FI77398C - Foerfarande foer impregnering av traekonstruktioner genom diffusion av borsyra. - Google Patents

Foerfarande foer impregnering av traekonstruktioner genom diffusion av borsyra. Download PDF

Info

Publication number
FI77398C
FI77398C FI842246A FI842246A FI77398C FI 77398 C FI77398 C FI 77398C FI 842246 A FI842246 A FI 842246A FI 842246 A FI842246 A FI 842246A FI 77398 C FI77398 C FI 77398C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
wood
boreholes
disodium octaborate
borehole
frame
Prior art date
Application number
FI842246A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI842246A (fi
FI842246A0 (fi
FI77398B (fi
Inventor
Paul Erik Dicker
Original Assignee
Paul Erik Dicker
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Paul Erik Dicker filed Critical Paul Erik Dicker
Publication of FI842246A publication Critical patent/FI842246A/fi
Publication of FI842246A0 publication Critical patent/FI842246A0/fi
Publication of FI77398B publication Critical patent/FI77398B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI77398C publication Critical patent/FI77398C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27KPROCESSES, APPARATUS OR SELECTION OF SUBSTANCES FOR IMPREGNATING, STAINING, DYEING, BLEACHING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS, OR TREATING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS WITH PERMEANT LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CHEMICAL OR PHYSICAL TREATMENT OF CORK, CANE, REED, STRAW OR SIMILAR MATERIALS
    • B27K3/00Impregnating wood, e.g. impregnation pretreatment, for example puncturing; Wood impregnation aids not directly involved in the impregnation process
    • B27K3/16Inorganic impregnating agents
    • B27K3/163Compounds of boron
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27KPROCESSES, APPARATUS OR SELECTION OF SUBSTANCES FOR IMPREGNATING, STAINING, DYEING, BLEACHING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS, OR TREATING OF WOOD OR SIMILAR MATERIALS WITH PERMEANT LIQUIDS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CHEMICAL OR PHYSICAL TREATMENT OF CORK, CANE, REED, STRAW OR SIMILAR MATERIALS
    • B27K3/00Impregnating wood, e.g. impregnation pretreatment, for example puncturing; Wood impregnation aids not directly involved in the impregnation process
    • B27K3/02Processes; Apparatus
    • B27K3/0207Pretreatment of wood before impregnation
    • B27K3/0221Pore opening

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)

Description

1 77398
Menetelmä puurakenteiden kyllästämiseksi boorihapon diffuusion avulla.
Tämä keksintö koskee menetelmää puurakenteiden kyllästämiseksi boorihapon diffuusion avulla, jotka puurakenteet käsittävät pitkänomaisia puuesineitä, joissa kosteussuhde vaihtelee pitkin niiden pituutta, jossa menetelmässä porataan reikiä keskinäisin välimatkoin toisistaan pitkin puuesineen pituutta, sijoitetaan niihin porausreikiin, joissa puun kosteussuhde on suurempi kuin n. 25 X, sulatetun kappaleen muodossa olevaa dinatriumoktaboraattia, jolloin dinatriumoktaboraatti liukenee puun kosteuden vaikutuksesta, jolloin se reagoi ja muodostaa boorihappoa, joka diffundoituu puuhun, sekä suljetaan poratut reiät .
Kyllästettäviä puurakenteita ovat esim. ikkunapuitteet, ikku-nankehykset, ikkunanvälipuut, ovenkarmit, palkistot, yhdys-parrut, vuoliaieet jne.
Seuraavassa puunsuoja-ainetta sisältäviä porausreikiä kutsutaan myös varastoiksi.
Puunsuoja-aineen tehtävänä on suojata puu biologista turmeltumista vastaan. Diffuusiokyllästys (jota myös nimitetään os-moosiky1lästykseksi) tarkoittaa sitä, että puunsuoja-aine diffundoituu kosteaan puuhun. Diffuusiokyllästys suoritetaan tavallisesti siten, että vesiliukoista puunsuoja-ainetta viedään tahnan tai väkevän liuoksen muodossa tuoreen kuivaamat-toman puutavaran pintaan. Aine diffundoituu sen jälkeen kosteaan puuhun. Tuoreella kuivaamattomalla puutavaralla tarkoitetaan puuta, jonka kosteussuhde on suurempi kuin n. 25 X. Kosteussuhde määritetään kostean puun sisältämän vesimäärän ja kuivatun puun massan suhteena.
2 77398 GB-patentissa 912 3Θ1 on ealoatettu edellä eeitettyä tyyppiä oleva diffuusiokylläetyemenetelmä. Tämä menetelmä eoveltuu kuitenkin ainoastaan hyvin koeteieiin oloauhteiaiin joutuvan puun, eaim. veneiaaä, laitureiaaa, maahan upotetuissa rakenteissa jne. sijaitsevan puun kyllästykseen.
SE-patentissa 429210 on myös selostettu edellä eeitettyä tyyppiä oleva diffuusiokyllästyamenetelmä. Puunsuoja-aine on sulatetun boorioksidikappaleen muodossa. Tämä tunnettu menetelmä eoveltuu sellaisen puun kyllästämiseen, jonka kosteus-suhde on suurempi kuin noin 25 X. Puussa, jonka koeteuseuhde on suurempi kuin noin 25 X, puunsuoja-aine leviää vain hyvin vähäisessä määrässä. Niinpä ei ole mahdollista kohtuullisella varastojen määrällä kyllästää puukappaletta, jonka kosteus-suhde on pienempi kuin n. 25 X.
FI-patenttijulkaisussa 65393 on esitetty edellä eeitettyä tyyppiä oleva kyllästysmenetelmä. Puunsuoja-aine on liuotettu vettä poistavaan nesteeseen, tavallisesti orgaaniseen liuotti-meen. Vettä poistava neste poistaa vapaata vettä ja puuhun sitoutunutta vettä siinä määrin, että koeteuseuhde puussa tulee minimiarvoon 21 X, mikä arvo ehkäisee sienien kasvun. Tämä menetelmä eoveltuu käytettäväksi puuhun, jonka koeteuseuhde on pienempi kuin n. 25 X. Sellaisen puun suhteen, jonka kosteus-suhde on suurempi kuin n. 25 X, tämä tunnettu menetelmä ei toimi. Menetelmää ei myöskään voida käyttää sellaisten pitkänomaisten puukappaleiden kyllästämseen, joissa koeteuseuhde vaihtelee pitkin puukappaleen pituutta. Sellaisesta puukappaleen vyöhykkeestä, jossa koeteuseuhde ylittää arvon n. 25 X, vesi ei poistu, ja jäljelle jäänyt vesi estää käytetyn puunsuoja-aineen edelleen leviämisen pitkin puukappaleen pituutta.
Edellä eeitettyä tyyppiä olevissa puurakenteissa koeteuseuhde vaihtelee voimakkaasti pitkin pitkänomaisen puuesineen pituutta. Puueeineen pään alueella koeteuseuhde ylittää arvon 30 X, kun se taas kauempana päästä voi alittaa arvon 20 X ja etäämpänä jälleen omata arvon, joka muodostaa optimaaliset 3 77398 kosteusolosuhteet sienien tai hyönteisten aiheuttamille vioittumille. Mikään edellä selostetuista menetelmistä ei siis sovellu tämänlaatuisen puukappaleen kyllästämiseen. Joko kylläetysaine ei kykene tunkeutumaan suhteellisen kuivaan puuhun, joka siten jää käsittelemättömäksi, tai myös voi suhteellisen kuiva puu tulla käsitellyksi, kun sen sijaan suhteellisen kostea puu jää käsittelemättä. Mainitun SE-patent-tihakemuksen 7803250 mukaisella menetelmällä voidaan teoreet-tiesti kyllästää myös suhteellisen kuivat puukappaleen osat, edellyttäen, että puunsuoja-aineen varastot sijoitetaan hyvin lähelle toisiaan. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että varastojen pitäisi sijaita noin 1-2 cm olevalla etäisyydellä toisistaan, jotta koko kuiva puutilavuus tulisi kyllästetyksi. Tämä on kutenkin epärealistista, koska puukappale tulee rei'itetyksi porausrei'illä. Jos tällaisten varastojen välistä etäisyyttä suurennetaan, mitään välillä sijaitsevien suhteellisen kuivien puunosien kyllästymistä ei tapahdu tai nämä osat tulevat kyllästetyiksi pitkän ajan, esim. useiden vuosien kuluttua.
Erään muun tunnetun kyllästysmenetelmän, jota ei voida luonnehtia diffuusiokyllästysmenetelmäksi, mukaan puunsuoja-aine ruiskutetaan suurella paineella puuhun. Kun tällainen ruiskutus suoritetaan sienien pilaamaan puuhun, on olemassa vaara, että puunsuoja-aine poistuu näiltä pilatuilta alueilta roiskuen ulos puusta. Niinpä puunsuoja-aine ei tule leviämään terveeseen puuhun, joka ympäröi pilattuja vyöhykkeitä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada pitkänomaisten puuesineiden kyllästys pitkin niiden koko pituutta, myös sellaisissa osissa, joissa kosteussuhde on olennaisesti pienempi kuin 25 X, sekä käyttämällä kohtuullista varastojen lukumäärää pituusyksikköä kohti. Keksinnön mukaisella menetelmällä käsitellyssä puussa saavutetaan lyhyen, n. 2-3 kuukautta olevan ajan kuluttua sienien kasvua ehkäisevä annos huomattavan suurella varastosta lähtevällä leviämisalueella.
4 77398
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että nii-hib porausreikiin, joissa puun kosteussuhde on pienempi kuin n. 25 %, sijoitetaan sinänsä tunnettua puuneuojaaineseosta, joka käsittää hygroskooppiseen nesteeseen liuotettua dinatri-umoktaboraattia, jolloin dinatriumoktaboraattia yhdessä hydro-skooppisen nesteen kanssa siirtyy puuhun ja reagoi selluloosaan sidotun veden kanssa muodostaen boorihappoa, jolloin sulatettuja kappaleita sisältävien porausreikien lukumäärä nestettä sisältävien porausreikien lukumäärään nähden valitaan siten, että vapautetun boorihapon kokonaismäärä muodostaa sienen kasvua estävän annoksen puuesineeesä, ja että keskinäiset välimatkat porausreikien välillä valitaan sellaisiksi, että boorihappo tunkeutuu läpi koko puurakenteen.
Hygroskooppisena nesteenä käytetään edullisesti glykolikoostu-muta. Nestemäisenä kyllästysaineena käytetään sopivimmin mo-noetyleeniglykoliin liuotetun dinatriumoktaboraatin liuosta.
Sulatetun kappaleen muodossa oleva diatriumoktaboraatti on edullisesti sylinterimäinen.
Synergistinen vaikutus puunsuoja-aineen suhteellisen kuivassa puussa leviämisen suhteen saavutetaan hygroskooppiseen nesteeseen liuotetun puunsuoja-aineen avulla. Synergistinen vaikutus ilmenee siten, että puunsuoja-aine leviää suurella nopeudella suhteellisen kuivaan puuhun. Syy tähän ei ole täysin selvä, mutta patentinhakija arvelee, että hygroskooppinen neste imee itseensä puussa olevan kosteuden (mahdollisesti myös kosteutta ympäristöstä). Niinpä puun kosteussuhde suurenee näissä kohdissa, ja tämä suurempi kosteussuhde on omiaan avustamaan puunsuoja-aineen edelleen leviämistä diffuusion kautta. Lisäksi hygroskooppinen neste leviää mainitussa suuremman kosteussuhteen omaavassa puussa ja toimii puunsuoja-aineen kantoaineena, siten avustaen edelleen puunsuoja-aineen leviämistä puussa.
5 77398
Sulatetun biosidikoostumuskappaleen liuottaa sellaisen puun kosteus, jonka kosteussuhde ylittää arvon 25-30 X, ja se leviää diffundoimalla puutilavuuden sisäisille alueille, joiden kosteussuhde on pienempi kuin 25 % ja joissa liuennut kylläs-tysaine pysyy tuhoten sienet sekä mahdolliset hyönteisten vioittamat kohdat.
Tietyillä puussa elävillä sienillä on kyky levitä kuljettamalla itse tarvittavaa vettä, joten kuivempikin puu kuin 25 %:nen voi saada tartunnan ja lahota.
Keksinnön avulla saavutetaan se, että puutilavuuden sisään viety hygroskooppinen ja erittäin viskoosi neste pysyy puuti-lavuudessa, joka piilossa voi sisältää hajonnutta kuohkeutunutta puuainesta ja jossa on muodostunut kuivia vyöhykkeitä, mutta jossa sellainen jäljelle jäänyt sienihuovasto tuhoutuu, joka voi aktivoitua uudelleenkostumalla.
Sitäpaitsi saavutetaan se etu, että erittäin viskoosi puunsuoja-aine leviää edelleen terveeseen puuhun, joka ympäröi vioittunutta puuta.
Ympäröivässä terveessä puussa puunsuoja-aine toimii ennakolta ehkäisevänä suojana hyönteisten ja sienien aiheuttamaa vioittumista vastaan.
Niinpä keksinnön avulla saavutetaan se, että puun kuivissa vyöhykkeissä tapahtuu kyllästyminen, joka ehkäisee hyönteisten ja sienien aiheuttaman vioittumisen, kun taas suhteellisen kosteissa vyöhykkeissä kyllästys on parantavaa, te. että muodostuneet sienien ja hyönteisten aiheuttamat vioittumat tuhoutuvat, kyllästyksen muussa tapauksessa ollessa ehkäisevänä suojana kosteissa vyöhykkeissä.
Varastot sijoitetaan erilleen toisistaan pitkin puurakennetta siten, että kiinteässä muodossa olevan puunsuoja-aineen tila- 6 77398 vuus tulee aikaansaamaan tuhoavan annoksen varastoa ympäröivässä teoreettisessa pallomaisessa puutilavuudessa, joka on vähintään n. 500 kertaa suurempi kuin puunsuoja-aineen tilavuus, ja niin että nestemäisessä muodossa olevan puunsuoja-aineen tilavuus tulee aikaansaamaan tuhoavan annoksen varastoa ympäröivässä teoreettisessa pallomaisessa puutilavuudessa, joka on vähintään n. 100 kertaa suurempi kuin puunsuoja-aineen tilavuus.
Keksintöä selostetaan tarkemmin seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 on etukuva ikkunankarmista, kuvion esittäessä keksinnön mukaiset, laajojen kokeilujen perusteella määritellyt varastojen paikat, kuvio 2 on perspektiivikuva ikkunankarmin ja ikkunanpuitteen kulmaosasta, kuvion esittäessä tarkemmin varastojen keksinnön mukaisesti määritellyn sijoituksen, kuvio 3 on kuviota 1 vastaava kuva esittäen keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaisen varastojen sijoituksen, kuvio 4 on kuviota 1 vastaava kuva esittäen varastojen sijoituksen neliruutuikkunaan, kuvio 5 on diagrammi, joka esittää kosteussuhteen eri etäisyyksillä hygroskooppiseen nesteeseen liuotetun puunsuoja-aineen varastosta, kuvio 6 on käyrä, joka esittää kosteussuhteen eri etäisyyksillä varastosta, johon on sijoitettu puunsuoja-aineen sulatettu kappale, kuvio 7 on diagrammi, joka esittää puunsuoja-aineen pitoisuuden eri etäisyyksillä varastosta, johon on talletettu puunsuoja-aine sulatetussa muodossa, kuvio β on kuviota 7 vastaava käyrästö, joka on saatu hygroskooppiseen nesteeseen liuotettua puunsuoja-ainetta sisältävästä ja uuteen puuhun sijoitetusta varastosta ja kuvio 9 on leikkauskuva varastosta ja sen sulkimesta.
Kuviossa 1 on esitetty taeokuva ikkunankarmista, joka on kyl- 7 77398 lastetty keksinnön ensimmäisen sovellutusmuodon mukaisesti. Ikkunanraami käsittää karmin alakappaleen 1, karmin sivukap-paleet 2 ja 3 sekä karmin yläkappaleen 4. Keksinnön tämän sovellu tuemuodon mukaan ikkunankarmi kyllästetään ainoastaan korkeuteen n. 40 cm, mikä normaalitapauksessa aikaansaa täysin hyvän kyllästymisen. Karmin alakappale 1 kyllästetään seu-raavalla tavalla: ensimmäinen varasto 5 sijoitetaan 3-8 cm:n, sopivimmin 5-6 cm:n päähän alakarmin kuviossa esitetystä vasemmanpuoleisesta päätepinnasta. Tämän varaston tarkka sijoitus riippuu sivukappaleen 2 katkoviivoilla 6 merkityn tapin koosta. Tämä tappi 6 menee alakappaleessa 1 olevaan vastaavaan syvennykseen, jota ei ole esitetty kuviossa. Varaston 5 tarkka sijainti valitaan siten, että se tulee olemaan tapin 6 oikealla puolella. Varasto käsittää porausreiän 7 (kuvio 9), joka on täytetty ensimmäistä lajia olevalla puunsuoja-aineella, tässä tapauksessa sulatetulla dinatriumoktaboraatilla sylinterin muodossa. Sylinteri sisältää boorihappoa vähintään - 3 g/cm . Porausreikä on suunnattu olennaisesti kohtisuoraan ikkunanruutua vastaan. Sopivimmin porausreikä on alakappaleen ulkopuolisen vinosärmän 8 suuntainen (ke. kuviota 2).
Toinen varasto 9 sijoitetaan sen jälkeen karmin alakappaleen 1 vastakkaiseen päähän ottaen huomioon yllä mainitut ohjeet. Varasto täytetään ensimmäistä lajia olevalla puunsuoja-aineella, joka piirustuksessa on merkitty viitteellä I. Kolmas varasto 10 sijoitetaan sen jälkeen 10-15 emin verran kes-kellepäin varastosta 5 ja neljäs varasto 11 sijoitetaan 10-15 cm:n verran keekellepäin varastosta 9. Varastoilla 10 ja 11 on sama suuntaus kuin aikaisemmilla varastoilla, ja ne on myös täytetty samalla ensimmäistä lajia olevalla puunsuoja-aineella. Alakappaleen 1 jäljellejäänyt osa jaetaan sen jälkeen tasavälein osiin, joiden pituus on 15-25 cm, ja jakokoh-tiin sijoitetaan liaävaraatoja, joista kullakin on sama suuntaus kuin aikaisemmin mainituilla varastoilla 5-11, mutta jotka on nyt täytetty toista lajia olevalla puunsuoja-aineel- β 77398 la, nimittäin monoet^leeniglykoliin liuotetulla dinatriumok- taboraatilla. 1,8 cm varaston sisällöstä käsittää vähintään 3 0,3 g boorihappoa, eopivimmin 1,8 cm. Tätä toista puunsuoja-aineen lajia on myytävänä Ruotsissa tavaranimikkeellä Bora-col-40. Piirustuksessa nämä varastot on merkitty viitteellä B. Ensimmäistä lajia olevaa puunsuoja-ainetta on myytävänä Ruotsissa tavaranimikkeellä IMPEL. Nämä varastot on merkitty piirustukseen viitteellä I.
Kumpikin karminsivukappale 2, 3 kyllästetään samalla tavalla, ja sen vuoksi seuraavaesa selostetaan ainoastaan vasemmanpuoleisen sivukappaleen 2 kyllästäminen. Ensimmäinen varasto 12, joka on täytetty ensimmäistä lajia olevalla puunsuoja-aineella, sijoitetaan 2-4 cm:n verran alakappaleeseen 1 liitännän yläpuolelle. Varasto sijoitetaan olennaisesti kohtisuoraan piirustuksesta puuttuvan ikkunanruudun tasoa vastaan. Toista lajia olevalla puunsuoja-aineella täytetty toinen varasto 13 sijoitetaan sen jälkeen sivukappaleeseen 10-15 cm ensimmäisen varaston 12 yläpuolelle ikkunanruudun tason suuntaiseksi. Lisäksi joukko varastoja, jotka on suunnattu samalla tavalla kuin varasto 12, sijoitetaan sen jälkeen varaston 13 yläpuolelle, niiden etäisyyksien toisistaan ollessa säännöllisesti välillä n. 15 - n. 25 cm. Nämä lisävarastot, joita ei ole merkitty kuvioon 1, on täytetty valmisteella Boracol-40. Normaalitapauksessa riittää, että kyllästetään karmin sivukappa-leet 2, 3 korkeuteen n. 40 cm saakka.
Jos ikkunassa on välipuu 14, joka on merkitty katkoviivoin kuvioon 1, muutetaan karminalakappaleen 1 yhteydessä selostettua kyllästysmenettelyä siten, että varaston 11 sijoituksen jälkeen tehdään kaksi porausreikää 15, 16 välipuussa normaalisti esiintyvän tapin 17 eri puolille, joka tappi sopii kar-minalakappaleessa olevaan vastaavaan syvennykseen. Porausreiät 15, 16 sijoitetaan siis mainitun syvennyksen päätepintojen yhteyteen, joissa kohdissa kosteuden aiheuttamien turmeltumisten vaara on suuri. Varjostusvaikutuksen välttämiseksi on 9 77398 tarkoituksenmukaista sijoittaa varasto/porausreikä tapin kummalle kin puolelle. Porauereiät 15, 16 täytetään sen jälkeen ensimmäistä lajia olevalla puunsuoja-aineella. Karminalakap-paleen 1 kaksi muuta osaa jaetaan sen jälkeen edellä selostetulla tavalla, ja kuten kuviosta 1 ilmenee, jää jäljelle ainoastaan 3 sellaista varastoa, jotka täytetään toista lajia olevalla puunsuoja-aineella, koska varastojen 11 ja 16 väli on pienempi kuin n. 15 cm.
Kuviossa 2 on esitetty yksityiskohta ikkunaan liittyvästä kulmaliitännästä. Ikkunassa on ulkopuolinen ikunanpuite 18 ja ulkopuolinen ikkunanruutu 19. Ulkopuolisen ikkunapuitteen 18 alakappale kyllästetään seuraavalla tavalla: ensimmäistä lajia olevalla puunsuoja-aineella täytetty ensimmäinen varasto 20 sijoitetaan 1-2 cm:n päähän liitoksesta ikkunapuitteen si-vukappaleen 21' kanssa. Vastaava varasto sijoitetaan alakappa-leen toiseen, kuviosta puuttuvaan päähän. Näiden kahden varaston väli jaetaan säännöllisin välimatkoin osiin, joiden pituus on n. 15-30 cm, ja jakokohtiin sijoitetaan toista lajia olevalla puunsuoja-aineella täytettyjä varastoja. Kaikki varastot alakappaleessa on sijoitettu kohtisuoraan ikkunan-ruudun 19 tasoa vastaan <tai lasiruudun tason suuntaisiksi asettaen alhaaltapäin). Ikkunanpuitteen 18 kumpikin sivukap-pale kyllästetään samalla tavalla, ja sen vuoksi selostetaan ainoastaan kuviossa 2 esitetyn vasemmanpuoleisen eivukappa-leen kyllästäminen. Tähän sijoitetaan ensimmäistä lajia olevan puunsuoja-aineen ensimmäinen varasto 21 likimain ikkunanpuitteen alakappaleen yläpinnan tasoon. Varasto 21 sijaitsee kohtisuorassa ikkunanruudun tasoa vastaan (tai voidaan, jos puitteensivukappaleen mitat sallivat sen, asettaa ikkunanruudun tason suuntaiseksi}. Toinen varasto 23 sijoitetaan sen jälkeen 10-15 cm:n verran ensimmäisen varaston 21 yläpuolelle suunnattuna ikkunanruudun 19 tason suuntaan. Tämä varasto on esitetty vain kaaviomaisesti kuviossa 2. Havaitaan, että keksinnön toteuttamiseksi ikkuna avataan ja sen jälkeen porataan reikä karminsivukappaleen 2 vasemmanpuoleista pintaa vastassa olevaan ikkunan sivuun. Sitten sijoitetaan lisää varastoja 10 77398 keskinäisin etäisyyksin n. 15 - n. 30 cm mainitun toisen varaston 23 yläpuolelle korkeuteen n. 40 cm saakka.
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön mukaisen menetelmän toinen sovellutusmuoto, jossa ikkuna kyllästetään ympäriinsä, mikä tietyissä tapauksissa on välttämätöntä, esim. jos ikkuna on pahasti lahonnut. Varastojen sijoitus ikkunan yläosaan on käänteisesti sen alaosaan sijoitusta vastaava, ja sen vuoksi sitä ei tarvitse selostaa tarkemmin. Sijoitukset on merkitty kaaviomaisesti kuvioon, ja niissä I merkitsee ensimmäisen lajin puunsuoja-ainetta, kun taas B merkitsee toisen lajin puunsuoja-ainetta.
Kuviossa 4 on esitetty neliosainen tuuletusikkuna, te. ikkuna, jossa on neljä avattavaa ikkunanosaa. Kuviosta puuttuvat ikkunanpuitteet kyllästetään samalla tavalla kuin kuvioiden 2 ja 3 mukainen ikkunanpuite, varastojen sijoituksen keskiväli-puuhun 24 ja poikittaisiin välipuihin 25, 26 ilmetessä kuviosta. Periaatteena on, että ensimmäistä lajia olevan puunsuoja-aineen varasto sijoitetaan lähelle sitä päätepintaa, joka on alttiina kosteudelle. Kauemmaksi tällaisesta pääte-pinnasta voidaan sijoittaa varastoja, jotka on täytetty toista lajia olevalla puunsuoja-aineella.
Kuviossa 5 on esitetty toisen lajin puunsuoja-aineen kosteus-suhdetta lisäävä teho. Pitkään puukappaleeseen, jonka kos-teussuhde alkuaan oli n. 10 X, sijoitettiin toista lajia olevalla puunsuoja-aineella täytettyjä varastoja. Noin 4,5 kuukauden kuluttua puukappale sahattiin levyiksi varastojen suuntaisesti, ja kosteussuhde mitattiin eri puulevyistä. Kuten käyrästä näkyy, kosteussuhde oli noussut arvoon n. 1Θ X ja sitä suuremmaksi alueella, jonka leveys oli 12 cm varastosta kumpaankin suuntaan. Vastaava kosteussuhdekäyrä (kuvio 6) otettiin varastoista, jotka oli täytetty ensimmäistä lajia olevalla olevalla puunsuoja-aineella. Puun alkuperäinen kos-teussuhde oli tällöin n. 30 X. Samoin kuin edellisessä tapauksessa puu oli tässä tapauksessa uutta. Käyrästä ilmenee, 11 77398 että kosteussuhde oli 4,5 kuukauden kuluttua noussut arvoon n. 50 X alueella, jonka leveys oli Θ cm varastosta kumpaankin suuntaan.
Kuvio 7 on diagrammi, Joka esittää boorihapon leviämistä ensimmäisen lajin puunsuoja-aineella täytetystä varastosta, joka on sijoitettu talon julkisivuun asennettuun ikkunaan. Varaston ajatellaan sijaitsevan origossa, abskissan esittäessä etäisyyttä varastosta (cm) ja ordinaatan puun vastaanottamaa 3 boorihappomäärää yksiköissä kg/m . Kosteussuhde puunsuoja-ainetta talletettaessa oli alkuaan suurempi kuin 25 X. Katko-viivakäyrä esittää vastaanotettua määrää n. 3,5 kuukauden kuluttua ja ehyt käyrä vastaavaa määrää 9 kuukauden jälkeen.
Sienien kasvua ehkäisevä annos käytetylle puunsuoja-aineelle 3 on 1,5 kg/m , laskettuna ekvivalenttisena määränä boorihap- 3 poa. Tuhoava annos on 6 kg/m . Kuviosta ilmenee, että 9 kuukauden jälkeen ehkäisevä annos ulottuu etäisyyteen 12 cm saakka varastosta, tuhoavan annoksen ulottuessa etäisyyteen 6 cm siitä.
Kuviossa 8 on kaksi samantapaista käyrää kuin kuviossa 7.
Ehyt käyrä esittää boorihapon leviämistä toisen lajin puunsuoja-ainetta sisältävästä varastosta, joka on sijoitettu kuivaan puuhun (kosteussuhde 22 X), katkoviivakäyrän esittäessä vastaavaa leviämistä samanlaisesta varastosta, joka on sijoitettu tuoreeseen puuhun (kosteussuhde 50 X). Kuten näkyy, ehkäisevä annos esiintyy vastaavasti etäisyyksillä 4,5 cm ja 6,5 cm kyseisestä varastosta 2,5 kuukauden kuluttua.
Sveriges Lantbruksuniversitet'in puuteknologian laitoksen suorittamat kokeet osoittavat, että käytettäessä sienientu-hoaineena boraattiyhdisteitä ehkäisevä annos eri lahottajasienien suhteen vaihtelee välillä 0,8-1,2 kg boorihappoekvi-valenttia puukuutiometriä kohti. Pätevänä ehkäisyannoksena suositellaan boorihappopitoisuutta, joka on 1,5 kg boorihap-poekvivalenttia puukuutiometriä kohti, ja tämä annos on saavutettava 9 kuukauden aikana aineen varastoinnista lähtien.
77398
Suhteellisen nopeasti vaikuttavana tuhoavana annoksena suositellaan pitoisuutta 6 kg boorihappoekvivalenttia puukuutio- metriä kohti. Hitaasti vaikuttavana tuhoavana annoksena suo- 3 sitellaan boorihappopitoisuutta 2-3 kg/m , joka tuhoaa lahottajasienet. Sulatettua boorioktaboraattia olevan sylinterin, jonka läpimitta on 8,5 mm ja pituus 10 mm, tilavuus on 3 0,57 cm ja se sisältää 1,71 g boorihappoa, joka teoreettises- 3 ti riittää kyllästämään 285 cm puuta tuhoavalla annoksella.
3 Tästä voidaan siis päätellä, että 1 cm sulatettua patruunaa voi teoreettisesti kyllästää 500 cm puuta. Vastaava arvo eh- 3 3 käisyannoksen suhteen on 2000 cm puuta. 1 cm valmistetta
Boracol-40 sisältää 0,575 g boorihappoa, joka teoreettisesti 3 riittää kyllästämään tuhoavalla annoksella n. 100 cm puuta. Vastaava arvo ehkäisyannoksella kyllästämisen suhteen on n.
400 cm puuta.
Seuratavassa taulukossa on esitetty ensimmäistä ja vastaavasti toista lajia olevan boorihapon maksimileviäminen terveessä puussa, analysoituna värireagenssilla. Esitetyt arvot tarkoittavat leviämistä varaston yhdelle puolelle. Kokonaiele-viäminen on siis kaksinkertainen. Leviäminen mitattiin taulukossa mainittujen aikojen kuluttua.
Impel Leviäminen 1 cm U = 22 X <1 koe)
Boracol 7 cm U = 20 X <1 koe)
Impel " 11-13 cm U = 44 X <1 koe)
Boracol " 15-17 cm U = 50 X <1 koe) t. Imuls.gvi.tt.ft
Impel Leviäminen 1 cm U = 23 X <4 koetta)
Boracol “ 11 cm U = 23 X <4 koetta)
Impel " 20 cm pintapuueea, 3-11 cm sydänpuusea, U > 40 X <4 koetta)
Boracol *' 20 cm pintapuueea, 9-13 cm sydänpuusea, U >40 X (4 koetta) 13 77398
Taulukko osoittaa, että ensimmäisen lajin puunsuoja-aine leviää varsin huonosti suhteellisen kuivaan puuhun, sen sensijaan levitessä pitkälle eli enemmän kuin 11 cm suhteellisen kosteaan puuhun. Pintapuussa se leviää enemmän kuin 20 cm, jos puun kosteuseuhde on suurempi kuin 40 X. Taulukko osoittaa myös, että toisen lajin puunsuoja-aine leviää pitkälle suhteellisen kuivassa puussa, nimittäin enemmän kuin 11 cm 4 kuukauden aikana.
Kuvio 9 esittää pitkittäisleikkausta varastosta, jossa po-rausreikään 7 on työnnetty sulatettua dinatriumoktaboraattia oleva sylinteri 27. Varasto suljetaan sylinterimäisellä hoikilla 28, jonka seinämään on tehty väkäsillä varustettuja rengasmaisia ulokkeita. Hoikissa on pohjaseinämä 30, joka on tehty yhtenäisenä kappaleena hoikin kanssa. Pöhjaseinämän läpäisee keskeinen reikä 31. Hoikin avonainen pää voidaan sulkea tiiviillä tulpalla 32.
Työmenettely ikkunaa kyllästettäessä on sopivimmin seuraava: ensin porataan reiät 7 edellä osoitettuihin paikkoihin varastoja varten. Niihin varastoihin, jotka on täytettävä ensimmäisen lajin puunsuoja-aineella, työnnetään kiinteät sylinterit 27, minkä jälkeen holkit 2Θ asetetaan kaikkiin porattuihin reikiin. Niihin porausreikiin, jotka on täytettävä toisen lajin puunsuoja-aineella, tätä ainetta viedään esim. letkun tai suurikokoisen kanyylin kautta hoikin 28 aukkoon 31. Edel- 3 lä määritelty cm -määrä nestefaasia annostellaan. Kaikki holkit 28 suljetaan sen jälkeen tulpalla 32. Niissä varastoissa, jotka on täytetty toisen lajin puunsuoja-aineella, neste häviää vähitellen puuhun, eikä mikään näiden reikien lisätäyttö ole tarpeen, koska sisään viety määrä on tarkoitettu antamaan sellaisen annoksen, joka tarvitaan aikaansaamaan sienienkas-vua ehkäisevä suoja puukappaleen suhteellisen kuivissa osissa. Porausrei'issä, joihin on viety ensimmäisen lajin puunsuoja-ainetta, sylinterit pysyvät huomattavan pitkän ajan, suuruus- l< 77398 luokaltaan kymmenen vuotta, sylinterien liuotessa ja levittäessä boorihappoa, kun ympäröivän puun kosteussuhde ylittää arvon n. 30 %. Poistamalla tulppa 32 ja työntämällä puutikku tai sentapainen tarkastusaukkona toimivan reiän 31 läpi voidaan todeta, onko sylinteri 27 jäljellä vai ei. Tällaisilla sylintereillä täytetyt varastot on mahdollisesti uusittava mainitun ajan kuluttua sijoittamalla niihin uusi sylinteri.
Keksinnön edellä selostettuja sovellutusmuotoja voidaan monella tavalla muunnella ja vaihdella keksinnön perusajatuksen puitteissa.

Claims (9)

77398
1. Menetelmä puurakenteiden kylläetämieekei boorihapon diffuusion avulla, jotka puurakenteet käsittävät pitkänomaisia puuesineitä, joissa kosteussuhde vaihtelee pitkin niiden pituutta, jossa menetelmässä - porataan reikiä keskinäisin välimatkoin toisietäan pitkin puueeineen pituutta, - sijoitetaan niihin porausreikiin, joissa puun kosteussuhde on suurempi kuin n. 25 %, sulatetun kappaleen muodossa olevaa dinatriumoktaboraattia, jolloin dinatriumoktaboraatti liukenee puun kosteuden vaikutuksesta, jolloin se reagoi ja muodostaa boorihappoa, joka diffundoituu puuhun, sekä suljetaan poratut reiät, tunnettu siitä, - että niihin porausreikiin, joissa puun kosteussuhde on pienempi kuin n. 25 X, sijoitetaan sinänsä tunnettua puunsuoja-aineseosta, joka käsittää hygroskooppiseen nesteeseen liuotettua dinatriumoktaboraattia, jolloin dinatriumoktaboraattia yhdessä hygroskooppisen nesteen kanssa siirtyy puuhun ja reagoi selluloosaan sidotun veden kanssa muodostaen boorihappoa, jolloin sulatettuja kappaleita sisältävien porauereikien lukumäärä nestettä sisältävien porauereikien lukumäärään nähden valitaan siten, että vapautetun boorihapon kokonaismäärä muodostaa sienen kasvua estävän annoksen puuesineessä, ja - että keskinäiset välimatkat porauereikien välillä valitaan sellaisiksi, että boorihappo tunkeutuu läpi koko puurakenteen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hygroskooppinen neste on glykolikoostumus.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reiät on sovitettu keskinäisin välimatkoin toisistaan siten, että mainittuihin tiettyihin porausreikiin sijoitetusta sulatetusta dinatriumoktaboraattikappaleesta vapautunut boorihappo kyllästää puutilavuuden, joka on vähintään 77398 2000 kertaa suurempi kuin mainitun kappaleen tilavuus, ja siten, että mainittu hygroskooppiseen nesteeseen liuotettu di-natriumoktaboraatti kyllästää puutilavuuden, joka on vähintään 400 kertaa suurempi kuin sen porausreiän tilavuus, johon se on sijoitettu.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen diffuusiokyllästysmene-telmä, puurakenteen käsittäessä karminalakappaleen (1), tunnettu siitä, että sulatettu dinatriumoktaboraattikappale sijoitetaan ensimmäiseen porausreikään (5> n. 3-Θ cm:n päähän karminalakappaleen toisesta päätepinnasta, että sulatettu dinatriumoktaboraattikappale sijoitetaan toiseen porausreikään (9) vastaavan etäisyyden päähän karminalakappaleen vastakkaisesta päätepinnasta, että sulatettu dinatriumoktaboraattikappale sijoitetaan kolmanteen porausreikään (10) etäisyyden n. 10-30 cm päähän ensimmäisestä porausreiästä, että sulatettu dinatriumoktaboraattikappale sijoitetaan neljänteen poraus-reikään (11) etäisyyden n. 10-30 cm päähän toisesta poraus-reiästä (9), ja että lisäporausreikiä, joissa on annoksia hygroskooppiseen nesteeseen liuotettua dinatriumoktaboraattia sijoitetaan säännöllisin n. 15-25 cm:n välimatkoin kolmannen ja neljännen porausreiän väliin sekä että porausreiät suljetaan .
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen diffuusiokyllästysmene-telmä, ainakin yhden pystyvälipuun (14) esiintyessä karminalakappaleen alueella, tunnettu siitä, että pystyvälipuueta karminalakappaleeeeen (1) työntyvän tapin (17) kummallekin puolelle sijoitetaan porausreikä, jolloin kummaeeakin poraus-reiässä on sulatettu dinatriumoktaboraattikappale.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen diffuusiokylläetyemene-telmä, puurakenteen käeittäeeeä karminsivukappaleen (2, 3), tunnettu siitä, että sulatettu dinatriumoktaboraattikappale sijoitetaan ensimmäiseen porauereikään (12) n. 3 cm karmin-sivukappaleen ja karminalakappaleen (1) liitoksen yläpuolelle, 17 77398 että annos hygroskooppiseen nesteeseen liuotettua dinatriumok-taboraattia sijoitetaan toiseen porausreikään 10-15 cm ensimmäisen porausreiän yläpuolelle sekä että lieäannoksia hygroskooppiseen nesteeseen liuotettua dinatriumoktaboraattia sijoitetaan porausreikiin, jotka ovat 10-20 cm toisen poraus-reiän yläpuolella korkeuteen n. 40 cm karminalakappaleesta.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen diffuusiokylläatysmene-telmä kyllästettäessä karminsivukappale koko pituudeltaan, tunnettu siitä, että sulatettu dinatriumoktaboraattikappale sijoitetaan ensimmäiseen porausreikään n. 3 cm karminsivukappaleen ja karminala-kappaleen liitoksen yläpuolelle, että toinen porausreikä sijoitetaan 10-15 cm ensimmäisen porausreiän yläpuolelle, että kolmas porausreikä sijoitetaan n. 3 cm karminsivukappaleen ja karminyläkappaleen liitoksen alapuolelle, että neljäs poraus-reikä sijoitetaan n. 20-30 cm kolmannen porausreiän alapuolelle, että lisäporausreikiä sijoitetaan säännöllisin välimatkoin toistensa sekä toisen ja neljännen porausreiän suhteen, näiden säännöllisten välimatkojen ollessa n. 15-30 cm, että ensimmäinen ja kolmas porausreikä täytetään sulatetuilla dinatriumoktaboraattikappaleilla ja että muut porausreiät täyetään hygroskooppiseen nesteeseen liuotetun dinatriumokta-boraatin annoksilla.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittu täyttäminen myöskin käsittää toisen ja neljännen porausreiän täyttämisen sulatetulla dinatriumokta-boraattikappalaella.
9. Patenttivaatimuksien 4 ja 6 mukainen diffuusiokylläs-tysmenetelmä, puurakenteen käsittäessä pystysuoran välipuun (14), tunnettu siitä, että välipuu kyllästetään samalla tavoin kuin karminsivu kyllästetään patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukaan. 77398
FI842246A 1982-05-06 1984-06-05 Foerfarande foer impregnering av traekonstruktioner genom diffusion av borsyra. FI77398C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8202861 1982-05-06
SE8202861A SE441255C (sv) 1982-05-06 1982-05-06 Foerfarande foer diffusionsimpregnering av traekonstruktioner varvid depaaer med traeskyddsmedel foerlaeggs inuti veden
SE8300181 1983-05-05
PCT/SE1983/000181 WO1983003997A1 (en) 1982-05-06 1983-05-05 A method of impregnating wood

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI842246A FI842246A (fi) 1984-06-05
FI842246A0 FI842246A0 (fi) 1984-06-05
FI77398B FI77398B (fi) 1988-11-30
FI77398C true FI77398C (fi) 1989-03-10

Family

ID=20346745

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI842246A FI77398C (fi) 1982-05-06 1984-06-05 Foerfarande foer impregnering av traekonstruktioner genom diffusion av borsyra.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4620990A (fi)
DE (1) DE3344153T1 (fi)
DK (1) DK161059C (fi)
FI (1) FI77398C (fi)
GB (1) GB2138294B (fi)
NO (1) NO162108C (fi)
SE (1) SE441255C (fi)
WO (1) WO1983003997A1 (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8600528A (nl) * 1986-03-03 1987-10-01 Woudsma Jacob Afsluitstop.
NL8700658A (nl) * 1987-03-20 1988-10-17 Performance Innovation B V Houtverduurzamingsmiddel en werkwijze voor het verduurzamen van hout.
NZ220816A (en) * 1987-06-23 1989-12-21 Nz Minister Forestry Gaseous or vapour phase treatment of wood with boron preservatives
US6426095B2 (en) * 1990-05-24 2002-07-30 Nisus, Corp. Methods and compositions for retarding and eradicating infestation in trees and tree derived products
FR2700987B1 (fr) * 1993-02-04 1995-04-07 Tac Procédé de traitement de pièces de charpente en bois et dispositif de mise en Óoeuvre dudit procédé.
DK0890012T3 (da) * 1996-03-26 2002-02-04 Ian Malcolm Robertson Fremgangsmåde til fremstilling og anvendelse af trækarmstykker til brug i vindues- og dørkarme
CA2175278C (en) * 1996-04-29 2001-07-17 John Donald Payzant Solidified water soluble wood preservative and method of making the same
US6231994B1 (en) * 1998-04-27 2001-05-15 Clyde Totten Treated encapsulated wooden workpiece and method
US20070042161A1 (en) * 2005-08-16 2007-02-22 Gibbs Group Holdings, Inc. Decay resistant wooden railroad crosstie and method for making same
AU2012288474B2 (en) 2011-07-27 2015-09-10 Matterworks One Limited Glycolate formulation for preserving wood and like materials
FI20116064L (fi) 2011-10-31 2013-05-01 Kemira Oyj Suoja-aine-elementti, menetelmä paikalliseen puunsuojaukseen ja menetelmällä saatu puu

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US29363A (en) * 1860-07-31 Improvement in compositions for preservation of timber
US1018624A (en) * 1910-11-01 1912-02-27 Samuel Haltenberger Process of preserving poles, &c.
DE379978C (de) * 1921-11-18 1923-08-31 Richard Hans Gaertner Dr Verfahren zum Enthaerten von Holz
US1936439A (en) * 1930-10-06 1933-11-21 Carl H Siever Treatment of wood
US2062081A (en) * 1934-02-20 1936-11-24 Ruetgerswerke Ag Wooden plug
DE714779C (de) * 1936-06-26 1941-12-06 Villehad Henrik Forssman Verfahren zur Herstellung von Schichtholz
US2208361A (en) * 1939-08-04 1940-07-16 Alton B Eckert Method of impregnating wooden structural members
DK65202C (da) * 1943-02-05 1946-12-09 Harry Batty Fremgangsmaade og patronlignende Beholder til Bekæmpelse af Svampe og Skadedyr i Træ.
GB822330A (en) * 1955-08-30 1959-10-21 Gerald Gobert Improvements in or relating to methods and materials for preserving buildings or like structures
SE348136B (fi) * 1970-12-09 1972-08-28 S Arvidius
FR2119159A5 (en) * 1970-12-22 1972-08-04 Fibroplacim Protection of building materials against biological attack - by biocides on a finely-divided support
DE2822461A1 (de) * 1977-11-11 1979-05-17 Wood Slimp Gmbh Bauholzkonservierungselement und dessen verwendung
DE2812679A1 (de) * 1978-03-23 1979-09-27 Weser Ag Verbrennungsofen fuer abfaelle an bord von schiffen
US4269875A (en) * 1978-04-25 1981-05-26 Wood-Slimp Gmbh Method of preserving timber

Also Published As

Publication number Publication date
GB8409921D0 (en) 1984-05-31
DK161059B (da) 1991-05-27
DK7184A (da) 1984-01-06
DE3344153T1 (de) 1984-10-04
DK7184D0 (da) 1984-01-06
NO162108B (no) 1989-07-31
SE8202861L (sv) 1983-11-07
GB2138294A (en) 1984-10-24
NO840055L (no) 1984-01-10
SE441255B (sv) 1985-09-23
FI842246A (fi) 1984-06-05
WO1983003997A1 (en) 1983-11-24
FI842246A0 (fi) 1984-06-05
DE3344153C2 (fi) 1990-10-11
US4620990A (en) 1986-11-04
SE441255C (sv) 1989-04-17
DK161059C (da) 1991-11-11
NO162108C (no) 1989-11-08
FI77398B (fi) 1988-11-30
GB2138294B (en) 1986-01-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI65393C (fi) Foerfarande foer behandling av traeramar med traeskyddsmedel och kapsel foer anvaendning vid foerfarandet
FI77398C (fi) Foerfarande foer impregnering av traekonstruktioner genom diffusion av borsyra.
Clausen Biodeterioration of wood
Walker et al. Wood preservation
US6231994B1 (en) Treated encapsulated wooden workpiece and method
US5925368A (en) Protection of wooden objects in direct contact with soil from pest invasion
CA2814538A1 (en) A method of employing enhanced penetration of wood preservatives to protect wood and a related solution
US5395656A (en) Method and composition for treating wood
Findlay The nature and durability of wood
US2109508A (en) Process for preserving standing poles
AU2010226067A1 (en) Wood Impregnation
US2139422A (en) Process for preserving standing poles
US2834073A (en) Fabricated pole
US2012975A (en) Method of impregnating wood
Morrell et al. Effect of wood moisture content on diffusion of boron-based biocides through Douglas-fir and western hemlock lumber
EP3612685A1 (en) Structural element and method for its manufacture
US4719133A (en) Process for treating wood as well as product for treating wood
US1981664A (en) Method of preserving poles
George Preservative treatment of bamboo, rubber wood and coconut palm. Simple methods for treating building timbers
Verrall Preservative moisture-repellent treatments for wooden packing boxes
US3047357A (en) Method for preventing dry rot in timber associated with masonry
EP0125728B1 (en) Process for treating wood and product for treating wood
Findlay Preservative methods
Verrall Preserving wood by brush, dip, and short-soak methods
CA1313925C (en) Wood preservative and a method of preserving wood

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: DICKER, PAUL ERIK