FI85898C - Foerfarande foer framstaellning av papper, speciellt tryckpapper, med stor hastighet samt en pappersmaskin foer tillaempning av foerfarandet. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av papper, speciellt tryckpapper, med stor hastighet samt en pappersmaskin foer tillaempning av foerfarandet. Download PDF

Info

Publication number
FI85898C
FI85898C FI890634A FI890634A FI85898C FI 85898 C FI85898 C FI 85898C FI 890634 A FI890634 A FI 890634A FI 890634 A FI890634 A FI 890634A FI 85898 C FI85898 C FI 85898C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sub
webs
paper
drying
web
Prior art date
Application number
FI890634A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI890634A (fi
FI85898B (fi
FI890634A0 (fi
Inventor
Anssi Kaernae
Original Assignee
Valmet Paper Machinery Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Paper Machinery Inc filed Critical Valmet Paper Machinery Inc
Priority to FI890634A priority Critical patent/FI85898C/fi
Publication of FI890634A0 publication Critical patent/FI890634A0/fi
Publication of FI890634A publication Critical patent/FI890634A/fi
Publication of FI85898B publication Critical patent/FI85898B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85898C publication Critical patent/FI85898C/fi

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

85898
Menetelmä paperin, etenkin painopaperin, valmistamiseksi suurella nopeudella sekä menetelmää soveltava paperikone Förfarande för framställning av papper, speciellt tryckpapper, 5 med stor hastighet samt en pappersmaskin för tillämpning av förfarandet 10 Keksinnön kohteena on menetelmä paperin, etenkin painopaperin, valmistamiseksi nopeudella, joka on luokkaa 1000 m/min - 3000 m/min, jossa menetelmässä muodostetaan toisistaan erillisillä perälaatikoilla ja formereilla kaksi osarainaa, joilla kummallakin on sisäpinta ja ulkopinta.
15
Lisäksi keksinnön kohteena on keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu paperikone.
Keksinnön kohteena on myös keksinnön menetelmällä ja/tai paperikoneel-20 la valmistettu painopaperi.
Ennestään tunnetusti esim. sanomalehtipaperia valmistetaan paperikoneella, joka käsittää formeriosan perälaatikkoineen, puristinosan, kuivausosan ja kalanterin, joka viimemainittu on yleensä on-line-kone-25 kalanteri.
Nopeimmilla tunnetuilla sanomalehtipaperikoneilla päästään tuotanto-nopeuteen enintään n. 1400 m/min.
30 Eräänä ongelmana, joka on estänyt paperikoneiden nopeuden noston, ovat vaikeudet rainasta poistettavien suurien vesimäärien käsittelyssä. Nämä ongelmat lisääntyvät koneiden leveyden ja nopeuden kasvaessa niin, että ne osaltaan muodostuvat nopeuden noston pullonkaulaksi. Toisena teki-• ·'; jänä, joka on estänyt paperikoneiden esim. sanomalehtipaperikoneiden 35 nopeuden noston yli edellä mainittua rajaa, ovat ratakatkot, mitkä johtuvat suureksi osaksi radan avoimista vienneistä.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi menetelmä ja 2 85898 sitä soveltava paperikone, jolla painopapereiden esim. sanomalehtipaperin valmistusnopeutta voidaan olennaisesti nostaa jopa alueelle n. 2000-3000 m/min.
5 Esillä olevan keksinnön lisätarkoituksena on aikaansaada paperin valmistusmenetelmä ja paperikone, jossa ei välttämättä tarvita varsinaista kalenteria lainkaan.
Keksinnön lisätarkoituksena on aikaansaada sellainen menetelmä ja pape-10 rikone, jonka lämpötaloutta voidaan entisestään parantaa.
Keksinnön lisätarkoituksena on aikaansaada sellainen menetelmä ja paperikone, jolla voidaan valmistaa erilaisia kerrosrakenteisia rainoja, joissa kuituraaka-aineen käyttö paperin lujuus- ja painatusominaisuudet 15 huomioon ottaen on optimoitavissa. Tähän liittyen keksinnön tarkoituksena on aikaansaada jopa ilman kalanteriakin sellainen paperi, jossa on entistä parempi pintojen laatu, symmetrinen rakenne sekä riittävän suuri bulkki ja jäykkyys.
20 Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnön menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että mainitut osarainat kuivataan erillisillä puristinosilla ja erillisillä kuivatusosilla niin, että ainakin osarainojen ulkopinnat saadaan 25 kuivatusprosessin ansiosta niin sileiksi, että sileys olennaisesti *" vastaa lopulliselta tuotteelta edellytettävää pinnan sileyttä, : että ainakin toisen osarainan syötetään liimakerros, .·:·. 30 että osarainojen sisäpinnat liitetään laminoimistekniikalla toisiinsa - . ja täten muodostettu laminaattiraina johdetaan mahdollisten kuivausvai- heiden kautta rullaukseen.
" Keksinnön mukaiselle paperikoneelle on puolestaan pääasiallisesti tun- *.· * 35 nusomaista se, 3 85898 ^ että paperikone on koostettu kahdesta osasta, jotka ovat rakenteeltaan olennaisesti samanlaiset, että mainituilla osilla valmistettavat osa-rainat tulevat kulkemaan toisiaan kohti keskenään vastakkaisiin suuntiin, 5 että molemmat mainitut osat käsittävät muodostusosan perälaatikkoineen, tarvittaessa puristinosan, kuivatusosan, sopivimmin jenkkisylinterin ja että mainittujen osien jälkeen seuraa liiman levityslaitteet, laitteet osarainojen yhdistämiseksi ja sopivimmin samalla pehmeänippipuristuksen 10 ja -laminoinnin suorittamiseksi sekä tarvittaessa jälkikuivatuslaitteet.
Keksinnön mukaiselle paperille on pääasiallisesti tunnusomaista se, että paperi on rakenteeltaan olennaisesti symmetrinen keskitasonsa suhteen käsittäen keskellä 1ilmakerroksen ja sen molemmin puolin kuitukerrokset, 15 joiden ulkopinnat ovat jenkkisylintereillä tai vastaavilla suoritetuissa kuivausvaiheissa tehty ilman varsinaista kalanterointia riittävään sileyteen ja kiiltoon.
Keksinnössä paperikoneen märkäpää ja kuivatusosa jaetaan kahteen osaan, 20 jolloin kummankin osan käsiteltäväksi tulee vain puolet ralnasta pois-tettavasta kokonaisvesimäärästä.
Osarainojen kuivatuksessa käytetään keksinnön mukaisesti tlssue-paperlen ·...' valmistuksessa tunnettuja jenkkisylintereitä tai vastaavia kuivatus- 25 laitteita, joiden avulla osaralnoista yhdistettävään laminaattirainaan : saadaan molemmin puolin riittävän sileä pinta sopivimmin jopa ilman varsinaista kalanterointia suuren nippipaineen omaavissa kalanteroimis-nipeiesä.
.30 Keksinnössä voidaan toteuttaa täysin suljettu ja koko ajan tuettu . . vienti, millä saavutetaan entistä suuremman nopeuden lisäksi parantunut V. lämpötalous kuivatuksessa sekä mahdollisuus erilaisiin kerrostettulhin ·.*·· ralnarakenteisiin käyttäen tarvittaessa kaksi- tai monlkerrosperälaatl- : koita ja erilaisia täyteaineita tavoitellun painopinnan aikaansaamiseksi.
35 * · ‘ 85898 ^ Keksinnössä käytetään tietynlaista laminointitekniikkaa, jossa liiman-levityksessä voidaan käyttää hakijan kehittämiä Sym-Sizer (TM) -liiman-levityslaittelta sekä soft-kalanterointia osarainojen yhteenpuristuksessa.
5 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovellus-esimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole rajoitettu.
Kuvio 1 esittää kaaviollisena sivukuvana keksinnön menetelmää sovelta-10 vaa paperikonetta.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen paperikoneen toista puoliskoa toisen puoliskon ollessa olennaisesti identtinen kuviossa esitetyn osan kanssa.
15 Kuvio 3 esittää sitä keksinnön vaihetta, jossa liimaa levitetään osa-rainoiksi ja osarainat yhdistetään toisiinsa.
Kuvio 4A esittää osarainoja ennen yhdistämistä.
20 Kuvio 4B esittää osarainoista liimaamalla yhdistettyä lopputuotetta.
Keksinnön mukaisessa paperikoneessa muodostetaan paperikoneen erillisissä osissa A ja B kaksi osarainaa ja jotka nipissa yhdistetään laminointitekniikkaa ja liimakerroksla ja hyväksikäyttäen 25 lopulliseksi rainaksi W, joka johdetaan kuivattuna ilman varsinaista kalanterointia rullauslaitteelle.
Kuviossa 1 esitetty paperikone on esim. sanomalehtipaperikone, joka on rakenteeltaan olennaisesti symmetrinen pystytasoon T-T nähden nippiin N 00 saakka. Kuviossa 1 paperikone käsittää kaksi, toistensa peilikuvia olevaa osaa A ja B. Osien A ja B eri komponentteja on merkitty samoin viitenumeroin käyttäen numeron lisäksi osiin A ja B viittaavia kirjain-merkintöjä a ja b. Seuraavassa esityksessä viitenumerojen 10-20 osalta on viitteet a ja b jätetty lyhyyden vuoksi pois.
35
Kuvion 1 mukaisesti paperikoneen osat A ja B käsittävät perälaatikon 10, joka on sopivimmin sinänsä tunnettu monikerrosperälaatikko, sopivimmin 5 85398 ^ kaksikerrosperälaatikko. Osiin A ja B kuuluvat formerit, joissa on kaksi viiraa 11 ja 12. Formerin jälkeen osarainat W ja W, siirretään pick-up-
d D
kohdissa P pick-up-teloilla 14 puristushuoville 13, jotka vievät osarainat jenkkisylintereille 15, joiden sileään pintaan 16 osarainat 5 tartutetaan jenkkinipeissä N^. Kuvion 1 mukaisesti jenkkisylin- terien 15 ympärille on sijoitettu säteilykuivatinyksiköt 17, esim. infrapunakuivattimet puhalluskaapuineen, joilla osarainoja kuivataan ulkoapäin. Jenkkisylinterien 15 sisälle tuodaan lämpöenergiaa sinänsä tunnetusti, esim. höyryn muodossa niin että sylinterien 15 pinnan 16 10 lämpötila on luokkaa 200°C. Jenkkisylinterien 15 halkaisijat ovat yleensä alueella 6-10 m.
Jenkkisylinterien 15 jälkeen osarainat ja siirretään teloille 20, jotka muodostavat kevyesti kuormitetun nipin Nq keskenään. Telojen 20 15 alueella tai niitä ennen osarainojen W ja W, toisiaan vasten tuleviin a d pintoihin levitetään liima-ainetta, mitä kuviossa 1 kuvaavat nuolet ja L . Telojen 20 muodostamassa nipissä N osarainat W ,W yhdistetään
D O β D
toisiinsa laminointitekniikalla, minkä jälkeen laminoitu yhdistelmäraina W viedään kosketuksettomaan kuivauslaitteeseen 21, joka on esim. leiju- 20 kuivatin, IR-kuivatin tai niiden yhdistelmä. Tämän jälkeen laminoitu raina W siirretään johtotelan 22 yli seuraavalle kuvauslaitteelle 23, joka on IR-kuivatin, leijukuivatin, sylinterikuivatin tai niiden yhdis- telmä, minkä jälkeen raina WQXlt johdetaan rullaimelle (ei esitetty).
25 Telojen 20a,20b keskenään muodostama nippi Nq toimii sopivimmin myös • soft-kalanteroimisnippinä, jolla varmistetaan laminointikontakti Taino jen välillä, viimeistellään jenkkisylinterin 15 sileällä pinnalla 16 aikaansaatuja rainan W pintoja ja tasoitetaan rainalamlnaatin W rakennetta.
30
Kuviossa 2 on esitetty eräs tarkempi toteutusesimerkki paperikoneen V. toisesta osasta A sen toisen osan B ollessa osan A peilikuva ja raken- »
teen ollessa nlppiin No saakka olennaisesti symmetrinen pystytason T-T
* ί suhteen. Mainittu symmetrisyys ei ole mikään ehdoton edellytys, jos *·** 35 -.· esim. rakennukset tai muut seikat vaativat symmetriasta poikkeavaa I.. geometriaa.
6 85898 ^ Kuvion 2 mukaisesti formeriosa käsittää viirojen 11a ja 12a välisen kaksiviiraisen osuuden, jolla on alaviiran 12a sisällä muodostus-telat 101 ja 104 ja niiden välissä yläviirasilmukan 11a sisällä muodostuskenkä 102 ja alaviirasilmukan sisällä foiliyksiköt 103 5 tai vastaavat. Kaksiviiraisen osuuden jälkeen osaraina W seuraa ala-viiraa 12a, josta se erotetaan pick-up-kohdassa P pick-up-telalla 105 ja siirretään puristushuovan 110 alapinnalla puristusosan ensimmäiseen nippiin N^. Ensimmäinen nippi muodostuu puristintelojen 106 ja 107 välille. Puristintelan 107 ympäri kulkee puristushuopa tai -hihna 108.
10 Toinen nippi N^ muodostuu puristintelojen 107 ja 109 välille, jonka viime mainitun ympäri kulkee puristushuopa 111. Puristinosan kolmas nippi muodostuu puristustelojen 109 ja 112 välille. Puristustelan 112 yli kulkee puristushuopa 113, joka siirtää osarainan W jenkki-sylinterin 15a yhteyteen muodostettujen jenkkinippien läpi. Jenkki-15 nipit poistavat vettä osarainasta huopaa 113 ja ne muodostavat jenkkisylinterin 15a ja puristustelojen 114 kesken. Jenkkisylinterissä 15a on huuva 115, joka on sinänsä tunnetusti ilmastoitu.
Jenkkisylinterin 15a jälkeen osaraina W siirretään siirtonipissä N
3 S
20 slirtokudokselle 116, joka vie osarainan W liimapuristimella, joka muo- 3
dostuu telojen 117 kesken. Kuvion 2 mukaisesti rainan vienti on täysin tuettu ja suljettu aina siihen saakka kun osaraina jättää siirto-kudoksen 116. Liimapuristimen alapuolisen telan 117 yhteydessä on liiman jakolaitteet 117L, joilla liima-aine levitetään alatelan 117 pinnalle 25 ja siirretään osarainan W alapinnalle, minkä jälkeen osaraina W
3 3 kulkee kosketuksettoman kuivatusyksikön 118 kautta ja tulee telojen 20a ja 20b väliseen soft-kalanteroimisnippiin Nq, jossa osarainat ja W, , joka viimemainittu on muodostettu myös edellä selostetuin laittein, b yhdistetään laminaattirainaksi W, joka siirretään kuivatinyksikköjen 30 21,23 ja 24 kautta rullaimelle (ei esitetty).
Kuviossa 3 on esitetty tarkemmin liimapuristin ja sen liimanlevityslait- teet, jotka käsittävät kanavan 120, jonka kautta liima-aine tuodaan nuolen suunnassa ja levitetään alatelan 117 pinnalle. Liimakerrosta 35 tasoitetaan terällä 119 ja ylitnäärinen liima siirretään kammion 121 kautta nuolen L _ suunnassa takaisin kiertoon. Liiman levityslaittei-out den osalta viitataan esimerkkeinä hakijan FI-patenttihakemuksiin 7 85898 ^ nrot 875333 ja 873376. Liimapuristimen niplssä liimakerros puristetaan osarainan alapinnalle, minkä jälkeen liiman kostuttamaa osa-rainaa W, kuivataan sopivassa määrin kuivattimen 118 kosketuksettomassa
D
kuivausvälissä 118B. Tämän jälkeen 1 ilmakerroksella L& varustettu osa-5 raina samoin kuin vastaavissa laitteissa liimakerroksella varustettu toinen osaraina siirretään soft-kalanterin telojen 20a ja 20b väliseen nippiin N^, jonka toinen tela 20a on varustettu onslpinnalla 20'. Nipin jälkeen lamlnaattiraina W siirretään kosketuksettomaan kuivauslaitteen kuivausvälin 2IV kautta johtotelan 22 yli ja edelleen 10 mahdollisten kuivauslaitteiden kautta rullaimelle (ei esitetty).
Kuviot 4A ja 4B havainnollistavat keksinnön mukaisen laminointitekniikan periaatetta. Kuvion 4A mukaisesti osarainojen ja väliin tuodaan liimakerros L, jolla osaralnat W ,W, laminoidaan toisiinsa. Osarainat W J a’ b a 15 ja Wb muodostuvat sopivimmin kahdesta kerroksesta K^ ja Kg, jotka on tehty eri raaka-aineista kaksikerrosperälaatikoilla 10a ja 10b. Osa-rainojen ulkokerros K^ on muodostettu hienommasta massasta, jossa on sopivia täyteaineita ja/tai pigmenttejä, jotka viimemainitut syötetään esim. nuolten P (kuvio 1) esittämissä kohdissa jenkkisylinterien 20 15a,15b pinnoille ennen jenkkinippejä N^. Osarainojen toisiinsa - - liitettävät sisäkerrokset K on muodostettu karkeammasta massasta.
: . . 8
Kuvion 4B mukaisessa laminaattirainassa W on jenkkisylinterin pinnalla painotarkoituksia varten riittävän sileyden ja kiillon omaavat ulko-; pinnat MG (MG = Machine Glazed) niin, että varsinaista suuren nippi- 25 paineen omaavissa kalanterinipeissä tapahtuvaa ja rainan paksuutta : voimakkaasti vähentävää kalanteroimisvaihetta ei yleensä keksinnön mene telmän mukaisesti valmistetuille laminaattirainoille W tarvita. Liima leviää rainan W keskikerrosten K kuidukkoon ja täten osaltaan aikaansaa rainalle W riittävän jäykkyyden ja bulkin. Laminointiin voidaan käyttää 30 myös kuumasulatteita, esim. veteen dispergoituvaa PE-glykolia. Liiman levitys voi tällöin tapahtua rasteritelalla syväpainoyksikön tapaan, tai myös elektrostaattisesti aiheutetulla sumutuksella. Viimemainitussa : tapauksessa osat 117,118,21,22 ovat tarpeettomia ja puristimen 20 tulee olla jäähdytetty ja jolloin paperi ei lainkaan kostu.
35 85898 ^ Keksinnössä voidaan osarainojen W la W. liimauksessa käyttää esim.
a b aaltopahvin liimauksessa tai paperin pintaliimauksessa ennestään tunnettuja liima-aineita kuten tärkkelysliimoja.
5 Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistettu sanomalehtipaperi voi esim. käsittää kaksi osarainaa W ja W , joiden molempien neliöpainot 2 ab 2 ovat n. 20 g/m . Liimakerroksen L osuus neliöpainosta on n. 5 g/m , 2 jolloin laminaattirainan W kokonaisneliöpaino tulee olemaan n. 45 g/m .
10 Seuraavassa esitetään eräs esimerkki laminoinnin ainestaseesta käytettäessä vesipohjaista liisteriä ennen laminointia sekä laminoituna ja kuivattuna.
15 Ennen laminointia Laminoituna ja kuivattuna
Laminaatti W
£ "a L Wb ^ [*b * 20 i 2 ! 41.4 18.2 5 18.20 Kuiva-ainetta g/m 18.20 5.00 i 18.20 41.4 11.12 0.96 10 0.96 Vettä g/m2 1.58 0.43 j 1.58 3.6 53.22 19.16 15 19.16 Yht. g/m2 19.78 5.43 j 19.78 45.0 (22.3) 95 33 96 Kuiva-ainepit. % 92 92 j 92 92 25 1 1 1 |__ 2
Haihdutettavaa vettä 8.32 g/m
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viittaamalla keksinnön menetelmällä 30 ja laitteella valmistettuun sellaiseen paperiin, joka on keskitasonsa suhteen olennaisesti symmetrinen, on korostettava, että keksinnön piiriin kuuluvat myös sellaiset paperit ja niiden valmistusmenetelmät ja -laitteet, joissa valmistettu paperi on epäsymmetristä, esim. niin, että toinen osa-raina on valmistettu erilaisesta massasta kuin toinen osaraina ja/tai 35 laminaattirainan W toinen pinta on sileämpi kuin vastakkainen pinta ja/tai laminaattirainan W toisessa pintakerroksessa on käytetty enemmän tai erilaisia pigmenttejä ja/tai täyteaineita kuin toisessa pintakerroksessa.
9 85898 ^ Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetyistä.
5 10 15 20 25 30 35

Claims (16)

10 85898
1. Menetelmä paperin, etenkin painopaperin, valmistamiseksi nopeudella, joka on luokkaa 1000 m/min - 3000 m/min, jossa menetelmässä muodos- 5 tetaan toisistaan erillisillä perälaatikoilla ja formereilla kaksi osa-rainaa (Wa,Wb), joilla kummallakin on sisäpinta ja ulkopinta, tunnettu siitä, että mainitut osarainat (Wa,Wb) kuivataan erillisillä puristinosilla ja 10 erillisillä kuivatusosilla (A,B) niin, että ainakin osarainojen (Wa,Wb) ulkopinnat (MG) saadaan kuivatusprosessin ansiosta niin sileiksi, että sileys olennaisesti vastaa lopulliselta tuotteelta edellytettävää pinnan sileyttä, 15 että ainakin toisen osarainan (Wa,Wb) sisäpinnalle syötetään liimaker-ros (1.,,1¾) , että osarainojen (Wa,Wb) sisäpinnat liitetään laminoimistekniikalla toisiinsa ja täten muodostettu laminaattiraina (W) johdetaan mahdollisten 20 kuivausvaiheiden (21,23,24) kautta rullaukseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut osarainat (wa,Wb) kuivataan jenkkisylintereillä (15a,15b) niin, että osarainojen (Wa,Wb) ulkopinnat (MG) saadaan kuivatusprosessin 25 ansiosta tavoiteltuun sileyteen.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä käytetty valmistusnopeus on alueella 1500 m/min - 3000 m/min. 30
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä osarainat (Wa,Wb) yhdistetään pehmeässä kalan- - teroimisnipissä (N0) toisiinsa, jossa nipissä (N0) tai nipeissä rainaa : (W) soft-kalanteroidaan sen laminointikontaktin varmistamiseksi ja ’ 35 tarvittaessa rakenteen tasoittamiseksi. 11 85898
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä osarainojen (Wa,Wb) ulkopintoihin aikaansaadaan jenkkisylinterien (15a,15b) tai vastaavan sileää pintaa (16a,16b) vasten suoritettavassa puristus- ja kuivatusvaiheessa niin sileä pinta ja 5 kiilto (MG), että lopullista yhdistelmärainaa (W) ei ole tarpeen kalan-teroida.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään ainakin yhtä monikerrosperälaatikkoa (10a,10b) 10 niin, että ainakin toinen osaraina (Wa,Wb) muodostetaan kahdesta eri raaka-aineesta siten, että osarainan ulkopinta muodostetaan hienommasta massasta, johon tarvittaessa lisätään lisäaineita ja että osarainan sisäpinta muodostetaan karkeammasta massasta.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä käytetään monikerrosperälaatikkoja (10a,10b) niin, että molemmat osarainat (Wa,Wb) muodostetaan ainakin kahdesta eri raaka-aineesta siten, että laminaattirainan (W) molemmat ulko-osat muodostetaan hienommasta massasta, johon tarvittaessa lisätään lisäaineita 20 ja että laminaattirainan (W) keskiosat muodostetaan karkeammasta massasta.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pigmenttipäällysteainesseosta (Pg) syötetään jenkkisylinte-25 reillä (15a, 15b) tai vastaavilla osarainojen (Wa,Wb) ulkopintojen yhteyteen. . 9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen menetelmä, tunnettu .*··. siitä, että osarainojen (Wa,Wb) yhdistämisessä käytetään kuumasulate- 30 liimaa.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukaisen menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu paperikone, tunnettu siitä, ·. - 35 että paperikone on koostettu kahdesta osasta (A,B), jotka ovat raken- — teeltaan olennaisesti samanlaiset, että mainituilla osilla (A,B) vai- i2 85898 niistettävät osarainat (Wa,Wb) tulevat kulkemaan toisiaan kohti keskenään vastakkaisiin suuntiin, että molemmat mainitut osat (A,B) käsittävät muodostusosan perälaatik-5 koineen, tarvittaessa puristinosan, kuivatusosan, sopivimmin jenkki -sylinterin (15a,15b) ja että mainittujen osien jälkeen seuraa liiman levityslaitteet (117,117L, 119,120,121), laitteet (20a,20b) osarainojen (Wa,Wb) yhdistämiseksi ja 10 sopivimmin samalla pehmeänippipuristuksen ja -laminoinnin suorittamiseksi sekä tarvittaessa jälkikuivatuslaitteet (21,23,24).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen paperikone, tunnettu siitä, että paperikoneen rakenne ja geometria on olennaisesti symmetrinen 15 sen nipin (N0) kautta asetettuun pystytasoon (T-T) nähden, jossa osarainat (Wa,Wb) yhdistetään.
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen paperikone, tunnettu siitä, että paperikoneen molempien osien (A,B) jenkkisylinterien 20 (15a,15b) jälkeen on järjestetty liimanlevityslaitteet kuten liimapu- ristin (117), minkä jälkeen seuraa kosketuksettomat kuivauslaitteet (118), joiden jälkeen osarainat (Wa,Wb) on johdettu soft-kalanterin (20a,20b) nippiin (N0), jossa osarainat yhdistetään toisiinsa, ja että mainitun soft-kalanterin (20a,20b) jälkeen on yksi tai useampi koske-25 tukseton kuivauslaite (21,23,24) kuten IR- kuivatuslaite ja/tai leiju-kuivatin.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukaisella menetelmällä ja/tai jonkin patenttivaatimuksen 10-12 mukaisella menetelmällä valmistettu pai- 30 nopaperi, etenkin sanomalehtipaperi, tunnettu siitä, että paperi käsittää keskellä 1ilmakerroksen (LU) ja sen molemmin puolin kuitukerrokset, joiden ulkopinnat ovat jenkkisylintereillä (15a,15b) tai vastaavilla suoritetuissa kuivausvaiheissa tehty ilman varsinaista suuripaineista kalanterointia riittävään sileyteen ja kiiltoon. 35
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen painopaperi, etenkin sanomalehti- 13 85898 paperi, tunnettu siitä, että paperin rakenne käsittää keskeisen liimakerroksen (LW) yhteydessä ja sen molemmin puolin karkeampaa massaa olevat kerrokset (Kg), joiden ulkopuolella on hienompaa massaa, täyteaineita ja/tai pigmenttejä runsaammin sisältävät ulkokerrokset 5 (KJ, joita rajoittavat ulkoapäin konekiiliotetut painopinnat (MG),
15. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen painopaperi, tunnet-t u siitä, että paperin rakenne on olennaisesti symmetrinen keskitasonsa suhteen. 10
16. Patenttivaatimuksen 13 tai 14 mukainen painopaperi, tunnet- t u siitä, että paperin rakenne on epäsymmetrinen keskitasonsa suhteen siten, että osarainat (W,,Wb), joista laminaattiraina (W) on koostettu, on valmistettu eri raaka-aineesta ja/tai siten, että paperin toinen 15 pinta on sileämpi kuin vastakkainen pinta ja/tai toisessa pintakerroksessa on enemmän ja/tai erilaisia pigmenttejä tai täyteaineita kuin vastakkaisessa pintakerroksessa. 1* 85898
FI890634A 1989-02-09 1989-02-09 Foerfarande foer framstaellning av papper, speciellt tryckpapper, med stor hastighet samt en pappersmaskin foer tillaempning av foerfarandet. FI85898C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890634A FI85898C (fi) 1989-02-09 1989-02-09 Foerfarande foer framstaellning av papper, speciellt tryckpapper, med stor hastighet samt en pappersmaskin foer tillaempning av foerfarandet.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890634A FI85898C (fi) 1989-02-09 1989-02-09 Foerfarande foer framstaellning av papper, speciellt tryckpapper, med stor hastighet samt en pappersmaskin foer tillaempning av foerfarandet.
FI890634 1989-02-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI890634A0 FI890634A0 (fi) 1989-02-09
FI890634A FI890634A (fi) 1990-08-10
FI85898B FI85898B (fi) 1992-02-28
FI85898C true FI85898C (fi) 1992-06-10

Family

ID=8527867

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890634A FI85898C (fi) 1989-02-09 1989-02-09 Foerfarande foer framstaellning av papper, speciellt tryckpapper, med stor hastighet samt en pappersmaskin foer tillaempning av foerfarandet.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI85898C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI890634A (fi) 1990-08-10
FI85898B (fi) 1992-02-28
FI890634A0 (fi) 1989-02-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI56982C (fi) Saett och anordning foer framstaellning av ark eller banor av fibermaterial sammansatta av flera skikt
US7976683B2 (en) Machine for producing a fibrous web
FI112873B (fi) Menetelmä ja sovitelma paperi- ja kartonkirainan käsittelemiseksi
KR0161658B1 (ko) 확장닙 압착부가 사용되는 제지기계 압착부
CN102131981B (zh) 纸板机
ES2836827T3 (es) Papel para envolver alimentos y procedimiento de fabricación del mismo
FI115649B (fi) Menetelmä paperin valmistamiseksi ja paperikone
FI57143C (fi) Oeverdraget papper.
SE0801990A1 (sv) Tissuepappersmaskin
US5868904A (en) Press section employing an extended nip press with suction counter roll
JPS5928080Y2 (ja) 製紙機のプレス機構
CA2383864A1 (en) Method and paper machine for production of a liner
FI82500C (fi) Pressparti med separata pressnyp i en pappersmaskin.
FI110443B (fi) Liimakäsitellyn paperin tai kartongin valmistamiseen tarkoitettu menetelmä ja sovitelma
CN112982007B (zh) 用于制造纤维料幅的机器和方法
JP2008506048A (ja) 塗布剤の塗布方法並びに繊維ウェブ製造の方法および機械
FI85898C (fi) Foerfarande foer framstaellning av papper, speciellt tryckpapper, med stor hastighet samt en pappersmaskin foer tillaempning av foerfarandet.
EP1392916B1 (en) Method for the manufacture of paper or board
GB2052586A (en) Drying paper
US6855228B1 (en) Method and device for the production of multilayer paper and related products
US20030110959A1 (en) Method and device changing the vapour pressure inside the paper web in calendering
EP2635741A1 (en) Process for producing multilayer fiber web
CN106414844B (zh) 用于制造纤维幅面的设备
FI107172B (fi) Menetelmä ja laite sileiden ja kiiltävien paperien valmistamiseksi
WO2014137274A1 (en) Arrangement and method for dewatering a fibrous web to high dry solids content

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VALMET PAPER MACHINERY INC