FI81455B - Saett och anordning foer interaktiv faerganalysering av geofysiska data och anordning foer att behandla geofysiska data av tvaokoordinatkaraktaer. - Google Patents

Saett och anordning foer interaktiv faerganalysering av geofysiska data och anordning foer att behandla geofysiska data av tvaokoordinatkaraktaer. Download PDF

Info

Publication number
FI81455B
FI81455B FI814206A FI814206A FI81455B FI 81455 B FI81455 B FI 81455B FI 814206 A FI814206 A FI 814206A FI 814206 A FI814206 A FI 814206A FI 81455 B FI81455 B FI 81455B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
data
color
attribute
grid
seismic
Prior art date
Application number
FI814206A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI814206L (fi
FI81455C (fi
Inventor
George Wesley Rice
Original Assignee
Conoco Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Conoco Inc filed Critical Conoco Inc
Publication of FI814206L publication Critical patent/FI814206L/fi
Publication of FI81455B publication Critical patent/FI81455B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81455C publication Critical patent/FI81455C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01VGEOPHYSICS; GRAVITATIONAL MEASUREMENTS; DETECTING MASSES OR OBJECTS; TAGS
    • G01V1/00Seismology; Seismic or acoustic prospecting or detecting
    • G01V1/28Processing seismic data, e.g. for interpretation or for event detection
    • G01V1/34Displaying seismic recordings or visualisation of seismic data or attributes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Geophysics (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Testing, Inspecting, Measuring Of Stereoscopic Televisions And Televisions (AREA)
  • Measuring And Recording Apparatus For Diagnosis (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Transmission In General (AREA)
  • Measurement Of Velocity Or Position Using Acoustic Or Ultrasonic Waves (AREA)
  • Dc Digital Transmission (AREA)
  • Communication Control (AREA)

Description

1 8 I 4 b 5
Menetelmä ja laite geofysikaalisten tietojen interaktiivista värianalysointia varten ja laite kaksikoordinaattista muotoa olevien geofysikaalisten tietojen käsittelemiseksi - Sätt och anordning för interaktiv färganalysering av geofysiska data och anordning för att behandla geofysiska data av tväkoordinatka-raktär
Keksintö koskee menetelmää ja laitetta geofysikaalisten tietojen interaktiivista värianalysointia varten käyttämällä digitaali0 tietokonetta ja kuvankäsittelijää tulkintamahdollisuuksien parantamiseksi, sekä laitetta kaksikoordinaattista muotoa olevien geofysikaalisten tietojen käsittelemiseksi käyttäen ohjelmoitua digitaalista tietokonetta ja kuvankäsittelijää tulkinnan helpottamista varten.
Aikaisemmin on esiintynyt joitakin erillisiä yrityksiä lisätä esim. seismisten tietojen tulkintatuloksia vaihtelevavärianalyy-sin käytön avulla. US-patentissa 2 944 620 on selostettu monitaa-juusmenetelmä, jossa taajuuksia annetaan tiedoille niiden sisäisten arvojen mukaan kerrospaksuuden suuntaan, ja valitut värit rekisteröidään taajuuskaistan leveyden mukaisesti näytössä esiintyvän taajuuskaistaenergiamäärän esittämiseksi. Tässä menetelmässä pyritään tehokkaasti eristämään tietyt kiinnostavat taajuuskaistan leveydet ja sen jälkeen antaen valitut värit kutakin kaistanleveyttä kohti tulokset esitetään näytössä perusenergia-osoituksen aikaansaamiseksi. US-patentissa 3 662 325 on selos tettu menetelmä, jossa valitaan yksi tai useampi seismisten tietojen sisäinen tai ulkoinen arvo ja valittu väri annetaan kullekin arvolle. Sen jälkeen tietoarvot esitetään väripeittoku-vana, jossa värien intensiteetit vaihtelevat riippuen suoraan sisäisten ja ulkoisten ominaisuuksien tietoarvoista sen mukaan kun niille on annettu valittu väri.
Tämän keksinnön tavoitteena on valittujen geofysikaalisten tieto-arvojen väriesityksen parantaminen sellaisen lopullisen tulosten näytön aikaansaamiseksi, jolla on suurempi informaatiosisältö geofyysikon suorittamaa tulkintaa varten.
81 455 2
Keksinnön tarkoituksena on myös aikaansaada monikäyttöinen vä-rianalysointiväline, jota voidaan käyttää ulotteisuuden suhteen yhteenkuuluvien geofysikaalisten tietojen erilaisten muotojen kanssa.
Vielä on keksinnön tarkoituksena aikaansaada värianalysointiväline, jolla on lisätty joustavuus tulkintafunktioiden käyttämisen ja antamisen suhteen.
Lisäksi on keksinnön tarkoituksena aikaansaada seismisten tietojen tulkintamenetelmä, jossa operaattori voi muutella tulosten näyttöä sekä dynaamisesti että interaktiivisesti parhaan tieto-jenilmaisun indikaation saavuttamisen kokemusperäisesti ratkaisemiseksi .
Edelleen on keksinnön tarkoituksena aikaansaada menetelmä geofysikaalisten tietojen useiden mitattavien ominaisuuksien esittämiseksi näytössä samanaikaisesti, antaen tulkitsijalle mahdollisuuden säätää interaktiivisesti ja tehdä näkyväksi useiden muuttujien samanaikainen vaihtelu, hänen asettaessaan tällaiset efektit yhteyteen hiilivetyjen, mineraaliesiintymän tai muiden kiinnostavien indikaattorien kanssa.
Tämä aikaansaadaan menetelmällä, jolle on tunnusomaista se, mitä on määritelty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa, laitteella, jolle on tunnusomaista se mitä on määritelty patenttivaatimuksen 15 tunnusmerkkiosassa ja laitteella, jolle on tunnusomaista se, mitä on määritelty patenttivaatimuksen 20 tunnusmerkki-osassa .
Keksinnön mukaan käsitellään yhtä tai useampaa geofysikaalisten tietojen, kuten esim. seismisten tietojen, maImilöydösten tutkimus- ja kartoitustietojen ja sentapaisten tietojen parametriat-tribuuttia, ja kukin tietojen joukko muunnetaan kaksiulotteiseksi yhtenäiseksi kuvaelementtijärjestelmäksi visuaalisessa näytössä esittämistä varten. Eri kuvaelementtijärjestelmät esittävät sen jälkeen valitun tietojen ominaisuuden vaihtelevana kuvaelementti-peittona sekä intensiteetillä, joka on yhteydessä tiettyyn ominaisuuteen ja esitetty valittuna väriseoksena. Useita ominaisuuksia, joista kullakin on erilainen valittu väri tai seosväri, voidaan sen jälkeen yhdistää peittokuvassa ja kokemusperäisesti 3 81 455 vaihdella sellaisten väriefektien aikaansaamiseksi, jotka ovat lopullisesti ratkaisevia tiettyjen geofysikaalisten ominaisuuksien ja taipumusten suhteen.
Keksinnön muut tavoitteet ja edut ilmenevät seuraavasta yksityiskohtaisesta oheisiin piirustuksiin viitaten esitetystä selityksestä. Piirustuksissa kuvio 1 on juoksukaavio, joka esittää menetelmän geofysikaalisten tietojen interaktiivista värinäyttöä varten, kuvio 2 on yksikkölohkokaavio esittäen interaktiiviseen värinäyttöön käytettävän laitteiston kytkennän, kuvio 3 on idealisoitu kuva esittäen seismisen aallon kolme värillistä attribuuttia yhdistettynä interaktiiviseksi väriaal-loksi, kuvio 4 on lohkokaavio interaktiivisen värinäytön toteuttamiseen käytettävästä laitteistosta, kuvio 5 on juoksukaavio ristiverkko-ohjelmasta, jota käytetään kaksiulotteisten kuvaelementtiarvojen antamiseen valituille geofysikaalisille tiedoille, kuvio 6 on esimerkki tyypillisestä seismisestä tutkimusleikkauk-sesta, kuvio 7 on punainen värinäyttö kuvion 6 seismisen leikkauksen valituista osista, kuvio 8 on vihreä värinäyttö kuvion 6 seismisen leikkauksen valituista osista, kuvio 9 on sininen värinäyttö kuvion 6 seismisen leikkauksen valituista osista, kuvio 10 on kolmivärinäyttö kuvion 6 seismisen leikkauksen valituista osista, kuvio 11 on toinen tyypillinen seisminen tutkimusleikkaus, kuvio 12 on kolmivärinäyttö kuvion 11 seismisen leikkauksen valitusta osasta esittäen kuvaelementtiryhmityksen, kuvio 13 on maamallin tyyppinen muoto muodostettuna kolmiulotteisista seismisistä tiedoista, kuvio 14 on kolmiulotteinen näyttö kolmiväriesityksenä, kuvio 15 on kuvaava maaleikkaus, joka esittää tyypillistä malmi- rungonkartoitustekniikkaa, kuvio 16 on värinäyttö gamma-tiedoista, jotka on saatu tun- 4 81455 netun malmirungon kartoitus-porausrei'istä, ja kuvio 17 on interaktiivinen värinäyttö saman malmirungon gammasta ja ominaisvastuksesta.
Kuviossa 1 esitetty keksinnön mukainen tekniikka tekee tulkitsijalle helpommin ymmärrettäväksi useiden erilaisten geofysikaalisten muuttujien samanaikaisen vaihtelun efektien yhdistämiseksi hiilivety- tai mineraaliesiintymään tai muihin kiinnostaviin geofysikaalisiin indikaattoreihin. Erikoisesti menetelmä liittyy yhden tai useamman geofysikaalisen muuttujan kvantitatiiviseen määritykseen antaen kvantitatiivisesti määritetylle alueelle vastaavilla tietojen arvoilla porrastuksen, joka on tietty muuttujan funktio. Saadut kvantitatiivisesti määritetyt arvot syötetään sen jälkeen värinäyttösysteemin digitaaliseen vahvistusmuistiin, kuten myöhemmin selostetaan, koska kukin tietomuuttuja siirretään vahvistusmuistin valittuun kanavaan niin monen muuttujan tai kanavan suhteen kuin on läsnä tietojen koko koostumuksessa. Vahvistusmuistikanava voidaan sen jälkeen yhdistää interaktiivisesti standardityyppiä olevan väritelevisiomoni-torin punaiseen, vihreään ja/tai siniseen väritykkiin, ja tietoja voidaan edelleen vaihdella hakutaulukoiden, yhdis-tyslogiikan ja muiden toimintaprosessien avulla, mitkä ovat mukana kuvankäsittelytietokoneessa.
Kuten kuviosta 1 ilmenee, valitut geofysikaaliset merkintä-tiedot, jotka on koottu erikoistutkimusalueelta, on saatavissa nauhalta 10. Sellaiset nauhoitetut merkintätiedot kuin nauhalla 10 olevat kootaan standardimenetelmällä seismisissä ja muissa mineraalinetsintätutkimuksissa, ja ne ovat helposti saatavissa esikäsitellyssä ja digitaalisessa muodossa tässä systeemissä käyttöä varten. Geofysikaaliset tiedot sisältävä nauha 10 syötetään sen j.älkeen valittua tyyppiä olevaan tietokoneeseen 12 rasteroinnin suorittamiseksi, kuten myöhemmin selostetaan. Valittujen attribuuttien eli tieto-ominaisuuksien rasteroidut tietolähtemät syötetään sen jälkeen varastoitavaksi yhteen tai useampaan attribuutti- 5 81 4 55 nauhaan 14, 16 ja 18, minkä jälkeen ne ovat valmiit vietäviksi näyttöön. Valitut attribuutit voivat olla mitä tahansa syötettyjen tietojen valituista parametreistä tai omi-naisuusarvoista. Esimerkiksi kun kyseessä olevat seismiset syöttötiedot, muuttujina voivat olla amplitudi, taajuus, energia, vaihe, hetkellinen nopeus jne.
Rasteroitujen tietoarvojen eli attribuuttien yksityiset sarjat voidaan sen jälkeen selektiivisesti viedä interaktiivisen värinohjausvälineen 24 vahvistusmuisteihin 21, 22 ja 23. Vahvistusmuistien 21-23 lähtöarvoja käsitellään sen jälkeen kuvatietokoneessa 25 ja viedään monitorinäyttöön 26. Monotorinäyttö 26 ja rasteroitujen tietojen vienti vah-vistusmuisteista 21-23 riippuvat lisäksi operaattorin valinnasta, kuten myöhemmin selostetaan.
Kuviossa 2 on esitetty, miten keksinnön mukainen tekniikka nykyisin toteutetaan käyttämällä yhtiön Hewlett-Packard valmistamaa magneettinauhanvetolaitetta 28, joka vastaanottaa esikäsiteltyjen geofysikaalisten tietojen syöttöarvot yhteistoiminnassa standardin levymuistin 30 (Hewlett-Packard) ja syöttönäpoäimistön 32 (Hewlett-Packard) kanssa. Magneettinauhavetolaite toimii myös yhdessä tietokoneen 34 kanssa, tietokoneen ollessa ohjelmoitu rasterointia varten erikoisesti tietojen käsittelemiseksi kuvanmuodostus-systeemin jäljelläolevaa osaa varten. Rasteroiva tietokone 34 on yhtiön Control Data Corporation malli Model 174, joka tunnetaan nimeltä CYBER ja joka toimii siten, että se syöttää rasteroi-dun informaation valituista tietoparametreistä takaisin magneettinauhanvetolaitteeseen 28 levymuistiin 30 palauttamista varten. Levymuistin 30 lähtemä viedään sen jälkeen interaktiiviseen värinohjauslaitteeseen 24, joka on mallia 2 I S Model 70 Image Process Computer, International Imaging Systems, ja joka on yhteistoiminnassa standardityyppiä olevan värimonitorin 38 sekä urapallo-ohjausosoittimen 40 kanssa. Urapallon käsittävä värimonitori voi olla esimerkiksi tyyppiä Model 5411, toimittaja CONRAD, Covina, Kalifornia.
6 81 455
Kuvio 3 esittää idealisoidussa muodossa vaihtelevan pinta-alan omaavaa näyttöä, jossa urat on varjostettu attribuutteihin verrannollisella voimakkuudella. Niinpä esimerkiksi seismisten tietojen aallonmuodot 42, 44 ja 46 voivat vastaavasti esittää valitun tapahtumasarjan seismistä energian-amplitudia, hetkellistä taajuutta tai likimääräistä interval linopeutta. Toisin sanoen, kukin kuvaelementti aallonmuo-tojen 42-46 kullakin varjostetulla alueella on seismisen energian tämän vastaavan parametrin funktio. On myös selvää, että yksityisillä kuvaelementeillä, jotka ovat normaalisti neliön tai suorakaiteen muotoisia, pitäisi olla hyvin suuri erotustarkkuus tässä kuvauksessa, mutta jos erotustarkkuus olisi rajoitettu kahteen tai kolmeen kuvaelementtiin maksi-miamplitudia kohti, esiintyisi kaksi tai kolme porrasaskel-maa käsittävä viettävyys kussakin maksimiamplitudin omaavassa varjostetussa alueessa sekä vähemmän kuvaelementti-indikaatioita pienemmän amplitudin alueissa. Niinpä amplitudi-funktiokoodi 42 kuvaa tummanpunaista värisävyä 48, jota seuraa vaaleanpunainen värisävy 50 ja keskipunainen värisävy 52. Hetkellistaajuustiedot eli käyrä 44 olisi rasteroitava .!! vaaleansinisenä rasterointina 54, jota seuraa tummansininen värisävy 56 ja keskisininen värisävy 58. Rasteroidun käyrän 46 mukaisen vihreällä elektronitykillä kuvatun informaation pitäisi osoittaa tummanvihreä kuvaelementtiyhdistelmä 60, jota seuraa tummanvihreä pienempi huippu 62 ja vaalean-vihreä huippu 64. Näiden kolmen attribuuttivärilinjän 42, 44 ja 46 yhdistäminen tuottaisi sen jälkeen kuvaelementti-yhdistelmän 66, joka käsittää keltaisen kuvaelementtikuvion 68, violetin kuvion 70 ja valkoisen kuvion 72.
Kuvio 4 esittää tapaa, jolla kolme tai useampia valituista digitaalisista muuttujista voidaan syöttää värinohjausväli-neen 24 vahvistusmuistiin, minkä jälkeen operoiva tulkitsija voi suorittaa interaktiivisen värityksen muuntamalla esimerkiksi lineaarista urapallokartoitusta, vaihtelevaa väriavaruusjakoajne. Niinpä vahvistusmuistit tulevat sisäl 7 81 455 tämään syöttöarvoja, jotka saapuvat esimerkiksi rasteroi-dusta amplitudiosasta 74, rasteroidusta vaiheosasta 76, rasteroidusta nopeusosasta 78 ja yhdestä rasteroidusta lisäosasta tai useammasta, jos niin halutaan, kuten on osoitettu paikkaviitteellä 80. Tässä tapauksessa on kysymyksessä seismisen leikkauksen koottu merkintäinformaatio, joka on esikäsitelty tavanmukaisilla seismisillä prosesseilla vastaavien attribuuttien suhteen ja joka on sen jälkeen rasteroitu tietokoneen 34 (kuvio 2) avulla levymuistiin 30 sijoittamista varten rasteroituina attribuuttien digi-taalitietonauhoina.
Rasteroidut attribuuttitiedot 74-80 ovat sen jälkeen käytettävissä värinohjausvälineen 24 näyttömuisteissa 82, 84, 86 ja 88 (vahvistusmuisteja), Värinohjausväline 24 käsittää myös hakutaulukot 90, 92, 94-96, jotka saavat attribuutti-tietojen syötön vastaavista näyttömuisteista 82-88. Haku-taulukot 90-96 toimivat operaattorin ohjaamina urapallon 40 yhteydessä lineaaristen tai epälineaaristen muunnosten soveltamiseksi ja sen kautta selektiivisen painotuksen asettamiseksi valituille attribuuttitiedoille. Vastaavista ha-kutaulukoista 90-96 lähtemät viedään etupaanelin ohjaamina valittuihin seuraavista: punaista yhdistävä logiikka 100, vihreää yhdistävä logiikka 102 ja sinistä yhdistävä logiikka 104. Yhdistävät logiikat vastaavia primaarivärejä 100-104 varten on myös sijoitettu kuvatietokoneeseen, ja niiden lähtemät viedään sen jälkeen TV-monitoriin 38 interaktiivisen värikuvan esittämiseksi lopuksi rasteroidussa muodossa.
Valittujen poikkileikkausten rasterointi tapahtuu tietokoneessa 34, joka on ohjelmoitu suorittamaan kuvion 5 juoksukaaviossa esityt toiminnot. On otettava huomioon, että tämä on vain eräs niistä rasterointiohjelmista, joita voidaan käyttää poikkileikkausten rasterointiin. Itse asiassa Kuvapinta nähdään 512 x 512 yksikköelementin ruutuverkkona, ja seismisen leikkauksen valittu osa kerrostetaan ruutuverkon päälle syöttä 8 81455 mällä vahvistusmuisteihin 36 vaakasuoria pyyhkäisyjä, jotka sisältävät lukuja, jotka edustavat väritasoja yhdelle leikkauksen valituista seismisistä ominaisuuksista eli attribuuteista. Digitaaliset luvut tulevat sijaitsemaan alueella, joka rajoittuu nollaviivasta eri seismisten urakäyrien huippuihin ja/tai aallonpohjiin. Vaakasuorat pyyhkäisyt tulevat esiintymään yksi kerrallaan alkaen kuvapinnan yläosasta, koska poikkileikkauksen aika tulee olemaan vaakasuorassa suunnassa. Enintään 510 uraa voidaan näyttää samanaikaisesti, ja sekä urien välistä etäisyyttä että huippu-amplitudin vaakasuoraa maksimisiirtymää voidaan muutella prosessin syöttöasetusten avulla.
Esimerkiksi seismisen käyrän osuuden suhteellisen amplitudin esittämiseksi määritetään osuuden maksimiamplitudi. Värita-so, joka ulottuu välille 0-255, liitetään sen jälkeen kuhunkin peräkkäiseen amplitudiin. Maksimiamplitudin absoluuttiselle arvolle annetaan väritaso 255 ja muille amplitudeille annetaan väritasot suhteessa joko koko poikkileikkauksen tai seismisen poikkileikkauksen esitettävän osan maksimiin. Urakäyrien amplitudiarvot muutetaan sen jälkeen arvoiksi, jotka edustavat kuvapinnan ruutuverkko- eli kuvaelementtiyk-sikköjä.
Niinpä ensin määrätään nollakohtien asemat peräkkäin pitkin poikkileikkauksen kutakin vastaavaa seismistä uraa. Maksimi-väritaso (tai minimi aallonpohjan ollessa kyseessä) löydetään kunkin kahden nollakohdan väliltä. Tämä suoritetaan pitkin koko poikkileikkausta, niin että poikkileikkauksen kukin otos tulee saamaan kaksi siihen liittyvää arvoa, nimittäin amplitudin ruutuverkkoyksikköinä ja väritason. Pystysuoria pyyhkäisyjä synnytetään sen jälkeen yksi kerrallaan tarkastaen seismistä leikkausta ruutuverkkona ajan mukaan pystysuunnassa. Äärimmäisenä oikealla sijaitseva pyyhkäisy suoritetaan pyyhkäisemällä urakäyrän amplitudi sen seikan toteamiseksi, onko urassa tämän pystysuoran ruutuverkon sisäpuolelle lankeavia amplitudeja, minkä jälkeen vastaava väritaso valitaan tälle amplitudille ja asete 9 81455 taan se pyyhkäisyyn. Urien väli ja niiden verkkoruutujen lukumäärä, joiden yli uran sallitaan ulottuvan, määräävät montako uraa on tutkittava kullakin pyyhkäisyllä. Kuvaannollisesti sanoen, kun yksi pyyhkäisy on selvitetty, se kierretään pois poikkileikkauksesta, minkä jälkeen seuraava pyyhkäisy konstruoidaan.
Seuraavassa viitataan erikoisesti kuvioon 5. Tietokone käynnistetään ja se vastaanottaa syöttöarvoja tietystä seismisestä leikkauksesta tulkittavaksi asteessa 110. Seuraava aste 112 suorittaa sen jälkeen valitun attribuutin laskennan, suhteellisen amplitudin ollessa edellä esimerkkinä, ja aste 114 toimii siten, että se antaa värikoodit järjestelmäarvoille ja muuttaa kaikki järjestelmäarvot kuvaelementeiksi. Värikoodit ja kuvaelementit syöttöjärjes-telmää varten ovat sen jälkeen lähtöarvoina asteessa 116, ja päätösaste 118 kysyy, onko vai ei ole muita järjestelmän syöttötietoja täydellisiä tietoja varten. Vastauksen ollessa myönteinen ohjelma kiertää uudelleen ja syöttöaste 110 saa lähinnä seuraavan digitaalisen järjestelmän tulkintaa, laskentaa ym. varten. Aste 120 käynnistää kaikki systeemin laskimet ja taulukoinnit.
Sen jälkeen aste 112 lukee kaikki järjestelmän kuvaelementti- ja väriarvot mahdollisuuksien mukaan. Päätösaste 124 kierrättää kuvaelementtien ja väriarvojen lukemistoiminnan, kun muita järjestelmiä vielä tarvitaan kuvan ensimmäisen pyyhkäisyn täydentämiseksi. Kun kaikki järjestelmät pyyh-käisyä varten on luettu, aste 126 varastoi pyyhkäisyn väriarvot. Asteet 128 ja 130 kirjoittavat sen jälkeen pyyhkäisyn tiedostoon ja lisäävät taulukoita, ja päätösaste 132 kysyy, ovatko kaikki pyyhkäisyt täydellisiä vai ei.
Ellei näin ole laita, osoitus siitä siirretään asteeseen 134 seuraavan järjestelmän väri- ja kuvaelementtiarvojen kutsumiseksi. Jos seuraavan järjestelmän arvoja tarvitaan, ilmoitus siitä asteeseen 136 saattaa tämän asteen kysymään, onko olemassa useampia asteita, mikäli niitä on, ja aste 138 10 81 455 lukee sekä varastoi asetustaulukot. Kierrätysohjelma suoritetaan lähtien päätteestä 140 päätösasteeseen 142 järjestelmän päättymisen kysymiseksi, ja jos se on päättynyt, aste 144 siirtää taulukkotuloarvot eteenpäin jättäen pois ylimmän. Toiminta palaa sen jälkeen asteisiin 126-132, jotka kirjoittavat pyyhkäisyt rekisteröitäviksi, ja kun päätös-aste 132 ei vaadi enää enempiä pyyhkäisyjä, rasteroitu kuva luetaan kuvatietokoneen vahvistusmuistiin syöttämistä varten.
Kuten kuviosta 4 ilmenee, kuvatietokoneen operaattorilla on manuaalinen kontrolli väriensekoituksen suhteen sekä mahdollisuus muutella lähtönäytön kokonaiskontrastia. Toisin sanoen operaattori voi suorittaa säädön näppäimistöstä 32, urapallosta 40 ja tietokoneen etupaneelin ohjauslaitteista siten, että näyttöä voidaan muutella sekä dynaamisesti että interaktiivisesti parhaiten tulkittavissa olevan esityksen aikaansaamiseksi. Säädöt tehdään kokemusperäisesti muuttelemalla eri attribuuttitietojen näyttöjä, kunnes saavutetaan paras esitystulos. Niinpä operaattori voi käyttää näppäimistöä tai urapalloa parhaan interaktiivisen väriensekoituksen aikaansaamiseksi kutakin attribuuttia varten, toisin sanoen kunkin attribuutin välitun prosenttimäärän asettamiseksi kuhunkin väriin puhtaasta väristä valittuun sekoitukseen saakka. Kun haluttu värisekoitus on saatu, operaattori voi säätää kunkin värin sävykontrastin joko erikseen tai kollektiivisesti. Näppäimistöohjaus muuttaa hakutaulukkojen 90-96 funktiota lineaarisesti, epälineaarisesti jne., niin että sävykontrastia voidaan lisätä tai vähentää valitulla tavalla syöttötietojen tunnettuja amplitudialueita varten.
Kuvio 6 esittää tyypillistä seismistä leikkausta 150, joka on valittu kuvaavana esimerkkinä. Leikkaus 150 on lineaarinen tutkimusleikkaus saraan syvyyden pisteistä kootusta informaatiosta, joka esittää seismisen energian alaspäin juuri alle kolmen sekunnin etenemisajan pystysuoraan, kun taas vaakasuoraan on esitetty peräkkäisiä kuvauspisteitä pitkin 11 81455 3 tai 16 km:n pituista tutkimuslinjaa, jotka pisteet on merkitty yksiköillä 0-170. Tämä leikkaus on valittu siitä syystä, että siinä näkyy kaksi tuottavaa porausreikää, jotka on porattu likimain kohtiin 152 ja 154. Porausreiän 152 tuottava kerros on selvästi näkyvissä seismisessä osoituksessa alueella 156, kun taas porausreiän 154 tuottava vyöhyke näkyy seismisenä esiintymäkasaantumana vyöhykkeessä 158. Vyöhykkeet 156 ja 158 sisältävät äärilohkor erotettiin sen jälkeen, kuten on osoitettu vaakasuorilla hakasilla 160 ja 162 erillistä rasterointia ja interaktiivista vä-rintutkimista varten.
Kuvio 7 esittää mustavalkoisena jäljennöksenä punavärikuvan 164 valituista lohkoista 160 ja 162. Niinpä punavärikuva 164 esittää seismisten lohkojen 160 ja 162 yhden valitun attribuutin asetettuna värimonitorin 38 punakäsittelyyn ja esitettynä kuvaelementti- eli ruutuverkkomuodossa. Varsinaisessa valokuvassa kuvion 7 mustat osat ovat väriltään oikeita, kun taas kuvion 7 valkoiset osat ovat kirkkaan punaisia nähtynä TV-monitorista 38. Kuvion 8 jäljennös 166 esittää samoja valittuja lohkoja 160 ja 162, mutta tämän energian toista valittua attribuuttia esitettynä TV-monito-rin 38 vihreä-elektroniikalla. Alkuperäisessä valokuvassa kuvion 8 mustat osat ovat mustia ja valkoiset osat vihreitä. Seuraava kuvio 9 esittää sinisen valokuvan jäljennöksen 168, jossa musta on mustaa ja valkoinen sinistä alkuperäisessä kuvassa. Kuviossa on esitetty samat vyöhykkeet ja seismiset lohkot 160 ja 162 kuin edellä vielä lohkojen kolmannen attribuutin suhteen seismiseen energiaan reagoinnin mukaan.
Kuvio 10 esittää k.olmiväriyhdistelmää punaisesta, vihreästä ja sinisestä kuvasta 164-168, jotka on aikaansaatu valittujen lohkojen 160 ja 162 sisältämän seismisen energian kunkin kolmen eri attribuutin suhteen. Kolmiväri kuvan 170 jäi- 12 81 455 jennöksessä suurin osa kuvion 10 mustasta on väriltään tummansinistä, kun taas kuvion 10 valkoinen ulottuu valkeasta keltaiseen ja vaaleammansiniseen. Seismisiä tutkimustuloksia tulkittaessa on tapana etsiä "kirkkaita kohtia" mahdollisesti tuottavien vyöhykkeiden indikaattorina. Kummankin tuottavan vyöhykkeen 156 ja 158 indikaatio oli erittäin kirkas, ja ne käsittivät useita valkoisia indikaatioita, joiden väleissä oli joitakin vihreänsinisiä indikaatioita. Vyöhyke 156 oli valkoinen ylä- ja alaosastaan voimakkaasti vihreänsinisen keskiosan sijaitessa poikittain niiden välissä, mikä osoitti, että tuottava vyöhyke oli runsaasti vedellä kyllästetty, minkä porausreiästä saatu tieto myöhemmin vahvisti. Samoin vyöhykkeen 158 ylä- ja alaosassa esiintyi voimakkaita valkoisia indikaatioita, vihreänsinisen keskiosan ollessa paljon pienempi, ja niinpä vyöhykkeeseen 158 liittyvä porausreikä on osoittautunut hyvin tuottavaksi.
Kuvio 11 esittää erään toisen seismisen leikkauksen 172 luvan jäljennöstä otettuna pitkin yleisesti nuolella 174 merkittyä tutkimuslinjaa, rekisteröimällä seisminen energia alaspäin noin neljän sekunnin etenemisaikaan saakka. Näyttö-esitys on muodostettu samalla syvyydellä olevien pisteiden informaatiosta, joka esiintyy varjostettujen aaltomaisten käyrien muodossa antaen hyvän indikaation hiilivetyä sisältävistä vyöhykkeistä. Viivojen rajoittama neliömäinen valittu osa 176 saatettiin interaktiivisen kolmivärianalyysin alaiseksi käyttäen valittuja attribuutteja (verhokäyrä, amplitudi ja taajuus). Kuvio 12 on jäljennös 178 TV-monito-rin 38 rasteroidusta kolmivärinäytöstä tälle vyöhykkeelle 176 (kuvio 11) interaktiivisen analyysin jälkeen. Jäljennös 178 on erikoisen mielenkiintoinen siinä suhteessa, että siinä on hyvä erotustarkkuus esittääkseen alueitten kuvaele-menttirakenteen ja pystysuoran pyyhkäisykonsentraation. Tummat alueet kuten 180 ovat tummansinisiä. Yleinen tausta-kenttä, kuten kohdassa 182, on sinivihreä. Jonkin verran vaaleanpunaista sävytystä esiintyy valkoisten alueiden lä- 13 81 455 hellä, ja täysin valkoiset alueet, kuten kohdassa 184, osoittavat hiilivetyä todennäköisesti hyvin tuottavien vyöhykkeiden olemassaolon. Vasemmanpuoleiset vyöhykkeet ovat todennäköisesti öljyvyöhykkeitä, ja oikeanpuoleisissa vyöhykkeissä esiintyy vihreänsinistä väritystä valkoisen alueen sisällä, mikä selvästi viittaa kaasuatuottavien vyöhykkeiden esiintymiseen.
Kuviossa 13 on esitetty kolmiulotteinen maaperämalli, joka on konstruoitu tavanmukaisen kolmiulotteisen informaation perusteella. Nykyisin on nimittäin yleisenä käytäntönä tutkia useita rinnakkaisia tutkimuslinjoja, jotka digitaalisen käsittelyn avulla voidaan asettaa kolmiulotteiseen suhteeseen ja tulostaa minkä tahansa valitun vinoleikkauksen tai poikkileikkauksen mukaan. Esimerkiksi useita sellaisia tutkimuslinjoja kuin on esitetty kuvion 11 leikkauksessa 172 voidaan tutkia yhdensuuntaisesti, kunkin niistä ollessa siirrettynä sivullepäin ennaltamäärätyn etäisyyden, esim. 67 m, 134 m, 268 m jne. verran. Tällainen tietojen kokoelma voidaan - sen jälkeen toistaa kuvion 13 kolmiulotteisena leikkauksena (SEISCUT), joka esittää pystysuorat tiedot tavanmukaisena varjostettuna aaltoilevana käyränä, mutta vaakasuorien tietojen ollessa esitettynä vaihte levän pinta-alan omaavana näyttönä leikkauksen valitulla aikasyvyydellä. Samanaikais-malli 180 on leikattu osoittamaan maaperän rakennetta 2500 millisekunnin kohdalla.
Kolmiulotteisen mallin 180 informaatio voidaan myös interaktiivisesti värianalysoida, niin että saadaan paremmin tulkittavissa oleva indikaatio maaperän koostumuksesta. Kuvio 14 esittää kolmiväristä näyttämää 183 2,5 sekunnin leikkauksesta sen alla sijaitsevien kerrosten yhteydessä. TV-monitorin näytössä esiintyvät värit on merkitty kuvioon 14 niiden englantilaisten nimien alkukirjaimilla, joten C merkitsee sinivihreää, Y keltaista, W valkoista ja M anilii-ninpunaista. Alempana sijaitseva taso 184 on pääasiassa 81455 14 aniliininpunainen, mutta siihen liittyy myös sinivihreitä, valkoisia ja keltaisia kerroksia. 2,5 sekunnin samanaikais-leikkaustaso ja sen väriääriviivat itse asiassa tekevät mahdolliseksi eri kerrosten geologisen iän luokittelun sekä tuottavan sorakerroksen kartoituksen valkoisilla alueilla. Kirjoitevärikuvia viipaloiduista kolmiulotteisista tiedoista voidaan aikaansaada vaihtelevan tiheyden omaavien nauhojen muodossa muodostamalla kuvatietokoneen 25 lähtemä sopivaksi tavanmukaiseen Applicon-piirturiin syöttämistä varten.
Niinpä suuri määrä tietyin välein saatuja tietoja voidaan määrittää kvantitatiivisesti ja saattaa interaktiivisen vä-rianalyysin alaiseksi edellä selostetun menetelmän mukaan. Analyysissä käytetyt valitut attribuutit voivat olla tyyppiin sopivia. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, koska erilaiset tietotulokset yhteenkuuluvassa tilavuudessa voidaan yhdistää interaktiivista analyysiä varten. Esimerkiksi tietyllä maaperäntutkimusalueella voi olla edullista analysoida useita seismisten tietojen attribuutteja niihin yhteydes-;;; sä olevalla attribuutilla, joka on johdettu esimerkiksi maa- magnetismin tai indusoidun polarisaation tutkimuksesta tahi niistä porausreiän kairaustiedoista, jotka voivat esiintyä tutkittavalla alueella.
Keksinnön mukainen interaktiivinen värianalyysi voidaan suorittaa monien erilaisten tietomuotojen perusteella. Edellä esimerkkinä esitettyjen seismisten tietojen lisäksi on edullista ottaa huomioon useita sellaisten tietojen attribuutteja, jotka ovat peräisin löydöstutkimuksista ja -kartoituksista tai tuotantoporausreikien tuotoksista. Tämä koskee erikoisesti uraanimalmirunkoja sekä tiheästi porattuja öljy-kenttiä, joista taaja tietoverkko on saatavissa eri poraus-reikien kairausmerkinnöistä. Esimerkiksi tyypillisessä uraa-nimalmirungossa voi olla useita tuhansia porausreikiä 15 metrin välein. Kukin näistä rei'ista tutkitaan reikään vietävillä mittausvälineillä sellaisten arvojen kuin spontaani li is 81455 potentiaali (SP), luontainen gamma (NG), yhden pisteen resistanssi tai ominaisvastus, tiheys jne. johtamiseksi. Viime vuosina on ollut käytäntönä rekisteröidä kunkin muuttujan eli attribuutin arvot magneettinauhoille pitkin porausrei-kää 152 mm välein. Tämä aikaansaa erittäin suuren tietolähteen löydöksiä tutkivalle geologille, ja täydellinen tulkinta on nyt tehty mahdolliseksi interaktiivisen väriana-lyysin avulla. Eri mittausvälineillä saatujen rekisteröityjen porausreikäarvojen kvantitatiivisesti määritetyt värilär:-temät voivat kuvata kallioperätyyppiä ja uraanimineraalin esiintymäastetta sekä nestemuodostumia ja öljyn kylläs-tysmäärää.
Kuvio 15 esittää idealisoitua osittaista maaleikkausta 190 kuvaten miten uraanikartoitusporaus siinä voitaisiin suorittaa. On kuitenkin selvää, että menetelmää voidaan yhtä hyvin soveltaa mihin tahansa porausmerkintätietojen muotoon. Maaleikkaus 190 käsittää useita porausreikiä 192, jotka ulottuvat yhdensuuntaisina pinnasta 194 alaspäin maaperän 196 sisään. Mittauslaitteita lasketaan sen jälkeen kuhunkin porausreikään 192, ja merkintätiedot vastaaville parametreille rekisteröidään magneettinauhalle sekä digitalisoidaan tietokoneeseen 12 syötettäväksi rasterointia varten. Suuren uraa-nimineraalipitoisuuden alueella luontaisen gamman merkinnöillä on hyvin suuret arvot, ja niinpä gamma-arvojen logaritmit lasketaan. Kullakin merkintäsarjalla on vaihteleva lähtösyvyys riippuen reiän alkukorkeudesta, minkä vuoksi kaikki SP-, NG-ominaisvastus- ja tiheysarvot sekä mahdollisten muiden attribuuttien arvot on korjattava johonkin yhteiseen korkeampaan tasoon, esim. katkoviivalla 198 merkittyyn, joka on valittu kyseessä olevan paikan tietojen perusteella .
Kentällä saatuja raakatietoja käsittelemällä voidaan laskea seuraavat parametrit korjattuna yhteiseen korkeustasoon.
1) luontaisen gammasäteilyn logaritmi ie 81455 2) resistanssi 3) resistanssin muutos syvyyden mukana (Δ R/Δ d) 4) tiheys 5) spontaani potentiaali
Yhden tai useamman yllämainitun attribuutin tietourat voidaan sen jälkeen rasteroida ja syöttää interaktiivista käsittelyä ja näyttöä varten joko pystysuorana poikkileikkauksena tai, jos kolmiulotteisia tietoja on käytettävissä, vaakasuorana poikkileikkauksena vastaten tiettyä korkeutta merenpinnasta. Niinpä jos attribuuttiurat johdetaan tiettyä korkeustasoa varten, usean tuhannen porausreiän perusteella, voidaan kontruoida vaakasuora leikkaus, joka osoittaa kolmen valitun muuttujan alueellisen yhteyden.
Kuhunkin attribuuttiura-arvoon kuuluva väri voidaan määrittää esim. resistanssimerkintöjen maksimi- ja minimiarvojen perusteella. Välille 0-225 ulottuva väritaso voitaisi osoittaa kullekin amplitudiarvolle, joka on minimiarvon eli "perusviivan" yläpuolella. Perusviiva määritetään minimiarvona jokaisessa täydellisessä porausreiän resistanssiurassa, ja valituille attribuuttimuuttujille voidaan antaa värita-sot, jotka niiden amplitudit määräävät. Nämä väritasot yhdistetään sen jälkeen ja näytetään TV-monitorissa ja kuvan-käsittelytietokoneessa.
Kuvio 16 esittää interaktiivista väritoistokuvaa gamma-attribuutista, joka kuva on saatu kaksitoista porausreikää, esim. sellaisia kuin kuviossa 15, käsittävästä ryhmästä. Gamma-arvoille annettiin pseudo-värejä, jotka ulottuivat tummimmansinisestä punavärien kautta puhtaan valkoiseen suurenevan gammaintensiteetin mukaisesti. Pystysuora poikkileikkaus 200 esittää lineaarista jaksoa tiedoista, jotka on koordinoitu valittuun korkeustasoon 202 ja esitetty pitkin syvyyskoordinaattia 204. Poikkileikkauksen 202 tausta on pääasiassa vaaleansinipunainen, ts. alueet 206, ja uraanimal- i7 81 455 mirungon alue esiintyy keltaisena muodostelmana 208 suuremman gammaintensiteetin omaavin valkoisin vyöhykkein 210. Muutamat jonkin verran tummemmat sinipunaiset juovat 212 osoittavat kivien työntyneen tutkittavaan leikkaukseen.
Kuvio 17 esittää yhdistettyä resistanssi- ja gammamerkintö-jen kuvausta 214 samasta maaleikkauksesta. Gammamerkintä-tiedot syötettiin TV-monitorin punaiseen kanavaan, kun taas resistanssitiedot syötettiin monitorin siniseen ja vihreään kanavaan ja painotettiin sen jälkeen interaktiivisesti optimin poikkileikkauskuvan aikaansaamiseksi. Voidaan havaita maaleikkauksen kaade, joka kulkee vasemmalta oikealle, kuten vaaleanruusunpunainen ylempi juova 216 osoittaa. Leikkauksen pääosan muodostavat tummanruusunpunaiset alueet 218, ja uraa-nimalmirunko ilmenee selvästi valkoisina alueina 220.
Interaktiivinen analyysimenetelmä on erittäin hyödyllinen tulkitsijalle, jolla on käytettävissä suuri määrä merkintöinä rekisteröityjä porausreikätietoja. Sovellutuksia voidaan tietystikin löytää millä tahansa geologian alueilla, joissa on käytettävissä porausreikätietoja. Eräät uraanin etsintä-tutkimuksessa käytettävät erikoissovellutukset ovat seuraavat: a) petrologiset värilliset poikkileikkaukset, b) tietojen assimilointi, c) kaivoksen sarjakartat (vaakasuorat poikkileikkaukset), d) malmin tiheys/mineraalinesiintymäkartat (vaakasuorat poikkileikkaukset), e) kerrostumaympäristöjen tulkinta käyttäen alueellisia muutoksia suhteessa AR/AD, f) "gammarintaman" aseman määrääminen porausalueella kartoitusta laativan henkilökunnan avustamiseksi uusien porausreikien aseman määrittämisessä (vaakasuorat ja pystysuorat poikkileikkaukset), g) uraanimalmivarastojen laskeminen korjaamalla gammamer-kinnöistä saadut tiedot hukka-ajan ja k-kertoimen suhteen.
is 81455
Itse asiassa interaktiivista värianalyysiä voidaan käyttää geofysikaalisten tietojen erilaisten muotojen yhteydessä, ensisijaisen vaatimuksen ollessa, että tiedot voidaan järjestää kaksiulotteiseen koordinoituun näyttöön, joka on sopiva ruutuverkkoesitystä varten.
Interaktiivinen analyysi voidaan helposti ulottaa geologisille, geokemiallisille, öljylähteiden etsinnän ym, aloille. Esimerkiksi geologian alalla kivirajapintojen toteamista voidaan avustaa syöttämällä kuhunkin värikäsittelykanavaan vastaavasti raekokotiedot, kvartsipitoisuus ja labiilit aineosat. Savikivi (shale) voidaan sen jälkeen koodata mustana, syvyysasteikko voidaan asettaa pitkin värikuvan yhtä akselia ja väri esittää yli koko kuvan tai erillisissä kaistoissa. Korreloiduista porausreikätiedoista saadun informaation perusteella rakennettu poikkileikkaus voidaan näytössä esittää. Käyttämällä tätä informaatiota edelleen voidaan tehdä kivira japinto jen diagrammi, joka on suoraan sovellettavissa malmilöytöjen tutkimiseen. Kartoitusohjelmista ja sentapaisista saadut ääriviivat ja isometriset projektiot olisivat lisäksi omiaan parantamaan näytön tarkkuutta. Muita muuttujia, joiden esittäminen näytössä voi olla edullista, ovat mm. huokoskoko, huokoisuus, permeabiliteetti, sideaine- ja rakoilutiheys sekä niihin liittyvät tekijät. On myös otettava huomioon, että kvalitatiiviset arvostelut, kuten suuri, keskinkertainen ja pieni huokoisuus, voidaan muuttaa väri-intensiteeteiksi käytettäväksi eri interaktiivisissa käsit-telykanavissa, ja uusia muuttujia, kuten rakeisuus/matriisi-suhde, voidaan helposti näyttää.
Orgaanisen geokemian alalla värikäsittelykanaviin voidaan esim. syöttää tietoja, jotka ilmoittavat orgaanisen hiilen ja hiilivedyn pitoisuuksia sekä tyyppejä saatuna pyrolyysin, kromatograafisten laitteiden ja massaspektrometrien avulla. Orgaanisia ainetyyppejä, esim. amorfisia tai puumaisia, voidaan myös värikäsitellä ja esittää näyttöinä, joiden tarkoituksena on kallio- ja öljykivilähdeparien parempi tulkitseminen .
19 81 455
Porausreikämerkintöjen sähköfysikaalisessa analyysissä monia arvoja voitaisiin edullisesti käsitellä interaktiivisesti värikanavien kautta, ominaisvastuksen, huokoisuuden ja gammasäteilyn arvojen ollessa tällöin ilmeisen sopivia valintoja, koska nämä olisivat apuna vedellä kyllästyksen esittämisessä syvyyden funktiona, öljyesiintymien arvioinnissa sekä kapillaaripaineen ja permeabiliteetin osoittamisessa. Interaktiivinen väriesitys voi olla hyödyllinen hiekkamaaperätyyppien selvemmin tunnistamiseksi porausrei-kämerkintäarvoista, erikoisesti gammasäteily- ja äänimit-tausarvoista sekä ominaisvastus- ja huokcisuusmittaustulok-sista, koska näillä on määrätyt petrologiset sivumerkityk-sensä ja koska arvojen monimutkainen yhdistelmä voidaan helpommin tulkita käyttämällä värimenetelmää kuin muuta nykyisin käytettävissä olevaa menetelmää. Jatkuva kaademittaus-merkintöjen informaatio on samoin monimutkainen, ja sen tulkintaa edistää suuresti interaktiivinen värianalyysi.
Edellä on selostettu uusi menetelmä yhteenkuuluvien tieto-tyyppien interaktiivista värianalyysiä varten. Analyysitekniikka perustuu menetelmään, jota käyttäen operaattori voi jatkuvasti säätää ruutuverkkoon jaettuja eli rasteroituja syöttötietoja selektiivisen värisekoituksen ja värininten-siteetin painotuksen avulla aikaansaadakseen siten parhaiten tulkittavissa olevan esityksen tietokokoelmasta. Taitava operaattori kykenee interaktiivisesti analysoimaan useita yhteenkuuluvien tietojen attribuutteja säätämällä kokemusperäisesti prosessia kyseessä olevien erikoisominaisuuksien lopullisen näytön aikaansaamiseksi.
Muutoksia voidaan tehdä edellä olevassa selityksessä ja piirustuksissa esitettyjen vaiheiden yhdistämiseen ja järjestelyyn. On selvää, että muutoksia voidaan tehdä vain poikkeamatta seuraavissa patenttivaatimuksissa määritetystä keksinnön suojapiiristä.
, f.·..

Claims (20)

20 81 455
1. Menetelmä geofysikaalisten tietojen interaktiivista värianalysointia varten käyttämällä ohjelmoitua digitaalista tietokonetta ja kuvankäsittelijää tulkintamahdollisuuksien parantamiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää menetelmä-vaiheet: sellaisten geofysikaalisten tietojen syöttämisen, joilla on tunnettu avaruudellinen yhteys valittuun tutkimustasoon; syötettyjen tietojen käsittelemisen näiden tietojen ainakin kahden valitun attribuutin määrittämiseksi; käsiteltyjen tietojen esittämisen kvantitatiivisesti määritettynä rasteroidussa muodossa, jossa tietojen ainakin kaksi valittua attribuuttia esitetään sekä pinta-alan että intensiteetin funktiona, jolloin peräkkäisten nollaylimenojen välillä attribuuttiarvo esitetään sekä hilayksiköiden lukumäärällä valitun hila-asteikon sisällä että väri-intensiteetillä valitun intensiteettialueen sisällä; mainitun vähintään kahden valitun attribuutin näyttämisen kyseisistä tiedoista rasteroidussa muodossa ja värillisessä asussa, joka on suhteessa sekä pinta-alan että intensiteetin mainittuihin funktioihin; ja yhden tai useamman mainitun funktion ja niihin liittyvän värin välisen suhteen interaktiivisen vaihtelemisen värinäytön kokeellista parantamista varten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu tietojen käsittelyvaihe käsittää syöttötietojen kolmen attribuutin määrityksen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu näyttövaihe käsittää kunkin attribuut-titiedon esittämisen rasteroidussa muodossa valittua muista eroavaa väriasua käyttäen.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valittu tutkimustaso on vaakasuora. 2i 81455
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valittu tutkimustaso on pystysuora.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kvantitatiivisen määrittelyn vaihe käsittää jokaisen mainitun ainakin kahden attribuutin tietojen inten-siteettitasoihin kohdistuvan epälineaarisen muunnoksen esivalinnan suoritusvaiheen.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kvantitatiivisen määrittelyn vaihe käsittää jokaisen mainitun ainakin kahden attribuutin tietojen inten-siteettitasoihin kohdistuvan lineaarisen muunnoksen esivalinnan suoritusvaiheen.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää lisäksi värisekoituksen vaihtele-misen suoritusvaiheen esimerkiksi kolmen attribuutin tietojen välillä ja esivalitun väri-intensiteetin muunnosfunktion syöttämisen.
9. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää ainakin yhden syöttötietojen lisä-attribuutin määrittelyn ja syöttämisen suoritusvaiheen; ja mainitun ainakin yhden lisäattribuuttitiedon valikoivan sekoittamisen syöttötietojen kolmen attribuutin kanssa.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valittu tutkimustaso on vaakasuora.
11. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valittu tutkimustaso on pystysuora.
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se käsittää menetelmävaiheet: seismisten tietojen käsittelyn seismisen leikkauspinnan valitun osan ylitse näiden seismisten tietojen ensimmäisen attribuutin painotetun hilatulosteen aikaansaamiseksi; 22 81 4 55 seismisten tietojen käsittelyn seismisen leikkauspinnan valitun osan ylitse seismisten tietojen toisen attribuutin painotetun hilatulosteen aikaansaamiseksi; ja näiden attribuuttien painotettujen seismisten tietojen hila-tulosteiden esittämisen päällekkäiskuvana, jolloin mainittujen ensimmäisen ja toisen attribuutin painotettuja hilatu-losteita sovelletaan interaktiivisesti empiirisesti parhaan valittujen eri primäärivärien vaihtelun tuottamiseksi vä-rinäyttömonitoria varten.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää vaiheet: mainittujen seismisten tietojen käsittelyn seismisen jakson valitun osan ylitse näiden seismisten tietojen kolmannen attribuutin painotetun hilatulosteen aikaansaamiseksi; ja tämän kolmannen attribuutin painotetun hilatulosteen esittämisen päällekkäiskuvana yhdessä ensimmäisen ja toisen attribuutin painotettujen hilatulosteiden kanssa.
14. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se edelleen käsittää menetelmävaiheet: mainittujen seismisten tietojen käsittelyn seismisen leikkauspinnan valitun osan ylitse näiden seismisten tietojen ainakin yhden lisäattribuutin painotetun hilatulosteen aikaansaamiseksi; ja tämän ainakin yhden lisäattribuutin painotetun hilatulosteen esittämisen päällekkäiskuvana yhdessä ensimmäisen ja toisen attribuutin painotettujen hilatulosteiden kanssa.
15. Laite geofysikaalisten tietojen interaktiivisen väri-analysointimenetelmän toteuttamiseksi käyttäen ohjelmoitua digitaalista tietokonetta ja kuvankäsittelyjää patenttivaatimuksen 1 mukaisesti tulkintaparannuksien mahdollistamiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää: välineet (14, 16, 18) geofysikaalisten tietojen useiden tallenteiden käsittelemiseksi ja säilyttämiseksi, joista tallenteista kukin ilmaisee tietojen valitun parametriattri-buutin; 23 8 1 455 välineet (21, 22, 23, 25) jokaisen säilytetyn tallenteen rasteroimiseksi kaksiulotteiseksi hilaksi, jossa yksittäiset tallenneindikaatiot on esitetty valitulla hila-asteikolla hilayksiköiden tunnusomaista lukumäärää käyttäen ja valitulla intensiteettialueella tunnusomaista väritasoa käyttäen; toistovälineet (26) kunkin rasteroidun tallenteen toistamiseksi eri värillä ja toistettujen tallenteiden asettamiseksi hilayksikkörekisteriin usean värin päällekkäistoistona; ja välineet (24) yhden tai useamman tallenneindikaation välisen suhteen interaktiiviseksi vaihtelemiseksi värinäytön kokeel-liseksi parantamiseksi.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää välineet tietojen ainakin yhden parametriattribuutin väritason muuntamiseksi epälineaarisesta .
17. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että se lisäksi käsittää välineet tietojen ainakin yhden parametriattribuutin väritason muuntamiseksi lineaarisesti.
18. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että toistovälineet käsittävät: useita näyttömuistivälineitä, jotka vastaanottavat vastaavat rasteroidut tallenteet; useita yhdysvälineitä, jotka toimittavat ohjattuja ulostulo-suureita mainituista useista näyttömuisti-välineistä.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainitut useat yhdysvälineet käsittävät: useita hakutaulukkovälineitä, joista kukin on kytketty näyt-tömuistivälineeseensä; ja useita värinyhdistelylogiikkavälineitä, joista kukin on selektiivisesti kytkettävissä ainakin yhteen hakutaulukknvä-lineistä.
20. Laite kaksikoordinaattista muotoa olevien geofysikaalisten tietojen käsittelemiseksi käyttäen ohjelmoitua digi- 24 81 455 taalista tietokonetta ja kuvankäsittelijää tulkinnan helpottamista varten, tunnettu siitä, että se käsittää: välineet geofysikaalisten tietojen useiden tallenteiden säilyttämiseksi, joista tallenteista kukin ilmaisee tietojen valitun parametriattribuutin; välineet kunkin säilytetyn tallenteen rasteroimiseksi kaksiulotteiseksi hilaksi, jossa yksittäiset tallenneilmaisut on esitetty valitun hila-asteikon sisällä hilayksiköiden tunnusomaista lukumäärää käyttäen ja valitun intensiteettialu-een sisällä väritasoa käyttäen; ja välineet kaikkien kaksiulotteisten hilojen säilyttämiseksi, jolloin kukin rasteroiduista tallenteista voidaan toistaa interaktiivisesti muista eroavalla värillä ja asettaa hi-layksikkörekisteriin usean värin päällekkäistoistona.
FI814206A 1981-01-05 1981-12-30 Saett och anordning foer interaktiv faerganalysering av geofysiska data och anordning foer att behandla geofysiska data av tvaokoordinatkaraktaer. FI81455C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US22274181 1981-01-05
US06/222,741 US4467461A (en) 1981-01-05 1981-01-05 Interactive color analysis of geophysical data

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI814206L FI814206L (fi) 1982-07-06
FI81455B true FI81455B (fi) 1990-06-29
FI81455C FI81455C (fi) 1990-10-10

Family

ID=22833485

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI814206A FI81455C (fi) 1981-01-05 1981-12-30 Saett och anordning foer interaktiv faerganalysering av geofysiska data och anordning foer att behandla geofysiska data av tvaokoordinatkaraktaer.

Country Status (22)

Country Link
US (1) US4467461A (fi)
JP (1) JPS57197487A (fi)
AU (1) AU533870B2 (fi)
BE (1) BE891690A (fi)
BR (1) BR8200006A (fi)
CA (1) CA1185690A (fi)
DE (1) DE3150364A1 (fi)
DK (1) DK542481A (fi)
ES (1) ES508542A0 (fi)
FI (1) FI81455C (fi)
FR (1) FR2497579A1 (fi)
GB (2) GB2090660B (fi)
IE (1) IE52130B1 (fi)
IN (1) IN156005B (fi)
IT (1) IT1140430B (fi)
LU (1) LU83860A1 (fi)
MY (2) MY8600347A (fi)
NL (1) NL8200013A (fi)
NO (2) NO167773C (fi)
PT (1) PT74220B (fi)
SE (2) SE456614B (fi)
SG (1) SG26285G (fi)

Families Citing this family (54)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4633448A (en) * 1981-12-24 1986-12-30 Mobil Oil Corporation Three-dimensional display of adjacent seismic sections
NO832262L (no) * 1982-10-18 1984-04-24 Conoco Inc Fremgangsmaate for paavisning av hydrokarbonforekomster
US5018112A (en) * 1982-10-18 1991-05-21 Conoco Inc. Method for hydrocarbon reservoir identification
US4633399A (en) * 1984-03-05 1986-12-30 Conoco Inc. Method of seismic data enhancement using a phase of rectified trace seismic parameter
US4672545A (en) * 1984-04-06 1987-06-09 Pennzoil Company Method and apparatus for synthesizing three dimensional seismic data
US4811220A (en) * 1984-05-31 1989-03-07 Mceuen Robert B Method for visual display and analysis of subsurface rock properties and structure utilizing colored magnetotelluric transfer functions
US4646239A (en) * 1984-07-20 1987-02-24 Standard Oil Company Method of seismic exploration including processing and displaying seismic data to quantitatively distinguish among seismic events
NO843698L (no) * 1984-09-17 1986-03-18 Norway Geophysical Co Fremgangsm¨te til behandling av seismiske data.
US4661935A (en) * 1984-09-17 1987-04-28 Phillips Petroleum Company Seismic data processing
US4633447A (en) * 1984-12-03 1986-12-30 Amoco Corporation Response waveform characterization of geophysical data
US4829493A (en) * 1985-06-14 1989-05-09 Techsonic Industries, Inc. Sonar fish and bottom finder and display
US4873676A (en) * 1985-06-14 1989-10-10 Techsonic Industries, Inc. Sonar depth sounder apparatus
US4749990A (en) * 1985-11-22 1988-06-07 Computer Design And Applications, Inc. Image display system and method
US4800539A (en) * 1985-12-16 1989-01-24 Conoco Inc. Method and apparatus for seismic dip filtering
US4803667A (en) * 1986-11-13 1989-02-07 Atlantic Richfield Company Televiewer processing system
FR2641889B1 (fr) * 1989-01-18 1991-03-29 Schlumberger Prospection Procede de representation graphique polychrome du pendage des couches geologiques
US4970699A (en) * 1989-02-13 1990-11-13 Amoco Corporation Method for color mapping geophysical data
US5001677A (en) * 1989-10-16 1991-03-19 Shell Offshore Inc. Methods for processing and displaying seismic data
FR2725814B1 (fr) * 1994-10-18 1997-01-24 Inst Francais Du Petrole Methode pour cartographier par interpolation, un reseau de lignes, notamment la configuration de failles geologiques
US5526986A (en) * 1994-11-01 1996-06-18 Graco Inc Waterbase voltage block and paint valve
US5563949A (en) * 1994-12-12 1996-10-08 Amoco Corporation Method of seismic signal processing and exploration
USRE38229E1 (en) 1994-12-12 2003-08-19 Core Laboratories Global N.V. Method and apparatus for seismic signal processing and exploration
US5930730A (en) * 1994-12-12 1999-07-27 Amoco Corporation Method and apparatus for seismic signal processing and exploration
CN1186647C (zh) * 1996-04-12 2005-01-26 环球核心实验室有限公司 处理和探测地震信号的方法及装置
US5894417A (en) * 1996-09-19 1999-04-13 Atlantic Richfield Company Method and system for horizon interpretation of seismic surveys using surface draping
US5850622A (en) * 1996-11-08 1998-12-15 Amoco Corporation Time-frequency processing and analysis of seismic data using very short-time fourier transforms
US5995448A (en) * 1996-11-20 1999-11-30 Krehbiel; Steven Method for mapping seismic reflective data
US6765570B1 (en) 1998-07-21 2004-07-20 Magic Earth, Inc. System and method for analyzing and imaging three-dimensional volume data sets using a three-dimensional sampling probe
WO2000019240A2 (en) * 1998-09-28 2000-04-06 Pgs Seres As Amplitude variation as a function of offset attribute and rock property contrast analysis for seismic survey data
US6424464B1 (en) * 1999-05-06 2002-07-23 Phillips Petroleum Company Method and apparatus for interactive curved surface seismic interpretation and visualization
US6665117B2 (en) * 1999-05-06 2003-12-16 Conocophillips Company Method and apparatus for interactive curved surface borehole interpretation and visualization
US6215499B1 (en) * 1999-05-06 2001-04-10 Phillips Petroleum Company Method and apparatus for interactive curved surface seismic interpretation and visualization
US6571177B1 (en) 2000-09-18 2003-05-27 Conoco Inc. Color displays of multiple slices of 3-D seismic data
US7006085B1 (en) * 2000-10-30 2006-02-28 Magic Earth, Inc. System and method for analyzing and imaging three-dimensional volume data sets
CN1214254C (zh) * 2001-01-31 2005-08-10 迈吉克厄思有限公司 用于分析和成像增强三维体数据集合的系统和方法
US6690820B2 (en) 2001-01-31 2004-02-10 Magic Earth, Inc. System and method for analyzing and imaging and enhanced three-dimensional volume data set using one or more attributes
ATE334406T1 (de) * 2001-01-31 2006-08-15 Landmark Graphics Corp Verfahren zur analyse und abbildung einer angereicherten dreidimensionalen volumendatenmenge unter verwendung von mind. zwei attributen und computer programm dafür
JP3670274B2 (ja) 2002-11-05 2005-07-13 アジア航測株式会社 視覚化処理システム、視覚化処理方法、及び視覚化処理プログラム
US6993434B2 (en) * 2003-03-24 2006-01-31 Exxonmobil Upstream Research Company Method for multi-region data processing and visualization
US6950751B2 (en) * 2003-03-31 2005-09-27 Conocophillps Company Method and apparatus for the assimilation and visualization of information from 3D data volumes
US7302373B2 (en) * 2003-04-11 2007-11-27 Schlumberger Technology Corporation System and method for visualizing data in a three-dimensional scene
US7298376B2 (en) * 2003-07-28 2007-11-20 Landmark Graphics Corporation System and method for real-time co-rendering of multiple attributes
US7151545B2 (en) 2003-08-06 2006-12-19 Landmark Graphics Corporation System and method for applying accurate three-dimensional volume textures to arbitrary triangulated surfaces
ITMI20060505A1 (it) * 2006-03-21 2007-09-22 Eni Spa Metrodo per visualizzare e comparare immagini e volumi di dati di grandezze fisiche
CA2659020C (en) * 2006-06-21 2018-08-07 Terraspark Geosciences, L.P. Extraction of depositional systems
US8022947B2 (en) 2006-09-01 2011-09-20 Landmark Graphics Corporation Systems and methods for imaging waveform volumes
CN102160087B (zh) * 2007-01-05 2013-09-18 兰德马克绘图国际公司,哈里伯顿公司 用于实时可视化多卷数据集的方法及系统
US20090122061A1 (en) * 2007-11-14 2009-05-14 Terraspark Geosciences, L.P. Seismic data processing
US7702463B2 (en) 2007-12-12 2010-04-20 Landmark Graphics Corporation, A Halliburton Company Systems and methods for enhancing a seismic data image
AU2009234284A1 (en) * 2008-04-11 2009-10-15 Terraspark Geosciences, Llc Visulation of geologic features using data representations thereof
BRPI0909958A2 (pt) * 2008-06-06 2015-10-20 Landmark Graphics Corp dispositivos e métodos para ixibir um volume tridimensional dos dados de uma grade geometricamente irregulares representando o volume da grade
US20140081613A1 (en) * 2011-11-01 2014-03-20 Austin Geomodeling, Inc. Method, system and computer readable medium for scenario mangement of dynamic, three-dimensional geological interpretation and modeling
US9383465B2 (en) * 2012-03-23 2016-07-05 Schlumberger Technology Corporation Quantitative analysis of time-lapse seismic data
CN111228793B (zh) * 2020-01-21 2021-11-19 腾讯科技(深圳)有限公司 交互界面的显示方法和装置、存储介质及电子装置

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2944620A (en) * 1954-05-04 1960-07-12 Shell Oil Co Method of recording seismograms and of preparing derived seismograms
US3662325A (en) * 1969-08-27 1972-05-09 Western Geophysical Co Method of displaying seismic data
US3781785A (en) * 1970-01-26 1973-12-25 Marathon Oil Co Color sonagrams and methods for their production
GB1417553A (en) * 1971-10-28 1975-12-10 Seiscom Ltd Method of displaying geophysical variables
US3961306A (en) * 1971-10-28 1976-06-01 Seiscom Delta Inc. Method of forming color graphic displays from input data
GB1417551A (en) * 1971-10-28 1975-12-10 Seiscom Ltd Multivariable geophysical display
GB1417552A (en) * 1971-10-28 1975-12-10 Seiscom Ltd Wave form display in colour
JPS503677A (fi) * 1973-04-26 1975-01-16
US4070187A (en) * 1974-02-11 1978-01-24 Seiscom Delta Inc. Color display of data
US3995312A (en) * 1975-02-28 1976-11-30 Seiscom Delta Inc. Color dot display
GB1585259A (en) * 1976-07-08 1981-02-25 Baines T Display devices
US4169285A (en) * 1977-12-07 1979-09-25 Sefel J. & Associates Inc. Method for producing color representations of quantifiable data by maximizing differential perception of colors
US4210964A (en) * 1978-01-17 1980-07-01 Shell Oil Company Dynamic visual display of reservoir simulator results
US4279026A (en) * 1978-08-31 1981-07-14 Cities Service Company Seismographic data color display
GB2032104B (en) * 1978-10-23 1983-02-02 Shell Int Research Marine pipeline or cable location
US4228529A (en) * 1979-02-28 1980-10-14 Western Geophysical Co. Of America Method for displaying seismic data

Also Published As

Publication number Publication date
CA1185690A (en) 1985-04-16
IN156005B (fi) 1985-04-27
SE8704894D0 (sv) 1987-12-08
NO814177L (no) 1982-07-06
DE3150364A1 (de) 1982-07-15
NO860652L (no) 1982-07-06
GB2090660A (en) 1982-07-14
FR2497579A1 (fr) 1982-07-09
GB2139758A (en) 1984-11-14
NL8200013A (nl) 1982-08-02
ES8401639A1 (es) 1983-12-16
SG26285G (en) 1986-01-17
MY8700207A (en) 1987-12-31
GB2090660B (en) 1985-02-13
PT74220B (en) 1983-07-21
FI814206L (fi) 1982-07-06
BE891690A (fr) 1982-07-05
AU7861081A (en) 1982-09-02
IE52130B1 (en) 1987-06-24
IE812996L (en) 1982-07-05
SE8107867L (sv) 1982-07-06
SE8704894L (sv) 1987-12-08
AU533870B2 (en) 1983-12-15
FR2497579B1 (fi) 1985-05-17
NO167773C (no) 1991-12-04
BR8200006A (pt) 1982-10-26
DK542481A (da) 1982-07-06
LU83860A1 (fr) 1983-09-02
ES508542A0 (es) 1983-12-16
IT8125926A0 (it) 1981-12-30
GB8416057D0 (en) 1984-07-25
PT74220A (en) 1982-01-01
FI81455C (fi) 1990-10-10
IT1140430B (it) 1986-09-24
US4467461A (en) 1984-08-21
JPS57197487A (en) 1982-12-03
MY8600347A (en) 1986-12-31
NO167773B (no) 1991-08-26
SE456614B (sv) 1988-10-17
DE3150364C2 (fi) 1989-06-15
GB2139758B (en) 1985-08-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI81455B (fi) Saett och anordning foer interaktiv faerganalysering av geofysiska data och anordning foer att behandla geofysiska data av tvaokoordinatkaraktaer.
US5018112A (en) Method for hydrocarbon reservoir identification
Sheng et al. A high‐resolution GIS‐based inventory of the west Siberian peat carbon pool
US4558438A (en) Method and apparatus for dynamically displaying geo-physical information
Walls et al. Shale reservoir evaluation improved by dual energy X-ray CT imaging
Solano et al. Quantification of cm-Scale Heterogeneities in Tight-Oil Intervals of the Cardium Formation at Pembina, WCSB, Alberta, Canada.
Eliason et al. Integration of geologic, geochemical, and geophysical data of the Cement oil field, Oklahoma, using spatial array processing
Ehrenberg et al. Regional variation of permeability in Thamama-B reservoirs of Abu Dhabi
Drury et al. Display and enhancement of gridded aeromagnetic data of the Solway Basin
Hofmann et al. Gas shale characterization-results of the mineralogical, lithological and geochemical analysis of cuttings samples from radioactive Silurian Shales of a Palaeozoic Basin, SW Algeria
Wylie Jr et al. Well-log tomography and 3-D imaging of core and log-curve amplitudes in a Niagaran reef, Belle River Mills field, St. Clair County, Michigan, United States
Bergosh et al. New developments in the analysis of cores from naturally fractured reservoirs
Yu et al. Model identification and control of development of deeply buried paleokarst reservoir in the central Tarim Basin, northwest China
Layman Porosity Characterization Utilizing Petrographic Image Analysis: Implications for Identifying and Ranking Reservoir Flow Units, Happy Spraberry Field, Garza County, Texas.
Ladefoged et al. GIS-based image enhancement of conductivity and magnetic susceptibility data from Ureturituri Pa and Fort Resolution, New Zealand
Yamanaka et al. Evaluation of Rudist Depositional Environment using X-ray CT Scan Late Cretaceous Cenomanian in Offshore Abu Dhabi
Wolpert et al. Borehole-image-log characterization of deltaic deposits from a behind-outcrop well: Opportunities and limitations
CA1208535A (en) Method for hydrocarbon reservoir identification
Huang et al. Well-log imaging and its application to geologic interpretation
Rinder et al. Computing procedures for mapping soil features at sub-catchment scale
Allen et al. Thin bed analysis workflow for low resistivity pay in clastic reservoirs in the Permian
Hausmann Parameterisation of the near surface by combined geophysical and direct push techniques in the frame of geotechnical site investigation
Cipra Mapping soil associations using ERTS MSS data
Warren et al. MATLAB algorithm for grayscale analysis of carbonate cyclicity: example application to Demopolis chalk (Cretaceous, Alabama)
Lawley et al. Digital soil mapping at a national scale: a knowledge and GIS based approach to improving parent material and property information

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: CONOCO, INC.