FI72598C - Anordning foer torkning av material innehaollande loesningsmedel. - Google Patents

Anordning foer torkning av material innehaollande loesningsmedel. Download PDF

Info

Publication number
FI72598C
FI72598C FI812805A FI812805A FI72598C FI 72598 C FI72598 C FI 72598C FI 812805 A FI812805 A FI 812805A FI 812805 A FI812805 A FI 812805A FI 72598 C FI72598 C FI 72598C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
chamber
inert gas
drying chamber
drying
solvent
Prior art date
Application number
FI812805A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI72598B (fi
FI812805L (fi
Inventor
Bernd Blaudszun
Original Assignee
Lohmann Gmbh & Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lohmann Gmbh & Co Kg filed Critical Lohmann Gmbh & Co Kg
Publication of FI812805L publication Critical patent/FI812805L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72598B publication Critical patent/FI72598B/fi
Publication of FI72598C publication Critical patent/FI72598C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F26DRYING
    • F26BDRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
    • F26B13/00Machines and apparatus for drying fabrics, fibres, yarns, or other materials in long lengths, with progressive movement
    • F26B13/005Seals, locks, e.g. gas barriers for web drying enclosures
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F26DRYING
    • F26BDRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
    • F26B21/00Arrangements or duct systems, e.g. in combination with pallet boxes, for supplying and controlling air or gases for drying solid materials or objects
    • F26B21/14Arrangements or duct systems, e.g. in combination with pallet boxes, for supplying and controlling air or gases for drying solid materials or objects using gases or vapours other than air or steam, e.g. inert gases

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Drying Of Solid Materials (AREA)

Description

1 72598
Laite liuotinpitoisen materiaalin kuivattamiseksi
Keksinnön kohteena on laite liuotinpitoisen materiaa-Iin kuivattamiseksi inerttikaasun avulla, jossa laitteessa 5 on kuivatuskammio ja ainakin yksi sulkukammio, joka on so-voitettu ennen ja/tai jälkeen kuivatuskammiota, kuivatus-ja sulkukammioon sovitetut materiaalin läpivirtausaukot sul-kukammion avautuvat sisääntuloaukot inerttikaasun sisään-viemiseksi ja kuivatuskammioon sovitettu ulosmeno inertti-10 kaasun ja liuotinainehöyryn sekoitusta varten.
US-patenttijulkaisusta 4 150 494 tunnetaan tällainen laite, jolloin kuljetushihnaa kuivatettavan liuotinpitoisen materiaalin kanssa, josta liuotin poistetaan höyrystämällä, johdetaan inerttiä kaasua (typpeä) sisältävän kuivatuskam-15 mion läpi, jota molemmilta sivuilta rajoittavat sulkukammiot. Inertti kaasu tuodaan sulkukammioiden kautta. Inertin kaasu-virran suurempi osa virtaa kuivatuskammioon ja kuormittuu siellä liuotinhöyryillä. Se vapautetaan kuivatuskammiosta ulostulon jälkeen jäähdyttämällä lämmönvaihtimessa liuotin-20 höyryistä ja johdetaan ilmakehään. Inertin kaasuvirran pienempi osa virtaa sulkukammiosta suoraan ilmakehään ja sen tarkoituksena on estää ilmanhapen sisääntulo kuivatuskammioon. Todettiin, että inerttien kaasuvirtojen tällaisen ohjauksen yhteydessä ei voida täysin estää toisaalta ilman-25 hapen tuloa kuivatuskammioon ja toisaalta liuotinhöyryillä kuormitetun inertti kaasun poistumista ilmakehään. Ilmanhapen sisääntulo on erityisesti silloin haitallista, kun liuotinhöyryjen inertti kaasuvirta johdetaan takaisin kuivatuskammioon, sillä tässä tapauksessa tapahtuu ilmanhapen 30 jatkuva rikastuminen, joten käytettäessä palavia liuottimia voidaan saavuttaa tai ylittää räjähdysraja. Toisaalta ei liuotinhöyryjen poistuminen ilmakehään ole toivottua siihen liittyvien taloudellisten häviöiden ja ympäristön kuormituksen vuoksi.
35 DE-kuulutusjulkaisusta 1 087 787 on tunnettua aikaan saada sulkuvirta läpivirtauskanavien suojaamiseksi. Sulku-virta kulkee ohuena juovana pienessä kulmassa läpivirtaus- 2 72598 kanavan pitkittäissuuntaan nähden ja se tulee kanavan yhdestä päästä sisään ja menee kanavan toisen pään sivuja pitkin ulos. Näin ollen sulkuvirta viedään kanavaan kannen, sivu-seinien ja pohjan yli jaettujen rakojen kautta. Tämä siis 5 tarkoittaa, että kaikilta puolilta tuleva sulkuvirta kulkee yhtä pistettä, joka suunnilleen muodostaa pyramidin keskipisteen, kohti. Näin ilmeisesti ei voi muodostua kiertovir-tausta, joka yksin estäisi ilman hapen sisäänpääsyä kuiva-tuskammioon tai liuotinhöyrypitoisen inerttikaasun ulospää-10 syä ilmakehään.
DE-hakemusjulkaisusta 2 305 101 ja DE-hakemusjulkaisusta 2 359 218 (koskee edelleenkehitystä) on tunnettua eristää korkeamman lämpötilan omaava tila kylmemmästä ulko-yir.päristöstä ilmasulun avulla, ilmasulun tuotantopää koostuu 15 suuttimesta, jonka eteen on kytketty tuuletin ilman imua varten. Tällainen laite olisi jo esillä olevan keksinnön tunnusmerkkien mukaan mahdoton, koska sulkukammioon ei saa mennä liuotinainehöyryllä saastutettua inerttikaasua kuivatuskam-miosta. Lisäksi tunnettu laite on varustettu pöhjalla,tilaa 20 päin olevalla katkaisureunalla, jonka kautta ilmasulkuosa-virta, joka tunkeutuu sisätilaan, kääntyy ylöspäin muodostaen ilmapyörteen tuulettimen imemän ilmamäärän kanssa tilan aukon ja katkaisureunan rajoittamassa tilassa. Koska ilma-sulun ilmapyörteen ja sisätilan ilmapyörteen välillä ei ole 25 erottavaa seinämää, seurauksena on melkein rajoittamaton kaasudiffusiointi. Toisaalta tunnettu laite ei sovi käytettäväksi keksinnön mukaisen laitteen yhteydessä, sillä oleellisena pidetty katkaisureuna ei ole mahdollinen tai mielekäs laitteessa, jossa kuivatettava materiaali viedään kui-30 vatuskammioon kuljetushihnalla.
Keksinnön tehtävänä on saada käytettäväksi laite liuo-tinpitoisen materiaalin kuivattamiseksi, jonka avulla estetään liuotinhöyryjen poistuminen inerttiä kaasua sisältävästä kuivatuskammiosta ja vastaavasti ilman pääsy inerttiä 35 kaasua sisältävään kammioon, jonka läpi liuotinpitoista materiaalia johdetaan.
Il 3 72598 Tämän tehtävän suorittamiseksi tarkoitettu keksinnön mukainen laite on tunnettu siitä, että sisääntuloaukko inert-tikaasun pienen osan sisäänviemiseksi on muodostettu rako-suuttimeksl kiertovirtauksen aikaansaamiseksi ja sovitettu 5 lähelle läpivirtausaukkoja sulkukammlon ja kuivatuskammion välille, että kiertovirtauksen kehäalueelle sulkukammioon on sovitettu poistoimuaukko inerttikaasuosan ja sisäänime-tyn ilman hukkasekoituksen poisjohtamiseksi ja että kuivatus-kammiossa on syöttöjohto inerttikaasun pääosaa varten.
10 Keksinnön mukaisesti voidaan kuivattaa mielivaltaista liuotinpitoista materiaalia. Esimerkiksi voidaan keksintöä käyttää valmistettaessa pintamaista liimamateriaalia, jolloin liima-aine levitetään paperi- tai tekstiilirainoille tai -nauhoille. Tällaisia nauhoja voidaan käyttää esimerkiksi 15 teknisinä liimausnauhoina tai nauhoina ja vastaavasti rai-noina lääketieteellisiä tarkoituksia varten (esim. kiinne-laastareina) . Liima-aineen sovittamiseksi paperi tai teks-tiilirainalle saatetaan tämä aine nestemäisten liuottimien avulla juoksevaan tilaan, niin että se voidaan levittää 20 riittävän ohuiksi ja tasaisiksi kerroksiksi. Kuivamisen yhteydessä liuote haihtuu. Tätä tarkoitusta varten viipyy kuivatettava materiaali liuottimen kosteuden ja määrän määräämän ajan kuivatuskammiossa kosketuksessa inertin kaasun kanssa, joka vastaanottaa liuotinhöyryt.
25 Liuottimena käytetään yleensä liuottimia tai liuotin- seoksia, joiden höyryt ovat tulenarkoja. Tässä tapauksessa on välttämätöntä käyttää inerttiä kaasua, jonka happipitoisuus on liuotinhöyryn syttymisrajän alapuolella. Inertteinä kaasuina tulevat kysymykseen esim. typpi tai hiilidioksidi.
30 Mutta voidaan myös alentaa ilman happipitoisuutta sekoittamalla inerttiä kaasua niin paljon, ettei syttymisrajaa enää saavuteta. Tietyissä tapauksissa on myös mahdollista käyttää alhaisen happipitoisuuden omaavia polttokaasuja.
Mutta liuotinhöyryjen syttyvyys ei ole ainoastaan 35 happipitoisuuden funktio kantokaasussa, vaan se riippuu myös liuotinhöyryn konsentraatiosta ja laadusta. Siten on esim.
4 72598 syttymisvaara suurempi alhaisessa lämpötilassa kiehuvien hiilivetyjen ja eetterien yhteydessä kuin halogeenihiilive-tyjen yhteydessä. Mutta erilaisten liuotinhöyryjen syttymis-ominaisuudet ovat tunnetut ja sallitut liuotinhöyryjen kon-5 sentraatiot ja happipitoisuudet voidaan saada kirjallisuudesta tai määritellä yksinkertaisilla kokeilla.
Keksinnön mukaisen laitteen avulla estetään teknisesti yksinkertaisella tavalla toisaalta liuotinhöyryjen poistuminen ilmakehään ja toisaalta ilmanhapen sisääntunkeutuminen 10 kuivatuskammioon. Tämä tapahtuu sulkukammiossa (-kammioissa) aikaansaadun vakion kiertovirtauksen avulla, jota voidaan nimittää myös inertiksi kaasupyörteeksi. Tämä kiertovirtaus saadaan aikaan kuivatuskammion sisäänmeno- ja vastaavasti ulostuloaukon läheisyyteen sovitetun rakosuuttimen yhteis-15 toiminnalla kiertovirtauksen kehäalueelle sovitettujen imu-aukkojen kanssa. Vaikka kiertovirtauksen vaikutuksesta imeytyy ulkoilmaa sulkukammion sisäänmeno- ja vastaavasti ulos-tuloaukkojen läpi, niin tämä pysyy kiertovirtauksen kehä-alueella ja imetään yhdessä inertin kaasun kanssa pois. Sul-20 kukammio tulee siinä kiertävän kiertovirtauksen johdosta sulkuvyöhykeeksi, jolla säädetään sulkukammion ja kuivatus-kammion välinen vakio painesuhde, joka ehkäisee liuotinhöy-ryillä kuormitetun inertin kantokaasun poistumisen kuivatus-kammiosta ilmakehään.
25 Suihkuttamalla inerttiä kaasuvirtaa sulkukammioon kiertovirtauksen muodostumisen aikana voidaan inertin kaasun häviöt pitää hyvin alhaisina. Todettiin esimerkiksi, että inertin kaasun häviö voidaan laitteeseen verrattuna, jossa inerttiä kaasua johdetaan kiertovirtauksen muodostu-30 matta yksinkertaisesti kuivatuskammion eteen kytkettyyn sulkukammioon, alentaa vähempään kuin 10 %:iin.
Keksinnön mukainen laite voi sisältää yhden kuivatus-kammion eteen tai perään kytketyn sulkukammion. Edullisesti käytetään kuitenkin kahta sulkukammiota. Kuivatuskammion 35 sisäänmenosivulla inertti kaasu virtaa rakosuuttimesta ensiksi vastakkaiseen suuntaan kuivatettavan materiaalin kul- 5 72598 jetussuuntaan nähden, leviää sulkukammion seiniä pitkin ja imetään yhdessä sisäänimeytyneen ulkoilman kanssa sulkukam-mion seinässä olevan aukon läpi, jolloin kiertovirtaus on saatu aikaan. Imuaukko on edullisesti sovitettu siten, että 5 inertti kaasu kulkee kiertovirtauksen kehäalueella mahdollisimman pitkän matkan.
Kuivatuskammion ulostulopäähän sovitetussa sulkukam-miossa inertti kaasu virtaa rakosuuttimesta ensiksi sillä välin kuivatetun materiaalin kuljetussuunnassa, leviää jäl-10 leen sulkukammion seiniä pitkin ja imetään samoin pois, jolloin jälleeen muodostuu kiertovirtaus.
Kiertovirtauksen tehokkuuden ansiosta on tarpeen tuoda ainoastaan enin osa materiaalin kuivattamiseksi tarvittavasta inertistä kaasusta sulkukammioon, toisin sanoen 15 inertin kaasun pääosa voidaan johtaa välittömästi kuivatus-kammioon. Keksinnön mukainen menetelmä on erityisen käyttökelpoinen laitteistoissa, joissa liuotin otetaan talteen. Tässä tapauksessa menetellään siten, että inertin kaasun pääosa poistetaan liuotinhöyryillä kuormituksen jälkeen kui-20 vatuskammiosta ja johdetaan liuotinhöyryjen poistamisen jälkeen jälleen takaisin kuivatuskammioon. Liuotinhöyryt voidaan poistaa esimerkiksi lauhduttamalla tai absorboimalla. Jos tällaisen liuottimen talteenottolaitteiston yhteydessä, jossa inertti kaasu johdetaan kiertokulkuun, ilmanhappea 25 tunkeutuisi kuivatuskammioon niin tapahtuisi ilmanhapen jatkuva rikastuminen, joten räjähdysraja saavutettaisiin hyvin pian. Ilmanhapen ulossulkeminen on siis tässä tapauksessa aivan erityisen tärkeätä.
Keksinnön mukaisesti voidaan jäljempänä vielä osoitet-30 tujen, laitetta koskevien toimenpiteiden avulla (sulkukammion ja vastaavasti kuivatuskammion sisäänmeno- ja vastaavasti ulostuloaukkojen muuttaminen, rakosuuttimen asetuskul-man muuttaminen) muunnella sulkukammioon suihkutetun inertin kaasun ja imeytyneen ulkoilman välistä tilavuussuhdessa laa-35 joissa rajoissa. Edullisesti tämä suhde asetetaan arvoon noin 1:1 - 1:400, edullisesti noin 1:200.
6 72598
Keksinnön mukaisen laitteen avulla voidaan kuivattaa mielivaltaista liuotinpitoista materiaalia. Esimerkiksi voidaan materiaali johtaa vapaasti kantavan nauhan muodossa ilman muita tukilaitteita kuivatuskammion läpi. Edullisesti 5 on kuivatettava materiaali kuitenkin sovitettu sulkukammion (-kammioiden) ja kuivatuskammion läpi viedylle kuljetushih-nalle, jolloin kuivatuskammion ja sulkukammion (-kammioiden) sisäänmeno- ja ulostuloaukot on tehty rakomaisiksi ja säädettävän raonleveyden omaaviksi. Tällöin on ajateltu esimer-10 kiksi pintamaista liimamateriaalia, jollaista alussa on selitetty lähemmin.
Mutta voidaan kuivattaa myös suuremmat korkeusmitat omaavaa materiaalia, jolloin sisäänmeno- ja vastaavasti ulostuloaukkoja ei luonnollisestikaan enää voida tehdä rako-15 maiksiksi.
Keksinnön mukaisen laitteen edullisen suoritusmuodon yhteydessä, jolla kuivatetaan pintamaista materiaalia, on kuivatuskammion sisäänmeno- ja vastaavasti ulostuloraon leveyden ja sulkukammion sisäänmeno- ja vastaavasti ulostulo-20 raon leveyden välinen suhde tarkoituksenmukaisesti noin 1:0,20 - 1:5, edullisesti noin 1:0,3 - 3. Edelleen voidaan erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti rakosuutin säätää asetuskulmassa 5-90° materiaalirainaan nähden. Tarkoituksenmukaisesti on rakosuuttimen raonleveys säädettävissä välillä 25 noin 0,01 ja 2 mm. Edelleen on toisaalta materiaalirainan ja rakosuuttimen aukon ja toisaalta kuivatuskammion sisäänmeno- ja vastaavasti ulostuloraon puolen leveyden ja vastaavasti sulkukammion sisäänmeno- ja vastaavasti ulostuloraon puolen leveyden välisten etäisyyksien suhde tarkoituksen-30 mukaisesti noin 5 - 15:5 - 15:1, edullisesti noin 10:10:1.
Näillä laitetta koskevilla toimenpiteillä voidaan yksinkertaisella tavalla säätää sisäänsuihkutetun inertin kaasun ja imeytyneen ulkoilman välinen edullisin tilavuussuhde, joka on tärkeä toisaalta ajatellen liuotinhöyryjen poistumi-35 sen estämistä ja toisaalta ilmanhapen sisääntunkeutumisen estämistä kuivatuskammioon.
7 72598
Suurehkojen paine-erojen estämiseksi kuivatuskammion ja sulkukammion välillä on kuivatuskammion sisäänmeno-ja/tai ulostuloalueelle sovitettu edullisesti virtausvastuksia, jolloin toisaalta materiaalirainan ja virtausvastusten 5 materiaalirainaan päin olevien rajakohtien välisen etäisyyden ja toisaalta materiaalirainan ja rakosuuttimen aukon välisen etäisyyden suhde on edullisesti noin 1-5:1.
Keksintöä on seuraavassa selitetty piirustuksen yhteydessä .
10 Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen laitteen kaavamais ta kokonaiskuvantoa.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen laitteen sisäänmer.o-pään suurennettua kaavamaista osakuvantoa (leikkauksena).
Kuivatuskammion 10 läpi johdetaan kuljetushihnalla 14 15 kuivatettava materiaali 12, joka on esitetty pintamaisten esineiden muodossa. Kuljetushihna voi olla päätön kuljetus-hihna, joka kiertää ei esitetyillä rullilla. Se voi samoin olla vapaasti leijuvasti kuivatuskammion läpi viety kantoma-teriaali.
20 Kuivatuskammioon 10 johdetaan kohdassa 16 inertin kaasun (merkitty merkinnällä pääosa. Inertti kaasu kuor mittuu kuivatuskammiossa liuotinhöyryillä ja se poistetaan kuivatuskammiosta kohdassa 18. Se voidaan sen jälkeen vapauttaa liuotinhöyryistä erityisessä liuottimen talteenotto-25 laitteistossa, joka toimii lauhdutus- tai absorptioperiaat-teen mukaisesti, ja kohdassa 16 johtaa jälleen takaisin kuivatuskammioon .
Kuivatuskammio on kuumennettu liuottimen poistamiseksi materiaalista 12. Esimerkiksi voidaan tätä tarkoitusta var-30 ten käyttää kattosäteilijöitä 20. Mutta myös kuljetushihnan alle voidaan sovittaa kuumennuselementtejä. Kuivatustilan lämpötila riippuu mm. käsiteltävästä materiaalista ja käytetystä liuottimesta. Muita tekijöitä, jotka vaikuttavat materiaalin kuivatukseen, ovat mm. kuivatuskammion pituus, kul-35 jetushihnan nopeus ja sisäänjohdetun inertin kaasun määrä. Mutta nämä parametrit ovat tunnettuja eikä niitä tarvitse tässä yhteydessä enää selittää.
e 72598
Kuivatettava materiaali 12 tulee kuivatuskammioon 10 edullisesti raonmuotoisen sisäänmenoaukon 22 kautta. Raon-leveys, jota kuviossa 2 on merkitty kirjaimella A, on säädettävissä. Toisessa päässä tulee kuivatettu materiaali kul-5 jetushihnalla 14 jälleen ulos ulostuloaukon 24 kautta (vertaa kuvio 1).
Kuivatuskammion 10 eteen on kytketty sulkukammio 26a ja toinen sulkukammio 26b on kytketty perään. Sulkukammion 26a sisäänmenoaukkoa on merkitty numerolla 28a, sulkukammion 10 26b ulostuloaukkoa numerolla 28b (vertaa kuvio 1). Molemmat aukot ovat rakomaiset. Niiden raonleveys, jota kuviossa 2 on merkitty kirjaimella B, on säädettävissä.
Sulkukammioihin 26a ja vastaavasti 26b on sovitettu rakosuuttimia 30, siten että rakosuuttimet 30a ja 30b sijait-15 sevat sulkukammion 26a ylä- ja vastaavasti alaosassa, kun taas rakosuuttimet 30c ja 30d sijaitsevat sulkukammion 26b ylä- ja vastaavasti alaosassa. Rakosuuttimien 30 asetuskul-ma on säädettävissä välillä 5 ja 175° materiaalrainaan 14 nähden. Rakosuuttimien 30 raonleveys on säädettävissä välil-20 lä noin 0,01 ja 2 mm. Rakosuuttimen 30a aukon ja materiaali-rainan 14 välistä etäisyyttä on kuviossa 2 merkitty kirjaimella C. Tämä etäisyys on säädettävissä. Sama pätee myös rakosuuttimen 30b aukon ja kuljetushihnan 14 alapinnan väliseen etäisyyteen sekä sulkukammiossa 26b oleviin rakosuutti-25 miin 30c ja 30d (vertaa kuvio 1).
Etäisyyksien C. A/2 ja B/2 välinen suhde on tarkoituksenmukaisesti säädettävissä suhteen 5 - 15:5 - 15:1 sisällä, edullisesti noin 10:10:1.
Sulkukammion 26a kattoseinään 34 on sovitettu imuaukko 30 32a kuivatuskammion 10 päätyseinän läheisyyteen. Vastaava imuaukko 32b on sulkukammion 26a pöhjaiseinässä. Vastaavat imuaukot 32c ja 32d sulkukammiota 26b varten on esitetty kuviossa 1 sulkukammion 26b päätyseinässä.
Kun rakosuuttimien 30 läpi suihkutetaan inertti kaasu-35 virta sisään, niin sulkukammiossa 26 syntyy kiertovirtaus, jonka suunta on kuviossa 2 osoitettu pienillä nuolilla. Kier-
(I
9 72598 tovirtaus suuntautuu sulkukammion 26a yläosassa myötäpäivään, siis ensiksi vastakkaisesti kuljetushihnan 14 kuljetussuun-taan nähden. Kiertovirtaus suuntautuu sulkukammion 26a alaosassa vastapäivään sekä ensiksi vastakkaisesti kuljetus-5 hihnan 14 kuljetussuuntaan nähden. Kuivatuskammion ulostulo-päähän sovitetussa sulkukammiossa 26b liikkuvat kiertovir-taukset päinvastaisessa suunnassa, toisin sanoen sulkukammion 26b yläosassa kiertovirtaus liikkuu vastapäivään, kun taas kiertovirtaus liikkuu alaosassa myötäpäivään.
10 Sulkukammion 26a yläosassa kiertovirtaus kääntyy sit ten ylöspäin, jolloin sisäänmenoaukon läpi imetään jonkin verran ulkoilmaa, mutta joka pysyy tämän kiertovirtauksen kehäalueella. Sen jälkeen ulottuu kiertovirtaus sulkukammion kansiseinää 34 pitkin ja imetään aukon 32a läpi pois.
15 Kiertovirtauksen vaikutus on suurimmillaan, kun rakosuutti-mesta virtaava kaasu kulkee kehäalueella mahdollisimman pitkän matkan, toisin sanoen on edullisempaa, jos kansiseinässä 34 oleva imuaukko 32a on sovitettu mahdollisimman lähelle kuivatuskammion 10 päätyseinää kuin jos se olisi sijoitettu 20 esimerkiksi sulkukammion 26a päätyseinään, jollainen tapaus on esitetty kuviossa 1 vastaavasti imuaukkojen 32c ja 32d kohdalla. Nämä sijaitsevat sulkukammion 26b päätyseinässä.
Kuivatuskammion 10 ja sulkukammioiden 26a ja vastaavasti 26b välisen paineentasauksen parantamiseksi on kuiva-25 tuskammion sisäänmeno- ja ulostuloalueelle sovitettu virtausvastukset 36, jotka on esimerkiksi levyrivin muodossa suunnattu kuljetushihnaa 14 kohti. Materiaalirainan ja virtausvastuksen 36 materiaalirainaan päin olevien rajakohtien välistä etäisyyttä on merkitty kirjaimella D. Etäisyyksien 30 D ja C (materiaalirainan ja rakosuuttimen aukon välinen etäisyys) välinen suhde on tarkoituksenmukaisesti noin 1-5:1. Virtausvastuksilla aikaansaatava työntöteho riippuu edelleen kuljetushihnan suunnassa sovitettujen virtausvastusten 36ab lukumäärästä.

Claims (10)

10 72598
1. Laite liuotinpitoisen materiaalin kuivattamiseksi .inerttikaasun avulla, jossa laitteessa on kuivatuskammio 5 (10) ja ainakin yksi sulkukammio (26), joka on sovitettu en nen ja/tai jälkeen kuivatuskammiota (10), kuivatus- ja sulku-kammioon sovitetut materiaalin (12) läpivlrtausaukot (22,24) sulkukammioon (26) avautuvat sisääntuloaukot inerttikaasun sisäänviemiseksi ja kuivatuskammion (10) sovitettu ulosmeno 10 inerttikaasun ja liuotinainehöyryn sekoitusta varten, tunnettu siitä, että sisääntuloaukko inerttikaasun pienen osan sisäänviemiseksi on muodostettu rakosuuttimeksi (30) kiertovirtauksen aikaansaamiseksi ja sovitettu lähelle läpivirtausaukkoja (22,24) sulkukammion (26) ja kuivaus-15 kammion (10) välille, että kiertovirtauksen kehäalueelle sulkukammioon (26) on sovitettu poistoimuaukko (32a-32d) inerttikaasuosan ja sisäänimetyn ilman hukkasekoituksen pois-johtamiseksi ja että kuivatuskammiossa (10) on syöttöjohto (16) inerttikaasun pääosaa varten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, jolloin kui vatettava materiaali on sovitettu sulkukammion (26) ja kuivatuskammion (10) läpi viedylle kuljetushihnalle (14), tunnettu siitä, että läpivirtausaukot (22,24,28) on muodostettu säädettävällä raonleveydellä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnet- t u siitä, että kuivatuskammion (10) läpivirtausaukon (22, 24) leveyden (A) ja sulkukammion (26) läpimenoaukon (28) leveyden (B) välinen säätösuhde on noin 1:0,2 - 1:5, edullisesti noin 1:0,3-1:3.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että rakosuutin (30) on säädettävissä materiaalin (12) kuljetussuunnassa 5° ja 90° väliseen a setu skulmaan.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, 35 tunnettu siitä, että rakosuuttimen (30) raon leveys on säädettävissä välille noin 0,01 ja 2 mm. Il 11 72598
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että materiaaliradan (14) ja rako-suuttimen (30) aukon välisen etäisyyden C, kuivatuskammion (10) läpimenoaukon (22,24) puolen leveyden (A/2) ja sulku- 5 kammion (26) läpimenoaukon (28) puolen leveyden (B/2) välinen suhde on noin 5-15 : 5-15:1, edullisesti noin 10:10:1.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen laite, tunnettu siitä, että poistoaukko (32a-32d) on sovitettu sulkukammion (26) pääty- tai vastaavasti kansiseinä- 10 mään (34).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että kuivatuskammion (10) läpivirtaus-alueelle on sovitettu virtausvastuksia (36).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite, tunnet-15 t u siitä, että materiaaliradan (14) ja materiaalirataa (14) päin olevien virtausvastuksien (36) rajakohtien välisen etäisyyden (D) ja toisaalta materiaaliradan (14) ja rakosuut-timen (30) aukon välisen etäisyyden (C) suhde on noin 1-5:1.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-9 mukainen laite, 20 tunnettu siitä, että syöttöjohto (16) on sovitettu poistojohdon (18) liitetyn laitteen, joka on tarkoitettu liuotinaineen sekoituksesta poistoa varten, jälkeen. 12 72598
FI812805A 1980-10-14 1981-09-09 Anordning foer torkning av material innehaollande loesningsmedel. FI72598C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3038791A DE3038791C2 (de) 1980-10-14 1980-10-14 Vorrichtung zum Trocknen von lösungsmittelhaltigem Material
DE3038791 1980-10-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812805L FI812805L (fi) 1982-04-15
FI72598B FI72598B (fi) 1987-02-27
FI72598C true FI72598C (fi) 1987-06-08

Family

ID=6114346

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812805A FI72598C (fi) 1980-10-14 1981-09-09 Anordning foer torkning av material innehaollande loesningsmedel.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4411075A (fi)
AT (1) AT380949B (fi)
AU (1) AU539780B2 (fi)
BE (1) BE890710A (fi)
CH (1) CH654097A5 (fi)
DE (1) DE3038791C2 (fi)
DK (1) DK453581A (fi)
ES (1) ES506077A0 (fi)
FI (1) FI72598C (fi)
FR (1) FR2492075A1 (fi)
GB (1) GB2089487B (fi)
NL (1) NL8104466A (fi)
NO (1) NO152854C (fi)
SE (1) SE8106079L (fi)

Families Citing this family (35)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0088174B1 (en) * 1980-08-06 1987-06-16 William Bradshaw An improved drying method and apparatus
US4507539A (en) * 1982-01-06 1985-03-26 Sando Iron Works Co., Ltd. Method for continuous treatment of a cloth with the use of low-temperature plasma and an apparatus therefor
US4513514A (en) * 1983-04-21 1985-04-30 Technology Consulting Corporation Apparatus and method for the heat treatment of yarn
SE451125B (sv) * 1983-06-03 1987-09-07 Tetra Pak Ab Anordning for behandling av en lopande forpackningsmaterialbana medelst strommande gas
LU84911A1 (fr) * 1983-07-14 1985-04-17 Cockerill Sambre Sa Procede et installation de cuisson d'un revetement organique applique sur un support
DE3501684A1 (de) * 1985-01-19 1986-07-24 AGA Gas GmbH, 2102 Hamburg Verfahren und vorrichtung zum inertisieren der oberflaeche einer materialbahn
US4606137A (en) * 1985-03-28 1986-08-19 Thermo Electron Web Systems, Inc. Web dryer with control of air infiltration
US4776105A (en) * 1985-12-23 1988-10-11 Hitachi Techno Engineering Co., Ltd. Apparatus for fixing electronic parts to printed circuit board
US4678434A (en) * 1986-08-07 1987-07-07 Elkem A/S Baking furnace for electrodes
DE3629794A1 (de) * 1986-09-02 1988-03-17 Agfa Gevaert Ag Entfeuchtungsvorrichtung fuer durch eine nassbehandlungseinrichtung gefuehrte fotografische schichttraeger
DE3639487A1 (de) * 1986-11-18 1988-05-19 Pagendarm Beschichtungstechnik Verfahren und vorrichtung zum auftragen eines beschichtungsmittels auf ein substrat
US4997364A (en) * 1988-02-22 1991-03-05 Radiant Technology Corporation Furnace assembly for reflowing solder on printed circuit boards
US4985956A (en) * 1989-06-19 1991-01-22 Staalkat B.V. Washing machine vapor exhaust
US4949472A (en) * 1989-06-26 1990-08-21 Arnone Joseph A Dryer for lacquer coated photographs
DE4023442A1 (de) * 1990-07-24 1992-01-30 Pagendarm Gmbh Verfahren und vorrichtung zum trocknen einer beschichteten substratbahn
US5172849A (en) * 1991-09-25 1992-12-22 General Motors Corporation Method and apparatus for convection brazing of aluminum heat exchangers
FR2701872B1 (fr) * 1993-02-23 1995-04-07 Air Liquide Procédé de traitement d'objets à l'aide d'un liquide volatil inflammable.
US5310338A (en) * 1993-03-24 1994-05-10 Sse International Corporation Heat retaining curtains for reheat furnace discharge openings and charging openings
FI96580C (fi) * 1994-04-19 1996-07-25 Outokumpu Mintec Oy Laite suodatuskakun käsittelemiseksi
DE19634693C2 (de) * 1996-08-28 2000-09-28 Mat Gmbh Maschinen Anlagen Tec Verfahren und Vorrichtung zur Reduzierung bzw. zur Vermeidung des Luft- bzw. Gasaustausches im Bereich temperaturmäßig unterschiedlicher Zonen
DE19850836A1 (de) * 1998-11-04 2000-05-11 Sebald U E Trocknungsverfahren
DE19858839B4 (de) * 1998-12-19 2005-02-10 Babcock Textilmaschinen Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Wärmebehandeln einer durchlaufenden Warenbahn durch Aufblasen von Dampf
US6313444B1 (en) * 1999-08-24 2001-11-06 C. A. Litzler Co., Inc. Radiant oven
DE10062618B4 (de) * 2000-12-15 2004-04-29 Systronic Systemlösungen für die Elektronikindustrie GmbH Durchlauftrockner für Platten oder Bahnen
JP4118194B2 (ja) * 2003-06-02 2008-07-16 横河電機株式会社 洗浄装置
FR2865418B1 (fr) * 2004-01-28 2006-03-03 Air Liquide Equipement de reticulation ultraviolette sous atmosphere controlee
CN101370740A (zh) * 2006-01-19 2009-02-18 旭硝子株式会社 成型设备和用于对输送物体进行输送的方法
DE102007060913B4 (de) 2007-12-14 2023-07-06 Air Liquide Deutschland Gmbh Vorrichtung und Verfahren zum Behandeln von Formteilen aus Kunststoff
US20100300351A1 (en) * 2008-02-29 2010-12-02 Yasui Seiki Co., Ltd. Apparatus for production of composite material sheet
EP2742302B1 (en) * 2011-08-11 2017-05-03 Avery Dennison Corporation Plate dryer and method of drying solvent based coating
CN106705625A (zh) * 2015-11-12 2017-05-24 无锡威格斯电气有限公司 一种冷却水收集装置
CN107606909A (zh) * 2017-09-30 2018-01-19 无锡康柏斯机械科技有限公司 一种纱线防霉干燥装置
EP4067797A1 (en) * 2021-01-27 2022-10-05 Cefla Societa' Cooperativa Apparatus and method for the drying/curing of chemical products
IT202100001577A1 (it) * 2021-01-27 2022-07-27 Cefla Soc Cooperativa Apparato e metodo per l’essiccazione/polimerizzazione di prodotti chimici
DE102021126089B3 (de) 2021-10-07 2022-09-01 Geicotaikisha Gmbh Verfahren zur lastabhängigen Trocknereinstellung und Trockner

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE696215C (de) * 1936-04-16 1940-09-14 Theodor Stassinet Dr Ing Einrichtung zur Vermeidung von Gasverlusten bei industriellen OEfen
US2299145A (en) * 1939-07-31 1942-10-20 Celanese Corp Treatment of textile materials
DE1087787B (de) * 1952-03-13 1960-08-25 Sulzer Ag Abschirmung von Durchgangskanaelen mit OEffnungen fuer die Zu- und Abfuehrung der die Abschirmung bildenden Sperrstroemungen
DE1142065B (de) * 1960-08-17 1963-01-03 Bbc Brown Boveri & Cie Durchlaufofen zur Waermebehandlung fuer Bleche, besonders aus Leichtmetall
US3186698A (en) * 1963-06-14 1965-06-01 Midland Ross Corp Heat treating apparatus
US3467366A (en) * 1967-10-02 1969-09-16 Hayes Inc C I Furnace construction having atmosphere curtain
DE2002349C3 (de) * 1970-01-20 1975-11-27 Brueckner-Apparatebau Gmbh, 6122 Erbach Einrichtung zur abdichtenden Durchführung eines bahnförmigen Guts durch einen Schlitz
JPS503831B2 (fi) * 1971-10-07 1975-02-10
DE2305101A1 (de) * 1973-02-02 1974-08-08 Buettner Schilde Haas Ag Abschirmung eines raumes durch einen luftschleier
JPS5231991B2 (fi) * 1973-06-27 1977-08-18
US3931684A (en) * 1973-10-15 1976-01-13 J. J. Baker Company Limited Vapor chamber for drying
DE2359218A1 (de) * 1973-11-28 1975-06-12 Buettner Schilde Haas Ag Abschirmung einer raumoeffnung durch einen luftschleier
US3909953A (en) * 1974-02-28 1975-10-07 Midland Ross Corp Paint drying method and apparatus
AU511678B2 (en) * 1977-08-29 1980-08-28 Airco Inc. Recovering solvents from drying ovens
SE7803010L (sv) * 1978-03-15 1979-09-16 Bahco Ventilation Ab Sett och anordning vid portoppning

Also Published As

Publication number Publication date
ES8207337A1 (es) 1982-09-01
FI72598B (fi) 1987-02-27
FR2492075A1 (fr) 1982-04-16
AU7544081A (en) 1982-04-22
FI812805L (fi) 1982-04-15
GB2089487B (en) 1983-12-21
NO152854B (no) 1985-08-19
CH654097A5 (de) 1986-01-31
AT380949B (de) 1986-07-25
NO813462L (no) 1982-04-15
FR2492075B1 (fi) 1985-03-22
DE3038791A1 (de) 1982-05-13
NO152854C (no) 1985-11-27
DK453581A (da) 1982-04-15
SE8106079L (sv) 1982-04-15
BE890710A (fr) 1982-02-01
ATA406281A (de) 1985-12-15
AU539780B2 (en) 1984-10-18
ES506077A0 (es) 1982-09-01
GB2089487A (en) 1982-06-23
US4411075A (en) 1983-10-25
NL8104466A (nl) 1982-05-03
DE3038791C2 (de) 1985-08-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72598C (fi) Anordning foer torkning av material innehaollande loesningsmedel.
FI110816B (fi) Jatkuvan prosessin ohjaus ja järjestely teollisessa kuivaimessa
US7032324B2 (en) Coating process and apparatus
US4442143A (en) Catalytic curing of coatings
KR0135080B1 (ko) 이동하는 운반 기구에 부착된 액체층을 건조하기 위한 방법 및 장치
US5147690A (en) Process and apparatus for drying a liquid film applied to a moving substrate
US4321757A (en) Drying apparatus and method
US3726023A (en) Web drier
US6481118B1 (en) Dryer with integrated cooling unit and method of operation
RU2453137C2 (ru) Способ и устройство для сушки экструдированного материала
US20060179680A1 (en) Vapor collection method and apparatus
US7918039B2 (en) Coating process and apparatus
FI110815B (fi) Laite lämmitetyn ja reagoivan jatkuvan materiaalirainan linjalla tapahtuvaa käsittelyä varten
SE443444B (sv) Anordning for vermebehandling av plana, banformiga materialbanor
JP3150746B2 (ja) 立体構造物の表面に樹脂被膜を形成するための装置
JP3955729B2 (ja) 乾燥装置
US4530165A (en) Drying of solvent-treated objects
US4798007A (en) Explosion-proof, pollution-free infrared dryer
US3235973A (en) Heat treating apparatus for sheet or web like material
US3087254A (en) Method and apparatus for drying solvent-containing materials while recovering vaporized solvent
BR112017018042B1 (pt) Dispositivo para tratamento a vapor de um material de folha fibrosa, particularmente para fixar tinta de impressão, e processo de fixar tinta em dito material de folha fibrosa impressa
US3591928A (en) Continuous fluidization-type powder drying plant and method of use
CA2023105A1 (en) Zoned cylindrical dryer
GB1586076A (en) Apparatus for the continuous printing of textile webs
US3955385A (en) Apparatus for treating textile webs

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: LOHMANN GMBH & CO KG