FI75577C - Foerfarande foer att framstaella 2-keto-aldonsyror. - Google Patents

Foerfarande foer att framstaella 2-keto-aldonsyror. Download PDF

Info

Publication number
FI75577C
FI75577C FI850282A FI850282A FI75577C FI 75577 C FI75577 C FI 75577C FI 850282 A FI850282 A FI 850282A FI 850282 A FI850282 A FI 850282A FI 75577 C FI75577 C FI 75577C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
acid
mmol
keto
reaction
catalyst
Prior art date
Application number
FI850282A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI850282A0 (fi
FI850282L (fi
FI75577B (fi
Inventor
Peter Carolus Cornelis Smits
Original Assignee
Akzo Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Akzo Nv filed Critical Akzo Nv
Publication of FI850282A0 publication Critical patent/FI850282A0/fi
Publication of FI850282L publication Critical patent/FI850282L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75577B publication Critical patent/FI75577B/fi
Publication of FI75577C publication Critical patent/FI75577C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07HSUGARS; DERIVATIVES THEREOF; NUCLEOSIDES; NUCLEOTIDES; NUCLEIC ACIDS
    • C07H7/00Compounds containing non-saccharide radicals linked to saccharide radicals by a carbon-to-carbon bond
    • C07H7/02Acyclic radicals
    • C07H7/027Keto-aldonic acids

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Biotechnology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Low-Molecular Organic Synthesis Reactions Using Catalysts (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Pyridine Compounds (AREA)

Description

1 75577
Menetelmä valmistaa 2-keto-aldonihappoja
Keksintö kohdistuu menetelmään valmistaa 2-keto-aldonihappoa aldoosista tai aldonihaposta.
5 Yllä kuvatun tyyppisiä menetelmiä on esitetty aiem min. Esimerkiksi US-patentin 2 153 311 selityksessä on kuvattu 2-keto-D-glukonihapon valmistus hapettamalla D-glu-konihappoa kromihapolla. Hapetus on katalysoitu lisäämällä pieniä määriä sellaisia aineita, kuten nikkeli, serium, 10 rauta, platina ja niiden suolat.
Huomioon ottaen yhden esimerkin saanto 40 % 12 tunnin reaktioajan jälkeen, oli edullisempaa käyttää toista lähtöainetta, kuten fruktoosia, josta artikkelin Heyns, Liebigs Ann. Chem. 558, 177 (1947), mukaan voidaan suoraan 15 valmistaa 2-keto-glukonihappoa hapella hapettamalla alkaa- lisessa vesiliuoksessa.
Lähtömateriaalin korkeamman hinnan vuoksi oli edullisempaa valmistettaessa kaupallisessa mittakaavassa käyttää huomattavasti halvemman glukoosin fermentatiivista ha-20 petusta.
Esillä oleva keksintö tarjoaa nyt sekä teknisesti että taloudellisesti edullisen menetelmän 2-keto-aldoni-hapon valmistamiseksi aldoosista tai aldonihaposta ei-fermentatiivista tietä.
25 Keksintö koostuu siitä, että aloituskappaleessa mainitun tyyppisessä menetelmässä aldoosin tai aldonihapon vesiliuosta hapetetaan molekulaarisella hapella platina-katalyytin sekä katalyyttisen määrän lyijyä ja/tai vis-muttia ja/tai näiden yhdistettä läsnäollessa.
30 On lisättävä, että esillä olevan keksinnön mukai sessa menetelmässä käytettävä katalyyttisysteemi on itsessään tunnettu EP-patenttihakemuksesta 5779. Siinä kuvataan menetelmä aryyliglyoksyylihapon valmistamiseksi katalyyttisellä hapetuksella molekulaarisen hapen avulla Qf'-hyd-35 roksiaryylietikkahapon alkaalisessa vesiliuoksessa. Ver- 2 75577 tailuesimerkissä (esimerkki 10) osoitetaan, että kun kata-lyyttisysteemi sisältää yksinomaan jalometallia (Pt), ei ole enää kysymys 2-asemassa olevan hydroksyyliryhmän hapetuksesta. Ottamalla huomioon, että glukoosi hapettuu glu-5 taarihapoksi samanlaisissa reaktio-olosuhteissa, kuten on osoitettu GB-patentin 1 208 101 selityksessä, ei ollut lainkaan odotettavissa, että glukoosin hapetus ko-katalyytin, Pb:n ja/tai Bi:n ja/tai sen yhdisteen, läsnäollessa ei johtaisi 6-asemassa olevan hydroksyyliryhmän hapetukseen, 10 vaan johtaisi 2-asemassa olevan hydroksyyliryhmän hapetukseen muodostaen 2-keto-aldonihapooa, tai tosiasiassa 2-keto-glukonihappoa. Myös odottamatonta oli, että valituissa reaktio-olosuhteissa tällä aineella on huomattavan suuri stabiilisuus huolimatta jäljellä jäävien OH-ryhmien 15 suuresta määrästä.
On myös huomattava, että katalyyttisysteemin käyttö hapetettaessa aldoosia, erityisesti glukoosia, molekulaa-risella hapella esillä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä on itsessään tunnettua GB-patentin 2 031 884 seli-20 tyksestä. Reaktioväliaineena on kuitenkin käytetty orgaa nista liuotinta, joka glukoosia hapetettaessa johtaa glu-konihappo--laktonin muodostumiseen.
Esillä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävä lähtöaine on aldoosi tai aldonihappo. Esimerk-25 keinä voidaan mainita: arabinoosi, galaktoosi, glukoosi, laktoosi, maltoosi, glukonihappo ja gulonihappo.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävän vesi-liuoksen pH vaihtelee välillä 4-12. Reaktioväliaineen edullinen pH vaihtelee välillä 7-9.
30 pH:ta voidaan säätää lisäämällä vesiliuokseen vähi- telleen alkalihydroksidia tai -karbonaattia.
Edullinen alkali on kaliumin tai natriumin hydrok-; sidi tai karbonaatti.
Aldoosin tai aldonihapon konsentraatio on yleensä 35 välillä 0,5 - 60 paino-% tai suurempi. Konsentraatioissa, I! 3 75577 jotka ovat alle 0,5 paino-%, reaktioseoksen jatkokäsittely tulee suhteellisen kalliiksi; ja konsentraation yläraja muodostuu siitä, että hapella on varsin alhainen liukoisuus erittäin vahvoihin ja viskooseihin liuoksiin ja että 5 on olemassa riski, että prosessilaitteet tukkeutuvat kiteytymisen seurauksena. Käytettäessä teollisessa mittakaavassa on yleensä edullista käyttää aldoosia tai aldonihappoa konsentraationa välillä 20 - 40 paino-%.
Keksinnön mukainen menetelmä voidaan suorittaa nes-10 teen koko lämpötilaväIillä, vesifaasissa. Niinpä reaktio voi tapahtua reaktioseoksen jähmettymispisteen ja kiehumispisteen välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että reak-tiolämpötila on välillä 0°C - 200°C. Edullista on käyttää lämpötiloja välillä 25°C - 80°C.
15 Paitsi keksinnön mukaisesti käytettävää platinakata- lyyttiä, läsnä voi olla yhtä tai useampaa muuta jalometallia, kuten palladiumia, iridiumia, osmiumia, rodiumia ja ruteniumia.
Jalometalli voidaan lisätä sellaisenaan, mutta 20 yleensä on edullista, että metalli levitetään kantajaan.
Esimerkkejä sopivista kantajamateriaaleista ovat aktiivi-hiili, lasitettu hiili, piimää, piigeeli, alumiinioksidi, kalsiumkarbonaatti, magnesiumkarbonaatti, bariumsulfaatti ja orgaanisperustaiset kantajamateriaalit.
25 Hyviä tuloksia on saatu aktivoidulla hiilellä ja alumiinioksidilla.
Jalometallin määrä näissä kantajamateriaaleissa voi vaihdella laajoissa rajoissa. Yleensä edullisia tuloksia saadaan katalyyteillä, joiden jalometallisisältö on vä-30 Iillä 0,1 - 20 paino-%, edullisen määrän ollessa kuitenkin välillä 0,1-5 paino-%.
Myös hapetuksessa käytettävän platinakatalyytin määrä voi vaihdella laajoissa rajoissa. Käytettävä määrä riippuu halutusta hapetusasteesta, ilmastusmenetelmästä 35 lähtöaineen tyypistä, katalyytin muodosta, kokatalyytin tyypistä ja käytettävästä kokatalyytin määrästä.
4 75577
Oikea määrä ja suhde voidaan helposti määrittää kokeellisesti.
Edullisia tuloksia saadaan yleensä, kun lyijyn tai vismutin suhde platinametalliin on välillä 2:1 - 1:20.
5 Optimituloksia saadaan, kun lyijyn ja platinan atomisuh-de on välillä 1:6 - 4:7.
Kokatalyytteinä käytettäviä metalleja voidaan käyttää sellaisenaan, kuten esimerkiksi alkuainemuodossaan ja/tai niiden yhdisteiden muodossa, esimerkiksi oksidina 10 tai vetyhappojen suolana, kuten kloridina, bromidina, jodidina, tai epäorgaanisten happea sisältävien happojen suolana, kuten nitraattina, fosfiittina, fosfaattina, karbonaattina, perkloraattina, boraattina, tai happea sisältävien happojen, jotka on johdettu siirtymämetalleista, suo-15 loina, kuten vanadaattina, niobaattina, tantalaattina, kromaattina, molybdaattina, volframaattina, tai orgaanisten alifaattisten tai aromaattisten happojen suoloina, kuten formiaattina, asetaattina, propionaattina, bentsoaattina, salisylaattina, laktaattina, mandelaattina, glyoksylaattina, 20 sitraattina, fenolaattina. Kokatalyytti voidaan lisätä reaktioseokseen liuotetussa, osittain liuotetussa tai liuot-tamattomassa muodossa.
Näiden kokatalyyttien lisäksi voi keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävässä katalyyttisysteemissä olla 25 myös muita vaatimuksissa mainitsemattomia alkuaineita tai yhdisteitä. Keksinnön mukaisilla kokatalyyteillä voi olla erilaiset valenssiarvot, jotka voivat vielä muuttua reaktion kuluessa.
Kun reaktio on lopussa, platinakatalyytti voidaan 30 suodattaa pois kokatalyytin kanssa ja käyttää uudelleen seuraavissa hapetusreaktioissa. Kokatalyytti voidaan lisätä reaktioseokseen kiinteässä muodossa, edullisesti hienoksi jauhettuna, tai liuotetussa muodossa. Kokatalyytti voidaan lisätä jo platinakatalyytin valmistusvaiheessa, tai platina-35 katalyyttiin voidaan imeyttää kokatalyytti. Kokatalyytti voi toimia myös kantajamateriaalina platinalle.
5 75577
Keksinnön mukainen menetelmä suoritetaan yleensä niin, että molekulaarista happea tai tätä sisältävää kaasua, kuten ilmaa, saatetaan sopivasti kosketuksiin reaktio-väliaineen kanssa, joka sisältää aldoosia ja/tai aldonihap-5 poa, platinakatalyyttiä ja keksinnön mukaista kokatalyyttiä.
Reaktiossa käytetään yleensä hapelle painetta 0,1 MPa, mutta reaktio voidaan suorittaa myös paineessa välillä 0,001 - 1 MPa. Reaktion etenemistä voidaan seurata määrittämällä reaktioseoksen ottaman hapen määrä. Kun teoreet-10 tinen määrä happea on käytetty, reaktion nopeus pienenee huomattavasti, mitä voidaan näin ollen pitää merkkinä reaktion loppumisesta. Happikonsentraation kasvu nestefaasissa on täten osoitus reaktion loppumisesta.
Aldonihapon ja muodostuvan 2-ketoaldonihapon määrä 15 reaktion kuluessa voidaan määrittää nestekromatografisella analyysillä. Reaktion loputtua jalometallikatalyytti eristetään reaktioseoksesta ei-liuenneen kokatalyytin kanssa esimerkiksi suodattamalla.
Keksintöä kuvataan edelleen seuraavilla esimerkeillä, 20 joiden tarkoituksena ei tietenkään ole rajoittaa keksinnön piiriä.
Katalyytti valmistettiin menetelmällä, jonka on kuvannut Zelinskii /Zelinskii, N.D., Turowa-Pollak, M.B.,
Ber., 58., 1928 (1925); Liberman, A.L.. Schabel, K.H. Vasina, 25 T.V, Kazanskki, B.A. , Kinet-Katal. 2, 446 (1961)_7.
Liuos, joka sisälsi 10 g heksaklooriplatinahappoa (H^PtCl^·61^0) 100 mlrssa vettä, lisättiin 72 g:aan aktiivihiiltä (seulafraktio 50 - 100 ^um), jonka jälkeen lisättiin 100 ml vettä kostuttamaan kokonaan hiili. Samalla, 30 kun platinahappo adsorboitui huoneen lämpötilassa kantajaan, johdettiin typpeä suspension läpi. Kun adsorbtiotasapaino oli saavutettu (5 tuntia), suspensio jäähdytettiin 0°C:een. Suspensioon lisättiin 170 ml 35 %:sta formaldehydiliuosta. Tämän jälkeen 16 tunnin aikana lisättiin 90 ml 30 %:sta 35 KOH-liuosta tipoittain, jonka seurauksena platinayhdiste 6 75577 pelkistyi platinametalliksi. Suodatuksen jälkeen katalyytti pestiin vedellä, kunnes suodos oli neutraalia. Kuivattamalla 50°C:ssa alennetussa paineessa saatiin Pt/C-katalyyt-tiä, jonka platinapitoisuus oli noin 5 paino-%.
5 Osaan näin valmistetusta Pt/C-katalyytistä lisättiin jonkin verran lyijy(II)asetaattiliuosta. Seosta sekoitettiin 1 tunti huoneen lämpötilassa, jonka jälkeen Na PO -liuosta niin paljon, että fosfaattimoolien määrä oli 1,2-ker-tainen Pb-moolien määrään verrattuna. Kun seosta oli sekoi-10 tettu 1 tunti ja seisotettu yön yli, Pb (PO) /Pt/C-kata- lyytti suodatettiin, pestiin vedellä ja kuivattiin 50°C:ssa alennetussa paineessa.
Samaa menetelmää käytettiin valmistettaessa Pb(OH)2/Pt/C-katalyyttiä, paitsi että lyijy(II) asetaatin 15 adsorbtion jälkeen NaOH:a lisättiin Na^PO^:n sijaan.
Valmistuksessa käytettiin kaupallisesti saatavaa lähtöainetta 5 % Pt:aa sisältävinä A^O^-pelletteinä, jotka hienonnettiin huhmareessa. Seulafraktio, jonka partikkelikoko oli välillä 105 - 210 ^um pelkistettiin 5 ml :11a 20 formaliinia typpiväliaineessa pH:ssa 10. Saatuun katalyyttiin lisättiin lyihy Pb^ (PO^)2:n muodossa samalla tavalla kuin edellä on esitetty Pb/Pt/C-katalyytin valmistuksen yhteydessä. Atomisuhde Pb/Pt oli 0,5.
Vertailuesimerkki I
25 Reaktioastiaan, joka oli varustettu sekoittajalla, lämpömittarilla, pH-elektrodilla ja näytteenottosysteemil-lä, johdettiin 6,85 g glukonihappoa (34,93 mmoolia), 7,9 g Pt/C-katalyyttiä, natriumhydroksidia pH-hon 8 ja vettä tilavuuden 197,8 ml saamiseksi. Reaktioastiaa kuumennettiin 30 lämpötilassa 55°C ja samalla johdettiin typpeä läpi. Tämän jälkeen happea johdettiin reaktioastian läpi. Liuoksen pH pidettiin vakiona (=8) automaattisen titraattorin ja natriumhydroksidiliuoksen avulla. Näytteitä otettiin säännöllisin väliajoin, ja niille tehtiin nestekromatografinen 35 analyysi. Reaktio oli lopussa 5 tunnin kuluttua. Analyysi
II
7 75577 osoitti, että käytännöllisesti katsoen yhtään 2-keto-D-glukonihappoa ei ollut muodostunut ja että suuri osa D-glukonihaposta oli reagoinut, D-glukarihapon ollessa päätuote, oksaalihapon ja muiden sivutuotteiden ohella.
5 Vertailueslmerkki II
Samaa menetelmää kuin vertailuesimerkissä I käytettiin, paitsi että käytettiin kaupallisesti saatavaa Pt/C-katalyyttiä tyyppiä F 196 RA/W, jota tuo markkinoille Degussa. Käytettiin 4,81 g (24,52 mmoolia) glukonihappoa 10 ja 6 g katalyyttiä. Reaktioseoksen pH säädettiin 8:aan natriumhydroksidilla ja seos laimennettiin vedellä 150 ml:aan. Yhden tunnin reaktioajan kuluttua käytännöllisesti katsoen kaikki glukonihappo oli muuttunut D-glukarihapoksi ja pienemmässä määrin oksaalihapoksi.
15 Esimerkki I
Tässä esimerkissä käytettiin samaa katalyyttiä kuin vertailuesimerkissä II, paitsi että kokatalyyttiä Pb(OH)2 lisättiin sellainen määrä, että lyijyn suhde platinaan oli 0,5.
20 Käytettiin 4,74 g (24,2 mmoolia) glukonihappoa ja 6 g katalyyttiä. Reaktioseoksen pH säädettiin jälleen 8:aan natriumhydroksidilla ja seos laimennettiin tilavuuteen 150 ml vedellä. Reaktion kuluessa natriumhydroksidia lisättiin jatkuvasti pitämään reaktioseoksen pH 8:ssa.
25 Säännöllisin väliajoin otettiin näytteitä, joiden koostumus tutkittiin nestekromatografisella analyysillä. 10 minuutin reaktioajan jälkeen mitattiin 2-ketoglukonihapon konsentraatioksi 140,9 mmoolia/1. 35 minuutin kuluttua tämä konsentraatio oli laskenut 93,4 mmooliin/1.
30 Esimerkki II
Esimerkin I koe toistettiin niin, että kokatalyyttiä Pb^iPO^^ käytettiin niin paljon, että lyijyn ja platinan atomisuhde oli 0,5. Liuokseen, jota oli 500 ml ja joka sisälsi 86,6 mmoolia (16,97 g) D-glukonihappoa, lisättiin 35 20 g katalyyttiä. Reaktiolämpötila oli 55°C. 7 minuutin 8 75577 reaktioajan kuluttua mitattiin 2-keto-D-glukonihapon pitoisuudeksi 128/8 mmoolia/1. 19 minuutin reaktioajan kuluttua tämä pitoisuus oli alentunut 109,4 mmooliin/1, kun taas oksaalihapon konsentraatio oli noussut 7,6 mmoolista/1 5 44,2 mmooliin/1.
Esimerkki III
Esimerkin II menetelmä toistettiin, paitsi että käytettiin D-glukoosia (173 mmoolia/1). Katalyytin konsentraatio oli 40 g/1; reaktioseoksen tilavuus oli 150 ml.
10 Kun reaktioaikaa oli kulunut 15 minuuttia, 2-keto-D- glukonihapon konsentraatio oli 125,6 mmoolia/1. 23,5 minuutin kuluttua 2-keto-D-glukonihapon konsentraatio oli laskenut 103,2 mmooliin/1, kun taas oksaalihapon konsentraatio oli noussut 60,9 mmooliin/1.
15 Esimerkki IV
Esimerkin III menetelmä toistettiin niin, että käytettiin D-galaktoosia (168,4 mmoolia/1). 20,3 minuutin reaktioajan kuluttua saatu reaktioseos sisälsi D-galaktoo-sia (0,3 mmoolia/1). D-galaktonihappoa (16,3 mmoolia/1), 20 5-keto-D-galaktonihappoa (5 mmoolia/1), 2-keto-D-galaktoni- happoa (76,4 mmoolia/1), oksaalihappoa (51,8 mmoolia/1), tartronihappoa (5,3 mmoolia/1) ja D-galaktarihappoa (21,2 mmoolia/1).
Esimerkki V
25 Esimerkin III menetelmä toistettiin niin, että käy tettiin D-arabinoosia (161 mmoolia/1). 20 minuutin reaktio-ajan kuluttua saatu reaktioseos sisälsi D-arabinoosia (5,8 mmoolia/1), D-arabinonihappoa (15,1 mmoolia/1), 4-keto-D-arabinonihappoa (6,3 mmoolia/1), 2-keto-D-arabinoni-30 happoa (83,5 mmoolia/1), oksaalihappoa (42,1 mmoolia/1), tartronihappoa (13,6 mmoolia/1) ja D-arabinaarihappoa (6,9 mmoolia/1).
Il 9 75577
Esimerkki VI
Esimerkin III menetelmä toistettiin niin, että käytettiin L-gillonihappoa (17 3 mmoolia/1) . 15 minuutin reaktioajan kuluttua L-gulonihapon konsentraatio oli 0,2 5 mmoolia/1, 5-keto-L-gulonihapon 1,4 mmoolia/1, 2-keto-L-gulonihapon 150,3 mmoolia/1, oksaalihapon 28,2 mmoolia/1 ja tartronihapon 1,9 mmoolia/1.
Esimerkki VII
Tässä esimerkissä käytettiin Bi(OH)3/Pt/C-katalyyt-10 tiä, joka oli valmistettu adsorboimalla Bi(N03)3*.a samalle Pt/C-katalyytille kuin mitä käytettiin vetailuesimer-kissä I. Sen jälkeen kun Bi(N03)3 oli adsorboitu Pt:lle, Bi(N03)3 muutettiin ylimäärällä KOH:a Bi(OH)3:ksi. Atomi-suhde Bi/Pt oli 0,5. Molekulaarisella hapella hapetukseen 15 käytettiin jälleen D-glukonihappoa (230 mmoolia/1). Yhden tunnin kuluttua reaktioseos sisälsi D-glukonihappoa (106,8 mmoolia/1), L-guluronihappoa (9,4 mmoolia/1), D-guluronihappoa (10,4 mmoolia/1), 2-keto-D-glukonihappoa (73,2 mmoolia/1) x-keto-D-glukonihappoa (39,2 mmoolia/1), 20 D-glukarihappoa (12,0 mmoolia/1), viinihappoa (2,9 mmoolia/1), tartronihappoa (15,1 mmoolia/1), ja oksaalihappoa (11,6 mmoolia/1).
Esimerkki VIII
Tässä esimerkissä käytettiin samaa Pt/C-katalyyttiä, 25 jonka valmistus on esitetty vertailuesimerkissä I. Käytetty kokatalyytti oli taas lyijymuodossa PbtOH^· Atomi-suhde Pb/Pt oli 2.
Täten valmistettua katalyyttiä (konsentraatio 40 g/1) käytettiin hapetettaessa molekulaarisella hapella D-glukoni-30 happoa (190 mmoolia/1). Reaktioseoksen tilavuus oli 196,2 ml.
75 minuutin reaktioajan kuluttua reaktioseos sisälsi D-glukonihappoa (18,9 mmoolia/1), D-glukarihappoa (3,4 mmoolia/1), tartronihappoa (7,7 mmoolia/1), oksaalihappoa 35 (17,8 mmoolia/1), 5-keto-D-glukonihappoa (4,4 mmoolia/1) ja 2-keto-D-glukonihappoa (139,1 mmoolia/1).
10 75577
Esimerkki IX
Tässä esimerkissä käytettiin samaa katalyyttiä kuin esimerkissä VIII paitsi, että atomisuhde Pb/Pt oli 1. Käyttämällä esimerkissä VIII kuvattua reaktioseosta ja 5 D-glukonihapon konsentraatiota 157,0 mmoolia/1 saatiin 2-ketoglukonihapon maksimikonsentraatioksi 137,4 mmoolia/1 90 minuutin reaktioajan jälkeen.
D-glukarihapon konsentraatio oli merkityksettömän pieni.
10 Esimerkki X
Esimerkin IX menetelmä toistettiin paitsi, että atomisuhde Pb/Pt katalyytissä oli 0,5.
Käyttämällä D-glukonihappoa konsentraationa 168,8 mmoolia/1 saatiin 2-keto-D-glukonihapon maksimikonsent-15 raatioksi 90 minuutin jälkeen 156,5 mmoolia/1.
D-glukarihapon konsentraatio oli merkityksettömän pieni.
Esimerkki XI
Esimerkin IX menetelmä toistettiin katalyytin atomi-20 suhteen Pb/Pt ollessa 0,2. Reaktioseoksen tilavuus oli 500 ml.
D-glukonihapon konsentraatio oli 170,4 mmoolia/1 ja vain 27 minuutin kuluttua mitattiin 2-keto-glukoni-hapon maksimikonsentraatio 139,6 mmoolia/1.
25 D-glukarihapon konsentraatio oli merkityksettömän pieni.
Esimerkki XII
Esimerkin II menetelmä toistettiin paitsi, että ennen D-glukonihapon lisäämistä lisättiin katalyyttisus-30 pensioon sopivasti liukoista lyijy (II)-asetaattia niin paljon, että atomisuhde Pb/Pt oli 0,5. Käytettiin D-glukonihappoa (227 mmoolia/1). Yli 18 minuutin reaktio-ajan jälkeen seos sisälsi oleellisesti 2-keto-D-glukoni-happoa (167 mmoolia/1) ja vain pieniä määriä D-glukoni-35 happoa (6,5 mmoolia/1), 5-keto-D-glukonihappoa
II
11 75577 (3,6 irunoolia/1) oksaalihappoa (8,3 mmoolia/1) tartroni-happoa (6,8 mmoolia/1) ja 2-keto-D-glukarihappoa (15,0 mmoolia/1).
D-glukarihapon konsentraatio oli merkityksettömän 5 pieni.
Esimerkki XIII
Vertailuesimerkin II menetelmä toistettiin paitsi, että ennen D-glukonihapon hapetuksen aloittamista reaktio-seokseen lisättiin Pb^(PO^)2/C-suspensiota niin paljon, 10 että Pb^(PO^)2/Cm konsentraatio oli 40 g/1. Pb/Pt-suhde oli 0,5. Käytettiin D-glukonihappoa (205 mmoolia/1). 30 minuutin reaktioajan kuluttua seoksen koostumuksen todettiin olevan seuraavan: D-glukonihappo (14,1 mmoolia/1), 5-keto-D-glukonihappo (7,3 mmoolia/1), 2-keto-D-glukoni-15 happo (128,8 mmoolia/1), oksaalihappo (6,0 mmoolia/1), D-glukarihappo (10,0 mmoolia/1) ja 2-keto-D-glukarihappo (11,3 mmoolia/1)
Esimerkki XIV
Tässä esimerkissä käytettiin Pb/Pt/A^O^-katalyyt-20 tiä konsentraationa 40 g/1. Reaktioseoksen tilavuus oli 150 ml.
Käyttämällä D-glukonihappoa konsentraationa 183,2 mmoolia/1 saatiin 2-keto-glukonihapon maksimikonsentraa-tioksi 15 minuutin kuluttua 108,2 mmoolia/1. Saadun seok-25 sen havaittiin sisältävän edelleen pieniä määriä olsaali-happoa (14,6 mmoolia/1), D-glukarihappoa (9,5 mmoolia/1), L-guluronihappoa (4,2 mmoolia/1), 5-keto-D-glukonihappoa (5,7 mmoolia/1) ja tartronihappoa (3,1 mmoolia/1).
Toisessa kokeessa käytettiin Pb:stä vapaata Pt/A^O^-30 katalyyttiä. 30 minuutin reaktioajan kuluttua saavutettiin 2-ketoglukonaatin maksimikonsentraatioksi vain 4,9 mmoolia/1.

Claims (8)

12 7 5 5 7 7
1. Menetelmä 2-keto-aldonihapon valmistamiseksi aldoosista tai aldonihaposta, tunnettu siitä, 5 että aldoosin tai aldonihapon vesiliuosta hapetetaan mole-kulaarisella hapella platinakatalyytin, jossa on mukana katalyyttinen määrä lyijyä ja/tai vismuttia ja/tai näiden yhdisteitä, läsnäollessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että aldoosin tai aldonihapon vesiliuoksen pH on välillä 4-12.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aldoosin tai aldonihapon vesi-liuoksen pH on välillä 7-9.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktio suoritetaan lämpötilassa välillä 0 - 200°C.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktio suoritetaan lämpö- 20 tilassa välillä 25 - 80°C.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lyijyn tai vismutin ja jalometallin atomisuhde on välillä 2:1 - 1:20.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että lyijyn tai vismutin ja jalo- metallin atomisuhde on välillä 1:6 - 4:7.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktio suoritetaan hapen paineen ollessa välillä 0,001 ~ 1 MPa.
FI850282A 1984-01-23 1985-01-22 Foerfarande foer att framstaella 2-keto-aldonsyror. FI75577C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8400203 1984-01-23
NL8400203 1984-01-23

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI850282A0 FI850282A0 (fi) 1985-01-22
FI850282L FI850282L (fi) 1985-07-24
FI75577B FI75577B (fi) 1988-03-31
FI75577C true FI75577C (fi) 1988-07-11

Family

ID=19843367

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI850282A FI75577C (fi) 1984-01-23 1985-01-22 Foerfarande foer att framstaella 2-keto-aldonsyror.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4620034A (fi)
EP (1) EP0151498B1 (fi)
JP (1) JPS60163840A (fi)
AT (1) ATE42302T1 (fi)
DE (1) DE3569537D1 (fi)
DK (1) DK165008C (fi)
FI (1) FI75577C (fi)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6092239A (ja) * 1983-10-24 1985-05-23 Kawaken Fine Chem Co Ltd グルコン酸の製造方法
FR2597473B1 (fr) * 1986-01-30 1988-08-12 Roquette Freres Procede d'oxydation de di-, tri-, oligo- et polysaccharides en acides polyhydroxycarboxyliques, catalyseur mis en oeuvre et produits ainsi obtenus.
JPH01311045A (ja) * 1988-06-06 1989-12-15 Mitsubishi Petrochem Co Ltd α―ケト酪酸の製造方法
DE3823301C1 (fi) * 1988-07-09 1989-11-02 Degussa Ag, 6000 Frankfurt, De
FR2669634B1 (fr) * 1990-11-22 1994-06-10 Furchim Procede de fabrication d'acide 2-5-furane dicarboxylique.
FI92051C (fi) * 1992-03-17 1994-09-26 Amylum Nv Menetelmä ksylitolin valmistamiseksi D-glukoosista ja D-glukoosin ja D-fruktoosin sekä D-glukoosin ja D-galaktoosin seoksista
NL9302127A (nl) * 1993-12-07 1995-07-03 Avebe Coop Verkoop Prod Werkwijze voor het bereiden van 2-keto-aldonzuren.
EP1023259B1 (en) * 1996-03-21 2001-11-21 Akzo Nobel N.V. Process for the oxidation of di-, tri-, oligo- and polysaccharides into polyhydroxycarboxylic acids
GB9706134D0 (en) * 1997-03-25 1997-05-14 Cerestar Holding Bv Process for the production of 2-keto-D-gluconic acid
KR20080113283A (ko) * 2001-04-04 2008-12-29 제넨코 인터내셔날 인코포레이티드 숙주 세포에서의 생산물의 생산 방법
US7147947B2 (en) * 2002-02-25 2006-12-12 Delphi Technologies, Inc. Selective carbon monoxide oxidation catalyst, method of making the same and systems using the same
US9133554B2 (en) 2006-02-08 2015-09-15 Dynamic Food Ingredients Corporation Methods for the electrolytic production of erythritol
US8669397B2 (en) 2009-06-13 2014-03-11 Rennovia, Inc. Production of adipic acid and derivatives from carbohydrate-containing materials
AU2010259935B2 (en) 2009-06-13 2016-05-26 Archer-Daniels-Midland Company Production of glutaric acid and derivatives from carbohydrate-containing materials
WO2010144873A1 (en) 2009-06-13 2010-12-16 Rennovia, Inc. Production of adipic acid and derivatives from carbohydrate-containing materials
US8669393B2 (en) 2010-03-05 2014-03-11 Rennovia, Inc. Adipic acid compositions
US9770705B2 (en) 2010-06-11 2017-09-26 Rennovia Inc. Oxidation catalysts
CN112807745B (zh) * 2014-09-29 2023-03-03 阿彻丹尼尔斯米德兰公司 使用二羧酸盐型的阴离子交换色谱树脂制备和分离含二羧酸混合物
WO2019199570A1 (en) * 2018-04-13 2019-10-17 Archer Daniels Midland Company Dehydration and cyclization of alpha-, beta-dihydroxy carbonyl compounds to 2-substituted furan derivatives

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2153311A (en) * 1938-09-01 1939-04-04 Pfizer Charles & Co Process for preparing 2-keto-aldonic acids and their salts
US2472168A (en) * 1948-10-12 1949-06-07 Charles L Mehltretter Process for the preparation of d-glucosaccharic acid
GB1208101A (en) * 1966-10-13 1970-10-07 Johnson Matthey Co Ltd Improvements in and relating to the catalytic oxidation of glucose
CH631428A5 (de) * 1978-02-20 1982-08-13 Merck Patent Gmbh Verfahren zur gleichzeitigen gewinnung von fructose und gluconsaeure aus glucose-fructose-mischungen.
DE2824407A1 (de) * 1978-06-03 1979-12-13 Bayer Ag Verfahren zur herstellung von arylglyoxylsaeuren
DE2936652C2 (de) * 1978-09-14 1982-07-22 Asahi Kasei Kogyo K.K., Osaka Verfahren zur Herstellung von Gluconsäure- delta -lacton
JPS57163340A (en) * 1981-04-01 1982-10-07 Mitsui Toatsu Chem Inc Preparation of 2-keto-l-gulonic acid

Also Published As

Publication number Publication date
DK165008B (da) 1992-09-28
FI850282A0 (fi) 1985-01-22
EP0151498A2 (en) 1985-08-14
DE3569537D1 (en) 1989-05-24
DK27985D0 (da) 1985-01-22
JPS60163840A (ja) 1985-08-26
DK27985A (da) 1985-07-24
FI850282L (fi) 1985-07-24
FI75577B (fi) 1988-03-31
EP0151498B1 (en) 1989-04-19
DK165008C (da) 1993-02-22
EP0151498A3 (en) 1985-09-25
ATE42302T1 (de) 1989-05-15
US4620034A (en) 1986-10-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI75577C (fi) Foerfarande foer att framstaella 2-keto-aldonsyror.
US5320821A (en) Method for producing hydrogen peroxide
US4026950A (en) Process for the preparation of hydroxybenzaldehydes
JP2716534B2 (ja) グルコン酸またはそのアルカリ金属塩の製造方法
US4607121A (en) Process for preparing alkaline metal salts of polyethoxycarboxylic acids
EP0019445B2 (en) Process for the preparation of N-phosphonomethyl glycine
Brönnimann et al. Platinum catalysts modified by adsorbed amines: a new method of enhancing rate and selectivity ofl-sorbose oxidation
Mallat et al. Modification of supported Pt catalysts by preadsorbed phosphines: enhanced selectivity in the oxidation ofl-sorbose
US4313884A (en) Use of metal ions in preparation of anhydropolyols
CA1070708A (en) Process for oxidation of monosaccharides
FI110685B (fi) Menetelmä ja laite monokarboksyylihappojen valmistamiseksi hiilihydraateista, hiilihydraattijohdannaisista tai primaarisista alkoholeista
EP0395038B1 (en) Preparation of adipic acid from lactones
JPH04221339A (ja) (ポリ)オキシエチレンアルキルエーテル酢酸の製造方法
FI84073C (fi) Sackarostrikarboxylsyra och dess salter, foerfarande foer deras framstaellning och deras anvaendning.
EP0505339B1 (en) Process of preparing rhodium nitrate solution
SU641872A3 (ru) Способ получени бутендолдиацетатов
JPS6040453B2 (ja) ポリエチレングリコ−ル酸の製造方法
US3933681A (en) Activation of copper salt phenol oxidation catalysts
JPH08151346A (ja) ケトマロン酸の製造方法
US5171884A (en) Preparation process for glyoxylic acid by catalytic oxidation of glyoxal in an aqueous medium in the presence of catalytic quantities of platinum
KR820000822B1 (ko) 피루빈산염의 제조방법
JP2737317B2 (ja) フェノール類の製造方法
US5238597A (en) Sucrosetricarboxylic acid and compositions containing the same
US3122566A (en) Oxidation of acrolein dimer
JPH01149752A (ja) (ポリ)オキシエチレンアルキルエーテル化合物の酸化方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: AKZO N.V.