FI77410B - Draganordning foer traktor. - Google Patents

Draganordning foer traktor. Download PDF

Info

Publication number
FI77410B
FI77410B FI870187A FI870187A FI77410B FI 77410 B FI77410 B FI 77410B FI 870187 A FI870187 A FI 870187A FI 870187 A FI870187 A FI 870187A FI 77410 B FI77410 B FI 77410B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
drawbar
traction device
support plate
plate
agricultural
Prior art date
Application number
FI870187A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI870187A (fi
FI870187A0 (fi
FI77410C (fi
Inventor
Erkki Maenttaeri
Original Assignee
Valmet Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Oy filed Critical Valmet Oy
Priority to FI870187A priority Critical patent/FI77410C/fi
Publication of FI870187A0 publication Critical patent/FI870187A0/fi
Priority to DK693787A priority patent/DK167431B1/da
Priority to AT88850014T priority patent/ATE64899T1/de
Priority to EP88850014A priority patent/EP0277103B1/en
Priority to NO880173A priority patent/NO167370C/no
Publication of FI870187A publication Critical patent/FI870187A/fi
Publication of FI77410B publication Critical patent/FI77410B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI77410C publication Critical patent/FI77410C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60DVEHICLE CONNECTIONS
    • B60D1/00Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices
    • B60D1/24Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices characterised by arrangements for particular functions
    • B60D1/42Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices characterised by arrangements for particular functions for being adjustable
    • B60D1/46Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices characterised by arrangements for particular functions for being adjustable vertically
    • B60D1/465Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices characterised by arrangements for particular functions for being adjustable vertically comprising a lifting mechanism, e.g. for coupling while lifting

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Ultrasonic Waves (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Lifting Devices For Agricultural Implements (AREA)

Description

7741 O
1 Vetolaitteisto traktoria varten Draganordning för traktor 5 Keksinnön kohteena on vetolaitteisto traktoria varten, joka vetolaitteisto käsittää vetolaitteen rungon, joka on toisesta päästään olennaisesti vaakasuuntaisen akselin ympäri nivelöidysti kiinnitetty traktorin runkoon, joka vetolaitteen runko käsittää vetopuomin kiinnitystä varten vetolaitteen rungon nivelöintiin nähden vastakkaiseen päähän 10 järjestetyt pohjalevyn ja ylälevyn rajoittaman kidan käsittävät ensimmäiset kiinnitysvälineet sekä ensimmäisten kiinnitysvälineiden ja veto-laitteen rungon nivelöinnin väliin, vetolaitteen rungon keskivaiheille sovitetut ylemmän tukilevyn ja alemman tukilevyn käsittävät toiset kiinnitysvälineet, jolloin vetopuomi on järjestetty kiinnitettäväksi veto-15 laitteen runkoon kidan läpi ja ylemmän ja alemman tukilevyn väliin työntämällä.
Tavanomaiset maataloustraktorit on varustettu vetolaittelstolla, johon voidaan valinnaisesti kytkeä esim. traktorin perävaunu tai erilaisia työ-20 laitteita, koneita ja vastaavia. Kytkentäelimet perävaunua ja työkoneita varten ovat normaalisti kuitenkin erilaiset, minkä johdosta vetolait-teistoon on oltava liitettävissä mainitut vaihtoehtoiset kytkentäelimet tai sitten vetolaittelston on oltava muodostettu sellaiseksi, että se käsittää nämä molemmat kytkentäelimet. Mainittu kytkentäelin perävaunua 25 varten on tavanomaisesti vetokoukku, jota ei kuitenkaan voida käyttää muiden työlaitteiden ja työkoneiden kytkemiseen, vaan näitä varten on oltava oma vetolaitteensa. Tavanomaisessa maataloustyössä käytettävään traktoriin joudutaan lähes päivittäin vaihtamaan vetolaitteistoon joko vetokoukku tai maatalousvetolaite, kun traktoria käytetään erilaisissa 30 työtehtävissä. Vetokoukun ja maatalousvetolaltteen vaihdettavuus on aikaisemmin ollut hankalaa ja aikaavievää ja tämän johdosta on vaihdettavuuden parantamiseksi kehitelty erilaisia järjestelmiä. Tavanomaisin tapa vetokoukun ja maatalousvetolaltteen vaihdettavuuden järjestämisessä on se, että vetolaittelston runko muodostaa sinänsä kiinteän osan veto-35 koukun rungosta, joka on normaalisti nivelöity kääntymään pääsevästi ylä- ja ala-asentojen välillä traktorin runkoon. Tähän vetokoukun runkoon voidaan sitten kiinnittää ns. maatalousvetolaite, joka tavallisesti 2 77410 1 käsittää vaihdettavan, erillisen kasetin. Eräs tällainen ratkaisu on esitetty mm. EP-patenttijulkaisussa 77 191. Tällaisen erillisen kasetin käsittely on kuitenkin hankalaa, sillä kasetin paino on ensinnäkin hyvin suuri. Lisäksi silloin kun maatalousvetolaite on kiinnitetty vetokoukun 5 runkoon, se estää vetokoukun käyttämisen esim. perävaunun hinaamiseen. Vetolaite on näin ollen irroitettava, mikäli hinaamiseen joudutaan käyttämään vetokoukkua.
Edellä kuvatun järjestelmän parantamiseksi on esim. EP-hakemusjulkaisussa 10 2A 972 ehdotettu järjestelyä, jossa traktorin vetopuomi on järjestetty käännettäväksi siten, että vetopuomin toiseen päähän on muodostettu vetokoukku ja puomin vastakkaiseen päähän maatalousvetolaite. Tällainen käännettävä vetopuomi kytketään sitten vetolaitteen runkoon kulloinkin tarkoitusta vastaavaan asentoon. EP-julkaisun 2A 972 mukaisessa ratkai-15 sussa vetopuomin käännettävyys on kuitenkin hankalaa, sillä vetopuomi on kiinnitetty vetolaitteen runkoon kiinnitystapeilla, jotka sijaitsevat kaukana traktorin alustan alla. Vetopuomin kääntö on siten vaikeasti suoritettavissa, eikä puomia voida edes kunnolla kääntää silloin, jos traktori on sijoitettu vaikeaan maastoon, esim. pehmeälle pellolle.
20 Toinen haittapuoli EP-julkaisun 2A 972 mukaisessa vetolaitteessa on se, että maatalousvetolaitteen ollessa kiinnitettynä vetolaitteen runkoon, on vetolaitteen etäisyys traktorin voimanottoakselista vakio. Kutakin ISO-standardin mukaista teholuokkaa varten on näin ollen oltava oma maatalousvetolaitteensa, sillä mainitussa standardissa on määrätty se, 25 kuinka kaukana vetopisteen on sijaittava traktorin voimanottoakselista.
Nyt esillä olevan keksinnön tavoitteena on saada aikaan olennainen parannus tekniikan tason mukaisiin laitteistoihin nähden ja muodostaa vetolaitteisto traktoria varten, jossa vetopuomin kiinnitettävyys veto-30 laitteen runkoon on yksinkertaisesti ja helposti järjestettävissä.
Eräänä toisena keksinnön tavoitteena on saada aikaan vetolaitteisto, jossa vetopuomi käsittää sekä vetokoukun että maatalousvetolaitteen ja jossa vetopuomin käännettävyys on helposti suoritettavissa.
35 Edellä esitetyt tavoitteet ja keksinnön muut päämäärät saavutetaan ratkaisulla, jolle on pääasiassa tunnusomaista, että vetopuomi on järjestetty kiinnitettäväksi kitaan vetopuomin sekä pohjalevyn ja ylälevyn
II
3 77410 1 läpi menevällä kiinnitystapilla, jota kiinnitystappia varten on kitaa rajoittaviin pohjalevyyn ja ylälevyyn muodostettu vetolaitteen rungon poikittaissuunnassa useita reikiä ja vetopuomiin poikittaissuunnassa useita läpimeneviä reikiä, ja että vetopuomin sivusuuntäistä ohjausta 5 varten on vetopuomiin muodostettu useita läpi meneviä reikiä, joista valinnaisesti yhteen on sovitettu asennettavaksi ohjaintappi, jota oh-jaintappia varten on toisia kiinnitysvälineitä rajoittaviin ylempään tukilevyyn ja alempaan tukilevyyn muodostettu pituussuuntaiset urat, joihin mainittu ohjaintappi on järjestetty työntymään vetopuomia pai-10 kalleen työnnettäessä.
Keksinnön mukaisella ratkaisulla saavutetaan tekniikan tasoon nähden useita etuja, joista voidaan mainita mm. se, että keksinnössä on veto-puomi asennettavissa vetolaitteen runkoon erittäin helposti ja yksin-15 kertaisesti ilman mitään erityisiä työkaluja. Vetopuomin asennettavuus ja irrotettavuus on helppoa erityisesti siksi, että klinnityselimet veto-puomia varten on muodostettu siten, että niitä voidaan käsitellä suoraan traktorin takaa menemättä traktorin alle. Lisäetuna keksinnön mukaisessa ratkaisussa on se, että maatalousvetolaite on kiinnitettävissä vetolait-20 teen runkoon useaan eri aseinaan, jossa maatalousvetolaitteen vetoplsteen etäisyys voimanottoakselin päästä on erilainen. Keksinnön eräänä erityisenä lisäetuna on vielä se, että keksinnön mukaisessa laitteistossa veto-puomi voidaan muodostaa "kaksipäiseksi" siten, että vetopuomin toisessa päässä on vetokoukku ja vastakkaisessa päässä maatalousvetolaite, joiden 25 käyttö ja vaihdettavuus on erittäin helppoa.
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkin avulla oheisen piirustuksen kuvioihin viittaamalla.
30 Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisessa vetolaittelstossa käytettävää veto-puomia sivultapäin katsottuna.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista vetopuomia myöskin sivultapäin katsottuna, mutta kuvioon 1 nähden kohtisuorassa tasossa.
Kuvio 3 esittää päältäpäin katsottuna keksinnön mukaista vetolaitteen runkoa.
35 4 77410 1 Kuvio 4 esittää sivultapäin otettua pitkittäisleikkausta kuvion 3 mukaisesta vetolaitteen rungosta.
Kuvio 5 esittää päältäpäin katsottuna vetolaitteen runkoa, johon on asen-5 nettu kuvioiden 1 ja 2 mukainen vetopuomi.
Kuvio 6 vastaa kuviota 5 sivultapäin katsottuna.
Kuvio 7 on leikkauskuva vetolaitteen rungosta otettuna pitkin linjaa 10 VII-VII kuviosta 4.
Kuvio 8 esittää suuremmassa mittakaavassa ohjaintappia, jota käytetään vetopuomin ohjaukseen ja kiinnitykseen vetolaitteen runkoon nähden.
15 Kuvio 9 esittää suuremmassa mittakaavassa kiinnitystappia, jolla veto-puomi kiinnitetään vetolaitteen runkoon.
Kuvioissa 1 ja 2 esitetty vetopuomi 10 on "kaksipäinen” vetopuomi, jonka toisessa päässä on tavanomainen vetokoukku 11 ja vastakkaisessa päässä 20 maatalousvetolaite 12 erilaisia maataloustyökoneita varten. Vetokoukkua 11 varten on vetopuomiin 10 muodostettu tarpeelliset reiät 13 ja 14 veto-puomin 10 kiinnittämiseksi vetolaitteen runkoon ja vastaavasti on maa-talousvetolaitetta 12 varten muodostettu vetopuomin 10 kiinnittämiseksi vetolaitteen runkoon tarvittavat kiinnitysreiät 15-19. Mainittujen rei-25 kien sijainnin ja lukumäärän tarkoitus käy parhaiten ilmi jäljempänä seuraavasta selostuksesta, jossa on selostettu yksityiskohtaisesti veto-puomin 10 asennusta vetolaitteen runkoon 20. Kuten kuvioista 1 ja 2 käy ilmi, on vetokoukku 11 ja maatalousvetolaite 12 sovitettu vetopuomiin 10 ristikkäin siten, että kun siirrytään vetokoukun 11 käytöstä maatalousko vetolaitteen 12 käyttöön, joudutaan vetopuomi 10 ensinnäkin kääntämään poikittaissuuntaisen akselin suhteen toisinpäin ja lisäksi joudutaan vetopuomia 10 kiertämään pituusakselinsa ympäri 90°. Tämä johtuu siitä, että koska sekä vetokoukun 11 että maatalousvetolaltteen 12 korkeus on olennaisesti suurempi kuin vetopuomin 10 korkeus, ei vetopuomia 10 olisi kk mahdollista asentaa pituussuunnassa työntämällä vetopuomin 10 korkeutta vastaavan korkuiseen kitaan, mikäli sekä vetokoukun 11 että maatalous-vetolaitteen 12 korkeudet olisivat samansuuntaiset. Toisaalta koska vetoil 5 77410 1 puomin 10 kiinnitystä varten siihen joudutaan muodostamaan useita reikiä, on nämä reiät helpompaa ja yksinkertaisempaa muodostaa siten, että vetokoukkua 11 ja maatalousvetolaitetta 12 varten olevat reiät ovat toisiinsa nähden rlstikkäin.
5 Tässä yhteydessä on lisäksi syytä tuoda korostetusti esiin se, että keksinnön mukaista vetolaltteistoa ei ole tarkoitus rajoittaa yksinomaan sellaiseen ratkaisuun, jossa käytetään kuvioiden 1 ja 2 mukaista "kaksipäistä" vetopuomla, vaan keksinnön mukaisessa vetolaitteistossa 10 voidaan luonnollisesti käyttää myös sellaista vetopuomla, jonka toiseen päähän on kiinnitetty joko vetokoukku 11 tai maatalousvetolaite 12, mutta jonka toinen pää on jätetty vapaaksi. Tällaisessa ratkaisussa tulee vetopuomiln luonnollisesti muodostaa ainoastaan joko vetokoukkua 11 tai maatalousvetolaitetta 12 varten olevat reiät. "Yksipäisessä" 15 ratkaisussa vetopuomin pituus voi myös olla olennaisesti lyhyempi kuin "kaksipäisessä" vetopuomlssa 10. Kuviosta 1 ja 2 käy lisäksi selvästi ilmi se, että "kaksipäisessä" vetopuomlssa 10 on vetopuomi poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen. Tämä johtuu puolestaan siitä, että veto-koukku 11 ja maatalousvetolaite 12 on asennettu vetopuomiin 10 edellä 20 kuvatulla tavalla rlstikkäin, jolloin myös vetopuomin 10 on oltava asennettavissa sitä varten varattuun aukkoon pituusakselinsa ympäri 90°teen kulmassa kahteen eri asentoon kierrettynä.
Kuviossa 3 on vetolaitteen runko 20 esitetty päältäpäin katsottuna ja 25 kuviossa 4 on vastaava vetolaitteen runko 20 esitetty sivultapäin katsottuna pitkittäisleikkauksena. Vetolaitteen runko 20 käsittää pitkit-tälspalkit 21, joiden toisessa päässä on kiinnityskorvat 22, joista vetolaitteen runko 20 on järjestetty nivelöidysti kiinnitettäväksi traktorin runkoon, ja vastakkaisessa päässä on tavanomaiset salpalaitteet 30 23 vetolaitteen rungon 20 paikalleen lukitsemista varten sekä tarvitta vat kiinnitysvälineet vetopuomla 10 varten. Nämä kiinnitysvälineet käsittävät pitkittäispalkkien 21 väliin sovitetun pohjalevyn 24, pohja-levyn 24 yläpuolelle vetopuomin 10 korkeuden määräämän matkan päähän sovitetun ylälevyn 25 sekä pohjalevyä 24 ja ylälevyä 25 yhdistävät sivu-35 seinät 26. Pohjalevy 24, ylälevy 25 ja sivuseinät 26 rajoittavat kidan 27, jonka kautta vetopuomi 10 on tarkoitettu asennettavaksi vetolaitteen runkoon 20 vetopuomin 10 pituussuunnassa työntämällä. Pohjalevyn 6 77410 Ί 24 ja ylälevyn 25 läpi on muodostettu vetopuomin 10 kiinnitystappia varten tarvittavat reiät 28. Kiinnitystappi 45 on paremmin esitetty kuviossa 9 ja mainittu kiinnitystappi 45 on tavanomainen pitkänomainen tappi, jossa on olakkeella varustettu levennetty pää 46. Vastaavasti 5 on ylälevyyn 25 muodostettu reikiin 28 olakkeet 29, joihin kiinnitys-tapin 45 levennetty pää 46 on tarkoitettu sopimaan. Rei'issä 28 olevien eläkkeiden 29 korkeus on sellainen, että kiinnitystapin 45 levennetty pää 46 sopii mainitun olakkeen 29 sisään siten, että kiinnitystapin 45 yläpää tulee olemaan ylälevyn 25 yläpinnan tasossa.
10
Kuten edellä jo on mainittu, on kidan 27 korkeus olennaisesti saman suuruinen vetopuomin 10 korkeuden kanssa. Sen sijaan kidan 27 leveys on niin suuri, että vetopuomi 10 voidaan asentaa vetolaltteen runkoon 20 sivusuunnassa useaan eri asemaan. Kuten kuviossa 3 on esitetty, on 15 pohjalevyyn 24 ja ylälevyyn 25 muodostettu kiinnitystappia 45 varten viisi reikään 28, jotka on sovitettu vierekkäin kuvion 3 mukaisesti kaarevaan linjaan toisiinsa nähden. Reikien 28 mainitulla sijoituksella vaikutetaan vetolaltteen 12 asemaan vetolaltteen runkoon 20 nähden, kuten parhaiten käy ilmi kuviosta 5 ja jäljempänä seuraavasta selos-20 tuksesta. Ylälevyyn 25 on lisäksi järjestetty tapit 30, joihin on tarkoitettu kiinnitettäväksi kuvioissa 5 ja 6 esitetty vastelevy 47, jolla vetopuomin 10 kiinnitystappi 45 lukitaan palkalleen. Ylälevyyn on lisäksi sovitettu tavanomaiset niveltapit 31, joihin kuviossa 6 näkyvät vetotangot 53 on tarkoitettu nivelöidysti kiinnitettäviksi. Mainittujen 25 vetotankojen 53 avulla vetolaitteen runkoa 20 voidaan nostaa ja laskea tavanomaiseen tapaan.
Vetopuomin 10 tuentaa varten on vetolaitteen rungon 20 pitkittäispalk-kelhin 21 asennettu kidasta 27 välimatkan päähän vetolaitteen rungon 20 30 pituuden keskivaiheille toiset klinnitysvälineet. Näihin välineisiin kuuluu ylempi tukilevy 32, joka on kuvion 7 mukaisesti kiinnitetty pitkittäis-palkkien 21 väliin esim. hitsaamalla. Ylemmän tukilevyn 32 alapuolelle on pitkittäispalkkeihin 21 kiinnitetty alempi tukilevy 35, joka on ylemmästä tukilevystä 32 kidan 27 korkeutta vastaavan etäisyyden päässä. Alempi 35 tukilevy on ylemmän tukilevyn 32 kohdalla samansuuntainen mainitun ylemmän tukilevyn kanssa, mutta alempaa tukilevyä 35 on lisäksi jatkettu ylemmän tukilevyn 32 ohi kidan 27 pohjalevyyn 24 asti siten, että alempi tuki-
II
7 77410 1 levy 35 kulkee viistosti alaspäin kohti mainittua pohjalevyä 24. Ylempään tukilevyyn 32 on muodostettu olennaisesti mainitun tukilevyn 32 keskelle pituussuuntainen ohjausura 33, joka on tarkoitettu ohjaamaan vetopuo-mia 10 sivusuunnassa vetopuomiln sovitetun ohjaintapin 40 avulla, Joka 5 on parhaiten esitetty kuviossa 8. Vastaavasti on samalle kohdalle alempaan tukilevyyn 35 muodostettu ohjaintappia 40 varten pituussuuntainen ura 37, joka alemman tukilevyn 35 taaksepäin kaltevalla osalla jatkuu taaksepäin laajenevana aukkona 36. Ylemmässä tukilevyssä 32 olevan pituussuuntaisen ohjausuran 33 alareunoihin on muodostettu viisteet 34 10 parantamaan ohjaintapin 40 ohjausta ja vastaavasti on ohjaintappiin 40 muodostettu kaulus 41, jonka yläreunaan on vastaavalla tavalla muodostettu uran 33 viisteitä 34 vastaava viiste 42. Ohjaintapin 40 työntyessä uriin 33 ja 37 ohjaintapin yläosa 43 menee uraan 33 ja tapissa oleva viiste 42 vastaa ohjausuran 33 viisteisiin 34. Kuten kuviossa 6 on esi-15 tetty, ohjaintappi 40 on muodostettu niin pitkäksi, että se ulottuu veto-puomin 10 läpi siten, että vetopuomin 10 läpi työntyvä osa ohjaintapista 40 menee alemmassa tukilevyssä 35 olevaan uraan 37. Mainittu ohjaintappi 40 ohjaa näin ollen vetopuomla 10 ainoastaan sivusuunnassa, eikä se osallistu vetovoiman välittämiseen lainkaan. Alemman tukilevyn 35 ala-20 puolelle on vielä kiinnitetty suojalevy 38, kuten kuvioista 3 ja 4 hyvin käy ilmi. Pitkittäispalkkeihin 21 on lisäksi kiinnityskorvien 22 puoleiseen päähän kiinnitetty ohjainlevy 39, joka on tarkoitettu tukemaan ja ohjaamaan kuvion 6 mukaisesti vetopuomin 10 sisempää päätä veto-puomin ollessa asennettuna vetolaitteen runkoon 20.
25
Kuvioissa 5 ja 6 on esitetty keksinnön mukainen vetolaitteisto kokonaisuutena, eli vetopuoml 10 vetolaitteen runkoon 20 asennettuna. Kuviossa 5 on pistekatkovilvoin esitetty maatalousvetolaitteen 12 vaihtoehtoiset sijoitukset vetolaitteen runkoon 20 nähden ja kuviossa 6 on kaaviomai-30 eesti esitetty vetolaitteiston sijoitusta traktorin pohjaan 50 nähden, jota kuviossa 6 on merkitty pistekatkovilvoin. Vetolaitteen runko 20 on kiinnitetty kuvioiden 5 ja 6 mukaisesti traktorin runkorakenteisiin kiin-nitysruuveilla 51, joihin vetolaitteen runko 20 on nivelöity kiinnitys-korvakkeieta 22. Vetolaitteen runko 20 on näin ollen tavanomaiseen ta-35 paan kääntyvästi nivelöity kiinnitysruuvien 51 suhteen ja vetolaitteen rungon korkeusasemaa voidaan muuttaa vetotankojen 53 avulla. Vetopuomin 10 asentaminen vetolaitteen runkoon 20 suoritetaan eeuraavalla tavalla.
8 77410 1 Vetolaitteen rungon 20 salpalaitteet 23 vapautetaan ja vetolaltteen runkoa 20 lasketaan alaspäin. Jos vetopuomlssa 10 halutaan käyttää vetokoukun 11 puoleista päätä, työnnetään vetopuoml 10 maatalousveto-laltteen 12 puoleinen pää edellä kitaan 27. Vetopuoml 10 työnnetään 5 kitaan 27 niin pitkälle, että ohjalntappla AO varten oleva reikä IA (katso kuviot 1 ja 2) työntyy kokonaan kidan 27 läpi ohi pohjalevyn 2A ja ylälevyn 25. Tämän jälkeen sovitetaan ohjaintappi AO mainittuun reikään IA ja vetopuomia 10 työnnetään edelleen sisäänpäin. Vetopuomin 10 läpi ulottuva osa ohjaintapista AO osuu tällöin aukkoon 36, jonka 10 reunat ohjaavat ohjaintapin AO keskelle siten, että ohjalntapin AO alaosa menee uraan 37 ja ohjalntapin AO yläosa A3 ohjausuraan 33. Vetopuoml 10 tulee näin ollen ohjalntapin AO ja urien 33 ja 37 avulla sovitetuksi sivusuunnassa oikeaan asemaan. Vetopuomia 10 työnnetään tämän jälkeen edelleen lisää sisäänpäin siten, että vetopuomlssa 10 15 oleva reikä 13 tulee kidan 27 pohjalevyssä 2A ja ylälevyssä 25 olevan keskimmäisen reiän 28 kohdalle. Kllnnltystappl A5 sovitetaan tämän jälkeen reikien 28 ja 13 läpi siten, että tapin A5 pää tulee ylälevyn 25 yläpinnan tasoon. Tämän jälkeen asetetaan vastelevy A7 palkalleen. Vaetelevyssä A7 on tappeja 30 varten reiät ja mainitut tapit 30 sovi-20 tetaan vastelevyn A7 reikiin. Vastelevyn A7 paikallaan pysyminen varmistetaan tämän jälkeen tappelhin 30 sovitettujen sokkien avulla. Tämän jälkeen vetolaitteen runko 20 nostetaan yläasentoonsa ja lukitaan paikoilleen salpalaitteella 23.
25 Kun tämän jälkeen halutaan ryhtyä käyttämään vetokoukun 11 sijasta maa-talousvetolaitetta 12, menetellään seuraavalla tavalla. Ensin poistetaan vetopuoml 10 vetolaitteen rungosta 20 suorittaen edellä kuvatut toimenpiteet päinvastaisessa järjestyksessä. Tämän jälkeen vetopuoml 10 käännetään toisinpäin ja työnnetään kitaan 27 vetokoukun 11 puoleinen pää 30 edellä. Keksinnön mukaisessa vetolaitteistossa voidaan vetolaite asentaa vetolaitteen runkoon 20 pituussuuntansa suhteen kolmeen vaihtoehtoiseen asentoon riippuen siitä, millainen työkone on tarkoitettu kytkettäväksi maatalousvetolaitteeseen 12. Selostuksessa on jo aikaisemmin esitetty, että vetopuomin 10 on oltava pituussuunnassaan siirrettävä, koska ISO-35 standardeissa on eri teholuokille määrätty se, kuinka kaukana vetoplste eli tässä tapauksessa maatalousvetolalte 12 on oltava voimanottoakselln 52 päästä. Voimanottoakselln 52 sijainti on kaaviollieestl merkitty kuli 9
7741 O
1 vioon 6 ja lisäksi on kuvioihin 5 ja 6 merkitty viitemerkinnällä x voi-manottoakselin 52 pään sijaintia. Maatalousvetolaitteen 12 halutusta sijainnista riippuen vetopuomi 10 työnnetään siis aluksi kitaan 27 halutun matkan siten, että ohjalntappi 40 voidaan sovittaa joko reikään 19,18 5 tai 17. Ohjaintapin 40 sovitus reikään 19 vastaa maatalousvetolaitteen 12 etäisyyttä a^, sovitus reikään 18 vastaa etäisyyttä a^ ja sovitus reikään 17 vastaa etäisyyttä a^ mitattuna volmanottoakselln 52 päästä x. Kun ohjalntappi 40 on sovitettu sille tarkoitettuun reikään 19,18 tai 17, työnnetään vetopuomia 10 sisäänpäin niin pitkälle, että vetotappi 40 10 osuu uriin 33 ja 37, kuten edellä vetokoukun 11 yhteydessä selostettiin. Tämän jälkeen vetopuomia 10 työnnetään sisäänpäin niin pitkälle, että vastaava reikä 17,16,15 osuu pohjalevyssä 24 ja ylälevyssä 25 olevan reiän 28 kohdalle. Tämän jälkeen sovitetaan kiinnitystappi 45 paikalleen edellä kuvatulla tavalla. Kiinnitystapin 45 sovitus reikään 17 vastaa 15 maatalousvetolaitteen 12 etäisyyttä a^, sovitus reikään 16 vastaa etäisyyttä a^ ja sovitus reikään 15 vastaa etäisyyttä a^ mitattuna voiman-ottoakselin 52 päästä. Kun kiinnitystappi 45 on sovitettu paikalleen, varmistetaan kiinnitystapin 45 paikallaan pysyminen vastelevyn 47 avulla, kuten jo aikaisemmin on selostettu. Keksinnön mukaisessa vetolait-20 teistossa voidaan näin ollen maatalousvetolaite 12 asentaa vetolaitteen runkoon 20 kolmelle eri etäisyydelle voimanottoakselin 52 päästä x. Maatalousvetolaitteen 12 aseman säädettävyys voimanottoakseliin 52 nähden on tärkeää, koska silloin, kun maatalousvetolaitteeseen 12 kytkettynä käytetään nivelakselikäyttöistä työkonetta, on edullisinta, jos 25 vetopisteen etäisyys voimanottoakselista on sama kuin nivelakselin nivelen etäisyys mainitusta voimanottoakselista. Nivelakselistossa esiintyvät nopeuserot saadaan tällöin pysymään mahdollisimman pieninä.
Esimerkiksi tietyt maataloudessa käytettävät työkoneet tulee voida kiin-30 nittää traktoriin siten, että työkone ei kulje samassa linjassa sitä vetävän traktorin kanssa, vaan työkoneen on kuljettava sivussa traktorin ajolinjaan nähden. Tämän johdosta on keksinnön mukainen vetolaitteisto muodostettu siten, että vetopuomi 10 voidaan asentaa vetolaitteen runkoon 20 halutulla tavalla sivuun siirrettynä rungon 20 keskilinjaan näh-35 den. Tämän johdosta on vetolaitteen runkoon 20 muodostettu kiinnitystap-pia 45 varten useita reikiä 28 vierekkäin, ja piirustuksen kuvioissa esitetyssä suorltusesimerklssä on mainittuja reikiä 28 viisi kappaletta, ίο 7741 0 1 joten sivusuunnassa voidaan vetopuoml 10 asentaa vetolaltteen runkoon 20 viiteen eri asentoon. Kuviossa 5 on tätä havainnollistettu siten, että maatalousvetolaite 12 on esitetty pistekatkovilvoin kesklasennossa s^ sekä kahdessa keskiasennosta sivuun siirretyssä asennossa ja s^· 5 Koska vetopisteen etäisyyden volmanottoakselin 52 päästä x on myös sivuun siirretyssä asennossa pysyttävä olennaisesti samana kuin vetopisteen ollessa keskiasennossaan, ei kilnnitystappia 45 varten olevia reikiä 28 ole järjestetty poiklttaissuunnassa samalle suoralle linjalle, vaan mainitut reiät 28 on järjestetty siten, että keskimmäinen kiinni-10 tysreikä 28, joka vastaa maatalousvetolaitteen 12 keskiasentoa s^, sijaitsee vetolaltteen rungossa 20 slsimpänä, kun taas ensimmäistä sivuun siirrettyä asentoa S2 vastaava kilnnitysreikä 28 on sovitettu mainitusta keskimmäisestä kiinnitysreiästä laitteiston pituussuunnassa ulospäin ja reunimmaista asentoa s^ vastaava kilnnitysreikä sijaitsee edellistä 15 kiinnitysreikää vielä ulompana. Kiinnitysreiät 28 on näin ollen järjestetty toisiinsa nähden kaarevaan linjaan, kuten kuvioista 3 ja 5 selvästi käy ilmi. Tällä järjestelyllä on saatu aikaan se etu, että maatalousvetolaitteen 12 ollessa keskiasennosta s^ sivuun siirretyssä asennossa S2 ja s^, on maatalousvetolaitteen 12 etäisyys volmanotto-20 akselin 52 päästä x olennaisesti yhtä suuri kuin maatalousvetolaitteen 12 ollessa keskiasennossaan s^. Kuten kuviosta 5 voidaan havaita, on maatalousvetolaitteen 12 ollessa uloimmassa asennossaan maatalousveto-laltteen 12 etäisyys a^ volmanottoakselin 52 päästä x saman suuruinen riippumatta siitä, onko maatalousvetolaite 12 kesklasennossa s^ tai 25 siitä sivuun siirretyssä asennossa 82 tai s^. Myös maatalousvetolaitteen 12 ollessa toiseksi uloimmassa asennossaan, on maatalousvetolaitteen 12 etäisyys volmanottoakselin 52 päästä x erittäin suurella tarkkuudella yhtä suuri riippumatta siitä, onko maatalousvetolaite 12 keskiasennossaan s^ vai sivuun siirretyssä asennossa s^ tai s^. Kuviossa 5 etäisyys 30 aj tarkoittaa maatalousvetolaitteen 12 etäisyyttä volmanottoakselin 52 päästä x maatalousvetolaitteen 12 ollessa kesklasennossa s^ tai ensimmäisessä sivuun siirretyssä asennossa 82 ja etäisyys a^ vastaa tilannetta maatalousvetolaitteen 12 ollessa reunimmaisessa asennossaan s^.
35 Keksinnön mukaisen voimanottolaitteiston käyttö ja asennus käyttökuntoon on näin ollen erittäin helppoa ja yksinkertaista. Vetopuomln 10 asennus palkalleen ja ohjaintapln 40 sekä kiinnitystapin 45 paikalleen
II
„ 77410 1 sovitus voidaan suorittaa traktorin takaa menemättä traktorin alustan alle. Asennus voidaan näin ollen suorittaa myös vaikeassa maastossa, kuten esim. upottavalla pellolla. Lisäksi on syytä vielä todeta, kuten jo aikaisemminkin mainittiin, että keksinnön mukaisessa vetolaitteis-5 tossa voidaan käyttää myös ns. "yksipäistä" vetopuomla, eli puomia, jonka toiseen päähän on sovitettu joko vetokoukku tai maatalousveto-laite. "Kaksipäistä" vetopuomla 10 voitaneen kuitenkin pitää tätä ratkaisua edullisempana, koska sekä vetokoukku 11 että maatalous-vetolalte 12 kulkevat tällöin aina traktorin mukana.
10
Edellä on keksintöä selostettu esimerkinomaisesti oheisen piirustuksen kuvioihin viittaamalla. Tällä el kuitenkaan haluta rajoittaa keksintöä vain kuvioissa esitettyjä esimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia seuraavien patenttivaatimusten määrittelemän keksin-15 nöllisen ajatuksen puitteissa.
20 25 30 35

Claims (6)

12 7741 0
1. Vetolaitteisto traktoria varten, joka vetolaltteisto käsittää veto-laitteen rungon (20), joka on toisesta päästään olennaisesti vaakasuun-5 täisen akselin ympäri nivelöidysti kiinnitetty traktorin runkoon, joka vetolaitteen runko (20) käsittää vetopuomln (10) kiinnitystä varten vetolaitteen rungon (20) nivelöintiin (22,51) nähden vastakkaiseen päähän järjestetyt pohjalevyn (24) ja ylälevyn (25) rajoittaman kidan (27) käsittävät ensimmäiset kiinnitysvällneet sekä ensimmäisten kilnnltys-10 välineiden ja vetolaitteen rungon (20) nivelölnnln (22,51) väliin, vetolaitteen rungon (20) keskivaiheille sovitetut ylemmän tukilevyn (32) ja alemman tukilevyn (35) käsittävät toiset kiinnitysvällneet, jolloin vetopuomi (10) on järjestetty kiinnitettäväksi vetolaitteen runkoon (20) kidan (27) läpi ja ylemmän ja alemman tukilevyn (32,35) väliin työntä-15 mällä, tunnettu siitä, että vetopuomi (10) on järjestetty kiinnitettäväksi kitaan (27) vetopuomln (10) sekä pohjalevyn (24) ja ylälevyn (25) läpi menevällä kiinnitystapilla (45), jota klinnitystappia (45) varten on kitaa (27) rajoittaviin pohjalevyyn ja ylälevyyn (24, 25. muodostettu vetolaitteen rungon (20) polkittalssuunnassa useita 20 reikiä (28) ja vetopuomiin (10) polkittalssuunnassa useita läpimeneviä reikiä (13;15,16,17), ja että vetopuomln (10) sivusuuntaista ohjausta varten on vetopuomiin (10) muodostettu useita läpi meneviä reikiä (14;17,18,19), joista valinnaisesti yhteen on sovitettu asennettavaksi ohjaintappi (40), jota ohjaintappia (40) varten on toisia kiinnitys-25 välineitä rajoittaviin ylempään tukilevyyn (32) ja alempaan tukilevyyn (35) muodostettu pituussuuntaiset urat (33,37), joihin mainittu ohjain-tappi (40) on järjestetty työntymään vetopuomia (10) paikalleen työnnettäessä.
1 Patenttivaatimukset
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vetolaitteisto, tunnettu siitä, että alempi tukilevy (35) ulottuu vetolaitteen rungon (20) pituussuunnassa ylemmän tukilevyn (32) ohi viistosti alaspäin suunnattuna kohti vetopuomln (10) ensimmäisiä kiinnitysvälineitä, ja että mainittuun alemman tukilevyn (35) jatkettuun viistoon osaan on alemmassa 35 tukilevyssä (35) olevan uran (37) jatkeeksi muodostettu aukko (36), joka levenee ensimmäisiä kiinnitysvälineitä kohti. Il 13 7741 0
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vetolaltteisto, tunnet- t u siitä, että kitaa (27) rajoittaviin pohjalevyyn (24 ja 25) muodostetut reiät (28) on järjestetty siten, että vetopuomin (10) vetopisteen (11; 12) pituussuuntainen ulottuvuus on olennaisesti sama riippumatta 5 siitä, mistä reiästä (28) vetopuomi (10) on kiinnitetty kitaan (27).
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen vetolaltteisto, tunnettu siitä, että vetopuomin (10) sivusuuntaisen ohjauksen ja paikalleen asennuksen parantamiseksi on ohjaintappi (40) varustettu 10 kauluksella (41), jonka yläreunaan on muodostettu viiste (42) ja että toisten kiinnitysvälineiden ylemmässä tukilevyssä (32) olevaan uraan (33) on muodostettu ohjaintapin viistettä (42) vastaavat viisteet (34).
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen vetolaltteisto, 15 tunnettu siltä, että vetopuomi (10) on suunnaltaan vaihdettava siten, että sen toiseen päähän on muodostettu vetokoukku (11) ja vastakkaiseen päähän maatalousvetolaite (12).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen vetolaltteisto, tunnettu 20 siltä, että vetokoukku (11) ja maatalousvetolaite (12) on sovitettu vetopuomin (10) pituusakselin ympäri toistensa suhteen suoraan kulmaan käännettyyn asentoon ja että vetopuomi (10) on poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen. 25 30 35 14 7741 0
FI870187A 1987-01-16 1987-01-16 Draganordning foer traktor. FI77410C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI870187A FI77410C (fi) 1987-01-16 1987-01-16 Draganordning foer traktor.
DK693787A DK167431B1 (da) 1987-01-16 1987-12-30 Slaebeindretning til en traktor
AT88850014T ATE64899T1 (de) 1987-01-16 1988-01-15 Kupplungsvorrichtung fuer traktor.
EP88850014A EP0277103B1 (en) 1987-01-16 1988-01-15 Towing device for a tractor
NO880173A NO167370C (no) 1987-01-16 1988-01-15 Trekkanordning for traktor.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI870187A FI77410C (fi) 1987-01-16 1987-01-16 Draganordning foer traktor.
FI870187 1987-01-16

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870187A0 FI870187A0 (fi) 1987-01-16
FI870187A FI870187A (fi) 1988-07-17
FI77410B true FI77410B (fi) 1988-11-30
FI77410C FI77410C (fi) 1989-03-10

Family

ID=8523790

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870187A FI77410C (fi) 1987-01-16 1987-01-16 Draganordning foer traktor.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0277103B1 (fi)
AT (1) ATE64899T1 (fi)
DK (1) DK167431B1 (fi)
FI (1) FI77410C (fi)
NO (1) NO167370C (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4120119A1 (de) * 1991-06-19 1992-12-24 Walterscheid Gmbh Jean Vorrichtung zum anhaengen eines anhaengers oder eines anhaengegeraetes an einen traktor
IES67534B2 (en) * 1994-11-25 1996-04-03 Patrick Mccormick Hitch assembly
AT503295B1 (de) * 2006-06-16 2007-09-15 Scharmueller Josef Ing Hubkupplung
CN102909578B (zh) * 2012-11-21 2014-11-05 无锡贝斯特精机股份有限公司 剪刀式自定心夹具
CN111845227A (zh) * 2019-04-29 2020-10-30 上海梅山钢铁股份有限公司 平板车牵引连接支撑装置

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1156263B (de) * 1962-03-01 1963-10-24 Int Harvester Co Einstellbares Zugpendel
GB1241083A (en) * 1969-01-08 1971-07-28 Agricultural Requisites And Me Towing device for vehicles
GB2009579A (en) * 1977-09-15 1979-06-20 Whitton & Brown Ltd Improvements in or Relating to Pick-Up Hitches
GB2042316B (en) * 1979-02-23 1983-02-09 Kaitanen P Tractor hitches
FR2463689A1 (fr) * 1979-08-24 1981-02-27 Lemoine Mecano Soudure Barre resersible de remorquage pour tracteurs agricoles

Also Published As

Publication number Publication date
NO167370C (no) 1991-10-30
NO167370B (no) 1991-07-22
EP0277103B1 (en) 1991-07-03
FI870187A (fi) 1988-07-17
DK693787A (da) 1988-07-17
ATE64899T1 (de) 1991-07-15
DK167431B1 (da) 1993-11-01
NO880173D0 (no) 1988-01-15
NO880173L (no) 1988-07-18
DK693787D0 (da) 1987-12-30
FI870187A0 (fi) 1987-01-16
EP0277103A1 (en) 1988-08-03
FI77410C (fi) 1989-03-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6796573B2 (en) Trailer hitch guide
US6932375B2 (en) Trailer coupling for a work vehicle
US6170852B1 (en) Trailer hitch assembly
FI77410B (fi) Draganordning foer traktor.
US3724874A (en) Vehicle drawbar assembly
US7631886B2 (en) Trailer coupling for tractive vehicles, in particular agricultural tractors
US6619687B2 (en) Quick hitch drawbar assembly
US4088339A (en) Trailer hitch assembly for pickup truck
MXPA01011678A (es) Dispositivo de remolque enchufable.
GB2422285A (en) Interchangeable hitch for agricultural vehicles
US4802814A (en) Device for attaching front loader to tractor
KR102349540B1 (ko) 견인봉 조립체
FI65039B (fi) Skyddsanordning foer anslutning till bakaenden av en traktorstomme
US3865404A (en) Mounting unit for a tractor pulled mower
US4575111A (en) Quick hitch assembly
EP0077191B1 (en) Towing hitch for vehicles
FI76963C (fi) Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap.
CA1096224A (en) Towing device for two agricultural trailer machines
FI79513B (fi) Truck-snabbinfaestningskombination avsedd foer en traktor och ett foer anvaendning i samband med truck-snabbinfaestningskombinationen avsett omvandlingsstycke.
JPS5936975Y2 (ja) 作業機装着構造
US3295865A (en) Automatic safety drawbar hitch
FI101257B (fi) Maatalouskoneen vetolaite
JPS638170Y2 (fi)
GB2040664A (en) Coupling implements to tractors
KR100522053B1 (ko) 견인차량용 붐의 헤드 롤러

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: VALMET TRAKTORI OY

FG Patent granted

Owner name: VALTRA OY AB

MA Patent expired