FI87462B - Metod foer metylolisering av ligninmaterial. - Google Patents

Metod foer metylolisering av ligninmaterial. Download PDF

Info

Publication number
FI87462B
FI87462B FI882839A FI882839A FI87462B FI 87462 B FI87462 B FI 87462B FI 882839 A FI882839 A FI 882839A FI 882839 A FI882839 A FI 882839A FI 87462 B FI87462 B FI 87462B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lignin
black liquor
liquor residue
methylolysed
residue
Prior art date
Application number
FI882839A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882839A (fi
FI882839A0 (fi
FI87462C (fi
Inventor
Peter Dilling
Original Assignee
Westvaco Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Westvaco Corp filed Critical Westvaco Corp
Publication of FI882839A0 publication Critical patent/FI882839A0/fi
Publication of FI882839A publication Critical patent/FI882839A/fi
Publication of FI87462B publication Critical patent/FI87462B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87462C publication Critical patent/FI87462C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08HDERIVATIVES OF NATURAL MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08H6/00Macromolecular compounds derived from lignin, e.g. tannins, humic acids
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/0057Oxidation of liquors, e.g. in order to reduce the losses of sulfur compounds, followed by evaporation or combustion if the liquor in question is a black liquor
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/04Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters of alkali lye

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
  • Emulsifying, Dispersing, Foam-Producing Or Wetting Agents (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

1 87462
Menetelmä ligniini-materiaalien metylolisoimiseksi
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää ligniinima-teriaalien metylolisoimiseksi ja erityisemmin menetelmää 5 paperinvalmistuksen sulfaattimenetelmässä saadun mustali-peän ligniinikomponenttien metylolisoimiseksi (hydroksime-tyloimiseksi) in situ.
Kuten on hyvin tunnettua, ligniini on kompleksinen, suurimolekyylipainoinen polymeeri, jota esiintyy luonnossa 10 läheisessä yhteydessä selluloosan kanssa kasveissa ja puissa. Ligniiniä on kuivapainon perusteella noin 27 -33 % puusta havupuissa ja noin 20 - 24 % puusta lehtipuissa. Paperiteollisuudessa ligniini otetaan talteen sellu-loosatuotteen sivutuotteena kahdella pääasiallisella sel-15 luloosankeittomenetelmällä, jotka tunnetaan sulfiittimene- telmänä ja sulfaattimenetelmänä. Sulfiittikeittomenetel-mässä ligniini liuotetaan puumassan selluloosaosasta erilleen suoran sulfonoinnin avulla, kun taas sulfaattimene-telmä perustuu alkaliseen pilkkomismekanismiin, joka ai-20 kaansaa β-aryylieetterisidosten katkeamisen polymeerisessä ligniinissä, josta tällöin on tuloksena fenoli- ja karbok-syylityyppisiä kemiallisia funktioita. Sulfaattiligniini eristetään seostamalla hapolla sulfaattikeittomenetelmästä saadusta mustalipeästä pH-arvossa, joka on fenoliryhmien • 25 pKa-arvon alapuolella.
Korkea-asteinen kemiallinen aktiviteetti, joka on tunnusomaista ligniinisuoloille, tekee mahdolliseksi monien uusien ja taloudellisten orgaanisten johdannaisten valmistuksen. Tyypillisiä reaktioita, joihin ligniinit 30 voivat osallistua, ovat hydraus, halogenointi, nitraus, sulfonointi, hapetus, suolanmuodostus, eetteröinti ja es-teröinti. Ligniinisivutuotteita on monipuolisesti käytetty erilaisissa kemiallisissa koostumuksissa pinta-aktiivisena aineena, jatkoaineena, dispergoimisaineena, lujittavana . 35 aineena, absorboivana aineena, sideaineena, sekvestrausai- 2 87462 neena, emulgoimisaineena ja emulsion stabilisaattorina sekä stabiloivana ja suojaavana kolloidina. Lignosulfo-naattiyhdisteitä, erityisesti lignosulfonaattien natrium-suoloja on käytetty lisäaineina ja dispergoimisaineina 5 tekstiilien värjäysaineissa ja painopigmenteissä. Toiminimi Westvaco Corporation, North Charleston, South Carolina, USA, on useita vuosia myynyt natriumsuolalla sulfonoituja ligniinisivutuotteita tavaramerkillä Indulii®
Liukoisia ligniinisuoloja sisältävän mustalipeän 10 pH-arvon pienentäminen on yleensä suoritettu tuomalla hiilidioksidia, joka muuttaa ligniinimolekyylissä olevat fe-noliset hydroksyyliryhmät, jotka ovat ionisoituneessa muodossa, niiden vapaaseen fenoliseen eli happamaan muotoon. Tämä muutos tekee ligniinin liukenemattomaksi mustalipeään 15 ja tästä tuloksena se saostuu erilleen. Alkaliligniinin saostamiseksi mustalipeästä alennetaan mustalipeän pH, joka aluksi on noin 13, pH-arvoon noin 10,5, jossa pisteessä ligniinin saostuminen alkaa. Sulfaattiprosessista saatua ligniiniä ei oteta talteen sulfonoituna sivutuot-20 teenä, vaan se sulfonoidaan, mikäli halutaan, reagoitta-malla aine rikkiä ja happea sisältävän yhdisteen kanssa. Sulfonoitujen ligniinien ymmärretään olevan sellaisia, jotka sisältävät ainakin tehokkaan määrän sulfonaattiryh-miä antamaan vesiliukoisuutta kohtuullisen happamissa ja 25 korkeamman pH:n omaavissa liuoksissa.
Eräs tavanomainen menetelmä sulfaattiligniinien sulfonoimiseksi käsittää alkaliligniinin sulfometyloinnin reagoittamalla ligniini natriumsulfiitin ja formaldehydin kanssa. Tällainen menetelmä selostetaan US-patenttijulkai-. . 30 sussa 2 680 113 (Adler et ai.). Äskettäin on ehdotettu sulfaattimenetelmän ligniinien sulfometyloimista alhaisen elektrolyyttipitoisuuden sisältävän tuotteen valmistamiseksi 2-vaiheisessa ligniininerotusmenetelmässä, jossa ligniinin ionisoitu fenolikomponentti metylolisoidaan mus-. 35 talipeästä seostamalla erottamisen jälkeen alkalisessa 3 87462 liuoksessa lisäämällä aldehydiä, pH alennetaan sen jälkeen happamaan arvoon metylolisoidun ligniinin saostamiseksi ja sakka pestään ei-toivottujen epäorgaanisten suolojen ja elektrolyyttien poistamiseksi siitä, ja ligniini sulfonoi-5 daan sen jälkeen lisäämällä rikkiä ja happea sisältävän yhdisteen suolaa, tyypillisesti natrium- ja myös ammonium-suolaa. Tällaisia menetelmiä selostetaan US-patenttijulkaisussa 4 590 262, joka on julkaistu 20. toukokuuta 1986; ja US-patenttijulkaisussa 4 642 336, joka on julkaistu 10. 10 helmikuuta 1987.
Äskettäin on ehdotettu puun sulfaattikeittoproses-sin mustalipeätähteen ligniinisivutuotteiden sulfometyloi-tujen ligniiniamiinisuolojen valmistamista. Tällaiset lig-nosulfonaattien amiinisuolat soveltuvat erityisesti käy-15 tettäviksi lisäaineina väriaineissa, tuholaismyrkyissä ja muissa kemiallisissa yhdisteissä, ja niiden valmistusta esitetään US-patenttihakemuksessa, jonka sarjanumero on 06/783 781 ja joka on jätetty 3. lokakuuta 1985. On huomattu, että sulfonoiduilla ligniinisuoloilla, jotka sisäl-20 tävät kationin ja joilla on suhteellisen alhainen dissosi-aatiovakio ja pKa, kuten amiinisuoloilla, on vähemmän taipumusta dispergoimisaineena käytettynä aiheuttaa atsoväri-aineen pelkistymistä ja vähemmän värin heikkenemistä kuin siinä tapauksessa, että käytetään ligniinisuoloja, joilla 25 on korkeampi pKa-arvo, kuten natrium- tai ammoniumsuoloja. Tällaisia tuotteita valmistetaan myös 2-vaiheisen ligniinin erottamis/suodatusmenetelmän avulla, jolloin ei-toivo-tut epäorgaaniset suolat ja elektrolyytit poistetaan pesemällä metylolisoitu ligniini vedellä ennen sulfonointia 30 alhaisen elektrolyyttipitoisuuden omaavien sulfometyloitu-jen ligniinisuolojen valmistamiseksi, jotka aiheuttavat vähemmän atsovärin pelkistymistä ja värin heikkenemistä käytettäessä niitä dispergoimisaineina atsoväriainejärjestelmissä.
35 Valmistettaessa metylolisoituja ligniinejä sulfaat- 4 87462 tiselluloosan keittoprosessien mustalipeästä edellä kuvatulla tavalla yleensä on ollut käytäntönä eristää mustalipeästä talteenotettu ligniini hapolla saostus- ja suoda-tusvaiheen avulla ja reagoittaa sen jälkeen suodatettu, 5 talteensaatu ligniinisivutuote alkalisessa liuoksessa pH- välillä noin 9-11 aldehydiyhdisteen kanssa metylolisoin-nin suorittamiseksi.
Äskettäin on ehdotettu, kuten US-patenttihakemuk-sessa, sarjanumero 819 600, jätetty 17. tammikuuta 1986, 10 parannettu menetelmä alhaisen elektrolyyttipitoisuuden omaavien natriumlignosulfonaattien valmistamiseksi, jossa menetelmässä sulfaattikeittoprosessin mustalipeästä seostettu, erotettu ligniinimateriaali metylolisoidaan alkalisessa nestemäisessä väliaineessa, nestemäisen väliaineen 15 pH alennetaan happamalle alueelle lisäämällä rikkidioksidia saostumisen aikaansaamiseksi, ja sen jälkeen saostet-tua, metylolisoitua ligniiniä kuumennetaan sen sulfonoimi-seksi. Tällainen parannettu menetelmä alhaisen elektro-lyyttipitoisuuden omaavien sulfometyloitujen ligniinituot-20 teiden valmistamiseksi käsittää vain yhden ligniininero-tusvaiheen sen mustalipeästä talteenotossa ja käsittelyssä kahden vaiheen sijasta, kuten tähän asti oli käytetty.
US-patenttijulkaisussa 4 629 469 esitetään menetelmä sulfaattikeittoprosessin mustalipeätähteestä saadun 25 tuotteen valmistamiseksi, jota voidaan käyttää yhdessä lignosulfonaattisuoladispergoimisaineiden kanssa kostumis-ominaisuuksien saamiseksi väriainekoostumuksiin. Julkaisussa selostettu menetelmä käsittää vaiheet, joissa sul-faattikeittomenetelmän mustalipeätähdettä hapetetaan, ha-. . 30 petetun lipeätähteen ligniinikomponentti metylolisoidaan, metylolisoituun ligniiniä sisältävään hapetettuun tähteeseen lisätään rikkidioksidia pH-arvon säätämiseksi välille noin 2 - 10, lisätään ekvimolaariset määrät formaldehydiä laskettuna tähteessä jäljellä olevan natriumsulfiittimää-35 rän suhteen, saatua jäännöstä kuumennetaan riittävissä 5 87462 olosuhteissa jäännöksen ligniinikomponenttien sulfomety-loimiseksi ja jäännös väkevöidään kiinteäainepi toi suuteen, joka on välillä noin 50 - 70 % säätämällä pH suunnilleen arvoon 7,5. Mustalipeätähdetuotetta voidaan sen jälkeen 5 käyttää tehokkaasti kosteutta lisäävänä lisäaineena väri-ainekoostumuksissa yhdessä dispergoimisaineen, kuten sul-fometyloidun ligniinisuolan kanssa, joka on valmistettu edellä kuvatuilla ligniininerotusmenetelmillä.
Voidaan arvioida, että valmistettaessa metylolisoi-10 tuja ligniinejä ja sulfometyloituja ligniinejä käytettäviksi primäärisinä dispergoimiSaineina väriainekoostumuk-sissa, on toivottavinta saada niiden ligniinin erotusvai-heiden lukumäärä mahdollisimman pieneksi, jotka sisältyvät talteenotto- ja valmistusmenetelmään. Edellä esitetyissä 15 menetelmissä sulfometyloitujen ligniinisuolojen valmista miseksi väriaineiden dispergoimisaineiksi on käytäntönä ollut ensiksi erottaa ligniinimateriaali sulfaattikeitto-menetelmän mustalipeästä ennen sen metylolisoimista, mikä tekee välttämättömäksi käyttää pH-arvoa alentavia kemikaa-20 leja mustalipeän pH-arvon pienentämiseksi ligniinin saos- tuspisteeseen tämän talteenottamiseksi, jonka jälkeen lisätään pH-arvoa kohottavia kemikaaleja metylolisointivai-heen suorittamiseksi. Tällainen mustalipeän happamuuden pienentäminen ennen metylolisointia merkitsee selvästi li-25 sääntyneitä kustannuksia sellaisen ligniinisivutuotteen talteenotossa ja valmistuksessa, joka soveltuu käytettäväksi lisäkemikaalina muissa kemiallisissa käsittelyope-raatioissa, kuten dispergoimisaineina ja lisäaineina väriaineissa ja pigmenteissä. Jos sulfaattikeiton mustalipeäs-- 30 tä talteenotettuja metylolisoituja ligniinejä on tarkoitus käyttää välituotteina muissa kemiallisissa valmistusprosesseissa, on samoin toivottavaa, että ligniinin erottamisen talteenottomenetelmän vaiheet saadaan mahdollisimman vähälukuisiksi valmistuksen kannattavuuden vuoksi.
. 35 6 87462
Esillä olevan keksinnön kohteena on tällöin aikaansaada parannettu menetelmä metylolisoitujen ligniinien valmistamiseksi sulfaattikeittomenetelmän mustalipeästä, jossa menetelmässä ligniinikomponentit voidaan metyloli-5 soida in situ mustalipeässä ennen niiden erottamista seu-raavaa käsittelyä varten tai käyttämistä varten lisäkemi-kaalina muissa kemiallisissa sovellutuksissa.
Keksinnön erityisempänä kohteena on aikaansaada parannettu menetelmä alhaisen elektrolyyttipitoisuuden 10 omaavan sulfometyloidun ligniinisuolan valmistamiseksi sulfaattikeittomenetelmän mustalipeästä, joka suola soveltuu käytettäväksi lisäkemikaalina muissa sovellutuksissa, kuten väriaineiden dispergoimisaineina, jossa menetelmässä ligniinimateriaalia ei tarvitse erottaa selluloosan keiton 15 mustalipeästä ennen sen metylolisoimista.
Esillä oleva keksintö koskee siis menetelmää mety-lolisoitujen ligniinien valmistamiseksi sulfaattikeittomenetelmän mustalipeästä metylolisoimalla ligniini in situ mustalipeässä, jonka jälkeen se erotetaan siitä ja otetaan 20 talteen. Menetelmälle on tunnusomaista, että liuenneita ligniinikomponentteja sisältävä, pH-arvoltaan alkalinen mustalipeäkoostumus hapetetaan, jonka jälkeen ligniini me-tylolisoidaan lisäämällä aldehydiä suoraan mustalipeäkoos-tumukseen ennen ligniinikomponentin erottamista ja tal--: 25 teenottoa alentamalla mustalipeän pH-arvoa. Saatua erotettua metylolisoitua ligniiniä voidaan sen jälkeen käyttää välituotteena muissa kemiallisissa reaktioissa, kuten valmistettaessa amiiniligniinejä, jotka ovat käyttökelpoisia asfaltin emulgaattoreina, silloitettuina fenolihartsien 30 kanssa, reagoitettuina heksametyleenitetramiinin kanssa heksaligniinin valmistamiseksi, tai reagoitettuna happa-malla puolella käyttämällä tähän asti tunnettuja alhaisen elektrolyyttipitoisuuden käsittävän sulfonoimisreaktion periaatteita sulfometyloitujen ligniinisuolajohdannaisten, 35 esim. natrium-, amiini- ja ammoniumsuolojen valmistamisek- 7 S7462 si, jotka soveltuvat käytettäviksi dispergoimisaineina väriainekoostumuksissa.
Lähemmin selostettuna mustalipeä hapetetaan kunnes liuoksen natriumsulfidipitoisuus on laskenut noin 1 %:iin 5 tai sen alle, jossa pisteessä siinä olevat ligniinikompo-nentit voidaan tehokkaasti metylolisoida ja sen jälkeen erottaa liuoksesta hapottamalla liuoksen pH-arvon alentamiseksi ja metylolisoidun ligniinituotteen saamiseksi saostumaan. Eliminoimalla ligniininerottamisvaiheen tarve 10 otettaessa se talteen sulfaattikeittomenetelmän mustali-peästä ennen sen metylolisoimista, esillä oleva parannettu menetelmä ei ole ainoastaan taloudellisempi niiden säästöjen johdosta, jotka saavutetaan lisäkemikaalien käytössä ligniinikoostumuksen pH-arvon kohottamiseen ja alentami-15 seen metylolisoimista ja sitä seuraavaa sulfonointia varten, vaan menetelmä vähentää myös ei-toivottavien rikkive-tykaasusivutuotteiden määrää, joita syntyy edellä mainituissa 2-vaiheisissa ligniininerottamismenetelmissä.
Kuten edellä määriteltiin, esillä oleva keksintö 20 koskee parannettua menetelmää metylolisoitujen ligniini-tuotteiden valmistamiseksi, puun sulfaattikeittoprosessin ligniinisivutuotteista, jossa prosessissa ligniini voidaan tehokkaasti metylolisoida in situ sulfaattikeittoproses-sista saadussa mustalipeässä ja sen jälkeen erottaa ja ot-25 taa talteen, ilman että ligniinimateriaalia tarvitsee ottaa talteen ja erottaa mustalipeästä ennen metylolisoimista, kuten tähän asti on ollut käytäntönä. Metylolisoitua ligniiniä voidaan sen jälkeen käsitellä monella tavalla, kuten sulfonoimalla tai muilla kemiallisilla reaktioilla . 30 silmälläpitäen käyttöä lisäkemikaaleina muissa kemiallisissa koostumuksissa ja menetelmissä.
Esillä olevan keksinnön mukaiset vaiheet käsittävät yleisesti (1) sulfaattikeittomenetelmän pH-arvoltaan alkalisen ja 35 liuennutta ligniinimateriaalia sisältävän mustalipeän ha-pettamisen.
8 87462 (2) hapetetun mustalipeän käsittelemisen reagoittamalla aldehydin kanssa mustalipeään sisältyvän ligniinimateriaa-lin metylolisoimiseksi, ja (3) mustalipeän pH-arvon alentamisen sen jälkeen metyloli-5 soidun ligniinimateriaalin saostamiseksi, erottamiseksi ja poistamiseksi siitä.
Erityisesti on todettu, että mustalipeään liuennut ligniinimateriaali voidaan tehokkaasti metylolisoida in situ ja sen jälkeen ottaa talteen seuraavaa käsittelyä, 10 esim. sulfonointia varten hapettamalla mustalipeä ensiksi sen natriumsulfidipitoisuuden alentamiseksi 1 %:iin tai pienemmäksi. Hapetus voidaan taloudellisesti suorittaa kuplittamalla ilmaa mustalipeän läpi ennen metylolisoin-tia. Mustalipeän liuennut ligniinimateriaali voidaan sen 15 jälkeen metylolisoida tehokkaasti lisäämällä aldehydiyh-distettä, kuten formaldehydiä, ja reagoittaa mustalipeässä metylolisoimisvaiheen suorittamiseen soveltuvissa olosuhteissa. Tämän jälkeen mustalipeän pH alennetaan metyloli-soidun ligniinituotteen saostamiseksi ja erottamiseksi, 20 jonka jälkeen se voidaan puhdistaa epäorgaanisista suoloista vesipesun avulla ja sen jälkeen käyttää muihin kemiallisiin reaktioihin.
Puun sulfaattikeittoprosessin mustalipeätähde sisältää tyypillisesti noin 33 % ligniiniä, 33 % epäorgaani-25 siä suoloja ja 33 % sakkariini- ja muita orgaanisia happoja. Natriumsulfidi (Na2S) on eräs mustalipeätähteessä läsnäolevista epäorgaanisista suoloista ja sen läsnäoloa voidaan sopivasti käyttää ohjeena määritettäessä mustalipeä-tähteen tarvitsemaa hapetusastetta ennen ligniinin metylo-. 30 lisoimista. Natriumsulfidia on yleensä mustalipeätähteessä aluksi noin 6 - 8 %. On todettu, että jos sen läsnäolo vähennetään 1 %:iin tai pienemmäksi hapetuksen avulla, voidaan ligniini sen jälkeen tehokkaasti metylolisoida ja sen jälkeen erottaa sen talteenottamiseksi suhteellisen puh-35 taassa muodossa, joka soveltuu käytettäväksi välituotteena muissa kemiallisissa prosessioperaatioissa.
9 87462
Mustalipeätähteessä läsnäolevan natriumsulfidin seuranta hapetuksen aikana voidaan suorittaa seuraavalla tavalla: 5 g natriumbisulfiittia, 40 ml 4-normaalista nat-5 riumhydroksidia ja 60 ml deionisoitua vettä sekoitetaan keskenään ja liuotetaan täydellisesti 500 ml:n dekantteri-lasissa ja tähän liuokseen lisätään noin 10 g testattavaa mustalipeää. Toiminimen Fisher Scientific valmistamaa tyyppiä olevat sulfidille herkät elektrodit upotetaan nes-10 tenäytteeseen ja näytteen annetaan stabiloitua. Stabiloitu liuos titrataan 0,1-normaalisella merkurikloridilla. Mil-livolttilukeman ollessa noin 700 lisätään titrauksen stan-dardiliuosta 1 ml:n kertalisäyksin. Kun liuoksen milli-volttilukema alkaa nopeasti pienetä, saavutetaan loppupis-15 te ja tarvittu titrauksen standardiliuoksen millilitramää-rä merkitään muistiin. Rekisteröinnissä, mitä korkeampi millivolttilukema on, sitä enemmän Na2S:a on läsnä näytteessä. Natriumsulfidin määrä lasketaan seuraavalla tavalla: 20 ml titraus- titrausliuoksen titrausliuoksen
X X
liuosta normaalisuus ekvivalenttipaino -25 näytteen paino x % kiintoainetta x 100 = % Na2S hapetetussa mustalipeässä laskettuna kiin- 30 toaineiden perusteella
Seuraavat esimerkit esitetään valaisemaan esillä olevan keksinnön mukaista in situ tapahtuvaa metylolisoi-mismenetelmää ja osoittamaan sen paremmuutta verrattaessa 35 sitä 2-vaiheiseen ligniinin erotusmenetelmään valmistettaessa alhaisen elektrolyyttipitoisuuden sisältäviä ligniinejä käytettäviksi väriaineiden dispergoimisaineina.
10 87462
Esimerkki 1
Ensimmäinen näyte puun sulfaattikeittoprosessin mustalipeätähdettä, jonka pH on noin 13 ja joka sisältää ligniiniä, epäorgaanisia suoloja ja sakkariini- ja muita 5 orgaanisia happoja, hapetetaan kuplittamalla sen läpi ilmaa, samalla kun siinä olevan natriumsulfidin läsnäoloa valvotaan edellä esitetyn menetelmän avulla. Hapetusreak-tiota jatketaan siksi kunnes natriumsulfidipitoisuus on hiukan alle 1,0 %.
10 Hapetettu mustalipeätähde kuumennetaan sen jälkeen 70 °C:seen samalla sopivasti sekoittaen ja siihen lisätään 3 kilomoolia formaldehydiä 1 000 kiloa kohti mustalipeässä läsnäolevaa ligniiniä (1 mol). Mustalipeätähteen lämpötila pysytetään 70 °C:ssa 2 tuntia siinä olevan ligniinin mety-15 lolisoimiseksi.
Metylolisoitua ligniiniä sisältävä mustalipeä hapo-tetaan laimealla rikkihapolla pH-arvoon 4 ja ligniini koa-guloidaan kuumentamalla 85 °C:ssa, suodatetaan ja pestään vedellä epäorgaanisten suolojen ja muiden epäpuhtauksien 20 poistamiseksi siitä.
Metylolisoitu ligniinituote, joka on 25 % kiinteitä aineita sisältävän vesilietteen muodossa, säädetään pH-arvoon 7 trietanoliamiinilla. Lietteeseen lisätään sen jälkeen 2 kilomoolia trietanoliamiinia 1 000 kiloa kohti ‘.25 ligniiniä (1 mol) ja S02-kaasua johdetaan lietteeseen sen pH-arvon säätämiseksi uudelleen välille 7,0 - 7,3. Lietettä reagoitetaan sen jälkeen 96 °C:ssa (205 °F) 12 tuntia metylolisoidun ligniinin sulfonoimiseksi ja sulfometyloi-dun ligniiniamiinisuolan valmistamiseksi, joka soveltuu 30 käytettäväksi väriaineiden dispergoimisaineena.
Esimerkki 2
Esimerkissä 1 kuvatun esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän vertaamiseksi 2-vaiheisten ligniinin erotusmenetelmien kanssa käsiteltiin toista mustalipeätäh-35 teen näytettä hiilidioksidilla liuoksen pH-arvon alenta- il 87462 miseksi suunnilleen arvoon 9,5 ligniinin saostamiseksi, joka sen jälkeen erotettiin suodattamalla mustalipeästä. Ligniini hapotettiin sen jälkeen pH-arvoon 2/5 laimealla H2S04:lla, koaguloitiin kuumentamalla 85 °C:ssa ja suodatet-5 tiin veden kanssa epäorgaanisten suolojen ja muiden epäpuhtauksien pesemiseksi ja poistamiseksi siitä.
Talteenotetun ligniinin 25 % kiinteitä aineita sisältävä vesiliete säädetään pH-arvoon 11 natriumhydroksi-dilla, kuumennetaan 70 °C:seen samalla sopivasti sekoittaen 10 ja siihen lisätään 3,0 kilomoolia formaldehydiä 1 000 kiloa kohti ligniiniä (1 mol). Lämpötila pysytetään 70 °C:ssa 2 tunnin ajan ligniinin metylolisoimiseksi. Metylolisoitu ligniiniliete hapotetaan pH-arvoon 2,5 laimealla rikkihapolla ligniinin saostamiseksi, joka koaguloidaan kuumenta-15 maila 85 °C:ssa, suodatetaan ja pestään vedellä.
Metylolisoidun ligniinin 25 % kiinteitä aineita sisältävä vesiliete säädetään pH-arvoon 7 trietanoliamiinil-la ja siihen lisätään 2 kilomoolia trietanoliamiinia 1 000 kiloa kohti ligniiniä. Lietteeseen lisätään rikkidioksidia 20 lietteen pH-arvon säätämiseksi uudelleen välille 7,0 - 7,3 ja lietettä reagoitetaan kuumentamalla 96 °C:ssa (205 °F) 12 tuntia sulfometyloidun ligniiniamiinisuolan valmistamiseksi, joka soveltuu käytettäväksi väriaineiden dispergoi-misaineena.
25 Esimerkeissä 1 ja 2 selostettujen metylolisoimisme- netelmien avulla valmistettuja ligniiniamiinisuoloja testataan lämmönkestävyyden, kuidun värjäytymisen ja atsovä-rin pelkistymistaipumusten osalta seuraavilla menetelmillä.
30 Lämmönkestävyysmittausten suorittamiseksi valmiste taan väriaine/ligniinikoostumuksia kummastakin edellä olevien esimerkkien 1 ja 2 tuotteesta. Koostumukset sisältävät 50 g C.I. Azo Blue 118- tai Red I-väriainetta, 35 g kyseistä sulfometyloitua ligniinisuolaa ja 125 ml vettä, 35 ja kummankin koostumuksen pH säädetään arvoon 7 tarvitta- i2 87462 essa etikkahapolla. Jokainen väriainekoostumus, joka sisältää lisäaineena ligniiniä, jauhetaan kuulamyllyssä sellaiseen pisteeseen asti, jossa suodatuskoe dispergoidulle väriaineelle onnistuu. 1 g:aan jokaista kiinteätä väriai-5 nekoostumusta lisätään 250 ml vettä. pH säädetään arvoon 5 (etikkahappo), jonka jälkeen liuosta keitetään 15 minuuttia ja sen jälkeen suodatetaan punnittujen Watman-suoda-tinpaperien läpi, joista nro 2 on nro:n 4 päällä (tyhjöä käyttäen). Suodatusaika rekisteröidään, suodatinpaperi 10 kuivataan ja suodattimelle jääneen väriainetähteen paino lasketaan ja huomioidaan yksilöllisesti.
Kuidun värjäytyrniskokeet käyttäen esimerkkien 1 ja 2 tuotteita suoritetaan mittaamalla villaa ja nylonia olevan 5 g:n suuruisen vyyhdin valonheijastuskyky, joihin 15 vyyhteihin on lisätty 5 g ligniinisuoloja 200 ml:ssa vettä ja niitä on keitetty 15 minuuttia pH-arvossa 4. Tulokset rekisteröidään prosentuaalisena valonheijastusarvona toiminimen Photovolt Corporation kojeella Photovolt Reflection Meter Model nro 610.
20 Edellä olevien esimerkkien 1 ja 2 mukaisten sulfo- noitujen ligniiniamiinisuolojen aiheuttama atsovärin pelkistyminen mitataan valon heijastuksen avulla vertaamalla niiden värin heikentymistä prosenteissa vertailuna värjätyn polyesterikuituvyyhdin kanssa. 5 g:n painoiset polyes-.25 terikuituvyyhdit värjätään esimerkkien 1 ja 2 mukaisilla tuotteilla pH-arvossa 5 käyttämällä 1 g ligniiniä 0,1 g:aa kohti C.I. Blue 79-väriainetta 200 ml:ssa vettä 130 °C:ssa 30 minuuttia. Vertailuna käytetty värjätty kuituvyyhti värjätään C.I. Blue-väriaineella, mutta käyttämällä ei-30 pelkistävää Tamol^-naftaleenisulfonaattidispergoimisainetta esimerkkien 1 ja 2 mukaisten ligniiniamiinisuolatuotteiden sijasta. Esimerkkien 1 ja 2 mukaisia ligniiniamiinisuoloja käyttäen värjättyjen vyyhtien värinheikentymistä verrataan vertailuvärinäytteeseen ja tulokset rekisteröidään.
35 i3 87462 Lämmönkestävyyden, kuitujen värjäytymisen ja atso-värin pelkistymistaipumuksen tulokset käytettäessä esimerkkien 1 ja 2 mukaisia ligniinidispergointiainetuotteita esitetään seuraavassa taulukossa.
5
Taulukko 1 Lämmön- Kuitujen Atsovärin
Dispergoimis- kestävyys, värjäyty- pelkistyminen 10 ainetuote suodatus- minen (%) värin heiken- jäännös Heijastuma_ tyminen (%) (mg) pH 4 pH 7 (0,1 g C.I.
Blue-79/1 g ligniiniä200 15 ml:ssa vettä esimerkin 1 (CI Blue 118) ligniini- 20 amiinisuola 9,8 (villa) 56 76 1,0 (Cl Red I) 25 esimerkin 2 9,5 (nylon) 66 80 ligniini- amiinisuola (CI Blue 118) 10,6 (villa) 58 74 30 (CI Red I) 6,2 (nylon) 67 78 1,3 35 vertailuväri- ainekoostumus, joka sisältää naftaleeni- sulfonaattia - - - 0 . 40 _
Taulukossa 1 esitetyistä tuloksista voidaan nähdä, että 1-vaiheinen, in situ tapahtuva metylolisoimisen käsittävä menetelmä metylolisoidun ligniinin valmistamiseksi 45 (esimerkki 1), verrattuna tekniikan tason käyttämään 2-vaiheiseen, esimerkin 2 mukaiseen ligniinin erottami- 14 87462 seen, tuottaa vertailukelpoisia tuloksia lämmönkestävyy-den, kuidun värjäytymisen ja atsoväriaineen pelkistymisen osalta, mikä osoittaa 1-vaiheisen, in situ tapahtuvan me-tylolisoimisen käsittävän menetelmän käyttökelpoisuutta ja 5 sopivuutta sulfometyloitujen ligniinisuolojen valmistami seksi, jotka soveltuvat käytettäviksi dispergoimisaineina väriainekoostumuksissa.
Kuten edellä osoitettiin, katsotaan, että 1-vaihei-nen, in situ tapahtuva metylolisoimismenetelmä metyloli-10 soitujen ligniinien valmistamiseksi sulfaattikeittoproses- sin mustalipeästä tuottaa kemiallisia välituotteita, joita voidaan käyttää monissa muissa kemiallisissa reaktioissa, kuten sulfometyloituja ligniinisuoloja käytettäviksi väriaineiden dispergoimisaineina, ligniiniamiinisuoloja, jotka 15 ovat käyttökelpoisia asfaltin emulgaattoreina, metyloli- soituja ligniinejä, jotka voidaan silloittaa fenolihart-sien kanssa, tai metylolisoitua ligniiniä, joka voidaan reagoittaa heksametyleenitetramiinin kanssa heksaligniinin valmistamiseksi.

Claims (6)

15 87462
1. Menetelmä metylolisoitujen ligniinien valmistamiseksi puun sulfaattikeittoprosessista saadusta mustali- 5 peätähteestä, tunnettu siitä, että (a) hapetetaan puun sulfaattikeittoprosessista saatu mus-talipeätähde, joka sisältää ligniiniä, epäorgaanisia suoloja ja orgaanisia suoloja; (b) metylolisoidaan mustalipeätähteessä oleva ligniini; 10 (c) alennetaan mustalipeätähteen pH:ta metylolisoidun lig niinin saostamiseksi siitä; ja (d) erotetaan ja otetaan talteen saostettu metylolisoitu ligniini mustalipeätähteestä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 15 tunnettu siitä, että mustalipeätähde sisältää nat-riumsulfidia siinä olevana komponenttina ja että mustalipeätähde hapetetaan riittävässä määrin mustalipeätähteessä olevan natriumsulfidimäärän pienentämiseksi noin 1 %:iin tai sitä pienemmäksi määräksi.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mustalipeätähde hapetetaan kuplittamalla ilmaa tai happea sen läpi.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mustalipeätähde metylolisoi- 25 daan lisäämällä aldehydiyhdistettä mustalipeätähteeseen ja jäännöstä kuumennetaan siinä olevan ligniinin metylolisoi-miseksi.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mustalipeätähteen pH:ta alen- 30 netaan lisäämällä siihen rikkihappoa ligniinin saostamiseksi mustalipeätähteestä.
6. Menetelmä sulfometyloidun ligniinisuolan valmistamiseksi, tunnettu siitä, että patenttivaatimuksen 1 mukaisesti saatua erotettua metylolisoitua ligniiniä 35 käsitellään mustalipeätähteestä talteenottamisen tapahdut- ie 87462 tua sitten rikkiä ja happea sisältävällä yhdisteellä suolan läsnä ollessa, joka on valittu ryhmästä natrium-, ammonium- ja amiinisuolat, sulfometyloidun ligniinisuolan valmistamiseksi, joka soveltuu käytettäväksi väriaineiden 5 dispergoimisaineena. 17 87462
FI882839A 1987-06-15 1988-06-14 Metod foer metylolisering av ligninmaterial FI87462C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/061,460 US4764597A (en) 1987-06-15 1987-06-15 Method for methylolation of lignin materials
US6146087 1987-06-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882839A0 FI882839A0 (fi) 1988-06-14
FI882839A FI882839A (fi) 1988-12-16
FI87462B true FI87462B (fi) 1992-09-30
FI87462C FI87462C (fi) 1993-01-11

Family

ID=22035941

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882839A FI87462C (fi) 1987-06-15 1988-06-14 Metod foer metylolisering av ligninmaterial

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4764597A (fi)
JP (1) JPH0645700B2 (fi)
CA (1) CA1296144C (fi)
DE (1) DE3820253A1 (fi)
ES (1) ES2009200A6 (fi)
FI (1) FI87462C (fi)
NO (1) NO169012C (fi)
SE (1) SE503157C2 (fi)

Families Citing this family (24)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5288857A (en) * 1988-12-12 1994-02-22 Ligno Tech Sweden Ab Lignin preparation and method for its manufacture
WO1997013733A1 (en) * 1995-10-11 1997-04-17 Alcell Technologies Inc. Lignin-based concrete admixtures
EP1022283B1 (en) 1997-09-12 2006-03-01 Kabushiki Kaisha Maruto Novel lignin derivative, moldings produced by using the derivative, and process for the preparation thereof
US5972047A (en) * 1998-03-10 1999-10-26 Westvaco Corporation Amine modified sulfonated lignin for disperse dye
KR100385580B1 (ko) * 2000-03-14 2003-05-27 조성웅 펄프 제조시 발생된 흑액을 이용한 염료, 시멘트 및레미콘용 분산제 제조와 사용방법
JP4465433B2 (ja) * 2002-10-02 2010-05-19 独立行政法人科学技術振興機構 リグニン系マトリックスを有するガラス複合材料
CA2452145A1 (en) * 2003-06-03 2004-12-03 David Tarasenko Method for producing pulp and lignin
SE0402437D0 (sv) * 2004-10-07 2004-10-07 Stfi Packforsk Ab Method for separating lignin from a lignin containing liquid/slurry
CN101952504B (zh) * 2008-02-21 2013-09-18 李诺布斯特公司 从黑液分离木质素的方法、木质素产品及木质素产品在燃料或材料制造中的应用
KR100963822B1 (ko) * 2008-06-30 2010-06-16 (주)정흥케미칼 펄프 제조시 발생된 흑액으로부터 제조된 콘크리트용혼화제 및 이의 제조방법
CA2763447C (en) * 2009-06-10 2017-10-31 Metso Power Ab Method for precipitating lignin from black liquor by utilizing waste gases
WO2011037967A2 (en) 2009-09-25 2011-03-31 Lake Michael A Process for recovering lignin
US9879119B2 (en) 2009-09-25 2018-01-30 Michael A. Lake Lignin product and process for making same
US8497359B2 (en) * 2010-02-26 2013-07-30 Ppg Industries Ohio, Inc. Cationic electrodepositable coating composition comprising lignin
PL2576662T3 (pl) * 2010-06-03 2021-09-27 Fpinnovations Sposób oddzielania lignininy od ługu czarnego
WO2011161685A2 (en) 2010-06-26 2011-12-29 Hcl Cleantech Ltd. Sugar mixtures and methods for production and use thereof
IL206678A0 (en) 2010-06-28 2010-12-30 Hcl Cleantech Ltd A method for the production of fermentable sugars
EP3401322B1 (en) 2011-04-07 2022-06-08 Virdia, LLC Lignocellulose conversion processes and products
WO2013133821A1 (en) * 2012-03-07 2013-09-12 Empire Technology Development Llc Lignin-based concrete admixtures
US8987428B2 (en) 2012-03-07 2015-03-24 Empire Technology Development Llc Lignin-based surfactants
FI20135105L (fi) * 2013-02-04 2014-08-05 Andritz Oy Menetelmä kemikaalien ja sivutuotteiden talteenottamiseksi korkean sulfiditeetin keittolipeistä
AR122640A1 (es) * 2020-06-17 2022-09-28 Suzano Sa Método para tratar un condensado en un proceso de fabricación de pulpa
JP7056987B1 (ja) * 2020-11-11 2022-04-19 ▲広▼西大学 パルプ化黒液を原料として両親媒性リグニンナノ材料を調製する方法、両親媒性リグニンナノ材料、スラッジ洗浄剤
EP4001376A1 (en) 2020-11-13 2022-05-25 Wilsonart LLC Multi-part lignin-based resin system for decorative laminates

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2680113A (en) * 1949-12-22 1954-06-01 Svenska Cellulosaforeningens C Method of producing water-soluble products from black liquor lignin
US2976273A (en) * 1958-09-10 1961-03-21 West Virginia Pulp & Paper Co Treatment of kraft black liquor and product
US4221708A (en) * 1978-08-14 1980-09-09 Westvaco Corporation Method for polymerization of lignin
US4521336A (en) * 1984-04-16 1985-06-04 Westvaco Corporation Process for preparing lignosulfonates
US4590262A (en) * 1984-10-05 1986-05-20 Westvaco Corporation Low electrolyte sodium lignosulfonates
US4642336A (en) * 1984-12-10 1987-02-10 Westvaco Corporation Ammonium lignosulfonates
US4629469A (en) * 1985-10-11 1986-12-16 Westvaco Corporation Humectant composition derived from kraft black liquor

Also Published As

Publication number Publication date
NO882533D0 (no) 1988-06-09
US4764597A (en) 1988-08-16
NO169012B (no) 1992-01-20
FI882839A (fi) 1988-12-16
SE8802039D0 (sv) 1988-06-01
JPS6416840A (en) 1989-01-20
DE3820253A1 (de) 1988-12-29
CA1296144C (en) 1992-02-25
ES2009200A6 (es) 1989-09-01
SE503157C2 (sv) 1996-04-01
FI882839A0 (fi) 1988-06-14
DE3820253C2 (fi) 1989-08-31
NO169012C (no) 1992-04-29
SE8802039L (sv) 1988-12-16
NO882533L (no) 1988-12-16
JPH0645700B2 (ja) 1994-06-15
FI87462C (fi) 1993-01-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI87462B (fi) Metod foer metylolisering av ligninmaterial.
FI77042C (fi) Foerfarande foer framstaellning av lignosulfonat.
FI77385C (fi) Foerbaettrad faergaemneskomposition.
FI83658B (fi) Foerfarande foer framstaellning av aminsalter av lignosulfonat.
FI94768C (fi) Menetelmä ligniinidispersiokoostumuksen valmistamiseksi sekä väriainekoostumus
KR900005605B1 (ko) 저-전해질-함유 리그노술폰산 나트륨의 제조방법
US4670482A (en) Ammonium lignosulfonates
US4007004A (en) Dyestuff filler derived from kraft black liquor
US4642336A (en) Ammonium lignosulfonates
US4636224A (en) Ammonium lignosulfonates
US4892587A (en) Lignosulfonate additive-containing carbon black compositions
US5049661A (en) Sulfonation of lignins
US4743268A (en) Dispersant composition for azo dyestuffs contaminated with soluble copper impurities
US4715864A (en) Lignosulfonate salts for use as dyestuff additives
DE4105447C2 (fi)
US4721778A (en) Ammonium lignosulfonates
US4748235A (en) Method of producing improved amine salts of lignosulfonates
US5043433A (en) Oleum sulfonation of lignins
JPH0662658B2 (ja) スルホン化リグニン及びその製造方法
JPH0826055B2 (ja) スルホン化リグニン及びその製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: WESTVACO CORPORATION