FI81615B - Elektrovinningcell. - Google Patents

Elektrovinningcell. Download PDF

Info

Publication number
FI81615B
FI81615B FI863700A FI863700A FI81615B FI 81615 B FI81615 B FI 81615B FI 863700 A FI863700 A FI 863700A FI 863700 A FI863700 A FI 863700A FI 81615 B FI81615 B FI 81615B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cell
anode
soaking
cathode
metal
Prior art date
Application number
FI863700A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI863700A (fi
FI81615C (fi
FI863700A0 (fi
Inventor
Lars Artur Hedstroem
Kenneth Aoke Soeren Sjoeberg
Original Assignee
Boliden Contech Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Boliden Contech Ab filed Critical Boliden Contech Ab
Publication of FI863700A0 publication Critical patent/FI863700A0/fi
Publication of FI863700A publication Critical patent/FI863700A/fi
Publication of FI81615B publication Critical patent/FI81615B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81615C publication Critical patent/FI81615C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25CPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC PRODUCTION, RECOVERY OR REFINING OF METALS; APPARATUS THEREFOR
    • C25C7/00Constructional parts, or assemblies thereof, of cells; Servicing or operating of cells

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Electrolytic Production Of Metals (AREA)
  • Inert Electrodes (AREA)
  • Control Of El Displays (AREA)
  • Electroluminescent Light Sources (AREA)
  • Control Of Indicators Other Than Cathode Ray Tubes (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

1 81615 Sähköerotuskenno
Keksintö liittyy sähköerotuskennoon, jolla erotetaan metalleja pulverimuodossa liuoksista ja samanaikaisesti 5 tapahtuu liuoksen hapettuminen.
Metallien hydrometallurginen erottaminen konsentraa-tista tai muista metalliraaka-aineista tapahtuu usein kaksivaiheisesti, jossa ensimmäinen vaihe on hapettava liotus ja toinen vaihe metallin elektrolyyttinen erotus 10 liuoksesta. Lähtömateriaali sekoitetaan tällöin liotus-nesteeseen ja materiaalin metallisisältö liuotetaan lio-tusnesteeseen. Lähtömateriaali voi olla sulfidista metalli-konsentraattia, metallijauhetta, metallituhkaa tai metalli-lejeerinkiä. Tavallinen liotusneste on kloridiliuos, mutta 15 myös sulfaattiliuokset ja muut ovat tässä yhteydessä tunnettuja. Liotusnesteen tulee myös sisältää ominaisuuksiltaan sellainen metalli-ioni, että se voi esiintyä nesteessä vähintään kahdessa valenssitilassa, esimerkiksi Fe /Fe , Cu+/Cu2+. Liotuksessa metalli-ioni toimii hapettajana ja 20 sen vuoksi lähtönesteessä tulee mainitun ionin olla hapettuneessa tilassa, eli sen valenssi on suurempi kuin metalli-ionin pienin valenssi. Hapettavassa liotuksessa metalli-ioni pelkistyy alempaan valenssiin. Liotusvaiheessa viedään selvästi erottuva liuos sähköerotuskennoon. Kennossa erot-25 tuu liotettu metalli pulverimuodossa samanaikaisesti kun liotusvaiheessa pelkistynyt metalli-ioni hapettuu korkeampaan valenssiinsa. Liotusneste kierrätetään uudelleen lio-tusvaiheeseen.
Eräs sähköerotukseen liittyvistä ongelmista on, että 30 anodin virtatiheyttä täytyy rajoittaa happikaasun kehittymisen vuoksi ja kloridiympäristössä kloorikaasun vuoksi. Sulfaattiympäristössä syntyy ongelmia huonosta kierrosta kennossa aiheutuvasta jännitteen noususta, mikä ei ainoastaan aiheuta suuremmasta virrankulutuksesta johtuvia lisä-35 kustannuksia vaan myös aikaansaa merkittävästi lyhyemmän anodin eliniän. Toinen tähän asti käytössä olleiden kennojen 2 81615 ongelma on yksinkertaisen ja ennen kaikkea käyttövarman katodituotteiden ulossyötön aikaansaaminen.
Tämän vuoksi on toivottavaa voida työskennellä kennolla, joka mahdollistaa suuremman anodin virtatiheyden, 5 jota voitaisiin ainoastaan käyttää metalli-ionin hapetukseen ja välttää kloorikaasun tai happikaasun kehittyminen, ja jossa on yksinkertainen, käyttövarma syntyneen metallituotteen ulossyöttö.
Esillä olevan keksinnön tarkoitus on sähköerotus-10 kenno, jossa edellä mainitut toivomukset on suurissa määrin toteutettu. Keksinnön tunnusomaiset piirteet käyvät ilmi oheisista patenttivaatimuksista.
Keksinnön mukainen kenno muodostuu erillisistä anodi- ja katoditiloista, joita erottaa välikalvo. Katodi-15 tila ympäröi anoditilaa. Käytettäessä viedään liotusneste ensin katoditilaan, missä metallipulveri putoaa katodeille ja sen jälkeen neste saatetaan virtaamaan anoditilaan, missä se hapettuu ja poistuu kennosta mieluiten anodi-tilan ylivuodon kautta.
20 Elektrodien säteittäinen järjestely on tunnettu samanaikaisesti liotukseen ja sähköerotukseen tarkoitettujen kennojen yhteydessä, kuten esimerkiksi käy ilmi W0 84/02356:sta. Kuitenkaan niitä etuja, joita voidaan saavuttaa käyttämällä säteittäisiä elektrodeja sähköerotus-25 kennossa materiaalin erottamiseksi liotusliuoksesta, ei ole aikaisemmin osoitettu tai edes mainittu. Verrattuna perinteisiin suorakulmaisiin kennoihin vuorottelevine katodi-ja anodielementteineen, saadaan oleellisesti yksinkertaistunut ja halventunut rakenne. Anodin pinnalla vaadittava 30 kierto saadaan tässä aikaan keskelle sijoitetulla sekoittajalla. Suorakulmaisissa rakenteissa vaaditaan ulkopuolinen kierrätyspumppu putkineen ja jakolaatikoineen. Paitsi että rakenne on kalliimpi ja monimutkaisempi, on siinä suurempi virtausvastus, mikä aiheuttaa suurempaa tehontarvetta 35 vaadittavassa kierrossa.
3 81615 Sähköerotuskennoa kuvataan nyt tarkemmin kuvioihin ja esimerkkiin viitaten.
Kuvio 1 esittää sähköerotuskennoa yleisesti kuvattuna pystyleikkauksena ja kuviossa 2 on sama kenno ylhäältä 5 päin. Kuvio 3 esittää järjestelyä, jossa on liotustankki yhdessä saman kennon kanssa.
Kenno 1 muodostuu astiasta 2, jossa on kartiomainen pohja 3. Kennossa 1 on säteittäisesti asetetut elektrodit, osittain anodeja 4, osittain katodeja 3. Elektrodien välis-10 sä on välikalvo ja välikalvon kannatin 6. Välikalvon 6 jakamasta katoditilasta 7 on suora yhteys astian 2 pohjaan 3 kun anoditila 8 on yhteydessä keskellä olevan tilan 9 kanssa, jonne kierrotussekoittaja 10 on sijoitettu. Anodi-tilassa 8 ja keskitilassa 9 olevaa elektrolyyttiä kutsutaan 15 anolyytiksi ja katoditilassa 7 olevaa elektrolyyttiä kato-lyytiksi. Anolyytti saatetaan sekoittajan 10 avulla kiertämään keskitilan 9 kautta anoditilaan 8, kuten nuoli 11 osoittaa, ja sen jälkeen pitkin anodeja 4 takaisin keski-tilaan 9, kuten nuoli 12 osoittaa.
20 Katolyytti tuodaan liotuksesta katoditilaan 7, missä liotettu metalli pelkistyy ja saostuu katodeille 5, josta saostunut metalli sitten putoaa hienojakoisena pulverina 13 ja kerääntyy kartiomaiselle pohjalle 3, mistä se saadaan talteen pohjatyhjennyksellä, kuten 14 osoittaa, tai tyhjen-25 netään muulla tavoin, esimerkiksi imemällä. Raakamateriaali 16 sekoitetaan tankissa hapetetun liotusnesteen 15 kanssa. Selvä liuos 17 otetaan ulos suodattimen 19 kautta ja pumpu-taan pumpulla 18 sähköerotuskennoon 1. Sähköerotuskenno 1 voidaan, kuten kuviossa 3 on esitetty, kytkeä yhteen ylei-30 sesti kuvatun liotustankin 14 kanssa, missä tuleva raaka-aine 16 sekoitetaan hapetetun liotusnesteen 15 kanssa, jolloin metalli liukenee raaka-aineesta. Pelkistetyssä tilassa olevaa metallia sisältävä liotusliuos 17 imetään pumpun 18 ja suodatinlehden 19 kautta liotustankin 14 ylä-35 osasta sähköerotuskennoon 1. Metallipulveri 13 saostuu katodeille 5, jonka jälkeen anolyytti virtaa välikalvon 6 4 81615 kautta anoditilaan 8 ja muodostaa anolyytin. Anolyytin sisältämät pelkistyneet metalli-ionit hapettuvat anodeilla 4 enemmän tai vähemmän täydellisesti, ja joita vuorollaan käytetään hyväksi liotuksessa liotusastiassa 14.
5 Anodipintojen yli tapahtuva virtaus tulee tällä yksinkertaisella sekoituksella niin tehokkaaksi, että myös suurella virrantiheydellä tapahtuu pelkästään metalli-ionin hapettuminen kun taas kloorikaasu- tai happikaasukehitystä ei tapahdu. Metallipulverin kulku kennon 1 läpi ja ulos 10 kennosta tapahtuu niin yksinkertaisesti, että vaara ulos-syötön keskeytymisestä on hyvin pieni.
Keksinnön mukaista kennoa voidaan käyttää hyväksi sähköerotustekniikan monissa erilaisissa tunnetuissa sovellutuksissa. Esimerkkinä kuvataan seuraavaksi kaksi peri-15 aatteessa erilaista prosessia, joissa keksinnön mukaista kennoa voidaan edullisesti käyttää hyväksi.
A. Sulfidisen rikasteen liotus, missä sulfidi saatetaan alkuaineiseksi rikiksi, joka jää liotusjäämään, ja rikasteen metallisisältö menee liuokseen.
20 B. Pulverimaisen metallisen tuotteen liotus, esi merkiksi lejeerinki, missä metallisisältö hapettuu ja menee liuokseen enemmän tai vähemmän täydellisesti.
Tässä tapauksessa joko kaikki liuoksessa olevat metallit menevät liuokseen tai sitten menee tietty toivottu 25 metalli liuokseen muiden jäädessä liotusjäämään.
Tapauksena A voidaan mainita kuparin, lyijyn tai hopean erotus. Jos kuparia on kuparikiisussa, liukenee myös rautaa. Rauta voidaan sopivasti poistaa FeOOHjna ilma-puhalluksella liotusvaiheessa. Tällöin myös ne kupari-ionit 30 jotka pelkistyivät raudanliotuksessa, palaavat hapettuneeseen tilaan. Näin voidaan sanoa saavutettavan järjestelmän elektronitasapaino.
Kuparin erotuksessa sopii, että kupari on hapettuva ja pelkistyvä metalli-ioni. Sähköerotuskennossa tulee 35 tällöin saostaa noin puolet katoditilan kuparisisällöstä, jotta kuparia olisi riittävästi anoditilassa tapahtuvaa hapettumista varten.
5 81615
Lyijyn erotuksessa sopii rauta hapettuvaksi ja pelkistyväksi metalli-ioniksi. Tällöin voidaan koko katodi-tilan lyijysisältö saostaa, sitä ei tarvita anodireaktiossa. Lyijyn saostuksessa voi liotus tapahtua niin heikoissa 5 hapettavissa olosuhteissa, että voidaan suorittaa lyijyn valikoiva liotus lyijy/sinkki/kuparirikasteesta.
Esimerkki 17,5 kg kuparilyijyrikastetta, joka sisälsi mm.
23,7 % Cu, 24,6 % Fe, 6,7 % Zn ja 6,6 % pb kerättiin klo-10 ridiliuoksella 48 1 suspensioksi kuviossa 3 esitetyn kaltaiseen liotusastiaan. Liotusastia kytkettiin yhteen suoda-tinlehden ja pumpun välityksellä kuvioissa 1 ja 2 esitetyn kaltaiseen sähköerotuskennoon, johon kaiken kaikkiaan sopii 50 1 liuosta. Anodin virtatiheys oli 250 Δ/m ja 15 virta 50 A. Liuos sisälsi 250 g/1 NaCl, pH oli noin 1,5 ja lämpötila n. 90°C kokeen aikana. Kennon kokonaisjännite oli 2,0 V, josta n. 0,2 V katodista, 0,8 V anodista ja 1,0 V muodostui elektrolyytissä ja välikalvossa tapahtuvasta jännitteen putoamisesta. Saadut tulokset on esitetty 20 seuraavissa taulukoissa.
Taulukko 1
Liuotusanalyysien yhteenveto
Aika,h Cu, mg/l Zn, g/1 Fe, g/I Pb, g/1 250 7 2,8 7,7 16,7 katolyytti 1.5 7 2,8 7,6 16,0 katolyytti 3 7 2,7 7,3 15,2 katolyytti 4.5 6 2,9 7,4 14,5 katolyytti 6 35 3,1 7,6 14,3 katolyytti 30 6 22 3,0 7,8* 13,5 anolyytti 6 81615
Taulukko 2
Liotusjäämäanalyysien yhteenveto
Aika,h Cu, % Zn, % Fe, 96 Pb, % 5 0 23,7 6,7 24,6 6,6 0** 24,2 7,1 25,1 5,1 1.5 24,9 7,2 25,7 2,9 3 25,1 7,3 25,9 1,4 4.5 25,5 7,3 26,1 0,7 10 6*** 25,7 7,3 26,3 0,2
Taulukko 3
Lyijytuoteanalyysin yhteenveto
Pb. °ό Cu. °ό Zn, % Fe. ?ά Ap, % Cl % 15 - - -- 99,6 0,07 0,03 0,05 0,10 0,15 * Kierto liotusastian ja sähköerotuskennon välillä pidettiin sellaisella tasolla, että n. 1/3 raudasta esiin-20 tyi kolmiarvoisena anolyytissä ja n. 2/3 kaksiarvoisena.
** Lyijyraineraali esiintyy sellaisessa muodossa, että se liukenee sekoitettaessa klooripitoisen liuoksen kanssa.
*** Jatkuva redoxjännitteen mittaus osoitti, että liotus oli päättynyt jo 5-5,5 h kuluttua.
Il

Claims (3)

7 81 615
1. Sähköerotuskenno (1) metallien talteenotta-miseksi jauhemaisena liuoksista ja liuoksen samanaikai-5 seksi hapettamiseksi, joka kenno käsittää useita säteit-täisesti sovitettuja elektrodeja vuorotellen anodeja (4) ja katodeja (5), diafragman (6) erillisten anoditilojen (8) ja katoditilojen (7) rajoittamiseksi sekä sekoittajan (10), joka on sovitettu anoditilaan, tunnettu 10 siitä, että katoditila (7) muodostaa ulomman tilan, joka ympäröi katoditilaa (8), joka sijaitsee sähköerotuskennon sisäosassa, ja että sekoittaja (10) huolehtii siitä, että anodipintojen yli tapahtuva elektrolyytin virtaus on voimakas .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kenno, tun nettu siitä, että katoditilan (8) pohja (3) on muodoltaan kartio.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kenno, tunnettu siitä, että pohja (3) on varustettu välineillä 20 saostetun metallijauheen poistamiseksi imemällä tai valuttamalla mekaanisesti. β 81615
FI863700A 1985-09-16 1986-09-12 Elektrovinningcell. FI81615C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8504290 1985-09-16
SE8504290A SE8504290L (sv) 1985-09-16 1985-09-16 Forfarande for selektiv utvinning av bly ur komplexa sulfidmalmer

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI863700A0 FI863700A0 (fi) 1986-09-12
FI863700A FI863700A (fi) 1987-03-17
FI81615B true FI81615B (fi) 1990-07-31
FI81615C FI81615C (fi) 1990-11-12

Family

ID=20361416

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI863700A FI81615C (fi) 1985-09-16 1986-09-12 Elektrovinningcell.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4738762A (fi)
EP (1) EP0219475B1 (fi)
JP (1) JPS6267191A (fi)
AT (1) ATE54680T1 (fi)
AU (1) AU584453B2 (fi)
CA (1) CA1286251C (fi)
DE (1) DE3672745D1 (fi)
FI (1) FI81615C (fi)
SE (1) SE8504290L (fi)
ZA (1) ZA866753B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3896107B2 (ja) * 2003-09-30 2007-03-22 日鉱金属株式会社 隔膜電解方法
US7393438B2 (en) * 2004-07-22 2008-07-01 Phelps Dodge Corporation Apparatus for producing metal powder by electrowinning
JP4749025B2 (ja) * 2005-04-19 2011-08-17 学校法人同志社 溶融塩中の微粒子の回収方法
WO2007074513A1 (ja) * 2005-12-27 2007-07-05 Kawasaki Plant Systems Kabushiki Kaisha リチウム二次電池から有価物質を回収するための回収装置及び回収方法
JP4873227B2 (ja) * 2006-03-31 2012-02-08 株式会社ノーリツ ヒートポンプ式給湯装置
FI120438B (fi) * 2006-08-11 2009-10-30 Outotec Oyj Menetelmä metallipulverin muodostamiseksi

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US893472A (en) * 1905-07-21 1908-07-14 Alphonsus J Forget Apparatus for the recovery of precious metals from slimes, &c.
US1456784A (en) * 1919-09-30 1923-05-29 Cons Mining & Smelting Co Process of treating ores containing galena
US3737381A (en) * 1967-12-18 1973-06-05 Mutual Mining And Refining Ltd Apparatus for treating copper ores
US3767543A (en) * 1971-06-28 1973-10-23 Hazen Research Process for the electrolytic recovery of copper from its sulfide ores
BE786623A (fr) * 1971-07-31 1973-01-24 Snam Progetti Procede de fabrication electrochimique de catalyseurs a l'argent
AU527808B2 (en) * 1977-11-06 1983-03-24 The Broken Hill Proprietary Company Limited Simultaneous electrodissolution and electrowinning of metals from sulphide minerials
US4204922A (en) * 1977-12-06 1980-05-27 The Broken Hill Propietary Company Limited Simultaneous electrodissolution and electrowinning of metals from simple sulphides
DE2823714A1 (de) * 1978-05-31 1979-12-06 Kammel Roland Verfahren zur gewinnung von blei aus bleisulfid enthaltendem material
US4181588A (en) * 1979-01-04 1980-01-01 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Interior Method of recovering lead through the direct reduction of lead chloride by aqueous electrolysis
MX171716B (es) * 1982-12-10 1993-11-11 Dextec Metallurg Un electrodo para una celda electrolitica para la recuperacion de metales de minerales metaliferos o concentrados y metodo para fabricarlo

Also Published As

Publication number Publication date
US4738762A (en) 1988-04-19
ZA866753B (en) 1987-05-27
SE8504290L (sv) 1987-03-17
EP0219475A1 (en) 1987-04-22
FI863700A (fi) 1987-03-17
AU6167986A (en) 1987-03-19
DE3672745D1 (de) 1990-08-23
ATE54680T1 (de) 1990-08-15
AU584453B2 (en) 1989-05-25
CA1286251C (en) 1991-07-16
EP0219475B1 (en) 1990-07-18
FI81615C (fi) 1990-11-12
FI863700A0 (fi) 1986-09-12
JPS6267191A (ja) 1987-03-26
SE8504290D0 (sv) 1985-09-16

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2138777C (en) Production of metals from minerals
AU2016338328B2 (en) Filter press device for electroplating metal from solutions, which is formed by separating elements formed by ion-exchange membranes, forming a plurality of anolyte and catholyte chambers, the electrodes being connected in series with automatic detachment of the metallic product
US3984295A (en) Method for galvanically winning or refining copper
US4159232A (en) Electro-hydrometallurgical process for the extraction of base metals and iron
FI81615B (fi) Elektrovinningcell.
US4061552A (en) Electrolytic production of copper from ores and concentrates
PL111879B1 (en) Method of recovery of copper from diluted acid solutions
US3853724A (en) Process for electrowinning of copper values from solid particles in a sulfuric acid electrolyte
FI60245B (fi) Renande av nickelelektrolyter
AU570580B2 (en) Production of zinc from ores and concentrates
RU2245378C1 (ru) Способ выщелачивания полиметаллического сырья и устройство для его осуществления
JP4169367B2 (ja) 電気化学システム
EP1601818B1 (en) Method for copper electrowinning in hydrochloric solution
US4273642A (en) Electrolytic cell
FI81614C (fi) Foerfarande foer selektiv utvinning av bly fraon komplexa sulfidiska icke-jaernmetallsliger.
AU707701B2 (en) Electrochemical system
RU1197473C (ru) Электролизер дл выщелачивани металлов из содержащих их продуктов
IE43392B1 (en) Extraction of copper from ores and concentrates

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BOLIDEN CONTECH AB