FI83033C - Medicinutportioneringsanordning. - Google Patents

Medicinutportioneringsanordning. Download PDF

Info

Publication number
FI83033C
FI83033C FI860522A FI860522A FI83033C FI 83033 C FI83033 C FI 83033C FI 860522 A FI860522 A FI 860522A FI 860522 A FI860522 A FI 860522A FI 83033 C FI83033 C FI 83033C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
control unit
transport
medicine
dispensing
trough
Prior art date
Application number
FI860522A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI860522A (fi
FI860522A0 (fi
FI83033B (fi
Inventor
Nils Sarv
Original Assignee
Apoteksbolaget Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Apoteksbolaget Ab filed Critical Apoteksbolaget Ab
Publication of FI860522A0 publication Critical patent/FI860522A0/fi
Publication of FI860522A publication Critical patent/FI860522A/fi
Publication of FI83033B publication Critical patent/FI83033B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83033C publication Critical patent/FI83033C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65BMACHINES, APPARATUS OR DEVICES FOR, OR METHODS OF, PACKAGING ARTICLES OR MATERIALS; UNPACKING
    • B65B35/00Supplying, feeding, arranging or orientating articles to be packaged
    • B65B35/30Arranging and feeding articles in groups
    • B65B35/34Arranging and feeding articles in groups by agitators or vibrators

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Medical Preparation Storing Or Oral Administration Devices (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Fats And Perfumes (AREA)

Description

1 83033 Lääkkeenannostelulaite
Keksintö koskee laitetta kiinteiden lääkeaineiden, jotka ovat pillereitä, tabletteja, kapseleita ja vastaa-5 via, annostamiseksi lääkekuppeihin tai vastaaviin, käsittäen ohjausyksikön ja ohjausyksikön ohjaaman syöttöyksi-kön, jossa on useita syöttöasemia, annostuslaitteen, josta lääkeaineet syötetään lääkekuppeihin, sekä kuljetus-laitteet, joilla lääkeaineet siirretään syöttöasemilta 10 annostuslaitteeseen, ja asemointiosan, joka sijoittaa lää- kekupit tiettyyn asentoon annostuslaitteeseen nähden.
Hoitolaitoksissa, esimerkiksi sairaaloissa ja sairaskodeissa, hoitohenkilökunta panee useimmiten potilaiden lääkkeet käsin lääkekuppeihin. Tässä yhteydessä hoito-15 henkilökunta kirjoittaa tavallisesti etiketin, jossa on potilaan nimi ja muita tietoja ja joka kiinnitetään kuppiin. Tämä työ voi tapahtua joko ennen jokaista lääkkei-denjakoa potilaille tai kerran päivässä tai kerran viikossa, jolloin jokaista potilasta varten täytetään samalla • 20 kertaa useita lääkekuppeja. Työ vaatii suurta tarkkuutta nimenomaan silloin, kun joudutaan jakamaan useita erilaisia lääkkeitä, jotta annostettaessa ei tapahtuisi virheitä. Sitäpaitsi tämä työ vie paljon aikaa ja vähentää varsinaisen hoitotyön mahdollisuuksia. Nimenomaan avohoidos-25 sa tarvitaankin kipeästi laitetta, jolla tabletteina oleva lääke voidaan annostaa koneellisesti lääkekuppeihin.
Tällainen annostuslaite tunnetaan ennestään US-pa-tenttihakemuksesta 3.885.702. Tässä laitteessa eri tablet-tivarastot on järjestetty pyörivän kiertopään kehälle.
. 30 Lääkekuppi, johon tabletit, kapselit tai vastaavat syötetään, on sijoitettu annostusasemalle. Ohjausyksikkö ohjaa annostusta ja antaa käynnistys- ja pysäytyssignaalit kiertopään käyttömoottorille, samalla kun se ottaa vastaan eri antureilta signaaleja, jotka vastaavat kiertopään si-35 jaintia ja tiettyä lajia olevien tablettien annostusmäärää.
2 83033
Kun lääkekuppi on sijoitettu annostusasemalle, aktivoidaan ohjausyksikön ohjausohjelma, joka synnyttää signaaleja, jotka saavat kiertopään kääntymään niin, että haluttu lääkevarasto tulee kupin eteen. Ohjausyksikön akti-5 voiman värähtelymagneetin avulla yksi tabletti kerrallaan tärytetään sitten lääkevarastosta kuppiin. Valosähköinen laite antaa ohjausyksikölle signaalin jokaisesta annostetusta tabletista. Kun oikea määrä tabletteja on syötetty, ohjausyksikkö katkaisee tärytyssyötön ja siir-10 tää kiertopään seuraavaan haluttuun kohtaan ja niin edelleen. Kun koko ohjelma on suoritettu, kirjoitin kirjoittaa etiketin, jossa on tiedot potilaasta ja lääkkeestä ja joka kiinnitetään lääkekuppiin.
Tämän laitteen epäkohtana on, että se on suhteel-15 lisen hidas, koska kulloinkin vain yhteen kuppiin voidaan annostaa lääkettä ja kiertopää on siirrettävä uuteen paikkaan ja asemoitava jokaista uutta tablettilajia varten, mikä vie aikaa. Konetta ei voida myöskään käyttää viikko-tarjottimien täyttämiseen lääkekupeilla ja se myös vaa-20 tii suhteellisen paljon työvoimaa valvomaan ja vaihtamaan kuppeja sekä täyttämään eri varastot lääkkeillä. Lisäksi koneen rakenne on melko monimutkainen ja käsittää lukuisia yhdessä toimivia liikkuvia osia, mikä lisää virheto-dennäköisyyttä ja aiheuttaa lisäksi sen, että kone on hy-25 vin hankala puhdistaa. Lisäepäkohtana on vielä, että tä-rytyskuljetusradat ovat hyvin lyhyitä. Tämä lisää sitä vaaraa, että tabletit menevät päällekkäin tai tarttuvat toisiinsa sivuttain, jolloin kaksi tablettia voidaan syöttää samanaikaisesti valokennon ohi, vaikka ohjausyksikkö 30 saakin vain yhden laskusykäyksen. Virheellisen annostuksen vaara on tässä koneessa siis melko suuri.
Nämä edellä mainitut epäkohdat eliminoidaan keksinnön mukaan alussa mainittua tyyppiä olevassa laitteessa siten, että syöttöasemat ovat kiinteitä ja että kuljetus- 3 83033 osat käsittävät jokaiselta syöttöasemalta lähtevän kiinteän kuljetusradan, joka ulottuu annostuslaitteeseen, jolloin jokainen kuljetusrata käsittää erillisen käyttölaitteen ja toimii muista kuljetusradoista riippumatta.
5 Keksintöä selostetaan seuraavassa kahden rakenne- esimerkin avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää perspektiivikaaviona keksinnön mukaisen annostuslaitteen ensimmäistä rakennemuotoa, jossa 10 on syöttöyksikkö, ohjausyksikkö ja kirjoitin, kuvio 2 esittää pituusleikkauksena kuviossa 1 esitetyn annostuslaitteen syöttöyksikön yhtä osaa, kuvio 3 esittää osaleikkausta keksinnön mukaisen annostuslaitten syöttöyksikön toisesta rakennemuodosta, 15 kuvio 4 esittää poikkileikkausta syöttöyksikön yh destä kuljetusradasta, kuvio 5 esittää perspektiivinä lääkekuppeja sisältävää viikkotarjotinta, jota käytetään annostuslaittees- sa, 20 kuvio 6 esittää sivukuvana leikkausta keksinnön kolmannesta rakennemuodosta, kuvio 7 esittää osaleikkausta keksinnön eräästä rakennemuunnelmasta, ja kuvio 8 esittää tasokuvana kuviossa 7 esitettyä 25 rakennemuunnelmaa.
Syöttöyksikkö 1 käsittää rungon, joka tukee yksikköön kuuluvia rakenneosia, jotka on sijoitettu koteloon 4. Kotelossa 4 on aukko 5, josta lääkkeellä täytettävät kupit 25 työnnetään sisään. Annostuslaitteen 12 molemmil-30 la puolilla syöttöyksikön 1 yläosassa on lukuisia kiinteitä tärytyskouruja 6. Jokainen kouru 6 alkaa syöttöasemalta 32, jonka avulla tabletit syötetään kouruun.
Kourut 6 ovat pitkänomaisia ja muodostettu osiksi 7, 8, 9, 10, 16. Osat on sijoitettu porrastettuina peräk-35 käin. Kourujen 6 poikkileikkaus on kulman muotoinen (ku- 4 83033 vio 4) avauskulman ollessa verrattain suuri, mutta kourun molempien puoliskoiden kaltevuus keskiviivan suuntaan on kuitenkin niin suuri, että tablettien siirtyessä pituussuuntaan ne pyrkivät kourun 6 keskiviivaa päin. Jokainen 5 kuljetuskouru tärytetään erikseen vaihtovirralla syötetyn sähkömagneetin 11 avulla. Kun kouru 6 tärytetään sellaisella taajuudella ja/tai amplitudilla, joka vastaa kourussa 6 olevien tablettien fyysisiä ominaisuuksia, toisin sanoen niiden kokoa, painoa ja muotoa, tabletit siirtyvät 10 eteenpäin kourussa ja pyrkivät kourun sivukaltevuudesta johtuen sen keskiviivaa päin. Koska kouru 6 on porrastettu, päällekkäin joutuneet tabletit irtoavat toisistaan tablettien pudotessa alas tietystä osasta seuraavaan osaan. Kourun 6 päättyessä yksi tabletti putoaa kourun reunan 15 yli annostuslaitteeseen, josta tabletit syötetään lääke-kuppeihin.
Annostuslaite käsittää vähintään yhden suppilon 12, joka ulottuu halutun lääkekupin yläpuolelle. Kun tabletti - ; putoaa kourusta suppiloon 12, se katkaisee valonsäteen, 20 joka antaa valon valokennolle 13, joka antaa tällöin puolestaan laskusykäyksen ohjausyksikölle 2, joka muodostuneiden sykäysten lukumäärän ollessa oikea katkaisee virransyötön vastaavassa kourussa 6 olevaan värähtelymagneet-tiin, niin ettei tabletteja syötetä enää lisää tähän kou-25 ruun. Rakenne-esimerkeissä jokaista suppiloa 12 syötetään neljällä tärytyskourulla, mutta jokaisella kourulla voi luonnollisesti olla oma annostuslaite tai myös kaikki radat 6 voi olla yhdistetty vain yhteen annostuslaitteeseen, joka annostaa tällöin tabletteja yhteen kuppiin.
30 Jokainen kouru 6 alkaa syöttöasemalta 32, jonka avulla tabletit syötetään kourun 6 päätyosaan 16. Syöttö-asema 32 käsittää kourun 6 yläpuolelle sijoitetun pidin-osan 19, joka on varustettu läpimenevällä reiällä 20, joka ulottuu päätyosan 16 sisääntulon 18 yläpuolelle. Pi-35 dinosa 19 on varustettu pyöreällä syvennyksellä 21, johon 5 83033 tölkki 22 ja siinä oleva lääkeaine on tarkoitettu sijoitettavaksi tölkin aukon ollessa suunnattu alaspäin. Reikä 20 alkaa tietysti syvennyksen 21 pohjaosasta. Jotta pystytään estämään tölkin 22 sisällöin virtaaminen ulos 5 sijoitettaessa tölkki pidinosaan 19 tölkin suuaukon ollessa tällöin alaspäin, tölkki 22 on varustettu erikois-kannella 23. Kannessa 23 on liukuosa 24, joka vedetään ulos, kun tölkki 22 on pantu oikeaan asentoon, jolloin tölkin suuaukko tulee vapaaksi, niin että tölkin sisältö 10 putoaa ohjaamattomana määränä kourun osaan 16 reiästä 20. Kummankin puolen pidinosat 19 voi olla muodostettu yhtenä kappaleena.
Kuviossa 2 esitetty rakennemuoto on syöttöputki, joka on muodostettu samana kappaleena päätyosan 16 kans-15 sa. Putki päättyy reiän 20 alapäähän. Jotta voitaisiin estää tablettien virtaaminen ilman ohjausta päätyosasta 16 seuraavaan kouruosaan 7, päätyosa 16 on varustettu kääntyvällä portilla, jonka avulla päätyosan 16 poisto-aukko voidaan säätää.
20 Kuviossa 3 esitetyssä rakennemuodossa pidinosa 19 on varustettu syöttöputkella 26, joka suuntautuu alas päätyosaan 16. Putki 26 on irrotettava ja valmistettu mieluimmin muovista, mistä johtuen kuviossa 3 esitetty laite voidaan puhdistaa huomattavasti yksinkertaisemmin 25 kuin kuviossa 2 esitetty syöttöyksikkö. Putki 26 nostetaan tällöin pois pidinosasta ja puhdistetaan, jolloin päätyosan 16 kaikki tilat on helppo puhdistaa. Kuviossa 3 esitetään myös järjestely, jonka avulla tablettivirtaus päätyosasta 16 seuraavaan osaan 7 voidaan säätää hyvin 30 tarkasti, koska päätyosan 16 kaltevuus pystytään säätämään. Päätyosan 16 toinen pää on laakeroitu tapissa 27 kääntyväksi. Osan 16 toinen pää on muotoiltu vinoksi osaksi, johon pituussuuntaan liikkuva nokka 31 vaikuttaa. Nokka 31 on kiinnitetty ruuviin 29, joka kääntyy runkoon 35 kiinteästi yhdistetyssä mutterissa 30. Jousi 28 vaikuttaa 6 83033 osaan 16 nokkaa 31 vasten. Ruuvia 29 käännettäessä se siirtää samalla nokkaa 31 ja siirtyy itsekin kourun 6 pituussuunnassa ja joko nostaa päätyosan päätä tai päästää tämän laskemaan painovoiman ja jousen 28 vaikutuksesta.
5 Päätyosan 16 pituuskaltevuus voidaan tästä johtuen säätää hyvin tarkasti, niin että saadaan tablettien hyvin ohjattu annostus seuraavaan kouruosaan 7. Kouruosa 16 voi kuviossa 2 esitettyä rakennemuotoa vastaavalla tavalla olla varustettu kääntyvällä portilla 17 päätyosan 16 10 annostusaukon säätämiseksi.
Moottorikäyttöinen koordinointipöytä 14 on järjestetty annostuslaitteen 12 alle syöttöyksikön 1 alaosaan. Koordinointipöytä 14 on varustettu ohjaus- ja vasteosil-la, niin että lääkekupit tulevat oikeaan asentoon, kun 15 ne syötetään syöttöyksikköön 1. Koordinointipyöydän 14 moottorit 15, joiden virransyötön ohjausyksikkö 2 säätää, voivat olla mitä tahansa alan asiantuntijoiden tuntemaa tyyppiä, esimerkiksi tasavirtamoottoreita tai askelmoot-toreita. Koordinointipyöydän 14 asento ilmaistaan antu-20 reillä, jotka ilmaisevat esimerkiksi moottorien kierros-luvun ja antavat vastaavat signaalit ohjausyksikölle 2.
Kun lääkekuppeja sisältävä viikkotarjoitin on täytettävä, se sijoitetaan mieluimmin jäykkään kasettiin, koska kertakäyttötarjottimet ovat tavallisesti ohuita ja 25 pehmeitä, niin että niiden muoto muuttuu helposti ja ne on vaikea saada oikeaan asentoon koordinointipöydälle 14.
Kuten kuvion 2 pisteviiva esittää, kuljetuskourun 6 viimeinen osa voidaan nostaa ylös, niin että lääketölk-ki 22 (esitetään pisteviivalla) voidaan sijoittaa viimeis-30 tä edellisen osan 9 reunan alle, jolloin päätyosassa 16 olevat tabletit voidaan syöttää takaisin lääketölkkiin 22.
Ohjausyksikön 2 muodostaa esimerkiksi pienempi tietokone, joka synnyttää syötetyn ohjelman, joka sisältää 35 tiedot potilaasta ja määrätystä lääkityksestä, ja syöttö- 7 83033 yksiköstä saatujen signaalien perusteella säätösignaale-ja, jotka ohjaavat virransyöttöä värähtelymagneetteihin 11 ja koordinointipöydän 14 moottoreihin 15. Kun viikko-tarjottimen annostus on suoritettu, tarjotin suljetaan 5 revitetyllä kannella, jonka reiät vastaavat viikkotar-jottimessa olevia reikiä, joten jokainen lääkekuppi suljetaan omalla kannella.
Ohjausyksikköön 2 yhdistetty kirjoitin 3 kirjoittaa jokaiseen kanteen tiedot potilaasta, esimerkiksi ni-10 men ja henkilötunnuksen, sekä lääkkenottoajankohdan, esim. aamu, lounasaika, päivällisaika tai ilta. Lisäksi voidaan antaa tiedot kupin sisältämästä lääkkeestä.
Laitetta käytettäessä lääketölkit sijoitettan syöt-töyksikön 2 pidinosaan 19, jolloin tabletit, pillerit, 15 kapselit tai vastaavat putoavat päätyosaan 16. Viikkolau-tasen sisältävä kasetti työnnetään aukosta 5 koordinoin-tipöydälle, joka on alkuasennossaan. Asianomaisen potilaan lääkeannostuksen ohjausohjelma, joka on tallennettu levykkeelle, magneettinauhalle tai vastaavalle, syötetään 20 ohjausyksikköön 2, joka saa vastaavat kuljetuskourut 6 käynnistymään ja syöttämään tabletit annostelulaitteen 12 alla oleviin lääkekuppeihin. Kun oikea määrä potilaalle määrättyä lääketyyppiä olevia tabletteja on syötetty kuppiin, ohjausyksikkö 2 katkaisee tämän lääkkeen syöttämi-25 sen. Sen jälkeen ohjausyksikkö 2 aktivoi koordinointipöydän 14 moottorit 15, jotka syöttävät koordinointipöydän uuteen asentoon, jossa ohjausyksikkö aktivoi tässä uudessa asennossa kysymykseen tulevat kuljetuskourut 6. Tämä jatkuu, kunnes koordinointipöytä 14 on ollut kaikissa 30 asennoissaan, minkä jälkeen koordinointipöytä syötetään alkuasentoonsa, jossa täytetyn kuppitarjottimen 25 käsittävä kasetti voidaan ottaa ulos. Ohjausyksikkö 2 on samanaikaisesti antanut kirjoittimelle 3 määräyksen kirjoittaa etikettikartta, joka liimataan viikkotarjottimeen 25 ja 35 sulkee sen.
8 83033
Kuviossa 6 esitetään eräs detalji kolmannesta ra-kennemuodosta, joka poikkeaa oleellisesti aikaisemmin selostetuista laitteista siinä suhteessa, että kourut ja niihin kuuluvat täyttölaitteet, jotka ovat kasetteja, 5 voidaan irrottaa erikseen laitteesta. Tällöin käytetään mieluimmin kourukasettia jokaista annostuslaitteella annostettavaa lääkelajia varten, jolloin ne kasetit, joita ei käytetä lääkkeen syöttämiseen, varastoidaan koneen ulkopuolelle. Kasetteja ei tarvitse tällöin tyhjentää jo-10 kaisen käyttötoiminnon välillä, vaan ne voidaan varastoida niissä jäljellä olevine lääkkeineen. Kiinteiksi asennettuihin kouruihin verrattuna tämä onkin suuri etu, koska kourua ei lääkalajia vaihdettaessa tarvitse tyhjentää eikä puhdistaa siinä olevista lääkejäänteistä. Siitä huo-15 limatta, että aikaisemmin selostetut kiinteät kourut on muotoiltu niin, että ne voidaan puhdistaa helposti, niiden tyhjentäminen ja puhdistaminen lyhentävät kuitenkin koneen kallista käyttöaikaa. Jos irrotettavaksi asennettu kourukasetti joudutaan tyhjentämään ja/tai puhdista-20 maan, tämä työ voi tapahtua laitteen ulkopuolella koneen ollessa käynnissä. Kasetit voidaan myös täyttää lääkkeitä koneen ulkopuolella, mikä merkitsee sitä, että laitteelle saadaan lisää käyttöaikaa.
Kuviossa 6 esitetyssä rakennemuodossa jokainen kou-25 ru 34 on siis kasetti, joka on kiinnitetty irrotettavana annostuslaitteeseen. Kasetti 34 on työasennossa kiinnitetty kourun pitimeen 33, jonka käyttövoimana on moottori 1 1 , niin että kouru saadaan värähtelyliikkeeseen. Kaksi kourua 34 päin käännettyä lukitusuloketta 35, 36 on 30 yhdistetty kiinteästi kourun pitimeen 33. Kumpikin luki-tusuloke 35, 36 käsittää kaksi vastepintaa 37, 38; 39, 40, toisin sanoen ensimmäisen pinnan 38; 40, joka on yhdensuuntainen pitimen liikesuunnan kanssa, ja vinon toisen pinnan 37; 39. Molemmat vastepinnat 37, 38 ja vastaavasti 35 39, 40 muodostavat keskenään terävän kulman. Kasetti 34, 9 83033 joka käsittää pitkänomaisen kouruosan 47 ja syöttöosan 48, on kouruosassa 47 varustettu kahdella vastaavalla lu-kitusulokkeella 41, 44, jotka suuntautuvat kourun piti-meen 33 ja ovat toisistaan samalla etäisyydellä kuin kou-5 run pitimen lukitusulokkeet 35, 36. Kumpikin kouruosan 47 lukitusuloke 41, 44 on varustettu vastaavasti pidin-ulokkeiden vastepintoihin 37, 38; 39, 40 muodostetuilla vastepinnoilla 42, 43; 45, 46, toisin sanoen ensimmäisellä, kourun pitimen liikesuunnan kanssa yhdensuuntaisella 10 vastepinnalla 43; 46 ja toisella vastepinnalla 42; 45, joka muodostaa terävän kulman ensimmäisen vastepinnan kanssa. Mutteriosa 49 on yhdistetty kiinteästi kourun pi-timeen. Kierteet käsittävän aukon akseli on pääasiassa yhdensuuntainen kourun pitimen 33 liikesuunnan kanssa.
15 Lukitusruuvi 50 kääntyy mutteriosassa 49, jolloin luki-tusruuvia 50 voidaan siirtää aksiaalisesti niin, että sen vapaa pää koskettaa kourun 34 täyttöpäähän 48 tai on erillään siitä. Kasetti 34 kiinnitetään pidinosaan 33 niin, että sen vaakasuorat vastepinnat 43, 46 kosketta-20 vat pidino.san 33 vastaaviin vastepintoihin 38, 40. Kasettia 34 työnnetään sitten (vasemmalle kuviossa 6) niin, että sen vinot, täydentävästi muotoillut vastepinnat 42, 45 koskettavat pidinulokkeiden vinoihin vastepintoihin 37, 39. Lukitusruuvia 50 käännetään sitten niin, että 25 sen vapaa pää koskettaa kourun 34 toiseen päähän ja niin, että vinot vastepinnat 37, 42 ja vastaavasti 39, 45 pysyvät toisiinsa puristettuina. Kouru on nyt kiinnitetty pi-timeen.
Kouru 34 on muodostettu suunnilleen samalla taval-30 la kuin laitteen ensimmäisissä rakennemuunnelmissa, toisin sanoen siinä on porrastettu kuljetuskouru 47, joka ulottuu syöttöasemalta annostusasemalle. Syöttöasemalla 48 ei ole kuitenkaan lääketölkkien pidintä, vaan se käsittää suhteellisen tilavan täyttösuppilon. Suppilo 48 35 on varustettu sen yhdessä seinämässä liukuvalla säätöluu- ίο 83 033 kulia, jonka avulla kouruosaan 47 suuntautuva annostus-aukko 52 voidaan säätää. Säätöluukku 51 voidaan lukita haluttuun asentoon suppilon 48 yhteen seinämään kierretyllä lukitusruuvilla.
5 Sen sijaan, että syöttöasemat kiinnitetään pysy västi vastaaviin kouruihin, voi usein olla edullisempaa, että ne on kiinnitetty kouruun irrotettavina. Tässä tapauksessa jokaisen kourun alkupäähän on järjestetty vas-taanottolaite, johon syöttöasema kiinnitetään ja jossa 10 se pidetään paikallaan. Vastaanottolaite voi olla tällöin joko kourusta erillinen yksikkö tai vastaavaan kouruun kiinteästi liittyvä osa. Kourut voidaan haluttaessa sijoittaa kiinteiksi laitteen jalustaan tai ne voidaan kiinnittää siihen irrotettavina kuviossa 6 esitettyä raken-15 nemuotoa vastaavalla tavalla.
Kuviossa 7 esitetään esimerkki irrotettavana kiinnitetystä syöttöasemasta, jonka muodostaa säiliö 68, jossa on kolme pääelementtiä, vaippaosa 54, pohjaosa 55 ja asemointiosa 56. Säiliö 68 pannaan kourun alkupäähän jär-20 jestettyyn vastaanottolaitteeseen 57, joka on muodostettu tässä samana kappaleena kourun kanssa ja jonka poikkileikkaus ei ole täysin pyöreä. Säiliön 68 asemointiosan 56 ulkorakenne vastaa vastaanottolaitteen 57 sisärakennetta, mutta on luonnollisesti vähän pienempi, jolloin 25 siinä on tilaa asemointiosalle 56. Asemointiosa 56 on varustettu aukolla 58, joka on säiliön 68 ollessa kiinnitetty oikeaan asentoon käännetty kourua päin. Asemointi-osan 56 keskiosan muodostaa porrassyvennys, jolloin syvennyksen ensimmäisen osan 59 halkaisija on vähän suurem-30 pi kuin vaippaosan 54 ulkohalkaisija, ja jolloin sen toisen osan 60 halkaisija on vähän suurempi kuin pohjaosasta 55 esiin tulevan tapin 61 halkaisija. Vaippaosa 54 on yhdistetty kiinteästi pohjaosaan 55 ja pystyy kääntymään asemointiosassa 56. Asemointiosassa on ura, jossa jousi 35 63 puristaa pallon 62 säteen suunnassa sisäänpäin istuk- n 83033 kaa vasten, niin että pallo 62 tulee ulos toisen osan 60 renkaan muotoisen rajapinnan ulkopuolella. Pohjaosan 55 tappi 61 on varustettu syvennyksillä 64 tai urilla 65, jotka on tarkoitettu toimimaan yhdessä pallon 62 kanssa, 5 niin että pohjaosa 55 ja tällöin myös vaippaosa 54 voidaan lukita eri kulma-asentoihin. Vaippaosan 54 alaosassa on kaksi kooltaan erilaista annostusaukkoa 65, 66, jotka voidaan vaippaosaa 54 kääntämällä sijoittaa ase-mointiosan 56 aukon 58 eteen. Tapin 61 syvennykset 64 10 tai urat on järjestetty niin, että pallo 62 lukittuu yhteen tällaiseen syvennykseen tai uraan, kun annostusauk-ko on oikeassa annostusasennossa, tai kun aukko 58 on suljettu kokonaan annostusaukkojen 65, 66 välissä olevalla vaippaosalla. Säiliö 68 varustetaan mieluimmin kannel-15 la 67.
Käyttötoimintojen välillä tabletit voivat olla säiliössä 68, joten niitä ei tarvitse ottaa pois tietyn annostuksen päätyttyä. Kun säiliötä aletaan käyttää, se sijoitetaan vastaanottolaitteeseen 57, jolloin se ei pääse 20 kääntymään. Vaippaosaa 54 käännetään sitten niin, että oikea annostusaukko 65, 66 tulee asemointiosan 56 aukon 58 eteen, jolloin annostus voi tapahtua.
Rakenne-esimerkeissä kuljetusradat 6, 47 ovat suoria ja sijaitsevat vierekkäin yhdensuuntaisesti. Ne voi-25 daan luonnollisesti järjestää myös muulla tavalla, joten ne voivat olla esimerkiksi kaarevia ja sijaita joissakin kohdissa päällekkäin. Jokaista kuljetusrataa 6, 47 käytetään sen koko pituudella vain yhdellä taajuudella ja/tai amplitudilla, mutta on myös täysin mahdollista, että tab-30 lettien erottamisen tehostamiseksi ja/tai niiden syöttämisen parantamiseksi jokaisen erillisen kuljetusradan 6 käyttöjärjestelmä jaetaan niin, että tiettyä osaa tai tiettyä osaa tai tiettyjä osia käytetään erikseen omalla vä-rähtelymagneetilla, jolla on erilainen taajuus ja/tai 35 amplitudi kuin viereisillä osilla. Kuljetusratojen luku- 12 83033 määrä, joka on esimerkkirakenteessa 16, voidaan luonnollisesti valita tarpeen mukaan.
Laite on tosin tarkoitettu lähinnä erilaisten lääkeaineiden annostamiseen lääkekuppeihin, mutta on selvää, 5 että sitä voidaan käyttää myös vain yhden lääkeaineen annostamiseen kerta-annospakkauksiksi. Lisäksi rakenne-esimerkkejä on selostettu 4 x 7-tyyppiä olevien viikkotar-jottimien täyttämiseen liittyen, mutta laitetta voidaan luonnollisesti käyttää myös muiden pakkaustyyppien täyt-10 tämiseen, joten pakkaukset voivat esimerkiksi olla lääke-kuppeja, jotka on järjestetty toisiinsa liittyvinä vain yhteen riviin.

Claims (22)

1. Laite, jolla annostetaan lääkekuppeihin tai vastaaviin kiinteitä lääkeaineita, jotka ovat pillereitä, 5 tabletteja, kapseleita tai vastaavia, käsittäen ohjausyksikön (2) ja ohjausyksikön (2) ohjaaman syöttöyksikön (1), jossa on useita syöttöasemia (32, 48), annostuslaitteen (12), josta lääkeaineet syötetään lääkekuppeihin (25), kuljetusosat, joiden avulla lääkeaineet siirretään syöt-10 töasemilta (32, 48) annostuslaitteeseen (12), sekä ase-mointiosan (14), joka siirtää lääkekupit paikalleen annostuslaitteeseen (12) nähden, tunnettu siitä, että syöttöasemat (32, 48) ovat kiinteitä ja että kuljetusosat käsittävät jokaiselta syöttöasemalta (32, 48) läh-15 tevän kiinteän kuljetusradan (6, 47), joka ulottuu annostuslaitteeseen (12), jolloin jokainen kuljetusrata (6,47) käsittää erillisen käyttölaitteen ja toimii muista kuljetusradoista riippumatta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, t u n -20 n e t t u siitä, että jokainen kuljetusrata on kiinnitetty laitteeseen irrotettavana.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuljetusradat (6, 47) on muodostettu osina (7, 8, 9, 10, 16).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tun nettu siitä, että osat (7, 8, 9, 10, 16) on sijoitettu alakkain kuljetusradan (6, 47) pituussuuntaan porrasmaisten siirtymäkohtien ollessa järjestetty peräkkäisten osien väliin.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että annostuslaitetta (12) lähimpänä oleva osa (10) voidaan kääntää ylös.
6. Patenttivaatimusten 3-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että syöttöasemaa (32) lähimpänä 35 oleva päätyosa (16) on laakeroitu kääntyvänä kääntöakse- 14 830 33 liin (27), ja että siinä on säätölaite, jonka avulla voidaan säätää päätyosan kaltevuus pituussuunnassa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että säätölaitteessa on ruuvi (29), jo- 5 ka kääntyy kiinteässä mutterissa (30), jolloin ruuvi (29) tukee nokan (31), joka vaikuttaa päätyosan (16) yhteen osaan niin, että päätyosa (16) kääntyy kääntöakselissaan (27), kun ruuvia (29) kierretään yhteen suuntaan.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, t u n - 10. e t t u siitä, että päätyosa (16) puristetaan nokkaa (31) vasten jousella (28).
9. Patenttivaatimusten 3-8 mukainen laite, tunnettu ainakin yksi osa kuljetusradassa (6, 47) on varustettu käyttölaitteella, joka on riippumaton mui- 15 den kuljetusradassa (6, 47) olevien osien käyttölaitteesta .
10. Patenttivaatimusten 1-9 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuljetusradat (6, 47) ovat kourun muotoisia.
11. Patenttivaatimusten 1-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että täryradat toimivat kuljetus-ratoina.
12. Patenttivaatimusten 1-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että jokainen syöttöasema käsit- 25 tää pidinosan (19), johon lääketölkki (22) tai vastaava voidaan sijoittaa, jolloin pidinosassa (19) on läpimenevä reikä (20), joka ulottuu kuljetusradan (6) yläpuolelle.
13. Patenttivaatimusten 1-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että jokainen syöttöasema (68) 30 on kiinnitetty irrotettavana asianomaiseen kuljetusrataan.
14. Patenttivaatimusten 1-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että annostuslaite (12) käsittää ainakin yhden suppilon, joka ulottuu lääkekupin yläpuo- 35 lelle ja jonka suppilon muotoinen aukko on järjestetty ib 83033 ottamaan vastaan kuljetusradoilta (6, 47) putoavat lääkeaineet .
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laite, tunnettu siitä, että annostuslaitteessa (12) on useita 5 suppiloita, jolloin jokainen suppilo ottaa vastaan lääkeaineita yhdeltä tai useammalta kuljetusradalta (6, 47).
16. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että jokaisen kuljetusradan (6, 47) ja annostuslaitteen (12) väliin on 10 järjestetty anturi (13), joka antaa jokaisesta putoavasta tabletista sykäyksen ohjausyksikölle (2) .
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen laite, tunnettu siitä, että anturi on valokenno (13), joka valaistaan valonsäteellä, jonka putoava tabletti katkaisee.
18. Patenttivaatimusten 1-17 mukainen laite, tunnettu siitä, että asemointiosana on moottorikäyttöinen koordinointipöytä (14), jolloin ohjausyksikkö (2) ohjaa moottorien (15) virransyötön.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, t u n - 20. e t t u siitä, että koordinointipöytä (14) käsittää ohjaus- ja vasteosat, joiden avulla lääkekupit asemoidaan koordinointipöydällä (14).
20. Patenttivaatimuksen 18 tai 19 mukainen laite, tunnettu siitä, että on järjestetty asennonilmai- 25 suosat, jotka antavat signaaleja ohjausyksikölle (2) koor-dinointipöydän (14) asennon perusteella.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen laite, tunnettu siitä, että asennonilmaisuosina ovat koordi-nointipöydän moottoriakseleihin yhdistetyt kääntöanturit.
22. Patenttivaatimusten 1 - 21 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausyksikkö (2) on yhdistetty kirjoittimeen (3), jonka avulla lääkekuppien kannet varustetaan kirjoitetuilla tiedoilla. 16 83033
FI860522A 1985-02-08 1986-02-05 Medicinutportioneringsanordning. FI83033C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8500576 1985-02-08
SE8500576A SE8500576L (sv) 1985-02-08 1985-02-08 Medicinutportioneringsanordning

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI860522A0 FI860522A0 (fi) 1986-02-05
FI860522A FI860522A (fi) 1986-08-09
FI83033B FI83033B (fi) 1991-02-15
FI83033C true FI83033C (fi) 1991-05-27

Family

ID=20359049

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI860522A FI83033C (fi) 1985-02-08 1986-02-05 Medicinutportioneringsanordning.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0197900B1 (fi)
DE (1) DE3661515D1 (fi)
DK (1) DK160141B (fi)
FI (1) FI83033C (fi)
NO (1) NO860448L (fi)
SE (1) SE8500576L (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2240543A (en) * 1990-02-06 1991-08-07 Huang Ming Sheng Medicine dispensing device
WO2001094205A1 (en) * 2000-06-05 2001-12-13 Manrex Pty. Ltd. Medication dispenser
CN110745448A (zh) * 2019-05-05 2020-02-04 浙江亿诚智能科技有限公司 一种多层上下药箱切换装置

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3885702A (en) * 1974-04-03 1975-05-27 Sherwood Medical Ind Inc Storage means for pellet dispenser

Also Published As

Publication number Publication date
DK57686A (da) 1986-08-09
DK57686D0 (da) 1986-02-06
EP0197900A2 (en) 1986-10-15
FI860522A (fi) 1986-08-09
SE8500576D0 (sv) 1985-02-08
FI860522A0 (fi) 1986-02-05
FI83033B (fi) 1991-02-15
EP0197900A3 (en) 1987-04-15
NO860448L (no) 1986-08-11
EP0197900B1 (en) 1988-12-28
DK160141B (da) 1991-02-04
SE8500576L (sv) 1986-08-09
DE3661515D1 (en) 1989-02-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100910395B1 (ko) 로터리형 정제공급기
US6805259B2 (en) Medication dispenser
US7334379B1 (en) Automated solid pharmaceutical product packaging machine
KR101206696B1 (ko) 약제 포장 장치
JP6027691B2 (ja) 固体物質を調剤及び包装する装置及び方法
KR20100128843A (ko) 로터리형 정제공급기
KR101014874B1 (ko) 약제포장장치의 자유형상정제 자동배출기 및 정제공급방법
KR20100130569A (ko) 고체 약물 전달용 분배 캐니스터
KR200459198Y1 (ko) 로터리형 정제공급기
JP2023052649A (ja) 薬剤包装装置
JP2023095879A (ja) 薬剤供給装置
KR100886493B1 (ko) 정제공급기의 수량조절모듈
FI83033C (fi) Medicinutportioneringsanordning.
KR102215154B1 (ko) 약제 디스펜싱 장치 및 약제 디스펜싱 방법
KR101534318B1 (ko) 약제포장장치의 정제분배기
JP3672004B2 (ja) カプセルへの錠剤充填装置
KR200454178Y1 (ko) 로터리형 정제공급기
JP3369748B2 (ja) 散薬錠剤連続包装方法およびその装置
JP7329741B2 (ja) 固形剤小分け装置及び固形剤販売方法
KR101014873B1 (ko) 약제포장장치
AU2001261921B2 (en) Medication dispenser
KR20140090745A (ko) 약제 불출 장치
KR20150049220A (ko) 포장정제 디스펜싱 장치

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: APOTEKSBOLAGET AB