FI79710B - Foerfarande och mellanprodukter foer framstaellning av sultamicillin och dess analoger. - Google Patents

Foerfarande och mellanprodukter foer framstaellning av sultamicillin och dess analoger. Download PDF

Info

Publication number
FI79710B
FI79710B FI834456A FI834456A FI79710B FI 79710 B FI79710 B FI 79710B FI 834456 A FI834456 A FI 834456A FI 834456 A FI834456 A FI 834456A FI 79710 B FI79710 B FI 79710B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alkoxy
formula
benzoyloxy
compound
hydrogen
Prior art date
Application number
FI834456A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI834456A (fi
FI834456A0 (fi
FI79710C (fi
Inventor
John Jasys Vytautas
Original Assignee
Pfizer
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pfizer filed Critical Pfizer
Publication of FI834456A0 publication Critical patent/FI834456A0/fi
Publication of FI834456A publication Critical patent/FI834456A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79710B publication Critical patent/FI79710B/fi
Publication of FI79710C publication Critical patent/FI79710C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D499/00Heterocyclic compounds containing 4-thia-1-azabicyclo [3.2.0] heptane ring systems, i.e. compounds containing a ring system of the formula:, e.g. penicillins, penems; Such ring systems being further condensed, e.g. 2,3-condensed with an oxygen-, nitrogen- or sulfur-containing hetero ring

Landscapes

  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Cephalosporin Compounds (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)
  • Measuring Or Testing Involving Enzymes Or Micro-Organisms (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)
  • Silver Salt Photography Or Processing Solution Therefor (AREA)
  • Iron Core Of Rotating Electric Machines (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Description

! 79710
Menetelmä ja väliyhdisteitä sultamisilliinin ja sen kanssa analogisten yhdisteiden valmistamiseksi Tämä keksintö koskee väliyhdisteitä ja menetelmää, 5 jotka ovat käyttökelpoisia sultamisilliinin ja sen kanssa analogisten yhdisteiden synteesissä.
Sultamisilliini on USAN (United States Adopted Name) tai niin sanottu yleisnimi, jota käytetään yhdisteistä 1,l-dioksopenisillanoyylioksimetyyli-6(D-a-amino-10 a-fenyyliasetamido)-penisillanaatti (jota nimitystä ovat käyttäneet Godtfredsen ym., US-patentti nro 4 342 772) tai 6'-(2-amino-2-fenyyliasetamido)-penisillanoyylioksi-metyyli-penisillanaatti-1,1-dioksidi (jota nimitystä on käyttänyt Bigham, US-patentti nro 4 244 951). Näissä US-15 patenteissa esitetään erilaisia menetelmiä sultamisilliinin ja sen kanssa analogisten yhdisteiden valmistamiseksi, joihin kaikkiin sisältyy α-atsido- tai suojatun aminoryh-män (esim. bentsyylioksikarbonyyliaminon, trifenyylimetyy-liaminon, 2-metoksikarbonyyli-l-metyylivinyylin tai dime-20 tyyliaminokarbonyyli-l-metyylivinyyliamino) hydrogenolyysi tai hydrolyysi (kuten sopivaksi katsotaan). Godtfredsen'in ym.:n analogisten yhdisteiden piiriin sisältyy tiettyjä δ-β-halogeeni-l, 1-dioksopenisillanoyylioksimetyyliesterei-tä bakteerien vastaisina aineina. Eräillä Godtfredsen'in 25 yleisesti esittämillä a-amino-suojatuilla, δ-β-halogeeni-esiasteyhdisteillä on käyttöä myös tässä uudessa sultamisilliinin ja sen kanssa analogisten yhdisteiden valmistusmenetelmässä. Kuitenkin, päinvastoin kuin Godtfresen'in ym:n menetelmässä, halogeeniryhmä poistetaan tämän uuden 30 menetelmän osana.
Jasys on esittänyt aikaisemmin läheisesti yhteen kuuluvan menetelmän sultamisilliinin ja sen kanssa analogisten yhdisteiden valmistamiseksi. Tuohon menetelmään sisältyy 6-halogeeni- ja 6,6-dihalogeeni-l,1-dioksopeni-35 sillanoyylioksimetyyliesterien hydrogenolyysi, joissa a- 2 79710 amino-esiasteryhmä on atsido tai bentsyylioksikarbonyyli-aminoryhmä. Katso, esimerkiksi GB-patenttihakemusta 2095250A.
FI-patenttihakemuksessa 820991 esitetään menetel-5 mä, jossa suojaryhmät, jotka normaalisti poistetaan hydro-genolyysin avulla, poistetaan samanaikaisesti halogeenien kanssa käyttämällä katalyyttistä hydrausta, ja FI-patenttihakemuksessa 820993 esitetään menetelmä, jossa käytetään 2-alkoksikarbonyyli-l-metyylivinyylisuojaryhmiä, mutta 10 jotka ryhmät poistetaan ko. menetelmässä tavanomaisella menettelyllä, ts. hydrolyysillä, ei hydrogenolyysillä.
Hakija on nyt yllättäen todennut, että edulliset suojaryhmät, jotka normaalisti poistetaan hydrolyysin avulla, voidaankin poistaa samanaikaisesti halogeenien 15 kanssa, kun ko. ryhmät poistetaan hydrogenolyysin avulla. Tällöin kaksi erillistä tapahtumaa saadaan tapahtumaan yhdessä ja samassa vaiheessa, joten tässä uudessa menetelmässä ei enää tarvita erillistä toista vaihetta hydrolyy-siä varten.
20 Tunnetussa tekniikassa ei ole esitetty tai edes eh dotettu kaavojen I ja III mukaisten välituotteiden käyttöä uudessa, keksinnön mukaisessa menetelmässä, jossa suojaryhmät ja halogeeniryhmät saadaan yllättäen poistumaan samanaikaisesti.
25 Keksinnön kohteena on siten menetelmä yhdisteen
valmistamiseksi, jolla on kaava II
_ NH2
Rl/ \\ _ CHCONH _ CH3 30 Vz=y \ ^ N --0
U II
o (II) 35 ' T"h >H3
-N ^ c -O
0 ..
o 3 79710 jossa R1 on vety, hydroksi, (C2-C7 )alkanoyylioksi,
(C2-C7 )alkoksikarbonyylioksi, bentsoyylioksi tai bentsoyy-lioksi, jossa on monosubstituenttina (Cx-C4 )alkyyli tai (Cx-C4 )alkoksi; tai sen farmaseuttisesti hyväksyttävän 5 happpoadditiosuolan valmistamiseksi, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että yhdiste, jolla on kaava III
CH- O
i ^ h o
r—- NH-C=CH-C-R
R1—(' \>—CHCONHL S ^.CH, 10 \ / \_^ 3 N--’ \// H ^CH, ^__N ——^
o r ' C--O
n o 1= Br 0 0 CH UI1’
Br \ ^ 2 N,__/V"3 I H CH,
^-N -^_________J
U Il
O
20 jossa R1 on vety, hydroksi, (C2-C7 )alkanoyylioksi, (C2-C7 )alkoksikarbonyylioksi, bentsoyylioksi, tai bentso-syylioksi, jossa on monosubstituenttina (Cx-C4 )alkyyli tai (C:-C4 )alkoksi, ja R2 on (Ολ-C3 )alkoksi, 25 hydrogenolysoidaan jalometallikatalyytin ja mahdollisesti yhden ekvivalentin NaHC03:a tai 1-2 ekvivalentin pyridii-niä läsnäollessa reaktion suhteeen inertissä orgaanisessa liuottimessa, edullisesti 3-8 ilmakehän paineessa.
Ensisijainen jalometallikatalyytti on palladium.
30 Tässä käytettynä ilmaisu "reaktion suhteen inertti liuotin" tarkoittaa liuotinta, joka ei ole vuorovaikutuksessa reagenssien, väliyhdisteiden tai tuotteiden kanssa tavalla, jolla olisi haitallinen vaikutus halutun tuotteen saantoon.
35 Tämän keksinnön mukaiselle menetelmälle on edel- 4 79710
leen tunnusomaista, että kaavan (III) mukainen yhdiste valmistetaan antamalla yhdisteen, jonka kaava on IV
CH O • 3 ”2
5 --- NH-C=CH-C-R
R~\ CHCONf^_^CH3 ;__i ‘:H3 (IV)
0"^ N ^COOH
10 jossa R1 ja R2 ovat edellä määriteltyjä, tetrabutyyliammo-niumsuolan reagoida reaktion suhteen inertissä liuottimes-sa 6,6-dibromipenisillaanihapon, jolla on kaava V 15 0 0
Br ,CH3 ^ Ph ^ ch3 (V)
I--n———L
20 (r ^COOH
jodimetyyliesterin kanssa.
Tämän keksinnön mukainen katalyyttinen hydrogeno-lyysi kaavan (lii) mukaisten yhdisteiden muuttaminen kaa-25 van (II) mukaisiksi yhdisteiksi, on helposti suoritettavissa. Tämän mukaisesti edellä määritelty, kaavan (III) mukainen yhdiste liuotetaan tai suspendoidaan reaktion suhteen inerttiin liuotinväliaineeseen katalyyttisen jalo-metallikatalyyttimäärän läsnäollessa ja sekoitetaan vety-30 atmosfäärin alaisena sopivassa lämpötilassa ja paineessa kunnes pelkistyminen edellä määritellyn kaavan (II) mukaiseksi yhdisteeksi on tapahtunut pääasiallisesti täydellisesti. Sen jälkeen jalometallikatalyytti ja tuote otetaan talteen ja tuote puhdistetaan tavanomaisin menetel-35 min.
5 79710 Tähän hydrogenolyysiin soveltuvia reaktion suhteen inerttejä liuottimia ovat vesi ja erilaiset orgaaniset liuottimet, tai niiden seokset. Yleensä pyritään välttämään ylimääräisen hapon tai emäksen käyttöä, erityisesti 5 veden läsnollessa, jotta saadaan estetyksi suhteellisen herkkien metaanidoliesteri- tai β-laktaami-sidosten hydrolysoituminen. Sopivia liuottimia ovat alemmat alkoholit kuten 2-propanoli tai 2-butanoli, eetterit (erityisesti polaarisemmat eetterit kuten tetrahydrofuraani, dioksaa-10 ni, 1,2-dimetoksietaani tai näiden kaltaiset eetterit), hiilivedyt (erityisesti aromaattiset hiilivedyt) ja halo-genoidut hiilivedyt (metyleenikloridi, kloroformi, dikloo-ribentseeni ja näiden kaltaiset liuottimet). Orgaaniset liuottimet ovat ensisijaisia. Metyleenikloridin ja 2-pro-15 panolin seos edustaa liuotin seosta, joka erityisen hyvin soveltuu tähän hydraukseen.
Lämpötilalla ei ole tässä menetelmässä ratkaisevampaa merkitystä kuin muissakaan tunnetuissa penisilliinian-tibioottien hydrogenolyyseissä. Täten ensisijainen lämpö-20 tila-alue on noin 0-60°C, ensisijaisemmin tämän alueen alempi puolisko. Sellaiset alhaiset lämpötilat vähentävät hajaantumisen mahdollisimman vähäiseksi, olematta kuitenkaan niin alhaiset että reaktionopeus olisi kohtuuttoman hidas. Erityisen sopivia ovat ympäristön lämpötilat (noin 25 16-27 °C).
Myöskään käytettävällä hydrogenolyysipaineella ei ole ratkaisevaa merkitystä, ja se voi olla välillä ilmakehän painetta alempi paine - 100 ilmakehää tai suurempi. Teknillisessä mittakaavassa kohtuulliset paineet ovat en-30 sisijäisiä (esim. 3-8 ilmakehää), koska sellaisissa pai neissa hydrogenolysoituminen tapahtuu yleensä kohtuullisella nopeudella, katalyyttimäärän olematta kohtuuttoman suuri, käytettäessä suhteellisesti vähemmän monimutkaista ja kallista laitteistoa. Eräissä tapauksissa, katalyytti-35 määrän ollessa merkittävästi alhaisempi korkeampia painei- 6 79710 ta käytettäessä, pelkkä taloudellisuus sanelee ensisijaisen korkeampien paineiden ja suurpainelaitteiston käyttämisen.
Tässä menetelmässä käytettäviä jalometallikatalyyt-5 tejä ovat palladium, rodium ja platina, tyypiltään kantajalla olevia tai ilman kantajaa olevia, samoin kuin niiden tunnetut katalyyttiset yhdisteet kuten oksidit tai kloridit. Esimerkkejä sopivista katalyytin kantajista ovat hiili, piidioksidi, bariumkarbonaatti ja näiden kaltaiset 10 kantajat. Katalyytti voi olla ennalta muodostettu tai in situ sopivaa suolaa pelkistämällä muodostettu. Esimerkkejä ensisijaisista palladium-katalyyteistä ovat palladiumklo-ridi, kalsiumkarbonaatilla oleva palladium tai erityisemmin palladium, jota on hiilellä (esim. 5-10 paino-%).
15 Täsä käytetyn sanonnan "katalyyttinen määrä" merki tyksen ymmärtävät tunnetun penisilliinin hydrauksen asiantuntijat hyvin. Kuten tavallista tarvittavan katalyytin määrä riippuu katalyytin erityisestä tyypistä ja kata-lyyttierästä ja tiettyjen reagenssien puhtaudesta, samoin 20 kuin käytetystä tietystä säiliöstä, sekoitustyypistä, tyh-jäntilan määrästä, lämpötilasta ja paineesta. Tietyissä olosuhteissa tietyn katalyytin optimimäärä voidaan määrittää helposti rutiininomaisin kokein.
Tämän keksinnön menetelmässä käytettäviä kaavan 25 (III) mukaisia väliyhdisteitä valmistetaan helposti antamalla sopivan halogeenimetyyliesterin reagoida sopivan karboksylaattisuolan kanssa. Ensisijainen halogeenimetyy-liesteri on jodimetyyliesteri, ensisijaisen suolan ollessa kvaternäärinen alempialkyyli-ammoniumsuola, erityisesti 30 tetrabutyyliammoniumsuola. Reaktio suoritetaan reaktion suhteen inertissä liuottimessa, ensisijaisesti polaarisessa orgaanisessa liuottimessa kuten dimetyyliformamidissa. Sopivia ja ensisijaisia lämpötila-alueita ovat samat alueet, jotka on esitetty yksityiskohtaisesti edellä hydraus-35 menetelmän osalta. Tarvittavia jodimetyyliestereitä ja 7 79710 tetrabutyyliammoniumsuoloja valmistetaan menetelmien mukaisesti, joista on jäljempänä esitetty spesifisiä esimerkkejä, hyvin tunnetuista ja helposti saatavissa olevista lähtöaineista.
5 Lisäksi tämä keksintö koskee yhdisteitä, joilla on kaava (I) CH3 0 --NH-C=CH-C-R2 10 R-/ V>— CHCONfL _ § CH3 I CH~ I--N-^ υ c-----O (I) tl o 15 0 0
Br \ / 0H2
Bri,|— J_iJ!____ 3 %- .o ö jossa R1 on vety, hydroksi, (C2-C7 )-alkanoyylioksi, (C2-C7 )alkoksikarbonyylioksi, bentsoyylioksi, tai bentso-25 yylioksi, jossa on monosubstituenttina (Cx-C4 )alkyyli tai (C2-C4 )alkoksi; ja R2 on (0Χ-C3 )alkoksi.
Nämä yhdisteet ovat käyttökelpoisia väliyhdisteinä syntetisoitaesa sultamisilliinia ja sen kanssa analogisia yhdisteitä. R2 :n ensisijainen merkitys on metoksi; ja R1 :n 30 ensisijaisia merkityksiä ovat vety, hydroksi ja asetoksi.
Tätä keksintöä valaistaan seuraavin esimerkein. 1H-nmr-delta-arvot ovat suhteessa TMS:ään (tetrameytylisilaa-niin).
Valmistus 1 35 6,6-dibromipenisillaanihappo e 79710 500 ml:aan dikloorimetaania, jolla oli jäähdytetty 5°C:seen, lisättiin 119,9 g bromia, 200 ml 2,5-norm. rikkihappoa ja 34,5 g natriumnitriittiä. Tähän sekoitettuun seokseen lisättiin sitten 54,9 g 6-aminopenisillaanihap-5 poa, annoksittain 30 minuutin aikana, pitämällä lämpötila välillä 4-10°C. Sekoittamista jatkettiin 5°C:ssa 30 minuuttia, ja sitten lisättiin tiputtamalla 5-10°C:ssa 20 minuutin kuluessa 410 ml 1,0-mol. natriumvetysulfiitti-liuosta. Kerrokset erotettiin ja vesikerros uutettiin kah-10 desti 150 ml:11a dikloorimetaania. Alkuperäinen dikloori-metaanikerros yhdistettiin noiden kahden uutteen kanssa, jolloin saatiin 6,6-dibromipenisillaanihappoliuosta. Tätä liuosta käytettiin sellaisenaan valmistettaessa estereitä, tai se haihdutettiin kuiviin, jolloin saatiin haluttua 15 tuotetta.
Valmistus 2
Kloorimetyyli-6,6-dibromipenisillanaatti 6,6-dibromipenisillaanihappoa (8,0 g, 22 mmoolia) sekoitettiin 75 ml:na kanssa metyleenikloridia, ja sitten 20 lisättiin 35 ml vettä. Tähän lisättiin riittävästi tetra-butyyliammoniumhydroksidia pH:n säätämiseksi arvoon 8. Orgaaninen kerros erotettiin, vesifaasi uutettiin 30 ml:11a metyleenikloridia. Yhdistetyt orgaaniset kerrokset haihdutettiin kuiviin vakuumissa, jolloin saatiin 14,2 g 6,6-25 dibromipenisillaanihapon tetrabutyyliammoniumsuolaa vaaleanruskeana öljynä. Tähän lisättiin 40 ml kloorijodime-taania, ja saatua seosta sekoitettiin typen suojaamana kolme tuntia huoneen lämpötilassa. Reaktioseos konsentroi-tin vakuumissa, jäännöstä pidettiin yön ajan huoneen läm-30 pötilassa ja puhdistettiin kromatografoimalla 300 grammalla silikageeliä, eluoimalla seoksella tolueeni/etyyliase-taatti 95:5 (til. suhde). Polaarittomampaa ainetta sisältävät fraktiot yhdistettiin ja haihdutettiin kuiviin, jolloin saatiin 5,4 g (59 %) haluttua tuotetta, sp. 105-35 106°C; g 79710 1H-nmr (CDC13) ppm (delta): 1,6 (s, 3H), 1,75 (s, 3H), 3,62 (s, 1H), 5,8 (dd, 2H), 5,82 (s, 1H).
Valmistus 3
Jodimetyyli-6,6-dibromipenisillanaattl 5 25 ml:aan asetonia lisättiin 4,15 g (10,2 mmoolia) kloorimetyyli-6,6-dibromipenisillaanihappoa ja 7,5 g (50 mmoolia) natriumjodidia. Seosta sekoitettiin yön ajan huoneen lämpötilassa ja asetoni haihdutettiin pois, jolloin saatiin tummaa jäännöstä. Tämä liuotettiin 150 ml:aan 10 etyyliasetaattia, pestiin vedellä (3 x 25 ml), kyllästetyllä suolaliuoksella (25 ml), kuivattiin (MgS04 ) ja liuotin haihdutettiin pois vakuumissa, jolloin saatiin jäännöksenä öljyä, joka puhdistettiin kromatografioimalla 100 grammalla silikageeliä, eluoimalla etyyliasetaatti/-15 heksaani-seoksella 1:1 (til.suhde). Kerättiin kolmenkymmenen millilitran fraktioita. Tuote eluoitui fraktioissa 4-6, joka yhdistettiin ja haihdutettiin kuiviin, jolloin saatiin 5,95 g väritöntä öljyä, joka kiteytyi paikoillaan ollessaan, sp. 67-68°C.
20 1H-nmr (CDC13) ppm (delta): 1,55 (s, 3H), 1,65 (s, 3H), 4,54 (s, 1H), 5,8 (s, 1H), 5,98 (s, 2H).
Esimerkki 1
Jodlmetyyll-6,6-dlbromipenisillanaatti-l, 1-dioksidi 40 ml:aan asetonia lisättiin 0,25 g (0,5 mmoolia) 25 jodimetyyli-6,6-dibromipenisillanaattia ja seosta sekoitettiin kunnes oli saatu muodostumaan liuos. Sitten lisättiin vettä (10 ml), ja sen jälkeen riittävästi väkevää fosforihappoa seoksen pH:n säätämiseksi arvoon 4,0. Sitten lisättiin 158 mg (1 mmooli) jauhdettua kaliumpermaganaat-30 tia ja seosta sekoitettiin huoneen lämpötilassa 1,25 tuntia. Lisättiin etyyliasetaattia 100 ml ja vettä 50 ml. Saadun seoksen pH säädettiin arvoon 2,0 6-norm. suolahapolla ja ylimääräisen hapettavan aineen hävittämiseksi (pH 2,9) lisättiin natriumvetysulfiittia. Orgaaninen kerros 35 erotettiin, vesifaasi uutettiin 50 ml:11a etyyliasetaattia 10 79710 ja yhdistetyt orgaaniset kerrokset pestiin kyllästetyllä suolaliuoksella (3 x 25 ml). Vedettömällä natriumsulfaa-tilla kuivaamisen ja liuottimen haihduttamisen jälkeen saatiin 0,29 g väritöntä öljyä, öljy puhdistettiin kroma-5 tografoimalla 25 grammalla silikageeliä, eluoimalla etyy-li-asetaatti/heksaani-seoksella 1:1 ja ottamalla 15 ml:n fraktioita. Fraktiot 4 ja 5 yhdistettiin ja haihdutettiin kuiviin vakuumissa, jolloin saatiin 0,27 g (100 %) väritöntä öljyä, joka kiteytyi paikoillaan ollessaan, sp. 10 71-73 °C.
1 H-nmr (CDC13 ) ppm (delta): 1,5 (s, 3H), 1,62 (s, 3H), 4,49 (s, 1H), 5,02 (s, 1H), 5,98 (dd, 2H).
Esimerkki 2
Tetrabutyyliammonium-6-[D-2-(2-metoksikarbonyyli-15 1-metyyllvinyyliamino)-2-fenyyliasetamido]penisillanaatti
Tetrabutyyliamrnoniumvetysulfaattia (33,9 g, 0,10 moolia) ja 50 ml 2-norm. NaOH:a yhdistettiin 200 ml:n kanssa H20:ta. pH oli tällöin noin 6,8. Sekoittaen lisättiin CH2Cl2:a (300 ml) ja sitten ampisilliinitrihydraat-20 tia (33,9 g, 0,10 moolia), ja pH säädettiin 53 ml:11a 2-norm. NaOH:a välille 4,5-8,5. Kerrokset erotettiin ja vesikerros uutettiin 4 x 200 ml:11a CH2Cl2:a. Viisi orgaanista kerrosta yhdistettiin ja haihdutettiin kuiviin vakuumissa, jolloin saatiin ampisilliinin tetrabutyyliam-25 moniumsuolaa 54,1 g, 91,7 %. Suolan joukkoon lisättiin me-tyyliasetoasetaatia (200 ml) ja reaktiossa muodostunut vesi poistettiin haihduttamalla, käyttämällä vesihaudetta 35°C:ssa ja paineen ollessa 5 mm. Tunnin kuluttua otsikon tuote alkoi kiteytyä. 1,75 tunnin kuluttua lisättiin 30 600 ml etyyliasetaattia ja 200 ml heksaania. 0-5°C:seen jäähdyttämisen jälkeen otsikon tuote otettiin talteen suodattamalla, 53,5 g, 84,8 % suolasta, 77,8 % kaikkiaan am-pisilliinistä laskien; 1H-nmr (CDC13) delta: 7,2 (m), 5,6-5,0 (m), 4,5 (s), 4,2 35 (s), 3,55 (s, 3,4-2,9 (m), 1,8 (s), 1,7-0,8 (m).
χι 7971 0
Esimerkki 3
Tetrabutyyliammonlum-6-[2-(1-metyyli-2-metokslkar-bonyylivinyyliamino)-2-(4-hydroksifenyyli)asetamido]peni-sillanaatti 5 300 ml:aan dikloorimetaania lisättiin 41,9 g 6-(2- amino-2- [ 4-hydroksifenyyli ]asetamido)penisillaanihappotri-hydraattia ja 50 ml vettä, ja sitten pH säädettiin arvoon 8,5 käyttämällä 40-%:tista tetrabutyyliammoniumhydroksi-din vesiliuosta. Saatiin kolme kerrosta. Ylin kerros pois-10 tettiin, kyllästettiin natriumsulfaatilla ja sitten se uutettiin dikloorimetaanilla. Uutteet yhdistettiin keskimmäisen kerroksen ja alemman kerroksen kanssa, ja saatu seos haihdutettiin kuiviin vakuumissa, jolloin saatiin öljyä, joka kiteytyi trituroitaessa asetonin kanssa. Näin 15 saatiin 44,6 g tetrabutyyliammonium-6-(2-amino-2-[4-hydroksifenyyli] -asetamido)penisillanaattia.
Edellä mainittu suola lisättiin 150 ml:aan metyyli-asetoasetaattia ja suspensiota lämmitettiin noin 65°C:ssa kunnes oli muodostunut kirkas liuos (8 minuuttia). Seoksen 20 annettiin jäähtyä, ja sitten kiinteä aine otettiin talteen suodattamalla. Kiinteä aine pestiin metyyliasetoasetaatil-la, sen jälkeen dietyylieetterillä, jolloin saatiin 49,25 g otsikon tuotetta.
Esimerkki 4 25 6,6-dibromi-l,l-dioksopenisillanoyylioksiemtyyli-6- [D-2-(2-metoksikarobnyyli-l-metyylivinyyliamino)-2-fenyy-liasetamido]-penisillanaattl
Valmistuksen 3 otsikon tuotetta (10,1 g, 0,019 moolia) liuotettiin 135 ml:aan kuivaa dimetyyliformamidia 30 (DMF). Esimerkin 2 tuotetta (19,6 g 0,029 moolia) liuotet tiin erikseen 50 ml:aan kuivaa DMF:a ja lisättiin ensimmäiseen liuokseen ja seosta sekoitettiin tunnin ajan huoneen lämpötilassa, jolloin ohkokromatograafinen analyysi silikageelillä, käyttämällä eluenttina etyliasetaatti/hek-35 saaniseosta 1:1, osoitti lähtöaineen kuluneen loppuun (Rf i2 7971 0 0,6). Reaktioseos kaadettiin 1500 ml:aan etyyliasetaattia ja 500 ml:aan H20:ta. Kerrokset erotettiin ja vesikerros uutettiin 100 ml:11a tuoretta etyyliasetaattia. Orgaaniset kerrokset yhdistettiin, pestiin 4 x 250 miellä H20:ta ja 5 2 x 250 ml:11a suolaliuosta, kuivattiin (MgS04 ) ja haihdu tettiin kuiviin, jolloin saatiin otsikon tuotetta keltaisena vaahtona, 6,7 g, 41 %.
1 H-nmr/DMSO-d6/delta: 1,4-1,8 (12H, m), 1,9 (3H, s), 3,7 (3H, s), 4,45-4,7 (3H, m), 5,2 (1H, s), 5,4-5,8 (3H, m), 10 6,0 (2H, s), 7,5 (5H, s), 9,2-9,7 (2H, m).
Esimerkki 5 1,l-dioksopenisillanoyylioksimetyyli-6-(D-2-amino-2-fenyyliasetamido)penisillanaatti
Edellisen esimerkin otsikon tuotetta (1,7 g, 2 15 mmoolia) liuotettiin 120 ml:aan CH2Cl/isopropanoli-seosta 1:1. Lisättiin 5-%:tista palladium/C-katalyyttiä (4,3 g) ja seosta hydrogenolysoitiin 344 kPa:n paineessa tunnin ajan. Katalyytti poistettiin suodattamalla piimään läpi ja emäliuos haihdutettiin kuiviin vakuumissa, jolloin saa-20 tiin otsikon tuotetta hydrobromidisuolana, 820 mg 57 %; 1 H-nmr (DMS0-d6 ) delta. 7,5 (m), 6,2 (s), 5,7 (m), 5,6 (d), 5,3 (m), 5,2 (s), 3,8 (q), 3,5 (m), 1,5 (d).
Erityisesti suurmittakavassa tämä hydrogenolyysi suoritetaan ensisijaisesti siten, että läsnä on yksi ek-25 vivalentti NaHC03:a tai 1-2 ekvivalenttia pyridiiniä.

Claims (7)

13 7971 0
1. Menetelmä yhdisteen valmistamiseksi, jolla on kaava II 5 ONH2 —CHCONH o CH- 1 !% ^ CH3 >-N--*--O O L 10 0 (II) \ ? CH, 15 ΧΙΐϊ-Ι'*3 cr n -\c- 0 II o jossa R1 on vety, hydroksi, (C2-C7)alkanoyylioksi, 20 (C2-C7 )alkoksikarbonyylioksi, bentsoyyIloksi tai bentsoyy- lioksi, jossa on monosubstituenttina (Cr-C4 )alkyyli tai (Cx-C4 )alkoksi; tai sen farmaseuttisesti hyväksyttävän happoadditiosuolan valmistamiseksi, tunnettu siitä, että yhdiste, jolla on kaava III 25 CH 0 i 3 tf 2 _ NH-C=CH-C-R Ρ-ί// NS_CHCONH. S CH, \=z/ j l^H > CH i I. J N V-O 30 5 (III) Br 0 0 CH„ X / CH I ^ Br\ 3 I 35 Γ/Η rCH3 ! N-////c-->o II o 14 7971 O jossa R1 on vety, hydroksi, (C2-C7)alkanoyylioksi, (C2-C7 )alkoksikarbonyylioksi, bentsoyylioksi, tai bentso-yylioksi, jossa on monosubstituenttina (Cx-C4 )alkyyli tai (Cx -C4 Jalkoksi, ja R2 on (Cx -C3 )alkoksi, 5 hydrogenolysoidaan jalometallikatalyytin ja mahdollisesti yhden ekvivalentin NaHC03:a tai 1-2 ekvivalentin pyridii-niä läsnäollessa reaktion suhteen inertissä orgaanisessa liuottimessa, edullisesti 3-8 ilmakehän paineessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, joka 10 on edelleen tunnettu siitä, että menetelmässä valmistetaan kaavan (III) mukaista yhdistettä antamalla yhdisteen, jolla on kaava IV CH3 0 ,-v NH-C=CH-C-R2 R1—({ Τ' CHCONH CH. l- N-3 0 tr COOH 20 jossa R1 on vety, hydroksi, (C2 -C7)alkanoyylioksi, (C2-C7 )alkoksikarbonyylioksi, bentsoyylioksi tai bentsoyylioksi, jossa on monosubstituenttina (Cx-C4)alkyyli tai (Cx -C4 )alkoksi; ja 25 R2 on (Cj-Cj )alkoksi; tetrabutyyliammoniumsuolan reagoida reaktion suhteen inertissä liuottimessa 6,6-dibromipenisillaanihapon, jolla on kaava V
30 Br 0X /0 Br^l /S\r-'CH3 ΓΗ ^ch3 (V) )-N-* υ COOH jodimetyyliesterin kanssa. 35 15 7971 0
3. Yhdiste, jolla on kaava (I) CH O I ^ M O f- NH-C=CH-C-R R1-/ V-iHCONH s CH3 5 '- I fv |CH ' H 3 - N--- O"" 'c O 11 o (I)
10 Br O O CH„ \ / p ti 3 ^
FI834456A 1982-12-06 1983-12-05 Foerfarande och mellanprodukter foer framstaellning av sultamicillin och dess analoger. FI79710C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US44689582A 1982-12-06 1982-12-06
US44689582 1982-12-06

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI834456A0 FI834456A0 (fi) 1983-12-05
FI834456A FI834456A (fi) 1984-06-07
FI79710B true FI79710B (fi) 1989-10-31
FI79710C FI79710C (fi) 1990-02-12

Family

ID=23774227

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI834456A FI79710C (fi) 1982-12-06 1983-12-05 Foerfarande och mellanprodukter foer framstaellning av sultamicillin och dess analoger.

Country Status (17)

Country Link
EP (1) EP0112087B1 (fi)
JP (2) JPS59112992A (fi)
KR (1) KR870000610B1 (fi)
AT (1) ATE26985T1 (fi)
AU (1) AU545390B2 (fi)
CA (1) CA1212104A (fi)
DE (1) DE3371340D1 (fi)
DK (1) DK163926C (fi)
ES (1) ES8504824A1 (fi)
FI (1) FI79710C (fi)
GR (1) GR78768B (fi)
HU (1) HU191902B (fi)
IE (1) IE56326B1 (fi)
PH (1) PH20068A (fi)
PL (1) PL142142B1 (fi)
PT (1) PT77733B (fi)
YU (1) YU43332B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
ES2039299B1 (es) * 1991-10-04 1994-05-16 Asturpharma S A Procedimiento de obtencion de esteres de acido 1,1-dioxopenicilanico y sus sales.
ES2100125B1 (es) * 1995-06-02 1998-04-01 Asturpharma S A Procedimiento de preparacion de esteres de metanodiol de acido dioxopenicilanico.
ES2161602B1 (es) * 1999-04-08 2003-02-16 Asturpharma S A Sintesis de 6-(d-alfa-(bencilidenaminofenilacetamido))penicilanato de 1,1-dioxopenicilanoiloximetilo y analogos. nuevos intermedios para la sintesis de sultamicilina.

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR830001903B1 (ko) * 1979-02-13 1983-09-19 레오 파마슈티칼 프로덕츠 리미티드 페니실란산유도체의 제조방법
IL64009A (en) * 1980-10-31 1984-09-30 Rech Applications Therap Crystalline 1,1-dioxopenicillanoyloxymethyl 6-(d-alpha-amino-alpha-phenylacetamido)penicillanate tosylate hydrates,their production and pharmaceutical compositions containing them
IN159362B (fi) * 1981-03-23 1987-05-09 Pfizer
US4419284A (en) * 1981-03-23 1983-12-06 Pfizer Inc. Preparation of halomethyl esters (and related esters) of penicillanic acid 1,1-dioxide

Also Published As

Publication number Publication date
DK558883D0 (da) 1983-12-05
GR78768B (fi) 1984-10-02
PL142142B1 (en) 1987-09-30
EP0112087B1 (en) 1987-05-06
JPS59112992A (ja) 1984-06-29
AU2196783A (en) 1984-06-14
IE832853L (en) 1984-06-06
IE56326B1 (en) 1991-06-19
DK558883A (da) 1984-06-07
FI834456A (fi) 1984-06-07
FI834456A0 (fi) 1983-12-05
JPH0119396B2 (fi) 1989-04-11
DK163926B (da) 1992-04-21
KR870000610B1 (ko) 1987-03-25
DE3371340D1 (en) 1987-06-11
ES527729A0 (es) 1985-05-01
FI79710C (fi) 1990-02-12
HU191902B (en) 1987-04-28
JPS63211289A (ja) 1988-09-02
JPH026758B2 (fi) 1990-02-13
PH20068A (en) 1986-09-18
YU236083A (en) 1986-02-28
PT77733A (en) 1983-12-01
PL244922A1 (en) 1985-03-12
ES8504824A1 (es) 1985-05-01
EP0112087A1 (en) 1984-06-27
PT77733B (en) 1986-05-30
KR840007010A (ko) 1984-12-04
AU545390B2 (en) 1985-07-11
DK163926C (da) 1992-09-14
CA1212104A (en) 1986-09-30
ATE26985T1 (de) 1987-05-15
YU43332B (en) 1989-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
PL129534B1 (en) Process for preparing novel derivatives of 6-beta-hydroxyalkylpenicillanic acid
JP2002514649A (ja) エポチロン誘導体、それらの製造方法、並びにそれらの使用
FI79710B (fi) Foerfarande och mellanprodukter foer framstaellning av sultamicillin och dess analoger.
EP1228074B1 (en) Method of preparing highly pure cefpodoxime proxetil
US3951954A (en) Novel oxofuryl ester derivatives of penicillin and cephalosporin
FI75165B (fi) Foerbaettrat foerfarande foer framstaellning av penicillansyraklormetylestrar.
US3996236A (en) Methoxymethyl D-6-(2,2-dimethyl-5-oxo-4-phenyl-1-imidazolidinyl)penicillanate
US5700945A (en) Process for preparing nizatidine
US4417047A (en) Novel tetrazole-5-thiol ester and process for preparing cefamandole using same
US5288860A (en) Process for preparing thiazolino azetidinone and 2-exo-methylenepenam derivative
EP0014566A1 (en) Halogenated beta-lactam compounds and process for their preparation
US4375434A (en) Process for 6'-amino-penicillanoyloxymethyl penicillanate 1,1-dioxide
KR870000313B1 (ko) 6-(아미노메틸)페니실란산 1,1-다이옥사이드 및 이의 유도체의 제조방법
US4868297A (en) Process for preparing sultamicillin and analogs
KR860001369B1 (ko) 페니실란산 에스테르류의 제조 방법
KR840002046B1 (ko) 세팔로스포린의 제조방법
US4148995A (en) Process for preparing cephem lactones for cephalosporin-type antibiotics
KR100388108B1 (ko) 세팔로스포린계 항생제 중간체 신규 제조방법
EP0120094B1 (en) Azetidinone compounds
JPH0446958B2 (fi)
EP0122002A1 (en) Process for preparing azetidinone derivatives
US4394313A (en) Symmetrical azetidinone aldehyde disulfides and process
WO2019168025A1 (ja) モルヒナン誘導体の製造方法
KR100361828B1 (ko) 반응성 유기산 유도체로 부터 세포탁심을 제조하는방법
JPH0329796B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: PFIZER INC.