FI82724B - Reduktionsblekning av lignocellulosamassa. - Google Patents

Reduktionsblekning av lignocellulosamassa. Download PDF

Info

Publication number
FI82724B
FI82724B FI854927A FI854927A FI82724B FI 82724 B FI82724 B FI 82724B FI 854927 A FI854927 A FI 854927A FI 854927 A FI854927 A FI 854927A FI 82724 B FI82724 B FI 82724B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pulp
chromium
acid
ligand
process according
Prior art date
Application number
FI854927A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI854927A (fi
FI82724C (fi
FI854927A0 (fi
Inventor
Michael N Hull
Vacheslav M Yasnovsky
Original Assignee
Int Paper Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Int Paper Co filed Critical Int Paper Co
Publication of FI854927A0 publication Critical patent/FI854927A0/fi
Publication of FI854927A publication Critical patent/FI854927A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82724B publication Critical patent/FI82724B/fi
Publication of FI82724C publication Critical patent/FI82724C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/1021Electrochemical processes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Non-Silver Salt Photosensitive Materials And Non-Silver Salt Photography (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)

Description

! 82724
Lignoselluloosamassan pelkistävä valkaisu Tämä keksintö koskee prosessia lignoselluloosamassan vaaleuden lisäämiseksi. Keksintö liittyy aineseoksiin, jotka sisältävät kromin, vanadiinin ja titaanin moniarvoisen ligandin komplekseja, joilla on sähkökemiallisesti muodostunut 2+ muodollinen valenssivaraus kompleksin metalliatomissa, prosesseihin niiden muodostamiseksi, prosesseihin niiden käyttöön pelkistävinä aineina lignoselluloosamas-sojen, etupäässä puumassojen, joko mekaanisena tai kemiallisena puumassana, valkaisussa tai vaalentamisessa ja näin tuotettuihin vaalennettuihin massoihin.
Lignoselluloosamassojen, erityisesti mekaanisten puumassojen, pelkistävää valkaisua tai vaalentamista on käytetty kauan. Pääasiallinen reagenssi tähän tarkoitukseen on ollut hydrosulfiitti-(ditioniitti )-ioni (S2C>4=), jota on etupäässä käytetty sen sinkki- tai natriumsuoloina vesiliuoksissa. Viime aikoina on myös natriumborohydridiä erilaisissa for-mulaatioissa käytetty hydrosulfiitin tilalla.
Ongelmat ja rajoitukset liittyen molempien reagenssien käyttöön, kuten stabiilisuuden puute liuoksessa tai hapen läsnäollessa, kykenemättömyys käyttää uudelleen käytettty reagenssi vaatien sen ympäristöllisesti hyväksyttävän hävittämisen ja kummankin reagenssin rajoitettu kyky tuottaa korkean vaaleuden omaavia massoja, ovat hyvin alan asiantuntijoille tunnettuja.
Nyt on keksitty uusi sarja pelkistimiä, jotka pystyvät poistamaan tai minimoimaan useimmat borohydridin j a hydrosulfiitin puutteet lignoselluloosamassan pelkistävässä valkaisussa.
Sähkökemiallisesti tuotettujen pelkistimien käyttö, erityisesti prosessissa in situ tuotettujen pelkistimien, pelkis- 2 82724 täen valkaista lignoselluloosaa ei tekniikan tason mukaan näytä olevan esitetty.
Fleury ja Rapson artikkelissaan "Characterization of Chromo-phoric Groups in Groundwood and Lignin Model Compounds by Reaction with Specific Reducing Agents", Technical Paper T154, Pulp and Paper Magazine of Canada, maaliskuu 15, 1968, s. 62-68 kuvaavat kokeita, joilla on tarkoitus auttaa ligniinin perusrakenteen karakterisoimisessa. Osana tätä tutkimusta käytettiin uraani III:a ja kromi II:a happamssa vesiliuoksessa pelkistämään ligniinin malliainekromoforeja ja hiokeligniiniä. Ditioniittia ja borohydridiä on myös verrattu ja tulosten joukosta huomattiin, että vesi-uraani III-kationi oli voimakas pelkistin ja pelkisti hiokkeen korkeammalle vaaleusasteelle kuin ditioniitti. Artikkelissa huomattiin myös, että hiokkeen ligniinin pelkistyksen heterogeenisesta luonteesta ja siitä, että pelkistys tapahtui vesiliuoksen ulkopuolella, johtuen pelkistyspotentiaali vedessä ei voisi olla hyvä aktiivisuuden ennustaja vaalennettaessa ligniiniä puussa ja tuloksia yhdestä onnistuneesti ta pelkistimestä ei voida soveltaa yleisesti. Fleury ja
Rapson toimivat myös kaupallisesti ei-toivottavan alhaisil-: la pH-arvoilla,joissa vesi-uraani III-ionien esiintyminen on mahdollista. Tällaisten alhaisten pH-arvojen voidaan kaupallisessa käytössä odottaa vaikuttavan haitallisesti massan omina i suuk s i in.
Kromi II- ja vanadiini II-kelaattien ominaisuuksia käsitellään kirjassa "Chelating Agents and Metal Chelates", Dwyer and Mellor, Ed., Academic Press, N.Y. and London (1964) sivut 264-267 ja 305-309. Tehdään tunnetuksi, että kromi I II ja vanadiini II ovat voimakkaasti pelkistäviä vesiliuok sessa, kun ne kompleksoidaan tiettyjen orgaanisten ligan-dien kanssa. Ehdotusta käyttää muina kuin yleensä vahvoina pelkistiminä vesiliuoksessa (jos Cr^-EDTA-kompleksi voi esiintyä) ei esitetä.
Il 3 82724
Kumpikaan viite ei sisällä mitään, mikä voisi johdattaa alan asiantuntijan yhdistämään viitteet niin, että hän voisi ennustaa millään varmuudella, että tietyt vanadiini II:n, kromi II:n tai titaani II:n, jota ei ole edes käsitelty, orgaanisten ligandien kompleksit voisivat pystyä toimimaan valkaisevina pelkistiminä ligniinille puussa.
Varmasti ei kumpikaan viite esitä, että näitä pelkistäviä komplekseja voidaan jatkuvasti sähkökemiallisesti regeneroida ja toistuvasti kierrättää antamaan taloudellinen, saasteeton, pelkistävä valkaisu.
Keksintö tarjoaa prosessin, jolle on tunnusomaista, että lignoselluloosamassaa käsitellään Cr++:n, V++:n tai Ti++:n moni-arvoisen ligandin kompleksilla, joka on muodostettu kompleksoidun metalli-ionin sähkökemiallisella pelkistyksellä. Käsittely suoritetaan edullisesti vesiliuoksessa ja oleellisesti ei-hapettavissa olosuhteissa.
Keksinnön prosessipuolen tuottamina reaalisina suoritusmuotoina ovat parantuneen vaaleuden omaavat lignoselluloosa-massat, jotka ovat muodostettavissa tai muuten muutettavissa standardimenetelmillä tavanomaisiksi paperituotteiksi.
Erityinen maininta tehdään keksinnön kohdasta, jossa ligno-selluloosamassa on mekaaninen puumassa, keksinnön kohdasta, jossa lignoselluloosamassa on kemiallinen puumassa, keksinnön kohdasta, jossa useampiarvoinen ligandi on aminopolykar-boksyylihappo, kuten etyleenidiamiinitetraetikkahappo, 1,2-diaminosykloheksaanitetraetikkahappo tai dietyleenitri-aminopentaetikkahappo, keksinnön kohdasta, jossa useampiarvoinen ligandi on 8-hydroksikinoliini tai substituoitu 8-hydroksikinoliini, kuten 8-hydroksikinoliini-5-sulfoni-happo. Erityinen maininta tehdään myös keksinnön kohdasta, jossa moniarvoisen ligandin kompleksi kierrätetään sähkökemiallisen pelkistyksen käytön avulla kompleksin pelkistetyn muodon regeneroimiseksi.
4 82724
Kuvio 1 on kaavamainen poikkileikkaus sähkökemiallisesta kennosta, joka on sopiva keksinnön suorittamiseksi; kuvio 2 on sähkökemiallisen kennon kaavamainen esitys kuvaten pääasialliset kennon reaktiot, jotka on ajateltu esiintyvän keksinnön käytön aikana; kuvio 3 on kaavamainen piirros vaihtoehtoisesta laitteistosta, joka on sopiva keksinnön käyttöön; kuvio 4 kuvaa reaktion pH:n vaikutusta keksinnön mukaisella prosessilla käsitellyn massan loppuvaaleuteen; kuvio 5 kuvaa reaktion lämpötilan vaikutusta keksinnön mukaisella prosessilla käsitellyn massan loppuvaaleuteen; kuvio 6 kuvaa keksinnön mukaisella prosessilla 52°C ja 82°C käsitellyn massan vaaleuden riippuvuutta reaktio-ajasta; kuvio 7 kuvaa reaktion massan sakeuden ja keksinnön mukaisella prosessilla saadun massan vaaleuden välistä suhdetta; kuvio 8 kuvaa reaktion kromi-etyleenidiamiinitetraetikka-hapon (EDTA) kompleksin pitoisuuden ja keksinnön mukaisella prosessilla saadun massan vaaleuden välistä suhdetta.
Viitaten nyt piirroksiin, keksinnön mukaisen prosessin . käyttötapaa vaalennetun lignoselluloosamassan tuottamisek si sillä kuvataan nyt tiettyyn sen suoritusmuotoon viitaten, nimittäin hiokemassan valkaisua käsittelemällä tällaista massaa kaksiarvoisen kromin etyleenidiamiinitetra-etikkahappokompleksilla.
Liittyen nyt kuvioon 1, sähkökemiallinen kenno 1, jossa on seinät 2 ja pohja 3, esitetään poikkileikkauksena. Sähkökemiallisen kennon 1 sisällä ovat katodi 4, tavanomaisesti elohopea-allaskatodi, hiokemassa 5 suspensiona kromin etyleenidiamiinitetraetikkahapon (EDTA) kompleksin vesi-liuoksessa 6. Massaa 5 ylläpidetään suspensiona ja EDTA-kromiliuosta sekoitetaan helposti täristimellä tai sekoittajalla 7. Kennossa 1 anodiosasto 8, joka ympäröi anodia 18, on erotettu katodiosastosta 9, joka sisältää katodin 4, i! s 82724 puoliläpäisevällä kalvolla 10 ja sisältää elektrolyyttiliuos-ta 11 koostuen läsnäolevan anionin protonihapon vesiliuoksesta 12 tasapainottamaan kromin EDTA-kompleksin positiivisen varauksen. Sähkövirta 13 johdetaan kennoon 1 virtalähteestä 14, ei esitetty, johtimien 15 kautta kytkien anodin 4 ja elektrolyyttiliuoksen 11 anodin 18 kautta. On helppo sulkea pois ilma ja happi kennon 1 katodiosastosta ja niissä olevasta liuoksesta ja suspensiosta käyttämällä standarditekniikoi-ta kuten inerttiä kaasua 16, so. typpeä 16a, johtamalla.
Kääntymällä nyt kuvioon 2, joka kuvaa kaavamaisesti prosessia joka esiintyy, kun keksintöä harjoitetaan kennossa, joka on analoginen kennon 1 tyypin kanssa, virta 13 luovuttaa elektroneja 17 katodille 4, joka kytkeytyy EDTA-kromikompleksin vesiliuokseen 6, jota on esitetty symbolilla ML, johon on suspendoitu massa 5. Kuten voidaan nähdä hapetettu EDTA-kromikompleksi 6a, joka on EDTA-kromi+3, on yhteydessä katodiin 4, jossa se pelkistetään pelkistetyksi EDTA-kromi-kompleksiksi 6b, joka on EDTA-kromi+2, joka on yhteydessä massan 5 kanssa pelkistävästi vähentäen sen väriä ja sen itsensä uudelleen hapettuessa 6a:ksi.
: Anodiosastossa 8, joka on erotettuna katodiosastosta 9 puo- *:·. liläpäisevällä kalvolla 10, vesi elektrolysoidaan anodilla ; 18 vapauttaen elektronit 17, jotka johdetaan pois anodilta virtana 13. Anodilla 18 muodostuneita ovat myös protonit 19 ja happi 20, joka voidaan helposti johtaa ilmaan. Kenno-virta siirretään protonien 19 siirtymisellä puoliläpäisevän kalvon 10 läpi anodiosastosta 8 katodiosastoon 9.
Vaikka laite ja prosessi, joka on piirretty ja kuvattu kuvioiden 1 ja 2 yhteydessä, on tyypillistä laitteelle ja prosessille, jossa massa 5 valkaistaan kosketuksella pelkistetyn EDTA-kromikompleksin 6b kanssa kennon 1 katodi-osastossa 9, jossa EDTA-kromikompleksi 6b muodostetaan, alan asiantuntija huomaa, että on myös mahdollista käsitellä massaa 5 pelkistetyllä EDTA-kromikompleksilla kato- 6 82724 diosastosta 9 erillisessä astiassa. Kuvio 3 on kaavamainen kuvaus laitteistosta tämän toteuttamiseksi.
Viitaten nyt kuvioon 3, kenno 101, jolla on seinät 102 ja pohja 103, sisältää elohopeakatodin 104, joka on yhteydessä kromin EDTA-kompleksin vesiliuoksen 106 kanssa, jota pidetään katodiosastossa 109 erotettuna anodiosastosta 108 puoliläpäisevällä kalvolla 110. Anodiosasto 108 sisältää elektrolyyttiliuoksen 111, joka on jälleen läsnäolevan anionin protonihapon vesiliuos 112 tasapainottamaan EDTA-kromikompleksin positiivisen varauksen katodiosastossa 109. Sähkövirta 113 syötetään kennoon 101 virtalähteestä 114 ja se johdetaan johtimilla 115, jotka ovat kosketuksessa katodiin 104 ja anodiin 118, joka puolestaan on kosketuksessa elektrolyyttiin 111.
Kennoreaktiot katodiosastossa 109 ja anodiosastossa 108 ovat analogiset niiden kanssa, jotka on kuvattu kuvion 2 yhteydessä ja siihen viitaten. Kennoreaktioiden tuloksena hapettunut EDTA-kromikompleksi 106a muuttuu kosketuksessa katodin 104 kanssa pelkistetyksi EDTA-kromiksi 106b katodiosastossa 109 ja happi 120 vapautuu anodilla 118 anodiosastossa 108.
Massan 105 valkaisemiseksi 106b:n vesiliuos, pelkistetty EDTA-kromikompleksi, siirretään putken 121 läpi astiaan 122, mihin syötetään riittävä määrä typpikaasua 116a putken 123 läpi antamaan typen ylipaine ja poistamaan ilma ja happi koko systeemistä, jonka läpi vesiliuos sisältäen EDTA-kromikompleksin 106 kiertää. Liuos sisältäen nyt typen 116a ja pelkistetyn EDTA-kromikompleksin 106b siirretään torniin 125 sisältäen puuhiokemassan 105. Liuos 106b on kosketuksessa massan 105 kanssa kulkiessaan mainitun massan muodostaman täytteen läpi, pelkistävästä valkaisemalla sitä, jolloin vähintään osa 106b:stä hapettuu EDTA-kromi+3-kompleksiksi 106a.
il 7 82724 Käytetty liuos sisältäen 106a:ta poistetaan pumpun 127 läpi ja palaa putken 128 läpi katodiosastoon 109, jossa 106a jälleen pelkistetään 106b:ksi uudelleen kierrätettäväksi prosessin läpi. Pumppu 127 antaa sen hydrostaattisen paineen, joka on tarpeellinen liuoksen, joka sisältää EDTA-kromikompleksit 106, kierrättämiseksi.
Alan asiantuntija huomaa, että ylläkuvatun puuhiuokkeen lisäksi mikä tahansa mekaaninen tai kemiallinen massa sisältäen etupäässä ligniinistä johtuvia kromoforeja, jotka ovat muutettavissa värittömiksi tai vähemmän värilliseen tilaan pelkistyksellä, voidaan pelkistävästi valkaista keksinnön mukaisella prosessilla. Esimerkkejä tällaisista massoista ovat mekaaninen hierremassa, termomekaaninen massa, Asplund-massa ja "valkaisemattomat" kemialliset massat, jotka osittain on "valkaistu" ligniiniä poistavalla "valkaisulla". Yllä erityisesti kuvattujen puumassojen lisäksi alan asiantuntija huomaa, että muut tavanomaiset kasvikuidut, jotka on valmistettu yllämainituilla sellunkeittomenetelmillä, ovat sopivia käyttää keksinnössä. Esimerkkejä näistä kuiduista ovat bambu, bagassi, olki, *·.. pellava, kenaffi, hamppu, juutti ja vastaavat.
. Alan asiantuntija huomaa myös, että etyleenidiamiinitetra- etikkahapon lisäksi, joka on yllä kuvattu moniarvoisena ligandina muodostaen kromikompleksin, jota käytetään aktiivisena reagenssina keksinnön mukaisessa prosessissa, voidaan käyttää muita moniarvoisia ligandeja, jotka ovat inerttejä keksinnön mukaisen prosessin olosuhteissa. Esimerkkejä tällaisista muista vastaavista ligandeista ovat: aminopolykarboksyylihapot, kuten 1,2-diaminosykloheksaani-tetraetikkahappo ja dietyleenitriaminopentaetikkahappo; 8-hydroksikinoliini tai substituoidut 8-hydroksikinoliinit, kuten 8-hydroksi-5-sulfonihappo.
8 82724
Ylläkuvattujen dipositiivisen kromin kompleksoituna moniarvoisilla ligandeilla lisäksi, keksintö tarkastelee täysin samanlaisina dipositiivisen vanadiinin ja dipositiivisen titaanin moniarvoisen ligandin komplekseja, jotka valmistetaan ja käytetään analogisella tavalla dipositiivisen kromin kompleksien valmistuksen ja käytön kanssa.
Valmistaakseen EDTA-kromikompleksin tai muita metalli-ligandikomplekseja, joita tarkastellaan keksinnössä ekvivalentteina, halutun kromi-, vanadiini- tai titaanisuolaan sopivassa pitoisuudessa vedessä voidaan lisätä haluttu mo-laarinen ekvivalenssi etyleenidiamiinitetraetikkahappoa tai sen suolaa tai vesiliuokoinen muoto mistä tahansa muusta moniarvoisesta kompleksointiaineesta, joita tarkastellaan keksinnössä ekvivalenttina, korotetussa lämpötilassa ja sekoittaen kunnes johtokykymittaukset osoittavat, että kompleksointi on täydellinen.
Kromin, vanadiinin tai titaanin moniarvoisen ligandin kompleksin pitoisuus voi vaihdella laajoissa rajoissa. Pitoisuus voi ulottua minimaalisesta kompleksin liukoisuuden ylärajalle, edullisesti noin 0,1 millimoolista (mM) .I litrassa noin 100 mM:iin litrassa, edullisimmin noin 2,0 mM:sta litrassa noin 5,0 mM:iin litrassa.
Käytetty kromin, vanadiinin tai titaanin vesiliukoinen suola voi olla minkä tahansa sopivan anionin suola. Sulfaatti-suolat ovat ilmeisistä syistä edullisia käytettäväksi tyypillisessä paperitehtaassa.
Keksinnön soveltamisessa pH-alue voi vaihdella laajasti, edullisesti alueen sisällä, joka on pH noin 2,0 - noin 9,0, edullisimmin pH noin 3,0 - noin 4,0.
Keksinnön soveltamisessa lämpötila ja paine voivat vaihdella laajoissa rajoissa. Lämpötila voi ulottua noin huo- li 9 82724 neen lämpötilasta 180°C asti, lämpötiloja noin 25°C - noin 90°C, kun toimitaan normaali-ilmanpaineessa, pidetään edullisena. Paineita noin normaalista ilmanpaineesta noin 200 psi asti (paunaa neliötuumaa kohti) ylipainetta voidaan käyttää.
Kuvatun elohopea-allaskatodin lisäksi keksintö käsittelee muita tunnettuja korkean vedyn ylijännitteen katodeja täysin ekvivalentteina. Esimerkkeinä näistä ovat katodit, jotka on valmistettu materiaaleista, kuten lyijy, metalli-amalgaamit, kadmium, grafiitti ja sinkki. Lisäksi voidaan käyttää alhaisia vedyn ylijännitteen katodeja, kuten rautaa, jos sopivia tavanomaisia vetyä alentavia lisäaineita lisätään kennolluokseen. Tyypillisiä tällaisia lisäaineita ovat kvaternääriset ammoniumsuolat.
Puoliläpäisevät kalvot, joita käytetään erottamaan anodi-ja katodiosastot, voi olla mikä tahansa inertti tekniikan tason mukainen puoliläpäisevä kalvo. Kalvot, joita myydään Dupontin tavaramerkillä Nafion, ovat sopivia. Kalvot toimivat estämään hapen pääsyn ja reagoinnin pelkistetyn ; kompleksin kanssa katodiosastossa näin vähentäen halutun valkaisureaktion tehoa. Lisäksi kalvo toimii estämään pel-kistyneen kompleksin uudelleen hapettumisen yhteydellä " . anodin kanssa.
Positiivinen elektrodi (anodi) voi edullisesti olla nikkeliä tai ruostumatonta terästä, kun systeemin pH on alkali-nen, ja lyijy on edullinen, kun systeemin pH on hapan, erityisesti kun käytetty anioni on sulfaatti.
Alan asiantuntija huomaa myös, että anodin hapetuskykyä voidaan käyttää tuottamaan muita hapettimia hapen lisäksi anodiosastossa. Esimerkkejä tällaisista ovat sellaiset ha-pettimet kuin perboraatti, persulfaatti ja perkloraatti.
10 82724
Seuraavat esimerkit kuvaavat edelleen tämän keksinnön parasta suoritusmuotoa.
Esimerkki 1
Eteläinen mäntyhioke, alkuvaaleus 60,8 GE, sekoitetaan 0,75 sakeudessa Na^O^-H^SO^-elektrolyyttiliuoksessa pH 4:ssä sisältäen 5,0 millimoolia (mM) per litra kromi II - EDTA-kompleksia 3 tuntia 85°C. Katodi on elohopea-allaskatodi, jota pidetään noin -1,30 voltissa kyllästettyä kalomeli-elektrodia vastaan. Sitten suspensio jäähdytetään, suodatetaan ja suodattimelle kerätty massa pestään huolellisesti kromikompleksin kaikkien jäänteiden poistamiseksi. Massasta tehdyllä ja standardi-tekniikoilla kuvatulla arkilla on 81,9 % GE vaaleus, joka palautuu 70,2 %:iin höyrykäsitte-lyn jälkeen ilman läsnäollessa 100°C yhden tunnin ajan, jota seuraa näytteen kuivaus huoneen lämpötilassa (23°C) ja sitten vaaleuden mittaus (palautunut vaaleus = jälki-kellertyminen).
Esimerkki 2
Seuraten menettelytapaa, joka on analoginen esimerkissä 1 kuvatulle eteläisen männyn hiokkeen pelkistävälle valkaisulle EDTA-kromi II-kompleksilla, kierrätetty sanomalehti, ;·. pohjoisen männyn hioke (NPGW) ja eteläisen männyn hioke ' ; (SPGW) valkaistaan pelkistävästi taulukossa 1 luetelluil- la katalyyteillä, katalyyttipitoisuudessa, käsittelylämpötilassa ja aikoja, jotka on esitetty taulukossa. Alku, loppu ja palautunut vaaleus määritettynä kuten esimerkissä 1 on myös taulukoitu.
Il 11 82724
Taulukko 1 Valkaisu-
Pelkistävä aineen Kesto Läitpö- Alku- Loppu- Palautumissa- valkaisu- pitoisuus (h) tila vaa- vaa- nut vaa- tyyppi aine (m.M/1.) (°C) leus leus leus (%GE) (%GE) (%GE) NPGW Natrium- hydro- sulfiitti 3,2 5 60 64,9 75,5
NPGW VrEDTA
(1:2) 2,0 5 60 64,9 81,4 74,4
SPGW V:DACTA
(1:1) 5,0 24 25 60,8 74,9
SPGW V:0XINE
(1:3) 5,0 17 25 60,8 71,6 64,0
SPGW VrDACTA
(1:1) 5,0 2 86 60,8 66,7
Kierrä tetty
sanana- Cr: OTPA
lehti (1:1) 5,0 3 85 56,0 72,3 65,9
Huomautukset: - 1. Sanomalehti siistattiin teollisuudessa käytetyillä standardimenetelmillä 2. DACTA on 1,2-diaminosykloheksaanitetraetikkahappo 3. OXINE on 8-hydroksikinoliini-5-sulfonihappo 4. DTPA on dietyleenitriaminopentaetikkahappo
Esimerkki 3 Käyttämällä samoja olosuhteita kuin esimerkissä 1 näytteet pohjoisen männyn hiokkeesta, alkuvaaleus 64,2 % GE käsitellään vaihtelevissa elektrolyytin pH-arvoissa 52°C kolmen tunnin ajan kromi II - EDTA-kompleksilla. Saadut loppuvaa-leusarvot esitetään kuviossa 4.
12 82724
Esimerkki 4 Käyttämällä samoja olosuhteita kuin esimerkissä 1, näytteet pohjoisen männyn hiokkeesta, alkuvaaleus 64,2 % GE, käsitellään eri lämpötiloissa kolme tuntia kromi II-EDTA-komplek-silla. Saadut loppuvaaleusarvot on esitetty kuviossa 5.
Esimerkki 5 Käyttämällä samoja olosuhteita kuin esimerkissä 1, näytteet pohjoisen männyn hiokkeesta, alkuvaaleus 64,2 % GE, käsitellään 82°C (käyrä, jolla on suurempi kaltevuus) tai 52°C (käyrä, jolla on pienempi kaltevuus) kromi II - EDTA-kompleksilla vaihtelevia ajanjaksoja. Saadut loppuvaaleusarvot on esitetty kuviossa 6.
Esimerkki 6 Käyttämällä samoja olosuhteita kuin esimerkissä 1 , näytteet pohjoisen männyn hiokkeesta käsitellään 52°C eri sakeuk-sissa kromi II - EDTA-kompleksilla. Saadut loppuvaaleusarvot on esitetty kuviossa 7.
Esimerkki 7 Käyttämällä samoja olosuhteita kuin esimerkissä 1, näytteet pohjoisen männyn hiokkeesta, alkuvaaleus 64,2 % GE, käsi-: tellään 52°C eri kromi II - EDTA-kompleksin pitoisuuksilla, joka on helposti mitattu muuntelemalla kromi II - EDTA-kompleksin alkupitoisuutta, joka alunperin syötetään reaktioon. Saadut loppuvaaleusarvot on esitetty kuviossa 8.
li

Claims (14)

1. Prosessi lignoselluloosamassa vaaleuden lisäämiseksi, tunnettu siitä, että mainittua lignoselluloosamassaa käsitellään Cr++:n, V++:n tai Ti++:n moniarvoisen ligandin kompleksilla, joka on muodostettu kompleksisidotun metalli-ionin sähkökemiallisella pelkistyksellä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että lignoselluloosamassa on mekaaninen puumassa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että lignoselluloossamassa on kemiallinen puumassa.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että moniarvoisen ligandin kompleksissa on Cr++.
5. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että moniarvoisen ligandin kompleksissa on V++.
6. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4 tai 5 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että moniarvoinen ligandi on aminopolykar-boksyy1ihappo.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aminopolykarboksyylihappo on etyleenitriamiini-tetraetikkahappo.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että aminopolykarboksyylihappo on 1,2-diaminosyk-loheksaanitetraetikkahappo.
9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että aminopolykarboksyylihappo on dietyleenitri-aminopentaetikkahappo. i4 82724
10. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että moniarvoinen ligandi on 8-hydroksi-kinoliini tai substituoitu 8-hydroksikinoliini.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että substituoitu 8-hydroksikinoliini on 8-hydrok-sikinoliini-5-sulfonihappo.
12. Minkä tahansa edellisen patenttivaatimuksen mukainen prosessi, tunnettu siitä, että se suoritetaan oleellisesti ei-hapettavassa ympäristössä.
13. Minkä tahansa patenttivaatimuksen mukainen prosessi, tunnettu siitä, että Cr++:lla, V++:lla tai Ti++:lla komplek-sisidottu ligandi hapettuu metallin kolmearvoiseen muotoon, otetaan talteen ja kierrätetään.
14. Jonkin patenttivaatimuksista 1-13 mukainen prosessi, tunnettu siitä, että Cr++:lla, V++:lla tai Ti++:lla komplek-sisidotun ligandin pitoisuus on 0,1 millimoolista litrassa aina 100 millimooliin litrassa asti. n 15 82724
FI854927A 1984-12-21 1985-12-12 Reduktionsblekning av lignocellulosamassa. FI82724C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/684,993 US4596630A (en) 1984-12-21 1984-12-21 Process for the electrochemical reductive bleaching of lignocellulosic pulp
US68499384 1984-12-21

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI854927A0 FI854927A0 (fi) 1985-12-12
FI854927A FI854927A (fi) 1986-06-22
FI82724B true FI82724B (fi) 1990-12-31
FI82724C FI82724C (fi) 1991-04-10

Family

ID=24750347

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI854927A FI82724C (fi) 1984-12-21 1985-12-12 Reduktionsblekning av lignocellulosamassa.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4596630A (fi)
JP (1) JPS61152891A (fi)
CA (1) CA1259948A (fi)
FI (1) FI82724C (fi)
NO (1) NO166094C (fi)
SE (1) SE466106B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE19723889A1 (de) * 1997-06-06 1998-12-10 Consortium Elektrochem Ind System zur elektrochemischen Delignifizierung ligninhaltiger Materialien sowie Verfahren zu seiner Anwendung
JP4613338B2 (ja) * 2001-02-06 2011-01-19 独立行政法人産業技術総合研究所 セルロース誘導体の漂白法

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1717799A (en) * 1924-04-16 1929-06-18 Robert A Marr Pulp product
DE546104C (de) * 1928-07-11 1932-03-10 Schmidt Ernst Verfahren zur Herstellung von Sulfitzellstoff
US2119519A (en) * 1935-05-22 1938-06-07 Kuehne Chemical Company Process of bleaching cellulose
US2249646A (en) * 1940-06-28 1941-07-15 Diamond Alkali Co Bleaching cellulose with titanium compounds
US2549099A (en) * 1947-07-14 1951-04-17 Fabric Res Lab Inc Process for stripping color from dyed wool
US2975169A (en) * 1957-08-22 1961-03-14 Int Paper Canada Bleaching of cellulose pulp
US3156654A (en) * 1961-06-19 1964-11-10 Shell Oil Co Bleaching
US3453213A (en) * 1966-09-15 1969-07-01 Ventron Corp Chelates of titanous compounds stable at a ph greater than 5
SE393138B (sv) * 1974-03-14 1977-05-02 Mo Och Domsjoe Ab Forfarande for blekning av cellulosa med en syre innehallande gas i nervaro av natriumbikarbonat

Also Published As

Publication number Publication date
FI854927A (fi) 1986-06-22
FI82724C (fi) 1991-04-10
NO166094C (no) 1991-05-29
SE466106B (sv) 1991-12-16
FI854927A0 (fi) 1985-12-12
CA1259948A (en) 1989-09-26
SE8505899D0 (sv) 1985-12-13
JPH0585677B2 (fi) 1993-12-08
NO166094B (no) 1991-02-18
NO855198L (no) 1986-06-23
US4596630A (en) 1986-06-24
JPS61152891A (ja) 1986-07-11
SE8505899L (sv) 1986-06-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Roessler et al. State of the art technologies and new electrochemical methods for the reduction of vat dyes
Rochefort et al. Electron transfer mediator systems for bleaching of paper pulp
US4756798A (en) Process for bleaching a mechanical pulp with hydrogen peroxide
BRPI0712282B1 (pt) Reator eletroquímico, método para redução ou oxidação de um componente, método para produzir um leito de arrasto de reator e uso de reator
CA1195650A (en) Electrolyte and method for electrolytic production of alkaline peroxide solutions
FI82724B (fi) Reduktionsblekning av lignocellulosamassa.
US4622100A (en) Process for the delignification of lignocellulosic material with oxygen, ferricyanide, and a protector
USRE32825E (en) Process for the electrochemical reductive bleaching of lignocellulosic pulp
CN1353088A (zh) 染料废水的电化学处理方法
CN114182294B (zh) 一种电化学降解生物质精炼有机废弃物产氢的双催化剂体系和方法
WO1996024716A1 (en) Electrochemical mercerization, souring, and bleaching of textiles
Ruuttunen et al. Developing catalytic oxygen delignification for kraft pulp: Kinetic study of lignin oxidation with polyoxometalate anions
US4622101A (en) Method of oxygen bleaching with ferricyanide lignocellulosic material
EP0820536A1 (de) Verfahren zur herstellung von alkaliperoxid/percarbonat-lösungen
Haas et al. Electrochemical Properties of Hydroxyphenazine‐Coated Electrodes
GB2206341A (en) Treatment of organically-based waste matter
Djafarzadeh Mineralization of an azo dye reactive red 195 by advanced electrochemical electro-Fenton process
Senthil Kumar et al. Redox mediated electrochemical method for vat dyeing in ferric-oxalate-gluconate system: process optimization studies
SU889765A1 (ru) Способ делигнификации целлюлозсодержащего полуфабриката
CN1281791C (zh) 用于生产碱性过氧化氢的含醌充氧阴极及阴极的制备方法
Perng Electrochemically mediated oxygen bleaching of pulp
JP4214375B2 (ja) 酸素脱リグニン処理方法
Esteves et al. CI Reactive Black 5 degradation by advanced electrochemical oxidation process, AEOP
Chen The in-situ brightening of pulp by the electro-reduction of oxygen, mediated with anthraquinone-2-sulfonic acid
Todd The electrochemical mediation of oxygen delignification of pulp with a manganese polyol complex

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: INTERNATIONAL PAPER COMPANY