FI80523C - Provtagare. - Google Patents

Provtagare. Download PDF

Info

Publication number
FI80523C
FI80523C FI882757A FI882757A FI80523C FI 80523 C FI80523 C FI 80523C FI 882757 A FI882757 A FI 882757A FI 882757 A FI882757 A FI 882757A FI 80523 C FI80523 C FI 80523C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sampler
locking device
closing plate
sampling container
pin
Prior art date
Application number
FI882757A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882757A (fi
FI80523B (fi
FI882757A0 (fi
Inventor
Ilkka Isotalo
Original Assignee
Limnos Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Limnos Oy filed Critical Limnos Oy
Priority to FI882757A priority Critical patent/FI80523C/fi
Publication of FI882757A0 publication Critical patent/FI882757A0/fi
Priority to PCT/FI1989/000092 priority patent/WO1989012220A1/en
Publication of FI882757A publication Critical patent/FI882757A/fi
Publication of FI80523B publication Critical patent/FI80523B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80523C publication Critical patent/FI80523C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21BEARTH OR ROCK DRILLING; OBTAINING OIL, GAS, WATER, SOLUBLE OR MELTABLE MATERIALS OR A SLURRY OF MINERALS FROM WELLS
    • E21B25/00Apparatus for obtaining or removing undisturbed cores, e.g. core barrels or core extractors
    • E21B25/18Apparatus for obtaining or removing undisturbed cores, e.g. core barrels or core extractors the core receiver being specially adapted for operation under water
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N1/00Sampling; Preparing specimens for investigation
    • G01N1/02Devices for withdrawing samples
    • G01N1/04Devices for withdrawing samples in the solid state, e.g. by cutting
    • G01N1/08Devices for withdrawing samples in the solid state, e.g. by cutting involving an extracting tool, e.g. core bit
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N1/00Sampling; Preparing specimens for investigation
    • G01N1/02Devices for withdrawing samples
    • G01N1/10Devices for withdrawing samples in the liquid or fluent state
    • G01N1/12Dippers; Dredgers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)

Description

1 80523 Näytteenotin - Provtagare
Keksinnön kohteena on näytteenotin, erityisesti vesistön sedimentistä ja/tai pohjan läheisestä vesikerroksesta tapahtuvaa näytteenottoa varten, johon näytteenottiineen kuuluu runko-osa, näytteenottosäiliö, elimet näytteenottosäiliön pohjan sulkemiseksi sekä nostoelin näytteenottimen laskemista ja nostamista varten, ja jossa näytteenottimessa runko-osaan kuuluu putkimainen teräosa, jonka jatkeeksi on kiinnitetty päistään avoin, putkimainen näytteenottosäiliö ja teräosan alapään aukko on järjestetty suljettavaksi sulkulevyllä, johon on liitetty sopi-vimmin kaksi keskiosastaan runko-osan suhteen kääntyvästi laakeroitua vääntövartta.
Sedimenttinäytteitä tarvitaan useilla vesistötutkimuksen alueilla. Näitä ovat mm. pöhjaeläintutkimus, sedimentin fys.-kemiallisten ominaisuuksien tutkimus ja erilaiset ker-rostumisnopeuden tutkimukset. Välittömästi pohjan päällä sijaitseva vesikerros on pohjan ja veden välillä tapahtuvan aineen vaihdunnan ja vesistöön joutuneiden vettä raskaampien aineiden leviämisen selvittämiseksi erityisen tärkeä havaintokohde.
Kajak 1971 (artikkeli Survey of Samplers teoksesta IBP Handbook No 17 A Manual on Methods for the Assesment of Secondary Productivity in Fresh Waters) esittää seuraavat 5 ominaisuutta, jotka hyvän laitteen tulee täyttää ollakseen hyvä pöhjaeläintutkimuksessa: (1) Ottimen tulee tunkeutua sedimenttiin ainakin 20 cm:n syvyyteen (2) Ottimen tulee ottaa näyte siten, että sitä on yhtä paksusti koko ottoalalta 2 80523 (3) Otettu ala tulee olla määriteltävissä (4) Kun otin tunkeutuu pohjaan, ei saa syntyä paineaaltoa, joka pöläyttää hienojakoista ja kevyttä veden ja pohjan rajapinnan ainesta (5) Näytteen on pysyttävä nostovaihe häiriöttä ottimessa.
Kajakin esittämien vaatimusten lisäksi monipuoliseen käyttöön hyvin sopivan pohjaottimen tulee samalla soveltua välittömästi pohjan päällä olevan vesikerroksen ottoon ja sen säiliöstä olisi voitava poistaa juuri haluttuja kerroksia erillisinä näytteinä. Joskus ilmenee tarvetta siihen, että laitteen säiliön voisi irroittaa ja kuljettaa siinä häiriötön näyte laboratoriotutkimuksiin tai akvaariokokeisiin. Laitteen tulee lisäksi olla yksinkertainen ja varmakäyttöinen sekä valmistuskustannuksiltaan kohtuullinen.
Käytössä on useita eri tyyppisiä sedimenttinäytteen ottimia.
Pohjaan painon tai työntötangon avulla tunkeutuvat putket ovat paljon käytettyjä. Yleisin, meillä lähes yksinomaan käytettävä tyyppi on alapäästään ilman sulkulaitetta. Sedi-menttipatsas pyritään tässä tyypissä pitämään putkessa sen yläpäähän sijoitetun venttiilin avulla. Venttiili sulkeutuu nostovaiheessa ja aiheuttaa näytteeseen pienen alipaineen. Laitteen putki pyritään painamaan niin syvälle pohjaan, että putken alaosaan tunkeutuvan kiinteämmän sedimentin ja putken välille syntyvä kitka myös auttaisi pitämään näytteen putkessa niin lähelle pintaa, että putken pää voidaan sen vielä ollessa pinnan alapuolella sulkea korkilla. Löysän näytteen ylös saanti on tällä tyypillä mahdotonta, laitteissa voidaan kitkaefektin saamiseksi käyttää ainoastaan suhteellisen pieniläpimittaisia putkia ja näytepinta-ala jää edullisel-
II
3 80523 lakin pohjalla moneen tarkoitukseen liian pieneksi. Pientä putkea pohjaan laskettaessa näyte pyrkii litistymään ja sen kerrokset sekoittumaan. Ahdas venttiili putken yläpäässä aiheuttaa paineiskun pohjan pinnassa.
Käytössä on myös otintyyppi, joka pohjan pinnan yläpuolella sulkeutuu painovoiman avulla putken suulle laskeutuvalla läpällä. Senkin virheetön toiminta pehmeällä pohjalla on epävarmaa.
Putkiottimia on myös varustettu alapäästä josivoimalla pohjan pinnan alapuolella sulkeutuvilla läpillä. Nämä laitteet edellyttävät joko monimutkaisia suljinmekanismeja kuten esim. Jenkin-otin tai työskentelevät puutteellisesti.
Toinen laitetyyppi ovat ns. "crab"-ottimet. Niissä yleensä laatikkomaiseksi rakennettu laite lasketaan pohjaan leuat avattuna. Leuat sulkeutuvat joko pudotettavalla painolla laukaistavien jousten avulla (Ekman-Birge) tai laitetta ylös nostettaessa painovoiman vaikutuksesta (van Veen). Kyseisiä ottimia käytetään pääasiassa pöhjaeläinnäytteitten ottoon ja näyte saadaan niillä vain pohjan pintakerroksesta. Niitä käytettäessä pohjan pinta häiriytyy helposti, eivätkä ne ota saman paksuista kerrosta koko ottoalalta.
Tunnetuista ottimista ei löydy tyyppiä, joka täyttäisi hyvin kaikki Kajakin 5 vaatimusta ja joka samalla soveltuisi näytteenottoon alimmasta vesikerroksesta ja tarkkaan pohjageolo-giseen tutkimukseen.
Keksinnön tehtävänä on poistaa edellä mainituissa tunnetuissa ottimissa esiintyvät epäkohdat ja tarjota yksinkertainen, toimintavarma ja kaikkien tarvitsijoiden saavutettavissa oleva monipuolinen otin.
4 80523
Runko-osaan kuuluu lisäksi teräosasta ylöspäin ulottuva kanna-tinosa, että kannatinosaan on järjestetty lukkolaite, joka viritettynä toisaalta pitää sulkulevyn avoimessa asennossa sulkulevyn ja lukkolaitteen väliin lukkolaitteen avulla irrotettavasti järjestetyn sulkulevyn aukipitoelimen avulla ja johon lukko-laitteeseen toisaalta on lukkolaitteen avulla irrotettavasti kiinnitetty näytteenottimen nostoelin näytteenottimen kannattamiseksi, että nostoelimeen on liitetty nostoelimen jatkeet, jotka toisesta päästään on liitetty vääntövarsien sulkulevyyn nähden vastakkaiseen päähän, ja että vapautettaessa lukkolaitteen lukitus lukkolaite on järjestetty vapauttamaan sulkulevyn aukipitoelimen sekä näytteenottimen nostoelimen, jolloin nostoelintä kohotettaessa sen jatkeet vetävät ensin sulkulevyn näytteenottimen rungon terä-osan aukon eteen, jonka jälkeen nostoa jatkettaessa itse näytteenotin alkaa kohota.
Keksinnön eräässä edullisessa sovellutusmuodossa on järjestetty siten, että näytteenottosäiliön sivulle on, vähintään osalle näytteenottosäiliön pituutta, liitetty yhdensuuntaisesti näytteenottosäiliön kanssa kaksi onttoa saranaputkea, joiden kummankin lävitse ulottuu molemmista päistä ulkonevasti tappi, että tapit on alapäästään sovitettu teräosaan liitettyihin istukoihin näytteenottosäiliön sovittamiseksi irrotettavasti teräosan päälle, ja että saranaputken sisärei'än ja tapin ja toisaalta istukan ja tapin välillä on pieni välys tapin aksiaalisen liikkeen mahdollistamiseksi saranaputkessa ja istukassa. Tällöin näyteputki voidaan helposti irrottaa kohottamalla mainittuja tappeja. Näyteputki voidaan näytteen häiriintymättä toimittaa erikseen laboratorioon nostamalla ensin toista tappia ja kääntämällä näyteputkea, joka nyt kiertyy vielä kiinniolevan tapin suhteen alaterän päältä pois. Tässä
II
5 80523 yhteydessä näyteputken alapää on helppo sulkea kuljetusta varten.
Sedimenttitutkimuksissa on usein tärkeää pystyä erottelemaan vesistön pohjasta nostetusta näytepatsaasta halutunpaksuisia kerroksia. Rauhallisissa sedimentaatio-olosuhteissa muodostuneissa kerroksissa eri ajanjaksoina syntyneet kerrokset kertyvät päällekkäin ja kerroksia erikseen tutkimalla voidaan mm. selvittää likaantumisen, happamoitumisen yms. ilmiön historiaa. Myös pöhjaeläinselvityksissä voi esiintyä tarvetta tarkastella tiettyä kerrosta erikseen.
Käytössä on näytepatsaan viipalointimenetelmä, jossa patsasta työnnetään putken alapään kautta männällä ylös ja leikataan putkesta ylipursuavaa ainesta. Leikkuu voidaan tehdä yksinkertaisesti esimerkiksi lastaa käyttäen, mutta myös erilaisia leikkuupöytiä on kehitetty. Menetelmät ovat joko epätarkkoja tai hankalia käyttää ja näytepatsaan kerroksellisuus pyrkii patsasta alhaalta likistettäessä häiriytymään.
Näiden epäkohtien poistamiseksi on keksinnön eräässä sovellu-tusmuodossa järjestetty siten, että näytteenottosäiliö on muo-. . dostettu useista päällekkäin sovitetuista poikkileikkaukseltaan samanmuotoisista osista. Osien sivuun on kiinnitetty osien pituiset saranaputket ja osat yhdistetty yhdeksi säiliöksi saranaputkien läpi työnnetyillä pitkillä tapeilla. Näyte voidaan purkaa mainittujen osien paksuisina osina vetämällä toinen tappi purettavan kerroksen alapuolelle ja kertämällä kyseistä osaa paikallaan oleva tappi akselina. Mainittu tappi on mahdollista myös vetää pois yläkautta näytteen silti säilyessä häiriöttämänä.
Seuraavassa keksintöä selostetaan lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin.
6 80523
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen näytteenottimen sivukuvan-toa näytteenottimen ollessa viritettynä laskuasentoon.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaisen näytteenottimen sivukuvan-toa nuolen II suunnasta.
Kuvio 3 esittää leikkausta pitkin kuvion 2 viivaa III - III.
Kuvio 4 esittää kuvion 2 mukaista sivukuvantoa näytteenottimen ollessa suljettuna.
Kuvio 5 esittää näytteenottosäiliöm erään sovellutusmuodon sivukuvantoa.
Kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaisen näytteenottosäiliön poikkileikkausta ilman painoja.
Kuvio 7 esittää kuvion 5 mukaisen näytteenottosäiliön osaku-vantoa kuvion 5 nuolen VII suunnasta.
Näytteenottimeen 1 kuuluu putkimainen alaterä 2, jonka päälle on sovitettu näytteenottosäiliö 8 siten, että alaterä 2 ja näytteenottosäiliö 8 muodostavat oleellisesti yhtenäisen putken. Alaterän 2 sivuille on kiinnitetty kaksi ylöspäin ulottuvaa aisaa 3, joihin on akseloitu yleisesti viitenumerolla 4 merkitty suljin, jonka avulla alaterän 2 alapää suljetaan. Aisojen 3 yläpäät on yhdistetty kannatinosalla 17, johon on liitetty sulkimen 4 toimintaa säätävä lukkolaite 5.
Kuvioissa 1 ja 2 esitetyissä asennoissa näytteenotin 1 on viritetty laskuvaijerin 9 varassa tapahtuvaa pöhjaanlaskua varten. Tässä asennossa suljin 4 on kierretty asentoon, jossa sen vääntövarret 10 ovat vaakasuorassa ja sen sulkulevy 11 pystysuorassa. Viritysvaiheessa sulkimen 4 liikettä rajoittaa aisassa 3 oleva rajoitinlevy 30.
ti 7 80523
Sulkimen 4 vääntövarressa 10 on aisaan 3 kiinnitettyä akseli-tappia 12 varten aukko 13 (kuvio 1), joka sulkulevyn 11 puoleisesta päästä on kavennettu ja toisesta päästä pyöreä. Akse-litappien 12 vääntövarsien 10 läpimeneviin osiin on muodostettu pystysuorat, tasomaiset sivupinnat, jolloin vääntövarsien 10 ollessa pystysuorassa asennossa suljin 4 pääsee kohoamaan tappien 12 mahtuessa tässä asennossa aukon 13 kapeaan päähän. Suljin 4 on valmistettu pysymään akselitapeissa 12 sokilla 14. Vetovaijeri 7 on kiinnitetty vääntövarsissa 10 sijaitseviin rei'jitettyihin kappaleisiin 15.
Vetovaijerin 7 ohjaamista varten on aisoihin 3 ja lukkolaitteeseen 5 järjestetty ohjauslenkit 16.
Lukkolaite 5 koostuu liipasinosasta 18 ja keinuosasta 19. Liipasinosa 18 on kiertyvästi laakeroitu kannatinosan 17 suhteen kiinteän akselin 20 suhteen ja keinuosa 19 vastaavasti akselin 21 suhteen.
Lukkolaitteen 5 keinuosassa 19 on uloke 22 laskuvaijerin 9 kiinnitystä varten. Kiinnityskappaleena on avattava hakas-koukku 23, johon käytön ajaksi on pujotettu vetovaijeri 7.
Keinuosassa 19 on vastepinta 24, jota vasten liipasimen 18 vastaava vastepinta 25 asetetaan. Vastepinnat 24 ja 25 on sovitettu keskenään siten, että keinuosan 19 ulokkeeseen 22 kohdistuva ylöspäin suuntautuva kuormitus aikaansaa vaste-pintojen 24 ja 25 välityksellä liipasinosaan 18 kohdistetun voiman, joka kulkee likimain liipasinosan akselin 20 kautta. Liipasinosan 18 yläosan ja kannatinosan 17 välille on sijoitettu jousi 26, joka saa liipasinosan 18 liikahtamaan heti kun näytteenottimen 1 laskuvaijeriin 9 kohdistama vetovoima lakkaa tai kun laskuvaijerilla 9 tehdään nykäisevä liike. Vastepintojen 24 ja 25 irrotessa toisistaan pääsee keinuosan 8 80523 19 uloke 22 nousemaan ylös, jolloin laskuvaijeri 9 irtoaa lukkolaitteesta 5.
Samalla kun keinuosa 19 kiertyy ylöspäin, kallistuu sen alaosassa oleva kiinnitysvaijerin 6 pidikkeenä toimiva uloke 27 asentoon, jossa kiinnitysvaijerin 6 lenkki liukuu siitä irti päästäen sulkimen 4 vapaaksi.
Kun laskuvaijeria 9 nyt ryhdytään kiristämään veto kohdistuu vetovaijerien 7 välityksellä sulkimen 4 vääntövarsiin 10 ja suljin 4 kääntyy asentoon, jossa vääntövarsien 10 kavennettu aukko 13 nousee pystysuoraan. Tämän jälkeen, vedon jatkuessa, sulkulevy 11 pääsee nousemaan kiinni teräosaan 2 ja sulkemaan sen. Vedon edelleen jatkuessa näytteenotin 1 nousee pohjasta näyte mukanaan.
Näytteenottosäiliö 8 on kiinnitetty teräosan 2 ulkosivuille hitsattuihin kahteen istukkaan 28 niihin menevillä tapeilla 29. Tapit 29 on viety näytteenottosäiliön 8 sivuilla olevien pienten saranaputkien 31 läpi siten, että tappien 29 päät nousevat näyteputken 8 yläpuolelle. Tapit 29 voidaan tukea ylhäältä tukikappaleilla (ei esitetty) aisoihin 3, jolloin näytteenottosäiliö 8 pysyy tukevasti paikallaan. Tappien 29 putoaminen estetän istukoihin 28 sijoitettujen irrotettavien sokkien avulla.
Kun näytteenottosäiliö 8 halutaan poistaa näytteenottimesta 1, tappeja 29 nostetaan yläpäistään, jolloin ne irtoavat istukoista 28 ja näytteenottosäiliö 8 vapautuu. Jos halutaan kuljettaa näytteenottosäiliö 8 näytteen häiriintymättä erikseen laboratorioon, nostetaan ensin toista tappia 29 ja käännetään näytteenottosäiliötä 8, joka nyt kiertyy vielä kiinni-olevan tapin suhteen teräosan 2 päältä pois. Tässä yhteydessä näytteenottosäiliön 8 alapää on helppo sulkea kuljetusta varten.
ti 9 80523 Näytteenottimen 1 tunkeutuvuutta sedimenttikerrokseen voidaan säätää näyteputken yläreunan varaan ripustettavilla painoilla 32. Painot 32 puristavat näytteenottosäiliön 8 sileän alapinnan tiiviisti vasten alaterän 2 yläpintaa.
Kaikki näytteenottimen 1 pohjaan tunkeutuvat ja siellä liikkuvat osat on teroitettu leikkaaviksi.
Kuviossa 5 on esitetty sovellutusmuoto, jossa näytteenotto-säiliö 8 on muodostettu useista päällekkäin sovitetuista, poikkileikkaukseltaan samanmuotoisista osista 33, joiden korkeus voidaan valita halutun suuruisiksi.
Kun sedimentin päällä oleva vesi on poistettu, näytepatsas voidaan viipaloida vetämällä toista tappia 29 alhaalta siten, että tapin yläpää laskeutuu ylimmän sedimenttiä sisältävän osan 33 alapuolelle. Osa 33 vapautuu näin pyörähtämään toinen akselitappi 29 akselina.
Vapautunutta osaa 33 käännetään pitäen samalla sen alapuolella sopivaksi muotoiltua, putkitornin eteen tiiviisti asettuvaa vastaanottoastiaa (ei esitetty). Näyte saadaan tällä tavalla alemman osan 33 yläpintaan saakka siirtymään vastaanotto-astiaan.
Kerrosten viipalointia jatketaan vetämällä vuorotellen tappia 29 alaspäin ja kääntämällä näin vapautuvaa osaa 33 sivulle. Tappi 29 voidaan myös poistaa kerralla yläkautta ja vapauttaa osat 33 käännettäviksi.
Keksinnön mukainen näytteenotin 1 mahdollistaa vastaavissa laitteissa aiemmin käytettyjä suuremman halkaisijakoon käyttämisen näytteenottosäiliöissä. Pohjan pintaan kohdistuvaa paineiskua ei tällä laitteella synny, koska näyteputki on täysin avoin yläpäästään.
10 80523 Näyteputken vaihtaminen on tässä laitteessa nopeaa ja yksinkertaista ja putkien pituutta ja painotusta voidaan vaihdella.
Näytteenotin mahtuu jääkairan reijästä, koska suljin voidaan virittää vasta kun otin on laskettu jään läpi.
Kannatinosaan 17 voidaan vaihtoehtoisesti kiinnittää tanko-sarja (ei esitetty), jonka avulla laitetta voidaan nosto-vaijerin 9 asemesta käyttää.
Jos irrotettavaa näytteenottosäiliötä ei välttämättä haluta, suljin voidaan akseloida suoraan näytteenottosäiliöön, jolloin rakenne yksinkertaistuu.
Il

Claims (10)

1. Näytteenotin (1), erityisesti vesistön sedimentistä ja/tai pohjan läheisestä vesikerroksesta tapahtuvaa näytteenottoa varten, johon näytteenottimeen kuuluu runko-osa (2), näytteen-ottosäiliö (8), elimet (11) näytteenottosäiliön pohjan sulkemiseksi sekä nostoelin (9) näytteenottimen laskemista ja nostamista varten, ja jossa näytteenottimessa runko-osaan kuuluu putkimainen teräosa (2), jonka jatkeeksi on kiinnitetty päistään avoin, putkimainen näytteenottosäiliö (8) ja teräosan (2) alapään aukko on järjestetty suljettavaksi sulkulevyllä (11), johon on liitetty sopivimmin kaksi keskiosastaan runko-osan suhteen kääntyvästi laakeroitua vääntö-vartta (10), tunnettu siitä, että runko-osaan kuuluu lisäksi terä-osasta (2) ylöspäin ulottuva kannatinosa (3, 17), että kannatinosaan (17) on järjestetty lukkolaite (5), joka viritettynä toisaalta pitää sulkulevyn (11) avoimessa asennossa sulkulevyn ja lukkolaitteen väliin lukkolaitteen avulla irro-tettavasti järjestetyn sulkulevyn aukipitoelimen (6) avulla ja johon lukkolaitteeseen (5) toisaalta on lukkolaitteen avulla irrotettavasti kiinnitetty näytteenottimen (1) nostoelin (9) näytteenottimen kannattamiseksi, että nostoelimeen (9) on liitetty nostoelimen jatkeet (7), jotka toisesta päästään on liitetty vääntövarsien (10) sulku-levyyn (11) nähden vastakkaiseen päähän, ja että vapautettaessa lukkolaitteen (5) lukitus lukkolaite on järjestetty vapauttamaan sulkulevyn aukipitoelimen (6) sekä näytteenottimen (1) nostoelimen (9), jolloin nostoelintä kohotettaessa sen jatkeet (7) vetävät ensin sulkulevyn (11) näytteenottimen rungon teräosan (2) aukon eteen, jonka jälkeen nostoa jatkettaessa itse näytteenotin alkaa kohota. 12 80523
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että lukkolaite (5) on muodostettu kahdesta levymäisestä osasta, liipasinosasta (18) ja keinuosasta (19), jotka molemmat osat on kiertyvästi laakeroitu oman, näytteenottimen (1) runko-osan (17) suhteen kiinteän akselin (20, 21) suhteen, ja että lukkolaitteen (5) viritetyssä asennossa liipasinosan (18) ja keinuosan (19) vastakkain asettuvat vastepinnat (24, 25) on järjestetty siten, että keinuosan (19) kiertäminen siten, että vastepinnat puristuvat toisiaan vasten, aikaansaa vastepin-tojen (24, 25) välityksellä liipasinosaan (18) kohdistetun voiman, joka kulkee likimain liipasinosan (18) akselin (20) kautta, jolloin mainitun liipasinosaan (18) kohdistetun voimavaikutuksen lakkaaminen aikaansaa liipasinosan (18) vapautumisen, jolloin liipasinosa (18) on järjestetty jousen (26) tai painotuksensa avulla kiertymään akselinsa (20) ympäri keinu-osan (19) vapauttamiseksi, jolloin lukkolaitteen (5) viritetyssä asennossa keinuosan (19) ulokkeessa (22) kiinnioleva nostoelin (9) ja ulokkeessa (27) kiinnioleva sulkulevyn (11) aukipitoelin (6) pääsevät irtoamaan keinuosasta (19).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että sulkulevyn (11) ala-asennossa sulku-levylle on järjestetty sulkulevyn tasoon nähden kohtisuora liike sulkulevyn puristamiseksi tiiviisti vasten teräosaa (2).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että näytteenottosäiliön (8) sivulle on, vähintään osalle näytteenottosäiliön pituutta, liitetty yhdensuuntaisesti näytteenottosäiliön kanssa kaksi onttoa saranaputkea (31), joiden kummankin lävitse ulottuu molemmista päistä ulkonevasti tappi (29), että tapit (29) on ala-päästään sovitettu teräosaan (2) liitettyihin istukoihin (28) näytteenottosäiliön (8) sovittamiseksi irrotettavasti teräosan (2) päälle, ja että saranaputken (31) sisärei'än ja tapin (29) II 13 80523 ja toisaalta istukan (28) ja tapin (29) välillä on pieni välys tapin (29) aksiaalisen liikkeen mahdollistamiseksi saranaput-kessa (31) ja istukassa (28).
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että näytteenottosäiliö (8) on muodostettu useista päällekkäin sovitetuista poikkileikkaukseltaan samanmuotoisista osista (33).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että runko-osan kannatinosa on muodostettu kahdesta teräosan (2) sivulle kiinnitetystä ja siitä ylöspäin ulottuvasta aisasta (3) ja niiden yläpäästä toisiinsa liitetystä poikkituesta (17).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että runko-osan kannatinosa on muodostettu näytteenottosäiliöstä (8), jonka yläpäähän on liitetty poikkituki (17).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että sulkulevy (11) on laakeroitu näytteenottimen (1) runko-osaan siten, että sulkulevy (11) tunkeutuu pöhjasedimenttiin näytteenotinta pohjaan laskettaessa.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että näytteenottimen (1) pöhjasedimenttiin tunkeutuvat ja siellä liikkuvat osat on teroitettu leikkaaviksi.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen näytteenotin, tunnettu siitä, että näytteenottimeen (1) on järjestetty irrotettavat painot (32) näytteenottimen tunkeutumis-syvyyden säätämiseksi. 14 80523
FI882757A 1988-06-10 1988-06-10 Provtagare. FI80523C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882757A FI80523C (fi) 1988-06-10 1988-06-10 Provtagare.
PCT/FI1989/000092 WO1989012220A1 (en) 1988-06-10 1989-05-19 Sampler

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882757A FI80523C (fi) 1988-06-10 1988-06-10 Provtagare.
FI882757 1988-06-10

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882757A0 FI882757A0 (fi) 1988-06-10
FI882757A FI882757A (fi) 1989-12-11
FI80523B FI80523B (fi) 1990-02-28
FI80523C true FI80523C (fi) 1990-06-11

Family

ID=8526617

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882757A FI80523C (fi) 1988-06-10 1988-06-10 Provtagare.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI80523C (fi)
WO (1) WO1989012220A1 (fi)

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11911312B2 (en) 2008-09-17 2024-02-27 Bayer Oy Inserter
US11992431B2 (en) 2008-09-17 2024-05-28 Bayer Oy Inserter

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT398002B (de) * 1992-09-14 1994-08-25 Niederreiter Richard Probensammler zur ziehung von wasserproben aus gewässern, brunnen, bohrlöchern und dergleichen
GB2274640B (en) * 1993-02-01 1996-04-17 Univ London Sampling device
DE4318347C2 (de) * 1993-05-28 1995-04-27 Stiftung A Wegener Inst Polar Vorrichtung zur Probennahme in Gewässern
US5487314A (en) * 1994-05-02 1996-01-30 Trippensee Corporation Water sampling apparatus
US5460056A (en) * 1994-05-02 1995-10-24 Trippensee Corporation Underwater sampling apparatus
DE10346351B3 (de) * 2003-09-28 2004-12-02 Stiftung Alfred-Wegener-Institut Für Polar- Und Meeresforschung Vorrichtung zur Probennahme in Gewässern
FI20080524A0 (fi) 2008-09-17 2008-09-17 Bayer Schering Pharma Oy Insertteri
CN102175480B (zh) * 2011-01-23 2012-12-05 兖州煤业股份有限公司 斗式提升机自动采样装置
DE102012215628A1 (de) 2012-09-04 2014-03-06 Leibniz-Institut für Ostseeforschung Warnemünde Vorrichtung und Verfahren zur Probennahme von Weichsedimenten
CN107246980A (zh) * 2017-06-08 2017-10-13 杭州海询科技有限公司 沉积物分层器
CN108559701B (zh) * 2018-01-31 2023-06-16 湖南科技大学 机械手持整体式海底沉积物气密取样器及取样方法
CN109594984B (zh) * 2018-12-14 2023-12-26 青海大学 一种光卤石矿层厚度测量与样品采集装置及方法
CN111337303B (zh) * 2018-12-24 2023-03-10 东华理工大学 一种污泥原位取样方法
CN113495014B (zh) * 2021-06-15 2022-12-09 中国海洋大学 一种用于土工力学参数原位测试的振动式重力取样器
CN113309478B (zh) * 2021-06-25 2022-04-19 中国科学院地球环境研究所 一种适合水上和冰上作业的冷冻钻系统
CN113465971A (zh) * 2021-07-08 2021-10-01 胡华军 一种用于海底沉积物取样的吸盘立体式取样装置
CN115773896B (zh) * 2023-01-09 2023-07-07 营特国际工程咨询集团有限公司 一种工程检测用环刀取样器脱模装置
CN117079395B (zh) * 2023-10-17 2024-03-26 南京隆沃科技有限公司 一种多设备联动周界警戒装置及其使用方法
CN117367868B (zh) * 2023-12-06 2024-03-12 湖南千智机器人科技发展有限公司 一种土壤采样装置及土壤采样无人机

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1544206A (en) * 1924-05-02 1925-06-30 Tank thief
US3823615A (en) * 1973-04-19 1974-07-16 Univ California Sampler for bulk grapes
AU8291575A (en) * 1975-07-11 1977-01-13 Jovanovic A S Sampling device
FI75932C (fi) * 1987-02-13 1988-08-08 Ilkka Isotalo Provtagare foer flytande aemne.

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11911312B2 (en) 2008-09-17 2024-02-27 Bayer Oy Inserter
US11992431B2 (en) 2008-09-17 2024-05-28 Bayer Oy Inserter

Also Published As

Publication number Publication date
FI882757A (fi) 1989-12-11
WO1989012220A1 (en) 1989-12-14
FI80523B (fi) 1990-02-28
FI882757A0 (fi) 1988-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI80523C (fi) Provtagare.
Kanneworff et al. The “Haps” a frame-supported bottom corer
KR101924148B1 (ko) 수질 및 퇴적물 시료 채취용 스탠드
DE69920933T2 (de) Becherhandhabungssystem für automatische Analysevorrichtung
NO317664B1 (no) Fremgangsmate og anordning for separasjon av magnetiske mikropartikler, innbefattende et for-konsentrasjonstrinn
DE69332535T2 (de) Tragbarer probennehmer
DE2660394C2 (de) Probenahmegerät zur Entnahme von Bodenproben aus dem Grund tiefer Gewässer
US5138891A (en) Gauge well system
FI75932C (fi) Provtagare foer flytande aemne.
JP3181598U (ja) 底部採水器
Kemp et al. A Simple Corer and a Method for Sampling the Mud‐Water Interface
US3561546A (en) Method of and apparatus for underwater geochemical exploration
US4157664A (en) Liquid sampling device
Bale Sediment trap performance in tidal waters: comparison of cylindrical and conical collectors
US3826144A (en) Apparatus for sampling liquids
US2775844A (en) Mouse or rat trap
US5294163A (en) Carrier device for ice fishing apparatus
CN107167340B (zh) 采泥器
US3841162A (en) Operating apparatus for water samplers
US7000491B1 (en) Aqueous vertical sampler
Pedrós-Alió et al. Bacterial sinking losses
DE10346351B3 (de) Vorrichtung zur Probennahme in Gewässern
US5385059A (en) Sludge sampler
WO2008132754A1 (en) An apparatus for sectioning aqueous sediments
CN211374139U (zh) 一种适用于潮间带沉积物的柱状样采集装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: LIMNOS OY