FI87118B - Foerfarande foer bestaemning av funktions- och aotervaendningspunkten i en graensvaerdesanordning. - Google Patents

Foerfarande foer bestaemning av funktions- och aotervaendningspunkten i en graensvaerdesanordning. Download PDF

Info

Publication number
FI87118B
FI87118B FI911173A FI911173A FI87118B FI 87118 B FI87118 B FI 87118B FI 911173 A FI911173 A FI 911173A FI 911173 A FI911173 A FI 911173A FI 87118 B FI87118 B FI 87118B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
input signal
input
changed
change
limit value
Prior art date
Application number
FI911173A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI911173A0 (fi
FI911173A (fi
FI87118C (fi
Inventor
Osmo Luotsinen
Marko Stenbacka
Original Assignee
Beamex Ab Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Beamex Ab Oy filed Critical Beamex Ab Oy
Priority to FI911173A priority Critical patent/FI87118C/fi
Publication of FI911173A0 publication Critical patent/FI911173A0/fi
Priority to US07/837,211 priority patent/US5359877A/en
Priority to DE4205407A priority patent/DE4205407A1/de
Publication of FI87118B publication Critical patent/FI87118B/fi
Publication of FI911173A publication Critical patent/FI911173A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87118C publication Critical patent/FI87118C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01DMEASURING NOT SPECIALLY ADAPTED FOR A SPECIFIC VARIABLE; ARRANGEMENTS FOR MEASURING TWO OR MORE VARIABLES NOT COVERED IN A SINGLE OTHER SUBCLASS; TARIFF METERING APPARATUS; MEASURING OR TESTING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G01D1/00Measuring arrangements giving results other than momentary value of variable, of general application
    • G01D1/18Measuring arrangements giving results other than momentary value of variable, of general application with arrangements for signalling that a predetermined value of an unspecified parameter has been exceeded

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Tests Of Electronic Circuits (AREA)
  • Indication And Recording Devices For Special Purposes And Tariff Metering Devices (AREA)

Description

1 87118
Menetelmä raja-arvolaitteen toiminta- ja palautumispisteen määrittämiseksi Tämä keksintö koskee menetelmää raja-arvolaitteen 5 toiminta- ja palautumispisteen määrittämiseksi, jossa menetelmässä raja-arvolaitteelle syötetään muuttuva sisään-menosignaali ja raja-arvolaitteen tilanvaihtohetkellä rekisteröidään sekä sisäänmenosignaalin arvo että tilanvaih-don suunta.
10 Yllä kuvatun kaltainen menettely raja-arvolaitteen ollessa painekytkin tunnetaan FI-kuulutusjulkaisusta 81657. Tästäkin julkaisusta tunnettua periaatetta raja-arvolaitteen toiminta- ja palautumispisteen määrittämiseksi on havainnollistettu oheisessa kuviossa 1 esitetyllä 15 lohkokaaviolla, johon seuraavassa viitataan. Raja-ar-volaite 1 on laite, jonka ulostulona on kytkintoiminta tai looginen ON/OFF-toiminta. Sisäänmenona 2 on jokin fysikaalinen suure, esimerkiksi jännite, virta, resistanssi, taajuus, paine tai lämpötila. Sisäänmenon noustessa yli tie-20 tyn rajan ulostulo 3 vaihtaa tilaansa ja sisäänmenon laskiessa alle jonkin toisen rajan ulostulo 3 palautuu takaisin alkuperäiseen tilaansa. Toimintapisteen ja palautumispisteen välillä on yleensä hystereesiä. Joillakin laitteilla toimintapisteen ja palautumispisteen toistuvuus voi 25 olla suhteellisen huono.
Raja-arvolaitetta tarkistettaessa on tarkoituksena saada selville, missä pisteessä laite toimii ja missä pisteessä se palautuu. Jos laitteen toistuvuus on huono, testi halutaan mahdollisesti toistaa useampaan kertaan. Mikä-30 li laitteen toiminta ei ole tyydyttävää, sen toiminta- ja palautumispisteitä saatetaan haluta virittää ja toistaa testi sen jälkeen.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on tuoda esiin menetelmä, jonka avulla testiin käytettyä aikaa kyetään 35 lyhentämään ja/tai parantamaan tietyssä ajassa saavutet- 2 8 7 1 8 tavaa tarkkuutta verrattuna alalla tavanomaisesti käytettyihin menetelmiin.
Nämä keksinnön mukaiset tavoitteet ovat saavutettavissa keksinnön mukaisen menetelmän avulla, jolle on 5 tunnusomaista, että muuttuvan sisäänmenosignaalin syöttö käsittää kaksi vaihetta, joista ensimmäisessä sisäänmeno-signaalia muutetaan nopeudella, joka ei mahdollista sisäänmenosignaalin tarkan arvon määritystä tilanvaihtohet-kellä, alueiden määrittämiseksi, joilla tilanvaihdot talo pahtuvat, ja joista toisessa sisäänmenosignaalia muutetaan ensimmäisessä vaiheessa määritetyillä alueilla nopeudella, joka mahdollistaa sisäänmenosignaalin tarkan arvon määrityksen tilanvaihtohetkellä.
Sisäänmenosignaalin ollessa hitaasti muuttuva suu-15 re, kuten paine tai lämpötila, on edullista, että sisäänmenosignaalin syötön ensimmäisessä vaiheessa sisäänmenosignaalia muutetaan ennalta asetetulla vaihteluvälillä nopeudella, joka ei mahdollista sisäänmenosignaalin tarkan arvon määritystä tilanvaihtohetkellä. Tällöin on mahdol-20 lista, että sisäänmenosignaalia muutetaan ennalta asetetulla vaihteluvälillä laidasta laitaan tai kulloinkin vain tilanvaihdon rekisteröintiin asti.
Sisäänmenosignaalin ollessa nopeasti muuttuva suure, kuten jännite, virta, resistanssi tai taajuus, on 25 edullista, että sisäänmenosignaalin syötön ensimmäisessä vaiheessa sisäänmenosignaalia muutetaan hyppäyksenomaises-ti ennalta asetetun vaihteluvälin laidasta toiseen kaventaen vaihteluväliä portaattaisesti, kunnes löydetään por-. . taat, joiden sisällä tilanvaihdot luotettavasti tapahtu- 30 vat, toisessa vaiheessa käytettävien alueiden saamiseksi.
Seuraavassa keksinnön mukaista menetelmää kuvataan yksityiskohtaisemmin viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää raja-arvolaitteen yleisen testaus-35 periaatteen lohkokaaviona, 3 87118 kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäisen eli esitestausvaiheen toteutuksen hitaasti muuttuvien sisäänmenosignaalien tapauksessa, kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen menetelmän toi-5 sen vaiheen eli lopullisen testauksen periaatteen ja kuvio 4 esittää keksinnön mukaisen menetelmän ensimmäisen vaiheen eli esitestausvaiheen silloin, kun si-säänmenosignaali on nopeasti muuttuva suure.
Kuviossa 2 on havainnollistettu keksinnön mukaisen 10 menetelmän toteuttamista silloin, kun sisäänmenosignaali on hitaasti muuttuva suure, kuten paine tai lämpötila. Tässä kuvion 2 mukaisessa esitestausvaiheessa sisäänmenoa skannataan ennalta asetetulla skannausalueella C laidasta laitaan nopeudella, joka on liian suuri lopulliseen tes-15 tiin, mutta jolla löydetään toiminta- ja palautumispistei-den likiarvot. Jos toistuvuus on heikko, esitesti voidaan toistaa useita kertoja, kuten kuviossa 2 on havainnollistettu. Esitestin perusteella määritetään lopullisessa testissä käytettävät skannausalueet A ja B erikseen toiminta-20 pisteelle ja vastaavasti palautumispisteelle. Sekä esitestissä että lopullisessa testissä skannaus voidaan joko lopettaa toiminta/palautumispisteen löydyttyä tai jatkaa alueen laitaan saakka.
Kun esitestissä on löydetty skannausalueet A ja B 25 toimintapisteelle ja vastaavasti palautumispisteelle, voidaan suorittaa lopullinen testi kuvion 3 mukaisesti. Tässä lopullisessa testissä voidaan käyttää huomattavasti pienempää sisäänmenosignaalin muutosnopeutta tai pienempiä • : muutosaskelia paremman tarkkuuden saavuttamiseksi. Loppu- 30 testiin kuluva aika jää silti kohtuulliseksi, koska skan-nattava alue on pienempi. Kokonaisuutena voidaan todeta, että sekä esitestin että lopullisen testin edellyttämä kokonaisaika jää käytännössä vähäisemmäksi kuin jos koko esitestaukseen varattu skannausalue skannattaisiin käyttä-35 en sisäänmenosignaalin pientä muutosnopeutta. Täten koko . 87118 4 testiin tarvittava aika vähenee ja/tai saavutetaan käytettävissä olevan ajan puitteissa toiminta/palautumispisteel-le tarkemmat arvot lopullisessa testissä käytetyn sisään-menosignaalin alhaisen muutosnopeuden ansiosta.
5 Kuviossa 4 on kuvattu keksinnön mukaista menetelmää silloin, kun sisäänmenosignaali on nopeasti muutettava suure, kuten jännite, virta, resistanssi tai taajuus. Kuvion 4 mukaisesti tällaisten sisäänmenosignaalien yhteydessä esitestauksessa menetellään siten, että sisäänmeno-10 signaalia muutetaan hyppäyksenomaisesti ennalta-asetetun vaihteluvälin laidasta toiseen kaventaen vaihteluväliä portaattaisesti, kunnes löydetään portaat, joiden sisällä tilanvaihdot luotettavasti tapahtuvat lopullisessa testissä käytettävien skannausalueiden A ja B saamiseksi. Käy-15 tännössä tämä toteutetaan siten, että sisäänmenoa muutetaan toistuvasti edestakaisin aloittaen ennalta määritellystä skannausalueesta C, mutta kaventaen aluetta kunnes löydetään pisteet, joissa laite luotettavasti toimii vastaavasti palautuu. Seuraavaksi etsitään pisteet läheltä 20 toiminta- ja palautumispisteitä, joissa laite ei vielä kuitenkaan toimi eikä palaudu. Mainittujen neljän pisteen luotettavuus voidaan tarvittaessa varmistaa testaamalla toiminta näissä pisteissä useampaan kertaan, kuten kuviossa 4 on esitetty. Näiden neljän pisteen etsimisessä voi-25 daan käyttää useita erilaisia menetelmiä, esimerkiksi muuttaa pisteitä tietyn määrän kerrallaan (esimerkiksi 10 % ennalta määrätystä skannausalueesta). Jos tämä menettely käy halutun tarkkuuden takia liian hitaaksi, voidaan käyttää alussa suurempia askelia ja pienentää askelkokoa lo-30 pussa, kun toiminta/palautumispiste on jo karkeasti tiedossa. Eräs mahdollisuus on myös binäärinen menetelmä, jossa puolitusmenetelmällä etsitään piste yhä tarkemmin ja tarkemmin, kunnes riittävä tarkkuus on saavutettu. Vaikka tällainen puolitusmenetelmä mahdollistaisi myös lopullisen 35 testin suorittamisen, ei sitä kuitenkaan suositella käy-
II
5 8 71 Ί 8 tettäväksi lopullisessa testauksessa, vaan lopullinen testaus on edullisinta toteuttaa kuviossa 3 kuvatun menettelyn mukaista ramppimenetelmää käyttäen, koska sisäänme-nosuureen suuret muutosaskeleet voivat aiheuttaa ylihei-5 lahtelua ja riittävää tarkkuutta ei ehkä saavuteta.
Yllä keksinnön mukaista menetelmää raja-arvolait-teen toiminta- ja palautumispisteen määrittämiseksi on kuvattu vain kahden esimerkinomaisen suoritusmuodon avulla. On kuitenkin ymmärrettävää, että yllä kuvattuja menet-10 telyjä voidaan jossain määrin kombinoida erilaisiksi yh distelmiksi nopeudeltaan ja tarkkuudeltaan edullisimman kokonaisuuden löytämiseksi kulloinkin testattavissa olevaa raja-arvolaitetyyppiä varten poikkeamatta kuitenkaan oheisten patenttivaatimusten määrittelemästä suojapiiris-15 tä.

Claims (5)

6 87118
1. Menetelmä raja-arvolaitteen toiminta- ja palau-tumispisteen määrittämiseksi, jossa menetelmässä raja- 5 arvolaitteelle (1) syötetään muuttuva sisäänmenosignaali (2) ja raja-arvolaitteen tilanvaihtohetkellä rekisteröidään sekä sisäänmenosignaalin arvo että tilanvaihdon suunta, tunnettu siitä, että muuttuvan sisäänmenosignaalin (2) syöttö käsittää kaksi vaihetta, joista ensim-10 mäisessä sisäänmenosignaalia muutetaan nopeudella, joka ei mahdollista sisäänmenosignaalin tarkan arvon määritystä tilanvaihtohetkellä, alueiden (A,B) määrittämiseksi, joilla tilanvaihdot tapahtuvat, ja joista toisessa sisäänmenosignaalia muutetaan ensimmäisessä vaiheessa määritetyillä 15 alueilla (A,B) nopeudella, joka mahdollistaa sisäänmenosignaalin (2) tarkan arvon määrityksen tilanvaihtohetkellä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa sisäänmenosignaali on hitaasti muuttuva suure, kuten paine 20 tai lämpötila, tunnettu siitä, että sisäänmenosignaalin syötön ensimmäisessä vaiheessa sisäänmenosignaalia (2) muutetaan ennalta asetetulla vaihteluvälillä (C) nopeudella, joka ei mahdollista sisäänmenosignaalin tarkan arvon määritystä tilanvaihtohetkellä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sisäänmenosignaalia (2) muutetaan ennalta asetetulla vaihteluvälillä (C) laidasta laitaan.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että sisäänmenosignaalia muutetaan ennalta asetetulla vaihteluvälillä (C) tilanvaihdon rekisteröintiin asti.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa sisäänmenosignaali on nopeasti muuttuva suure, kuten jän- 35 nite, virta, resistanssi tai taajuus, tunnettu 7 87118 siitä, että sisäänmenosignaalin syötön ensimmäisessä vaiheessa sisäänmenosignaalia muutetaan hyppäyksenomaisesti ennalta asetetun vaihteluvälin laidasta toiseen kaventaen vaihteluväliä portaattaisesti, kunnes löydetään portaat, 5 joiden sisällä tilanvaihdot luotettavasti tapahtuvat, toisessa vaiheessa käytettävien alueiden (A,B) saamiseksi. 87118
FI911173A 1991-03-08 1991-03-08 Foerfarande foer bestaemning av funktions- och aotervaendningspunkten i en graensvaerdesanordning FI87118C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI911173A FI87118C (fi) 1991-03-08 1991-03-08 Foerfarande foer bestaemning av funktions- och aotervaendningspunkten i en graensvaerdesanordning
US07/837,211 US5359877A (en) 1991-03-08 1992-02-18 Method of defining an operating and a reset point for a limit value device
DE4205407A DE4205407A1 (de) 1991-03-08 1992-02-20 Verfahren zur bestimmung eines betriebs- und eines rueckkehrpunkts einer grenzwerteinrichtung

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI911173A FI87118C (fi) 1991-03-08 1991-03-08 Foerfarande foer bestaemning av funktions- och aotervaendningspunkten i en graensvaerdesanordning
FI911173 1991-03-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI911173A0 FI911173A0 (fi) 1991-03-08
FI87118B true FI87118B (fi) 1992-08-14
FI911173A FI911173A (fi) 1992-08-14
FI87118C FI87118C (fi) 1992-11-25

Family

ID=8532087

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI911173A FI87118C (fi) 1991-03-08 1991-03-08 Foerfarande foer bestaemning av funktions- och aotervaendningspunkten i en graensvaerdesanordning

Country Status (3)

Country Link
US (1) US5359877A (fi)
DE (1) DE4205407A1 (fi)
FI (1) FI87118C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19507094B4 (de) * 1995-03-01 2005-09-22 Ifm Electronic Gmbh Verfahren zur Einstellung des Schaltpunktes eines Sensors
DE10162334A1 (de) * 2001-12-18 2003-07-03 Endress & Hauser Gmbh & Co Kg Feldgerät und ein Verfahren zur Kalibrierung eines Feldgerätes

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3010611C2 (de) * 1980-03-20 1983-06-01 Dr. Johannes Heidenhain Gmbh, 8225 Traunreut Digitale elektrische Längen- oder Winkelmeßeinrichtung
DE3128306A1 (de) * 1981-07-17 1983-02-03 Krautkrämer, GmbH, 5000 Köln Schaltungsvorrichtung zur digitalisierung und extremwertermittlung analoger signale
DE3408361A1 (de) * 1984-03-07 1985-09-12 Brown, Boveri & Cie Ag, 6800 Mannheim Verfahren zur erfassung und uebertragung von messwerten
JPS63292080A (ja) * 1987-05-25 1988-11-29 Matsushita Electric Ind Co Ltd ヒステリシスの測定方法
US4854165A (en) * 1987-06-01 1989-08-08 Danford A. Jay Apparatus for testing electrical components
DE3835677C2 (de) * 1988-10-20 1997-07-17 Metrawatt Gmbh Gossen Meßverfahren und Schaltungsanordnung zur Ermittlung des Auslösestroms von FI-Schaltern
US5117189A (en) * 1990-02-21 1992-05-26 Eaton Corporation Automatic testing apparatus for electrical switches

Also Published As

Publication number Publication date
FI911173A0 (fi) 1991-03-08
FI911173A (fi) 1992-08-14
US5359877A (en) 1994-11-01
DE4205407A1 (de) 1992-09-10
FI87118C (fi) 1992-11-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6789224B2 (en) Method and apparatus for testing semiconductor devices
KR100269704B1 (ko) 지연 소자 시험 장치 및 시험 기능을 갖는 집적 회로
JPS6188170A (ja) 電子デバイス又は回路テスト方法及び装置
DE69017169D1 (de) Testen integrierter Schaltungen unter Verwendung von Taktgeberstössen.
FI87118B (fi) Foerfarande foer bestaemning av funktions- och aotervaendningspunkten i en graensvaerdesanordning.
JPH0612659B2 (ja) 電子線測定法による電位決定のための走査方法
US5319647A (en) Method and apparatus for performing automatic test pattern generation
EP0317578A1 (en) Tri-state circuit tester
US5848235A (en) Boundary scan test method and apparatus
US5974361A (en) Waveform reconstruction from distorted (saturated) currents
US5093627A (en) Impedance and transfer characteristic measuring apparatus
WO1999019740B1 (en) Methods of and apparatus for nqr testing a sample
US5768155A (en) Fast undersampling
KR940004332A (ko) 회로 테스트 방법 및 지연 결함 검출장치
US4506212A (en) Method and apparatus for testing integrated circuits using AC test input and comparison of resulting frequency spectrum outputs
Vázquez et al. A simple and secure start-up circuitry for oscillation-based-test application
JPS582622B2 (ja) リレ−寿命試験方式
SU1012156A2 (ru) Устройство дл измерени степени идентичности частотных характеристик
SU1386941A1 (ru) Устройство дл контрол электрических параметров конденсаторов
KR100487486B1 (ko) 자동테스트장치의테스트벡터압축방법
KR930006962B1 (ko) 반도체 시험방법
DE3477969D1 (en) Method of detecting partial discharges and device for carrying it out
JPH0465683A (ja) コイル試験方法とその方法に用いる装置
US3427558A (en) Self-balancing digital r.f. bridge
SU960725A1 (ru) Устройство дл определени частоты и добротности резонансных характеристик