FI82898C - Matarhjul. - Google Patents

Matarhjul. Download PDF

Info

Publication number
FI82898C
FI82898C FI870480A FI870480A FI82898C FI 82898 C FI82898 C FI 82898C FI 870480 A FI870480 A FI 870480A FI 870480 A FI870480 A FI 870480A FI 82898 C FI82898 C FI 82898C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tread layer
chains
wheel
chain
feeder
Prior art date
Application number
FI870480A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI870480A (fi
FI82898B (fi
FI870480A0 (fi
Inventor
Kurt Haokansson
Original Assignee
Tireco Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tireco Ab filed Critical Tireco Ab
Publication of FI870480A0 publication Critical patent/FI870480A0/fi
Publication of FI870480A publication Critical patent/FI870480A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82898B publication Critical patent/FI82898B/fi
Publication of FI82898C publication Critical patent/FI82898C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B25/00Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees
    • B27B25/02Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees with feed and pressure rollers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L1/00Debarking or removing vestiges of branches from trees or logs; Machines therefor

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Tires In General (AREA)
  • Superconductors And Manufacturing Methods Therefor (AREA)
  • Ceramic Products (AREA)
  • Safety Valves (AREA)

Description

82898
Syöttöpyörä
Matarhjul Tämä keksintö koskee syöttöpyörää metsäkoneissa, jotka 5 on varustettu nosturiin tai konealustalle asennetulla puun-käsittelyaggregaatilla, joka suorittaa ainakin karsinta-toiminnan ja edullisesti myös yhden tai useampia sellaisista toiminnoista kuten puunlcaato, apteeraus, katkaisu ja mahdollisesti kuorinta, joka syöttöpyörä on tarkoitettu 10 syöttämään puunrunkoja aggregaatin läpi ja joka käsittää teräsvanteen ja tämän päälle kiinnitetyn, esimerkiksi kiin-nivulkanoiduh, umpikumia olevan kulutuspintakerroksen sekä kulutuspintakerroksen kehäosaan upotetusti sovitetut tartuntaelimet, jotka koostuvat toistensa suhteen liikku-15 vista lenkeistä.
Jotta vältetään puunrungoissa ne vahingot, joita niin kutsutut poikkitelat ovat näyttäneet aiheuttavan sen johdosta, että niiden teräspiikit tunkeutuvat runkojen puuaineksen sisään, on viime aikoina yhä suuremmassa määrin siir-20 rytty käyttämään elastisia syöttöpyöriä, jotka ovat muodoltaan joko vanteelle asetettuja, pneumaattisia kumirenkaita tai teräsvanteelle kiinnitettyjä, enemmän tai vähemmän massiivisesta kumista tai kumimaisesta materiaalista muodostuvia rullia. Myös tämän tyyppisillä syöttöpyörillä on kui-25 tenkin puutteensa ja ennen kaikkea ne ovat näyttäneet antavan huonon tartunnan eivätkä saa siten riittävää vetokykyä, erityisesti mahlanvuotoaikoina, kun kuori irtoaa helposti rungoista. Tästä on seurauksena, että elastiset syöttöpyö-rät usein liiraavat ja kuluvat siten suhteellisen nopeasti. 30 Elastisten syöttöpyörien näitä ongelmia on j^ritetty eliminoida joko järjestämällä useita pareja sellaisia syöttöpyöriä peräkkäin tai lisäämällä syöttöpyörien ja puunrungon välistä kosketuspintaa tekemällä pyörän ulompi kumikerros niin pehmeäksi tai joustavaksi, että pyörät puunrunkoa 35 vasten puristuessaan muotoutuvat ja mukautuvat sen mukaan. Tämä pehmeys tai joustavuus on kuitenkin näyttänyt huonontavan näiden syöttöpyörien kykyä pitää puunrunkoja välissään ja tällä ratkaisulla on myös suuri vaara, että eteen-päinsyötön alaisena oleva puunrunko voi puristua ulos tar-tunnastaan syöttöpyörien kanssa, minkä johdosta puunrunko 2 82898 kadottaa ohjauksensa ja voi sinkoutua ulos aggregaatista suhteellisen suurella nopeudella ja aiheuttaa siten vakavia vahinkoja. Ratkaisu, jossa syöttöpyöräpareja on järjestetty peräkkäin, aikaansaa puolestaan lisääntyneen rakennepi-5 tuuden ja olennaisesti painavamman aggregaatin, mitä ei voida hyväksyä missään tapauksessa nosturiin asennetuissa aggregaateissa, joissa pyritään lyhimpään mahdolliseen rake nnepituuteen ja pienimpään mahdolliseen painoon.
Tämän keksinnön tarkoitus on siksi aikaansaada johdan-10 nossa esitettiin. tyyppiä oleva syöttöpyörä, jolla on olennaisesti parantunut vetokyky tunnettuihin syöttöpyöriin verrattuna, joissa on teräsvanteiden päälle järjestetty umpikumia oleva kulutuspintakerros.
Tämä tarkoitus saavutetaan siten, että syöttöpyörällä on tämän 15 keksinnön mukaisesti patenttivaatinuksissa määritellyt tunnusmerkit ja tarkennin määriteltynä tälle syöttöpyörälle on tunnusomaista se, että tartuntaeliminä toimivilla, toistensa suhteen liikkuvilla lenkeillä on pitkänomainen muoto, edullisesti yhdensuuntaiset sivut, ja ne sisältyvät joukkoon ketjuja, jotka on sovitettu edullisesti ta-20 saisesti pyörän kehäosan ynpärille, jolloin jokainen näistä ketjuista kulutuspintakerroksen molenmilta puolilta on kiinnitetty esijännitet-. tynä teräsvanteeseen ja ulottuu - joka toisen lenkin ollessa poikittain asetettu vierekkäisiin lenkkeihin nähden - kulutuspintakerroksen poikki tätä varten tarkoitetuissa urissa, joiden syvyys vastaa ainakin puolta 2 5 lenkkileveyttä.
Seuraava3sa kuvataan tätä keksintöä lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää pääli-Icuvaa keksinnön mukaisesti muodostetun syöttöpyörän kulutus-pinnan osasta, Iruvio 2 esittää leikkausta pääasiassa kuvi-5° on 1 linjaa II-II pitkin ja kuvio 3 esittää radiaalista osaleikkausta syöttöpyörän läpi.
kyseinen syöttöpyörä käsittää teräsvanteen 1, jossa on keskireikä 2 syöttöpyörän käyttöakselia varten, jota ei ole esitetty piirustuksissa, ja massiivista kumia tai kumimais-55 ta materiaalia oleva kulutuspintakerros 3» jolloin tämä kerros 3 on, esimerkiksi vulkanoimalla, yhdistetty tiiviisti teräsvanteeseen 1. Piirustuksissa esitetyssä suoritusesi-merkissä on teräsvanteessa sen ulommissa reunaosissa yrapä-rikulkevat kiinnityslainat 4 kiinnityspultteja 6 varten, 5 82898 jotka on asetettu parittain aksiaalisesti vastakkaisesti kiinnityslaippoihinsa 4 ennen kulutuspintakerroksen 3 asettamista ja liittämistä teräsvanteeseen 1. Kiinnityslaipat 4 on esitetty siten, että niiden ulospäinosoittavat sivu-5 pinnat sijaitsevat samassa linjassa kulutuspintakerroksen sivupintojen 5 kanssa ja myös teräsvanteen vastaavien sivupintojen 7 kanssa. liitä tulee kulutuspintakerrokseen 3, sen radiaalinen paksuus voi vaihdella tietyissä rajoissa riippuen siitä, minkä tyyppistä loimia tai kumiseosta käyte-10 tään kerroksessa 3 ja sen kovuudesta, joka puolestaan voi vaihdella kerroksen sisällä, mutta olla sama ulospäin ja sisäänpäin.
Kulutuspintakerros 3 on varustettu joukolla syöttöpyö-rän kehän ympäri edullisesti tasaisesti jaettuja, ulospäin 15 avoimia uria 8, jotka ulottuvat poikittain kulutuspinnan koko leveyden yli. ITäiden urien 8 tulee edullisesti olla yhdensuuntaisia syöttöpyörän pyörimisakselin kanssa, sekä omata yhdensuuntaiset sivut 10.
Jokaiseen urista 8 on järjestetty ketju 9, joka muo-20 dostuu toisiinsa liikkuvasti yhdistetyistä, liukusuojatyyp-pisistä lenkeistä 11, joilla voidaan sanoa olevan pitkulainen muoto, varustettuna yhdensuuntaisilla pitkillä sivuilla 12, joilla on edullisesti neliömäinen poikkileikkaus ja joiden ulkopuolinen maksimi-leveys on määräävä uran 8 syvyy-25 delle ja leveydelle. Jokaisella uralla 8 tulee siten olla syvyys, joka vastaa vähintään puolta lenkkileveyttä, niin että jokainen poikittainen ketjulenkki 11a sijaitsee uransa 8 sisällä, sekä. leveys, joka on pienempi kuin lenkin leveys, niin että ketjut 9 täytyy painaa kyseisen uran sisään, 30 minkä johdosta aikaansaadaan se, että ketjujen poikittaiset lenkit 11a kiristetään kiinni jonpäröivän kumin avulla. Ketjujen kapealla reunalla seisovat lenkit 11 o toimivat siten ensi sijassa tartuntaeliminä eteenpäin syötettävän puunrungon kanssa tapahtuvaa tartuntaa varten, mutta kun eteenpäin-35 syöttöön vaadittava syöttövoima ylittää tietyn arvon, asettuvat kapealla reunallaan seisovat ketjulenkit 11b vinoon urassaan 8 ja saattavat samalla siten normaalisti poikittaiset ketjulenkit kääntymään ja asettumaan lenkkien 11b 4 82898 tapaan vinoon asentoon urassaan 8, missä asennossa myös ketjulenkit 11a toimivat tartuntaeliminä, minkä johdosta kokonaisuutena katsoen saadaan parenpi tartunta ja siten lisääntynyt vetokyky. Siitä johtuen, että tartuntaeliminä 5 toimivilla ketjulenkeillä 11 on suhteellisen pitkulainen muoto, varustettuna yhdensuuntaisilla pitkillä sivuilla, ei saada mitään pistetartuntaa puunrunkoihin, vaan pikemminkin viivatartunta, minkä johdosta tartuntaelimiä 11 estetään tunkeutumasta liian syvälle puunrunkoon, koska kos-10 ketuspinta tartuntaelimien ja puunrungon välillä lisääntyy lisääntyneen t un ke utuni s syvyyden kanssa, ja tämä 3>hdessä sen kanssa, että tartuntaeliminä toimivia ketjulenkkejä 11 kannatetaan elastisesti joustavalla materiaalilla, kuten esimerkiksi kumilla, antaa tulokseksi hyvin tyydyttävän 15 tartunnan kyseiselle syöttöpyörälle eivätkä sen tartunta-elimet aiheuta mitään mainittavia vaurioita puunrunkoihin.
Jotta ketjut 9 eivät voi ryömiä ulos urista 3, ne on asetettu esijännityksellä ja kiinnitetty päistään kiinni-tyspultteihin 6 ja pidetään paikallaan näiden päällä edul-20 lisesti itselukkiutuvien lukkomutterien 13 avulla. Jokaista ketjua varten on siten järjestetty kaksi kiinnityspult-tia, jotka ovat samassa radiaalisessa tasossa kuin kyseisen ketjun ura 8. Tarkoituksella mahdollistaa paikallaan olevien ketjujen 9 jännityksen säätö voi jokaisen ketjun toisen 25 pään ja kiinnityspultin 6 välille olla järjestetty kiris-tyslaite, esimerkiksi kiristysruuvin muodossa, vaikkakaan tätä ei ole esitetty piirustuksissa. Lisäksi kiinnitys-: pulttien 6 ei tarvitse olla kiinnitetty kiinnityslaippoi- hin 4» vaan ne voivat sen sijaan olla joko kiinniruuvattu-30 ja teräsvanteen sivupintoihin 7 tai järjestetty pitimiin, jotka on kiinnitetty teräsvanteen pintoihin, jotka on merkitty viitenumeroilla 14.
Niiden ketjujen 9 lukumäärä, joilla syöttöpyörä tämän keksinnön mukaisesti on varustettu, voi vaihdella ja olla 35 riippuvainen pyörän läpimitasta, eli mitä suurempi pyörä sitä useampia ketjuja. Tavallisesti tulee ketjujen lukumäärä olla sovitettu siten, että kahden ketjun välinen kulma ei tule pienemmäksi kuin 10° ja on edullisesti välillä 30-50°.
5 82898
Kuten osittain käy selville kuviosta 1, voi kulutus-pintakerros 3 olla leveämpi kuin vanteen suurin leveys, eli suurempi kuin vanteen sivupintojen 7 välinen etäisyys, ja tällöin pitää, mikä voi esiintyä myös kuvion 3 mukaisessa 5 suoritusmuodossa, urien 8 jatkua radiaalisesti kerroksen 3 sivupinnoissa, kuten myös on esitetty viitenumerolla 15 kuviossa 1, Urien 8 tulee olla päistään viistettyjä, tasaisia tai pyöristettyjä, jotta vähennetään jokaisessa urassa 8 ketjujen ulompien lenkkien murtovaikutusta, minkä ketju-10 jen esijännitys voi aiheuttaa. Tätä murtovailcutusta voidaan myös pienentää sovittamalla sopivalla tavalla ketju-lenkkien pituus kulutuspintakerroksen leveyteen, jolloin kerrosleveyden ja lenkkipäiden välisen suhteen tulee olla sellainen, että ainakin kaksi kapealla reunallaan seisovaa 15 ketjulenlckiä 11 h mahtuu kyseiseen uraan 8. Näiden kahden lenkin 11h pitää parhaiten sijaita syöttöpyörän symmetria-tason -leikkauslinja II-II kuviossa 1- molemmin puolin tai sen syöttöpyörän pyörimisakselin suhteen kohtisuoran tason molemmin puolin, jossa voidaan odottaa useimpien 20 puunrunkojen ensiksi asettuvan syöttöpyörän kulutuspintaa vasten, niin että nämä molemmat lenkit 11b tulevat tartuntaan puunrungon kanssa eikä yksistään toinen. Kulutuspin-nan 15 esitetään kuvioissa olevan olennaisesti yhdensuuntainen syöttöpyörän pyörimisakselin, kuten myös urien poh-25 jän kanssa, mutta se voi myös olla jonkin verran kupera, kuten myös uran pohja.
liitä tulee kumimateriaalin kovuuteen, se voi olla välillä suunnilleen 60-70 Shore, edullisesti noin 63-67 Shore ja, kuten aikaisemmin on mainittu, vaihdella jonkin verran ker-30 roksen 3 sisällä, edullisesti siten, että kovuus lisääntyy ulkoa sisäänpäin.
Tämän keksinnön mukaisella syöttöpyörällä vältetään vauriot puunrungoissa ja samalla aikaansaadaan tehokas tartunta, mistä on seurauksena olennaisesti parantunut ve-35 tokyky tunnettuihin kumipäällysteisiin verrattuna. Ketjut aikaansaavat myös sen edun, että ne vähentävät syöttöpyörän kulutuspinnan kulumista, mistä on seurauksena pitempi kestoikä.
τ : s 82898 Tätä keksintöä ei ole rajoitettu edellä kuvattuihin ja piirustuksessa esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan sitä voidaan muutella ja mukailla monin eri tavoin patenttivaatimuksissa määritellyn keksinnöllisen ajatuksen puit-5 teissä.
*

Claims (5)

7 82898
1. Syöttöpyörä metsäkoneissa, jotka on varustettu nosturiin tai konealustalle asennetulla puunkäsittelyaggregaatilla, joka suorittaa ainakin karsintatoiminnan ja edullisesti myös yhden tai useampia sellaisista toiminnoista kuten puunkaa-to, apteeraus, katkaisu ja mahdollisesti kuorinta, joka syöttöpyörä on tarkoitettu syöttämään puunrunkoja aggregaatin läpi ja joka käsittää teräsvanteen (1) ja tämän päälle kiinnitetyn, esimerkiksi kiinni vulkanoidun, umpikumia olevan kulutuspintakerroksen (3), sekä kulutuspintakerroksen kehäosaan upotetusti sovitetut tartuntaelimet, jotka koostuvat toistensa suhteen liikkuvista lenkeistä (11), tunnettu siitä, että tartunaeliminä toimivilla, toistensa suhteen liikkuvilla lenkeillä (11) on pitkänomainen muoto, edullisesti yhdensuuntaiset sivut (12), ja ne sisältyvät joukkoon ketjuja (9), jotka on sovitettu edullisesti tasaisesti pyörän kehäosan ympärille, jolloin jokainen näistä ketjuista (9) kulutuspintakerroksen (3) molemmilta puolilta on kiinnitetty esijännitettynä teräsvanteeseen (l) ja ulottuu - joka toisen lenkin (11) ollessa poikittain asetettu vierekkäisiin lenkkeihin nähden - kulutuspintakerroksen poikki tätä varten tarkoitetuissa urissa (8), joiden syvyys vastaa ainakin puolta lenkkileveyttä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen syöttöpyörä, tunnettu siitä, että niiden urien (8) leveys, joissa ketjut ulottuvat kulutuspintakerroksen (3) yli, on pienempi kuin lenkkileveys.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen syöttöpyörä, tunnettu siitä, että jokainen ketju (9) on yhdensuuntainen syöttöpyörän pyörimisakselin kanssa.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen syöttöpyörä, tunnettu siitä, että ainakin jokaisen ketjun yhden pään ja teräsvanteen (l) väliin on järjestetty kiris-tyslaite kyseisessä ketjussa (9) olevan jännityksen muuttamiseksi. β 82898
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen syöttö-pyörä, tunnettu siitä, että kulutuspintakerros (3) kehäpinnasta laskettuna sellaiseen syvyyteen asti, joka on jonkin verran suurempi kuin uran syvyys, muodostuu kumista, jonka kovuus on alhaisempi kuin kulutuspintakerroksen (3) sisäpuolisilla osilla. 9 82898
FI870480A 1986-02-10 1987-02-04 Matarhjul. FI82898C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8600575A SE461513B (sv) 1986-02-10 1986-02-10 Matarhjul
SE8600575 1986-02-10

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870480A0 FI870480A0 (fi) 1987-02-04
FI870480A FI870480A (fi) 1987-08-11
FI82898B FI82898B (fi) 1991-01-31
FI82898C true FI82898C (fi) 1991-05-10

Family

ID=20363413

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870480A FI82898C (fi) 1986-02-10 1987-02-04 Matarhjul.

Country Status (3)

Country Link
FI (1) FI82898C (fi)
NO (1) NO162107C (fi)
SE (1) SE461513B (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE510559C2 (sv) * 1994-07-07 1999-06-07 Olof Andreasson Hjul för frammatning av långsträckta föremål såsom trädstammar
FI108394B (fi) * 1999-06-09 2002-01-31 Partek Forest Oy Ab Metsõnkorjuukoneen karsinta- ja katkaisupõõ
SE9904810L (sv) * 1999-12-28 2000-12-11 Partek Forest Ab Matarhjul och förfarande för montering av matarhjul
US6976515B2 (en) * 2003-02-06 2005-12-20 Alain Duval Modular drive wheel for log processors, delimbers and single grip harvesters

Also Published As

Publication number Publication date
FI870480A (fi) 1987-08-11
NO162107B (no) 1989-07-31
NO870498L (no) 1987-08-11
FI82898B (fi) 1991-01-31
FI870480A0 (fi) 1987-02-04
SE8600575D0 (sv) 1986-02-10
SE461513B (sv) 1990-02-26
NO162107C (no) 1989-11-08
SE8600575L (sv) 1987-08-11
NO870498D0 (no) 1987-02-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5188683A (en) Pneumatic tire for agricultural or logging use
FI82898C (fi) Matarhjul.
EP0478522B1 (en) A feed roller
RU2132766C1 (ru) Фрикционное защитное устройство для резинового протягивающего колеса
SE467102B (sv) Drivanordning
US5735325A (en) Tree feeding device of a tree handling machine
FI108394B (fi) Metsõnkorjuukoneen karsinta- ja katkaisupõõ
AU782905B2 (en) Two piece tire with a convective cooling system
US5960931A (en) Feed roller having outer mantle resiliently supported on inner body
US4070071A (en) Traction element for removable track
CA1073167A (en) Method and apparatus for embedding tyre chains in the tread portion of a tyre
US5996658A (en) Feed roller
FI97111C (fi) Liikkuvan puunkäsittelykoneen puunsyöttölaite
EP3936418B1 (en) Caterpillar track of work machine
FI109102B (fi) Puunsyöttölaitteen pyörä
FI97785C (fi) Kouraharvesterin syöttörulla
US935126A (en) Tire.
FI90027C (fi) Aendloest dragorgan
US1279294A (en) Wheel-tread.
FI57472C (fi) Matarrulle
SE501716C2 (sv) Stabiliserad friktionsmatta

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: TIRECO AB