FI87708C - Foerfarande och anordning foer minskande av trycket i ett kaernkraftverk - Google Patents

Foerfarande och anordning foer minskande av trycket i ett kaernkraftverk Download PDF

Info

Publication number
FI87708C
FI87708C FI880054A FI880054A FI87708C FI 87708 C FI87708 C FI 87708C FI 880054 A FI880054 A FI 880054A FI 880054 A FI880054 A FI 880054A FI 87708 C FI87708 C FI 87708C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
filter
pressure
pressure relief
venturi
relief device
Prior art date
Application number
FI880054A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI880054A0 (fi
FI880054A (fi
FI87708B (fi
Inventor
Bernd Eckardt
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of FI880054A0 publication Critical patent/FI880054A0/fi
Publication of FI880054A publication Critical patent/FI880054A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87708B publication Critical patent/FI87708B/fi
Publication of FI87708C publication Critical patent/FI87708C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C9/00Emergency protection arrangements structurally associated with the reactor, e.g. safety valves provided with pressure equalisation devices
    • G21C9/004Pressure suppression
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E30/00Energy generation of nuclear origin
    • Y02E30/30Nuclear fission reactors

Description

1 87708
Menetelmä ja laite ydinvoimalaitoksen paineenvähennystä varten
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaati-5 muksen 1 johdannon mukainen menetelmä suojavaipalla varustetun ydinvoimalaitoksen paineenvähennystä varten, tämän suojavaipan ollessa varustettuna poistoaukolla ja siihen liitetyllä suodattimena, joka on yhteydessä savutorveen. Keksintö kohdistuu myös paineenvähennyslaitteeseen edellä 10 mainitun menetelmän toteuttamista varten sekä menetelmän yhteydessä käytettävään suodattimeen.
Toisin kuin aikaisemmissa ehdotuksissa, joita on selostettu esimerkiksi patenttijulkaisuissa P 36 37 845.3 ja P 36 37 795.3 (VPA 86 P 6080 DE ja VPA 86 P 6081 DE), 15 on keksinnön tarkoituksena alentaa paineenvähennykseen liittyviä kustannuksia. Tämän tarkoituksen taustalla on se tosiasia, että paineenvähennystä voidaan käyttää vain sellaisissa äärimmäisissä hätätapauksissa, jotka ovat poissuljettuja aikaisemmin tunnettujen ehdotusten yhteydessä. 20 Koska paineenvähennyksen tarpeellisuus on erittäin epätodennäköinen, on kustannusten alentaminen erityisen edullista. Lisäksi keksintö soveltuu yhtä hyvin niitä erilaisia mahdollisuuksia varten, jotka ovat käytettävissä edellytyksenä suojavaipasta tulevien väliaineiden puhdistami-25 seksi tarkoitettua paineenvähennystä varten.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle paineenvähen-nyslaitteelle on puolestaan pääasiallisesti tunnusomaista 30 patenttivaatimuksen 7 tunnusmerkit ja suodatinlaitteelle patenttivaatimuksen 17 tunnusmerkit.
Keksinnön mukaisesti huolehditaan siitä, että suodatinta käytetään suojavaipan paineesta riippuvalla säädetyllä 1iukupainee11a. Mitä korkeampi on paine, sitä suu-35 rempi on massan läpäisymäärä suodatinvaikutuksen vähentyessä vain hieman. Lisäksi voidaan käyttää pienempiä suodattimia, ohuempia johtoja ja kiinnikkeitä jne.
2 87708
Suodatus voidaan suorittaa erilaisten suodattimien avulla, jotka on asetettu peräkkäin. Lisäksi voidaan kak-sivaiheisesti käyttää ensimmäistä karkeampaa suodatinele-menttiä edullisesti kosteuden erottamiseen ja myös jäl-5 leenhuuhdella se, kun taas toista suodatinelementtiä, etupäässä 2- 4 Mm:n metallikuitupäällysteellä varustettuna käytetään kuivana hienoimpien aerosolien pidättämiseksi 1000 - 10 000 suuruista puhdistustekijää varten. Tämä kaksivaiheinen suodatus sopii myös hyvin tapaukseen, jonka 10 yhteydessä vesipesulla varustettu puhdistuslaite on kytketty eteen.
Käyttämällä vesipesulaitteen ja suodattimien muodostamaa yhdistelmää, erityisesti suurtehoista jaloteräs-kuiduilla varustettua esisuodatinta vedenerottimena ja 15 hienoimpia aerosoleja suodattavina suodattamina, liukuvan ylipainekäytön yhteydessä saavutetaan erittäin tehokas aerosolien ja jodin pidätys suojavaipasta virtaavissa yli-painekaasuissa (suojatuuletus) tiiviin rakennustavan yhteydessä .
20 Koska keksinnön yhteydessä paineenvähennys on kyt ketty suojavaipan ylipaineeseen, saavutetaan suojavaipan korkeimman painekuormituksen yhteydessä suurimpien pois-tovirtauksen välityksellä maksimaalinen kevennys. Vesi-pesulaite voi tällöin huolehtia karkeiden aerosolien jat-25 kuvasta erottamisesta. Tällöin saavutetaan yli 99 % puh-distusaste kooltaan yhden mikrometrin ylittäviä osasia varten. Myös hienoja aerosoleja varten saavutetaan suuri erotusaste, esimerkiksi yli 80 %.
Sekoittamalla emäksisiä aineita pesunesteeseen voi-30 daan saavuttaa pesunesteen jodiabsorptio. Kaasupuristuksen ansiosta saadaan tällöin tulokseksi maksimaalinen massa-paineistus. Tämä mahdollistaa pienimmät mahdolliset läpi-roenojohtojen läpimitat ja vähäiset pesunestemäärät. Suojavaipan paineen mukaisesti säädetty paine kaasupesulait-: 35 teessä estää lisäksi pesunesteen haihtumisen, jolloin saavutetaan pitkäaikainen omavaraisuus pesunesteen jälkisyö-tön suhteen.
3 β 7 7 G 8
Liukupainetta voidaan säätää passiivisesti kriittisellä jännitysten poistolla tasaista läpivirtausta varten, niin että kaasupesulaitteen ja suodattimen mahdollinen paineistus pysyy nopeudeltaan aina optimaalisissa rajois-5 sa. Tällöin voidaan vesipesulaite ja suodatin paineistaa samalla paineella. Keksinnön yhteydessä voidaan kuitenkin käyttää myös erilaisia paineita määrättyjen virtausjakautumien saavuttamiseksi.
Vesipesulaitetta ja/tai suodatinta voidaan käyttää 10 korkeammassa lämpötilassa, joka on etupäässä yli 100° C. Olosuhteista riippuen voidaan tätä tarkoitusta ja esi-inertointia varten tarvittava lämpö ottaa paineeltaan vähennettävän suojavaipan typellä ja vesihöyryllä varustetusta lämmönsiirtopiiristä.
15 Keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamista varten erityisen hyvin sopiva paineenvähennyslaite on muodostettu asettamalla paineensäätölaite suodattimen ja savutorven väliin. Paineensäätölaitteena voi toimia kuristuslaite, joka johtaa ilmakehäpaineessa olevaan tilaan. Tämä kuris-20 tuslaite on sopivimmin säädetty toimimaan äänennopeuden alueella (kriittinen jännitysten poisto), jolloin komponenttien ylikuormitus liian korkean kaasunvirtausnopeuden johdosta voidaan välttää.
Vesipesulaite ja suodatin voidaan asettaa yhteiseen 25 säiliöön, jolloin suodatin on edullisesti asetettuna säiliön ulkoseinään. Tällöin voidaan rakennuskustannukset pitää erityisen alhaisina. Koska säiliön on johdettava pois suojavaipassa esiintyvä paine, voi olla edullista asettaa se suojavaipan sisälle, jolloin käytännöllisesti 30 katsoen mikään erotuspaine ei vaikuta säiliön seinään.
Vesipesulaite on sopivimmin muodostettu Venturi-pesulaitteena. Tällainen pesulaite on sinänsä tunnettu. Uudenlainen ja erityisen edullinen on kuitenkin Venturi-pesulaitteen "lyhennetty” muoto, jonka korkeuden ja kaula-35 leveyden välinen suhde on korkeintaan 20, etupäässä noin 4 87708 10, jolloin suurinta korkeutta 100 cm ja suurinta kaulale-veyttä 5 cm ei saisi ylittää. Venturi-pesulaitteen yläpuolella voidaan käyttää iskuerotinta, erityisesti pesunesteessä .
5 Suodatin on tehty huokoisesta materiaalista ja kä sittää etupäässä hienosuodattimena toimivan metallikui-tusuodattimen sekä eteenkytketyn pisaraerottimen. Lisäksi voidaan kyseisen suodatinsäiliön syöttöalue tehdä sellaiseksi, että vähäinen virtausnopeus ns. tyhjissä johdoissa 10 mahdollistaa hyvän pisaroiden karkean erotuksen. Tätä tarkoitusta varten voi esimerkiksi virtauspinta-ala vesipesu-laitteen ja suodattimen välillä olla moninkertainen vesi-pesulaitteen syöttöpinta-alaan verrattuna.
Vaadittava pisaroiden hienoerotus läpimitaltaan 15 noin 1 Mm olevia pisaroita varten suoritetaan metallikui-duilla päällystetyssä esisuodattimessa tai huokoisella keramiikalla varustetussa suodattimessa. Lyhyen etäisyyden päähän suoraan jälkikytketyssä metallikuiduilla päällystetyssä hienosuodattimessa tapahtuu hienoimpien aero-20 solien pidätys. Tällöin saavutetaan hienosuodatinyksikön ylipainekäytön avulla saman virtausnopeuden yhteydessä *· esimerkiksi 5 barin painetta käyttäen käytännöllisesti : katsoen vain hienoimpien aerosolien alueella hieman vä hentynyt erotusaste. Tätä astetta voidaan kuitenkin tar-. ··. 25 peen vaatiessa tasoittaa, esimerkiksi esi- tai jälkikäsittelyn välityksellä. Tällä tavoin kohonneen paineen aiheuttama vähennys esikytketyssä vesipesulaitteessa tulee kokonaisvaikutukseltaan käytännöllisesti katsoen täysin kompensoiduksi.
30 Mahdollisesti esisuodattimena toimiva kosteuden- erotin voidaan hienojakoisen materiaalipäällystyksen avulla muodostaa siten, että yhdessä esikytketyn Venturi-pesu-laitteen kanssa saavutetaan pisaroiden hienoerotuksen lisäksi myös samanaikaisesti erittäin tehokas hienoimpien . 35 aerosolien erotus jo puhdistustekijällä > 100 koko paine- alueella.
5 877C8
Edelleen vältetään varmasti erityisesti syväpoh-jaisten metallikuitusuodattimien ylipainekäytön yhteydessä korkean pölykonsentraation aiheuttama ongelma, joka esillä olevassa tapauksessa johtaa pienempien suodatin-5 pintojen ansiosta helposti tällaisen suodattimen pölyn-varastointikyvyn ylitykseen, kyseisten pölymäärien pidätyksen avulla vesipesulaitteessa. Toimintojen suuremman osan sijoittaminen esisuodattimeen tai vesipesulaittee-seen ja esisuodattimen/pisaraerotinosan suorittama osit-10 täinen takahuuhtelu pesunesteen tai lauhdutinpaluujohdon avulla mahdollistavat nesteiden edullisen varastoinnin suhteellisen pieninä määrinä (läpivirtausmäärien lisääntymisen yhteydessä tapahtuva poistopuhallus vältetään), sekä myös optimaaliset jälkilämmön käyttömahdollisuudet, 15 mikä lisää laitteiston yleistä käyttöturvallisuutta.
Lavalin nopeusalueella toimivan jälkikytketyn ku-ristuslaitteen avulla, joka on edullisesti varustettu yli-äänihajottimella, taataan edelleen passiivisella tavalla maksimaalisen häiriökevennyspaineen yhteydessä suojavaipan 20 paineen riittävä vähennys ja vältetään sallittujen kaasu-nopeuksien ylitys toimintapidätyslaitteessa. Lisäksi voidaan erityisesti korkeiden vetypitoisuuksien yhteydessä ·.: f prosessin jatkuvan ylipaineen aikana esiintyvä 02~sisään- tulovaara varmasti välttää ja kuristus- ja suutinlaitteen : 25 vastaavan järjestelyn avulla voidaan vety vapauttaa ympä ristöön puristusenergiaa käyttämällä ilman polttolaitteita.
Vesipesun yhteydessä voidaan muita kemikaaleja kuin edellä mainittuja emäksisiä aineita jodiabsorptiota varten 30 syöttämällä vaikuttaa myös pintajännitykseen ja siten pi saroiden ja aerosolien pölyttymiseen siten, että saavutetaan lisääntynyt erotusaste.
Keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin seuraa-vassa sovellutusesimerkkien avulla oheisiin piirustuksiin 35 viitaten, joissa: 6 877C8
Kuvio 1 esittää paineenvähennyslaitetta kiehuntave-sireaktorin yhteydessä;
Kuvio 2 esittää muunnettua paineenvähennyslaitetta myös kiehuntavesireaktorin yhteydessä; 5 Kuvio 3 esittää vesipesulaitteella ja sen yhteyteen kiinteästi liitetyllä metallikuitusuodatinyksiköllä varustettua säiliötä;
Kuvio 4 esittää paineenvähennyslaitetta painevesireaktoria varten; 10 Kuvio 5 esittää painevesireaktorin paineenvähennys laitetta erillisellä pesulaitteella ja suodattimena varustettuna ;
Kuvio 6 esittää kiehuntavesireaktorin paineenvähennyslaitetta kuivasuodattimilla varustettuna ilman kaasu-15 pesulaitetta;
Kuvio 7 esittää kuivasuodattimilla varustettua kuvion 6 mukaista säiliötä suurennetussa mittakaavassa;
Kuvio 8 esittää Venturi-pesulaitteiden järjestelyä, niiden ollessa vastaavalla tavalla asetettavissa kuvion 3 20 mukaisen säiliön alaosaan; ja
Kuvio 9 esittää kuvion 8 mukaista Venturi-pesulai-tetta pesunesteen pinnan ollessa alhaisemmalla tasolla.
: .·. Kuviossa l on kiehuntavesireaktori sähkön kehittä- mistä varten esimerkiksi 1000 MWE:n arvoon esitetty pallo--·· 25 maisen suojavaippansa 1 välityksellä, joka sisältää ydin- komponentit. Suojavaippa l sisältää rengasmaisen lauhdu-tuskammion 2, joka on täytetty vedellä 4 pintatasoon 3 asti. Lauhdutuskammioon 2 johtavat tyhjennyspuhallusputket 6, niin että häiriötilanteessa suojavaipassa 1 esiintyvä ‘ : 30 höyry voidaan johtaa veteen 4 ja siten lauhduttaa.
Ilmatilaan 10 vedenpinnan 3 yläpuolella on liitetty poistojohto 11 varustettuna kahdella sarjaan kytketyl- ·· lä sulkuventtiiIillä 12 ja 13. Johdon läpimitta on 300 mm.
Se kulkee vesipesulaitteeseen 15.
7 377C8
Vesipesulaite 15 käsittää lieriömäisen säiliön 16, joka on täytetty pesuvedellä 18 pintatasoon 17 asti. Pintataso 17 sijaitsee suunnilleen kolmen neljäsosan päässä säiliön korkeudesta. Säiliön 16 pohjaan 20 on kiinnitetty 5 poistojohto 21, joka suljetaan normaalilla tavalla sulku-venttiilin 22 välityksellä.
Pohjan 20 läheisyyteen on kiinnitetty poistosuut-timet 24 syöttöjohdon 25 päähän, niin että suojavaipasta 1 paineenvähennystä varten tyhjennetyt höyry- ja kaasumäärät 10 johdetaan pesunesteeseen 18. Kaasumäärät kulkevat matkallaan ylöspäin pesunesteen läpi kolmen etäisyyden päähän toisistaan asetetun suodatinosan 26, 27 ja 28 kautta.
Tällä tavoin pestään radioaktiiviset aerosolit pois ja saavutetaan puhtauden tila.
15 Vedenpinnan 17 yläpuolella olevaan ilmatilaan 30 on asetettu pisaraerotin 31. Tässä yhteydessä on kysymys muodoltaan kartiomaisesta karkeasta suodattimesta, erotettujen pisaroiden valuessa alaspäin säiliön 16 sisäseinää pitkin palaten takaisin pesunesteeseen 18.
20 Säiliön 16 kanteen 32 on liitetty poistojohto 35.
Se kulkee kahdella samansuuntaisella kuristusventtiilillä 37 ja 38 varustettuun paineensäätölaitteeseen 36. Kuris-tusventtiilit huolehtivat suojavaipassa 1 vallitsevan, enintään esimerkiksi 5 barin ylipaineen vähentämisestä 25 ilmakehäpäineeseen.
Kuristuslaitteen 36 takana kulkee nimellisleveydel-tään 800 mm oleva poistojohto 40 hienosuodattimeen 41. Hienosuodatin 41 on varustettu poistojohdolla 42. Numerolla 43 on merkitty paineenmittauslaitetta, joka on asetet-30 tu suodatinsarjän 44 eteen. Suodatinsarjän 44 taakse on asetettu lämpötilan mittauskohta 45. Numerolla 46 on merkitty hapen mittauskohtaa. Hienosuodattimessa 41 erotetaan hienoimmat aerosolit, ainesosakooltaan 1 μιη tai sen alle.
Hienosuodattimesta 41 kulkee nimellisleveydeltään 35 myös 800 mm oleva poistojohto 48 savutorveen 50. Tämä 8 87708 poistojohto on varustettu sulkuventtiilillä 51 ja suljetaan normaalitapauksessa puhkaisulevyllä 52. Puhkaisulevyn 52 herkkyyspaine on esimerkiksi 5 baria. Savutorveen 50 on lisäksi asetettu suihkupumppu 53, jonka avulla vety sekoi-5 tetaan varmalla tavalla jakamista varten ilmakehään.
Kuvion 2 mukaisen sovellutusesimerkin yhteydessä kulkee suojavaippaan 1 liitetty poistojohto 11 säiliöön 60, jonka sisään on yhtenäisen suodatinyksikön 62 muodossa oleva hienosuodatin asetettu. Vedenpinnan taso 17 si-10 jaitsee tässä sovellutusesimerkissä alemmassa säiliöpuo-liskossa. Syöttöjohdon 25 pää on muodostettu Venturi-pesu-laitteiksi 63. Lisäksi on vielä yksi, korkeudeltaan suurennettuna esitetty suodatin 26 asetettu vedenpinnan 17 alapuolelle.
15 Suodatinyksikkö 62 käsittää karkean suodatinvai- heen 65 ja sitä samakeskisesti ympäröivän hienon suodatin-vaiheen 66. Nämä molemmat suodatinvaiheet on tehty metal-likuitusuodattimina. Niissä erotettu vesi johdetaan takaisin johtojen 67 välityksellä suodattimen 25 alapuolella 20 olevalle alueelle.
Kuristuslaite 36, joka vähentää nytkin säiliössä 60 :· olevan suojavaipan 1 sisäpaineen ilmakehäpaineeseen, on asetettu siten, että poistojohtoon 40 tulee aina sama mak-·. simaalinen kaasumäärä. Tämä kaasumäärä purkautuu sitten 25 läpän muotoisen sulkuventtiilin 51 kautta, sen jälkeen kun puhkaisulevy 52 on asetettu toimimaan ja johdon 40 poisto-aukko avattu.
Kuviossa 3 on esitetty pesulaitesuodatinsäiliön 60 muodostama kokonaisuus mittakaavaltaan suurempana poik-30 kileikkauksena. Tällöin voidaan havaita tarkemmin, että syöttöjohdon pää 25 kulkee useampien haarojen 70 kautta yksittäisiin Venturi-pesulaitteisiin. Niistä nouseva kaa-suseos johdetaan lieriömäisen seinän 72 välityksellä suodattimen 26 keskialueelle. Nesteen pintatason 17 yläpuo-35 lelle on asetettu paluujohdot 73 suodatinyksiköstä 62 tu- 9 87708 levää pesunestettä varten. Kuten kuviosta näkyy, on säiliön 60 läpimitta moninkertaisesti syöttöjohdon 25 läpimittaa suurempi. Tämän seurauksena on se, että suodattimen 25 takana esiintyy vain pieni kaasunopeus. Lisäksi tällä ta-5 voin vältetään nesteen mukana kulkeminen.
Suodatinyksikkö 62 suodatinosineen 65 ja 66 on asetettu ulokkeen 75 varaan. Tämän järjestelyn avulla suljetaan suodattimen 62 yläpuolella oleva tila, niin että kaasu kulkee nuolen 76 suuntaisesti poistoaukkoon 77.
10 Kuvion 4 mukaisessa sovellutusesimerkissä on pesu- laitteen ja suodatinyksikön muodostama kokonaisuus 60 liitetty painevesireaktorin suojavaippaan 1. Tällöin pesuneste 18 lämmitetään nesteen pintatason 17 alapuolella olevan kuumennuspiirin 80 välityksellä, joka on tehty lämpösifo-15 nina. Kuumennuspiiri 80 käsittää suojavaipan sisällä olevan lämmönvaihtimen 81, joka on liitetty johtojen 82 välityksellä Venturi-pesulaitteen 63 alapuolella olevaan lämmönvaihtimeen 63.
Paineensäätölaite 36 on tehty Laval-kuristimena 20 siten, että poisjohdettu kaasu virtaa enintään äänennopeu-della. Lisäksi kuristusventtiilien 37 ja 38 suuntaisesti asetettu johtolinja 85 inertisoitujen kaasujen määrällistä rajoittamista varten.
Kuvion 5 mukaisessa sovellutusesimerkissä on pai-.···. 25 neenkevennyslaite liitetty taas painevesireaktorin suoja- vaippaan 1. Tässä yhteydessä on kuitenkin kuvion 1 esittämän sovellutusmuodon tapaan vesipesulaite 15 asetettu erilleen hienosuodattimesta 41. Säiliöstä 87 kulkee johto takaisin säiliöön 16.
30 Vesipesulaite 15 voidaan jättää myös pois, niin että käytössä on vain yksi suodatin, joka paineistetaan suojavaipan 1 ylipainetta vastaavalla liukupaineella. Esimerkkiä tästä järjestelystä kiehuntavesireaktorin yhteydessä esittää kuvio 6. Lauhdutuskammion 2 kaasutilaan 10 35 liitetty sulkuventtiilillä 13-varustettu poistojohto 11, ίο B 7 7 C 8 joka on asetettu kaltevasti lauhdeveden poisjohtamista varten, kulkee liukupaineen avulla käytetyillä suodatti-milla 91 varustettuun säiliöön 90. Säiliön 90 pohjasta kulkee kuviossa 7 yksityiskohtaisemmin esitetyllä tavalla 5 lauhdeveden paluujohto 92 sopivalla säätöjärjestelyllä varustettuna kokoojasäiliöön tai takaiskuläppien kautta lauhdutuskammiossa 2 olevaan vesitilavuuteen 4. Poisto-johto 48 kulkee Lava1-suuttimen muodossa olevan määrära-joittimen 94 välityksellä savutorveen 50. Kuvion 6 mukais-10 ta paineenvähennysjärjestelyä voidaan tarkoituksenmukaisesti käyttää myös painevesireaktorin suojavaippaa varten.
Säiliön 90 läpimitta on esimerkiksi 2,5 m ja korkeus suunnilleen sama. Sen alapuoliskoon kulkee johto li, joka päättyy säiliön 90 keskellä olevaan alaspäin taitet-15 tuun osaan 96. Säiliön pohja 97 on peitetty lauhdevedellä 98, jonka lämpötila pidetään lämmityslaitteen 99 avulla noin 100° C:ssa vedyn kanssa tapahtuvan keskityksen välttämiseksi .
Säiliön 90 yläpuoliskoon on asetettu samakeskises-20 ti esisuodatin 100 ja hienosuodatin 101. Esisuodatin 100 toimii ennen kaikkea vedenerottimena ja se voidaan tarpeen vaatiessa vastahuuhtoa. Hienosuodatin 101 on tehty aerosolisuodattimeksi, sen läpivirtausarvojen ollessa pienemmät μm:issä mitattuina kuin kuitusuodattimella.
25 Venturi-pesulaite 63 voidaan, kuten kuvioissa 8 ja 9 on esitetty, asettaa myös useampien vaakasuorien putkien 111 varaan, jotka ulkonevat tähtimäisesti keskeisestä syöttöjohdosta 112. Ne on muodostettu pyöreinä tai suo-. . rakulmaisina Venturiputkina ja niiden kaulaleveys K on 3 30 cm ja korkeus H 30 cm. Tämän johdosta päädytään säiliön 60 pienempiin mittoihin, erityisesti silloin, kun Venturi-:: pesulaitteen yläpuolelle on asetettu iskuerottimet 105, joissa on vain pienet läpivirtausaukot ja jotka ulottuvat säiliön 60 koko poikkileikkaukselle. Iskuerottimet voivat 35 kuvion 8 mukaisesti sijaita vedenpinnan 17 alapuolella.
U 877G8
Vedenpinta voi kuitenkin, kuten kuviossa 9 on numerolla 17' merkitty, sijaita iskuerottimien 105 alapuolella, niin että Venturiputket 63 voivat toimia vapaasti veden niitä peittämättä. Iskuerottimien 105 avulla voidaan suorittaa 5 vielä virtauksen vertailuvaimennus säiliön poikkileikkauksella.

Claims (22)

1. Menetelmä suojavaipalla (1) varustetun ydinvoimalaitoksen paineenvähennystä varten, suojavaipan ollessa 5 varustettu poistoaukolla ja siihen liitetyllä erityisesti jodin ja aerosolien pidättämiseen tarkoitetulla suodattimena (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101), joka on yhteydessä savutorveen (50), tunnettu siitä, että a) suodatinta (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101) pai- 10 neistetaan ainakin vastetilassa paineella, joka on oleellisesti yhtä suuri kuin kulloinenkin paine suojavaipassa (1), ja b) suodattimen (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101) ulostuloon järjestetään kuristuslaite (36, 37, 38; 85; 15 94), joka toimii kriittisellä paineen laukaisulla paineen- vähennyksen säätyessä vastetilassa niin, että vastetilassa suodattimen (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101) läpi virtaa ajan suhteen vakio tilavuus-määrä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että - suoritetaan esisuodattimessa (65; 100) kosteus-suodatus pisaraerotuksella, ja että - pisaroista muodostettu neste kuljetetaan neste-.·*. 25 säiliöön (18; 98), jolloin esi suodattimen (65; 100) pidät- tämät aerosolit ohjataan erotetun nesteen kanssa nestesäi-liöön.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että erotusasteen nostamiseksi 30 esisuodattimen (65; 100) perään on kytketty hienosuodatus-aste (66, 101), edullisesti 2-4 μηκη suuruisen metalli-kuitupäällystyksen muodossa, jolloin puhdistuskerroin nousee 1 000 - 10 000 verran.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen mene- 35 telmä, tunnettu siitä, että ennen esisuodattimella 13 8770 8 (65; 100) tapahtuvaa esisuodatusta suoritetaan märkäpesu pesuainetta (18, 98) sisältävällä märkäpesurilla (15), jolloin märkäpesuri (15) ja esisuodatin (65; 100) toimivat suunnilleen samalla paineella.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että märkäpesurin (15) pesunesteeseen on sekoitettu alkaalista ainetta jodin absorptiota varten.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paineenvähennys on en- 10 nen suodatinta (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101) korkeintaan puolet suodattimen (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101) jälkeen tapahtuvasta paineenvähennyksestä.
7. Paineenvähennyslaite jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukaisen menetelmän suorittamiseksi, tunnettu 15 siitä, että - suodatin (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101) on liitetty suojavaippaan (1), - suodattimen (26 - 28, 31; 62, 26; 100, 101) ja savutorven (50) välille on järjestetty kuristuslaite (36, 20 37, 38; 85; 94), joka vastetilassa toimii äänennopeuden alueella, ja että - suojavaipan (1) ja savutorven (50) väliseen liitokseen (11) on järjestetty sulkulaite (12, 13), joka voidaan avata suojavaipan (1) paineenvähennystä varten. ' 25
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen paineenvähennys- : : : laite, tunnettu siitä, että märkäpesuri (15) ja suodatin (26, 62; 100, 101) on järjestetty yhteiseen säiliöön (60), edullisesti suojavaipan (1) sisälle.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen paineenvähennys- 30 laite, tunnettu siitä, että märkäpesuri (15) on muodostettu Venturi-pesurina (63).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen paineenvähennyslaite, tunnettu siitä, että useampia Venturi-pesu-reita (63) on asetettu tähtimäiseen muotoon.
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen paineen-vähennyslaite, tunnettu siitä, että Venturi-pesu-rin (63) korkeuden (H) ja kaulaleveyden (K) välinen suhde H/K on s 20, edullisesti noin 10.
12. Patenttivaatimuksen 9, 10 tai 11 mukainen pai- neenvähennyslaite, tunnettu siitä, että Venturi-pesurin suurin korkeus (H) on 100 cm.
12 67708
13. Jonkin patenttivaatimuksen 9-12 mukainen pai-neenvähennyslaite, tunnettu siitä, että Venturi- 10 pesurin (63) maksimikaulaleveys (K) on 5 cm, edullisesti noin 3 cm.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 9-13 mukainen pai-neenvähennyslaite, tunnettu siitä, että Venturi-pesurin (63) yläpuolelle on järjestetty iskuerotin (105), 15 joka edullisesti sijaitsee pesunesteessä (18; 98).
14 B77C8
15. Jonkin patenttivaatimuksen 8-14 mukainen pai-neenvähennyslaite, tunnettu siitä, että säiliö (60) on lämmitettävissä lämmityslaitteella (80; 99).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen paineenvähen- 20 nyslaite, tunnettu siitä, että säiliö (60) on liitetty suojavaipan (1) sisälle lämpösifonijohdon (82) välityksellä.
17. Suodatinlaite kaasuseoksen suodattamiseksi patenttivaatimusten 1-6 mukaisessa ydinvoimalaitoksen pai- 25 neenvähennysmenetelmässä, tunnettu siitä, että säiliön (60) alaosaan on järjestetty Venturi-pesuri (63) ja yläosaan suodatinyksikkö (62).
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen suodatinlaite, tunnettu siitä, että Venturi-pesuri (63) on upo- 30 tettu säiliön (60) alaosassa olevaan pesunesteeseen (18; 98) .
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18 mukainen suodatinlaite, tunnettu siitä, että Venturi-pesurin (63) yläpuolelle on järjestetty lisäsuodatin (26) ylösnou- 35 sevien kaasukuplien pienentämiseksi. is 87 708
20. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 19 mukainen suodatinlaite, tunnettu siitä, että suodatinyksik-kö (62) käsittää karkea-asteen (65) ja hienoasteen (66).
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen suodatinlaite, 5 tunnettu siitä, että karkea-aste (65) ja hienoaste (66) on sovitettu samankeskisesti toistensa suhteen.
22. Jonkin patenttivaatimuksen 17 - 21 mukainen suodatinlaite, tunnettu siitä, että on järjestetty paluujohto (67), joka johtaa suodatinyksikköä (62) säiliön 10 (60) alaosaan. 16 87708
FI880054A 1987-03-23 1988-01-07 Foerfarande och anordning foer minskande av trycket i ett kaernkraftverk FI87708C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3709471 1987-03-23
DE3709471 1987-03-23
DE3729501 1987-09-03
DE19873729501 DE3729501A1 (de) 1987-03-23 1987-09-03 Verfahren und einrichtung zur druckentlastung eines kernkraftwerkes

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI880054A0 FI880054A0 (fi) 1988-01-07
FI880054A FI880054A (fi) 1988-09-24
FI87708B FI87708B (fi) 1992-10-30
FI87708C true FI87708C (fi) 1993-02-10

Family

ID=25853803

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI880054A FI87708C (fi) 1987-03-23 1988-01-07 Foerfarande och anordning foer minskande av trycket i ett kaernkraftverk

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4873050A (fi)
EP (1) EP0285845B1 (fi)
JP (1) JP2519189B2 (fi)
DE (2) DE3729501A1 (fi)
ES (1) ES2023451B3 (fi)
FI (1) FI87708C (fi)
RU (1) RU2118002C1 (fi)
UA (1) UA11090A (fi)

Families Citing this family (34)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0338324B1 (de) * 1988-04-18 1993-10-20 Siemens Aktiengesellschaft Kernkraftwerk mit einer Sicherheitshülle
DE3815850A1 (de) * 1988-05-09 1989-11-23 Siemens Ag Kernkraftwerk mit einer sicherheitshuelle und verfahren zu seiner druckentlastung
CH678371A5 (fi) * 1989-06-14 1991-08-30 Sulzer Ag
WO1992002021A1 (en) * 1989-07-14 1992-02-06 Kaplan H Charles Apparatus for the containment of nuclear meltdown debris
JP3117221B2 (ja) * 1990-12-17 2000-12-11 株式会社東芝 原子炉格納容器フィルタードベント装置
EP0498016B1 (de) * 1991-02-07 1995-04-26 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren und Anlage zur Druckentlastung der Sicherheitshülle eines Kernkraftwerks
DE4126894A1 (de) * 1991-08-14 1993-02-18 Siemens Ag Verfahren und vorrichtung zur gewinnung von proben aus der atmosphaere in einem gasdicht abgeschlossenen behaelter, insbesondere aus dem reaktorsicherheitsbehaelter eines kernkraftwerks
FR2682214A1 (fr) * 1991-10-03 1993-04-09 Trepaud Sa Centrale nucleaire a separateur de matieres radioactives.
US5326540A (en) * 1991-11-27 1994-07-05 Philippe Chastagner Containment system for supercritical water oxidation reactor
DE19532366C1 (de) * 1995-09-01 1996-12-05 Siemens Ag Vorrichtung und Verfahren zur Inertisierung und zum Venting der Containment-Atmosphäre in einem Kernkraftwerk
DE19743333C2 (de) * 1997-09-30 2002-02-28 Framatome Anp Gmbh Abblasevorrichtung und Verfahren zum Abblasen von Dampf
DE10328773B3 (de) * 2003-06-25 2005-02-17 Framatome Anp Gmbh Kerntechnische Anlage
DE10328774B3 (de) * 2003-06-25 2005-01-13 Framatome Anp Gmbh Kerntechnische Anlage mit Druckentlastung
DE102010035509A1 (de) * 2010-08-25 2012-03-01 Areva Np Gmbh Verfahren zur Druckentlastung eines Kernkraftwerks, Druckentlastungssystem für ein Kernkraftwerk sowie zugehöriges Kernkraftwerk
US8958522B2 (en) * 2011-06-02 2015-02-17 Westinghouse Electric Company Llc Fuel handling area passive filtration design
CN104040237A (zh) * 2011-11-16 2014-09-10 纽可普公司 核级空气蓄积、指示和排出装置
FR2985437A1 (fr) 2012-01-10 2013-07-12 Alstom Technology Ltd Procede de filtration d'effluents gazeux d'une installation industrielle
FR2985595A1 (fr) 2012-01-10 2013-07-12 Alstom Technology Ltd Procede de filtration d'effluents gazeux nocifs d'une centrale nucleaire
FR2985438A1 (fr) 2012-01-10 2013-07-12 Alstom Technology Ltd Membrane pour procede de filtration d'effluents gazeux d'une installation industrielle
DE102012005204B3 (de) * 2012-03-16 2013-01-17 Westinghouse Electric Germany Gmbh Reaktordruckentlastungsfiltersystem
US9502144B2 (en) * 2012-07-06 2016-11-22 Westinghouse Electric Company Llc Filter for a nuclear reactor containment ventilation system
CN103871504A (zh) * 2012-12-13 2014-06-18 中国核动力研究设计院 一种压水堆核电厂一回路事故排气系统
DE102013205524A1 (de) * 2013-03-27 2014-10-02 Areva Gmbh Ventingsystem für das Containment einer kerntechnischen Anlage
DE102013209191A1 (de) 2013-05-17 2014-11-20 Areva Gmbh Druckentlastungs- und Aktivitätsrückhaltesystem für eine kerntechnische Anlage
US10176901B2 (en) * 2013-08-14 2019-01-08 Ge-Hitachi Nuclear Energy Americas Llc Systems, methods, and filters for radioactive material capture
EP2937867B1 (en) 2014-03-03 2018-11-14 Fnctech Containment filtered venting system used for nuclear power plant
CN104064238B (zh) * 2014-06-13 2016-09-14 长江勘测规划设计研究有限责任公司 地下核电站气载放射性流出物非能动水洗过滤系统
JP6284889B2 (ja) * 2015-01-07 2018-02-28 日立Geニュークリア・エナジー株式会社 放射性物質除去フィルタ装置
CN104707413B (zh) * 2015-02-11 2016-11-23 中国核电工程有限公司 一种用于过滤器的金属纤维过滤机构
CN104667677A (zh) * 2015-02-11 2015-06-03 中国核电工程有限公司 文丘里水洗过滤装置
CN104667663B (zh) * 2015-02-11 2017-01-25 中国核电工程有限公司 一种气溶胶金属纤维过滤器
RU2598128C1 (ru) * 2015-06-19 2016-09-20 Александр Прокопьевич Зиновьев Система автоматического управления и регулирования экологической безопасности выбросов при аварии атомных реакторов на плавательных средствах
DE102017201115A1 (de) * 2017-01-24 2018-07-26 New Np Gmbh Kerntechnische Anlage mit einem Ventingsystem
CN109887620A (zh) * 2019-03-20 2019-06-14 江苏核电有限公司 一种一回路氢气吹扫装置及其吹扫方法

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3556941A (en) * 1966-05-30 1971-01-19 Taisei Corp Process and apparatus for treating air contaminated with radioactivity
US3459635A (en) * 1966-12-29 1969-08-05 Combustion Eng Containment pressure reduction system and radioactivity removal system for nuclear reactor installations
DE2346726C3 (de) * 1973-09-17 1979-03-01 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Kernreaktoranlage und Verfahren zu ihrer Belüftung
JPS5420300A (en) * 1977-07-15 1979-02-15 Toshiba Corp Gas treating device for emergency
DE2931140C2 (de) 1979-08-01 1984-06-07 Hochtemperatur-Kernkraftwerk GmbH (HKG) Gemeinsames Europäisches Unternehmen, 4701 Uentrop Druckentlastung für Kernreaktoren im Störfall
EP0056830B2 (de) * 1981-01-25 1993-12-15 Jahn, Hermann, Dr. Verfahren zum Vermeiden oder Verringern einer Gefährdung einer Anlage und deren Umgebung durch reagierende Gemische
JPS5870195A (ja) * 1981-10-22 1983-04-26 石川島播磨重工業株式会社 原子炉格納容器のダイヤフラムフロア
DE3212265C2 (de) * 1982-04-02 1984-05-10 Hochtemperatur-Reaktorbau GmbH, 5000 Köln Verfahren und Einrichtung zur gezielten Aktivitätsableitung aus dem Reaktorschutzgebäude einer gasgekühlten Kernkraftanlage
JPS59184887A (ja) * 1983-04-06 1984-10-20 株式会社東芝 原子炉格納容器減圧装置
DE3335268A1 (de) * 1983-09-29 1985-04-18 Hochtemperatur-Reaktorbau GmbH, 4600 Dortmund In einem berstsicheren spannbetondruckbehaelter untergebrachtes kernkraftwerk
JPS6161098A (ja) * 1984-08-31 1986-03-28 株式会社東芝 炭素−14の回収装置
DE3435256A1 (de) * 1984-09-26 1986-04-03 Hochtemperatur-Reaktorbau GmbH, 4600 Dortmund Verfahren und einrichtung zur druckabsicherung eines von einem reaktorschutzgebaeude umgebenen spannbetondruckbehaelters und zur verhinderung von aktivitaetsfreisetzung an die umgebung
US4610840A (en) * 1984-12-27 1986-09-09 Westinghouse Electric Corp. Fission product scrubbing system for a nuclear reactor
JPS61180198A (ja) * 1985-02-06 1986-08-12 株式会社東芝 非常用ガス処理装置
DE3525986A1 (de) * 1985-07-20 1987-01-29 Hochtemperatur Kernkraftwerk Fluessigkeitsvorlage als rberdruckventil

Also Published As

Publication number Publication date
UA11090A (uk) 1996-12-25
RU2118002C1 (ru) 1998-08-20
FI880054A0 (fi) 1988-01-07
EP0285845A1 (de) 1988-10-12
FI880054A (fi) 1988-09-24
EP0285845B1 (de) 1991-08-14
ES2023451B3 (es) 1992-01-16
DE3729501A1 (de) 1988-10-06
JPS63253295A (ja) 1988-10-20
DE3864172D1 (de) 1991-09-19
US4873050A (en) 1989-10-10
JP2519189B2 (ja) 1996-07-31
FI87708B (fi) 1992-10-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI87708C (fi) Foerfarande och anordning foer minskande av trycket i ett kaernkraftverk
FI87120B (fi) Kaernkraftverk med ett saekerhetshoelje.
US8218709B2 (en) Nuclear plant and method for the pressure relief in a nuclear plant
JP2818237B2 (ja) 格納容器付きの原子力発電所および格納容器の圧力放出方法
KR101513725B1 (ko) 원자력발전소에 사용되는 여과 배기 계통
SU1718740A3 (ru) Устройство дл очистки потоков парогазовых смесей, образующихс при сбросе избыточного давлени из-под защитных оболочек атомных электростанций
DE102010035509A1 (de) Verfahren zur Druckentlastung eines Kernkraftwerks, Druckentlastungssystem für ein Kernkraftwerk sowie zugehöriges Kernkraftwerk
JPH0251650B2 (fi)
US4432777A (en) Method for removing particulate matter from a gas stream
JP2971614B2 (ja) 原子炉格納容器減圧装置
US5321730A (en) Process and device for oxidation of hydrogen
US4673499A (en) Water separator and filter for liquid hydrogens
JP3219890B2 (ja) 核反応炉設備の空気からエーロゾルを除去する装置
JP6737957B2 (ja) フィルタ付格納容器ベントシステムを備える原子力発電所
US3751882A (en) Gas scrubber with moisture eliminator
KR101542473B1 (ko) 분자체가 여과배기용기의 외부에 위치하는 여과 배기 계통
CA1171351A (en) Passive self-cleaning aerosol scrubber
RU20402U1 (ru) Устройство для очистки потоков парогазовых смесей, образующихся при сбросе избыточного давления из-под защитных оболочек атомных электростанций
DE3637845A1 (de) Kernreaktor mit einer sicherheitshuelle
CN107519700A (zh) 气动乳化处理装置
GB2211437A (en) A filter
RU20401U1 (ru) Устройство для очистки потоков парогазовых смесей, образующихся при сбросе избыточного давления из-под защитных оболочек атомных электростанций
JP2023171092A (ja) ミスト分離捕集装置
SU1243780A1 (ru) Аппарат дл мокрой очистки газов
Postma Passive self-cleaning aerosol scrubber

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: FRAMATOME ANP GMBH

MA Patent expired