FI76062B - Foerfarande foer framstaellning av mineralullsprodukter. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av mineralullsprodukter. Download PDF

Info

Publication number
FI76062B
FI76062B FI840296A FI840296A FI76062B FI 76062 B FI76062 B FI 76062B FI 840296 A FI840296 A FI 840296A FI 840296 A FI840296 A FI 840296A FI 76062 B FI76062 B FI 76062B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mineral wool
extrudates
clay
weight
process according
Prior art date
Application number
FI840296A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI76062C (fi
FI840296A (fi
FI840296A0 (fi
Inventor
Jens Kristian Gamborg Hansen
Original Assignee
Rockwool Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DK33083A external-priority patent/DK33083D0/da
Application filed by Rockwool Int filed Critical Rockwool Int
Publication of FI840296A0 publication Critical patent/FI840296A0/fi
Publication of FI840296A publication Critical patent/FI840296A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76062B publication Critical patent/FI76062B/fi
Publication of FI76062C publication Critical patent/FI76062C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C1/00Ingredients generally applicable to manufacture of glasses, glazes, or vitreous enamels
    • C03C1/02Pretreated ingredients
    • C03C1/026Pelletisation or prereacting of powdered raw materials
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03CCHEMICAL COMPOSITION OF GLASSES, GLAZES OR VITREOUS ENAMELS; SURFACE TREATMENT OF GLASS; SURFACE TREATMENT OF FIBRES OR FILAMENTS MADE FROM GLASS, MINERALS OR SLAGS; JOINING GLASS TO GLASS OR OTHER MATERIALS
    • C03C13/00Fibre or filament compositions
    • C03C13/06Mineral fibres, e.g. slag wool, mineral wool, rock wool

Description

76062
Menetelmä mineraalivillatuotteiden valmietamieekei
Keksintö tarkoittaa menetelmää mineraalivillatuotteiden valmistamiseksi, jossa mineraalivillan koostumuksen omaava mate-riaaliseos, jossa on mineraalivillateollisuuden jätemateriaa-lia, pannaan sulatusuuniin ja saatetaan sulatteeksi, jota kehrätään mineraalivillan muodostamiseksi ja jossa syntyneestä mineraalivillasta valmistetaan halutun muotoisia ja kokoisia mineraalivi1latuotteita sekä syntynyt jätemateriaali mahdollisesti kierrätetään takaisin sulatusuuniin.
Keksintö tarkoittaa nimenomaan sellaista menetelmää, jossa syöttöseos sulatetaan kupoliuunissa sen jälkeen kun polttoaine on sekoitettu siihen.
SE-patenttijulkaisu 205 247 selittää erästä menetelmää mineraalivillan valmistamiseksi hienorakeisista raaka-aineista. Hienorakeiset raaka-aineet eivät sovellu syötettäviksi kupo-liuuniin, koska ne paakkuuntuvat yhteen ja estävät siten ilman ja savukaasujen virtauksen täytetyn uunin läpi. Hienora-keisten raaka-aineiden käyttäminen aiheuttaa myös sen, että uuniin muodostuu yhtenäinen suistamassa, ja huomioonottaen toivotun ilman ja savukaasujen läpivirtauksen pidetään suotavampana, että tapahtuu asteittainen sulatus suurempien hiukkasten pinnasta.
Tunnetussa menetelmässä yritetään poistaa näitä haittoja käyttämällä hienorakeisesta syöttömateriaalista ja hydraulisesta sideaineesta valmistettuja puristeita. Esimerkkeinä hydraulisista sideaineista SE-patenttijulkaisussa mainitaan sementti, savi ja vesilasi.
Käytännössä on osoittautunut, että puristeet, jotka on valmistettu käyttämällä sideaineena sementtiä tai vesilasia eivät ratkaise edellä mainittua ongelmaa tyydyttävällä tavalla, 76062 koska sellaisten puristeiden painovoima 500°C ylittävissä lämpötiloissa ei riitä estämään niitä murtumasta tomuksi tai jauheeksi, jolloin edellä mainittu epäedullinen sulatus-tapahtuma alkaa.
US-patenttijulkaisussa n:o 2 576 312 mainitaan muovailtavan saven käyttämisestä sideaineena puristeita valmistettaessa ja ilmoitetaan/ että saven kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet tekevät sen epäkäytännölliseksi tähän tarkoitukseen. Samalla patenttijulkaisu selittää glaukoniitin käyttöä sideaineena mainitussa tarkoituksessa. Glaukoniitti on luonnossa esiintyvä silikaatti, jonka (3-9 %)-sisältö on alhainen, raudan sisältö suuri (2-6 % FeO ja 16-22 % F^O^), lisäksi kaliumia (3-8 % K20) sekä vaihtelevia määriä MgO:ta ja CaO:ta.
Suuren rautasisällön omaavan sideaineen käyttö aikaansaa sen, että sulatusuuniin muodostuu suuria rautamääriä, jotka lyhyin välein on poistettava uunista juoksuttamalla.
Samoin glaukoniitin käyttö vaatii, että se esijauhetaan sopivan hienouden aikaansaamiseksi, koska sitä voidaan käyttää sideaineena vain hienojakoisessa tilassa.
Mineraalivillaa perinteisesti valmistettaessa syntyy erilaisia hienoja jätemateriaaleja, jotka hienoutensa takia voivat vaikuttaa sulatuksen kulkuun epäedullisesti, jos ne kierrätetään takaisin sulatusuuniin. Osittain on kysymys niin sanotuista helmistä, jotka ovat sellaisia sulatepisaroita, jotka eivät kehräystolmenpiteen aikana ole muodostuneet kuiduiksi ja osittain mineraalivillajätteistä, jotka ovat muodostuneet kehrätessä syntyneestä mineraalivillasta tehtyjä toivottuja tuotteita leikattaessa tai muuten valmistettaessa.
Edellä mainitun US-patenttijulkaisun mukaisessa sovellutusmuo-dossa mainitut jäteaineet voidaan sekoittaa tuoreisiin raaka-aineisiin ja muodostaa glaukoniitin avulla puristeiksi.
Il 3 76062
Keksintö perustuu siihen havaintoon, että luonnossa runsain määrin esiintyvää kalkkipitoista ja keltaiseksi paahtunutta savea voidaan käyttää jäteaineiden sideaineena, mahdollisesti tuoreisiin raaka-aineisiin sekoitettuna sellaisten puristeiden valmistamiseksi, joiden vahvuus on tyydyttävän suuri tyydyttävän sulatustapahtuman varmistamiseksi 500°C ylittävissä uunilämpötiloissa, ilman että muodostuu edellä mainittua raudan kasaantumista sulatusuuniin.
Keksinnön mukainen sovellutusmuoto on sikäli omalaatuinen, että siinä käytetään sellaisia puristeita, joiden kuiva-ainepohja sisältää vähintään 20 paino-% mineraalivillavalmistuk-sen jäteaineita ja vähintään 35 paino-% saven muodossa olevaa sideainetta, jonka koostumus on seuraava:
Si02: 50-70 paino-% A1203: 10-20
Fe203: 2-7
CaO: 5-30
MgO: 1-4 "
Na20 + K20: 1-8
Sekoittamalla puristeisiin mineraalivillavalmistuksen jäteaineita 20 paino-% ylittävänä määränä ja mieluummin 20-50 %:n määränä saavutetaan se lisäetu, että vesipitoiset puristeet voidaan ilman jälkikuivausta tai hyvin rajoitetusti kuivattamalla panna sulatusuuniin. On siis osoittautunut, että mainitun koostumuksen omaavat puristeet voivat sisältää jopa 18 % vettä. Tämä on yllättävää koska saattaisi odottaa, että "märkien" puristeiden tuorevahvuus olisi liian pieni, jotta ne voitaisiin särkymättä panna uuniin sekä etteivät ne uunissa kuumennettaessa halkeaisi voimakkaan sisäisen höyrynkehityk-sen takia. Siitä ettei näitä odotettuja murtumisia tapahdu saadaan luultavasti kiittää sitä, että jätemateriaalilla on huomattava jäykistävä ominaisuus ja se aiheuttaa puristeisiin tiettyä huokoisuutta ja mahdollistaa samalla veden nopean poishaihtumisen.
4 76062
Samaten on yllättävää, etteivät "märät" puristeet olennaisessa määrässä lisää sulatusuunin polttoaineen kulutusta. Syynä tähän oletetaan olevan, että vesipitoisuus aiheuttaa palamisvyö-hykkeen yläpuolella olevan alueen jäähtymisen, jolloin polttoaineen kulutus vähenee uunin normaalikäyttöön verrattuna.
Saven käytöllä puristeiden sideaineena saavutetaan se lisäetu, että kuitujen pituus lisääntyy ja että aikaansaadaan tasalaatuisempi sulate kuin mineraalivillaa perinteisesti valmistettaessa .
Kuten edellä on ilmaistu, niin jäteaineita ja savea sisältävät puristeet voivat lisäksi sisältää hienojakoisia tuoreita raaka-aineita. Viimeksi mainitut voidaan siis panna sulatusuuniin osittain puristeiden ainesosina ja osittain erillisenä lähtömateriaalina. Sellaisessa tapauksessa pidetään parempana ryhtyä hienojakoisen tuoreen raaka-aineen alustavaan erotteluun ja käyttää suhteellisen hienojakoinen osa puristeiden valmistuksessa.
Savea käytetään mieluummin 75 paino-% alittavana määränä.
Suurempien eavimäärien käyttö puristeissa voi johtaa suhteellisen korkeaan sulateviskositeettiin. Tämän voi korvata lisäämällä viskositeettia vähentäviä aineita kuten kalkkia, dolomiittia tai kuonaa. Suhteellisen suuren kalkkipitoisuuden omaavaa savea käytettäessä voidaan vähentää tai kokonaan välttää viskositeettia alentavien aineiden lisäämistä.
Luonnossa hyvin kalkkipitoinen savi esiintyy usein kerrostumana, joka sijaitsee tavallieemmin keltaiseksi paahtuneen saven alla. Hyvin kalkkipitoista savea ei voida käyttää tiiliteol-lisuudessa ja se on sen takia suhteellisen halpa syöttöaine.
Saven muovailtavat ominaisuudet mahdollistavat hyvin monien lisäaineiden lisäämisen puristeisiin. Edellä mainittujen hienojakoisten syöttöaineiden lisäksi voidaan siis esim. kivi-
II
5 76062 murskan ja kuonatuotteiden muodossa asettaa mukaan hyvin monia lisäaineita, kuten additiiveja mineraalivillatuottei-den palamisen vastustuskyvyn lisäämiseksi, polttoaineen tomua polttoaineen vähentämiseksi uunin täytössä ja additiiveja lentotuhkan tai sähkösuodatintomun muodossa sulatekoostu-muksen tarkistamiseksi.
Käytettyjä savipitoisia puristeita voidaan valmistaa useilla sinänsä tunnetuilla tiilitehdastuotteiden valmistusmenetelmillä. Puristeita voidaan valmistaa esimerkiksi valssipuris-timella tai pursottamalla suulakkeen läpi 6-30 % ja mieluummin 10-18 % vettä sisältävää materiaaliseosta. Pursotusmenetel-mällä voidaan sopivan pursotussuuttimen valinnalla aikaansaada puristeita, joissa on läpimenevät kourut. Tällöin aikaansaadaan yläpinnan pinta-alan suureneminen ja samalla sula-tustapahtuman muutos sulatusuunissa. Lisäksi tällaisten kourujen aikaansaaminen alentaa sitä vaaraa, että puristeet räjähtäisivät kuumennuksen aikana puristeissa olevan veden haihtuessa.
Puristeiden sisältämät mineraalivillatuotannon jäteaineet aiheuttavat, kuten mainittu, tiettyä huokoisuutta. Haluttaessa voidaan tätä huokoisuutta lisätä puristeissa lisäämällä muita hienojakoisia tai kuitumaisia aineita, kuten sahajauhoja, puuhaketta, selluloosakuituja, joiden joukossa paperijätteitä ja paperikuituja, tekstiilijätteitä, muovijätteitä, turve-poroa ja ruskohiiltä.
Ilmauksella "puristeita" on tässä ymmärrettävä säännöllisen muotoisia kappaleita, joiden mitat ovat sellaiset, että ne mahdollisen kuivatuksen jälkeen painavat yli 300 g ja tyypillisesti 1 kg. Suosittu muoto on sylinterimäinen kappale, jonka halkaisija on 6-10 cm ja pituus 8-12 cm.
Keksintöä valaistaan seuraavaan esimerkkiin viitaten: 6 76062
Esimerkki
Ilman hehkutushävikkiä on keltaiseksi paahtuneen saven koostumus seuraava:
Si02: 60 paino-%
Al203: 12
Fe203: 5
CaO: 18
MgO: 2 *
Na20 + K20: 3 sitä sekoitettiin alla mainittuihin ainesosiin seuraavina määrinä:
Savea 60 paino-%
Mineraalivillateollisuuden jäteaineita 20 "
Kalkkia 5 ” Sähkösuodatintomua 5 "
Koksipölyä 5 "
Murskattua diabaasia 2 "
Oliviinia 3 "_
Yhteensä 100 paino-%
Seokseen lisättiin vettä vesipitoisuuden säätämiseksi 15 %:iin ja näin syntyneestä seoksesta valmistettiin pursuttamalla sylinterimäisiä puristeita, joiden halkaisija on 8 cm ja pituus 10 cm. Valmiit puristeet pantiin kuivattamatta sulatusuuniin yhdessä valimokoksin muodossa olevan, kiinteän polttoaineen kanssa. Polttoainetta käytettiin noin 13 % ja noin 87 % savipuristeita.
Valmis sulate kehrättiin mineraalivillaksi, jonka väri ja koostumus olivat tyydyttävät.
tl

Claims (6)

7 76062
1. Menetelmä mineraalivillatuotteiden valmistamiseksi, jossa mineraalivillan kooetumukeen omaava materiaalieeoe, jossa on mineraalivillateollisuuden jätemateriaalia, muodostetaan puristeiksi epäorgaanisen sideaineen ja veden avulla ja näin muodostetut puristeet pannaan sulatusuuniin ja muutetaan sulatteeksi, jota kehrätään mineraalivillan muodostamiseksi, ja jossa syntyneestä mineraalivillasta valmistetaan halutun muotoisia ja kokoisia mineraalivillatuotteita sekä syntynyt jä-temateriaali mahdollisesti kierrätetään takaisin sulatusuuniin, tunnettu siitä, että käytetään puristeita, jotka kuiva-aineena sisältävät vähintään 20 paino-* mineraalivilla-teollisuuden jätemateriaaleja ja vähintään 35 * seuraavan koostumuksen omaavaa, saven muodossa olevaa sideainetta: Si02: 50-70 paino-* A1203: 10-20 ^®2®3 : 2—7 *' CaO: 5-30 MgO: 1-4 Na20 + K20: 1-8
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jätemateriaalia käytetään 20-50 painoprosentin suuruisina määrinä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että savea käytetään 35-75 painoprosentin suuruisina määrinä.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään 10-18 paino-% vettä sisältäviä puristeita. 76062
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään puristeita, jotka jäteaineiden, saven ja mahdollisen veden lisäksi sisältävät hienojakoista tuoretta lähtöainetta mineraalivillan valmistamiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään puristeita, jotka jäteaineiden, saven ja mahdollisen veden lisäksi sisältävät yhtä tai useampaa lisäainetta mineraalivillan ominaisuuksien tai sulatekoostumuk-sen parantamiseksi tai aineita puristeiden huokoisuuden lisäämiseksi ennen sulattamista tai sen aikana.
FI840296A 1983-01-28 1984-01-25 Foerfarande foer framstaellning av mineralullsprodukter. FI76062C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK33083A DK33083D0 (da) 1983-01-28 1983-01-28 Fremgangsmade til fremstilling af mineraluld
DK33083 1983-01-28
DK20184A DK158300C (da) 1983-01-28 1984-01-17 Fremgangsmaade til fremstilling af mineraluldprodukter
DK20184 1984-01-17

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840296A0 FI840296A0 (fi) 1984-01-25
FI840296A FI840296A (fi) 1984-07-29
FI76062B true FI76062B (fi) 1988-05-31
FI76062C FI76062C (fi) 1988-09-09

Family

ID=26063519

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840296A FI76062C (fi) 1983-01-28 1984-01-25 Foerfarande foer framstaellning av mineralullsprodukter.

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0115817B1 (fi)
DE (1) DE3460721D1 (fi)
DK (1) DK158300C (fi)
FI (1) FI76062C (fi)
NO (1) NO156369C (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4121903C2 (de) * 1991-07-02 1993-12-23 Rockwool Mineralwolle Mineralwolle-Formkörper
DE4122334A1 (de) * 1991-07-05 1993-01-07 Zementanlagen Und Maschinenbau Verfahren und anlage zum behandeln von mineralwolle-abfaellen
WO1995031412A1 (de) * 1994-05-16 1995-11-23 Deutsche Rockwool Mineralwoll-Gmbh Verfahren zur herstellung von mineralfasern
DE4416834C2 (de) * 1994-05-16 1997-10-16 Rockwool Mineralwolle Verfahren zur Herstellung von Mineralfasern
GB9412007D0 (en) 1994-06-15 1994-08-03 Rockwell International A S Production of mineral fibres
EP1065176A1 (en) * 1999-06-10 2001-01-03 Rockwool International A/S Production of man-made vitreous fibres
UA74802C2 (en) 1999-12-06 2006-02-15 Rgs90 A process for producing glass, glass produced by this method and use thereof

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2976162A (en) * 1958-07-03 1961-03-21 Johns Manville Briquetting granular material
US3294505A (en) * 1963-12-27 1966-12-27 United States Gypsum Co Process of producing glass in a cupola
US4074991A (en) * 1976-11-08 1978-02-21 Ppg Industries, Inc. Method of preparing boric acid-containing glass batch

Also Published As

Publication number Publication date
FI76062C (fi) 1988-09-09
NO840315L (no) 1984-07-30
NO156369C (no) 1987-09-09
DE3460721D1 (en) 1986-10-23
EP0115817B1 (de) 1986-09-17
NO156369B (no) 1987-06-01
DK158300B (da) 1990-04-30
FI840296A (fi) 1984-07-29
DK20184D0 (da) 1984-01-17
DK158300C (da) 1990-10-01
EP0115817A1 (de) 1984-08-15
DK20184A (da) 1984-07-29
FI840296A0 (fi) 1984-01-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0767762B1 (en) Production of mineral fibres
CN107555777B (zh) 利用赤泥生产无机纤维的工艺方法
RU2090525C1 (ru) Брикеты для производства минеральной ваты, способ изготовления брикетов для производства минеральной ваты и способ производства минеральной ваты
FI61179B (fi) Foerfaringssaett foer framstaellning av mineralull saerskilt foer anvaendning i basisk miljoe
US4405723A (en) Ceramic fibers and wools and a process for their production
FI76062B (fi) Foerfarande foer framstaellning av mineralullsprodukter.
US20060042319A1 (en) Method for preparing a mineral melt
EP0866776B2 (en) Production of mineral fibres
KR20170026704A (ko) 광물섬유 및 이의 제조방법
JP4670149B2 (ja) 都市ごみ焼却灰の造粒加工物を原料としたロックウールの製造方法
WO2006042755A2 (de) Formkörper für die erzeugung einer zu zerfasernden mineralischen schmelze zur herstellung von dämmstoffen aus mineralfasern
US2055706A (en) Method of making ceramic products
KR20000040829A (ko) 후라이 애쉬 오지벽돌의 제조방법
KR100665393B1 (ko) 도시 쓰레기 소각재를 원료로한 암면의 제조방법
EP1241395A2 (de) Verfahren zur Herstellung von Dämmstoffen aus Mineralfasern
DE102005040269B4 (de) Formkörper für die Erzeugung einer zu zerfasernden mineralischen Schmelze zur Herstellung von Dämmstoffen aus Mineralfasern sowie Verfahren zur Herstellung derartiger Formkörper
KR100518216B1 (ko) 스테인레스 더스트를 이용한 아스콘 채움재의 제조방법
RU2228308C2 (ru) Сырьевая смесь и способ изготовления керамических изделий
AT368475B (de) Keramische fasern bzw. wollen und verfahren zu ihrer herstellung
KR100632708B1 (ko) 폐합성수지로부터 제조한 재생유와 일반흙을 이용한인공골재 및 제조방법
WO2006042757A2 (de) Formkörper für die erzeugung einer zu zerfasernden mineralischen schmelze zur hertellsung von dämmstoffen aus mineralfasern
DE10146614A1 (de) Verfahren zur Herstellung von Dämmstoffen aus Mineralfasern
CH577944A5 (en) Porous ceramics - eg expanded clay by reacting clay with flue gas or filter dust
CS227276B1 (cs) Způsob úpravy přetavené silikátové hmoty
SI8410497A8 (sl) Postopek za proizvodnjo mineralne volne

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: ROCKWOOL INTERNATIONAL A/S