FI78013B - Saog och saett att framstaella densamma. - Google Patents

Saog och saett att framstaella densamma. Download PDF

Info

Publication number
FI78013B
FI78013B FI840449A FI840449A FI78013B FI 78013 B FI78013 B FI 78013B FI 840449 A FI840449 A FI 840449A FI 840449 A FI840449 A FI 840449A FI 78013 B FI78013 B FI 78013B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
stamping
saw
tooth
teeth
tool
Prior art date
Application number
FI840449A
Other languages
English (en)
Other versions
FI840449A0 (fi
FI840449A (fi
FI78013C (fi
Inventor
Mats Danielsson
Original Assignee
Santrade Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Santrade Ltd filed Critical Santrade Ltd
Publication of FI840449A0 publication Critical patent/FI840449A0/fi
Publication of FI840449A publication Critical patent/FI840449A/fi
Publication of FI78013B publication Critical patent/FI78013B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78013C publication Critical patent/FI78013C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B33/00Sawing tools for saw mills, sawing machines, or sawing devices
    • B27B33/02Structural design of saw blades or saw teeth
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21JFORGING; HAMMERING; PRESSING METAL; RIVETING; FORGE FURNACES
    • B21J5/00Methods for forging, hammering, or pressing; Special equipment or accessories therefor
    • B21J5/06Methods for forging, hammering, or pressing; Special equipment or accessories therefor for performing particular operations
    • B21J5/068Shaving, skiving or scarifying for forming lifted portions, e.g. slices or barbs, on the surface of the material
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23DPLANING; SLOTTING; SHEARING; BROACHING; SAWING; FILING; SCRAPING; LIKE OPERATIONS FOR WORKING METAL BY REMOVING MATERIAL, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23D65/00Making tools for sawing machines or sawing devices for use in cutting any kind of material
    • B23D65/02Making saw teeth by punching, cutting, or planing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Perforating, Stamping-Out Or Severing By Means Other Than Cutting (AREA)
  • Milling, Broaching, Filing, Reaming, And Others (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)
  • Piezo-Electric Transducers For Audible Bands (AREA)
  • Knives (AREA)
  • Polishing Bodies And Polishing Tools (AREA)
  • Gloves (AREA)
  • Stringed Musical Instruments (AREA)

Description

1 78013
Saha ja menetelmä sen valmistamiseksi
Puun katkaisemiseen tarkoitettuja sahoja valmistetaan mieluiten varustettuna haritetuilla hampailla, joiden 5 etureuna ja/tai takareuna on viistottu siten, että hampaan uloin kärki muodostaa sen osan, joka ensimmäisenä sattuu puuhun. Tämän ansiosta tulee uloimpien vasemmanpuoleisten ja uloimpien oikeanpuoleisten hampaankärkien välissä sijaitseva puuaines helposti poistetuksi ja tarvittava 10 sahausvoima jää pieneksi.
Perinteisesti tämä on saatu aikaan kahdella tunnetulla menetelmällä. Joko hampaiden ääriviivat on meistetty tai hiottu kohtisuoraan sahanterän pintaa vasten ja viisteet muodostettu viilaamalla tai hiomalla sitä seuraavassa 15 työvaiheessa tai hampaiden ääriviivat ja viisteet on muodostettu samanaikaisesti, jolloin on ollut pakko jakaa viilaus useaan, vähintään kahteen, työvaiheeseen, koska oikean- ja vasemmanpuoleisilla hampailla on erisuuntaiset viisteet.
20 Meistoon liittyy työmenetelmänä merkittäviä etuja, koska samaa työkalua voidaan käyttää erikokoisille hampaille ja menetelmä on helppo automatisoida. Lisätoivomus, joka voidaan täyttää, on mahdollisuus suorittaa teräaihion hammastus ja haritus nauhassa ennen erilleen leikkaamista. 25 Menetelmä ei ole kuitenkaan rajoitettu suoriin sahoihin, vaan sitä voidaan soveltaa myös pyörösahoille.
Keksinnön tarkoituksena on valmistaa viistotuilla hampailla varustettuja sahoja meistämällä ilman sitä seuraavaa viilausta tai hiontaa. Tämä saadaan aikaan meis-30 tämällä meistotyökalulla, joka liikkuu viistossa kulmassa sahan pintaa vasten.
Tarkemmat keksinnön yksityiskohdat käyvät ilmi seuraavasta selityksestä ja siihen liittyvistä piirustuksista, joissa 35 kuvio 1 esittää osapoikkileikkausta sahasta, joka on valmistettu ennestään tunnetun tekniikan mukaisesti meistämällä ja hiomalla, 2 7801 3 kuvio 2 esittää osapoikkileikkausta kuvion 1 sahasta harituksen jälkeen ilman viisteitä, kuvio 3 esittää osapoikkileikkausta kuvion 1 sahasta harituksen jälkeen viisteillä varustettuna, 5 kuvio 4 esittää sivukuvantoa kuvion 1 sahasta, kuvio 5 esittää sivukuvantoa kuvion 3 sahasta, kuvio 6 esittää sivukuvantoa kuvion 3 sahasta toisenlaisena sovellutusmuotona, kuvio 7 esittää keksinnön mukaisen sahan valmis- 10 tusta, kuvio 8 esittää hampaanloven pohjan kautta kulkevaa poikkileikkausta sahasta 16 kuvion 7 mukaisen meistämisen jälkeen, kuvio 9 esittää hampaankärjen leikkausta kuvion 7 15 mukaisen meistämisen jälkeen, kuvio 10 esittää symmetrisillä hampailla varustetun sahan keksinnön mukaisia peräkkäisiä valmistusvaiheita, kuvio 11 esittää epäsymmetrisillä hampailla varustetun sahan keksinnön mukaisia peräkkäisiä valmistusvai-20 heitä ja kuviot 12 ja 13 esittävät kuvioiden 10 ja 11 sahojen peräkkäisiä valmistusvaiheita toisella meistotyö-kalulla.
Kuviot 1-3, jotka ovat sahan hampaankärjen kautta 25 kulkevia leikkauksia, esittävät alussa selostettua tavanomaista sahan valmistustapahtumaa, johon kuuluu meistäminen ja sitä seuraava hionta tai ainoastaan hionta.
Hampaiden 13 ja 14 muodostamisen jälkeen ne haritetaan kuviossa 2 esitettyyn muotoon ja hiotaan tämän jälkeen 30 kuviossa 3 esitettyyn muotoon, jossa on hampaankärjet 11 ja 12 ja viisteet 20.
Kuviot 5 ja 6 esittävät sivukuvantoja kahdesta eri sahatyypistä, jotka voidaan valmistaa joko tavanomaisilla menetelmillä tai keksinnön mukaisella menetelmällä.
35 Kuvio 7 esittää keksinnön mukaista menetelmää.
Meistotyökalu 15 painetaan saha-aihion 16 reunan läpi tyynyn 17 ohitse, joka toimii meiston aikana sahan alustana.
3 7801 3
Kuvio 8 esittää hampaanloven pohjan kautta kulkevaa leikkausta sahasta 16 samassa asennossa kuin kuviossa 7.
Kuvio 9 esittää hampaankärjen leikkausta, jolloin kuvio on samassa asennossa kuin kuvio 3.
5 On ennestään tunnettua, että hampaan etusivu ja takasivu tulee meistää eri työvaiheissa, jotta kärki muodostuu teräväksi, myös kohtisuoraan sahanterää vastaan meistettäessä. Keksinnön mukaisen meiston yhteydessä muodostuu sille puolelle, joka nojaa kiinteään meistotyynyyn 10 17, meistopurse 18 ja sille puolelle, johon meistin liik kuva osa 15 osuu, pyöristys 19. Meistopurse 18 tulee viistossa meistossa suuremmaksi kuin kohtisuorassa meis-tossa ja purse tulee lisäksi suuren paikallisen deformaation ansiosta olennaisesti kovemmaksi kuin muu osa ham-15 paasta. Keksinnön mukaisesti jaetaan meisto useaan työvaiheeseen siten, että saadaan aikaan oikeansuuntaiset viisteet 20 ja että meistopurse 18 myötävaikuttaa sahan terävyyteen sekä hampaankärjessä 21 että pitkin leikkaavia hampaan reunoja 22, joka on hampaan etureuna sahoissa, 20 jotka työskentelevät yhteen suuntaan, ja molemmat reunat sahoissa, jotka työskentelevät molempiin suuntiin.
Tämän aikaansaamiseksi tulee meistopurseen sijaita leikkaavien hampaanreunojen 22 ulkosivuilla ja viimeksi meistetyn reunan ulkosivulla hampaankärjessä 21. Tämä 25 voidaan sanoa myös siten, että kunkin hampaan etureuna muovataan meistotyökalulla, joka osuu sahan teräaihioon sillä puolella, joka harituksen jälkeen sijaitsee lähinnä sahan keskitasoa, ja että vastaavasti kukin hampaankärki muovataan kahdella meistotyövaiheella, joista jälkimmäinen 30 suoritetaan työkalulla, joka osuu sahanterään sillä puolella, joka harituksen jälkeen jää lähimmäksi sahan keskitasoa.
Kuvassa 7 meistosuunta on kallistettu sahan poi-kittaissuuntaan, mutta meistosuunta voidaan tietysti 35 kallistaa myös sahan pituussuuntaan. Meistosuunta voi näin ollen olla viistossa ainoastaan pituussuuntaan, ainoastaan poikittaissuuntaan tai samanaikaisesti molempiin suuntiin.
4 7801 3
Kallistussuunnat ja -kulmat riippuvat siitä, millainen geometria hampaiden viisteille halutaan.
Meistotyökalun liikerata on sopivasti suora tai olennaisesti suora. Rata voisi esim. olla kaaren muotoinen, 5 jolla on suuri säde, jolloin se radan lyhyt osa, jolla meisto tapahtuu, on käytännöllisesti katsoen suora.
Kuvioissa 10-13 on esitetty erilaisia meistotapah-tumia. Tällöin edellytetään, että kun viiste on piirretty ehjin viivoin, meisti liikkuu alaspäin ja kun viiste on 10 piirretty katkoviivoin, meisti liikkuu ylöspäin kuvan tasoon nähden.
Sahoille, joiden tulee toimia yhtä hyvin kumpaankin suuntaan (kuvio 5) jaetaan meisto neljään työvaiheeseen (kuvio 10), jotka kukin voivat koskea useita hampaita.
15 Työvaiheet ovat: oikea etureuna meistillä 25, vasen etu-reuna meistillä 26, vasen takareuna meistillä 27 ja oikea takareuna meistillä 28. Työvaiheiden järjestyksellä ei ole merkitystä. Samaa meistiä voidaan mahdollisesti käyttää kahdessa tai useammassa eri työvaiheessa meistiä 20 ja/tai sahanterää kääntämällä.
Sahoille, joiden tulee toimia ensi sijassa yhteen suuntaan (kuvio 6), voidaan hyväksyä, että takareunaan tulee vähäinen viiste ja pursereuna kärjen ja etureunan vastakkaiselle puolelle. Meisto voidaan tällöin suorittaa 25 kolmessa vaiheessa (kuvio 11): oikea etureuna yhdessä vasemman takareunan kanssa meistillä 31, oikea takareuna meistillä 32 ja vasen etureuna meistillä 33. Järjestystä voidaan myös tässä muuttaa, mutta sitä työvaihetta, joka synnyttää kaksi reunaa (11A) ei kuitenkaan saa suorittaa 30 viimeisenä.
Ajanmukainen järjestys tarkoittaa järjestystä, kun tarkastellaan kahdesta vierekkäisestä hampaasta muodostuvan ryhmän peräkkäistä valmistusta. Käyttämällä sarjatyö-kaluja, joissa sahanterää kunkin meiston välillä siirre-35 tään matkan, joka on lyhyempi kuin meistin pituus, voidaan kaksi työvaihetta, jotka suoritetaan samalta puolelta, yhdistää samassa meistotyökalussa (kuviot 11 ja 12) ja 5 78013 sahanterä syöttää porrastetusti kahden meistokoneen lävitse, joista ainakin toinen suorittaa kaksi työvaihetta. Kuviot 12A ja 13A esittävät meistämistä ylhäältä päin meistillä 34 ja 36 ja kuviot 12B ja 13B esittävät meistä-5 mistä alhaalta päin meistillä 35 ja 37. Nuoli 30 osoittaa terän syöttösuuntaa. Käytettäessä tällaisia sarjatyökaluja voidaan myös haritustoimenpide sijoittaa samaan meistotyö-kaluun. Tämä voi tapahtua siten, että haritysvasara kiinnitetään meistotyökalun takaosaan käyttäen sopivimmin 10 joustavaa kiinnitystä.
Meistotyökalu voidaan valmistaa myös siten, että se suorittaa saman toimenpiteen useille samalla tavoin sijaitseville hampaille samanaikaisesti, minkä jälkeen sahanterää siirretään eteenpäin matkan, joka vastaa yhden 15 hammasryhmän pituutta.

Claims (8)

7801 3
1. Menetelmä sahan valmistamiseksi siten, että hampaat meistetään sahan teräaihiosta (16) meistotyökalulla (15), 5 joka liikkuu sahan teräaihion sivupintaa vasten, tunnet-t u siitä, että meistäminen suoritetaan vinossa kulmassa sahan sivupintaa vasten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että meistäminen tapahtuu usealla meisto-työkalulla, jotka osuvat sahan teräaihion eri puolille.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kunkin hampaan etureuna muodostetaan meistotyökalulla, joka osuu sahan teräaihioon sillä puolella, joka harituksen jälkeen on lähimpänä sahan keski- 15 tasoa.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kukin hampaankärki muodostetaan kahdella meistotyövaiheella, joista jälkimmäinen suoritetaan meistotyökalulla, joka osuu sahan teräaihion sille puolelle, joka harituksen jälkeen sijaitsee lähimpänä sahan keskitasoa.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ainakin yksi meistotyökalu muo-vaa samanaikaisesti kaksi eri hampaanreunaa.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, ^5 tunnettu siitä, että jokainen meistotyökalu muovaa samanaikaisesti saman hampaanreunan useassa eri hampaassa.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että haritus suoritetaan samalla työkalulla ja liikkeellä kuin meistäminen. 3^
8. Saha, jonka hampaat on muodostettu meistämällä sahan teräaihion sivupintaa vasten, tunnettu siitä, että hampaat on haritettu ja että leikkaavat reunat (22) ja kärjet (21) muodostuvat meistopurseista (18), jotka ovat muodostuneet meistettäessä meistotyökalulla, joka liikkuu viistossa kulmassa sahan teräaihion pintaa vasten.
FI840449A 1983-02-07 1984-02-03 Saog och saett att framstaella densamma. FI78013C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8300611A SE452564B (sv) 1983-02-07 1983-02-07 Sag och sett att framstella densamma
SE8300611 1983-02-07

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840449A0 FI840449A0 (fi) 1984-02-03
FI840449A FI840449A (fi) 1984-08-08
FI78013B true FI78013B (fi) 1989-02-28
FI78013C FI78013C (fi) 1989-06-12

Family

ID=20349906

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840449A FI78013C (fi) 1983-02-07 1984-02-03 Saog och saett att framstaella densamma.

Country Status (12)

Country Link
US (2) US4589306A (fi)
JP (1) JPS59174302A (fi)
AU (1) AU571480B2 (fi)
CA (1) CA1211686A (fi)
DE (1) DE3403668A1 (fi)
DK (1) DK166071B (fi)
FI (1) FI78013C (fi)
FR (1) FR2540412B1 (fi)
GB (1) GB2134443B (fi)
NL (1) NL8400315A (fi)
NO (1) NO167716C (fi)
SE (1) SE452564B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4856193A (en) * 1987-07-24 1989-08-15 Grachan Ronald A Saw
GB9623104D0 (en) * 1996-11-06 1997-01-08 Bondface Technology Inc Method of forming toothed cutting blades
DE19739605A1 (de) * 1997-09-09 1999-03-18 Hans Robert Haas Vorrichtung zum Herausstanzen von Ausnehmungen
USD406223S (en) * 1997-12-17 1999-03-02 Linvatec Corporation Oscillating saw blade
US6269717B1 (en) 2000-05-08 2001-08-07 Robert A. Bollinger Multi-sized tool adapter
US6598509B2 (en) * 2001-06-29 2003-07-29 Simonds Industries, Inc. Cutting tool tooth form including set teeth with surface features and method of making same
CN103042273B (zh) * 2013-01-28 2015-04-29 东莞市萨浦刀锯有限公司 精密全自动带锯开齿机组
US9662725B2 (en) * 2013-03-15 2017-05-30 Milwaukee Electric Tool Corporation Saw blade and system and method for manufacturing a saw blade

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US813371A (en) * 1904-01-05 1906-02-20 Christopher C Fleming Saw-tooth.
US1631657A (en) * 1925-10-23 1927-06-07 Pennsylvania Stamping Corp Method of making saws
US2113144A (en) * 1935-12-21 1938-04-05 Ig Farbenindustrie Ag Tars for use in road construction
US2603251A (en) * 1946-06-14 1952-07-15 Christenson Charles Saw blade
US2510462A (en) * 1948-05-12 1950-06-06 Christenson Charles Method and apparatus for making saws
US2705534A (en) * 1951-07-10 1955-04-05 Borg Warner Fixture for providing a peripheral recess in an agricultural disc
US3276491A (en) * 1963-08-02 1966-10-04 Marlan Company Saw blade
US3208310A (en) * 1963-08-02 1965-09-28 Marlan Company Method of making saw blades
US3540317A (en) * 1967-12-12 1970-11-17 Capewell Mfg Co Method of making saw blades
US3564941A (en) * 1968-09-23 1971-02-23 Intricate Machine & Eng Inc Sawtooth setting machine
US4453431A (en) * 1978-09-06 1984-06-12 Hollingsworth John D Metallic card clothing and method and apparatus for making same
US4233711A (en) * 1978-09-06 1980-11-18 Hollingsworth John D Metallic card clothing
JPS58137520A (ja) * 1982-01-13 1983-08-16 Amada Co Ltd 鋸刃

Also Published As

Publication number Publication date
GB2134443B (en) 1986-12-03
FI840449A0 (fi) 1984-02-03
AU2381884A (en) 1984-08-16
NO167716C (no) 1991-12-04
SE8300611D0 (sv) 1983-02-07
DE3403668C2 (fi) 1990-11-29
GB8402670D0 (en) 1984-03-07
DK52184A (da) 1984-08-08
SE8300611L (sv) 1984-08-08
DK52184D0 (da) 1984-02-06
US4589306A (en) 1986-05-20
NL8400315A (nl) 1984-09-03
FR2540412B1 (fr) 1989-08-18
FR2540412A1 (fr) 1984-08-10
US4624053A (en) 1986-11-25
DK166071B (da) 1993-03-08
CA1211686A (en) 1986-09-23
NO167716B (no) 1991-08-26
AU571480B2 (en) 1988-04-21
GB2134443A (en) 1984-08-15
JPS59174302A (ja) 1984-10-02
FI840449A (fi) 1984-08-08
FI78013C (fi) 1989-06-12
DE3403668A1 (de) 1984-08-09
SE452564B (sv) 1987-12-07
NO840437L (no) 1984-08-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6119571A (en) Sawblade having unequal spacing between identical tooth groups
JP3720362B2 (ja) 鋸刃の歯形及びそのための方法
EP0960679A1 (en) Bandsaw blade with straight teeth and set teeth
FI78013B (fi) Saog och saett att framstaella densamma.
US5901630A (en) Band saw blade or hacksaw with double formation of cutting elements
US4205571A (en) Saw blade construction
US20080276774A1 (en) Sheet metal section
US4117793A (en) Pole claw member for a dynamo electric machine rotor
US3792524A (en) Metal cutting and finishing tool
US3540317A (en) Method of making saw blades
US3913420A (en) Method and means for making file teeth
US6553869B1 (en) Method of forming a toothed cutting blade
US3545308A (en) Tool device and method and apparatus for making the same
US3990334A (en) Method and saw blade for the sawing of particularly wood
US4325272A (en) Method of making saw blades
WO2001002118A1 (en) A method of making a saw blade
KR19990080398A (ko) 소화전틀 및 그 제조방법
US4947720A (en) Die improvement
US3106019A (en) Tool for pneumatic chipping hammers
GB1581730A (en) Production of abrasive sparking wheels
US3077127A (en) Method of making sheet metal files
CN211331511U (zh) 铣刀钻尖型底刃结构
JPH0611705Y2 (ja) 溝切削刃
EP1800786A1 (en) Method and apparatus for automatically forming teeth of a straight saw
JPH08300219A (ja) 鋸 刃

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SANTRADE LIMITED