FI74699C - Markeringsmedel som anvaends i spraengaemnen, foerfarande foer deras framstaellning och deras anvaendning vid markering av spraengaemnen. - Google Patents

Markeringsmedel som anvaends i spraengaemnen, foerfarande foer deras framstaellning och deras anvaendning vid markering av spraengaemnen. Download PDF

Info

Publication number
FI74699C
FI74699C FI830348A FI830348A FI74699C FI 74699 C FI74699 C FI 74699C FI 830348 A FI830348 A FI 830348A FI 830348 A FI830348 A FI 830348A FI 74699 C FI74699 C FI 74699C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
oxides
fluorescent
salts
pigments
Prior art date
Application number
FI830348A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI74699B (fi
FI830348A0 (fi
FI830348L (fi
Inventor
Wolfgang Weller
Rudolf Eggimann
Original Assignee
Coathylene Sa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Coathylene Sa filed Critical Coathylene Sa
Publication of FI830348A0 publication Critical patent/FI830348A0/fi
Publication of FI830348L publication Critical patent/FI830348L/fi
Publication of FI74699B publication Critical patent/FI74699B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74699C publication Critical patent/FI74699C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C06EXPLOSIVES; MATCHES
    • C06BEXPLOSIVES OR THERMIC COMPOSITIONS; MANUFACTURE THEREOF; USE OF SINGLE SUBSTANCES AS EXPLOSIVES
    • C06B23/00Compositions characterised by non-explosive or non-thermic constituents
    • C06B23/008Tagging additives
    • GPHYSICS
    • G09EDUCATION; CRYPTOGRAPHY; DISPLAY; ADVERTISING; SEALS
    • G09FDISPLAYING; ADVERTISING; SIGNS; LABELS OR NAME-PLATES; SEALS
    • G09F3/00Labels, tag tickets, or similar identification or indication means; Seals; Postage or like stamps

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Thermal Transfer Or Thermal Recording In General (AREA)
  • Prostheses (AREA)
  • Inks, Pencil-Leads, Or Crayons (AREA)
  • Ultra Sonic Daignosis Equipment (AREA)
  • Duplication Or Marking (AREA)
  • Road Signs Or Road Markings (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)
  • Cephalosporin Compounds (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)

Description

1 74699 Räjähdysaineissa käytettäviä merkkausaineita, menetelmä niiden valmistamiseksi ja niiden käyttö räjähdysaineiden merkintään 5 Keksinnön kohteena ovat räjähdysaineiden merkkaus- aineet, jotka mahdollistavat käytetyn aineen identifioinnin mikroanalyyttisten menetelmien avulla alkuperän ja koostumuksen sekä mahdollisesti myös valmistuspäivämäärän suhteen. Edelleen keksintö koskee sellaisten merkkausainei-10 den valmistusmenetelmää ja niiden käyttöä räjähdysaineiden merkintään. Lisääntyvä räjähdysaineiden varastelu ja luvaton käyttö on johtanut tarpeeseen voida selvästi osoittaa räjähdysaineiden laatu ja mahdollisesti myös valmis-tusajankohta. Tämä tarve on johtanut lakimääräyksiin, myös 15 Sveitsin liittoneuvoston asetus räjähdysherkistä aineista 26. päivältä maaliskuuta 1980, art. 5,lause 3, joka kuuluu: "Räjähdysaineen täytyy sisältää merkintäaine, jonka avulla sen alkuperä voidaan myös räjähdyksen jälkeen varmasti todeta. Merkintäaine tarvitsee keskusvaraston luvan, 20 jonka on otettava huomioon muuttuneet olosuhteet." Tähän mennessä on vasta yksi sellainen merkkiaine tullut markkinoille. On kysymys toiminimi 3M:n tuotteesta, joka koostuu melamiinihartsin 9 kerroksen muodostamasta laminaatista. Melamiinihartsin 9 kerrokseen on sisällytet-25 ty erilaisia aineita, kuten esim. fluoresenssipigmenttiä, väriaineita sekä magneettista ainetta. Oletettavasti tällöin valmistetaan ensin kalvoja tai levyjä, jotka tämän jälkeen murskataan ja jauhetaan. Tämänlaatuista tuotetta kuvataan esim. US-patenttijulkaisussa 4 053 433.
30 US-patenttijulkaisun 3 770 200 sekä vastaavan sak salaisen patenttijulkaisun 2 343 774:n perusteella on tunnettua sekoittaa neljä erilaista, useimmiten harvinaista alkuainetta oksidinsa muodossa, sulattaa muhveliuunissa lasimassaksi ja valmistaa sitten tästä kokonaissulattees-35 ta tavallisen menetelmän avulla mikrolasihelmiä. Nämä tuotteet tosin kestävän räjähdysaineen räjähdyksen, mutta 2 74699 ne ovat vain erittäin vaikeasti jälleen talteenotettavissa ja erotettavissa räjähdysjätteistä. US-patenttijulkaisussa 3 897 284 esitetään tätä tuotetta parannettavaksi siten, että lasin asemesta käytetään tarttumattomia orgaanisia 5 aineita, joiden sulamispiste on 60°C:n yläpuolella. Parannus on julkaisun mukaan erityisesti siinä, että näin saadut tuotteet sopivat paremmin yhteen räjähdysaineen kanssa eikä niillä ole taipumusta lisätä räjähdysaineiden herkkyyttä kuten lasihelmillä. Esimerkeissä käytettiin 10 tarttumattomina orgaanisina aineina yksinomaan äärimmäisen pienimolekyylisiä polyetyleenejä, parafiinivahoja tai epoksihartseja, koska vain näiden avulla on mahdollista saada seoksesta vielä metallioksidin sekoittamisen jälkeen jauhe, joka täytyy valmistaa. Tämä tapahtuu kaikissa esi-15 merkeissä suihkekuivauksen avulla. Suihkekuivaus on kuitenkin mahdollista vain kun kyseessä ovat orgaaniset aineet, joilla on annetuissa lämpötiloissa erittäin pieni viskositeetti. Näin saadut tuotteet puolestaan olivat ilmeisesti käytäntöön sopimattomia eivätkä johtaneet kauppa-20 tuotteisiin.
US-patenttijulkaisusta 4 131 064 ja US-patenttijulkaisusta 4 197 104 tunnetaan muita merkkiaineita, jotka valmistetaan kaliumsilikaattisideaineen kanssa partikkeleiksi ja mahdollisesti peitetään vielä ohuella polyety-25 leenikerroksella. Lisäämällä erilaisia ferriittejä yritettiin lisäksi saada tuotteita, jolla on erilaiset Curie-pisteet. Myös näillä tuotteilla on ollut ilmeisesti negatiivinen vaikutus räjähdysaineiden stabiliteettiin ja varastointikestävyyteen. Edelleen koodaus näyttää muuttu- 30 neen räjähdyksen yhteydessä erisuuruisen lämpötilavaiku- tuksen johdosta enemmän tai vähemmän voimakkasti, niin ettei selvä koodintulkinta ole enää mahdollista. US-patentti-julkaisuista 3 961 106, 3 967 990 ja 3 998 838 on tunnettua päällystää edellä aikaisemmin kuvatut merkkiaineet 35 pienimolekyylisen polyetyleenin tai vahan ohuella kerrok sella, jotta yhteensopivuus räjähdysaineen kanssa paranee.
3 74699
Sellaisetkaan tuotteet eivät selvästi kuitenkaan ole tähän mennessä kyenneet täyttämään kaikkia käytännön vaatimuksia. Kaikki vaatimukset tyydyttävän merkkausaineen tulee täyttää seuraavat ehdot: 5 a) Merkkausaineen täytyy säilyä räjähdysaineessa muuttumattomana vuosikausia. Se ei saa tehdä räjähdysainetta epästabiiliksi eikä muuttaa sen koostumusta.
b) Merkkausaineen täytyy kestää räjähdys ja jäädä jäljelle räjähdyspaikkaan.
10 c) Merkkausaineen täytyy olla havaittavissa muissa räjähdysjätteissä, olla näistä erotettavissa sekä selvästi analysoitavissa.
d) Merkkausaineen täytyy kestää järjestelmässä, joka vaihtelee hyvin suuresti, ja tällöin sisältää yhdistei- 15 tä, jotka ei esiinny ympäristössä ainakaan samana yhdistelmänä .
e) Merkkausaineen täytyy olla mikromittakaavassa hyvin ja selvästi analysoitavissa.
f) Merkkausaineen täytyy kestää vettä ja tavanomai- 20 siä liuottimia.
Edellä kuvattu toiminimen 3M tuote täyttää osittain nämä edellytykset, se korottaa kuitenkin monimutkaisen valmistusmenetelmänsä vuoksi räjähdysaineen kustannuksia huomattavissa määrin. Keksinnön tehtävänä oli aikaansaada 25 merkkausaine, joka täyttää kaikki yllämainitut räjähdysaineiden merkkausaineille asetetut vaatimukset.
Havaittiin yllättäen, että suurimolekyylinen poly-etyleeni ja polypropyleeni, joilla on vähäinen veden absorp-tiokyky, korkea ominaislämpö, vähäinen lämmönjohtokyky se-30 kä alhainen ominaispaino soveltuvat termoplastisesti työs tettäviksi siten, että ne sitovat homogeenisesti sekoittuneina a) vähintään 1 painoprosentin rautajauhetta ja/tai ferromagneettista metalliseosten muodostamaa jauhetta sekä 35 vähintään kahta seuraavista aineryhmistä: 4 74699 b) fluoresenssipigmenttejä, c) orgaanisiin liuottimiin liukoisia, veteen liukenemattomia fluoresenssiaineita, d) väripigmenttejeä, 5 e) harvinaisten metallien vesiliukoisia ja kuumuut ta kestäviä oksideja ja/tai suoloja, f) harvinaisten maametallien oksideja ja/tai vaikealiukoisia suoloja todettavina määrinä, ja muodostavat merkkausaineen, jolla on erinomaiset ominaisuudet. On sel-10 vää, että tällaiset muovit, joihin sisältyy yllä mainittuja aineita, eivät ole enää muutettavissa jauhemaisiksi suihkekuivauksen avulla; ne voidaan kuitenkin sulatteen jäähdyttämisen jälkeen rakeistaa ja jauhaa. Jauhamisen jälkeen osasten koko on edullisesti 100-1200 yarn. Näin saa-15 dut tuotteet täyttävät kaikki yllä esitetyt, hyvälle merk-kausaineelle asetetut vaatimukset.
Keksinnölle on olennaista, että käytetyt muovit ovat suurimolekyylisiä sekä termoplastisesti työstettäviä, ja niillä on samanaikaisesti vähäinen veden absorptiokyky, 20 korkea ominaislämpö, vähäinen lämmönjohtokyky sekä alhainen ominaispaino.
Rautajauhetta ja/tai ferromagneettista lejeerinkien jauhetta täytyy olla vähintäin 1 %, jotta merkkausaine saadaan magneettien avulla esille räjähdysjätteistä. Kek-25 sinnön mukaisissa merkkausaineissa käytetään 3-20 paino-%:a ferromagneettista ainetta. Erityisen edullisiksi ovat osoittautuneet 5-12 paino-%:n suuruiset määrät.
Keksinnön mukaisen merkkausaineen selvää koodausta ja koodauksen tulkintaa varten täytyy olla vähintään kaksi 30 aineryhmistä fluoresenssipigmentit, fluoresenssiaineet, väripigmentit, harvinaisten metallien oksidit ja/tai suolat sekä harvinaisten maalajien oksidit ja/tai vaikealiukoiset suolat. Mitä enemmän käytetään erilaisia aineryhmiä, sitä suurempi on vaihtelevuus ja sitä helpompaa on 35 saada selville räjähdysaineen valmistaja, valmistuspäivä-määrä sekä koostumus. Jotta aineryhmät keksinnön mukaisis- 74699 5 sa merkkausaineissa voidaan myös mikroanalyyttisesti hyvin määrittää, täytyy niitä olla seuraavia määriä: b) fluoresenssipigmenttejä 0,1-8 paino-%, edullisesti 2-5 paino-%; 5 c) fluoresenssiaineita 0,1-5 paino-%, edullisesti 1-3 paino-%; d) väripigmenttejä 0,5-8 paino-%, edullisesti 1-5 paino-%; e) harvinaisten metallien oksideja ja/tai suoloja 10 0,5-8 paino-%, edullisesti 1-5 paino-%; f) harvinaisten maametallien oksideja ja/tai suoloja 0,5-5 paino-%, edullisesti 1-3 paino-%.
Keksinnön mukaisesti näitä merkkausaineita valmistetaan siten, että eri aineosat sekoitetaan homogeeniseksi 15 seokseksi termoplastisen polymeerin sulatteessa, sulate jäähdytetään, rakeistetaan ja jauhetaan raekokoon 100 -1200 ^m.
Fluoresenssipigmenttien tulee olla veteen ja orgaanisiin liuottimiin liukenemattomia, samalla kun fluore-20 senssiaineiden tulee olla tosin veteen liukenemattomia, mutta orgaanisiin liuottimiin liukoisia. Tämän perusteella nämä aineryhmät voidaan helposti erottaa toisistaan ja määrittää analyyttisesti toisistaan riippumatta. Myös väripigmenttien, harvinaisten metallien oksidien ja/tai suolojen 25 sekä harvinaisten maametallien oksidien ja/tai vaikealiukoisten suolojen tulee olla veteen ja orgaanisiin liuottimiin liukenemattomia, niin että ne joka tapauksessa jäävät jäännökseen ja tällöin voidaan toistensa rinnalla luotettavasti analysoida.
30 Eri aineryhmien homogeeniseksi jakamiseksi merkkaus- aineeseen ne täytyy lisätä polymeerien sulatteeseen ja sekoittaa voimakkaasti. Sekoituslaitteet, joissa on erityisen hyvä leikkaus- ja sekoitusvaikutus, ovat osoittautuneet sopiviksi tähän sekoittamiseen. Yksikierukkapuristi-35 met eivät vielä sovellu tähän tarkoitukseen. Kaksikieruk-puristimet soveltuvat silloin hyvin, kun ne kehittävät 6 74699 suuria leikkausvoimia. Soveltuviksi on osoittautunut esimerkiksi toiminimen Werner & Pfleiderer, Stuttgart, kaksi-kierukkasekoitin, joka on mallia ZSK. Myös panoksittaan toimiva Banbury-tyyppinen pakkosekoitin näyttää soveltu-5 van. Homogeeniset seokset rakeistetaan tämän jälkeen. Rakeiden särmänpituuden tulisi olla 2-6 mm. Sellaiset ra-kesitetut tuotteet voidaan vaikeuksitta jauhaa jauheeksi, jonka raekoko on 100-1200 ^m. On toivottavaa saada suhteellisen pieni jyväskoon jakautuma, koska samansuuruiset osa-10 set käyttäytyvät räjähdysolosuhteissa yhtenäisemmin kuin tuotteet, joilla on hyvin laaja jyväskoon jakautuma. Mikäli rakeiden särmien pituudet ovat suuremmat kuin 6 mm, saadaan jauhettaessa merkkausaine, jolla on suhteellisen laaja jyväskoon jakautuma, mikä ei ole toivottavaa räjäh-15 dysaineiden merkkauksen ollessa kysymyksessä. Räjähdysaineissa on optimitulokset saavutettu merkkausaineilla, joilla on mahdollisimman yhtenäinen raekoko alueella 200-600pn. Haluttaessa voidaan jauhetusta tuotteesta erottaa seulomalla osaset, joissa särmänpituudet ovat erityisen suuret tai 20 erityisen pienet ja saavuttaa täten kapeampi raekoon jakautuma. Muuten optimaalinen raekoon jakautuma voi jonkin verran riippua myös merkattavan räjähdysaineen laadusta, koska merkkausaineet tulisi myös sekoittaa mahdollisimman homogeenisesti kysymyksessä olevan räjähdysaineen kanssa.
25 Suurimolekyylisten termoplastisesti muokattavien polymeerien muodostamina muoveina, joilla on alhainen ve-denadsorptiokyky, korkea ominaislämpö, alhainen lämmönjoh-tokyky sekä alhainen ominaispaino, ovat sopiviksi osoittautuneet erikoisesti polyetyleeni ja polypropyleeni. Nä-30 mä polymeerit voidaan niiden hajoamatta sekoittaa sulatettuina homogeenisesti analyyttisesti osoitettavien aineryhmien kanssa. Ne soveltuvat myös säilyttämään näitä aineita pitkän aikaa muuttumattomina sekä tekemään mahdolliseksi niiden analyyttisen määrittämisen koodin tulkintaa 35 varten. Koska käytetyillä polymeereillä on reprodusoitavia termisiä ominaisuuksia, jotka voidaan mikroanalyytti- 7 74699 sesti määrittää differentiaali-termo-analyysin avulla, voidaan myös näitä arvosteluperusteita käyttää identifiointiin ja koodauksen tulkintaan. Polymeerien molekyyli-paino tai sulaviskositeetti ovat epäkriittisiä niin kauan 5 kuin polymeerit ovat termoplastisesti hyvin työstettävissä, mutta kuitenkin kestävät huoneenlämpötilassa riittävä hyvin vettä ja orgaanisia liuottimia. Korkea ominais-lämpö ja alhainen lämmönjohtokyky suojaavat muoviin tuotuja aineita räjähdyslämmön vaikutukselta. Alhainen ominais-10 paino mahdollistaa keksinnön mukaisten merkkausaineiden helpomman erottamisen räjähdysjätteistä nesteiden avulla, joilla on sopiva ominaistiheys.
Kuten edellä on esitetty, on ferromagneettiset osat tarkoitettu vain keksinnön mukaisten merkkausaineiden erot-15 tamiseen ja rikastamiseen räjähdysjätteistä eikä analyyttiseen koodauksen tulkintaan. Ferromagneettisina aineina ovat sopiviksi osoittautuneet erityisesti rautajauheet, joiden suurin raesuuruus on alle 60 ^un. Tällaisia rautajauheita, joiden puhtausaste on 99,5 %, on saatavissa esimerkiksi 20 nimellä RZ60 toiminimestä Mannesmann-DEMAG. Periaatteessa tulevat kysymykseen myös kaikki muut ferromagneettiset metalliseokset, mikäli niitä on käytettävissä jauhemaisina. Mikäli nämä metalliseokset sisältävät suhteellisen harvinaisia seostusmetalleja, voidaan myös niitä periaatteessa 25 käyttää identifiontiin ja koodauksen tulkintaan.
- · Keksinnön mukaisiin merkkausaineisiin lisättyjen aineiden tulisi kestää lyhytaikaista 200-300°C:n lämpövai-kutusta. Fluoresenssipigmentteinä tulevat periaatteessa kysymykseen sellaiset pigmentit, jotka voidaan fluoresens-30 sispektrinsä ja oman värinsä perusteella selvästi erottaa toisistaan. Sopivia fluoresenssipigmenttien esimerkkejä ovat toiminimen Industrial Colours Ltd., Englanti myymät oranssinväriset, vihreät ja keltaiset pigmentit, joiden nimi on FLARE 910, tai toiminimen Riedel-de Haen AG, 35 Länsi-Saksa, LUMILUX C-luminoivat pigmentit. Fluorensenssi-aineina tulevat periaatteessa kysymykseen kaikki orgaani- 8 74699 siin liuottimiin liukoiset fluoresoivat aineet, jotka voidaan orgaanisen liuottimen avulla liuottaa merkkausainees-ta. Fluoresenssiaineiden tulisi olla veteen liukenemattomia, niin etteivät ne voi liueta merkkausaineesta jo veden 5 vaikutuksesta. Sopivia fluoresenssiaineiden esimerkkejä ovat toiminimi Ciban, nimellä UVITEX OB, UVITEX 127 sekä UVITEX OB-P, sekä toiminimen ICI, nimellä Fluolite XNR ja FLUOLITE XMP, myymät tuotteet. Väripigmentteinä taas voidaan käyttää kaikkia riittävän liukenemattomia ja lämmön-10 kestäviä pigmenttejä, joiden emissiospektri on selvästi identitifioitavissa. Sopivia väripigmenttejä ovat esimerkiksi Sicoplast keltainen 12-0190 ja Sicoplast punainen 32-0030 sekä esim. toiminimen ICI nimellä Waxoline myymät pigmentit, joiden värit ovat sininen, rubiininpunainen, 15 vihreä ja keltainen.
Vaikealiukoisina ja lämmönkestävinä harvinaisten metallien oksideina ja/tai suloina tulevat kysymykseen esimerkiksi titaanidioksidi, kuparioksidi, sinkkioksidi, strontiumkarbonaatti, kadmiumsulfidi, antimonotrioksidi, 20 bariumsulfaatti, lantaanitrioksidi sekä vismuttitrioksidi.
Harvinaisten maametallien oksideina ja/tai vaikealiukoisina suoloina tulevat kysymykseen erikoisesti cerium(IV)-oksidi ja muut lantanidien oksidit sekä mahdollisesti ok-salaatit. Muutoin voidaan käyttää kaikkien metallien vai-25 kealiukoisia ja lämmönkestäviä oksideja ja/tai suoloja yksinään tai yhdistelmänä sikäli kun ne voidaan mikroana-lyyttisesti identifioida selvästi, esim. röntgenfluore-senssispektrometrian avulla.
Keksinnön mukaiset merkkausaineet soveltuvat peri-30 aatteessa aineiden merkintään niiden alkuperän, koostumuksen sekä valmistuspäivämäärän suhteen,sikäli kun siihen on vakavaa mielenkiintoa. Sellaista mielenkiintoa on tai sitä syntyy pääasiassa, kun on kyseessä aineet, jotka voivat haitata väestön turvallisuutta. Näin voidaan keksinnön 35 mukaisia merkkausaineita käyttää erityisesti jauhemaisten aineiden identifiointiin, joiden identifiointi ainetyypin, 9 74699 valmistajan ja valmistuspäivämäärän suhteen on tärkeää tai järkevää turvallisuus- tai kriminologisista syistä. Tällä kysymyksellä on erityistä merkitystä räjähdysaineiden suhteen. Keksinnön mukaiset merkkausaineet esitetään 5 tämän vuoksi käytettäviksi erityisesti räjähdysaineiden merkintään.
Seuraavissa esimerkeissä on kuvattu joitakin tyypillisiä keksinnön mukaisten merkkausaineiden suoritusmuotoja, sekä niiden valmistusta. Kaikki tässä esitetyt 10 prosenttiluvut ovat painoprosentteja.
Esimerkki 1 15,2 kg pienpainepolyetyleenijauhetta (76 %) 2,0 kg rautajauhetta (10 %) 1,6 kg fluoresenssipigmenttiä (8 %) 15 0,6 kg cerium(IV)oksidia (3 %) 0,6 kg antimonitrioksidia (3 %) sekoitetaan kuivana jauheena nopeakäyntisessä keskipakose-koittimessa, joka on mallia Henschel FM 75 ja tilavuudeltaan 75 1, käyttäen sekoituslaitteessa nopeutta 1600 kier-20 rosta minuutissa 2 minuutin ajan. Tämä seos kaadetaan
Werner & Pfleiderer ZSK 53 M 50-tyyppisen kaksikierukka-sekoittimen syöttösäiliöön ja sitä homogenoidaan kierukan-pyörimisnopeudelle 200 kierrosta minuutissa ja massan lämpötilassa 170°C. Homogenoitu seos otetaan ulos ja rakeis-25 tetaan sylinterinmuotoisiksi rakeiksi, joiden sivunpituus "·*· on 4 mm, Pallmann PP8 -tyyppisessä rouhimossa kantajakaa- sunlämpötilan ollessa enintään 4°C, raekoon ylärajaan 630 pm. Valmiilla merkkausaineella on raesuuruuden jakauma 80-630 pm painotetun keskiarvon ollessa 310 pm. Raaka-30 aineina käytettiin seuraavia kaupallisia aineita: Pienpainepolyetyleeni j auhe ELTEX A 4090 P, jonka raekoon jakauma on 30-900 pm, sulaindeksi (2,16 Kp/190°C) 9 g/10 min sekä tiheys (23°C) 3 0,953 g/cm . ELTEX on toiminimen Solvay, Belgia, tavara-35 merkki.
10 74699
Rautajauhe RZ 60, jonka raekoon yläraja on 60 pm ja puhtaus 99,5 %. RZ on toiminimen Mannesmann-DEMAG, Länsi-Saksa, tavaramerkki.
5 Fluoresenssipiqmentti FLARE 910 orange 4, oranssinvärinen omaväri. FLARE on toiminimen INDUSTRIAL COLOURS LTD, Englanti, tavaramerkki .
Cerium(IV)oksidi 10 Toiminimen MERK, Länsi-Saksa, tuote, jonka puhtaus on 99,9 %.
Antimonitrioksidi TIMONOX-WHITE STAR, puhtaus 99 %. TIMONOX-WHITE STAR on toiminimen ASSOCIATED LEAD Manufactures Ltd., 15 Englanti, laatumerkki.
Esimerkki 2
Seuraavat kuivat, jauhemaiset komponentit sekoitetaan auravannesekoittimessa, joka on mallia Lödige FM 130D ja tilavuudeltaan 130 1, ja käyttäen sekoittimen kierros-20 lukua 100 kierrosta minuutissa neljän minuutin ajan ja pannaan sitten Battenfield-EKK PWE EV-tyyppisen kierto-valssipuristimen syöttösäiliöön, homogenoidaan kierukan pyörimisnopeudella 30 kierrosta minuutissa ja massan läm-pötilassa 145°C, otetaan ulos ja rakeistetaan: 25 31,6 kg suurpainepolyetyleenijauhetta (79 %) 4,0 kg rautajauhetta (10 %) 2,4 kg fluoresenssipigmenttiä (6 %) 1,2 kg lantaani(III)oksidia (3 %) 0,8 kg titaanidioksidia (2 %) 30 Näin saadut sylinterinmuotoiset rakeet, joiden si vun pituus on 3 mm, jauhetaan esimerkin 1 mukaisesti lopulliseen hienouteen 80-630 pm.
Käytettiin seuraavia markkinoilta saatavia raaka-ainetyyppejä: 35 Suurpainepolyetyleenijauhe
Coathylene HO 2454, pohjautuen Lotrene MD 0707 tään, π 74699 raekoon jakautuma 80-630 pm, sulaindeksi (2,16 Kp/190°C) 7 g/10 min ja tiheys (23°C) 0,924 g/cm3. Coathylene on toiminimen Plast-Labor SA, Sveitsi laatumerkki, Lotrene on toiminimen CdF, Ranska, laatumerkki.
5 Rautajauhe
Esimerkin 1 mukainen.
Fluoresenssipiqmentti FLARE 910 yellow 27, keltainen omaväri, myyjä kuten esimerkissä 1.
10 Lantaani(III)oksidi
Toiminimen Merk, Länsi-Saksa, tuote, puhtaus 99,9 %. Titaanioksidi
Kronos CL 220, puhtaus 92,5 %. Kronos on toiminimen Kronos-Titan GmbH, Länsi-Saksa, laatumerkki.
15 Esimerkki 3
Esimerkin 1 menetelmän mukaan (massalämpötila kuitenkin 195°C) valmistetaan seuraavista kuivista, jauhemaisista komponenteista sylinterimäisiä rakeita, joiden si-vunpituus on 5 mm, ja ne jauhetaan esimerkin 1 menetelmän 20 mukaisesti lopulliseen hienousasteeseen 80-630 jam: 15,4 kg polypropyleenijauhetta (77 %) ‘ 2,0 kg rautajauhetta (10 %) . 1,4 kg fluoresenssipigmenttiä (7 %) 0,6 kg ytrium(III)oksidia (3 %) 25 0,6 kg sinkkioksidia (3 %) Käytettiin seuraavia markkinoilla saatavia raaka-aine tyyppejä:
Polypropyleenijauhe
Moplen FL V 20, jonka raekoon jakauma on 40-450 pm, 30 sulaindeksi (2,16 Kp/230°C) 16 g/10 min ja tiheys (23°C) 3 0,90 g/cm . Moplen on Montedisonin, Italia, laatumerkki. Rautajauhe
Esimerkin 1 mukainen.
Fluoresenssipiqmentti 35 Flare 910 green 8, vihreä omaväri, myyjä kuten esi merkissä 1.
12 74 69 9
Ytrium(III)oksidi
Toiminimi Merkin, Länsi-Saksa, tuote, jonka puhtausaste oli 99,9 %.
Sinkkioksidi 5 Toiminimen Lehmann & Voss, Länsi-Saksa, tuote, jonka puhtausaste oli 99,5 %.
Esimerkki 4
Analogisesti esimerkissä 1 kuvatun tavan kanssa sekoitettiin, homogenoitiin, rakeistettiin ja jauhettiin 10 seuraavat komponentit: 16,6 kg suurpainepolyetyleenijauhetta (83 %) 2,0 kg rautajauhetta (10 %) 0,2 kg fluoresenssiainetta (1 %) 0,6 kg väripigmenttiä (3 %) 15 0,6 kg strontiumstearaattia (3 %) Käytettiin seuraavia markkinoilla saatavia raaka-ainetyyppejä:
Suurpainepolyetyleenijauhe Kuten esimerkissä 1.
20 Rautajauhe
Kuten esimerkissä 1.
Fluoresenssiaine
Uvitex OB, ei omaväriä, mutta sininen fluoresenssi 435 nmtssä (maks.^). Uvitex on toiminimen Ciba-Ceigy AG, 25 Sveitsi, laatumerkki.
Väripigmentti
Sicoplast-Gelb 12-0190, jolla on keltainen omaväri ja joka koostuu kadmium-sinkkisulfidistä. Sicoplast on toiminimen BASF, Länsi-Saksa, laatumerkki.
30 Strontiumstearaatti
Toiminimen Bärlocher, Länsi-Saksa, tuote, jonka puhtausaste on 98 %.
Esimerkki 5
Yllä esitettyjen esimerkkien 1-4 mukaisia merkkaus- 35 aineita sekoitettiin määrinä 0,05-1 paino-% räjähdysaines- is 74 699 siin. Koeräjäytysten jäännöksistä rikastettiin merkkausai-ne magneettien avulla. Merkkausaineiden ja muiden ferromagneettisten jäännösaineosien seos erotettiin tiheyksiltään erilaisilla suolan vesiliuoksilla. Jae, joka sisälsi 5 pelkästään merkkausainetta, analysoitiin aineosiensa suhteen. Oli ilman muuta mahdollista erottaa toisistaan eri merkkausaineet ja täten identifioida käytetty räjähdysaine.

Claims (2)

14 74 6 9 9 1. Räjähdysaineissa käytettävä merkkausaine, joka sisältää 5 a) vähintään 1 paino-% rautajauhetta ja/tai ferro magneettisten lejeerinkien jauhetta sekä vähintään kahta seuraavista aineryhmistä: b) fluoresenssipigmenttejä, c) orgaanisiin liuottimiin liukoisia, veteen liuke- 10 nemattomia fluoresenssiaienita, d) väripigmenttejä, e) harvinaisten metallien vaikealiukoisia ja läm-mönkestäviä oksideja ja/tai suoloja, f) harvinaisten maametallien oksideja ja/tai vai- 15 kealiukoisia suoloja termoplastiseen aineeseen mikronana- lyyttisesti hyvin havaittavina määrinä homogeenisesti sekoitettuina, tunnettu siitä, että termoplastises-ti työstettävä aine on suurimolekyylinen polyetyleeni tai polypropyleeni, jolla on alhainen vedenadsorptiokyky, 20 korkea ominaislämpö, alhainen lämmönjohtokyky ja alhainen ominaispaino ja että merkkausaine sisältää : a) rautajauhetta ja/tai ferromagneettisen lejee- ringin jauhetta 3-20 paino-% ja seuraavista aineryhmistä vähintään kahta seuraavina määrinä: 25 b) fluoresenssipigmenttejä 0,1-8 paino-%, c) fluoresenssiaineita 0,1-5 paino-%, d) väripigmenttejä 0,5-8 paino-%, e) harvinaisten metallien oksideja ja/tai suoloja 0,5-8 paino-% ja 30 f) harvinaisten maametallien oksideja ja/tai suo loja 0,5 paino-%, ja aineosat on sekoitettu homogeeniseksi seokseksi sulatteena, joka on sen jälkeen rakeistettu ja jauhettu raekokoon 100-1200 ^um. 2. Menetelmä räjähdysaineissa käytettävän merkkaus- aineen valmistamiseksi, joka sisältää 1β 74699 a) vähintään 1 paino-% rautajauhetta ja/tai ferromagneettisten lejeerinkien jauhetta sekä vähintään kahta seuraavista aineryhmistä: b) fluoresenssipigmenttejä, 5 c) orgaanisiin liuottimiin liukoisia, veteen liuke nemattomia fluoresenssiaineita, d) väripigmenttejä, e) harvinaisten metallien vaikealiukoisia ja lämmön-kestäviä oksideja ja/tai suoloja, 10 f) harvinaisten maametallien oksideja ja/tai vaikea liukoisia suoloja termoplastiseen aineeseen mikroanalyytti-sesti hyvin havaittavina määrinä homogeenisesti sekoitettuina, tunnettu siitä, että alhaisen vedenadsorp-tiokyvyn, korkean ominaislämmön, alhaisen lämmönjohtokyvyn, 15 sekä alhaisen ominaispainon omaavan suurimolekyylisen poly-etyleenin tai polypropyleenin sulatteeseen sekoitetaan homogeenisesti a) rautajauhetta tai ferromagneettisen lejeeringin jauhetta 3-20 paino-% seoksen kokonaispainosta sekä seuraa- 20 vista aineryhmistä vähintään kahta seuraavina määrinä: b) fluoresenssipigmenttejä 0,1-8 paino-%, c) fluoresenssiaineita 0,1-5 paino-%, d) väripigmenttejä 0,5-8 paino-%, e) harvinaisten metallien oksideja ja/tai suoloja 25 0,5-8 paino-% ja f) harvinaisten maametallien oksideja ja/tai suoloja 0,5-5 paino-% seoksen kokonaispainosta, sulate jäähdytetään, rakeistetaan ja jauhetaan raekokoon 100-1200 jm. 3. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen merkkausaineen 30 käyttö räjähdysaineiden merkintään. ie 74699
1. Markeringsmedel sora används i sprängämnen och som innehäller 5 a) ätminstone 1 vikt-% järnpulver och/eller pulver av ferromagnetiska legeringar och ätminstone tvä av nedan-stäende substansgrupper: b) fluorescenspigment, c) i organiska lösningsmedel lösliga, vattenolösliga 10 fluorescensämnen, d) färgpigment, e) svärlösliga och värmestabila oxider och/eller salter av sällsynta metaller, f) oxider och/eller svärlösliga salter av sällsynta 15 jordartsmetaller homogent blandade i ett termoplastiskt material i mängder, vilka kan lätt bestämmas mikroanalytiskt, kännetecknat därav, att det termoplastiskt be-arbetbara materialet är ett högmolekylärt polyetylen eller polypropylen med liten vattenupptagningsförmäga, högt spe- 20 cifikt värme, liten värmeledningsförmäga och liten speci- fik vikt, och att markeringsmedlet innehäller: a) järnpulvret och/eller pulvret av en ferromagnetiska legering i en mängd av 3-20 vikt-% och ätminstone tvä av de nedanstäende substansgrupperna i följande mängder: 25 b) fluorescenspigment 0,1-8 vikt%, c) fluorescensämnen 0,1-5 vikt-%, d) färgpigment 0,5-8 vikt-%, e) oxider och/eller salter av sällsynta metaller 0,5-8 vikt-%, 30 f) oxider och/eller salter av sällsynta jordarts metaller 0,5-5 vikt-%, och ingredienserna blandats tili en homogen blandning som en smälta, som sedan granulerats och malts till en parti-kelstorlek av 100-1200 ^um. 35
2. Förfarande för framställning av markeringsmedel som används i sprängämnen och som innehäller:
FI830348A 1982-02-02 1983-02-01 Markeringsmedel som anvaends i spraengaemnen, foerfarande foer deras framstaellning och deras anvaendning vid markering av spraengaemnen. FI74699C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3203373 1982-02-02
DE3203373 1982-02-02

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830348A0 FI830348A0 (fi) 1983-02-01
FI830348L FI830348L (fi) 1983-08-03
FI74699B FI74699B (fi) 1987-11-30
FI74699C true FI74699C (fi) 1988-03-10

Family

ID=6154524

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830348A FI74699C (fi) 1982-02-02 1983-02-01 Markeringsmedel som anvaends i spraengaemnen, foerfarande foer deras framstaellning och deras anvaendning vid markering av spraengaemnen.

Country Status (14)

Country Link
EP (1) EP0085414B1 (fi)
JP (1) JPS58161989A (fi)
AT (1) ATE18818T1 (fi)
AU (1) AU554601B2 (fi)
BR (1) BR8300481A (fi)
CA (1) CA1209341A (fi)
DE (1) DE3362645D1 (fi)
ES (1) ES8604475A1 (fi)
FI (1) FI74699C (fi)
IE (1) IE830195L (fi)
IL (1) IL67767A (fi)
NO (1) NO830327L (fi)
PT (1) PT76165A (fi)
ZA (1) ZA83613B (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3301357C1 (de) * 1983-01-18 1984-08-16 Plast-Labor S.A., 1630 Bulle Markierungsmittel,Verfahren zu ihrer Herstellung und ihre Verwendung zur Markierung von feindispersen Systemen
JPS6099150A (ja) * 1983-11-03 1985-06-03 Mitsubishi Rayon Co Ltd 希土類元素を含有する樹脂組成物およびその製造法
FR2556867B1 (fr) * 1983-12-14 1986-06-06 Jalon Michel Procede de marquage de securite, matieres pourvues de marques de securite, et leurs applications.
US4654165A (en) * 1985-04-16 1987-03-31 Micro Tracers, Inc. Microingredient containing tracer
AU7357498A (en) * 1997-04-17 1998-11-11 Dow Chemical Company, The Encapsulated vapor-detection and identification tags
NZ547675A (en) * 2003-12-05 2010-06-25 Duluxgroup Australia Pty Ltd Tagged polymeric materials and methods for their preparation
AU2004294360B2 (en) * 2003-12-05 2011-06-09 Duluxgroup (Australia) Pty Ltd Tagged polymeric materials and methods for their preparation
DE102008058177A1 (de) * 2008-11-20 2010-06-24 Eos Gmbh Electro Optical Systems Verfahren zur Identifizierung von Lasersinterpulvern
JP5550410B2 (ja) 2010-03-25 2014-07-16 株式会社キトー 手動チェーンブロック
RU2609224C1 (ru) * 2012-06-06 2017-01-31 Акционерное общество "СИПЕКС" Способ маркировки взрывчатого вещества
RU2609921C2 (ru) * 2012-08-08 2017-02-07 Сипекс С.А. Способ маркировки взрывчатого вещества
WO2017005882A1 (en) * 2015-07-07 2017-01-12 Institutt For Energiteknikk Tracers
RU2607665C1 (ru) * 2015-11-16 2017-01-10 ООО "Глобал Майнинг Эксплозив - Раша" Способ скрытой маркировки взрывчатых веществ (варианты)
RU2639791C1 (ru) * 2016-10-10 2017-12-22 Михаил Николаевич Оверченко Маркирующая добавка во взрывчатое вещество, способ ее приготовления, способ определения происхождения взрывчатого вещества
DE102017103780A1 (de) 2017-02-23 2018-08-23 Tailorlux Gmbh Verfahren zur Identifizierung eines Materials bzw. Materialgemisches
DE102017221039B4 (de) * 2017-11-24 2020-09-03 Tesa Se Verfahren zur Herstellung einer Haftklebemasse auf Basis von Acrylnitril-Butadien-Kautschuk
DE102019219469A1 (de) * 2019-12-12 2021-06-17 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Verfahren zur Herstellung eines markierten Polymers, Marker, Verwendung des Markers und markiertes Polymer

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3897284A (en) * 1971-04-30 1975-07-29 Minnesota Mining & Mfg Tagging explosives with organic microparticles
US4053433A (en) * 1975-02-19 1977-10-11 Minnesota Mining And Manufacturing Company Method of tagging with color-coded microparticles
US4131064A (en) * 1977-07-15 1978-12-26 Westinghouse Electric Corp. Tagging particles which are easily detected by luminescent response, or magnetic pickup, or both

Also Published As

Publication number Publication date
EP0085414A1 (de) 1983-08-10
NO830327L (no) 1983-08-03
EP0085414B1 (de) 1986-03-26
ZA83613B (en) 1983-11-30
AU1088383A (en) 1983-08-11
AU554601B2 (en) 1986-08-28
FI74699B (fi) 1987-11-30
BR8300481A (pt) 1983-11-01
ES519436A0 (es) 1986-02-01
IL67767A (en) 1986-01-31
PT76165A (en) 1983-02-01
FI830348A0 (fi) 1983-02-01
ATE18818T1 (de) 1986-04-15
DE3362645D1 (en) 1986-04-30
IE830195L (en) 1983-08-02
FI830348L (fi) 1983-08-03
CA1209341A (en) 1986-08-12
JPS58161989A (ja) 1983-09-26
ES8604475A1 (es) 1986-02-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74699C (fi) Markeringsmedel som anvaends i spraengaemnen, foerfarande foer deras framstaellning och deras anvaendning vid markering av spraengaemnen.
FI74721C (fi) Markeringsmedel, foerfarande foer deras framstaellning och deras anvaendning vid markering av findispergerade system.
CA1246771A (en) Flowable pelletizable resin-coated metal pigment particles
AU666878B2 (en) Process for the manufacture of pigments, especially fluorescent pigments
WO1993010192A1 (en) Fluorescent pigment concentrates
JP2012511195A (ja) 物品を認証および/または特定する方法
WO2017171641A1 (en) A liquid colour concentrate
WO2005054132A1 (en) Tagged polymeric materials and methods for their preparation
USH1975H1 (en) Thermoplastic article having a metallic flake appearance
JP3458847B2 (ja) 合成樹脂用粒状添加剤及びその製造方法
US3966669A (en) Powder coatings having a variegated, speckled appearance
EP0456610B1 (en) A process for the manufacture of pigments
CA2006350C (en) Method for the production of a pulverulent composition containing dyestuff and/or pigment
NL1013644C2 (nl) Laser-markeerbare polymeersamenstelling.
EP2892667A1 (de) Werkstück oder werkstoff mit inertem markersystem
AU2004294360B2 (en) Tagged polymeric materials and methods for their preparation
JPH05270835A (ja) ランタニド塩をベースとする黄色の無機顔料及び顔料を含む組成物
US20050075412A1 (en) Granular additive for synthetic resin, and method for manufacturing same
Ryan Daylight fluorescent pigments and their applications
Bianchi Fluorescent Pigments as Plastic Colorants: An Overview
JPS6090275A (ja) 二重画像を有する金属光沢インキ

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: COATHYLENE S.A.