FI78399B - Byggelement foer byggmodeller, isynnerhet foer leksaker. - Google Patents

Byggelement foer byggmodeller, isynnerhet foer leksaker. Download PDF

Info

Publication number
FI78399B
FI78399B FI840595A FI840595A FI78399B FI 78399 B FI78399 B FI 78399B FI 840595 A FI840595 A FI 840595A FI 840595 A FI840595 A FI 840595A FI 78399 B FI78399 B FI 78399B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
row
contact
building element
pins
connecting pins
Prior art date
Application number
FI840595A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840595A0 (fi
FI840595A (fi
FI78399C (fi
Inventor
Peter Bolli
Original Assignee
Interlego Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Interlego Ag filed Critical Interlego Ag
Publication of FI840595A0 publication Critical patent/FI840595A0/fi
Publication of FI840595A publication Critical patent/FI840595A/fi
Publication of FI78399B publication Critical patent/FI78399B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78399C publication Critical patent/FI78399C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • A63H33/04Building blocks, strips, or similar building parts
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63HTOYS, e.g. TOPS, DOLLS, HOOPS OR BUILDING BLOCKS
    • A63H33/00Other toys
    • A63H33/04Building blocks, strips, or similar building parts
    • A63H33/042Mechanical, electrical, optical, pneumatic or hydraulic arrangements; Motors

Landscapes

  • Toys (AREA)
  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)
  • Heterocyclic Carbon Compounds Containing A Hetero Ring Having Oxygen Or Sulfur (AREA)
  • Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Building Environments (AREA)
  • Finishing Walls (AREA)
  • Switch Cases, Indication, And Locking (AREA)
  • Retaining Walls (AREA)
  • Multi-Conductor Connections (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)
  • Air Bags (AREA)
  • Coin-Freed Apparatuses For Hiring Articles (AREA)

Description

1 78399
Rakennuselementti rakennusmalleja, erikoisesti leikkikaluja varten Tässä keksinnössä on esitetty rakennuselementti 5 rakennusmalleja, erikoisesti leikkikaluja varten patentti vaatimus l:n lajimääritelmän mukaisesti.
Esimerkiksi sveitsiläisestä patentista nro 362 354 tunnetaan tämänkaltaisia rakennuselementtejä, joissa yhden puolen seinä on varustettu vänintään yhdellä rivillä kyt-10 kentätappeja ja toinen puoli vastakytkentäelimillä yhdistettäväksi toisen rakennuselementin kytkentätappeihin. Sveitsiläisestä patentista nro 455 606 on edelleen tunnettua, että vähintään osalla kytkentätapeista on sähköä johtavat pinnat tai että vastakytkentäelimillä varustetulle 15 puolelle seinää on järjestetty sähköä johtavat kontakti-elimet, joiden tarkoituksena on kahden rakennuselementin mekaanisessa yhdistämisessä aikaansaada sähkökontakti toisen kytketyn rakennuselementin johtavan yläpinnan kanssa.
Tällaisten tunnettujen rakennuselementtien val-20 mistus sähköisten virtapiirien järjestämiseksi tulee kalliiksi, eikä niitä voi yleisesti käyttää saman rakennus-elementtisysteemin toisten rakennuselementtien kanssa ja ne vaativat käyttäjältään vähintään sähkötekniikan alkeis-tietoja virrankulun suhteen.
25 Julkaistusta saksalaisesta patenttihakemuksesta nro 25 52 587 on sähköisellä liitäntämahdollisuudella varustettu liitäntärakenneyksikkö, tunnettu, jossa rakenne-yksikön kohoumien ja syvennysten kosketuskohtien läpi saadaan aikaan sähköliitäntä pistämällä yhteen näihin kohtiin 30 asetetut kontaktikohdat, jolloin erityisesti myös on varottava oikosulkua yhteenliittämisessä. Mutta patenttihakemuksessa ei ole kuitenkaan selitetty, kuinka nämä liitäntä-pinnat on liitettävä yhteen.
Keksinnön tehtävänä on tehdä edellä mainitunlai-35 nen rakennuselementti, jonka sähköiset liitäntäkeinot soveltuvat jokaisen rakennuselementtisysteemin kytkentätappeihin tai vastakytkentäelimiin, joka edelleen on halutta- 2 78399 essa yhdistettävissä kosketuksettomiin rakennuselementtei-hin samassa rakennuselementtisysteemissä ja jonka liitän-täkyky samanlaisen rakennuselementin kanssa on asennonmu-kaisesti yksiselitteisesti määriteltävissä, jotta saatai-5 siin mahdolliseksi kaksinapaisten virtapiirien oikosulku-varma sähköliitäntä.
Keksinnönmukaisesti on rakennuselementillä patenttivaatimus l:n tunnusmerkkiosassa esitetyt tunnusmerkit.
10 Tällä rakennuselementin kehittämisellä on kytket täessä kahta samanlaista rakennuselementtiä toisiinsa nähden kohtisuoraan asemaan myös ilman erityisiä varotoimenpiteitä, s.o. ilman käyttäjän elektroteknisiä tietoja, myös estetty oikosulkujen esiintyminen kummankin rakennus-15 elementin jokaiseen riviin järjestettyjen virtapiirien välillä.
Keksinnön mukaisen rakennuselementin, jossa yhden seinän toinen puoli on varustettu kytkentätapeilla, edullinen suoritusmuoto on siinä, että joka toisen kytkentä-20 tapin jokaisen rivin vähintään yhdessä osassa on sähköä johtava pinta, jolloin toisen rivin sähköä johtavat kytken-tätapit on järjestetty vastapäätä toisen rivin vastaavia tappeja pituussuunnassa, ja että seinän toiselle puolelle jokaista kytkentätappiriviä kohti on järjestetty rivinsuun-25 nassa ulottuva kontaktikisko, joka on liitetty sähköisesti kytkentätappien johtavien pintojen kanssa ja jossa on sähköä johtavat pinnat, jotka on muodostettu olemaan sähkö-kosketuksessa viereisen kytketyn rakennuselementin yhden kytkentätappirivin johtavien pintojen kanssa.
30 Toisaalta voi rakennuselementti, jossa on seinä, jonka toinen puoli on varustettu kytkentätapeilla, olla myös siten muodostettu, että jokaisen rivin vähintään yhdessä osassa kaikissa peräkkäin olevissa kytkentätapaissa on sähköä johtavat pinnat ja ne on liitetty toisiinsa säh-35 köisesti, ja että seinän toiselle puolelle jokaista kytkentätappiriviä vastaan joka toisen kytkentätapin kohdalle 3 78399 on järjestetty kontaktielementti, joka on sähköisesti liitetty rivin kytkentätappien johtaviin pintoihin ja jossa on sähköä johtava pinta, joka on muodostettu olemaan sähkökosketuksessa viereisen kytketyn rakennusele-5 mentin kytkentätappien johtavien pintojen kanssa, jolloin kytkentätappien yhden rivin kanssa yhdistetyt kontakti-elementit on järjestetty rivin suunnassa vastapäätä kytkentätappien toisen rivin kanssa yhdistettyjä kontakti-elementtejä.
10 Kukin sähköä johtavlla pinnalla varustettu kon- taktikisko ensiksimainitun suoritusesimekin mukaan voi olla järjestetty joko pitkin kahta yhdensuuntaista onton kappaleen sivuseinää tai molemmin puolin ja pitkin kahdesta yhdensuuntaisesta onton kappaleen sivuseinästä yhtä 15 pitkän matkan päässä olevaa keskilinjaa. Näiden kahden vaihtoehdon avulla on mahdollista varustaa kontaktikiskot rakennuselementeissä käytännöllisesti katsoen halutunlaisilla vastakytkentäelimillä.
Keksinnön kohteen suoritusesimerkkejä seloste-20 taan seuraavassa piirustusten perusteella. Nissä kuvio 1 esittää rakennuselementin yläpuolta päältäpäin, jossa on kaksi kytkentätappiriviä, kussakin kuusi tappia, joiden sivupinnat ovat osittain sähköä johtavia, kuvio 2 esittää kuvion 1 rakennuselementin ala-25 puolta päältäpäin varustettuna kontaktikiskoilla, kuvio 3 esittää leikkausta pitkin linjaa II - III 1, kuvio 4 esittää kaavakuvaa kahdesta suorakulmai-sesti toistensa kanssa kytketystä kuvioiden 1-3 rakennus-elementistä , 30 kuvio 5 esittää kuvion 4 mukaista kaavakuvaa ra kennuselementin kuvion 4 päinvastaisesta asemasta, kuvio 6 esittää lisäsuoritusmuotoa rakennuselementin yläpuolesta päältäpäin, jossa on kaksi kytkentätappiriviä, kussakin kuusi kytkentätappia, 35 kuvio 7 esittää kuvion 6 rakennuselementin ala puolta päältäpäin, 4 78399 kuvio 8 esittää perspektiivikuvaa rakennuselemen-tin osan yläsivusta lisäsuoritusmuodossa, jossa kaikilla kytkentätapeilla on sähköä johtavat pinnat ja on yhdistetty keskenään, mutta joihin on kuitenkin järjestetty vasta-5 puolelle erilliset pinnalla olevat kontaktielementit, kuviot 9-19 esittävät kaavakuvia kulloinkin kahdessa suorassa kulmassa kytketystä rakennuselementistä, joissa on kaksi kytkentätappiriviä, kuvio 20 esittää perspektiivikuvaa kuvion 1 mukai-10 sen rakennuselementin yhden osan yläpuolesta, jossa johtavat kytkentätapit on kuitenkin muodostettu kontaktirasi-oiksi, kuvio 21 esittää perspektiivikuvaa levymäisen rakennuselementin yläpuolesta, jossa on enemmän kuin kaksi 15 riviä kytkentätappeja, kuvio 22 esittää perspektiivikuvaa kuvion 2 rakennuselementin alapuolesta, jossa kontaktikiskot on muodostettu joustaviksi.
Kuvioissa 1-3 esitetyllä leikkikalurakennusele-20 mentillä on sinänsä esimerkiksi sveitsiläisestä patenttijulkaisusta 362 354 tunnetulla tavalla laatikonmuotcinen, sähköä eristävästä muovista koostuva ontto kappale 1, jossa on päätyseinät 2, sivuseinät 3 on pääty- ja sivuseiniin kohtisuorassa oleva pohjaseinä 4. Pohjaseinän 4 ulkopuolella 25 on rakennuselementissä sylinterimäiset kytkentätapit 5 tai 6. Onton kappaleen 1 sisäpuolelle on muodostettu kiin-nitettävästi vaikuttavat vastakytkentäelimet, jotka koostuvat sylinterimäisistä, onton kappaleen 1 pohjaseinästä 4 kohoavista putkista 7.
30 Esitetyssä suoritusesimerkissä on rakennuselemen tissä kaksi kuuden parittain vierekkäin olevan kytkertä-tapin 5 tai 6 riviä 8 ja 9 sekä viisi vastakytkentäputkea 7. Yhteenkytkettäessä kahta kuvioiden 1 - 3 mukaista raken-nuselementtiä tai vastaavia erimittaisia elementtejä, kiin-35 nittyvät toisen rakennuselementin kytkentätapit 5 ja 6 molempien rakennuselementtien päällekkäisiin osiin joko kahden 5 78399 vastakytkentäputken 7 ja sivuseinän 3 väliin tai vastakyt-kentäputken 7, sivuseinän 3 ja päätyseinän 2 väliin. Tähän kiinteään, mutta irrotettavissa olevaan, mekaaniseen lii-täntälajiin ei enää tarvitse perehtyä tarkemmin, koska se 5 on jo kyllin tuttu.
Rakennuselementin kuvioissa 1-3 esitetyssä suo-ritusesimerkissä on kummankin sivun 8-9 joka toisessa kytkentätapissa 6 sähköä johtavat pinnat, erikoisesti sähköä johtavat sivupinnat, jolloin nämä kytkentätapit ovat 10 metallisia tappeja, joka on merkitty kuvioissa 1 ja 2 niiden otsasivun viivoituksella. Niiden välissä olevat kytkentätapit on tehty täysin onton kappaleen 1 eristävästä muovimateriaalista. Toisen rivin 8 johtavat kytkentätapit 6 on vuoroteltu toisen rivin 9 kytkentätappeja vastapäätä 15 onton kappaleen 1 pituussuunnassa yhden kytkentätapin ympärille .
Kuten kuvioista 2 ja 3 on nähtävissä, tulee kummankin rivin 8, 9 kukin johtava kytkentätappi 6 läpi poh-jaseinän 4 ja nojaa metallisen kulmakiskon 11 toiseen kyl-20 keen 10. Nämä kytkentätapit 6 on yhdistetty, esim. juottamalla, kyljen 10 kanssa mekaanisesti ja sähköisesti, niin että saman rivin kaikki johtavat kytkentätapit 6 on liitetty sähköisesti toisiinsa. Kulmakiskon 11 toinen kylki 12, joka ulottuu onton kappaleen 1 sisätilassa yli sen 25 koko pituuden, nojaa onton kappaleen 1 jompaan kumpaan sivuseinään 3 ja muodostaa pitkin kyseistä sivuseinää 3 ulottuvan kontaktinauhan johtavan pitkittäispinnan kanssa.
On selvää, että pituussuunnassa tapahtuvan kahden samanlaisen kuvioiden 1-3 mukaisen rakennuselementin 30 päällekkäinasettamisessa ja kytkennässä, siten että ne peittävät toisensa kokonaan tai osittain, joutuvat toisen rakennuselementin yhden rivin 8 johtavien kytkentätappien 6 sivupinnat sähkökosketukseen toisen rakennuselementin toisen kontaktinauhan 12 kanssa, ja että tämä koskee myös 35 toisen rivin 9 johtavia kytkentätappeja 6 ja toista kyt-kentänauhaa 12, niin että molempiin kytkentätappien 6 6 78399 riveihin 8, 9 järjestetyt virtapiirit säilyvät ja jäävät toisistaan erilleen. Mutta myös silloin, kun toista raken-nuselementtiä ei aseteta samassa pituussuunnassa toisen rakennuselementin päälle ja kytketä sen kanssa, vaan toi-5 siinsa nähden kohtisuorassa asemassa, jäävät kytkentä- tappien 6 molempiin riveihin 8, 9 järjestetyt virtapiirit säilymään ja toisistaan erilleen, mikä selitetään seuraa-vassa kuvioiden 4 ja 5 perusteella.
Kuvioiden 4 ja 5 mukaan on ensimmäinen kytkentä-10 tappien riveillä 8 ja 9 varustettu rakennuselementti asetettu kohtisuorasti toisen kytkentätappien riveillä 8' ja 9' varustetun rakennuselementin päälle. Tässä on ensimmäisen rakennuselementin eristävät kytkentätapit 5 merkitty tyhjillä ympyröillä ja ensimmäisen rakennuselementin joh-15 tavat kytkentätapit 6 täytetyillä ympyröillä. Toisen rakennuselementin kytkentätapit, joilla ei ole vaikutusta kyseessä olevaan sähkökosketuskykyyn, on merkitty tyhjillä ympyröillä. Toisen rakennuselementin molemmat kontak~inau-hat 12' on vain merkitty, koska ensimmäisen rakennuselemen-20 tin vastaavat eivät ole käytössä.
Kuvion 4 järjestelyssä joutuu ensimmäisen rakennuselementin rivin 8 johtava kytkentätappi 6 sähkökoske-tukseen toisen rakennuselementin rivin 8' kontaktinauhan 12' kanssa. Sama koskee rivejä 9 ja 9'. Siten ovat kaikki 25 ensimmäisen rakennuselementin toisen rivin 8 kytkentätapit 6 kaikkien toisen rakennuselementin toisen rivin 8' kytkentätappien 6' kanssa sähköliitännässä, samoin kuin kaikki ensimmäisen rakennuselementin toisen rivin 9 kytkentätapit 6 kaikkien toisen rakennuselementin toisen rivin 9' kytken-30 tätappien 6' kanssa. Tällöin ei voi ilmaantua mitään oikoyhteyttä, s.o. mitään oikosulkua yhdestä rivistä 8 tai 8' toiseen riviin 9 tai 9'. Tämä liitäntäjärjestely säilyy muuttumattomana, kun toinen rakennuselementti, jossa on rivit 8, 9' asetetaan pituussuunnassa ensimmäisen rakennus-35 elementin, jossa on rivit 8, 9, päälle.
7 78399
Jos kuvion 5 mukaisesti siirretään toista raken-nuselementtiä, jossa on rivit 8', 9', yhden kytkentätap-pivälimatkan verran ensimmäisen rakennuselementin, jossa on rivit 8, 9 päälle, jää edellä saatu oikosulkuvarma lii-5 täntä rivien 8, 9 ja 8', 9' jäljelle. Sitävastoin tapahtuu napojenvaihto, sillä nyt on liitetty rivi 8 rivin 9' kanssa ja rivi 9 rivin 8' kanssa.
Kuvioissa 6 ja 7 on lisäksi esitetty leikkikalu-rakennuselementti, jonka ontto kappale 1 eroaa kuvioiden 10 1 ja 2 ontosta kappaleesta siinä, että onton kappaleen si sälle on muodostettu kaksi yhdensuuntaista pituusseinää 3' vastakytkentäelimiksi kytkentätapeille 5 ja 6, jotka ovat kahdessa rivissä 8 ja 9, pohjaseinän 4 sisäpinnalle ja päätyseiniin 2. Tässä tapauksessa on tarkoituksenmukaista 15 järjestää kulmakiskot 11, jotka yhdistävät kulloinkin toisen rivin 8, 9 johtavat kytkentätapit 6 toisella kyljellään 10 ja vaikuttavat toisella kyljellään 12 kontaktinau-hana viereisen rakennuselementin johtaville kytkentätapeille 6, siten, että kontaktinauhat 12 kulkevat pitkin yhdensuun-20 täisiä seiniä 3'. Toisin ilmaistuna on kontaktinauhat 12 järjestetty molemmin puolin ja pitkin onton kappaleen 1 kummastakin yhdensuuntaisesta sivuseinästä yhtä pitkän matkan päässä olevaa keskilinjaa toisistaan sähköisesti erotetuiksi. Muutoin saavutetaan kuvioiden 6 ja 7 rakennusele-25 mentillä sama käyttö ja vaikutus kuin kuvatulla kuvioiden 1 ja 2 rakennuselementillä.
Metallisten kytkentätappien 6 asemesta voidaan eristävät tapit myös varustaa esim. hylsynmuotoisella vaip-pakappaleella, jolloin kytkentätappien jokaiseen riviin 30 järjestetään kulmakiskon 11 asemesta nauhanmuotoinen kul-makiskon 11 kylkeä 12 vastaava kontaktinauha onton kappaleen 1 sisälle ja yhdistetään suoran rivin hylsynmuotoisten vaippakappaleiden kanssa. Kun suljetun hylsyn asemesta, joka on syvävedolla valmistettavissa, käytetään pituus-35 raolla varustettua hylsyä, voidaan hylsyt ja niihin kuuluva kontaktinauha valmistaa meistämällä ja taivuttamalla 8 78399 yksikappaleiseksi. Sekä johtavia kytkentätappeja että myös kuvattujen kontaktielimien kontaktinauhoja voidaan soveltaa käytännöllisesti katsoen kaikkiin rakennuselementtisys-teemeihin yksinkertaisesti muotoilemalla eristäviä kytken-5 tätappeja ja vastakytkentäeliä.
Kuviossa 8 on esitetty perspektiivikuvana leikki-kalurakennuselementti/ jossa on kuvioiden 1 ja 2 kosketus-järjestyksen suunta vaihdettu. Esitetyssä rakennuselemen-tissä on kaksi riviä 13 ja 14 kytkentätappeja 15. Päinvas-10 toin kuin kuvioiden 1 ja 2 suoritusmuodossa on kuitenkin kaikilla kytkentätapeilla 15 sähköä johtavat sivupinnat 16. Sen lisäksi on kaikki saman rivin 13 tai 14 kytkentätapit 15 yhdistetty toisiinsa sähköisesti metallisella nauhalla 17.
Toisaalta on esitetyn rakennuselementin sisälle 15 kuvion 2 mukaisesti yhden kontaktikiskon 11 per rivi asemesta järjestetty yksittäiset erilliset, pinnalla olevat kontaktielementit 18, jotka on esitetty kuviossa 8 katkoviivoilla. Jokainen kontaktielementti 18 ulottuu metallisesta liitäntänauhasta 17, jolla se on sähköisesti yhdis-20 tetty, pitkin kyseistä sivuseinää 3 sivuseinän 3 alareunaan asti. Ainoastaan kummankin rivin 13, 14 joka toisen kytken-tätapin 15 kohdalle on järjestetty tällainen kontaktielementti 18. Sen lisäksi ovat toisen rivin 13 kontaktielementit 18 toisen rivin 14 kontaktielimien suhteen kytken-25 tätapin 15 ympärillä.
On selvää, että kytkettäessä kahta tämän laatuista samanlaista rekennuselementtiä samalla tavalla ja erikoisesti ilman oikosulkuvaara saadaan aikaan sähköliitäntöjä, kuten tämä on jo selitetty kuvioiden 4 ja 5 perusteella.
30 Sekä kytkentätappien johtavia pintoja että myös kuvattujen kontaktiisitteiden kontaktikiskoja, erikoisesti niitä, jotka on kuvattu kuvioissa 1, 2, 6 ja 7, voidaan soveltaa käytännöllisesti katsoen kaikkiin tunnettuihin systeemeihin muotoilemalla yksinkertaisesti rakennuseLe-35 menttien vastakytkentäelimiä. Kuvioissa 9-19 esitetyn 9 78399 kaavamaisen katsauksen perusteella selitetään tämä seuraa-vassa. Tässä kaavamaisessa katsauksessa on molempien kohtisuorassa toisiaan vasten kytkettyjen rakennuselementtien osallistuvien kontaktilaitteiden esitys sama kuin kuviossa 5 4. Tässä osoittavat kuviot 10» 12, 14, 16 ja 18 kulloinkin kontaktikiskoja, jotka on järjestetty oleellisesti pitkin rakennuselementin kumpaakin sivuseinää. Kuvioiden 9, 11, 13, 15, 17 ja 19 rakennuselementeissä on kontaktikiskot järjestetty rakennuselementin keskilinjan kummallekin puo-10 lelle.
Kuviossa 9 on esitetty kosketus kytkettäessä kahta kuvioiden 6 ja 7 rakennuselementtiä, jolloin toisen rakennuselementin eristävien ja johtavien kytkentätappien 5 ja 6 rivien 8 ja 9 merkintä sekä toisen rakennuselemen-15 tin rivien 8' ja 9' kontaktikiskojen 12' merkintä tapahtuu vastaavasti kuin kuviossa 4. Tässä on myös havaittavissa, että saavutetaan oikosuluton sähköliitäntäjärjestys.
Sellaiset leikkikalurakennuselementit ovat tunnettuja, joissa on sylinterimästen kytkentätappien sijasta 20 neliömäiset kytkentätapit. Myös näihin rakennuselementtei- hin voidaan asentaa kyseiset kontaktilaitteet, kuten kuvioissa 10 ja 11 on estetty.
Edelleen kuvioissa 11 - 19 esitetyissä kontakti-laitteiden järjestelyissä käytetään kontaktikiskoja, jota 25 on moneen kertaan taivutettu. Tämä tapahtuu kyseisten rakennuselementtien vastakytkentäelimien erikoisen muodostuksen vuoksi. Kuvion 2 mukaistenvastakytkentäputkien lisäksi tunnetaan esimerkiksi suhteellisen ohuita, suuresta määrästä muodostettuja nastoja, jotka voivat olla yhtenäisiä 30 tai uritettuja.
Kuviossa 20 on esitetty kuvion 1 rakennuselementin kaltainen leikkikalurakennuselementti perspektiivikuvana osittain. Tässä rakennuselementissä on metallisissa kytkentätapeissa 6, jotka on järjestetty rivittäin vuoro-35 telien eristävien kytkentätappien 5 kanssa, keskinen aukko 19, johon kosketusnasta on pistettävissä sähkövirran kytkemiseksi tai katkaisemiseksi rakennuselementissä.
ίο 78399
Kyseisiä kytkentäelimiä voidaan myös asentaa levynmuotoisiin rakennuselementteihin, joissa on useita kytkentätappirivejä, johtamaan ja poistamaan virtaa sellaisessa rakennuselementissä. Esimerkkinä on kuviossa 5 21 esitetty tällainen rakennuselementti, jossa on useita vierekkäin olevia rivejä eristäviä kytkentätappeja 5. Kahdessa vierekkäin olevassa rivissä 20 ja 21 on kulloinkin kummatkin reunakytkentätapit 6 tai seuraavat sisäänpäin olevat kytkentätapit 6 varustettu johtavilla pinnoilla 10 22. Esitetyssä rakennuselementissä on kummankin rivin 20, 21 kytkentätappien 6 johtavat pinnat 22 keskenään yhdistetty rakennuselementtien onttoon alapuoleen järjestetyillä kontaktinauhoilla, joita ei ole esitetty, sähköisesti.
Samanlainen litteä suhteellisen suuripintainen 15 rakennuselementti voi myös olla pohjalevynä, jossa on määrätyissä kohdissa, erikoisesti pohjalevyn vierekkäisillä reunoilla, kuten kuvion 21 rakennuselementissä pareittain tai vuorottaisesti järjestettyjä, sähköä johtavia kytkentätappeja, jotka on yhdistetty toisiinsa kaksinapai-20 sesti pohjalevyn alapuolella. Pohjalevyn kaksinapaiseen virransyöttöön johtavilla kytkentätapeilla varustetusta virtalähteestä tai kaksinapaiseen virranottoon pohjale-vystä johtavilla kytkentätapeilla tai johtavissa kontakti-kiskoilla varustetusta käyttäjästä, esim. lamppu, käyte-25 tään liitäntäeliminä kyseessä olevia esimerkiksi kuvioiden 1-9 perusteella kuvattuja rakennuselementtejä.
Vaikka tavallisesti rakennuselementin joustavien sivuseinien ansiosta saavutetaan automaattisesti kosketus-paine, on kuviossa 22 esitetty vastakytkentäputkilla 7 va-30 rustetun rakennuselementin alapuoli, jossa johtavat kon- taktinauhat 12 on tehty joustaviksi. Tässä ulottuvat tarkoitetuissa kosketuskohdissa kontaktinauhat ainoastaan sormina 23 yli koko sivuseinän 3 korkeuden. Sormilla 23 saavutetaan joustava kosketus viereisen kytketyn rakennus-35 elementin kytkentätappien johtavien pintojen kanssa.
11 78399
Keksinnön mukaisilla rakennuselementeillä tapahtuvat sähköliitännät, joita elementtejä voidaan halutulla tavalla yhdistää lukuunottamatta kyseisen rakennuselement-tisysteemin eristävästä muovimateriaalista koostuvia ra-5 kennuselementtejä, ongelmattomasti, ilman ohjeita ja tietoja, ja ilman oikosulkuvaaraa.

Claims (11)

12 78399
1. Rakennuselementti rakennusmalleja varten, erikoisesti leikkikaluksi, jossa on vähintään kaksi yhdensuun- 5 täistä riviä (8,9;13,14) kytkentätappeja (5,6;15,16) ja näiden rivien suunnassa kulkevat kontaktielimet (11;17) sähkövirtapiirien valmistamiseksi, tunnettu ensimmäisestä jokaiseen kytkentätappiriviin (8,9;13,14) järjestetystä rivistä toisistaan erotettuja ensimmäisiä kontakti-10 elimiä (6;18), jotka on siirretty toisen rivin ensimmäisten kontaktielinten (6;18) suhteen rivien pituussuunnassa, ja toisista jokaiseen kytkentätappiriviin järjestetyistä kon-taktielimistä (11;17), jotka ovat ainakin useammilla kulloisenkin rivin ensimmäisistä kontaktielimistä (6;18) yh-15 teisiä ja on niihin sähköisesti yhdistetty, jolloin ensimmäiset kontaktielimet (6;18) on tarkoitettu olemaan sähkö-kosketuksessa viereisen kytketyn rakennuselementin toisten kontaktielinten (11;17) kanssa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennuselementti, 20 jossa on seinä (4), jonka toinen puoli on varustettu kyt- kentätapeilla (5,6), tunnettu siitä, että osassa jokaista riviä joka toisessa kytkentätapissa (6) on sähköä johtava pinta, jolloin toisen rivin (8) sähköä johtavat kytkentätapit (6) toisen rivin (9) kytkentätappeja vasta-25 päätä on siirretty rivien (8,9) pituussuunnassa, ja että seinän toiselle puolelle kumpaakin kytkentätappiriviä kohden on järjestetty rivien suunnassa kulkeva kontaktikisko (11), joka on yhdistetty sähköisesti kytkentätappien (6) johtaviin pintoihin ja jossa on sähköä johtavat pinnat (12), 30 jotka on tarkoitettu olemaan sähkökosketuksessa viereisen kytketyn rakennuselementin toisen rivin kytkentätappien (6) johtavien pintojen kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennuselementti, jossa on seinä, jonka toinen puoli on varustettu kytkentä- 35 tapeilla (15,16), tunnettu siitä, että ainakin osassa kutakin riviä (13,14) kaikissa peräkkäin olevissa 13 78399 kytkentätapeissa (15,16) on sähköä johtavat pinnat (17) ja ne on sähköisesti yhdistetty toisiinsa, ja että toiselle puolelle seinää jokaista kytkentätappiriviä (15,16) kohden joka toisen kytkentätapin kohdalle on järjestetty kontakti-5 elementti (18), joka on yhdistetty sähköisesti rivin kyt-kentätappien johtavien pintojen (17) kanssa ja jossa on sähköä johtava pinta, joka on tarkoitettu olemaan sähkö-kosketuksessa viereisen kytketyn rakennuselementin kytkentätapin (15,16) johtavan pinnan (17) kanssa, jolloin kytkentä-10 tappien (15,16) toisen rivin kanssa yhdistetyt kontaktiele-mentit (18) on siirretty kontaktitappien toisen rivin kanssa yhdistettyjen kontaktielementtien (18) suhteen rivin suunnassa.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen rakennus-15 elementti, tunnettu siitä, että siirron suuruus on sama kuin kahden rivien suunnassa vierekkäisen kytkentätapin välimatka.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rakennuselementti, jossa on kaksi kytkentätappien rivien suuntaista yhdensuun- 20 täistä sivuseinää (3), tunnettu siitä, että kumpaakin sivuseinää pitkin on järjestetty johtava kontaktikisko (11).
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rakennuselementti, jossa on kaksi kytkentätappien rivien suunnassa yhdensuun- 25 täistä sivuseinää (3), tunnettu siitä, että kummallekin puolelle ja pitkin molemmista sivuseinistä yhtä pitkän matkan päässä olevaa keskilinjaa on järjestetty johtava kontaktikisko.
7. Patenttivaatimuksen 3 mukainen rakennuselementti, 30 jossa on kaksi kytkentätappien rivien suunnassa yhdensuun- - täistä sivuseinää (3), tunnettu siitä, että johta villa pinnoilla varustetut kontaktielementit (18) on järjestetty sivuseinien sisäpinnoille.
8. Patenttivaatimuksen 3 mukainen rakennuselementti, ·... 35 jossa on kaksi kytkentätappien rivien suunnassa yhdensuun taista sivuseinää (3), tunnettu siitä, että johta- --------- 1. i4 78399 villa pinnoilla varustetut kontaktielementit (18) on järjestetty kummallekin puolelle ja pitkin kummastakin sivu-seinästä yhtä pitkän matkan päässä olevaa keskilinjaa..
9. Jonkin patenttivaatimuksen 2, 5 ja 6 mukainen ra-5 kennuselementti, tunnettu siitä, että johtavilla pinnoilla varustetut kytkentätapit on muodostettu metalli-tapeiksi, jotka tulevat mainitun seinän (4) läpi, ja että on kaksi kulmakiskoa (11), joiden toinen kylki (10) nojaa saman rivin metallitappien sisempään otsapuoleen ja on tä-10 män kanssa johtavasti yhdistetty, ja toinen kylki (12) muodostaa johtavan kontaktinauhan.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 2, 5 ja 6 mukainen rakennuselementti, tunnettu siitä, että johtavilla pinnoilla varustetut kytkentätapit (6) koostuvat eristä- 15 västä tapista ja sen päälle asetetusta metallisesta vaip-pakappaleesta, esim. lähes suljetusta hylsystä, ja että saman rivin kytkentätappien vaippakappaleet on yhdistetty niihin kuuluviin johtaviin kontaktinauhoihin.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 2-10 mukainen raken-20 nuselementti, tunnettu siitä, että vähintään osalla johtavilla pinnoilla varustetuista kytkentätapeista (6) johtavalla sisäpinnalla varustettu keskinen aukko (19) kos-ketusnastan sisäänviemiseksi, jolloin aukon sisäpinta on sähköliitännässä kytkentätapin johtavan pinnan kanssa. 15 78399
FI840595A 1983-02-14 1984-02-14 Byggelement foer byggmodeller, isynnerhet foer leksaker. FI78399C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH81583 1983-02-14
CH81583 1983-02-14

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840595A0 FI840595A0 (fi) 1984-02-14
FI840595A FI840595A (fi) 1984-08-15
FI78399B true FI78399B (fi) 1989-04-28
FI78399C FI78399C (fi) 1989-08-10

Family

ID=4195839

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840595A FI78399C (fi) 1983-02-14 1984-02-14 Byggelement foer byggmodeller, isynnerhet foer leksaker.

Country Status (32)

Country Link
US (1) US4556393A (fi)
EP (1) EP0116519B1 (fi)
JP (1) JPS59156366A (fi)
KR (1) KR910003401B1 (fi)
AT (1) ATE22661T1 (fi)
AU (1) AU567320B2 (fi)
BG (1) BG44536A3 (fi)
BR (1) BR8400613A (fi)
CA (1) CA1224042A (fi)
CS (1) CS266324B2 (fi)
DD (1) DD223637A5 (fi)
DE (1) DE3460879D1 (fi)
DK (1) DK155206C (fi)
EG (1) EG18198A (fi)
ES (1) ES287794Y (fi)
FI (1) FI78399C (fi)
GR (1) GR81784B (fi)
HK (1) HK11988A (fi)
HU (1) HU189043B (fi)
IE (1) IE54875B1 (fi)
IL (1) IL70827A (fi)
MA (1) MA20030A1 (fi)
MX (1) MX156523A (fi)
MY (1) MY100068A (fi)
NO (1) NO158855C (fi)
NZ (1) NZ206997A (fi)
PH (1) PH21864A (fi)
PL (1) PL143934B1 (fi)
PT (1) PT78100B (fi)
SG (1) SG39087G (fi)
SU (1) SU1340573A3 (fi)
ZA (1) ZA84690B (fi)

Families Citing this family (59)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK156503C (da) * 1984-08-03 1990-01-22 Lego As Stroemfoerende byggeelement
DK156244C (da) * 1984-08-03 1989-12-04 Lego As Stroemfoerende byggeelement
JPS61172000U (fi) * 1985-04-16 1986-10-25
JPS6248397U (fi) * 1985-09-12 1987-03-25
DK154964C (da) * 1986-01-22 1989-05-29 Lego As Legetoejsbyggelement med elementer for tilvejebringelse af positionsinformation
IN168303B (fi) * 1986-02-05 1991-03-09 Interlego Ag
AR242503A1 (es) * 1986-07-21 1993-04-30 Lego As Ferrocarril a cremallera de juguete, vehiculo motriz a vias para el mismo.
DK436986A (da) * 1986-09-12 1988-04-27 Modulex As Koblingsplade med et antal elektriske koblingspunkter, fremgangsmaadetil fremstilling af en saadan plade samt anvendelse af koblingspladen til en planlaegningstavle
US5238438A (en) * 1990-12-11 1993-08-24 Connector Set Limited Partnership Construction toy and adapter
DE4313199C1 (de) * 1993-04-22 1994-03-24 Enno Messerschmitt Spielschichtanordnung für ein elektrisches Spielelement
US5962839A (en) * 1996-09-17 1999-10-05 Interlego Ag Apparatus programmable to perform a user defined sequence of actions
US5924905A (en) * 1997-09-24 1999-07-20 Parvia Corporation Modular terrain for a toy building set
US5951356A (en) * 1997-10-27 1999-09-14 Parvia Corporation Modular lattice substructure for a toy building set having columns and foundations
US6129605A (en) * 1997-09-24 2000-10-10 Parvia Corporation Modular base units for a toy building set
US5947787A (en) * 1997-09-24 1999-09-07 Parvia Corporation Modular lattice substructure for a toy building set
US5993283A (en) * 1997-09-30 1999-11-30 Parvia Corporation Modular buildings for a toy building set
US6007401A (en) * 1997-10-03 1999-12-28 Parvia Corporation Optoelectric remote control apparatus for guiding toy vehicles
US5865661A (en) * 1997-10-03 1999-02-02 Parvia Corporation Toy vehicular drive apparatus
US6102770A (en) * 1997-10-03 2000-08-15 Parvia Corporation Toy vehicular electromechanical guidance apparatus
US6012957A (en) * 1997-10-27 2000-01-11 Parvia Corporation Single beam optoelectric remote control apparatus for control of toys
JP3863268B2 (ja) * 1997-11-04 2006-12-27 株式会社システムワット 玩具用組立ブロック
USD422035S (en) * 1998-12-11 2000-03-28 Parvia Corporation Toy lattice frame piece
DK174581B1 (da) * 1999-11-17 2003-06-30 Lego As Et legetøjsbyggesæt
US6443796B1 (en) * 2000-06-19 2002-09-03 Judith Ann Shackelford Smart blocks
US6679751B1 (en) * 2001-11-13 2004-01-20 Mattel, Inc. Stackable articles toy for children
DK200201028A (da) * 2002-07-01 2004-01-02 Lego As Konstruktionslegetøj med fjernstyring
US6805605B2 (en) * 2003-03-17 2004-10-19 Lynn E. Reining Electrically conductive block toy
US20050012212A1 (en) * 2003-07-17 2005-01-20 Cookson Electronics, Inc. Reconnectable chip interface and chip package
CN2713564Y (zh) * 2004-07-26 2005-07-27 梁伟林 娱乐和学习用电路积木
WO2006056231A1 (en) * 2004-11-29 2006-06-01 Nokia Corporation Mobile gaming with external devices in single and multiplayer games
US7846002B1 (en) 2005-05-06 2010-12-07 Mikesell Daniel G Lighted toy construction blocks
DK1993687T3 (da) 2006-02-10 2012-08-27 Ippasa Llc Konfigurerbart manuelt styreapparat
US7731558B2 (en) * 2007-08-15 2010-06-08 Jon Capriola Illuminated toy building structures
CA2696217A1 (en) * 2007-08-29 2009-03-12 Graphic Packaging International, Inc. Interconnecting container system for food or other product
US20090140603A1 (en) * 2007-12-04 2009-06-04 Board Of Trustees Of Michigan State University Electrostatic charge generating assembly
US8690631B2 (en) * 2008-09-12 2014-04-08 Texas Instruments Incorporated Toy building block with embedded integrated circuit
US7942717B2 (en) * 2008-12-15 2011-05-17 Ting-Shuo Chou Brick assembly with automatically recognizing connecting relationships
US8742814B2 (en) 2009-07-15 2014-06-03 Yehuda Binder Sequentially operated modules
US8602833B2 (en) 2009-08-06 2013-12-10 May Patents Ltd. Puzzle with conductive path
US20110263177A1 (en) * 2010-04-26 2011-10-27 Marc Lemchen Apparatus and Method for Bonding Three Dimensional Construction Toys when Assembled
JP5735818B2 (ja) * 2011-02-18 2015-06-17 株式会社 林物産発明研究所 空間形成物
US9597607B2 (en) 2011-08-26 2017-03-21 Littlebits Electronics Inc. Modular electronic building systems with magnetic interconnections and methods of using the same
US9019718B2 (en) 2011-08-26 2015-04-28 Littlebits Electronics Inc. Modular electronic building systems with magnetic interconnections and methods of using the same
US11330714B2 (en) 2011-08-26 2022-05-10 Sphero, Inc. Modular electronic building systems with magnetic interconnections and methods of using the same
US8371894B1 (en) 2011-12-23 2013-02-12 LaRose Industries, LLC Illuminated toy construction kit
DE102012111024A1 (de) * 2012-11-15 2014-05-15 Merz Dental Gmbh Vorrichtung zur Lagefixierung eines Formkörpers, sowie geeignetes Verfahren hierfür
US9480931B1 (en) * 2012-11-16 2016-11-01 Mattel, Inc. Building components
US20140349544A1 (en) * 2013-05-27 2014-11-27 Ta-Yi Chien Illuminable Building block
EP3041592B1 (en) * 2013-09-08 2019-04-10 Brixo Smart Toys Ltd. Selectively conductive toy building elements
US11772003B2 (en) * 2014-02-28 2023-10-03 Alexander Kokhan Electrical construction toy system
CH711480A1 (de) * 2015-08-31 2017-03-15 Müller Stephan Kunststoff-Spielbaustein mit elektrischen Kontakten zur elektronischen Bestimmung seiner Lage im verbauten Zustand und Verfahren zu seiner Herstellung.
US10847046B2 (en) * 2017-01-23 2020-11-24 International Business Machines Corporation Learning with smart blocks
USD813318S1 (en) 2017-03-30 2018-03-20 Chrome Cherry Design Studio (Pty) Ltd Tape forming a toy building block base
USD815216S1 (en) * 2017-03-30 2018-04-10 Chrome Cherry Design Studio (Pty) Ltd Tape forming a toy building block base
USD813317S1 (en) 2017-03-30 2018-03-20 Chrome Cherry Design Studio (Pty) Ltd Tape forming a toy building block base
USD897451S1 (en) 2017-07-06 2020-09-29 Chrome Cherry Design Studio (Pty) Ltd Tape forming a toy building block base
TWD196441S (zh) * 2018-01-29 2019-03-11 正崴科技有限公司 電池積木模組
US11616844B2 (en) 2019-03-14 2023-03-28 Sphero, Inc. Modular electronic and digital building systems and methods of using the same
CA3198763A1 (en) * 2022-05-04 2023-11-04 Mark Vaughan Electrically conductive toy building blocks

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3005282A (en) * 1958-01-28 1961-10-24 Interlego Ag Toy building brick
US3237341A (en) * 1962-12-19 1966-03-01 Roger S Dybvig Base and stackable elements having cooperating electrical contact means
NL136808C (fi) * 1965-05-07
DE1478284A1 (de) * 1965-06-19 1969-03-13 Lego System As Verfahren zur Herstellung von einen oder mehrere elektrische Stromkreise enthaltenden Vorrichtungen oder Baumodellen,sowie Bauelemente zur Durchfuehrung des Verfahrens
NL6615701A (fi) * 1966-01-11 1967-07-12
US3696548A (en) * 1971-01-18 1972-10-10 Kinetic Technologies Inc Educational building toy modules with interior lights and mechanical connections acting as circuit closers
DE2552587A1 (de) * 1975-11-24 1977-05-26 Jens Freese Klemmbaustein mit elektrischer verbindungsmoeglichkeit
US4423465A (en) * 1981-09-30 1983-12-27 Teng Ching Weng Combination electronic circuit element with multidirectionally adjustable joints
ZA84587B (en) * 1983-02-14 1984-09-26 Interlego Ag Building blocks for construction models,especially toy building blocks

Also Published As

Publication number Publication date
ZA84690B (en) 1984-09-26
NO840518L (no) 1984-08-15
SU1340573A3 (ru) 1987-09-23
KR840007666A (ko) 1984-12-10
FI840595A0 (fi) 1984-02-14
PL246199A1 (en) 1984-11-19
ES287794Y (es) 1987-02-01
FI840595A (fi) 1984-08-15
EP0116519B1 (de) 1986-10-08
DE3460879D1 (en) 1986-11-13
IE840325L (en) 1984-08-14
ES287794U (es) 1986-06-01
BR8400613A (pt) 1984-09-18
HK11988A (en) 1988-02-16
DK155206C (da) 1989-07-10
EP0116519A1 (de) 1984-08-22
IL70827A0 (en) 1984-04-30
NO158855B (no) 1988-08-01
US4556393A (en) 1985-12-03
MX156523A (es) 1988-09-06
PT78100B (en) 1986-03-27
MY100068A (en) 1989-08-18
IL70827A (en) 1986-10-31
DD223637A5 (de) 1985-06-19
GR81784B (fi) 1984-12-12
AU2406084A (en) 1984-08-23
IE54875B1 (en) 1990-02-28
JPH0256910B2 (fi) 1990-12-03
DK62684A (da) 1984-08-15
HU189043B (en) 1986-06-30
SG39087G (en) 1988-09-16
BG44536A3 (en) 1988-12-15
CS82384A2 (en) 1989-02-10
DK62684D0 (da) 1984-02-13
NO158855C (no) 1988-11-09
FI78399C (fi) 1989-08-10
PT78100A (en) 1984-03-01
KR910003401B1 (ko) 1991-05-30
JPS59156366A (ja) 1984-09-05
ATE22661T1 (de) 1986-10-15
EG18198A (en) 1992-08-30
CS266324B2 (en) 1989-12-13
DK155206B (da) 1989-03-06
AU567320B2 (en) 1987-11-19
CA1224042A (en) 1987-07-14
PH21864A (en) 1988-03-25
PL143934B1 (en) 1988-03-31
MA20030A1 (fr) 1984-10-01
NZ206997A (en) 1987-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI78399B (fi) Byggelement foer byggmodeller, isynnerhet foer leksaker.
FI78398C (fi) Byggelement foer byggmodeller, isynnerhet foer leksaker.
JP6793727B2 (ja) 接触要素及び多重接触チューリップ
ES1055473U (es) Pista de guia destinada a vehiculos electricos de juguete.
IT8421970A0 (it) Batteria elettrica avente i morsetti di allacciamento disposti su una delle pareti laterali.

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: LEGO A/S

MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: LEGO A/S