FI77628C - Sopbehaollare anordnad foer toemning med hjaelp av vakuum. - Google Patents
Sopbehaollare anordnad foer toemning med hjaelp av vakuum. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77628C FI77628C FI844227A FI844227A FI77628C FI 77628 C FI77628 C FI 77628C FI 844227 A FI844227 A FI 844227A FI 844227 A FI844227 A FI 844227A FI 77628 C FI77628 C FI 77628C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- opening
- waste
- valve
- container
- garbage
- Prior art date
Links
Landscapes
- Refuse Collection And Transfer (AREA)
Description
1 77628
Roskasäiliö järjestettynä tyhjennettäväksi tyhjön avulla -Sopbehallare anordnad för tömning med hjälp av vakuum
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen roskasäiliö.
Talousjätettä sisältävien roskien kuljettamiseksi kerrostaloasuntojen yhteisestä roskahuoneesta on tunnettua järjestää kuljetusputki roskahuoneesta jäteauton jätekammioon, jolloin roskahuone voidaan tyhjentää muodostamalla kujetusputkeen imu ja imemällä roskat ulos. Asunnoissa jäte kerätään tavallisesti jäte-säkkeihin, jotka pudotetaan roskakuilua pitkin jätehuo-neeseen. Jäte on säkeissä löysästi pakkautuneena ja säkit vievät suhteellisen paljon tilaa verrattuna painoonsa. Tämä merkitsee sitä, että kuljetusputken halkaisijan pitää olla vastaavasti suhteellisen suuri, jotta paljon tilaavievät säkit ja niiden sisältö pääsevät lävitse. Roskahuoneen ja jäteauton välisen putken suuri halkaisija merkitsee sitä, että on käytettävä suhteellisen suurta tehoa halutun imuvaikutuksen aikaansaamiseksi.
Keksinnön tarkoituksena on tästä syystä saada aikaan roska-säiliö, joka mahdollistaa halkaisijaltaan pienemmän tyhjennys-putken käyttämisen samalla, kun tarvittava imuteho pienenee.
Tämä saavutetaan roskasäiliöllä, jolla on patenttivaatimuksessa 1 esitetyt tunnusmerkit. Tämän säiliön muut ominaisuudet ja parannukset on esitetty muissa patenttivaatimuksissa. Keksintöä selvitetään seuraavaksi lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen roskasäiliön ensimmäistä suoritusmuotoa.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen roskasäiliön toista suoritusmuotoa.
2 77628
Kuvio 1 esittää kaaviomaisesti laitetta, jossa on roskatilaan johtava roskanheittokanava 1, jolloin roskatilassa on katto 2, lattia 3 ja seinät 4, 5. Roskatilaan on sijoitettu roskasäiliö 6, joka voidaan liittää keräyskammiolla 8 varustettuun jäte-autoon 7 liittimellä 9. Roskasäiliön 6 yläseinässä 10 on aukko 11 ja roskasäiliö on tarkoitettu sijoitettavaksi roskatilaan siten, että aukko 11 asettuu katon 2 läpi tulevan roskanheitto-kanavan 1 alle. Aukko 11 on liitetty roskanheittokanavaan eräänlaisella putkiliitoksella, joka on kaaviomaisesti esitetty aukkoon teleskooppisesti työnnettävänä putkiosana, jonka yläpäässä on rengaslaippa, joka voidaan ruuvata kiinni kattoon.
Roskasäiliön 6 alapäässä on kuljetinputki 12, joka mahdollisesti lisäkuljetinputken 13 kautta on yhdistetty liittimeen 9, johon jäteauto voidaan liittää. Kuljetinputki 13 pitää vetää talon ulkopuolelle siihen paikkaan, johon liitin 9 voidaan sopivasti sijoittaa siten, että siihen päästään helposti käsiksi silloinkin, kuten tämä paikka sijaitsee suhteellisen kaukana roska-huoneesta. Roskasäiliön 6 rakenne on sellainen, että roskakana-vasta tulevat roskat 14 kasaantuvat kuljetinputkeen 12.
Aukko 11 on varustettu venttiilillä 15, joka kuviossa 1 on esitetty suljetussa, ilmatiivissä asennossa, mutta joka on normaalisti auki siten, että kanavasta 1 tulevat roskat kulkevat esteettömästi aukon 11 läpi. Tämä venttiili 15 on tarpeellinen estämään tyhjöimua etenemästä roskanheittokanavaan, koska siinä äkillisesti muodostuva imu saattaisi vahingoittaa henkilöä, joka on juuri heittämässä roskia imun muodostuessa. Roskanheittoka-navat on sitä paitsi usein ilmastoitu rakennuksen katolle vedetyllä ilmastointiputkella, josta syystä se on suorassa yhteydessä ulkoilmaan.
Lisäksi on toinen aukko 16, joka on myös varustettu kuviossa suljetussa, ilmatiiviissä asennossa olevalla venttiilillä.
11 3 77628
Venttiili 17 voi normaalisti olla auki tai kiinni. Aukko 16 voi putkijohdon 18 kautta johtaa talon ulkopuolelle 19 tai johonkin muuhun sopivaan ilmanottoon. Venttiili 17 voidaan sijoittaa aukkoon 16 mihin tahansa roskasäiliön 6 ja putken 18 ulkopään väliin ja kuviossa se on esitetty sijoitetuksi roskahuoneen sisäseinään 4, vaikka toinen sopiva sijoituspaikka on talon ulkoseinässä.
Roskat 14 ovat usein jätettä sisältäviä säkkejä ja kun ne pitää siirtää roskasäiliöstä jäteautoon 7, liitetään jäteauton kammio 8 putkijohdolla liittimeen 9. Käyttäjä huolehtii siitä, että molemmat venttiilit 15 ja 17 ovat ilmatiiviisti kiinni.
Tämän jälkeen imetään jäteauton keräyskammiosta ilmaa voimakkaan alipaineen aikaansaamiseksi, joka alipaine etenee kuljetinputken 12, 13 kautta roskasäiliöön 6. Tällöin myös roskapussit 14 tyhjenevät ilmasta tämän tyhjennyksen yhteydessä, mutta säilyttävät tilavuutensa, koska ilmanpaine pusseissa ja niiden ulkopuolella on yhtä suuri.
Sopivan ajan kuluttua ilmanpoiston aloittamisesta, kun roska-säiliön on laskettu tyhjentynen sopivassa määrin ilmasta tai kun kammioon 8 sijoitettu mittari ilmaisee sopivan tyhjön val-litsemisen, avataan yhfäkkiä ainakin venttiili 17 siten, että roskien yläpuolella olevassa tilassa tapahtuu äkillinen paineen kasvu samalla, kun kammio 8 tyhjenee edelleen. Äkillinen paineen nousu merkitsee sitä, että ilmasta tyhjentyneet, jätettä sisältävät roskapussit puristuvat huomattavasti pienempään tilaan. Aukon 16 läpi virtaava ulkoilma yhteistoiminnassa putkessa 12, 13 voimakkaasti laskeneen paineen kanssa työntää roskat 14 putken 12, 13 läpi kammioon 8.
Mikäli roskanheittokanavassa 1 on hyvin suuri ilmamäärä, voidaan myös venttiili 15 avata samanaikaisesti kuin venttiili 17, mutta 4 77628 se on kuitenkin parasta avata heti sen jälkeen, kun säiliö 6 on tyhjennetty pusseista 14 ja kammion 8 tyhjennys on päättynyt.
Ei ole välttämätöntä liittää säiliötä 6 aukon 16 kautta talon ulkoseinään, mikäli roskahuone on suuri. Tällöin riittää, kun muodostetaan roskahuoneeseen liitetty, venttiilillä avattava ja suljettava aukko, joka on merkitty katkoviivoin piirustukseen aukkona 20 ja venttiilinä 21. Venttiilillä 17 varustettu aukko 16 voidaan siten korvata venttiilillä 21 varustetulla aukolla 20. Mikäli venttiili 15 pitää avata samanaikaisesti venttiilin 21 kanssa, voivat molemmat venttiilit 15, 21 olla yhdistetyt toisiinsa yhteistoimintayksiköksi (ei esitetty). Kaikki venttiilit on esitetty sivulle työnnettävinä levyinä, mutta on selvää, että niiden asemesta voidaan käyttää millaisia tahansa venttiilejä, joilla voidaan suorittaa esitettyjen aukkojen täydellinen avaaminen ja tiivis sulkeminen.
Kuvio 2 esittää roskasäiliön 22 toista suoritusmuotoa, joka on tarkoitettu sijoitettavaksi roskahuoneeseen (ei esitetty tässä suoritusmuodossa) ja jonka yläosassa on putkella varustettu aukko 23, joka sijoitetaan roskahuoneen katon läpi kulkevan roskanheittokanavan (ei esitetty) alle putkiliitoksella 24. Putkella varustettu aukko 23 on varustettu koteloon 25 sijoitetulla venttiililaitteella. Tämä venttiililaite voi käsittää samanlaisen työnnettävän levyn kuin kuviossa 1 oleva levy 15, mutta se voi myös olla rakenteeltaan toisenlainen. Olennaista venttiililaitteelle 25 on se, että venttiili yhtäältä voidaan avata vähintäin lähes täydellisesti siten, että venttiili ei estä roskanheittokanavan läpi putoavia roskia ja toisaalta venttiili sulkeutuessaan antaa täyden tiiviyden silloin, kun säiliöön 22 järjestetään tyhjö. Venttiililaite voi olla varustettu sähköisesti ohjattavalla sulkemis- ja avaamismekanismi11a, esimerkiksi ohjattavalla moottorilla, joka voi siirtää venttiili-levyn eri suuntiin. Tähän tarkoitukseen sopivat sähköisesti suljettavat ja avattavat venttiilit ovat tällä tekniikan alalla hyvinkin tunnettuja ja tästä syystä niitä ei kuvata lähemmin,
II
5 77628 koska venttiili itsessään ei muodosta mitään osaa keksinnöstä.
Kotelossa 25 oleva venttiili on sähköisesti ohjattava ohjauslaitteella 26, joka säätää venttiiliä ohjaussignaalien avulla, jotka muodostetaan esimerkiksi painonapeilla 261, 262, 263 tai vastaavilla, jotka roskien tyhjennyksen hoitava henkilö sijoittaa talon ulkopuolelle. Putkimaisen aukon 23 halkaisijan määrää suuressa määrin talossa tavallisesti olevan roskanheittokanavan suurin halkaisija. Säätö roskanheittokanavan eri halkaisijoihin tapahtuu putkiliitoksen 24 avulla.
Säiliö 22 on rakenteeltaan sopivasti sylinteri, jonka vaippa-pinnan päässä on suorat seinät 24, 28 ja aukon 23 alla on viisto seinäosa 29 siten, että roskat liukuvat kohti säiliön 22 seinän 27 puoleista osaa. Seinän 27 alaosassa on halkaisijaltaan suhteellisen suuri reikä, jonka halkaisija esitetyssä tapauksessa on noin puolet seinän halkaisijasta, mutta koko ei millään tavoin ole ratkaiseva. Olennaisesti suppilomainen osa 30 on halkaisijaltaan sellainen, että sen leveämpi pää on sovitettu reiän halkaisijaan ja kiinnitetty seinään 27 esimerkiksi hitsaamalla. Osan 30 kapeampi pää on sovitettu liitettäväksi kuljetinputkeen 31, joka puolestaan on järjestetty liitettäväksi jäteautoon samalla tavoin kuin putki 13 kuviossa 1. Tällöin roskat eivät keräänny heti kuljetinputken aukon eteen, mikä vähentää vaaraa putken tukkeutumisesta imun yhteydessä.
Roskat kerääntyvät säiliön 22 pohjalle, joka on lievästi pyöristetty siten, että sen osan, johon roskat kerääntyvät, muoto on ollennaisesti kylpyammeen kaltainen. Ilmakehän paineessa olevan ilman putkimainen tuloaukko 32 on tässä tapauksessa sijoitettu lähelle pohjaa pyöreän alaosan kohdalle ja edullisesti suunnattu siten, että ilma saadaan ohjatuksi säiliöön viistosti sisäänpäin, joten sen yksi suuntakomponentti on suunnattu tangentiaalisesti pitkin säiliön seinää ja toinen suunta-komponentti on kohti säiliön keskustaa (ei esitetty). Itse aukko voi olla pyöreä, mutta sopivasti se on muotoiltu pohjan 6 77628 kanssa yhdensuuntaiseksi, pitkittäiseksi raoksi kuvion 2 mukaisesti. Aukon 32 pinta-ala on hieman pienempi kuin kuijetinput ken 31 poikkileikkausala. Kokeet ovat osoittaneet, että tulopinta-alan ja poistumispinta-alan välinen suhde pitää valita pienemmäksi kuin noin 0,6. Säiliön 22 putkimaisen aukon 32 kohdalla olevaan koteloon 33 on sijoitettu venttii-lilaite. Tämä kotelossa 33 oleva venttiililaite voi olla mitä tahansa tyyppiä, jolla saadaan aikaan tyhjötiivistys suljettaessa ja se voi olla esimerkiksi samanlainen kuin kotelossa 23 oleva venttiililaite ja samalla tavoin ohjattava. Venttiililaite voi olla myös rakenteeltaan sellainen, että tuloaukon pinta-ala voidaan säätää sellaiseksi, että yksittäisessä tapauksessa saadaan parhaat tulokset. Tämä voidaan suorittaa esimerkiksi sinänsä tunnetulla tavalla jonkinlaisen irishimmennintyyppiä olevan kuristuslaitteen avulla tai putkessa 32 sivulle työnnettävällä levyllä, joka kuviossa 2 esitetyssä tapauksessa työnnetään sopivasti alhaalta käsin siten, että kuviossa 2 esitetyn nelikulmaisen putken 32 pystysuuntainen leveys muuttuu. Tuloletku 34 on liitetty putken 32 päähän kotelossa 33 ja sen aukko on sopivasti sijoitettu ilman ottamiseksi ulkoa tai asetettu siten, että henkilö- tai muiden vahinkojen vaara aukosta tulevan imun johdosta kotelossa 33 olevaa venttiiliä avattaessa saadaan minimoiduksi.
Kuviossa 2 esitetty laite toimii seuraavasti. Kun säiliön 22 osaan 30 kerääntyneet roskat pitää tyhjentää, käyttäjä painaa ulkopuolelta nappia 261 venttiilien sulkemiseksi koteloissa 25 ja 33 siten, että säiliö sulkeutuu tiiviisti ulkoilmalta. Jäteauton tyhjökammio liitetään kuljetinputkeen 31 ja jäteauton keräyskammio tyhjennetään voimakkaan alipaineen muodostamiseksi, joka kuljetinputken 31 kautta etenee roska-säiliöön 22. Kun säädetty aika on kulunut tyhjennyksen aloittamisesta, käyttäjä painaa nappia 262 kotelossa 33 olevan venttiilin avaamiseksi. Tuloputken 32 alhaalla olevan ! sijoituskohdan ja suunnan johdosta sisäänvirtaava ilma 1 77628 nostaa roskat ja ajaa ne pitkin säiliön sy1interiseinää, jolloin tyhjennyksen aikana ilmasta tyhjentyneet roskapussit puristaa kokoon yhtäältä sisäänvirtaava ilma ja toisaalta voimakas ilmavirta, joka pyörii ylös aukon edestä putkeen 31 ja imeytyy siihen jäteauton tyhjennyskammion jatkuvasta tyhjennyksestä johtuen. Osan 30 ylöspäin viistosta osasta johtuen saadaan estetyksi roskapussien ruuhkaantuminen kuljetinputken aukon eteen, jollaista voidaan ajatella tapahtuvan kuviossa 1 esitetyssä säiliössä sen ollessa hyvin täynnä roskia tyhjennysvaiheessa. Koska roskat pyörivät ympäriinsä kuljetinputken aukon edessä, varmistetaan lisäksi se, että ruuhkautumista ei tapahdu kuljetinputkessa 33 ja roskapussit menevät jäteautoon yksi kerrallaan putken 31 läpi. Sen jälkeen, kun roskien tyhjennys on päättynyt, käyttäjä lopettaa jäteauton tyhjennyskammion tyhjennyksen ja painaa nappia 263 venttiilin 25 avaamiseksi. Mahdollisesti voidaan venttiili 33 sulkea samanaikaisesti siinä tapauksessa, että tämä venttiili halutaan normaalisti pitää kiinni.
Keksinnön rajoissa ovat monet muunnokset mahdollisia. Molemmissa esitetyissä suoritusmuodoissa on roskasäiliö sijoitettu roskahuoneeseen erillisenä yksikkönä. Tämä johtuu siitä, ; · että normaalin roskahuoneen seinät menisivät kasaan säiliön ‘ '·’ kehittämän alipaineen vaikutuksesta. Keksinnön mukaisesti voidaan kuitenkin toimia myös siten, että roskahuone sen sijaan varustetaan voimakkaasti vahvistetuilla seinillä ja kuvioiden yhteydessä selvitetyllä rakenteella. Kuviossa 2 esitetyn roskasäiliön 22 ei tarvitse olla yläosastaan pyöristetty, vaikkakin tämä auttaa roskien pyörimistä ylös, vaan sen sijaan yläosassa voi olla pystysuuntaiset seinät - - ja vaakasuuntainen yläosa. Oleellista on ainoastaan se, että säiliössä 22 on pyöristetty pohja. Seinä 29 voi luonnollisesti olla myös edullisesti pyöristetty, mutta tällainen rakenne on huomattavasti vaikeampi saada käytännössä aikaan kuin suora. Ohjauslaitteen 26 ohjaus voi tapahtua muullakin ! tavoin kuin esitetyillä napeilla. Oleellista on kuvattu 8 77628 työjärjestys. Eliminä roskien toimittamiseksi ensimmäisestä aukosta toisen aukon läheisyyteen voidaan tarkoitetulla tavalla roskasäiliön rakenteen asemesta käyttää esimerkiksi kuljettimia tai muita elementtejä mainitun kuljetuksen suorittamiseksi.
Il
Claims (5)
1. Rakennuksen roskahuoneeseen sijoitettava roskasäiliö (6; 22), joka on järjestetty tyhjennettäväksi ilmanpoiston avulla, jolloin roskasäiliössä (6; 22) on ensimmäinen aukko (11; 23), joka on sovitettu liitettäväksi roskahuoneeseen tulevaan roskanheittokanavaan (1), ja toinen aukko (12; 30) säiliön (6; 22) pohjalla, joka aukko on järjestetty liitettäväksi ilmanpoistoon tarkoitettuun kuljetinputkeen (13; 31), joka on liitetty jäteauton keräyskammioon (8), josta ilma voidaan tyhjentää imun muodostamiseksi kuljetinputkeen (13; 31), jolloin roskasäiliö on muodoltaan sellainen, että se johtaa roskat (14), jotka tulevat ensimmäisestä aukosta (11; 23), kerääntymään toisen aukon (12; 30) kohdalle, tunnettu siitä, että ensimmäisessä aukossa (11; 23) on normaalisti auki oleva, ulkopuolelta ohjattava ensimmäinen venttiili (15; 25), että roskasäiliössä (6; 22) on kolmas aukko (16; 32), joka on välin päässä roskienkerääntymisosasta, avoin ilmakehään ja varustettu ulkopuolelta ohjattavalla toisella venttiilillä (17; 33), ja että tyhjennyksen yhteydessä ensimmäinen ja toinen venttiili on järjestetty pysymään kiinni ensimmäisen tai kolmannen aukon liittämiseksi ensimmäisen tyhjennysvaiheen aikana ja toinen venttiili on järjestetty pysymään auki toisen tyhjen-nysvaiheen aikana.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen roskasäiliö, tunnettu siitä, että kolmas aukko (32) sijaitsee säiliön (22) alaosassa roskien kerääntyrnisosan kohdalla.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen roskasäiliö, tunnettu siitä, että toisen aukon (30) kohdalla säiliön (22) alaosa viettää ylöspäin kohti aukkoon liitettävän kulje-tinputken (31) suuta. 10 77628
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen roska-säiliö, tunnettu siitä, että kolmas aukko (32) on pitkänomainen rako, joka on yhdensuuntainen säiliön (22) pohjan ja roskien liikesuunnan kanssa.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen roska-säiliö, tunnettu siitä, että roskien kerääntymis-kohdan kohdalla roskasäiliön pohja on pyöristetty poikittain roskien liikesuuntaa vasten tarkasteltuna. li 11 7 762 8
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
EP84850111A EP0127596B1 (en) | 1983-05-31 | 1984-04-09 | Garbage container to be emptied with the aid of vacuum |
EP84850111 | 1984-04-09 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI844227A0 FI844227A0 (fi) | 1984-10-29 |
FI844227L FI844227L (fi) | 1985-10-10 |
FI77628B FI77628B (fi) | 1988-12-30 |
FI77628C true FI77628C (fi) | 1989-04-10 |
Family
ID=8193122
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI844227A FI77628C (fi) | 1984-04-09 | 1984-10-29 | Sopbehaollare anordnad foer toemning med hjaelp av vakuum. |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI77628C (fi) |
NO (1) | NO156718C (fi) |
-
1984
- 1984-10-26 NO NO844267A patent/NO156718C/no not_active IP Right Cessation
- 1984-10-29 FI FI844227A patent/FI77628C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
NO844267L (no) | 1985-10-10 |
NO156718B (no) | 1987-08-03 |
FI844227L (fi) | 1985-10-10 |
NO156718C (no) | 1987-11-11 |
FI844227A0 (fi) | 1984-10-29 |
FI77628B (fi) | 1988-12-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4108498A (en) | Garbage suction plant | |
JPH0747364Y2 (ja) | 真空吸引装置を備えたごみ収集トラックを用いた真空収集システム用ごみ容器 | |
WO1988004639A1 (en) | Method and apparatus for collecting waste material | |
CN206408904U (zh) | 一种建筑施工垃圾通道 | |
WO2005084509A1 (en) | Refuse collection device and system and method of collecting refuse | |
FI77628C (fi) | Sopbehaollare anordnad foer toemning med hjaelp av vakuum. | |
JPH08244906A (ja) | ごみ貯留装置 | |
KR100884812B1 (ko) | 쓰레기 자동집하시설의 음식물 쓰레기 수거 시스템 | |
JPH07247005A (ja) | ごみ分離貯留装置 | |
JP2702506B2 (ja) | バケット搬送システムにおける着地制御装置 | |
JP2614088B2 (ja) | バケット搬送システムを利用した塵芥収集方法 | |
JP2645865B2 (ja) | バケット搬送システム | |
JP2635999B2 (ja) | バケット往復搬送システムにおける塵芥収集方法 | |
KR101128767B1 (ko) | 쓰레기 자동집하시설의 공기흡입구 | |
JP3174219B2 (ja) | ゴミ吸引輸送装置 | |
JP2635100B2 (ja) | バケット往復搬送システム | |
JPH01303206A (ja) | バケット搬送システムにおけるバケット供給装置 | |
JPH01317902A (ja) | 廃棄物の収集装置 | |
SE470510B (sv) | Sätt att medelst luftevakuering tömma en sopbehållare | |
JPH0826409A (ja) | 塵芥貯留容器 | |
JPH04112807U (ja) | 塵芥貯留容器 | |
JP3295535B2 (ja) | ゴミ吸引輸送装置 | |
JP2703782B2 (ja) | バケット搬送システムにおける作動安全装置 | |
GB2496620A (en) | Apparatus suitable for producing an air curtain | |
JPH01275303A (ja) | 廃棄物収集装置の投入装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: AVFALLSTEKNIK I LINK!PING AB |
|
MM | Patent lapsed |
Owner name: AVFALLSTEKNIK I LINKOEPING AB |