FI75195C - Apparat foer behandling av cellulosamaterial. - Google Patents

Apparat foer behandling av cellulosamaterial. Download PDF

Info

Publication number
FI75195C
FI75195C FI840313A FI840313A FI75195C FI 75195 C FI75195 C FI 75195C FI 840313 A FI840313 A FI 840313A FI 840313 A FI840313 A FI 840313A FI 75195 C FI75195 C FI 75195C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cellulosic material
chamber
treatment
dispenser
conveyor
Prior art date
Application number
FI840313A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI840313A0 (fi
FI75195B (fi
FI840313A (fi
Inventor
John Frederick Engall
Original Assignee
Bauer Bros Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bauer Bros Co filed Critical Bauer Bros Co
Publication of FI840313A0 publication Critical patent/FI840313A0/fi
Publication of FI840313A publication Critical patent/FI840313A/fi
Publication of FI75195B publication Critical patent/FI75195B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75195C publication Critical patent/FI75195C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J3/00Processes of utilising sub-atmospheric or super-atmospheric pressure to effect chemical or physical change of matter; Apparatus therefor
    • B01J3/02Feed or outlet devices therefor
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C7/00Digesters

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Control And Other Processes For Unpacking Of Materials (AREA)
  • Chemical And Physical Treatments For Wood And The Like (AREA)

Description

75195
Laite selluloosa-aineen käsittelemiseksi
Keksintö kohdistuu sellaisen selluloosa-aineen kuten puumassan käsittelyyn, ja erityisesti liikkuvan kuljettimen jatku-vakäyttöiseen keittokattilaan.
Ennestään tunnetaan menetelmä selluloosa-aineiden kemiallisesta käsittelystä, jossa tuotetaan selluloosamassaa kyllästämällä selluloosa-aine käsittelynesteellä, joka liuottaa ligniinin ja keittää kyllästetyn aineen kohotetussa lämpötilassa ja paineessa, jolloin ligniinissä syntyy liuottava vaikutus, joka vapauttaa selluloosakuidut. Tällaisessa menetelmässä käytetään hyväksi yhtä keitinastiaa sekä kemiallisessa kyllästämisessä, höyrystymisvaiheen lämmittämisessä ja kyllästetyn aineen keittämisessä. Tämä menetelmä ja siinä käytettävä laite tunnetaan US-patentista 3 549 483.
Edelleen tunnetaan selluloosa-aineen tasainen syöttäminen lämpimään keitinliuokseen, joka on kaltevan pitkänomaisen sylinterimäisen astian alemmassa osassa. Sisääntuleva aine lasketaan kuljettimelle, joka on sijoitettu astian akselin viereen ja joka kuljettaa aineen keitinliuoksen läpi ja edelleen keitinhöyryyn, joka on laitteessa neste-höyryrajän yläpuolella. Aine voidaan kuljettaa keitinliuoksessa joko myötä-tai vastavirtaan, jonka jälkeen se menee höyryliuosrajan läpi höyryfaasiin ja sieltä poistoaukkoon, joka on kaltevan astian höyryfaasiosassa. Astiasta irtautunutta keitettyä ainetta voidaan käsitellä edelleen sellaisissa prosesseissa, jotka tunnetaan ennestään keittämisen, huuhtomisen, valkaisun, hiertämisen yms. yhteydessä.
Selluloosa-aineen jatkuva syöttö on aina ollut ongelmallista, kun sitä käsitellään astiassa. Tavanomaisin menetelmä kuitu-aineen syöttämisessä astiaan on ollut seuraavanlainen: irtonainen hake on annosteltu ilman läsnäollessa pyörivään venttiiliin tai ruuvisyöttimeen, jotka kuljettavat haketta kaasulla täytettyyn kammioon, joka avautuu kaltevan astian ylä- 2 75195 osassa. Sen jälkeen hake, joka kulkeutuu pyörivästä venttiilistä tai ruuvisyöttimestä, putoaa painovoiman vaikutuksesta kaasulla täytetyn kammion läpi taskuihin, jotka sijaitsevat kuljettimen kaavareiden välissä. Tämän jälkeen kuljettimen kaavarit nostavat hakkeen ylös ja kuljettavat sen käsittely-nesteeseen. Kuljettimen kaavareiden välissä on kuitenkin vaikea saavuttaa tasaista syöttöä ja täyttää volyymi, joka on kaavareiden välissä kuljettimen koko leveydellä. Tällaisia syöttömenetelmiä tunnetaan ennestään US-patenteista 3 111 832 ja 3 135 651.
Edelleen tunnetaan menetelmä selluloosa-aineen syöttämiseksi keitinastiaan US-patentista 3 549 483. Siinä ruuvisyötin syöttää selluloosa-ainetta aukon läpi, joka sijaitsee kaltevan astian alapuolella astiassa olevan nestetason alapuolella. Tässäkin menetelmässä aine syötetään astiassa olevan yksittäisen aukon läpi, jotta se putoaisi kuljettimen kaavareiden väliin, kun aine vapautuu ruuvisyöttimestä, jonka jälkeen kaavarit nostavat sen ylös ja kuljettavat aineen käsittely-nesteen läpi. Myös tämän menetelmän epäkohtana on se, että aine ei pysty täyttämään kaavareiden välissä olevien taskujen volyymia kuljettimen koko leveydellä.
Keksinnön kohteena on liikkuva kuljetin selluloosa-aineen käsittelemiseksi. Kuljettimen avulla selluloosa-ainetta syötetään tasaisesti ja tarkasti astiaan, jotta se täyttäisi tasaisesti kaavareiden välissä olevat taskut, joita on kuljet inkaavareiden koko leveydellä.
Laite selluloosa-aineen käsittelemiseksi sisältää pitkittäissuunnassa olevan, pitkänomaisen astian, jossa on käsitte-lykammio käsittelynesteen ja -höyryn pitämiseksi. Lisäksi laitteessa on jakolaite, joka on sijoitettu laitteen pitkit-täisakselin viereen jakamaan käsittelykammio ensimmäiseen ja toiseen pitkittäiseen pitkänomaiseen alakammioon, jotka ovat jakolaitteen vastakkaisilla puolilla sen ääripäiden yhteydessä. Se rajaa laitteen pitkittäiset äärirajat pituussuunnassa, mikä mahdollistaa yhtenäisen läpikulun jakolaitteen
II
3 751 95 ympärillä. Laitteessa on myös kuljetinlaitteet, asennettuina jakolaitteen viereen vapaalle alueelle, joka on tarkoitettu liikkuvalle selluloosa-aineelle jakolaitteen ympärillä sekä ensimmäisen ja toisen kammion kautta. Lisäksi laitteessa on sisäinen syöttölaite, joka vapauttaa selluloosa-aineen kul-jetinlaitteelle, joka on astian nesteellä täytetun osan sisällä.
Keksinnön mukaisesti syötinlaite on sijoitettu astian sisään jakolaitteessa, ja se avautuu kuljetinlaitteelle nestetason alapuolella käsittelykammiossa. Syötinlaite sisältää ruuvi-syöttimen, tarkemmin sanottuna, syötinlaite sisältää eri nopeuksille säädettävän limittyvän kolmoiskaavari-ruuvisyöttimen.
Syöttöprosessin edelleen parantamiseksi keksintö sisältää ulkopuolisen syötinlaitteen, joka on sijoitettu astian ulkopuolelle, sekä aukon, joka on nesteen avulla yhteydessä sisäpuoliseen syötinlaitteeseen, jotta selluloosa-aine kulkeutuisi sisäpuoliselle syötinlaitteelle ja jakautuisi kuljetin-laitteelle. Ulkopuolinen syötinlaite sisältää tiiviin ruuvisyöttimen, joka poistaa vettä ja ilmaa selluloosa-aineesta ennen sen syöttämistä astiaan.
Lisäksi keksinnön kohteena oleva laite voi edelleen sisältää kotelon, joka on sijoitettu käsittelyastian ulkopuolelle ulkopuolisen syötinlaitteen ja sisäpuolisen syötinlaitteen väliin. Siihen on liitetty kyllästyskammio, jossa on ensimmäinen aukko selluloosan vastaanottamista varten ulkopuoliselta syötinlaitteelta. Toinen aukko on sijoitettu selluloosa-aineen kulkeutumista varten sisäpuoliselle syötinlaitteelle. Laitteen, joka kuljettaa käsittelynesteen kyllästämiskammioon, tarkoituksena on päästä kosketukseen selluloosa-aineen kanssa, kun se kulkee kyllästämiskammion kautta ensimmäisestä aukosta toiseen aukkoon. Sisäpuolinen syötinlaite ulottuu jakolaitteel-ta, joka sijaitsee astiassa, ulkopuolelle, ja siitä edelleen astian seinän kautta ja kotelossa sijaitsevan toisen aukon kautta kyllästämiskammioon, joka on sijoitettu kotelon sisään.
4 751 95
Keksinnön suoritusmuotona tunnetaan edelleen pitkittäissuunnassa oleva piktänomainen astia, joka on kallistettu terävässä kulmassa vaakasuorasti. Jakolaite on sijoitettu astian kaltevan pitkittäisakselin mukaisesti jakamaan käsittelykam-mio pitkittäissuunnassa olevaan pitkänomaiseen ensimmäiseen alakammioon, joka on sijoitettu jakolaitteen yläpuolelle. Pitkittäissuunnassa oleva pitkänomainen toinen alakammio on sijoitettu jakolaitteen alapuolelle. Sisäpuolinen syötinlaite on sijoitettu jakolaitteeseen siten, että se jakaa selluloosa-aineen alaspäin toiseen alakammioon, joka on sijoitettu jako-laitteen alapuolelle. Sieltä aine kulkee kuljetinlaitteelle, joka on sijoitettu käsittelynestetason alapuolelle kaltevassa astiassa.
Edelleen, ajolaite toimii yhdessä kuljetinlaitteen kanssa. Niiden tarkoituksena on saada kuljetinlaite liikkeelle sisäpuolisen syötinlaitteen alapuolella, jotta se voi vastaanottaa selluloosa-aineen. Tämän lisäksi laitteiden tarkoituksena on kuljettaa saatua selluloosa-ainetta alaspäin toisen alakam-mion nesteellä täytetyn osan läpi. Tämän jälkeen aine kulkeutuu jakolaitteen alemman alapään ympäri ja sieltä ylöspäin ensimmäisen alakammion nesteellä täytetyn osan läpi. Sen jälkeen se läpäisee neste-höyryfaasin ensimmäisessä kammiossa ja kulkeutuu ylöspäin ensimmäisen alakammion höyryllä täytetyn osan läpi. Siitä aine kulkeutuu jakolaitteen ylimpään osaan ja sieltä alaspäin toisen alakammion höyryllä täytetyn osan kautta aineen poistoaukkoon, joka on astian alapuolella.
Keksinnön muut kohteet ja edut selviävät seuraavasta yksityiskohtaisesta kuvauksesta, josta ilmenee keksinnön suoritusmuodot oheisten piirustusten avulla.
Kuvio 1 on kaavamainen piirustus puumassan käsittelymenetelmästä, jossa voidaan käyttää hyväksi keksintöä.
Kuvio 2 on läpileikkaus jatkuvatoimisesta laitteesta, joka on suunniteltu keksinnön suoritusmuodon mukaisesti.
Kuvio 3 on suurennettu läpileikkaus keksinnön suoritusmuodon käsittelyastiasta, joka kuvaa sisäpuolista syötinlaitetta.
Il 75195 5
Se syöttää ainetta alaspäin kuljetinlaitteelle.
Kuvio 4 on suurennettu läpileikkaus keksinnön käsittelyas-tiasta, josta ilmenee sisäpuolinen syötinlaite. Se syöttää ainetta ylöspäin kuljetinlaitteelle.
Kuvio 5 on syötinlaitteen ylempänä oleva osa, joka on sijoitettu käsittelyastian ulkopuolelle.
Kuvio 6 on poikkileikkaus syötinlaitteesta, joka on kuvion 1 viivojen 6-6 osoittamalla alueella.
Piirustuksissa on kuvattu keksinnön käsittelylaite, jota käytetään hyväksi puumassan keittämisessä keittoliuoksessa ja/tai -höyryssä. Kuviossa 1 keksinnön käsittelylaitetta kuvataan puumassan käsittelymenetelmässä, jossa puumassaa käsitellään yksittäisessä astiassa, jossa on sekä käsittelyliuos että -neste.
Hake syötetään säiliöstä 10 ulkopuolisen syötinlaitteen 12 läpi kyllästämiskammion koteloon 14, missä on kyllästämis-kammio 16. Siellä hake, joka vapautuu ulkopuoliselta syöttimel-tä 12, yhtyy käsittelynesteeseen. Kyllästetty hake ja käsit-telyneste kulkeutuvat kammiosta 16 sisäpuolisen syötinlaitteen 18 läpi suoraan käsittelyastian 20 sisäosaan. Siellä hake uutetaan keittämällä sitä kohotetussa lämpötilassa ja paineessa sekä käsittelynesteen nestefaasissa että käsittelyhöyryn höyryfaasissa.
Sellainen käsittelyhöyry kuten vesihöyry lisätään käsittely-astiaan kohotetussa lämpötilassa ja paineessa, jotta hakkeen höyryfaasikeittäminen mahdollistettaisiin. Sellaista käsit-telynestettä kuten natriumbisulfiittia lisätään käsittely-astiaan kyllästämiskammion 16 läpi ja se irrotetaan käsittely-astiasta nesteen paluuaukkojen 26 läpi. Irrotettu keitin-liuos lämmitetään uudestaan uuttamislämpötilaan ja se kuljetetaan kiertonesteenä 28 takaisin käsittelyastiaan. Ylimääräistä käsittelynestettä voidaan lisätä kyllästämiskotelon 14 kautta, jos se on tarpeen. Osa käsittelyhöyrystä, jonka lämpötila on kohotettu, voidaan käyttää hyväksi lämmönvaihto-nesteenä kiertokäsittelynesteen 28 uudelleen lämmittämisessä.
75195 6 Tämän lisäksi sitä voidaan käyttää sisääntulevan käsittely-nesteen 24 esilämmittämiseen sen sijaan, että sen annettaisiin kulkeutua käsittelyastiaan 20, jossa sitä voitaisiin käyttää käsittelyhöyrynä.
Kuten kuviosta 2 käy ilmi, keksinnön käsittelyastia 20 sisältää pitkittäissuuntaisen pitkänomaisen yleensä sylinterimäi-sen astian 30, joka sisältää käsittelykammion, jossa on käsit-telyneste ja -höyry. Tavallisesti käsittelyastia 20 on kallistettu suoraan tehtävään kulmaan vaakasuoran tason kanssa, so. noin 45°. Sylinterimäisessä astiassa 30 oleva käsittelynesteen taso määrää astiassa olevan rajan 31, joka sijoittuu käsittelykammion ensimmäisen nesteellä täytetyn osan 33 ja käsittely-astian toisen höyryllä täytetyn osan 35 väliin. Yläosa 32 ja alaosa 34 on suljettu sy1interimäisen astian 30 pitkittäispäi-hin, jolloin ne sulkevat erikseen sylinterimäisen kuoren 30 ylä- ja alapäät.
Kuoren 30 sisäosaan on sijoitettu jakolaite 38, joka ulottuu kuoren 30 pitkittäisakselille ja kuoren 30 koko leveydelle, jolloin se jakaa kuoressa 30 olevan käsittelykammion pitkittäissuuntaiseen pitkänomaiseen ensimmäiseen ja toiseen ala-kammioon 37 ja 39. Ne on sijoitettu jakolaitteen 38 vastakkaisille puolille. Ensimmäinen alakammio 37 muodostaa kaltevan jakolaitteen 38 yläpuolelle ylemmän alakammion. Jakolaite 38 ulottuu käsittelylaitteen nesteellä täytetyn osan 33 ja höyryllä täytetyn osan 35 läpi. Vastaavasti toinen alakammio 39 muodostaa kaltevan jakolaitteen 38 alapuolelle alemman alakammion. Jakolaite ulottuu käsittelylaitteessa jälleen sekä nesteellä täytettyyn osaan 33 että höyryllä täytettyyn osaan 35. Jakolaitteen 38 pitkittäiset ääripäät määrittävät astian 20 pitkittäisten ääripäiden pituuden, jotta jatkuva läpikulku 40 jakolaitteen ympärillä olisi mahdollista.
Kuljetinlaite 42 on asennettu jakolaitteen 38 ympärille, jotta se kuljettaisi käsiteltävää selluloosa-ainetta jatkuvan läpikulkureitin 40 läpi, joka on muodostunut jakolaitteen 38 ympärille. Kuvioista 2, 3 ja 4 käy ilmi, että kuljetinlaite
II
7 751 95 42 sisältää ketjukuljettimen 42f jossa on monia reiällisiä kuljetinkaavareita 44. Ne on sijoitettu erilleen, jotta ne leviäisivät kulkureitin 40 leveydelle ja jotta ne muodostaisivat avonaisia taskuja 48 vierekkäisten kuljetinkaavaraiden väliin. Ketjukuljetin 44 on asennettu ketjurattaille/-pyörille 50 ja 52, jotka on puolestaan asennettu jakolaitteen 38 pitkittäisiin ääripäihin. Ainakin yksi ketjurattaista 50 tai 52 on yhdistetty akseliin, joka ulottuu astiassa 20 olevan kuoren 30 seinän läpi moottoriin, joka on sijoitettu astian 20 ulkopuolelle käynnistääkseen kuljetinlaitteen 42.
Keksinnön mukaisesti syötinlaite 60, joka jakaa selluloosa-ainetta kuljetinlaitteelle 42, sijoitetaan astian 20 sisäpuolelle jakolaitteessa 38 olevaan syvennykseen 54, joka on astiassa olevan nestetason 31 alapuolella. Syvennys 54, joka on jakolaitteessa 38, ja johon on puolestaan sijoitettu syötinlaite 60, voi olla auki jakolaitteen 38 alapuolella; täten mahdollistetaan se, että selluloosa-ainetta voidaan syöttää alaspäin taskuihin 48. Ne sijaitsevat ketjukuljettimen 44 kaa-vareiden 46 välissä selluloosa-aineen kulkeutuessa alemman alakammion 39 nesteellä täytetyn osan 33 läpi. Tämä ilmenee kuviosta 3. Vaihtoehtoisesti syvennys 54 ja jakolaite 38 voivat olla auki jakolaitteen päällä, jotta selluloosa-ainetta voitaisiin syöttää syöttimeltä 60 yläpuolelle taskuihin 48, jotka ovat jatkuvakävttöisen ketjukuljettimen 44 kuljetinkaa-vareiden välissä. Tämä tapahtuu selluloosa-aineen kulkeutuessa ylemmässä alakammiossa 37 olevan nesteellä täytetyn osan 33 läpi. Tämä näkyy kuviosta 4.
Molemmissa tapauksissa, kun syötinlaite 60 sijoitetaan jako-laitteeseen 38 käsittelyastian pitkittäisakselin keskiviivan mukaisesti, varmistetaan selluloosa-aineen tasainen kulku kuljetinlaitteelle 42 sen kulkeutuessa joko ylemmän alakammion 37 tai alemman alakammion 39 läpi niin, että taskujen 48 koko volyymi, joka ulottuu kulkureitin 40 koko leveydelle, saa selluloosa-aineen. Edelleen, kun selluloosa-ainetta halutaan syöttää joko ylöspäin kuljetinlaitteelle 42 sen kulkiessa ylemmän alakammion 37 poikki tai alaspäin kuljetinlaitteelle 751 95 8 42 sen kulkiessa alemman alakammion 39 poikki, niin sitä aikaa, jona selluloosa-ainetta käsitellään astiassa 20, voidaan valvoa.
Keksinnön suoritusmuodossa syötinlaite 60 sisältää ruuvi-syöttimen; se sisältää limittyvän kolmoiskaavari-ruuvisyöt-timen niin kuin piirustuksista käy ilmi, eri nopeuksilla toimivan limittyvän kolmoiskaavari-ruuvisyöttimen. Ruuvisyö-tin varmistaa selluloosa-aineen tasaisen kulkeutumisen kulkureitin 40 koko leveydellä niin, että taskujen 48 koko volyymi, joka on ketjukuljettimen 44 kuljetinkaavareiden 46 välissä, täyttyy selluloosa-aineesta.
Lisäksi, jos selluloosa-ainetta on syötetty käsittelyastiaan 20 ruuvisyöttimen 60 avulla, niin se upotetaan käsittelynes-teeseen niin kuin suoritusmuodon piirustuksista käy ilmi. Syötinlaitteiden käyttö lisää selluloosa-aineen kyllästämis-astetta käsittelynesteen avulla. Tällöin tiivistetään mekaanisesti käsittelynestettä ja selluloosa-ainetta, joka on ruuvisyöttimen kaavareiden välissä, kun ainetta syötetään astiaan 20. Vaikka keksinnön tarkoitus on yksinomaan syöttää selluloosa-ainetta varastosäiliöstä suoraan astiaan 20 syötinlaitteen 60 avulla, joka on sijoitettu jakolaitteeseen 38 käsittely-kammion pitkittäisakselin viereen ja jonka paikka on astian kuoressa 30, niin on suositeltavaa, että selluloosa-aine käsitellään ensin. Se tapahtuu siten, että selluloosa-aine kuljetetaan varastosäiliöstä 10 kyllästämiskoteloon 14, missä hake on yhteydessä käsittelynesteeseen ennen kuin se saapuu käsittelyastiaan 20.
Kuten kuvioista 5 ja 6 parhaiten ilmenee, selluloosa-aine kulkeutuu varastosäiliöstä 10 ulkopuoliselle syötinlaitteelle 12, joka kuljettaa selluloosa-ainetta kyllästämiskoteloon 14 ja vapauttaa selluloosa-ainetta kyllästämiskammioon 16, joka on kotelossa 14, ensimmäisen aukon 15 ja kotelon ylemmän osan läpi.
Käsittelykammiossa 16, jossa selluloosa-aine vapautuu ulkopuoliselta syötinlaitteelta 12, selluloosa-aine yhdistyy li 9 751 95 käsittelynesteeseen 24 hakkeen kulkeutuessa syötinlaitteelta 12 alaspäin kammion kautta poistoaukkoon 18, joka on käsitte-lykammion 16 alemmassa osassa. Tällä tavoin selluloosa-aine kyllästetään käsittelynesteen avulla tiettyyn pisteeseen ennen kuin se syötetään käsittelyastiaan 20.
Keksinnön suoritusmuotoa havainnollistaa kuvio 6, jossa sisäpuolinen syötinlaite 60 ulottuu jakolaitteelta 38, joka on käsittelyastiassa 20 ulkopuolella, astian kuoren 30 seinän läpi kyllästämiskoteloon 14. Sinne se pääsee alemmassa osassa olevan poistoaukon 18 läpi. Siksi selluloosa-ainetta käsitellään ja käsittelynestettä kuljetetaan suoraan kyllästämiskotelos-ta 14 käsittelyastiaan 20 ja selluloosa-aine vapautetaan kul-jetinlaitteelle 42, joka on käsittelyastiassa 20 olevan neste-tason 31 alapuolella. Kuten aikaisemmin on mainittu, käyttämällä hyväksi ruuvikuljetinta ja erityisesti limittyvää kolmoiskaavari-ruuvikuljetinta syötinlaitetta 60 varten, selluloosa-ainetta kyllästetään edelleen käsittelynesteessä, kun selluloosa-aine kulkeutuu käsittelykammiosta 16 käsittely-astiaan 20.
Erityisesti ulkopuolinen syötinlaite 12 sisältää yhtenäisen ruuvisyöttimen, joka poistaa selluloosa-aineesta veden sekä ilman, kun se kulkeutuu varastosäiliöstä 10 kyllästämiskoteloon 14. Tavanomaista yhtenäistä ruuvisyötintä nimitetään yleensä sulkuruuvisyöttimeksi. Se näkyy piirustuksessa ulkopuolisena syötinlaitteena 12. Sulkuruuvisyöttimessä on ruuvi-kaavareita 62, jotka tiivistävät ja yhtenäistävät selluloosa-ainetta, kun se sulkeutuu ruuvin leveydellä painaakseen vettä ja ilmaa pois selluloosa-aineesta sen kulkiessa ruuvin poikki. Vesi ja ilma, jotka on puristettu selluloosa-aineesta sen kulkeutuessa sulkuruuvisyöttimen läpi, lasketaan pois ruuvi-syöttimien kotelossa olevien aukkojen kautta. Tämän lisäksi kartiomainen tulppa 64 on sijoitettu akselia vasten ja syöt-timcn 12 poistoaukon suuntaisesti, jotta se muodostaisi vastapa inetta selluloosa-aineelle, kun se läpäisee ruuvin.
Käytännössä sellainen käsiteltävä selluloosa-aine kuten hake 10 75195 syötetään varastosäiliöstä 10 sulkuruuvisyöttimeen 12, jonka jälkeen se syötetään kyllästämiskoteloon 14 seinässä olevan aukon 15 läpi kyllästämäskammioon 16. Kyllästämiskanuniossa 16 hake kulkeutuu alaspäin, jolloin se yhdistyy sellaisen käsittelynesteen kuten natriumbisulfiitin kanssa. Tämän jälkeen osittain kyllästetty hake ja käsittelyneste kuljetetaan limittyvän kolmoiskaavari-ruuvisyöttimen 60 läpi, joka on kyllästämiskammion 16 alemmassa osassa, aukkoon 18, joka on kyllästämiskotelon 14 alemmassa osassa. Sieltä edelleen suoraan käsittelyastiaan kuoren 30 läpi, jonka jälkeen syvennykseen 54 ja jakolaitteeseen 38. Käsittelynestettä voidaan lisätä suoraan käsittelyastiaan 20, jotta pystyttäisiin muodostamaan haluttu nestetaso käsittelykammiossa. Täten haketta kyllästetään edelleen käsittelynesteessä, kun hake kulkeutuu ruuvisyöttimen 60 läpi.
Sen jälkeen kyllästetty hake vapautetaan halutun mukaisesti joko ylös- tai alaspäin taskuihin 48, jotka ovat ketjukuljet-timen 44 kaavareiden 46 välissä. Jos hake vapautetaan alaspäin ruuvisyöttimeltä 60 kuljetinlaitteen 40 kautta, kun se kul-keen alemman alakammion 39 läpi, kuljetinlaitetta 42 kierrätetään myötäpäivään kuvion 3 mukaisesti. Hake, joka on taskuissa 48 ketjukuljettimen 44 kaavareiden 46 välissä, kuljetetaan edelleen kulkureitin 40 läpi, joka on jakolaitteen 38 ympärillä. Hake kulkeutuu alaspäin alemman alakammion 39 nesteellä täytetyn osan 33 läpi, jonka jälkeen se menee jakolaitteen 38 alemman pään ympäri ja jatkaa siitä kulkuaan ylöspäin alakammion 39 nesteellä täytetyn osan 33 läpi. Sen jälkeen hake kulkeutuu neste-höyryfaasin 31 läpi, sieltä ylöspäin ylemmän alakammion 37 höyryllä täytetyn osan 35 läpi ja jako-laitteen 38 yläpään ympäri. Siitä hake jatkaa kulkuaan alaspäin alemman alakammion 39 höyryllä täytetyn osan 35 läpi aineen poistoaukkoon 70, joka on astian kuoren 30 ylemmän osan alapuolella. Kun hake kulkeutuu käsittelyastiaan 20 nesteellä täytetyn osan 39 läpi, hake kyllästetään huolellisesti ja tasaisesti keitinliuoksessa. Hake kuljetetaan höyryllä täytetyn osan 35 läpi, josta seuraa se, että kyllästetty hake li 11 751 95 uutetaan nopeasti. Uutettua ainetta, joka kulkeutuu poisto-aukon 70 kautta, käsitellään edelleen ennestään tunnetuilla menetelmillä.
Hakkeen kuljettaminen käsittelyastiassa 20 voidaan muuttaa vastapäiväiseksi kuvion 4 mukaisesti. Tässä suoritusmuodossa hake kulkee ruuvisyöttimeltä 60 ylöspäin taskuihin 48, jotka ovat alaspäin kulkevan ketjukuljettimen 44 kaavareiden 46 välissä. Kyllästetty hake kuljetetaan ensin alaspäin ylemmän alakammion 37 nesteellä täytetyn osan 33 läpi ja sen jälkeen jakolaitteen 38 alapään ympäri ylöspäin alemman alakammion 39 nesteellä täytetyn osan 33 läpi. Tämän jälkeen se kulkeutuu neste-höyryfaasin 31 läpi ja sieltä ylöspäin alemman alakammion 39 höyryllä täytetyn osan 35 läpi poistoaukkoon 70, joka on astian kuoren 30 ylemmän osan alapuolella.
Keksinnön mukaista laitetta voidaan käyttää hyväksi myös muissa selluloosa-aineen käsittelyprosesseissa. Menetelmässä käytetyt lämpötilat ja paineet sekä erityiset käsittelynesteet ja -höyryt eivät ole tärkeitä tälle keksinnölle. Lisäksi tämän keksinnön monia muunnoksia voidaan soveltaa keksinnön opettamisessa asiantuntijoiden avulla. On ymmärrettävä, että kuvioissa ilmenevä suoritusmuoto, jossa kuvataan laitetta hakkeen uuttamistarkoituksessa, on pelkästään kuvannollinen eikä sitä tule tarkastella rajoittavana tekijänä. Tämän vuoksi on pyritty siihen, että kukin muunnos, joka vaikuttaa mahdolliselta asiantuntijoista edellä mainitun kuvauksen pohjalta ja joka sopii oheisiin vaatimuksiin, on liitetty keksintöön ja lueteltu oheisissa vaatimuksissa.

Claims (7)

75195
1. Laite (20) selluloosa-aineen käsittelemiseksi käsittäen pitkittäissuunnassa olevan pitkänomaisen astian (30), jonka sisällä on käsittelykammio, jossa on käsittelyneste ja -höyry, käsittelynesteen tason määrätessä rajan, joka on kammion ensimmäisen nesteellä täytetyn osan (33) ja kammion toisen höyryllä täytetyn osan välissä (35); jakolaitteen (38), joka on sijoitettu astian (30) pitkittäis-akselin mukaisesti jakamaan käsittelykammio pitkittäissuuntaiseen pitkänomaiseen ensimmäiseen ja toiseen alakammioon (37, 39), jotka on sijoitettu jakolaitteen (38) vastakkaisille puolille, kummankin alakammion ulottuessa käsittelykammion nesteellä ja höyryllä täytettyyn osaan ja jakolaitteen pitkit-täispäiden määrätessä astian (30) pitkittäispäiden pituuden muodostaakseen jatkuvan kulkureitin (40) jakolaitteen (38) ympärille; jakolaitteen (38) ympärille sovitetun kuljetuslaitteen (42) selluloosa-aineen kuljettamiseksi jakolaitteen ympärille ja ensimmäisen ja toisen alakammion läpi; syötinlaitteen (60) , joka jakaa selluloosa-ainetta kuljetin-laitteelle (42) , joka sijaitsee astian ensimmäisessä nesteellä täytetyssä osassa (33); ja laitteen (70) , joka irrottaa selluloosa-ainetta astiasta (30) kohdassa, joka on astian toisessa höyryllä täytetyssä osassa (35) , tunnettu siitä, että syötinlaite (60) on sijoitettu astian (30) sisäpuolelle jakolaitteeseen (38) ja se avautuu kuljetinlaitteeseen (42) pisteessä, joka on kammiossa olevan nestetason alapuolella vastaanottamaan selluloosa-ainetta mainitun astian (30) ulkopuolisesta lähteestä ja jakamaan saatu selluloosa-aine kuljetinlaitteelle (42).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuljetinlaitteella (42) on päätön ketjukuljetin, johon on asennettu monta reiällistä kuljetinkaavaria (46). Il 751 95
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että sisäpuolinen syötinlaite (60) käsittää ruuvi-syöttimen.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että sisäpuolisessa syötinlaitteessa (60) on limittyvä, eri nopeuksilla toimiva kolmoiskaavari-ruuvisyötin.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että ulkopuolinen syötinlaite (12) on sijoitettu astian (30) ulkopuolelle ja avautuu virtayhteyteen sisäpuoliseen syötinlaitteeseen (60) selluloosa-aineen kuljettamiseksi sisäpuoliseen syötinlaitteeseen (60) aineen jakamiseksi kuljetinlaitteelle (42).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että ulkopuolisessa syötinlaitteessa (12) on yhtenäinen ruuvisyötin, joka poistaa selluloosa-aineesta ilman ja veden ennen kuin sitä syötetään sisäpuoliseen syötinlaitteeseen (60) .
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu edelleen siitä, että se käsittää a. kotelon (14), joka on sijoitettu astian (30) ulkopuolelle ulkopuolisen syötinlaitteen (12) ja sisäpuolisen syö-tinlaitteen (60) väliin muodostaen suljetun kyllästyskammion (16), jossa on ensimmäinen aukko (15), joka vastaanottaa selluloosa-aineen ulkopuoliselta syötinlaitteelta (12) ja toinen aukko (18), joka on sijoitettu erilleen ensimmäisestä aukosta (15) selluloosa-aineen kuljettamiseksi sisäpuolisella syÖ-tinlaitteella (60) astian (30) käsittelykammioon; ja b. laitteen käsittelynesteen (24) kuljettamiseksi kylläs-tyskammioon (16) siten, että se yhdistyy selluloosa-aineeseen sen kulkeutuessa ensimmäisestä aukosta toiseen aukkoon. 751 95 Patentk ra v
FI840313A 1983-01-27 1984-01-26 Apparat foer behandling av cellulosamaterial. FI75195C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US46131483 1983-01-27
US06/461,314 US4491504A (en) 1983-01-27 1983-01-27 Apparatus for treating cellulosic material with a screw feeder extending internally within a treatment vessel

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI840313A0 FI840313A0 (fi) 1984-01-26
FI840313A FI840313A (fi) 1984-07-28
FI75195B FI75195B (fi) 1988-01-29
FI75195C true FI75195C (fi) 1988-05-09

Family

ID=23832072

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI840313A FI75195C (fi) 1983-01-27 1984-01-26 Apparat foer behandling av cellulosamaterial.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4491504A (fi)
EP (1) EP0114987B1 (fi)
JP (1) JPS59137590A (fi)
AT (1) ATE25410T1 (fi)
CA (1) CA1230002A (fi)
DE (1) DE3369715D1 (fi)
FI (1) FI75195C (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS62187000U (fi) * 1986-05-16 1987-11-27
US5192587A (en) * 1991-08-23 1993-03-09 Kurtz Bros., Inc. Method for coloring wood chips
FR2692253B1 (fr) * 1992-06-12 1995-03-24 Lafarge Ciments Sa Procédé d'extinction continue de cendres à teneur en chaux vive élevée et installation pour sa mise en Óoeuvre.
CA2339002C (en) * 1998-08-03 2009-04-07 Stake Technology Ltd. Method and apparatus for feeding a mass of particulate or fibrous material
DE60144512D1 (de) * 2000-09-13 2011-06-09 Citizen Holdings Co Ltd Elektronisches uhrwerk
DE10139128A1 (de) * 2001-08-09 2003-02-27 Herbert Georg Nopper Vorrichtung und Verfahren zur Vakuumimprägnierung
AT412787B (de) * 2003-03-10 2005-07-25 Andritz Ag Maschf Verfahren und vorrichtung zum austragen von lignozellulosem rohmaterial aus einem kocher und zur förderung des rohmaterials zu einem refiner
US20090019771A1 (en) * 2007-07-21 2009-01-22 Pearson Larry E Apparatus to convey material to a pressurized vessel and method for the same
CA2672675A1 (en) * 2009-07-17 2011-01-17 Murray J. Burke Feeder with active flow modulator and method
CA2672584A1 (en) * 2009-07-17 2011-01-17 Murray J. Burke Compression apparatus and method
CA2672659A1 (en) * 2009-07-17 2011-01-17 Murray J. Burke Process apparatus with output valve and operation thereof
CA2672674A1 (en) * 2009-07-17 2011-01-17 Murray J. Burke Compression apparatus with variable speed screw and method
US9644317B2 (en) * 2014-11-26 2017-05-09 International Paper Company Continuous digester and feeding system

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2673690A (en) * 1951-10-27 1954-03-30 Hercules Powder Co Ltd Method for the digestion of cellulose-bearing material
DE1008104B (de) * 1955-11-17 1957-05-09 Escher Wyss Gmbh Einrichtung zum kontinuierlichen Evakuieren und Traenken von faserhaltigen Stoffen der Zellstoffindustrie
US3135651A (en) * 1959-11-30 1964-06-02 Bauer Bros Co Digester
US3111832A (en) * 1962-03-12 1963-11-26 Bauer Bros Co Counter-current pulp conditioner
FI44513C (fi) * 1963-01-08 1971-11-10 Defibrator Ab Laite kuitumassan jatkuvaa valmistamista varten lignoselluloosapitoisesta aineesta
US3549483A (en) * 1967-08-04 1970-12-22 Lummus Co Impregnation and digestion of cellulosic material in a single vessel
US3841465A (en) * 1972-03-06 1974-10-15 Awt Systems Inc Solids feed to a pressurized reactor
JPS5434552B2 (fi) * 1973-06-18 1979-10-27

Also Published As

Publication number Publication date
JPS6357555B2 (fi) 1988-11-11
FI840313A0 (fi) 1984-01-26
US4491504A (en) 1985-01-01
CA1230002A (en) 1987-12-08
FI75195B (fi) 1988-01-29
DE3369715D1 (en) 1987-03-12
JPS59137590A (ja) 1984-08-07
EP0114987B1 (en) 1987-02-04
EP0114987A2 (en) 1984-08-08
FI840313A (fi) 1984-07-28
ATE25410T1 (de) 1987-02-15
EP0114987A3 (en) 1984-10-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI75195C (fi) Apparat foer behandling av cellulosamaterial.
FI67887C (fi) Anordning foer kontinuerlig behandling av cellulosahaltig flis
FI117203B (fi) Järjestelmä ja menetelmä hienojakoisen selluloosapitoisen kuitumateriaalin syöttämiseksi
FI126370B (fi) Menetelmä ja järjestelmä hienonnetun kuitumateriaalin syöttämiseksi
US3429773A (en) Continuous cellulose digester with charging device
KR920003641B1 (ko) 자동연속취반장치
FI81136B (fi) Foerfarande och anordning foer behandling av massa.
US4746404A (en) Chip presteaming and air washing
FI81133C (fi) Foerfarande foer behandling av finfoerdelat, fiberformigt cellulosamaterial.
NO153403B (no) Fremgangsmaate og apparatur for vasking av cellulose.
FI57981C (fi) Saett och anordning foer impregnering av fibermaterial foere kokning medelst pulsering av tryck mellan kokartryck och ett laegre tryck
US4448640A (en) Process and device for molding and drying objects made of fibrous materials
US3681192A (en) Sluice feeders for introducing finely divided chips into vessels under pressure
FI75879C (fi) Foerfarande och apparatur foer foerbehandling av lignocellulosamaterial vid kontinuerlig uppslutning av lignocellulosamaterial till cellulosamassa.
US2996421A (en) Pulp manufacture
FI60731B (fi) Saett och anordning foer selektiv impregnering av heterogent fibermaterial foer kokning
US3814663A (en) Method and apparatus for the continuous digestion of cellulosic materials
US4752491A (en) Cooking superimposed pasta ribbons on a zigzag conveyor
FI58796B (fi) Saett och anordning foer behandling av fibermaterial
US3034576A (en) Continuous cooker
US3180789A (en) Continuous pressurized impregnator type pulping digester
US3622441A (en) Multiple discharge stock treatment apparatus and method
US2969113A (en) Pulp manufacture
FI58797C (fi) Saett och anordning foer att oeverfoera med vaetska transporterbara material saosom fibermaterial
US3549483A (en) Impregnation and digestion of cellulosic material in a single vessel

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: THE BAUER BROS. CO.