-butyyliakrylaatin tai butadiee-15 nin kanssa, akryylinitriilin kopolymeerit tai terpolymeerit etyyliakrylaatin, butyyliakrylaatin tai butadieenin kanssa.
Ensimmäisen ja kolmannen vaiheen monomeerisyötöt, eli pehmeät monomeerit, ovat yleensä koostumukseltaan sa-20 mat; kuitenkin monomeeripitoisuutta ja monomeerityyppiä voidaan vaihdella edellyttäen, ettei Tg ylitä toisen monomeer isyötön Tg:tä. Ensimmäisen ja kolmannen monomeerisyötön, eli pehmeitten monomeerien Tg:t ovat pienempiä kuin toisen monomeerisyötön, eli kovan monomeerin Tg. Tyypilli-25 sesti pehmeän monomeerin Tg on pienempi kuin 25 °C. Sopiviin pehmeisiin polymeereihin voi kuulua styreeni/butadi-eenikopolymeerejä, joiden Tg on pienempi kuin 25 °C, styreenin kopolymeerejä tai terpolyroeerejä isopreenin, butyyliakrylaatin tai 2-etyyli-heksyyliakrylaatin kanssa, ak-30 ryylinitriilin kopolymeerejä tai terpolymeerejä butadieenin, isopreenin, butyyliakrylaatin, 2-etyyliheksyyliakry-laatin, sek-butyyliakrylaatin ja etyyliakrylaatin kanssa ja muita pehmeitä polymeerejä, joiden Tg on pienempi kuin toisen vaiheen monomeerisyötön Tg.
5 90245
Ensimmäinen ja kolmas monomeerisyöttö muodostavat lopun lateksiosasesta, so. osan, jota vahvistava toinen monomeerisyöttö ei muodosta. Yleensä ensimmäinen monomee-risyöttö on 10 - 30 osaa 100 osaa kohti lateksiosasen mo-5 nomeerien kokonaismäärästä ja kolmas monomeerisyöttö on 40 - 70 osaa 100 osaa kohti lateksiosasen monomeerien kokonaismäärästä .
Näiden kolmen monomeerisyötön polymerointi suoritetaan seuraamalla tavanomaisia emulsiopolymerointimenetel-10 miä. Siten esimerkiksi tietyssä vaiheessa käytettävät mo-nomeerit dispergoidaan tyypillisesti sekoittamalla riittävästi seoksen emulgoimiseksi vesipitoiseen väliaineeseen, joka voi sisältää tunnettuja emulgointiaineita (so. pinta-aktiivisia aineita) sekä muita aineosia, joita tavanoma-15 isesti käytetään alalla polymerointiapuaineina (esim. tavanomaisia ketjunsiirtoapuaineita jne.). Tällaisille mono-meereille suoritetaan sitten polymerointi tavanomaisen vapaita radikaaleja kehittävän lähteen avulla, kuten tavanomaisen vapaaradikaali-polymerointikatalyytin, aktivoi-20 van säteilyn, jne. avulla.
Vapaavalintaisesti tavanomaisia ymppäysmenettelyitä voidaan käyttää ensimmäisen vaiheen polymeroinnissa auttamaan tällaisen polymeroinnin hallintaa ja saavuttamaan dispergoituneiden ensimmäisen vaiheen kopolymeerihiukkas-25 ten haluttu keskimääräinen hiukkaskoko ja hiukkaskokojakauma. Kuten on huomattu, myös tavanomaisia ketjunsiirto-aineita voidaan käyttää esillä olevaa keksintöä sovellettaessa, ja polymerointivaiheissa, joissa käytetään ali-. . faattisia konjugoituja dieenejä, on edullistakin tehdä 30 niin. Esimerkkeihin tällaisista tavanomaisista ketjunsiir- toaineista kuuluvat bromoformi, hiilitetrakloridi, pitkä-ketjuiset merkaptaanit (esim. dodekyylimerkaptaanit jne.) ja muut tunnetut ketjunsiirtoaineet. Tavanomaisia määriä, yleensä 0,1 - 10 painoprosenttia laskettuna tällaisten 35 ketjunsiirtoaineiden kokonaismonomeeripanoksesta, käyte- 6 90245 tään tyypillisesti tällaisissa edullisissa suoritusmuodoissa. Lisäksi on joskus haluttua saada pieniä määriä tietyn tyyppisiä lisäaineita sisällytetyksi lateksiin. Tyypillisiä esimerkkejä tällaisista lisäaineista ovat pin-5 ta-aktiiviset aineet, bakterisidit, neutraloivat aineet, vaahdonestoaineet jne. Tällaiset lisäaineet voidaan sisällyttää keksinnön mukaiseen lateksiin tavanomaisella tavalla ja missä tahansa sopivassa kohdassa tällaisten lateksien valmistuksessa.
10 Esillä olevan keksinnön mukaisesti käytetyt vahvis tetut läteksit ovat sopivia käytettäväksi myös muissa käyttökohteissa, kuten mattojen taustamisessa, sideaineina ja paperin pinnoitekoostumuksissa, sideaineina muissa koostumuksissa, liimoina sitomaan yhteen vapaina kalvoina 15 olevia eri tyyppisiä alustoja, kalvon muodostavina aineosina suoja- tai koristepinnoitteissa, yleensä maaleissa ja vastaavissa. Vahvistettuja latekseja käytetään keksinnön mukaisesti kosketusliimoina. Kosketusliimat (PSA) ovat liima-aineita, jotka kuivuneina ovat pysyvästi voimakkaan 20 tahmeita, mikä mahdollistaa niiden tarttumisen lujasti laajaan alustavalikoimaan vain pientä painetta käyttämällä. Nämä liimat ovat käyttökelpoisia lukuisissa käyttökohteissa, mukaan lukien teipit, etiketit, seinäpinnoit-teet, lattialaatat ja puuviilut.
25 Keksinnön mukaisesti käytetty vahvistettu lateksi- koostumus on erityisen sopiva kosketusliimana erinomaisten leikkaus- ja kuoriutumistarttuvuusominaisuuksiensa vuoksi. Yleisesti käytettäessä lateksikoostumusta kosketus liimana, on toivottavaa sisällyttää koostumukseen tahmeuttava hart-30 siemulsio tai tahmeuttava aine.
Kosketusliimojen valmistuksessa käyttökelpoisia tahmeuttavia hartseja on kaupallisesti saatavissa ja niitä esitetään yleisesti US-patentissa no 4 189 419.
Hartsit sisältävät tyypillisesti emulgoitua hart-35 siä, osittain dekarboksyloitua kolofonia, polymeroidun ko- 7 90245 lofonin glyseroliesteriä, osittain dimeroitua kolofonia, luonnollista pihkaa, hydrattua puupihkaa, pehmitettyä ja hydrattua kolofonia, maaöljystä johdettuja alifaattisia hiilivetyhartseja, maaöljystä johdettuja aromaattisia 5 hartseja, terpeenihartseja, kivihiilitervaa, polyindeeni-hartseja, etyleeni/vinyyliasetaattikopolymeerihartseja, fenolisia terpeenijohdannaisia, kumaroni-indeenejä, kolo-foniestereitä, pentaerytritoliestereitä ja polydisyklobu-tadieenihartseja. PSA-koostumuksen ominaisuuksia voidaan 10 muunnella käyttökohteen mukaan valitsemalla sopiva tahmeu- ttava hartsi.
Luonnollisesti tietyt käytetyt tahmeuttavat aineet voivat sisältää tavanomaisia lisäaineita, kuten pehmenti-miä, pehmittimiä, hapetuksen estoaineita ja vastaavia, 15 jotka voidaan emulgoida yhdessä tahmeuttavan hartsin kanssa tai emulgoida erikseen ja sekoittaa tahmeuttavaan hart-siemulsioon.
Tahmeuttavia aineita pyritään lisäämään sellainen määrä,että lateksi saa lisätahmeutta (nopea tarttuminen ja 20 kuo-riutumistarttuvuus) leikkaustarttuvuuden vähenemättä kohtuuttomasti. Sopivissa valmisteissa on tyypillisesti 1-90 painoprosenttia, edullisesti 20 - 80 painoprosenttia jaedullisemmin 30 - 50 painoprosenttia tahmeuttavaa ainetta valmisteen kuiva-aineesta laskettuna.
25 Tyypillisesti PSA-koostumus voidaan valmistaa se koittamalla haluttu määrä vahvistettua lateksia ja tahmeuttavaa ainetta millä tahansa tavanomaisella tavalla. On ymmärrettävä, ettei keksinnön piirissä ole tarkoitus asettaa mitään vaatimuksia eikä rajoituksia lateksi- ja tah-30 menninkomponenttien yhdistämiselle.
Seuraavat esimerkit annetaan kuvaamaan esillä olevan keksinnön erityisiä suoritusmuotoja.
Esimerkki 1
Kolmikerroksinen, vahvistetun rakenteen omaava la-35 teksi valmistettiin seuraavasti. Kaikki määrät ovat osia 8 90245 100 osaa kohti monomeerien kokonaismäärästä laskettuna, ellei toisin ole esitetty.
Monomeeripanokset lisättiin lähtöseokseen, jonka muodosti 55,99 osaa deionisoitua vettä ja 3,5 osaa poly-5 styreeniymppäyslateksia 0,1 μπκη (1000 Ä) lateksin tuottamiseksi. Lähtöseosta sekoitettiin ja lämpötila pidettiin 90 °C:ssa. Tähän lähtöseokseen lisättiin alkuhetkellä (nollahetkellä) vesipitoinen panos ja lisäystä jatkettiin 270 minuuttia, joka lisäys käsitti 200 osaa deionisoitua <a 10 vettä, 0,5 osaa 45-prosenttista Dowfax -2A1 pinta-aktiivista ainetta The Dow Chemical Companyn tavaramerkki nat-riumdodekyylidifenyylioksididisulfonaatille) ja 0,7 osaa natriumpersulfaattia. Nollahetkestä alkaen 54 minuutin ajan lisättiin ensimmäinen monomeerisyöttö, joka koostui 15 5,6 osasta styreeniä, 14 osasta butadieeniä, 0,45 osasta t-dodekyylimerkaptaania ja 0,6 osasta hiilitetrakloridia.
Toinen monomeerisyöttö, joka koostui 20 osasta styreeniä, aloitettiin kun nollahetkestä oli kulunut 54 minuuttia ja sitä jatkettiin, kunnes nollahetkestä oli kulu-20 nut 107 minuuttia.
Kolmas monomeerisyöttö aloitettiin kun nollahetkestä oli kulunut 107 minuuttia ja sitä jatkettiin, kunnes nollahetkestä oli kulunut 270 minuuttia. Kolmas monomeerisyöttö koostui 16,4 osasta styreeniä, 42 osasta butadiee-: : 25 niä, 0,35 osasta t-dodekyylimerkaptaania ja 1,8 osasta hiilitetrakloridia.
Lisäksi hetkellä, jolloin nollahetkestä oli kulunut 15 minuuttia ja jatkuen hetkeen, jolloin nollahetkestä oli kulunut 210 minuuttia, lisättiin reaktioseokseen jatkuvas-30 ti toinen vesipitoinen panos, joka koostui 20,15 osasta deionisoitua vettä, 0,14 osasta 10-prosenttista natrium-hydroksidi liuosta ja 2,0 osasta itakonihappoa.
Kaikki lisäykset oli suoritettu, kun nollahetkestä oli kulunut 270 minuuttia ja seosta oli keitetty kokoon 60 35 minuutin ajan. Kiinteä aine koottiin, lateksikalvot vai- 9 90245 niistettiin ja fysikaaliset ominaisuudet mitattiin. Näiden mittausten tulokset esitetään taulukossa I.
Tavanomainen homogeeninen styreeni/butadieenilatek-si valmistettiin myös vertailuksi. Homogeeninen vertailu-5 lateksi valmistettiin jatkuvalla syöttöprosessilla käyttä en 70 osaa butadieeniä, 28 osaa styreeniä, 2 osaa itakoni-happoa, 2,25 osaa t-dodekyylimerkaptaania ja 3 osaa hiili-tetrakloridia, kaikkien muiden aineosien ja olosuhteiden ollessa olennaisesti samat kuin kolmivaiheisessa lateksin 10 valmistuksessa. Luonnollisesti rakenteeltaan vahvistettu lateksivalmiste sisältää enemmän styreeniä kuin homogeeninen lateksi johtuen vahvistavasta styreenivälipanoksesta. Pääasiallisesti edellä valmistettu vahvistetun rakenteen omaava lateksi koostuu ensimmäisestä monomeeripanoksesta, 15 joka vastaa 20 prosenttia homogeenisen vertailulateksin monomeerisyöttöä, mitä seuraa 20 prosenttia vahvistavaa styreenimonomeeripanosta, ja lopuksi kolmas monomeeri-panos, joka vastaa 60 prosenttia homogeenisen vertailulateksin monomeerisyöttöä.
20 Homogeenisesta lateksista valmistetun kalvon fysi kaaliset ominaisuudet on esitetty taulukossa 1 homogeenisena vertailulateksina.
Lateksien tarttumisominaisuudet mitattiin Pressure Sensitive Tape Council (PSTC) -menetelmien no:t 1, 5 ja 7 25 mukaan. Kuoriutumistarttuvuuskoe sisältää teipin kuorimi sen 180 asteen kulmassa suhteellisen kovassa paineessa kiinnittämisen jälkeen. Nopean tarttumisen koe sisältää teipin kuorimisen 90 asteen kulmassa suhteellisen pienellä paineella kiinnittämisen jälkeen. Molempien kokeiden tu-30 lokset esitetään voimana, joka tarvitaan teipin poistami seksi. Leikkaustarttuvuus mitataan PSTC no: n 7 mukaan käyttämällä 500 gramman massaa 49 °C:ssa (120 °P) . Tässä kokeessa käytetään voimaa 2 asteen kulmassa uunissa. Tulokset esitetään aikana, joka tarvitaan sidoksen luhistu-35 miseen.
10 90245
Ominaisuus Rakenteeltaan Homogeeninen vahvistettu lateksi vertailulateksi
Vetolujuus (psi) 173 (1193 kPa) 98 (676 kPa) 5 Venymä (%) 827 865
Leikkaustarttuvuus (h)> 100 58,2
Kuoriutumis-tarttuvuus (lbs/in)
Kalvo 1,9 (332 N/m) 1,9 (332 N/m) 10 Ruostumaton teräs 1,6 1,3
Nopea tarttuminen (lbs/in) 1,0 (175 N/m) 0,8
Yllä esitetyt fysikaaliset tulokset osoittavat vah-15 vistetun rakenteen omaavalle lateksille lisäystä vetolujuudessa ilman vastaavaa häviötä venymässä. Vetolujuuden lisäystä osoittaa erinomainen parantuminen leikkaustarttu-vuudessa ilman mitään häviötä kuoriutumistarttuvuudessa verrattuna homogeeniseen lateksiin.
20 Esimerkin 1 mukaisesta vahvistetun rakenteen omaa vasta lateksista ja vertailevasta homogeenisesta lateksista muodostettujen kalvojen jännitys-venymäkäyrät esitetään kuviossa 1. Kuvio 1 osoittaa keksinnön mukaisen vahvistetun rakenteen omaavan lateksin jännitysominaisuuksien pa-25 rantuneen samalla, kun hyvä, homogeeniseen lateksiin verrattavissa oleva venymä on säilynyt. Yleisesti voisi odottaa lisäystä vetojännityksessä, so. jännitystä graafisesti venymän funktiona esittävän viivan jyrkkenemistä.
Taulukossa 1 esitetään esimerkin 1 mukaisen vahvis-30 tetun rakenteen omaavan lateksin kuoriutumistarttuvuus (venymän funktio) ja leikkaustarttuvuus (vetolujuuden funktio) verrattuna homogeenisen lateksin vastaaviin ominaisuuksiin. Lateksit esitetään sekoittamattomina ja vaih-televin tahmeuttavin ainepitoisuuksin. Pressure Sensitive 35 Tape Councilin kokeita no:t 1 ja 7 käytettiin kuoriutumistarttuvuus- ja leikkaustarttuvuuskokeisiin vastaavasti.
il 90245
•H
CO
•S -
4J -H
(0 P
C rl (1) ro -p 3 I * _ I S s Γ-C-H OOtAtn 0) ^ 0) > 00-Ϊ— CO r~i ui "r3 r- vo 3 « > ΛΛΓΟΤ- ¢, e * 5 -H £ SI α a jj c
P IB -H
a ή c 3 - ° i S ^ Ά g 1 tn tri 1/1 c Q CM CTi n P~ 3
O S - - ' M
o O co n rs «- *; mam 2 Ό
•H X
(0
_ ί _ _ I
4 s“ 3IS? 2 ^iS5 zmtnz ta
— rH -P O
m <u o rs i~~ m φ 4_> CO O U) -p M N f fO N .
s > i i ί vd n «- 'i * to 1g i3 p ,- d(S> r- ΓΊ CN T- 01 g e - o > «
Ä 3 U
2 -H , «
p -P Ή S
h P tn Ξ s 3 $ 2 'ä Λ Ί 5 -h 5 G ^ 2" Z Z ö 3 <D un e .h g ^ in in in e • - o G <N r~ r» r~ 3 m rs tn σ> id ia j2 S —- T- rs n oi O □ 3 o 5 ci σι γ- <— o co 0 ' ' - ‘ u r- X r- O ^ rs 3
K
X
ra *j £
2 K
1 * ί ®c - 5 * •H -P ifl .V S O O O O £
13 E — T- rs ro S
S o \ \ 's. ®
3/Ö O O O O
+J T- σι oo r- *\ 12 90245
Tulokset osoittavat, että rakenteeltaan vahvistettu lateksihiukkanen säilytti hyvän kuoriutumistarttuvuutensa samalla, kun staattisen kalvon vetolujuuteen liittyvä ominaisuus lisääntyi ratkaisevasti.
5 Esimerkki 2
Kolmikerroksinen lateksi, vahvistetun rakenteen omaava lateksiosanen, valmistettiin noudattamalla esimerkissä 1 esitettyä menettelyä. Kaikki määrät ovat osia 100 osaa kohti monomeerien kokonaismäärästä, ellei toisin ole 10 ilmoitettu.
Ensimmäinen ja kolmas monomeerisyöttö, eli pehmeät monomeerisyötöt, olivat identtiset ja ne koostuivat 56 osasta butadieeniä, 22 osasta styreeniä, 2,2 osasta t-do-dekyylimerkaptaania ja 2,4 osasta hiilitetrakloridia. Mo-15 nomeerisyöttö lisättiin aikavälillä nollasta 54 minuuttiin ja aikavälillä 107 minuutista 270 minuuttiin vahvistetun rakenteen omaavan lateksiosasen pehmeiden vyöhykkeiden muodostamiseksi.
Toinen monomeerisyöttö, eli kova monomeerisyöttö, 20 koostui 20 osasta styreeniä ja se lisättiin aikavälillä 54 - 107 minuuttia vahvistetun rakenteen omaavan lateksiosasen kovan, vahvistavan vyöhykkeen muodostamiseksi. Siten vahvistetun rakenteen omaavan lateksin kokonaismonomee-risyöttö koostui 20 prosentista pehmeää monomeeriä, jota 25 seurasi 20 prosenttia vahvistavaa styreeniä ja lopuksi 60 prosenttia pehmeää monomeerisyöttöä. Kaikki muut polyme-rointiolosuhteet olivat samat kuin esimerkissä 1.
Vertailutarkoituksia varten homogeeninen lateksi valmistettiin jatkuvalla syöttöprosessilla kuten esimer-30 kissä 1 on kuvattu, paitsi että ketjusiirtoainetta käytettiin enemmän so. 2,75 osaa t-dodekyylimerkaptaania. Kukin lateksi testattiin sekoittamattomana ja vaihtelevina tah-meuttavin ainepitoisuuksin kuten esimerkissä 1 kuoriutu-mistarttuvuuden ja leikkaustarttuvuuden määrittämiseksi. 35 Arvot esitetään taulukossa II.
Λ Λ Λ » Γ
13 ? U .1 lt D
“Η U) Μ ο>
4J
- fö § 43 3 -η Η -Ρ V4 IS s s s > £ o ^ « s
rt LO CO Γ" VO *H
w 3 p ^ c 0 K > Q) 3 o § -H ^ ti | l J3 S $
10 ι-t O
3 Q< IÖ c •kg c 3 -S -d 5 § § Q) LO Γ*» Γ-
tji JT3 LO VD LO ^ O
O E T— o O O O
o ö x in ti e 13
4J
(3
M
*0 £ to 3 -g '5 _ g - s m: s
5^5 ‘Ί 2 2 2 'S
— i—l 4-> cm in in o n ,00)0) ω CO Ί w H 0) -P cm in m co —· -P W „ ^ *7 C Ή H M 0) > ΙΟ Ί1 IS CO ·*
H 3 5 £ ^ M
3(3(0 ,- t- CN N· U
Q > K > 0) is § 1 s « s I I s p 43 .s^ ^ -6 ^ *h -' s S 2 4 2 2 o
... O G m 2 m m G
5 d r·^ o cn cn w in »— ί· T- w ; O 0) >- cn in id o)
oo Q S
T- E (Tl (N r- in U
M o »- m m JjJ
K
^ | 3 |
(0 K
(0 @
δ G
^5 * •<-l -P «
5 S o o o o -P
U e \ cn m e oi (0 .10 o o c> o ·*-£< 1-3 -P »— σι co r- *\ 14 90245
Arvot osoittavat, että vahvistetun rakenteen omaavan lateksiosasen vetolujuuteen liittyvä staattinen leik-kausominaisuus oli merkittävästi parantunut samalla, kun venymään liittyvä kuoriutumistarttuvuus pysyi suunnilleen 5 samana. On myös huomattavaa, että ketjunsiirtoaineen määrän kasvu esimerkistä 1 esimerkkiin 2 siirryttäessä on pehmentänyt lateksihiukkasta, mikä vastaavasti johtaa pienempiin vetolujuuteen liittyviin arvoihin.
Esimerkki 3 10 Kolmikerroksinen vahvistetun rakenteen omaava la- teksiosanen valmistettiin kuten esimerkissä 2 paitsi, että ensimmäisessä ja kolmannessa monomeerisyötössä, eli pehmeissä monomeerisyötöissä, läsnä olevan ketjunsiirtoaineen määrää lisättiin 2,2 osasta t-dodekyylimerkaptaania 2,6 15 osaan. Kaikki muut lisäykset ja monomeerin syöttöjaksot olivat samat kuin esimerkissä 2.
Valmistettiin myös homogeeninen vertailulateksiosa-nen, jonka ketjunsiirtoaineen määrää oli lisätty, so. 3,25 osaa t-dodekyylimerkaptaania. Kukin lateksi testattiin 20 sekoittamattomana ja vaihtelevin tahmeuttavin ainepitoisuuksin kuten esimerkeissä 1 ja 2 kuoriutumistarttuvuuden ja leikkaustarttuvuuden määrittämiseksi. Arvot esitetään taulukossa III.
§ -55 15 ; τ: 1 δ 3 -¾ fH -ρ —.
φ CÖ ·Η I ^ s S > f'l o ^ & m * totoro in ro m m ® § “ > c > Φ H *H φ •P to SI - -13 3 §>
2 H S
I δ ä
S G
•H -H £ «> g -5
φ oo vd in ro S
01 g> o o o . o O
o £ o o o o O
O O Ή ma o c 3
-P
«S
Ρ T3 >1
X
C
M ® s s
4J g £ *H
tÖ — \ ^ -p· UI
H « C H 6ZZ^ O
^ S I 5 2 ΙΛ in z O xirH+J mr^cNo 'rj ,V PnjQl'S'tNO'U· * 2 m JD in m ^ ω 3 43 m -— -— — — p rH to d 3 a) 3 3 <D > ·>3< ro ro CO g £ lii - - « - 2 £ > -"· £ -H Ό •.:. H to -u tn "S c ... -d -¾ _ _ _ B rH ö : .3 δ z 1 53 2 m : :": 8 5 “1 8 “i “1 - 3 G Γ— O ΓΜ ΓΊ d)
X <p en oo m o rH
- · - (D <N CN ro 3 o E r- ιο tr, ro ^ co 0 - - - - ®
v- K i— 1— i— CM K
X
m *j s m 2 in « i § ®<= s 2 5 W £ 5 .V QJ o o o o t!
q) P \ t— (N m C
•Dj* O \ \ \ ®
eri ro o o o O
μ_} -p Γ- CT\ CO h 16 90245
Arvot osoittavat jälleen, kuten esimerkeissä 1 ja 2, että vahvistetun rakenteen omaavan lateksin vetolujuuteen liittyvät leikkaustarttuvuusominaisuudet ovat parantuneet samalla kun venymään liittyvä kuoriutumistarttu-5 vuusominaisuus säilyy. Myös esimerkit 2 ja 3 osoittavat ketjunsiirtoaineen määrän suurenemisen vaikutuksen, joka on lateksihiukkasia pehmentävä ja siten vetolujuutta pienentävä .

Claims (8)

1. Kosketusliima, tunnettu siitä, että se sisältää 5 (i) vahvistetun rakenteen omaavaa lateksiosasta, jolla on parantuneet veto- ja venymäominaisuudet ja joka on valmistettu emulsiopolymeroinnilla siten, että (a) ensimmäinen monomeerisyöttö polymeroidaan ydinalueen muodostami seksi, 10 (b) toinen monomeerisyöttö polymeroidaan (a):n läs näollessa, jonka toisen monomeerisyötön polymeerin lasit- tumislämpötila (T ) on suurempi kuin (a):n T ja jota on 9 9 lateksiosasessa 5-30 osaa 100 monomeeriosaa kohden, ja (c) kolmas monomeerisyöttö polymeroidaan (a):n ja 15 (b):n läsnäollessa kuorialueen muodostamiseksi, jonka kol mannen monomeerisyötön polymeerin on pienempi kuin (b):n T ; ja (ii) tahmeuttavaa ainetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kosketusliima, 20 tunnettu siitä, että (b):stä muodostetun polymeerin T on vähintään 25 °C. 9
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kosketusliima, tunnettu siitä, että monomeerisyötöistä (a) ja (c) muodostetuilla polymeereillä on sama T . .25
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kosketusliima, tunnettu siitä, että monomeerisyötöillä (a) ja (c) on sama koostumus.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kosketusliima, tunnettu siitä, että monomeerisyötöt (a) ja (c) . 30 käsittävät styreenin ja butadieenin seoksen.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kosketusliima, tunnettu siitä, että toisen monomeerisyötön (b) määrä on 15 - 25 osaa 100 monomeeriosaa kohti lateksiosasessa. 18 90245
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kosketusliima, tunnettu siitä, että monomeerisyöttö (b) on styreeniä tai sen seosta, jonka polymeerin on suurempi kuin 25 °C.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kosketusliima, tunnettu siitä, että se käsittää 1-90 paino-% tahmeuttavaa ainetta kosketusliimakoostumuksen kuiva-aineesta . is 90245
FI863060A 1985-07-29 1986-07-25 Vahvistetun rakenteen omaavia lateksiosasia sisältävä kosketusliima FI90245C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US75999485 1985-07-29
US06/759,994 US4717750A (en) 1985-07-29 1985-07-29 Structure reinforced latex particles

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI863060A0 FI863060A0 (fi) 1986-07-25
FI863060A FI863060A (fi) 1987-01-30
FI90245B true FI90245B (fi) 1993-09-30
FI90245C FI90245C (fi) 1994-01-10

Family

ID=25057723

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI863060A FI90245C (fi) 1985-07-29 1986-07-25 Vahvistetun rakenteen omaavia lateksiosasia sisältävä kosketusliima

Country Status (13)

Country Link
US (1) US4717750A (fi)
EP (1) EP0215241B1 (fi)
JP (1) JPH075693B2 (fi)
KR (1) KR920000194B1 (fi)
AR (1) AR242596A1 (fi)
AT (1) ATE60614T1 (fi)
AU (1) AU595520B2 (fi)
BR (1) BR8603557A (fi)
CA (1) CA1308835C (fi)
DE (1) DE3677298D1 (fi)
ES (1) ES2001040A6 (fi)
FI (1) FI90245C (fi)
MX (1) MX165323B (fi)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4701493A (en) * 1986-07-14 1987-10-20 Atlantic Richfield Company Acrylic modified N-arylmaleimide copolymer molding composition
US4923919A (en) * 1986-08-22 1990-05-08 S. C. Johnson & Son, Inc. Pressure sensitive adhesive compositions
US4806207A (en) * 1987-02-15 1989-02-21 The Dow Chemical Company Structured latex particles having reinforcing and opacity characteristics
US4939190A (en) * 1987-05-25 1990-07-03 Dainippon Ink And Chemicals, Inc. Aqueous emulsion-type pressure sensitive adhesives
US4888395A (en) * 1987-07-02 1989-12-19 Mobil Oil Corporation Core/shell polymers and improved sealable articles treated with the same
GB8718036D0 (en) * 1987-07-30 1987-09-03 Tioxide Group Plc Polymeric particles
GB8729399D0 (en) * 1987-12-17 1988-02-03 Tioxide Group Plc Polymeric particles & their preparation
US5066708A (en) * 1989-04-11 1991-11-19 Rohm And Haas Company Novel damping compositions
US5008324A (en) * 1989-04-11 1991-04-16 Rohm And Haas Company Novel damping compositions
GB9007199D0 (en) * 1990-03-30 1990-05-30 Tioxide Group Plc Preparation of polymeric particles
US5700852A (en) * 1994-04-06 1997-12-23 Japan Synthetic Rubber Co., Ltd. Paper coating composition
US5824748A (en) 1996-06-03 1998-10-20 Minnesota Mining And Manufacturing Company Composite pressure sensitive adhesive microspheres
DE19632202A1 (de) 1996-08-09 1998-02-12 Basf Ag Haftklebstoffe auf Basis mehrstufig aufgebauter Polymerisate
KR100264512B1 (ko) * 1998-02-14 2000-09-01 박찬구 스티렌-부타디엔계라텍스
US6180307B1 (en) 1999-11-23 2001-01-30 Xerox Corporation Layered polymer particles, toner formed therefrom and methods for forming the same
US6355720B1 (en) 2000-05-12 2002-03-12 Johnson Polymer, Inc. Latex formulations with reduced yellowing
JP4917268B2 (ja) * 2005-04-13 2012-04-18 旭化成ケミカルズ株式会社 感熱記録紙塗工用組成物
EP1911771A1 (en) * 2006-10-09 2008-04-16 Cytec Surface Specialties, S.A. Acqueous polymer dispersion and process
BR102012012742B1 (pt) * 2012-05-28 2022-03-08 Instituto De Pesquisas Tecnológicas Do Est. S. Paulo S/a Ipt Método de produção de borracha na forma sólida microparticulada
CN115947884B (zh) * 2022-12-20 2024-03-05 山东万达化工有限公司 一种大粒径聚丁二烯胶乳的合成方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2144273C3 (de) * 1971-09-01 1975-09-25 Japan Synthetic Rubber Co., Ltd., Tokio Verfahren zur Herstellung eines Pfropfpolymerisates und Verwendung desselben in Formmassen auf Polyvinylchlorid-Basis
FR2239488B1 (fi) * 1973-07-11 1976-04-30 Rhone Progil
US4289823A (en) * 1980-09-30 1981-09-15 Rohm And Haas Company Calenderable acrylic polymers and textiles treated therewith
IE57758B1 (en) * 1983-08-31 1993-03-24 Mitsubishi Rayon Co Impact modifier and thermoplastic resin compositions using the same
US4537916A (en) * 1984-06-25 1985-08-27 The Dow Chemical Company Structured latex particles which are film forming and a process for their preparation

Also Published As

Publication number Publication date
JPS6236413A (ja) 1987-02-17
FI90245C (fi) 1994-01-10
AU6045886A (en) 1987-02-05
AR242596A1 (es) 1993-04-30
MX165323B (es) 1992-11-05
AU595520B2 (en) 1990-04-05
EP0215241B1 (en) 1991-01-30
FI863060A0 (fi) 1986-07-25
BR8603557A (pt) 1987-03-04
DE3677298D1 (de) 1991-03-07
EP0215241A1 (en) 1987-03-25
KR870001282A (ko) 1987-03-12
CA1308835C (en) 1992-10-13
ES2001040A6 (es) 1988-04-16
FI863060A (fi) 1987-01-30
KR920000194B1 (ko) 1992-01-10
US4717750A (en) 1988-01-05
ATE60614T1 (de) 1991-02-15
JPH075693B2 (ja) 1995-01-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI90245B (fi) Vahvistetun rakenteen omaavia lateksiosasia sisältävä kosketusliima
JP5242331B2 (ja) 粘着剤組成物およびその利用
JP5448409B2 (ja) 粘着剤組成物および粘着シート
KR100512358B1 (ko) 감압 접착제로서 유용한 고 Tg 중합체 에멀젼과 감압 접착성 중합체 에멀젼의 블렌드
JP2009126934A (ja) 水性感圧接着剤組成物とその利用
EP0311715A1 (en) Emulsion polymerized sec-butyl acrylate latexes suitable for use as pressure sensitive adhesives and process for preparing the same
EP0476168A1 (en) Latex based adhesive prepared by emulsion polymerization
WO1993004097A1 (en) Adhesive acrylic copolymers with a broad molecular weight distribution
KR20040075729A (ko) 감압 접착제로서 유용한 고 Tg 중합체 에멀젼과 감압접착성 중합체 에멀젼의 블렌드
EP0048950A1 (en) Latex copolymers for pressure-sensitive adhesives and pressure-sensitive adhesive article comprising them
CA2351837A1 (en) Vinyl acetate based polymer latex composition, especially for adhesives
US6211288B1 (en) Highly water resistant tackifier resin
US8268390B2 (en) Adhesive film having at least two continuous phases
JP2868391B2 (ja) 粘着テープ
JP2003331673A (ja) テープ状絶縁材、絶縁物品および絶縁材用水分散型アクリル系粘着剤
JPH0827450A (ja) 粘着付与樹脂組成物
US4742108A (en) Structure reinforced latex particles
JPH07331208A (ja) 粘着付与剤樹脂エマルジョンおよび水性粘着剤組成物
JP3006646B2 (ja) アクリル系感圧接着剤
JPH0225390B2 (fi)
JPH08333425A (ja) 変性炭化水素樹脂及びその用途
JP2810712B2 (ja) 接着剤用エマルションの製造方法
JP4195647B2 (ja) クロロプレン系グラフト接着剤の製造方法
JP2001049227A (ja) 粘着付与樹脂エマルジョンおよびその製造方法並びに水系粘・接着剤組成物
JPS58185667A (ja) 感圧接着剤組成物

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: THE DOW CHEMICAL COMPANY