FI76963B - Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap. - Google Patents
Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap. Download PDFInfo
- Publication number
- FI76963B FI76963B FI871847A FI871847A FI76963B FI 76963 B FI76963 B FI 76963B FI 871847 A FI871847 A FI 871847A FI 871847 A FI871847 A FI 871847A FI 76963 B FI76963 B FI 76963B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- coupling device
- towing vehicle
- coupling
- implement
- ett
- Prior art date
Links
- 0 C*(C#CCO)F Chemical compound C*(C#CCO)F 0.000 description 1
Landscapes
- Agricultural Machines (AREA)
Description
1 76963
Vetoajoneuvon ja sen perään kiinnitettävän työvälineen välinen kytkentälaite
Keksintö kohdistuu vetoajoneuvon ja sen perään kiinnitettävän työvälineen kytkentälaitteeseen, jolla laitteella on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa esitetyt piirteet.
5 Aikaisemmin on tunnettua järjestää työväline kiinnitettäväksi vetoajoneuvoon yhdestä kiinnityspisteestä vetokoukun avulla. Kiinnitys ei anna riittävää vakautta työvälinettä käytettäessä esim. maastossa ja se ei mahdollista esim. työvälineen kallistuskulman 10 säätöä ja lukitsemista. DE-hakemusjulkaisusta 3427937 tunnetaan kytkentälaite, joka voidaan kiinnittää kak-sipistepikakiinnityksellä vetoajoneuvon perään. Tämä antaa vetoajoneuvolle ja kytkentälaitteelle keskinäisen kiertymismahdollisuuden ajoneuvon suuntaisessa 15 pystytasossa ja jonkin verran vakautta kytkennälle. Em. laitteessa on kuitenkin puutteellisuuksia, jotka rajoittavat sen käyttöä.
FI-patenttissa 40860 on esitetty kytkentälaite, jossa on laitteen ja vetoajoneuvon välinen voimansiirtomah-20 dollisuus työvälineen nostamiseksi ja laskemiseksi. Tämä on kuitenkin saatu aikaan monimutkaisella ratkaisulla eikä laitteessa ole huomattu käyttää hyväksi vetoajoneuvon suomia mahdollisuuksia.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan parannus 25 edellä esitetyissä epäkohdissa ja esittää kytkentälaite, jonka avulla työväline voidaan kiinnittää lujasti vetoajoneuvoon kiinnityksen ollessa kuitenkin nopeasti suoritettavissa. Tämä laite ei kuitenkaan saa rajoittaa työvälineen liikemahdollisuuksia ja 2 76963 vetoajoneuvon ja työvälineen voimansiirtomahdollisuu-den tulee olla helposti järjestettävissä. Tämän toteuttamiseksi keksinnön mukaisella kytkentälaitteella on ne piirteet, mitkä on esitetty patenttivaatimuksen 5 1 tunnusmerkkiosassa. Keksinnön mukaisilla kiinnitys kohdilla vetoajoneuvon nostovarsia varten voidaan kytkentälaitetta nostaa nostovarsien avulla kaksipis-tekiinnityskiertokeskuksena joutumatta turvautumaan rakenteellisesti monimutkaisiin ratkaisuihin.
10 Oheisissa alivaatimuksissa on esitetty edullisia vaihtoehtoja, joiden avulla kytkentälaite voidaan toteuttaa yksinkertaisesti ja muotoilla jo käytössä oleviin vetoajoneuvoihin, kuten traktoreihin sopivaksi. Lisäksi on esitetty eri mahdollisuuksia monipuo-15 listaa vetoajoneuvon ja työvälineen välisiä keskinäisiä liikemahdollisuuksia järjestämällä kytkentälaitteeseen nivelkohtia sekä elimiä mainittujen liikkeiden rajoittamiseksi ja lukitsemiseksi.
Keksintöä on seuraavassa selostettu lähemmin viittaa-20 maila oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää keksinnön mukaista kytkentälaitetta sivulta kohtisuoraan ajosuunnan suuntaista pystytasoa vastaan nähtynä, kuva 2 esittää kytkentälaitetta takaa työvälineen 25 suunnasta nähtynä, kuva 3 esittää kytkentälaitetta edestä vetoajoneuvon suunnasta nähtynä, kuva 4 esittää kytkentälaitetta alta nähtynä,
II
3 76963 kuva 5 esittää kytkentälaitetta päältä nähtynä, kuva 6 esittää kytkentälaitetta perspektiivikuvantona ja kuva 7 esittää erään toisen suoritusmuodon mukaista 5 kytkentälaitetta perspektiivikuvantona.
Vetoajoneuvoon kytkettävä työväline voi olla esim. perävaunu tai maa- ja metsätaloudessa käytettävä työväline, kuten prosessori, harvesteri tai vastaava. Yhteinen näiden työvälineiden vaatimus on se, että 10 niillä on mahdollisimman monipuoliset liikemahdollisuudet vetoajoneuvon suhteen, mitkä mahdollisuudet riippuvat kyseisellä työvälineellä suoritettavasta työstä. Nämä vaatimukset tulevat erityisesti esille käytettäessä työvälinettä maastossa, esim. ajettaessa 15 tai muissa työtilanteissa, jolloin kiinnityksen tulee olla samalla luja. Useimmissa tapauksissa, esim. kevyen, vain nostettavan ja laskettavan työkoneen kyseessä ollen riittää yksi liikemahdollisuus, kiertyminen ajosuunnan suuntaisessa pystytasossa, mutta 20 myös muita liikemahdollisuuksia voidaan liittää kytkentälaitteeseen.
Kytkentälaite käsittää vetoajoneuvoon liitettävässä päässään kaksi vetohaaraa 3, jotka suuntautuvat veto-ajoneuvoon päin. Kummankin vetohaaran 3 vapaassa 25 päässä on kiinnityselin, joka muodostuu muotokappaleesta 9, joka käsittää syvennyksen 12, joka avautuu alaspäin ja jonka poikkileikkaus ajosuunnan suuntaisessa pystytasossa on alaspäin aukeavan U:n muotoinen. Näiden U-muotoisten kappaleiden avulla voidaan 30 kytkentälaite ja siinä kiinni oleva työväline kiinnittää vetoajoneuvon, kuten traktorin perässä olevaan 4 76963 poikittaiseen vaakasuoraan tankoon 1 (kuva 1) laskemalla kappaleet 9 tangon 1 varaan ylhäältä. Tanko 1 on olemassa jo joissakin vetoajoneuvo- ja traktori-merkeissä ja se toimii näissä vetokoukun kiinnitys-5 kohtana, jolloin vetokoukkua voidaan laskea ja nostaa tankoon liitetyn hydrauliikan avulla. Tätä toimintoa voidaan käyttää myös keksinnön mukaisen kytkentälaitteen yhteydessä hyväksi siten, että tanko 1 ja sen kannattamat vetohaarojen 3 päät 9 nostetaan ylös ve-10 toajoneuvoon järjestettyä kiinteää vastinkappaletta 2 vasten. Vetohaarat voidaan tällöin lukita paikoilleen eivätkä niiden päät hypähdä pois kiinnityskohdista esim. ajon aikana. Kappaleet 9 on kuitenkin muotoiltu siten, että kytkentälaite ja samalla työväline sekä 15 vetoajoneuvo pääsevät kiertymään toistensa suhteen ajosuunnan suuntaisessa pystytasossa, jota mahdollisuutta on kuvattu nuolella A kuvassa 1.
Kuvasta 4 näkyy syvennysten 12 yksityiskohtaisempi rakenne. Syvennykset on järjestetty samalle linjalle 20 D, joka kulkee kohtisuoraan ajosuunnan suuntaista pystytasoa A vasten. Vetoajoneuvossa sijaitsevan tangon 1 pituusakseli yhtyy tähän linjaan. Kiinnityksen vakauttamiseksi tämän linjan suunnassa molempien syvennysten leveys ja syvyys vaihtelee linjan D suun-25 nassa, mikä on toteutettu olakkeiden 13 avulla, jotka sopivat tangossa 1 oleviin vastaaviin olakkeisiin 14.
Vetohaarat 3 muodostavat ajosuunnan suuntaisessa vaakatasossa keskenään kulman loitoten toisistaan veto-30 ajoneuvon suuntaan, kuten kuvista 4 ja 5 käy ilmi. Haarojen päät 9 ovat sellaisella etäisyydellä toisistaan linjalla D, että niillä saadaan aikaan riittävä tl 5 76963 tukevuus haarojen ja niihin liittyvän osan kiertymistä vastaan linjan D suuntaisessa pystytasossa, jolloin kiinnityksestä vetoajoneuvoon tulee tukeva ja varma. Haarat 3 on työvälineen puoleisissa päissään 5 kiinnitetty kiinteästi hoikkiin 4 sen molemmille puolille. Hoikin pituusakseli on samansuuntainen ajosuunnan kanssa. Hoikin sisään on laakeroitu liikkuvaksi tappi 4a, joka puolestaan on kiinteästi yhdistetty työvälineeseen kiinnitettävään kytkentälaitteen 10 osaan 15. Holkki 4 ja tappi 4a muodostavat yhdessä kiertonivelen, joka mahdollistaa vetohaarojen 3 sekä osan 15, t.s. vetoajoneuvon ja työvälineen kiertymi-sen toistensa suhteen ajosuuntaa vasten kohtisuorassa pystytasossa.
15 Osan 15 alaosaan voidaan järjestää poikittainen tanko 10, jonka päät 7 voidaan tärvättäessä kiinnittää vetoajoneuvon nostovarsiin, jotka sijaitsevat kytkentälaitteen molemmilla puolilla. Kuvissa on esitetty suoritusmuoto, jossa tanko 7 on järjestetty sen pi-20 tuusakselin ympäri tapahtuvan kiertymisen mahdollistavaan syvennykseen tai alaspäin aukeavaan kouruun 8, joka on kiinnitetty osan 15 alapintaan, mutta se voi olla sijoitettu myös vastaavaan umpinaiseen hoikkiin. Nostamalla kytkentälaitetta nostovarsilla tangon 10 25 avulla voidaan kytkettyä työvälinettä nostaa tai laskea. Koska kytkentälaitteen kiertosäde ja nostovar-sien kiertosäde eivät ole samanpituisia ja niillä ei ole sama kiertokeskus, on tangon 10 molemmat pääty-osat taivutettu siten, että kiertovarsien päihin lii-30 tettävä kiinnityskohta 7 on sivussa tangon 10 kierto-akselilta, jolloin em. ero kompensoituu ja nosto ja lasku on mahdollinen. Tanko 10 kiertyy näiden liikkeiden aikana pituusakselinsa ympäri ja tangon päät kulkevat rataa pitkin, joka kuvassa 1 on esitetty 6 76963 viivalla E. Käytettäessä kuvien mukaista kourua 8 ei tankoa 10 tarvitse irrottaa otteesta nostovarsien kanssa ennen niitä työvaiheita, joiden aikana on odotettavissa kiertymistä kiertonivelen 4 välityksellä, 5 vaan tanko voidaan poistaa laskemalla nostovarsia, jolloin se heilahtaa pois syvennyksestä tai kourusta. Jos kourun sivureunat 8a ovat riittävän etäällä, voidaan tanko nostaa nostovarsien avulla takaisin yhteyteen osan 15 kanssa, jolloin se ohjautuu reunan 8a 10 vaikutuksesta paikoilleen kourun pohjaan. Tämän avulla voidaan työväline myös suoristaa sen ollessa kallistuneena vetoajoneuvon suhteen kiertonivelen 4 johdosta.
Kuvien esittämässä suoritusmuodossa on lisäksi kier-15 tonivelen hoikkiin 4 sen pituusakselia vastaan poikittaiseen asentoon kiinnitetty levy 11 sekä levyyn 11 yhteydessä oleva, osaan 15 kiinnitetty jarruelin 5, jonka avulla vetoajoneuvon ja työvälineen välistä kiertymistä voidaan rajoittaa ja vakauttaa tiettyyn 20 asentoon lukitsemalla levy 11 kiinni kosketuksiin jarruelimeen 5 esim. elimessä 5 olevien kontaktipintojen avulla, jotka tulevat kosketuksiin levyn pinnan kanssa ja joita ohjataan elimeen yhdistetyn vetoajoneuvon hydrauliikan avulla. Jarruelimen 5 lukitsevat 25 kontaktipinnat ja niitä vasten tulevat levypinnat ovat sileitä, jotta levy 11 pääsee luistamaan yli-kuormitustapauksissa. Tällä järjestetyllä pystytään myös hidastamaan ja vähentämään, t.s. vaimentamaan työvälineen kallistusliikkeitä esim. ajon ja eri työ-30 vaiheiden, kuten kuormauksen aikana.
Kuvien esittämässä suoritusmuodossa on lisäksi osaan 15 järjestetty kääntönivel 6, joka mahdollistaa kytkentälaitteen ja työvälineen kääntymisen toistensa
II
7 76963 suhteen ajosuunnan suuntaisessa vaakatasossa. Koska kääntönivel 6 kaksipistekiinnityksen ansiosta voidaan järjestää huomattavan etäälle vetoajoneuvosta ja erityisesti sen takapyöristä, ei työväline, kuten perä-5 vaunu, oikaise ajettaessa ahtaissa mutkissa, vaan työväline seuraa paremmin vetoajoneuvon kulkemaa uraa. Kääntöniveleen voidaan luonnollisesti liittää apuvälineitä sen ohjaamiseksi, esim. vetoajoneuvoon yhteydessä olevien hydraulisylintereiden avulla, mikä jo on tarpeen eräiden metsätyökoneiden yhteydessä.
Kytkentälaitetta on lisäksi havainnollistettu kuvassa 6, joka esittää laitetta perspektiivissä ilman poikki tankoa 10 ja kourua 8.
Kytkentälaite voidaan käytännössä asentaa työvälinee-25 seen siihen kohtaan, joka on varattu kiinnityslait-teelle vetoajoneuvoon kytkemistä varten. Kytkentälaite voidaan luonnollisesti asentaa jo valmiiksi työvälineen yhteyteen, esim. hitsaamalla tai ruuveilla osaan 15 liitetystä levystä 16 työvälineen aisan pää-2o hän, esim. perävaunun aisan päähän.
Kytkentälaitteen muoto voi vaihdella patenttivaatimusten esittämän keksintöäjatuksen puitteissa. Kytkentälaite voidaan lisäksi muotoilla siten, että eri vetoajoneuvon ja työvälineen väliset voimansiirto-25 laitteet ja -johdot voivat kulkea sen kautta. Esimerkiksi suurissa perävaunuissa käytettävä voimansiirto-akseli sen ja vetoajoneuvon välillä voidaan viedä suoraan kytkentälaitteen läpi, jolloin tappi 4a on ontto ja suurempi halkaisijaltaan, siihen liittyvä 30 osa 15 on myös ontto ja kääntönivelen 6 rakenne poikkeaa hieman tavallisesta, jolloin syntyy väylä 17 8 76963 voimansiirtoakselin läpiviemiseksi. Tämä vaihtoehto on esitetty kuvassa 7, jossa on lisäksi raskaamman rakenteen johdosta kaksi jarruelintä 5.
Kytkentälaitteen valmistusmateriaaliksi soveltuvat 5 sopivat metallimateriaalit, kuten teräs.
Il
Claims (5)
1. Vetoajoneuvon ja sen perään kiinnitettävän työvälineen välinen kytkentälaite, joka on kiinnitetty tai järjestetty kiinnitettäväksi työvälineeseen ja käsittää elimet kytkentälaitteen kiinnittämiseksi ve- 5 toajoneuvoon, jolloin elimet kytkentälaitteen kiin nittämiseksi vetoajoneuvoon käsittävät kaksi ajosuunnassa vierekkäistä vetohaaraa (3), joiden päässä on kiinnityselimet (9), joista kytkentälaite on järjestetty kiinnitettäväksi kaksipistepikakiinnityksellä 10 vetoajoneuvon perässä oleviin, ajosuunnan suhteen rinnakkain sijaitseviin kiinnityskohtiin (1) ja jolloin kiinnityselimet on muotoiltu siten, että veto-ajoneuvo ja kytkentälaite pääsevät kiertymään toistensa suhteen ajosuunnan suuntaisessa pystytasossa 15 (A), tunnettu siitä, että vetohaarojen (3) työvälinettä lähempänä olevaan päähän on järjestetty kytkentälaitteen molemmille puolille kiinnityskohta (7) kytkentälaitteen kiinnittämiseksi vetoajoneuvon nostovarsiin ja sen nostamiseksi mainituista kohdista 20 nostovarsien avulla vetohaarojen kaksipistekiinnitys kiertokeskuksena.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kytkentälaite, tunnettu siitä, että vetoajoneuvon nosto- 25 varsien kiinnityskohdat muodostuvat kytkentälaitteeseen järjestetyn ajosuuntaan nähden poikittaisen, akselinsa ympäri kiertyväksi järjestetyn tangon (10) vastakkaisista päistä (7) tangon (10) molempien päiden sijaitessa sivussa tangon kiertoakselista nosto-30 varsien ja kytkentälaitteen erisuuruisten kiertosä-teiden kompensoimiseksi nostovarsien liikkeen aikana. 10 76963
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kytkentälaite, tunnettu siitä, että laite käsittää vetohaarojen (3) ja työvälineen välissä olevan, ajosuuntaa vastaan kohtisuorassa pystytasossa (B) kier-5 tyvän kiertonivelen (4), jolloin nostovarsien kiinnityskohdat (7) on järjestetty kiertonivelen (4) vaikutuksesta vetohaarojen (3) suhteen kiertyvään kytkentälaitteen osaan (15).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kytkentälaite, tunnettu siitä, että kiertoniveleen (4) on järjestetty lukituslaite (5, 11) työvälineen asennon vakauttamiseksi kiertonivelen (4) kiertymistasossa (B). 15
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen kytkentälaite, tunnettu siitä, että vetohaarojen (3) suhteen kiertyvä kytkentälaitteen osa (15) käsittää myös ajosuunnan suuntaisessa vaakatasossa (C) 20 kääntyvän kääntönivelen (6). 11 76963
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI871847A FI76963C (fi) | 1986-04-28 | 1987-04-28 | Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap. |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI861767A FI75528C (fi) | 1986-04-28 | 1986-04-28 | Stabilisator foer en slaepvagn av ett fordon. |
FI861767 | 1986-04-28 | ||
FI871847 | 1987-04-28 | ||
FI871847A FI76963C (fi) | 1986-04-28 | 1987-04-28 | Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap. |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI871847A0 FI871847A0 (fi) | 1987-04-28 |
FI871847A FI871847A (fi) | 1987-10-29 |
FI76963B true FI76963B (fi) | 1988-09-30 |
FI76963C FI76963C (fi) | 1989-01-10 |
Family
ID=26157949
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI871847A FI76963C (fi) | 1986-04-28 | 1987-04-28 | Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI76963C (fi) |
-
1987
- 1987-04-28 FI FI871847A patent/FI76963C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI871847A0 (fi) | 1987-04-28 |
FI871847A (fi) | 1987-10-29 |
FI76963C (fi) | 1989-01-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6227304B1 (en) | Upper hitch link | |
US5706901A (en) | Swivel hitch adaptable for use with either a tractor drawbar or two-point hitch | |
US4602800A (en) | Tractor | |
CA1095947A (en) | Vehicle main frame | |
US4872728A (en) | Tilt-bed trailer | |
CA1272412A (en) | Coupling for connecting agricultural machinery | |
DE2758978A1 (de) | Geraeteanlenkung an der frontseite eines ackerschleppers | |
US4069874A (en) | Swivel hitch for chisel plows | |
US5823270A (en) | Steerable implement hitch | |
EP0945395B1 (en) | A vehicle having a lifting arm, which can be used as an agricultural machine | |
FI76963B (fi) | Kopplingsanordning mellan ett dragfordon och ett bakom detta anslutbart arbetsredskap. | |
US4154456A (en) | Articulated vehicle with movable joint | |
JP3745889B2 (ja) | 作業機装着装置 | |
FI77410C (fi) | Draganordning foer traktor. | |
JPS5844327B2 (ja) | サギヨウキノ ケンインソウコウソウチ | |
FI97560B (fi) | Aura | |
JPS638167Y2 (fi) | ||
FI75528C (fi) | Stabilisator foer en slaepvagn av ett fordon. | |
PL166559B1 (pl) | Pojazd kolowy PL PL PL | |
KR100522053B1 (ko) | 견인차량용 붐의 헤드 롤러 | |
JP3509921B2 (ja) | 乗用管理機 | |
JPH0214481Y2 (fi) | ||
JPS58567Y2 (ja) | トラクタの牽引装置 | |
JPS6031443Y2 (ja) | ロ−タリの連結装置 | |
JPS638488Y2 (fi) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: LUODES, SIMO UNTAMO |