FI89813C - Automatisk utbytesanordning foer en vaeftspole vid vaevstol av skytteltyp - Google Patents

Automatisk utbytesanordning foer en vaeftspole vid vaevstol av skytteltyp Download PDF

Info

Publication number
FI89813C
FI89813C FI912507A FI912507A FI89813C FI 89813 C FI89813 C FI 89813C FI 912507 A FI912507 A FI 912507A FI 912507 A FI912507 A FI 912507A FI 89813 C FI89813 C FI 89813C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weft
shuttle
spool
yarn
machine
Prior art date
Application number
FI912507A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912507A0 (fi
FI89813B (fi
Inventor
Takao Yarita
Hideo Komori
Hiroaki Takami
Koji Ogasaware
Original Assignee
Ichikawa Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP62148063A external-priority patent/JPS63315640A/ja
Priority claimed from JP62157834A external-priority patent/JPS646146A/ja
Priority claimed from JP62161025A external-priority patent/JPS646147A/ja
Priority claimed from JP62161024A external-priority patent/JPS646145A/ja
Priority claimed from FI882861A external-priority patent/FI89384C/fi
Application filed by Ichikawa Co Ltd filed Critical Ichikawa Co Ltd
Publication of FI912507A0 publication Critical patent/FI912507A0/fi
Publication of FI89813B publication Critical patent/FI89813B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89813C publication Critical patent/FI89813C/fi

Links

Landscapes

  • Looms (AREA)
  • Braiding, Manufacturing Of Bobbin-Net Or Lace, And Manufacturing Of Nets By Knotting (AREA)

Description

1 b 9 ε 1 3
Automaattinen kudepuolan vaihtolaite syöstävätyyppisessä kutomakoneessa Käsiteltävä keksintö koskee automaattista kudepuo-5 lan vaihtolaitetta syöstävätyyppisessä kutomakoneessa. Tarkemmin sanottuna keksintö koskee sellaista automaattista kudepuolan vaihtolaitetta, jolla vaihdetaan vanha kude-puola, joka on sijoitettu sukkulaan kudelankojen kanssa, uuteen kudepuolaan.
10 Yleensä tavanomaisessa sukkuloita käyttävässä ku tomakoneessa suoritetaan toistuvasti avaustoiminnot loimi-lankojen erottamiseksi toistuvasti ylä- ja alaryhmiksi, kun taas sukkula, jossa on kudelangat, ohjataan samanaikaisesti ylä- ja alaloimilankojen väliin synkronisesti 15 avaustoiminnon kanssa. Esimerkiksi, kuten kuvioissa 2A ja 2B esitetään, tavanomaisessa sukkulassa 1, joka muistuttaa muodoltaan yleensä venettä, on syvennys la, johon pannaan pitkänomainen kudepuola 2, jonka ympärille kudelangat 4 on kierretty. Syvennyksen la takaosaan on järjestetty kieli, 20 joka on kiinnitetty niin, että se pyörii 90° ja liikkuu siis vaaka-asennosta pystyasentoon. Kudepuola 2 on pantu vaaka-asentoon syvennykseen la siten, että kieli 3 on työnnetty reikään 2a, joka on muodostettu kudepuolan 2 pohjaan. Tämän jälkeen kudelangat 4 vedetään ulos sukkulan 25 1 etuosaan muodostetusta reiästä Ib.
Tässä rakenteessa sukkulassa oleva kudelankamäärä 4 vähenee sukkulan liikkuessa edestakaisin. Kun kudelanka on loppunut kokonaan, kone on pysäytettävä. Tämän vuoksi tavanomaisessa kutomakoneessa, kun kudelankaa 4 todetaan 30 olevan jäljellä vain vähän, koneen käyttäjän, jonka on tätä varten seisottava koneen vieressä, on vaihdettava kudepuolat käsin. Toisin sanoen vanhassa kudepuolassa oleva kudelanka, joka on loppunut melkein kokonaan, katkaistaan ja vanha kudepuola otetaan käsin pois sukkulasta 1. 35 Sukkulaan 1 pannaan sitten uusi kudepuola ja uusi ja vanha 2 b 9 C 1 3 kudelanka solmitaan toisiinsa.
Tämän vuoksi on yleensä välttämätöntä, että jokaista kutomakonetta varten järjestetään yksi henkilö, koska kudepuolat 2 joudutaan vaihtamaan usein. Tämä on luonnol-5 lisesti päätekijä kutomakoneen kokonaispalkkakustannuksis- sa. Lisäksi, koska kutomakoneissa käytetään suurinopeuk-sisia sukkuloita, jotka pitävät aina kovaa ääntä, koneen käyttäjä saattaa väsyä helposti.
Näin ollen pyritäänkin sekä vähentämään kutomako-10 neen käyttökustannuksia että parantamaan työympäristön laatua. Aikaisemmin lankojen käsittelyyn liittyvistä monimutkaisista toiminnoista johtuen ei ole kuitenkaan päästy kudepuolien vaihdon automatisointiin.
Toisaalta esim. julkaisussa EP-209 093 esitetään 15 kelauskoneen puolan poistamiseen tarkoitettua robottilai-tetta, jossa puola on kelattu täyteen langoilla kelausko-neessa. Laitteessa on varsi, joka voi pyöriä 210°. Tarttu-jalaite puolan tarttumiseksi on kiinnitetty pyörivästi varteen 20 Aikaisempiin rakenteisiin liittyvien, edellä mai nittujen epäkohtien eliminoimiseksi keksinnön mukaan on nyt kehitetty automaattinen vaihtolaite kudepuolaa varten, jossa on kudelankaa, kutomakoneeseen, jossa sukkula liikkuu ylä- ja alaloimilankojen välissä. Keksinnön mukainen 25 automaattinen kudepuolan vaihtolaite käsittää ainakin yhden käden, joka tarttuu kudepuolaan; pyörivän varsilevyn, johon mainittu käsi on kiinnitetty; ensimmäisen käyttölaitteen pyörivän varsilevyn pyörittämiseksi ja sen siirtämiseksi lineaarisesti asemasta, jossa kudepuola on nos-30 tettu sukkulan yläpuolelle asemaan, jossa kudepuola on laskettu kontaktiin sukkulan kanssa pyörimisliikkeen aksi-aalisuunnassa; ja toisen käyttölaitteen mainitun pyörivän varsilevyn siirtämiseksi odotusasennosta kudepuolan vaihtoasentoon.
35 Kyseessä olevan keksinnön mukaan pyörivä varsilevy 3 v C Π 1 7.
on asennettu samanaikaisesti pyörivästi ja akselin suunnassa suoraviivaisesti liikkuvasti pyörivään akseliin. Tämä erottaa kyseessä olevan keksinnön tunnetuista ratkaisuista, joissa ei esitetä pyörivän varren akselin suunnas-5 sa liikkuvaa tarttujaa. Lisäksi keksintö kohdistuu nimenomaan puolan vaihtamiseen kutomakoneessa.
Keksinnön muille edullisille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa on esitetty.
10 Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien avul la viittaamalla oheisiin piirroksiin, joissa kuvio 1 on sivusuunnasta otettu kuva kutomakoneesta ja automaattisesta kudepuolan vaihtolaitteesta, joka on konstruoitu käsiteltävän keksinnön mukaan, 15 kuviot 2A ja 2B ovat leikkauksia sukkulasta, jossa on kudepuola, kuvion 2A esittäessä kudepuolan pystyasentoa sitä vaihdettaessa ja kuvion 2B esittäessä kudepuolaa sukkulan sisällä, kuvio 3 on etukuva kudepuolan irrotuslaitteesta, 20 kuvio 4 on leikkaus kudepuolan irrotuslaitteesta, kuvio 5 esittää etukuvana eri laitteiden keskinäistä sijaintia, myös kudepuolan irrotuslaitetta ja säätölaitetta, runkoalustassa ja lisäksi sukkulalaatikkoa ja langansitomislaitetta, 25 kuviot 6-8 esittävät kudepuolan irrotuslaitteelle tarkoitettua kättä, kuvio 9 on oikealta puolelta otettu sivukuva ja esittää mainitun laitteiston tärkeitä osia, kuvio 10 on oikealta puolelta otettu sivukuva ja 30 esittää syöttölaitteen tärkeitä osia mainitun laitteen ollessa tietyssä kohdassa kudepuolan vastaanottamista varten, kuvio 11 on oikealta puolelta otettu sivukuva ja esittää syöttölaitetta toiminnassa, •35 kuvio 12 on etukuva mainitusta syöttölaitteesta, 4 L C η ί 7
O ? O I S
kuvio 13 on oikealta puolelta otettu sivukuva säätölaitteesta sen yhden osan ollessa leikattu pois, kuvio 14 on leikkaus kuvion 13 mukaisesta laitteesta linjaa a - a pitkin, 5 kuvio 15 on tasokuva toisesta akselista ja säätö laitteen pyörivästä varsilevystä, kuvio 16 on leikkaus säätölaitteen yläpäästä kolmannen ja neljännen akselin kohdalta, kuvio 17 on etukuva ja esittää langansitomislaitet-10 ta ja uuden ja koneessa olevan langan vetolaitetta sukku-laradan yläpuolella, kuvio 18 on leikkaus oikealta puolelta katsottuna ja esittää langansitomislaitetta ja sukkulan ulosvetolai-tetta, joka on sijoitettu sukkularataan, 15 kuvio 19 on kaaviona esitetty tasokuva ja esittää rullalaitteen ja langassa olevien solmujen sijainnin välistä suhdetta, kuvio 20 on leikkaus rullalaitteesta, jota käytetään langansäätölaitteena automaattista kudepuolan vaih-20 tolaitetta varten, Käsiteltävän keksinnön periaatteiden mukaan konstruoitua automaattista kudepuolan vaihtolaitetta 10 selostetaan seuraavassa kuvioiden 1-20 avulla.
Tässä esimerkissä käytettävällä kutomakoneella pys-25 tytään suorittamaan paperinvalmistuksessa tarvittavan paksun huovan letkukudontaa kahden kudelankatyypin ollessa sijoitettu kahteen sukkulaan 1, jotka liikkuvat edestakaisin sukkularadalla 12, kun taas sukkulalaatikko 11 liikkuu ylös- ja alaspäin loimilangan viriöliikkeen kanssa tahdis-30 tettuna. Koneen osia koskeva yksityiskohtainen selostus on kuitenkin jätetty tästä pois, koska osat vastaavat pääosiltaan tavanomaisen kutomakoneen osia.
Tässä rakenteessa kutomakoneessa on automaattinen kudepuolan vaihtolaite, joka vaihtaa automaattisesti suk-35 kulan 1 kudepuolan ja lisää näin koneen työtehoa. Seuraa- 5 * n a — ^ . i 5 vassa esitetään yksityiskohtainen selostus keksinnön mukaisen automaattisen kudepuolan vaihtolaitteen jokaisen komponentin rakenteesta ja toiminnasta viittaamalla kuvion 1 yleispiirustukseen ja muihin eri osia esittäviin piirus-5 tuksiin.
Kuvion 1 esittämällä tavalla sukkularadan 12 toiselle puolelle on järjestetty runkoalusta 13. Tässä kuviossa runkoalustan 13 sijainti esitetään muutettuna laitteen eri osien rakenteen ja sijainnin havainnollistamisek-10 si paremmin. Laitteen ollessa varsinaisessa käytössä runkoalustan 13 etusivu on pituussuunnassa yhdensuuntainen sukkularadan 12 kanssa, kuten kuviossa 1 nuolella a) esitetään, ja runkoalustan 13 etusivun keskiosa on suunnilleen vastapäätä sukkulalaatikon 11 ulkosivun päätyosaa, 15 kuten myös kuviossa 5 esitetään.
(A) Kudepuolan irrotuslaite
Runkoalustaan 13 on sijoitettu kudepuolan irrotus-laite A, joka irrottaa tietyssä asennossa olevan kudepuolan 2 ja siirtää sen pois tarttumalla edellä mainittuun 20 käteen ja kuljettamalla sitä suorassa kulmassa toisiinsa nähden oleviin suuntiin.
Kuvioiden 3-5 esittämällä tavalla runkorakenne 14 on asennettu kiinteänä runkoalustan 13 yläpintaan sen pitemmälle sivulle, joka on erillään sukkularadasta 12. Run-25 korakenteen pylväsosien 14a väliin on sijoitettu kaksi ohjausakselia 15, jotka ovat yhdensuuntaisia. Näiden kahden ohjausakselin 15 puoliväliin on sijoitettu käyttöruu-viakseli 16 yhdensuuntaisesti ohjausakselien 15 kanssa niin, että se pääsee pyörimään vapaasti. Ruuviakselin 16 30 toinen pää on yhdistetty moottoriin Ml, joka on asennettu kiinteänä toisen pylväsosan 14a ulkosivuun. Edellä mainittuun ohjausakseliin 15 on järjestetty X-liuku 17, joka on kiinnitetty vapaasti liukuvana ruuviakseliin 16, joka ham-mastuu mutteriosaan 17a, joka on kiinnitetty keskelle X-35 liukua 17. Laite on tämän vuoksi konstruoitu niin, että X- ^ 9 c 1 3 liuku 17 liikkuu vapaasti X-suuntaan ohjausakselia 15 pitkin moottorin Ml pyöriessä.
Edellä mainitun runkorakenteen 14 pylväsosien 14a väliin on järjestetty palkkiosa 18, joka on kiinnitetty 5 vaakasuunnassa ohjausakselia 15 alempana olevaan paikkaan. Tämä palkkiosa 18 koostuu kanavatangosta kanavan suuntautuessa tällöin ylöspäin. Kanavaan on sijoitettu vaijerin-pidin 17b, joka suojaa X-liu'usta 17 tulevan kaapelin. Samaan kanavaan on sijoitettu useita asemointiosia 19 tie-10 tylle etäisyydelle toisistaan kuvioissa 3 ja 4 esitetyllä tavalla. X-liu'un 17 alempaan päätypintaan on järjestetty myös ilmaisukytkin 20, joka on jokaista asemointiosaa 19 vastapäätä. Näin ollen, kun X-liukua 17 on siirrettävä, se voi tapahtua etukäteen määrätyllä pituudella X-suunnassa 15 käyttämällä ilmaisusignaalia, jonka ilmaisukytkin 20 synnyttää jokaista asemointiosaa 19 varten. Lisäksi rajakyt-kimet LSI, LS2 on sijoitettu vastaavasti palkkiosan 18 molempiin päihin, ja ne määräävät X-liu'un 17 liikepituu-den X-suuntaan. Mainitun X-liu'un 17 kahden ohjausakselin 20 21 toiset päät on sijoitettu keskenään yhdensuuntaisiksi siinä suunnassa, jossa ne ovat suorassa kulmassa edellä mainittuihin ohjausakseleihin 15 ja ruuviakseliin 16 nähden. Molempien ohjausakselien 21 toisiin päihin on kiinnitetty tukilevy 22, jonka pystysuora sivu on pitempi, ja 25 rulla 22a on sijoitettu niin, että se pääsee pyörimään vapaasti kisko-osassa 23, joka on sijoitettu runkoalustaan 13 niin, että rulla on yhdensuuntainen runkorakenteen 14 kanssa.
Kahden edellä mainitun ohjausakselin 21 keskikoh-30 taan on järjestetty käyttöakseli 24 yhdensuuntaisena niiden kanssa. Käyttöakselin 24 molemmat päät on tuettu laa-kereihin, jotka on sijoitettu X-liukuun 17 ja tukilevyyn 22. X-liu'ussa 17 olevan käyttöakselin toinen pää suuntautuu X-liu'un 17 ulkopuolelle. Käyttöakselin ulospäin suun-35 tautuvaan päähän on kiinnitetty hihnapyörä 25, joka on 7 b s c 13 yhdistetty hihnaan 27, jolloin saadaan yhteys moottorin M2 hihnapyörään 26. Ohjausakseliin 21 on järjestetty Y-liuku 28, joka on asennettu niin, että se liukuu vapaasti. Käyt-töakseli 24 hammastuu mutteriosaan 28a, joka on kiinnitet-5 ty keskelle Y-liukua 28.
Sen vuoksi, kun moottori M2 pyörittää käyttöakselia 24, Y-liuku 28 voi liikkua molempia ohjausakseleita 21 pitkin Y-suuntaan, joka on suorassa kulmassa X-suuntaan nähden, toisin sanoen edellä mainittuun X-liu'un 17 lii-10 kesuuntaan nähden. Kuvion 4 esittämällä tavalla yhdyslevy 29 on kiinnitetty tukilevyn 22 alapään ja X-liu'un 17 alapään väliin. Yhdyslevyyn 29 on järjestetty useita asemoin-tiosia 30 tietylle etäisyydelle toisistaan. Lisäksi il-maisukytkin 31 on järjestetty Y-liu'un 28 alempaan pääty-15 pintaan tiettyyn kohtaan asemointiosia 30 vastapäätä. Y-liukua 28 voidaan siirtää tietyn pituuden verran Y-suuntaan ilmaisusignaalin avulla, jotka ilmaisukytkin 31 synnyttää eri asemointiosien 30 perusteella. Yhdyslevyn 29 päihin on järjestetty myös rajakytkimet 3LS ja 3LS, jotka 20 ohjaavat Y-liu'un 28 liikealueen Y-suunnassa.
Y-liuku 28 on varustettu tartuntalaitteella tai vastaavalla laitteella kudepuolan 2 nostamiseksi ylös ja sen siirtämiseksi ylös- tai alaspäin pystysuunnassa. Kuten suurennetuissa kuvioissa 6-8 esitetään, Y-liuku 28 on 25 varustettu sylinterillä CYl, joka on sijoitettu pystyasentoon ylösalaisin kiinnityspalkin avulla. Sylinterin CYl tangon yläpäähän (toisin sanoen alapäähän) on kiinnitetty kiinnityslevy 32, joka on taivutettu L-muotoon alaspäin. Kiinnityslevyn 32 alaosaan on sijoitettu käyttölaite 33, 30 jonka alapäässä on käsi HAI, joka tarttuu kudepuolan 2 päähän ja pitää siitä kiinni. Käteen HAI on järjestetty kahden tangon 34 avulla toinen käsi HA2, joka voi tarttua kudepuolan 2 yläosaan kiinnitettyyn kumihattuun ja pitää kiinni sekä siitä että samalla langan loppupäästä.
35 Kuvioiden 3-5 esittämällä tavalla runkoalustan 13 8 b 9 Π 3 yläosan tietty alue runkorakenteen 14 ja kisko-osan 23 välissä on suunniteltu niin, että siihen voidaan sijoittaa säiliöt 35, joissa on useita kudepuolia 2. Eri säiliöiden 35 sijaintipaikat kudepuolan 2 irrotuslaitteeseen nähden 5 määrätään asemointilevyllä· 13a ja muilla osilla, jotka on sijoitettu runkoalustaan 13. Useita lyhyitä tankoja 35a on ripustettu jokaisen säiliön 35 sisäpohjaan niin, että niiden väliset etäisyydet vastaavat edellä mainittujen ase-mointiosien 19, 30 sijaintia X-suuntaan ja Y-suuntaan näh-10 den, jokaisen tällaisen lyhyen tangon 35a ollessa työnnetty kudepuolan 2 pohjassa olevaan vastaavaan reikään 2a, niin että jokainen kudepuola 2 pysyy sille etukäteen määrätyssä asennossa. Tässä rakenteessa käsi HAI, joka on Y-liu'ussa 28, tulee suoraan kudepuolan 2 päälle sellai-15 seen asentoon, joka vastaa edellä mainittua toivottua asentoa, kun X-liuku 17 ja Y-liuku 28 on sijoitettu niille tarkoitettuihin asentoihin kahden asemointiosan 19, 30 ja ilmaisukytkimien 20, 31 avulla. Lisäksi tässä rakenteessa molempiin sukkuloihin voidaan panna erilaiset kudelangat 20 ja molemmat säiliöt 35 on suunniteltu niin, että niihin voidaan panna erilaisia kudepuolia 2, joissa on vastaavasti erityyppisiä lankoja.
(B) Syöttölaite Tämä laite, joka on sijoitettu tiettyyn kohtaan 25 runkoalustaan 13 edellä selostetun kudepuolan irrotuslait-teen A ja seuraavassa selostettavan kudepuolan säätölaitteen C väliin, ottaa vastaan kudepuolan 2 tarttumalla sen pohjaosaan kudepuolan 2 tullessa siihen kudepuolan 2 pään ollessa kiinni kudepuolan 2 irrotuslaitteessa A ja syöttää 30 kudepuolan 2 sitten kudepuolan säätölaitteeseen C seuraa-van toiminnon aikana.
Kuviossa 9 esitetyllä tavalla sylinteri CY2 on kiinnitetty runkoalustaan 13 sylinterin tangon yläosan suuntautuessa vinosti ylöspäin. Kuvioiden 10 - 12 esittä-35 mällä tavalla pohjaosa 36 on kiinnitetty sylinterin CY2 9 V ν-, Γ ^ -/ ✓ ν. ! tangon yläpäähän. Tämän pohjaosan 36 levyosa 36a on varustettu värähtelyosalla 38 varsiosan 37 avulla ja värähte-lyosan 38 etupäähän on järjestetty käsi HA3. Lähinnä kolmion muotoinen levyosa 38a on järjestetty värähtelyosan 38 5 sivuun ja jousen 39 toinen' pää on kiinnitetty kiinnitys-osaan 36b, joka on järjestetty pohjaosan 36 levyosan 38a sivuun, mainitun jousen toisen pään ollessa kiinnitetty levyosan 38a sisäsivun ulokkeeseen. Pohjaosan 36 levyosan 36a etupään yläosaan on sijoitettu vaste 36c, jossa on 10 uloke, joka suuntautuu värähtelyosan 38 sivua päin. Näin ollen kuviossa 11 esitetyssä tilanteessa, jolloin sylinterin CY2 tanko on pidennettynä, värähtelyosa 38 on konstruoitu niin, että se liikkuu ylöspäin jousen 39 avulla ja koskettaa vasteeseen 36c, ja käsi HA3 kääntyy sylinterin 15 CY2 tangon kanssa samaan suuntaan. Myös yläsivun kiinni-tyspalkissa 40, joka kiinnittää sylinterin CY2 runkoalustaan 13, on siihen kiinnitetty, varren muotoinen levyrunko 40a. Levyrungon 40a etupäässä on nokkaohjain 40b, joka koskettaa mainitun levyosan 38a kehään ja on asennettu 20 niin, että se pääsee pyörimään vapaasti. Näin ollen levy-osa 38a koskettaa sylinteriin, ja se pyörii sellaiseen suuntaan, että se venyttää jousta 39. Värähtelyosa 38 ja käsi HA3 liikkuvat alaspäin levyosan 38a kanssa pyöriessään akseliosan 37 ympäri, ja käsi HA3 tulee kuvion 10 25 esittämään vaakasuoraan asentoon, kun tanko on kokonaan sylinterissä. Lisäksi kuvio 41 esittää laitetta, joka pitää kudelangan pään alhaalla, niin ettei se pääse siirtymään laitteessa olevan käden tarttuessa kudepuolaan.
Syöttölaitteen B rakenteen vastatessa edellä selos-30 tettua rakennetta kudepuola 2 voidaan ottaa vastaan edellä mainitusta kudepuolan irrotuslaitteesta A sellaisessa kohdassa, jossa käsi HA3 on vaakasuorassa asennossa tangon ollessa sylinterissä kuviossa 9 esitetyllä tavalla, ja syöttää kudepuola 2 säätöasentoon C (selostetaan yksityis-35 kohtaisesti myöhemmin) yläasennossa, johon tanko on piden- 10 k Λ» Λ ·* *7 b b c I o netty (esitetty katkoviivalla).
(C) Kudepuolan säätölaite
Kuvion 5 esittämällä tavalla kudepuolan 2 säätölaite C on sijoitettu runkoalustaan 13 kudepuolan irrotus-5 laitteen A viereen. Kuvioiden 13 ja 14 esittämällä tavalla pääkäyttöakseli 43 (jota nimitetään seuraavassa pääakse-liksi 43) pysyy laakeriparin 42a avulla sellaisessa asennossa, että se pääsee pyörimään vapaasti kiinnitysrungossa 42, joka on asennettu kiinteänä runkoalustaan 13. Pääakse-10 Iin 43 toinen pää suuntautuu ulkopuolelle ja menee toisen laakerin 42 läpi. Moottori M3 on asennettu runkoalustaan 13 toisella kiinnitysrungolla 44 lähelle kiinnitysrunkoa 42. Pääakselin 43 toinen pää on yhdistetty moottorin M3 lähtöakseliin nivelellä. Suorakaiteen muotoinen pohjalevy 15 46 on kiinnitetty kiinteänä pääakseliin 43 kannattimella 45. Pohjalevyn 46 alemmassa etuosassa ja samoin sen alemmassa takaosassa on vasteosa 46a. Lisäksi edellä mainitussa kiinnitysrungossa 42 on iskunvaimentimet 47, jotka on järjestetty niin, että ne koskettavat kahteen vastaavaan 20 vasteosaan 46a. Tämän vuoksi pohjalevy 46 ja siihen sijoitetut osat on konstruoitu niin, että ne voivat suorittaa värähtelyliikettä etukäteen määrätyllä kulma-alueella liikkumalla pääakselin 43 ympäri.
Edellä mainittuun pohjalevyyn 46 on kiinnitetty 25 kaksi tukilohkoa 48, joissa kummassakin on laakeri. Tuki-lohkojen 48 laakereihin on kiinnitetty toinen käyttöakseli 49 (sitä nimitetään seuraavassa toiseksi akseliksi 49) niin, että se voi liikkua vapaasti, tämän toisen akselin 49 ollessa säädetty niin, että se on suorassa kulmassa 30 edellä mainittuun pääakseliin nähden. Toisen akselin 49 takapää on yhdistetty nivelellä pyörivän käyttölaitteen 50 lähtöakseliin mainitun käyttölaitteen 50 ollessa asennettu kiinteänä pohjalevyyn 46 kannattimen 50a avulla. Pyörivän käyttölaitteen 50 takapäässä on ilmaisukytkin, joka ilmai-35 see toisen akselin 49 pyörimiskulman, ja vaste sekä muita 11 S v " 1 λ osia toisen akselin 49 pyörimisliikealueen säätämiseksi.
Kuvion 9 esittämällä tavalla toinen akseli 49 on suunniteltu niin, että se on niin pitkä, että se pääsee siirtymään siihen kohtaan, jossa kudepuola 2 vaihdetaan 5 kutomakoneen sukkularadalla 12. Suunnilleen laatikon muotoinen kotelo on kiinnitetty toisen akselin 49 etupäähän. Kuvion 16 esittämällä tavalla lieriön muotoinen akseliko-telo 52 on kiinnitetty kotelon 51 ulkoseinämään niin, että toinen akseli 49 ja akseliviiva leikkaavat toisensa suo-10 rassa kulmassa. Akselikoteloon 52 on sijoitettu kolmas käyttöakseli 53 (sitä nimitetään seuraavassa kolmanneksi akseliksi 53), joka on kiinnitetty kahdella laakerilla niin, että se pääsee pyörimään vapaasti, jolloin estetään myös akselin liikkuminen aksiaaliseen suuntaan. Kolmas 15 akseli 53 on lieriön muotoinen. Napa 53a, jonka sisäkehäs-sä on sokkalanka, on työnnetty ja kiinnitetty akselin yläpäässä olevaan reikään. Tässä navassa 53a on ura-akseli 54, joka toimii neljäntenä käyttöakselina 54 (sitä nimitetään seuraavassa neljänneksi akseliksi 54) ja joka on 20 työnnetty napaan akselin suunnassa niin, että se pääsee liukumaan vapaasti.
Kuvioiden 15 ja 16 esittämällä tavalla pyörivä var-silevy 55, joka muistuttaa tuulimyllyä ja jossa on kolme vartta 55a, on kiinnitetty hoikilla 56 ja muilla osilla 25 neljännen akselin 54 yläpäähän. Pyörivä varsilevy 55 on järjestetty kolmannen akselin 53 ja neljännen akselin 54 aksiaaliviivaan nähden kohtisuoraan tasoon. Jokaisen varren 55a etupäähän on sijoitettu käsi HA4, joka on konstruoitu niin, että se pystyy tarttumaan kudepuolaan 2 kolman-30 teen akseliin 53 ja neljänteen akseliin 54 nähden yhdensuuntaisessa asennossa. Kotelossa 51 on servomoottori 4M, joka on kiinnitetty alapinnastaan akselikoteloa 52 vastapäätä olevaan sivuun. Moottorin M4 lähtöakseli on yhdistetty kolmanteen akseliin 53 nivelellä. Sen vuoksi pyörit-35 tämällä kolmatta akselia 53 ja neljättä akselia, joka on _______ Γ" 12 . f- r\ Λ -j ν· y o i 3 työnnetty ja yhdistetty kolmanteen akseliin 53 sokalla, voidaan pyörittää pyörivää varsilevyä 55 ja jokaista kättä HA4 halutussa pyörimiskulmassa. Sylinteri CY3 on kiinnitetty kiinteänä akselikotelon 52 kehäseinämään yhdensuun-5 täisenä kolmannen akselin 53 ja neljännen akselin 54 kanssa. Sylinterin CY3 tangon etupäähän on kiinnitetty työlevy 57. Työlevyn 57 etupää on sijoitettu siten, että se pääsee liukumaan vapaasti, neljännen akselin 54 yläpäähän järjestetyn kiinnitysholkin 56 ulompaan kehäkanavaan. Tästä joh-10 tuen, kun tankoa työnnetään ulospäin tai se vedetään sisään sylinterin CY3 avulla, pystytään siirtämään neljättä akselia 54 ja pyörivää levyvartta 55, jossa on käsi HA4, akselin 54 akseliviivaa pitkin.
Tämän rakenteen säätölaite C pystyy käsittelemään 15 kudepuolaa 2 erittäin tasaisesti, koska laitteessa on il-maisukytkimet, rajakytkimet sekä muita osia sen eri käyt-töosien kaikissa tärkeissä kohdissa, jolloin koko laitteen toiminta-alue, pysähtymiskohdat ja muut tekijät on määrätty tarkasti.
20 Koska kudepuolan säätölaite C vastaa edellä selos tettua, voidaan suorittaa esimerkiksi kudepuolan 2 ottaminen vastaan edellä selostetusta syöttölaitteesta B ylä-asennossa (merkitty kuvitellulla viivalla kuviossa 9) ja asettaa uusi kudepuola 2 sukkulaan 1 ala-asennossa (mer-25 kitty samaan kuvioon yhtenäisellä viivalla) tai tarttua vanhaan kudepuolaan ja ottaa se pois.
Lisäksi kuten kuviossa 1 esitetään, suppilon muotoinen kudepuolakouru 58 on sijoitettu tiettyyn pisteeseen lähelle edellä mainittua säätökohtaa ja konstruoitu niin, 30 että sukkulasta 1 säätölaitteen C avulla pois otettu vanha kudepuola 2 voidaan hävittää.
(D) Sukkulan ulosvetolaite
Kuvioissa 1, 17 ja 18 esitetyllä tavalla palkkiosa 59 on sijoitettu tiettyyn pisteeseen kutomakoneen sukku-35 laradan yläpuolelle. Palkkiosassa 59 on seinämärunko 60 13 v G Γ ! 3 niitä eri laitteita varten, jotka automaattinen kudepuolan vaihtolaite 10 käsittää. Kuvion 17 esittämällä tavalla laatikon muotoinen kiinnitysrunko 61 on kiinnitetty kan-natinosalla 61a seinämärungon 60 vasemmanpuoleiseen osaan.
5 Tätä kiinnitysrunkoa 61 käytetään langansitomislaitteen J (selostetaan yksityiskohtaisesti myöhemmin kohdassa J) asentamiseen. Sukkulan ulosvetolaite D on järjestetty kiinnitysrungon 61 alasivuun. Tätä laitetta käytetään sukkulan 1 vetämiseen sukkularadan päälle, kun sukkula 1 on 10 tullut sukkulalaatikkoon 11 mentyään sukkularadan 12 yli, niin että kudepuola voidaan vaihtaa. Kiinnitysrungon 61 alapintaan on kiinnitetty sylinteri 4CY kahdella kannatti-mella 62 niin, että tangon etupää suuntautuu sukkulalaa-tikkoa 11 päin ja sylinteri tulee yhdensuuntaiseksi sukku-15 laradan 12 kanssa. Ohjaustanko 63 on tuettu, niin että se voi liikkua vapaasti, lineaarisiin laakereihin, jotka on sijoitettu vastaavasti kannattimien 62 alapäihin. Ohjaustangon yläpää on yhdistetty sylinterin 4CY tankoon yhdys-levyllä 64. Yhdyslevyn 64 alapäähän on kiinnitetty pyörivä 20 käyttölaite 65 kiinteänä rakenteena sukkulalaatikkoa 11 vastapäätä olevalle alueelle ja värähtelyvarsi 66 on kiinnitetty pyörivän käyttölaitteen 65 lähtöakseliin, joka suuntautuu sukkulalaatikon sivuun yhdyslevyn 64 läpi mentyään. Värähtelyvarren 66 etupäähän on järjestetty imuput-25 ki 67 yhdensuuntaisena sukkularadan 12 kanssa. Imuputken 67 etupäähän on kiinnitetty tyhjiötyyny 67a, joka kohdistaa sukkulaan imun ja pitää sen paikallaan. Imuputken 67 takapäähän on järjestetty imuputki 67b, joka on yhdistetty ja on yhteydessä putkeen 67 ja tyhjiötyynyyn 67a, niin 30 että sukkulaan 1 voidaan kohdistaa imu tyhjiötyynyn 67a avulla. Lisäksi on järjestetty pyörivä käyttölaite 65, jossa on ilmaisukytkimet pyörimisliikealueen säätämistä ja ilmaisemista varten.
Sylinterin CY4 tanko on vedetty sisään pyörivän 35 käyttölaitteen 65 kääntäessä värähtelyvartta 66 ylöspäin, 14 v. c, r: τ, jolloin tyhjiötyyny 67a ja muuta osat ovat valmiustilassa yläasennossa kutomakoneen toimiessa normaalisti. Kun ku-depuola 2 on vaihdettava, pyörivä käyttölaite kääntää tyh-jiötyynyä 67a, jolloin se siirtyy alas tiettyyn kohtaan 5 sukkularadan 12 päälle ja sylinterin CY4 varsi tulee ulos, niin että sukkula 1 pysyy sukkulalaatikossa 11 tyhjiötyy-nyn 67a avulla, minkä jälkeen sylinterin CY4 tanko vetäytyy sisään, jolloin sukkula 1 tulee ulos laatikosta sukku-laradalle 12.
10 (E) Langan ulosvetolaite ja muita osia
Kuvioissa 1 ja 5 esitetyllä tavalla langan ulosvetolaite E on sijoitettu runkoalustaan 13 lähelle edellä selostettua kudepuolan säätölaitetta C. Langan ulosvetolaite E käsittää sylinterin CY5, jonka tanko liikkuu suk-15 kularadan 12 pituussuuntaan nähden kohtisuorassa suunnassa, ja käden HA5, joka on sijoitettu sylinterin CY5 tangon yläpäähän. Kuvion 19 esittämällä tavalla on järjestetty lisäksi langan kiinnipitolaite El ja langan ohjain E2 sukkularadan 12 etupään kehäosaan vasemmalle ja oikealle puo-20 lelle langan ulosvetolaitteen E aksiaaliviivan muodostaessa tällöin keskustan. Langan kiinnipitolaitteena El on sylinteri CY6, jonka tanko siirtyy pystysuoraan suuntaan, ja kiinnipitolevy, joka on yhdistetty sylinterin CY6 tankoon. Kudotun kankaan 69 puolella olevan kudelangan toinen 25 pää, joka tulee ulos sukkulasta 1 ja kudotaan sukkulara-dalla 12 oleviin loimilankoihin kudepuolaa vaihdettaessa, kiinnitetään kiinnipitopaineen alaisena sukkularadan 12 välissä olevaan tilaan langan kiinnipitolaitteen El kiin-nipitolevyn avulla. Langan ulosvetolaite on konstruoitu 30 niin, että se tarttuu siinä olevalla kädellä HA5 kudelan-kaan 70 ja vetää sen tätä puolta päin sylinterin CY5 avulla. Langan ulosvetolaite on siis suunniteltu niin, että kuviossa 19 esitetyllä tavalla, kudelanka 70 pysyy lujasti kiinni kiinnipitolevyssä 68 ja on samalla tuettu, niin 35 että se pääsee liukumaan vapaasti, langan ohjaimen E2 15 V C Γ 1 7 S \J I sj avulla ja tulee ulos tälle puolelle suunnilleen kolmion muotoisena.
Edellä selostetut komponentit on järjestetty uuden kudelangan ja koneessa olevan kudelangan yhdistävän solmun 5 N säätämiseksi kudelangan 70 ollessa puolattu rullalait-teelle F, jota selostetaan seuraavassa osassa F.
(F) Rullalaite (langansäätölaite)
Kuvioissa 1 ja 19 esitetyllä tavalla rullalaite F, joka toimii langansäätölaitteena ja johon voidaan puolata 10 haluttu määrä kudelankaa 70, joka vedetään kolmion muotoisena tälle puolelle langan ulosvetolaitteen E ja muiden osien avulla, on sijoitettu langan ulosvetolaitteen E ja langanohjaimen E2 väliin. Kuvioissa 20 ja 21 esitetyllä tavalla ontto lohkorunko 71 on kiinnitetty kiinnityspal-15 kiila kutomakoneen kiinteään osaan tiettyyn pisteeseen sukkularadan 12 tämän puolen suuntaan. Lohkorungon 71 ta-kapäässä (runkoalustan 13 puolella) on moottori M5, joka on varustettu alennusvaihteella 72. Lohkorungon 71 etupäähän (sukkularadan 12 puolelle on kiinnitetty levyn muotoi-20 nen rulla 73, jonka kehään on muodostettu kanavaosa 73a langan ottamiseksi rullan ulompaan kehäosaan. Moottorin M5 käyttämän alennusvaihteen 72 lähtöakseli 72a on yhdistetty kääntyvän akselin 74 toiseen päähän lohkorungon 71 sisäpuolella, kun taas pyörivän akselin 74 toinen pää tulee 25 esiin rullan 73 etupäästä ja on tuettu laakerilla 73b, joka on sijoitettu rullan 73 akselin sisäosaan. Pyörivän akselin 74 ulos suuntautuvan osan kehäalueelle on muodostettu läpimenevä reikä 74a, joka on kohtisuora akselin suuntaan nähden. Reikään 74a on työnnetty ohjaustanko 75. 30 Ohjaustangon 75 toiseen päähän on kiinnitetty koukkulaite, joka kiristää kudelangan 70 ja kiertää sen rullan 73 ympärille. Koukkulaite 76 koskettaa rullan 73 etuosan. Rullan 73 etupäähän on järjestetty ohjauskanava 77, joka on suunnilleen spiraalin muotoinen, noin kahta lankakierrosta 35 varten. Ohjauskanava 77 käsittää ulomman kehäkanavan 77a, 16 b 9 81 3 joka on pyöreä, ja sisemmän spiraalikanavan 77b, joka liittyy yhtäjaksoisena ulompaan kehäkanavaan 77a. Näiden kanavien yhtymäkohtaan on kiinnitetty pistelevy 78 niin, että se pääsee värähtelemään vapaasti. Ohjauskanavassa 77 5 on osa 76a, joka on kiinnitetty edellä mainittuun koukku-laitteeseen 76 ja mahdollistaa sen vapaan pyörimisliikkeen ja asianomaisten osien keskinäisen toiminnan.
Rullan 73 alaosaan sen takapäähän on kiinnitetty ripustuslaite edellä mainitun kudelangan 70 ripustamisek-10 si, joka vedetään paikalleen pyörivällä koukkulaitteella 76. Lohkorungossa 71 olevassa pyörivässä akselissa 74 on ilmaisunapa 74b, joka on konstruoitu niin, että ilmaisu-kytkimen 80 etupää, joka menee lohkorungon 71 kehäseinämän läpi, on ilmaisunapaa 74b vastapäätä, jolloin voidaan il-15 maista pyörivän akselin 74 pyörimisnopeus, toisin sanoen koukkulaitteen 76 nopeus.
Langanohjain 81 on järjestetty siihen linjaan, joka ulottuu lohkorungon 71 vasemman- ja oikeanpuoleisesta si-vuseinämästä rullan 73 etupään yläpuoliskoon. Langanohjain 20 81 on konstruoitu niin, että se voi ohjata koukkulaitteen 76 vetämän kudelangan rullan 73 kehäkanavaosaan 73a. Koskettavissa oleva ilmaisukytkin 82 on järjestetty lähelle langanohjainta 81, niin että se voi ilmaista suoraan lan-ganpuolaustoimintojen lukumäärän.
25 Ohjaustanko 75 ja koukkulaite 76 pyörivät moottorin käydessä, jolloin ohjaustanko 75 voi liukua läpimenevään reikään 74a nähden, minkä jälkeen koukkulaite 76 liikkuu kehän suunnassa rullaosan 76a kanssa ja ohjaa sen ohjaus-kanavaan 77. Kun koukkulaite 76 on suorittanut loppuun 30 yhden kierroksen siitä kohdasta, josta sen pyörimisliike alkoi, sen etupäässä oleva koukkuosa voi työntyä ulos rullan 73 ulkokehästä ja pitää kiinni kudelangasta 70, kun sitä vedetään ulos ja pidetään ripustuslaitteessa 79, ja kiertää mainitun langan rullassa 73 olevan kehäkanavaosan 35 73a ympärille.
17 b 9 C 1 3
Koska koneessa olevan kudelangan pituus kudotun kankaan 69 päästä sukkulaan 1 on suunnilleen vakio, solmu N, joka on muodostettu sitomalla juuri syötetty uusi lanka 70a ja koneessa oleva lanka 70b yhteen, tulee toistuvasti 5 näkyviin määrätyssä kohdassa valmiissa kankaassa, kuten kuvion 19 kohdassa b esitetään, mistä on taas seurauksena, että tällaisia solmuja voi esiintyä kankaassa sellaisissa kohdissa, jotka ovat peräkkäin loimen suunnassa kutomisen jatkuessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kankaan ominaisuudet 10 muuttuvat tietyssä kohdassa, mikä on luonnollisesti epäedullista. Sen vuoksi, jos koneessa oleva lanka 70 puolataan muuttamalla puolauskertojen määrää tässä selostetulla rullalaitteella F, ennen kuin vanha kudepuola otetaan pois ja koneessa oleva lanka katkeaa, kun kudepuola 2 vaihde-15 taan, niin ne kohdat, joissa on solmut N, jotka muodostuvat kudelangoista niiden sitomisen jälkeen, voidaan hajottaa jollakin sopivalla tavalla, niin että ne ovat eri kohdissa kudottua kangasta 69, kuten kuvion 19 kohdassa C esitetään. Myös langan puolaaminen, kun lanka on sidottu, 20 eliminoi välin, joka tulee muuten kudelankaan uuden langan ja koneessa olevan langan väliseen liitoskohtaan, jolloin voidaan välttää esimerkiksi kudelangan juuttuminen kiinni. Lisäksi langan solmut N voidaan seuraavassa selostettavalla tavalla ohjata ulkopuoliselle alueelle pois siitä 25 reiästä, joka on tehty sukkulan 1 etuosaan.
(G) Sukkulan kiinnipitolaite ja muita osia
Kuvioissa 1 ja 17 esitetyllä tavalla palkkiosaan 59 tehty seinämärunko 60 on varustettu sylinterillä CY7, joka toimii sukkulan kiinnipitolaitteena G, ja sylinterillä 30 CY8, joka on kudepuolan kiinnipitolaite Gl, mainittujen sylinterien ollessa sijoitettu vierekkäin seinämärunkoon kannatinlevyn 83 avulla. Nämä kaksi sylinteriä CY7 ja CY8 on sijoitettu sukkularadan 12 päälle niiden tankojen suuntautuessa alaspäin. Kun sukkulan ulosvetolaite D on vetä-35 nyt sukkulan 1 ulos sukkulalaatikosta 11 sukkularadan 12 1 Λ Λ < 7
18 "IJ
päälle, säätölaite C saa aikaan sen, että sukkulassa 1 oleva kudepuola 2 nousee ylös ja tulee kuvion 2A esittämään pystyasentoon, jolloin sylinteri CY7 alkaa toimia ja pitää kiinni sukkulan 1 yläpäästä, jolloin sukkula 2 ei 5 pääse nousemaan ylös paikaltaan. Lisäksi, kun kudepuolan 2 vaihtaminen on suoritettu loppuun, säätölaite C panee uuden kudepuolan 2 vaaka-asentoon sukkulaan 1, jolloin sylinteri CY8 alkaa toimia, työntää uuden kudepuolan 2 varmasti sukkulan 1 sisään pitäen kiinni uuden kudepuolan 2 10 yläosasta ja varmistaa sitten, että uusi kudepuola 2 on sijoitettu asianmukaisesti sukkulaan 1 sekä tarkistaa, onko kudepuola 2 lainkaan sukkulassa.
Kuvion 17 esittämällä tavalla edellä mainittu kan-natinlevy 83 on varustettu langankäsittelylaitteella G2. 15 Tämä laite G2 käsittää sylinterin CY7, jonka tangon yläpää on vaakasuorassa langansitomislaitteen J (selostetaan myöhemmin) sivua päin, ja langankäsittelytangon 84, joka on sylinterin tangon yläpäässä.
(H) Koneessa olevan langan vetolaite ja muita osia 20 (langankäsittelylaite)
Kuvioissa 1 ja 17 esitetyllä tavalla koneessa olevan langan vetolaite H, joka toimii langankäsittelylait-teena, on sijoitettu edellä selostetun langankäsittely-laitteen G2 ja langansitomislaitteen J väliin.
25 Kun koneessa oleva kudepuola 2 vaihdetaan uuteen, uuden kudepuolan ja koneessa olevan kudepuolan molemmat kudelangat on sidottava yhteen. Tätä varten koneessa oleva kudelanka on katkaistava ja koneessa oleva kudepuola on otettava pois sukkulasta. Tämän toiminnon aikana ja myös 30 ennen uuden kudelangan ja koneessa olevan kudelangan si-tomisvaiheen päättymistä, laite H pitää kiinni koneessa olevan kudelangan siitä päästä, joka on sukkulan 1 ulkopuolella sukkularadalla 12.
Kuviossa 1 esitetyllä tavalla kudepuolan ohjain Hl 35 on sijoitettu koneessa olevan langan vetolaitteen H ala- 19 h 9 01 3 osaan. Koneessa oleva kudepuola 2 vedetään ulos sukkulan 1 kanssa sukkularadalle 12 ja pidetään suunnilleen pystysuorassa asennossa säätölaitteen C avulla. Kudepuolan ohjain Hl on konstruoitu niin, että koneessa oleva kudepuola voi-5 daan pitää tällaisessa asennossa kahdella kiinnityslevyllä 91, jotka pystyvät suorittamaan vapaata värähtelyliikettä. Toinen kiinnityslevy 91 on varustettu tangon muotoisella langanohjaimella 92, joka on suunnilleen S-kirjaimen muotoinen. Kuten kuviossa 2A esitetään, se on konstruoitu 10 niin, että vaakasuoraan sijoitettu koneessa oleva lanka 70b katkaistaan leikkurilla 93, joka on sijoitettu lähelle kudelangan ohjainta Hl, kun koneessa olevaa lankaa 70b vedetään vaakasuunnassa langanohjaimen 92 avulla kiinnityslevyn 90 ollessa paikallaan ja koneessa olevan langan 15 70b ollessa vedetty ylös suoraan kulmaan koneessa olevan langan vetolaitteen H värähtelyvarren 88 avulla.
(I) Uuden langan vetolaite (langankäsittelylaite)
Kuvioissa 1 ja 17 esitetyllä tavalla uuden langan vetolaite I, joka toimii langankäsittelylaitteena, on si-20 joitettu tiettyyn kohtaan lähelle koneessa olevan langan vetolaitetta H, jota on selostettu edellä, koneessa olevan langan vetolaitteen H ja langansitomislaitteen J väliin (selostetaan myöhemmin).
(J) Langansitomislaite 25 Kuvioissa 1, 5 ja 17 esitetyllä tavalla kiinnitys- runko 61 on sijoitettu lähelle koneessa olevan langan vetolaitetta H ja uuden langan vetolaitetta I sukkularadan 12 päälle. Tämän kiinnitysrungon 61 sisäpuolelle on järjestetty langansitomislaite J siten, että se pääsee liu-30 kumaan vapaasti sivuttain vaakasuunnassa. Sylinteri CY13 on sijoitettu jäykästi yhdensuuntaisena sukkularadan 12 kanssa kiinnitysrungon 61 sisäpuolelle. Sylinteri CY13 tanko on yhdistetty langansitomislaitteeseen J ja suunniteltu niin, että se pystyy siirtämään koko langansitomis-35 laitteen J langansitomiskohtaan, joka on kuviossa oikealla
20 vQ p < X
(toisin sanoen siihen kohtaan, joka on melkein välittömästi uuden langan vetolaitteen I päällä ylimmässä asennossa ollessaan).
Edellä selostetussa rakenteessa sylinterien, käyt-5 tölaitteiden ynnä muiden käyttövoimana käytetään paineilmaa.
Seuraavassa selostetaan kudepuolan vaihtolaitteen 10 toimintaa mainitun laitteen käsittäessä edellä kohdissa A - J selostetut eri laitteet.
10 Kudepuola 2 vedetään ensin ulos säiliöstä 35 kude- puolan irrotuslaitteella A. Tätä varten X- ja Y-liu'ut 17, 28 siirretään vastaavasti ohjausakseleita 15, 21 pitkin kahdella moottorilla Ml, M2 ja X-liuku 17 ja Y-liuku 28 pysäytetään haluttuihin kohtiin ilmaisusignaaleilla, joita 15 ilmaisukytkimet 20, 31 synnyttävät kahta asemointiosaa 19, 30 varten. Sen jälkeen käynnistetään sylinteri CY1 ja käsi HAI siirretään alaspäin ja sitä käytetään niin, että se tarttuu halutussa asennossa olevan kudepuolan 2 yläpäähän. Tämän jälkeen sylinterin CY1 ja moottorien Ml, M2 toimies-20 sa kudepuola 2 siirretään syöttölaitteeseen B.
Syöttölaite B ottaa kudepuolan 2 kudepuolan irro-tuslaitteesta A (kuviossa 9 yhtenäisellä viivalla esitetyssä asennossa). Kun syöttölaitteen B käsi HA3 on kuviossa 10 esitetyssä vaakasuorassa asennossa tarttunut kude-25 puolan 2 pohjaan, kudepuolan irrotuslaite A poistaa ensin kumihatun kudepuolasta 2 käden HA2 avulla. Sitten syöttölaitteen B sylinteri CY2 alkaa toimia, ja sen tanko tulee ulos. Värähtelyosa 38 ja käsi HA3, jotka on sijoitettu tangon yläpäähän, siirtyvät ylöspäin pyörimisliikkeenä, 30 joka keskittyy akseliosan 37 ympärille, käden HA3 liikkuessa ylöspäin (vinosti ylöspäin) suorassa kulmassa kude-puolan 2 ollessa kiinni siinä. Syöttölaite B siirtää kude-puolan 2 käteen HA4, joka on sijoitettu yläasentoon sijoitetun säätölaitteen C pyörivään varsilevyyn 55. Tässä ra-35 kenteessa kaksi erilaista kudepuolaa 2 voidaan vaihtaa 21 b9 o 1 3 erilaisia kudelankoja käsittäviin kudepuoliin. Kaksi säätölaitteen C kolmesta kädestä HA4 tarttuu vastaavasti erilaisiin kudepuoliin 2, kun taas kolmatta kättä HA4 käytetään koneessa olevan kudepuolan käsittelemiseen.
5 Kun sukkulassa 1 oleva kudelanka 4 on vähentynyt pieneen määrään, kutomakone pysähtyy automaattisesti silloin, kun sukkula 1 on tullut sukkulalaatikkoon 11 sukku-laradan 12 läpi. Sitten, kuten kuviossa 17 esitetään, sukkulan ulosvetolaite alkaa toimia ja vetää sukkulan 1 pois 10 sukkulalaatikosta 11 sukkularadalle 12. Tämän jälkeen, kuten kuviossa 19 esitetään, sylinteri CY6 alkaa toimia, ja kiinnipitolevy 68 liikkuu alaspäin ja kiinnittää kudotun kankaan 69 puolella olevan kudelangan 70. Suunnilleen samanaikaisesti tämän toiminnon kanssa myös langan ulosve-15 tolaite E alkaa toimia ja vetää kudelankaa sivulle kolmion muotoisena kuviona langanohjaimen E2 ja kiinnipitolevyn 68 avulla. Solmujen hajottamiseksi, mitä on selostettu edellä, laite siirtää kudelangan rullalaitteeseen F, joka säätää kudelangan 70 kiertämällä koneessa olevaa kudelankaa 20 riittävästi (useita kertoja).
Sen jälkeen kudepuolan 2 säätölaite C alkaa toimia. Ensin moottori M3 käynnistyy ja siirtää pääakselia 43 alaspäin kuviossa 9 esitettyyn asentoon. Sitten pyörivä käyttölaite 50 alkaa toimia ja pyörittää toista akselia 25 49. Toisin sanoen toinen akseli pyörii niin, että pyörivä varsilevy 55 (kuvio 9) kääntyy 90° piirustuksessa esitettyä sivua päin, ja tämän toiminnon jälkeen pyörivä varsilevy 55 on suorassa kulmassa vaakatasoon nähden. Tässä tilassa käsi HA4, jonka päällä pyörivä varsilevy 55 on, on siirty-30 nyt sellaiseen kohtaan, jossa se tarttuu koneen sukkulassa 1 olevan kudepuolan 2 päähän (ei esitetty piirustuksissa). On mahdollista, että koneessa oleva kudepuola 2 pannaan sukkulaan 1 pystyasennossa kuvion 2A esittämällä tavalla käynnistämällä käsi HA4, jolloin se tarttuu koneessa ole-35 vaan kudepuolaan 2 ja käynnistämällä pyörivä käyttölaite 22 -9013 50, niin että se kääntyy 90° aikaisempaan toimintaan nähden vastakkaiseen suuntaan käden HA4 pitäessä kiinni koneessa olevasta kudepuolasta 2. Tässä tapauksessa, jos koneessa olevaa kudepuolaa 2 yritetään nostaa pystysuoraan asentoon 5 kääntämällä kättä HA4 ylöspäin, sukkula 1 nousee ylös suk-kularadasta 12, koska koneessa oleva kudepuola 2 on sukkulan 1 takaosassa olevan kielen 3 päällä. Sen vuoksi, kuten kuviossa 17 esitetään, sukkulan kiinnipitolaite G käynnistyy suunnilleen samanaikaisesti tämän toiminnon kanssa, ja 10 sukkulan 1 se osa, joka on lähellä sen yläpäätä, puristuu alas sylinterin CY7 tangon ja sukkularadan 12 väliin mainitun osan pitämiseksi tässä kohdassa. Tässä suhteessa, kun koneessa oleva kudepuola 2 pannaan pystysasennossa sukkulaan 1, koneessa oleva lanka 70b suuntautuu kuvion 22 15 esittämällä tavalla vinosuuntaan kiristettynä koneessa olevan kudepuolan 2 ja sukkulan 1 väliin (ei esitetty kuviossa).
Sitten koneessa olevan langan vetolaite, joka on langankäsittelylaite, alkaa toimia. Ensin sylinteri CY10 20 käynnistyy, ja molemmat varret 87, 88 liikkuvat alaspäin. Sen jälkeen värähtelyvarsi 88 kääntyy, ja molemmat varret 87, 88 pitävät kiinni koneessa olevasta langasta 70b. Sylinterin CY10 vetovaikutuksesta johtuen molemmat varret 87, 88 liikkuvat ylöspäin koneessa olevan langan 70b ol-25 lessa niiden päällä ja tulevat koneessa olevan langan 70b kanssa imuputkeen 89 uritettua kanavaa 89a pitkin. Kude-puolan ohjain Hl (esitetty kuviossa 1) saa aikaan kiinni-pitolevyjen 91 avautumistoiminnon mainittujen levyjen pidettyä kiinni koneessa olevasta kudepuolasta ja vetää ko-30 neessa olevaa lankaa 70b vaakasuunnassa langanohjaimen 92 avulla, kuten kuvio 2A esittää. Näin vedetty, koneessa oleva lanka 70b koskettaa kuumaleikkuriin, sulaa ja katkeaa siinä lämmön vaikutuksesta. Koneessa olevan langan 70b loppuosa, joka on katkaistu koneessa olevasta kudepuo-35 lasta 2, imetään imuputkeen 89 ja pysyy imulla pystysuo- 23 t 9 Ο ί 3 rassa asennossa.
Sitten säätölaite C käynnistyy uudestaan. Kuten jo mainittiin, säätölaite on tällöin sunnilleen kuviossa 9 yhtenäisellä viivalla esitetyssä asennossa, ja myös tässä 5 asennossa se pitää kiinni' sukkulassa 1 pystysasennossa olevan kudepuolan 2 päästä. Sylinteri CY3 käynnistyy, ja neljäs akseli 54 liikkuu ylöspäin, jolloin pyörivä varsi-levy 55 ja käsi HA4 liikkuvat ylöspäin kuviossa 13 nuolella d esitettyyn suuntaan. Koska koneessa oleva kudepuola 10 2, johon käsi HA4 on tarttunut, on siirtynyt ylöspäin ko neessa oleva kudepuola 2 tulee ulos sukkulassa 1 olevasta kielestä 3. Sitten servomoottori M4 käynnistyy, jolloin kolmas akseli 53 alkaa pyöriä ja panee myös pyörivän var-silevyn 55 pyörimään. Pyörimissuunta valitaan tässä vai-15 heessa riippuen siitä, mikä käden HA4 kiinni pitämistä uusista kudepuolista 2 on pantava sukkulaan 1. Pyörimis-kulma on noin 120°. Tarkemmin sanottuna koneessa oleva kudepuola 2 otetaan pois sukkulassa 1 olevasta kielestä 3 ja uusi kudepuola 2 pannaan kielen 3 päälle. Sitten sylinte-20 rin CY3 tanko vetäytyy sisään ja siirtää uuden kudepuolan 2 sukkulan 1 kielen päälle. Käsi HA4, joka on ollut kiinni uudessa kudepuolassa 2, avautuu ja servomoottorin M4 pyöriessä vähän se siirtyy pois uuden kudepuolan 2 pään kohdalta.
25 Uuden langan vetolaite I, joka toimii langankäsit- telylaitteena, käynnistyy. Sylinteri CY11 toimii ensin, jolloin imuputki 99 ja imusylinteri 98 ja myös muut osat liikkuvat alaspäin. Kuviossa 17 esitetyllä tavalla imu-sylinteri 98 imee siinä olevaa ilmaa ylöspäin ja on uuden 30 kudepuolan 2 ympärillä suunnilleen pystysuorassa asennossa sukkularataan 12 ripustettuna. Samanaikaisesti useat suuttimet, jotka on sijoitettu lähelle imusylinterin 98 aukon alapäätä, puhaltavat suurpaineista ilmaa ja muodostavat näin ilmavirran uuden kudepuolan 2 ympärille langan kier-35 teisiin nähden vastakkaiseen suuntaan. Tällöin tiukasti 24 b 9 0 ! 3 uuden kudepuolan ympärille kierretyn uuden langan pää vedetään erilleen suurella voimalla, minkä jälkeen se imetään putkeen 99 yläasennossaan olevan pohjarungon 97 avulla. Kun imusylinteri 98 on lopettanut laskeutumisiskunsa, 5 sylinteri CY12 alkaa toimia· ja käynnistää tällöin värähtely levyn 100, joka on pohjarungon 97 sisällä ja pitää kiinni uuden langan päästä tarttumalla siihen mainitun levyn ja pohjarungon 97 välissä.
Sylinteri CY11 vetäytyy sitten takaisin, jolloin 10 imusylinteri 98 ja muut osat, jotka tarttuvat uuden langan päähän, siirtyvät ylöspäin. Tällöin sukkulaan 1 sijoitetussa uudessa kudepuolassa 2 oleva uusi lanka on jännitettynä pystysuunnassa ja sukkulan 1 etuosasta ulos vedetyn, koneessa olevan langan pää ohjataan ylöspäin rinnakkain 15 uuden langan kanssa. Kun imusylinteri 98 on lopettanut nousuiskunsa, sylinteri CY12 käynnistyy, vapauttaa langan siirtämällä pöhjarungossa 97 olevaa värähtelylevyä 100 ja päästää imuvaikutuksen kohdistumaan näin uuden langan päähän.
20 Ilmaisimen (ei esitetty) ilmaistessa, että uuden langan pää on imetty sylinteriin sopivan pituuden verran, säätölaitteen C servomoottori M4 käynnistyy ja pyörittää pyörivää varsilevyä 55 käden HA4 pitäessä tällöin kiinni uudenkudepuolan 2 päästä ja estää tällä tavoin langan li-25 säimemisen. Samanaikaisesti langankäsittelylaitteen G2 sylinteri CY9 käynnistyy, ja langankäsittelytanko 84 työntää uuden langan ja koneessa olevan langan 70b päät lan-gansitomislaitteen J suuntaan. Tällöin sylinteri 13 alkaa toimia, ja koko langansitomisyksikkö J siirtyy alaspäin 30 tiettyyn kohtaan uuden langan vetolaitteen I alapuolelle. Sekä uuden langan että vanhan langan 70b päät ohjataan langansitomislaitteen J ylemmästä ja alemmasta tulo-osastosta 110a, 113a vastaavasti ylempään ja alempaan ohjaus-kanavaan 110b, 113b.
35 Sitten molemmista langoista, toisin sanoen uudesta 25 b 9 8 1 3 langasta ja koneessa olevasta langasta, muodostetaan "yksinkertainen nippusolmu" langansitomislaitteella J.
Kun koneessa olevan kudepuolan tilalle on vaihdettu uusi kudepuola, kutomakone voidaan käynnistää jälleen.
5 Edellä selostetulla tavalla tämän rakenteen mukai nen järjestelmä pystyy ottamaan esiin kulloinkin tarvittavan ja valitun kudepuolan, joka on varastoitu etukäteen määrättyyn kohtaan, käsittelemällä sitä kudepuolan irro-tuslaitteella ja sijoittamalla uusi kudepuola sukkulaan 10 säätölaitteella C, joka toimii itsenäisesti neljään suuntaan, tai ottaa koneessa olevan kudepuolan pois sukkulasta. Järjestelmä on suunniteltu myös niin, että uuden langan ja koneessa olevan langan vetolaitteet H, I käsittelevät näitä molempia lankoja, siis uutta lankaa ja konees-15 sa olevaa lankaa, jotka ovat ohuita ja joita on vaikea pitää oikeassa muodossaan, ja lisäksi niin, että langan-sitomislaite J, joka on varustettu erilaisilla leukalait-teilla, joita sylinterit käyttävät, pystyy sitomaan uuden ja koneessa olevan langan yhteen. Koska kudelankojen sol-20 mut N voidaan hajottaa eri kohtiin rullalaitteella F, tähän järjestelmään liittyy erittäin suuria etuja kudottaessa erikoistekstiilejä letkukudontamenetelmää käyttäen.
Kuten jo mainittiin, kudepuolan vaihtolaitteessa 10 on paljon rajakytkimiä ja ilmaisimia ynnä muita komponent-25 teja eri osien ja laitteiden työalueiden säätämiseksi ja suoritetun työn määrän tai yksikön eri osien, laitteiden ja komponenttien sijainnin ilmaisemiseksi. Lisäksi kude-puolan vaihtolaite ja kutomakone voidaan varustaa monilla ilmauslaitteilla, esimerkiksi rajakytkimillä, ilmaisukyt-30 kimillä ja ilmaisimilla edellä esitetyssä selostuksessa mainittujen lisäksi, niin että käyttöolosuhteita voidaan valvoa ja ilmaista häiriöt ja virheet. Kudepuolan vaihto-laite ja kutomakone on suunniteltu niin, että ne voivat käyttää hyväkseen ilmaisulaitteiden synnyttämiä signaaleja 35 ja suorittaa mainitut toiminnot ohjaus- ja valvontajärjes- 26 H 9 C I 3 telmän suorittaman ohjauksen ja valvonnan alaisena, koska tämä järjestelmä on oleellinen osa keksinnön mukaista rakennetta, joten sitä selostetaankin vielä lähemmin. Näin ollen tämä järjestelmä, joka on monien laiteryhmien yhdis-5 telmä, pystyy käyttämään kitkattomasti kudepuolan vaihto-laitetta ja kutomakonetta, jotka suorittavat eri toimintoja integroituna järjestelmänä. Kun kudepuolan vaihtolaite 10 on kiinnitetty kutomakoneeseen nyt selostetulla tavalla, kudepuolan vaihtaminen, joka tapahtui aikaisemmin vain 10 käsin, voidaan nyt automatisoida, nimenomaan kudepuolan vaihtaminen letkukudontamenetelmässä, jossa langat sitomalla muodostetut yhtäjaksoiset kudelangat kudotaan kankaaksi.
Il

Claims (3)

27 v Ο Γ1 3
1. Automaattinen kudepuolan vaihtolaite (10), joka vaihtaa tyhjentyneen kudepuolan (2) kudelangalla täytet- 5 tyyn kudepuolaan sukkulassa (1), joka liikkuu ylä- ja ala-loimilangan välissä, tunnettu siitä, että vaihto-laite käsittää: - ainakin yhden käden (HA4), joka tarttuu kudepuolaan (2), 10. pyörivän varsilevyn (55), johon mainittu käsi (HA4) on kiinnitetty, - ensimmäisen käyttölaitteen (M4,CY3) pyörivän varsilevyn (55) pyörittämiseksi ja sen siirtämiseksi lineaarisesti asemasta, jossa kudepuola on nostettu sukkulan (1) 15 yläpuolelle asemaan, jossa kudepuola (2) on laskettu kontaktiin sukkulan kanssa pyörimisliikkeen aksiaalisuunnas-sa, ja - toisen käyttölaitteen (M3) mainitun pyörivän varsilevyn (55) siirtämiseksi odotusasennosta kudepuolan 20 vaihtoasentoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vaihtolaite, tunnettu siitä, että mainittu varsilevy (55) on sijoitettu tasoon, joka on kohtisuorassa mainittuun aksi-aalisuuntaan nähden.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vaihtolaite, tunnettu siitä, että mainittu käsi (HA4) on suunnattu tarttumaan kudepuolaan (2) siten, että kudepuola on yhdensuuntainen mainitun aksiaalisuunnan kanssa. 28. c p ' i b 7 i i o
FI912507A 1987-06-16 1991-05-23 Automatisk utbytesanordning foer en vaeftspole vid vaevstol av skytteltyp FI89813C (fi)

Applications Claiming Priority (10)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP14806387 1987-06-16
JP62148063A JPS63315640A (ja) 1987-06-16 1987-06-16 コップ自動交換装置
JP62157834A JPS646146A (en) 1987-06-26 1987-06-26 Yarn knotting equipment
JP15783487 1987-06-26
JP62161025A JPS646147A (en) 1987-06-30 1987-06-30 Device for adjusting yarn in cup automatical exchanger
JP16102487 1987-06-30
JP62161024A JPS646145A (en) 1987-06-30 1987-06-30 Cup exchanger
JP16102587 1987-06-30
FI882861A FI89384C (fi) 1987-06-16 1988-06-15 Automatisk vaexelanordning foer en vaeftspole
FI882861 1988-06-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI912507A0 FI912507A0 (fi) 1991-05-23
FI89813B FI89813B (fi) 1993-08-13
FI89813C true FI89813C (fi) 1993-11-25

Family

ID=27514623

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912509A FI89386C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Traodbindningsanordning foer en vaevmaskin
FI912507A FI89813C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Automatisk utbytesanordning foer en vaeftspole vid vaevstol av skytteltyp
FI912508A FI89385C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Regleringsanordning foer en vaevstol

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912509A FI89386C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Traodbindningsanordning foer en vaevmaskin

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912508A FI89385C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Regleringsanordning foer en vaevstol

Country Status (1)

Country Link
FI (3) FI89386C (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2235584B1 (es) * 2002-12-23 2006-02-16 Investigaciones Y Desarrollos Automatizados, S.L.U. Maquina de procesado de tejido para productos orientados a la carpinteria y metodo de aplicacion.

Also Published As

Publication number Publication date
FI89386B (fi) 1993-06-15
FI912509A0 (fi) 1991-05-23
FI89385B (fi) 1993-06-15
FI89385C (fi) 1993-09-27
FI912507A0 (fi) 1991-05-23
FI912508A0 (fi) 1991-05-23
FI89386C (fi) 1993-09-27
FI89813B (fi) 1993-08-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3801030A (en) Yarn winding process and a machine adapted for carrying out same
US4069983A (en) Method and device for forming a bunch winding on a fresh bobbin at the time of a doffing and donning operation
US20030038206A1 (en) Open-end rotor spinning machine
US4431138A (en) Method and apparatus for winding yarn
FI89384B (fi) Automatisk vaexelanordning foer en vaeftspole
JP5065290B2 (ja) 巻取機
JPH0726265B2 (ja) 紡績機と巻取機とを備えた装置
US5778651A (en) Method of, and device for, spinning-in yarn on an open-end spinning machine
US4539803A (en) Device to piece-up yarn and doff yarn packages on open-end spinning machines
KR100539034B1 (ko) 합성 필라멘트용 권사기
CN100434350C (zh) 卷绕机
FI89813C (fi) Automatisk utbytesanordning foer en vaeftspole vid vaevstol av skytteltyp
KR20000069721A (ko) 연속 주행사를 권취하기 위한 방법 및 장치
US3920193A (en) Winding apparatus with automatic changing of tubes or the like
GB2210642A (en) Leasing arrangements in cone warping machine
CN1100715C (zh) 卷绕机
JP2007522056A (ja) 複数の糸群を巻取るための装置
US4561602A (en) Method and apparatus for facilitating doffing of a yarn processing machine
US5431353A (en) Bobbin winding machine
EP3006384B1 (en) Bobbin separating device, doffing cart, and yarn winding machine
US5485967A (en) Yarn winding apparatus with manifold assembly movable between blowing and standby positions relative to a pair of bobbin carrying spindles
RU2779035C1 (ru) Мотальная машина
SU922198A1 (ru) Устройство дл сн ти початков и насадки патронов на веретена пр дильных и крутильных машин
RU2084564C1 (ru) Центрифугальная прядильная машина
JPH0737298B2 (ja) 糸巻取装置及び糸をチャックに巻く方法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
HC Name/ company changed in application

Owner name: ICHIKAWA CO., LTD.

MM Patent lapsed