FI78259C - Skumplastbana. - Google Patents

Skumplastbana. Download PDF

Info

Publication number
FI78259C
FI78259C FI822069A FI822069A FI78259C FI 78259 C FI78259 C FI 78259C FI 822069 A FI822069 A FI 822069A FI 822069 A FI822069 A FI 822069A FI 78259 C FI78259 C FI 78259C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
foam
fibers
plastic body
channels
foam web
Prior art date
Application number
FI822069A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI822069L (fi
FI78259B (fi
FI822069A0 (fi
Inventor
Heinrich Ebert
Manfred Noe
Kurt Wind
Original Assignee
Sekisui Europ Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sekisui Europ Ag filed Critical Sekisui Europ Ag
Publication of FI822069A0 publication Critical patent/FI822069A0/fi
Publication of FI822069L publication Critical patent/FI822069L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78259B publication Critical patent/FI78259B/fi
Publication of FI78259C publication Critical patent/FI78259C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B29WORKING OF PLASTICS; WORKING OF SUBSTANCES IN A PLASTIC STATE IN GENERAL
    • B29CSHAPING OR JOINING OF PLASTICS; SHAPING OF MATERIAL IN A PLASTIC STATE, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; AFTER-TREATMENT OF THE SHAPED PRODUCTS, e.g. REPAIRING
    • B29C44/00Shaping by internal pressure generated in the material, e.g. swelling or foaming ; Producing porous or cellular expanded plastics articles
    • B29C44/02Shaping by internal pressure generated in the material, e.g. swelling or foaming ; Producing porous or cellular expanded plastics articles for articles of definite length, i.e. discrete articles
    • B29C44/12Incorporating or moulding on preformed parts, e.g. inserts or reinforcements

Landscapes

  • Laminated Bodies (AREA)
  • Manufacture Of Porous Articles, And Recovery And Treatment Of Waste Products (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)
  • Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Cleaning Implements For Floors, Carpets, Furniture, Walls, And The Like (AREA)
  • Nonwoven Fabrics (AREA)
  • Molding Of Porous Articles (AREA)
  • Brushes (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)
  • Manufacturing Of Micro-Capsules (AREA)

Description

1 78259
Vaahtomuovirata
Keksinnön kohteena on vaahtomuovirata, joka koostuu umpisoluisesta, vaahdotetusta muovikappaleesta, jon-5 ka alapinta on olennaisesti yhdensuuntainen yläpinnan kanssa, jossa ylä- ja/tai alapinnan lävistävät muovikappaleeseen tunkeutuvat, kuviomaisesti pinnalle jakautuneet kanavat, joissa on sisäänneulattuja kuituja.
Tällainen vaahtomuovirata on tunnettu GB-patentti-10 julkaisusta 986 077. Sillä on sisäänneulattujen kuitujen ansiosta suuri lujuus, mutta kuitenkin hyvin pieni palau-tumiselastisiteetti. Äänen ja kosteuden absorsiokyvylle saadaan vain keskinkertaisia arvoja.
Umpisoluisia, vaahdotettuja, verkkoutettuja, poly-15 olefiinista valmistettuja vaahtomuoviratoja kuvataan toiminimi Bayer Leverkusenin esitelehtisessä KL 43503, 1.10.1973. Verkkoutetuista polyolefiineista valmistettuina ne ovat kemiallisesti täysin inerttejä, etukäteen lämmitettyinä niitä voidaan erittäin hyvin muovata, ja niil-. 20 lä on korkean lämmöneristyskyvyn ohella erinomainen palau- tumiselastisiteetti.
Umpisoluisesta, vaahdotetusta, verkkoutetusta, polyolef iinista valmistetuilla vaahtomuoviradoilla on monen-; laista käyttöä esimerkiksi autonvalmistuksessa, eristysai- 25 neena, lelujen valmistuksessa, retkeily- ja urheiluvälineinä, pakkausten valmistuksessa, vaatteiden ja ortopedisten tuotteiden valmistuksessa, istuinverhoilussa, kotitalous-, mainos- ja näyttelyesineinä sekä rakennusteollisuudessa. Tällöin niiden käyttöön liittyy kuitenkin usein 30 sellaisia epäkohtia, että lämmönläpäisykykyä voidaan vain osittain säätää ja että kosteuden ja äänien absorptio ja / : läpäisy, joiden arvot ovat huonot, eivät ylipäänsä ole ** lainkaan säädettävissä.
DE-patenttijulkaisussa 29 30 007 kuvataan nukite-35 tun radan valmistusmenetelmä, jossa kuitumatto-, kangas- 2 78259 tai kudonnaisradalle, joka sallii vaahdon tunkeutumisen yläpintakerrokseen, tuodaan kerros lämpökovettuvaa, vesi-polyarylaattidispersio-pohjäistä vaahtoa. Vielä verkkou-tumaton kerros nukitetaan, erityisesti sähköstaattisesti, 5 ja vaahtokerros lämpökovetetaan.
DE-hakemusjulkaisu 19 41 838 esittää erityisesti pintakäsittelyyn tarkoitettujen yhdistelmämateriaalien valmistusmenetelmän, jossa kuitumuodostelma läpivaahdote-taan synteettisellä vaahtoaineella ja sillä tavoin muodos-10 tettu yhdistelmärunko erotetaan epätasaisen yläpinnan aikaansaamiseksi ja kuitujen pinnalliseksi paljastamiseksi. Vaahtoainehuokoset voidaan leikata erotettaessa. Menettely ei johda siihen, että tuloksena olisi ylä ja/tai alapinnan rikkovia, vaahtoainerunkoon tunkeutuvia, kuviomaises-15 ti pinnalle jakautuneita kanavia.
DE-kuulutusjulkaisu 17 19 053 kuvaa polyuretaani-vaahtoainetta, jonka avoimissa huokosissa on selluloosaa. Selluloosa koostuu enemmän tai vähemmän hienosta jauheesta ja parantaa vaahtoaineen imukykyä.
·. 20 US-patenttijulkaisusta 3 366 529 tunnetaan kaksi kerroksinen muodostelma, joka koostuu muovikalvosta ja I neulatusta kuitumattoaineesta, Neulattaessa kuitukankaan kuidut lävistävät muovikalvon niin, että syntyy kiinteä liitos.
·: 25 SE-patenttijulkaisu 180 869 kohdistuu ääntävaimen- tavaa, edullisesti levynmuotoiseen vaahtomuovimateriaa- liin, erityisesti vaahtopolystyreenikappaleeseen, jossa on suljettuja huokosia, sisäseinien tai vastaavien vuoraamiseen, jossa on lukuisia, läpineulattuja ohuita ka- ·. 30 navia.
·. DE-hakemusjulkaisu 17 69 173 esittää menetelmän muotokappaleiden valmistamiseksi mikrohuokoisista, verk-koutetuista olefiinipolymeereistä. Niitä voidaan käyttää esim. paristojen ja sen kaltaisten valmistuksessa.
35 Keksinnön tarkoituksena on kehittää vaahtomuovi- 3 78259 rata, joka eroaa edullisesti edellä kuvatuista tunnetuista tuotteista. Vaahtomuoviradan tulee varsinkin ilmaäänien ja kosteuden absorption suhteen sekä niiden läpäisevyyden suhteen olla säädettävissä tietyllä tasolla täysin määrättyi-5 hin arvoihin.
Näihin päämääriin päästään keksinnön mukaisella vaahtomuoviradalla, jolle on tunnusomaista, että muovikappaleeseen sisäänneulatut kuidut on vähintään yhteen kertaan kiharrettu. Tällöin käytetyn muovikappaleen alkupe-10 räinen palautumiselastisiteetti säilyy edelleen ja lisäetuna saavutetaan oleellisesti parempi äänien ja kosteuden absorbtio kuten myös niiden läpäisevyyden hyvä säädettä-vyys.
Muovikappaleessa on sen ylä- ja/tai alapinnalle tun-15 keutuvia, tietyn kuvion mukaisesti pinnalle jakautuneita kanavia, joihin kuidut on sijoitettu.
Ylä- ja/tai alapinnassa olevat kanavat voivat olla vaahtomuoviin pystysuoraan täi vinosti tunkeutuvia valerei-kiä. Ne voivat ulottua myös täysin vaahtomuoviradan lävit-20 se niin, että yläpinnalla oleva aukko päättyy toiseen alapinnalla olevaan aukkoon. Ne voivat olla myös toistensa kanssa yhteydessä siten, että jokaisella kanavalla on useam-pia aukkoja ylä- ja/tai alapinnalla. Vaahtomuovirataa venytettäessä yksittäisetosakanavat sulkeutuvat tässä tapauk-.25 sessa terävässä kulmassa. Sellaisia vaikutuksia, joissa :.-Y yläpinnan muodolle asetetaan erityisiä vaatimuksia, kuten esimerkiksi äänen ja kosteuden absorption ja läpäisevyyden ollessa kyseessä, voidaan täten olennaisesti vahvistaa.
Kanavat ovat ympyrän tai monikulmion muotoisia rei-30 kiä, jotka tuotetaan ilman materiaalinpoistoa. Kanavien sisäseinämä on muodostunut olennaisesti muovikappaleen pyö-reiden huokosten leikkauspinnoista ja se on siten vahvas-ti rosoinen, mikä on erittäin edullista absorptiokapasi-teetin kannalta. Sitä voidaan edelleen parantaa upottamal-35 la huokosiin kuituja, joiden huokosrakenne on avoin.
4 78259
Soluseinämien kanaviin tunkevat osat ovat erittäin joustavia ja tästä johtuen kiinteät hiukkaset pystyvät tunkeutumaan kaikkein hienompiinkin pinnan epäsäännöllisiin kohtiin. Hiukkasten ankkuroituminen tulee täten erityisen 5 varmaksi.
Kuidut voidaan kiinnittää kanavien seinämiin myös adheesion avulla, mikä voidaan suorittaa termoplastisesti pehmentämällä polyolefiinivaahtoa tai käyttämällä reaktiivista liimaa. Molemmissa tapauksissa saadaan erityisen hy-10 vä homogeenisuus ja mekaaniset ominaisuudet.
Muovikappale voi muodostua umpisoluisesta, vaahdotetusta, verkkoutetusta polyetyleenistä, umpisoluisesta vaahdotetusta, verkkoutetusta polypropyleenistä tai molempien seoksesta. Polypropyleenillä on polyetyleeniin ver-15 rattuna parempi lämmönkestävyys ja suurempi kovuus, poly-etyleenin äänenabsorbointi on sen sijaan parempi. Aiotusta käyttötarkoituksesta riippuen on siten mahdollista valita sopiva materiaali. Voidaan myös käyttää polykondensaatiol-la, polymerisaatiolla tai polyadditiolla saadusta materi-20 aalista (esim. PVC, EVA, polystyreeni) valmistettuja vaah-tomuoviratoja. Näitä vaahtomuoveja käyttämällä saavutetaan määrättyjä mekaanisia, sähköisiä ja optisia ominaisuuksia (esim. vetolujuus, E-moduuli, muodonpysyvyys, suhtautuminen kuumennukseen, eristyskyky ym.).
' 25 Vaahtomuoviradalle saadaan parannettuja ominaisuuk sia myös osittain suljettuja soluja sisältävällä (esim.
70 % suljettuja soluja ja 30 % avoimia soluja) vaahtomuovilla.
Seuraavassa keksinnön mukaista vaahtomuovirataa ku-30 vataan lähemmin viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää verkkoutettua, umpisoluista, vaahdotetusta muovista valmistettua vaahtomuovirataa, jossa : on tietyn kuvion mukaisesti materiaalin täysin lävistäviä : kanavia, ja 35 kuvio 2 kuviota 1 vastaavaa vaahtomuovirataa, jos- 78259 5 sa ylä- ja alapinnan lävistävät kanavat yhtyvät vaahtomuo-viradan sisuksessa muodostaen terävän kulman ja jossa kanavat sisältävät kuitukimppuja, jotka on alapinnalla sidottu yhteen tekstiilipinnaksi.
5 Kuvion 1 vaahtomuovirata koostuu umpisoluisesta, vaahdotetusta, verkkoutetusta polyetyleenistä, jonka tila- 3 vuuspaino on 70 kg/m . Sen paksuus on 10 mm.
Vaahtomuoviradan pintaan lävistävät säännöllisesti jakautuneina pystysuorat kanavat 2. Niiden yläosassa ja 10 alaosassa näkyvä muoto on ympyränmuotoinen, ja niiden keskipisteiden etäisyydet ovat 2 mm.
Kanavien profiili on lukuisien alunperin pallomaisten solujen leikkauspintojen vuoksi vahvasti rosoinen. Tämän ansiosta absorboimiskykyinen pinta on vahvasti suuren-15 tunut.
Kuvion 2 vaahtomuoviradan lävitse kulkevat kanavat muodostavat suunnilleen vaahtomuoviradan keskellä suoran kulman ja sisältävät kimpun kiharrettuja polypropyleeni-kuituja, jotka on alapinnalla sidottu yhteen karstaharsok-: 20 si. Absorptiokapasiteetti on tämän johdosta vahvasti suuren- ; tunut. Karstaharso koostuu samoin kiharretuista polypropy- **· 2 .**. leenikuiduista, ja sen pinta-alapaino on 150 g/m ja pak- .·, : suus 3 mm. Sille on ominaista hyvä kimmoelastisuus, eikä .* se sisällä lainkaan sideainetta.
; 25 Polypropyleenin kosteudensitomiskyky on jokseenkin olematon. Siitä huolimatta kuvion 2 mukaisella vaahtomuo-viradalla on yksittäisten polypropyleenikuitujen välillä vaikuttavan kapillaariaktiviteetin ansiosta hyvä vesihöyryn läpäisykyky. Alapinnalle muodostetun karstaharsokerrok-30 sen huokossysteemi on välittömässä yhteydessä kanavien si-V: sältämien kuitujen huokossysteemiin. Sekä vesihöyryn sito- '! misen että vesihöyryn poistumisen suhteen alapuolella on tästä syystä aikayksikköä kohti suurempi kapasiteetti “* kuin yläpuolella. Imeytynyt kosteus kerääntyy edullisesti 35 tähän kerrokseen. Tällä tavoin valmistettu irtopohjallinen 6 78259 on pitempiaikaisenkin käytön jälkeen yläpinnaltaan kuivan tuntuinen, ja sen imemä kosteus haihtuu lyhyessä ajassa irtopohjallisen alapinnalta, kun irtopohjallinen otetaan pois jalkineesta.

Claims (7)

7 78259
1. Vaahtomuovirata, joka koostuu umpisoluisesta, vaahdotetusta muovikappaleesta (1), jonka alapinta on olen- 5 naisesti yhdensuuntainen yläpinnan kanssa, jossa ylä- ja/tai alapinnan lävistävät muovikappaleeseen tunkeutuvat, kuviomaisesti pinnalle jakautuneet kanavat (2), joissa on sisäänneulattuja kuituja, tunnettu siitä, että muovikappaleeseen (1) sisäänneulatut kuidut on vähintään yh- 10 teen kertaan kiharrettu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vaahtomuovirata, tunnettu siitä, että kuiduissa on päät, jotka pistävät esiin muovikappaleesta ja että päät on yhdistetty toisiinsa ja/tai muovikappaleeseen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vaahtomuovirata, tunnettu siitä, että päät on yhdistetty kuitumatok-si, kuitukankaaksi, kudonnaiseksi ja/tai neuleeksi.
4. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen vaahtomuovirata, tunnettu siitä, että kuidut ja kanavien seinä- : 20 mät on kokonaan tai osittain liimattu.
5. Patenttivaatimusten 1-4 mukainen vaahtomuovira- .··. ta, tunnettu siitä, että muovikappale koostuu um pisoluisesta, vaahdotetusta, verkkoutetusta polyolefiinis- : ta.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen vaahtomuovirata, tunnettu siitä, että polyolefiini on polyetyleeni.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukaisen vaahtomuoviradan käyttö irtopohjallisten valmistukseen.
FI822069A 1981-12-09 1982-06-10 Skumplastbana. FI78259C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3148710 1981-12-09
DE3148710A DE3148710C2 (de) 1981-12-09 1981-12-09 Schaumstoffbahn

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822069A0 FI822069A0 (fi) 1982-06-10
FI822069L FI822069L (fi) 1983-06-10
FI78259B FI78259B (fi) 1989-03-31
FI78259C true FI78259C (fi) 1989-07-10

Family

ID=6148255

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822069A FI78259C (fi) 1981-12-09 1982-06-10 Skumplastbana.

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0081069B1 (fi)
JP (1) JPS58101045A (fi)
AT (1) ATE21854T1 (fi)
AU (1) AU8577182A (fi)
BR (1) BR8204943A (fi)
DE (2) DE3148710C2 (fi)
ES (1) ES8401885A1 (fi)
FI (1) FI78259C (fi)
NO (1) NO162501C (fi)
ZA (1) ZA827860B (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
HU217800B (hu) 1991-04-30 2000-04-28 The Dow Chemical Co. Eljárás polietilénhabból habosítószer eltávozásának meggyorsítására
DE4302299A1 (de) * 1993-01-28 1994-08-04 Saar Gummiwerk Gmbh Elastische Schotterbettunterlage
DE9321356U1 (de) * 1993-01-28 1997-07-17 Saar-Gummiwerk GmbH, 66687 Wadern Elastische Schienenunterlage
AT507849B1 (de) * 2009-01-22 2011-09-15 Eurofoam Gmbh Schaumstoffelement mit darin eingelagerter zellulose
AT507850B1 (de) 2009-01-22 2016-01-15 Eurofoam Gmbh Schaumstoffelement mit darin eingelagerten hydrophilen mitteln

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2429486A (en) * 1944-12-23 1947-10-21 Bigelow Sanford Carpet Co Inc Punched felt floor covering and process of making the same
US3122141A (en) * 1962-03-29 1964-02-25 Johnson & Johnson Flexible absorbent sheet
GB1051320A (en) * 1964-01-13 1966-12-14 W.R. Grace & Co. Micro-porous polyethylene and a process for the manufacture thereof
DE1719053B1 (de) * 1964-12-15 1971-01-07 Schickedanz Ver Papierwerk Weicher,zellstoffhaltiger Polyurethanschaumstoff sowie Verfahren zu dessen Herstellung
US3366529A (en) * 1967-02-21 1968-01-30 Kendall & Co Needled non-woven fabrics and method of making the same
US3532588A (en) * 1967-04-12 1970-10-06 Kendall & Co Needled nonwoven textile laminate
CH507799A (de) * 1969-04-25 1971-05-31 Breveteam Sa Schaumstoffkörper und Verfahren zu seiner Herstellung
DE1941838A1 (de) * 1969-08-16 1971-02-25 Collo Rheincollodium Koeln Gmb Verfahren zum Herstellen von Verbundstoffen,insbesondere solchen fuer die Oberflaechenbearbeitung
GB1443732A (en) * 1973-08-03 1976-07-21 Shell Int Research Method of producing an article of fibre-reinforced polyurethane foam
GB1425592A (en) * 1973-09-26 1976-02-18 Furukawa Electric Co Ltd Method for the manufacture of cross-linked polyolefin foams having a very fine and uniform closed cell structure
DE2930007C2 (de) * 1979-07-24 1981-11-12 Alkor GmbH Kunststoffverkauf, 8000 München Verfahren zur Herstellung einer beflockten Bahn
JPS55159946A (en) * 1979-05-31 1980-12-12 Matsushita Electric Works Ltd Forming method for heat-insulating material

Also Published As

Publication number Publication date
NO162501C (no) 1990-01-10
ZA827860B (en) 1983-08-31
EP0081069A3 (en) 1984-08-01
FI822069L (fi) 1983-06-10
NO162501B (no) 1989-10-02
BR8204943A (pt) 1984-04-03
EP0081069B1 (de) 1986-09-03
DE3148710C2 (de) 1986-02-27
ES517967A0 (es) 1984-01-01
FI78259B (fi) 1989-03-31
JPS58101045A (ja) 1983-06-16
DE3148710A1 (de) 1983-07-21
EP0081069A2 (de) 1983-06-15
FI822069A0 (fi) 1982-06-10
NO821876L (no) 1983-06-10
ES8401885A1 (es) 1984-01-01
AU8577182A (en) 1983-06-16
DE3273043D1 (en) 1986-10-09
ATE21854T1 (de) 1986-09-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6852391B2 (en) Insulating composite materials and methods for producing and using same
US4525411A (en) Cleaning cloth
RU96115186A (ru) Проницаемые пленки и пленочно-нетканный композиционный материал и способы их получения
KR860700019A (ko) 열성형성 복합체
EP0862373A1 (en) Laminated product for use in footwear manufacturing
KR100312047B1 (ko) 콤파운드 직물
KR20220033972A (ko) 배수성이 우수한 충격흡수패드
US4464428A (en) Closed cell foamed material having interior canals filled with substances
FI78259C (fi) Skumplastbana.
DE19640263A1 (de) Polsterformkörper auf Basis eines Polyolefin-Schaumstoffes
FI62387C (fi) Torrfoerfarande foer framstaellning av fiberprodukter
RU2287639C2 (ru) Уплотняющий мат и способ получения уплотняющего мата
US4600623A (en) Padded material
JP2787224B2 (ja) オレフィン系樹脂発泡成型体及びその製造方法
EP0459581A1 (en) A method of making a foamable foil
JP2002046203A (ja) 遮音性繊維シート
JPH02125724A (ja) 発泡体とその製造方法及び発泡成形用ガス抜きシート
JPH0134733Y2 (fi)
JP7070607B2 (ja) 農業用シートおよびその製造方法
CA2107822A1 (en) Heat-insulating element
JPS6110481Y2 (fi)
JPH01285432A (ja) 自動車用天井材及びその製造方法
JPH0434098A (ja) 液透過性の弾性吸収体
JPS634751Y2 (fi)
JP3636310B2 (ja) 多穴硬綿成形体の成形方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SEKISUI (EUROPE) AG