FI80645B - Segel. - Google Patents

Segel. Download PDF

Info

Publication number
FI80645B
FI80645B FI854698A FI854698A FI80645B FI 80645 B FI80645 B FI 80645B FI 854698 A FI854698 A FI 854698A FI 854698 A FI854698 A FI 854698A FI 80645 B FI80645 B FI 80645B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sail
sleeve
strip
connection line
tensioned
Prior art date
Application number
FI854698A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI80645C (fi
FI854698A0 (fi
FI854698A (fi
Inventor
Fabio Perini
Original Assignee
Fabio Perini
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fabio Perini filed Critical Fabio Perini
Publication of FI854698A0 publication Critical patent/FI854698A0/fi
Publication of FI854698A publication Critical patent/FI854698A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80645B publication Critical patent/FI80645B/fi
Publication of FI80645C publication Critical patent/FI80645C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H9/00Marine propulsion provided directly by wind power
    • B63H9/04Marine propulsion provided directly by wind power using sails or like wind-catching surfaces
    • B63H9/08Connections of sails to masts, spars, or the like
    • B63H9/10Running rigging, e.g. reefing equipment
    • B63H9/1021Reefing
    • B63H9/1028Reefing by furling around stays

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Sustainable Development (AREA)
  • Sustainable Energy (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Wind Motors (AREA)
  • Toys (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)

Description

1 80645
Purje
On tunnettua, että eolisen (s.o. tuuli-) energian käyttämiseksi tehokkaasti hyväksi tuulelle alttiina olevan purjeen tulisi saada kaareva asento, jonka koveruus on käänty-5 nyt tuulen lähdesuuntaan, jolloin tuuli "täyttää purjeen", niin että purjeesta tule tästä syystä "pullea". On myös tunnettua - viimeaikaisen kehitystekniikan mukaisesti - pienentää purjealaa ja jopa ottaa purje pois tuulen vaikutuksesta rullaamalla purje sen kiinnitystä varten olevan suoran 10 rakenteen päälle, mitä rakennetta kierretään akselinsa ympäri rullauksen aikaansaamiseksi. Litteä, s.o. ei-pullea purje voidaan rullata helposti, kun taas pulleaa purjetta ei rullata helposti sen omaksuman kaarevuuden johdosta, jolloin rullattava purje ei voi käytännössä olla pullea purje.
15 Keksinnön tehtävänä on sovittaa pullean purjeasennon ja rullattavuuden nämä kaksi vaatimusta ottaen huomioon, että vaaditaan tietenkin tuulen maksimaalinen hyväksikäyttö ennen kaikkea heikoissa tuulissa ja siten purjeen suurimman levittymisen olosuhteissa eolisen tai tuulienergian maksimaalista 20 hyväksikäyttöä varten, samalla kun purjealan vähentäminen suoritetaan tuulienergian ylimäärän läsnäollessa ja siten olosuhteissa, joissa tuulen maksimaalinen hyväksikäyttö ei ole tärkeää.
Keksinnön eräänä tehtävänä on saada aikaan yllä mainit-25 tujen vaatimusten yhteydessä purjerakenteen paras muoto tarkoituksena purjetunkeutuminen ja ylimääräisen dynaamisen työntövoiman hyväksikäyttö samanlaista ilmiötä varten kuin saadaan tyypillisessä siipimallissa, joka on läsnä lintujen siivissä ja lentokoneiden siivissä. Keksintö varmistaa myös 30 sellaisen ylimääräisen kohteen aikaansaamisen, joka on sitä tehokkaampi ja sopivampi, mitä suurempi suoran purjeenkiin-nitys- ja rullausrakenteen poikkileikkaus on; tämän rullaus-rakenteen suurempi poikkileikkaus varmistaa oikean rullauksen ilman vääntövaikutuksia suoran rakenteen rakennetta pit-35 kin, mikä on mahdollista pienennetyllä poikkileikkauksella huomattavan lineaarisen rakenteen suhteen, joka esiintyy huomattavat mitat omaavissa purjeissa.
2 80645
Olennaisesti keksinnön mukainen purje - jota voidaan säätää kiertämällä rullaus- ja aukirullausrakennetta, johon purje on kiinnitetty kiinnitysreunaa pitkin - käsittää tupen (tai vastaavan rakenteen), joka ympäröi rullausrakennetta ja 5 liittyy purjeeseen sen vastakkaisilla sivuilla liitäntävii-vaa pitkin, joka on välin päässä kiinnitysreunasta; tupen ja/tai sen purjekaistaleen muodot, joka sisältyy liitäntä-viivan ja kiinnitysreunan väliin, ovat sellaiset, että auki-rullatussa tilassa purje pingottuu, jolloin mainitun kaista-10 leen päätyalueet ovat pingottamattomia, ja purjeesta tulee pullea purje; rullauksen alussa purje vedetään takaisin välialueelle ja asteittain myös päätyalueille ja siten purjeesta tulee litteä.
Rullausrakenne voidaan varustaa suhteellisen suurella 15 poikkileikkauksella; tupen pingotettu tila antaa siten purjeelle siipimäisen mallin dynaamisilla työntö- ja tunkeutu-misvaikutuksilla.
Keksintöä selitetään seuraavassa oheisten piirustusten avulla, jotka esittävät keksinnön erästä käytännöllistä ei-20 rajoittavaa esimerkkiä. Piirustuksessa kuv. 1 esittää keksinnön mukaisesti toteutettua purjetta pingotetussa tilassa, kuv. 2 esittää purjetta, joka on osittain rullattu kokoon, 25 kuv. 3 ja 4 esittävät välialueen poikkileikkausta ja toiseen päähän päin olevaa poikkileikkausta kuvion 1 viivoja III-III ja vast. IV-IV pitkin, kuv. 5 ja 6 esittävät räjähdyskuvana kokoonrullauksen kahta vaihetta, s.o. purjeen kelausta ja 30 kuv. 7, 8 ja 9 esittävät levitettynä kuvana kuvioiden 1 - 6 mukaista purjetta ja kahta muunnelmaa.
Oheisten piirustusten mukaisesti numero 1 tarkoittaa suoraviivaista sylinterimäistä ja useimmiten putkimaista rullausrakennetta, jota pitkin purjeen kiinnitysreuna on kiin-35 nitetty kuten harusta pitkin; mainittua rakennetta voidaan kiertää purjeen rullaamiseksi auki ja kokoon ja siten sen pingottamiseksi joko purjeen sulkemiseksi pois tai sen alu- 3 80645 een pienentämiseksi. Tämän tyyppiset rakenteet ovat tunnettuja moottorikäyttöisissä tavallisesti kolmikulmaisten purjeiden säädöissä. Rullaussäätö on toisaalta toteutettavissa ja se suoritetaan oikein ainoastaan litteiden purjeiden läs-5 näollessa, kun taas pulleat purjeet purjeen maksimaalisen levittymisen tilassa eivät ole sopivia purjealueen pienentämiseksi tai poistamiseksi rullaamalla, ainakaan oikean rullauksen olosuhteissa.
Keksinnön mukaisesti ja kuvioiden 1-6 mukaisesti on 10 järjestetty purje 3, jonka muoto vastaa pullean purjeen muotoa. Purjeen kiinnitysreuna, jota on merkitty numerolla 3A, on liitetty rakenteeseen 1 oikean kelauksen mahdollistamiseksi. Numero 5 tarkoittaa liitäntäviivaa, joka on yhdensuuntainen reunan 3Ά kanssa ja välin päässä reunasta 3Ά, jota 15 pitkin viiva 5, tupen 7 reunat 7A - erityisesti purjekankaasta valmistettu - on kiinnitetty purjeeseen 3, jolloin tuppi on järjestetty osittain rakenteen 1 ympärille ja peittämään alueen 3B, joka on muodostettu yhdenmukaisen leveyden omaavana kaistaleena liitäntäviivan 5 ja purjeen 3 reunan 20 3A väliin; tupen 7 kiinnitys on suoritettu niin, että on mahdollista poistaa se tai avata se pitkittäin. Kaistale 3B pysyy tupen sisällä. Tuppi 7 on mitoitettu väliosanpoikki-leikkauksissa siten, että tuppiosan mitat vastaavat kaistaleen 3B poikittaismittoja yhdistettynä rakenteeseen 1, jol-25 loin purjeen 3 kaistale 3B on keskialueilla lähes pingotettuna tupen 7 sisällä, kuten on esitetty kuviossa 3, kun tuuli vaikuttaa purjeeseen. Leikkauksissa, jotka ovat asteittain lähempänä tupen 7 päitä, kuten kuvion 4 leikkauskuvassa, saman tupen 7 poikkileikkausmitat ovat asteittain pie-30 nempiä, s.o. sivut lyhyempiä, koska reunat 7A ovat kaarevia; siten purjeen 3 kaistale 3B ei pingotu alueilla, jotka ovat lähempänä päitä, mutta se pysyy löyhtyneenä, kuten on esitetty piirustuksen esimerkin avulla, kun taas tupen 7 kaksi sivua pysyvät pingottuneina.
35 Tämän järjestelyn johdosta - kaaviomaisesti esitettynä ymmärtämisen helpottamiseksi - purje 3, 3B, jolla on pingotetun purjeen muoto, ei voi pingottua maksimilevittymises- 4 80645 sään, mutta pingotetun tupen 7 ansiosta se voi levittyä maksimiini toitukseensa ainoastaan keskialueilla, koska tupen 7 pingottumisen johdosta purje ei voi pingottua alueilla, jotka ovat asteittain lähempänä reunan 3Ά päitä rakennetta 1 5 pitkin. Näin voidaan saada aikaan pullean purjeen tila, kun purje 3, joka on täysin rullattu auki rakenteesta 1, jännitetään yhdessä tupen 7 kankaan kanssa, joka on kiinnitetty reunoissa 7a viivaa 5 pitkin. Tässä asennossa purje sallii tuulienergian maksimaalisen hyväksikäytön käyttäytymällä ku-10 ten pullea purje; lisäksi tupen 7 kaksi haaraa, jotka kulkevat pingotetussa tilassa rakenteen 1 ja purjeen 3 reunojen 7A liitäntäviivan 5 välissä, muodostavat yhdessä rakenteen 1 osittain sylinterimäisen muodon kanssa (jonka päällä tuppi 7 on keskeisesti) muodon, jossa on siipimuotopoikkileikkaus, 15 joka muistuttaa linnun siipipoikkileikkauksen tyypillistä ääriviivaa; dynaaminen työntövaikutus saadaan siten purjeeseen samalla, kun eolisen virran suurempi tunkeutumisvaiku-tus saadaan aikaan, kun tämä vaikuttaa purjeeseen suunnassa, jossa on vähintään yksi kuvioiden 3 ja 4 nuolen fX mukainen 20 komponentti.
Kun purjealuetta pienennetään ja siten purjetta 3 aletaan rullata rakenteen 1 päälle, sama rakenne 1 vetää takaisin kierto-ohjauksen alussa purjeen 3 kaistaleen 3B ja saa aikaan tällaisen kaistaleen kelautumisen vakioilla määrillä 25 rakenteen 1 koko pituudella; näin kaistaleen 3B löyhtyneitä osia pienennetään päihin päin asteittain, kun taas keskialueella saadaan aikaan purjeen 3 palautus heti alusta viivaa 5 pitkin; tämä kaistaleen 3B rullaaminen vaikuttaa siten alunperin ainoastaan keskialueella ja sitten asteittain myös 30 päihin päin, kunnes kaistaleen 3B päätyalueet on pingotettu; siinä kohdassa viiva 5 ottaa käytännöllisesti katsoen suoraviivaisen muodon pikemminkin kuin kaarevan muodon, mikä mahdollistettiin tupella 7 purjeen 3 suuremman tai maksimaalisen levittymisen olosuhteissa. Kun rullaaminen jatkuu, purje 35 3 saavuttaa ja pitää sopivan litteän asentonsa ja kelautuu sitten oikein rakenteen 1 päälle; tupen 7 kangas tulee asteittain vangituksi purjeen 3 kerroksiin, joka on rullattu 5 80645 purjeen 3 kierroksien asteittaisen muodostuksen aikana viivan 5 päälle ja ulkopuolelle.
On selvääf että purjeen 3 maksimaalinen pingottunut asento tulee kaarevaksi kuten pullea purje riippuen tupen 7 5 sivujen muodosta ja viivan 5 asemasta, myös mahdollisin muunnelmin viivan 5 ylläesitetyn geometrisen tilan suhteen, joka on suora ja yhdensuuntainen kiinnitysreunan 3A kanssa ja tupen 7 reunojen 7A geometrisen tilan suhteen, jotka ovat kaarevia. Reunojen 7A kaarevuus (tai muiden funktionaalises-10 ti samanarvoisten muotojen kaarevuus) määritetään mahdollisesti pullean purjeen asennon suhteen, joka on määrättävä purjeelle 3 täysin pingotetun tupen 7 yhteydessä.
On huomattava, että purjealue, joka on muodostettu komponenteista 3 ja 7 maksimilevityksessä ja siten pulleassa 15 purjeessa, saa siipimuodon, kuten yllä on esitetty, molemmissa asetteluissa, jotka purje saa, kun muutetaan suuntaa ja siten, kun purjeen koveruus kääntyy näkymään puolella, joka on vastapäätä sitä, joka oli edellä kovera, kuten voidaan nähdä kuviossa 3, verrattaessa osaa, joka on esitetty 20 täysviivoin, osaan, joka on esitetty katkoviivoin.
Kuvioissa 1 ja 7 kiinnitysreunan 3A ja liitäntäviivan 5 välinen kaistale 3B on varustettu olennaisesti vakiolla leveydellä ja tupen reunat 7B, jotka on kiinnitetty purjeeseen 3 liitäntäviivaa 5 pitkin, ovat tässä tapauksessa kuperia, 25 niin että tupen poikittaismitat ovat suuremmat keskiosassa kuin päihin päin. Vaihtoehtoisesti, kuten voidaan nähdä kuviossa 8, kiinnitysreunan 3A ja kytkentäviivan 5 välinen kaistale 3B voi olla leveydeltään pienempi keskiosassa kuin päihin päin ja tupessa 7 on tässä tapauksessa olennaisesti 30 vakiot mitat. Eräänä toisena vaihtoehtona, joka on esitetty kuviossa 9, kiinnitysreunan 3A ja liitäntäviivan 5 välinen kaistale 3B voi olla leveydeltään pienempi keskiosassa kuin päihin päin ja tupessa 7 on tässä tapauksessa suuremmat poikittaismitat keskiosassa kuin päihin päin. Näitä ratkaisuja 35 voidaan täydentää toisinaan.
Tuppi 7 voidaan avata sulkulaitetta 20 pitkin purjeen 3 poiston mahdollistamiseksi, joka purje voidaan siten vetää β 80645 rakennetta 1 pitkin tai irroittaa muulla tavalla siitä.
On selvää, että piirustus esittää vain esimerkkiä keksinnön havainollistamiseksi, koska tätä keksintöä voidaan muuntaa muodoiltaan ja asetteluiltaan ilman että tämä poik-5 keaa keksinnön perustana olevan ajatuksen puitteista. Patenttivaatimuksissa mahdollisesti esiintyvien viitenumeroi-den tarkoituksena on helpottaa patenttivaatimusten lukemista ja ne viittaavat selitykseen ja piirustuksiin, eikä niiden tarkoituksena ole rajoittaa patenttivaatimuksessa esitetyn 10 suojan piiriä.

Claims (6)

7 80645
1. Purje (3), jota voidaan säätää kiertämällä rullaus-ja aukirullausrakennetta (1), johon purje on kiinnitetty kiinnitysreunaa (3A) pitkin, tunnettu siitä, että 5 se käsittää tupen C 7), joka ympäröi rullausrakennetta (1) ja joka liittyy purjeeseen (3) sen vastakkaisilla sivuilla lii-täntäviivaa (5) pitkin, joka on välin päässä kiinnitysreu-nasta (3A), jolloin tupessa (7) ja purjekaistaleessa (3B) on sellaiset muodot liitäntäviivan (5) ja kiinnitysreunan (3A) 10 välissä, että aukikelatussa tilassa tuppi (7) pingottuu, jolloin se pitää kaistaleen (3B) päätyalueineen pingottamat-tomina ja saattaa purjeen (3, 7) ottamaan kuperan tai pullean purjeen muodon, samalla kun rullauksen alusta alkaen purje (3) vedetään takaisin välialueella ja asteittain myös 15 päätyalueilla, jolloin se saa pingotetun purjeen, s.o. litteän purjeen muodon.
2. Edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen purje, tunnettu siitä, että kiinnitysreunan (3A) ja liitäntäviivan (5) välinen kaistale (3B) on leveydeltään olennai- 20 sesti vakio ja liitäntäviiva (5) on leveydeltään olennaisesti vakio ja tupen reunat (7B), jotka on liitetty purjeeseen (3) liitäntäviivaa (5) pitkin, ovat kuperia, jolloin tupen poikittaismitat ovat tällöin suuremmat keskialueella kuin päihin päin.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen purje, tunnet- t u siitä, että kiinnitysreunan (3A) ja liitäntäviivan (5) välinen kaistale (3B) on leveydeltään pienempi keskiosassa kuin päihin päin ja tupessa (7) on olennaisesti vakiot mitat.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen purje, tunnet- t u siitä, että kiinnitysreunan (3A) ja liitäntäviivan (5) välinen kaistale (3B) on leveydeltään pienempi keskiosassa kuin päihin päin ja tupessa (7) on suuremmat poikittaismitat keskiosassa kuin päihin päin.
5. Edellä olevien patenttivaatimusten mukainen purje, tunnettu siitä, että tuppi (7) voidaan avata sulku-laitetta (20) pitkin purjeen (3) poistamisen mahdollistamiseksi . β 80645
6. Edellä olevien patenttivaatimusten mukainen purje, tunnettu siitä, että - koska kelausrakenne (1) voi olla poikkileikkaukseltaan suhteellisen suuri - tupen (7) pingotettu järjestely antaa purjeelle siipimuodon dynaami-5 silla työntövaikutuksi 11a.
FI854698A 1984-11-30 1985-11-27 Segel. FI80645C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT955484 1984-11-30
IT09554/84A IT1198972B (it) 1984-11-30 1984-11-30 Sistema per la modifica del profilo di una vela in avvolgimento per la riduzione della superficie

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI854698A0 FI854698A0 (fi) 1985-11-27
FI854698A FI854698A (fi) 1986-05-31
FI80645B true FI80645B (fi) 1990-03-30
FI80645C FI80645C (fi) 1990-07-10

Family

ID=11132117

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI854698A FI80645C (fi) 1984-11-30 1985-11-27 Segel.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4748926A (fi)
EP (1) EP0183658B1 (fi)
JP (1) JPS61135897A (fi)
AU (1) AU581707B2 (fi)
DE (1) DE3569914D1 (fi)
ES (1) ES8700183A1 (fi)
FI (1) FI80645C (fi)
IT (1) IT1198972B (fi)
NZ (1) NZ214388A (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994025339A1 (en) * 1993-04-28 1994-11-10 Jaemsae Lasse A sheet structure

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5014637A (en) * 1986-07-16 1991-05-14 Stevenson William H Iv Roller reefing system for sails and the like
US5315948A (en) * 1991-10-08 1994-05-31 Sail Systems, Inc. Luff pad for roller reefing and furling sails

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4196687A (en) * 1978-02-03 1980-04-08 Newick Richard C Roller reefing system
FR2440870A1 (fr) * 1978-11-07 1980-06-06 Ingouf Pierre Perfectionnement aux systemes enrouleurs de grand'voile
DE2934937A1 (de) * 1979-08-29 1981-03-19 Paul Dr. 1000 Berlin Mader An einem mast anschlagbares segel
FR2515137B1 (fr) * 1981-10-23 1985-12-20 Maurin Suzanne Dispositif enrouleur et emmagasineur de voile
GB2113636B (en) * 1982-01-05 1986-02-05 Robert Dennis Russell Improved roller reefing systems for sails
DE3211641A1 (de) * 1982-03-30 1983-10-06 Franz Xaver Prof Dr I Wortmann Segel mit profilnase
US4449467A (en) * 1982-06-28 1984-05-22 Hild Sails, Inc. Variable weight cloth roller-furling sail
GB2133363B (en) * 1983-01-13 1986-04-23 Proengin Reefing sails
AU3141084A (en) * 1983-08-03 1985-02-07 Michael Charles Barron Sail housing
FR2557852B3 (fr) * 1984-01-11 1986-02-21 Bretagne Sarl Tech Voile Dispositif de rattrapage de creux d'une voile qui s'enroule sur un enrouleur et voile qui en est equipee

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO1994025339A1 (en) * 1993-04-28 1994-11-10 Jaemsae Lasse A sheet structure

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0348080B2 (fi) 1991-07-23
AU581707B2 (en) 1989-03-02
EP0183658A2 (en) 1986-06-04
FI80645C (fi) 1990-07-10
NZ214388A (en) 1987-05-29
EP0183658A3 (en) 1987-03-11
US4748926A (en) 1988-06-07
FI854698A0 (fi) 1985-11-27
EP0183658B1 (en) 1989-05-03
FI854698A (fi) 1986-05-31
AU5059585A (en) 1986-06-05
ES8700183A1 (es) 1986-10-01
JPS61135897A (ja) 1986-06-23
IT8409554A0 (it) 1984-11-30
IT1198972B (it) 1988-12-21
ES549355A0 (es) 1986-10-01
DE3569914D1 (en) 1989-06-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5456199A (en) Fluid drag reducing apparatus
EP2039871B1 (de) Rolladen und Glied dafür
US20150284955A1 (en) Stowage and deployment of slit tube booms
FI80645B (fi) Segel.
JPH0235599Y2 (fi)
EP2182161B1 (en) Screening device
US11084580B2 (en) Adjustable shape kite
EP0241609B1 (en) Improvements in sails and sailing vessels
DE3445331A1 (de) Ganz oder teilweise aufblasbares segel und mit einem derartigen segel oder segelteil ausgeruestetes boot
DE19929047A1 (de) Personenkraftwagen mit Rolldach und Tragdachmodul
DE19611475A1 (de) Folienelemente
DE202006013563U1 (de) Sonnenschutz- und Bräunungs-Zeittunnel
DE8034997U1 (de) Diffusor-Windhutze
DE3628475C2 (fi)
DE2854735A1 (de) Schwimmbadabdeckung
DE2603738A1 (de) Sonnendach fuer balkone, loggias u.dgl.
CA1314302C (en) Roll away cargo box cover
AT406757B (de) Windenergieantriebselement
DE59306279D1 (de) Tuchrollenmarkise
DE8815741U1 (de) Türzarge
SI9500182A (sl) Profilno jadro za jadrnico
DE8413235U1 (de) Element für Besegelung
EP1564521B1 (de) Geschoss mit vom Geschoss-Rumpf wegklappbaren Flügeln
ITMI980308A1 (it) Sistema di vela alare a profilo variabile per imbarcazioni a vela
DE8710706U1 (de) Abdeckbahn für bewegliche Bedachungen und Markisen

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: PERINI NAVI S.P.A.

MM Patent lapsed

Owner name: PERINI NAVI S.P.A.