FI89385B - Regleringsanordning foer en vaevstol - Google Patents

Regleringsanordning foer en vaevstol Download PDF

Info

Publication number
FI89385B
FI89385B FI912508A FI912508A FI89385B FI 89385 B FI89385 B FI 89385B FI 912508 A FI912508 A FI 912508A FI 912508 A FI912508 A FI 912508A FI 89385 B FI89385 B FI 89385B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weft
yarn
shuttle
trees
roller
Prior art date
Application number
FI912508A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI89385C (fi
FI912508A0 (fi
Inventor
Takao Yarita
Hideo Komori
Koji Ogasaware
Hiroaki Takami
Original Assignee
Ichikawa Woolen Textile
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP62148063A external-priority patent/JPS63315640A/ja
Priority claimed from JP62157834A external-priority patent/JPS646146A/ja
Priority claimed from JP62161025A external-priority patent/JPS646147A/ja
Priority claimed from JP62161024A external-priority patent/JPS646145A/ja
Priority claimed from FI882861A external-priority patent/FI89384C/fi
Application filed by Ichikawa Woolen Textile filed Critical Ichikawa Woolen Textile
Publication of FI912508A0 publication Critical patent/FI912508A0/fi
Publication of FI89385B publication Critical patent/FI89385B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89385C publication Critical patent/FI89385C/fi

Links

Landscapes

  • Looms (AREA)
  • Braiding, Manufacturing Of Bobbin-Net Or Lace, And Manufacturing Of Nets By Knotting (AREA)

Description

! 39385 Säätölaite kutomakonetta varten Käsiteltävä keksintö koskee säätölaitetta kutomakonetta varten, jossa kutominen tapahtuu ohjaamalla sukku-5 la, jossa on puola, jonka ympärille on puolattu kudelanka, ylä- ja alaloimilankojen välissä.
Yleensä tavanomaisessa sukkuloita käyttävässä kutomakoneessa suoritetaan toistuvasti avaustoiminnot loimilan-kojen erottamiseksi toistuvasti ylä- ja alaryhmiksi, kun 10 taas sukkula, jossa on kudelangat, ohjataan samanaikaisesti ylä- ja alaloimilankojen väliin synkronisesti avaustoimin-non kanssa. Esimerkiksi, kuten kuvioissa 2A ja 2B esitetään, tavanomaisessa sukkulassa 1, joka muistuttaa muodoltaan yleensä venettä, on syvennys la, johon pannaan pit-15 känomainen kudepuola 2, jonka ympärille kudelangat 4 on kierretty. Syvennyksen la takaosaan on järjestetty kieli, joka on kiinnitetty niin, että se pyörii 90° ja liikkuu siis vaaka-asennosta pystyasentoon. Kudepuola 2 on pantu vaaka-asentoon syvennykseen la siten, että kieli 3 on työn-20 netty reikään 2a, joka on muodostettu kudepuolan 2 pohjaan. Tämän jälkeen kudelangat 4 vedetään ulos sukkulan 1 etuosaan muodostetusta reiästä Ib.
Tässä rakenteessa sukkulassa oleva kudelankamäärä 4 vähenee sukkulan liikkuessa edestakaisin. Kun kudelanka on . : 25 loppunut kokonaan, kone on pysäytettävä. Tämän vuoksi ta vanomaisessa kutomakoneessa, kun kudelankaa 4 todetaan olevan jäljellä vain vähän, koneen käyttäjän, jonka on tätä varten seisottava koneen vieressä, on vaihdettava kudepuo-lat käsin. Toisin sanoen vanhassa kudepuolassa oleva kude-30 lanka, joka on loppunut melkein kokonaan, katkaistaan ja vanha kudepuola otetaan käsin pois sukkulasta 1. Sukkulaan 1 pannaan sitten uusi kudepuola ja uusi ja vanha kudelanka : solmitaan toisiinsa.
’.· Tämän vuoksi on yleensä välttämätöntä, että jokaista 35 2 39385 kutomakonetta varten järjestetään yksi henkilö, koska kude-puolat 2 joudutaan vaihtamaan usein. Tämä on luonnollisesti päätekijä kutomakoneen kokonaispalkkakustannuksissa. Lisäksi, koska kutomakoneissa käytetään suurinopeuksisia sukku-5 loita, jotka pitävät aina kovaa ääntä, koneen käyttäjä saattaa väsyä helposti.
Näin ollen pyritäänkin sekä vähentämään kutomakoneen käyttökustannuksia että parantamaan työympäristön laatua. Aikaisemmin lankojen käsittelyyn liittyvistä monimutkai-10 sista toiminnoista johtuen ei ole kuitenkaan päästy kude-puolien vaihdon automatisointiin tyydyttävällä tavalla. Tämä johtuu vanhan ja uuden langan sitomistoimenpiteissä esiintyvistä ongelmista, joiden ansiosta lanka vaurioituu tai katkeaa käsittelyssä, tai solmukohdat sijoittuvat epä-15 edullisesti suurin piirtein samaan kohtaan pitkin kudottavaa kangasta. Kun kudelanka muodostaa pitkittäisen langan päättömässä kankaassa, on solmukohdilla taipumus keskittyä kankaan melko kapeaan poikittaissuuntaiseen alueeseen, koska toistuvat sitomisoperaatiot tapahtuvat aina tietyn 20 langanpituuden jälkeen. Tällaiset solmukohtien kertymät ovat erityisen haitallista paperinvalmistuksessa käytettävien huopien tukikankaiden tapauksessa.
Aikaisempiin rakenteisiin liittyvien, edellä mainittujen epäkohtien eliminoimiseksi keksinnön mukaan on nyt : 25 kehitetty säätölaite kutomakonetta varten, jossa kutominen tapahtuu ohjaamalla sukkula, jossa on kudelankaa sisältävä kudepuola, ylä- ja alaloimilankojen väliin, säätölaitteen käsittäessä tällöin - levyn muotoisen rullan, joka on varustettu kehän 30 suuntaisilla kanavaosilla puolatun langan sijoittamiseksi siihen; - langan kiinnipitolaitteen, joka suuntautuu ulospäin mainitun rullankehän suuntaisista kanavaosista lankojen pitämiseksi paikallaan; : 35 - koukku laitteen mainitun kiinnipitolaitteen kiinni- 3 39385 pitämien lankojen vangitsemiseksi ja niiden pyörittämiseksi, jolloin langat puolaantuvat rullan kehän suuntaisten kanavaosien päälle.
Keksinnön mukaisella säätölaitteella vältytään lan-5 koihin kohdistuvista ylisuurista rasituksista sitomisvai-heen aikana ja ennen kaikkea solmukohtien keskittymisestä tiettyyn alueeseen kankaassa, koska langat sidotaan yhteen vasta sen jälkeen, kun vanha kudelanka on kierretty keksinnön mukaiseen säätölaitteeseen kuuluvan rullan ympäri. Sää-10 tämällä rullalle kierrettävien kierrosten määrää, on sito-miskohdan etäisyys tekstiilin reunasta myös säädettävissä.
Keksinnön muille edullisille sovellutusmuodoille on tunnusomaista se, mitä jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa on esitetty. Keksintöä selostetaan seuraavassa 15 esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 on yleiskuva kutomakoneesta, johon keksinnön mukaista säätölaitetta voidaan soveltaa, kuvio 2 on kaaviona esitetty tasokuva ja esittää 20 rullalaitteen ja langassa olevien solmujen sijainnin välistä suhdetta, kuvio 3 on leikkaus keksinnön mukaisesta rullalait-teesta, jota käytetään langansäätölaitteena automaattista kudepuolan vaihtolaitetta varten, . 25 kuvio 4 esittää rullalaitteen rullaa sukkularadan puolelta nähtynä.
Tässä esimerkissä käytettävällä kutomakoneella pystytään suorittamaan paperinvalmistuksessa tarvittavan paksun huovan letkukudontaa kahden kudelankatyypin ollessa 30 sijoitettu kahteen sukkulaan 1, jotka liikkuvat edestakaisin sukkularadalla 12, kun taas sukkulalaatikko 11 liikkuu ylös- ja alaspäin loimilangan viriöliikkeen kanssa tahdistettuna. Koneen osia koskeva yksityiskohtainen selostus on kuitenkin jätetty tästä pois, koska osat vastaavat pääosil-35 taan tavanomaisen kutomakoneen osia.
4 39385 Tässä rakenteessa kutomakoneessa on automaattinen kudepuolan vaihtolaite, joka vaihtaa automaattisesti sukkulan 1 kudepuolan ja lisää näin koneen työtehoa. Seuraa-vassa esitetään yksityiskohtainen selostus keksinnön mukai-5 sen automaattisen kudepuolan vaihtolaitteen jokaisen komponentin rakenteesta ja toiminnasta viittaamalla kuvion 1 yleispiirustukseen ja muihin eri osia esittäviin piirustuksiin.
Kuvion 1 esittämällä tavalla sukkularadan 12 toi-10 selle puolelle on järjestetty runkoalusta 13. Tässä kuviossa runkoalustan 13 sijainti esitetään muutettuna laitteen eri osien rakenteen ja sijainnin havainnollistamiseksi paremmin. Laitteen ollessa varsinaisessa käytössä runkoalustan 13 etusivu on pituussuunnassa yhdensuuntainen sukkula-15 radan 12 kanssa, kuten kuviossa 1 nuolella a) esitetään, ja runkoalustan 13 etusivun keskiosa on suunnilleen vastapäätä sukkulalaatikon 11 ulkosivun päätyosaa, kuten myös kuviossa 5 esitetään.
Runkoalustaan 13 on sijoitettu kudepuolan irrotus-20 laite A, joka irrottaa tietyssä asennossa olevan kudepuolan 2 ja siirtää sen pois tarttumalla edellä mainittuun käteen ja kuljettamalla sitä suorassa kulmassa toisiinsa nähden oleviin suuntiin.
Syöttölaite B, joka on sijoitettu tiettyyn kohtaan 25 runkoalustaan 13 edellä selostetun kudepuolan irrotuslait-teen A ja seuraavassa selostettavan kudepuolan säätölaitteen C väliin, ottaa vastaan kudepuolan 2 tarttumalla sen pohjaosaan kudepuolan 2 tullessa siihen kudepuolan 2 pään ollessa kiinni kudepuolan 2 irrotuslaitteessa A ja syöttää 30 kudepuolan 2 sitten kudepuolan säätölaitteeseen C seuraavan toiminnon aikana.
Sukkulan ulosvetolaite kuviossa 1 esitetyllä tavalla palkkiosa 59 on sijoitettu tiettyyn pisteeseen kutomakoneen sukkularadan yläpuolelle. Palkkiosassa 59 on seinämärunko 35 60 niitä eri laitteita varten, jotka automaattinen kude- 5 39385 puolan vaihtolaite 10 käsittää. Sukkulan ulosvetolaite D on järjestetty kiinnitysrungon 61 alasivuun. Tätä laitetta käytetään sukkulan 1 vetämiseen sukkularadan päälle, kun sukkula 1 on tullut sukkulalaatikkoon 11 mentyään sukkula-5 radan 12 yli, niin että kudepuola voidaan vaihtaa.
Kuviossa 1 esitetyllä tavalla langan ulosvetolaite E on sijoitettu runkoalustaan 13 lähelle edellä selostettua kudepuolan säätölaitetta C. Langan ulosvetolaite E käsittää sylinterin CY5, jonka tanko liikkuu sukkularadan 12 pituus-10 suuntaan nähden kohtisuorassa suunnassa, ja käden ΗΆ5, joka on sijoitettu sylinterin CY5 tangon yläpäähän. Kuvion 2 esittämällä tavalla on järjestetty lisäksi langan kiinnipi-tolaite El ja langan ohjain E2 sukkularadan 12 etupään kehäosaan vasemmalle ja oikealle puolelle langan ulosveto-15 laitteen E aksiaaliviivan muodostaessa tällöin keskustan. Langan kiinnipitolaitteena El on sylinteri CY6, jonka tanko siirtyy pystysuoraan suuntaan, ja kiinnipitolevy, joka on yhdistetty sylinterin CY6 tankoon. Kudotun kankaan 69 puolella olevan kudelangan toinen pää, joka tulee ulos sukku-20 lasta 1 ja kudotaan sukkularadalla 12 oleviin loimilankoi-hin kudepuolaa vaihdettaessa, kiinnitetään kiinnipitopai-neen alaisena sukkularadan 12 välissä olevaan tilaan langan kiinnipitolaitteen El kiinnipitolevyn avulla. Langan ulosvetolaite on konstruoitu niin, että se tarttuu siinä ole-25 valla kädellä HA5 kudelankaan 70 ja vetää sen tätä puolta päin sylinterin CY5 avulla. Langan ulosvetolaite on siis suunniteltu niin, että kuviossa 2 esitetyllä tavalla, kude-lanka 70 pysyy lujasti kiinni kiinnipitolevyssä 68 ja on samalla tuettu, niin että se pääsee liukumaan vapaasti, 30 langan ohjaimen E2 avulla ja tulee ulos tälle puolelle suunnilleen kolmion muotoisena.
Edellä selostetut komponentit on järjestetty uuden kudelangan ja koneessa olevan kudelangan yhdistävän solmun N säätämiseksi kudelangan 70 ollessa puolattu rullalait-... 35 teelle F, jota selostetaan seuraavassa osassa F.
6 39385
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyllä tavalla rullalaite F, joka toimii langansäätölaitteena ja johon voidaan puolata haluttu määrä kudelankaa 70, joka vedetään kolmion muotoisena tälle puolelle langan ulosvetolaitteen E ja muiden 5 osien avulla, on sijoitettu langan ulosvetolaitteen E ja langanohjaimen E2 väliin. Kuvioissa 3 ja 4 esitetyllä tavalla ontto lohkorunko 71 on kiinnitetty kiinnityspalkilla kutomakoneen kiinteään osaan tiettyyn pisteeseen sukkulara-dan 12 tämän puolen suuntaan. Lohkorungon 71 takapäässä 10 (runkoalustan 13 puolella) on moottori M5, joka on varus tettu alennusvaihteella 72. Lohkorungon 71 etupäähän (suk-kularadan 12 puolelle on kiinnitetty levyn muotoinen rulla 73, jonka kehään on muodostettu kanavaosa 73a langan ottamiseksi rullan ulompaan kehäosaan. Moottorin M5 käyttämän 15 alennusvaihteen 72 lähtöakseli 72a on yhdistetty kääntyvän akselin 74 toiseen päähän lohkorungon 71 sisäpuolella, kun taas pyörivän akselin 74 toinen pää tulee esiin rullan 73 etupäästä ja on tuettu laakerilla 73b, joka on sijoitettu rullan 73 akselin sisäosaan. Pyörivän akselin 74 ulos suun-20 tautuvan osan kehäalueelle on muodostettu läpimenevä reikä 74a, joka on kohtisuora akselin suuntaan nähden. Reikään 74a on työnnetty ohjaustanko 75. Ohjaustangon 75 toiseen päähän on kiinnitetty koukkulaite, joka kiristää kudelangan 70 ja kiertää sen rullan 73 ympärille. Koukkulaite 76 kos-25 kettaa rullan 73 etuosan. Rullan 73 etupäähän on järjestetty ohjauskanava 77, joka on suunnilleen spiraalin muotoinen, noin kahta lankakierrosta varten. Ohjauskanava 77 käsittää ulomman kehäkanavan 77a, joka on pyöreä, ja sisemmän spiraalikanavan 77b, joka liittyy yhtäjaksoisena ulompaan 30 kehäkanavaan 77a. Näiden kanavien yhtymäkohtaan on kiinni tetty pistelevy 78 niin, että se pääsee värähtelemään vapaasti. Ohjauskanavassa 77 on osa 76a, joka on kiinnitetty edellä mainittuun koukkulaitteeseen 76 ja mahdollistaa sen vapaan pyörimisliikkeen ja asianomaisten osien keskinäisen 35 toiminnan.
Il 7 39385
Rullan 73 alaosaan sen takapäähän on kiinnitetty ripustuslaite edellä mainitun kudelangan 70 ripustamiseksi, joka vedetään paikalleen pyörivällä koukkulaitteella 76. Lohkorungossa 71 olevassa pyörivässä akselissa 74 on il-5 marsunapa 74b, joka on konstruoitu niin, että ilmaisukytki-men 80 etupää, joka menee lohkorungon 71 kehäseinämän läpi, on ilmaisunapaa 74b vastapäätä, jolloin voidaan ilmaista pyörivän akselin 74 pyörimisnopeus, toisin sanoen koukku-laitteen 76 nopeus.
10 Langanohjain 81 on järjestetty siihen linjaan, joka ulottuu lohkorungon 71 vasemman- ja oikeanpuoleisesta si-vuseinämästä rullan 73 etupään yläpuoliskoon. Langanohjain 81 on konstruoitu niin, että se voi ohjata koukkulaitteen 76 vetämän kudelangan rullan 73 kehäkanavaosaan 73a. Kos-15 kettavissa oleva ilmaisukytkin 82 on järjestetty lähelle langanohjainta 81, niin että se voi ilmaista suoraan lan-ganpuolaustoimintojen lukumäärän.
Ohjaustanko 75 ja koukkulaite 76 pyörivät moottorin käydessä, jolloin ohjaustanko 75 voi liukua läpimenevään 20 reikään 74a nähden, minkä jälkeen koukkulaite 76 liikkuu kehän suunnassa rullaosan 76a kanssa ja ohjaa sen ohjaus-kanavaan 77. Kun koukkulaite 76 on suorittanut loppuun yhden kierroksen siitä kohdasta, josta sen pyörimisliike alkoi, sen etupäässä oleva koukkuosa voi työntyä ulos rul-25 lan 73 ulkokehästä ja pitää kiinni kudelangasta 70, kun sitä vedetään ulos ja pidetään ripustuslaitteessa 79, ja kiertää mainitun langan rullassa 73 olevan kehäkanavaosan 73a ympärille.
Koska koneessa olevan kudelangan pituus kudotun 30 kankaan 69 päästä sukkulaan 1 on suunnilleen vakio, solmu N, joka on muodostettu sitomalla juuri syötetty uusi lanka 70a ja koneessa oleva lanka 70b yhteen, tulee toistuvasti näkyviin määrätyssä kohdassa valmiissa kankaassa, kuten kuvion 2 kohdassa b esitetään, mistä on taas seurauksena, 35 että tällaisia solmuja voi esiintyä kankaassa sellaisissa β 89385 kohdissa, jotka ovat peräkkäin loimen suunnassa kutomisen jatkuessa. Tämä tarkoittaa sitä, että kankaan ominaisuudet muuttuvat tietyssä kohdassa, mikä on luonnollisesti epäedullista. Sen vuoksi, jos koneessa oleva lanka 70 puola-5 taan muuttamalla puolauskertojen määrää tässä selostetulla rullalaitteella F, ennen kuin vanha kudepuola otetaan pois ja koneessa oleva lanka katkeaa, kun kudepuola 2 vaihdetaan, niin ne kohdat, joissa on solmut N, jotka muodostuvat kudelangoista niiden sitomisen jälkeen, voidaan hajottaa 10 jollakin sopivalla tavalla, niin että ne ovat eri kohdissa kudottua kangasta 69, kuten kuvion 2 kohdassa C esitetään. Myös langan puolaaminen, kun lanka on sidottu, eliminoi välin, joka tulee muuten kudelankaan uuden langan ja koneessa olevan langan väliseen liitoskohtaan, jolloin voi-15 daan välttää esimerkiksi kudelangan juuttuminen kiinni. Lisäksi langan solmut N voidaan seuraavassa selostettavalla tavalla ohjata ulkopuoliselle alueelle pois siitä reiästä, joka on tehty sukkulan 1 etuosaan.
Sekä uuden langan 70a että koneessa olevan langan 20 70b toisiinsa sidotut osat uuden kudepuolan 2 yläpäästä sukkulan 1 etuosassa olevaan reikään asti ovat langansi-tomistoiminnon jälkeen tarpeettoman pitkiä, joten nämä vapaana olevat osat tarttuvat helposti koneen eri rakenteisiin. Tämän vuoksi suunnilleen samaan aikaan, kun uusi 25 kudepuola 2 siirretään alas, rullalaite F, jolla kudelanka puolataan, käynnistyy jälleen. Kun uusi kudepuola 2 on sukkulassa 1 ja kudelangan 70 vapaa liike on eliminoitu rullalaitteella F suoritettavalla langanpuolaustoiminnolla, sylinteri CY8, joka toimii kudepuolan kiinnipitolaitteena 30 GI, alkaa toimia. Tarkemmin sanottuna uusi kudepuola 2 sijoitetaan varmasti sukkulan 1 sisäpuolelle työntämällä uuden kudepuolan 2 päätä alaspäin tangon yläosalla kuviossa 17 esitetyllä tavalla ja uuden kudepuolan 2 olemassaolo tarkistetaan pirtailmaisimella (ei esitetty).
35 Rullalaite F käynnistyy sitten uudestaan. Kun rul- li 9 39385 lalaite F on kiertänyt kudelangan 70 rullan 73 kehäkana-vaosan ympärille, lankojen solmut N tulevat sukkulan 1 takaosaan ja menevät sukkulassa 1 olevan reiän Ib läpi, koska valmiin kankaan 69 puoleinen kudelangan osa on kiin-5 nitetty puristuslevyllä 68. Langan solmuun N voi kohdistua tarpeettoman suuri jännitys, kun solmu menee reiän Ib läpi kutomakoneen käydessä, joten on selvää, että lanka voi olosuhteista riippuen katketa. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että työn keskeytymisen estämiseksi solmu N ve-10 detään ulos sukkulan 1 taakse jo etukäteen rullalaitteella F, kuten edellä on esitetty. Lisäksi, kuten kohdassa F mainitaan, solmukohdat N voidaan hajottaa eri kohtiin kudotussa kankaassa 69, kuten kuvion 2 kohdassa c esitetään, toisin sanoen siten, että rullalaite F vetää esiin koneessa 15 olevaa lankaa 70 riittävän määrän ennen kudepuolan 2 vaihtamista, jolloin voidaan eliminoida epätasaisuudet kudotun kankaan 69 ominaisuuksissa (esimerkiksi vedenläpäisevyys) joka suhteessa. Tämän jälkeen rullalaitteen F moottori M5 pyörii taaksepäin yhden pyörähdyksen, jolloin koukkuosa, 20 joka on koukkulaitteen 76 etupäässä ja on säädetty niin, että se pääsee pyörimään vapaasti, siirtyy pois rullan 73 ulkokehältä sen sisäalueelle ja myös sukkula 1 työnnetään sukkulalaatikon 11 sisäpuolelle sukkulanvetolaitteella D. Sukkulanvetolaite D kääntyy ja liikkuu ylöspäin, jolloin 25 estetään laitteen D törmääminen sukkulaan 1. Lisäksi edellä mainitun langanvetolaitteen E käsi HA5 vapautuu.
Kun koneessa olevan kudepuolan tilalle on vaihdettu uusi kudepuola, kutomakone voidaan käynnistää jälleen.
Edellä selostetulla tavalla tämän rakenteen mukainen 30 järjestelmä pystyy ottamaan esiin kulloinkin tarvittavan ja valitun kudepuolan, joka on varastoitu etukäteen määrättyyn kohtaan, käsittelemällä sitä kudepuolan irrotuslaitteella ja sijoittamalla uusi kudepuola sukkulaan säätölaitteella C, joka toimii itsenäisesti neljään suuntaan, tai ottaa 35 koneessa olevan kudepuolan pois sukkulasta. Järjestelmä on ίο B 9 3 8 5 suunniteltu myös niin, että uuden langan ja koneessa olevan langan vetolaitteet H, I käsittelevät näitä molempia lankoja, siis uutta lankaa ja koneessa olevaa lankaa, jotka ovat ohuita ja joita on vaikea pitää oikeassa muodossaan, ja 5 lisäksi niin, että langansitomislaite J, joka on varustettu erilaisilla leukalaitteilla, joita sylinterit käyttävät, pystyy sitomaan uuden ja koneessa olevan langan yhteen. Koska kudelankojen solmut N voidaan hajottaa eri kohtiin rullalaitteella F, tähän järjestelmään liittyy erittäin 10 suuria etuja kudottaessa erikoistekstiilejä letkukudonta-menetelmää käyttäen.
l! .

Claims (3)

1. Säätölaite kutomakonetta varten, jossa kutominen tapahtuu ohjaamalla sukkula (1), jossa on puola (2), jonka 5 ympärille on puolattu kude- tai loimilanka, ylä- ja alaloi-milankojen tai vastaavasti -kudelankojen välissä, tunnettu siitä, että se sisältää: - levyn muotoisen rullan (73), joka on varustettu kehän suuntaisilla kanavaosilla (73a) puolatun langan si- 10 joittamiseksi siihen; - langan kiinnipitolaitteen, joka suuntautuu ulospäin mainitun rullankehän suuntaisista kanavaosista lankojen pitämiseksi paikallaan; - koukkulaitteen (76) mainitun kiinnipitolaitteen 15 kiinnipitämien lankojen vangitsemiseksi ja niiden pyörittämiseksi, jolloin langat puolaantuvat rullan kehän suuntaisten kanavaosien päälle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen säätölaite, tunnettu siitä, että säätölaitteeseen sisältyy li- 20 säksi tunnusteluelimet (82) ilmaisemaan langan levyn muo toisen rullan ympäri kierrettyjen kierrosten lukumäärää.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen säätölaite, tunnettu siitä, että se käsittää onton lohkorungon (71), mainitun levyn muotoisen rullan (73) ollessa kiinni- - 25 tetty mainitun lohkorungon etupään alueelle; ja kiinnitys- palkin onton lohkorungon (71) kiinnittämiseksi johonkin kiinteään kutomakoneen osaan. 12 «9585
FI912508A 1987-06-16 1991-05-23 Regleringsanordning foer en vaevstol FI89385C (fi)

Applications Claiming Priority (10)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP14806387 1987-06-16
JP62148063A JPS63315640A (ja) 1987-06-16 1987-06-16 コップ自動交換装置
JP62157834A JPS646146A (en) 1987-06-26 1987-06-26 Yarn knotting equipment
JP15783487 1987-06-26
JP62161025A JPS646147A (en) 1987-06-30 1987-06-30 Device for adjusting yarn in cup automatical exchanger
JP16102487 1987-06-30
JP62161024A JPS646145A (en) 1987-06-30 1987-06-30 Cup exchanger
JP16102587 1987-06-30
FI882861A FI89384C (fi) 1987-06-16 1988-06-15 Automatisk vaexelanordning foer en vaeftspole
FI882861 1988-06-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI912508A0 FI912508A0 (fi) 1991-05-23
FI89385B true FI89385B (fi) 1993-06-15
FI89385C FI89385C (fi) 1993-09-27

Family

ID=27514623

Family Applications (3)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912509A FI89386C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Traodbindningsanordning foer en vaevmaskin
FI912507A FI89813C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Automatisk utbytesanordning foer en vaeftspole vid vaevstol av skytteltyp
FI912508A FI89385C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Regleringsanordning foer en vaevstol

Family Applications Before (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912509A FI89386C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Traodbindningsanordning foer en vaevmaskin
FI912507A FI89813C (fi) 1987-06-16 1991-05-23 Automatisk utbytesanordning foer en vaeftspole vid vaevstol av skytteltyp

Country Status (1)

Country Link
FI (3) FI89386C (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2235584A1 (es) * 2002-12-23 2005-07-01 Investigaciones Y Desarrollos Automatizados, S.L.U. Maquina de procesado de tejido para productos orientados a la carpinteria y metodo de aplicacion.

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2235584A1 (es) * 2002-12-23 2005-07-01 Investigaciones Y Desarrollos Automatizados, S.L.U. Maquina de procesado de tejido para productos orientados a la carpinteria y metodo de aplicacion.

Also Published As

Publication number Publication date
FI89386B (fi) 1993-06-15
FI912509A0 (fi) 1991-05-23
FI89385C (fi) 1993-09-27
FI912507A0 (fi) 1991-05-23
FI912508A0 (fi) 1991-05-23
FI89386C (fi) 1993-09-27
FI89813B (fi) 1993-08-13
FI89813C (fi) 1993-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2839282T3 (es) Procedimiento y dispositivo para producir hilado de núcleo elástico con una continua de hilar de anillos
US5839679A (en) Bobbin thread winding apparatus
US3902644A (en) Apparatus for the treatment of yarn
FI89384C (fi) Automatisk vaexelanordning foer en vaeftspole
FI89385B (fi) Regleringsanordning foer en vaevstol
US3920193A (en) Winding apparatus with automatic changing of tubes or the like
US5772136A (en) Automatic assembly machine for yarns
CZ919684A3 (en) Process for producing store package on a bobbin tube
JP3944727B2 (ja) 異種糸の糸継ぎ巻取装置
JPH05193832A (ja) ボビン巻管受容装置
US4339089A (en) Yarn winding apparatus and method
US5085378A (en) System for preparing roving bobbins
US7185405B2 (en) Process for the preparation of indigo dyed yarn for use in the manufacture of knitted fabric
JP2023105427A (ja) 糸巻取機
JP2008024438A (ja) 糸巻取装置
US20200283257A1 (en) Yarn tensioning system and method for keeping a yarn which is taken from a yarn storage system to a yarn take-off system of a weaving machine under tension
US4137700A (en) Broken yarn transfer mechanisms for textile yarn processing machines
US3247568A (en) Process and apparatus for warping and sizing of short warp threads
US1523878A (en) Mechanism and method of operating on cords or threads
US4034923A (en) Winder for yarn and the like
JP3736633B2 (ja) 異種糸の糸継ぎ巻取装置
JP7096321B2 (ja) 糸染色設備
SU1331780A1 (ru) Устройство дл намотки нити на бобину
US3577718A (en) Yarn-covering machine
JP4104061B2 (ja) サンプル整経機

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
TC Name/ company changed in patent

Owner name: ICHIKAWA CO., LTD.

MM Patent lapsed